四川省绵阳南山中学实验学校2026届高三上学期10月月考英语试卷(含解析,含听力原文无音频)

文档属性

名称 四川省绵阳南山中学实验学校2026届高三上学期10月月考英语试卷(含解析,含听力原文无音频)
格式 docx
文件大小 149.3KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-10-16 14:18:39

图片预览

文档简介

绵阳南ft中学实验学校高 2023 级高三(上)10 月月考英语试卷
满分 150 分 考试时间:120 分钟第 I 卷
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Where did the woman probably go on vacation
In a town. B. In the mountains. C. On some beaches.
What does the man advise the woman to do
Put on safety equipment. B. Ride her bike more slowly. C. Drive to another park.
What will the speakers probably do next
Visit the woman’s mother. B. Learn to cook noodles. C. Go to a restaurant.
Why does the woman apologize to the man
She lost his bags. B. She ran into him. C.She forgot his name.
What are the speakers mainly talking about
How to treat others. B. How to support a family. C. How to find a great job.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
How does the woman suggest the man travel
By car. B. By bus. C. By subway.
Why will the man go to the city center
To find a job. B. To take a class. C. To meet his friend.
听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。
Where are the speakers
In the man’s house. B. In a clothing store. C.In a design company.
What does the woman say about her business
It focuses on personal needs.
It only provides formal clothing.
It attracts mainly young customers.
When will the wedding take place
In one week. B. In four weeks. C. In one year.
听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。
What does the woman ask the man to do
Wait for a moment. B. Call Ms. Thompson. C. Introduce his job experience.
Who is the man
A manager. B. A secretary. C. An interviewee.
What’s the company’s business
Clothing. B. Education. C. Electronics.
听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。
How does the woman feel at first
Confident. B. Anxious. C. Surprised.
What does the man offer to do for the woman first A .Introduce her to others.
B. Prepare some food for her.
C. Show her around the room.
What does the man like most about the party
The food. B. The music. C. The people.
What is the probable relationship between the speakers
Friends. B. Brother and sister. C. Father and daughter.
听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。
When is the speech probably being given
During a summer holiday.
Before a Christmas break.
After Chinese New Year.
What will the listeners receive today
More vacation days. B. Three new products. C. An extra payment.
What is the speaker most proud of
The teamwork of the office.
The products of the company.
The communication with customers.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中选出最佳选项。
A
We’re happy to introduce News for Classroom Use: a weekly newsletter with a piece of news and activities based on it which you can use as a warm-up, a filler or a wrap-up task. The newsletter might include: discussion questions, tasks around headlines and images, comments to respond to, vocabularies and links to related ESL Brains lesson plans.
How to use the newsletter
The stories covered in the newsletter range from breaking news to more evergreen content which you will be able to use again according to your students’ needs. The newsletter itself has several parts.
INTRO: A short paragraph describing what the news is about. You might need to read it out to students or it may also serve as a reference point to you, depending on the activities that go with the particular piece of news.
ACTIVITY: A task or tasks for students to work on in the classroom.Each newsletter contains a set of questions related to the news. You might ask students to discuss all of them or just some of them. If you teach lower-level students, use the easier questions or just ask students to say what they think about the news. Other activities might include completing headlines, commenting on pictures, reporting what students have heard about the news, etc.
Subscribe to the newsletter
If you are an Unlimited or a Premium user and you’re subscribed to our newsletters, the News for Classroom Use newsletter will drop into your mailbox every Wednesday.
Who is the text intended for
News presenters. B. Teachers.
C. Foreign students. D. Reporters.
Which is a feature of the newsletter
It posts daily updates.
It prioritizes breaking news.
It contains real-time comments.
It offers reusable reading materials.
What activity can be recommended to beginners
Rewriting related news. B. Choosing news pictures.
C. Expressing their opinions. D. Contributing to the newsletter.
B
Many people assume that siblings naturally grow up to be close, but for me, that wasn’t the case. When I was seven, I moved from London to Florida with my two sisters, while my four brothers stayed behind. We didn’t reunite until I was seventeen. The long separation and lack of communication caused our bond to fade completely.
This emotional distance still affects me. I feel grief when I see other families enjoying sibling vacations or holiday jokes. I’ve come to understand that our broken relationships were caused by family changes, poor communication, and favoritism ( 偏袒) — experiences that are common for many. Therapist ( 治疗专家) Phebe Brako-Owusu explains that sudden family shifts without explanation or emotional support can seriously hurt children. Favoritism, too, can damage sibling trust and create pressure, even for the so-called “favorite” child.
Understanding the causes helped, but healing didn’t begin until I started therapy. Therapy helped me recognize how not having my feelings understood led to bitterness and silence. It also helped me take responsibility for my role in these conflicts and show empathy toward my siblings’ experiences. Experts suggest doing personal work before trying to reconnect with siblings, and if you do choose to talk, use “I” statements and be clear about your purpose — whether it’s trying to make peace or setting boundaries.
