【精品解析】山东省青岛市即墨区实验学校2025-2026学年九年级上学期英语开学考试

文档属性

名称 【精品解析】山东省青岛市即墨区实验学校2025-2026学年九年级上学期英语开学考试
格式 zip
文件大小 502.9KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-10-15 11:22:15

文档简介

山东省青岛市即墨区实验学校2025-2026学年九年级上学期英语开学考试
(2025九上·即墨开学考) 阅读六选五
As we spend more time on touchscreens, digital devices (数码设备) are not just changing our habits, but also changing our skills, especially in kids. Chloe Han is a teacher who works with young children. She has noticed that kids' physical abilities are getting worse because they spend too much time on screens.
 1.   But many experts are worried that too much screen time is hurting kids' fine motor skills.
Fine motor skills are the small movements we make with our hands and fingers.  2.   Normally, children develop these skills by doing hands-on activities like playing with toys and making arts works. But now, kids often play more on screens than with their hands, leading to weaker fine motor skills.
 3.   They don't help develop the finger movements and hand-eye coordination (协调) that hands-on play provides. Less physical playtime means that children have fewer chances to build these important skills naturally.
 4.   More children are in need of help with their fine motor skills for school and activities. Some are even hard to hold a pencil or zip up their jackets.
But there's good news.  5.   Fun activities like drawing and building with Lego improve their hand-eye coordination. These activities also improve the skills that can help children do better during playground activities.
Finding a better way between screen time and physical play helps kids develop strong fine motor skills while still enjoying the technology.
A. The digital devices are expensive for kids to buy. B. The digital world can be quite fun and educational. C. Using screens needs a lot of tapping and swiping (点击和滑动). D. As a result, everyday activities are now a challenge for many young learners. E. These skills help us do everyday activities, such as buttoning shirts and tying shoes. F. Parents and teachers can help by adding screen-free playtime to kids' everyday activities.
6.(2025九上·即墨开学考) — I have never been to Australia.
—____ .
A.So has Tom B.So Tom has
C.Neither Tom has D.Neither has Tom
7.(2025九上·即墨开学考) —His handwriting is very careful.
—Yeah. With the help of him, his sister writes as ____ as him.
A.care B.careful
C.more carefully D.carefully
8.(2025九上·即墨开学考) —____
—I have a very sore throat.
A.What's your name B.What's your job
C.What's the matter D.How are you
9.(2025九上·即墨开学考) —____ have you lived in Shenyang
—For 4 years.
A.How long B.How far C.How soon D.How often
10.(2025九上·即墨开学考) The building ____ be a factory, but now it ____ a shopping centre.
A.used to; is used as B.is used to; used to be
C.used to; used to be D.is used to; is used as
11.(2025九上·即墨开学考) Life is always ____ unexpected things.
A.full of B.fill with C.full with D.fill of
12.(2025九上·即墨开学考) Mike ____ Canada. He ____ back in two months.
A.has been to; comes B.has gone to; will be
C.has been to; will be D.has gone to; comes
13.(2025九上·即墨开学考) To keep our city clean, the cleaners are always very busy in the streets. We shouldn't throw ____ everywhere.
A.mess B.rubbish C.noise D.price
14.(2025九上·即墨开学考) —Be quiet please! Have you seen the sign "No Talking"
—Sorry. I ____ it.
A.didn't notice B.haven't noticed
C.won't notice D.don't notice
15.(2025九上·即墨开学考) —My father fell down on the ____ road and broke his leg.
—Sorry to hear that. We should be more careful in winter.
A.clean B.busy C.icy D.quiet
16.(2025九上·即墨开学考)My mother often encourages me English as much as possible.
A.speak B.speaks C.speaking D.to speak
17.(2025九上·即墨开学考) Don't worry! I am sure you'll ____ your classmates if you are friendly to them.
A.catch up with B.get on well with
C.argue with D.be strict with
18.(2025九上·即墨开学考) — Can you finish your math homework this afternoon
—____ You know, I am good at math.
A.It's a piece of cake. B.It serves you right.
C.Sorry, I can't. D.I'm not sure.
19.(2025九上·即墨开学考) Your spoken English is very good. What's your ____
A.spirit B.secret C.situation D.service
20.(2025九上·即墨开学考)You don't have to every new word in the dictionary while reading.
A.look for B.look up C.look at D.look after
21.(2025九上·即墨开学考) —Mum, summer holiday is coming. I wonder ____.
—How about Qinling Wild Zoo
A.where can we go B.where we can go
C.how can we go D.how we can go
22.(2025九上·即墨开学考) —Is everyone here today
—No. Two students are ____ because they have a cold.
A.angry B.absent C.active D.awful
23.(2025九上·即墨开学考) — What were you doing at 8 o'clock yesterday evening
— I____ my homework.
A.do B.did C.was doing D.am doing
24.(2025九上·即墨开学考) I ____ some clothes to the poor children in the countryside in order to keep them warm in the winter.
A.give out B.hang out C.give away D.put off
25.(2025九上·即墨开学考) —Mom, could I go shopping with you
—Yes, you ____. But you must finish your homework first.
A.could B.can C.can't D.couldn't
(2025九上·即墨开学考) 完形填空
When I was a kid, my grandma taught me about gardening. We planted carrots, strawberries, and flowers in her backyard, and it was 26. fun! Over the years, gardening has made our family closer and brought many sweet 27. .
Gardening is interesting, but it isn't always 28. . Some mistakes, like overwatering the plants, not giving them enough sunlight, or forgetting to take care of the soil (土壤), can make me feel sad. However, I always learn from 29. . Whenever I face difficulties, I read books and ask other gardeners for help. Day by day, I have become better at gardening.
Gardening is more than just a hobby for me. We can get fresh food from the garden. The tomatoes taste better than those from the market. I 30. about everything else when I'm in the garden. Caring for plants, feeling the soil, and watching them 31. bring me peace and joy. Gardening provides me with a real way to protect the environment. We collect rain to save water, see bees visit our flowers, and improve the 32. of soil. It also gives us a chance to have a deep touch with wildlife and our planet. And gardening is 33. painting with nature. I can design (设计) the gardens I like and make a beautiful space. Every time I work in the garden, I feel like an artist!
This hobby will help you become 34. over time. I hope you'll try gardening! Plants need time to grow. 35. you start gardening, you won't understand the magic of it. Start small, step by step, and soon you'll see—both you and your plants will grow stronger every day!
26.A. never B. seldom C. perhaps D. always
27.A. plants B. dreams C. memories D. pressure
28.A. easy B. difficult C. nervous D. fair
29.A. it B. him C. us D. them
30.A. forget B. remember C. know D. copy
31.A. die B. grow C. play D. travel
32.A. color B. health C. size D. shape
33.A. for B. without C. like D. against
34.A. smaller B. taller C. weaker D. stronger
35.A. Although B. If C. Unless D. Where
(2025九上·即墨开学考) 阅读短文,回答问题
Do you like ice-cream Try making some delicious ice-cream yourself! It's not as hard as you think—you can simply make it in a bag without the need for a fridge!  
Steps:①Put milk, sugar and cream in a small bag. Slowly seal the bag to let air out. ②Put this bag in a second small bag and seal it again. Using two bags can keep the mix from going out. ③Take out a big bag and add ice and salt (that can make the ice cooler) to it. ④Put the small bags with the mix in the big bag and seal it. ⑤Shake and rub (揉搓) the big bag for 5 to 8 minutes. Then enjoy your ice-cream! Things you need:milk, sugar, cream, salt, ice, 2 small bags, 1 big bag.  
Science behind it:
Milk has water. If you put the mix in the fridge, the water in the milk will turn into ice. This makes the taste of ice-cream not very good. But when you shake the milk, the water stays in the milk and mixes well with other things. So ice-cream made in this way tastes better.
36.Why do we use two small bags
A.To make the ice-cream cooler.
B.To keep the mix from going out.
C.To make it easier to shake and rub.
D.To make the ice-cream more delicious.
37.What can help to make the ice cooler
A.Salt. B.Sugar. C.Cream. D.Milk.
38.Which picture shows the last step in making ice-cream
A. B.
C. D.
39.What can you learn from "Science behind it"
A.Milk is used to make ice-cream.
B.Ice-cream should be kept in the fridge.
C.It takes more time to make ice-cream this way.
D.Ice-cream made without the fridge tastes better than that made in the fridge.
40.What's the main idea of this passage
A.To explain why ice-cream tastes good.
B.To show us the science behind making ice-cream.
C.To introduce a way to make ice-cream without a fridge.
D.To tell us how to choose the best food for making ice-cream.
(2025九上·即墨开学考) 阅读短文,回答问题
During my childhood, my mother did something special in the evenings. Sometimes she would make clothes for us, and other times, she made cakes. But one day, she surprised us all by her words. "I'm going to call one neighbor every night. " I was 16 then and couldn't understand why she would spend her evenings talking to people she hardly knew.
One evening, I heard her conversation with an elderly lady. She asked about the lady's dinner and even discussed the flowers in the park. When she finished the talk on the phone, I questioned her what topic she talked, finding them trivial (琐碎). With a kind smile, she explained, "I might be the only person she talked to today. So even the simplest conversations can mean a lot to her. "
It wasn't until 30 years later that I realized the true meaning of my mother's nightly calls. The elderly often feel lonely for different reasons. As people age, they may experience the loss of friends and family members. Health problems can make it harder for the elderly to join in social activities. Retirement can also take away everyday activities that were once provided by work. The lonely feeling can be very strong for the elderly. They might feel like they are being forgotten or no longer needed. Without social communication, they may experience sadness and depression.
My mother's conversations were more than just friendly talks—they were lifelines for lonely old people. Her calls make them know more about the world outside. Her resolution and social skills in communicating were more than I could understand, and I wish I could do better.
41.What unexpected action did the writer's mother take
A.She made clothes for her family.
B.She took lessons to learn how to make cakes.
C.She planned to call a different neighbor every night.
D.She wanted to spend more time talking to her family.
42.What did the writer say about her mother and the elderly lady's conversation at first
A.It covered a lot of news.
B.It was about nothing important.
C.It was only about nature.
D.It appeared to be interesting.
43.What does the underlined word "retirement" mean in Chinese
A.退休 B.社团 C.展览会 D.声誉
44.Why did the writer introduce the living conditions of the elderly in Paragraph 3
A.To describe their lonely lives.
B.To show their health problems.
C.To show the skills of social communication.
D.To show the importance of her mother's nightly calls.
45.What can we infer (推断) from the writer's words at the end of the passage
A.He didn't realize the importance of simple kindness.
B.He felt sorry not to spend more time with his mother.
C.He planned to continue doing what her mother did for the elderly.
D.He realized the elderly need experts' help more than conversations.
(2025九上·即墨开学考) 阅读短文,回答问题
We know that humans and vertebrate animals such as dogs or cats can feel pain (疼痛). But what about small animals like insects () They are not vertebrate animals. Can they feel pain New research from the University of Sydney in Australia shows that insects also experience a feeling similar to pain, even though it might not be exactly the same as what humans feel.
Professor Greg Neely, one of the scientists who worked on the study, explained a common misunderstanding. It is commonly believed that insects do not feel pain. However, he pointed out that the research shows many vertebrate animals can feel and stay away from dangerous things that cause pain. That is to say insects might have a similar ability.
Although we have already known that insects can react to harmful stimuli (对有害刺激做出反应)—a kind of normal feeling of pain, the important finding of this study was about what happens after being hurt. The researchers studied fruit flies(). They caused a smaller hurt to one of the flies' legs and then allowed the leg to heal (治疗) completely. What happened next was surprising. Even after the leg was completely healed, the flies became much more sensitive (敏感) in that area.
Professor Neely described what they found. The pain stayed in the memory of flies and changed their actions. Once insects are seriously hurt, they will become very sensitive and try to protect themselves for the rest of their lives.
This finding is important not only for understanding insects. Professor Neely hopes this research will find better ways to heal human pain. He said, "Through research, we want to make new stem cell treatments (干细胞治疗法) or medicines that stop pain by solving the real cause of the pain. " By studying how the pain and long-term sensitivity of simpler animals like fruit flies well, scientists believe they can find ways to finally develop treatments that stop people's pain completely. This research has opened up a brighter future for human medicine.
