/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优外研版(三起)
专题23 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文, 回答问题。
I’m Sarah. Last weekend, I went shopping with my mum. It was sunny and windy. We bought apples, bananas, bread, milk and two bottles of juice. I had a great time. Then we went home by car. But I dropped my glasses when I got in the car, What a pity! But my mum said that was OK.
1.When did Sarah go shopping 
2.What was the weather like 
3.Did they buy bananas and milk 
4.What did Sarah drop 
5.How did they go home 
阅读短文,回答问题。
There is a city in the world. People do not drive cars in that city. It is called (被称为) Venice (威尼斯). Venice is in Italy (意大利). There are no streets in Venice. But there are canals (运河水道). The canals look like streets. There is much water in those canals. In your city, your father and mother may go to work by bus. But in Venice, fathers and mothers go to work by boat.
6.Is Venice a city in Italy 
7.What do the canals look like 
8.Do people drive buses in Venice 
9.How do people in Venice go to work 
阅读邮件,完成任务。
An email to Daming
To: Daming@
From: Lingling@
Dec. 16th Dear Daming, Yesterday I went to Zhongshan Park with Sam and Amy. It's big and beautiful. There are so many flowers and trees in the park. We met Tom in the park. He's Sam and Amy's friend. He took some photos of us. We had a picnic on the grass. In the afternoon, we bought some ice creams. Then we went home by bus. I ran to the bus. And I dropped my ice cream. I was sad (难过的). We had a lovely time yesterday! Yours, Lingling
10.阅读邮件,选择与邮件内容相符的图片。(有两项是多余的)
A. B. C. D. E. F.
11.阅读邮件,选择正确答案。
(1) There are ________ in the park. ( )
A.trees B.flowers C. Both A and B.
(2) Tom is Amy’s ________. ( )
A.friend B.cousin C. brother
(3) Did Sam have a good time yesterday ( )
A.Yes, he does. B.No, he didn't. C. Yes, he did.
阅读短文,回答问题。
Kelen and her parents went to Beijing by plane last summer. They visited some places of interest (名胜) in Beijing. At first, they went to Tian’anmen Square and the Palace Museum (故宫博物馆). They visited the Great Wall. The Great Wall is very old and very long. And then they took the subway to Peking University (北京大学). They walked in it. They went to the Summer Palace (颐和园). It is very beautiful. There is a beautiful lake. They saw lots of boats on the lake. They had a lovely time in Beijing.
12.Where did Kelen and her parents go last summer 
13.Did Kelen go to the Palace Museum 
14.How did they go to Peking University 
15.What did they see on the lake 
16.Did they have a happy time in Beijing 
阅读下列内容,完成任务。
Today's price(今日价格)
Food(食物) Drinks(饮料) Fruit(水果)
hamburger ¥5/个 milk ¥2/瓶 apple ¥2. 5/个
cheese ¥3/千克 apple juice ¥3/瓶 banana ¥2/根
sandwich ¥4/个 tea ¥2/杯 pear ¥1/个
peanut ¥5/千克
17.阅读上面的内容,填单词补全对话。
Amy: Hello, Tom. I went to the supermarket yesterday. What about you 
Tom: I went to the supermarket, too. What did you buy 
Amy: I bought two of apple juice and three bananas. I bought three kilos of , too.
Tom: Did you buy sandwiches 
Amy: No, I . What did you buy 
Tom: I bought cheese. Because I like .
Amy: How cheese did you buy 
Tom: Half a .
18.阅读上面的内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Six yuan for two bananas. ( )
(2) Tom should pay (付费) forty six yuan. ( )
阅读短文,填写所购物品的数量。
Today I went to the supermarket with my parents. We bought three pears first. Then we bought half a kilo of cheese. I like chocolate. So my mother bought me one kilo of chocolate. My brother likes milk. My mother bought three bottles of milk for him. At last, we bought a big watermelon.
Shopping List
pear(s) 19
cheese 20
chocolate 21
milk 22
watermelon(s) 23
It was hot yesterday. I went to the supermarket. There were many people at the supermarket. I bought an ice cream, a kilo of bananas and two bottles of milk. Then I went to the zoo. I met some friends. We saw many animals. We felt happy.
24.It was a day yesterday. I went to the .
25.I bought a kilo of and two of milk.
26.I met my at the .
27.I saw many there. We felt .
