四川省内江市第一中学2025-2026学年九年级上学期暑期自学效果检测英语试题
一、阅读理解A
(2025九上·内江开学考)Here's a shopping receipt (收据) of Linda.
Jiulong Great World 118 Tongguan North Road Lianyungang, 222000
13/04/2009 15:17 PM
Number Item (物品) Product# Price
1 Pair of trousers 3597981144 ¥150.00
3 Pairs of socks 8294653379 ¥10.00/each
1 Sweater 3607889911 ¥375.00
Total ¥ 555.00
WELCOME NEXT TIME!
1.How many kinds of things did Linda buy
A.Four. B.Five. C.Three. D.One
2.Where did Linda go shopping
A.Times Supermarket B.Jiulong Great World
C.the Department Store D.Star Shopping Mall
3.How much money did Linda spend on them
A.¥150 B.¥555 C.¥375 D.¥20
【答案】1.C
2.B
3.B
【知识点】应用文;货币常识;家庭生活;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是一张 Linda 的购物收据,展示了购物地点(连云港通灌北路118号的九龙大世界)、购物日期和时间(2009年4月13日15点17分),详细列出了所购物品(一条裤子、三双袜子和一件毛衣)及其对应的编号和单价,并给出了购物总价(555元),最后表达了对顾客下次光临的欢迎。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题,本文是一张购物收据,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.细节理解题。根据文中"1 Pair of trousers","3 Pairs of socks" 和"1 Sweater" 描述,可知她买了一条裤子、三双短袜、一件毛衣,共三种东西,故选C。
2.细节理解题。根据文中Jiulong Great World描述,可知她的购物地点是Jiulong Great World,故选B。
3.细节理解题。根据文中Total ¥ 555.00 描述,可知 Linda共花了555元,故选B。
二、B
(2025九上·内江开学考)What's the best thing to eat on a hot summer day Quite a few people will say it is ice-cream. Yes, eating ice-cream with some fruit is a good way to cool down.
But think before you eat. If your body is hot from playing sports, it's not the best time to eat ice-cream. If you eat ice-cream when your body is hot, it may give your stomach some problems, and you may get diarrhea (腹泻). You can eat some ice-cream after you cool down or have some tea. Just try not to eat too much at a time!
People shouldn't eat or drink anything cold just after dinner. If you want to stay cool and healthy, oranges, bananas and pears can help.
In summer, germs (细菌) grow very fast and food goes bad easily. You should eat clean and fresh food. When you want to eat a cold dish, put some vinegar (醋) to disinfect (杀菌) it. If you can't finish your food and want to eat it again next day, you should heat it enough to kill the germs in it.
4.What is the best time to eat ice-cream
A.Just after dinner. B.In the afternoon.
C.After you cool down. D.When your body is very hot.
5.If you get diarrhea, what could be the reason
A.Eat too much food.
B.Eat ice-cream when your body is hot.
C.Eat some fruit after dinner.
D.Drink lots of hot tea after dinner.
6.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Vinegar can kill germs.
B.Ice-cream can't make people cool down.
C.Germs can stop food from going bad quickly.
D.When you want to eat the food you don't finish, you needn't heat it.
7.What's the best title for this passage
A.How to Cool Down B.Some Useful Fruit
C.Delicious Ice-cream D.Eating Right in Summer
【答案】4.C
5.B
6.A
7.D
【知识点】说明文;健康饮食;细节理解;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了在炎热的夏季,冰淇淋虽是常见的消暑食物,但在运动后身体发热时食用可能引发胃部不适和腹泻,建议在身体冷却下来或喝些茶后再适量食用,且一次不要吃太多。同时提到晚饭后不应立即食用冷食,橙子、香蕉和梨等水果有助于保持凉爽和健康。此外,由于夏季细菌滋生快、食物易变质,应食用干净新鲜的食物,吃冷盘时可加醋杀菌,隔夜食物需充分加热以杀死细菌。【点评】考查阅读选择,本题考点涉及细节理解和标题选择两个题型的考查,是一篇健康类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.细节理解题。根据第二段中的" If your body is hot from playing sports, it's not the best time to eat ice-cream. If you eat ice-cream when your body is hot, it may give your stomach some problems, and you may get diarrhea (腹泻). You can eat some ice-cream after you cool down or have some tea."如果你的身体因运动而发热,那么现在不是吃冰淇淋的最佳时机。如果你在身体热的时候吃冰淇淋,可能会给你的胃带来一些问题,你可能会腹泻。你可以在冷静下来后吃一些冰淇淋或喝茶。可知,身体热时不是吃冰淇淋的最佳时间,冷却后或喝杯茶再吃才合适。故选C。
5.细节理解题。根据第二段中的"If you eat ice-cream when your body is hot, it may give your stomach some problems, and you may get diarrhea (腹泻). "如果你在身体热的时候吃冰淇淋,它可能会给你的胃带来一些问题,你可能会腹泻。可知,身体热时吃冰淇淋可能导致腹泻。故选B。
6.细节理解题。根据第四段中的"When you want to eat a cold dish, put some vinegar (醋) to disinfect (杀菌) it."当你想吃冷盘时,放些醋消毒。可知,醋可用于杀菌,故选A。
7.标题选择题。通读全文可知,本文既提到了夏季吃冰淇淋的注意事项,又说明了晚饭后不应立即吃冷食,还强调了夏季要吃干净新鲜的食物、冷盘加醋杀菌以及隔夜食物要充分加热等内容,都是围绕夏季如何正确饮食展开的,"夏季合理饮食"能够全面概括文章主旨,适合作本文标题。故选D。
三、C
(2025九上·内江开学考)
Poem 1 Poem 2
By Liu Zongyuan From hill to hill no bird in flight; From path to path no man in sight. A lonely fisherman afloat①, Is fishing in snow in a lonely boat. To Wang Lun By Li Bai Li Bai, sit aboard a ship about to go, When suddenly on shore your farewell② songs o' erflow. However deep the lake of Peach Blossoms may be, It is not so deep, O Wang Lun! As your love for me.
Poem 3 Poem 4
Homesickness Night By Li Bai Before my bed a pool of light, Can it be hoarfrost③ on the ground Looking up, I find the moon bright, Bowing, in homesickness I'm drowned④. On the Stork Tower By Wang Zhihuan The sun beyond the mountain glows⑤, The Yellow River seawards⑥ flows⑦. You can enjoy a grander⑧ sight, By climbing to a greater height.
NOTES: ①on the river ②goodbye ③small pieces of ice ④dying missing ⑤shines less brightly ⑥towards the sea ⑦runs ⑧greater
8.Which of the following can be the best title for Poem 1
A.Fishing in Snow B.Return to Nature
C.Beauty of the Quiet Hill D.Happy Rain on a Spring Night
9.How did Li Bai feel when he wrote Poem 2
A.Free. B.Confident. C.Thankful. D.Sad.
10.According to Poem 4, what would Wang Zhihuan agree with
A.All good things come to an end.
B.Don't put off today's work until tomorrow.
C.Xever give up even if nobody stands by your side.
D.The higher you stand, the farther you can see.
11.Match the picture with the poems. Which of the following is RIGHT
a. b. c. d.
A.1-a; 2-c; 3-d; 4-b B.1-b; 2-a; 3-d; 4-c
C.1-b; 2-d; 3-a; 4-c D.1-d; 2-c; 3-a; 4-b
【答案】8.A
9.C
10.D
11.B
【知识点】说明文;文学著作;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了四首诗歌:柳宗元《江雪》、李白《赠汪伦》、李白《静夜思》和王之涣《登鹳雀楼》。
【点评】考查阅读选择,本题考点涉及细节理解,推理判断和标题选择三个题型的考查,是一篇文学类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对 ,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.标题选择题。根据 Poem 1 部分中的"From hill to hill no bird in flight"千山鸟飞绝;以及"From path to path no man in sight"万径人踪灭。可知,看不到任何人和鸟的踪迹,可推知这首诗描述的冬天下雪的场景,故选A。
9.推理判断题。根据Poem 1 部分中的"However deep the lake of Peach Blossoms may be,It is not so deep, O Wang Lun! As your love for me. "桃花潭水深千尺,不及汪伦送我情。可知,李白写这首《赠汪伦》时,内心充满了感激。故选C。
10.推理判断题。根据Poem 4 部分中的"You can enjoy a grander sight,By climbing to a greater height. "欲穷千里目,更上一层楼。可知,要看到千里之外的风光,就要再登上更高的一层楼、可推知王之涣会赞同"站得越高,看得越远"。故选D。
11.细节理解题。通读全文可知,第一首诗描绘了渔翁雪中钓鱼的场景,即b;第二首诗描绘了汪伦送李白的场景,即a;第三首诗是望月思乡,即d;最后一首诗与楼相关,即c。故选B。
四、D
(2025九上·内江开学考)Who is "momo" You may not have seen one in person, but you've more than likely met one online. On Xiaohongshu, Douban or other social medias, more and more people with the name "momo" and the picture of a dinosaur appear. As The Paper reported, the Internet make it hard for many people to see the boundaries between online and offline lives. Worrying about personal information being given away, being cyber-bullied by others or being afraid to show their feelings, people are not willing to speak up. "Hiding under the name of ‘momo', I'm never worried that I will be found by people in my real life." Coco Ding said.