As a parent now, I reflect on how parents can prevent such issues. Brako-Owusu recommends encouraging open communication, avoiding favoritism, and creating space for siblings to bond. Even if a relationship can’t be repaired now, it doesn’t mean it never will. I hold on to hope that someday my siblings and I may reconnect.
What can be inferred about the author from Paragraph 1
She remained close to her brothers through letters.
She was excited to live in the U. S. with her sisters.
She never wanted to be taken away from hometown.
She was emotionally affected by the move at age seven.
Which of the following would Brako-Owusu most likely disapprove of
Sharing decision-making.
Not explaining family change.
Seeking for psychological help.
Not favoring a certain child.
What is advised before trying to reconnect with siblings, according to experts
Going through necessary self-reflection.
Focusing on building new family traditions.
Waiting for siblings to initiate the conversation.
Breaking down boundaries without conditions.
What is the author’s attitude towards repairing her relationship with her siblings
Doubtful. B. Optimistic.
C. Indifferent. D. Reserved.
Hiking is tricky when you’re carrying a threatened species. Ally Whitbread carefully jumped over logs while carrying a cooler full of tiny, rare snails. “I feel like I’ve got 500 babies to take care of — just a very crazy mother hen,” she said.
The Chittenango ovate amber snails(蜗牛) inside are facing extinction. Only dozens are estimated to remain at one waterfall in Upstate New York. But Whitbread is part of a team transporting a lab-bred population to a new, remote home for a shot at survival. Such a recovery process can take years to decades, and success is obscure, but scientists are racing to better understand our planet’s biodiversity before species are wiped out.
The hike to a hidden waterfall is a chance to examine what makes them thrive in the wild, or what doesn’t.
These efforts to study rare species can unlock their hidden benefits to humans, said Professor Laura Dee. “Our idea that we might want to have a species down the line comes from the uncertainty of what the future is going to bring, and what role that species might play,” Dee said.
Like the once-rare Madagascar rosy periwinkle(长春花) — a compound from the plant is now used in leukemia(白血病) treatments. While not every species will cure cancer, Dee said more study is needed because we don’t fully know what will happen if we lose them.
Even just observing species in their habitats can prove helpful. University of Utah biology professor Jack Longino is cataloging the planet’s ants. He said understanding how the insects communicate could help programmers with robotics. “To create things to make new technologies, we’re sort of imitating nature all the time,” Longino said.
The Chittenango ovate amber snail doesn’t have any known unique traits critical to humans, and it’s been a lengthy journey just to attempt to save them. The half-hour hike to the new habitat is the latest step in a process that’s lasted more than five years.
Which can best replace the underlined word “obscure” in Paragraph 2
A. Undeniable. B. Unpredictable. C. Unavoidable. D. Incomparable.
Why should we save the Chittenango ovate amber snails
Because they help programmers create robotics.
Because we have a great affection for this rare snail.
Because they can be adopted to treat cancer and leukemia.
Because we are uncertain about their hidden benefits.
What are Paragraph 5 and Paragraph 6 mainly about
The benefits of sustaining and studying rare species.
The advantages of observing how ants communicate.
The consequences of losing rare animals and plants.
The healing effect of the compound from the periwinkle.
Which is the best title for the text
Explore the Rare Species B. Save the Extinct Species
C. Small Snails, Long journey D. Tiny Snails, Great Benefits
Precision agriculture(精准农业) represents a crucial advancement in contemporary farming. One innovative application employs real-time imaging to visualize(使显现) how tiny drops of liquid are forming on plant surfaces. Different from conventional agriculture where farmers often rely on general estimates and application of pesticides(杀虫剂)across the entire field, this technology helps farmers maximize productivity while minimizing inputs.
This development originated from the work of Vishnu Jayaprakash, who had some family exposure to the process of spraying(喷洒) crops and recognized that the main challenge in that process is how to make water-based sprays interact effectively with surfaces of plants, which is influenced by various factors including the design of the device, the temperature, wind and other conditions at the time of spraying.
To effectively address this issue, Jayaprakash developed a two-camera system. It can be connected to typical spraying equipment and use imaging of the spraying solution on the target plants to determine what adjustments are needed. The system can be used to make changes in order to get the spray coverage “just right.” This allows farmers to use only 20-30% of the product per acre while maintaining key functions like pest control, fertilization, and growth regulation. The advancement in precision agriculture is helping farmers reduce costs while maintaining crop protection.
Susan Scheufele, a researcher at the University of Massachusetts, has conducted field trials with this technology on vegetable crops. In trials for removing cotton leaves, it has shown positive results even when used at 50% of the minimum application rate that is recommended on the product label.
The primary benefit of precision agriculture methods lies beyond cost savings. Despite the fact that this technology still has a long way to go, its adoption ensures that chemical remains in crops are well below harmful levels, safeguarding ecosystems and food safety.
What can be learned about precision agriculture in paragraph 1
It visualizes plants more clearly. B. It uses pesticides more accurately.
