/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优人教精通版(三起)专题19 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
任务型阅读。
Linda usually gets up at six in the morning. She always has breakfast at half past six. She goes to school at about seven o’clock. She is never late for school. She has five lessons in the morning. She comes back home for lunch at about twelve fifteen. In the afternoon, she isn’t so busy. She does her homework at about five and plays with her little cat at seven.
1.阅读短文,补全下列表格。
Time Activities
6:00
6:30
7:00
12:15
5:00
7:00
2.阅读短文,回答下列问题。
(1) Is Linda busy in the afternoon
(2) Does she have lunch at school
阅读理解,回答问题。
Today is Sunday. It’s sunny. Lucy goes to the zoo with her mother. She is watching animals. First, there are many pandas here. They are climbing trees. (How) cute they are! Next, Lucy goes to see the lions. The lions are so strong. Their mouths are too big. The tigers are next to them. At last, they go to see the monkeys. They are so much fun!
3.Can the pandas climb trees
4.What animals does Lucy see after seeing the pandas
5.What day does Lucy go to the zoo
6.将文中(How)替换一个字母变成新的单词,你能写出多少个?写一写吧!
阅读短文,回答问题。
This is Jack’s day. He is very busy.
Time Activities
6:00 am—7:30 am get up, have breakfast, go to school
8:10 am—11:45 am have Chinese, maths and English
12:00 noon have lunch
1:30 pm—3:45 pm have music and art
3:50 pm—7:00 pm go home, do homework and have dinner
18:00 pm—10:00 pm Watch TV and go to bed
7.How many lessons does Jack have in the morning What are they
8.Does Jack have art in the morning
9.Does Jack watch TV at 10:30 in the evening
10.When does Jack have lunch
11.Does Jack have English in the afternoon
阅读短文,补全信息。
Hi, I’m Nick! My birthday is on September 16th. I’m 17. I like writing songs, playing baseball and collecting baseball cards. I like eating steak(牛排). I like blue.
Hi, I’m Kevin! My birthday is on November 5th. I’m 22. I like playing the guitar and bowling. I like eating sushi(寿司). I like green.
Hi, I’m Joe! My birthday is on August 15th. I’m 20. I like playing the piano, jogging(慢跑), and swimming. I like eating chicken sandwiches. I like blue.
Name Birthday Hobbies Favorite food Favorite color
Nick 12 writing songs, playing baseball and collecting baseball cards steak 13
14 November 5th 15 sushi green
Joe August 15th 16 17 blue
____________
Lucy and Lily are twins. They're 11 years old. Their birthday is on January 12. They look the same. But they have different hobbies. Lucy likes collecting stamps. She has many beautiful stamps. They are from different countries and cities. But Lily likes planting flowers. She thinks the flowers are very beautiful. Lucy and Lily like to read books. But Lucy likes to read science books. Lily likes to read storybooks.
18.读一读, 找出两个主人公的异同点,完成图表。
19.阅读短文,选择正确的答案。
(1) The best title should be ________. ( )
A.Betty B.Lily C. Twins
(2) Lily likes to plant flowers because ________. ( )
A.she thinks the flowers are beautiful
B.they are from different cities
C. she has different hobbies
(3) What books does Lucy like to read ( )
A.She likes to read storybooks.
B.She likes to read science books.
C. She likes to collect stamps.
20.Carl 询问了班里同学的兴趣爱好,请你根据下面的信息,帮他完成下列表格。
Each of the students has a hobby. Boys like playing computer games best. Some girls are interested in making dolls. Peter is interested in fishing. Sometimes he goes fishing with his grandfather. Cathy's house is very big. There are many kinds of flowers in her garden. The flowers are planted all by Cathy. She is very proud of the flowers. Linda's hobby is cooking. Every Sunday she cooks breakfast at home.
Kate is good at taking photos. She has lots of beautiful photos. She takes photos in the park every afternoon after school. Carl likes collecting stamps very much. He always brings the stamp books to his school. He wants to show them to his friends. They all like Carl's stamps.
Names Hobbies
Peter Sometimes he goes with his grandfather.
