中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷02(北师大版)
解 析
(满分150分,考试用时120分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:选择性必修一 Unit1~Unit 3(北师大版)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C.
1.How is the woman feeling
A.Nervous. B.Excited. C.Awkward.
【答案】A
【原文】M: Are you excited about Emma’s party tonight
W: A little bit nervous, though. I don’t think I’m going to know many people there, and I always feel awkward speaking to new people.
2.What does Mom think of the paper
A.It’s wonderful. B.It’s terrible. C.It’s just so so.
【答案】A
【原文】M: Mom, I just finished my paper. Can you check it before I hand it in
W: Sure, let’s take a look. Sweetie, It’s amazing.
3.What will the woman do today
A.Take a test. B.Go to the library. C.Translate an article.
【答案】A
【原文】M: Can I borrow your dictionary I have an important article to translate.
W: Sorry, I need it for a test today. You can use it later.
M: Okay, thank you.
4.What does the man advise the woman to write about
A.Her grades in class.
B.Her musical talent.
C.Her experiences outside class.
【答案】C
【原文】M: When you are writing your letter to university, remember to mention all the activities you do outside class.
W: Yes, I have mentioned that I am in the school band and that I volunteer at a hospital.
5.What are the speakers mainly talking about
A.New challenges. B.Stamp collecting. C.Their hobbies.
【答案】C
【原文】W: How beautiful the stamps are! How long did it take you to collect them
M: More than three years.
W: I don’t have the patience. I prefer something challenging, so I choose to play chess.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the relationship between the speakers
A.Teacher and student. B.Schoolmates. C.Family members.
7.Which homework will Tommy finish first
A.Math. B.English. C.Biology.
【答案】6.C 7.A
【原文】W: Tommy, turn off the TV. You’ve been back from school for two hours. It’s time for you to study.
M: I know. But I don’t know which homework I should do first.
W: Which classes do you have tomorrow
M: Math, biology, science and art.
W: Do you have homework for all of them
M: No, I only have exercises for math and English.
W: Then you can finish your homework for tomorrow’s class first.
M: Alright.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What does Mia like doing
A.Cooking. B.Planting flowers. C.Playing the piano.
9.What benefit does the man mention about his hobby
A.It keeps the air fresh.
B.It makes the world prettier.
C.It provides musical pleasure.
【答案】8.C 9.B
【原文】W: Dad, you spend so much time gardening. Isn’t it boring How can watering plants be fun
M: It’s not just about watering plants, Mia. You see, I love planting flowers, watching them grow, and being out in the fresh air.
W: I think I’ll stick to playing the piano. At least I can hear the quick results of my practice.
M: Well, I hear my own kind of music in gardening. Plus, we can enjoy the flowers and cook with the vegetables I grow.
W: I suppose you’re right, Dad. Maybe I’ll like it when I’m older.
M: Yes. Making the world a more beautiful place isn’t a bad thing to do.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What was the man doing when his computer broke down
A.Playing games. B.Watching a movie. C.Doing his homework.
11.What’s the company’s phone number
A.8037245. B.8036945. C.8062435.
12.What do we know about the woman
A.She is a great help to the man.
B.She is the owner of the company.
C.She hasn’t run into the same trouble ever.
【答案】10.C 11.B 12.A
【原文】M: Hello, is that Jane
W: Speaking.
M: Hi, Jane, this is Chris here. Listen, I’m in real trouble. I was doing my homework and suddenly my computer broke down.
W: Oh, no. Bad luck.
M: Yeah, I can’t believe it! What do you think I should do
W: I think I can help you, Chris, so calm down. It happened to me last year. I took it to a small company and they fixed it in an hour!
M: Thank goodness! Can you give me their phone number
W: Sure, call 8036945. You can mention my name too! That might help.
M: OK. I’ll call right now. And thanks a million!
W: My pleasure. Good luck.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What is the man going to do that afternoon
A.Borrow a few books. B.Have Mr Smith’s class. C.Study in the library.
14.What subject is the woman good at
A.Literature. B.Math. C.History.
15.What is the woman going to do next
A.Go swimming.
B.Help the man with his study.
C.Wait for someone before the library.
16.What’s the relationship between the speakers
A.Colleagues B.Teacher and student C.classmates
【答案】13.C 14.B 15.A 16.C
【原文】W: Hi Bob, Would you like to go swimming this afternoon.
M: I wish I could, but I have to spend the rest of the day in the library. I’ve to write an 800-word composition which must be handed in on Monday morning.
W: Oh, is that for Mr Smith’s class
M: Yes. I’ve to study a long poem. My teacher asked me to read it in class next week.
W: That’s hard.
M: And, I also have to study a lot for math and history. Math is especially hard for me, as you know. So I don’t know how I’m going to do it at all.
W: Take it easy, Bob. I’ve been doing well in math, so I’ll be happy to help you.
M: Oh, that would be great, Mary.
W: If you like, we can start right after I come back from swimming.
M: OK, I’ll meet you in front of the library.
W: Good luck to you.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What completely changed how women dressed
A.The households. B.The jobs. C.The war.
18.What did working women like to wear during the war
A.Blue jeans. B.Silk dresses. C.Cotton skirts.
19.Why did clothes makers begin designing shorter skirts
A.To look attractive.
B.To save materials.
C.To avoid unsafe machines.
20.How many married women worked outside the home during the war
A.Above 30%. B.About 25%. C.About 20%.
【答案】17.C 18.A 19.B 20.B
【原文】
W: During World War II, every one in three American men left home to serve in the military between 1941 and 1945, and women worked in jobs out of the home. These women not only continued to manage their households, but they also worked in factories, labs, power plants and etc. The war completely changed the responsibility of women in the workforce during these years — and this completely changed how they dressed. Because women were doing more tasks requiring labor like driving trucks. Safety and practicality became more important over looking attractive. Working women put away their high-heeled shoes and silk dresses and wore cotton shirts and blue jeans instead. During the war, certain materials were saved for military purposes. And to use less of cloth, clothes makers began designing shorter skirts and slimmer clothing. By the end of the war, over six million American women had joined the workforce, and nearly one out of every four married women worked outside the home. Although many were replaced by men once the men returned from war, working out of the home changed people’s views of what women could do.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Joining a club is a great way to make friends, develop skills, and enrich your school life. Here are three popular clubs at our school for you to explore:
Environmental Protection Club
The Environmental Protection Club focuses on raising students’ awareness of environmental issues and organizing practical activities. Every month, we hold “Green Campus” campaigns, such as tree-planting on the school playground and waste-sorting competitions in classrooms. Last semester, we worked with the local community to clean up the nearby river, which was highly praised by the town government. Members also get the chance to attend environmental lectures given by university professors. Whether you’re interested in protecting wildlife or reducing plastic waste, this club is for you.
Drama Club
If you love acting, singing, or stage design, the Drama Club is the perfect choice. We put on two plays every school year — one in the fall and one in the spring. Last year, our performance of The Little Prince attracted over 300 audience members, including students, teachers, and parents. Club members take turns in different roles: some act as characters, some design costumes and sets, and others handle lighting and sound. Even if you have no prior experience, our experienced teachers will provide training sessions every Wednesday afternoon.
Robotics Club
For students who are curious about technology and engineering, the Robotics Club offers an exciting platform. We learn to build and program robots using simple kits. Every year, we take part in the provincial high school robotics competition. Last year, our team won the third prize for designing a robot that could help with household chores like sweeping the floor. The club meets every Tuesday and Thursday after school in the science lab. You don’t need to be good at math or science — just bring your enthusiasm!
