北京市第二中学分校2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题
1.(2025八上·北京开学考)My brother studies at a music school. ________ can sing very well.
A.She B.He C.It D.They
2.(2025八上·北京开学考)People usually plant trees and flowers ________ spring.
A.in B.on C.at D.to
3.(2025八上·北京开学考)—Lucy, ________ I use your textbook I can't find mine.
—Of course. Here you are.
A.must B.should C.need D.can
4.(2025八上·北京开学考)There ________ so many basketball lovers in the school basketball club. They are good at basketball.
A.is B.are C.isn't D.aren't
5.(2025八上·北京开学考)I ________ eat too much sweet food because it's bad for my teeth. I don't like eating too much sweet food.
A.always B.often C.never D.usually
6.(2025八上·北京开学考)—________ does Peter get up on weekdays
—At about 6:30.
A.What B.How C.When D.Where
7.(2025八上·北京开学考)Ms Gao always helps me work out problems, ______ I like her very much.
A.or B.so C.for D.but
8.(2025八上·北京开学考)Lily, please turn off the TV! Your grandma ________ in the room now.
A.sleeps B.is sleeping C.will sleep D.slept
9.(2025八上·北京开学考)—What would you like to have for lunch, mutton or chicken
—________ is Okay. Both of them are my favourite.
A.Either B.Neither C.All D.Both
10.(2025八上·北京开学考)My mum's birthday is coming. I ________ a gift for her in the supermarket tomorrow.
A.buy B.bought C.will buy D.am buying
11.(2025八上·北京开学考)—Mike, when did you start to learn English
—I ________ to learn English when I was six years old.
A.start B.started C.will start D.am starting
12.(2025八上·北京开学考)We all like our English teacher. He always ______ his classes interesting.
A.make B.will make C.made D.makes
(2025八上·北京开学考)阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
I am looking through the articles of the school magazine, thinking about what to 13. to match the topics. A story about a boy growing out of loneliness pulls me back to the past.
As a kid, I couldn't help feeling 14. in crowds as if they were all eyeing me. Most of the time, I would find a quiet corner, drawing anything that came to my mind, all alone and unnoticed.
As my junior high started, I decided to make a 15. . I brought myself to talk with others but ended up either acting silly or saying things upsetting them. As a result, I closed the door to connecting with anyone at school and kept to myself. I spent hours and hours in drawing to 16. my loneliness.
Life went on like this until one day, my art teacher told me that one of my drawings was chosen for the School Art Exhibition. I was surprised but meanwhile a secret feeling of 17. rose from the bottom of my heart. Somehow, I really wished my drawing would be liked, by at least one person. To my surprise, visitors crowded around my drawing 18. at its colors, its design, its creativity and... its everything.
The next day, I was greeted by many people with warm smiles. In the classes later on, I started to get engaged. Last week, my math teacher asked a question. I raised my hand and explained confidently. When I heard claps from every corner of the classroom, I 19. , to others and to myself.
Now, I am an illustrator (插画师) of my school magazine and have won a few prizes. I've made some close friends. And I am no longer a loner but an outgoing and confident girl. And all these changes seem to grow from the 20. days.
13.A.say B.draw C.act D.write
14.A.uneasy B.uncool C.unfair D.unlucky
15.A.plan B.wish C.change D.promise
16.A.fall into B.get back C.show off D.drive away
17.A.anger B.boredom C.enjoyment D.expectation
18.A.guessing B.working C.wondering D.laughing
19.A.smiled B.sang C.cried D.thought
20.A.silly B.lonely C.boring D.surprising
(2025八上·北京开学考)信息匹配。下面的材料介绍了四种益智玩具。请根据各小题中的图片,找出相应的描述,并将对应的序号填在相应的位置上。
Chinese people have already enjoyed math games and toys for thousands of years. Read and choose the right description (描述) for each picture.
A This game has some rings. To win, you must take off all the rings in a special order. For example, to take off the ninth ring, you have to take off the third, fifth, and seventh rings first.
B This is named after an old Chinese story. Each piece has a character's name from the story. To win, you have to move the pieces to free a character named "Cao Cao".
C It's made of six wooden blocks (块). It's not easy to get the blocks off, and it's usually easier to unlock than to put back the blocks together.
D It has seven pieces of different shapes. You need to use all the pieces to make a shape. They can create shapes of animals, people, or things.
21.
22.
23.
(2025八上·北京开学考)The Blazers and the Engineers had played two close games this season. Each team won one game. Now, the final game was for the championship.
There were only seven seconds left in the game. Mason's team, the Blazers, was winning 31-29.
Mason was guarding Edwin, the best player on the Engineers team. The crowd shouted: "4...3.…2…"
Edwin stopped, jumped, and shot the ball before the buzzer (终场哨) sounded. The ball went in!
The score was now 31-31.
"We will play overtime," said Mason's teammate Joel. Mason felt bad because he failed to stop Edwin. Edwin smiled at him, making Mason feel even worse.
In overtime, both teams were nervous and made mistakes. Edwin scored twice. Now the Engineers were ahead by 4 points. But then Joel made a great three-point shot with 28 seconds left!
Then Mason had his big moment. With 11 seconds left, he guessed where Edwin would move.
He stole an important pass.
Mason ran fast toward the basket, but two defenders (防守球员) came to stop him. He thought about taking the final shot himself—a chance to be a hero. But then he saw Joel, who was standing alone near the basket.
Mason passed the ball to Joel.
Joel caught the ball,turned,and scored just as the buzzer sounded.
The Blazers won!
Mason and Joel gave each other a high-five."Great pass!" Joel said.
From that day, Mason learned something important:real winning is more than just the score.
24.Mason felt ________ because he failed to stop Edwin.
A.excited B.unhappy C.relaxed D.lonely
25.Before taking the final shot, Mason decided to pass the ball to Joel because ________.
A.the coach told him to pass B.Joel asked for the ball loudly
C.Mason was too tired to shoot D.no defenders were around Joel
26.What lesson did Mason learn at last
A.Being a good teammate matters more than being a hero.
B.Scoring points is the most important part of basketball.
C.Winning is only about getting the highest final score.
D.Losing a game helps a team become much stronger.
(2025八上·北京开学考)Life has its ups and downs and people sometimes feel anxious (焦虑的). If the feelings of anxiety become too strong, they can make you unwell. Usually, we might see a doctor or take some medicine to feel better. But it would be helpful to have something to use at home that does not involve (涉及) medicine. So, we made a robotic cushion (抱枕) to help manage anxiety.
Our team was made up of scientists from several fields. We built a few different robotic cushions, and each one offered a different calming experience, like the feeling of breathing, a heartbeat, and one of them even had colourful lights inside. We asked people to try them out and tell us which they liked the best. Most people liked the cushion that felt like it was breathing. So, we decided to work more on that one.
For our final cushion, we made it bigger so it was easier to hug. We made a robotic part that could push air in and out of a balloon inside the cushion, to control the "breathing". We did this because slow breathing helps people feel calmer.
Now, we wanted to see if our cushion really could help with anxiety, so we did a test. The test had to do three things: make people feel anxious, check their anxiety levels, and compare the effect of the cushion to something else.
We made people feel anxious by having them do some difficult math problems in front of others. Afterwards, we asked them to score their anxiety levels from one to ten. To see how well the cushion worked, we put people into three groups. Group A used the breathing cushion, Group B tried meditating (冥想), and Group C just sat quietly without anything to help with their anxiety. After 10 minutes, we asked them to score their anxiety levels again.
We found that people who hugged the breathing cushion had much less anxiety than those who just sat quietly. And we saw that meditation also helped people reduce their anxiety.