阅读短文,根据短文内容补全句子。
Lucy and her sister went to the Yangtze River last Sunday. They went there at nine o’clock in the morning. They went there by bike. Then they walked for one hour along the river. There were lots of people. Lucy met two friends. They took photos of the river.
28.Lucy and her sister went to the Yangtze River .
29.They went there in the morning.
30.They went there .
31.They walked for along the river.
32.They the river.
根据短文内容,从方框中选出问题的答案。(填序号)
One day, Mr and Mrs White went shopping by car. They stopped their car near a store. They bought a lot of things and they wanted to put the things in the car. But Mr White couldn’t open the door of the car, so they asked a policeman to help them. The policeman was very friendly to help them. Just then a man came up and shouted: “What are you doing with my car ” Mr and Mrs White took a look at the car’s number and they were frozen (呆住) there. It wasn’t their car.
A.Because that wasn’t their car. B.Mr and Mrs White. C. Yes, he was. D.They bought a lot of things. E. Yes, they did.
33.Who went shopping by car ( )
34.What did Mr and Mrs White buy ( )
35.Did they ask a policeman to help them ( )
36.Was the policeman very friendly to them ( )
37.Why was Mr and Mrs White frozen at last ( )
38.阅读短文,根根据短文内容将方框中A-E的选项按选后出现的顺序进行排列。
Last weekend, I visited my uncle and aunt in Guilin. I went there by bus. I got to Guilin Station at 9:00 in the morning. My uncle and aunt met me there. Then we took a taxi to the Elephant Trunk Hill. We rowed a boat along the Li River. After that, we went to the Seven-star Park by double-decker bus(双层巴士). We had orange juice, hamburgers and some bananas there. We saw lots of fish in the water. So we fed(喂).
A.had lunch B.took a taxi to the Elephant Truck Hill C. went to the Seven-star Park D.rowed a boat E. fed the fish
A visit to Guilin
went to Guilin by bus→ → → → →
阅读理解。
Last week Yangyang went to Dalian with her mother. They went by plane. They visited lots of places. They took a boat trip along the river. It took them three hours and thirty minutes. They bought a lot of chocolate. They had a good day.
39.They visited ______. ( )
A.lots of places B.Big Ben C.London Eye D.park
40.How did they go there ( )
A.By train. B.By bus. C.By plane. D.By car.
41.Yangyang bought ______ last week. ( )
A.cheese B.chocolate C.juice D.fruit
42.It took them ______. ( )
A.3时12分 B.3时30分 C.2时20分
43.画线句子的意思:
阅读对话,回答问题。
Mr Li: What did you do last Sunday, Xiaoyong 
Xiaoyong: I went to the Summer Palace with my friends.
Mr Li: How did you go there 
Xiaoyong: We went there by bus. Then we walked for two hours in it, It’s an interesting place.
Mr Li: What about you, Lily, Jack and Dingding 
Lily: I went to the supermarket with my mum. We bought two bottles of orange juice and six bananas.
Jack: I went to the zoo, and I took some photos of pandas. They are lovely.
Dingding: I helped my mother with the housework in the morning and played football in the afternoon.
44.Where did Xiaoyong go last Sunday 
45.How did Xiaoyong go there 
46.How much orange juice did Lily buy at the supermarket 
47.What did Jack do in the zoo 
48.What did Dingding do in the afternoon 
49.依据短文内容,用1-5为下面图片排序。
It was Saturday. Peter had a lot of things to do. On Saturday morning he visited his friend Tom. Monday was Miss Wang's birthday, they made a birthday cake for her.
He saw a movie with Tom in the afternoon. Monkey King was their favorite movie. It started at 3 p. m. Peter had a big dinner with his family because his aunt came back from Canada.
Peter read books and did his homework on Sunday morning. He was a good student. It was fine on Sunday. So in the afternoon Peter flew a kite in the park near his home. And he watched TV with his parents in the evening on Sunday. Peter had a lot of fun on weekend.
( )
( )
( )
( )
( )
阅读短文,完成下列各题。
Look at the clock. It’s ten now. What are the kids doing Some boys are playing basketball in the playground(操场). Some are running. Some are jumping. Look at the girls. What are they doing They’re skipping. In the classroom, Lili is drawing pictures. Qiqi is reading a book. What is Xiaoming doing He is playing chess with Xiaoyong.
