/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优人教PEP版
专题24 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
传统文化:孔夫子被尊称为“万世师表”。请阅读材料,完成下列各题。
Confucius was born (出生) in Qufu, Shandong. He is a great thinker (思想家). He is also a teacher. He is strict with his students. He has more than 3, 000 students. Many of them are famous (著名的), such as Zigong and Yanhui. Now people still follow many of his ideas in their lives. One of his famous ideas is “Do not do to others what you do not want others to do to you. ”
1.根据材料内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Confucius is a strict teacher. ( )
(2) Zigong is Confucius' teacher. ( )
(3) Nobody follows Confucius' ideas today. ( )
2.根据材料内容,选择正确的选项。
Here “Do not do to others what you do not want others to do to you.” means “ ”.
A.三人行,必有我师焉。 B.己所不欲,勿施于人。
阅读短文,完成练习。
Mary is a student in Grade 5. She has a big family. Her grandparents are farmers. They are very kind. Her father is a maths teacher. He is strict, sometimes. Her mother is a nurse. She is friendly. She often helps others. Her brother is a little baby. He is very cute. He often makes them happy. What a lovely family!
3.在短文中找出三个所含的字母y的发音与family中字母y的发音相同的单词。
4.根据短文判断正(T)误(F)。
(1) Mary is young. ( )
(2) Mary’s father is an art teacher. ( )
(3) Mary’s mother is a doctor. ( )
(4) Mary has a little sister. ( )
(5) There are five people in Mary’s family. ( )
阅读短文,回答问题。
Food for Good Clothes
Mr Smith goes to a dinner party. He is wearing old clothes. He comes into the room, but people in the room don’t look at him. They don’t ask him to sit at the table.
Mr Smith goes home and puts on his good clothes. He goes back to the party. Everyone in the room stands up and smiles at him. They give him very good food to eat.
Mr Smith takes off his coat, and puts it among the food and says, “Eat, coat!”
The other people ask, “What are you doing ”
He answers, “I’m asking my coat to eat food. When I am wearing my old clothes, you don’t look at me. You don’t ask me to sit down. Now I’m in these clothes, and you give me very good food. Now I see, you give the food for my clothes not for me.”
5.At first, why people in the room don’t ask Mr Smith to sit down
6.What does Mr Smith do when he gets good food
7.Why does Mr Smith give food to his clothes
8.What does the story tell us (可以用汉语回答)
阅读短文,完成表格。
Hello, I’m Lucy. I’m a hard-working girl. I have three new teachers, a Chinese teacher, a maths teacher and an English teacher. My Chinese teacher is Miss Wu. She is from China. She is strict, but she likes us very much. My maths teacher is Mr Brown. He is from Australia. He is kind. Mr White is my English teacher. He is from Canada. He speaks English very well. He can also (也) speak a little Chinese. He is young and funny. I like my teachers very much.
Subject (学科): Chinese Nationality (国籍): 9 Personality (性格): 10
Subject: 11 Nationality: Australia Personality: 12
Subject: 13 Nationality: 14 Personality: funny
15.Hello, my name is Mark. I have a big family. My grandparents are teachers. Grandma is a Chinese teacher. She is kind, but sometimes she is strict, too. Grandpa is a P.E. teacher. He likes to make jokes and he is very funny. My mother is a doctor. She is helpful and she helps everyone. My father is a driver and he often drives the car. I am a student. I am polite. This is my family. What about yours
1. father a.
2. mother b.
3. Mark c.
4. grandma d.
5. grandpa e.
Hello, I’m Mike. Today is Monday. My new music teacher will come today. She is Miss Black. She’s tall and kind. Mrs Wang is my English teacher. She is thin and strict. Mr Li is my science teacher. He is strong and funny. Do you know Miss Liu She is my Chinese teacher. She’s short and hard-working.
16.根据短文内容,判断正(T)误(F)。
(1) Tomorrow is Sunday. ( )
(2) Mr Black is Mike’s music teacher. ( )
17.根据短文内容,将下列老师的信息补充完整。
Mrs Wang Subject: Be like: Miss Black Subject: Be like:
18.根据短文内容,回答问题。
(1) What’s Mr Li like
(2) Who is short
Mary: Hi, Kate. Who’s your English teacher
Kate: Hi, Mary. My English teacher is Mr White. He’s from Canada.
Mary: What’s he like
Kate: He’s tall and strong.
Mary: Is he strict
Kate: No, he’s very kind. He’s funny, too.
Mary: What about your maths teacher
Kate: My maths teacher is Mrs Liu.
Mary: Is she old
Kate: No, she’s young. And she’s strict. But we all like her.