As more and more "momos" have appeared on the Internet, a new online group has been set up. For example, on Douban there is a "momo" group with more than 8000 members. In this group, "momo" have a close relationship and like to share their stories and life experiences. Interestingly, though "momos" want to hide themselves online, they still want to show their personalities and who they are in their group. So they will change the colors of their dinosaur avatars and add things to them like hats and accessories (配饰). "As ‘momo' users, we can decide if we want to share something or not." said Ding. This is the best this about the little "dinosaur".
With the same name and picture, some "momos" spread mean words and even spread something bad to others with words online. However, we need to know that this can be irresponsible (不负责任的) and even harmful. With IP and a real-name registration system (实名制), "momos" can still found. So even if we are hiding ourselves online, we should still be responsible for what we say and do.
12.The underlined word "cyber-bullied" probably means "________".
A.殴打 B.网暴 C.关心 D.隐藏
13.Which of the following shows the reason that some people choose to be "momos" online
a. They worry about personal information being given away.
b. They don't want to be hurt online by others.
c. They like to share their stories and life experiences.
d. They are afraid to show their feelings.
A.abd B.abc C.bcd D.abcd
14.Which of the following sentence can be put in the ________
A.Besides, "momo" has some other good points.
B.Besides, "momo" has become a great way to protect people online.
C.However, "momo" has greatly changed people's lives.
D.However, "momo" has also brought trouble to many people.
15.You may read the passage in(a) ________.
A.notice B.storybook C.newspaper D.dictionary
【答案】12.B
13.A
14.D
15.C
【知识点】议论文;社会热点;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了名为"momo"的网络匿名现象。它解释了人们(因担心隐私泄露、网络暴力等)选择使用统一头像和名称来隐藏真实身份以获得安全感并自由表达的原因,同时也指出了这种匿名性可能带来的问题(如传播不良言论),并最终强调 网络匿名并非法外之地,每个人都应为自己在网络上的言行负责 。
【点评】考查阅读选择,本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇社会现象类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
12.词义猜测题。根据第一段中的"Worrying about personal information being given away,beingcyber-bullied by others or being afraid to show their feelings, people are not willing to speak up."担心个人信息被泄露、被他人欺负或害怕表达自己的感受,人们不愿意说出来。可知,此处指担心个人信息被泄露而遭受网暴,所以划线词 cyber-bullied 表示"网暴",故选B。
13.细节理解题。根据第一段中的"Worrying about personal information being given away, being cyber-bullied by others or being afraid to show their feelings, people are not willing to speak up."担心个人信息被泄露、被他人欺负或害怕表达自己的感受,人们不愿意说出来。故选A。
14.推理判断题。根据第三段中的"With the same name and picture, some ‘momos' spread mean words and even spread something bad to others with words online"一些" momo "用同样的名字和图片在网上传播刻薄的话,甚至用言语向他人传播不好的东西。可知,空格后是介绍 "momo" 给人们带来的麻烦,故选D。
15.文章出处题。通读全文可知,本文主要讨论了"momo"现象,可能出现在报纸上,故选C。
五、第二节 (共5小题,每小题2分,满分10分)
(2025九上·内江开学考)第二节 以下是一篇短文请阅读全文,并从下列的六个选项中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。
Household(家庭)waste is a kind of waste which is created in everyday life. 16. Some of the household waste is not dangerous while others can be.
A busy household can create a great deal of waste. And the amount of household waste can increase quickly especially in nations which depend heavily on packaging(包装)for products. Many families like to deal with their waste by simply burning it or putting it underground. 17. They can pollute the air and the water, having a bad influence(影响)on the environment.
18. How Before throwing something into the rubbish bin, think about whether it can be used again. Generally, paper, glass and bottles can be broken down and reused. Besides, put dangerous household waste into different rubbish bins.
Last but not least, record how much waste you create. You can weigh your household waste every day or every few days. And record the amount for several months. It can sometimes be an eye-opening experience. Even people who think they have a small number of rubbish bins find that they create a lot of waste. 19.
Dealing with household waste also needs governments' efforts. Nowadays, many governments have paid attention to the problem of such waste. And they have come up with many ideas to solve it. 20.
A. These ways can be dangerous.
B. Then they may be encouraged to try to create less waste.
C. Then you'll know the influence of waste.
D. Families should correctly deal with their household waste.
E. It includes broken dishes, used paper, banana or apple peels, etc.
F. For example, they teach people how to correctly throw household waste away .
【答案】16.E;17.A;18.D;19.B;20.F
【知识点】说明文;环境污染问题
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了家庭垃圾的产生、危害,并重点从 家庭 和 政府 两个层面提出了应对措施,核心在于呼吁人们正确认识并妥善处理家庭垃圾,以减少其对环境的负面影响。
【点评】考查阅读还原,本文是一篇生活类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空后"Some of the household waste is not dangerous while others can be"一些生活垃圾并不危险,而另一些则可能危险。可知,句子讲述生活垃圾具体包含的内容。E. It includes broken dishes , used paper, banana or apple peels, etc."它包括打碎的盘子,使用过的纸,香蕉皮或者苹果皮,等等"符合语境,故选E。
17.根据空后"They can pollute the air and the water, having a bad influence(影响)on the environment."它们会污染空气和水,对环境产生不良影响。可知,句子讲述烧掉垃圾或是放入地下会污染环境。 A. These ways can be dangerous. "这些方式可能很危险"符合语境,故选A。
18.根据空后"How Before throwing something into the rubbish bin, think about whether it can be used again"怎么?在把东西扔进垃圾桶之前,想想它是否可以再次使用。可知,后文讲述的是怎样处理生活垃圾。 D. Families should correctly deal with their household waste. "家人应该正确地处理他们的生活垃圾"符合语境,故选D。
19.根据空前"You can weigh your household waste every day or every few days. And record the amount for several months. It can sometimes be an eye-opening experience. Even people who think they have a small number of rubbish bins find that they create a lot of waste"你可以每天或每隔几天称一次你的家庭垃圾。并记录几个月的金额。这有时可能是一次令人大开眼界的经历。即使是那些认为自己有少量垃圾箱的人也会发现它们会产生大量的废物。可知,记录浪费创造的垃圾有多少的影响。 B. Then they may be encouraged to try to create less waste. "然后他们可能被鼓励尝试创造更少的垃圾"承接上文,符合语境,故选B。
20.根据空前"Nowadays, many governments have paid attention to the problem of such waste. And they have come up with many ideas to solve it"如今,许多政府都关注了这种浪费的问题。他们想出了许多解决办法。可知,句子讲述政府对于解决垃圾处理的举措。F. For example, they teach people how to correctly throw household waste away ."例如,他们教人们怎样正确地扔掉生活垃圾"承接上文,符合语境。故选F。
六、阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
(2025九上·内江开学考)Do you believe that we can have an important influence on anyone we meet The right words at just the right time could 21. someone's life.
When I was 3 years old, my parents found I was 22. . After asking many doctors and parents of other deaf children, they decided not to put me in a special school. Although I seemed outgoing (外向的) my self-esteem (自尊心) was quite low. On my first day at school, the other kids 23. me because of my hearing aid and the way I talked. I was hurt deeply and I saw myself as a(n) 24. kid.
Mrs. Green, my 25. , changed all of that with a simple three-word phrase. One morning, she asked the class a question. Sitting at my desk silently, I 26. her lips (嘴唇) and raised my hand right away. She called on me in front of the blackboard. I took a deep breath and 27. answered Mrs. Green's question.
I will 28. forget what happened next. Mrs. Green pointed directly at me. With sparkling (闪光的) eye sand a big smile she cried: "That's right, Ben!"
For the first time in my young life, my confidence rose. At that moment, I decided that no matter how many 29. I may face, I can overcome (克服) them. Thanks to those three 30. words, my whole life changed from that moment.