50.在文中所提到的活动的图片下面打“√”。
(1) ( ) (2) ( ) (3) ( ) (4) ( ) (5) ( )
51.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) The kids are playing in a park. ( )
(2) Some boys are running. ( )
(3) Lili is reading a book in the classroom. ( )
(4) Xiaoming and Xiaoyong are playing chess. ( )
阅读短文,完成下列任务。
Tom’s Bird
Tom likes birds very much. He often reads books about birds and wants to have a bird. Last Sunday, his father bought tone for him. Tom was very happy. The bird is very beautiful. Every day Tom feeds (喂) her. But the bird is sad. She never (从不) sings songs.
Yesterday, Tom went to the park with his mother. There were lots of birds in the park. They sang and danced happily in the tree. Tom followed, watched and thought (思考) Then he went home and took his bird to the park. _________ Now Tom and the bird are both happy!
52.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) What did Tom’s father buy for him last Sunday ( )
A.A toy panda. B.A bird. C. Some chocolate.
(2) What did the birds do in the park ( )
A.They sang and danced. B.They watched and thought. C. They looked sad.
(3) Which sentence can be put in the ______ (哪个句子可以填入 ______ 处) ( )
A.Tom let his bird go. B.Tom lost his bird. C. Tom fed his bird.
53.根据短文内容,判断句子正“T”误“F”。
(1) Tom saw many birds in the park. ( )
(2) Tom is a naughty boy. ( )
A.Sam took a red T shirt. But it isn’t Sam’s. It is Amy’s T shirt. Sam wanted to wear it. They argued.
B.Lily: Do you like this pair of trousers, Tingting 
Tingting: No, I don't want trousers. I like shorts. My mother bought new shorts for me.
C. Mary's mother washed clothes for Mary yesterday. Her clothes are very beautiful. She likes them very much. Now her clothes are on the line.
D.Kate didn't wear her cap yesterday. She wants to wear a hat. Because her mother bought a new hat for her. She likes it very much.
54.阅读人物卡片,将其序号填在图片的括号里。
(1) ( )
(2) ( )
(3) ( )
(4) ( )
55.阅读上面的卡片内容, 选择正确答案。
(1) Mother bought a new hat for ______. ( )
A.Tingting B.Kate C. Mary
(2) ______ likes shorts very much. ( )
A.Lily B.Amy C. Tingting
(3) ______ mother washed clothes yesterday. ( )
A.Sam's B.Your C. Mary's
根据短文内容,回答问题。
I’m Susan. I’m ten years old. There are six people in my family. My grandpa is sixty-four. He was a clever doctor. My grandma is younger than my grandpa. She is sixty-two years old. She is very nice. She can cook lots of delicious food. My father is a worker. He is thirty-nine. My mother is thirty-five. She likes going shopping. Yesterday, she bought a new shirt for me. I have a little brother. His name is Peter. He is four years old. He is very naughty and clever. We are happy everyday.
56.How many people are there in Susan’s family 
.
57.How old is Susan’s grandma 
.
58.Can Susan’s grandpa cook delicious food 
.
59.What does Susan’s mother like doing 
.
60.Is Peter five years old 
.
阅读短文,完成下列任务。
Li Ming’s birthday presents
My name is Li Ming. I’m thirteen years old. Today is my birthday. I have got many presents. Look! Can you see the big brown toy bear on the table It’s from my mother. I like it very much. There are fourteen toy ducks under the bed. They’re from my father. My brother Tim gives me a toy jeep. It’s blue and red. It’s cool. And my sister Lily gives me fifteen toy birds. They are nice. I like them all.
61.阅读短文,选择正确的答案。
(1) How old is Li Ming ( )
A.11. B.12. C. 13.
(2) How many toy ducks does Li Ming have ( )
A.14. B.15. C. 16.
62.阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
(1) The big brown toy bear is on the table. ( )
(2) My brother Tim gives me fifteen toy birds. ( )
(3) The toy jeep is blue and red. ( )
There is a little egg on the leaf (树叶) in the evening. On Sunday morning, a little and hungry caterpillar (毛毛虫) comes out of the egg. He is so hungry. He looks for food everywhere. On Monday, he eats a few apples. On Tuesday, he eats some oranges. On Wednesday, he eats some pears. On Thursday, he eats some strawberries. On Friday, he eats some watermelons. On Saturday, he eats some sandwiches. He eats a fresh leaf on Sunday, and then he feels better (更好的). Now he becomes a big and fat caterpillar. He builds a small cocoon (茧) and sleeps (睡觉) in it for two weeks. After that, he comes out of the cocoon and becomes (变成) a beautiful butterfly (蝴蝶).