Mr White Mrs Liu
Job(职业) 19 teacher 20 teacher
Personality(性格) 21 and 22 23
Appearance(外貌) 24 and 25 young
I have a new maths teacher. He is Mr Zhu. He’s from China.He is a university student. He is young and strong. He has short black hair and big eyes. He is funny, so his class is very funny. He likes playing basketball.We always play together in PE class.We all like him.
26.根据短文内容,判断正(T)误(F)。
(1) We have a new English teacher. ( )
(2) My maths teacher is Mr Zhu. ( )
(3) He’s from Canada. ( )
(4) He’s young and thin. ( )
(5) He has short black hair and big eyes. ( )
27.根据短文内容,回答问题。
(1) Who’s our new maths teacher
(2) Where’s he from
(3) What’s he like
阅读理解。
My name is Li Ming. I’m 11 years old. I’m a student at Guangming Primary School. I’m hard-working. I often do my homework after school and read books in the evening.
On Mondays, we have Chinese, maths and art. Art is my favourite subject. I often draw pictures in art class. Tuesdays are for English and science. I love Wednesdays because we have PE and music. Thursdays are busy with maths, English and Chinese. Fridays are my favourite day because (因为) we don’t have much homework and I can play football with my friends.
On weekends, I don’t go to school. I often help my mom do housework. Sometimes, I go to the park with my family.
28.根据短文内容,判断正误,用T或F表示。
(1) I am a student at Guangming Primary School. ( )
(2) My favourite subject is English. ( )
(3) I have English and science on Tuesdays. ( )
(4) I go to school on weekends. ( )
29.根据短文内容,回答问题。
(1) What do you often do after school
(2) Do you have English on Mondays
(3) What’s your favourite day
(4) What do you often do on the weekend
根据表格内容填空。
Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
Chinese maths English maths English
English Chinese Chinese Chinese science
music science art English music
maths art maths computer class PE
30.I have art on and .
31.I have English, , and PE on Fridays.
32.I have science on and .
33.I have Chinese, , music and on Mondays.
34.I have computer class on .
下面是Mike的朋友圈动态信息。请阅读动态信息,完成下列任务。
Jim: I have a busy weekend! On Saturday morning, I cycle in the park. In the afternoon, I read books. On Sunday morning, I play the piano and do my homework. After lunch, I watch cartoons. _______
Kate: My weekend is fun! On Saturday, I often help my mum in the vegetable garden. I water the vegetables. On Sunday, I do homework and learn to cook. _______
Leo: This is my weekend. On Saturday, I do my homework and draw some pictures. On Sunday, I often play football with my friends, and I watch cartoons after dinner. _______
35.根据动态信息,匹配合适的图片,放入相应的朋友圈位置。
A. B. C.
D. E. F.
36.根据动态信息,判断句子正(T)误(F)。
(1) Jim and Leo watch cartoons on Sunday afternoon. ( )
(2) Mike’s friends all do homework on the weekend. ( )
阅读Adam放学后的一周活动,完成下面的表格。
I am Adam. I am always busy after school. I often do my homework on Mondays and Tuesdays. On Wednesdays, I read books in the library. I play basketball with my friends on Thursdays. On Fridays, I often wash my clothes and play the guitar. I always feel free on the weekend. On Saturdays, I often watch TV at home. I get up very late on Sundays.
Adam’s weekly activities
Days of the week(日期) Adam’s activities(活动)
Monday, Tuesday 37
38 read books
39 play basketball
Friday 40 and play the guitar
Saturday 41
Sunday get up very late
Hello, I’m Jenny. My weekend is very busy, but I feel happy. On Saturdays, I often do my homework and read books in the morning. I like reading comic books and storybooks. In the afternoon, I often clean my bedroom and wash my clothes. In the evening, I often help my mum cook dinner. On Sundays, I often play football with my friends in the morning. I like playing sports. Because it can make me healthy. In the afternoon, I often draw pictures. Then I visit my grandparents with my parents. We have supper together. We have lots of fun.
42.How is Jenny’s weekend
43.What does Jenny often do on Sunday afternoons
44.Does Jenny clean the bedroom on Saturday evenings
45.Why does Jenny like playing sports
46.Does Jenny have a good time on the weekend
Mon. Tues. Wed. Thur. Fri.
Morning Chinese art English maths Chinese
maths English computer science music
English science Chinese art English
Lunch tomatoes, fish green beans, beef potatoes, chicken carrots, beef chicken, salad
Afternoon PE Chinese music English maths
football basketball kung fu ping-pong sing songs
47.阅读,选择正确的答案。
(1) Jack has Chinese, maths, English and ______ on Mondays. ( )
A.science B.computer C.PE
(2) Jack has art class on Tuesdays and ______. ( )
A.Mondays B.Thursdays C. Fridays
(3) Jack has ______ for lunch on Fridays. ( )
A.chicken and salad B.beef and carrots C. beef and tomatoes
(4) Jack likes computer classes. His favourite school day is ______. ( )
A.Friday B.Wednesday C. Thursday
48.圈出正确的信息。
Jack has (a / an) (Chinese / English) class every day.