Meditation can be difficult because it needs attention and practice, but hugging a cushion is easy! And, you could hug the cushion while doing other things. By doing more research like this, we can find ways to help people who need different ways to feel better. What do you think Would you like to have a breathing cushion to hug when you're worried
27.What is the final cushion like
A.It uses air to make the sound of a heartbeat.
B.It has a robotic part to make it "breathe".
C.It comes in all shapes and sizes.
D.It has colourful lights inside.
28.What do we know about the test from Paragraphs 5 and 6
A.People in different groups liked different kinds of cushions.
B.The researchers had people use the cushion during a meditation.
C.The result showed the cushion helped people solve math problems.
D.The test compared the effects of hugging the cushion and sitting quietly.
29.What is the writer's main purpose in writing this passage
A.To show how to use a robotic cushion.
B.To introduce a product that helps with anxiety.
C.To warn people about the dangers of being worried.
D.To compare ways of helping people feel less anxious.
(2025八上·北京开学考)Have you ever had the following experiences You are trying to focus on your homework while chatting with your friend online at the same time; or maybe you are attending a lecture while also reading a book that you have brought along…If the answer is YES, well, you are "multitasking".
Multitasking means dealing with more than one task at the same time or switching (转换) between tasks quickly. While it seems like an efficient (效率高的) way to get more things done in less time, studies suggest our brains might not be as good at multitasking as we think.
Firstly, multitasking can make us less focused and lower the quality (质量) of our work. When multitasking, our attention gets split (分开,分散). This means we might make more mistakes and not do our jobs very well. For example, studying while chatting online can make it harder to understand or remember what you're learning; meanwhile, you probably won't be able to fully enjoy that pleasant conversation either.
Besides, we tend to work less efficiently when multitasking. Studies have shown that it takes our brains more time to switch between tasks, which contradicts the belief that multitasking saves time. Experts call it "task switch costs". We meet "task switch costs" because of the increased mental demand (脑力需求) as our mind jumps from one thing to another.
Lastly, multitasking may hurt people's health, both physically and mentally. For teenagers, their brains are busy forming important neural (神经的) connections. Splitting attention too often might have a serious, long-term, negative influence on how these connections form. Moreover, it could lead to anxiety and a feeling of being constantly behind.
However, does it mean we should never ever try multitasking The good news is, some forms of multitasking are easier to realize than others, and here are some suggestions on how to choose the right tasks for multitasking:
Try pairing up complex (difficult thus needs full attention and effort) and automatic (done witho7ut thinking) tasks: For example, you can think about a to-do list (complex) while jogging outdoors (automatic), for the latter doesn't need much mental power.
It's also a good idea to rank (分等级) tasks based on levels of importance first. Don't choose very important ones to multitask; instead, try those that don't need so much attention. Save your focused attention for tasks that matter most.
Knowing your limits (极限) is also necessary. People are different, so you should know your own mental and physical limits when multitasking. If you find the quality of your work drops or feel too nervous, you probably should stop multitasking.
30.Which of the following is NOT an example of multitasking
A.Preparing a meal while watching an interesting talk show online.
B.Attending a meeting while doing online shopping with your phone.
C.Reading a book while thinking about what the passage tries to say.
D.Driving on the road while listening to soft music on the radio.
31.According to the passage, if you "contradict" something, it means ________.
A.you finally find the truth about something after careful research
B.you hold the opposite opinion or believe something is wrong
C.you have to accept something although you are unwilling to
D.you personally dislike something because you are not interested
32.According to the passage, the writer probably agrees that ________.
A.multitasking helps the brain form important neural connections
B.doing difficult and easy tasks at the same time always works well
C.important tasks need more attention and should be done first
D.it's important for people to know when to stop multitasking
33.What is the main idea of the passage
A.The misunderstanding about multitasking and the reasons why.
B.The meaning of multitasking and how different people should do it.
C.The importance of multitasking and how to choose the right tasks.
D.The possible disadvantages of multitasking and the right ways to do it.
(2025八上·北京开学考)Summer camps started in the US. They are programs for students during the summer months in some countries. Students taking part in summer camps are known as campers. The traditional summer camp usually means sports, game-playing and campfires. Now modern summer camps can offer campers a great many activities. Among them, the international summer camp is quite popular, especially with Chinese campers.
First of all, the international summer camp can bring campers unusual life experience. As we all know, the experience in high school plays a very important role in life. The international summer camp is a great way to get the right values for life. Campers will experience the cultural difference— something they can't get at home from their families. During the international summer camp, students will become more independent and see new things. They can also learn more through talking with students from all over the world.
Making friends is another point. The international summer camp mixes Chinese students with students from other countries in the world. No matter whether they live with a local family or live with other students in dormitories (宿舍), they will all share experiences and cultures with persons from different countries and cultural backgrounds, learn cross-culture communication skills by listening to others and expressing themselves, and improve friendship over several weeks. They often stay in touch with each other by email after the program finishes.
The most exciting thing in the international summer camp is that Chinese campers can get excellent chances to speak and use English in a real English world. Language is not only knowledge; it is a skill which needs to be improved by using it.
34.Where did summer camps start
35.What can children get from the summer camp but not from their families
36.How do the campers often stay in touch after the program finishes
37.What kind of summer camp you would like to take and why Please list at least two reasons.
(2025八上·北京开学考)阅读短文,在空白处填入一个适合的单词或用括号内单词的正确形式填空。
A one-day trip in Hangzhou
Yesterday, I 38. (visit) Hangzhou, a city with many beautiful views and 39. (place) of interest. It was an amazing experience! First, I went to West Lake. The water was 40. (surprising) clear, and there were lots of willow trees around. I took a boat ride 41. the lake and it was full of fun. I also saw the beautiful Broken Bridge. It's famous because of a 42. (China) love story. Even though it's called "The Broken Bridge", it's not really broken. Then, I went to the Lingyin Temple. It's 43. (old) than most temples in China. There were tall trees and impressive rock carvings (石刻) around it. For lunch, I tried some local Hangzhou dishes, including the famous West Lake Fish in Vinegar Gravy. It was delicious and the taste was very special. In the afternoon, I walked round Hefang Street. It was 44. (crowd) with people. I tried some local drinks, and 45. were delicious. As the day ended, I felt grateful for the 46. (experience). Hangzhou is not just a city; it's a poem, a painting and a story. I am really looking forward to 47. (take) a trip there again!