21.A.end B.change C.lose D.express
22.A.blind B.ill C.fat D.deaf
23.A.made fun of B.took care of
C.made friends with D.asked permission
24.A.ugly B.smart C.handsome D.attractive
25.A.driver B.doctor C.teacher D.player
26.A.recorded B.touched C.reached D.read
27.A.nervously B.lazily C.carelessly D.easily
28.A.often B.ever C.never D.almost
29.A.aims B.difficulties C.interests D.illnesses
30.A.unkind B.bitter C.simple D.pleased
【答案】21.B;22.D;23.A;24.A;25.C;26.D;27.A;28.C;29.B;30.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者自幼失聪,自尊心受创,在学校因助听器和说话方式遭同学嘲笑,自我认同为丑小孩。然而,格林老师以简单的三个单词"That's right, Ben!"给予肯定,使作者的自信心得以提升,从此作者决定无论面临多少困难都要克服,这三个词改变了作者的一生,强调了恰当的鼓励在关键时刻对人的巨大影响。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,形容词,名词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:在正确的时间说的正确的话可以改变一个人的一生。A:end"结束";B:change"改变";C:lose"丢失";D:express"表达"。根据下文"my whole life changed from that moment"从那一刻起,我的整个生活都改变了。可知,是指改变一个人的人生,故选B。
22.句意:我3岁时,我父母发现我是聋子。A:blind"失明的";B:ill"生病的";C:fat"肥胖的";D:deaf"聋的"。根据下文"After asking many doctors and parents of other deaf children"在询问了许多医生和其他聋哑儿童的父母后,可知,作者失聪了,故选D。
23.句意:在我上学的第一天,其他孩子们因为我的助听器和我讲话的方式取笑我。A:made fun of"取笑";B:took care of"照顾";C:made friends with"和……交朋友";D:asked permission
" 请求许可 "。根据下文"I was hurt deeply"可知,作者被深深地伤害了,所以别的孩子是在嘲笑他,故选A。
24.句意:我被深深地伤害了,并且我把我自己看作一个丑陋的孩子。A:ugly"丑陋的";B:smart "聪明的";C:handsome"英俊的";D:attractive"有吸引力的"。根据上文可知,作者被人嘲笑,所以他认为自己是丑陋的,故选A。
25.句意: Green 夫人,我的老师,用一个简单的三词短语改变了那一切。A:driver"司机";B:doctor "医生";C:teacher"老师";D:player" 选手 "。根据下文"One morning, she asked the class a question. "一天早上,她问全班同学一个问题。可知, Green 夫人是老师,故选C。
26.句意:我沉默地坐在我的座位上,读她的嘴唇,然后立刻举起了我的手。A:recorded"记录";B:touched"接触";C:reached"到达";D:read" 阅读 "。根据空后"her lips (嘴唇)"可知,读唇语应该用read。故选D。
27.句意:我深吸了一口气,紧张地回答了格林老师的问题。A:nervously"紧张地";B:lazily"懒惰地";C:carelessly"粗心地";D:easily"容易地"。根据空前"I took a deep breath"我深吸一口气,可知,作者很紧张,故选A。
28.句意:我将永远不会忘记接下来发生的事情。A:often"经常";B:ever"曾经";C:never"绝不,从不";D:almost"几乎"。根据下文"With sparkling (闪光的) eye sand a big smile she cried"她眼睛闪闪发光,笑容灿烂地哭了,并结合全文,作者始终记着这三个字,所以永远不会忘记,故选C。
29.句意:在那一刻,我决定不管我可能面临多少困难,我都能克服它们。A:aims"目标";B:difficulties"困难";C:interests"兴趣";D:illnesses"疾病"。根据空后"I can overcome (克服) them." 可知,克服的是困难,故选B。
30.句意:多亏了那三个简单的单词,我的整个人生从那一刻改变了。A:unkind"无情的";B:bitter "苦的";C:simple"简单的";D:pleased"高兴的"。根据上文"That's right, Ben!"可知,是简单的三个词,故选C。
七、从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出划线部分的句子成分。
31.(2025九上·内江开学考)Could you please tell me where the restrooms are
A.定语 B.表语 C.主语 D.宾语
【答案】D
【知识点】宾语;where引导的宾语从句
【解析】【分析】句意:您能告诉我洗手间在哪里吗?根据"Could you please tell me where the restrooms are "可知,"where the restrooms are"是由where引导的宾语从句,充当动词tell的宾语。故选D。
【点评】考查where引导的宾语从句,本题涉及宾语从句的划分。
32.(2025九上·内江开学考)The weather becomes hot in summer.
A.表语 B.宾语 C.谓语 D.状语
【答案】A
【知识点】表语;形容词作表语
【解析】【分析】句意:夏天天气变热了。"The weather"主语; "become"连系动词,后加形容词。"hot"表语,形容词。"in summer"状语。这里hot做表语。根据题意,故选A。
【点评】考查形容词作表语,要求考生识别表语。
33.(2025九上·内江开学考)The gift which my mom sent to me has made me excited.
A.宾语 B.状语 C.表语 D.定语
【答案】D
【知识点】定语;which引导的定语从句
【解析】【分析】句意:我妈妈送给我的礼物使我兴奋不已。根据"The gift which my mom sent to me has made me excited."可知,划线部分修饰名词gift,为定语从句,作定语。故选D。
【点评】考查which引导的定语从句,要求考生识别定语(从句)。
34.(2025九上·内江开学考)Sixteen-year-olds should be allowed to have part-time jobs.
A.谓语 B.宾语 C.表语 D.宾语补足语
【答案】A
【知识点】谓语
【解析】【分析】句意:十六岁的人应该被允许做兼职工作。分析句子结构可知,Sixteen-year-olds"十六岁的人",作句子的主语;should be allowed"应该被允许",构成"should+be+done"结构,共同构成谓语;"to have part-time jobs"是主语补足语。故选A。
【点评】考查"情态动词+实义动词"结构的谓语,要求考生识别谓语。
35.(2025九上·内江开学考)I've already taught him some English.
A.直接宾语 B.间接宾语 C.宾语补足语 D.状语
【答案】B
【知识点】宾语;主谓宾宾(SVOO)
【解析】【分析】句意:我已经教他一些英语了。teach sb. sth."教给某人某物",其中sth.为直接宾语,sb.为间接宾语。故选B。
【点评】考查间接宾语,要求学生会分析teach sb. sth.的成分。
八、根据下列句子及所给单词的首字母写出所缺单词。
36.(2025九上·内江开学考)—Have you ever r a horse —Yes, of course. And I can do it very well.
【答案】(r)idden
【知识点】过去式和过去分词;过去已经完成的动作对现在造成的影响;固定搭配
【解析】【分析】句意:——你曾经骑过马吗?——是的,当然了。我可以骑得很好。根据空后"a horse"和首字母提示可知,应是问你曾经骑过马吗,故空处应是ride"骑",动词;根据空前have的提示可知,句子应是现在完成时,构成形式为:have/has done,ride的过去分词是ridden。故填(r)idden。
【点评】考查固定搭配和现在完成时。注意现在完成时结构have done。
37.(2025九上·内江开学考)Please keep s when the meeting is on.
【答案】(s)ilent
【知识点】简单形容词;形容词作表语
【解析】【分析】句意:会议进行时请保持安静。根据"when the meeting is on."可知开会的时候要保持安静 ,keep silent"保持安静",故填(s)ilent。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作表语。
38.(2025九上·内江开学考)I like autumn best especially when the l on the trees turn brown.
【答案】(l)eaves
【知识点】规则变化的可数名词复数
【解析】【分析】句意:我最喜欢秋天,尤其是当树上的叶子变成棕色的时候。根据"on the trees turn brown. "可知是树上的叶子变成棕色,leaf"叶子",根据"turn"可知此处用名词复数。故填(l)eaves。
【点评】考查名词复数,本题涉及名词作主语。
39.(2025九上·内江开学考)Did you pay a to what your teacher said in class
【答案】(a)ttention
【知识点】不可数名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:你注意你老师在课堂上说的话了吗?根据"pay...to what your teacher said"可知,此处考查pay attention to"注意",固定短语。故填(a)ttention。
【点评】考查不可数名词,本题涉及名词作宾语以及固定短语pay attention to。
40.(2025九上·内江开学考)—Do you have any r in this city, Zhang Lei
—Yes, my uncle and aunt live here.
【答案】(r)elatives
【知识点】规则变化的可数名词复数
【解析】【分析】句意:——张雷,你在这个城市有亲戚吗?——是的,我的叔叔和婶婶住在这里。根据"my uncle and aunt live here."和首字母可知,此处询问是否有亲戚,relative"亲戚",可数名词;any后跟名词复数。故填(r)elatives。
【点评】考查名词复数,本题涉及名词作宾语。
41.(2025九上·内江开学考)There are many t customs in China, such as admiring the moon and sharing the mooncakes on Mid-Autumn Day.
【答案】(t)raditional
【知识点】简单形容词;形容词作定语置于名词前
【解析】【分析】句意:在中国有许多传统习俗,比如在中秋节赏月和分享月饼。根据"customs in China"和首字母可知,指的是传统习俗,应用形容词traditional"传统的"。故填(t)raditional。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作定语。
42.(2025九上·内江开学考)Although he is poor in money, he is rich in k .
