2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷02(人教版)(原卷+解析)

文档属性

名称 2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷02(人教版)(原卷+解析)
格式 zip
文件大小 945.7KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-16 14:00:20

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷02(人教版)
全解全析
(满分150分,考试用时120分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:选择性必修一Unit 1~Unit 5(人教版)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.When did the woman call her grandmother
A.On her birthday. B.The day after her birthday. C.The day before her birthday.
【答案】C
【原文】W: Have you called grandma recently I called her last week. The day before her birthday. She said she hadn’t heard from you for weeks.
M: I talked to her the day after you did. We had a pleasant chat.
2.Where does the conversation probably take place
A.In a fruit store. B.At a bakery. C.At the woman’s house.
【答案】B
【原文】M: What kinds of specials do you have today Yesterday I ordered the chocolate cake and it was amazing.
W: We just baked some strawberry cookies. They are very popular today.
3.Why is the woman worried about her brother
A.He is out of shape. B.He is under exam stress. C.He is addicted to games.
【答案】C
【原文】W: I’ve been really worried about my brother. He’s spending all his time playing online games.
M: That’s a difficult situation. Maybe you should suggest some other activities that he might enjoy.
4. What had the man intended to do
A.Go cycling. B.Wash the dishes. C.Wipe the floor.
【答案】A
【原文】M: It is raining so hard and I can’t go cycling with Bob. What would you like me to do, wipe the floor
W: I’d prefer it if you could do the dishes for me.
5. What is the woman probably going to do next
A.Talk to the lecturer.
B.Upload her recording.
C.Catch up on the lecture.
【答案】C
【原文】W: Hey, how was the lecture you attended yesterday
M: It was amazing. The speaker was so engaging, and the topic was really insightful.
W: Wow, I wish I could have been there.
M: Guess what They’re going to post the recording online.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What are the speakers talking about
A.A teacher. B.A school. C.A student.
7.What do we know about Miss Lora
A.She is talkative. B.She values respect. C.She cares little about others.
【答案】6.A 7.B
【原文】M: Who was the best teacher that you ever had
W: That would have to be Miss Lora, my fourth grade teacher.
M: What was she like
W: She was patient, kind, fun, smart, caring and yet strict too. I really learned a lot from her.
M: What kind of things did you learn from her
W: She taught us that you can do anything you want to.
M: Anything Do you really believe that we can do anything
W: If you really want to do something and you work hard at it, I believe you can do it.
M: You said she was strict. Did she have a lot of rules
W: She had some rules that helped us to feel comfortable. For example, the students had to treat each other with respect or they would be disciplined.
M: I see. It sounds like she really cared about her students.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.Who mainly uses the USA Learns
A.Young children. B.Middle school students. C.Adults.
9.What will James use the course for
A.Increasing vocabulary. B.Learning American culture. C.Taking a US Citizenship course.
10.How did the woman know about the course
A.From a friend. B.From a website. C.From a magazine.
【答案】8.C 9.A 10.B
【原文】W: James, have you ever heard about the website USA Learns
M: No. Is it a website for English learning
W: Yes. But it isn’t suitable for children. It is mainly popular with grown-ups. There are a lot of video lessons and thousands of activities. You can learn cultural facts and language skills to adapt to life in the United States.
M: That sounds good.
W: Yes. Alongside courses in grammar, vocabulary, and pronunciation, USA Learns has a helpful US Citizenship course.
M: Well, I’m not really interested in that course. But I do need it to learn some new words.
W: Then you can give it a try.
M: I will. By the way, have you ever used it
W: No. I learned about it on the Internet the other day. I thought you’d be interested, so I decided to tell you about it.
M: Thanks. I’m really interested.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.How much did the man weigh two months ago
A.About 150 pounds. B.About 160 pounds. C.About 170 pounds.
12.How did the woman know how to lose weight
A.From a book. B.From a friend. C.From a cook.
13.What does the man plan to do
A.Change his diet. B.Learn about an author. C.Start to exercise regularly.
【答案】11.B 12.A 13.A
【原文】M: Wow, I’m really getting fat. I’ve gained 10 pounds in the last two months.
W: How much do you weigh
M: I think about 170 pounds.
W: Do you exercise regularly
M: Not recently, because I’m meeting a tight deadline.
W: What kind of foods do you eat
M: I usually get take-out or fast food because I don’t have enough time to cook.
W: I was reading a diet book the other day. It said that if you eat meat and nothing else, you’ll lose weight quickly. One of my friends told me he tried it and lost 20 pounds.
M: That sounds good, but I’m not sure how long I could do that. Well, I think I’m going to try it anyway. Who’s the author
W: I can’t remember. It’s not that popular. When I get home I’ll check and give you a call.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.What are the man and the woman doing while talking
A.Attending a party. B.Visiting an art exhibition. C.Having a picnic.
15.Where does Tony come from
A.He’s a German.
B.He comes from New York.
C.He’s a native of Portland.
16.What does Susan do
A.She’s an art teacher at the Art College.
B.She teaches art in a high school.
C.She’s a waitress in a restaurant.
17.What does Tony ask Susan to do next week
A.Come to his art exhibition.
B.Attend his graduation ceremony.
C.Be his model at the Art College.
【答案】14.A 15.C 16.B 17.A
【原文】M: Great party, isn’t it
W: Yes. And the food is wonderful.
M: By the way, I’m Tony.
W: Hi Tony. I’m Susan, nice to meet you.
M: Me too. Are you from the States
W: Actually, I was born in Germany, my dad’s German, but I grew up in New York. How about you
M: Oh, me I grew up right here in Portland.
W: Ah, so you’re a local boy. What do you do
M: Right now I’m in school. How about you
W: I’m an art teacher at Grant High School.
M: Really I’m an art student in college here. I graduate this year.
W: No kidding
M: Yes. There’s an exhibition for my graduation next week. I have a couple of paintings in it. Would you like to come
W: I’d love to. That would be excellent.
M: Great. The first day is on Monday. It’s at the art college.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What will happen next Monday
A.The school will be closed.
B.The football stadium will be closed.
C.There will be a National Teachers’ Meeting.
19.How much will it cost a student to go on the ski trip
A.$100. B.$300. C.$400.
20.Who is in Grade 11
A.Tommy Harrison. B.Mark Chen. C.Joan Mitchell.
【答案】18.A 19.B 20.C
【原文】Hello, everyone. The football stadium will be closed this week. That means the field and surrounding seats will not be open to students. The parking lot, however, is still open for extra space. Next, as you all know, next Monday marks the anniversary of Martin Luther King Jr. Day, so the school and all classes will be closed on that day. Next Tuesday will mark the National Teachers’ Meeting, so students will be back to school on Wednesday as normal. Moving on, if you have signed up for the annual ski trip at the end of the month, you will need your parents to call in and tell us that they are allowing you to go. The trip costs $300 for students, and $100 more for anyone else. If your family belongs to the Town Savings Club, you will receive a gift card. Finally, we’d like to wish Tommy Harrison in Grade 10, Joan Mitchell in Grade 11, and Mark Chen in Grade 7 a very happy birthday.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Which book you should read based on your next travel destination
Haruki Murakami’s “1Q84” is a dystopian adventure that’s perfect for the plane ride to Japan.
Famed Japanese author Haruki Murakami creates an alternate 1984 called 1Q84 where nothing feels right and everything is slightly different. Set in Tokyo, Japan, this dystopian, mystery-filled fantasy novel is sure to keep your captivated during your trip.
Bring “One Hundred Years of Solitude” to read in South America.
A significant work of literature, Gabriel Garcia Marquez’s classic follows generations of the Buendia family as they live in their South-American town. Garcia Marquez’s magical realism paired with his lush descriptions makes the book a perfect read for visiting some of the breathtaking sights of South America.
Consider picking up “The Great Gatsby” if you’re going to The Hamptons in New York.
Although the “West Egg” and “East Egg” in the classic novel more greatly resemble the Great-Neck and Port-Washington peninsulas (半岛) on Long Island, F. Scott Fitzgerald is believed to have been inspired by the Hamptons when crafting this book. Set in the Jazz Age, the book’s decadence, hot summers, and longing for past lovers make it a great companion for pool hopping, charcuterie eating, and luxury shopping in The Hamptons.
As you’re travelling around Amsterdam, read “The Fault in Our Stars”.