答案解析部分
1.【答案】B
【知识点】主格人称代词
【解析】【分析】句意:我的哥哥在一所音乐学校学习。他唱歌非常出色。She她;He他;It它;They他们。句子是缺少主语,My brother用he代替,故选B。
【点评】考查主格人称代词辨析。注意人称代词的用法。
2.【答案】A
【知识点】时间介词in, at, on的用法比较
【解析】【分析】句意:人们通常在春天种植树木和花朵。in用于年、月、季节等;on用于具体某一天;at用于具体时刻;to朝,向 。在春天用介词in,故选A。
【点评】考查时间介词。注意时间介词in/on/at的用法。
3.【答案】D
【知识点】can, could表示请求、许可
【解析】【分析】句意:——Lucy,我可以用你的课本吗?我找不到我的了。——当然可以。给你。must必须;should应该;need需要;can可以。根据"I can't find mine."和答语"Of course. Here you are."可知,说话人因找不到自己的课本,想向Lucy借用,这是一个典型的请求对方许可的场景。英语中,请求许可最常用、最自然的表达是can,也可用更委婉的could;其他选项要么含义不符 (must, need),要么焦点是寻求建议而非直接请求许可 (should),因此都不符合此处表示"请求许可"的语境。故选D。
【点评】考查情态动词。注意识记情态动词的用法。
4.【答案】B
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;There be句型的肯定句
【解析】【分析】句意:学校篮球俱乐部里有这么多篮球爱好者。他们都很擅长篮球。is是,单数;are是,复数;isn't不是,单数;aren't不是,复数。分析句子结构可知,本句使用了There be句型;根据空后的关键词so many"如此多"以及下文"They are good at basketball."可知,他们擅长篮球,因此这里是指有许多篮球爱好者,应为肯定,排除C和D;主语"so many basketball lovers" 为复数,be动词应用are,排除A。故选B。
【点评】考查there be句型。主语there be句型中be动词的选择。
5.【答案】C
【知识点】频度副词
【解析】【分析】句意:我从不吃太多甜食,因为它对我的牙齿不好。我不喜欢吃太多甜食。always总是;often经常;never从不;usually通常。根据"it's bad for my teeth."和"I don't like eating too much sweet food."可知,甜食对牙齿不好,而且说话者不喜欢吃太多甜食,这表达了一种强烈的、避免吃甜食的意愿,因此这里应用"never"表示完全否定,强调一种坚决避免的态度。故选C。
【点评】考查频率副词。注意识记频率副词的用法。
6.【答案】C
【知识点】疑问副词;特殊疑问句
【解析】【分析】句意:——彼得在工作日什么时候起床? ——大约在6点30分。What什么;How怎么样;When什么时候;Where在哪里。根据答句"At about 6:30"可知,问句应是在对时间提问,应用when引导特殊疑问句。故选C。
【点评】考查疑问副词。注意识记特殊疑问词的用法。
7.【答案】B
【知识点】表因果关系的连词;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句
【解析】【分析】句意:高老师总是帮我解决问题,所以我非常喜欢她。or,或者 / 否则,连词(表选择或否定条件);so,所以,连词(表结果);for,因为,连词(表原因,多位于句中);but,但是,连词(表转折)。结合语句 "Ms Gao always helps me work out problems, … I like her very much." 可知,"高老师帮我解决问题" 是原因,"我喜欢她" 是结果,需用表结果的 "so" 连接,其他选项均不符合因果逻辑,故答案为 B。
【点评】考查并列连词辨析。解题需分析前后分句的逻辑关系(此处为原因与结果),选择对应的结果连词 "so"。
8.【答案】B
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:莉莉,请关掉电视!你奶奶现在正在房间里睡觉。A是第三人称单数,B是现在进行时,C是一般将来时,D是动词的过去式或者过去分词,根据"please turn off the TV"以及"now"可知,奶奶现在正在睡觉,表示现在正在进行的动作,应用现在进行时。故选B。
【点评】考查现在进行时,注意不同时态动词的形式。
9.【答案】A
【知识点】不定代词either / neither
【解析】【分析】句意:——午饭你想吃什么,羊肉还是鸡肉?——任意一种都行。它们都是我的最爱。Either两者中任意一个;Neither两者都不;All全部(三者及以上);Both两个都。根据"mutton or chicken"可知是两者;结合"Both of them are my favourite"可知,两者中任意一种都可以,即"Either is Okay"。故选A。
【点评】考查不定代词。注意识记不定代词的用法。
10.【答案】C
【知识点】一般将来时
【解析】【分析】句意:我妈妈的生日快到了。我明天要在超市给她买礼物。A是动词原形,B是动词的过去式或者过去分词,C是一般将来时,D是现在进行时,根据题干中的时间状语"tomorrow"可知,动作发生在将来,需用将来时态。选项C"will buy"是一般将来时的标准结构,表示将来要发生的动作。故选C。
【点评】考查动词的时态。注意tomorrow用于一般将来时。
11.【答案】B
【知识点】过去式和过去分词;一般过去时
【解析】【分析】句意:——迈克,你什么时候开始学习英语的? ——我六岁的时候就开始学习英语了。A是动词原形,B是动词的过去式或者动名词,C是一般将来时,D是现在进行时, 根据答句"I …to learn English when I was six years old."可知,该句描述说话者六岁时做的事情,时态为一般过去时,应用动词start的过去式作谓语。故选B。
【点评】考查动词的时态,注意根据语境推断句子的时态。
12.【答案】D
【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句
【解析】【分析】句意:我们都喜欢我们的英语老师。他总是让他的课很有趣。make,使 / 让,动词原形(用于一般现在时,主语为非第三人称单数);will make,将要使 / 让,一般将来时结构(表未来动作);made,使 / 让,动词过去式(用于一般过去时);makes,使 / 让,动词第三人称单数形式(用于一般现在时,主语为第三人称单数)。结合语句 "We all like our English teacher. He always … his classes interesting." 可知,前句为一般现在时,后句 "always"(总是)也提示用一般现在时,主语 "He" 是第三人称单数,谓语动词需用第三人称单数形式 "makes",其他选项均不符合时态或主谓一致要求,故答案为 D。
【点评】考查动词时态与主谓一致。解题需根据时间状语("always")确定时态为一般现在时,再结合主语(第三人称单数 "He")选择动词的第三人称单数形式。
【答案】13.B;14.A;15.C;16.D;17.D;18.C;19.A;20.B
【知识点】记叙文;日常活动;自我提升
【解析】【分析】本文主要讲述了作者从喜欢独处改变为一个开朗自信的女孩的故事。
【点评】考查完形填空。首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别选出正确的那一项。
13.句意:我正在浏览学校杂志的文章,思考着要画什么来配合主题。say说;draw画画;act表演;write写。根据后文"I am an illustrator (插画师) of my school magazine"可知,这里指思考着要画什么来配合主题,故选B。
14.句意:小时候,我在人群中忍不住感到不安,好像他们都在看着我。uneasy不安的;uncool不时髦的;unfair不公平的;unlucky不幸的。根据"as if they were all eyeing me. Most of the time..."可知,这里指感到不安,故选A。
15.句意:当我初中开始时,我决定做出改变。plan计划;wish希望;change改变;promise许诺。根据"I brought myself to talk with others but ended up either acting silly or saying things upsetting them."可知,这里指决定做出改变,故选C。
16.句意:我花了很多时间画画来驱散我的孤独。fall into落入;get back回来;show off炫耀;drive away赶走。根据"As a result, I closed the door to connecting with anyone at school and kept to myself."可知,这里指驱散孤独,故选D。
17.句意:我惊讶之余,心底却升起一股隐秘的期待之情。anger生气;boredom无聊;enjoyment乐趣;expectation期待。根据"Somehow, I really wished my drawing would be liked, by at least one person."可知,这里指升起一股隐秘的期待之情,故选D。
18.句意:令我惊讶的是,参观者聚集在我的画周围,对它的颜色、它的设计、它的创造力以及……它的一切感到好奇。guessing猜;working工作;wondering感到好奇;laughing笑。根据"To my surprise, visitors crowded around my drawing"可知,这里指参观者感到惊奇,故选C。
19.句意:当我听到教室各个角落传来掌声时,我微笑着,对别人,对自己。smiled微笑;sang唱;cried喊;thought认为。根据"Last week, my math teacher asked a question. I raised my hand and explained confidently. When I heard claps from every corner of the classroom"可知,这里指作者微笑着对别人,对自己,故选A。
20.句意:所有这些变化似乎都源于孤独的日子。silly愚蠢的;lonely孤独的;boring厌烦的;surprising惊讶的。根据"And I am no longer a loner but an outgoing and confident girl."以及前文可知,这里指源于孤独的日子,故选B。
【答案】21.D
22.A
23.C
【知识点】说明文;身边的事物与环境
【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章根据各小题中的图片,找出相应的描述并与之相匹配。
【点评】考查配对阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,保证上下文意思通顺,结合选项选出 正确答案。
21.根据图片可知,此处指七巧板,选项D"它有七块不同的形状。你需要用所有的板块来做一个形状。它们可以创造动物、人或东西的形状。"符合语境。故选D。
22.根据图片可知,此处指九连环,选项A"这个游戏有一些环。要赢,你必须按特殊顺序摘下所有的环。例如,要取下第九环,你必须先取下第三、第五和第七环。"符合语境。故选A。
23.根据图片可知,此处指鲁班锁,选项C"它是由六个木块组成的。把木块拆下来并不容易,而且通常解锁比把木块重新组装起来更容易。"符合语境。故选C。
【答案】24.B
25.D
26.A
【知识点】记叙文;常见运动项目;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,围绕一场篮球比赛展开,详细叙述了比赛的过程以及梅森在比赛中的经历和感悟。