Cathy Cathy is in planting flowers.
Linda Linda likes .
Kate Kate does well in photos.
Carl Carl's hobby is collecting .
任务型阅读。
Jack is twelve. He studies in Tianjin Primary School. Jane is his best friend. But Jane studies in Grade Six of Beijing Primary School. Jane is twelve, too. They like to buy new toys after school. Jack likes collecting toy cars and Jane likes playing with dolls. There is a toy shop near Jack’s school. Look, there is a new toy car in the toy shop. He wants to buy it. He is paying for the toy car. Jack gives the seller one hundred yuan, and the seller gives thirty-six yuan back to him. He looks very happy.
21.阅读短文,完成表格。
Name Age School Hobby
Jack
Jane
22.阅读短文,回答下列问题。
(1) Who is Jack’s best friend
(2) What does Jack buy
(3) How much is Jack’s new toy car
阅读短文,根据首字母提示补全句子。
Today is Lisa’s birthday. Peter, Gao Wei and Kate all come to Lisa’s home. They come to celebrate Lisa’s birthday. They give two gifts to Lisa. Lisa likes the gifts very much, so Lisa feels very happy. The birthday party begins. First, they light the candles on the cake and sing the birthday song. Lisa closes her eyes, makes a wish and blows out the candles. After that, Lisa cuts the cake and gives everyone a piece of cake. They enjoy themselves at the party.
23.Peter, Gao Wei and Kate a come to celebrate Lisa’s birthday.
24.They g two gifts to Lisa and Lisa f very happy.
25.Everyone h a piece of cake.
26.They e themselves at the party.
读邮件,回答问题。
Mike is an American boy. He lives in New York. He is writing an e-mail to her pen friend, Da Ming.
Dear Da Ming,
I have three lessons at am and three lessons at pm. They are Chinese, Art and Music. I like Music very much. But I’m not good at Chinese. Can you help me
Da Ming, today is my birthday. I want to invite you to my birthday party. My birthday is 5:00 pm.
Mike
27.Is Mike good at Chinese
28.Who has a birthday on this day
29.Who is Mike’s pen friend
30.Is Mike a girl
31.Who is Da Ming
阅读短文并回答问题。
Many people don’t like to stay at home on holidays. They want to go out to see something different or do something exciting. So people from the country come to the city and people from the city go to the country for holidays. During the holidays, trains, buses and planes are all busy. It is very hard to buy train tickets or air tickets. Many people take cars or buses for travelling.
My family often go to the country by car for our holidays. There is too much traffic on the road, so we have to move very slowly. It takes us about an hour to get out of the town. After some time, we come to a hill. It is green and beautiful.
32.Why do people not like to stay at home on holiday
33.Why do many people take cars or buses for traveling
34.Why is it hard to buy train tickets or air tickets
35.Where do my family often go
阅读短文,回答下列问题。
Li Dong is a schoolboy. He’s twelve. He lives in Beijing. He gets up at 6:30. He reads English and Chinese in the morning. He has breakfast at 7:00. In the afternoon, he has three classes. He often does the homework after dinner. Li Dong likes playing football. His mother’s hobby is planting flowers. His father is interested in collecting stamps. He often shows the nice stamps to Li Dong and his mum. They like the stamps very much.
36.How old is Li Dong
37.Does he have breakfast at 6: 30
38.What’s Li Dong’s hobby
39.Is his mother’s hobby planting grass
40.What is his father interested in
阅读关于John的信息,完成下列任务。
41.( ) My name is John. I have a good friend. His name is Wu Binbin. He is very polite. He is good at Chinese. We often read books and play football on the weekend.
( ) I go to school from Monday to Friday. I have many classes. My favourite day is Friday. I have Chinese, music, art and PE on Friday. Music is my favourite class. I like singing.
( ) I eat lunch at school. I like salad very much. It’s delicious. I don’t like beef but chicken is OK. Onions are my favourite vegetable.