21.What activity did the Environmental Protection Club do last semester
A.Held a waste-sorting competition.
B.Cleaned up a nearby river.
C.Planted trees on the school playground.
D.Invited professors to give lectures.
22.How many plays does the Drama Club put on each school year
A.One. B.Two. C. Three. D.Four.
23.What do we know about the Robotics Club
A.It meets once a week.
B.It requires members to be good at math.
C.Its team won a prize last year.
D.It teaches members to build household robots only.
【答案】21.B 22.B 23.C
【导语】这是一篇应用文。文章指出加入俱乐部有益校园生活,随后介绍了学校三个热门俱乐部:环保俱乐部、戏剧俱乐部和机器人俱乐部,分别说明其活动、特色等。
21.细节理解题。根据Environmental Protection Club部分中“Last semester, we worked with the local community to clean up the nearby river, which was highly praised by the town government.(上学期,我们和当地社区一起清理了附近的河流,受到了镇政府的高度赞扬。)”可知,环保俱乐部上学期参与了清理附近河流的活动。A、C 是每月“绿色校园” 活动的内容,D 是俱乐部提供的常规机会,均非上学期的特定活动。故选B项。
22.细节理解题。根据Drama Club部分“We put on two plays every school year — one in the fall and one in the spring.(我们每学年演两部戏,一部在秋天,另一部在春天。)”可知,戏剧俱乐部每学年上演两部戏剧。故选B项。
23.细节理解题。根据Robotics Club部分“Last year, our team won the third prize for designing a robot that could help with household chores like sweeping the floor.(去年,我们的团队设计了一个可以帮助做家务的机器人,比如扫地,获得了三等奖。)”可知,该俱乐部去年获得了奖项,C 正确。A项“每周聚会一次”错误,原文提到“meets every Tuesday and Thursday after school”(每周两次);B 项“要求成员擅长数学”错误,原文明确说“You don’t need to be good at math or science”;D 项“只教建造家用机器人”错误,俱乐部是学习机器人搭建与编程,家用机器人只是参赛作品类型之一。故选C项。
B
As a child, there was nothing I liked better than Sunday afternoons at my grandfather’s farm in western Pennsylvania. Surrounded by miles of stone walls, the house and field provided endless hours of fun for a city kid like me.
Since my first visit to the farm, I had wanted more than anything to be allowed to climb the stone walls surrounding the houses. My parents would never agree because the walls were so old that some stones were loose and falling. However, my idea to climb across those walls grew so strong that finally I had all my courage to enter the living room, where the adults had gathered after Sunday dinner.
“I want to climb the stone walls.” I said. “Heavens, no! You’ll hurt yourself!” The response was just as I’d expected. But before I left the room, I was stopped by my grandfather’s loud voice. “Now hold on just a minute.” I heard him say. “Let the boy climb the stone walls. He has to learn to do things for himself.”
“Go,” he said to me, “and come and see me when you get back.” For the next two and a half hours I climbed those old walls —and had the time of my life. Later I met with my grandfather to tell him about my adventures. I’ll never forget what he said. “Fred,” he said, smiling, “you made this day a special day just by being yourself. Always remember, there’s only one person in this whole world like you, and I like you exactly as you are.”
Many years have passed since then, and today I host the television program Mister Rogers’ Neighborhood, seen by millions of children throughout America. There have been changes over the years, but one thing remains the same: my message to children at the end of almost every visit. “There’s only one person in this whole world like you,” the kids will hear me say, “and people can like you exactly as you are.”
24.Why did the writer enjoy his visits to the farm
A.There were old stone houses. B.He was allowed to climb the walls.
C.He missed his grandfather a lot. D.He could experience new fun there.
25.What can be inferred about the writer from the passage
A.He was backed up by his grandfather to follow his heart.
B.He didn’t expect his parents’ disagreement on wall climbing.
C.He became a TV program host with his grandfather’s help.
D.He didn’t know the possible danger of the stone walls.
26.Which of the following can best describe the author’s grandfather
A.Open-minded. B.Adventurous. C.Kind-hearted. D.Dependable.
27.Which is probably the best title for the text
A.Unforgettable Childhood B.Just Be Yourself
C.Do Whatever You Like D.Like grandfather, like grandson
【答案】24.D 25.A 26.A 27.B
【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章主要通过作者幼年的一件趣事,感悟到每个人都是独一无二的,要敢于做自己。
24.细节理解题。根据文章第一段“As a child, there was nothing I liked better than Sunday afternoons at my grandfather’s farm in western Pennsylvania. Surrounded by miles of stone walls, the house and field provided endless hours of fun for a city kid like me.(当我还是个孩子的时候,没有什么比在宾夕法尼亚州西部祖父的农场里度过周日下午更让我喜欢的了。房子和田地被绵延数英里的蜿蜒石墙环绕着,为像我这样的城市孩子提供了无尽的乐趣。)”可知,作者喜欢去农场是因为他可以在那里体验到新的乐趣。故选D项。
25.推理判断题。根据文章倒数第二段““Fred,” he said, smiling, “you made this day a special day just by being yourself. Always remember, there’s only one person in this whole world like you, and I like you exactly as you are.””(“弗雷德,”他微笑着说,“你做了你自己,使今天成为一个特别的日子。永远记住,这个世界上只有一个人喜欢你,我喜欢真实的你。”)”可知,作者的祖父支持他遵从自己的内心。故选A项。
26.推理判断题。根据文章第三段“But before I left the room, I was stopped by my grandfather’s loud voice. “Now hold on just a minute.” I heard him say. “Let the boy climb the stone walls. He has to learn to do things for himself.” (但在我离开房间之前,我被祖父的大声声音拦住了。“现在请稍等一下。”我听见他说,“让孩子爬石墙吧。他必须学会自己做事情。”)”可推知,祖父赞成孩子学会自己做事,所以祖父是一个非常开明的人。故选A项。
27.主旨大意题。根据文章最后一句““There’s only one person in this whole world like you,” the kids will hear me say, “and people can like you exactly as you are.” (“这个世界上只有一个人和你一样,”孩子们会听到我说,“人们会喜欢你本来的样子。”)”以及结合作者与祖父之间的故事可知,本文主要围绕着“敢于做自己”这一主题展开,故C项“Just Be Yourself.(做你自己)”概括全文,最合适作为文章的标题。故选B项。
C
Is social media really making young people antisocial (孤僻的) A surprising new study finds that children and young adults who use these platforms the most are actually more active in the real world than others! The new findings come from a long-term project called the Trondheim Early Secure Study. Researchers collected information from about 800 children and young adults when they were 10, 12, 14, 16, and 18 years old. This included interviews about each child’s use of social media from year to year. The goal was to determine if using social media affects a young person’s overall social skills.
To the team’s surprise, participants frequently using these platforms did not see their social skills reduced. “On the contrary, we find that people who use social media a lot spend more time with friends offline than those who tend to limit their screen time,” says Professor Silje Steinsbekk from the Norwegian University of Science and Technology’s Department of Psychology.
However, social media can present challenges for children and teens. Although it offers a convenient and comfortable way for those with social anxiety to communicate, it can also lead to addiction and misuse. Studies have suggested that young people with anxiety are more easily affected by the negative effects of social media, which can worsen their symptoms and harm their mental health. Therefore, it is crucial for parents to monitor their children’s online activity and usage
Despite the risks to some, the team says their findings debunk the belief that social media causes young people to become socially isolated. In fact, their frequent use of social platforms may actually give them more opportunities to connect with old and new friends and set up chances to go out and socialize outdoors.