【点评】考查阅读理解。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,保证上下
文意思通顺,结合选项选出 正确答案。
24.推理判断题。根据"Mason felt bad because he failed to stop Edwin."可知,梅森因为没能阻止埃德温而感觉不好,"unhappy不开心"符合语境,故选B。
25.细节理解题。根据"But then he saw Joel, who was standing alone near the basket."可知,在最后投篮前,梅森看到乔尔独自站在篮筐附近,周围没有防守球员,所以决定把球传给乔尔,故选D。
26.推理判断题。根据"From that day, Mason learned something important: real winning is more than just the score."以及梅森最后选择传球给乔尔而不是自己投篮成为英雄这件事可知,梅森学到成为一个好队友比成为英雄更重要,故选A。
【答案】27.B
28.D
29.B
【知识点】科普类;说明文;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文介绍了一种通过模拟呼吸的机器人抱枕,帮助人们缓解焦虑情绪的创新方法及其测试效果。
【点评】考查阅读理解。提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。
27.细节理解题。根据"We made a robotic part that could push air in and out of a balloon inside the cushion, to control the ‘breathing'. "可知,制作了一个机器部件,可以推动抱枕内的气球进出空气,以控制"呼吸"。故选B。
28.细节理解题。根据"Group A used the breathing cushion, Group B tried meditating (冥想), and Group C just sat quietly without anything to help with their anxiety."可知,把人分成三组,A组用呼吸抱枕,B组冥想,C组只是安静坐着,然后比较效果;再根据"We found that people who hugged the breathing cushion had much less anxiety than those who just sat quietly."可知,抱呼吸抱枕的人焦虑比只是安静坐着的人少很多,所以测试比较了抱抱枕和安静坐着的效果。故选D。
29.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了为帮助缓解焦虑而制作的机器人抱枕,包括其研发、测试等内容,目的是介绍这个帮助缓解焦虑的产品。故选B。
【答案】30.C
31.B
32.D
33.D
【知识点】说明文;推理判断;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文阐述多任务处理的概念及可能出现的缺点和多任务处理的正确的方法。
【点评】考查阅读理解。细节理解题需定位文中具体信息验证选项,解题时需注意区分选项与原文内容是否一致,避免被无关信息干扰,同时结合故事发展脉络梳理关键情节。
30.推理判断题。根据第二段"Multitasking means dealing with more than one task at the same time or switching between tasks quickly."可知,多任务处理是指同时处理多个任务或在任务之间快速切换,所以"一边看书,一边思考文章要说什么。"属于同一种任务。故选C。
31.词义猜测题。根据第二段"While it seems like an efficient way to get more things done in less time," 可知,多任务处理似乎是能在更短的时间内完成更多事情;结合第四段"Studies have shown that it takes our brains more time to switch between tasks," 可知,大脑在任务之间切换需要更多的时间;这二种观点是相反的,所以此处指"持有相反的观点或认为有什么不对劲"。故选B。
32.推理判断题。根据最后一段"…If you find the quality of your work drops or feel too nervous, you probably should stop multitasking."可知, 如果发现工作质量下降或感到过于紧张,可能应该停止多任务处理,所以作者可能赞同让人们知道何时停止多任务处理很重要。故选D。
33.主旨大意题。本文阐述多任务处理的概念及可能出现的缺点和多任务处理的正确的方法,故选D。
【答案】34.Summer camps started in the US.
35.They can get the experience of cultural difference that they can't get at home from their families.
36.By email.
37.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I would like to take an international science summer camp. First, I am very interested in science and technology, and such a camp can allow me to learn advanced knowledge and do cool experiments. Second, it can also provide chances to make friends with foreign students who have the same hobby, so we can share ideas and improve our English together.
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章首先简要介绍了夏令营的起源、定义及传统夏令营的活动内容,随后将重点转向"国际夏令营",通过三个核心角度——提供独特生活体验、促进跨文化交友、提升英语实用能力,阐述了国际夏令营的价值,尤其突出其对中国参与者的吸引力,帮助读者全面了解国际夏令营的优势。
【点评】考查阅读表达。关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
34.根据第一段"Summer camps started in the US."可知,夏令营起源于美国。故答案为Summer camps started in the US.
35.根据第二段"Campers will experience the cultural difference—something they can't get at home from their families."可知,营员们会体验到文化差异——这是他们在家中从家人那里无法获得的东西。故答案为They can get the experience of cultural difference that they can't get at home from their families.
36.根据第三段"They often stay in touch with each other by email after the program finishes."可知,项目结束后,营员们通常会通过电子邮件保持联系。故答案为By email.
37.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I would like to take an international science summer camp. First, I am very interested in science and technology, and such a camp can allow me to learn advanced knowledge and do cool experiments. Second, it can also provide chances to make friends with foreign students who have the same hobby, so we can share ideas and improve our English together.
【答案】38.visited;39.places;40.surprisingly;41.on;42.Chinese;43.older;44.crowded;45.they;46.experience;47.taking
【知识点】旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述的是作者在杭州的一日游经历。
【点评】考查语法填空。通读全文,理解文章大意,紧密结合上下文判断句意,根据句意及选词判断空格处词义,根据相关知 识点写出词语的正确形式,完成后再次阅读查看语意是否正确。
38.句意:昨天,我参观了杭州,一个有许多美景和名胜古迹的城市。根据"Yesterday"可知,句子时态为一般过去时,谓语动词用过去式,visit的过去式为visited。故答案为visited。
39.句意:昨天,我参观了杭州,一个有许多美景和名胜古迹的城市。place of interest"名胜古迹",固定短语,根据"many"可知,此处用place的复数形式places。 故答案为places。
40.句意:水清澈得令人惊讶,周围有许多柳树。此处修饰形容词clear,应该用surprising的副词形式surprisingly"令人惊讶地"。 故答案为 surprisingly。
41.句意:我在湖上乘船游玩,充满了乐趣。根据"I took a boat ride...the lake"可知,此处指在湖上乘船游玩,on"在……上面"符合题意。 故答案为on。
42.句意:它因一个中国爱情故事而出名。此处修饰名词短语love story,应该用China的形容词形式Chinese"中国的"。 故答案为Chinese。
43.句意:它比中国大多数寺庙都要古老。根据"than"可知,此处用old的比较级older"更古老的"。 故答案为older。
44.句意:街上挤满了人。be crowded with"挤满",固定短语。 故答案为crowded。
45.句意:我尝试了一些当地的饮料,它们很美味。根据"I tried some local drinks, and...were delicious"可知,此处指饮料很美味,用代词they"它们"指代上文的"local drinks",在句中作主语。 故答案为they。
46.句意:随着一天的结束,我对这次经历心存感激。此处作介词for的宾语,应该用experience的名词形式experience"经历",此处特指在杭州的经历,用单数。 故答案为experience。
47.句意:我真的很期待再次去那里旅行!look forward to doing sth."期待做某事",固定短语,因此此处用take的动名词形式taking。 故答案为taking。
1 / 1北京市第二中学分校2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题
1.(2025八上·北京开学考)My brother studies at a music school. ________ can sing very well.
