/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优人教精通版(三起)专题17 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断句子的正(T)误(F)。
During the winter holiday, my parents always take me to Hong Kong. We go there by air. Hong Kong isn’t big, but very beautiful and clean. Sometimes we stay there for three days. We visit Disneyland several times and sometimes we visit the Ocean Park. I also like the food there. I really want to go there again.
1.I go to Hong Kong with my parents only once( 一次 ). ( )
2.Hong Kong is very big and beautiful. ( )
3.Sometimes we stay in Hong Kong for two days. ( )
4.We visit Disneyland several times. ( )
5.I want to go there again. ( )
Hello! My name is Linda. I'm a girl. I'm eleven years old. I always help my mum at home. I often make breakfast for her. I like to cook eggs for breakfast. Eggs are delicious. I often have eggs and bread for breakfast. Sometimes I eat noodles. My mum often has eggs, bread and juice for breakfast. Sometimes she eats noodles with me. My father always eats bread and jam for breakfast. And he often drinks some milk. Breakfast is very important (重要的) to us. So we have breakfast every day.
6.The title (题目) is Help My Mum. ( )
7.I always make breakfast for my mum. ( )
8.I often have eggs and bread for breakfast. ( )
9.My father never (从不) eats noodles for breakfast. ( )
10.We always have breakfast. ( )
Carl正在向妈妈介绍自己的校园生活,请你读一读,判断下列句子是否符合Carl的实际生活,符合的写“T”,不符合的写“F”。
Hello! I am Carl. I'm a smart boy! I'm in Class Three, Grade Six. My school life is quite wonderful and colourful! Classes begin at 8:00 am. I have four classes in the morning and two classes in the afternoon. My favourite subject is PE, because it's easy and interesting! Do you like PE Can you tell me I often have lunch at home, and then I have a rest. After school, I often play basketball with my classmates on the playground. It's my favourite activity. I like it very much! What about you
11.I'm in Class Two, Grade Five. ( )
12.School begins at 8:00 in the morning. ( )
13.Chinese is my favourite subject. ( )
14.I have six lessons a day. ( )
15.I often play basketball on the playground after school. ( )
It’s Sunday today. It is sunny and warm. Tony calls his friend, Henry. “Hi, Henry. Do you want to go to the cinema with me ” he asks. “That’s a good idea. Where shall we meet ” “At Tiantian Cinema at 1: 30 pm.” “Great! It's near my home. I can walk there.”
The two boys get to the cinema on time. They see a movie about cowboys. They like it very much. After that, they go to the gym (体育馆). They play badminton there for an hour. They have a good time.
16.The weather is nice on Sunday. ( )
17.Tony and his friend want to see a movie on Sunday morning. ( )
18.Henry goes to the cinema on foot. ( )
19.They see a film about a famous scientist. ( )
20.They play basketball after seeing the movie. ( )
I am Tom. Everyone in my family has a hobby. My father’s hobby is collecting stamps. He has a lot of stamps from other countries. My mother likes reading and collecting books. My grandpa has many old clocks and watches. His hobby is collecting toy cars. So you can see books, stamps, clocks, watches, maps and toys cars in our house.
21.Tom’s mum likes collecting stamps. ( )
22.Tom’s father likes collecting books. ( )
23.Tom’s grandpa’s hobby is collecting toy cars. ( )
24.Tom’s grandma likes collecting books. ( )
25.There are many stamps from other countries in Tom’s house. ( )
Carl和Tim正在讨论学校的课外活动俱乐部,请你根据短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Carl and Tim are students in Grade Six. They are good friends. They want to join some clubs after school. There are a lot of clubs in the school. They are the fishing club, the swimming club, the basketball club and the music club. Carl wants to join the fishing club. Because he is interested in fishing. He asks Tim, “Tim, what's your hobby ” Tim says, “My hobby is swimming, but I can't swim very well.” Can you guess which club Tim wants to join
26.Tim is Carl's brother. ( )
27.There aren't many clubs in the school. ( )
28.Students can join the football club in the school. ( )
29.Carl wants to join the fishing club. ( )
30.Tim may join the swimming club. ( )
阅读短文判断正(T)误(F)。
Alice Green and her brother Jack are students. They go to school by bus. Some of their classmates walk to school. Alice and Jack get home at four in the afternoon. They do their homework at four thirty and watch TV at six thirty. They go to bed at nine. They don’t have lessons on Saturday and Sunday. They often go to the park with their parents on Sundays. They always have a good time there. Their parents often have afternoon tea at about five o'clock. After tea they sit and talk, or listen to the radio. They work hard and go to bed at eleven.