28.What does the study focus on
A.The influence of social media on young people.
B.The importance of young people’s social skills.
C.Reasons for people becoming isolated from the community.
D.Ways to prevent children from becoming addicted to social media.
29.Who may probably be more active in the real world according to the study
A.The one seldom surfing the Internet.
B.The one experiencing social anxiety.
C.The one never making friends online.
D.The one using social media frequently.
30.What can be inferred from paragraph 3
A.Negative emotions cause teens to misuse social media.
B.Kids are more eas ly influenced by social media than adults.
C.Online communication can help improve people’s mental health
D.Social media is a double-edged sword for young people with anxiety.
31.What does the underlined word “debunk” in the last paragraph probably mean
A.Confirm. B.Ignore. C.Explain. D.Challenge.
【答案】28.A 29.D 30.D 31.D
【导语】这是一篇说明文。文章主要基于一项关于社交媒体对年轻人社交影响的研究,通过介绍研究方法、结果,并对比普遍观点,分析了频繁使用社交媒体的年轻人在现实生活中的社交活动情况,同时提及了社交媒体对部分用户的潜在风险,整体上是对该研究发现的阐述与解读。
28.细节理解题。根据文章第一段中“The goal was to determine if using social media affects a young person’s overall social skills.(目的是确定使用社交媒体是否会影响年轻人的总体社交技能。)”可知,该研究关注的社交媒体对年轻人的影响。故选A。
29.推理判断题。根据文章第二段中““On the contrary, we find that people who use social media a lot spend more time with friends offline than those who tend to limit their screen time,” says Professor Silje Steinsbekk from the Norwegian University of Science and Technology’s Department of Psychology.(‘相反,我们发现,经常使用社交媒体的人比那些倾向于限制屏幕时间的人花更多的时间与线下的朋友在一起,’挪威科技大学心理学系的斯利杰·斯坦斯贝克教授说。)”可知,根据研究,经常使用社交媒体的青少年可能在现实世界中更活跃。故选D。
30.推理判断题。根据第三段“However, social media can present challenges for children and teens. Although it offers a convenient and comfortable way for those with social anxiety to communicate, it can also lead to addiction and misuse. Studies have suggested that young people with anxiety are more easily affected by the negative effects of social media, which can worsen their symptoms and harm their mental health. Therefore, it is crucial for parents to monitor their children’s online activity and usage.(然而,社交媒体给儿童和青少年带来了挑战。虽然它为那些有社交焦虑的人提供了一种方便和舒适的交流方式,但它也可能导致上瘾和滥用。研究表明,焦虑的年轻人更容易受到社交媒体负面影响的影响,这会使他们的症状恶化,损害他们的心理健康。因此,家长监控孩子的网络活动和使用情况是至关重要的。)”可知,对于有焦虑的年轻人来说,社交媒体是一把双刃剑。因为虽然它为社交焦虑者提供了一种方便舒适的沟通方式,但也可能导致成瘾和误用,且对有焦虑的年轻人负面影响更大,这表明对于焦虑的年轻人来说,社交媒体是一把双刃剑。故选D。
31.词句猜测题。根据划线词上文中“Despite the risks to some(尽管对一些人来说存在风险)”、下午中的“the belief that social media causes young people to become socially isolated(认为社交媒体导致年轻人社交孤立的观点)”以及“In fact, their frequent use of social platforms may actually give them more opportunities to connect with old and new friends and set up chances to go out and socialize outdoors.(事实上,他们频繁使用社交平台可能会让他们有更多机会与新老朋友联系,并有机会出去参加户外社交活动。)”可知,团队的发现与普遍认为社交媒体使年轻人变得孤立的观点相反,因此debunk一词最有可能的意思是“反驳”。A. Confirm证实;B. Ignore忽视;C. Explain解释;D. Challenge向……挑战,对……质疑。故选D。
D
How do you beat the summer heat If you’ re like most people, you turn the air conditioning on when it’s the hottest time of the day. But what if you could use nonpeak (非高峰的) electrical hours and store the cold to use the next day This idea has become a reality for a New York City high-rise that’s being cooled by ice.
Eleven Madison, a skyscraper in the heart of Manhattan, is using cool, frozen ice overnight to cool the building, reported CBS News. Four stories below ground, an ice battery system freezes water during the night, when electrical use is low, and uses this ice to cool the building during the day. “There’s about 500,000 pounds of ice created every night,” said Holly Paeper, president of Trane Technologies, a company that did the installation (装置) .
Air conditioning uses nearly 20% of energy use in homes and businesses globally. However, on extremely hot days, that number can jump to 70%. Installations like the one in Eleven Madison help to lower that. According to Paeper, the company has installed the technology in about 4,000 sites worldwide.
The system in the basement of Eleven Madison uses 100 tanks that are each the size of a parking spot. Because there’s a lot of energy consumed in freezing water, a more effective way had to be found. “We take water, and add some other elements in it,” explained Dr. Patrick Shamberger, an associate professor at Texas A&M. “So we can take control of that temperature basically anywhere we want it, in the zero to 20℃ range.”
While ice batteries aren’t being used to cool food or to power electrical devices, they’re being used to cool buildings. For now, combining ice batteries with other types of energy storage from renewables can help the power grid (电网) to keep up in hot weather as well as lower the cost of electricity. It’s a win-win for all.
32.What does the author want to stress in paragraph 3
A.The necessity of ice batteries. B.The popularity of the technology.
C.The features of the high-rise. D.The significance of air conditioning.
33.Why were some elements added in the water
A.To make the water cleaner. B.To use the energy fully.
C.To control the temperature. D.To add space occupation.
34.What can be inferred about ice batteries according to the text
A.They are cheap to install. B.They are energy-saving.
C.They are extremely harmful. D.They are used to cool food.
35.What can be a suitable title for the text
A.Process of Ice Battery Production B.Power-hungry Air Conditioning
C.Advantages of Storing Electricity D.A Creative System for Cooling
【答案】32.A 33.C 34.B 35.D
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍纽约曼哈顿的Eleven Madison摩天大厦采用夜间制冰、白天用冰制冷的创新系统,以应对夏季高温并节约能源。
32.推理判断题。根据第三段中的“Air conditioning uses nearly 20% of energy use in homes and businesses globally. However, on extremely hot days, that number can jump to 70%. Installations like the one in Eleven Madison help to lower that.(全球范围内,空调消耗了家庭和企业近20%的能源。然而,在极端炎热的日子里,这个数字可能会飙升到70%。像Eleven Madison里的装置有助于降低这一比例。)”可知,作者通过说明空调能耗高的问题,强调了冰电池系统的必要性。故选A项。
33.细节理解题。根据第四段中的“We take water, and add some other elements in it. So we can take control of that temperature basically anywhere we want it, in the zero to 20℃ range.(我们先取来水,然后在其中加入一些其他物质。这样一来,我们就能在几乎任何我们想要的温度范围内(即 0 至 20 摄氏度之间)控制温度了。)”可知,在水中添加其他元素是为了控制温度。故选C项。
34.推理判断题。根据第三段中的“Installations like the one in Eleven Madison help to lower that.(像Eleven Madison里的装置有助于降低这一比例。)”以及第五段中的“For now, combining ice batteries with other types of energy storage from renewables can help the power grid (电网) to keep up in hot weather as well as lower the cost of electricity. (目前,将冰电池与其他类型的可再生能源储存相结合,有助于电网在炎热天气下维持运行,并降低电力成本。)”可推断,冰电池是节能的。故选B项。
35.主旨大意题。通读全文和第一段的“This idea has become a reality for a New York City high-rise that’s being cooled by ice.(这一想法如今已在纽约市的一座高层建筑中成为现实,该建筑通过使用冰块来实现降温。)”可知,全文围绕“冰电池帮助建筑物降温”这一核心展开:开头提出设想并引入实例(Eleven Madison),接着具体描述该冰电池系统的工作原理(夜间制冰、日间供冷)和规模,指出其解决空调高能耗问题的价值,解释其提升效率的关键技术(特殊水质处理)),最后点明其当前应用范围(建筑物降温)及与可再生能源结合带来的综合效益(稳定电网、降低成本),因此“一种创新的冷却系统”最适合作为本文标题。故选D项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Whether you get into a new school, company or group, introducing yourself is necessary. When it comes to introduction to unknown faces, you should feel comfortable and confident in doing so. Besides, you should show friendliness, so people are happy to make friends with you. 36 That’s because any wrong action will be quickly picked up by people and they might even pass incorrect judgements (判断) on you, by considering the way you present yourself at the first meeting. 37
Look into the eyes of the person, to whom you’re going to introduce yourself. This can show your confidence. During self-introduction, you should remember to wear a sweet smile on your face while shaking hands with the other person. 38 If the person doesn’t get your name, be sure to spell it. Ask for his/her name as well and repeat it when he/she says it. Always say “nice to meet you” while bringing an end to the conversation.