Previously adapted into a film in 2014, John Green’s story of star-crossed teenagers famously includes a trip to Amsterdam. The Anne Frank House and The Rijksmuseum are two of many major destinations mentioned in the book. Plus, the bench from the film adaptation of this novel has ever become its own tourist spot.
21.If you are into parallel existence and you are full of imagination, which book would you like to pick up
A.The Fault in Our Stars. B.One Hundred Years of Solitude.
C.1Q84. D.The Great Gatsby.
22.Which one of the followings is NOT true
A.Generations of the Buentia family live in their South-American town.
B.One Hundred Years of Solitude is a book mainly about sights of South America.
C.“West Egg” and “East Egg” are both place names.
D.The Great Gatsby is written by F. Scott Fitzgerald.
23.An excerpt from the book: One might marvel at the insanity (疯狂) of the situation: A mother sends her16-year-old daughter alone with a 17-year old boy out into a foreign city.
According to the introduction mentioned above, which city is probably this foreign city
A.Tokyo. B.New York. C.Amsterdam. D.Sao Paulo.
【答案】21.C 22.B 23.C
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了四本前往旅行目的地时可以阅读的文学作品。
21.细节理解题。根据第一段中“Famed Japanese author Haruki Murakami creates an alternate 1984 called 1Q84 where nothing feels right and everything is slightly different. Set in Tokyo, Japan, this dystopian, mystery-filled fantasy novel is sure to keep your captivated during your trip. (日本著名作家村上春树创造了另一个1984,名为1Q84,在那里一切都感觉不对劲,一切都略有不同。以日本东京为背景,这本反乌托邦、充满神秘的奇幻小说一定会让你在旅途中着迷)”可知,《1Q84》这本书涉及平行存在,充满神秘,因此适合对平行存在感兴趣、充满想象力的读者。故选C项。
22.细节理解题。根据第二段中“A significant work of literature, Gabriel Garcia Marquez’s classic follows generations of the Buendia family as they live in their South-American town. (作为一部重要的文学作品,加布里埃尔·加西亚·马尔克斯的经典作品讲述了布恩迪亚家族几代人在南美小镇上的生活)”和第三段中“Although the “West Egg” and “East Egg” in the classic novel more greatly resemble the Great-Neck and Port-Washington peninsulas (半岛) on Long Island, F. Scott Fitzgerald is believed to have been inspired by the Hamptons when crafting this book. (虽然经典小说中的“West Egg”和“East Egg”更像长岛的大颈和华盛顿港半岛,但人们认为,弗·斯科特·菲茨杰拉德在创作这本书时受到了汉普顿斯的启发)”可知,布恩迪亚家族家族几代人都住在他们的南美小镇上,“West Egg”和“East Egg”都是地名,《了不起的盖茨比》是弗·斯科特·菲茨杰拉德写的,A、C、D与文意相符。根据第二段中“Garcia Marquez’s magical realism paired with his lush descriptions makes the book a perfect read for visiting some of the breathtaking sights of South America. (加西亚·马尔克斯的魔幻现实主义与他丰富的描写相结合,使这本书成为参观南美洲一些令人惊叹的景点的完美读物)”可知,B项“《百年孤独》是一本主要描写南美洲风景的书”与文意不符。故选B项。
23.推理判断题。根据第四段中“Previously adapted into a film in 2014, John Green’s story of star-crossed teenagers famously includes a trip to Amsterdam. (约翰·格林的故事曾于2014年被改编成电影,讲述了一群命运多舛的青少年,其中有一段著名的阿姆斯特丹之旅)”可知,《无比美妙的痛苦》这本书中包含青少年前往阿姆斯特丹的故事,再结合题干中“有人可能会对这种疯狂的情况感到惊讶:一位母亲把她16岁的女儿和一个17岁的男孩单独送到一个外国城市”的摘要可知,该摘要出自《无比美妙的痛苦》这本书,这座外国城市是阿姆斯特丹。故选C项。
B
For the past year, I’ve spent many hours and many Tuesdays volunteering at a wonderful zoo. I worked in the kitchen, helping to prepare food for the animals. This zoo is part of the AZA (Association of Zoos and Aquariums). Many animals here are part of a special program. The goal of this program is to protect animal species (物种) that are at risk or in danger of disappearing. The zoo has breeding plans to help these animals survive.
I quickly learned that it’s easy to love all the animals. I especially liked one animal right away — the zoo’s prehensile-tailed porcupine (卷尾豪猪) named Fin. You might have seen YouTube videos of these animals eating and making cute noises. I learned that Fin really loves bananas and likes to peel them himself. One of my favorite things about Fin is his little nose, which looks like a pig’s nose.
I also learned that nothing gets done without teamwork from the animal keepers. Taking care of all the zoo animals requires a lot of work. The keepers know a lot about every animal in the zoo. They work very hard, day and night, to keep the animals safe and healthy. Even in winter, the keepers stay at the zoo to make sure all the animals are happy and fed.
Zoos are important. They teach visitors why we need to protect these animals and their homes. Most zoos care deeply for their animals and work very hard to keep them happy and healthy.
24.What do we know about the AZA program
A.It feeds animals with natural foods. B.It searches for uncommon animals.
C.It saves species from dying out. D.It provides wild areas for animals.
25.What is one of the author’s favorite things about Fin
A.Fin’s love for bananas. B.Fin’s nose similar to a pig’s.
C.Fin’s appearance in YouTube videos. D.Fin’s cute eating noises.
26.What does the author imply about zookeepers
A.They have medical backgrounds. B.They train animals for exercises.
C.They become animals’ friends. D.They value animals’ emotions.
27.What can be inferred from the last paragraph
A.Zoos are not animal cages. B.Zoos should be free to all.
C.Zoos are not as good as nature. D.Zoos should be under control.
【答案】24.C 25.B 26.D 27.A
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述的是作者志愿者经历,分享动物园在物种保护、团队协作及教育中的重要性,并表达对动物和饲养员工作的热爱。
24.细节理解题。根据文章第一段中的“The goal of this program is to protect animal species (物种) that are at risk or in danger of disappearing. The zoo has breeding plans to help these animals survive.(该计划的目标是保护濒危或濒临灭绝的动物物种。动物园有繁殖计划来帮助这些动物生存)”可知,该项目的目的是管理特定物种的种群,包括濒危物种,并通过繁育计划保护它们,换句话说,AZA项目拯救物种免于灭绝。故选C。
25.细节理解题。根据文章的第二段中的“One of my favorite things about Fin is his little nose, which looks like a pig’s nose.(我最喜欢Fin的一点是他的小鼻子,看起来像猪鼻子)”可知,作者最喜欢Fin一点是它的鼻子像猪鼻子。故选B。
26.推理判断题。根据文章第三段中的“The keepers know a lot about every animal in the zoo. They work very hard, day and night, to keep the animals safe and healthy. Even in winter, the keepers stay at the zoo to make sure all the animals are happy and fed.(饲养员对动物园里的每一种动物都很了解。他们日夜努力工作,以保证动物的安全和健康。即使在冬天,饲养员也会呆在动物园里,确保所有的动物都吃得饱饱的)”可知,作者强调饲养员日夜工作确保动物健康快乐,甚至在寒冷季节留守。由此推知,他们重视动物的情感需求。故选D。
27.推理判断题。末段“Zoos are important. They teach visitors why we need to protect these animals and their homes. Most zoos care deeply for their animals and work very hard to keep them happy and healthy.(动物园很重要。它们教导游客为什么我们需要保护这些动物和它们的家园。大多数动物园都非常关心他们的动物,努力工作以保持它们的快乐和健康)”指出动物园的教育意义和保护作用,旨在强调它们并非囚禁动物的地方,而是保护与教育的场所。故选A。
C
Earthquakes usually happen on the edges of large sections of the Earth’s plates. These plates slowly move over a long period of time. Sometimes the edges, which are called fault lines, can get stuck, but the plates keep moving. Pressure slowly starts to build up where the edges are stuck and, once the pressure gets strong enough, the plates will suddenly move causing an earthquake.
Generally before and after a large earthquake there will be smaller earthquakes. The ones that happen before are called foreshocks. The ones that happen after are called aftershocks. Scientists don’t really know if an earthquake is a foreshock until the bigger earthquake occurs.