A.She B.He C.It D.They
【答案】B
【知识点】主格人称代词
【解析】【分析】句意:我的哥哥在一所音乐学校学习。他唱歌非常出色。She她;He他;It它;They他们。句子是缺少主语,My brother用he代替,故选B。
【点评】考查主格人称代词辨析。注意人称代词的用法。
2.(2025八上·北京开学考)People usually plant trees and flowers ________ spring.
A.in B.on C.at D.to
【答案】A
【知识点】时间介词in, at, on的用法比较
【解析】【分析】句意:人们通常在春天种植树木和花朵。in用于年、月、季节等;on用于具体某一天;at用于具体时刻;to朝,向 。在春天用介词in,故选A。
【点评】考查时间介词。注意时间介词in/on/at的用法。
3.(2025八上·北京开学考)—Lucy, ________ I use your textbook I can't find mine.
—Of course. Here you are.
A.must B.should C.need D.can
【答案】D
【知识点】can, could表示请求、许可
【解析】【分析】句意:——Lucy,我可以用你的课本吗?我找不到我的了。——当然可以。给你。must必须;should应该;need需要;can可以。根据"I can't find mine."和答语"Of course. Here you are."可知,说话人因找不到自己的课本,想向Lucy借用,这是一个典型的请求对方许可的场景。英语中,请求许可最常用、最自然的表达是can,也可用更委婉的could;其他选项要么含义不符 (must, need),要么焦点是寻求建议而非直接请求许可 (should),因此都不符合此处表示"请求许可"的语境。故选D。
【点评】考查情态动词。注意识记情态动词的用法。
4.(2025八上·北京开学考)There ________ so many basketball lovers in the school basketball club. They are good at basketball.
A.is B.are C.isn't D.aren't
【答案】B
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;There be句型的肯定句
【解析】【分析】句意:学校篮球俱乐部里有这么多篮球爱好者。他们都很擅长篮球。is是,单数;are是,复数;isn't不是,单数;aren't不是,复数。分析句子结构可知,本句使用了There be句型;根据空后的关键词so many"如此多"以及下文"They are good at basketball."可知,他们擅长篮球,因此这里是指有许多篮球爱好者,应为肯定,排除C和D;主语"so many basketball lovers" 为复数,be动词应用are,排除A。故选B。
【点评】考查there be句型。主语there be句型中be动词的选择。
5.(2025八上·北京开学考)I ________ eat too much sweet food because it's bad for my teeth. I don't like eating too much sweet food.
A.always B.often C.never D.usually
【答案】C
【知识点】频度副词
【解析】【分析】句意:我从不吃太多甜食,因为它对我的牙齿不好。我不喜欢吃太多甜食。always总是;often经常;never从不;usually通常。根据"it's bad for my teeth."和"I don't like eating too much sweet food."可知,甜食对牙齿不好,而且说话者不喜欢吃太多甜食,这表达了一种强烈的、避免吃甜食的意愿,因此这里应用"never"表示完全否定,强调一种坚决避免的态度。故选C。
【点评】考查频率副词。注意识记频率副词的用法。
6.(2025八上·北京开学考)—________ does Peter get up on weekdays
—At about 6:30.
A.What B.How C.When D.Where
【答案】C
【知识点】疑问副词;特殊疑问句
【解析】【分析】句意:——彼得在工作日什么时候起床? ——大约在6点30分。What什么;How怎么样;When什么时候;Where在哪里。根据答句"At about 6:30"可知,问句应是在对时间提问,应用when引导特殊疑问句。故选C。
【点评】考查疑问副词。注意识记特殊疑问词的用法。
7.(2025八上·北京开学考)Ms Gao always helps me work out problems, ______ I like her very much.
A.or B.so C.for D.but
【答案】B
【知识点】表因果关系的连词;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句
【解析】【分析】句意:高老师总是帮我解决问题,所以我非常喜欢她。or,或者 / 否则,连词(表选择或否定条件);so,所以,连词(表结果);for,因为,连词(表原因,多位于句中);but,但是,连词(表转折)。结合语句 "Ms Gao always helps me work out problems, … I like her very much." 可知,"高老师帮我解决问题" 是原因,"我喜欢她" 是结果,需用表结果的 "so" 连接,其他选项均不符合因果逻辑,故答案为 B。
【点评】考查并列连词辨析。解题需分析前后分句的逻辑关系(此处为原因与结果),选择对应的结果连词 "so"。
8.(2025八上·北京开学考)Lily, please turn off the TV! Your grandma ________ in the room now.
A.sleeps B.is sleeping C.will sleep D.slept
【答案】B
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:莉莉,请关掉电视!你奶奶现在正在房间里睡觉。A是第三人称单数,B是现在进行时,C是一般将来时,D是动词的过去式或者过去分词,根据"please turn off the TV"以及"now"可知,奶奶现在正在睡觉,表示现在正在进行的动作,应用现在进行时。故选B。
【点评】考查现在进行时,注意不同时态动词的形式。
9.(2025八上·北京开学考)—What would you like to have for lunch, mutton or chicken
—________ is Okay. Both of them are my favourite.
A.Either B.Neither C.All D.Both
【答案】A
【知识点】不定代词either / neither
【解析】【分析】句意:——午饭你想吃什么,羊肉还是鸡肉?——任意一种都行。它们都是我的最爱。Either两者中任意一个;Neither两者都不;All全部(三者及以上);Both两个都。根据"mutton or chicken"可知是两者;结合"Both of them are my favourite"可知,两者中任意一种都可以,即"Either is Okay"。故选A。
【点评】考查不定代词。注意识记不定代词的用法。
10.(2025八上·北京开学考)My mum's birthday is coming. I ________ a gift for her in the supermarket tomorrow.
A.buy B.bought C.will buy D.am buying
【答案】C
【知识点】一般将来时
【解析】【分析】句意:我妈妈的生日快到了。我明天要在超市给她买礼物。A是动词原形,B是动词的过去式或者过去分词,C是一般将来时,D是现在进行时,根据题干中的时间状语"tomorrow"可知,动作发生在将来,需用将来时态。选项C"will buy"是一般将来时的标准结构,表示将来要发生的动作。故选C。
【点评】考查动词的时态。注意tomorrow用于一般将来时。
11.(2025八上·北京开学考)—Mike, when did you start to learn English
—I ________ to learn English when I was six years old.
A.start B.started C.will start D.am starting
【答案】B
【知识点】过去式和过去分词;一般过去时
【解析】【分析】句意:——迈克,你什么时候开始学习英语的? ——我六岁的时候就开始学习英语了。A是动词原形,B是动词的过去式或者动名词,C是一般将来时,D是现在进行时, 根据答句"I …to learn English when I was six years old."可知,该句描述说话者六岁时做的事情,时态为一般过去时,应用动词start的过去式作谓语。故选B。
【点评】考查动词的时态,注意根据语境推断句子的时态。
12.(2025八上·北京开学考)We all like our English teacher. He always ______ his classes interesting.
A.make B.will make C.made D.makes
【答案】D
【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句
【解析】【分析】句意:我们都喜欢我们的英语老师。他总是让他的课很有趣。make,使 / 让,动词原形(用于一般现在时,主语为非第三人称单数);will make,将要使 / 让,一般将来时结构(表未来动作);made,使 / 让,动词过去式(用于一般过去时);makes,使 / 让,动词第三人称单数形式(用于一般现在时,主语为第三人称单数)。结合语句 "We all like our English teacher. He always … his classes interesting." 可知,前句为一般现在时,后句 "always"(总是)也提示用一般现在时,主语 "He" 是第三人称单数,谓语动词需用第三人称单数形式 "makes",其他选项均不符合时态或主谓一致要求,故答案为 D。
【点评】考查动词时态与主谓一致。解题需根据时间状语("always")确定时态为一般现在时,再结合主语(第三人称单数 "He")选择动词的第三人称单数形式。
(2025八上·北京开学考)阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
I am looking through the articles of the school magazine, thinking about what to 13. to match the topics. A story about a boy growing out of loneliness pulls me back to the past.