C. It continuously monitors plant growth. D. It estimates the need of the entire field.
How does Jayaprakash’s two-camera system address the challenge
By choosing various spraying equipment.
By calculating the amount of pesticide required.
By making adjustments to enhance spray efficiency.
By using imaging to monitor the temperature and wind.
What can be the conclusion of Susan Scheufele’s field trials
The technology is workable with less costs.
The technology is useless for removing leaves.
The technology is only suitable for some plants.
The technology needs to be improved for better results.
What's the purpose of the passage
To solve pesticide spraying problems. B. To help farmers reduce their costs.
C. To introduce a new agricultural technology. D. To explain a technology's working principle.
第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Wisdom is a remarkable accumulation of experience, knowledge, and sound judgement. It is not merely a desirable quality but an absolute necessity in a world filled with challenges and conflicts. 36 It shines our way ahead towards the best decisions.
Growing up with fairy tales and fantasy movies, I always associated wisdom with Gandalf, Yoda, and Albus Dumbledore. The truth is that there is more to wisdom than this, although these characters have given every one of us many important lessons. 37 And how
Variety is more than the spice of life. Beginning new experiences is also an avenue for acquiring wisdom. You will never grow from being in your comfort zone, which is why you need to get out of it. Do change your routine and experience as much as what life takes you to! In fact, there’re always several sides to a life story. To identify the truth, you need to be receptive to different views. Never base your perspective on the most popular opinions. 38 Instead, train your mind to be a judgment-free space for ideas. Open-mindedness opens new pathways to profound insights.
What if you are desperate for personal growth and improvement A shortcut to do that is to have wise people as your tutors, with whom the more time you spend, the more transfer of knowledge there will be. Your tutors can be whoever is wiser than you. 39
40 Remember developing wisdom is beyond a destination. It is important to acknowledge that it takes a span of your life and continuous effort to mature in wisdom as you navigate life’s challenges.
Nor is it emotion-based.
Rome wasn’t built in a day.
It isn’t something you are born with.
Knowledge speaks, but wisdom listens.
Actually, everyone should have a little wisdom.
To sail in the world, wisdom becomes our guiding light.
Yet prior to that, engage in dialogue with them to find out why.
第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)
第一节(共 15 小题:每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
Cristina has been diving with sharks for the last twenty-five years. She ducks below the surface of the water where she’s truly at peace despite being 41 by dozens of sharks.
As a diving professional in the Bahamas, she uses a variety of 42 in her daily dives. But the one that leaves people 43 is to remove hooks(钩;鱼钩) from sharks’ mouths.
Sharks follow fishing boats and often 44 hooks caught in their mouths, which leads to discomfort, difficulty eating and infection. 45 the hooks can be a long and dangerous process. The benefits 46 the risks for her. “I’m never scared,” Zenato says. “I’ve built a 47 with them based on repetition and conditioning, and they know that I’m safe.”
Hook removal is just one aspect of Zenato’s shark conservation efforts. 48 her knowledge with the public, several Bahamian organizations and others is an ongoing task. She 49 the Bahamas to make their waters a shark shelter and has helps promote shark tourism by training local divers. “I hope that by 50 people to come close to sharks with a new understanding of them, they can share their 51 experiences with others,” Zenato says.
Cristina is a(n) 52 conservationist with a passion driven by her love of the sharks. The love leads her to great 53 in what other might consider dangerous marine environments. “All species of sharks are part of a complex food chain, each part 54 another,” Zenato says, “we can overcome 55 to better connect to our oceans and our environment and strive to live in a(n) mutual benefit.”
41.A. attacked B. led C. circled D. found
42.A. techniques B. ideas C. policies D. steps
43.A. confused B. satisfied C. disappointed D. amazed
44.A. put up with B. end up with C. break away from D. set apart from
45.A. Rescuing B. Removing C. Recovering D. Recycling
46.A. dominate B. undertake C. outweigh D. overlook
47.A. habitat B. network C. defence D. connection
48.A. Comparing B. Replacing C. Sharing D. Exchanging
49.A. convinces B. commands C. disciplines D. assigns
50.A. allowing B. begging C. reminding D. informing
51.A. bitter B. positive C. dull D. challenging
52.A. curious B. cautious C. committed D. competitive
53.A. expectation B. comfort C. concern D. leisure
54.A. separated from B. composed of C. changing into D. depending on
55.A. fear B. prejudice C. temptation D. anxiety
第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)
第二节(共 10 小题:每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
As you stroll(散步) through the Hangzhou Asian Games Village, one of the first things 56 catches your eyes is the neat street surface, which would swiftly become dry, almost 57 (magic), if a bottle of water were poured on. In reality, 58 phenomenon results from the well-thought-out urban planning and construction management employed in the “sponge city” development of the village.