46.From the research of University of Sydney, we know ____.
A.insects can feel pain
B.insects don't feel pain
C.vertebrate animals can feel pain
D.dogs, cats and insects are vertebrate animals
47.Scientists study fruit flies in the research because ____.
A.they are easier to catch than other insects
B.fruit flies are the most common insects to be studied
C.they want to test what will happen after they were hurt
D.they want to know if they feel the same pain as humans
48.According to Professor Neely, insects might ____ after being seriously hurt.
A.forget the pain quickly
B.stop reacting to bad stimuli
C.lose their ability to feel danger
D.become more protective of themselves
49.The real purpose (目的) of Professor Neely's research team is to ____.
A.protect insects from being hurt by humans
B.show that insects feel the similar pain as humans
C.develop new ways to stop human's pain completely
D.study the pain and short-term sensitivity of simpler animals
50.What is the main idea of the passage
A.Fruit flies are more sensitive to pain than other insects.
B.Vertebrate animals feel pain differently from invertebrates.
C.Scientists found a new kind of stem cell treatments for insects.
D.Scientists' research of fruit flies can help develop better pain treatments.
(2025九上·即墨开学考) 任务型阅读-多任务混合
What is the most important thing in the world I think it is health. You can take away our money, house, car, or even our clothes and we can survive. But if our health were taken away, we would surely die. That is why we always try to eat in a healthy way and exercise regularly (定期的). In order to eat healthily, I usually avoid (避免) eating food high in fat, like French fries or cookies. I eat little meat. I eat a lot of vegetables and fresh fruits. Taking exercise every day helps us build a strong body. Regular exercise is an important part of keeping me healthy. What' s more, I think friends are an important part of our health. Many studies show that people with a wide range of social contacts (社会交往) get sick less than those who don't. I always feel better when I am with friends than when I am alone. When I am with my friends, I always laugh. Laughing is also an important part of health. I like to laugh with my friends. By eating properly and exercising regularly, I can keep my body at a proper weight and keep healthy. By spending time with my friends, I can keep my mind as well as my body happy. These things sound easy to do, but not many people can manage them. I think a strong will is necessary if we want to keep healthy.
51.What does the writer think is the most important thing in the world
52.To eat healthily, what does the writer eat
53.What is an important part of keeping him healthy
54.What's the advantage (好处) of spending time with his friends
55.What is necessary if we want to keep healthy
(2025九上·即墨开学考) 阅读填空
Wang Ping is a cleaner. He has worked in a park for 5 years. He is also a good father. Nothing can make him  56.   (happy) than playing with his little daughter in his free time.
Last Tuesday afternoon, while he was cleaning the park, suddenly, he heard a woman  57.   (cry) for help. He ran up quickly to see what happened. The  58.   (woman)15-month-old baby girl choked (窒息) on a small piece of pear and her face turned purple. The baby was too young to save 59.   (she), and the mother was so nervous that she didn't know how to save her daughter properly.  60.   (lucky), Wang Ping knew what to do. He took the baby in his arms without thinking twice.  61.   the mother's help, Wang Ping held the baby face down and  62.   (give) her a few pats (轻拍) on the back. After a short while, he succeeded (成功) in  63.   (get) the piece of pear out of her mouth and the baby began to cry. Her mom was so thankful b 64.   her daughter was saved.
Wang Ping tried his best and saved  65.   baby's life. In his mind, helping others is just helping himself. He hoped more people could volunteer to help the people in need if possible.
答案解析部分
【答案】1.B;2.E;3.C;4.D;5.F
【知识点】议论文;身体健康;卫生习惯;疾病与防治
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了数码设备对孩子们精细动作技能的影响,指出过多屏幕时间会损害孩子的精细动作技能,并给出了相应的解决办法。
A. 数码设备对孩子来说太贵了,买不起。
B. 数字世界可以很有趣,也很有教育意义。
C. 使用屏幕需要大量的点击和滑动。
D. 结果,日常活动现在对许多年轻的学习者来说是一个挑战。
E.这些技能帮助我们做日常活动,比如扣衬衫和系鞋带。
F. 家长和老师可以通过在孩子们的日常活动中增加无屏幕游戏时间来提供帮助。
【点评】考查任务型阅读。首先理解文章大意,把握上下文逻辑关系,以及准确翻译选项内容。另外要注意寻找原文中的关键词和线索,以推断出哪个空格缺少哪个句意的句子。同时,也要注意选项之间的逻辑关系和语境契合度,以确保答案的准确性。
1.根据"But many experts are worried that too much screen time is hurting kids' fine motor skills."(但许多专家担心,过多的屏幕时间会损害孩子的精细动作技能。)以及后文对屏幕时间影响孩子精细动作技能的详细描述,可知此处需要引出关于屏幕时间的话题,且内容应偏向正面,以与后文的担忧形成对比。选项B"数字世界可以很有趣,也很有教育意义。"符合语境,既引出了屏幕时间的话题,又给出了其积极的一面。故答案为:B。
2.根据"Fine motor skills are the small movements we make with our hands and fingers."(精细动作技能是我们用手和手指做出的小动作。)以及后文"Normally, children develop these skills by doing hands-on activities..."(通常,孩子们通过做实践活动来发展这些技能……),可知此处需要进一步解释精细动作技能的作用。选项E"这些技能帮助我们做日常活动,比如扣衬衫和系鞋带。"符合语境,详细说明了精细动作技能在日常生活中的应用。故答案为:E。
3.根据"They don't help develop the finger movements and hand-eye coordination (协调) that hands-on play provides."(它们无助于发展动手游戏所提供的手指动作和手眼协调能力。)以及前文"But now, kids often play more on screens than with their hands..."(但现在,孩子们经常在屏幕上玩的时间比用手玩的时间多……),可知此处需要描述使用屏幕时的具体动作,以与动手游戏形成对比。选项C"使用屏幕需要大量的点击和滑动。"符合语境,详细描述了使用屏幕时的动作特点。故答案为:C。
4.根据"More children are in need of help with their fine motor skills for school and activities. Some are even hard to hold a pencil or zip up their jackets."(越来越多的孩子在学校和活动中需要精细动作技能的帮助。有些孩子甚至很难握住铅笔或拉上夹克的拉链。)可知,此处需要总结上文,指出精细动作技能不足对孩子日常生活的影响。选项D"结果,日常活动现在对许多年轻的学习者来说是一个挑战。"符合语境,总结了上文描述的孩子精细动作技能不足所带来的后果。故答案为:D。
5.根据"But there's good news."(但有个好消息。)以及后文"Fun activities like drawing and building with Lego improve their hand-eye coordination."(像画画和用乐高积木搭建这样的有趣活动可以提高他们的手眼协调能力。)可知,此处需要给出解决精细动作技能不足问题的建议。选项F"家长和老师可以通过在孩子们的日常活动中增加无屏幕游戏时间来提供帮助。"符合语境,给出了具体的解决办法。故答案为:F。
6.【答案】D
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响;全部倒装句;助动词have
【解析】【分析】句意:——我从未去过澳大利亚。——汤姆也没去过。A.So has Tom,汤姆也是;B.So Tom has,汤姆确实如此;C.Neither Tom has,此表达语法不正确,正确的应为"Neither has Tom"D.Neither has Tom,汤姆也没去过。根据上文"I have never been to Australia."为否定句,且表达的是"我从未去过",下文要表达"汤姆也没去过",应用"Neither+助动词/情态动词/be动词+主语"的结构。"I have never been to Australia. "是现在完成时,因此 "Neither+助动词/情态动词/be动词+主语"的结构也要用现在完成时,助动词用have或has, 主语Tom是第三人称单数形式,选has。 故答案为:D。
【点评】考查倒装句。注意当表示否定的陈述句后跟另一个否定陈述句时,要用"Neither+助动词/情态动词/be动词+主语"的结构来表达"某人也不……"。
7.【答案】D
【知识点】程度副词;“as+副词原级+as“表示前后两者的情况一样
【解析】【分析】句意:——他的字写得很认真。——是的。在他的帮助下,他妹妹写得和他一样认真。A.care 关心,名词或动词;B.careful 认真的,形容词;C.more carefully 更认真地,比较级形式;D.carefully 认真地,副词。根据"his sister writes as ____ as him"可知,此处要用副词修饰动词"writes",且"as...as"中间要用形容词或副词的原级,表示"和……一样",所以此处应用副词"carefully",故答案为:D。
【点评】考查副词的用法。注意在"as...as"结构中,中间要用形容词或副词的原级,表示两者在程度或特征上的相等。
8.【答案】C
【知识点】询问感受;就医情景
【解析】【分析】句意:——怎么了?——我喉咙很痛。A.What's your name 你叫什么名字?;B.What's your job 你的工作是什么?;C.What's the matter 怎么了?;D.How are you 你好吗?。根据答句" I have a very sore throat. "可知,问句是在询问对方的情况或问题,故答案为:C。
【点评】考查日常交际用语。注意在不同语境下,选择合适的问句来询问对方的情况或问题。
9.【答案】A
【知识点】疑问副词;特殊疑问句;询问时间
【解析】【分析】句意:——你在沈阳住了多久了?——四年了。A.How long多久,询问时间段;B.How far多远,询问距离;C.How soon多久以后,询问将来的时间点;D.How often多久一次,询问频率。根据答句"For 4 years."可知,问句是在询问在沈阳居住的时间长度,故答案为:A。
【点评】考查特殊疑问词的用法。注意区分不同特殊疑问词(组)的询问对象,如How long询问时间段,How far询问距离,How soon询问将来的时间点,How often询问频率等,根据答句内容选择合适的疑问词。
10.【答案】A
【知识点】固定搭配;短语辨析;一般现在时的被动语态;一般过去时