39 For example, don’t introduce yourself by your nickname (绰号). Don’t introduce yourself with titles, such as Mr. or Mrs., because it creates an over-confident sense in the mind of the person, along with the wrong attitude. Never look for mistakes in the person you’re meeting for the first time. 40 After all, no one wants to be judged by a stranger.
A.You’d better be careful as well.
B.Say your name clearly in a friendly manner.
C.Talk about good things and avoid anything upsetting.
D.Otherwise, he/she will lose interest in meeting you again.
E.And always talk about what you have achieved in a proper way.
F.There are some things you mustn’t do when you introduce yourself.
G.To introduce yourself in the best way, go through the following lines.
【答案】36.A 37.G 38.B 39.F 40.D
【导语】本文是一篇说明文。文章讲述进入一个新的学校、公司或团体自我介绍的一些建议。
36.根据下文“That’s because any wrong action will be quickly picked up by people and they might even pass incorrect judgements (判断) on you, by considering the way you present yourself at the first meeting.(这是因为任何错误的行为都会很快被人们发现,他们甚至可能会通过考虑你在第一次会议上的表现对你做出错误的判断。)”可知上文应该是要小心谨慎,要避免错误行为,A选项“你最好也要小心。”符合题意,故选A。
37.根据下文“Look into the eyes of the person, to whom you’re going to introduce yourself.( 看着你要介绍自己的人的眼睛。)”可知是提出的一些建议,G选项“要以最好的方式介绍你自己,请按照下面的步骤做。”符合语境,紧密连接下文,故选G。
38.根据下文“If the person doesn’t get your name, be sure to spell it.( 如果对方不知道你的名字,一定要拼出来。)”可知上文与介绍姓名有关,B选项“以友好的方式清楚地说出你的名字。”符合题意,故选B。
39.根据下文“For example, don’t introduce yourself by your nickname (绰号). Don’t introduce yourself with titles, such as Mr. or Mrs., because it creates an over-confident sense in the mind of the person, along with the wrong attitude.( 例如,不要用你的昵称介绍自己。不要用“先生”或“夫人”这样的头衔来介绍自己,因为这会给人一种过于自信的感觉,同时也会造成错误的态度。)”可知是介绍自己时不应该做的事情,F选项“当你自我介绍的时候,有些事情你不能做。”符合题意,故选F。
40.根据上文“Never look for mistakes in the person you’re meeting for the first time.(永远不要在你第一次见面的人身上寻找错误。)”可知和人第一次见面时不应该直接指出别人的错误,下文应是这样做的结果,D选项“否则,他/她会对再次见到你失去兴趣。”符合语境,故选D。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Have you ever felt nervous while doing something for the very first time If you got dropped off in a new environment with a bunch of strangers, what would you do It can be extremely difficult, and even frightening at times, to try something 41 .
Recently, a popular Chinese vlogger posted videos teaching people how to take the metro and bus in cities. The first reaction of many netizens was 42 . After all, who doesn’t know how to use public transportation But soon, many others thanked the creator for her thoughtful and 43 videos because she showed people a simple-to-follow set of 44 on what to do.Many had 45 to realize lots of people in China don’t live in large cities. What we may 46 as common knowledge may very well be 47 and confusing to others. Videos like these, which help people to 48 the life skills they may not have, may 49 them a lot of awkwardness.
I remember going to college in America for the first time. When younger, I had already learned many 50 skills, like cooking simple meals. The 51 was different with many of my roommates. They didn’t have these skills I consider very basic. And I didn’t know how to use the dishwasher 52 to almost every American. What my roommates and I did was help each other out by 53 our knowledge about how to do one thing or another.
It is not 54 for a farmer to learn how to ride the metro, just as it is unnecessary for a city person to learn how to raise chickens. But we can learn how to do both — thanks to the people willing to keep a(n) 55 mind about other people and give a helping hand as well.