As a kid, I couldn't help feeling 14. in crowds as if they were all eyeing me. Most of the time, I would find a quiet corner, drawing anything that came to my mind, all alone and unnoticed.
As my junior high started, I decided to make a 15. . I brought myself to talk with others but ended up either acting silly or saying things upsetting them. As a result, I closed the door to connecting with anyone at school and kept to myself. I spent hours and hours in drawing to 16. my loneliness.
Life went on like this until one day, my art teacher told me that one of my drawings was chosen for the School Art Exhibition. I was surprised but meanwhile a secret feeling of 17. rose from the bottom of my heart. Somehow, I really wished my drawing would be liked, by at least one person. To my surprise, visitors crowded around my drawing 18. at its colors, its design, its creativity and... its everything.
The next day, I was greeted by many people with warm smiles. In the classes later on, I started to get engaged. Last week, my math teacher asked a question. I raised my hand and explained confidently. When I heard claps from every corner of the classroom, I 19. , to others and to myself.
Now, I am an illustrator (插画师) of my school magazine and have won a few prizes. I've made some close friends. And I am no longer a loner but an outgoing and confident girl. And all these changes seem to grow from the 20. days.
13.A.say B.draw C.act D.write
14.A.uneasy B.uncool C.unfair D.unlucky
15.A.plan B.wish C.change D.promise
16.A.fall into B.get back C.show off D.drive away
17.A.anger B.boredom C.enjoyment D.expectation
18.A.guessing B.working C.wondering D.laughing
19.A.smiled B.sang C.cried D.thought
20.A.silly B.lonely C.boring D.surprising
【答案】13.B;14.A;15.C;16.D;17.D;18.C;19.A;20.B
【知识点】记叙文;日常活动;自我提升
【解析】【分析】本文主要讲述了作者从喜欢独处改变为一个开朗自信的女孩的故事。
【点评】考查完形填空。首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别选出正确的那一项。
13.句意:我正在浏览学校杂志的文章,思考着要画什么来配合主题。say说;draw画画;act表演;write写。根据后文"I am an illustrator (插画师) of my school magazine"可知,这里指思考着要画什么来配合主题,故选B。
14.句意:小时候,我在人群中忍不住感到不安,好像他们都在看着我。uneasy不安的;uncool不时髦的;unfair不公平的;unlucky不幸的。根据"as if they were all eyeing me. Most of the time..."可知,这里指感到不安,故选A。
15.句意:当我初中开始时,我决定做出改变。plan计划;wish希望;change改变;promise许诺。根据"I brought myself to talk with others but ended up either acting silly or saying things upsetting them."可知,这里指决定做出改变,故选C。
16.句意:我花了很多时间画画来驱散我的孤独。fall into落入;get back回来;show off炫耀;drive away赶走。根据"As a result, I closed the door to connecting with anyone at school and kept to myself."可知,这里指驱散孤独,故选D。
17.句意:我惊讶之余,心底却升起一股隐秘的期待之情。anger生气;boredom无聊;enjoyment乐趣;expectation期待。根据"Somehow, I really wished my drawing would be liked, by at least one person."可知,这里指升起一股隐秘的期待之情,故选D。
18.句意:令我惊讶的是,参观者聚集在我的画周围,对它的颜色、它的设计、它的创造力以及……它的一切感到好奇。guessing猜;working工作;wondering感到好奇;laughing笑。根据"To my surprise, visitors crowded around my drawing"可知,这里指参观者感到惊奇,故选C。
19.句意:当我听到教室各个角落传来掌声时,我微笑着,对别人,对自己。smiled微笑;sang唱;cried喊;thought认为。根据"Last week, my math teacher asked a question. I raised my hand and explained confidently. When I heard claps from every corner of the classroom"可知,这里指作者微笑着对别人,对自己,故选A。
20.句意:所有这些变化似乎都源于孤独的日子。silly愚蠢的;lonely孤独的;boring厌烦的;surprising惊讶的。根据"And I am no longer a loner but an outgoing and confident girl."以及前文可知,这里指源于孤独的日子,故选B。
(2025八上·北京开学考)信息匹配。下面的材料介绍了四种益智玩具。请根据各小题中的图片,找出相应的描述,并将对应的序号填在相应的位置上。
Chinese people have already enjoyed math games and toys for thousands of years. Read and choose the right description (描述) for each picture.
A This game has some rings. To win, you must take off all the rings in a special order. For example, to take off the ninth ring, you have to take off the third, fifth, and seventh rings first.
B This is named after an old Chinese story. Each piece has a character's name from the story. To win, you have to move the pieces to free a character named "Cao Cao".
C It's made of six wooden blocks (块). It's not easy to get the blocks off, and it's usually easier to unlock than to put back the blocks together.
D It has seven pieces of different shapes. You need to use all the pieces to make a shape. They can create shapes of animals, people, or things.
21.
22.
23.
【答案】21.D
22.A
23.C
【知识点】说明文;身边的事物与环境
【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章根据各小题中的图片,找出相应的描述并与之相匹配。
【点评】考查配对阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,保证上下文意思通顺,结合选项选出 正确答案。
21.根据图片可知,此处指七巧板,选项D"它有七块不同的形状。你需要用所有的板块来做一个形状。它们可以创造动物、人或东西的形状。"符合语境。故选D。
22.根据图片可知,此处指九连环,选项A"这个游戏有一些环。要赢,你必须按特殊顺序摘下所有的环。例如,要取下第九环,你必须先取下第三、第五和第七环。"符合语境。故选A。
23.根据图片可知,此处指鲁班锁,选项C"它是由六个木块组成的。把木块拆下来并不容易,而且通常解锁比把木块重新组装起来更容易。"符合语境。故选C。
(2025八上·北京开学考)The Blazers and the Engineers had played two close games this season. Each team won one game. Now, the final game was for the championship.
There were only seven seconds left in the game. Mason's team, the Blazers, was winning 31-29.
Mason was guarding Edwin, the best player on the Engineers team. The crowd shouted: "4...3.…2…"
Edwin stopped, jumped, and shot the ball before the buzzer (终场哨) sounded. The ball went in!
The score was now 31-31.
"We will play overtime," said Mason's teammate Joel. Mason felt bad because he failed to stop Edwin. Edwin smiled at him, making Mason feel even worse.
In overtime, both teams were nervous and made mistakes. Edwin scored twice. Now the Engineers were ahead by 4 points. But then Joel made a great three-point shot with 28 seconds left!
Then Mason had his big moment. With 11 seconds left, he guessed where Edwin would move.
He stole an important pass.
Mason ran fast toward the basket, but two defenders (防守球员) came to stop him. He thought about taking the final shot himself—a chance to be a hero. But then he saw Joel, who was standing alone near the basket.
Mason passed the ball to Joel.
Joel caught the ball,turned,and scored just as the buzzer sounded.
The Blazers won!
Mason and Joel gave each other a high-five."Great pass!" Joel said.
From that day, Mason learned something important:real winning is more than just the score.
24.Mason felt ________ because he failed to stop Edwin.
A.excited B.unhappy C.relaxed D.lonely
25.Before taking the final shot, Mason decided to pass the ball to Joel because ________.