Scientists use seismic waves (地震波) to measure how big an earthquake is. They use a device called a seismograph (地震仪) to measure the size of the waves. The size of the waves is called the magnitude.
To tell the strength of an earthquake scientists use a scale called the Moment Magnitude Scale or MMS. You usually won’t even notice an earthquake unless it measures at least a 3.0 on the MMS scale. Here are some examples of what may happen depending on the scale:
4.0- Could shake your house as if a large truck were passing close by. Some people may not notice.
5.0- If you are in a car, it may shake. Glasses and dishes may rattle. Windows may break.
6.0- Items will fall off shelves. Walls in some houses may crack and windows break. Pretty much everyone near the centre will feel this one.
7.0-Weaker buildings will collapse and cracks will occur in bridges and on the street.
8.0-Many buildings and bridges fall down. Large cracks in the earth.
9.0 and up-Whole cities flattened and large-scale damage.
28.If a 5.0-magnitude earthquake hit your area, what might happen
A.Your house might shake violently.
B.People might feel no shaking at all.
C.The family photo may fall off the wall.
D.There might be cracks everywhere on the street.
29.What does the author mean by saying the underlined sentence in Paragraph 2
A.It’s still hard to tell foreshocks from main earthquakes.
B.Scientists can’t exactly measure the strength of an earthquake.
C.People may ignore foreshocks when an earthquake is not so strong.
D.The earthquake won’t cause any damage unless it reaches 9.0 MMS.
30.The writer explains the concepts concerning the earthquake by ________.
A.listing examples B.giving explanations
C.making comparisons D.offering data
31.The passage is written mainly to ________.
A.enrich people’s knowledge of self-rescue in disasters
B.stress the importance of earthquake rescue
C.issue early warnings before an earthquake
D.present facts about the earthquake
【答案】28.C 29.A 30.B 31.D
【导语】本文是一篇说明文,介绍了关于地震的相关事实,如地震产生的原因、大地震前后会有小地震、地震波的含义、地震强度的测量方式以及不同级别的地震可能会发生的一些事情。
28.细节理解题。根据题干中的“5.0-magnitude earthquake”定位到文章第四段中的例子描述部分,其中提到“5.0-If you are in a car, it may shake. Glasses and dishes may rattle. Windows may break. (5.0级地震——如果你在车里,车可能会摇晃。玻璃杯和盘子可能会哐啷作响(发出碰撞声)。窗户可能会破碎)”可知,5.0级地震会导致车摇晃,玻璃杯和盘子等物品晃动、发生碰撞与以及窗户破裂,结合选项,家庭照片由于晃动从墙上掉下是有可能的;C选项“The family photo may fall off the wall.(这张家庭照片可能会从墙上掉下来。)”符合题意 。故选C。
29.词句猜测题。根据划线句前面的内容“Generally before and after a large earthquake there will be smaller earthquakes. The ones that happen before are called foreshocks. The ones that happen after are called aftershocks.(一般来说,在一次大地震发生之前和之后,都会出现一些较小的地震。发生在震前的地震被称为前震,而发生在震后的地震则被称为余震。)”;同时根据划线句“Scientists don’t really know if an earthquake is a foreshock until the bigger earthquake occurs. (科学家在更大的地震发生之前,真的不知道一场地震是否是前震)”可知,在主震发生之前,科学家难以准确判断之前的小震是否为前震,直到大地震发生,科学家才真正知道这次地震是否是前震,故划线句意味着:在主震发生之前,科学家难以准确判断之前的小震是否为前震。A选项“It’s still hard to tell foreshocks from main earthquakes.(仍然很难区分前震和主震)”准确表达了原文的意思。故选A。
30.推理判断题。根据第一段中“These plates slowly move over a long period of time. Sometimes the edges, which are called fault lines, can get stuck, but the plates keep moving. Pressure slowly starts to build up where the edges are stuck and, once the pressure gets strong enough, the plates will suddenly move causing an earthquake.(这些板块在很长一段时间内缓慢移动。有时被称为断层线的边缘会被卡住,但板块仍在移动。在边缘被卡住的地方,压力开始慢慢增大,一旦压力足够大,板块就会突然移动,引起地震)”可知,作者在解释地震发生的原因时,作者详细描述了板块运动、断层线卡住、压力积聚等过程,因此作者是通过解释原因的论证方式来解释有关地震的概念。故选B。
31.推理判断题。根据第一段中“Earthquakes usually happen on the edges of large sections of the Earth’s plates. These plates slowly move over a long period of time. Sometimes the edges, which are called fault lines, can get stuck, but the plates keep moving. Pressure slowly starts to build up where the edges are stuck and, once the pressure gets strong enough, the plates will suddenly move causing an earthquake.(地震通常发生在地球板块边缘区域。这些板块在很长一段时间内缓慢移动。有时板块边缘(被称为断层线)会卡住不动,但板块仍会继续移动。当板块边缘卡住时,压力会逐渐累积起来,一旦压力达到足够大,板块就会突然移动,从而引发地震。)”以及通读全文,全文主要围绕地震这一主题展开,介绍了地震的发生原因、前震和余震的概念、地震大小的测量方法以及不同震级地震可能造成的影响等事实性信息。可知,文章目的是为了陈述关于地震的一些事实。故选D。
D
Facial makeup serves multiple purposes, including expressing character features, indicating the character’s situation, creating psychological distance between the play and the audience, and generating artistic stimulation.
Facial makeup in Peking Opera can tell information about a character’s personality, emotions, and fate. For example, Xiang Yu’s painted “crying” eyes symbolize his tragic ending, while Bao Gong’s frowning shows his worried look. The Monkey King’s unique monkey-shaped face indicates his identity as a monkey character.
The use of facial makeup in Peking Opera creates a psychological distance between the audience and the performers. By hiding the actors’ true faces with painted patterns and colors, the audience is prevented from seeing the actors’ actual appearance. This helps to avoid the false idea of mere copying and allows the audience to appreciate the performance as a work of art rather than a realistic representation.
The use of different facial makeup styles, such as the “Dahualian” (painted face with a white base) and “Jundai” (grotesque makeup) , creates a sharp contrast. This contrast highlights the beauty of the “Sheng”(male) and “Dan”(female) characters and the grotesqueness (怪诞) of the “Jing”(painted face) characters.
In addition, the use of thick, bright oil colors and various patterns, combined with the powerful and rough voice of the Jing actors, generates strong artistic stimulation that can excite and shock the audience.
While there are general principles and conventions for facial makeup, variations occur based on factors such as the repertoire (剧目), age of the characters, and the actors’ faces. The facial makeup of characters appearing together, especially the tone color, should not be overly heavy. This ensures visual harmony and enables the audience to distinguish different roles, even from a distance.
The traditional Chinese opera uses various facial makeup styles to represent different characters and convey their personalities. The makeup techniques and patterns used are highly stylized and follow specific rules and methods.
32.What is the function of facial makeup in Peking Opera according to Para.2
A.To describe actors’ personal characters.
B.To visually communicate character details.
C.To allow actors to change roles quickly.
D.To show social status through different designs.
33.What does makeup help audiences focus on
A.Actors’ real looks. B.Makeup techniques.
C.The realistic representation. D.The artistic performance.
34.What effect do contrasting makeup styles create
A.Shocking the audience. B.Emphasizing role differences.
C.Highlighting costume colors. D.Simplifying character recognition.
35.Why are very heavy makeup colors avoided
A.To save makeup time. B.To reduce the use of materials.
C.To have clear role distinction. D.To follow fashion trends.