41.A.special B.new C.unusual D.complicated
42.A.confusion B.relief C.anxiety D.admiration
43.A.long-standing B.expensive C.inspiring D.informative
44.A.introductions B.instructions C.requirements D.inspections
45.A.continued B.seemed C.failed D.refuse
46.A.declare B.employ C.feature D.perceive
47.A.professional B.fascinating C.foreign D.striking
48.A.pick up B.put up C.bring up D.make up
49.A.bring B.allow C.cause D.save
50.A.management B.business C.household D.nutrition
51.A.example B.case C.occasion D.event
52.A.common B.important C.unique D.particular
53.A.applying B.acquiring C.spreading D.sharing
54.A.practical B.beneficial C.essential D.useful
55.A.open B.active C.clear D.honest
【答案】
41.B 42.A 43.D 44.B 45.C 46.D 47.C 48.A 49.D 50.C 51.B 52.A 53.D 54.C 55.A
【导语】这是一篇夹叙夹议文。文章通过作者看到网上的一位网友通过录制视频方式教大家如何乘坐公共交通的事件展开论述,作者认为对于一些人来说,虽然没有必要去学会生活中他们用不到的所有的技能,但是非常感谢那些愿意对他人保持开放心态并伸出援助之手的人。
41.考查形容词词义辨析。句意:尝试新事物是非常困难的,有时甚至是可怕的。A. special特殊的;B. new新的;C. unusual不同寻常的;D. complicated复杂的。根据前当文“If you got dropped off in a new environment with a bunch of strangers”可知,如果你被送到一个陌生的环境和一群陌生人在一起的时候,你可能不敢尝试新的事物甚至会感觉到害怕。故选B。
42.考查名词词义辨析。句意:许多网友的第一反应是困惑。A. confusion困惑;B. relief宽慰;C. anxiety焦虑;D. admiration钦佩,羡慕。根据后文“After all, who doesn’t know how to use public transportation”可知,毕竟,谁不知道如何使用公共交通工具呢?所以该视频告诉人们如何乘坐地铁是让网友们感觉到困惑。故选A。
43.考查形容词词义辨析。句意:但很快,许多人都感谢了这位创作者,因为她为人们展示了一套简单易行的操作指南,让人们知道该怎么做。A. long-standing长期存在的;B. expensive昂贵的;C. inspiring鼓舞人心的;D. informative提供信息的。根据后文“because she showed people a simple-to-follow set of ___4___ on what to do.”可知,该视频为人们如何能够简单地乘坐交通工具提供了信息。故选D。
44.考查名词词义辨析。句意:同上。A. introductions介绍;B. instructions说明,指令;C. requirements要求;D. inspections检查。根据后文“what to do”可知,该视频展示了一套简单易行的操作指南,即对如何乘坐公共交通进行说明。让人们知道该怎么做。故选B。
45.考查动词词义辨析。句意:许多人没有意识到中国有很多人不住在大城市。A. continued继续;B. seemed似乎;C. failed失败、未能;D. refuse拒绝。根据后文“lots of people in China don’t live in large cities”可知,许多人未能意识到中国有很多人不住在大城市。故选C。
46.考查动词词义辨析。句意:我们认为是常识的东西对其他人来说很可能是陌生的和令人困惑的。A. declare宣布;B. employ雇佣;C. feature以……为特征;D. perceive理解,认为。根据后文“as common knowledge may very well be ____7____ and confusing to others”可知,我们认为是常识的东西对于他人可能很陌生。故选D。
47.考查形容词词义辨析。句意:同上。A. professional专业的;B. fascinating迷人的;C. foreign国外的,陌生的;D. striking惊人的,印象深刻的。根据后文“confusing to others”可知,我们认为是常识的东西对其他人来说很可能是陌生的和令人困惑的。故选C。
48.考查动词短语辨析。句意:像这样的视频可以帮助人们掌握他们可能没有的生活技能,可能会让他们免去很多尴尬。A. pick up习得,拾起;B. put up举起,张贴;C. bring up抚养长大;D. make up组成。根据后文的“the life skills”可知,帮助人们掌握生活技能。故选A。
49.考查动词词义辨析。句意:同上。A. bring带来;B. allow允许;C. cause导致;D. save避免,节省。根据后文“them a lot of awkwardness”可知,这些视频可能会让他们避免很多尴尬。故选D。
50.考查名词词义辨析。句意:当我还小的时候,我已经学会了很多家务技巧,比如做简单的饭菜。A. management管理;B. business生意,事业;C. household家庭、家务;D. nutrition营养。根据后文“like cooking simple meals”可知,作者学会了很多家务技巧如做饭。故选C。
51.考查名词词义辨析。句意:我的许多室友的情况都不一样。A. example例子;B. case事例,情况;C. occasion场合;D. event活动。根据后文“They didn’t have these skills I consider very basic. And I didn’t know how to use the dishwasher ___12___ to almost every American.”可知,作者和其他许多室友的情况是不一样的。故选B。
52.考查形容词词义辨析。句意:他们没有这些我认为非常基本的技能。而且我不知道如何使用几乎每个美国人都有的洗碗机。A. common普通的,常见的;B. important重要的;C. unique独特的;D. particular特殊的,尤其的。根据前文“how to use the dishwasher”以及“almost every American”可知,作者不知道如何使用几乎常见的洗碗机。故选A。
53.考查动词词义辨析。句意:我的室友和我所做的就是通过分享我们对如何做一件事或另一件事的知识来互相帮助。A. applying申请;B. acquiring获得;C. spreading传播;D. sharing分享。根据前文“help each other out”可知,作者的室友和作者所做的就是通过分享知识来互相帮助。故选D。
54.考查形容词词义辨析。句意:农民没有必要学习如何乘地铁,正如城里人没有必要学习如何养鸡一样。A. practical实际的;B. beneficial有益处的;C. essential必不可少的;D. useful有用的。根据后文“just as it is unnecessary for a city person to learn how to raise chickens.”可知,城里人没有必要学习如何养鸡,同样,农民学习如何乘坐地铁是没有必要的。故选C。
55.考查形容词词义辨析。句意:但我们可以学习如何做到这两点——感谢那些愿意对他人保持开放心态并伸出援助之手的人。A. open打开的、开放的;B. active积极的;C. clear清楚的;D. honest诚实的。根据后文“about other people and give a helping hand as well”可知,此处表示感谢那些愿意对他人保持开放心态并伸出援助之手的人。故选A。
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
Every young person has dreams. Some want to be chefs, others hope to become 56 (engineer) or designers. Vocational school students can learn 57 (practice) skills that turn these dreams into reality.
Many successful people started just like you. A famous chef might have begun by 58 (study) cooking at a vocational school. A top car mechanic probably practiced repairing engines in school workshops. These people prove 59 vocational education doesn’t limit your future-it builds it.
The path isn’t always easy. You’ ll need to 60 (work) hard, keep learning, and never give 61 when facing difficulties. But remember, every skill you master 62 (bring) you closer to your dream. Your hands-on training is actually your advantage — you’re gaining real-world experience while 63 (other) are just studying theory.
Hold on to your dreams. With your special skills, you can 64 (creation) your own success story. After all, the world needs excellent technicians as much 65 it needs doctors and lawyers. Your dream is waiting-go for it!
【答案】
56.engineers 57.practical 58.studying 59.that 60.work 61.up 62.will bring 63.others 64.create 65.as
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了年轻人的梦想,职业学校学生可学习实用技能实现梦想,及职业教育的意义和实现梦想的方法等。
56.考查名词复数。句意:有些人想当厨师,另一些人希望成为工程师或设计师。engineer为可数名词,根据“designers”可知,此处应用复数形式engineers,与designers并列。故填engineers。
57.考查形容词。句意:职业学校的学生可以学习将这些梦想变为现实的实用技能。此处修饰名词skills,用practice的形容词形式practical,意为“实用的”。故填practical。
58.考查非谓语动词。句意:一位著名的厨师可能是从在职业学校学习烹饪开始的。此处为非谓语动词作宾语,介词by后应为动名词形式,所以此处用study的动名词studying。故填studying。
59.考查宾语从句。句意:这些人证明,职业教育不会限制你的未来——它会塑造你的未来。此处为连接词引导的宾语从句作prove的宾语,从句中不缺少成分,且句意完整,所以用连接词that,只起连接作用,无实际意义。故填that。
60.考查动词。句意:你需要努力工作,不断学习,面对困难时永不放弃。此处为need to do sth.结构,to后接动词原形work,意为“工作”。故填work。
61.考查固定短语。句意:你需要努力工作,不断学习,面对困难时永不放弃。此处为固定短语give up,意为“放弃”,所以用up。故填up。
62.考查动词时态。句意:但请记住,你掌握的每一项技能都会让你离梦想更近。此处为谓语动词,结合语境,此处表示将来的动作,应用一般将来时will bring,意为“将会带来”。故填will bring。
63.考查代词。句意:你的实践培训实际上是你的优势——当其他人还在学习理论时,你正在获得真实世界的经验。此处作主语,指代“其他的人”,结合谓语动词are可知,此处用代词others,意为“其他人”。故填others。
64.考查动词。句意:凭借你独特的技能,你可以创造自己的成功故事。此处为情态动词can后接动词原形,creation的动词形式create,意为“创造”。故填create。
65.考查固定短语。句意:毕竟,世界需要优秀的技术人员,就像需要医生和律师一样。此处为固定搭配as much as,意为“和……一样多”,所以用as。故填as。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.假定你是学生会主席李华,你校即将于下个月举行办一个音乐节。请你写一封电子邮件,邀请你的英国朋友Alice参加,内容包括:
(1)音乐会具体信息;(2)音乐会内容;(3)邀请她表演节目。
注意:
1. 词数80左右;2. 开头已经给出,不计入总词数; 3. 可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Alice,
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
【答案】Dear Alice,
Exceedingly delighted to tell you that our school will hold a music festival, I’m writing to invite you to attend it.