63.阅读短文,给下面图片排序。
( )
( )
( )
( )
64.阅读短文,选择正确答案。
(1) When does the caterpillar come out of the egg ( )
A.On Monday.B.On Saturday.C. On Sunday.
(2) How many kinds of food does the caterpillar eat ( )
A.Three.B.Five.C. Seven.
(3) Which of the following is the best title (以下哪个是最好的标题?)( )
A.The beautiful butterflyB.The little eggC. The delicious food
阅读短文,回答问题。
Hello, my name is Xiaoming. I have a sister Xiaohua, We are twins. Last Sunday, our mother bought two dresses for us, but the two dresses are the same colour. My dress is small but my sister's dress is big. One day, my sister said to me, “This is my dress. Your dress is on the line!" But I was sure this is my dress. We argued about this. We were unhappy. My mother came to my room and said, “This is Xiaohua's dress. Your dress is on the line. I washed it on Monday.” So I came out and wore it. Yes, that was my dress.
65.Who is Xiaoming’s sister 
66.Where is Xiaoming’s dress 
67.Whose dress is small 
68.Who is wrong 
69.Who washed the dress 
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.Last weekend. 2.It was sunny and windy. 3.Yes, they did. 4.She dropped her glasses. 5.By car.
【导语】本文介绍的是上周末莎拉的一些活动情况。
1.句意:莎拉什么时候去购物的?根据文章“ Last weekend, I went shopping with my mum. ”得知上周末莎拉去购物了。故答案为Last weekend.
2.句意:天气怎么样?根据文章“ It was sunny and windy. ”得知天气是晴朗的,有风的。故答案为It was sunny and windy.
3.句意:她们买了香蕉和牛奶吗?根据文章“We bought apples, bananas, bread, milk and two bottles of juice. ”得知她们买了苹果,香蕉,面包,牛奶和两瓶果汁。故答案为Yes, they did.
4.句意:莎拉掉了什么?根据文章“ But I dropped my glasses when I got in the car. ”得知莎拉掉了眼镜。故答案为She dropped her glasses.
5.句意:她们怎样回家的?根据文章“ Then we went home by car. ”得知她们坐小轿车回家的。故答案为By car.
6.Yes, it is. 7.The canals look like streets. 8.No, they don’t. 9.By boat.
【分析】本文主要介绍了威尼斯。
6.问句句意:威尼斯在意大利吗?根据“Venice is in Italy (意大利).”可知答语应该是肯定回答,故答案为Yes, it is.
7.问句句意:运河是什么样子的?根据“The canals look like streets.”可知运河像街道,故答案为The canals look like streets.
8.问句句意:威尼斯人开公共汽车吗?根据“But in Venice, fathers and mothers go to work by boat.”可知答语应该是否定回答,故答案为No, they don’t.
9.问句句意:威尼斯人怎么上班?根据“But in Venice, fathers and mothers go to work by boat.”可知乘船去上班,故答案为By boat.
10.A C D F 11.C A C
【分析】本文为玲玲发给大明的邮件,讲述了自己昨天去中山公园玩的事。
10.根据I went to Zhongshan Park with Sam and Amy.我跟山姆和艾米去了中山公园。可知图D公园与邮件内容相符。根据There are so many flowers and trees in the park.公园里有很多花和树。可知图F花与邮件内容相符。根据In the afternoon, we bought some ice creams.下午我们买了一些冰激凌。可知图C与邮件内容相符,根据Then we went home by bus.然后我们乘坐公共汽车回家。可知图A公共汽车与邮件内容相符。故答案为A;C;D;F。
11.(1)公园里有_____。A树,B花,C. A和B。根据There are so many flowers and trees in the park.公园里有很多花和树。可知C选项符合,故选C。
(2)汤姆是艾米的_____。A朋友,B堂兄弟姐妹/表兄弟姐妹。C哥哥/弟弟。根据We met Tom in the park. He's Sam and Amy's friend.我们在公园见到了汤姆。他是山姆和艾米的朋友。可知A选项符合,故选A。
(3)山姆昨天玩的开心吗?A是的,他是。B不,他不是。C是的,他是。根据We had a lovely time yesterday!可知山姆昨天玩的开心。根据yesterday可知句子为一般过去时态,C选项符合,故选C。
12.They went to Beijing last summer. 13.Yes, she did. 14.They took the subway to Peking University. 15.They saw lots of boats on the lake. 16.Yes, they did.