根据短文内容,把对应的选项填在括号内。
A.Food B.Friend C. Class
42.根据短文内容,判断句子的正(T)误(F)。
(1) Wu Binbin is good at English. ( )
(2) John has Chinese, music, art and PE on Friday. ( )
(3) John doesn’t like beef or chicken. ( )
(4) Salad is John’s favourite vegetable. ( )
43.根据短文内容,回答下列问题。
(1) Is Wu Binbin polite
(2) What do John and Wu Binbin do on the weekend
Read and choose or answer. 阅读短文,选择最佳答案或回答问题。
Hi, I’m William. I am a new student in Willow School. Miss Wang is my English teacher. She is funny. On weekdays (从周一至周五), we have four classes in the morning and two in the afternoon. We have maths class every day. My maths teacher is Mr Ma. He is young and funny. We like him very much! It’s lunch time. Look at the menu. Today is Monday. We have beef noodles and salad. I like salad. It’s healthy. For drink, we have tea and milk. My favourite drink is tea. But milk is OK. After school, I have many activities. I play ping-pong on Tuesdays and play football on Thursdays. I often do homework on Friday evenings. I can play computer games on Saturdays and Sundays, so I like the weekend!
44.How many classes does William have at school in a week ( )
A.20. B.25. C.30.
45.What’s Mr Ma like ( )
A.Young and funny. B.Young and friendly. C.Friendly and funny.
46.William plays football on _____. ( )
A.Tuesdays B.Thursdays C.Saturdays
47.What do they eat on Mondays
48.Why does William like weekends
阅读短文,完成任务。
Do you like watermelons They’re sweet and juicy. I learn to plant watermelons in the Science lesson. Here are the steps (步骤).
(1)( ) ①Find a good field.
(2)( ) ②Dig some holes in the soil. Put the seeds into the holes.
(3)( ) ③Cover (掩盖) the holes with soil.
(4)( ) ④Water them every day, but not too much.
The plants need a lot of sunlight. After about three months, you can taste the watermelons. I can make juice and ice cream with watermelons. Planting watermelons is fun and interesting!
49.阅读文章,给下列图片找到正确的位置。
50.阅读文章,选择最佳答案。
(1) How many steps are there to plant watermelons ( )
A.three B.four C. five
(2) We can put the seed into _________. ( )
A.water B.field C. holes
(3) The best title (标题) is _________. ( )
A.How to make watermelon juice B.How to plant watermelons
C. How to dig the holes
学校在网站上组织海选“最受欢迎师生候选人”,Oliver推荐了自己最喜爱的老师和同学,我们一起看看吧!
51.将三个段落按逻辑重新排序,将数字写在段落开头的圆圈中。
(1) Li Chen is my favourite classmate (同学) in this new school. He has glasses. He likes reading and thinking. He can answer difficult questions in the class. He is very clever. He knows a lot, such as the animals, plants, the sun, the earth and the moon. He is also the first classmate that I know in this new school. He helps me a lot.
(2) Hello. I’m Oliver. I am in a new school. Today is a special day for us. We will vote (投票) for the most popular teacher and student. The candidates (候选人) are on the bulletin board. I check out all of them and select my favourite teacher and student.
(3) Mr Huang is my favourite teacher. He teaches music. He is old but very active. He can sing and dance well. He likes singing English songs in his class. He is very funny and his class is so interesting. All the students like him very much. Who is my favourite classmate
52.为文章选择最合适的标题:
A.My school B.My classmates C. My favourite teacher and classmate
53.阅读文本,用“√”勾出Oliver最喜欢的老师与同学。
(1) Who’s his favourite teacher
( ) active can sing well like dancing funny ( ) active can dance well like reading interesting class
(2) Who’s his favourite classmate
( ) like singing clever friendly second classmate he knows ( ) like thinking clever know a lot help others
54.请根据你的生活实际回答问题。
(1) Who’s your favourite teacher
(2) What’s he/ she like _
阅读理解。
Today is Sunday. Tony’s family are all at home. They are having a birthday party. Tony is singing “Happy Birthday” to his sister, Kate. She’s very happy. Look at the little girl. She is Kate’s cousin. She’s playing the violin for them. How about the parents Tony’s mum is cutting the birthday cake. Look! What a big birthday cake! Is his dad cooking the meal No, he is washing the fruit.