Aimed at adding luster to our school life, the music festival is scheduled to be held on September 15th next month in the school hall, lasting for 3 hours. There will be a variety of music. Firstly, we have classical music played with stringed instruments, and I bet you will fall in love with it. Moreover, hip-hop and techno are also very popular among students. Their energetic rhythm can be a relief for your soul. In addition to that, a virtual choir will be given.
We’d be delighted if you could also perform a song or a piece of music at the festival.
Yours sincerely,
Li Hua
【导语】这是一篇应用文。要求考生以李华的名义给英国好友Alice写一封邮件,邀请她参加学校下个月即将举办的音乐节。
【详解】1.词汇积累
高兴的:delighted→pleased
计划:schedule→plan
各种各样的:a variety of→various
此外:moreover→what’s more
2.句型拓展
简单句变复合句
原句:Aimed at adding luster to our school life, the music festival is scheduled to be held on September 15th next month in the school hall, lasting for 3 hours.
拓展句:The music festival, whose purpose is to add luster to our school life, is scheduled to be held on September 15th next month in the school hall, lasting for 3 hours.
【点睛】【高分句型1】 Exceedingly delighted to tell you that our school will hold a music festival, I’m writing to invite you to attend it.(运用了that引导的宾语从句)
【高分句型2】 Aimed at adding luster to our school life, the music festival is scheduled to be held on September 15th next month in the school hall, lasting for 3 hours. (运用了过去分词和现在分词作状语)
第二节(满分25分)
67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
On my last first day of elementary school, I felt my heart beating fast as I stepped into the classroom. My fourth-grade report wasn’t good, and “Needs Improvement” comments made me nervous and uneasy all the time. Although I worked very hard, I failed the final exam. Almost every time the teacher asked me to answer a question, my voice shook. But the moment Mr. Harrison —or “Mr. H”, as he insisted we call him — greeted us with a smile, my nerves disappeared gradually. “Welcome to the fifth grade! Take any seat you like,” he said with a warm voice. Young and energetic, he had a way of making even the shyest students feel at ease. I chose a desk near the front due to my nearsightedness, grateful for his approachable behaviour.
Mr. H was an encouraging class and math teacher and he made learning exciting with his fun ideas and positive attitude. It did not matter whether you were the best or worst student in the class. What he did made you feel you were special. I remember the day when Mr. H announced, “Everyone, we have new students joining the class.” He was holding a cage with three tiny gerbils (沙鼠). Everyone shouted with joy. “They’re part of our family now,” he declared, and indeed, under his guidance, the classroom felt like one. Smiley faces were his trademark. He always put a smiley face on the chalkboard, homework and test papers.
When I failed my first math quiz, he drew a smiley face beside my score and wrote, “Let’s figure this out together.” After class, he pulled me aside, “You’re smarter than you think,” he said. His words carried a quiet certainty that made me sit up straight. They weren’t empty praise—they were an invitation to see myself differently. “But we need to find a way that works for you,” he continued. And he meant it.
注意:1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
He stayed late twice a week to help me with my math.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
By the end of the term, something unexpected happened.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
He stayed late twice a week to help me with my math. Every Tuesday and Thursday after school, our empty classroom became a laboratory of learning where mistakes weren’t failures, but clues to solving the puzzles. He broke down maths problems into stories. His creative teaching way and encouraging words made me realize I wasn’t bad at school and that I just needed a guiding way. Slowly, my Ds became Cs, and then Bs. But more than grades, the way he celebrated tiny victories — smiley faces on my homework — gave me confidence.
By the end of the term, something unexpected happened. I raised my hand in class without hesitation for the first time. When Mr. H asked me to answer a question, my voice didn’t shake. During a terrifying test, I got an A+. I realized I’d stopped checking for “Needs Improvement” comments — not because they’d disappeared, but because I finally saw my own potential under the guidance of Mr. H. I was so grateful to Mr. H, whose cheerful, positive and smiley faces could really make a difference in other people’s lives.
【导语】本文以作者五年级的学习经历为线索,讲述了作者因四年级成绩不佳、性格内向而紧张不安,新老师哈里森先生(H先生)以温暖亲切的态度让作者放松,他教学有趣且鼓励学生,在作者数学小测失败后,不仅给予鼓励,还提出要帮作者找到适合的学习方法的故事。
【详解】1. 段落续写:
① 由第一段首句内容“他每周两次留下来帮我补习数学,直到很晚。”可知,第一段可描写H先生每周两次课后留下帮作者补数学,将难题编成故事,用有趣的教学方式让作者进步,作者的成绩从D提升到B,更重要的是收获了自信的经过。
② 由第二段首句内容“到学期末,意想不到的事情发生了。”可知,第二段可描写学期末作者不再犹豫举手回答问题,声音也不发抖了,数学考试还得了A+,作者意识到自己不再关注“需要改进”的评价,而是看到了自身潜力,感激H先生带来的积极改变的情景。
2. 续写线索:课后补数学——有趣教学——成绩提升——收获自信——主动举手——考得好成绩——发现潜力——感激老师
3. 词汇激活:
行为类
①举手:raise one’s hand/put up one’s hand
②回答:answer /reply to
③颤抖:shake/tremble
情绪类
①自信:confidence/self-assurance
②感激的:grateful/thankful
【点睛】[高分句型1] Every Tuesday and Thursday after school, our empty classroom became a laboratory of learning where mistakes weren’t failures, but clues to solving the puzzles.(运用了关系副词where引导定语从句)
[高分句型2] I realized I’d stopped checking for “Needs Improvement” comments — not because they’d disappeared, but because I finally saw my own potential under the guidance of Mr. H.(运用了两个because引导原因状语从句)
[高分句型3] I was so grateful to Mr. H, whose cheerful, positive and smiley faces could really make a difference in other people’s lives.(运用了关系代词whose引导非限制性定语从句)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷02(北师大版)
英 语
(满分150分,考试用时120分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:选择性必修一 Unit1~Unit 3(北师大版)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C.
1.How is the woman feeling
A.Nervous. B.Excited. C.Awkward.
2.What does Mom think of the paper
A.It’s wonderful. B.It’s terrible. C.It’s just so so.
3.What will the woman do today
A.Take a test. B.Go to the library. C.Translate an article.
4.What does the man advise the woman to write about
A.Her grades in class.
B.Her musical talent.
C.Her experiences outside class.
5.What are the speakers mainly talking about
A.New challenges. B.Stamp collecting. C.Their hobbies.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the relationship between the speakers
A.Teacher and student. B.Schoolmates. C.Family members.
7.Which homework will Tommy finish first
A.Math. B.English. C.Biology.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What does Mia like doing
A.Cooking. B.Planting flowers. C.Playing the piano.
9.What benefit does the man mention about his hobby
A.It keeps the air fresh.
B.It makes the world prettier.
C.It provides musical pleasure.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What was the man doing when his computer broke down
A.Playing games. B.Watching a movie. C.Doing his homework.
11.What’s the company’s phone number
A.8037245. B.8036945. C.8062435.
12.What do we know about the woman
A.She is a great help to the man.
B.She is the owner of the company.