Sponge cities are a concept that aim to make cities more adaptable to environmental changes and better 59 ( equip) to handle natural disasters. The city architects 60 ( lay) out ecological sponge subunits based on rainwater collection zones for various uses like watering green areas and cleaning surfaces. This created an integrated system for organic rainwater circulation 61 ( support) the green Asian Games. Additionally, they combined landscape design with low-impact development techniques to make the sponge city practical and visually 62 ( appeal). For
instance, the roads may look like rubber tracks, 63 are actually made of special concrete that lets water seep through ( 渗透), showing how they’ve made both function and beauty a 64 (combine). This minimizes the harm 65 the natural environment caused by urban development,” explained Geng Lei, a staff member at the Asian Games Village.
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)
第一节 应用文写作(满分 15 分)
假定你是李华, 本学期你校开设了英语口语课,但是你不太适应外教的授课。你决定给英国朋友 Andrew 写一封邮件,寻求他的帮助。要点包括:
告知困难;
寻求帮助。注意:
词数 80 左右;
可以适当增加细节,以使行文连贯。 Dear Andrew,
Yours, Li Hua
第二节(满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The small wedding celebration was set for the next day. Twenty-one friends and family members were getting together at a beautiful villa in the hills near the charming town of Brighton, just under an hour’s drive from the airport.
“I can’t wait for the barbecue tonight, never mind the wedding,” said Emma to her husband, John. The couple arrived at the airport around 6 p.m. After checking out, they rented a car and headed towards the property where Emma’s daughter, the bride, was eagerly waiting to share such a magical event with the ones she loved.
As they crossed the hilly landscape, the sun had gone down and rain was falling heavily. But that didn’t take away the beauty of the island. They chatted happily. John, from the driver’s seat, kept her amused, completely unaware that the rainfall—more than nine inches would fall that day—had already reached dangerous levels.
As they drove past the town and up the winding road into the hills, the rain intensified, and the sky grew darker. They were approaching a bridge over what was usually a small stream when a lot of dirty and fast-moving water unexpectedly washed over it. In just a few seconds, their little white car slid into the now rapidly flowing river and rolled down the hillside.
The incident unfolded so rapidly that the two inside the car were too stunned to scream. As the car moved through the water, hitting the underside of a couple of bridges, they held on tightly to the seats and doors in shock.
Emma, seated in the back with a large present box for her daughter, noticed water coming into the car. Muddy water was pouring into the car, rising quickly.
注意:
续写词数应为 150 左右;
请按如下格式在相应位置作答。注意: (1) 续写词数应为 150 左右;
(2) 开头已给出。
Emma realized they had to get out before the water level became too dangerous.
Just as they were losing hope in the river, a faint light appeared.
绵阳南ft中学实验学校高 2023 级高三(上)10 月月考答案
一、听力:
1-5: BACBA 6-10: CCBAB 11-15: ACCBA 16-20: CABCA
二、阅读: 21-23:BDC 24-27: DBAB 28-31:BDAC 32-35: BCAC
三、七选五:
36-40: FEAGB
四、完形填空:
41-45:CADBB 46-50:CDCAA 51-55:BCBDA
五、语法填空:
56. that 57. magically 58. the 59. equipped
60. laid bination 61. to support 65. to 62. appealing 63. but
六、应用文写作:
Dear Andrew,
I hope this message finds you well. I’m reaching out to seek your guidance regarding the obstacles I’m encountering in my oral English class with our newly appointed foreign teacher, Mr. Black.
Despite his English proficiency, I find myself struggling to adapt to his accent and the occasional usage of unfamiliar vocabulary. What makes the matter worse is that he speaks at such a fast pace in class that I could barely keep up.
Anxious and restless, I eagerly anticipate your invaluable guidance and I firmly believe that your advice holds the key to successfully navigating through this challenge.
七、读后续写:
Yours, Li Hua
Emma realized they had to get out before the water level became too dangerous. Shaking off the initial shock, she shouted to John, "We need to get out now!" John, now fully aware of the life-threatening situation, desperately tried to push the door open, but the water pressure held it firmly shut. Realizing the door was impossible to open, he braced himself and kicked the side window with all his strength. After several forceful kicks, the glass finally gave way. Icy water instantly flooded the car. Grabbing each other's hands, they held on tightly and squeezed through the broken window into the raging torrent(汹涌的洪流).
Just as they were losing hope in the river, a faint light appeared. It was a local villager, who had
been alerted by the unusual weather. Spotting the couple in the river, he immediately shouted for assistance and skillfully threw a strong rope towards them. Despite the rain which made everything slippery, they managed to grasp the rope and were gradually pulled to safety on the riverbank. Overwhelmed with gratitude, Emma and John realized the small wedding celebration had become an unforgettable story of survival and the kindness of the stranger.
