/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语期中复习考点培优鲁教版(五四学制)专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Born in Hubei in 1518 in the Ming Dynasty, Li Shizhen is a famous medical scholar who has sort of the same position as Leonardo da Vinci in the West.
Both his father and grandfather were doctors. His father wanted him to enter the government by passing the Imperial Examination. Li studied for the exams and passed the country-level examination, but he was never able to pass the Imperial Examination.
When he was 27, he cured (治愈) the son of a Chu prince and was invited to be a doctor and official (官员) at court. A few years later, he became an official at the Imperial Medical Institute. During the year he spent there, he could see rare and old medical texts. He thought the available medical texts were inaccurate (不精确的) and even had dangerous misinformation. So he wanted to write the most accurate natural medical text.
To research for his book Bencao Gangmu, he traveled a lot and gained first-hand experience, and he consulted (查阅) hundreds of books. He worked on it for decades and tried to have it published both by a private printer and by the court.
The book was divided into many volumes (卷,一册). Li tried his best to make it accurate and complete. It is useful for scholarly reference (学术参考). It includes material on his understanding of geology, physics and other topics. It also includes a very long list of references.
Li Shizhen stood out as a very hard-working scholar who tried to help people by writing the best medical books. And his Bencao Gangmu was considered the greatest scientific achievement of the Ming Dynasty. He wrote many books on medical subjects, but only three survive (继续存在) to the present.
1.What did Li Shizhen’s father want him to be
A.A doctor. B.A writer. C.An official. D.An artist.
2.Why was Li Shizhen invited to be a doctor and official
A.Because he was a famous medical scholar.
B.Because his father and grandfather were doctors.
C.Because he cured the son of a Chu prince.
D.Because he wanted to write the most accurate medical book.
3.Which of the following is NOT TRUE according to the passage
A.Li Shizhen was born in a medical family. B.Li Shizhen traveled a lot to do research for his book.
C.Bencao Gangmu is mainly a medical book. D.Bencao Gangmu only includes medical knowledge.
4.What does the last paragraph mainly talk about
A.Li Shizhen’s achievements. B.Li Shizhen’s character.
C.Li Shizhen’s life. D.Li Shizhen’s best medical books.
Huang Xuhua is a remarkable figure in China’s history of national defense. He is widely known as the “Father of China’s Nuclear-powered Submarines”.
In the 1950s, China faced great challenges in national defense. To strengthen the country’s naval power, Huang Xuhua dedicated himself to the research and development of nuclear-powered submarines. At that time, the research conditions were extremely difficult. There was a lack of advanced technology and experience, and the international community imposed strict technological blockades. But Huang Xuhua and his team did not give up.
They spent countless days and nights in the laboratory and on the construction site. Huang Xuhua often worked around the clock, sacrificing his personal time and family life. Through their unremitting efforts, in 1970, China’s first nuclear-powered submarine was successfully launched. This was a huge milestone in China’s naval development, greatly enhancing China’s national defense capabilities.
Huang Xuhua’s contributions are not only limited to the successful development of nuclear-powered submarines. He also trained a large number of outstanding scientific and technological talents for China. His spirit of dedication, perseverance, and innovation has inspired generations of Chinese people. Even in his later years, he still cares about the development of China’s submarine technology and is always ready to offer his wisdom and experience.
5.Why is Huang Xuhua called the “Father of China’s Nuclear-powered Submarines”
A.Because he was the first to propose the idea of building nuclear-powered submarines.
B.Because he made great contributions to the research and development of China’s nuclear-powered submarines.
C.Because he was the leader of the international submarine research team.
D.Because he designed the most advanced nuclear-powered submarines in the world.
6.What difficulties did Huang Xuhua and his team face in the 1950s
A.They had too much advanced technology to choose from.
B.There was a lack of technology and experience, and they faced international technological blockades.
C.They didn’t have enough workers to build the submarines.
D.The government didn’t support their research work.
7.When was China’s first nuclear-powered submarine successfully launched
A.In the 1950s. B.In 1970. C.In his later years. D.In the 1960s.
8.What can we learn from Huang Xuhua
A.We should only focus on our personal interests.
B.We should give up easily when facing difficulties.
C.We should have the spirit of dedication, perseverance, and innovation.
D.We should not care about the development of our country.
①Do you know the dragon and Kun I think most of you must know the dragon, because it is one of the symbols of China. But probably very few people know about the Kun. It is a fish from ancient Chinese stories. The fish is huge and lives in the northern sea. Kunlong AG600, the Chinese made large amphibious aircraft (水陆两栖飞机), was named after these two symbols. The meaning of the name is to fly into the high sky like a dragon and go down to the deep sea like a Kun.
②On February 25, 2023, the fourth AG600M firefighting aircraft prototype (消防飞机原型机), belonging to the AG600 large amphibious aircraft family, carried out its first flight (飞行) in Zhuhai. During the 17 -minute flight, the aircraft carried out some planned flight test subjects. And it performed very well. The successful flight of the aircraft showed the start of test flights of all four AG600M aircraft prototypes.
③As a member of the AG600 aircraft family, the AG600M has been developed as a piece of important aeronautical equipment (航空设备) to make China’s ability to save people in dangerous situations stronger. It can be used in putting out forest fires, doing sea search and other tasks.
④The AG600 aircraft family made great progress in 2022, especially both aircraft development and market exploration (开拓). The year of 2023 is the key to the development of aircraft. A number of flight tests and ground tests are planned this year to make sure that the AG600M is able to put out fires.
⑤It will be useful for emergency saving and prevention systems. Let’s wait and see.
9.The name of Kunlong has a meaning of ________ like a Kun.
A.living in the southern sea B.flying into the high sky
C.swimming in the river D.going down to the deep sea
10.The aircraft prototype’s first flight took place in ________.
A.Fujian Province B.Guangdong Province C.Hainan Province D.Guangxi Province
11.We can infer from this passage that ________.
A.the AG600M can be used for emergency saving and prevention systems
B.it was difficult for the AG600M to carry out its first flight
C.the AG600 belongs to the AG600M amphibious aircraft family
D.the AG600 aircraft family made great progress three years ago
12.The structure (结构) of the passage is ________.
A. B.
C. D.
Do you find any new fun on your phone Here are some apps to help you in life.
Calm Can’t you stay calm because of stress Then Calm comes to help. Calm is an app that can help you relax and get better sleep. It is top mental (心理的) health experts’ favorite. According to the app’s developers, it aims to “make the world happier and healthier”. You can also check your progress and set reminders to make sure you take time for your mental health.
TickTick How do you deal with important tasks Making to-do lists can help you finish tasks on time. Wouldn’t it be great if your to-do lists could remind you when your tasks are due With TickTick, you can organize all of your tasks, set reminders and see when your tasks are due on your calendar. You can also set reminders to help you do things on time and share your tasks with friends.
Kindle Do you love reading but worry about the space all of your books take up It will be wonderful to have all of your books with you wherever you go. The Kindle app brings all of your favorite books straight to your phone or computer. There are over a million free e-books to download. It also reminds you to continue reading if you don’t read for a period of time.
Notability In the middle of taking notes as usual, then a picture comes out. How can you copy that down in your notes Don’t worry! Notability can help. Notability is a useful app that can help you take better notes. With it, it’s easy to add things like pictures, videos and even audio (音频) recordings to your notes. You can choose to write your notes by hand and make checklists. You can also share your notes with others! The function is very useful when you need to do group projects.
13.When is Calm useful to you
A.When you are ill. B.When you are tired. C.When you are afraid. D.When you are worried.