A.the coach told him to pass B.Joel asked for the ball loudly
C.Mason was too tired to shoot D.no defenders were around Joel
26.What lesson did Mason learn at last
A.Being a good teammate matters more than being a hero.
B.Scoring points is the most important part of basketball.
C.Winning is only about getting the highest final score.
D.Losing a game helps a team become much stronger.
【答案】24.B
25.D
26.A
【知识点】记叙文;常见运动项目;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,围绕一场篮球比赛展开,详细叙述了比赛的过程以及梅森在比赛中的经历和感悟。
【点评】考查阅读理解。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,保证上下
文意思通顺,结合选项选出 正确答案。
24.推理判断题。根据"Mason felt bad because he failed to stop Edwin."可知,梅森因为没能阻止埃德温而感觉不好,"unhappy不开心"符合语境,故选B。
25.细节理解题。根据"But then he saw Joel, who was standing alone near the basket."可知,在最后投篮前,梅森看到乔尔独自站在篮筐附近,周围没有防守球员,所以决定把球传给乔尔,故选D。
26.推理判断题。根据"From that day, Mason learned something important: real winning is more than just the score."以及梅森最后选择传球给乔尔而不是自己投篮成为英雄这件事可知,梅森学到成为一个好队友比成为英雄更重要,故选A。
(2025八上·北京开学考)Life has its ups and downs and people sometimes feel anxious (焦虑的). If the feelings of anxiety become too strong, they can make you unwell. Usually, we might see a doctor or take some medicine to feel better. But it would be helpful to have something to use at home that does not involve (涉及) medicine. So, we made a robotic cushion (抱枕) to help manage anxiety.
Our team was made up of scientists from several fields. We built a few different robotic cushions, and each one offered a different calming experience, like the feeling of breathing, a heartbeat, and one of them even had colourful lights inside. We asked people to try them out and tell us which they liked the best. Most people liked the cushion that felt like it was breathing. So, we decided to work more on that one.
For our final cushion, we made it bigger so it was easier to hug. We made a robotic part that could push air in and out of a balloon inside the cushion, to control the "breathing". We did this because slow breathing helps people feel calmer.
Now, we wanted to see if our cushion really could help with anxiety, so we did a test. The test had to do three things: make people feel anxious, check their anxiety levels, and compare the effect of the cushion to something else.
We made people feel anxious by having them do some difficult math problems in front of others. Afterwards, we asked them to score their anxiety levels from one to ten. To see how well the cushion worked, we put people into three groups. Group A used the breathing cushion, Group B tried meditating (冥想), and Group C just sat quietly without anything to help with their anxiety. After 10 minutes, we asked them to score their anxiety levels again.
We found that people who hugged the breathing cushion had much less anxiety than those who just sat quietly. And we saw that meditation also helped people reduce their anxiety.
Meditation can be difficult because it needs attention and practice, but hugging a cushion is easy! And, you could hug the cushion while doing other things. By doing more research like this, we can find ways to help people who need different ways to feel better. What do you think Would you like to have a breathing cushion to hug when you're worried
27.What is the final cushion like
A.It uses air to make the sound of a heartbeat.
B.It has a robotic part to make it "breathe".
C.It comes in all shapes and sizes.
D.It has colourful lights inside.
28.What do we know about the test from Paragraphs 5 and 6
A.People in different groups liked different kinds of cushions.
B.The researchers had people use the cushion during a meditation.
C.The result showed the cushion helped people solve math problems.
D.The test compared the effects of hugging the cushion and sitting quietly.
29.What is the writer's main purpose in writing this passage
A.To show how to use a robotic cushion.
B.To introduce a product that helps with anxiety.
C.To warn people about the dangers of being worried.
D.To compare ways of helping people feel less anxious.
【答案】27.B
28.D
29.B
【知识点】科普类;说明文;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文介绍了一种通过模拟呼吸的机器人抱枕,帮助人们缓解焦虑情绪的创新方法及其测试效果。
【点评】考查阅读理解。提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。
27.细节理解题。根据"We made a robotic part that could push air in and out of a balloon inside the cushion, to control the ‘breathing'. "可知,制作了一个机器部件,可以推动抱枕内的气球进出空气,以控制"呼吸"。故选B。
28.细节理解题。根据"Group A used the breathing cushion, Group B tried meditating (冥想), and Group C just sat quietly without anything to help with their anxiety."可知,把人分成三组,A组用呼吸抱枕,B组冥想,C组只是安静坐着,然后比较效果;再根据"We found that people who hugged the breathing cushion had much less anxiety than those who just sat quietly."可知,抱呼吸抱枕的人焦虑比只是安静坐着的人少很多,所以测试比较了抱抱枕和安静坐着的效果。故选D。
29.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了为帮助缓解焦虑而制作的机器人抱枕,包括其研发、测试等内容,目的是介绍这个帮助缓解焦虑的产品。故选B。
(2025八上·北京开学考)Have you ever had the following experiences You are trying to focus on your homework while chatting with your friend online at the same time; or maybe you are attending a lecture while also reading a book that you have brought along…If the answer is YES, well, you are "multitasking".
Multitasking means dealing with more than one task at the same time or switching (转换) between tasks quickly. While it seems like an efficient (效率高的) way to get more things done in less time, studies suggest our brains might not be as good at multitasking as we think.
Firstly, multitasking can make us less focused and lower the quality (质量) of our work. When multitasking, our attention gets split (分开,分散). This means we might make more mistakes and not do our jobs very well. For example, studying while chatting online can make it harder to understand or remember what you're learning; meanwhile, you probably won't be able to fully enjoy that pleasant conversation either.
Besides, we tend to work less efficiently when multitasking. Studies have shown that it takes our brains more time to switch between tasks, which contradicts the belief that multitasking saves time. Experts call it "task switch costs". We meet "task switch costs" because of the increased mental demand (脑力需求) as our mind jumps from one thing to another.
Lastly, multitasking may hurt people's health, both physically and mentally. For teenagers, their brains are busy forming important neural (神经的) connections. Splitting attention too often might have a serious, long-term, negative influence on how these connections form. Moreover, it could lead to anxiety and a feeling of being constantly behind.
However, does it mean we should never ever try multitasking The good news is, some forms of multitasking are easier to realize than others, and here are some suggestions on how to choose the right tasks for multitasking:
Try pairing up complex (difficult thus needs full attention and effort) and automatic (done witho7ut thinking) tasks: For example, you can think about a to-do list (complex) while jogging outdoors (automatic), for the latter doesn't need much mental power.
It's also a good idea to rank (分等级) tasks based on levels of importance first. Don't choose very important ones to multitask; instead, try those that don't need so much attention. Save your focused attention for tasks that matter most.
Knowing your limits (极限) is also necessary. People are different, so you should know your own mental and physical limits when multitasking. If you find the quality of your work drops or feel too nervous, you probably should stop multitasking.
30.Which of the following is NOT an example of multitasking
A.Preparing a meal while watching an interesting talk show online.
B.Attending a meeting while doing online shopping with your phone.
C.Reading a book while thinking about what the passage tries to say.
D.Driving on the road while listening to soft music on the radio.
31.According to the passage, if you "contradict" something, it means ________.
A.you finally find the truth about something after careful research
B.you hold the opposite opinion or believe something is wrong
C.you have to accept something although you are unwilling to
D.you personally dislike something because you are not interested
32.According to the passage, the writer probably agrees that ________.
A.multitasking helps the brain form important neural connections
B.doing difficult and easy tasks at the same time always works well
C.important tasks need more attention and should be done first
D.it's important for people to know when to stop multitasking
33.What is the main idea of the passage
A.The misunderstanding about multitasking and the reasons why.