【解析】【分析】句意:——这个建筑过去是一家工厂,但是现在它被用作一个购物中心。A.used to过去常常;is used as被用作……,;B.is used to习惯于;used to be过去是;C.used to过去常常;used to be过去是;D.is used to习惯于;is used as被用作……。根据" The building ____ be a factory ",空格后动词原形,可知表示"过去是……"或"过去常常是……",故用"used to";根据" but now it ____ a shopping centre "可知第二空格后的 a shopping centre 是名词,因此空格处应该是介词,与名词构成介宾短语,故用"is used as"。故答案为:A。
【点评】考查短语辨析及固定搭配。注意区分"used to do sth."(过去常常做某事)、和"be used as sth."(被用作某物)等短语的含义和用法,根据句意和句子结构选择合适的短语。
11.【答案】A
【知识点】固定搭配;短语辨析
【解析】【分析】句意:——生活总是充满了意想不到的事情。A.full of 充满;B.fill with 用……填满;C.full with 此结构不正确;D.fill of 此结构不正确。根据" Life is always ____ unexpected things. ",可知在be动词后用形容词作表语,选full。固定短语:be full of 充满……。 故答案为:A。
【点评】考查形容词短语和动词短语的辨析。注意区分"full of"和"fill with"的用法,"full of"是形容词短语,用于描述状态,而"fill with"是动词短语,用于描述动作。
12.【答案】B
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响;gone to/been to用法比较;一般将来时
【解析】【分析】句意:——迈克去了加拿大。他将在两个月后回来。A.has been to 曾去过;comes 回来;B.has gone to 去了;will be 将是/回来;C.has been to 曾去过;will be 将是/回来;D.has gone to 去了;comes 回来。根据" in two months. ",可知迈克现在不在此地,而是去了加拿大,所以第一个空应表示"已经去了",用"has gone to";同样根据 " in two months. " ,可知第二个空表示将来的动作,结构是:be+动词原形,用will be 。故答案为:B。
【点评】考查现在完成时和一般将来时的用法。注意区分"has been to"和"has gone to"的区别,前者表示曾经去过某地且已回来,后者表示已经去了某地且还未回来。同时,要根据语境判断动作发生的时间,从而选择合适的时态。
13.【答案】B
【知识点】不可数名词;短语辨析
【解析】【分析】句意:为了保持我们城市的清洁,清洁工们总是在街上非常忙碌。我们不应该到处扔垃圾。A.mess混乱、杂乱,名词;B.rubbish垃圾,名词;C.noise噪音,名词;D.price价格,名词。根据"To keep our city clean"以及"the cleaners are always very busy in the streets",可知不能扔的是影响城市清洁的东西,也就是垃圾,故答案为:B。
【点评】考查名词词义辨析。注意要根据句子所表达的语境和逻辑关系,准确判断出合适的名词。在这类题目中,要理解每个选项名词的具体含义,并结合上下文来确定最佳答案。
14.【答案】A
【知识点】一般过去时;表达道歉
【解析】【分析】句意:——请保持安静!你看到"禁止交谈"的标志了吗?——对不起。我没注意到。A.didn't notice一般过去时,表示过去某个时间没有做某事(没注意到);B.haven't noticed现在完成时,还没注意到;C.won't notice一般将来时,将来不会注意到;D.don't notice一般现在时,经常不注意。根据答语" Sorry ",可知之前没注意到这个标志,是过去发生的事情,用一般过去时。故答案为:A。
【点评】考查一般过去时。注意要根据语境判断动作发生的时间,从而选择合适的时态。不同时态有不同的用法和标志词,平时学习时要准确掌握。
15.【答案】C
【知识点】不可数名词;短语辨析;生活常识
【解析】【分析】句意:——我爸爸在结冰的路上摔倒了,摔断了腿。——很遗憾听到这个消息。我们在冬天应该更加小心。A.clean干净的;B.busy忙碌的;C.icy结冰的;D.quiet安静的。根据"We should be more careful in winter."好常识,可知冬天容易导致路面结冰使人摔倒,故答案为:C。
【点评】考查形容词词义辨析。注意要结合生活常识以及句子所给的语境信息来选择合适的形容词,尤其要注意一些与特定场景相关的词汇。
16.【答案】D
【知识点】固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】句意:我母亲经常鼓励我尽可能多说英语。考查词组鼓励鼓励某人做某事 encourage sb to do sth ,故选:D
【点评】考查固定词组,动词搭配
17.【答案】B
【知识点】固定搭配;短语辨析
【解析】【分析】句意:别担心!我确信如果你对同学们友好,你会和他们相处得很好。A.catch up with赶上;B.get on well with与……相处融洽;C.argue with与……争论;D.be strict with对……严格要求。根据"if you are friendly to them",可知这里说的是会和同学友好相处,故答案为:B。
【点评】考查动词短语辨析。注意要准确理解每个动词短语的含义,根据句子中的条件状语从句等提示信息,判断出主句所表达的合适语义。
18.【答案】A
【知识点】询问意向;询问感受
【解析】【分析】句意:——你今天下午能完成你的数学作业吗?——小菜一碟。你知道的,我擅长数学。A.It's a piece of cake. 小菜一碟;B.It serves you right. 你活该;C.Sorry, I can't. 对不起,我不能;D.I'm not sure. 我不确定。根据"You know, I am good at math.",可知完成数学作业对"我"来说很容易,故答案为:A。
【点评】考查日常交际用语。注意要根据对话的语境和逻辑关系来选择合适的回答,注意结合上下文所提供的信息进行判断,避免选择与语境相悖的选项。
19.【答案】B
【知识点】可数名词;短语辨析;可数名词的单数
【解析】【分析】句意:你的英语口语非常好。你的秘诀是什么?A.spirit精神;B.secret秘诀;C.situation情况;D.service服务。根据"Your spoken English is very good.",可知这里是在询问对方学好英语口语有什么好办法,即学好英语口语好的秘诀,故答案为:B。
【点评】考查名词词义辨析。注意准确理解每个选项名词的含义,并且根据上下文所表达的信息进行判断,尤其要注意一些与特定询问相关的词汇。
20.【答案】B
【知识点】动词辨析;词义辨析
【解析】【分析】句意:阅读时,你没有必要查找每个单词的意思。look for寻找;look up查找;look at 看;look after 照顾,照看。根据句意可知应选B。
【点评】此题考查动词词义辨析。
21.【答案】B
【知识点】宾语从句的陈述语序;where引导的宾语从句
【解析】【分析】句意:——妈妈,暑假就要来了。我想知道我们能去哪里。——秦岭野生动物园怎么样?A.where can we go我们能去哪里, 疑问语序 ;B.where we can go我们能去哪里,陈述句语序;C.how can we go我们怎样能去,疑问句语序;D.how we can go我们怎样能去,陈述句语序。根据句子结构,空格处宾语从句,要用陈述语序。根据答语"How about Qinling Wild Zoo ",可知问句是在询问能去的地方,用疑问副词where提问,且需要陈述语序。故答案为:B。
【点评】考查宾语从句的语序和引导词。注意在宾语从句中,无论主句是陈述句还是疑问句,从句都必须使用陈述句语序,即"主语+谓语"的结构。同时,要根据答语的内容来选择合适的引导词。
22.【答案】B
【知识点】短语辨析;形容词作表语
【解析】【分析】句意:——今天每个人都到齐了吗?——没有。有两名学生因为感冒了而缺席。A.angry生气的;B.absent缺席的;C.active积极的;D.awful糟糕的。根据"because they have a cold",可知这两名学生没来上课,即缺席了,故答案为:B。
【点评】考查形容词词义辨析。注意要结合句子的语境和逻辑关系来选择合适的形容词,并且准确理解每个选项形容词的含义。
23.【答案】C
【知识点】过去进行时
【解析】【分析】句意:——昨天晚上8点钟你在做什么?——我正在做我的家庭作业。A.do,做。一般现在时;B.did,做,一般过去时;C.was doing,正在做,过去进行时;D.am doing,正在做,现在进行时。根据问句"What were you doing at 8 o'clock yesterday evening "用的是过去进行时,询问过去某个具体时间点正在进行的动作,答语也应该用过去进行时。故答案为:C。
【点评】考查过去进行时的运用。注意要根据句子中的时间状语来判断应该使用哪种时态,牢记不同时态的基本结构和用法,避免混淆。
24.【答案】C
【知识点】固定搭配;短语辨析;及物动词+副词
【解析】【分析】句意:我给乡村的贫困孩子们捐赠了一些衣服,以便让他们在冬天能保暖。A.give out分发;B.hang out闲逛;C.give away捐赠;D.put off推迟。根据"to keep them warm in the winter",可知是给贫困孩子捐赠衣服,故答案为:C。
【点评】考查动词短语辨析。注意要准确理解每个动词短语的含义,并结合句子的语境和逻辑关系来选择合适的短语。要根据句子所表达的意图,判断出合适的动词短语。
25.【答案】B
【知识点】can, could表示请求、许可
【解析】【分析】句意:——妈妈,我可以和你一起去购物吗?——是的,你可以。但你必须先完成作业。A.could,是can的过去式,也可用于表示委婉请求;B.can,能,会;C.can't,表示不能,不会;D.couldn't,不能,是can't的过去式。根据" Mom, could I go shopping with you "可知是表达委婉的请求,并非一般过去时,因此答语应该用一般现在时,用can,允许对方去购物,故答案为:B。
【点评】考查情态动词的用法。注意在一般疑问句"Could I... "表示委婉请求时,回答通常不用could,而是用can来表示允许或不允许。同时,要理解不同情态动词所表达的含义,根据句子的语境和逻辑关系来选择合适的情态动词。
【答案】26.D;27.C;28.A;29.D;30.A;31.B;32.B;33.C;34.D;35.C
【知识点】记叙文;身边的事物与环境;自我提升;行为习惯;生活方式
【解析】【分析】文章大意:文章主要讲述了作者小时候跟奶奶学园艺,园艺给家庭带来欢乐,过程中有困难但作者会从中学习,还阐述了园艺的诸多好处,鼓励大家尝试园艺。
【点评】考查完形填空。考查根据上下文语境、逻辑关系以及词汇语法知识等进行综合分析和推理判断的能力。在答题时,要仔细阅读文章,理解文章主旨和各段落大意,结合选项含义及上下文线索,准确判断每个空应填的内容。同时,要注意积累常见的词汇、短语和语法知识,提高语言综合运用能力。
26.句意:我们在她的后院种了胡萝卜、草莓和花,这总是很有趣!A. never从不;B. seldom很少;C. perhaps也许;D. always总是。根据后文"Over the years, gardening has made our family closer and brought many sweet..."及后文提到园艺让家庭关系更紧密且带来很多美好回忆,说明种花种菜这件事是经常有趣的。故答案为:D。
27.句意:多年来,园艺让我们的家庭关系更紧密,带来了许多甜蜜的回忆。A. plants植物;B. dreams梦想;C. memories回忆;D. pressure压力。根据" Over the years, gardening has made our family closer ",可知园艺给家庭带来的是美好的东西,应该是甜蜜回忆,故答案为:C。
28.句意:园艺很有趣,但并不总是很容易。A. easy容易的;B. difficult困难的;C. nervous紧张的;D. fair公平的。根据" Some mistakes, like overwatering the plants, not giving them enough sunlight, or forgetting to take care of the soil (土壤), can make me feel sad. "说明园艺不是一直容易的,故答案为:A。
29.句意:然而,我总是从它们(指前面提到的错误)中学习。A. it它;B. him他;C. us我们;D. them他们/它们。 Some mistakes, like overwatering the plants, not giving them enough sunlight, or forgetting to take care of the soil (土壤), can make me feel sad. ."中的mistakes是复数,这里指代前面提到的种花种菜过程中的错误,用them,故答案为:D。
30.句意:当我在花园里的时候,我会忘记其他一切事情。A. forget忘记;B. remember记得;C. know知道;D. copy复制。根据"Caring for plants, feeling the soil, and watching them...bring me peace and joy."可知照顾植物等带来平静和快乐,说明在花园里会忘记其他事。故答案为:A。
31.句意:照顾植物,感受土壤,看着它们生长,给我带来平静和快乐。A. die死亡;B. grow生长;C. play玩耍;D. travel旅行。根据" Caring for plants, feeling the soil,",可知在花园里看着植物应该是生长,故答案为:B。
32.句意:我们收集雨水来节约用水,看到蜜蜂访问我们的花朵,并改善土壤的健康状况。A. color颜色;B. health健康;C. size尺寸;D. shape形状。根据" Gardening provides me with a real way to protect the environment. We collect rain to save water, see bees visit our flowers "可知收集雨水、蜜蜂访问花朵等行为对土壤有好处,应该是改善土壤健康,故答案为:B。
33.句意:而且园艺就像用大自然作画。A. for为了;B. without没有;C. like像;D. against反对。根据后文" I can design (设计) the gardens I like and make a beautiful space "提到可以设计喜欢的花园,说明园艺像作画,故答案为:C。
34.句意:这个爱好会随着时间的推移让你变得更强壮。A. smaller更小的;B. taller更高的;C. weaker更虚弱的;D. stronger更强壮的。根据后文提到"both you and your plants will grow stronger every day!"可知园艺劳动会让人变得更强壮,故答案为:D。
35.句意:除非你开始园艺,否则你不会理解它的魔力。A. Although虽然;B. If如果;C. Unless除非;D. Where哪里。根据" you start gardening, you won't understand the magic of it. ",可知构成复合句,前者是后者的前提条件,且后前句是肯定句,后句是否定句,因此用unless引导条件状语从句。故答案为:C。
【答案】36.B
37.A
38.C
39.D
40.C
【知识点】教育类;说明文;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了无需冰箱制作美味冰淇淋的方法、所需材料、背后的科学原理。
【点评】考查阅读理解。首先,快速浏览题目,了解题目类型和大致内容;其次,仔细阅读文章,标记出关键信息;然后,根据题目要求,在文中找到对应的依据进行分析;最后,得出答案。需要注意的技巧有:对于细节理解题,要准确找到文中对应的信息;推理判断题要根据文中信息进行合理推断;主旨大意题要综合全文内容来判断。
36.细节理解题。根据"Using two bags can keep the mix from going out."(使用两个袋子可以防止混合物漏出。)可知,使用两个小袋子是为了防止混合物漏出。故答案为:B。