【答案】32.B 33.D 34.B 35.C
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了京剧脸谱通过多样化设计、象征意义和艺术手法,在塑造角色性格、传递情感命运、制造心理距离及强化戏剧效果中的重要作用。
32.推理判断题。根据第二段“Facial makeup in Peking Opera can tell information about a character’s personality, emotions, and fate. For example, Xiang Yu’s painted “crying” eyes symbolize his tragic ending, while Bao Gong’s frowning shows his worried look. The Monkey King’s unique monkey-shaped face indicates his identity as a monkey character.( 京剧中的脸谱可以透露人物的性格、情感和命运。例如,项羽“哭泣”的眼睛象征着他悲惨的结局,而包公的皱眉显示了他的担忧。孙悟空独特的猴形脸表明他是猴子角色)”可知,京剧脸以视觉的方式传达角色细节。故选B项。
33.细节理解题。根据第三段中“This helps to avoid the false idea of mere copying and allows the audience to appreciate the performance as a work of art rather than a realistic representation.( 这有助于避免仅仅是复制的错误想法,并允许观众将表演视为艺术作品而不是现实表现)” 可知,脸谱隐藏演员真实面容,避免观众认为这只是模仿,让观众将表演作为艺术作品欣赏,而不是现实呈现。故选D项。
34.细节理解题。根据第四段中“This contrast highlights the beauty of the “Sheng”(male) and “Dan”(female) characters and the grotesqueness (怪诞) of the “Jing”(painted face) characters.( 这种对比突出了“生”(男性)和“旦”(女性)的美,以及“净”(彩脸)的怪诞。)”可知,不同脸谱风格的对比突出了生旦角色的美和净角的怪诞,即强调了角色差异。故选B项。
35.细节理解题。根据第六段中“The facial makeup of characters appearing together, especially the tone color, should not be overly heavy. This ensures visual harmony and enables the audience to distinguish different roles, even from a distance.( 一起出现的人物的面部表情,尤其是色调,不宜过于厚重。这确保了视觉上的和谐,使观众即使在远处也能区分不同的角色)”可知,避免使用过重的妆容颜色是为了确保视觉和谐,让观众能够区分不同角色。故选C项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
People hate packaging. And, yes, there’s a lot of bad and wasteful packaging out there. 36 When it comes to protecting and dispensing (分发) food, the right package can greatly reduce waste. Here are a few examples.
Packaging keeps the meat fresh.
We throw away a fifth of the beef we buy — the equivalent (等量) of 8 million cows each year — often because it goes bad before we cook it. The solution 37 Case-ready packaging can lengthen that shelf life to up to 21 days. If the meat you bought isn’t going to be eaten within a few days, case-ready packaging is the better choice for the environment.
38
This dairy waste can be avoided with packaging technology such as Tetra Pak (利乐包装纸盒), which is commonly used in Europe and Asia to keep milk from spoiling, even without refrigeration. Recycled or not, Tetra Pak is a good environmental bet because it can lengthen the shelf life of milk up to nine months. 39 Once again, the environmental benefit of the food-protection technology outweighs the harmful impact of the packaging itself.
Packaging Fixes Sticky Situations.
40 One example of waste-reducing packaging is the concept project shown from designer Drew Stanley. He designed a peanut butter jar made of a soft material which can be turned inside out and scraped (刮掉) clean, avoiding sticky food sticking to your fingers.
A.Packaging protects milk.
B.Using Tetra Pak packaging.
C.But packaging isn’t always the enemy.
D.We should pay attention to the rubbish produced by packaging.
E.Scientists have developed packaging that can keep refrigerated meat fresh for weeks.
F.It can reduce the need for refrigeration and the amount of milk that goes wasted.
G.Food left behind in jars and bottles makes up a surprising amount of waste.
【答案】36.C 37.E 38.A 39.F 40.G
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了正确的包装可以有效减少浪费。
36.空格前的句子“People hate packaging. And, yes, there’s a lot of bad and wasteful packaging out there.(人们讨厌包装。是的,有很多糟糕和浪费的包装。)”说因为浪费,人们讨厌包装。而空格后的句子“When it comes to protecting and dispensing (分发) food, the right package can greatly reduce waste.(在保护和分配食物时,正确的包装可以大大减少浪费。)”又说正确的包装可以大大减少浪费。由此可推知,观点发生了转变,故空处应该填转折句进行过渡。C项“But packaging isn’t always the enemy.(但包装并不总是环境的敌人)”填入空格处,符合文章行文逻辑。故选C项。
37.根据空格前的句子“We throw away a fifth of the beef we buy—the equivalent (等量) of 8 million cows each year—often because it goes bad before we cook it. The solution (我们扔掉了我们购买的五分之一的牛肉——相当于每年800万头牛——通常是因为它们在我们烹饪之前就变质了。解决方案 )”可知,空格处的句子应该提到防止牛肉变质的解决方案。所以E项“Scientists have developed packaging that can keep refrigerated meat fresh for weeks.(科学家们已经开发出一种可以使冷藏肉类保持数周新鲜的包装。)”填入空格处,符合语境。故选E项。
38.空格处是该部分的主题句。根据下文的内容“This dairy waste can be avoided with packaging technology such as Tetra Pak (利乐包装纸盒), which is commonly used in Europe and Asia to keep milk from spoiling, even without refrigeration. Recycled or not, Tetra Pak is a good environmental bet because it can lengthen the shelf life of milk up to nine months.(使用利乐包等包装技术可以避免这种乳制品浪费。利乐包在欧洲和亚洲通常用于防止牛奶变质,即使没有冷藏。无论回收与否,利乐包都是一个很好的环保选择,因为它可以将牛奶的保质期延长到9个月。)”可知,该部分主要是说利乐包对牛奶的保护作用。所以,A项“Packaging protects milk.(包装保护牛奶。)”填入空格处,可以作为该部分的主题句,符合语境。故填A项。
39.根据空格后的句子“Once again, the environmental benefit of the food-protection technology outweighs the harmful impact of the packaging itself.(再一次,食品保护技术的环境效益超过了包装本身的有害影响。)”可知,空格处的句子应该表明食品保护技术的环境效益超过了包装本身有害影响的事实。所以,F项“It can reduce the need for refrigeration and the amount of milk that goes wasted.(它可以减少对冷藏的需求和浪费的牛奶量。)”填入空格处,符合语境。因为冷藏需要能量,而浪费牛奶也是对环境有害。故选F项。
40.空格后的句子“One example of waste-reducing packaging is the concept project shown from designer Drew Stanley. He designed a peanut butter jar made of a soft material which can be turned inside out and scraped clean, avoiding sticky food sticking to your fingers.(设计师德鲁·斯坦利展示的概念项目就是减少废物包装的一个例子。他设计了一种用柔软材料制成的花生酱罐,可以翻转过来刮干净,避免粘稠的食物粘在手指上。)”提到了设计师Drew Stanley设计了一种新的方式来解决罐装食物的浪费,由此可推知,空格处应与罐装食品造成浪费有关。G项“Food left behind in jars and bottles makes up a surprising amount of waste.(留在罐子和瓶子里的食物造成了惊人的浪费)”填入空格处,符合语境。故选G项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Cycling becomes more popular nowadays. Some may argue that it brings tiredness but it’s nothing, 41 with the joy of climbing huge mountains or seeing splendid sights. My cycling career of 13 years ended when I was 75. Though I am now no longer 42 enough to bear the long days and big climbs, I have my 43 .
It was easy to meet different people with 44 during the trips, where I got to 45 the very best in people. In 2007, a stranger stopped her car alongside me to make me a most welcome cup of tea. In 2014, a couple 46 me their place to spend the night.
The support and comfort they gave was a(n) 47 change from the long hours I had spent alone on the bike. As each trip 48 its end, I gradually forgot the long hours of riding. Happy memories of the trip 49 took the place of the pain and failure I experienced.
Meanwhile, cycling gave me much time to 50 sufferings I went through in my life. Time 51 everything. Cycling also taught me to like who I am. I finally realised that I had more courage than I ever imagined, which was 52 in these trips. No matter how far the 53 was, I could get there without any support.
These were the adventures of my life, and they were 54 memories. With cycling, the success or failure 55 not on luck or conditions but on me alone.