14.Which of the following people will probably download the app TickTick
A.An old man who doesn’t get enough sleep.
B.A businessman who has to deal with lots of tasks.
C.A teenager who likes reading everywhere he goes.
D.A college student who takes notes including pictures and videos.
15.Which is not included in what Notability can do
A.Sharing notes. B.Making checklists.
C.Getting better grades. D.Adding pictures to notes.
16.What do the three apps Kindle, TickTick and Calm have in common
A.You can set reminders with them. B.They can help to reduce stress.
C.You can download them for free. D.They don’t take up much space on the phone.
17.Where is the text probably from
A.A guidebook. B.A health report. C.A dictionary. D.A science magazine.
Two Swedish students have invented a new kind of bicycle helmet (头盔). It’s invisible (隐形的) because you cannot see it on a rider’s head.
The helmet is really a kind of airbag. It is inside a large collar (衣领). People wear it around their neck like a scarf. When the rider falls off his or her bike, the collar quickly fills with air and an airbag appears around the head.
The two students, Anna Haupt and Terese Alstinat, wanted to change the way people ride bikes. They said, “Bicycle helmets have always been the same. They’re so bulky, like a hard mushroom (蘑菇) on the head.” They called their new invention the H vding. The pair said it looked so cool that people would be happy to wear it.
The inventors started researching and developing the helmet a few years ago. They studied thousands of accidents. They wanted to find out how to make the safest helmet. They worked with a Swedish airbag company called Alva. And then the invisible helmet came out. Today, the two inventors have their own company that sells the new helmets. There are 17 workers in their company. They hope their helmet will change how people all over the world ride bikes.
In their video, Haupt and Alstinat said, “Cars are so yesterday. Bikes are the future.” People can not only take exercise but also experience the beauty of nature when they ride bikes. Now people can only buy the helmet online in Europe. It sells for around $530. The company did not say when people in the rest of the world could buy it.
根据材料内容选择最佳答案。
18.What is special about the new helmet
A.It is an airbag that looks like a mushroom. B.It is an airbag that is around the head all the time.
C.It is an airbag that can stop people falling down. D.It is an airbag that cannot be seen when it’s safe.
19.What is Paragraph 3 mainly about
A.Why they invented the new helmet. B.How they invented the new helmet.
C.Where they invented the new helmet. D.When they invented the new helmet.
20.What did the inventors do to create the safest helmet
A.They asked Alva for ideas. B.They worked in a bicycle factory.
C.They studied many traffic accidents. D.They researched how people ride bikes around the world.
21.What does the underlined sentence mean in the last paragraph
A.Cars were invented earlier than bicycles.
B.In the future, people won’t drive cars any more.
C.Riding bikes will be more popular than driving cars.
D.Cars are more expensive than bikes so few people will buy cars.
22.Who can buy the helmet online now
A.People in China. B.People in England.
C.People in America. D.People in South Africa.
Liang Shujie, 26, is a bird watcher from Beijing. “I fell in love with bird watching in college when my friend showed me the beautiful birds on campus,” Liang said. “I soon learned that you can see different types of birds in different seasons, and there are famous bird watching routes (路线) all over China.”
“What I enjoy most is seeing the migration (迁徙) of birds—they come and go every year. That makes me feel the power and beauty of nature,” said Liang.
Sometimes, the sudden sight of a new type surprises her too.
Liang has gone on different bird watching trips in China and abroad with her friends. She recalled her trip to Yunnan. “We saw a bird wave, which means different types of birds flying together,” Liang said. “We hid in the bush (灌木丛), waiting for them to land and walk in front of us. Surprisingly, we saw a kind of bird that we had been looking for ages. We held our breath, didn’t dare to make any sound, but felt excited.”
Another time in Singapore, she saw on a website that a special kind of bird was active nearby at that time, so she rushed to see. Many people there were taking photos of that bird. Feeling excited, she also took many photos. However, when she checked the photo, she realized that it was actually another kind of bird. Later, the crowd all came to realize that, and everyone laughed.
“I’ve seen more and more old people and children interested in bird watching nowadays, and I’m glad that birds are drawing people’s attention,” Liang said. “Through bird watching, more people will pay attention to environmental protection, and we are closer to living with nature in peace.”
23.According to paragraph 1, what can we know about Liang Shujie
A.She loves birds because of her parents. B.She is a bird watcher. C.She works in a college.
24.What makes Liang feel the power and beauty of nature
A.Seeing the migration of birds.
B.Taking photos of the birds.
C.Enjoying going on different trips.
25.Where did Liang know a special kind of bird
A.In a magazine. B.On a website. C.From a storybook.
26.What is the best title for this passage
A.Different Kinds of Birds.
B.The Importance of environmental protection.
C.The Watcher of the Wild.
Sween Lin has an interesting hobby. She collects stamps. She spends a lot of time on her stamp collection after school hours. She has collected hundreds of stamps from all over the world. They are all in colour.
Sween Lin likes stamps with pictures of animals and birds on them. In this way, she learns the names of many animals and birds. She also borrows books on animals and birds from her school library. She learns many things about them.
Sometimes Sween Lin has many stamps of the same kind. She gives them to her friends. They then give her other stamps in return.
Sween Lin writes to her friends in many countries. She sends them some stamps of her country, in return , they send her some stamps of their countries. Sween Lin’s father also gives her some stamps. He brings them home from his office for her.
Many of Sween Lin’s friends collect other things. Some collect coins and others collect matchboxes. But, all of them say that Sween Lin’s collection is the most interesting of all.
27.Sween Lin spends a lot of time on her hobby ________.
A.before school B.during school hours
C.after school hours D.during her holidays
28.________ her stamps are in colour.
A.All of B.Some of C.Many of D.Most of
29.She learns a lot about animals and birds from ________ .
A.her teachers B.her friends C.her stamps D.her father
30.Sometimes Sween Lin has many stamps of the same kind. She then ________.
A.keeps them B.throws them away
C.sells them to her friends D.sends them to her friends
31.What does the word “ hobby ” mean
A.Matchbox collection. B.Doing things one likes.
C.Keeping coins one likes. D.Stamp collection.
A hobby is something that you do for fun. You do it when you have time, but you don’t get money from doing it. Hobbies are fun, and they are also good for you.
Do you know that people who do puzzles live longer than people who don’t People who do puzzles can also remember more than people who don’t do puzzles. Even when they are old, people who do puzzles usually have good brains.
Watching funny movies is great for your body. When you laugh for 15 minutes or more, it is just as good for your body as exercising. Laughing exercises keeps the heart healthy.
Going to concerts is also good for the heart. Listening to music can make your heart strong. Going to concerts can even help sick people get better faster.
Children who play with Legos (乐高) are better at thinking than other children. They even talk and read better. Children who play with Legos learn to use their hands to do small things better than children who do not.
Even driving bumper cars (碰碰车) can be healthy. Some children sometimes bump other children when they are angry. It can be a lot of fun to try to stop others from bumping into your car. Bumping others in a fun way can turn anger into laughter.
And speaking of fun, a school in South Africa teaches play. That school found that children who study how to have fun have better grades.
32.Which hobbies are good for children’s study from the passage
①Doing puzzles.
②Listening to music.
③Playing with Legos.
④Driving bumper cars.
⑤Playing.
A.①③⑤ B.①②⑤ C.②③⑤ D.①③④
33.The underlined words “brain” means ________ in Chinese.
A.健康体魄 B.逻辑思维能力 C.体力运动 D.表达能力
34.What can we learn from this passage
A.Having hobbies keeps people busy.