37.细节理解题。根据"Take out a big bag and add ice and salt (that can make the ice cooler) to it."(拿出一个大袋子,加入冰和盐(这可以让冰更凉)。)可知,盐可以让冰更凉。故答案为:A。
38.推理判断题。根据"Shake and rub (揉搓) the big bag for 5 to 8 minutes. Then enjoy your ice - cream!"(摇晃并揉搓大袋子5到8分钟。然后享用你的冰淇淋!)以及图片内容,C选项图片展示了摇晃大袋子的最后一步。故答案为:C。
39.推理判断题。根据"Milk has water. If you put the mix in the fridge, the water in the milk will turn into ice. This makes the taste of ice - cream not very good. But when you shake the milk, the water stays in the milk and mixes well with other things. So ice - cream made in this way tastes better."(牛奶含有水。如果你把混合物放在冰箱里,牛奶里的水会变成冰。这使得冰淇淋的味道不太好。但是当你摇晃牛奶时,水留在牛奶中并与其他东西很好地混合。所以这样制作的冰淇淋味道更好。)可知,不用冰箱制作的冰淇淋比用冰箱制作的冰淇淋味道更好。故答案为:D。
40.文章大意题。文章开篇提出可以不用冰箱在袋子里制作美味的冰淇淋,接着介绍了制作步骤、所需材料以及背后的科学原理等,整体是围绕不用冰箱制作冰淇淋的方法展开的。A选项"解释为什么冰淇淋味道好"只是文章部分内容;B选项"展示制作冰淇淋背后的科学原理"也只是文章一部分;D选项"告诉我们如何为制作冰淇淋选择最好的食物"文章未重点提及。C选项"介绍一种不用冰箱制作冰淇淋的方法"符合文章主旨。故答案为:C。
【答案】41.C
42.B
43.A
44.D
45.C
【知识点】记叙文;人际关系与交往;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】文章大意:讲述了作者童年时母亲每晚会给一位邻居打电话聊天,作者当时不理解,30年后才意识到母亲的行为对孤独老人的重要性,母亲的谈话是孤独老人的生命线。
【点评】考查阅读理解。首先,快速阅读全文,了解文章大意;其次,仔细阅读每个问题,带着问题在文中寻找关键信息;对于细节理解题,直接在文中找到对应语句进行分析;推理判断题要根据文中信息进行合理推断;词义猜测题要根据上下文语境来猜测词义。注意文中关键词和关键句,理解作者的意图和态度,结合选项进行准确判断。
41.细节理解题。根据"But one day, she surprised us all by her words. 'I'm going to call one neighbor every night.'"(但有一天,她的话让我们都感到惊讶。"我打算每晚给一位邻居打电话。")可知,作者母亲出乎意料的行动是计划每晚给不同的邻居打电话。故答案为:C。
42.细节理解题。根据"I questioned her what topic she talked, finding them trivial (琐碎)."(我询问她谈论什么话题,发现很琐碎。)可知,作者一开始认为母亲和那位老妇人的谈话不重要。故答案为:B。
43.词义猜测题。根据"Retirement can also take away everyday activities that were once provided by work."(退休也会带走曾经由工作提供的日常活动。)可猜测出"retirement"意为"退休"。故答案为:A。
44.推理判断题。第三段主要讲述了老年人孤独的原因,结合前文"My mother's conversations were more than just friendly talks—they were lifelines for lonely old people."(我母亲的谈话不仅仅是友好的交谈,它们是孤独老人的生命线。)可知,作者介绍老年人的生活状况是为了显示母亲每晚打电话的重要性。故答案为:D。
45.推理判断题。根据"Her resolution and social skills in communicating were more than I could understand, and I wish I could do better."(她在交流中的决心和社交技巧超出了我的理解,我希望我能做得更好。)可推断出,作者打算继续像母亲一样为老年人做些事情。故答案为:C。
【答案】46.A
47.C
48.D
49.C
50.D
【知识点】说明文;常见的动物及其生活环境;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了澳大利亚悉尼大学的一项新研究表明昆虫也能感受到类似疼痛的感觉,以及该研究的重要发现和对人类医学的潜在意义。
【点评】考查阅读理解。快速浏览题目,了解问题的大致内容和方向;仔细阅读文章,理解文章的主旨和细节;要仔细分析每个选项,排除不可能的选项,选择最符合文章内容和题目要求的选项,最后再复查一遍答案,确保答案的准确性和合理性。
46.细节理解题。根据"New research from the University of Sydney in Australia shows that insects also experience a feeling similar to pain, even though it might not be exactly the same as what humans feel."(澳大利亚悉尼大学的一项新研究表明,昆虫也会经历类似疼痛的感觉,尽管它可能与人类的感觉不完全相同。)可知,从悉尼大学的研究中,我们知道昆虫能感觉到疼痛。故答案为:A。
47.推理判断题。根据"The researchers studied fruit flies. They caused a smaller hurt to one of the flies' legs and then allowed the leg to heal completely. What happened next was surprising. Even after the leg was completely healed, the flies became much more sensitive in that area."(研究人员研究了果蝇。他们让其中一只果蝇的腿受了点小伤,然后让腿完全愈合。接下来发生的事情令人惊讶。即使腿完全愈合后,苍蝇在那个区域也变得更加敏感。)可知,科学家在研究中研究果蝇是因为他们想测试受伤后会发生什么。故答案为:C。
48.细节理解题。根据"Once insects are seriously hurt, they will become very sensitive and try to protect themselves for the rest of their lives."(一旦昆虫受到严重伤害,它们会变得非常敏感,并试图在余生中保护自己。)可知,根据尼利教授的说法,昆虫在受到严重伤害后可能会变得更加保护自己。故答案为:D。
49.细节理解题。根据"Professor Neely hopes this research will find better ways to heal human pain. He said, 'Through research, we want to make new stem cell treatments or medicines that stop pain by solving the real cause of the pain.'"(尼利教授希望这项研究能找到更好的方法来治愈人类的疼痛。他说:"通过研究,我们想通过解决疼痛的真正原因来开发新的干细胞治疗方法或药物来止痛。")可知,尼利教授研究团队的真正目的是开发完全阻止人类疼痛的新方法。故答案为:C。
50.主旨大意题。根据"By studying how the pain and long-term sensitivity of simpler animals like fruit flies well, scientists believe they can find ways to finally develop treatments that stop people's pain completely. This research has opened up a brighter future for human medicine."(通过研究果蝇等较简单动物的疼痛和长期敏感性,科学家们相信他们能够找到最终开发出完全阻止人类疼痛的治疗方法。这项研究为人类医学开辟了更光明的未来。)以及通读全文可知,文章主要介绍了科学家对果蝇的研究可以帮助开发更好的疼痛治疗方法。故答案为:D。
【答案】51.Health.
52.Little meat and a lot of vegetables and fresh fruit.
53.Regular exercise.
54.He can keep his mind as well as his body happy.
55.A strong will.
【知识点】议论文;身体健康;细节理解
【解析】【分析】文章大意:主要论述了世界上最重要的东西是健康,并阐述了如何通过健康饮食、定期锻炼以及与朋友相处来保持身心健康,同时强调了坚强意志对于保持健康的必要性。
【点评】考查阅读理解。阅读理解中很多问题都是关于文章的细节,所以要特别注意文章中的细节信息。还要理解文章的主旨,这有助于回答一些总结性的问题。对于一些没有直接给出答案的问题,要根据文章中的信息进行合理的推断。
51.细节理解题。根据文中"What is the most important thing in the world I think it is health."(世界上最重要的事情是什么?我认为是健康。)可知,作者认为世界上最重要的是健康。故答案为:Health.
52.细节理解题。根据文中"In order to eat healthily, I usually avoid (避免) eating food high in fat, like French fries or cookies. I eat little meat. I eat a lot of vegetables and fresh fruits."(为了吃得健康,我通常避免吃高脂肪的食物,比如炸薯条或饼干。我很少吃肉。我吃很多蔬菜和新鲜水果。)可知,为了吃得健康,作者吃很少的肉和很多蔬菜与新鲜水果。故答案为:Little meat and a lot of vegetables and fresh fruit.
53.细节理解题。根据文中"Regular exercise is an important part of keeping me healthy."(定期锻炼是保持我健康的重要部分。)可知,定期锻炼是保持作者健康的重要部分。故答案为:Regular exercise.
54.细节理解题。根据文中"By spending time with my friends, I can keep my mind as well as my body happy."(通过花时间和朋友在一起,我可以让我的思想和身体都快乐。)可知,和朋友在一起的好处是可以让思想和身体都快乐。故答案为:He can keep his mind as well as his body happy.
55.细节理解题。根据文中"I think a strong will is necessary if we want to keep healthy."(我认为如果我们想保持健康,坚强的意志是必要的。)可知,如果我们想保持健康,坚强的意志是必要的。故答案为:A strong will.
【答案】56.happier;57.crying;58.woman's;59.herself;60.Luckily;61.With;62.gave;63.getting;64.because;65.the
【知识点】人生百味类;故事阅读类;急救技能;安全事故与预防;人际关系与交往
【解析】【分析】文章大意:讲述了清洁工王平在公园工作时,遇到一个15个月大的女婴因梨块窒息,他及时施救,成功让女婴吐出梨块,挽救了女婴的生命,王平认为帮助别人就是帮助自己,希望更多人能帮助有需要的人。
【点评】考查语法填空。通读全文,了解大意;分析句子结构,判断词性;结合提示词和语境,确定形式。注意固定搭配和习惯用法:短文中可能会有一些固定搭配和习惯用法,要根据平时的积累准确填空。填完所有空后,要再通读一遍短文,检查所填内容是否符合逻辑和语法规则,确保答案正确。
56.句意:没有什么比在空闲时间和他的小女儿一起玩更让他开心的了。happy开心的,形容词;固定搭配:make sb.+形容词,使某人……。根据"than"可知,此处要用比较级,happy的比较级是 happier 。故答案为:happier。
57.句意:上周二下午,当他在公园打扫卫生时,突然听到一位女士在呼救。cry哭,喊,动词。固定搭配:hear sb. doing sth.听到某人正在做某事,根据" while he was cleaning the park ",可知此处表示当时正在呼救,要用现在分词,cry的现在分词是crying。故答案为:crying。
58.句意:这位女士15个月大的女婴被一小块梨噎住了,她的脸变成了紫色。woman女士,名词;根据"15 - month - old baby girl"是名词短语,可知要用名词所有格来修饰 baby girl 。 woman 的所有格是 woman's 。故答案为:woman's。
59.句意:婴儿太小而不能自救,母亲太紧张了,她不知道如何恰当地救她的女儿。she她,人称代词主格;根据"The baby was too young to save...",可知婴儿太小不能自救,要用反身代词。根据主语 The baby 是单数及前文" 15-month-old baby girl "可知是女性,因此反身代词是herself。故答案为:herself。
60.句意:幸运的是,王平知道怎么做。lucky幸运的,形容词;根据"Wang Ping knew what to do",可知是幸运的,此处要用副词修饰整个句子, Lucky的副词是 Luckily 。故答案为:Luckily。
61.句意:在母亲的帮助下,王平把婴儿面朝下抱着,轻拍她的背部。根据" Wang Ping held the baby face down and 7___ (give) her a few pats (轻拍) on the back. ,"可知 王平 在母亲的帮助下 ,把婴儿面朝下抱着,轻拍她的背部。 with one's help在某人的帮助下,是固定搭配,位于句首,首字母大写。故答案为:With。
62.句意:在母亲的帮助下,王平把婴儿面朝下抱着,轻拍她的背部。give给,动词;根据"Wang Ping held the baby face down and...her a few pats on the back",and连接两个并列的动词,held是过去式,所以give也要用过去式。故答案为:gave。
63.句意:不久之后,他成功地把那块梨从她嘴里弄出来,婴儿开始哭了。get得到,获得,使,动词;根据固定搭配:succeed in doing sth.成功做某事,可知要用动名词。 get的动名词是 getting 。 故答案为:getting。
64.句意:她的妈妈很感激,因为她的女儿得救了。根据"Her mom was so thankful...her daughter was saved",可知后一句是前一句的原因,所以要用because来引导原因状语从句。故答案为:because。
65.句意:王平尽力挽救了这个婴儿的生命。根据"saved...baby's life",上文以提到过baby,可知此处再次提到,表示特指特指,要用定冠词the。故答案为:the。
1 / 1山东省青岛市即墨区实验学校2025-2026学年九年级上学期英语开学考试
(2025九上·即墨开学考) 阅读六选五
As we spend more time on touchscreens, digital devices (数码设备) are not just changing our habits, but also changing our skills, especially in kids. Chloe Han is a teacher who works with young children. She has noticed that kids' physical abilities are getting worse because they spend too much time on screens.