B.The meaning of multitasking and how different people should do it.
C.The importance of multitasking and how to choose the right tasks.
D.The possible disadvantages of multitasking and the right ways to do it.
【答案】30.C
31.B
32.D
33.D
【知识点】说明文;推理判断;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文阐述多任务处理的概念及可能出现的缺点和多任务处理的正确的方法。
【点评】考查阅读理解。细节理解题需定位文中具体信息验证选项,解题时需注意区分选项与原文内容是否一致,避免被无关信息干扰,同时结合故事发展脉络梳理关键情节。
30.推理判断题。根据第二段"Multitasking means dealing with more than one task at the same time or switching between tasks quickly."可知,多任务处理是指同时处理多个任务或在任务之间快速切换,所以"一边看书,一边思考文章要说什么。"属于同一种任务。故选C。
31.词义猜测题。根据第二段"While it seems like an efficient way to get more things done in less time," 可知,多任务处理似乎是能在更短的时间内完成更多事情;结合第四段"Studies have shown that it takes our brains more time to switch between tasks," 可知,大脑在任务之间切换需要更多的时间;这二种观点是相反的,所以此处指"持有相反的观点或认为有什么不对劲"。故选B。
32.推理判断题。根据最后一段"…If you find the quality of your work drops or feel too nervous, you probably should stop multitasking."可知, 如果发现工作质量下降或感到过于紧张,可能应该停止多任务处理,所以作者可能赞同让人们知道何时停止多任务处理很重要。故选D。
33.主旨大意题。本文阐述多任务处理的概念及可能出现的缺点和多任务处理的正确的方法,故选D。
(2025八上·北京开学考)Summer camps started in the US. They are programs for students during the summer months in some countries. Students taking part in summer camps are known as campers. The traditional summer camp usually means sports, game-playing and campfires. Now modern summer camps can offer campers a great many activities. Among them, the international summer camp is quite popular, especially with Chinese campers.
First of all, the international summer camp can bring campers unusual life experience. As we all know, the experience in high school plays a very important role in life. The international summer camp is a great way to get the right values for life. Campers will experience the cultural difference— something they can't get at home from their families. During the international summer camp, students will become more independent and see new things. They can also learn more through talking with students from all over the world.
Making friends is another point. The international summer camp mixes Chinese students with students from other countries in the world. No matter whether they live with a local family or live with other students in dormitories (宿舍), they will all share experiences and cultures with persons from different countries and cultural backgrounds, learn cross-culture communication skills by listening to others and expressing themselves, and improve friendship over several weeks. They often stay in touch with each other by email after the program finishes.
The most exciting thing in the international summer camp is that Chinese campers can get excellent chances to speak and use English in a real English world. Language is not only knowledge; it is a skill which needs to be improved by using it.
34.Where did summer camps start
35.What can children get from the summer camp but not from their families
36.How do the campers often stay in touch after the program finishes
37.What kind of summer camp you would like to take and why Please list at least two reasons.
【答案】34.Summer camps started in the US.
35.They can get the experience of cultural difference that they can't get at home from their families.
36.By email.
37.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I would like to take an international science summer camp. First, I am very interested in science and technology, and such a camp can allow me to learn advanced knowledge and do cool experiments. Second, it can also provide chances to make friends with foreign students who have the same hobby, so we can share ideas and improve our English together.
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章首先简要介绍了夏令营的起源、定义及传统夏令营的活动内容,随后将重点转向"国际夏令营",通过三个核心角度——提供独特生活体验、促进跨文化交友、提升英语实用能力,阐述了国际夏令营的价值,尤其突出其对中国参与者的吸引力,帮助读者全面了解国际夏令营的优势。
【点评】考查阅读表达。关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
34.根据第一段"Summer camps started in the US."可知,夏令营起源于美国。故答案为Summer camps started in the US.
35.根据第二段"Campers will experience the cultural difference—something they can't get at home from their families."可知,营员们会体验到文化差异——这是他们在家中从家人那里无法获得的东西。故答案为They can get the experience of cultural difference that they can't get at home from their families.
36.根据第三段"They often stay in touch with each other by email after the program finishes."可知,项目结束后,营员们通常会通过电子邮件保持联系。故答案为By email.
37.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I would like to take an international science summer camp. First, I am very interested in science and technology, and such a camp can allow me to learn advanced knowledge and do cool experiments. Second, it can also provide chances to make friends with foreign students who have the same hobby, so we can share ideas and improve our English together.
(2025八上·北京开学考)阅读短文,在空白处填入一个适合的单词或用括号内单词的正确形式填空。
A one-day trip in Hangzhou
Yesterday, I 38. (visit) Hangzhou, a city with many beautiful views and 39. (place) of interest. It was an amazing experience! First, I went to West Lake. The water was 40. (surprising) clear, and there were lots of willow trees around. I took a boat ride 41. the lake and it was full of fun. I also saw the beautiful Broken Bridge. It's famous because of a 42. (China) love story. Even though it's called "The Broken Bridge", it's not really broken. Then, I went to the Lingyin Temple. It's 43. (old) than most temples in China. There were tall trees and impressive rock carvings (石刻) around it. For lunch, I tried some local Hangzhou dishes, including the famous West Lake Fish in Vinegar Gravy. It was delicious and the taste was very special. In the afternoon, I walked round Hefang Street. It was 44. (crowd) with people. I tried some local drinks, and 45. were delicious. As the day ended, I felt grateful for the 46. (experience). Hangzhou is not just a city; it's a poem, a painting and a story. I am really looking forward to 47. (take) a trip there again!
【答案】38.visited;39.places;40.surprisingly;41.on;42.Chinese;43.older;44.crowded;45.they;46.experience;47.taking
【知识点】旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述的是作者在杭州的一日游经历。
【点评】考查语法填空。通读全文,理解文章大意,紧密结合上下文判断句意,根据句意及选词判断空格处词义,根据相关知 识点写出词语的正确形式,完成后再次阅读查看语意是否正确。
38.句意:昨天,我参观了杭州,一个有许多美景和名胜古迹的城市。根据"Yesterday"可知,句子时态为一般过去时,谓语动词用过去式,visit的过去式为visited。故答案为visited。
39.句意:昨天,我参观了杭州,一个有许多美景和名胜古迹的城市。place of interest"名胜古迹",固定短语,根据"many"可知,此处用place的复数形式places。 故答案为places。
40.句意:水清澈得令人惊讶,周围有许多柳树。此处修饰形容词clear,应该用surprising的副词形式surprisingly"令人惊讶地"。 故答案为 surprisingly。
41.句意:我在湖上乘船游玩,充满了乐趣。根据"I took a boat ride...the lake"可知,此处指在湖上乘船游玩,on"在……上面"符合题意。 故答案为on。
42.句意:它因一个中国爱情故事而出名。此处修饰名词短语love story,应该用China的形容词形式Chinese"中国的"。 故答案为Chinese。
43.句意:它比中国大多数寺庙都要古老。根据"than"可知,此处用old的比较级older"更古老的"。 故答案为older。
44.句意:街上挤满了人。be crowded with"挤满",固定短语。 故答案为crowded。
45.句意:我尝试了一些当地的饮料,它们很美味。根据"I tried some local drinks, and...were delicious"可知,此处指饮料很美味,用代词they"它们"指代上文的"local drinks",在句中作主语。 故答案为they。
46.句意:随着一天的结束,我对这次经历心存感激。此处作介词for的宾语,应该用experience的名词形式experience"经历",此处特指在杭州的经历,用单数。 故答案为experience。
47.句意:我真的很期待再次去那里旅行!look forward to doing sth."期待做某事",固定短语,因此此处用take的动名词形式taking。 故答案为taking。
1 / 1