【答案】(k)nowledge
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:尽管他在金钱上很贫困,但他在知识上很富有。根据"Although he is poor in money" 可知,尽管在金钱方面不富足,但知识上很富有,knowledge"知识",不可数名词。故填(k)nowledge 。
【点评】考查不可数名词,本题涉及名词作宾语。
43.(2025九上·内江开学考) Sun Ning was waiting for the bus when it began to rain h .
【答案】(h)eavily
【知识点】程度副词
【解析】【分析】句意:孙宁正在等公共汽车,突然下起了大雨。根据 it began to rain ,结合提示字母h,可知指"下大雨",即雨下得很大,应填副词heavily"猛烈地/大地",作状语。故答案为: (h)eavily 。
【点评】考查副词。注意熟记副词heavily"猛烈地/大地"。
44.(2025九上·内江开学考)He doesn't like eating junk food, n do I.
【答案】(n)either
【知识点】部分倒装句;不定代词either / neither
【解析】【分析】句意:他不喜欢吃垃圾食品,我也不喜欢。根据语句 "He doesn't like eating junk food, n… do I." 及首字母 "n" 的提示可知,此空的含义为 "也不",英文翻译为 "neither",词性为副词。前句为否定句,"neither + 助动词 + 主语" 是固定结构,用于表示 "前者不……,后者也不……",符合语境,故答案为 neither。
【点评】考查副词 "neither" 的拼写及 "neither + 助动词 + 主语" 的倒装结构。结合否定句语境、倒装句式要求及首字母提示,即可确定答案。
45.(2025九上·内江开学考)Some children d on their parents so much that they don't know how to look after themselves.
【答案】(d)epend
【知识点】动词原形;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句;否定陈述句
【解析】【分析】句意:有些孩子太依赖父母了,以至于不知道如何照顾自己。根据语句 "Some children d… on their parents so much that they don't know how to look after themselves." 及首字母 "d" 的提示可知,此空的含义为 "依赖",英文翻译为 "depend",词性为动词原形。"depend on" 是固定短语,意为 "依赖、依靠",主语 "some children" 是复数,且句子为一般现在时,动词用原形,符合语境,故答案为 depend。
【点评】考查动词 "depend" 的拼写及 "depend on" 的固定搭配。结合复数主语的语法要求、固定短语及语境提示,即可确定答案。
九、第二节 语法填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
(2025九上·内江开学考)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Double Ninth Festival is one of the most important Chinese traditional festivals. People 46. (celebrate) the festival since the Tang Dynasty by climbing mountains, drinking chrysanthemum wine (菊花酒) or wearing zhuyu (茱萸). The 47. (reason) for these things are told in a beautiful story about a brave young man, Heng Jing.
About 2,000 years ago, in the River Ru there lived 48. devil (魔鬼). He made people sick. Heng Jing's parents died from the illness, so Heng Jing decided to kill the devil. He went deep into the mountains to study kung fu and made 49. (he) strong. After learning the devil would come again to his home village on the ninth day of the ninth lunar month, he went back. He 50. (lead) the people from his village up a mountain. He asked them 51. (carry) zhuyu and drink some chrysanthemum wine. It's believed that zhuyu would make the devil scared and the wine would protect them from illnesses. And 52. (final), Heng Jing killed the devil. The whole village celebrated, 53. they were saved by the brave young man. That is why today the festival is connected with mountain climbing, zhuyu and chrysanthemum wine.
Because "jiu" can also mean "long, it's also named Elders' Day these days. It's a day to show respect for elderly people and wish them a much 54. (long) and healthier life.
Respecting elderly people can be shown not only 55. this special day but also in daily life. Please respect and care for the old around us.
【答案】46.have celebrated;47.reasons;48.a;49.himself;50.led;51.to carry;52.finally;53.because;54.longer;55.on
【知识点】反身代词;过去已经完成的动作对现在造成的影响;记叙文;中国传统文化与礼仪习俗;形容词比较级与最高级的构成规则
【解析】【分析】文章大意:介绍了人们在重阳节喝菊花酒和戴茱萸的由来。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
46.句意:从唐朝开始,人们就通过爬山来庆祝这个节日,celebrate"庆祝",是动词,根据"since the Tang Dynasty"可知,此处用现在完成时,主语people是复数形式,谓语用复数形式,故填have celebrated。
47.句意:这些事情的原因都在一个美丽的故事中讲述了一个勇敢的年轻人,桓景。reason"原因",是名词,谓语are是复数形式,主语用复数形式,故填reasons。
48.句意:大约两千年前,在汝河里住着一个魔鬼。devil是辅音音素开头的单数可数名词,因此用不定冠词a修饰,故填a。
49.句意:他深入深山学习功夫,使自己变得强壮。he"他",是主格形式,此处表示他学习功夫,使他自己强壮,因此用反身代词himself,故填himself。
50.句意:他带领村民上山。lead"带领",是动词,根据"went"可知,此处用一般过去时,故填led。
51.句意:他叫他们带着茱萸,喝点菊花酒。carry"携带",ask sb to do sth"叫某人做某事",故填to carry。
52.句意:最后,恒景杀死了那个魔鬼。final"最后的",是形容词,此处修饰整个句子,用副词,故填finally。
53.句意:全村的人都在庆祝,因为他们被那个勇敢的年轻人救了。结合句意,前一句表示全村的人都在庆祝,后一句表示他们被那个勇敢的年轻人救了,前后表示因果关系,用连词because"因为"。故填because。
54.句意:这是一个向老年人表示尊重并祝愿他们健康长寿的日子。long"长的",有much修饰,用比较级,故填longer。
55.句意:尊重老人不仅可以在这个特殊的日子里表现出来,也可以在日常生活中表现出来。表示在具体某一天,用介词on,故填on。
十、第三节 书面表达(满分15分)
56.(2025九上·内江开学考)同学们,两个月的暑假过得开心吗?暑假中有没有一个地方让你流连忘返,或者有没有一件事让你难以忘怀呢?请你以"My ________ Summer Vacation"为题目(请在横线上填入适合你自己的形容词),用英语写一篇短文,分享你的暑假经历和感受。
要求:
1. 100词左右;
2. 文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
参考信息:
What to do: go to a summer resort (去避暑地), go to the beach, visit relatives, volunteer as, travel to… How to do it: take a high-speed train, the beauty of nature, experience the hottest temperature, post pictures on WeChat moments (发朋友圈)… How do I feel: enjoy oneself during the journey, be excited about, be satisfied with…
My ________ Summer Vacation
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
My Unforgettable Summer Vacation
This summer vacation was really unforgettable. I went to a quiet mountain village as a volunteer with my parents by high-speed train. There, I helped kids practice English and told them interesting stories. The village was full of the beauty of nature—green mountains, clear streams and fresh air. Every evening, I sat with the villagers to listen to their life stories. I also posted many photos of the village on WeChat moments.
Though I didn't go to a summer resort, I felt very happy and satisfied. This experience taught me the joy of giving.
【知识点】命题作文;记叙文;假期计划
【解析】【分析】本题要求以"My ________ Summer Vacation"为题,写一篇短文分享暑假经历和感受。参考信息给出了多种暑假可能做的事情,如去避暑地、去海滩、走亲访友、做志愿者、旅行等。写作时可以从中选择一项或几项作为主要内容来描述。出行方式提到可以乘坐高铁出行,在旅途中感受大自然的美,经历高温天气,在朋友圈发照片等。这些细节可以丰富文章内容,使描述更加生动。比如描述乘坐高铁时的感受,或者发朋友圈后朋友的反应等。同时要表达出在整个暑假过程中的感受,如享受旅途、对某件事感到兴奋、对经历感到满意等。可以通过具体的描述来体现这些感受,例如因为看到美丽的风景而享受旅途,因为尝试了新的活动而感到兴奋。开头可以简单介绍暑假整体给自己的初步印象,引出下文要讲述的具体经历。主体详细描述暑假的具体经历,结尾总结整个暑假,再次强调自己的感受,突出这个暑假的特别之处。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。[点评]本文紧扣"难忘 "这一主题,结构清晰,逻辑连贯。作者通过描述一次有意义的志愿者经历,成功地传达了对自然之美的欣赏和为他人带来快乐的满足感,情感真挚,内容充实。文中有一些好的词句 ,例如: There, I helped kids practice English and told them interesting stories. 运用了并列谓语;The village was full of the beauty of nature—green mountains, clear streams and fresh air.运用了固定短语be full of ; Every evening, I sat with the villagers to listen to their life stories.运用了不定式作目的状语;Though I didn't go to a summer resort, I felt very happy and satisfied. 运用了让步状语从句。
1 / 1四川省内江市第一中学2025-2026学年九年级上学期暑期自学效果检测英语试题
一、阅读理解A
(2025九上·内江开学考)Here's a shopping receipt (收据) of Linda.