答案详解
A 篇 21.B 22.D 23.C
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了“课堂使用新闻”这一每周通讯的内容、使用方法及订
阅方式,旨在为教学提供助力。
【21 题详解】
推理判断题。根据第一段中的“We’re happy to introduce News for Classroom Use: a weekly newsletter with a piece of news and activities based on it which you can use as a warm-up, a filler or a wrap-up task. (我们很高兴介绍《课堂使用新闻》:这是一份每周通讯,包含一则新闻及基于该新闻设计的活动,您可将其用作热身、过渡或收尾任务。)”以及 INTRO 部分中的“You might need to read it out to students or it may also serve as a reference point to you, depending on the activities that go with the particular piece of news. (根据这则特定新闻配套的活动安排,你或许需要向学生宣读它,或者它也可能成为你的参考依据。)”以及 ACTIVITY 部分中的“If you teach lower-level students, use the easier questions or just ask students to say what they think about the news. (如果你教的是低年级学生,就用更简单的问题提问,或者直接让学生说说他们对这则新闻的看法。)”可知,文中多次出现“您”、“您的学生”、“教学”等与教师相关的表述,由此可推断该文本的目标读者是教师。故选 B 项。
【22 题详解】
细节理解题。根据第二段中的“The stories covered in the newsletter range from breaking news to more evergreen content which you will be able to use again according to your students’ needs. (通讯涵盖的新闻故事既有突发新闻,也有更具时效性的内容,您可根据学生的需求随时回顾使用。)”可知,该通讯包含可重复使用的阅读材料,这是其特色之一。故选 D 项。
【23 题详解】
细节理解题。根据 ACTIVITY 部分中的“If you teach lower-level students, use the easier questions or just ask students to say what they think about the news. (如果您教授水平较低的学生(初学者),可以使用较简单的问题,或者直接让学生说出他们对这则新闻的看法。)”可知,向初学者推荐的活动是让他们表达自己的观点。故选 C 项。
B 篇 24. D 25. B 26. A 27. B
【解析】
【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章通过作者自身的经历探讨了兄弟姐妹关系疏远的原因,并提出了修复这种关系的建议和希望。
【24 题详解】
推理判断题。根据第一段中“When I was seven, I moved from London to Florida with my two sisters, while my four brothers stayed behind. We didn’t reunite until I was seventeen. The long separation and lack of communication caused our bond to fade completely.(我七岁的时候,和两个姐妹从伦敦搬到了佛罗里达,而我的四个兄弟留在了伦敦。我们直到 17 岁才团聚。长时间的分离和缺乏沟通使我们的关系完全淡化了)”可知,作者七岁时搬家,与兄弟分离十年,亲情关系淡化,由此可推知,作者在七岁时受到搬家的影响,在情感上受到了影响。故选 D 项。
【25 题详解】
推理判断题。根据第二段中“Therapist (治疗专家) Phebe Brako-Owusu explains that sudden family shifts without explanation or emotional support can seriously hurt children.(治疗专家 Phebe
Brako-Owusu 解释说,突然的家庭变化如果没有解释或情感支持,会严重伤害孩子)”可推知, Brako-Owusu 认为突然的家庭变化而没有解释会伤害孩子,所以她最可能不赞成不解释家庭变 化。故选 B 项。
【26 题详解】
细节理解题。根据第三段中“Experts suggest doing personal work before trying to reconnect with siblings, and if you do choose to talk, use “I” statements and be clear about your purpose — whether it’s trying to make peace or setting boundaries.(专家建议,在尝试与兄弟姐妹修复关系前先做好自我调整。如果决定沟通,请多用“我”开头的表达方式,并明确自己的目的——无论是为了和解还是设立界限)”可知,专家建议,在试图与兄弟姐妹重新联系之前要先做好自我调整,要明确自己的目的,即先进行必要的自我反省。故选 A 项。
【27 题详解】
推理判断题。根据最后一段中“Even if a relationship can’t be repaired now, it doesn’t mean it never will. I hold on to hope that someday my siblings and I may reconnect.(即使现在一段关系无法修复,也不意味着永远不会。我抱着希望,希望有一天我和我的兄弟姐妹能重新联系上)”可知,作者 对修复与兄弟姐妹的关系持乐观态度。故选 B 项。
C 篇 28.B 29.D 30.A 31.C
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了科学家穿越丛林,用冷藏箱悉心保护濒危物种奇特南
戈卵形琥珀蜗牛。
【28 题详解】
词句猜测题。根据画线词的上文“Such a recovery process can take years to decades (这样的恢复过程可能需要几年到几十年的时间)” 和下文“but scientists are racing to better understand our planet’s biodiversity before species are wiped out (但科学家们正在竞相在物种灭绝之前更好地了解我们星球的生物多样性)”可知,恢复过程很漫长,且后面有转折,说明科学家们在努力了解生物多样性。由此推知,此处指成功是不确定的、捉摸不透的,从而和科学家们的努力形成对比,obscure 意思应该是“不确定的、捉摸不透的”,与 unpredictable 意思相近。故选 B 项。