49.写出完整的句子。
Jack, Mondays, class, has, a, PE, on (.)
Hello, I'm Jenny. My weekend is very busy, but I feel happy. On Saturdays, I often do my homework and read books in the morning. I like reading comic books and storybooks. In the afternoon, I often clean my bedroom and wash my clothes. In the evening, I often help my mum cook dinner. On Sundays, I often play football with my friends in the morning. I like playing sports. Because it can make me healthy. In the afternoon, I often draw pictures. Then I visit my grandparents with my parents. We have supper together. We have lots of fun.
50.How is Jenny's weekend
51.What does Jenny often do on Sunday afternoons
52.Does Jenny clean the bedroom on Saturday evenings
53.Why does Jenny like playing sports
54.Does Jenny have a good time on the weekend
读短文,按要求完成任务。
Healthy eating habits (习惯) are very important (重要的) for our health. We should eat more (更多的) fresh fruits and vegetables. We should also eat less (更少的) meat, drink a glass of milk in the morning or at night. But many students like fried chicken and hamburgers. They are delicious. They don’t like fruit and vegetables. They like meat. They eat beef and mutton (羊肉) so much. Meat is helpful, but eating too much isn’t good for our health. Some students don’t eat breakfast or eat dinner late. It’s bad for our health.
55.判断正(T)误(F)。
(1) Many students like fruit and vegetables. ( )
(2) Meat is helpful, but eating too much isn’t good for our health. ( )
(3) Some students don’t eat breakfast or eat dinner late. ( )
56.选择。
Choose a word for your eating habit. (选择一个词评价你的饮食习惯) ( )
A.bad (坏的) B.healthy
57.找出文章的中心句,将答案写在横线上。
Reading comprehension (阅读短文,完成任务)
58.Read and choose. (选择正确的单词,补全短文)
A.friends B.fresh C. happy D.old E. milk
Chinese people like to drink tea, whether (1) or young, man or woman. There are different kinds (种类) of tea in China, such as green tea, black tea, oolong tea (乌龙茶) and white tea. For green tea, we use (2) green tea leaves (叶子). For black tea and white tea, we use fermented (发酵的) tea leaves. People in the UK drink tea, too. They like the tea with (3) . People call it milk tea.
People usually drink tea with their family or (4) after work. They talk a lot and share (分享) the (5) time together. It’s relaxing. But some people think that tea is bitter (苦的). What about you Do you like drinking tea
59.Read and answer. (读一读,回答问题)
Do you like drinking tea Why (为什么)
任务型阅读。
Hi, I’m Aaron. Different people like different food. For my family, we always have some meat, vegetables, fruit and eggs every day, because we all think they are good for our health.
My grandpa likes to eat noodles and my grandma likes dumplings. My father thinks beef is very delicious. He often eats it. My mother likes eating vegetables, she often eats vegetable salad in the evening. Salad is beneficial for us. My brother likes vegetables but not onions. For me, I don’t like meat and vegetables. I like hamburgers best because they are tasty.
60.读短文,完成下列各题。
(1) Aaron’s family always has ______ every day. ( )
①vegetables ②fruit ③eggs ④soup ⑤hamburgers ⑥meat
(2) What does the underlined word “beneficial” mean ( )
A.Bad. B.Good. C. Sweet.
(3) How many people are there in Aaron’s family ( )
A.Six. B.Five. C. Seven.
61.读短文,回答下列问题。
(1) What’s Aaron’s mother’s favourite food
(2) Why does Aaron’s family eat vegetables every day
阅读短文,回答问题。
Tea Time
Tea is not only popular in China. Many people from all over the world like drinking tea. To have a cup of tea every day is good for us.
The Chinese people were the first to enjoy the taste of tea. The ancient Chinese records mentioned this drink in 2737 B.C. In the 8th century, tea came to Japan. Then it went to India. In 1664, some Indian people gave it to King Charles II of England.
Today, people in different countries have different ways of drinking tea.
In China, people like drinking tea during the meeting, during the meal and when someone comes to the house. They drink tea with nothing in it.
Japanese have a special way of drinking tea. It is called tea ceremony. There’s even a room for it in their homes.
People in England have it many times a day. If you come to an English home even at 5 in the morning, you get a cup of early morning tea. Then you have tea for breakfast. Then you have tea at 11 in the morning for lunch. Then you have tea after lunch. Then you have tea at ten after supper, and again at 11 at night. They usually drink tea with milk, sugar or lemon. They also eat cakes and cookies for tea. Today, India produces about 720 million kilograms each year. China is the second largest producer with about 525 million kilograms.