C.She hasn’t run into the same trouble ever.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What is the man going to do that afternoon
A.Borrow a few books. B.Have Mr Smith’s class. C.Study in the library.
14.What subject is the woman good at
A.Literature. B.Math. C.History.
15.What is the woman going to do next
A.Go swimming.
B.Help the man with his study.
C.Wait for someone before the library.
16.What’s the relationship between the speakers
A.Colleagues B.Teacher and student C.classmates
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What completely changed how women dressed
A.The households. B.The jobs. C.The war.
18.What did working women like to wear during the war
A.Blue jeans. B.Silk dresses. C.Cotton skirts.
19.Why did clothes makers begin designing shorter skirts
A.To look attractive.
B.To save materials.
C.To avoid unsafe machines.
20.How many married women worked outside the home during the war
A.Above 30%. B.About 25%. C.About 20%.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Joining a club is a great way to make friends, develop skills, and enrich your school life. Here are three popular clubs at our school for you to explore:
Environmental Protection Club
The Environmental Protection Club focuses on raising students’ awareness of environmental issues and organizing practical activities. Every month, we hold “Green Campus” campaigns, such as tree-planting on the school playground and waste-sorting competitions in classrooms. Last semester, we worked with the local community to clean up the nearby river, which was highly praised by the town government. Members also get the chance to attend environmental lectures given by university professors. Whether you’re interested in protecting wildlife or reducing plastic waste, this club is for you.
Drama Club
If you love acting, singing, or stage design, the Drama Club is the perfect choice. We put on two plays every school year — one in the fall and one in the spring. Last year, our performance of The Little Prince attracted over 300 audience members, including students, teachers, and parents. Club members take turns in different roles: some act as characters, some design costumes and sets, and others handle lighting and sound. Even if you have no prior experience, our experienced teachers will provide training sessions every Wednesday afternoon.
Robotics Club
For students who are curious about technology and engineering, the Robotics Club offers an exciting platform. We learn to build and program robots using simple kits. Every year, we take part in the provincial high school robotics competition. Last year, our team won the third prize for designing a robot that could help with household chores like sweeping the floor. The club meets every Tuesday and Thursday after school in the science lab. You don’t need to be good at math or science — just bring your enthusiasm!
21.What activity did the Environmental Protection Club do last semester
A.Held a waste-sorting competition.
B.Cleaned up a nearby river.
C.Planted trees on the school playground.
D.Invited professors to give lectures.
22.How many plays does the Drama Club put on each school year
A.One. B.Two. C. Three. D.Four.
23.What do we know about the Robotics Club
A.It meets once a week.
B.It requires members to be good at math.
C.Its team won a prize last year.
D.It teaches members to build household robots only.
B
As a child, there was nothing I liked better than Sunday afternoons at my grandfather’s farm in western Pennsylvania. Surrounded by miles of stone walls, the house and field provided endless hours of fun for a city kid like me.
Since my first visit to the farm, I had wanted more than anything to be allowed to climb the stone walls surrounding the houses. My parents would never agree because the walls were so old that some stones were loose and falling. However, my idea to climb across those walls grew so strong that finally I had all my courage to enter the living room, where the adults had gathered after Sunday dinner.
“I want to climb the stone walls.” I said. “Heavens, no! You’ll hurt yourself!” The response was just as I’d expected. But before I left the room, I was stopped by my grandfather’s loud voice. “Now hold on just a minute.” I heard him say. “Let the boy climb the stone walls. He has to learn to do things for himself.”
“Go,” he said to me, “and come and see me when you get back.” For the next two and a half hours I climbed those old walls —and had the time of my life. Later I met with my grandfather to tell him about my adventures. I’ll never forget what he said. “Fred,” he said, smiling, “you made this day a special day just by being yourself. Always remember, there’s only one person in this whole world like you, and I like you exactly as you are.”
Many years have passed since then, and today I host the television program Mister Rogers’ Neighborhood, seen by millions of children throughout America. There have been changes over the years, but one thing remains the same: my message to children at the end of almost every visit. “There’s only one person in this whole world like you,” the kids will hear me say, “and people can like you exactly as you are.”
24.Why did the writer enjoy his visits to the farm
A.There were old stone houses. B.He was allowed to climb the walls.
C.He missed his grandfather a lot. D.He could experience new fun there.
25.What can be inferred about the writer from the passage
A.He was backed up by his grandfather to follow his heart.
B.He didn’t expect his parents’ disagreement on wall climbing.
C.He became a TV program host with his grandfather’s help.
D.He didn’t know the possible danger of the stone walls.
26.Which of the following can best describe the author’s grandfather
A.Open-minded. B.Adventurous. C.Kind-hearted. D.Dependable.
27.Which is probably the best title for the text
A.Unforgettable Childhood B.Just Be Yourself
C.Do Whatever You Like D.Like grandfather, like grandson
C
Is social media really making young people antisocial (孤僻的) A surprising new study finds that children and young adults who use these platforms the most are actually more active in the real world than others! The new findings come from a long-term project called the Trondheim Early Secure Study. Researchers collected information from about 800 children and young adults when they were 10, 12, 14, 16, and 18 years old. This included interviews about each child’s use of social media from year to year. The goal was to determine if using social media affects a young person’s overall social skills.
To the team’s surprise, participants frequently using these platforms did not see their social skills reduced. “On the contrary, we find that people who use social media a lot spend more time with friends offline than those who tend to limit their screen time,” says Professor Silje Steinsbekk from the Norwegian University of Science and Technology’s Department of Psychology.
However, social media can present challenges for children and teens. Although it offers a convenient and comfortable way for those with social anxiety to communicate, it can also lead to addiction and misuse. Studies have suggested that young people with anxiety are more easily affected by the negative effects of social media, which can worsen their symptoms and harm their mental health. Therefore, it is crucial for parents to monitor their children’s online activity and usage
Despite the risks to some, the team says their findings debunk the belief that social media causes young people to become socially isolated. In fact, their frequent use of social platforms may actually give them more opportunities to connect with old and new friends and set up chances to go out and socialize outdoors.
28.What does the study focus on
A.The influence of social media on young people.
B.The importance of young people’s social skills.
C.Reasons for people becoming isolated from the community.
D.Ways to prevent children from becoming addicted to social media.
29.Who may probably be more active in the real world according to the study
A.The one seldom surfing the Internet.
B.The one experiencing social anxiety.
C.The one never making friends online.
D.The one using social media frequently.
30.What can be inferred from paragraph 3
A.Negative emotions cause teens to misuse social media.
B.Kids are more eas ly influenced by social media than adults.
C.Online communication can help improve people’s mental health
D.Social media is a double-edged sword for young people with anxiety.
31.What does the underlined word “debunk” in the last paragraph probably mean
A.Confirm. B.Ignore. C.Explain. D.Challenge.
D
How do you beat the summer heat If you’ re like most people, you turn the air conditioning on when it’s the hottest time of the day. But what if you could use nonpeak (非高峰的) electrical hours and store the cold to use the next day This idea has become a reality for a New York City high-rise that’s being cooled by ice.
Eleven Madison, a skyscraper in the heart of Manhattan, is using cool, frozen ice overnight to cool the building, reported CBS News. Four stories below ground, an ice battery system freezes water during the night, when electrical use is low, and uses this ice to cool the building during the day. “There’s about 500,000 pounds of ice created every night,” said Holly Paeper, president of Trane Technologies, a company that did the installation (装置) .