B.Driving bumper cars makes children angry.
C.Most people get money from doing hobbies.
D.Watching funny movies keeps the heart healthy.
35.What is the passage mainly about
A.Who needs hobbies. B.When people do hobbies.
C.How people start hobbies. D.What hobbies bring to people.
Alysaa Carson is a 17-year-old girl. She dreams of going to Mars. She was first interested in becoming an astronaut at the age of three. At that time, she was watching a cartoon called The Backyardigans. The characters in the cartoon went to Mars many times for different tasks. She also wanted to be one of them.
After knowing the serious pollution and the large population on Earth. Alyssa thinks people may look for another planet to live on in the future. She thinks humans may choose to live on Mars in the future. That’s because it’s a planet similar to the earth in some aspects (方面). What’s more, people will be able to use the technologies to get there at that time. Alyssa dreams of going to Mars and working in the field of astrobiology (天体生物学).
Her father believes that parents should help children achieve their dreams. He thinks that it doesn’t matter if the dreams change a lot or how crazy they are. And he doesn’t think it’s too young to get a pilot’s license (执照) for a 17-year-old girl. Perhaps it’s very dangerous for his daughter to go to Mars. But he believes that she can achieve her dream one day. What he can do is to let his daughter work hard for her dream.
36.What does the underlined word “them” refer to
A.Alyssa’s family.
B.Alyssa’s classmates.
C.The characters in the cartoon.
D.The scenes in the cartoon.
37.Why does Alyssa think people should go to Mars
A.Because people can live a happier life there.
B.Because it’s easy to get there with the technologies now.
C.Because it’s a planet with many new lives.
D.Because mars has something in common with the earth.
38.What can we learn about Alyssa Carson’s father
A.He hopes his daughter to be a scientist in the future.
B.He used to be a pilot when he was young.
C.He works in the field of astrobiology now.
D.He respects his daughter’s dream.
39.Which one is TRUE according to the text
A.It’s easy for a 17-year-old girl to get a pilot’s licence.
B.Alyssa’s dream of going to Mars lasts for a long time.
C.We can ask parents for help when we meet trouble.
D.Alyssa is a quiet and hard-working student at school.
40.What does the writer want to tell us
A.Interest is the best teacher for every child.
B.It’s never too late for people to learn something new.
C.Parents should work hard for their children’s dreams.
D.Children should communicate with their parents in time.
根据短文内容,从文后选出能填入空白处的最佳选项,其中有两项多余。
The world is an interesting place. Different people like different things. Some people like loud music. Other people don’t. 41
Many people like sports, but they do not all like the same sports. In some countries, cricket (板球运动) is a very popular sport. In others, it is not popular at all. No one plays it or watches it on TV. However, the World Cup is very popular. 42
Different people like different foods. Some people do not like meat. 43 Some people do not like potatoes or bread. They prefer rice.
44 Most people have their favorite colors. Some people like bright colors. Others prefer pale colors.
Many people like traveling. Different people like different places. 45 They like the fresh air. Some people like to go to the cities. Because they like shopping. Some other people enjoy beautiful places like the mountains or beaches.
What do you like Have you got an idea
A.They like soft music like the piano music.
B.Not everyone likes the same color.
C.Millions of people watch the game on TV.
D.Nowadays traveling by car is popular.
E.They eat fruit and vegetables most of the time.
F.Different people have different hobbies.
G.Some people like to go to the country.
The pyramids in Egypt are one of the most amazing wonders in the world. Most of the pyramids were built as tombs for the pharaohs. They believed that after they died, they needed these grand tombs. The most famous ones are the pyramids at Giza. The Great Pyramid of Khufu is the largest among them. It was built with huge stones. These stones were cut and transported with great difficulty. Each stone is very heavy. Scientists are still amazed at how the ancient Egyptians managed to build such magnificent structures.
The pyramids have not only a practical function as tombs but also show the high - level construction skills and the unique culture of ancient Egypt. They attract millions of tourists from all over the world every year. When you stand in front of these pyramids, you will be deeply impressed by their grandeur and the mystery they hold.
Reading Comprehension
46.What were most of the pyramids in Egypt built for
A.As palaces for the pharaohs. B.As tombs for the pharaohs.
C.As places for people to live. D.As temples for the gods.
47.Which is the largest pyramid among the pyramids at Giza
A.The Great Pyramid of Khufu. B.The Pyramid of Khafre.
C.The Pyramid of Menkaure. D.They are of the same size.
48.What makes scientists amazed about the pyramids
A.The beautiful appearance.
B.The fact that they were built with huge and heavy stones and the great construction skills of the ancient Egyptians.
C.The number of tourists they attract.
D.The treasures inside them.
49.What can we know from the passage about the pyramids
A.They only have a practical function.
B.They are just simple tombs.
C.They show the high - level construction skills and unique culture of ancient Egypt.
D.They are easy to build.
50.Why do millions of tourists come to see the pyramids every year
A.Because they are near their homes. B.Because they are very cheap to visit.
C.Because of their grandeur and mystery. D.Because there are many activities around them.
There is an amazing river running deep through the Amazon rainforest in Peru. The water temperatures along the river are from 50℃ to 90℃, and in some parts, they can almost reach the boiling point of 100℃. The river’s existence (存在) was officially confirmed (证实) in 2011 by a scientist named Andres Ruzo.
Ruzo heard lots of stories and legends (传说) about the strange river when he was young. 20 years after he’d heard this story, Ruzo’s aunt told him she had seen the river.
Guided by her, the young scientist finally found the river himself, and confirmed that its water did reach boiling temperatures.
“Dipping my hand into the river would give me third-degree burns in less than half a second. Falling in could easily kill me,” he wrote in his book The Boiling River: Adventure and Discovery in the Amazon. Ruzo said, “What was amazing is that the local people always knew about this place. It is just a part of their everyday life. They cook with it, clean with it, and even make their medicines with it. ”
But so far, no one has been able to explain the secret of the boiling water. “It reminds us that there are still great wonders to be discovered, ”Ruzo said, “The biggest part of the Boiling River area is still original (原始的) and untamed—and I hope to keep it this way. ”
51.People think the river is amazing because ________.
A.it’s a legend in Peru
B.the water in the river is hot
C.people cook with it and clean with it
D.it is running deep through the Amazon rainforest
52.________ first knew the boiling river.
A.Ruzo’s grandfather B.Andres Ruzo
C.The local people D.Ruzo’s aunt
53.The underlined word “untamed” means “________” in the last paragraph.
A.soft B.wide C.real D.wild
54.Which idea may Andres Ruzo agree with
A.It’s not dangerous to swim in this river.
B.The secret of Boiling River is still unknown.
C.All wonders in the world have been discovered.
D.The local government should use the river to make money.
Cafe Colombo is a busy store. Rich people with nice clothes and shoes often drink coffee and eat ice-cream there. Charlie, an eight-year-old boy, always stays in the store. But he doesn’t drink or eat. He cleans shoes for people because he doesn’t have money to go to school.
One day, a young man in Cafe Colombo asks Charlie to clean his shoes. During the cleaning, an old man walks into the store. He is selling lottery tickets.
“Lucky numbers! One dollar for a ticket!” he shouts.
“Give me a ticket!” the young man says. Then the ticket-seller gives him one.
When Charlie finishes cleaning, the young man stands up and leaves. He is in a hurry because a car is waiting outside. He puts the ticket in his bag quickly, but it falls out. Charlie sees this and shouts out to stop the man. But the young man does not hear Charlie. He gets into the car and it runs away.