62.Where does tea come from
63.When does people in China drink tea
64.How does people in England drink tea
65.What is your favourite tea Why do you like it
Ben课后读了许多书,书籍让他增长了见识!以下是Ben分享的文章.
Bananas for bananas! 神奇的餐桌“主角”
What’s the favourite food of the minions(小黄人) Ba-ba-ba-ba-ba-nana! Bananas are one of the world’s most popular fruits. But they are not only fruit. In some places, people eat them with almost every meal.
A study(研究) says that rice, corn and w heat are the world’s top staple food and bananas are the fourth most important staple food in the world. More than 400,000,000 people live on them. They have lots of carbs(碳水化合物). So they can give us plenty of energy(能量). Bananas are also cheap and easy to get. There are over 1,000 kinds of bananas on Earth.
Many African people like bananas just like Chinese people like rice. In Uganda(乌干达), people cook green bananas with beans and meat. Rwandan(卢旺达的) people like fried banana chips and banana pancakes. The dishes are yummy and filling(饱腹的).
Banana Fun Facts:
·Bananas can float(漂浮) on water.
·Bananas are the cheapest fruit in the world.
·The vitamins and minerals in bananas can make you happy.
66.阅读以上短文,选择正确的选项。
(1) People in ______ like bananas and cook green bananas food. ( )
A.China B.Uganda C. Rwanda
(2) Carbs in bananas can ______. ( )
A.make people happy B.give people plenty of energy C. make people float on water
(3) “Staple food” in the passage means(意思是) ______. ( )
A.主食B.零食C. 甜点
67.阅读以上短文,判断下列陈述是否正确,正确写“T”,错误写“F”。
(1) There are only(只有) yellow bananas on earth. ( )
(2) Bananas have carbs, vitamins and minerals in them. ( )
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T F F 2.B
【详解】1.(1)材料中提到“He is also a teacher. He is strict with his students.”句意为“他也是一名教师。他对学生很严格。”,与句子表述一致,故答案为T;
(2)材料说“He has more than 3,000 students. Many of them are famous, such as Zigong and Yanhui.”句意为“他有超过3000名学生,其中很多很有名,比如子贡和颜回。”,说明Zigong是孔子的学生,并非老师,故答案为F;
(3)材料明确“Now people still follow many of his ideas in their lives.”句意为“现在人们在生活中仍然遵循他的很多思想。”,与“没人遵循”表述相反,故答案为F。
2.这句话字面意思是“不要对别人做你不希望别人对你做的事”,对应汉语经典表述“己所不欲,勿施于人”,故选B。
3.Mary, very, friendly, baby, happy, lovely (任选三个) 4.T F F F F
【导语】本文介绍了玛丽一家人。
3.family,Mary,very,friendly,baby,happy,lovely中y的发音均为[i],故答案为Mary, very, friendly, baby, happy, lovely (任选三个)。
4.(1)句意:玛丽很年轻。根据“Mary is a student in Grade 5.”,可知玛丽是一名学生,所以她很年轻,故答案为T。
(2)句意:玛丽的爸爸是一位美术老师。根据“Her father is a maths teacher.”,可知玛丽的爸爸是一位数学老师,故答案为F。
(3)句意:玛丽的妈妈是一名医生。根据“Her mother is a nurse.”,可知玛丽的妈妈是一名护士,故答案为F。
(4)句意:玛丽有一个妹妹。根据“Her brother is a little baby.”,可知玛丽是一个弟弟,故答案为F。
(5)句意:玛丽家有五口人。根据全文可知玛丽家有六口人,故答案为F。
5.Because he is wearing old clothes. 6.He takes off his coat and gives the food to it. 7.Because he thinks the people at the party only give food to his good clothes. 8.It tells us not to look at a man by his clothes.
【导语】本文讲了寓言故事。
5.句意:起初,为什么房间里的人不请史密斯先生坐下?根据“He is wearing old clothes. He comes into the room, but people in the room don’t look at him. They don’t ask him to sit at the table.”,可知因为他起初穿着旧衣服,故答案为Because he is wearing old clothes.
6.句意:史密斯先生得到好食物后做什么?根据“Mr Smith takes off his coat, and puts it among the food and says, “Eat, coat!””,可知他把外套脱下来,把食物给外套,故答案为He takes off his coat and gives the food to it.
7.句意:史密斯先生为什么把食物给他的衣服?根据“Now I’m in these clothes, and you give me very good food. Now I see, you give the food for my clothes not for me”,可知因为他认为聚会上的人只把食物给他的好衣服,故答案为Because he thinks the people at the party only give food to his good clothes.
8.句意:这个故事告诉我们什么?根据全文可知故事告诉我们不要以貌取人,故答案为It tells us not to look at a man by his clothes.