【解析】12.题干句意:去年夏天凯伦和她的父母去了哪里?根据Kelen and her parents went to Beijing by plane last summer. 可知去了北京,故答案为They went to Beijing last summer.
13.题干句意:克伦去故宫了吗?根据At first, they went to Tian’anmen Square and the Palace Museum (故宫博物馆).可知去了,故答案为Yes, she did.
14.题干句意:他们是怎么上北大的?根据And then they took the subway to Peking University (北京大学). 可知坐地铁,故答案为They took the subway to Peking University.
15.题干句意:他们在湖面上看到了什么?根据 They saw lots of boats on the lake. 可知看到了很多船,故答案为They saw lots of boats on the lake.
16.题干句意:他们在北京过得愉快吗?根据They had a lovely time in Beijing.可知他们过得愉快,故答案为Yes, they did.
17.bottles peanuts didn't cheese much kilo 18.F F
【分析】17.1.Amy:我买了两瓶苹果汁和三个香蕉。由对话可知是两瓶,所以是bottles,故答案为bottles。
2.句意:我还买了3kg的花生。由对话可知是3千克花生,故答案为peanuts。
3.句意:不,我不喜欢。问句是did引导的一般疑问句,答句是否定回答,故答案为didn't 。
4.Tom:我买了芝士,因为我非常喜欢。由对话可知喜欢芝士,故答案为cheese。
5.句意:你买了多少芝士?how much去修饰不可数名词。故答案为much。
6.句意:半公斤。故答案为kilo。
18.1.两个香蕉6元。由表格可知一个香蕉2元。2个应该是4元。故答案为F。
2.句意:Tom应该付46元。由对话可知他买了2个苹果,3个梨子,2瓶牛奶,半公斤奶酪,根据价格可知要付5+3+4+1.5=13.5,故答案为F。
19.three 20.half a kilo 21.one kilo 22.three bottles 23.one
【分析】短文大意:今天我和父母去购物的事情。
19.根据We bought three pears first.可知买了三只梨。故答案为three。
20.根据Then we bought half a kilo of cheese.可知买了半千克奶酪。故答案为half a kilo。
21.根据So my mother bought me one kilo of chocolate.可知买了一千克巧克力。故答案为one kilo。
22.根据My mother bought three bottles of milk for him. 可知买了三瓶牛奶。故答案为three bottles。
23.根据At last, we bought a big watermelon.可知买了一个西瓜。故答案为one。
24.hot supermarket 25.bananas bottles 26.friends zoo 27.animals happy
【分析】本文作者讲述了昨天去超市和公园的事。
24.句意:昨天是____一天。我去了_____。根据It was hot yesterday. I went to the supermarket.昨天很热。我去了超市。可知第一个空应填hot热的,第二个空应填supermarket超市。故答案为hot;supermarket。
25.句意:我买了1公斤的_____和2_____牛奶。根据I bought an ice cream, a kilo of bananas and two bottles of milk.我买了1个冰激凌,1公斤香蕉和2瓶牛奶。可知第一个空填bananas香蕉,第二个空英填bottles瓶。故答案为bananas;bottles。
26.句意:我在_____见到了我的_____。根据Then I went to the zoo. I met some friends.然后我去了公园。我见到了一些朋友。可知第一个空应填friends朋友,第二个空应填zoo公园。故答案为friends;zoo。
27.句意:在那里我看到了很多______。我感觉_____。根据We saw many animals. We felt happy.我们看到了很多动物。我们感觉很开心。可知第一个空应填animals动物。第二个空应填happy开心的。故答案为animals;happy。
28.last Sunday 29.at nine o’clock 30.by bike 31.one hour 32.took photos of
【导语】本文讲了露西和她的妹妹上周日去长江旅行的事情。
28.句意:露西和她妹妹______去了长江。根据“Lucy and her sister went to the Yangtze River last Sunday.”,可知露西和她妹妹上周日去了长江,故答案为last,Sunday。
29.句意:他们上午_______去的那里。根据“They went there at nine o’clock in the morning.”,可知他们上午九点去的那里,故答案为at,nine,o’clock。
30.句意:他们______去的那里。根据“They went there by bike.”,可知他们骑自行车去的那里,故答案为by,bike。