At night, Charlie gets home and shows the ticket to his mother, Emily. Emily looks at it and sees the number 7-5-3-8-1-2-9-4-6. Isn’t this the winning number for today One can get 500, 000 dollars with the ticket.
“Where is the ticket from, Charlie ” Emily asks. “It’s from a young man. I’ll give this back to him tomorrow,” says Charlie.
The next day, Charlie meets the young man at the store and gives the ticket to him. The young man is touched by Charlie, so he uses the money to help Charlie. Now Charlie is happy to be a student. So these numbers are lucky for him.
根据短文内容,选择最佳选项,并在答题卡上将选定答案的字母标号涂黑。
55.What does Charlie often do at Cafe Colombo
A.He drinks coffee. B.He eats ice-cream.
C.He sells shoes and clothes. D.He cleans shoes for others.
56.The underlined phrase “lottery tickets” in Para. 2 means “________” in Chinese.
A.彩票 B.发票 C.船票 D.电影票
57.Which of the following is TRUE
A.Charlie is a waiter of Cafe Colombo.
B.A car is waiting for Charlie at the gate.
C.The young man leaves the store slowly.
D.Charlie gives the ticket to the young man the next day.
58.Why is the number on the ticket lucky for Charlie
A.Because of it, he makes a friend.
B.Because of it, he can go to school.
C.Because he can use it to help people.
D.Because he gets 500, 000 dollars with it.
59.What can we learn from the story
A.It’s never too old to learn. B.Many hands make easy work.
C.Doing good things brings luck. D.A friend in need is a true friend
①Can you imagine a sea of sand three times bigger than India This is the Sahara Desert, the largest desert in the world. It covers 11 countries in North Africa and is over 9 million square kilometres. That’s more than 25% of Africa.
②In the Sahara, temperatures are very different during the day and at night. It is much hotter during the day. The hottest time is between 2 p.m. and 4 p.m., when temperatures rise to 38℃. But it is very cold at night—the coldest time is at 4 a.m., when temperatures fall to -4℃. The Sahara is also very dry. It seldom rains. Because of the temperatures in the desert, it is a very difficult place to survive. Here are some tips on how to stay alive in the Sahara Desert.
③During the day, cover your body, head and face. Clothes protect you from the sun and keep water in your body. You will also need a warm blanket at night. It can get cold very quickly.When the temperature drops, it can be a shock and make you feel even colder.
④A car is easier to see than a person walking in the desert. You can also use the mirrors from your car to signal to planes and other cars. You can use your car tyres (轮胎) to make a fire. A fire is easy to see. It will help people find you and it will keep you warm at night.
⑤Try to drink some water at least once every hour. You need your water to last as long as possible. Drink only what you need. When you talk, you lose water from your body. Keep your mouth closed and do not talk.
⑥If you eat, you will get thirsty and drink all of your water more quickly. You can eat a little, but only to stop you from feeling very hungry. Eat very small amounts of food and eat very slowly. You can live for three weeks with no food, but you can only live for three days without water.
⑦A small place near a tree or a rock will be the warmest. But be careful before you decide where to sleep. Dangerous animals like snakes and scorpions also like to sleep in these places. Look carefully for animals before you lie down.
60.How does the writer describe the Sahara Desert
A.By giving examples. B.By listing numbers.
C.By giving a definition (下定义). D.By using old saying.
61.How many ways are mentioned to stay alive in the Sahara Desert
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
62.Which of the following is NOT TRUE according to the passage
A.Eating at least once every hour keeps you from getting hungry.
B.Temperatures in the Sahara make it a difficult place to survive.
C.Mirrors and tyres can be used to give information to ask for help.
D.Places near trees or rocks are the warmest for sleeping.
63.Which of the following best shows the structure (结构) of the passage
A.①②③④⑤⑥/⑦ B.①/②③④⑤⑥/⑦
C.①/②/③④⑤⑥⑦ D.①②③/④⑤⑥/⑦
64.What’s the best title of the passage
A.The largest desert in the world B.How to stay alive in the Sahara Desert
C.How to stay warm in the Sahara Desert D.How to stay comfortable in the Sahara Desert
In the most southern part of our planet, there’s a place that’s covered with snow and ice all year round. But it has the clearest and cleanest air. Amazingly, in this place, the sun sometimes hangs even in the midnight sky. This place is Antarctica (南极洲): the coldest, windiest and harshest (恶劣的) place on the Earth.
As the world’s least-known place, Antarctica is of great interest to scientists around the world. During 30 years, China has sent many scientists to Antarctica. They mostly look at the resources under the icy land and do research about climate change and marine (海洋的) biology.
Antarctica is a place with fantastic views. However, life there is very hard. Food is one of the biggest problems. Frozen food which can be heated easily is people’s daily food. Fresh vegetables are hard to grow in the cold weather.
Sleep is also difficult. In Antarctica, summer lasts from November to March. During this period, Antarctica points to the sun and receives sunlight 24 hours a day. In order to get some sleep, scientists cover the windows with black plastic cloth to create “night”.
Working in Antarctica is dangerous, especially when meeting gale-force (七级以上的) winds. They can easily blow people away. So there are ropes that connect buildings of some research stations. People can hold these ropes to keep their balance in forceful winds.
What’s more, communicating with others is difficult. Without cables and Internet in some research stations, two-way radios are the only tools to communicate. If people want to say hello to friends and relatives, they can use satellite phones.
Although it is challenging to work in Antarctica, scientists’ passion to learn about this mysterious land will never end. It is hopeful that one day they will step every corner of this icy land.
65.Scientists from China go to Antarctica to ________.
A.find out ways to control water pollution B.grow plants and vegetables in special condition
C.research climate change and marine biology D.stop the hunters from killing the marine life
66.In order to sleep well in Antarctica, the scientists have to ________.
A.wear more clothes to keep warm B.cover the windows with black cloth
C.connect research stations with ropes D.eat more fried and canned vegetables
67.We can replace the underlined word “passion” in the last paragraph with ________.
A.full preparation B.amazing imagination
C.pleasant introduction D.strong love
68.The passage is mainly about ________.
A.climate changes of Antarctica B.exploring Antarctica
C.how to survive in Antarctica D.views of Antarctica
“Ne Zha 2” is an exciting animated (动画的) movie that continues the story of the brave young hero, Ne Zha. In the first movie, Ne Zha was born with special powers, but people were afraid of him because they thought he was a demon (恶魔) . However, NeZha didn’t give up. He fought against evil (邪恶) and proved that he could be a hero with his courage and determination (决心).
In “NeZha 2”, NeZha faces new challenges and meets new friends. Together, they go on an exciting adventure, solving problems and facing dangers. The movie has beautiful animations (动画) with bright colors and lively characters. The action scenes are thrilling, and the story is full of surprises.
One of the important messages in the movie is that anyone can be a hero if they believe in themselves. Ne Zha learns to control his powers and make the right choices. He also discovers that true strength comes from the heart. The movie teaches us about friendship, bravery, and never giving up. It is a great movie for both children and adults, and it reminds us that we can all overcome our challenges and become the best version of ourselves.
69.What was the problem with Ne Zha in the first movie
A.He didn’t have any powers.
B.He didn’t want to be a hero.
C.People were afraid of him because they though the was a demon.
70.What does the underlined word “thrilling” in Paragraph 2 mean
A.Boring. B.Exciting. C.Terrible.
71.Who is the movie suitable (适合的) for
A.Only children. B.Only adults. C.Children and adults.