9.China 10.strict 11.maths 12.kind 13.English 14.Canada
【导语】本文介绍了露西的老师。
9.根据“My Chinese teacher is Miss Wu. She is from China.”,可知吴老师来自中国,故答案为China。
10.根据“My Chinese teacher is Miss Wu. She is from China. She is strict, but she likes us very much.”,可知吴老师很严厉,故答案为strict。
11.根据“My maths teacher is Mr Brown.”,可知布朗老师教数学,故答案为maths。
12.根据“My maths teacher is Mr Brown. He is from Australia. He is kind.”,可知布朗先生很友善,故答案为kind。
13.根据“Mr White is my English teacher.”,可知怀特老师教英语,故答案为English。
14.根据“Mr White is my English teacher. He is from Canada.”,可知怀特老师来自加拿大,故答案为Canada。
15.1-5 cdeab
【导语】本文介绍了马克一家人。
【详解】1. 根据“My father is a driver and he often drives the car.”,可知爸爸是一名司机,故连c。
2. 根据“My mother is a doctor.”,可知妈妈是一名医生,故连d。
3. 根据“I am a student.”,可知马克是一名学生,故连e。
4. 根据“Grandma is a Chinese teacher.”,可知奶奶是一名语文老师,故连a。
5. 根据“Grandpa is a P.E. teacher.”,可知爷爷是一名体育老师,故连b。
16.F F 17.English thin and strict music
tall and kind 18.He is strong and funny. Miss Liu.
【导语】本文主要介绍了迈克的各科老师。
16.①句意:明天是星期天。根据文中句子“Today is Monday. ”可知明天是星期二,句子表述错误,故答案为F。
②句意:布莱克先生是迈克的音乐老师。根据文中句子“My new music teacher will come today. She is Miss Black. ”可知,布莱克小姐是我的音乐老师,句子表述错误,故答案为F。
17.①根据文中句子“Mrs Wang is my English teacher.”可知,王老师是我的英语老师。故答案为English。
②根据文中句子“She is thin and strict.”可知王老师又瘦又严厉。故答案为thin and strict。
③根据文中句子“ My new music teacher will come today. She is Miss Black. ”可知布莱克老师是我的音乐老师。故答案为music。
④根据文中句子“She’s tall and kind. ”可知她又高又和蔼。故答案为tall and kind。
18.①句意:李老师长什么样?根据“He is strong and funny.”可知他又强壮又有趣,故答案为He is strong and funny.
②句意:谁是矮的?根据“She’s short and hard-working.”可知刘老师又矮又勤奋。故答案为Miss Liu.
19.English 20.maths 21.kind 22.funny 23.strict 24.tall 25.strong
【导语】本文介绍了凯特的老师。
19.根据“My English teacher is Mr White.”,可知怀特老师是英语老师,故答案为English。
20.根据“My maths teacher is Mrs Liu.”,可知刘老师是数学老师,故答案为maths。
21.根据“No, he’s very kind. He’s funny, too.”,可知怀特老师既友善又有趣,故答案为kind。
22.根据“No, he’s very kind. He’s funny, too.”,可知怀特老师既友善又有趣,故答案为funny。
23.根据“And she’s strict.”,可知刘老师很严厉,故答案为strict。
24.根据“He’s tall and strong.”,可知怀特老师又高又壮,故答案为tall。
25.根据“He’s tall and strong.”,可知怀特老师又高又壮,故答案为strong。
26.F T F F T 27.Mr Zhu. He’s from China. He’s young and strong. He has short black hair and big eyes.
【导语】本文介绍了作者的新数学老师的一些情况。
26.(1)句意:我们有一位新的英语老师。根据文章“I have a new maths teacher. ”得知“我们有一位新的数学老师。”句意与原文意思不相符,故答案为F。
(2)句意:我的数学老师是朱先生。根据文章“I have a new maths teacher. He is Mr Zhu. ”得知“我的数学老师是朱先生。”句意与原文意思相符合,故答案为T。
(3)句意:他来自加拿大。根据文章“He’s from China.”得知“他来自中国。”句意与原文意思不相符合,故答案为F。
(4)句意:他很年轻,很瘦小。根据文章“ He is young and strong. ”得知“他很年轻,很强壮。”句意与原文意思不相符合,故答案为F。
(5)句意:他有短的黑色的头发和大眼睛。根据原文“ He has short black hair and big eyes.”得知“他有短的黑色的头发和大眼睛。”句意与原文意思相符合,故答案为T。
27.(1)句意:谁是我们的新数学老师?根据文章“I have a new maths teacher. He is Mr Zhu. ”得知“朱先生是我们的新数学老师。”故答案为Mr Zhu.
(2)句意:他来自哪里?根据文章“ He’s from China.”得知“他来自中国。”故答案为He’s from China.