Jiulong Great World 118 Tongguan North Road Lianyungang, 222000
13/04/2009 15:17 PM
Number Item (物品) Product# Price
1 Pair of trousers 3597981144 ¥150.00
3 Pairs of socks 8294653379 ¥10.00/each
1 Sweater 3607889911 ¥375.00
Total ¥ 555.00
WELCOME NEXT TIME!
1.How many kinds of things did Linda buy
A.Four. B.Five. C.Three. D.One
2.Where did Linda go shopping
A.Times Supermarket B.Jiulong Great World
C.the Department Store D.Star Shopping Mall
3.How much money did Linda spend on them
A.¥150 B.¥555 C.¥375 D.¥20
二、B
(2025九上·内江开学考)What's the best thing to eat on a hot summer day Quite a few people will say it is ice-cream. Yes, eating ice-cream with some fruit is a good way to cool down.
But think before you eat. If your body is hot from playing sports, it's not the best time to eat ice-cream. If you eat ice-cream when your body is hot, it may give your stomach some problems, and you may get diarrhea (腹泻). You can eat some ice-cream after you cool down or have some tea. Just try not to eat too much at a time!
People shouldn't eat or drink anything cold just after dinner. If you want to stay cool and healthy, oranges, bananas and pears can help.
In summer, germs (细菌) grow very fast and food goes bad easily. You should eat clean and fresh food. When you want to eat a cold dish, put some vinegar (醋) to disinfect (杀菌) it. If you can't finish your food and want to eat it again next day, you should heat it enough to kill the germs in it.
4.What is the best time to eat ice-cream
A.Just after dinner. B.In the afternoon.
C.After you cool down. D.When your body is very hot.
5.If you get diarrhea, what could be the reason
A.Eat too much food.
B.Eat ice-cream when your body is hot.
C.Eat some fruit after dinner.
D.Drink lots of hot tea after dinner.
6.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Vinegar can kill germs.
B.Ice-cream can't make people cool down.
C.Germs can stop food from going bad quickly.
D.When you want to eat the food you don't finish, you needn't heat it.
7.What's the best title for this passage
A.How to Cool Down B.Some Useful Fruit
C.Delicious Ice-cream D.Eating Right in Summer
三、C
(2025九上·内江开学考)
Poem 1 Poem 2
By Liu Zongyuan From hill to hill no bird in flight; From path to path no man in sight. A lonely fisherman afloat①, Is fishing in snow in a lonely boat. To Wang Lun By Li Bai Li Bai, sit aboard a ship about to go, When suddenly on shore your farewell② songs o' erflow. However deep the lake of Peach Blossoms may be, It is not so deep, O Wang Lun! As your love for me.
Poem 3 Poem 4
Homesickness Night By Li Bai Before my bed a pool of light, Can it be hoarfrost③ on the ground Looking up, I find the moon bright, Bowing, in homesickness I'm drowned④. On the Stork Tower By Wang Zhihuan The sun beyond the mountain glows⑤, The Yellow River seawards⑥ flows⑦. You can enjoy a grander⑧ sight, By climbing to a greater height.
NOTES: ①on the river ②goodbye ③small pieces of ice ④dying missing ⑤shines less brightly ⑥towards the sea ⑦runs ⑧greater
8.Which of the following can be the best title for Poem 1
A.Fishing in Snow B.Return to Nature
C.Beauty of the Quiet Hill D.Happy Rain on a Spring Night
9.How did Li Bai feel when he wrote Poem 2
A.Free. B.Confident. C.Thankful. D.Sad.
10.According to Poem 4, what would Wang Zhihuan agree with
A.All good things come to an end.
B.Don't put off today's work until tomorrow.
C.Xever give up even if nobody stands by your side.
D.The higher you stand, the farther you can see.
11.Match the picture with the poems. Which of the following is RIGHT
a. b. c. d.
A.1-a; 2-c; 3-d; 4-b B.1-b; 2-a; 3-d; 4-c
C.1-b; 2-d; 3-a; 4-c D.1-d; 2-c; 3-a; 4-b
四、D
(2025九上·内江开学考)Who is "momo" You may not have seen one in person, but you've more than likely met one online. On Xiaohongshu, Douban or other social medias, more and more people with the name "momo" and the picture of a dinosaur appear. As The Paper reported, the Internet make it hard for many people to see the boundaries between online and offline lives. Worrying about personal information being given away, being cyber-bullied by others or being afraid to show their feelings, people are not willing to speak up. "Hiding under the name of ‘momo', I'm never worried that I will be found by people in my real life." Coco Ding said.
As more and more "momos" have appeared on the Internet, a new online group has been set up. For example, on Douban there is a "momo" group with more than 8000 members. In this group, "momo" have a close relationship and like to share their stories and life experiences. Interestingly, though "momos" want to hide themselves online, they still want to show their personalities and who they are in their group. So they will change the colors of their dinosaur avatars and add things to them like hats and accessories (配饰). "As ‘momo' users, we can decide if we want to share something or not." said Ding. This is the best this about the little "dinosaur".
With the same name and picture, some "momos" spread mean words and even spread something bad to others with words online. However, we need to know that this can be irresponsible (不负责任的) and even harmful. With IP and a real-name registration system (实名制), "momos" can still found. So even if we are hiding ourselves online, we should still be responsible for what we say and do.
12.The underlined word "cyber-bullied" probably means "________".
A.殴打 B.网暴 C.关心 D.隐藏
13.Which of the following shows the reason that some people choose to be "momos" online
a. They worry about personal information being given away.
b. They don't want to be hurt online by others.
c. They like to share their stories and life experiences.
d. They are afraid to show their feelings.
A.abd B.abc C.bcd D.abcd
14.Which of the following sentence can be put in the ________
A.Besides, "momo" has some other good points.
B.Besides, "momo" has become a great way to protect people online.
C.However, "momo" has greatly changed people's lives.
D.However, "momo" has also brought trouble to many people.
15.You may read the passage in(a) ________.
A.notice B.storybook C.newspaper D.dictionary
五、第二节 (共5小题,每小题2分,满分10分)
(2025九上·内江开学考)第二节 以下是一篇短文请阅读全文,并从下列的六个选项中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。
Household(家庭)waste is a kind of waste which is created in everyday life. 16. Some of the household waste is not dangerous while others can be.
A busy household can create a great deal of waste. And the amount of household waste can increase quickly especially in nations which depend heavily on packaging(包装)for products. Many families like to deal with their waste by simply burning it or putting it underground. 17. They can pollute the air and the water, having a bad influence(影响)on the environment.
18. How Before throwing something into the rubbish bin, think about whether it can be used again. Generally, paper, glass and bottles can be broken down and reused. Besides, put dangerous household waste into different rubbish bins.
Last but not least, record how much waste you create. You can weigh your household waste every day or every few days. And record the amount for several months. It can sometimes be an eye-opening experience. Even people who think they have a small number of rubbish bins find that they create a lot of waste. 19.
Dealing with household waste also needs governments' efforts. Nowadays, many governments have paid attention to the problem of such waste. And they have come up with many ideas to solve it. 20.
A. These ways can be dangerous.
B. Then they may be encouraged to try to create less waste.
C. Then you'll know the influence of waste.
D. Families should correctly deal with their household waste.
E. It includes broken dishes, used paper, banana or apple peels, etc.
F. For example, they teach people how to correctly throw household waste away .
六、阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
(2025九上·内江开学考)Do you believe that we can have an important influence on anyone we meet The right words at just the right time could 21. someone's life.
When I was 3 years old, my parents found I was 22. . After asking many doctors and parents of other deaf children, they decided not to put me in a special school. Although I seemed outgoing (外向的) my self-esteem (自尊心) was quite low. On my first day at school, the other kids 23. me because of my hearing aid and the way I talked. I was hurt deeply and I saw myself as a(n) 24. kid.
Mrs. Green, my 25. , changed all of that with a simple three-word phrase. One morning, she asked the class a question. Sitting at my desk silently, I 26. her lips (嘴唇) and raised my hand right away. She called on me in front of the blackboard. I took a deep breath and 27. answered Mrs. Green's question.
I will 28. forget what happened next. Mrs. Green pointed directly at me. With sparkling (闪光的) eye sand a big smile she cried: "That's right, Ben!"
For the first time in my young life, my confidence rose. At that moment, I decided that no matter how many 29. I may face, I can overcome (克服) them. Thanks to those three 30. words, my whole life changed from that moment.