31.Alice and Jack are brother and sister. ( )
32.Alice and her brother come home from school at four thirty in the afternoon. ( )
33.Jack and his sister often go to the park with their parents. ( )
34.Their parents don’t like having tea. ( )
35.Their father and mother go to bed early. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
I have four friends. They have different(不同的) hobbies. Carla likes collecting picture cards. She has many coulourful and beautiful picture cards. Li Mei likes collecting stamps. She has many stamps from America and England. They are interesting. Bob’s hobby is collecting toy cars. He has a big box. It’s full of toy cars. Mark’s hobby is collecting maps. Look! This is Mark’s bedroom. There are so many maps on the wall!
36.Carla’s hobby is collecting maps.( )
37.Li Mei has stamps from Australia( )
38.Bob has a box of toy cars. ( )
39.There are many maps in Mark’s bedroom. ( )
Lisa在为她的生日聚会做准备时收到了好朋友Peter的来信,使她了解了不同人群的饮食习惯,请你读一读,判断下列句子正(T)误(F)。
Dear Lisa,
In my family, we often eat beef, chicken, fish and lamb. We never eat pork. Do you know why Because we are Islam. My friends never say “pig” or “pork” to me. I like my friends.
I want to be strong, just like an ox. I like eating chicken and beef. They are yummy and tasty. I also like dumplings and I can make dumplings. They are traditional Chinese food.
I also like to drink Coke. But my mum doesn't want me to drink Coke. She says it is not good for me. She gives me milk. I want to be a tall boy in my class! I like milk now. I drink milk at breakfast time every day!
Yours,
Peter
40.In Peter's family, they often eat beef, chicken and pork. ( )
41.Lisa can prepare some milk for Peter at her birthday party. ( )
42.Peter doesn't like dumplings. ( )
43.Peter's mum thinks Coke is good for Peter. ( )
44.Peter likes milk now because he wants to be a tall boy. ( )
阅读空间。读短文判断正(T)误(F)。
It is a nice family. Mr Li is a doctor. Mrs Li is a nurse. They work in the same hospital. They have a lovely daughter. In the morning, Mr Li and Mrs Li go to work by car. Their daughter goes to school on foot. She has lunch at school and comes home at four in the afternoon. Her parents come home from hospital at half past five. After dinner, the girl does her homework. Mr Li reads newspaper. Mrs Li watches TV. Sometimes the whole family play badminton in the park. What a happy family!
45.The parents work in the same hospital. ( )
46.Mr Li and Mrs Li go to work by bus. ( )
47.The boy has lunch at school. ( )
48.After dinner, Mr Li watches TV. ( )
49.Sometimes they all play badminton in the park. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
We have the same Mother
Ben and Jim are twin brothers. They are nine. They are pupils. They study in Yuxin Primary School. They are in the same class. Everyday they go to school and come back together.
Their teacher, Mrs. Green, says to the pupils. Please write a composition (作文) 'My Mother'.
Jim is a good boy. He writes the composition at home. But Ben plays football with his friends. The next day Mrs Green says to the class, “I read your compositions today. But two of yours are just the same.” Ben stands up and says, “Jim and I are twins. We have the same mother.”
50.They are twins, so they have the same mother. ( )
51.They study in the same school, but they are in different classes. ( )
52.They are twins, so they are good pupils. ( )
53.Their teacher asks the students to write a composition “My Father”. ( )
54.Ben copies Jim's composition. ( )
阅读短文判断正(T)误(F)。
Hello, everyone! Do you like playing basketball There are 40 students in our class. Everyone in the class likes it very much. And many of them are good at it. More than half of my class play basketball every day. We have a boy team and a girl team. In PE classes, the two teams have matches. They play well. But they’re friendly, too. This Friday afternoon, our girl team will play basketball with Class Three. I think we must win.