72.What does the movie “Ne Zha 2” mainly teach us
A.We should always avoid challenges.
B.It’s OK to give up when things get difficult.
C.It teaches us about friendship, bravery, and the spirit of never giving up.
You must have read or heard of the sad love story between Jia Baoyu and Lin Daiyu. But can you imagine the two singing opera (歌剧) in English rather than speaking poetic Chinese
Jia and Lin are two characters from the Chinese novel A Dream of Red Mansions (《红楼 梦》), written by Cao Xueqin (1715—1763). Now the book has been made into an English-language opera. After being performed in San Francisco, the US, the performance came to Beijing, Changsha and Wuhan in 2017.
Many of the opera’s creators have backgrounds in both Chinese and American cultures, including the director and playwrights (剧作家). Their understanding of both cultures helped them change a Chinese classic into a foreign-language opera.
The book, which covers the rise and fall of the Jia family, has 120 chapters and hundreds of characters. But opera writer David Henry Hwang cut down the number of characters to just seven. Hwang, a Chinese-American, focused on the love story between Jia and Lin and tried to write a tragedy (悲剧) that everyone would understand.
The art director Timmy Yip, from Hong Kong, tried to help foreign people understand the characters by using costumes (服装) and stage decorations. He compared Lin to water and gave her a light green costume. When Lin showed up on stage, there was usually water around her on the stage.
The creators considered the work of introducing a Chinese classic to Western audience was worth doing. Hwang told China Daily he was happy to “have made a contribution (贡献) to the land where my parents were born”.
73.What do we know about A Dream of Red Mansions from Paragraph 4
A.It is mainly about the rise and greatness of the Jia family.
B.It tells a love story between Jia and Lin with a happy ending.
C.The book is very long and there are many different characters.
D.The book has always been made into an English-language opera.
74.Why did Timmy Yip compare Lin to water
A.Because of her dressing style. B.Because of her character.
C.Because of her appearance. D.Because of her life habits.
75.What can we infer from the text
A.A Dream of Red Mansions is written by Cao Xueqin.
B.Hwang’s parents were born in United States of America.
C.The English-language opera was shown in four cities in China.
D.Timmy Yip knows a lot about Chinese and American cultures.
76.What do the creators of the opera think of their job
A.Difficult and unbelievable. B.Stressful and difficult.
C.Satisfying and meaningful. D.Painful and challenging.
If you are comfortable showing off your moves on the dance floor, you may know what to do if someone asks you to join them in a twist (扭动), a jive (跳摇摆舞), a hustle (猛拉), a pogo (原地上下跳) or even a bit of moshing (狂舞)! But if they ask you to join them for a street dance, which moves would you make Of course, you might be a little confused. The truth is, street dance is a mix of several forms of dance, coming from different periods of time and even different countries.
The name “street dance” is connected to those forms of dance which are popular in the streets, parks, clubs and alleyways (小巷) of cities like London and New York. But it covers everything from break dancing (霹雳舞) to body popping (震感舞), body locking and house dancing.
There are very few rules. Street dance is often improvised (即兴表演) and done among friends while listening to a mobile music player. It is open to anyone of any age, anywhere and any time.
Because it is a social activity, it has provided many young people, especially those in poorer city areas with a strong gang (帮派) culture, helping these young people getting into trouble. For example, the street dance group-Diversity, was formed when a group of brothers and friends from East London and Essex got together. The group has achieved fame because of a popular television talent show-Britain’s Got Talent. For others, the inspiration may be a local street-dance club led by a professional instructor (教练), or a local group of friends who get together just for fun.
77.Where could you probably read this passage
A.Nature magazines. B.Traveling websites.
C.Science fiction novels. D.Dance documentaries.
78.What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to
A.The music player. B.The social activity. C.The street dance. D.The gang culture.
79.How is street dance performed according to the passage
A.Strictly performed on stage. B.Freely acted among friends.
C.Mainly led by trained dancers. D.Carefully planned by instructors.
80.What is the main idea of Paragraph 4
A.The importance of gang culture. B.The trouble caused by street dance.
C.The good sides of street dance brings. D.Kids get much fame from street dance.
81.Which of the following is TRUE according to the passage
A.The moves of street dance are rather tiring.
B.Street dance mixes together many forms of dance.
C.people get inspiration from a strong gang in the city.
D.People learn many rules when they learn street dance.
Music is used as an emotion (情绪) controlling tool. We usually use it to comfort our pain. Its strong energy is one of the main reasons. Why people spend so much time and money on it People can use music to achieve their different goals, such as feeling more relaxed, having less stress.
Listening to soft and slow music is good for dealing with terrible emotions. Further, if someone falls in love with lyrics, it will be able to give voice to his feelings and experiences. Listening to happy music can change one’s opinion forward the world.
Some music was played during a special event many years ago. When we listen to it again, we can be easy to deeply get into the past experience. The feeling is not in the music, but in what it reminds us. Many listeners use music to remind themselves of precious past events which they thought were quite important.
Music is so strong that it can change our relationship with time. Time does seem to fly when listening to pleasant music. Listening to smooth music can take people’s attention away from time. It’s clear that slow music makes people feel like time is much shorter than it actually is. So, music is used in the waiting rooms and the supermarkets.
82.What can music help people do
A.Feel more comfortable. B.Make more friends.
C.Get more money. D.Become more active.
83.What music can we try if we want to change our opinion
A.Lucky music. B.Serious music. C.Surprise music. D.Enjoyable music.
84.What does the underlined word “precious” probably mean
A.Strange. B.Interesting. C.Valuable. D.Necessary.
85.What will probably happen when the supermarket plays music
A.Customers will buy more. B.Children will stay shorter.
C.Parents will leave quickly. D.Customers will be very few.
The Zeng Houyi Chime Bells (编钟) were uncovered from the Zeng Houyi Tomb in Suizhou, Hubei Province in 1978. They are historically important treasure of China.
The Zeng Houyi Chime Bells are hung at three levels and are set in eight groups. There are 19 bells in three groups at the top level, 33 bells in three groups at the middle level and 12 bells in two groups at the bottom level. Besides, there is a much larger bell used to adjust pitch (调节音高). The bells in each row are different from one another in shape and size.
The Zeng Houyi Chime Bells are hung on two sets of wood racks (架子), One rack is 7.48meters long and 2.65 meters wide. The other rack is 3.35 meters long and 2.73 meters wide. The two racks are perpendicular to each other, which forms an angle of ninety degrees.
The Zeng Houyi Chime Bells weigh a total of 5 tons. The biggest bell is of 153.4 cm in height and 203.6 kg in weight while the smallest bell is of 20.4 cm in height and 2.4 kg in weight.
Five musicians were needed to play the instrument in the past. These bells have no clappers (铃舌) and are sounded by striking. Because of their shape, each bell could produce two different tones (音色)—one if struck at the side, the other at the center. The whole set of chime bells is able to produce all the tones of a modern piano.
86.How many bells does the whole set of chime bells have in all
A.45. B.52. C.64. D.65.
87.Which picture shows that two lines are “perpendicular” to each other
A. B. C. D.
88.What does the fifth paragraph mainly tell us
A.How these bells were played in the past.
B.How many musicians were needed to play the bells in the past.
C.Why the chime bells have no clappers.
D.How many tones each bell could produce.
89.The following paragraph can best go after ________.
In brief, there are more than 2, 800 Chinese characters relating to music and the making of the instrument on the bells. Instruments of such a scale and such fine craftsmanship (工艺) were quite rare (稀有的) in the world at the time.