【29 题详解】
细节理解题。根据第四段中 Laura Dee 教授所说的话“These efforts to study rare species can unlock their hidden benefits to humans, said Professor Laura Dee. Our idea that we might want to have a species down the line comes from the uncertainty of what the future is going to bring, and what role that species might play (这些研究稀有物种的努力可以揭示它们对人类的潜在好处。我们可能想要有一个物种延续下去的想法来自于未来将会带来的不确定性,以及这个物种可能扮演的角色)”可知,Laura Dee 教授认为应该拯救这种蜗牛是因为我们不确定它们将来会起什么样的作用,对人类有什么潜在的好处。故选 D 项。
【30 题详解】
主旨大意题。根据第五段中“While not every species will cure cancer, Dee said more study is needed because we don’t fully know what will happen if we lose them. (虽然不是每个物种都能治 愈癌症,Dee 说还需要更多的研究,因为我们不完全知道如果我们失去了它们会发生什么)”可知,本段以马达加斯加玫瑰色长春花为例,说明珍稀物种可能带来潜在的好处。根据第六段中 “Even just observing species in their habitats can prove helpful. (即使只是在栖息地观察物种也是有帮助的)”可知,本段介绍人类通过观察动物,模仿大自然去创新、去发展科技。由此可知,这两段都是围绕着保护和研究珍稀动物的好处而展开的。故选 A 项。
【31 题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其是最后一段中“The Chittenango ovate amber snail doesn’t have any known unique traits critical to humans, and it’s been a lengthy journey just to attempt to save them. (奇特南戈卵形琥珀蜗牛没有任何已知的对人类至关重要的独特特征,为了拯救它们,我们经历了漫长的旅程)”可知,文章围绕科学家们穿越丛林,保护濒危物种奇特南戈卵形琥珀蜗牛展
开,介绍了这种物种的处境,以及科学家们进行拯救的原因和艰难。因此,C 项“小小的蜗牛,漫长的旅程”抓住了文章的中心词,一语双关地点明了科学家们穿越丛林的旅程和进行拯救的 旅行的漫长,适合作为标题。故选 C 项。
D 篇 32.B 33.C 34. A 35.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了精准农业中的一项新技术——通过实时成像技术优化
农药喷洒效果,从而提高农业生产效率并减少化学物质使用。
【32 题详解】
细节理解题。根据第一段“Unlike conventional agriculture where farmers often rely on general estimates and uniform application of pesticides (杀虫剂) across the entire field, this technology helps farmers maximize productivity while minimizing inputs.( 与传统农业不同的是,农民通常依赖于总体估计和在整个农田统一施用农药,这项技术帮助农民在最大限度地减少投入的同时最大限度地提高生产率)”可知,精准农业更准确地使用杀虫剂。故选 B 项。
【33 题详解】
细节理解题。根据第三段“To effectively address this issue, Jayaprakash developed a two-camera system. It can be connected to typical spraying equipment and use imaging of the spraying solution on the target plants to determine what adjustments are needed. The system can be used to make changes in order to get the spray coverage “just right.”(为了有效地解决这个问题,Jayaprakash 开发了一个双摄像头系统。它可以连接到典型的喷洒设备,并使用喷洒溶液在目标植物上的成像来确定需要进行哪些调整。该系统可用于进行更改,以使喷雾覆盖范围“刚刚好”。)”可知,双摄像头系统是通过实时调整,提高喷雾效率来工作的。故选 C 项。
【34 题详解】
推理判断题。根据第四段“Susan Scheufele, a researcher at the University of Massachusetts, has conducted field trials with this technology on vegetable crops. In trials for removing cotton leaves, it has shown positive results even when used at 50% of the minimum application rate that is recommended on the product label. (马萨诸塞大学的研究员Susan Scheufele 已经在蔬菜作物上进行了这项技术的田间试验。在去除棉花叶片的试验中,即使使用产品标签上建议的最低施用量的 50%,也显示出积极的效果。)”可知,该试验的结论是该技术可行,成本较低。故选 A 项。
【35 题详解】
解析: 全文围绕一项利用实时成像的双摄像头系统展开,说明了其研发背景、工作原理、试验 效果和超越经济利益的环保价值,核心目的是介绍一项新的农业技术。其他选项(A.解决喷洒问题;B.帮助农民降低成本;D.解释技术原理)虽在文中提及,但都是该技术的一部分细节,不能概括全文核心目的。故选 C。
七选五
36:位于第一段结尾,该段强调智慧是经验、知识和判断的积累,是应对世界挑战的必要品
质。选项 F“To sail in the world, wisdom becomes our guiding light.”(在世界的航行中,智慧成为我们的指引之光)与上文“它照亮我们前进的道路”完美契合,突出了智慧的引导作用。因此, 36 题选 F。