41.A.exchanged B.compared C.mixed D.contacted
42.A.strong B.happy C.wise D.creative
43.A.solutions B.strengths C.memories D.dreams
44.A.power B.energy C.kindness D.confidence
45.A.make B.admire C.welcome D.experience
46.A.supported B.paid C.offered D.showed
47.A.pleasant B.slow C.unique D.obvious
48.A.neared B.brought C.recorded D.advanced
49.A.naturally B.finally C.gracefully D.recently
50.A.get close to B.give in to C.look forward to D.think back to
51.A.wastes B.repairs C.tracks D.keeps
52.A.caught B.requested C.needed D.affected
53.A.future B.source C.relationship D.destination
54.A.annoying B.impressive C.extra D.painful
55.A.calls B.focuses C.agrees D.depends
【答案】
41.B 42.A 43.C 44.C 45.D 46.C 47.A 48.A 49.B 50.D 51.B 52.C 53.D 54.B 55.D
【导语】本文是一篇夹叙夹议文。作者回顾了自己13年的骑行生涯,虽然因年龄增长不再适合长途骑行,但骑行带来的美好回忆和人生感悟让他倍感珍惜。骑行中遇到的善良的陌生人、克服困难的勇气以及自我成长的过程,都成为作者生命中宝贵的财富。
41.考查动词词义辨析。句意:有些人可能会认为骑行带来了疲惫,但与攀爬高山或欣赏壮丽景色的快乐相比,这些疲惫不值一提。A. exchanged交换;B. compared比较;C. mixed混合;D. contacted联系。根据前文“Some may argue that it brings tiredness but it’s nothing”及后文“with the joy of climbing huge mountains or seeing splendid sights.”可知,骑行的疲惫与攀爬高山或欣赏壮丽景色的快乐相比,不值一提。故选B项。
42.考查形容词词义辨析。句意:虽然我现在不再强壮到能够承受长时间的骑行和大爬坡,但我有我的回忆。A. strong强壮的;B. happy快乐的;C. wise明智的;D. creative有创造力的。根据后文“enough to bear the long days and big climbs”可知,作者的身体现在不再强壮到能够承受长时间的骑行和大爬坡。故选A项。
43.考查名词词义辨析。句意:虽然我现在不再强壮到能够承受长时间的骑行和大爬坡,但我有我的回忆。A. solutions解决方案;B. strengths优势;C. memories回忆;D. dreams梦想。根据后文“In 2007, a stranger stopped her car alongside me to make me a most welcome cup of tea. In 2014, a couple      me their place to spend the night.”作者回忆骑行中的美好经历可知,作者有骑行的回忆。故选C项。
44.考查名词词义辨析。句意:在旅行中很容易遇到不同的人,他们都很善良,我从中体验到了人性中最美好的一面。A. power力量;B. energy能量;C. kindness善良;D. confidence信心。根据后文“where I got to      the very best in people.”及作者遇到的陌生人给予的帮助可知,这些人都很善良。故选C项。
45.考查动词词义辨析。句意:在旅行中很容易遇到不同的人,他们都很善良,我从中体验到了人性中最美好的一面。A. make制造;B. admire钦佩;C. welcome欢迎;D. experience体验。根据前文“It was easy to meet different people with      during the trips”及后文“the very best in people”可知,作者在旅行中体验到了人性中最美好的一面。故选D项。
46.考查动词词义辨析。句意:2014年,一对夫妇主动提出让我在他们的地方过夜。A. supported支持;B. paid支付;C. offered主动提供;D. showed展示。根据后文“their place to spend the night”可知,这对夫妇主动提供住宿给作者。故选C项。
47.考查形容词词义辨析。句意:他们给予的支持和安慰与我长时间独自骑行相比是一个愉快的变化。A. pleasant愉快的;B. slow缓慢的;C. unique独特的;D. obvious明显的。根据前文“The support and comfort they gave”可知,这些支持和安慰是愉快的。故选A项。
48.考查动词词义辨析。句意:随着每次旅行接近尾声,我逐渐忘记了长时间的骑行。A. neared接近;B. brought带来;C. recorded记录;D. advanced前进。根据“As each trip      its end, I gradually forgot the long hours of riding. Happy memories of the trip      took the place of the pain and failure I experienced.”可知,旅行接近尾声。故选A项。
49.考查副词词义辨析。句意:旅行的快乐记忆最终取代了我所经历的痛苦和失败。A. naturally自然地;B. finally最终;C. gracefully优雅地;D. recently最近。根据前文“As each trip      its end, I gradually forgot the long hours of riding.”可知,快乐的记忆最终取代了痛苦。故选B项。
50.考查动词短语辨析。句意:同时,骑行给了我很多时间回顾我生活中经历的苦难。A. get close to接近;B. give in to屈服于;C. look forward to期待;D. think back to回顾。根据后文“sufferings I went through in my life”可知,作者回顾生活中的苦难。故选D项。
51.考查动词词义辨析。句意:时间修复一切。A. wastes浪费;B. repairs修复;C. tracks追踪;D. keeps保持。根据前文“Meanwhile, cycling gave me much time to      sufferings I went through in my life.”可知,时间可以修复一切。故选B项。
52.考查动词词义辨析。句意:我终于意识到,我拥有比想象中更多的勇气,这些勇气在这些旅行中是需要的。A. caught抓住;B. requested请求;C. needed需要;D. affected影响。根据前文“I finally realised that I had more courage than I ever imagined”可知,这些勇气在旅行中是需要的。故选C项。
53.考查名词词义辨析。句意:无论目的地有多远,我都能在没有任何支持的情况下到达。A. future未来;B. source来源;C. relationship关系;D. destination目的地。根据前文“No matter how far”可知,这里指的是目的地。故选D项。
54.考查形容词词义辨析。句意:这些是我生命中的冒险,也是令人印象深刻的回忆。A. annoying恼人的;B. impressive令人印象深刻的;C. extra额外的;D. painful痛苦的。根据前文“These were the adventures of my life”可知,这些回忆是令人印象深刻的。故选B项。
55.考查动词词义辨析。句意:骑行的成功或失败不取决于运气或条件,而仅仅取决于我自己。A. calls呼叫;B. focuses聚焦;C. agrees同意;D. depends取决于。根据后文“not on luck or conditions but on me alone”可知,骑行的成功或失败取决于作者自己。故选D项。
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
As the capital of 13 dynasties (朝代) throughout Chinese history, Xi’an has never been far from sports. From the Western Zhou Dynasty to the Tang Dynasty, the city 56 (hold) many sports events, such as cuju.
Cuju was 57 ancient Chinese competitive game involving kicking a ball through an opening. As the ancestor of soccer, it first appeared in the ancient Chinese historical work Zhan Guo Ce, in which cuju 58 (describe) as one of amusements among the general public.
Later, cuju was 59 (common) played in the army during the Han Dynasty(202BC-220AD). Emperor Hangaozu Liu Bang, the first emperor of the Western Han Dynasty, not only liked watching cuju games, 60 always tried his footwork on the playground. Liu Che, Emperor Wu of the Han Dynasty, 61 was crazy about cuju, would set up a cuju field wherever his army went. He used cuju as a way of 62 (train) soldiers.
The 63 (early) record of women cuju players dates back to the Han Dynasty. We can see from the paintings females with their hair 64 (tie), waving their sleeves and looking elegant (优雅的) when they were playing
As a way of national cultural 65 (protect), cuju was listed into the first batch of China’s intangible cultural heritages (非物质文化遗产) in 2006.
【答案】
56.held 57.an 58.was described 59.commonly 60.but 61.who 62.training 63.earliest 64.tied 65.protection
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了蹴鞠的历史来源。汉武帝喜爱蹴鞠,经常使用它来训练士兵,而汉代女性也有踢蹴鞠的记载。作为中国国家文化的一部分,蹴鞠被列入了中国非物质文化遗产的名录。
56.考查动词。句意:从西周到唐朝,这座城市举办了许多体育赛事,比如蹴鞠。分析句子,设空处使用动词作谓语,根据前文的From the Western Zhou Dynasty to the Tang Dynasty可知,句子表述过去事实,故使用一般过去时。故填held。
57.考查冠词。句意:蹴鞠是中国古代的一项竞技运动,比赛内容是将球踢穿开口。分析句子,句中game为可数名词,此处表示泛指,故使用不定冠词,其前面的修饰词ancient,首字母发音为元音音素。故填an。
58.考查动词。句意:作为足球的祖先,蹴鞠最早出现在中国古代历史著作《占国策》中,其中将蹴鞠描述为普通大众的娱乐活动之一。分析句子,设空处使用动词作in which引导的定语从句中的谓语动词,句子表述过去事实,结合句中的appeared可知,句子使用一般过去时,同时cuju与describe之间是被动关系,故使用一般过去时的被动语态。故填was described。
59.考查副词。句意:后来,在汉代(公元前202年-公元220年),蹴鞠在军队中普遍流行。分析句子,设空处使用common的副词commonly作状语,意为“普遍地”。故填commonly。
60.考查连词。句意:汉高祖刘邦是西汉的第一个皇帝,他不仅喜欢看蹴鞠比赛,还经常在操场上练习步法。分析句子构成not only…but (also)…的固定短语,意为“不但……而且……”。故填but。
61.考查定语从句。句意:汉武帝刘彻是一个酷爱蹴鞠的人,他的军队所到之处都要建一个蹴鞠场。分析句子,设空处引导的是非限制性定语从句,引导词在从句中作主语,修饰先行词 Liu Che,为人,故使用who。故填who。
62.考查非谓语动词。句意:他把蹴鞠作为训练士兵的一种方式。分析句子,设空处使用动名词作宾语。故填training。
63.考查形容词。句意:关于女性蹴鞠者的最早记录可以追溯到汉代。句中使用形容词作定语,此处表示“最早的”故使用early的最高级形式earliest。故填earliest。
64.考查非谓语动词。句意:从画中我们可以看到,女性在蹴鞠时,扎着头发,挥舞着袖子,看起来很优雅。分析句子,句中构成“with+宾语+宾补”复合结构,句中hair与tie之间是被动关系,故使用过去分词作宾补。故填tied。
65.考查名词。句意:作为国家文化保护的一种方式,2006年,蹴鞠被列入第一批中国非物质文化遗产名录。分析句子,设空处使用protect的名词protection作宾语,意为“保护”。故填protection。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.假设你是高中生李华,你的美国笔友David来信向你求助。他最近在和妈妈闹矛盾,因为妈妈不让他过多上网。他对此很不理解。请你给他写一封回信。
要点如下:
1. 建议他向妈妈道歉;
2. 说明过多上网的危害;
3. 列举一些健康的休闲方式。
注意:1. 词数80词左右;2. 可适当增加细节,以使行文连贯
Dear David,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】例文
Dear David,
I’m very sorry to hear that a conflict occurred between you and your mother because of your Internet addiction.