21.A.end B.change C.lose D.express
22.A.blind B.ill C.fat D.deaf
23.A.made fun of B.took care of
C.made friends with D.asked permission
24.A.ugly B.smart C.handsome D.attractive
25.A.driver B.doctor C.teacher D.player
26.A.recorded B.touched C.reached D.read
27.A.nervously B.lazily C.carelessly D.easily
28.A.often B.ever C.never D.almost
29.A.aims B.difficulties C.interests D.illnesses
30.A.unkind B.bitter C.simple D.pleased
七、从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出划线部分的句子成分。
31.(2025九上·内江开学考)Could you please tell me where the restrooms are
A.定语 B.表语 C.主语 D.宾语
32.(2025九上·内江开学考)The weather becomes hot in summer.
A.表语 B.宾语 C.谓语 D.状语
33.(2025九上·内江开学考)The gift which my mom sent to me has made me excited.
A.宾语 B.状语 C.表语 D.定语
34.(2025九上·内江开学考)Sixteen-year-olds should be allowed to have part-time jobs.
A.谓语 B.宾语 C.表语 D.宾语补足语
35.(2025九上·内江开学考)I've already taught him some English.
A.直接宾语 B.间接宾语 C.宾语补足语 D.状语
八、根据下列句子及所给单词的首字母写出所缺单词。
36.(2025九上·内江开学考)—Have you ever r a horse —Yes, of course. And I can do it very well.
37.(2025九上·内江开学考)Please keep s when the meeting is on.
38.(2025九上·内江开学考)I like autumn best especially when the l on the trees turn brown.
39.(2025九上·内江开学考)Did you pay a to what your teacher said in class
40.(2025九上·内江开学考)—Do you have any r in this city, Zhang Lei
—Yes, my uncle and aunt live here.
41.(2025九上·内江开学考)There are many t customs in China, such as admiring the moon and sharing the mooncakes on Mid-Autumn Day.
42.(2025九上·内江开学考)Although he is poor in money, he is rich in k .
43.(2025九上·内江开学考) Sun Ning was waiting for the bus when it began to rain h .
44.(2025九上·内江开学考)He doesn't like eating junk food, n do I.
45.(2025九上·内江开学考)Some children d on their parents so much that they don't know how to look after themselves.
九、第二节 语法填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
(2025九上·内江开学考)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Double Ninth Festival is one of the most important Chinese traditional festivals. People 46. (celebrate) the festival since the Tang Dynasty by climbing mountains, drinking chrysanthemum wine (菊花酒) or wearing zhuyu (茱萸). The 47. (reason) for these things are told in a beautiful story about a brave young man, Heng Jing.
About 2,000 years ago, in the River Ru there lived 48. devil (魔鬼). He made people sick. Heng Jing's parents died from the illness, so Heng Jing decided to kill the devil. He went deep into the mountains to study kung fu and made 49. (he) strong. After learning the devil would come again to his home village on the ninth day of the ninth lunar month, he went back. He 50. (lead) the people from his village up a mountain. He asked them 51. (carry) zhuyu and drink some chrysanthemum wine. It's believed that zhuyu would make the devil scared and the wine would protect them from illnesses. And 52. (final), Heng Jing killed the devil. The whole village celebrated, 53. they were saved by the brave young man. That is why today the festival is connected with mountain climbing, zhuyu and chrysanthemum wine.
Because "jiu" can also mean "long, it's also named Elders' Day these days. It's a day to show respect for elderly people and wish them a much 54. (long) and healthier life.
Respecting elderly people can be shown not only 55. this special day but also in daily life. Please respect and care for the old around us.
十、第三节 书面表达(满分15分)
56.(2025九上·内江开学考)同学们,两个月的暑假过得开心吗?暑假中有没有一个地方让你流连忘返,或者有没有一件事让你难以忘怀呢?请你以"My ________ Summer Vacation"为题目(请在横线上填入适合你自己的形容词),用英语写一篇短文,分享你的暑假经历和感受。
要求:
1. 100词左右;
2. 文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
参考信息:
What to do: go to a summer resort (去避暑地), go to the beach, visit relatives, volunteer as, travel to… How to do it: take a high-speed train, the beauty of nature, experience the hottest temperature, post pictures on WeChat moments (发朋友圈)… How do I feel: enjoy oneself during the journey, be excited about, be satisfied with…
My ________ Summer Vacation
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.C
2.B
3.B
【知识点】应用文;货币常识;家庭生活;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是一张 Linda 的购物收据,展示了购物地点(连云港通灌北路118号的九龙大世界)、购物日期和时间(2009年4月13日15点17分),详细列出了所购物品(一条裤子、三双袜子和一件毛衣)及其对应的编号和单价,并给出了购物总价(555元),最后表达了对顾客下次光临的欢迎。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题,本文是一张购物收据,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.细节理解题。根据文中"1 Pair of trousers","3 Pairs of socks" 和"1 Sweater" 描述,可知她买了一条裤子、三双短袜、一件毛衣,共三种东西,故选C。
2.细节理解题。根据文中Jiulong Great World描述,可知她的购物地点是Jiulong Great World,故选B。
3.细节理解题。根据文中Total ¥ 555.00 描述,可知 Linda共花了555元,故选B。
【答案】4.C
5.B
6.A
7.D
【知识点】说明文;健康饮食;细节理解;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了在炎热的夏季,冰淇淋虽是常见的消暑食物,但在运动后身体发热时食用可能引发胃部不适和腹泻,建议在身体冷却下来或喝些茶后再适量食用,且一次不要吃太多。同时提到晚饭后不应立即食用冷食,橙子、香蕉和梨等水果有助于保持凉爽和健康。此外,由于夏季细菌滋生快、食物易变质,应食用干净新鲜的食物,吃冷盘时可加醋杀菌,隔夜食物需充分加热以杀死细菌。【点评】考查阅读选择,本题考点涉及细节理解和标题选择两个题型的考查,是一篇健康类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.细节理解题。根据第二段中的" If your body is hot from playing sports, it's not the best time to eat ice-cream. If you eat ice-cream when your body is hot, it may give your stomach some problems, and you may get diarrhea (腹泻). You can eat some ice-cream after you cool down or have some tea."如果你的身体因运动而发热,那么现在不是吃冰淇淋的最佳时机。如果你在身体热的时候吃冰淇淋,可能会给你的胃带来一些问题,你可能会腹泻。你可以在冷静下来后吃一些冰淇淋或喝茶。可知,身体热时不是吃冰淇淋的最佳时间,冷却后或喝杯茶再吃才合适。故选C。
5.细节理解题。根据第二段中的"If you eat ice-cream when your body is hot, it may give your stomach some problems, and you may get diarrhea (腹泻). "如果你在身体热的时候吃冰淇淋,它可能会给你的胃带来一些问题,你可能会腹泻。可知,身体热时吃冰淇淋可能导致腹泻。故选B。
6.细节理解题。根据第四段中的"When you want to eat a cold dish, put some vinegar (醋) to disinfect (杀菌) it."当你想吃冷盘时,放些醋消毒。可知,醋可用于杀菌,故选A。