37. 选项 E“事实上,个人需要拥有一些智慧本身”直接回应了前文的“智慧远不止这些”,强调智慧是个人需要实际具备的品质,而非仅仅源于虚构角色。这加强了智慧的必要性和个人化特征。同时,该句自然过渡到后文的“And how ”,因为既然个人需要拥有智慧,那么接下来理所当然地会探讨如何获得智慧。这与后文第三段开始讨论“通过新体验获取智慧”等内容完美衔接。因此,37 题选 E。
38:位于第三段中间,该段讨论要接受不同观点,不要基于流行意见。选项 A“Nor is it
emotion-based.”( 也不要基于情感) 与上文“Never base your perspective on the most popular opinions.”(不要基于最流行的观点)形成并列,强调判断不应受情感左右,从而与后文“训练思维成为无判断的空间”衔接。因此,38 题选 A。
39:位于第四段结尾,该段建议找智慧的人作为导师,并提到导师可以是任何比你聪明的人。选项 G“Yet prior to that, engage in dialogue with them to find out why.”(但在此之前,与他们对 话以找出原因)暗示在确定导师前,应先通过对话了解他们的智慧所在,这与上下文逻辑一致。因此,39 题选 G。
40:位于第五段开头,该段强调发展智慧需要一生时间和持续努力。选项 B“Rome wasn’t built in a day.”(罗马不是一天建成的)直接呼应智慧积累的长期性,是完美的引入。因此,40 题选 B。
完形填空
C. circled
解析:根据上下文,她潜入水中与鲨鱼共处并感到平静,因此鲨鱼应该是"围绕"在她周围,而不是"攻击"(attacked)、"带领"(led)或"发现"(found)。circled 最符合语境。
A. techniques
解析:作为潜水专家,她在日常潜水中使用各种"技巧"或"技术"。ideas(想法)、policies(政策)、steps(步骤)都不符合专业潜水工作的语境。
D. amazed
解析:从鲨鱼嘴里取鱼钩这一行为应该让人感到"惊讶",而不是"困惑"(confused)、"满意"
(satisfied)或"失望"(disappointed)。
B. end up with
解析:鲨鱼跟随渔船,经常会"最终嘴里带着鱼钩"。put up with(忍受)、break away from(挣脱)、set apart from(分开)都不符合"最终得到/陷入某种状况"的语境。
B. Removing
解析:前文明确提到"remove hooks",这里应该保持一致性,指"移除"鱼钩的过程。
C. outweigh
解析:这句话表达的是益处"大于"风险。outweigh 意为"在重要性或价值上超过",是最佳选择。
D. connection
解析:根据后文"they know that I'm safe",她与鲨鱼之间建立的是某种"联系"或"连接",而不是 "栖息地"(habitat)、"网络"(network)或"防御"(defence)。
C. Sharing
解析:与公众"分享"知识是最合理的搭配。Comparing(比较)、Replacing(替换)、Exchanging
(交换)都不符合语境。
A. convinces
解析:她应该是"说服"巴哈马将水域设为鲨鱼保护区,而不是"命令"(commands)、"训练"
(disciplines)或"分配"(assigns)。
A. allowing
解析:通过"允许"人们以新的理解接近鲨鱼,符合语境。begging(乞求)、reminding(提醒)、informing(通知)都不如 allowing 贴切。
B. positive
解析:根据上下文,她希望人们分享"积极的"体验,这样才能改变对鲨鱼的看法。
C. committed
解析:形容她是一位"坚定的"或"尽心尽力的"保护者,符合她对鲨鱼保护的热情。
B. comfort
解析:在其他认为危险的环境中,她却感到"舒适",这与前文"at peace"相呼应。
D. depending on
解析:食物链中各部分是"相互依赖"的关系,符合生态学常识。
A. fear
解析:克服"恐惧"才能更好地连接海洋和环境,这与全文关于消除对鲨鱼恐惧的主题一致。
语法填空
that
解析:空格所在句为“one of the first things 56 catches your eyes”,其中“one of the first things”是主语,后接定语从句。由于“things”是复数,但“one”是单数,关系代词应用“that”引导从句,且动词“catches”为单数形式,符合主谓一致。
magically
解析:空格处需修饰动词短语“become dry”,因此需用副词形式。“magic”是名词,其副词形式为“magically”,意为“神奇地”,表示街道干涸的速度极快,几乎像魔法一样。
the
解析:空格后为“phenomenon”(现象),是单数名词,需用指示代词指代前文提到的街道快速干涸的现象。“the”表示“这个”,符合语境。
equipped
解析:空格前有“better”,后接不定式“to handle”,因此需用形容词形式。“equip”的过去分词 “equipped”常作形容词,意为“装备好的”, “better equipped”表示“更好地装备”,指城市更能应对自然灾害。
laid
解析:空格处需用动词“lay”的过去式。“lay out”为固定短语,意为“设计、布置”,根据上下文,描述过去动作,故用“laid”。
to support
解析:空格前为“organic rainwater circulation”,后接动词“support”,需用不定式表示“为了支持绿色亚运”,强调目的或功能。
appealing
解析:空格前有“visually”,需用形容词形式。“appeal”的形容词为“appealing”,意为“吸引人的”, “visually appealing”表示“视觉上吸引人”。
but
解析:这个句子包含一个明显的对比或转折关系。
前半句说“这些道路看起来像橡胶跑道”(the roads may look like rubber tracks)。
后半句说“它们实际上是由特殊的混凝土制成的”(are actually made of special concrete)。
“看起来像”和“实际上是”构成了强烈的语义对比,强调事物的表象与实际本质之间的差异。在这种情况下,使用表示转折的连词 but(但是)是完全符合逻辑的。
combination
解析:空格前有“a”,需用名词形式。“combine”的名词为“combination”,意为“结合体”, “a combination”表示功能与美学的结合。
to
解析:空格前为“harm”,后接“the natural environment”,需用介词“to”表示“对自然环境的伤害”,是固定搭配。
英语听力原文
Text 1
W: Hey, Bill. Did it feel great to travel somewhere warm
M: Oh, yes. I love New Year’s celebrations in the city, but visiting small island beaches was perfect.