In my opinion, you should apologize to your mother, as she has done nothing wrong to prevent you from Internet addiction. Excessive internet usage has many negative effects. Many students spend most of their time playing computer games or chatting aimlessly with others, which may not only result in poor health and decline in study but also loss of communication in the real world.
When available, you may as well walk outside with your friends or take some exercise to keep fit instead of playing online games. Only in this way can you live and study happily and healthily.
Yours,
Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以李华的身份给朋友David写一封信,针对他因沉迷网络而与母亲发生冲突的事件,给予建议。
【详解】1.词汇积累
冲突:conflict→dispute
沉迷:addiction→obsession
导致:result in→cause
保持健康:keep fit→keep healthy
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Excessive internet usage has many negative effects.
拓展句:Excessive internet usage has many negative effects, which are extremely harmful to our daily school life.
【点睛】【高分句型1】In my opinion, you should apologize to your mother, as she has done nothing wrong to prevent you from Internet addiction. (运用了as引导原因状语从句)
【高分句型2】Many students spend most of their time playing computer games or chatting aimlessly with others, which may not only result in poor health and decline in study but also loss of communication in the real world.(运用了which引导非限制性定语从句)
第二节(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语,续写两段使之构成一篇完整的短文。
It started when I was in high school. Growing up in the small town of Palmerston, Ontario, I had a dream: to work in television.
My parents had a little store, so we were surely not rich people. When I was in Grade Twelve, my teacher told me I could be a nurse, a teacher or a hairdresser. I thought they were all great jobs, but I knew I really wanted to work in television. To me, it sounded like a dream that could never come true.
Thankfully, my parents had raised me to have a lot of confidence. With their help and encouragement, I wrote to the radio and television arts program at Ryerson in Toronto and then was accepted. I really loved the program and worked hard — and I was named the best student of 1969.
Just by getting into Ryerson and graduating at the top of the class I would make my dream come true. After I graduated, I worked for Bell Canada for a while, writing and producing commercials (广告). I soon decided, however, that what I really wanted was to be on camera.
I went to the CBC and CTV and asked for a job. They both said the same thing, “We love your education, but you don’t have any e back when you get some!” And I kept saying, “How can I get this experience I’ve been busy getting an education.” They both said no to me.
Luckily, Global Television had just started broadcasting (播放) in Canada that year. I thought to myself: I’m new and they’re new. I don’t know anyone there, so if I’m going to get to know one person at Global, it must be the president (台长). I found out who the president was and decided to give him a cold call (意外电话) to ask for a chance. What could I lose I was afraid, but I knew what I really wanted. When I called my dad and told him my plan, he said, “Good, Faye. Your plan is sure to succeed, and the president will agree to meet you.”
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
I called up the president of Global Television, Mr. Slaight.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
At the appointed (约定的) time, I arrived at the studio to meet Mr. Slaight.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
I called up the president of Global Television, Mr. Slaight. My hands shook a little as the phone rang. When he answered, I took a deep breath and told him honestly about my dream of working on camera, my education at Ryerson, and how CBC and CTV had turned me down for lack of experience. I didn’t hide my nervousness but made it clear I was eager to learn. To my surprise, Mr. Slaight didn’t hang up. Instead, he listened patiently and said, “I appreciate your e meet me next Tuesday at 10 a.m.”
At the appointed time, I arrived at the studio to meet Mr. Slaight. I’d prepared a short list of ideas about possible TV segments, showing I’d done my homework. When we talked, I shared those ideas openly and answered his questions thoughtfully. He nodded from time to time, and finally, he smiled. “We need people with passion like you,” he said. “You can start next month as an assistant on our morning show.” I almost jumped with joy. That day, my long-held dream took its first real step toward coming true.
【导语】本文以作者费伊追求电视行业工作的经历为线索展开,讲述了她虽家境普通,却怀揣电视工作梦想,凭借父母鼓励考入瑞尔森大学相关专业并以优异成绩毕业,之后在求职中因缺乏经验被CBC和CTV拒绝,最终决定给刚起步的环球电视台台长斯莱特先生打意外电话争取机会的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“我给环球电视台的台长斯莱特先生打了个电话。”可知,第一段可描写作者给斯莱特先生打电话的过程,包括电话接通后的自我介绍、表达求职意愿,以及斯莱特先生的回应,最终双方约定见面时间。
②由第二段首句内容“在约定的时间,我抵达了演播室,准备与斯莱特先生见面。”可知,第二段可描写作者到达电视台与斯莱特先生见面的场景,包括双方的交流内容,如作者阐述自身优势与对电视行业的热情,斯莱特先生对作者的认可,最终作者获得工作机会的经过。
2.续写线索:Faye打电话(紧张坦诚)——Faye向斯莱特先生讲述经历(个人梦想、教育背景、求职被拒)——斯莱特先生同意与Faye见面——Faye为见面做准备(准备节目想法)——Faye与斯莱特先生见面交流(分享想法、回答问题)——斯莱特先生给Faye提供工作(早间节目助理)——Faye因梦想起步而喜悦
3.词汇激活
行为类
①打电话:called up/made a call
②讲述经历:told him honestly about/shared...with
③准备:prepared/made a short list of
④交流:talked/shared/answered questions
情绪类
①紧张:nervousness/stress
②渴望:eager to learn/be anxious for
【点睛】【高分句型1】When he answered, I took a deep breath and told him honestly about my dream of working on camera, my education at Ryerson, and how CBC and CTV had turned me down for lack of experience.(运用了when引导的时间状语从句,以及how引导的宾语从句作told的宾语)
【高分句型2】I’d prepared a short list of ideas about possible TV segments, showing I’d done my homework.(运用了现在分词短语showing作伴随状语,其中包含省略that的宾语从句I’d done my homework)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷02(人教版)
(满分150分,考试用时120分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:选择性必修一Unit 1~Unit 5(人教版)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.When did the woman call her grandmother
A.On her birthday. B.The day after her birthday. C.The day before her birthday.
2.Where does the conversation probably take place
A.In a fruit store. B.At a bakery. C.At the woman’s house.
3.Why is the woman worried about her brother
A.He is out of shape. B.He is under exam stress. C.He is addicted to games.
4. What had the man intended to do
A.Go cycling. B.Wash the dishes. C.Wipe the floor.
5. What is the woman probably going to do next
A.Talk to the lecturer.
B.Upload her recording.
C.Catch up on the lecture.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What are the speakers talking about
A.A teacher. B.A school. C.A student.
7.What do we know about Miss Lora
A.She is talkative. B.She values respect. C.She cares little about others.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.Who mainly uses the USA Learns
A.Young children. B.Middle school students. C.Adults.
9.What will James use the course for
A.Increasing vocabulary. B.Learning American culture. C.Taking a US Citizenship course.