55.There are sixty students in our class. ( )
56.Everyone in the class likes playing basketball. ( )
57.We have two boy teams. ( )
58.In Chinese classes, the two teams have matches. ( )
阅读短文,判断正误,正确 “T”,错误“F”。
Wang Jing is my best friend. He’s a student. He’s from Beijing. It’s Monday today. He gets up at 6:00. Then at 6:30 he has breakfast. He has an egg, some bread, milk and an apple. At 7:10 he goes to school by bus. In the morning, he has Chinese, maths, English and PE. English is his favourite subject. He goes home at 3:00 in the afternoon. After school he does his homework first and then he watches TV. At last he goes to bed at 9:20. This is his day.
59.Wang Jing is from Beijing. ( )
60.It’s Tuesday today. He has three classes am. ( )
61.He has an egg, some bread and milk for lunch. ( )
62.Wang Jing likes English best. ( )
63.Wang Jing goes to school at 7:10 by bus. ( )
My name is Betty. I live in China. I study in Shanghai No.6 Primary school. Today is my birthday. On my birthday, I often get up at 7:30. I buy a lot of food with my mother at the supermarket. Usually I have a good time on my birthday. In the afternoon, my family go and see a film. Then we go home. And we have a birthday party at 7: 00 in the evening. At the party, we play games and eat a cake.
64.Tomorrow is Betty’s birthday. ( )
65.Betty buys lots of food at the supermarket. ( )
66.Betty sees a film with her friends in the afternoon. ( )
67.Betty’s birthday party begins at 6:00 in the afternoon. ( )
Sandy is fat and looks unhealthy (不健康的). She likes playing computer games. She enjoys watching TV, too. Sometimes she watches TV for four or five hours in the evening and she often goes to bed late. She doesn't like doing sports. She likes to eat dessert (甜食) and chips (薯条). She eats them every day. She seldom (很少) eats fruit or vegetables, but she loves junk (垃圾) food. We shouldn't learn from her.
68.Sandy likes playing computer games and watching TV. ( )
69.She sometimes watches TV for a long time. ( )
70.Doing some sports is bad for her. ( )
71.We shouldn't learn from Sandy. ( )
72.Eating healthy food and doing some sports will be helpful. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Tom is seven. He goes to school every day. The school is near his home. So he goes there on foot and comes back home on time(准时). But today he is late. His mother asks him, “Why are you late today ” “I'm in the teachers' office.” “Why do you go to the teachers' office ” “Because my teacher asks us a question in class, and nobody can answer it but me.” “It's good to answer the teacher's question.” “But the question is “Who put the ink (墨水) on my chair ”