W: That sounds great. I left town to go skiing — the weather in the mountains was so snowy and cold!(1)
Text 2
M: To ensure your safety, please wear protective equipment when riding bicycles in this park. (2) W: You’re right. I’ll put on something to protect my head and knees.
Text 3
W: I miss the food in my hometown. My mom cooks noodles and dumplings very well.
M: There are some pretty good restaurants in Chinatown. Why don’t we try the dishes there W: Good idea! I’ll book a table! Let’s go now! (3)
Text 4
W: Oh, my. I almost made you drop your bags! I didn’t see you turning the corner — I’m so sorry for crashing into you! (4)
M: That’s all right, Miss. Accidents happen. At least no one is hurt! Text 5
W: Tim, never consider anyone as an enemy. Whether they’re your friends, family or even strangers, forgiving others is always better.
M: That’s a great lesson. I first learned this at my job. I learned never to hold things against co-workers.
W: Exactly! (5)
Text 6
M: This afternoon, I must get to Jacob’s house on 14th Street in the city center. (7) But I don’t want to drive in the rush hour.
W: Oh, it’s easy! Go to the 96th Street station and take the subway downtown. (6) You’ll arrive at the 14th Street station in 20 minutes. And you won’t even have to change to a bus.
M: That’s the new subway line.
W: Indeed. Was Jacob your friend from school (7)
M: Yes. (7) He was my classmate in high school. Now, he wants to tell me about his new job. W: Cool. Have fun!
Text 7
M: Excuse me. I need formal clothing for an event. Can you help me select something (8) W: Of course, sir. We have a wide range of clothing for you to choose from. (8)
M: OK. I’ve heard your clothing store is the best one in the neighborhood! (8)
W: We’ve been in business for only one year. (9) We can’t serve as many customers as large companies, but we care more about individual needs. (9)
M: Great. I’m invited to my younger brother’s wedding. (10) And I’ll be on stage at the party. W: I see — this suit looks perfect. But it could take a week to make some changes to fit you. M: That’s fine. They are going to have the wedding in a month, (10) so I’ll have plenty of time. Text 8
M: Good morning, madam. I have an interview at 9:00 a.m. with Ms. Thompson. (12)
W: Oh, yes. She’s the hiring manager for our company. I’ll call you into her office when she comes back a few minutes later. For now, please wait in this seating area. (11)
M: Great, thanks. By the way, is there any person like me interviewed for this position today (12)
W: Not really. Our company carefully chooses new staff members to interview. We look closely at their education and work history.
M: I only worked in clothing stores and restaurants when I was in college. This would be my first job after graduation and my first position at an electronics company. (13) Would this be an issue
W: Oh, no. We accept many recent graduates. Unfortunately, the other secretaries and I can’t offer much more specific information on this subject.
M: I see. Thanks for your advice. Text 9 (第 17 题为推断题)
M: Thanks for accepting the invitation to my sister’s birthday party, Melissa. Would you like to go and wish her a happy birthday
W: Sure. But she might be surprised to see me since we’ve never met before. So, I feel slightly nervous about talking to her. (14)
M: Relax. She has heard a lot about you from me. She’s really looking forward to seeing you. W: Oh, that’s so sweet.
M: Let me introduce you to everyone first. (15) Then I’ll show you around the room and we’ll get some food.
W: Great. So, could you introduce me to your sister first
M: Absolutely! She’s just over there with my dad. I know it’s a little crowded here and it might be hard to talk as the music is being played loudly. But don’t worry, everyone will love you!
W: I hope so.
M: Trust me. By far, the best thing about this party is the people here. Everyone is so nice and friendly! (16)
Text 10
May I have your attention, please I know it’s the end of the day, and everyone is eager to begin your holiday. But I want to give a short speech about the past year. (18) Since the summer, we all have been focusing our efforts on the goal of creating three new products by Chinese New Year. Now, it’s just before Christmas, (18) and we’ve already achieved this goal. So, as this office’s general manager, (20) I’d like to congratulate you all first.
Second, I’ve communicated with the board members over the last few days, and we have decided that everyone will be going home with a holiday gift. I still remember the extra vacation days we got last year. But by the end of today, everyone will receive a significant holiday bonus.
(19) It will be twice as much as last year. We all should be proud of our product development and sales figures. This extra payment is given for your excellent performance. But more than the money,
(19) my greatest honor was watching everyone work well together as a team. (20)
So, before we all leave for the day, our sales and marketing director will say a few words.
Please, put your hands together for her…
同课章节目录