 1.   But many experts are worried that too much screen time is hurting kids' fine motor skills.
Fine motor skills are the small movements we make with our hands and fingers.  2.   Normally, children develop these skills by doing hands-on activities like playing with toys and making arts works. But now, kids often play more on screens than with their hands, leading to weaker fine motor skills.
 3.   They don't help develop the finger movements and hand-eye coordination (协调) that hands-on play provides. Less physical playtime means that children have fewer chances to build these important skills naturally.
 4.   More children are in need of help with their fine motor skills for school and activities. Some are even hard to hold a pencil or zip up their jackets.
But there's good news.  5.   Fun activities like drawing and building with Lego improve their hand-eye coordination. These activities also improve the skills that can help children do better during playground activities.
Finding a better way between screen time and physical play helps kids develop strong fine motor skills while still enjoying the technology.
A. The digital devices are expensive for kids to buy. B. The digital world can be quite fun and educational. C. Using screens needs a lot of tapping and swiping (点击和滑动). D. As a result, everyday activities are now a challenge for many young learners. E. These skills help us do everyday activities, such as buttoning shirts and tying shoes. F. Parents and teachers can help by adding screen-free playtime to kids' everyday activities.
【答案】1.B;2.E;3.C;4.D;5.F
【知识点】议论文;身体健康;卫生习惯;疾病与防治
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了数码设备对孩子们精细动作技能的影响,指出过多屏幕时间会损害孩子的精细动作技能,并给出了相应的解决办法。
A. 数码设备对孩子来说太贵了,买不起。
B. 数字世界可以很有趣,也很有教育意义。
C. 使用屏幕需要大量的点击和滑动。
D. 结果,日常活动现在对许多年轻的学习者来说是一个挑战。
E.这些技能帮助我们做日常活动,比如扣衬衫和系鞋带。
F. 家长和老师可以通过在孩子们的日常活动中增加无屏幕游戏时间来提供帮助。
【点评】考查任务型阅读。首先理解文章大意,把握上下文逻辑关系,以及准确翻译选项内容。另外要注意寻找原文中的关键词和线索,以推断出哪个空格缺少哪个句意的句子。同时,也要注意选项之间的逻辑关系和语境契合度,以确保答案的准确性。
1.根据"But many experts are worried that too much screen time is hurting kids' fine motor skills."(但许多专家担心,过多的屏幕时间会损害孩子的精细动作技能。)以及后文对屏幕时间影响孩子精细动作技能的详细描述,可知此处需要引出关于屏幕时间的话题,且内容应偏向正面,以与后文的担忧形成对比。选项B"数字世界可以很有趣,也很有教育意义。"符合语境,既引出了屏幕时间的话题,又给出了其积极的一面。故答案为:B。
2.根据"Fine motor skills are the small movements we make with our hands and fingers."(精细动作技能是我们用手和手指做出的小动作。)以及后文"Normally, children develop these skills by doing hands-on activities..."(通常,孩子们通过做实践活动来发展这些技能……),可知此处需要进一步解释精细动作技能的作用。选项E"这些技能帮助我们做日常活动,比如扣衬衫和系鞋带。"符合语境,详细说明了精细动作技能在日常生活中的应用。故答案为:E。
3.根据"They don't help develop the finger movements and hand-eye coordination (协调) that hands-on play provides."(它们无助于发展动手游戏所提供的手指动作和手眼协调能力。)以及前文"But now, kids often play more on screens than with their hands..."(但现在,孩子们经常在屏幕上玩的时间比用手玩的时间多……),可知此处需要描述使用屏幕时的具体动作,以与动手游戏形成对比。选项C"使用屏幕需要大量的点击和滑动。"符合语境,详细描述了使用屏幕时的动作特点。故答案为:C。
4.根据"More children are in need of help with their fine motor skills for school and activities. Some are even hard to hold a pencil or zip up their jackets."(越来越多的孩子在学校和活动中需要精细动作技能的帮助。有些孩子甚至很难握住铅笔或拉上夹克的拉链。)可知,此处需要总结上文,指出精细动作技能不足对孩子日常生活的影响。选项D"结果,日常活动现在对许多年轻的学习者来说是一个挑战。"符合语境,总结了上文描述的孩子精细动作技能不足所带来的后果。故答案为:D。
5.根据"But there's good news."(但有个好消息。)以及后文"Fun activities like drawing and building with Lego improve their hand-eye coordination."(像画画和用乐高积木搭建这样的有趣活动可以提高他们的手眼协调能力。)可知,此处需要给出解决精细动作技能不足问题的建议。选项F"家长和老师可以通过在孩子们的日常活动中增加无屏幕游戏时间来提供帮助。"符合语境,给出了具体的解决办法。故答案为:F。
6.(2025九上·即墨开学考) — I have never been to Australia.
—____ .
A.So has Tom B.So Tom has
C.Neither Tom has D.Neither has Tom
【答案】D
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响;全部倒装句;助动词have
【解析】【分析】句意:——我从未去过澳大利亚。——汤姆也没去过。A.So has Tom,汤姆也是;B.So Tom has,汤姆确实如此;C.Neither Tom has,此表达语法不正确,正确的应为"Neither has Tom"D.Neither has Tom,汤姆也没去过。根据上文"I have never been to Australia."为否定句,且表达的是"我从未去过",下文要表达"汤姆也没去过",应用"Neither+助动词/情态动词/be动词+主语"的结构。"I have never been to Australia. "是现在完成时,因此 "Neither+助动词/情态动词/be动词+主语"的结构也要用现在完成时,助动词用have或has, 主语Tom是第三人称单数形式,选has。 故答案为:D。
【点评】考查倒装句。注意当表示否定的陈述句后跟另一个否定陈述句时,要用"Neither+助动词/情态动词/be动词+主语"的结构来表达"某人也不……"。
7.(2025九上·即墨开学考) —His handwriting is very careful.
—Yeah. With the help of him, his sister writes as ____ as him.
A.care B.careful
C.more carefully D.carefully
【答案】D
【知识点】程度副词;“as+副词原级+as“表示前后两者的情况一样
【解析】【分析】句意:——他的字写得很认真。——是的。在他的帮助下,他妹妹写得和他一样认真。A.care 关心,名词或动词;B.careful 认真的,形容词;C.more carefully 更认真地,比较级形式;D.carefully 认真地,副词。根据"his sister writes as ____ as him"可知,此处要用副词修饰动词"writes",且"as...as"中间要用形容词或副词的原级,表示"和……一样",所以此处应用副词"carefully",故答案为:D。
【点评】考查副词的用法。注意在"as...as"结构中,中间要用形容词或副词的原级,表示两者在程度或特征上的相等。
8.(2025九上·即墨开学考) —____
—I have a very sore throat.
A.What's your name B.What's your job
C.What's the matter D.How are you
【答案】C
【知识点】询问感受;就医情景
【解析】【分析】句意:——怎么了?——我喉咙很痛。A.What's your name 你叫什么名字?;B.What's your job 你的工作是什么?;C.What's the matter 怎么了?;D.How are you 你好吗?。根据答句" I have a very sore throat. "可知,问句是在询问对方的情况或问题,故答案为:C。
【点评】考查日常交际用语。注意在不同语境下,选择合适的问句来询问对方的情况或问题。
9.(2025九上·即墨开学考) —____ have you lived in Shenyang
—For 4 years.
A.How long B.How far C.How soon D.How often
【答案】A
【知识点】疑问副词;特殊疑问句;询问时间
【解析】【分析】句意:——你在沈阳住了多久了?——四年了。A.How long多久,询问时间段;B.How far多远,询问距离;C.How soon多久以后,询问将来的时间点;D.How often多久一次,询问频率。根据答句"For 4 years."可知,问句是在询问在沈阳居住的时间长度,故答案为:A。
【点评】考查特殊疑问词的用法。注意区分不同特殊疑问词(组)的询问对象,如How long询问时间段,How far询问距离,How soon询问将来的时间点,How often询问频率等,根据答句内容选择合适的疑问词。
10.(2025九上·即墨开学考) The building ____ be a factory, but now it ____ a shopping centre.
A.used to; is used as B.is used to; used to be
C.used to; used to be D.is used to; is used as
【答案】A
【知识点】固定搭配;短语辨析;一般现在时的被动语态;一般过去时
【解析】【分析】句意:——这个建筑过去是一家工厂,但是现在它被用作一个购物中心。A.used to过去常常;is used as被用作……,;B.is used to习惯于;used to be过去是;C.used to过去常常;used to be过去是;D.is used to习惯于;is used as被用作……。根据" The building ____ be a factory ",空格后动词原形,可知表示"过去是……"或"过去常常是……",故用"used to";根据" but now it ____ a shopping centre "可知第二空格后的 a shopping centre 是名词,因此空格处应该是介词,与名词构成介宾短语,故用"is used as"。故答案为:A。
【点评】考查短语辨析及固定搭配。注意区分"used to do sth."(过去常常做某事)、和"be used as sth."(被用作某物)等短语的含义和用法,根据句意和句子结构选择合适的短语。
11.(2025九上·即墨开学考) Life is always ____ unexpected things.
A.full of B.fill with C.full with D.fill of
【答案】A
【知识点】固定搭配;短语辨析
【解析】【分析】句意:——生活总是充满了意想不到的事情。A.full of 充满;B.fill with 用……填满;C.full with 此结构不正确;D.fill of 此结构不正确。根据" Life is always ____ unexpected things. ",可知在be动词后用形容词作表语,选full。固定短语:be full of 充满……。 故答案为:A。
【点评】考查形容词短语和动词短语的辨析。注意区分"full of"和"fill with"的用法,"full of"是形容词短语,用于描述状态,而"fill with"是动词短语,用于描述动作。
12.(2025九上·即墨开学考) Mike ____ Canada. He ____ back in two months.
A.has been to; comes B.has gone to; will be
C.has been to; will be D.has gone to; comes
【答案】B
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响;gone to/been to用法比较;一般将来时
【解析】【分析】句意:——迈克去了加拿大。他将在两个月后回来。A.has been to 曾去过;comes 回来;B.has gone to 去了;will be 将是/回来;C.has been to 曾去过;will be 将是/回来;D.has gone to 去了;comes 回来。根据" in two months. ",可知迈克现在不在此地,而是去了加拿大,所以第一个空应表示"已经去了",用"has gone to";同样根据 " in two months. " ,可知第二个空表示将来的动作,结构是:be+动词原形,用will be 。故答案为:B。
【点评】考查现在完成时和一般将来时的用法。注意区分"has been to"和"has gone to"的区别,前者表示曾经去过某地且已回来,后者表示已经去了某地且还未回来。同时,要根据语境判断动作发生的时间,从而选择合适的时态。
13.(2025九上·即墨开学考) To keep our city clean, the cleaners are always very busy in the streets. We shouldn't throw ____ everywhere.
A.mess B.rubbish C.noise D.price
【答案】B
【知识点】不可数名词;短语辨析
【解析】【分析】句意:为了保持我们城市的清洁,清洁工们总是在街上非常忙碌。我们不应该到处扔垃圾。A.mess混乱、杂乱,名词;B.rubbish垃圾,名词;C.noise噪音,名词;D.price价格,名词。根据"To keep our city clean"以及"the cleaners are always very busy in the streets",可知不能扔的是影响城市清洁的东西,也就是垃圾,故答案为:B。
【点评】考查名词词义辨析。注意要根据句子所表达的语境和逻辑关系,准确判断出合适的名词。在这类题目中,要理解每个选项名词的具体含义,并结合上下文来确定最佳答案。
14.(2025九上·即墨开学考) —Be quiet please! Have you seen the sign "No Talking"
—Sorry. I ____ it.