10.How did the woman know about the course
A.From a friend. B.From a website. C.From a magazine.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.How much did the man weigh two months ago
A.About 150 pounds. B.About 160 pounds. C.About 170 pounds.
12.How did the woman know how to lose weight
A.From a book. B.From a friend. C.From a cook.
13.What does the man plan to do
A.Change his diet. B.Learn about an author. C.Start to exercise regularly.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.What are the man and the woman doing while talking
A.Attending a party. B.Visiting an art exhibition. C.Having a picnic.
15.Where does Tony come from
A.He’s a German.
B.He comes from New York.
C.He’s a native of Portland.
16.What does Susan do
A.She’s an art teacher at the Art College.
B.She teaches art in a high school.
C.She’s a waitress in a restaurant.
17.What does Tony ask Susan to do next week
A.Come to his art exhibition.
B.Attend his graduation ceremony.
C.Be his model at the Art College.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What will happen next Monday
A.The school will be closed.
B.The football stadium will be closed.
C.There will be a National Teachers’ Meeting.
19.How much will it cost a student to go on the ski trip
A.$100. B.$300. C.$400.
20.Who is in Grade 11
A.Tommy Harrison. B.Mark Chen. C.Joan Mitchell.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Which book you should read based on your next travel destination
Haruki Murakami’s “1Q84” is a dystopian adventure that’s perfect for the plane ride to Japan.
Famed Japanese author Haruki Murakami creates an alternate 1984 called 1Q84 where nothing feels right and everything is slightly different. Set in Tokyo, Japan, this dystopian, mystery-filled fantasy novel is sure to keep your captivated during your trip.
Bring “One Hundred Years of Solitude” to read in South America.
A significant work of literature, Gabriel Garcia Marquez’s classic follows generations of the Buendia family as they live in their South-American town. Garcia Marquez’s magical realism paired with his lush descriptions makes the book a perfect read for visiting some of the breathtaking sights of South America.
Consider picking up “The Great Gatsby” if you’re going to The Hamptons in New York.
Although the “West Egg” and “East Egg” in the classic novel more greatly resemble the Great-Neck and Port-Washington peninsulas (半岛) on Long Island, F. Scott Fitzgerald is believed to have been inspired by the Hamptons when crafting this book. Set in the Jazz Age, the book’s decadence, hot summers, and longing for past lovers make it a great companion for pool hopping, charcuterie eating, and luxury shopping in The Hamptons.
As you’re travelling around Amsterdam, read “The Fault in Our Stars”.
Previously adapted into a film in 2014, John Green’s story of star-crossed teenagers famously includes a trip to Amsterdam. The Anne Frank House and The Rijksmuseum are two of many major destinations mentioned in the book. Plus, the bench from the film adaptation of this novel has ever become its own tourist spot.
21.If you are into parallel existence and you are full of imagination, which book would you like to pick up
A.The Fault in Our Stars. B.One Hundred Years of Solitude.
C.1Q84. D.The Great Gatsby.
22.Which one of the followings is NOT true
A.Generations of the Buentia family live in their South-American town.
B.One Hundred Years of Solitude is a book mainly about sights of South America.
C.“West Egg” and “East Egg” are both place names.
D.The Great Gatsby is written by F. Scott Fitzgerald.
23.An excerpt from the book: One might marvel at the insanity (疯狂) of the situation: A mother sends her16-year-old daughter alone with a 17-year old boy out into a foreign city.
According to the introduction mentioned above, which city is probably this foreign city
A.Tokyo. B.New York. C.Amsterdam. D.Sao Paulo.
B
For the past year, I’ve spent many hours and many Tuesdays volunteering at a wonderful zoo. I worked in the kitchen, helping to prepare food for the animals. This zoo is part of the AZA (Association of Zoos and Aquariums). Many animals here are part of a special program. The goal of this program is to protect animal species (物种) that are at risk or in danger of disappearing. The zoo has breeding plans to help these animals survive.
I quickly learned that it’s easy to love all the animals. I especially liked one animal right away — the zoo’s prehensile-tailed porcupine (卷尾豪猪) named Fin. You might have seen YouTube videos of these animals eating and making cute noises. I learned that Fin really loves bananas and likes to peel them himself. One of my favorite things about Fin is his little nose, which looks like a pig’s nose.
I also learned that nothing gets done without teamwork from the animal keepers. Taking care of all the zoo animals requires a lot of work. The keepers know a lot about every animal in the zoo. They work very hard, day and night, to keep the animals safe and healthy. Even in winter, the keepers stay at the zoo to make sure all the animals are happy and fed.
Zoos are important. They teach visitors why we need to protect these animals and their homes. Most zoos care deeply for their animals and work very hard to keep them happy and healthy.
24.What do we know about the AZA program
A.It feeds animals with natural foods. B.It searches for uncommon animals.
C.It saves species from dying out. D.It provides wild areas for animals.
25.What is one of the author’s favorite things about Fin
A.Fin’s love for bananas. B.Fin’s nose similar to a pig’s.
C.Fin’s appearance in YouTube videos. D.Fin’s cute eating noises.
26.What does the author imply about zookeepers
A.They have medical backgrounds. B.They train animals for exercises.
C.They become animals’ friends. D.They value animals’ emotions.
27.What can be inferred from the last paragraph
A.Zoos are not animal cages. B.Zoos should be free to all.
C.Zoos are not as good as nature. D.Zoos should be under control.
C
Earthquakes usually happen on the edges of large sections of the Earth’s plates. These plates slowly move over a long period of time. Sometimes the edges, which are called fault lines, can get stuck, but the plates keep moving. Pressure slowly starts to build up where the edges are stuck and, once the pressure gets strong enough, the plates will suddenly move causing an earthquake.
Generally before and after a large earthquake there will be smaller earthquakes. The ones that happen before are called foreshocks. The ones that happen after are called aftershocks. Scientists don’t really know if an earthquake is a foreshock until the bigger earthquake occurs.
Scientists use seismic waves (地震波) to measure how big an earthquake is. They use a device called a seismograph (地震仪) to measure the size of the waves. The size of the waves is called the magnitude.
To tell the strength of an earthquake scientists use a scale called the Moment Magnitude Scale or MMS. You usually won’t even notice an earthquake unless it measures at least a 3.0 on the MMS scale. Here are some examples of what may happen depending on the scale:
4.0- Could shake your house as if a large truck were passing close by. Some people may not notice.
5.0- If you are in a car, it may shake. Glasses and dishes may rattle. Windows may break.
6.0- Items will fall off shelves. Walls in some houses may crack and windows break. Pretty much everyone near the centre will feel this one.
7.0-Weaker buildings will collapse and cracks will occur in bridges and on the street.
8.0-Many buildings and bridges fall down. Large cracks in the earth.
9.0 and up-Whole cities flattened and large-scale damage.
28.If a 5.0-magnitude earthquake hit your area, what might happen
A.Your house might shake violently.
B.People might feel no shaking at all.
C.The family photo may fall off the wall.
D.There might be cracks everywhere on the street.
29.What does the author mean by saying the underlined sentence in Paragraph 2
A.It’s still hard to tell foreshocks from main earthquakes.
B.Scientists can’t exactly measure the strength of an earthquake.
C.People may ignore foreshocks when an earthquake is not so strong.
D.The earthquake won’t cause any damage unless it reaches 9.0 MMS.
30.The writer explains the concepts concerning the earthquake by ________.
A.listing examples B.giving explanations
C.making comparisons D.offering data
31.The passage is written mainly to ________.
A.enrich people’s knowledge of self-rescue in disasters
B.stress the importance of earthquake rescue
C.issue early warnings before an earthquake
D.present facts about the earthquake
D
Facial makeup serves multiple purposes, including expressing character features, indicating the character’s situation, creating psychological distance between the play and the audience, and generating artistic stimulation.
Facial makeup in Peking Opera can tell information about a character’s personality, emotions, and fate. For example, Xiang Yu’s painted “crying” eyes symbolize his tragic ending, while Bao Gong’s frowning shows his worried look. The Monkey King’s unique monkey-shaped face indicates his identity as a monkey character.
The use of facial makeup in Peking Opera creates a psychological distance between the audience and the performers. By hiding the actors’ true faces with painted patterns and colors, the audience is prevented from seeing the actors’ actual appearance. This helps to avoid the false idea of mere copying and allows the audience to appreciate the performance as a work of art rather than a realistic representation.