(3)句意:他什么样?根据文章“ He is young and strong. He has short black hair and big eyes. ”得知“他很高很强壮。他有短的黑色的头发和大眼睛。”故答案为He’s young and strong. He has short black hair and big eyes.
28.T F T F 29.I often do my homework after school. No, I don’t. Friday. I often help my mom do housework.
【导语】本文主要介绍了李明的个人信息和日常生活。
28.(1)句意:我是光明小学的一名学生。根据“I’m a student at Guangming Primary School.”可知作者是光明小学的一名学生。句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:我最喜欢的学科是英语。根据“Art is my favourite subject.”可知最喜欢的学科是美术,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:我在周二有英语课和科学课。根据“Tuesdays are for English and science.”可知周二有英语课和科学课。句子和短文相符,故答案为T。
(4)句意:我在周末去上学。根据“On weekends, I don’t go to school.”可知周末不去上学,句子和短文不符,故答案为F。
29.(1)句意:放学后你经常做什么?根据“I often do my homework after school and read books in the evening.”可知放学后经常写作业,故答案为I often do my homework.
(2)句意:你在星期一有英语课吗?根据“On Mondays, we have Chinese, maths and art.”可知周一没有英语课,故答案为No, I don’t.
(3)句意:你最喜欢哪一天?根据“Fridays are my favourite day because (因为) we don’t have much homework and I can play football with my friends.”可知最喜欢周五,故答案为Friday.
(4)句意:在周末你经常做什么?根据“On weekends, I don’t go to school. I often help my mom do housework.”可知周末帮助妈妈做家务,故答案为I often help my mom do housework.
30.Tuesdays Wednesdays 31.science music 32.Tuesdays Fridays 33.English maths 34.Thursdays
【导语】本文主语介绍课程表内容。
30.句意:我在____和____有美术课。根据课程表可知星期二Tuesday和星期三Wednesday有美术课,根据常识可知是每个星期二和星期三都有,所以两词都用复数,故答案为Tuesdays,Wednesdays。
31.句意:我在星期五有英语,____,____和体育。根据课程表可知星期五还有科学science和音乐music,故答案为science,music。
32.句意:我在___和____有科学。根据课程表可知是星期二Tuesday和星期五Friday有科学,根据常识可知是每个星期二和星期五都有,所以两词都用复数,故答案为Tuesdays,Fridays。
33.句意:我在星期一有语文,____,音乐和____。根据课程表可知星期一还有英语English和数学maths,故答案为English,maths。
34.句意:我在____有计算机课。根据课程表可知在星期四Thursday有计算机课,根据常识可知每个星期四都有,所以该词用复数,故答案为Thursdays。
35.1. BF 2. AD 3. CE 36.F T
【导语】本题考查对文本中人物周末活动的理解,需根据描述匹配对应图片。
【详解】35.Jim的周末活动:“On Saturday morning, I cycle in the park. On Sunday morning, I play the piano and do my homework.”(周六上午我在公园骑车,周日上午我弹钢琴和做作业。)图片F是骑车场景,对应“cycle in the park”;图片B是弹钢琴场景,对应“play the piano”,故答案为BF;Kate的周末活动:“On Saturday, I often help my mum in the vegetable garden. I water the vegetables. On Sunday, I learn to cook.”(周六我在菜园帮妈妈浇水,周日我学做饭。)图片D是浇水场景,对应“water the vegetables”;图片A是做饭场景,对应“learn to cook”,故答案为AD;Leo的周末活动:“On Saturday, I do my homework and draw some pictures. On Sunday, I often play football with my friends.”(周六我做作业、画画,周日我经常和朋友踢足球。)图片C是画画场景,对应“draw some pictures”;图片E是踢足球场景,对应“play football with friends”,故答案为CE。
36.(1)句意:Jim和Leo在周日下午看动画片。根据Jim 的描述:“After lunch, I watch cartoons.”(周日午饭后看动画片)和Leo 的描述:“On Sunday...I watch cartoons after dinner.”(周日晚饭后看动画片)得知,两人看动画片的时间不同,故句子表述错误,故答案为F。
(2)句意:Mike的朋友们都在周末写作业。Jim:“On Sunday morning, I play the piano and do my homework.”(周日上午做作业);Kate:“On Sunday, I do homework...”(周日做作业);Leo:“On Saturday, I do my homework...”(周六做作业)。三人周末都有做作业的描述,句子表述正确,故答案为T。
37.do his homework 38.Wednesdays 39.Thursdays 40.wash his clothes 41.watch TV
【导语】本文介绍的是一周的活动情况。
37.由I often do my homework on Mondays and Tuesdays. 星期一和星期二, 我经常做作业。可知星期一和星期二,他经常做作业。故答案为do his homework。
38.由On Wednesdays, I read books in the library.星期三, 我在图书馆看书。可知星期三,他在图书馆看书。故答案为Wednesdays。
39.由I play basketball with my friends on Thursdays. 星期四, 我和我的朋友们打篮球。可知星期四,他和他的朋友们打篮球。故答案为Thursdays。
40.由On Fridays, I often wash my clothes and play the guitar. 星期五, 我经常洗衣服, 弹吉他。可知星期五,他经常洗衣服,弹吉他。故答案为wash his clothes。
41.由On Saturdays, I often watch TV at home. 星期六, 我经常在家看电视。可知星期六,我经常在家看电视。故答案为watch TV。
42.She is very busy but happy. 43.She often draws pictures and visits her grandparents. 44.No, she doesn’t. 45.Because it can make her healthy. 46.Yes, she does.