73.Tom lives near his school. ( )
74.He goes to school and comes back home by bike every day. ( )
75.Today Tom goes to school late. ( )
76.Tom put some ink on the teacher's chair. ( )
77.The boy is very naughty(调皮). ( )
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.F 3.F 4.T 5.T
【导语】本文主要介绍了作者和家人一起去香港游玩的经历。
1.句意:我只和父母去香港一次。根据文中句子“During the winter holiday, my parents always take me to Hong Kong.”可知父母总是带我去香港,所以应该不止一次去香港,题干与原文不符合,故答案为F。
2.句意:香港又大又美。根据文中句子“Hong Kong isn’t big, but very beautiful and clean.”可知香港不大,但非常美丽,题干与原文不符合,故答案为F。
3.句意:有时我们在香港呆两天。根据文中句子“Sometimes we stay there for three days.”可知有时我们会在那里呆三天,题干与原文不符合,故答案为F。
4.句意:我们去过迪斯尼乐园好几次。根据文中句子“We visit Disneyland several times and sometimes we visit the Ocean Park.”可知我们去过迪斯尼乐园好几次,题干与原文符合,故答案为T。
5.句意:我想再去一次。根据“ I really want to go there again.”可知我想再去一次,题干与原文符合,故答案为T。
6.F 7.F 8.T 9.T 10.T
【分析】本文主要介绍了琳达一家早饭吃什么。
6.句意:标题是帮助我妈妈。根据全文可知主要讲的是琳达一家早饭吃什么,故答案为F。
7.句意:我总是给我妈妈做早饭。根据I often make breakfast for her.,可知经常给妈妈做早饭,故答案为F。
8.句意:早饭我经常吃鸡蛋和面包。根据I often have eggs and bread for breakfast.,可知句子描述正确,故答案为T。
9.句意:我爸爸早饭从不吃面条。根据My father always eats bread and jam for breakfast.,可知爸爸早饭总是吃面包和果酱,故答案为T。
10.句意:我们总是吃早饭。根据So we have breakfast every day.,可知句子描述正确,故答案为T。
11.F 12.T 13.F 14.T 15.T
【分析】11.题干句意:我在五年级二班。根据“I'm in Class Three, Grade Six.”可知卡尔在六年级三班,题干与原文不符,故答案为F。
12.题干句意:学校早上8点开始上课。根据“Classes begin at 8:00 am.”可知题干与原文相符,故答案为T。
13.题干句意:语文是我最喜欢的科目。根据“My favourite subject is PE”可知卡尔最喜欢的科目是体育,题干与原文不符,故答案为F。
14.题干句意:我一天有六节课。根据“I have four classes in the morning and two classes in the afternoon.”可知题干与原文相符,故答案为T。
15.题干句意:我经常放学后在操场打篮球。根据“After school, I often play basketball with my classmates on the playground.”可知题干与原文相符,故答案为T。
16.T 17.F 18.T 19.F 20.F
【分析】短文主要讲述了Tony在星期日邀请他的朋友Henry和他一起看电影,然后在体育馆打羽毛球。
16.句意:星期日天气很好。根据文中句子It’s Sunday today. It is sunny and warm.可知星期天天气是晴朗温暖的。所以天气很好,故答案为T。
17.句意:托尼和他的朋友想在星期天早上看电影。根据文中句子At Tiantian Cinema at 1: 30 pm.可知他们想看电影的时间是下午1点30分,不是早上,故答案为F。
18.句意:亨利步行去电影院。根据文中句子Great! It's near my home. I can walk there.可知亨利步行去电影院,故答案为T。
19.句意:他们看了一个关于一位著名科学家的电影。根据文中句子They see a movie about cowboys.他们看一部关于牛仔的电影。不是科学家,故答案为F。
20.句意:他们看完电影后打篮球。根据文中句子They play badminton there for an hour. 可知他们打了一个小时的羽毛球,不是篮球,故答案为F。