A.Paragraph 1 B.Paragraph 3 C.Paragraph 4 D.Paragraph 5
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.C 3.D 4.A
【导语】本文主要讲述李时珍出身医药之家,是明朝著名的医药学家,他的《本草纲目》实乃集中国传统医学之大成的著作。
1.细节理解题。根据第二段中的“His father wanted him to enter the government by passing the Imperial Examination.”可知,李时珍的父亲希望他能入朝为官。故选C。
2.细节理解题。根据第三段中的“When he was 27, he cured (治愈) the son of a Chu prince and was invited to be a doctor and official (官员) at court.”可知,27岁时,他治好了一位楚国王子的儿子,并受邀成为一名医生和朝廷官员。故选C。
3.推理判断题。根据倒数第二段中的“It includes material on his understanding of geology, physics and other topics.”可知,《本草纲目》除了医药知识外,还涉及了李时珍对地质学、物理学等的理解内容。故选D。
4.主旨大意题。通读最后一段可知,本段主要谈的是李时珍的成就。故选A。
5.B 6.B 7.B 8.C
【导语】本文介绍了中国核潜艇之父——黄旭华在中国国防历史上的卓越贡献。
5.细节理解题。根据“To strengthen the country’s naval power, Huang Xuhua dedicated himself to the research and development of nuclear-powered submarines.”可知,黄旭华致力于核潜艇的研究和开发,所以被称为“核潜艇之父”,故选B。
6.细节理解题。根据“In the 1950s, China faced great challenges in national defense. ... There was a lack of advanced technology and experience, and the international community imposed strict technological blockades.”可知,20世纪50年代,研发面临技术经验缺乏和国际技术封锁。故选B。
7.细节理解题。根据“Through their unremitting efforts, in 1970, China’s first nuclear-powered submarine was successfully launched.”可知,1970年中国第一艘核潜艇成功下水。故选B。
8.细节理解题。根据“His spirit of dedication, perseverance, and innovation has inspired generations of Chinese people.”可知,黄旭华的奉献、坚持和创新精神值得学习。故选C。
9.D 10.B 11.A 12.C
【导语】本文是一篇说明文。主要从名字的由来、目前的进展、使用目的以及未来展望等方面介绍了灭火飞机鲲龙AG600。
9.细节理解题。根据“The meaning of the name is to fly into the high sky like a dragon and go down to the deep sea like a Kun.”可知,人们将这架飞机命名为鲲龙是希望它可以像鲲和龙一样拥有上天入海的能力。故选D。
10.细节理解题。根据“On February 25, 2023, the fourth AG600M firefighting aircraft prototype (消防飞机原型机), belonging to the AG600 large amphibious aircraft family, carried out its first flight (飞行) in Zhuhai.”可知,飞机原型机的第一次飞行是在珠海市,根据地理知识可知珠海市位于广东省。故选B。
11.推理判断题。根据“the AG600M has been developed as a piece of important aeronautical equipment (航空设备) to make China’s ability to save people in dangerous situations stronger. It can be used in putting out forest fires, doing sea search and other tasks.”及第五段中“It will be useful for emergency saving and prevention systems.”可知,AG600M可用于紧急救援和预防系统。故选A。
12.篇章结构题。通读全文内容可知,第一段介绍了AG600的相关背景从而引出文章的主题;第二、三、四段分别从目前的进展、使用目的等方面介绍了鲲龙AG600;最后一段介绍了对AG600的未来展望。故选C。
13.D 14.B 15.C 16.A 17.D
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了手机上几款有趣的应用软件。
13.推理判断题。根据“Can’t you stay calm because of stress Then Calm comes to help. Calm is an app that can help you relax and get better sleep. It is top mental (心理的) health experts’ favorite.”可知,当你因为压力而不能保持冷静的时候,Calm可以来帮忙,故推出当你焦虑的时候Calm会对你有帮助。故选D。
14.推理判断题。根据“With TickTick, you can organize all of your tasks, set reminders and see when your tasks are due on your calendar. You can also set reminders to help you do things on time and share your tasks with friends.”可知,使用TickTick,您可以组织所有任务,设置提醒,并查看任务何时在日历上到期,您还可以设置提醒,帮助您按时完成任务,并与朋友共享任务,故推出一个需要处理很多任务的商人会更需要下载TickTick。故选B。
15.细节理解题。根据“With it, it’s easy to add things like pictures, videos and even audio (音频) recordings to your notes. You can choose to write your notes by hand and make checklists. You can also share your notes with others!”可知,Notability可以帮助分享笔记、制作清单和把图片添加到笔记中。故选C。
16.细节理解题。根据“set reminders to make sure you take time for your mental health.”“set reminders to make sure you take time for your mental health.”及“It also reminds you to continue reading if you don’t read for a period of time.”可知,Kindle, TickTick and Calm都可以设置提醒。故选A。
17.推理判断题。根据“Do you find any new fun on your phone Here are some apps to help you in life.”及通读全文可知,本文主要介绍了手机上的几款应用软件,故推出本文应出自科学杂志。故选D。
18.D 19.A 20.C 21.C 22.B
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一种新型的隐形头盔。
18.细节理解题。根据第二段中的“The helmet is really a kind of airbag. It is inside a large collar (衣领). People wear it around their neck like a scarf.”可知,隐形头盔实际上是一种安全气囊。它在一个大衣领里面。人们把它像围巾一样戴在脖子上。因此在安全的时候,我们看不到这个气囊。故选D。
19.主旨大意题。通读第三段后可知,本段主要介绍了两个学生发明新型头盔的原因。故选A。
20.细节理解题。根据第四段中的“They studied thousands of accidents. They wanted to find out how to make the safest helmet.”可知,他们研究了数千起事故,以此来找到制作最安全的头盔的方法。故选C。
21.句意猜测题。根据画线句及其后的“People can not only take exercise but also experience the beauty of nature when they ride bikes.”可知,人们不仅可以锻炼,而且当他们骑自行车时也能体验到大自然的美丽。可见,Haupt 和 Alstinat 认为骑自行车有很多好处,他们推测未来自行车会比汽车更受欢迎。故选C。
22.推理判断题。根据最后一段中的“Now people can only buy the helmet online in Europe.”可知,现在在欧洲,人们只能在网上购买头盔。由此可推知,现在英国人可以在网上买到这种头盔。故选B。
23.B 24.A 25.B 26.C
【导语】本文主要是介绍梁书洁的观鸟的故事。
23.细节理解题。根据“Liang Shujie, 26, is a bird watcher from Beijing.”可知,梁书洁是一个来自北京的观鸟爱好者。故选B。
24.细节理解题。根据“What I enjoy most is seeing the migration (迁徙) of birds—they come and go every year. That makes me feel the power and beauty of nature”可知,梁书洁最喜欢看鸟的迁徙,这使得她能感受到大自然的力量和美。故选A。
25.细节理解题。根据“Another time in Singapore, she saw on a website that a special kind of bird was active nearby at that time”可知,她在一个网站上看到当时附近有一种特殊的鸟在附近活跃。故选B。
26.最佳标题题。本文主要是介绍梁书洁的观鸟的故事,选项C“野外观察者”符合主题,故选C。
27.C 28.A 29.C 30.D 31.B
【导语】本文介绍Sween Lin的爱好——集邮。
27.细节理解题。根据第一段“She spends a lot of time on her stamp collection after school hours.”可知,Sween Lin在课后花了很多时间收集邮票。故选C。