【导语】本文讲述了珍妮的周末活动及感受。
42.句意:珍妮的周末过得怎么样 根据“My weekend is very busy, but I feel happy.”可知她很忙但很开心。故答案为She is very busy but happy.
43.句意:珍妮经常在星期天下午做什么 根据“In the afternoon, I often draw pictures. Then I visit my grandparents with my parents. ”可知她画画,和父母去看望爷爷。故答案为She often draws pictures and visits her grandparents.
44.句意:珍妮星期六晚上打扫卧室吗 根据“In the afternoon, I often clean my bedroom and wash my clothes.”可知她在星期六下午打扫卧室。故做否定回答,故答案为No, she doesn’t.
45.句意:为什么珍妮喜欢做运动 根据“I like playing sports. Because it can make me healthy.”可知因为运动能使她健康。故答案为Because it can make her healthy.
46.句意:珍妮周末玩得开心吗 根据“We have lots of fun.”可知她开心。故作肯定回答,故答案为Yes, she does.
47.C B A B 48.an,English 49.Jack has a PE class on Mondays.
【导语】本文介绍了周一到周五,上午和下午的科目及午饭吃的食物。
47.(1)句意:杰克星期一有语文,数学,英语和______。A科学,B计算机,C体育,根据表格可知杰克星期一有语文,数学,英语和体育,故选C。
(2)句意:杰克在星期二和______有美术课。A星期一,B星期四,C星期五,根据表格可知杰克在星期二和星期四有美术课,故选B。
(3)句意:杰克星期五午饭吃________。A鸡肉和沙拉,B牛肉和胡萝卜,C牛肉和西红柿,根据表格可知杰克星期五午饭吃鸡肉和沙拉,故选A。
(4)句意:杰克喜欢计算机课。他最喜欢的上学日是______。A星期五,B星期三,C星期四,根据表格可知杰克星期三有计算机课,故选B。
48.句意:杰克每天有一节英语课。根据表格可知杰克每天有一节英语课,English英语,以元音音素开头,前面用an修饰,故答案为an,English。
49.Jack杰克,Mondays星期一,PE class体育课,has有,a一节,on在,根据所给句号和单词,可知句子是陈述句,根据词义连成句子:杰克星期一有一节体育课。故答案为Jack has a PE class on Mondays.
50.It's busy. 51.She often draws pictures. 52.No, she doesn't. 53.Because it can make her healthy. 54.Yes, she does.
【分析】短文主要描写了珍妮的周末活动。
50.句意:珍妮的周末怎么样?根据文中句子My weekend is very busy, but I feel happy.可知珍妮的周末是忙碌的,故答案为It's busy.
51.句意:在星期日下午珍妮经常做什么?根据文中句子In the afternoon, I often draw pictures. 可知在星期日下午她经常画画,故答案为She often draws pictures.
52.句意:珍妮在星期六晚上打扫卧室吗?根据文中句子In the afternoon, I often clean my bedroom and wash my clothes.可知她经常在星期六下午打扫卧室,不是晚上,故答案为No, she doesn't.
53.句意:珍妮为什么喜欢运动?根据文中句子I like playing sports. Because it can make me healthy. 可知她喜欢运动是因为运动可以使她健康。故答案为Because it can make her healthy.
54.句意:珍妮在周末玩得愉快吗?根据文中句子We have lots of fun.可知她周末很愉快,故答案为Yes, she does.
55.F T T 56.B 57. Healthy eating habits ( 习惯 ) are very important ( 重要的 ) for our health.
【导语】本文讲了饮食。
55.(1)句意:很多学生喜欢水果和蔬菜。根据“But many students like fried chicken and hamburgers.”,可知很多学生喜欢炸鸡和汉堡,故答案为F。
(2)句意:肉是有帮助的,但吃太多对我们的健康不好。根据“Meat is helpful, but eating too much isn’t good for our health.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:有些学生不吃早餐或晚饭吃得很晚。根据“Some students don’t eat breakfast or eat dinner late.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
56.bad坏的,healthy健康的,根据常识,可说饮食习惯是健康的,故选B。
57.根据全文可知中心句是“Healthy eating habits (习惯) are very important (重要的) for our health.”,故答案为Healthy eating habits (习惯) are very important (重要的) for our health.