55.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) —What are Tony’s family doing ( )
—They’re _______.
A.singing a song B.having a party C. having a picnic
(2) Today is _______ birthday. ( )
A.Tony’s B.Kate’s C. Mum’s
(3) —Who’s the little girl ( )
—_______.
A.Tony’s cousin B.Tony’s sister C. Kate
56.根据短文内容填空。
(1) Tony is a song.
(2) Tony’s dad is .
阅读短文,按要求回答各题。
Dear Amy,
How time flies! Summer is coming! It’s my favourite season. I have many fun things to do in summer.
First, on Children’s Day, we will have a party at school and play lots of games. Then, on Father’s Day, I’ll make a card and cook noodles for my dad. Dragon Boat Festival is in June, too. Sarah will come to my home. My mum will make zongzi, and we’ll watch the dragon boat race on TV.
In the summer vacation, I’ll go to a summer camp in July. Best of all, my birthday is on August 2nd. Please come to my party. We will eat a big cake, sing and dance. What about your summer Write to me soon!
Yours,
Chen Jie
57.阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) Amy’s favorite season is summer. ( )
(2) Dragon Boat Festival and Father’s Day are both in June. ( )
(3) Chen Jie will go to a winter camp in the summer vacation. ( )
58.阅读短文,完成表格。
Festivals Activities(活动)
have a party at school and play lots of games
Father’s Day and cook noodles
Dragon Boat Festival eat zongzi and
59.阅读短文,帮助Chen Jie完成生日邀请函。
Birthday PartyWHEN: , 7:00 P.M. WHERE: My home WHAT: Eat a big cake, and RSVP: Will you come to my party Please send me an email by July 25th.
诗歌探秘。房间的墙上浮现出一首关于爷爷生日的诗歌,他们需要阅读诗歌,完成下列任务。
Today is my grandfather’s birthday. He is sixty-three years old.
I hope he can have a healthy body and live a long long life.
Looking at the gifts on the table, he says, “I am so thankful.”
My mother makes noodles and eggs. He eats them with a smiling face.
60.读诗歌,在含有与they的画线部分相同发音的单词下面画“______”,在含有与thin的画线部分相同发音的单词下面画“ ”。(相同的词写一个即可)
61.根据诗歌内容,选择正确的答案。
(1) How old is Grandfather ( )
A.61. B.62. C. 63.
(2) Where can you see gifts ( )
A.On the table. B.In Grandfather’s hands. C. In the eggs.
(3) Who makes noodles for Grandfather ( )
A.My father. B.My mother. C. My grandmother.
多文本阅读。
Amber’s Holiday
Amber have a one-week holiday next month. She’s going to Tianjin for vacation. She’s going there by plane. She can stay with her relatives. She is going to meet her friend, Betty. They’re going to visit the old museum and take some photos. She’s going to buy souvenirs and send the postcards, too. It’s going to be fun.
My Birthday Party
November 24th is my birthday. I’m going to have a party at my home. My mother is going to make a big birthday cake for me. My friends are going to come to my home. At the party,we are going to eat a big cake. My brother is going to play the guitar for me. I will get a lot of presents. We are going to play games,sing songs and watch a movie.
The plans for Sunday
Tomorrow is Sunday. It will be very hot. The kids are talking about their plans. Tony is going to see a movie with his parents. Paul is going to play football with his friends. He is good at it. He plays it every weekend. Kitty is going to fly a kite. She likes it very much. Everyone has a happy weekend.
62.阅读文本并选取文本中标题或所给单词填空。
(1) is about Amber’s (trip / relatives) in Tianjin.
(2) From , we can get the writers birthday is in (Sunday / November).
63.根据实际情况回答问题。
(1) What are your family going to do next Sunday
(2) When’s your birthday
(3) What are you going to do on your birthday
(4) Where are you going to stay during the vacation
(5) How is your birthday party
64.根据文本填空。
(1) Amber is going to stay with her .