28.细节理解题。根据第一段“They are all in colour.”可知,她所有的邮票都是彩色的。故选A。
29.推理判断题。根据第二段“Sween Lin likes stamps with pictures of animals and birds on them. In this way, she learns the names of many animals and birds….She learns many things about them.” Sween Lin有动物和鸟类图片的邮票,她学会了许多动物和鸟类的名字,看了关于动物和鸟类的书,她学到了很多关于它们的东西;可知,她从邮票中学到了很多关于动物和鸟类的知识。故选C。
30.细节理解题。根据第三段“Sometimes Sween Lin has many stamps of the same kind. She gives them to her friends.”可知,有时Sween Lin有许多相同种类的邮票,她把它们送给她的朋友。故选D。
31.词义猜测题。根据第一段“She collects stamps.”和第五段“Many of Sween Lin’s friends collect other things. Some collect coins and others collect matchboxes.”不同人收集不同的东西;可知,“hobby”指“做自己喜欢的事情”。故选B。
32.A 33.B 34.D 35.D
【导语】本文主要介绍了爱好对人的一些好处。
32.细节理解题。根据“People who do puzzles can also remember more than people who don’t do puzzles.”、“Children who play with Legos are better at thinking than other children.”和“That school found that children who study how to have fun have better grades.”可知拼图、乐高和玩对孩子的学习有益,故选A。
33.词义猜测题。根据“People who do puzzles can also remember more than people who don’t do puzzles. Even when they are old, people who do puzzles usually have good brains.”可知玩拼图的人也比不玩拼图的人们记得更多。即使他们年纪大了,做拼图的人通常也有很好的逻辑思维能力。结合选项可知brain意为“逻辑思维能力”,故选B。
34.细节理解题。根据“Watching funny movies is great for your body…Laughing exercises keeps the heart healthy.”可知看有趣的电影可以保持心脏健康,故选D。
35.主旨大意题。根据“Hobbies are fun, and they are also good for you.”且通读全文可知,本文主要介绍了爱好对人的一些好处,故选D。
36.C 37.D 38.D 39.B 40.A
【导语】本文主要讲述了一个17岁的女孩梦想着去火星,讲述了她有这个梦想的原因以及家人对她的支持。
36.词义猜测题。根据“The characters in the cartoon went to Mars many times for different tasks. She also wanted to be one of them.” 可知漫画中的人物为了不同的任务多次去火星。她也想成为他们中的一员,此处them意为“漫画中的人物”。故选C。
37.细节理解题。根据“She thinks humans may choose to live on Mars in the future. That’s because it’s a planet similar to the earth in some aspects”可知因为火星和地球有共同之处。故选D。
38.细节理解题。根据“ Her father believes that parents should help children achieve their dreams. He thinks that it doesn’t matter if the dreams change a lot or how crazy they are.”可知她父亲认为父母应该帮助孩子实现梦想,也不管梦有多疯狂他都是这样认为,所以她父亲是尊重并支持她的梦想,故选D。
39.推理判断题。根据“Alysaa Carson is a 17-year-old girl. She dreams of going to Mars. She was first interested in becoming an astronaut at the age of three.”可知Alysaa Carson是个17岁的女孩。她三岁时第一次对成为宇航员感兴趣,由此可知,她去火星的梦想持续了很长时间。故选B。
40.推理判断题。根据“She was first interested in becoming an astronaut at the age of three…But he believes that she can achieve her dream one day”可知,她从小就对成为宇航员感兴趣,之后她坚持自己的梦想,她的爸爸也尊重并支持她的梦想,希望一天她能实现梦想,由此可知,作者通过艾莉莎的故事想告诉我们兴趣是每个孩子最好的老师,故选A。
41.A 42.C 43.E 44.B 45.G
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了人们在体育运动,饮食及颜色等方面的不同爱好。
41.根据“Some people like loud music. Other people don’t.”可知,一些人喜欢响亮的音乐,其他人喜欢轻柔的音乐,空处的内容应是关于轻柔音乐的。选项A“他们喜欢轻柔的音乐,如钢琴乐”符合语境。故选A。
42.根据“However, the World Cup is very popular.”可知,世界杯很普遍,空处的内容应是关于世界杯的。选项C“数百万人在电视上观看比赛”符合语境。故选C。
43.根据“Different people like different foods. Some people do not like meat.”可知,不同的人喜欢不同的食物,一些人不喜欢肉,空处的内容应是不喜欢肉的这些人吃什么食物。选项E“他们大部分时间吃水果和蔬菜”符合语境。故选E。
44.根据“Most people have their favorite colors. Some people like bright colors. Others prefer pale colors.”可知,大多数人有自己喜欢的颜色,有些人喜欢鲜艳的颜色,而其他人更喜欢浅淡的颜色,空处的内容应是对本段内容的总括,是关于颜色的表达。选项B“不是每个人都喜欢同样的颜色”符合语境。故选B。
45.根据“Different people like different places…They like the fresh air. Some people like to go to the cities. Because they like shopping.”可知,不同的人喜欢不同的地方……他们喜欢新鲜的空气,空处的内容应是关于他们喜欢去的地方,这个地方应是有新鲜的空气。选项G“一些人喜欢去乡村”符合语境。故选G。
46.B 47.A 48.B 49.C 50.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了埃及金字塔的建造目的、建造难度等,还说明其体现古埃及建筑技艺与文化,每年因宏伟神秘吸引大量游客。
46.细节理解题。根据“Most of the pyramids were built as tombs for the pharaohs.”可知,埃及的大多数金字塔是作为法老的坟墓而建造的。故选B。
47.细节理解题。根据“The most famous ones are the pyramids at Giza. The Great Pyramid of Khufu is the largest among them.”可知,吉萨金字塔群中最大的是胡夫大金字塔。故选A。
48. 细节理解题。根据“It was built with huge stones...Each stone is very heavy. Scientists are still amazed at how the ancient Egyptians managed to build such magnificent structures.”可知,金字塔是用巨大且沉重的石头建造的,古埃及人的高超建造技艺让科学家们感到惊叹。故选B。
49.细节理解题。根据“The pyramids have not only a practical function as tombs but also show the high - level construction skills and the unique culture of ancient Egypt.”可知,金字塔展示了古埃及高超的建筑技艺和独特的文化。故选C。
50.细节理解题。根据“They attract millions of tourists from all over the world every year. When you stand in front of these pyramids, you will be deeply impressed by their grandeur and the mystery they hold.”可知,每年有数百万游客来参观金字塔是因为它们的宏伟和神秘。故选C。
51.B 52.C 53.D 54.B
【导语】本文介绍了秘鲁亚马逊热带雨林深处有一条令人惊叹的河流, 一位名叫鲁佐的科学家证实了这条河的存在,并发表书籍《沸腾的河:亚马逊河的冒险与发现》,同时他希望这条河流一直能保持原始状态。
51. 细节理解题。根据“The water temperatures along the river are from 50℃ to 90℃, and in some parts, they can almost reach the boiling point of 100℃”可知, 人们认为这条河很神奇是因为河里的水很热。故选B。
52.细节理解题。根据“What was amazing is that the local people always knew about this place. It is just a part of their everyday life.”可知, 当地人一直都知道这个地方,它只是他们日常生活的一部分,所以是当地人首先知道的这条河流。故选C。
53.词句猜测题。根据“The biggest part of the Boiling River area is still original (原始的) and untamed” 可知,沸腾河地区最大的部分仍是原始的,and表示“且”,连接意义相近的两个形容词,由此推出untamed表示“原始的,野生的”。故选D。