A.didn't notice B.haven't noticed
C.won't notice D.don't notice
【答案】A
【知识点】一般过去时;表达道歉
【解析】【分析】句意:——请保持安静!你看到"禁止交谈"的标志了吗?——对不起。我没注意到。A.didn't notice一般过去时,表示过去某个时间没有做某事(没注意到);B.haven't noticed现在完成时,还没注意到;C.won't notice一般将来时,将来不会注意到;D.don't notice一般现在时,经常不注意。根据答语" Sorry ",可知之前没注意到这个标志,是过去发生的事情,用一般过去时。故答案为:A。
【点评】考查一般过去时。注意要根据语境判断动作发生的时间,从而选择合适的时态。不同时态有不同的用法和标志词,平时学习时要准确掌握。
15.(2025九上·即墨开学考) —My father fell down on the ____ road and broke his leg.
—Sorry to hear that. We should be more careful in winter.
A.clean B.busy C.icy D.quiet
【答案】C
【知识点】不可数名词;短语辨析;生活常识
【解析】【分析】句意:——我爸爸在结冰的路上摔倒了,摔断了腿。——很遗憾听到这个消息。我们在冬天应该更加小心。A.clean干净的;B.busy忙碌的;C.icy结冰的;D.quiet安静的。根据"We should be more careful in winter."好常识,可知冬天容易导致路面结冰使人摔倒,故答案为:C。
【点评】考查形容词词义辨析。注意要结合生活常识以及句子所给的语境信息来选择合适的形容词,尤其要注意一些与特定场景相关的词汇。
16.(2025九上·即墨开学考)My mother often encourages me English as much as possible.
A.speak B.speaks C.speaking D.to speak
【答案】D
【知识点】固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】句意:我母亲经常鼓励我尽可能多说英语。考查词组鼓励鼓励某人做某事 encourage sb to do sth ,故选:D
【点评】考查固定词组,动词搭配
17.(2025九上·即墨开学考) Don't worry! I am sure you'll ____ your classmates if you are friendly to them.
A.catch up with B.get on well with
C.argue with D.be strict with
【答案】B
【知识点】固定搭配;短语辨析
【解析】【分析】句意:别担心!我确信如果你对同学们友好,你会和他们相处得很好。A.catch up with赶上;B.get on well with与……相处融洽;C.argue with与……争论;D.be strict with对……严格要求。根据"if you are friendly to them",可知这里说的是会和同学友好相处,故答案为:B。
【点评】考查动词短语辨析。注意要准确理解每个动词短语的含义,根据句子中的条件状语从句等提示信息,判断出主句所表达的合适语义。
18.(2025九上·即墨开学考) — Can you finish your math homework this afternoon
—____ You know, I am good at math.
A.It's a piece of cake. B.It serves you right.
C.Sorry, I can't. D.I'm not sure.
【答案】A
【知识点】询问意向;询问感受
【解析】【分析】句意:——你今天下午能完成你的数学作业吗?——小菜一碟。你知道的,我擅长数学。A.It's a piece of cake. 小菜一碟;B.It serves you right. 你活该;C.Sorry, I can't. 对不起,我不能;D.I'm not sure. 我不确定。根据"You know, I am good at math.",可知完成数学作业对"我"来说很容易,故答案为:A。
【点评】考查日常交际用语。注意要根据对话的语境和逻辑关系来选择合适的回答,注意结合上下文所提供的信息进行判断,避免选择与语境相悖的选项。
19.(2025九上·即墨开学考) Your spoken English is very good. What's your ____
A.spirit B.secret C.situation D.service
【答案】B
【知识点】可数名词;短语辨析;可数名词的单数
【解析】【分析】句意:你的英语口语非常好。你的秘诀是什么?A.spirit精神;B.secret秘诀;C.situation情况;D.service服务。根据"Your spoken English is very good.",可知这里是在询问对方学好英语口语有什么好办法,即学好英语口语好的秘诀,故答案为:B。
【点评】考查名词词义辨析。注意准确理解每个选项名词的含义,并且根据上下文所表达的信息进行判断,尤其要注意一些与特定询问相关的词汇。
20.(2025九上·即墨开学考)You don't have to every new word in the dictionary while reading.
A.look for B.look up C.look at D.look after
【答案】B
【知识点】动词辨析;词义辨析
【解析】【分析】句意:阅读时,你没有必要查找每个单词的意思。look for寻找;look up查找;look at 看;look after 照顾,照看。根据句意可知应选B。
【点评】此题考查动词词义辨析。
21.(2025九上·即墨开学考) —Mum, summer holiday is coming. I wonder ____.
—How about Qinling Wild Zoo
A.where can we go B.where we can go
C.how can we go D.how we can go
【答案】B
【知识点】宾语从句的陈述语序;where引导的宾语从句
【解析】【分析】句意:——妈妈,暑假就要来了。我想知道我们能去哪里。——秦岭野生动物园怎么样?A.where can we go我们能去哪里, 疑问语序 ;B.where we can go我们能去哪里,陈述句语序;C.how can we go我们怎样能去,疑问句语序;D.how we can go我们怎样能去,陈述句语序。根据句子结构,空格处宾语从句,要用陈述语序。根据答语"How about Qinling Wild Zoo ",可知问句是在询问能去的地方,用疑问副词where提问,且需要陈述语序。故答案为:B。
【点评】考查宾语从句的语序和引导词。注意在宾语从句中,无论主句是陈述句还是疑问句,从句都必须使用陈述句语序,即"主语+谓语"的结构。同时,要根据答语的内容来选择合适的引导词。
22.(2025九上·即墨开学考) —Is everyone here today
—No. Two students are ____ because they have a cold.
A.angry B.absent C.active D.awful
【答案】B
【知识点】短语辨析;形容词作表语
【解析】【分析】句意:——今天每个人都到齐了吗?——没有。有两名学生因为感冒了而缺席。A.angry生气的;B.absent缺席的;C.active积极的;D.awful糟糕的。根据"because they have a cold",可知这两名学生没来上课,即缺席了,故答案为:B。
【点评】考查形容词词义辨析。注意要结合句子的语境和逻辑关系来选择合适的形容词,并且准确理解每个选项形容词的含义。
23.(2025九上·即墨开学考) — What were you doing at 8 o'clock yesterday evening
— I____ my homework.
A.do B.did C.was doing D.am doing
【答案】C
【知识点】过去进行时
【解析】【分析】句意:——昨天晚上8点钟你在做什么?——我正在做我的家庭作业。A.do,做。一般现在时;B.did,做,一般过去时;C.was doing,正在做,过去进行时;D.am doing,正在做,现在进行时。根据问句"What were you doing at 8 o'clock yesterday evening "用的是过去进行时,询问过去某个具体时间点正在进行的动作,答语也应该用过去进行时。故答案为:C。
【点评】考查过去进行时的运用。注意要根据句子中的时间状语来判断应该使用哪种时态,牢记不同时态的基本结构和用法,避免混淆。
24.(2025九上·即墨开学考) I ____ some clothes to the poor children in the countryside in order to keep them warm in the winter.
A.give out B.hang out C.give away D.put off
【答案】C
【知识点】固定搭配;短语辨析;及物动词+副词
【解析】【分析】句意:我给乡村的贫困孩子们捐赠了一些衣服,以便让他们在冬天能保暖。A.give out分发;B.hang out闲逛;C.give away捐赠;D.put off推迟。根据"to keep them warm in the winter",可知是给贫困孩子捐赠衣服,故答案为:C。
【点评】考查动词短语辨析。注意要准确理解每个动词短语的含义,并结合句子的语境和逻辑关系来选择合适的短语。要根据句子所表达的意图,判断出合适的动词短语。
25.(2025九上·即墨开学考) —Mom, could I go shopping with you
—Yes, you ____. But you must finish your homework first.
A.could B.can C.can't D.couldn't
【答案】B
【知识点】can, could表示请求、许可
【解析】【分析】句意:——妈妈,我可以和你一起去购物吗?——是的,你可以。但你必须先完成作业。A.could,是can的过去式,也可用于表示委婉请求;B.can,能,会;C.can't,表示不能,不会;D.couldn't,不能,是can't的过去式。根据" Mom, could I go shopping with you "可知是表达委婉的请求,并非一般过去时,因此答语应该用一般现在时,用can,允许对方去购物,故答案为:B。
【点评】考查情态动词的用法。注意在一般疑问句"Could I... "表示委婉请求时,回答通常不用could,而是用can来表示允许或不允许。同时,要理解不同情态动词所表达的含义,根据句子的语境和逻辑关系来选择合适的情态动词。
(2025九上·即墨开学考) 完形填空
When I was a kid, my grandma taught me about gardening. We planted carrots, strawberries, and flowers in her backyard, and it was 26. fun! Over the years, gardening has made our family closer and brought many sweet 27. .
Gardening is interesting, but it isn't always 28. . Some mistakes, like overwatering the plants, not giving them enough sunlight, or forgetting to take care of the soil (土壤), can make me feel sad. However, I always learn from 29. . Whenever I face difficulties, I read books and ask other gardeners for help. Day by day, I have become better at gardening.
Gardening is more than just a hobby for me. We can get fresh food from the garden. The tomatoes taste better than those from the market. I 30. about everything else when I'm in the garden. Caring for plants, feeling the soil, and watching them 31. bring me peace and joy. Gardening provides me with a real way to protect the environment. We collect rain to save water, see bees visit our flowers, and improve the 32. of soil. It also gives us a chance to have a deep touch with wildlife and our planet. And gardening is 33. painting with nature. I can design (设计) the gardens I like and make a beautiful space. Every time I work in the garden, I feel like an artist!
This hobby will help you become 34. over time. I hope you'll try gardening! Plants need time to grow. 35. you start gardening, you won't understand the magic of it. Start small, step by step, and soon you'll see—both you and your plants will grow stronger every day!