31.句意:他们沿河走了________。根据“Then they walked for one hour along the river.”,可知他们沿河走了一个小时,故答案为one,hour。
32.句意:他们拍了河的照片。根据“They took photos of the river.”,可知他们拍了河的照片,故答案为took,photos,of。
33.B 34.D 35.E 36.C 37.A
【导语】本文讲了怀特夫妇去购物时发生的事情。
33.句意:谁开车去购物了?根据“One day, Mr and Mrs White went shopping by car.”,可知怀特夫妇去购物了,选项B“怀特夫妇。”故选B。
34.句意:怀特夫妇买了什么?根据“They bought a lot of things and they wanted to put the things in the car.”,可知怀特夫妇买了很多东西,选项D“他们买了很多东西。”故选D。
35.句意:他们请警察帮忙了吗?根据“But Mr White couldn’t open the door of the car, so they asked a policeman to help them.”,可知他们请警察帮忙了,答语为肯定回答,选项E“是的。”故选E。
36.句意:警察对他们很友好吗?根据“The policeman was very friendly to help them.”,可知警察对他们很友好,答语为肯定回答,选项C“是的,他是。”故选C。
37.句意:为什么怀特夫妇最后都呆住了?根据“Mr and Mrs White took a look at the car’s number and they were frozen (呆住) there. It wasn’t their car.”,可知因为那不是他们的车,选项A“因为那不是他们的车。”故选A。
38.B D C A E
【分析】本文主要讲了上周我去桂林的故事。
【详解】1.由“Then we took a taxi to the Elephant Trunk Hill.”可知,到桂林后我们乘出租车去象鼻山,选项B“乘出租车去了大象鼻山”与原文相符,故选B。
2.由“We rowed a boat along the Li River.”可知,到达象牙山后我们沿着漓江划船,选项D“划船”与原文相符,故选D。
3.由“After that, we went to the Seven-star Park by double-decker bus.”可知,我们乘双层巴士去了七星公园,选项C“去七星公园”与原文相符,故选C。
4.由“We had orange juice, hamburgers and some bananas there.”可知,我们在那里吃饭,选项A“吃午饭”与原文相符,故选A。
5.由“We saw lots of fish in the water. So we fed”可知,我们喂了鱼,选项E“喂鱼”与原文相符,故选E。
39.A 40.C 41.B 42.B 43.他们乘船沿河旅行。
【导语】本文讲述了上周阳阳和妈妈去大连旅游,他们的旅游经过及出行方式等。
39.句意:他们参观了______。A很多地方,B大本钟,C伦敦眼,D公园,根据“They visited lots of places.”可知他们参观了很多地方,故选A。
40.句意:他们是怎么去那里的?A乘火车。B乘公共汽车。C乘飞机。D乘汽车。根据“They went by plane.”可知他们乘飞机去那里的,故选C。
41.句意:洋洋上周买了______。A奶酪,B巧克力,C果汁,D水果,根据“They bought a lot of chocolate.”可知他们买了很多巧克力,故选B。
42.句意:他们花费了______。A3时12分,B3时30分,C2时20分,根据“It took them three hours and thirty minutes.”可知他们花费了3时30分时间,故选B。
43.They他们,took a boat乘船,trip along the river沿河旅行,故答案为他们乘船沿河旅行。
44.He went to the Summer Palace. 45.By bus. 46.Two bottles. 47.He took some photos of pandas. 48.He played football.
【导语】本文讲述了李老师和同学们围绕上星期天都去了哪里或者做了什么开展的情景对话。
44.句意:上个星期天小勇去了哪里?根据“I went to the Summer Palace with my friends.”可知小勇和朋友们去颐和园了,故答案为He went to the Summer Palace.
45.句意:小勇是怎么去的?根据“We went there by bus.”可知他是乘公共汽车去的,故答案为By bus.
46.句意:莉莉在超市买了多少橙汁?根据“We bought two bottles of orange juice and six bananas.”可知莉莉买了两瓶橙汁和六个香蕉,故答案为Two bottles.
47.句意:杰克在动物园里做了什么?根据“and I took some photos of pandas.”可知他拍了一些熊猫的照片,故答案为He took some photos of pandas.
48.句意:丁丁下午做了什么?根据“played football in the afternoon.”可知丁丁下午踢足球了,故答案为He played football.