7.标题选择题。通读全文可知,本文既提到了夏季吃冰淇淋的注意事项,又说明了晚饭后不应立即吃冷食,还强调了夏季要吃干净新鲜的食物、冷盘加醋杀菌以及隔夜食物要充分加热等内容,都是围绕夏季如何正确饮食展开的,"夏季合理饮食"能够全面概括文章主旨,适合作本文标题。故选D。
【答案】8.A
9.C
10.D
11.B
【知识点】说明文;文学著作;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了四首诗歌:柳宗元《江雪》、李白《赠汪伦》、李白《静夜思》和王之涣《登鹳雀楼》。
【点评】考查阅读选择,本题考点涉及细节理解,推理判断和标题选择三个题型的考查,是一篇文学类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对 ,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.标题选择题。根据 Poem 1 部分中的"From hill to hill no bird in flight"千山鸟飞绝;以及"From path to path no man in sight"万径人踪灭。可知,看不到任何人和鸟的踪迹,可推知这首诗描述的冬天下雪的场景,故选A。
9.推理判断题。根据Poem 1 部分中的"However deep the lake of Peach Blossoms may be,It is not so deep, O Wang Lun! As your love for me. "桃花潭水深千尺,不及汪伦送我情。可知,李白写这首《赠汪伦》时,内心充满了感激。故选C。
10.推理判断题。根据Poem 4 部分中的"You can enjoy a grander sight,By climbing to a greater height. "欲穷千里目,更上一层楼。可知,要看到千里之外的风光,就要再登上更高的一层楼、可推知王之涣会赞同"站得越高,看得越远"。故选D。
11.细节理解题。通读全文可知,第一首诗描绘了渔翁雪中钓鱼的场景,即b;第二首诗描绘了汪伦送李白的场景,即a;第三首诗是望月思乡,即d;最后一首诗与楼相关,即c。故选B。
【答案】12.B
13.A
14.D
15.C
【知识点】议论文;社会热点;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了名为"momo"的网络匿名现象。它解释了人们(因担心隐私泄露、网络暴力等)选择使用统一头像和名称来隐藏真实身份以获得安全感并自由表达的原因,同时也指出了这种匿名性可能带来的问题(如传播不良言论),并最终强调 网络匿名并非法外之地,每个人都应为自己在网络上的言行负责 。
【点评】考查阅读选择,本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇社会现象类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
12.词义猜测题。根据第一段中的"Worrying about personal information being given away,beingcyber-bullied by others or being afraid to show their feelings, people are not willing to speak up."担心个人信息被泄露、被他人欺负或害怕表达自己的感受,人们不愿意说出来。可知,此处指担心个人信息被泄露而遭受网暴,所以划线词 cyber-bullied 表示"网暴",故选B。
13.细节理解题。根据第一段中的"Worrying about personal information being given away, being cyber-bullied by others or being afraid to show their feelings, people are not willing to speak up."担心个人信息被泄露、被他人欺负或害怕表达自己的感受,人们不愿意说出来。故选A。
14.推理判断题。根据第三段中的"With the same name and picture, some ‘momos' spread mean words and even spread something bad to others with words online"一些" momo "用同样的名字和图片在网上传播刻薄的话,甚至用言语向他人传播不好的东西。可知,空格后是介绍 "momo" 给人们带来的麻烦,故选D。
15.文章出处题。通读全文可知,本文主要讨论了"momo"现象,可能出现在报纸上,故选C。
【答案】16.E;17.A;18.D;19.B;20.F
【知识点】说明文;环境污染问题
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了家庭垃圾的产生、危害,并重点从 家庭 和 政府 两个层面提出了应对措施,核心在于呼吁人们正确认识并妥善处理家庭垃圾,以减少其对环境的负面影响。
【点评】考查阅读还原,本文是一篇生活类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空后"Some of the household waste is not dangerous while others can be"一些生活垃圾并不危险,而另一些则可能危险。可知,句子讲述生活垃圾具体包含的内容。E. It includes broken dishes , used paper, banana or apple peels, etc."它包括打碎的盘子,使用过的纸,香蕉皮或者苹果皮,等等"符合语境,故选E。
17.根据空后"They can pollute the air and the water, having a bad influence(影响)on the environment."它们会污染空气和水,对环境产生不良影响。可知,句子讲述烧掉垃圾或是放入地下会污染环境。 A. These ways can be dangerous. "这些方式可能很危险"符合语境,故选A。
18.根据空后"How Before throwing something into the rubbish bin, think about whether it can be used again"怎么?在把东西扔进垃圾桶之前,想想它是否可以再次使用。可知,后文讲述的是怎样处理生活垃圾。 D. Families should correctly deal with their household waste. "家人应该正确地处理他们的生活垃圾"符合语境,故选D。
19.根据空前"You can weigh your household waste every day or every few days. And record the amount for several months. It can sometimes be an eye-opening experience. Even people who think they have a small number of rubbish bins find that they create a lot of waste"你可以每天或每隔几天称一次你的家庭垃圾。并记录几个月的金额。这有时可能是一次令人大开眼界的经历。即使是那些认为自己有少量垃圾箱的人也会发现它们会产生大量的废物。可知,记录浪费创造的垃圾有多少的影响。 B. Then they may be encouraged to try to create less waste. "然后他们可能被鼓励尝试创造更少的垃圾"承接上文,符合语境,故选B。
20.根据空前"Nowadays, many governments have paid attention to the problem of such waste. And they have come up with many ideas to solve it"如今,许多政府都关注了这种浪费的问题。他们想出了许多解决办法。可知,句子讲述政府对于解决垃圾处理的举措。F. For example, they teach people how to correctly throw household waste away ."例如,他们教人们怎样正确地扔掉生活垃圾"承接上文,符合语境。故选F。
【答案】21.B;22.D;23.A;24.A;25.C;26.D;27.A;28.C;29.B;30.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者自幼失聪,自尊心受创,在学校因助听器和说话方式遭同学嘲笑,自我认同为丑小孩。然而,格林老师以简单的三个单词"That's right, Ben!"给予肯定,使作者的自信心得以提升,从此作者决定无论面临多少困难都要克服,这三个词改变了作者的一生,强调了恰当的鼓励在关键时刻对人的巨大影响。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,形容词,名词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:在正确的时间说的正确的话可以改变一个人的一生。A:end"结束";B:change"改变";C:lose"丢失";D:express"表达"。根据下文"my whole life changed from that moment"从那一刻起,我的整个生活都改变了。可知,是指改变一个人的人生,故选B。
22.句意:我3岁时,我父母发现我是聋子。A:blind"失明的";B:ill"生病的";C:fat"肥胖的";D:deaf"聋的"。根据下文"After asking many doctors and parents of other deaf children"在询问了许多医生和其他聋哑儿童的父母后,可知,作者失聪了,故选D。
23.句意:在我上学的第一天,其他孩子们因为我的助听器和我讲话的方式取笑我。A:made fun of"取笑";B:took care of"照顾";C:made friends with"和……交朋友";D:asked permission
" 请求许可 "。根据下文"I was hurt deeply"可知,作者被深深地伤害了,所以别的孩子是在嘲笑他,故选A。
24.句意:我被深深地伤害了,并且我把我自己看作一个丑陋的孩子。A:ugly"丑陋的";B:smart "聪明的";C:handsome"英俊的";D:attractive"有吸引力的"。根据上文可知,作者被人嘲笑,所以他认为自己是丑陋的,故选A。
25.句意: Green 夫人,我的老师,用一个简单的三词短语改变了那一切。A:driver"司机";B:doctor "医生";C:teacher"老师";D:player" 选手 "。根据下文"One morning, she asked the class a question. "一天早上,她问全班同学一个问题。可知, Green 夫人是老师,故选C。
26.句意:我沉默地坐在我的座位上,读她的嘴唇,然后立刻举起了我的手。A:recorded"记录";B:touched"接触";C:reached"到达";D:read" 阅读 "。根据空后"her lips (嘴唇)"可知,读唇语应该用read。故选D。
27.句意:我深吸了一口气,紧张地回答了格林老师的问题。A:nervously"紧张地";B:lazily"懒惰地";C:carelessly"粗心地";D:easily"容易地"。根据空前"I took a deep breath"我深吸一口气,可知,作者很紧张,故选A。
28.句意:我将永远不会忘记接下来发生的事情。A:often"经常";B:ever"曾经";C:never"绝不,从不";D:almost"几乎"。根据下文"With sparkling (闪光的) eye sand a big smile she cried"她眼睛闪闪发光,笑容灿烂地哭了,并结合全文,作者始终记着这三个字,所以永远不会忘记,故选C。
29.句意:在那一刻,我决定不管我可能面临多少困难,我都能克服它们。A:aims"目标";B:difficulties"困难";C:interests"兴趣";D:illnesses"疾病"。根据空后"I can overcome (克服) them." 可知,克服的是困难,故选B。
30.句意:多亏了那三个简单的单词,我的整个人生从那一刻改变了。A:unkind"无情的";B:bitter "苦的";C:simple"简单的";D:pleased"高兴的"。根据上文"That's right, Ben!"可知,是简单的三个词,故选C。
31.【答案】D
【知识点】宾语;where引导的宾语从句
【解析】【分析】句意:您能告诉我洗手间在哪里吗?根据"Could you please tell me where the restrooms are "可知,"where the restrooms are"是由where引导的宾语从句,充当动词tell的宾语。故选D。