58.D B E A C 59.Yes, I do. Because tea tastes good.
【导语】本文讲了茶。
58.(1)句意:中国人喜欢喝茶,无论老少,男人还是女人。old老的,符合句意,故选D。
(2)句意:对于绿茶,我们使用新鲜的绿茶叶。fresh新鲜的,符合句意,故选B。
(3)句意:他们喜欢奶茶。根据下句,milk奶,符合句意,故选E。
(4)句意:人们通常在下班后和家人或朋友一起喝茶。friends朋友,符合句意,故选A。
(5)句意:他们聊得很多,一起分享快乐时光。happy快乐的,符合句意,故选C。
59.句意:你喜欢喝茶吗?为什么?答语可为:是的,我喜欢。因为茶味道很好。do引导的一般疑问句,主语是you你,肯定回答是Yes, I do. 味道很好taste good,故答案为Yes, I do. Because tea tastes good.
60.①②③⑥ B A 61.Vegetables. They are good for health.
【导语】本文介绍了亚伦一家人对食物的喜恶。
60.(1)句意:亚伦的家人每天总是吃_______。①蔬菜,②水果,③鸡蛋,④汤,⑤汉堡包,⑥肉,根据“we always have some meat, vegetables, fruit and eggs every day, because we all think they are good for our health.”,可知每天总是吃肉,蔬菜,水果,鸡蛋,故答案为①②③⑥。
(2)句意:划线单词“beneficial”的意思是什么?A坏的。B好的。C甜的。根据短文语境可知beneficial的意思是好的,故选B。
(3)句意:亚伦家有几口人?A六口。B五口。C七口。根据全文可知亚伦家有六口人,故选A。
61.(1)句意:亚伦妈妈最喜欢的食物是什么?根据“My mother likes eating vegetables, she often eats vegetable salad in the evening.”,可知亚伦妈妈最喜欢的食物是蔬菜,故答案为Vegetables.
(2)句意:为什么亚伦的家人每天吃蔬菜?根据“we always have some meat, vegetables, fruit and eggs every day, because we all think they are good for our health.”,可知因为它们对健康有好处,故答案为They are good for health.
62.It comes from China. 63.In China, people like drinking tea during the meeting, during the meal and when someone comes to the house. 64.They usually drink tea with milk, sugar or lemon. They also eat cakes and cookies for tea. 65.My favourite tea is green tea. It is delicious.
【导语】本文讲了茶。
62.句意:茶来自哪里?根据“The Chinese people were the first to enjoy the taste of tea.”,可知茶来自中国,故答案为It comes from China.
63.句意:中国人什么时候喝茶?根据“In China, people like drinking tea during the meeting, during the meal and when someone comes to the house.”,可知在中国,人们喜欢在开会、吃饭和有人到家时喝茶,故答案为In China, people like drinking tea during the meeting, during the meal and when someone comes to the house.
64.句意:英国人怎么喝茶?根据“They usually drink tea with milk, sugar or lemon. They also eat cakes and cookies for tea.”,可知英国人通常喝茶加牛奶、糖或柠檬,他们还吃蛋糕和饼干配茶,故答案为They usually drink tea with milk, sugar or lemon. They also eat cakes and cookies for tea.
65.句意:你最喜欢的茶是什么?你为什么喜欢它?答语可为:我最喜欢绿茶。因为它很美味。绿茶green tea,美味的delicious,故答案为My favourite tea is green tea. It is delicious.
66.B B A 67.F T
【导语】本文主要讲述了香蕉对人体的作用和在世界各地的食用方法。
66.(1) 句意:___的人喜欢香蕉,做青香蕉。A中国,B乌干达,C卢旺达,根据句子“In Uganda, people cook green bananas with beans and meat.”可知在乌干达,人们用豆子和肉做青香蕉。故选B。
(2)句意:香蕉中的碳水化合物可以______。A使人快乐,B给人们充足的能量,C使人浮在水上,根据句子“They have lots of carbs. So they can give us plenty of energy.”可知碳水化合物可以给人们充足的能量,故选B。
(3)句意:文章中的“Staple food”的意思是______。Staple food主食,名词词组,故选A。
67.(1)句意:在地球上只有黄香蕉。根据句子“There are over 1,000 kinds of bananas on Earth.地球上有1000多种香蕉。”可知题干与短文不符,故答案为F。
(2)句意:香蕉含有碳水化合物、维生素和矿物质。根据句子“They have lots of carbs.它们有很多碳水化合物。”和句子“The vitamins and minerals in bananas can make you happy.香蕉中的维生素和矿物质能让你开心。”可知题干与短文相符,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)