49.2 5 1 3 4
【分析】短文大意:描述彼得周末两个所做的事情。
【详解】1.根据短文内容It was Saturday. He saw a movie with Tom in the afternoon. 可知星期六彼得和汤姆一起看了电影。第三幅图与短文内容匹配。
2.根据短文内容It started at 3 p. m. Peter had a big dinner with his family because his aunt came back from Canada.可知彼得和家人吃了一顿丰盛的晚餐。第一幅图与短文内容匹配。
3.根据短文内容Peter read books and did his homework on Sunday morning. 彼得在星期天早上看书和做作业。第四幅图与短文内容匹配。
4.根据短文内容It was fine on Sunday. So in the afternoon Peter flew a kite in the park near his home. 可知星期天下午彼得在他家附近的公园里放风筝。第五幅图与短文内容匹配。
5.根据短文内容And he watched TV with his parents in the evening on Sunday. 星期天晚上他和他的父母一起看电视。第二幅图与短文内容匹配。
故答案为2;5;1;3;4。
50.(2) (√) (5) (√) 51.F T F T
【解析】50.结合What are they doing They’re skipping. In the classroom, Lili is drawing pictures,可知一些孩子在跳绳,莉莉在画画,故答案为2;5
51.1.句意为孩子们在公园里玩。根据Some boys are playing basketball in the playground(操场),可知孩子们在操场上玩,故答案为F。
2. 句意为有些男孩在奔跑。根据Some are running,可知该句是正确的,故答案为T。
3. 句意为莉莉在教室里看书。根据In the classroom, Lili is drawing pictures. Qiqi is reading a book,可知琪琪在教室里看书,故答案为F。
4. 句意为小明和小勇在下棋。根据What is Xiaoming doing He is playing chess with Xiaoyong,可知该句是正确的,故答案为T。
52.B A A 53.T F
【导语】本文主要讲述了汤姆把他的小鸟放回大自然的故事。
52.(1) 句意:上周日,汤姆的爸爸给他买了什么?A一个玩具熊猫。B一只鸟。C一些巧克力。根据文中“He often reads books about birds and wants to have a bird. Last Sunday, his father bought one for him.”可知汤姆想要拥有一只鸟,上周日他的爸爸给他买了一只,故选B。
(2) 句意:小鸟们在公园里做了什么?A它们唱歌跳舞。B它们注视和思考。C它们看起来很伤心。根据文中“They sang and danced happily in the tree.”可知小鸟们在树上唱歌跳舞,故选A。
(3) 句意:哪个句子可以填入 ______ 处?A汤姆放了他的小鸟。B汤姆丢失了他的小鸟。C汤姆喂他的小鸟。通过阅读上文可知汤姆看到公园里的小鸟们自由自在的在树上唱歌跳舞,他也想要自己的小鸟自由自在,所以他应该放了自己的小鸟,让它回归大自然,故选A。
53.(1) 句意:汤姆在公园里看到了许多鸟。根据文中“Yesterday, Tom went to the park with his mother. There were lots of birds in the park.”可知汤姆昨天去了公园,看到了很多鸟,句子与原文相符,故答案为T。
(2) 句意:汤姆是个淘气的小孩。通过阅读全文可知汤姆是个善良的孩子,并不调皮,句子与原文不符,故答案为F。
54.D A C B 55.B C C
【分析】本文描述了山姆,艾米,莉莉,婷婷,玛丽和凯特几个人对服饰的喜好。
54.(1)图中大人给小女孩一顶礼帽。D选项凯特昨天没有戴她的运动帽。她想戴一顶礼帽。因为他的妈妈给她买了一顶新的礼帽,她很喜欢。与图片相符,故选D。
(2)图中两个在争抢一件衣服。A选项山姆拿了一件红色的T恤衫。但不是山姆的。这是艾米的T恤。山姆想穿它。他们争论起来。与图片相符,故选A。
(3)图中一个人在洗衣服,有两件衣服挂在绳子上。C选项玛丽的妈妈昨天给玛丽洗了衣服。她的衣服很漂亮。她非常喜欢它们。现在她的衣服已经挂在绳上了。与图片相符,故选C。
(4)图中两个人分别拿着短裤和长裤。B选项莉莉:婷婷,你喜欢这条裤子吗?婷婷:不,我不要裤子。我喜欢短裤。我妈妈给我买了新短裤。与图片相符,故选B。
55.(1)句意:妈妈为_____买了一顶新的礼帽。A婷婷,B凯特,C玛丽。根据D中描述的Because her mother bought a new hat for her.可知妈妈给凯特买了一顶新的礼帽。B选项符合,故选B。
(2)句意:_____非常喜欢短裤。A莉莉,B艾米,C婷婷。根据B中描述的:Tingting: No, I don't want trousers. I like shorts. 婷婷:不,我不要裤子。我喜欢短裤。可知C选项符合,故选C。
(3)句意:_____妈妈昨天洗衣服了。A山姆的,B你的,C玛丽的。根据C中描述的Mary's mother washed clothes for Mary yesterday.玛丽的妈妈昨天给玛丽洗了衣服。可知C选项符合,故选C。
56.Six. 57.Sixty-two. 58.No, he can’t. 59.She likes going shopping. 60.No, he isn’t.