【点评】考查where引导的宾语从句,本题涉及宾语从句的划分。
32.【答案】A
【知识点】表语;形容词作表语
【解析】【分析】句意:夏天天气变热了。"The weather"主语; "become"连系动词,后加形容词。"hot"表语,形容词。"in summer"状语。这里hot做表语。根据题意,故选A。
【点评】考查形容词作表语,要求考生识别表语。
33.【答案】D
【知识点】定语;which引导的定语从句
【解析】【分析】句意:我妈妈送给我的礼物使我兴奋不已。根据"The gift which my mom sent to me has made me excited."可知,划线部分修饰名词gift,为定语从句,作定语。故选D。
【点评】考查which引导的定语从句,要求考生识别定语(从句)。
34.【答案】A
【知识点】谓语
【解析】【分析】句意:十六岁的人应该被允许做兼职工作。分析句子结构可知,Sixteen-year-olds"十六岁的人",作句子的主语;should be allowed"应该被允许",构成"should+be+done"结构,共同构成谓语;"to have part-time jobs"是主语补足语。故选A。
【点评】考查"情态动词+实义动词"结构的谓语,要求考生识别谓语。
35.【答案】B
【知识点】宾语;主谓宾宾(SVOO)
【解析】【分析】句意:我已经教他一些英语了。teach sb. sth."教给某人某物",其中sth.为直接宾语,sb.为间接宾语。故选B。
【点评】考查间接宾语,要求学生会分析teach sb. sth.的成分。
36.【答案】(r)idden
【知识点】过去式和过去分词;过去已经完成的动作对现在造成的影响;固定搭配
【解析】【分析】句意:——你曾经骑过马吗?——是的,当然了。我可以骑得很好。根据空后"a horse"和首字母提示可知,应是问你曾经骑过马吗,故空处应是ride"骑",动词;根据空前have的提示可知,句子应是现在完成时,构成形式为:have/has done,ride的过去分词是ridden。故填(r)idden。
【点评】考查固定搭配和现在完成时。注意现在完成时结构have done。
37.【答案】(s)ilent
【知识点】简单形容词;形容词作表语
【解析】【分析】句意:会议进行时请保持安静。根据"when the meeting is on."可知开会的时候要保持安静 ,keep silent"保持安静",故填(s)ilent。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作表语。
38.【答案】(l)eaves
【知识点】规则变化的可数名词复数
【解析】【分析】句意:我最喜欢秋天,尤其是当树上的叶子变成棕色的时候。根据"on the trees turn brown. "可知是树上的叶子变成棕色,leaf"叶子",根据"turn"可知此处用名词复数。故填(l)eaves。
【点评】考查名词复数,本题涉及名词作主语。
39.【答案】(a)ttention
【知识点】不可数名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:你注意你老师在课堂上说的话了吗?根据"pay...to what your teacher said"可知,此处考查pay attention to"注意",固定短语。故填(a)ttention。
【点评】考查不可数名词,本题涉及名词作宾语以及固定短语pay attention to。
40.【答案】(r)elatives
【知识点】规则变化的可数名词复数
【解析】【分析】句意:——张雷,你在这个城市有亲戚吗?——是的,我的叔叔和婶婶住在这里。根据"my uncle and aunt live here."和首字母可知,此处询问是否有亲戚,relative"亲戚",可数名词;any后跟名词复数。故填(r)elatives。
【点评】考查名词复数,本题涉及名词作宾语。
41.【答案】(t)raditional
【知识点】简单形容词;形容词作定语置于名词前
【解析】【分析】句意:在中国有许多传统习俗,比如在中秋节赏月和分享月饼。根据"customs in China"和首字母可知,指的是传统习俗,应用形容词traditional"传统的"。故填(t)raditional。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作定语。
42.【答案】(k)nowledge
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:尽管他在金钱上很贫困,但他在知识上很富有。根据"Although he is poor in money" 可知,尽管在金钱方面不富足,但知识上很富有,knowledge"知识",不可数名词。故填(k)nowledge 。
【点评】考查不可数名词,本题涉及名词作宾语。
43.【答案】(h)eavily
【知识点】程度副词
【解析】【分析】句意:孙宁正在等公共汽车,突然下起了大雨。根据 it began to rain ,结合提示字母h,可知指"下大雨",即雨下得很大,应填副词heavily"猛烈地/大地",作状语。故答案为: (h)eavily 。
【点评】考查副词。注意熟记副词heavily"猛烈地/大地"。
44.【答案】(n)either
【知识点】部分倒装句;不定代词either / neither
【解析】【分析】句意:他不喜欢吃垃圾食品,我也不喜欢。根据语句 "He doesn't like eating junk food, n… do I." 及首字母 "n" 的提示可知,此空的含义为 "也不",英文翻译为 "neither",词性为副词。前句为否定句,"neither + 助动词 + 主语" 是固定结构,用于表示 "前者不……,后者也不……",符合语境,故答案为 neither。
【点评】考查副词 "neither" 的拼写及 "neither + 助动词 + 主语" 的倒装结构。结合否定句语境、倒装句式要求及首字母提示,即可确定答案。
45.【答案】(d)epend
【知识点】动词原形;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句;否定陈述句
【解析】【分析】句意:有些孩子太依赖父母了,以至于不知道如何照顾自己。根据语句 "Some children d… on their parents so much that they don't know how to look after themselves." 及首字母 "d" 的提示可知,此空的含义为 "依赖",英文翻译为 "depend",词性为动词原形。"depend on" 是固定短语,意为 "依赖、依靠",主语 "some children" 是复数,且句子为一般现在时,动词用原形,符合语境,故答案为 depend。
【点评】考查动词 "depend" 的拼写及 "depend on" 的固定搭配。结合复数主语的语法要求、固定短语及语境提示,即可确定答案。
【答案】46.have celebrated;47.reasons;48.a;49.himself;50.led;51.to carry;52.finally;53.because;54.longer;55.on
【知识点】反身代词;过去已经完成的动作对现在造成的影响;记叙文;中国传统文化与礼仪习俗;形容词比较级与最高级的构成规则
【解析】【分析】文章大意:介绍了人们在重阳节喝菊花酒和戴茱萸的由来。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
46.句意:从唐朝开始,人们就通过爬山来庆祝这个节日,celebrate"庆祝",是动词,根据"since the Tang Dynasty"可知,此处用现在完成时,主语people是复数形式,谓语用复数形式,故填have celebrated。
47.句意:这些事情的原因都在一个美丽的故事中讲述了一个勇敢的年轻人,桓景。reason"原因",是名词,谓语are是复数形式,主语用复数形式,故填reasons。
48.句意:大约两千年前,在汝河里住着一个魔鬼。devil是辅音音素开头的单数可数名词,因此用不定冠词a修饰,故填a。
49.句意:他深入深山学习功夫,使自己变得强壮。he"他",是主格形式,此处表示他学习功夫,使他自己强壮,因此用反身代词himself,故填himself。
50.句意:他带领村民上山。lead"带领",是动词,根据"went"可知,此处用一般过去时,故填led。
51.句意:他叫他们带着茱萸,喝点菊花酒。carry"携带",ask sb to do sth"叫某人做某事",故填to carry。
52.句意:最后,恒景杀死了那个魔鬼。final"最后的",是形容词,此处修饰整个句子,用副词,故填finally。
53.句意:全村的人都在庆祝,因为他们被那个勇敢的年轻人救了。结合句意,前一句表示全村的人都在庆祝,后一句表示他们被那个勇敢的年轻人救了,前后表示因果关系,用连词because"因为"。故填because。
54.句意:这是一个向老年人表示尊重并祝愿他们健康长寿的日子。long"长的",有much修饰,用比较级,故填longer。
55.句意:尊重老人不仅可以在这个特殊的日子里表现出来,也可以在日常生活中表现出来。表示在具体某一天,用介词on,故填on。
56.【答案】例文
My Unforgettable Summer Vacation
This summer vacation was really unforgettable. I went to a quiet mountain village as a volunteer with my parents by high-speed train. There, I helped kids practice English and told them interesting stories. The village was full of the beauty of nature—green mountains, clear streams and fresh air. Every evening, I sat with the villagers to listen to their life stories. I also posted many photos of the village on WeChat moments.
Though I didn't go to a summer resort, I felt very happy and satisfied. This experience taught me the joy of giving.
【知识点】命题作文;记叙文;假期计划
【解析】【分析】本题要求以"My ________ Summer Vacation"为题,写一篇短文分享暑假经历和感受。参考信息给出了多种暑假可能做的事情,如去避暑地、去海滩、走亲访友、做志愿者、旅行等。写作时可以从中选择一项或几项作为主要内容来描述。出行方式提到可以乘坐高铁出行,在旅途中感受大自然的美,经历高温天气,在朋友圈发照片等。这些细节可以丰富文章内容,使描述更加生动。比如描述乘坐高铁时的感受,或者发朋友圈后朋友的反应等。同时要表达出在整个暑假过程中的感受,如享受旅途、对某件事感到兴奋、对经历感到满意等。可以通过具体的描述来体现这些感受,例如因为看到美丽的风景而享受旅途,因为尝试了新的活动而感到兴奋。开头可以简单介绍暑假整体给自己的初步印象,引出下文要讲述的具体经历。主体详细描述暑假的具体经历,结尾总结整个暑假,再次强调自己的感受,突出这个暑假的特别之处。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。[点评]本文紧扣"难忘 "这一主题,结构清晰,逻辑连贯。作者通过描述一次有意义的志愿者经历,成功地传达了对自然之美的欣赏和为他人带来快乐的满足感,情感真挚,内容充实。文中有一些好的词句 ,例如: There, I helped kids practice English and told them interesting stories. 运用了并列谓语;The village was full of the beauty of nature—green mountains, clear streams and fresh air.运用了固定短语be full of ; Every evening, I sat with the villagers to listen to their life stories.运用了不定式作目的状语;Though I didn't go to a summer resort, I felt very happy and satisfied. 运用了让步状语从句。
1 / 1