54. 推理判断题。根据“But so far, no one has been able to explain the secret of the boiling water. ‘It reminds us that there are still great wonders to be discovered.’ ” 可知,到目前为止,还没有人能够解释沸腾水的秘密,由此推测鲁佐可能同意“沸腾河的秘密仍然未知”。故选B。
55.D 56.A 57.D 58.B 59.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了擦鞋男孩Charlie把中奖彩票归还给主人并因此获得了上学的机会,从而告诉我们:做好事是会带来好运的。
55.细节理解题。根据第一段中“He cleans shoes for people...”可知,Charlie在咖啡厅为别人擦鞋。故选D。
56.词义猜测题。根据第三段中“Lucky numbers! One dollar for a ticket!”和第五段内容可知,lottery tickets应该是“彩票”的意思。故选A。
57.推理判断题。根据最后一段第一句可知,Charlie第二天把彩票还给了那个年轻人,D项正确。故选D。
58.推理判断题。通读全文,尤其根据最后一段最后两句可知,Charlie因归还中奖彩票而获得了上学的机会,所以彩票上的数字对于Charlie来说是幸运的。故选B。
59.推理判断题。本文讲述了Charlie因归还中奖彩票而获得了上学的机会,从而告诉我们:做好事会带来好运。故选C。
60.B 61.D 62.A 63.C 64.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲撒哈拉沙漠的气温特点及如何在沙漠生存。
60.推理判断题。根据“It covers 11 countries in North Africa and is over 9 million square kilometers. That’s more than 25% of Africa.”可知主要是列数字来说明撒哈拉沙漠之大。故选B。
61.细节理解题。根据“During the day, cover your body, head and face”;“A car is easier to see than a person walking in the desert.”;“Try to drink some water at least once every hour.”;“You can eat a little, but only to stop you from feeling very hungry”以及“A small place near a tree or a rock will be the warmest”可知一共是5条建议,故选D。
62.细节理解题。根据“Try to drink some water at least once every hour.”以及“You can eat a little, but only to stop you from feeling very hungry. Eat very small amounts of food and eat very slowly. ”可知是尽量每小时至少喝一次水,不是每小时至少吃一次东西,故选A。
63.篇章结构题。通读全文可知,第一段引出了撒哈拉沙漠;第二段主要介绍了撒哈拉沙漠的气温特点;第三至第七段介绍了如何在沙漠生存,选项C符合文章结构。故选C。
64.最佳标题题。本文是一篇说明文,主要讲撒哈拉沙漠的气温特点及如何在沙漠生存,以选项A“世界上最大的沙漠”为标题最合适。故选A。
65.C 66.B 67.D 68.B
【导语】本文是一篇说明文,向我们介绍了南极洲—— 一个冰雪全年覆盖的地方。南极洲拥有清新的空气,人们用黑塑料布制造“夜晚”,食物主要是冷冻食品,这里没有互联网,人们主要靠卫星电话沟通,但科学家依旧对这里充满了探索热情。
65.细节理解题。根据“During 30 years, China has sent many scientists to Antarctica. They mostly look at the resources under the icy land and do research about climate change and marine ( 海洋的) biology.”可知,中国科学家主要研究气候变化和海洋生物。故选C。
66.细节理解题。根据“In order to get some sleep, scientists cover the windows with black plastic cloth to create ‘night’ ”可知,为了能够更好地睡觉,科学家们用黑色塑料布盖住窗户。故选B。
67.词句猜测题。根据“scientists’passion to learn about this mysterious land will never end”可知,科学家对南极洲的探索热情从未停止,因此科学家对这里充满了强烈的热爱,选项D“强烈的热爱”符合题意。故选D。
68.主旨大意题。根据“Although it is challenging to work in Antarctica, scientists’ passion to learn about this mysterious land will never end. It is hopeful that one day they will step every corner of this icy land.”可知,科学家们希望能了解南极洲,探索热情从未停止,因此本文主要内容是探索南极洲。故选B。
69.C 70.B 71.C 72.C
【导语】本文介绍了动画电影《哪吒2》的故事情节和主题。电影讲述了哪吒在面对新的挑战时,展现出勇气和决心,最终成为英雄的故事。
69.细节理解题。根据文中“In the first movie, Ne Zha was born with special powers, but people were afraid of him because they thought he was a demon (恶魔) .”可知,第一部《哪吒》中,哪吒的问题在于人们认为他是恶魔,因此害怕他。故选C。
70.词句猜测题。根据文中“The movie has beautiful animations (动画) with bright colors and lively characters. The action scenes are thrilling, and the story is full of surprises.”可知,电影中动作场面惊险刺激,故事充满惊喜,所以“thrilling”一词用来形容动作场面,结合上下文可以推测其意为“激动人心的”。故选B。
71.细节理解题。根据文中“It is a great movie for both children and adults”可知,这部电影适合儿童和成年人观看。故选C。
72.主旨大意题。根据文中“The movie teaches us about friendship, bravery, and never giving up.”可知,电影主要传递了友谊、勇敢和永不放弃的精神。故选C。
73.C 74.B 75.D 76.C
【导语】本文主要讲述了中国古典名著《红楼梦》被改编成歌剧。
73.细节理解题。根据“The book, which covers the rise and fall of the Jia family, has 120 chapters and hundreds of characters.”可知,《红楼梦》这部小说很长,有很多不同的人物。故选C。
74.细节理解题。根据“The art director Timmy Yip, from Hong Kong, tried to help foreign people understand the characters by using costumes (服装) and stage decorations.”可知,Timmy Yip试图通过服装和舞台装饰来帮助外国人理解这些角色,所以Timmy Yip把林黛玉比作水是因为她的性格,故选B。
75.推理判断题。根据“Many of the opera’s creators have backgrounds in both Chinese and American cultures, including the director and playwrights (剧作家).”可知,这部歌剧的许多创作者都有中美文化背景,包括导演和剧作家,由此推测,导演Timmy Yip对中国和美国文化都很了解。故选D。
76.推理判断题。根据最后一段“The creators considered the work of introducing a Chinese classic to Western audience was worth doing. Hwang told China Daily he was happy to ‘have made a contribution (贡献) to the land where my parents were born’.”可知,创作者认为向西方观众介绍中国经典作品是值得的,Hwang表示很高兴能为父母的出生地做出贡献。由此推知,创作者认为他们的工作是令人满意且有意义的,故选C。
77.D 78.C 79.B 80.C 81.B
【导语】本文是一篇说明文,文章介绍了街舞的相关信息。
77.推理判断题。通读全文,尤其根据“The truth is, street dance is a mix of several forms of dance, coming from different periods of time and even different countries.”可知,文章主要讲述了舞蹈,因此可以在舞蹈纪录片中看到这篇文章。故选D。
78.词义猜测题。根据“Street dance is often improvised (即兴表演) and done among friends while listening to a mobile music player. It is open to anyone of any age, anywhere and any time.”可知,上文提到了街舞通常是即兴表演,因此it指的是街舞。故选C。
79.细节理解题。根据“Street dance is often improvised (即兴表演) and done among friends while listening to a mobile music player.”可知,街舞通常是在朋友之间自由的表演出来。故选B。
80.主旨大意题。根据“Because it is a social activity, it has provided many young people, especially those in poorer city areas with a strong gang (帮派) culture, helping these young people getting into trouble.”可知,这一段讲述了街舞带来的好处。故选C。
81.细节理解题。根据“But it covers everything from break dancing (霹雳舞) to body popping (震感舞), body locking and house dancing.”可知,街舞混合了多种舞蹈