21.F 22.F 23.T 24.F 25.T
【导语】本文介绍的是汤姆一家人的爱好。
21.句意:汤姆的妈妈喜欢集邮。根据文章“ My father’s hobby is collecting stamps.”得知汤姆的爸爸喜欢集邮。句意与原文意思不符,故答案为F。
22.句意:汤姆的爸爸喜欢收集书。根据文章“ My father’s hobby is collecting stamps.”得知汤姆的爸爸喜欢集邮。句意与原文意思不符,故答案为F。
23.句意:汤姆祖父的爱好是收集玩具车。根据文章“My grandpa has many old clocks and watches. His hobby is collecting toy cars.”得知汤姆祖父的爱好是收集玩具车。句意与原文意思相符,故答案为T。
24.句意:汤姆的祖母喜欢收集书。通读全文可知没有提到汤姆祖母的爱好,句意与原文意思不符,故答案为F。
25.句意:汤姆家里有许多来自其他国家的邮票。根据文章“ He has a lot of stamps from other countries. So you can see books, stamps, clocks,watches, maps and toys cars in our house.”得知他们家有许多俩字其他国家的邮票。句意与原文意思相符,故答案为T。
26.F 27.F 28.F 29.T 30.T
【解析】26.题干句意:蒂姆是卡尔的哥哥。从文中“They are good friends. ”可知Tim和Carl是好朋友。题干表述不正确,故答案为F。
27.题干句意:学校里没有很多俱乐部。从文中“There are a lot of clubs in the school. ”可知学校有很多俱乐部。题干表述不正确,故答案为F。
28.题干句意:学生可以加入学校的足球俱乐部。从文中“They are the fishing club,the swimming club,the basketball club and the music club. ”可知学校没有足球俱乐部。题干表述不正确,故答案为F。
29.题干句意:卡尔想加入钓鱼俱乐部。从文中“Carl wants to join the fishing club. ”可知Carl想加入钓鱼俱乐部。题干表述正确,故答案为T。
30.题干句意:蒂姆可以加入游泳俱乐部。可从文中“My hobby is swimming, but I can't swim very well. ”可以推测出来Tim也许会加入游泳俱乐部。题干表述正确,故答案为T。
31.T 32.F 33.T 34.F 35.F
【解析】31.题干句意:爱丽丝和杰克是兄妹。根据Alice Green and her brother Jack are students. 可知表述正确,故答案为T。
32.题干句意:爱丽丝和她弟弟下午四点半放学回家。根据Alice and Jack get home at four in the afternoon.可知4点就到家了,表述不正确,故答案为F。
33.题干句意:杰克和他的妹妹经常和父母一起去公园。根据They often go to the park with their parents on Sundays.可知表述正确,故答案为T。
34.题干句意:他们的父母不喜欢喝茶。根据Their parents often have afternoon tea at about five o'clock. 可知经常喝,表述不正确,故答案为F。
35.题干句意:他们的父母很早就上床睡觉了。根据They work hard and go to bed at eleven.可知睡觉不早,表述不正确,故答案为F。
36.F 37.F 38.T 39.T
40.F 41.T 42.F 43.F 44.T
【分析】信件大意:彼得向丽萨介绍他的个人情况。
40.句意:在彼得家,他们经常吃牛肉,鸡肉和猪肉。根据We never eat pork.和Because we are Islam可知他们从不吃猪肉。因为我们是伊斯兰人。故该句是错误的,故答案为F。
41.句意:丽萨可以在她的生日聚会上给彼得准备一些牛奶。根据I like milk now. 可知他现在喜欢牛奶。可知该句是正确的,故答案为T。
42.句意:彼得不喜欢饺子。根据I also like dumplings…可知他也喜欢饺子,故该句是错误的,故答案为F。
43.句意:彼得的妈妈认为可乐对彼得有好处。根据But my mum doesn't want me to drink Coke. She says it is not good for me. 可知妈妈认为可乐对我的身体没有好处,故该句是错误的,故答案为F。
44.句意:彼得现在喜欢牛奶,因为他想成为一个高个男孩。根据I want to be a tall boy in my class! I like milk now.可知他想在他的班里成为一个搞个男生!他现在喜欢牛奶。故该句是正确的,故答案为T。
45.T 46.F 47.F 48.F 49.T
1.T 2.F 3.F 4.F5.T
【详解】1.本句意思是他们是双胞胎,因此他们有同一个妈妈。根据短文可知,他们是双胞胎,故答案为T。
2.本句意思是他们在同一所学校,但他们在不同的班。根据短文第二行可知,他们在同一个班,故答案为F。
3本句意思思是他们是双胞胎,因此他们都是好学生,根据短文可知,Jim是个好学生,但Ben不是,故答案为F。
4.本句意思是他们的老师让他们写一篇作文:我的父亲,根据短文可知,作文题目是:我的母亲,故答案为F。