(2) My brother is going to play the for me at my birthday party.
(3) Paul is going to play with friends, and he plays it every .
Read and complete. (阅读短文,完成下列任务。)
Dongdong is ten years old. He’s a kind boy. He can play basketball. And he’s good at it. Yesterday was Saturday. It was Dongdong’s birthday. He had a party at home. His friends came to the party. They had delicious food and played hide-and-seek together. Dongdong found Taotao in the kitchen. He found Jiajia in the toilet. And he found Haohao in the bedroom. They had a great time yesterday.
65.根据短文内容,选择最佳答案。
(1) How old is Dongdong ( )
A.He’s 8 years old. B.He’s 10 year sold. C. He’s 12 years old
(2) Is Dongdong good at basketball ( )
A.Yes, he is. B.No, he isn’t. C. We don’t know
(3) It was ______ yesterday. ( )
A.Thursday B.Sunday C. Saturday
66.玩捉迷藏时,Dongdong分别在哪个房间找到了他的朋友们?根据短文内容,选择相应的图片。
A. B. C.
(1) Dongdong found Taotao in the .
(2) Dongdong found Jiajia in the .
(3) Dongdong found Haohao in the .
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.get up have breakfast go to school have lunch do her homework play with her little cat 2.No, she isn’t. No, she doesn’t.
【导语】本文介绍了琳达一天的活动,包括学校生活和家庭生活。
1.(1)根据Linda usually gets up at six in the morning. 可知,琳达通常早上六点起床。故答案为get up。
(2)根据She always has breakfast at half past six. 可知,琳达六点半吃早饭。故答案为have breakfast。
(3)根据She goes to school at about seven o’clock. 可知,琳达七点去上学。故答案为go to school。
(4)根据She comes back home for lunch at about twelve fifteen.可知,琳达12点15回家吃午饭。故答案为have lunch。
(5) 根据She does her homework at about five and plays with her little cat at seven.可知,她五点写作业。故答案为do her homework。
(6)根据She does her homework at about five and plays with her little cat at seven.可知,她七点和猫玩。故答案为play with her little cat。
2.(1) 问句为:琳达下午忙吗?根据In the afternoon, she isn’t so busy.可知,琳达下午不忙。该句是Is Linda引导的一般疑问句,否定回答为 No, she isn’t. 故答案为No, she isn’t.
(2)问句为:琳达在学校吃午饭吗?根据She comes back home for lunch at about twelve fifteen. 可知,她回家吃午饭,不在学校吃。该句是Does she引导的一般疑问句,否定回答为 No, she doesn’t. 故答案为 No, she doesn’t.
3.Yes, they can. 4.Lions. 5.Sunday. 6.now;wow;hop
【导语】本文讲了露西星期天和妈妈去动物园看动物的事情。
3.句意:熊猫会爬树吗?根据“First, there are many pandas here. They are climbing trees.”,可知熊猫会爬树,答语为肯定回答,故答案为Yes, they can.
4.句意:露西看到熊猫后看到了什么动物?根据“Next, Lucy goes to see the lions.”,可知露西看到熊猫后看到了狮子,故答案为Lions.
5.句意:露西星期几去动物园?根据“Today is Sunday. It’s sunny. Lucy goes to the zoo with her mother.”,可知露西星期天去动物园,故答案为Sunday.
6.how中h可替换为n,新单词为now现在;how中h可替换为w,新单词为wow哇;how中w可替换为p,新单词为hop单脚跳行。故答案为now;wow;hop。
7.He has three lessons. They are Chinese, maths and English. 8.No, he doesn’t. 9.No, he doesn’t. 10.At 12:00 noon. 11.No, he doesn’t.
【导语】本文主要写了杰克一天的生活。
7.句意:杰克早上有几节课?它们是什么?根据表格第三行可知杰克早上有三节课,分别是语文、数学和英语,故答案为He has three lessons. They are Chinese, maths and English.
8.句意:杰克早上有美术课吗?根据表格第三行中的“have Chinese, maths and English”可知早上没有美术课,所以做否定回答,故答案为No, he doesn’t.