26.A. never B. seldom C. perhaps D. always
27.A. plants B. dreams C. memories D. pressure
28.A. easy B. difficult C. nervous D. fair
29.A. it B. him C. us D. them
30.A. forget B. remember C. know D. copy
31.A. die B. grow C. play D. travel
32.A. color B. health C. size D. shape
33.A. for B. without C. like D. against
34.A. smaller B. taller C. weaker D. stronger
35.A. Although B. If C. Unless D. Where
【答案】26.D;27.C;28.A;29.D;30.A;31.B;32.B;33.C;34.D;35.C
【知识点】记叙文;身边的事物与环境;自我提升;行为习惯;生活方式
【解析】【分析】文章大意:文章主要讲述了作者小时候跟奶奶学园艺,园艺给家庭带来欢乐,过程中有困难但作者会从中学习,还阐述了园艺的诸多好处,鼓励大家尝试园艺。
【点评】考查完形填空。考查根据上下文语境、逻辑关系以及词汇语法知识等进行综合分析和推理判断的能力。在答题时,要仔细阅读文章,理解文章主旨和各段落大意,结合选项含义及上下文线索,准确判断每个空应填的内容。同时,要注意积累常见的词汇、短语和语法知识,提高语言综合运用能力。
26.句意:我们在她的后院种了胡萝卜、草莓和花,这总是很有趣!A. never从不;B. seldom很少;C. perhaps也许;D. always总是。根据后文"Over the years, gardening has made our family closer and brought many sweet..."及后文提到园艺让家庭关系更紧密且带来很多美好回忆,说明种花种菜这件事是经常有趣的。故答案为:D。
27.句意:多年来,园艺让我们的家庭关系更紧密,带来了许多甜蜜的回忆。A. plants植物;B. dreams梦想;C. memories回忆;D. pressure压力。根据" Over the years, gardening has made our family closer ",可知园艺给家庭带来的是美好的东西,应该是甜蜜回忆,故答案为:C。
28.句意:园艺很有趣,但并不总是很容易。A. easy容易的;B. difficult困难的;C. nervous紧张的;D. fair公平的。根据" Some mistakes, like overwatering the plants, not giving them enough sunlight, or forgetting to take care of the soil (土壤), can make me feel sad. "说明园艺不是一直容易的,故答案为:A。
29.句意:然而,我总是从它们(指前面提到的错误)中学习。A. it它;B. him他;C. us我们;D. them他们/它们。 Some mistakes, like overwatering the plants, not giving them enough sunlight, or forgetting to take care of the soil (土壤), can make me feel sad. ."中的mistakes是复数,这里指代前面提到的种花种菜过程中的错误,用them,故答案为:D。
30.句意:当我在花园里的时候,我会忘记其他一切事情。A. forget忘记;B. remember记得;C. know知道;D. copy复制。根据"Caring for plants, feeling the soil, and watching them...bring me peace and joy."可知照顾植物等带来平静和快乐,说明在花园里会忘记其他事。故答案为:A。
31.句意:照顾植物,感受土壤,看着它们生长,给我带来平静和快乐。A. die死亡;B. grow生长;C. play玩耍;D. travel旅行。根据" Caring for plants, feeling the soil,",可知在花园里看着植物应该是生长,故答案为:B。
32.句意:我们收集雨水来节约用水,看到蜜蜂访问我们的花朵,并改善土壤的健康状况。A. color颜色;B. health健康;C. size尺寸;D. shape形状。根据" Gardening provides me with a real way to protect the environment. We collect rain to save water, see bees visit our flowers "可知收集雨水、蜜蜂访问花朵等行为对土壤有好处,应该是改善土壤健康,故答案为:B。
33.句意:而且园艺就像用大自然作画。A. for为了;B. without没有;C. like像;D. against反对。根据后文" I can design (设计) the gardens I like and make a beautiful space "提到可以设计喜欢的花园,说明园艺像作画,故答案为:C。
34.句意:这个爱好会随着时间的推移让你变得更强壮。A. smaller更小的;B. taller更高的;C. weaker更虚弱的;D. stronger更强壮的。根据后文提到"both you and your plants will grow stronger every day!"可知园艺劳动会让人变得更强壮,故答案为:D。
35.句意:除非你开始园艺,否则你不会理解它的魔力。A. Although虽然;B. If如果;C. Unless除非;D. Where哪里。根据" you start gardening, you won't understand the magic of it. ",可知构成复合句,前者是后者的前提条件,且后前句是肯定句,后句是否定句,因此用unless引导条件状语从句。故答案为:C。
(2025九上·即墨开学考) 阅读短文,回答问题
Do you like ice-cream Try making some delicious ice-cream yourself! It's not as hard as you think—you can simply make it in a bag without the need for a fridge!  
Steps:①Put milk, sugar and cream in a small bag. Slowly seal the bag to let air out. ②Put this bag in a second small bag and seal it again. Using two bags can keep the mix from going out. ③Take out a big bag and add ice and salt (that can make the ice cooler) to it. ④Put the small bags with the mix in the big bag and seal it. ⑤Shake and rub (揉搓) the big bag for 5 to 8 minutes. Then enjoy your ice-cream! Things you need:milk, sugar, cream, salt, ice, 2 small bags, 1 big bag.  
Science behind it:
Milk has water. If you put the mix in the fridge, the water in the milk will turn into ice. This makes the taste of ice-cream not very good. But when you shake the milk, the water stays in the milk and mixes well with other things. So ice-cream made in this way tastes better.
36.Why do we use two small bags
A.To make the ice-cream cooler.
B.To keep the mix from going out.
C.To make it easier to shake and rub.
D.To make the ice-cream more delicious.
37.What can help to make the ice cooler
A.Salt. B.Sugar. C.Cream. D.Milk.
38.Which picture shows the last step in making ice-cream
A. B.
C. D.
39.What can you learn from "Science behind it"
A.Milk is used to make ice-cream.
B.Ice-cream should be kept in the fridge.
C.It takes more time to make ice-cream this way.
D.Ice-cream made without the fridge tastes better than that made in the fridge.
40.What's the main idea of this passage
A.To explain why ice-cream tastes good.
B.To show us the science behind making ice-cream.
C.To introduce a way to make ice-cream without a fridge.
D.To tell us how to choose the best food for making ice-cream.
【答案】36.B
37.A
38.C
39.D
40.C
【知识点】教育类;说明文;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了无需冰箱制作美味冰淇淋的方法、所需材料、背后的科学原理。
【点评】考查阅读理解。首先,快速浏览题目,了解题目类型和大致内容;其次,仔细阅读文章,标记出关键信息;然后,根据题目要求,在文中找到对应的依据进行分析;最后,得出答案。需要注意的技巧有:对于细节理解题,要准确找到文中对应的信息;推理判断题要根据文中信息进行合理推断;主旨大意题要综合全文内容来判断。
36.细节理解题。根据"Using two bags can keep the mix from going out."(使用两个袋子可以防止混合物漏出。)可知,使用两个小袋子是为了防止混合物漏出。故答案为:B。
37.细节理解题。根据"Take out a big bag and add ice and salt (that can make the ice cooler) to it."(拿出一个大袋子,加入冰和盐(这可以让冰更凉)。)可知,盐可以让冰更凉。故答案为:A。
38.推理判断题。根据"Shake and rub (揉搓) the big bag for 5 to 8 minutes. Then enjoy your ice - cream!"(摇晃并揉搓大袋子5到8分钟。然后享用你的冰淇淋!)以及图片内容,C选项图片展示了摇晃大袋子的最后一步。故答案为:C。
39.推理判断题。根据"Milk has water. If you put the mix in the fridge, the water in the milk will turn into ice. This makes the taste of ice - cream not very good. But when you shake the milk, the water stays in the milk and mixes well with other things. So ice - cream made in this way tastes better."(牛奶含有水。如果你把混合物放在冰箱里,牛奶里的水会变成冰。这使得冰淇淋的味道不太好。但是当你摇晃牛奶时,水留在牛奶中并与其他东西很好地混合。所以这样制作的冰淇淋味道更好。)可知,不用冰箱制作的冰淇淋比用冰箱制作的冰淇淋味道更好。故答案为:D。
40.文章大意题。文章开篇提出可以不用冰箱在袋子里制作美味的冰淇淋,接着介绍了制作步骤、所需材料以及背后的科学原理等,整体是围绕不用冰箱制作冰淇淋的方法展开的。A选项"解释为什么冰淇淋味道好"只是文章部分内容;B选项"展示制作冰淇淋背后的科学原理"也只是文章一部分;D选项"告诉我们如何为制作冰淇淋选择最好的食物"文章未重点提及。C选项"介绍一种不用冰箱制作冰淇淋的方法"符合文章主旨。故答案为:C。
(2025九上·即墨开学考) 阅读短文,回答问题
During my childhood, my mother did something special in the evenings. Sometimes she would make clothes for us, and other times, she made cakes. But one day, she surprised us all by her words. "I'm going to call one neighbor every night. " I was 16 then and couldn't understand why she would spend her evenings talking to people she hardly knew.
One evening, I heard her conversation with an elderly lady. She asked about the lady's dinner and even discussed the flowers in the park. When she finished the talk on the phone, I questioned her what topic she talked, finding them trivial (琐碎). With a kind smile, she explained, "I might be the only person she talked to today. So even the simplest conversations can mean a lot to her. "
It wasn't until 30 years later that I realized the true meaning of my mother's nightly calls. The elderly often feel lonely for different reasons. As people age, they may experience the loss of friends and family members. Health problems can make it harder for the elderly to join in social activities. Retirement can also take away everyday activities that were once provided by work. The lonely feeling can be very strong for the elderly. They might feel like they are being forgotten or no longer needed. Without social communication, they may experience sadness and depression.
My mother's conversations were more than just friendly talks—they were lifelines for lonely old people. Her calls make them know more about the world outside. Her resolution and social skills in communicating were more than I could understand, and I wish I could do better.
41.What unexpected action did the writer's mother take
A.She made clothes for her family.
B.She took lessons to learn how to make cakes.
C.She planned to call a different neighbor every night.
D.She wanted to spend more time talking to her family.
42.What did the writer say about her mother and the elderly lady's conversation at first
A.It covered a lot of news.
B.It was about nothing important.
C.It was only about nature.
D.It appeared to be interesting.
43.What does the underlined word "retirement" mean in Chinese
A.退休 B.社团 C.展览会 D.声誉
44.Why did the writer introduce the living conditions of the elderly in Paragraph 3
A.To describe their lonely lives.
B.To show their health problems.
C.To show the skills of social communication.
D.To show the importance of her mother's nightly calls.
45.What can we infer (推断) from the writer's words at the end of the passage
A.He didn't realize the importance of simple kindness.
B.He felt sorry not to spend more time with his mother.
C.He planned to continue doing what her mother did for the elderly.
D.He realized the elderly need experts' help more than conversations.
【答案】41.C
42.B
43.A
44.D
45.C
【知识点】记叙文;人际关系与交往;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】文章大意:讲述了作者童年时母亲每晚会给一位邻居打电话聊天,作者当时不理解,30年后才意识到母亲的行为对孤独老人的重要性,母亲的谈话是孤独老人的生命线。
【点评】考查阅读理解。首先,快速阅读全文,了解文章大意;其次,仔细阅读每个问题,带着问题在文中寻找关键信息;对于细节理解题,直接在文中找到对应语句进行分析;推理判断题要根据文中信息进行合理推断;词义猜测题要根据上下文语境来猜测词义。注意文中关键词和关键句,理解作者的意图和态度,结合选项进行准确判断。
41.细节理解题。根据"But one day, she surprised us all by her words. 'I'm going to call one neighbor every night.'"(但有一天,她的话让我们都感到惊讶。"我打算每晚给一位邻居打电话。")可知,作者母亲出乎意料的行动是计划每晚给不同的邻居打电话。故答案为:C。
42.细节理解题。根据"I questioned her what topic she talked, finding them trivial (琐碎)."(我询问她谈论什么话题,发现很琐碎。)可知,作者一开始认为母亲和那位老妇人的谈话不重要。故答案为:B。
43.词义猜测题。根据"Retirement can also take away everyday activities that were once provided by work."(退休也会带走曾经由工作提供的日常活动。)可猜测出"retirement"意为"退休"。故答案为:A。
44.推理判断题。第三段主要讲述了老年人孤独的原因,结合前文"My mother's conversations were more than just friendly talks—they were lifelines for lonely old people."(我母亲的谈话不仅仅是友好的交谈,它们是孤独老人的生命线。)可知,作者介绍老年人的生活状况是为了显示母亲每晚打电话的重要性。故答案为:D。
45.推理判断题。根据"Her resolution and social skills in communicating were more than I could understand, and I wish I could do better."(她在交流中的决心和社交技巧超出了我的理解,我希望我能做得更好。)可推断出,作者打算继续像母亲一样为老年人做些事情。故答案为:C。
(2025九上·即墨开学考) 阅读短文,回答问题
We know that humans and vertebrate animals such as dogs or cats can feel pain (疼痛). But what about small animals like insects () They are not vertebrate animals. Can they feel pain New research from the University of Sydney in Australia shows that insects also experience a feeling similar to pain, even though it might not be exactly the same as what humans feel.
Professor Greg Neely, one of the scientists who worked on the study, explained a common misunderstanding. It is commonly believed that insects do not feel pain. However, he pointed out that the research shows many vertebrate animals can feel and stay away from dangerous things that cause pain. That is to say insects might have a similar ability.
Although we have already known that insects can react to harmful stimuli (对有害刺激做出反应)—a kind of normal feeling of pain, the important finding of this study was about what happens after being hurt. The researchers studied fruit flies(). They caused a smaller hurt to one of the flies' legs and then allowed the leg to heal (治疗) completely. What happened next was surprising. Even after the leg was completely healed, the flies became much more sensitive (敏感) in that area.
Professor Neely described what they found. The pain stayed in the memory of flies and changed their actions. Once insects are seriously hurt, they will become very sensitive and try to protect themselves for the rest of their lives.
This finding is important not only for understanding insects. Professor Neely hopes this research will find better ways to heal human pain. He said, "Through research, we want to make new stem cell treatments (干细胞治疗法) or medicines that stop pain by solving the real cause of the pain. " By studying how the pain and long-term sensitivity of simpler animals like fruit flies well, scientists believe they can find ways to finally develop treatments that stop people's pain completely. This research has opened up a brighter future for human medicine.