Air conditioning uses nearly 20% of energy use in homes and businesses globally. However, on extremely hot days, that number can jump to 70%. Installations like the one in Eleven Madison help to lower that. According to Paeper, the company has installed the technology in about 4,000 sites worldwide.
The system in the basement of Eleven Madison uses 100 tanks that are each the size of a parking spot. Because there’s a lot of energy consumed in freezing water, a more effective way had to be found. “We take water, and add some other elements in it,” explained Dr. Patrick Shamberger, an associate professor at Texas A&M. “So we can take control of that temperature basically anywhere we want it, in the zero to 20℃ range.”
While ice batteries aren’t being used to cool food or to power electrical devices, they’re being used to cool buildings. For now, combining ice batteries with other types of energy storage from renewables can help the power grid (电网) to keep up in hot weather as well as lower the cost of electricity. It’s a win-win for all.
32.What does the author want to stress in paragraph 3
A.The necessity of ice batteries. B.The popularity of the technology.
C.The features of the high-rise. D.The significance of air conditioning.
33.Why were some elements added in the water
A.To make the water cleaner. B.To use the energy fully.
C.To control the temperature. D.To add space occupation.
34.What can be inferred about ice batteries according to the text
A.They are cheap to install. B.They are energy-saving.
C.They are extremely harmful. D.They are used to cool food.
35.What can be a suitable title for the text
A.Process of Ice Battery Production B.Power-hungry Air Conditioning
C.Advantages of Storing Electricity D.A Creative System for Cooling
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Whether you get into a new school, company or group, introducing yourself is necessary. When it comes to introduction to unknown faces, you should feel comfortable and confident in doing so. Besides, you should show friendliness, so people are happy to make friends with you. 36 That’s because any wrong action will be quickly picked up by people and they might even pass incorrect judgements (判断) on you, by considering the way you present yourself at the first meeting. 37
Look into the eyes of the person, to whom you’re going to introduce yourself. This can show your confidence. During self-introduction, you should remember to wear a sweet smile on your face while shaking hands with the other person. 38 If the person doesn’t get your name, be sure to spell it. Ask for his/her name as well and repeat it when he/she says it. Always say “nice to meet you” while bringing an end to the conversation.
39 For example, don’t introduce yourself by your nickname (绰号). Don’t introduce yourself with titles, such as Mr. or Mrs., because it creates an over-confident sense in the mind of the person, along with the wrong attitude. Never look for mistakes in the person you’re meeting for the first time. 40 After all, no one wants to be judged by a stranger.
A.You’d better be careful as well.
B.Say your name clearly in a friendly manner.
C.Talk about good things and avoid anything upsetting.
D.Otherwise, he/she will lose interest in meeting you again.
E.And always talk about what you have achieved in a proper way.
F.There are some things you mustn’t do when you introduce yourself.
G.To introduce yourself in the best way, go through the following lines.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Have you ever felt nervous while doing something for the very first time If you got dropped off in a new environment with a bunch of strangers, what would you do It can be extremely difficult, and even frightening at times, to try something 41 .
Recently, a popular Chinese vlogger posted videos teaching people how to take the metro and bus in cities. The first reaction of many netizens was 42 . After all, who doesn’t know how to use public transportation But soon, many others thanked the creator for her thoughtful and 43 videos because she showed people a simple-to-follow set of 44 on what to do.Many had 45 to realize lots of people in China don’t live in large cities. What we may 46 as common knowledge may very well be 47 and confusing to others. Videos like these, which help people to 48 the life skills they may not have, may 49 them a lot of awkwardness.
I remember going to college in America for the first time. When younger, I had already learned many 50 skills, like cooking simple meals. The 51 was different with many of my roommates. They didn’t have these skills I consider very basic. And I didn’t know how to use the dishwasher 52 to almost every American. What my roommates and I did was help each other out by 53 our knowledge about how to do one thing or another.
It is not 54 for a farmer to learn how to ride the metro, just as it is unnecessary for a city person to learn how to raise chickens. But we can learn how to do both — thanks to the people willing to keep a(n) 55 mind about other people and give a helping hand as well.
41.A.special B.new C.unusual D.complicated
42.A.confusion B.relief C.anxiety D.admiration
43.A.long-standing B.expensive C.inspiring D.informative
44.A.introductions B.instructions C.requirements D.inspections
45.A.continued B.seemed C.failed D.refuse
46.A.declare B.employ C.feature D.perceive
47.A.professional B.fascinating C.foreign D.striking
48.A.pick up B.put up C.bring up D.make up
49.A.bring B.allow C.cause D.save
50.A.management B.business C.household D.nutrition
51.A.example B.case C.occasion D.event
52.A.common B.important C.unique D.particular
53.A.applying B.acquiring C.spreading D.sharing
54.A.practical B.beneficial C.essential D.useful
55.A.open B.active C.clear D.honest
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
Every young person has dreams. Some want to be chefs, others hope to become 56 (engineer) or designers. Vocational school students can learn 57 (practice) skills that turn these dreams into reality.
Many successful people started just like you. A famous chef might have begun by 58 (study) cooking at a vocational school. A top car mechanic probably practiced repairing engines in school workshops. These people prove 59 vocational education doesn’t limit your future-it builds it.
The path isn’t always easy. You’ ll need to 60 (work) hard, keep learning, and never give 61 when facing difficulties. But remember, every skill you master 62 (bring) you closer to your dream. Your hands-on training is actually your advantage — you’re gaining real-world experience while 63 (other) are just studying theory.
Hold on to your dreams. With your special skills, you can 64 (creation) your own success story. After all, the world needs excellent technicians as much 65 it needs doctors and lawyers. Your dream is waiting-go for it!
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.假定你是学生会主席李华,你校即将于下个月举行办一个音乐节。请你写一封电子邮件,邀请你的英国朋友Alice参加,内容包括:
(1)音乐会具体信息;(2)音乐会内容;(3)邀请她表演节目。
注意:
1. 词数80左右;2. 开头已经给出,不计入总词数; 3. 可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Alice,
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
第二节(满分25分)
67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
On my last first day of elementary school, I felt my heart beating fast as I stepped into the classroom. My fourth-grade report wasn’t good, and “Needs Improvement” comments made me nervous and uneasy all the time. Although I worked very hard, I failed the final exam. Almost every time the teacher asked me to answer a question, my voice shook. But the moment Mr. Harrison —or “Mr. H”, as he insisted we call him — greeted us with a smile, my nerves disappeared gradually. “Welcome to the fifth grade! Take any seat you like,” he said with a warm voice. Young and energetic, he had a way of making even the shyest students feel at ease. I chose a desk near the front due to my nearsightedness, grateful for his approachable behaviour.
Mr. H was an encouraging class and math teacher and he made learning exciting with his fun ideas and positive attitude. It did not matter whether you were the best or worst student in the class. What he did made you feel you were special. I remember the day when Mr. H announced, “Everyone, we have new students joining the class.” He was holding a cage with three tiny gerbils (沙鼠). Everyone shouted with joy. “They’re part of our family now,” he declared, and indeed, under his guidance, the classroom felt like one. Smiley faces were his trademark. He always put a smiley face on the chalkboard, homework and test papers.
When I failed my first math quiz, he drew a smiley face beside my score and wrote, “Let’s figure this out together.” After class, he pulled me aside, “You’re smarter than you think,” he said. His words carried a quiet certainty that made me sit up straight. They weren’t empty praise—they were an invitation to see myself differently. “But we need to find a way that works for you,” he continued. And he meant it.
注意:1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
He stayed late twice a week to help me with my math.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
By the end of the term, something unexpected happened.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)