The use of different facial makeup styles, such as the “Dahualian” (painted face with a white base) and “Jundai” (grotesque makeup) , creates a sharp contrast. This contrast highlights the beauty of the “Sheng”(male) and “Dan”(female) characters and the grotesqueness (怪诞) of the “Jing”(painted face) characters.
In addition, the use of thick, bright oil colors and various patterns, combined with the powerful and rough voice of the Jing actors, generates strong artistic stimulation that can excite and shock the audience.
While there are general principles and conventions for facial makeup, variations occur based on factors such as the repertoire (剧目), age of the characters, and the actors’ faces. The facial makeup of characters appearing together, especially the tone color, should not be overly heavy. This ensures visual harmony and enables the audience to distinguish different roles, even from a distance.
The traditional Chinese opera uses various facial makeup styles to represent different characters and convey their personalities. The makeup techniques and patterns used are highly stylized and follow specific rules and methods.
32.What is the function of facial makeup in Peking Opera according to Para.2
A.To describe actors’ personal characters.
B.To visually communicate character details.
C.To allow actors to change roles quickly.
D.To show social status through different designs.
33.What does makeup help audiences focus on
A.Actors’ real looks. B.Makeup techniques.
C.The realistic representation. D.The artistic performance.
34.What effect do contrasting makeup styles create
A.Shocking the audience. B.Emphasizing role differences.
C.Highlighting costume colors. D.Simplifying character recognition.
35.Why are very heavy makeup colors avoided
A.To save makeup time. B.To reduce the use of materials.
C.To have clear role distinction. D.To follow fashion trends.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
People hate packaging. And, yes, there’s a lot of bad and wasteful packaging out there. 36 When it comes to protecting and dispensing (分发) food, the right package can greatly reduce waste. Here are a few examples.
Packaging keeps the meat fresh.
We throw away a fifth of the beef we buy — the equivalent (等量) of 8 million cows each year — often because it goes bad before we cook it. The solution 37 Case-ready packaging can lengthen that shelf life to up to 21 days. If the meat you bought isn’t going to be eaten within a few days, case-ready packaging is the better choice for the environment.
38
This dairy waste can be avoided with packaging technology such as Tetra Pak (利乐包装纸盒), which is commonly used in Europe and Asia to keep milk from spoiling, even without refrigeration. Recycled or not, Tetra Pak is a good environmental bet because it can lengthen the shelf life of milk up to nine months. 39 Once again, the environmental benefit of the food-protection technology outweighs the harmful impact of the packaging itself.
Packaging Fixes Sticky Situations.
40 One example of waste-reducing packaging is the concept project shown from designer Drew Stanley. He designed a peanut butter jar made of a soft material which can be turned inside out and scraped (刮掉) clean, avoiding sticky food sticking to your fingers.
A.Packaging protects milk.
B.Using Tetra Pak packaging.
C.But packaging isn’t always the enemy.
D.We should pay attention to the rubbish produced by packaging.
E.Scientists have developed packaging that can keep refrigerated meat fresh for weeks.
F.It can reduce the need for refrigeration and the amount of milk that goes wasted.
G.Food left behind in jars and bottles makes up a surprising amount of waste.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Cycling becomes more popular nowadays. Some may argue that it brings tiredness but it’s nothing, 41 with the joy of climbing huge mountains or seeing splendid sights. My cycling career of 13 years ended when I was 75. Though I am now no longer 42 enough to bear the long days and big climbs, I have my 43 .
It was easy to meet different people with 44 during the trips, where I got to 45 the very best in people. In 2007, a stranger stopped her car alongside me to make me a most welcome cup of tea. In 2014, a couple 46 me their place to spend the night.
The support and comfort they gave was a(n) 47 change from the long hours I had spent alone on the bike. As each trip 48 its end, I gradually forgot the long hours of riding. Happy memories of the trip 49 took the place of the pain and failure I experienced.
Meanwhile, cycling gave me much time to 50 sufferings I went through in my life. Time 51 everything. Cycling also taught me to like who I am. I finally realised that I had more courage than I ever imagined, which was 52 in these trips. No matter how far the 53 was, I could get there without any support.
These were the adventures of my life, and they were 54 memories. With cycling, the success or failure 55 not on luck or conditions but on me alone.
41.A.exchanged B.compared C.mixed D.contacted
42.A.strong B.happy C.wise D.creative
43.A.solutions B.strengths C.memories D.dreams
44.A.power B.energy C.kindness D.confidence
45.A.make B.admire C.welcome D.experience
46.A.supported B.paid C.offered D.showed
47.A.pleasant B.slow C.unique D.obvious
48.A.neared B.brought C.recorded D.advanced
49.A.naturally B.finally C.gracefully D.recently
50.A.get close to B.give in to C.look forward to D.think back to
51.A.wastes B.repairs C.tracks D.keeps
52.A.caught B.requested C.needed D.affected
53.A.future B.source C.relationship D.destination
54.A.annoying B.impressive C.extra D.painful
55.A.calls B.focuses C.agrees D.depends
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
As the capital of 13 dynasties (朝代) throughout Chinese history, Xi’an has never been far from sports. From the Western Zhou Dynasty to the Tang Dynasty, the city 56 (hold) many sports events, such as cuju.
Cuju was 57 ancient Chinese competitive game involving kicking a ball through an opening. As the ancestor of soccer, it first appeared in the ancient Chinese historical work Zhan Guo Ce, in which cuju 58 (describe) as one of amusements among the general public.
Later, cuju was 59 (common) played in the army during the Han Dynasty(202BC-220AD). Emperor Hangaozu Liu Bang, the first emperor of the Western Han Dynasty, not only liked watching cuju games, 60 always tried his footwork on the playground. Liu Che, Emperor Wu of the Han Dynasty, 61 was crazy about cuju, would set up a cuju field wherever his army went. He used cuju as a way of 62 (train) soldiers.
The 63 (early) record of women cuju players dates back to the Han Dynasty. We can see from the paintings females with their hair 64 (tie), waving their sleeves and looking elegant (优雅的) when they were playing
As a way of national cultural 65 (protect), cuju was listed into the first batch of China’s intangible cultural heritages (非物质文化遗产) in 2006.
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.假设你是高中生李华,你的美国笔友David来信向你求助。他最近在和妈妈闹矛盾,因为妈妈不让他过多上网。他对此很不理解。请你给他写一封回信。
要点如下:
1. 建议他向妈妈道歉;
2. 说明过多上网的危害;
3. 列举一些健康的休闲方式。
注意:1. 词数80词左右;2. 可适当增加细节,以使行文连贯
Dear David,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语,续写两段使之构成一篇完整的短文。
It started when I was in high school. Growing up in the small town of Palmerston, Ontario, I had a dream: to work in television.
My parents had a little store, so we were surely not rich people. When I was in Grade Twelve, my teacher told me I could be a nurse, a teacher or a hairdresser. I thought they were all great jobs, but I knew I really wanted to work in television. To me, it sounded like a dream that could never come true.
Thankfully, my parents had raised me to have a lot of confidence. With their help and encouragement, I wrote to the radio and television arts program at Ryerson in Toronto and then was accepted. I really loved the program and worked hard — and I was named the best student of 1969.
Just by getting into Ryerson and graduating at the top of the class I would make my dream come true. After I graduated, I worked for Bell Canada for a while, writing and producing commercials (广告). I soon decided, however, that what I really wanted was to be on camera.
I went to the CBC and CTV and asked for a job. They both said the same thing, “We love your education, but you don’t have any e back when you get some!” And I kept saying, “How can I get this experience I’ve been busy getting an education.” They both said no to me.
Luckily, Global Television had just started broadcasting (播放) in Canada that year. I thought to myself: I’m new and they’re new. I don’t know anyone there, so if I’m going to get to know one person at Global, it must be the president (台长). I found out who the president was and decided to give him a cold call (意外电话) to ask for a chance. What could I lose I was afraid, but I knew what I really wanted. When I called my dad and told him my plan, he said, “Good, Faye. Your plan is sure to succeed, and the president will agree to meet you.”
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
I called up the president of Global Television, Mr. Slaight.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
At the appointed (约定的) time, I arrived at the studio to meet Mr. Slaight.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录