5.本句意思是Ben抄了Jim的作文,根据短文倒数第二行可知,他们的作文一样,但Ben没有写作文,而是踢足球去了,因此是他抄了Jmi的作文,故答案为T。
55.F 56.T 57.F 58.F
【分析】短文大意:介绍我们班的情况。
55.句意:在我们班有六十名学生。根据There are 40 students in our class. 可知有40名学生,故该句是错误的,故答案为F。
56.句意:班里的每个人都喜欢打篮球。根据 Everyone in the class likes it very much. 可知,故该句是正确的,故答案为T。
57.句意:我们有两个男队。根据We have a boy team and a girl team. 可知有个男队,有个女队。故该句是错误的,故答案为F。
58.句意:在语文课上,两个队有比赛。根据In PE classes, the two teams have matches.可知是体育课,故该句是错误的,故答案为F。
59.T 60.F 61.F 62.T 63.T
【分析】本文主要讲了朋友王靖一天的生活。
59.题干句意:王靖来自北京。根据He’s from Beijing.,可知题干与原文相符,故答案为T。
60.题干句意:今天是星期二。上午他有三节课。根据 It’s Monday today. 和In the morning, he has Chinese, maths, English and PE. ,可知今天是星期一。并且上午他有四节课,题干与原文不符,故答案为F。
61.题干句意:他午饭吃鸡蛋,一些面包和牛奶。根据 Then at 6:30 he has breakfast. He has an egg, some bread, milk and an apple.,可知这些是他早上吃的,题干与原文不符,故答案为F。
62.题干句意:王靖最喜欢英语。根据English is his favourite subject.,可知题干与原文相符,故答案为T。
63.题干句意:王靖七点十分乘公共汽车去学校。根据At 7:10 he goes to school by bus.,可知题干与原文相符,故答案为T。
64.F 65.T 66.F 67.F
【导语】本文介绍的是贝蒂的生日情况。
64.句意:明天是贝蒂的生日。根据文章“ Today is my birthday. ”得知今天是贝蒂的生日。句意于原文意思不符,故答案为F。
65.句意:贝蒂在超市买了很多食物。根据文章“ I buy a lot of food with my mother at the supermarket. ”得知贝蒂在超市买了很多食物。句意与原文意思相符,故答案为T。
66.句意:贝蒂下午和她的朋友们看了一部电影。根据文章“In the afternoon, my family go and see a film. ”得知下午贝蒂和家人看了一场电影。句意与原文意思不符,故答案为F。
67.句意:贝蒂的生日聚会下午六点钟开始。根据文章“And we have a birthday party at 7: 00 in the evening. ”得知贝蒂的生日聚会晚上七点钟开始。句意与原文意思不符,故答案为F。
68.T 69.T 70.F 71.T 72.T
【分析】本文主要讲了桑迪的不好的饮食和生活习惯。
68.句意:桑迪喜欢玩电脑游戏和看电视。根据She likes playing computer games. She enjoys watching TV, too.,可知句子描述正确,故答案为T。
69.句意:她有时看电视看很长时间。根据Sometimes she watches TV for four or five hours in the evening and she often goes to bed late.,可知句子描述正确,故答案为T。
70.句意:做一些运动对她不好。根据常识可知做运动对身体好,故答案为F。
71.句意:我们不应该向桑迪学习。根据We shouldn't learn from her.,可知句子描述正确,故答案为T。
72.句意:吃健康的食物,做一些运动会有帮助。根据短文内容可知句子描述正确,故答案为T。
73.T 74.F 75.F 76.T 77.T
【分析】文章讲述了汤姆在学校发生的故事,他回家晚是因为把墨水放在了老师的椅子上,所以去了老师办公室。
73.句意:汤姆住在学校附近。由原文The school is near his home. 可知,学校离汤姆家很近。故答案为T。
74.句意:他每天骑车上学和回家。由原文So he goes there on foot and comes back home on time(准时).可知,他每天走路上下学。故答案为F。
75.句意:今天汤姆去学校晚了。由原文But today he is late. 可知,他今天是回家晚了。故答案为F。
76.句意:汤姆把墨水放在了老师的椅子上。由原文Because my teacher asks us a question in class, and nobody can answer it but me.和But the question is “Who put the ink (墨水) on my chair 可知,是汤姆把墨水放在了老师的椅子上。故答案为T。
77.句意:这个男孩是非常调皮的。由原文汤姆把墨水放在老师的椅子上可知,汤姆是调皮的。故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)