46.From the research of University of Sydney, we know ____.
A.insects can feel pain
B.insects don't feel pain
C.vertebrate animals can feel pain
D.dogs, cats and insects are vertebrate animals
47.Scientists study fruit flies in the research because ____.
A.they are easier to catch than other insects
B.fruit flies are the most common insects to be studied
C.they want to test what will happen after they were hurt
D.they want to know if they feel the same pain as humans
48.According to Professor Neely, insects might ____ after being seriously hurt.
A.forget the pain quickly
B.stop reacting to bad stimuli
C.lose their ability to feel danger
D.become more protective of themselves
49.The real purpose (目的) of Professor Neely's research team is to ____.
A.protect insects from being hurt by humans
B.show that insects feel the similar pain as humans
C.develop new ways to stop human's pain completely
D.study the pain and short-term sensitivity of simpler animals
50.What is the main idea of the passage
A.Fruit flies are more sensitive to pain than other insects.
B.Vertebrate animals feel pain differently from invertebrates.
C.Scientists found a new kind of stem cell treatments for insects.
D.Scientists' research of fruit flies can help develop better pain treatments.
【答案】46.A
47.C
48.D
49.C
50.D
【知识点】说明文;常见的动物及其生活环境;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了澳大利亚悉尼大学的一项新研究表明昆虫也能感受到类似疼痛的感觉,以及该研究的重要发现和对人类医学的潜在意义。
【点评】考查阅读理解。快速浏览题目,了解问题的大致内容和方向;仔细阅读文章,理解文章的主旨和细节;要仔细分析每个选项,排除不可能的选项,选择最符合文章内容和题目要求的选项,最后再复查一遍答案,确保答案的准确性和合理性。
46.细节理解题。根据"New research from the University of Sydney in Australia shows that insects also experience a feeling similar to pain, even though it might not be exactly the same as what humans feel."(澳大利亚悉尼大学的一项新研究表明,昆虫也会经历类似疼痛的感觉,尽管它可能与人类的感觉不完全相同。)可知,从悉尼大学的研究中,我们知道昆虫能感觉到疼痛。故答案为:A。
47.推理判断题。根据"The researchers studied fruit flies. They caused a smaller hurt to one of the flies' legs and then allowed the leg to heal completely. What happened next was surprising. Even after the leg was completely healed, the flies became much more sensitive in that area."(研究人员研究了果蝇。他们让其中一只果蝇的腿受了点小伤,然后让腿完全愈合。接下来发生的事情令人惊讶。即使腿完全愈合后,苍蝇在那个区域也变得更加敏感。)可知,科学家在研究中研究果蝇是因为他们想测试受伤后会发生什么。故答案为:C。
48.细节理解题。根据"Once insects are seriously hurt, they will become very sensitive and try to protect themselves for the rest of their lives."(一旦昆虫受到严重伤害,它们会变得非常敏感,并试图在余生中保护自己。)可知,根据尼利教授的说法,昆虫在受到严重伤害后可能会变得更加保护自己。故答案为:D。
49.细节理解题。根据"Professor Neely hopes this research will find better ways to heal human pain. He said, 'Through research, we want to make new stem cell treatments or medicines that stop pain by solving the real cause of the pain.'"(尼利教授希望这项研究能找到更好的方法来治愈人类的疼痛。他说:"通过研究,我们想通过解决疼痛的真正原因来开发新的干细胞治疗方法或药物来止痛。")可知,尼利教授研究团队的真正目的是开发完全阻止人类疼痛的新方法。故答案为:C。
50.主旨大意题。根据"By studying how the pain and long-term sensitivity of simpler animals like fruit flies well, scientists believe they can find ways to finally develop treatments that stop people's pain completely. This research has opened up a brighter future for human medicine."(通过研究果蝇等较简单动物的疼痛和长期敏感性,科学家们相信他们能够找到最终开发出完全阻止人类疼痛的治疗方法。这项研究为人类医学开辟了更光明的未来。)以及通读全文可知,文章主要介绍了科学家对果蝇的研究可以帮助开发更好的疼痛治疗方法。故答案为:D。
(2025九上·即墨开学考) 任务型阅读-多任务混合
What is the most important thing in the world I think it is health. You can take away our money, house, car, or even our clothes and we can survive. But if our health were taken away, we would surely die. That is why we always try to eat in a healthy way and exercise regularly (定期的). In order to eat healthily, I usually avoid (避免) eating food high in fat, like French fries or cookies. I eat little meat. I eat a lot of vegetables and fresh fruits. Taking exercise every day helps us build a strong body. Regular exercise is an important part of keeping me healthy. What' s more, I think friends are an important part of our health. Many studies show that people with a wide range of social contacts (社会交往) get sick less than those who don't. I always feel better when I am with friends than when I am alone. When I am with my friends, I always laugh. Laughing is also an important part of health. I like to laugh with my friends. By eating properly and exercising regularly, I can keep my body at a proper weight and keep healthy. By spending time with my friends, I can keep my mind as well as my body happy. These things sound easy to do, but not many people can manage them. I think a strong will is necessary if we want to keep healthy.
51.What does the writer think is the most important thing in the world
52.To eat healthily, what does the writer eat
53.What is an important part of keeping him healthy
54.What's the advantage (好处) of spending time with his friends
55.What is necessary if we want to keep healthy
【答案】51.Health.
52.Little meat and a lot of vegetables and fresh fruit.
53.Regular exercise.
54.He can keep his mind as well as his body happy.
55.A strong will.
【知识点】议论文;身体健康;细节理解
【解析】【分析】文章大意:主要论述了世界上最重要的东西是健康,并阐述了如何通过健康饮食、定期锻炼以及与朋友相处来保持身心健康,同时强调了坚强意志对于保持健康的必要性。
【点评】考查阅读理解。阅读理解中很多问题都是关于文章的细节,所以要特别注意文章中的细节信息。还要理解文章的主旨,这有助于回答一些总结性的问题。对于一些没有直接给出答案的问题,要根据文章中的信息进行合理的推断。
51.细节理解题。根据文中"What is the most important thing in the world I think it is health."(世界上最重要的事情是什么?我认为是健康。)可知,作者认为世界上最重要的是健康。故答案为:Health.
52.细节理解题。根据文中"In order to eat healthily, I usually avoid (避免) eating food high in fat, like French fries or cookies. I eat little meat. I eat a lot of vegetables and fresh fruits."(为了吃得健康,我通常避免吃高脂肪的食物,比如炸薯条或饼干。我很少吃肉。我吃很多蔬菜和新鲜水果。)可知,为了吃得健康,作者吃很少的肉和很多蔬菜与新鲜水果。故答案为:Little meat and a lot of vegetables and fresh fruit.
53.细节理解题。根据文中"Regular exercise is an important part of keeping me healthy."(定期锻炼是保持我健康的重要部分。)可知,定期锻炼是保持作者健康的重要部分。故答案为:Regular exercise.
54.细节理解题。根据文中"By spending time with my friends, I can keep my mind as well as my body happy."(通过花时间和朋友在一起,我可以让我的思想和身体都快乐。)可知,和朋友在一起的好处是可以让思想和身体都快乐。故答案为:He can keep his mind as well as his body happy.
55.细节理解题。根据文中"I think a strong will is necessary if we want to keep healthy."(我认为如果我们想保持健康,坚强的意志是必要的。)可知,如果我们想保持健康,坚强的意志是必要的。故答案为:A strong will.
(2025九上·即墨开学考) 阅读填空
Wang Ping is a cleaner. He has worked in a park for 5 years. He is also a good father. Nothing can make him  56.   (happy) than playing with his little daughter in his free time.
Last Tuesday afternoon, while he was cleaning the park, suddenly, he heard a woman  57.   (cry) for help. He ran up quickly to see what happened. The  58.   (woman)15-month-old baby girl choked (窒息) on a small piece of pear and her face turned purple. The baby was too young to save 59.   (she), and the mother was so nervous that she didn't know how to save her daughter properly.  60.   (lucky), Wang Ping knew what to do. He took the baby in his arms without thinking twice.  61.   the mother's help, Wang Ping held the baby face down and  62.   (give) her a few pats (轻拍) on the back. After a short while, he succeeded (成功) in  63.   (get) the piece of pear out of her mouth and the baby began to cry. Her mom was so thankful b 64.   her daughter was saved.
Wang Ping tried his best and saved  65.   baby's life. In his mind, helping others is just helping himself. He hoped more people could volunteer to help the people in need if possible.
【答案】56.happier;57.crying;58.woman's;59.herself;60.Luckily;61.With;62.gave;63.getting;64.because;65.the
【知识点】人生百味类;故事阅读类;急救技能;安全事故与预防;人际关系与交往
【解析】【分析】文章大意:讲述了清洁工王平在公园工作时,遇到一个15个月大的女婴因梨块窒息,他及时施救,成功让女婴吐出梨块,挽救了女婴的生命,王平认为帮助别人就是帮助自己,希望更多人能帮助有需要的人。
【点评】考查语法填空。通读全文,了解大意;分析句子结构,判断词性;结合提示词和语境,确定形式。注意固定搭配和习惯用法:短文中可能会有一些固定搭配和习惯用法,要根据平时的积累准确填空。填完所有空后,要再通读一遍短文,检查所填内容是否符合逻辑和语法规则,确保答案正确。
56.句意:没有什么比在空闲时间和他的小女儿一起玩更让他开心的了。happy开心的,形容词;固定搭配:make sb.+形容词,使某人……。根据"than"可知,此处要用比较级,happy的比较级是 happier 。故答案为:happier。
57.句意:上周二下午,当他在公园打扫卫生时,突然听到一位女士在呼救。cry哭,喊,动词。固定搭配:hear sb. doing sth.听到某人正在做某事,根据" while he was cleaning the park ",可知此处表示当时正在呼救,要用现在分词,cry的现在分词是crying。故答案为:crying。
58.句意:这位女士15个月大的女婴被一小块梨噎住了,她的脸变成了紫色。woman女士,名词;根据"15 - month - old baby girl"是名词短语,可知要用名词所有格来修饰 baby girl 。 woman 的所有格是 woman's 。故答案为:woman's。
59.句意:婴儿太小而不能自救,母亲太紧张了,她不知道如何恰当地救她的女儿。she她,人称代词主格;根据"The baby was too young to save...",可知婴儿太小不能自救,要用反身代词。根据主语 The baby 是单数及前文" 15-month-old baby girl "可知是女性,因此反身代词是herself。故答案为:herself。
60.句意:幸运的是,王平知道怎么做。lucky幸运的,形容词;根据"Wang Ping knew what to do",可知是幸运的,此处要用副词修饰整个句子, Lucky的副词是 Luckily 。故答案为:Luckily。
61.句意:在母亲的帮助下,王平把婴儿面朝下抱着,轻拍她的背部。根据" Wang Ping held the baby face down and 7___ (give) her a few pats (轻拍) on the back. ,"可知 王平 在母亲的帮助下 ,把婴儿面朝下抱着,轻拍她的背部。 with one's help在某人的帮助下,是固定搭配,位于句首,首字母大写。故答案为:With。
62.句意:在母亲的帮助下,王平把婴儿面朝下抱着,轻拍她的背部。give给,动词;根据"Wang Ping held the baby face down and...her a few pats on the back",and连接两个并列的动词,held是过去式,所以give也要用过去式。故答案为:gave。
63.句意:不久之后,他成功地把那块梨从她嘴里弄出来,婴儿开始哭了。get得到,获得,使,动词;根据固定搭配:succeed in doing sth.成功做某事,可知要用动名词。 get的动名词是 getting 。 故答案为:getting。
64.句意:她的妈妈很感激,因为她的女儿得救了。根据"Her mom was so thankful...her daughter was saved",可知后一句是前一句的原因,所以要用because来引导原因状语从句。故答案为:because。
65.句意:王平尽力挽救了这个婴儿的生命。根据"saved...baby's life",上文以提到过baby,可知此处再次提到,表示特指特指,要用定冠词the。故答案为:the。
1 / 1
同课章节目录