【导语】本文介绍了苏珊一家人。
56.句意:苏珊家有多少人?根据“There are six people in my family.”,可知苏珊家有六个人,故答案为Six.
57.句意:苏珊的奶奶多大?根据“My grandma is younger than my grandpa. She is sixty-two years old.”,可知苏珊的奶奶62岁,故答案为Sixty-two.
58.句意:苏珊的爷爷会做美味的食物吗?根据“My grandma is younger than my grandpa. She is sixty-two years old. She is very nice. She can cook lots of delicious food.”,可知苏珊的爷爷不会做美味的食物,答语为否定回答,故答案为No, he can’t.
59.句意:苏珊的妈妈喜欢做什么?根据“My mother is thirty-five. She likes going shopping.”,可知苏珊的妈妈喜欢去购物,故答案为She likes going shopping.
60.句意:彼得五岁吗?根据“His name is Peter. He is four years old.”,可知彼得是四岁,答语为否定回答,故答案为No, he isn’t.
61.C A 62.T F T
【导语】本文讲了李明的生日礼物。
61.(1)句意:李明多大了?根据“I’m thirteen years old.”,可知李明13岁,故选C。
(2)句意:李明有多少只玩具鸭子?根据“There are fourteen toy ducks under the bed.”,可知有14只玩具鸭子,故选A。
62.(1)句意:大的棕色熊在桌子上。根据“Can you see the big brown toy bear on the table It’s from my mother.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:我弟弟蒂姆给我15只玩具鸟。根据“And my sister Lily gives me fifteen toy birds.”,可知莉莉给的,故答案为F。
(3)句意:玩具吉普车是蓝色和红色的。根据“My brother Tim gives me a toy jeep. It’s blue and red.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
63.3 1 4 2 64.C C A
【分析】短文大意:短文主要描述一只蛋变成蝴蝶的过程。
63.由短文There is a little egg on the leaf (树叶) in the evening.可知树叶上有一只小蛋,图二为树叶上有一只小蛋,故答案为1。
由短文 On Sunday morning, a little and hungry caterpillar (毛毛虫) comes out of the egg. 可知一只毛毛虫从蛋里出来了,图四为毛毛虫,故答案为2。
由短文 He builds a small cocoon (茧) and sleeps (睡觉) in it for two weeks. 可知他做了一个茧,图一为茧,故答案为3。
由短文 After that, he comes out of the cocoon and becomes (变成) a beautiful butterfly (蝴蝶).可知他变成了一只漂亮的蝴蝶,图三为蝴蝶,故答案为4。
故答案为3 1 4 2。
64.(1)句意:毛毛虫什么时候从蛋里出来的?由短文 On Sunday morning, a little and hungry caterpillar (毛毛虫) comes out of the egg. 可知在星期天早上,毛毛虫从蛋里出来,A在周一,B在星期六,C在星期天,故选C。
(2)句意:毛毛虫吃了几种食物?由短文On Monday, he eats a few apples. On Tuesday, he eats some oranges. On Wednesday, he eats some pears. On Thursday, he eats some strawberries. On Friday, he eats some watermelons. On Saturday, he eats some sandwiches. He eats a fresh leaf on Sunday, 可知他吃了七种食物,A三,B五,C七,故选C。
(3)句意:以下哪个是最好的标题?结合短文是说变成蝴蝶的过程,A漂亮的蝴蝶,B小蛋,C美味的食物,故选A。
65.Xiaohua. 66.On the line. 67.Xiaoming’s dress. 68.Xiaoming. 69.Their mother.
【解析】65.略
66.略
67.略
68.略
69.略
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)