9.句意:杰克晚上10:30看电视吗?根据表格最后一行可知晚上10点之前在看电视,10点30分没有看电视,所以做否定回答,故答案为No, he doesn’t.
10.句意:杰克什么时候吃午餐?根据表格中第四行,可知杰克中午12点吃午餐,故答案为At 12:00 noon.
11.句意:杰克下午有英语课吗?根据表格中第五行可知杰克下午有音乐和美术,所以没有英语课,做否定回答,故答案为No, he doesn’t.
12.September 16th 13.blue 14.Kevin 15.playing the guitar and bowling 16.playing the piano, jogging and swimming 17.chicken sandwiches
【导语】本文主要写了尼克、凯文和乔的生日、爱好、最喜欢的食物和颜色。
12.根据文中句子“Hi, I’m Nick! My birthday is on September 16th.”可知尼克的生日在九月十六日,故答案为September 16th。
13.根据文中句子“I like blue.”可知尼克最喜欢的颜色是蓝色,故答案为blue。
14.根据文中句子“Hi, I’m Kevin! My birthday is on November 5th.”可知凯文的生日在11月5日,故答案为Kevin。
15.根据文中句子“I like playing the guitar and bowling.”可知凯文的爱好是弹吉他和打保龄球,故答案为playing the guitar and bowling。
16.根据文中句子“I like playing the piano, jogging and swimming.”可知乔的爱好是弹钢琴、慢跑和游泳。故答案为playing the piano, jogging and swimming。
17.根据文中句子“I like eating chicken sandwiches.”可知乔最喜欢的食物是鸡肉三明治,故答案为chicken sandwiches。
18. 19.C A B
【分析】本文主要介绍了露西和莉莉的爱好。
18.根据Lucy likes collecting stamps. But Lily likes planting flowers. Lucy and Lily like to read books.。可知不同点为:露西喜欢收集邮票,莉莉喜欢种花;相同点是:她们都喜欢看书。故答案为 。
19.(1) 句意:最好的标题应该是______。A贝蒂,B莉莉,C双胞胎,短文介绍的是双胞胎露西和莉莉,故选C。
(2) 句意:莉莉喜欢种花,因为_______。A她认为花很漂亮,B它们来自不同的城市,C她有不同的爱好,根据She thinks the flowers are very beautiful.,可知莉莉种花的原因是她认为花很漂亮,故选A。
(3) 句意:露西喜欢读什么书?A她喜欢读故事书。B她喜欢读科学书。C她喜欢收集邮票。根据But Lucy likes to read science books.,可知露西喜欢读科学书,故选B。
20.fishing interested cooking taking stamps
【解析】1.题干句意:有时他和他的爷爷去_____。根据Peter is interested in fishing. 可知是钓鱼,故答案为fishing。
2.题干句意:Cathy对种花_____。根据The flowers are planted all by Cathy. She is very proud of the flowers. 可知对种花感兴趣,故答案为interested。
3.题干句意:Linda喜欢_____。根据Linda's hobby is cooking. 可知是做饭,故答案为cooking。
4.题干句意:Kate_____照片很好。根据Kate is good at taking photos.可知是拍照,故答案为taking。
5.题干句意:Carl的爱好是收集_____。根据Carl likes collecting stamps very much. 可知收集邮票,故答案为stamps。
21.twelve Tianjin Primary School collectingtoy cars twelve Beijing Primary School playing with dolls 22.Jane. He buys a new toy car. It’s sixty-four yuan.
【导语】本文主要讲了杰克和简的年龄、学校和各自的兴趣爱好。
21.根据“Jack is twelve.”可知杰克十二岁,故答案为twelve。
根据“He studies in Tianjin Primary School.”可知他在天津小学学习,故答案为Tianjin Primary School。
根据“Jack likes collecting toy cars”可知杰克喜欢收集玩具车,故答案为collecting toy cars。
根据“Jane is twelve, too.”可知简也十二岁了,故答案为twelve。
根据“But Jane studies in Grade Six of Beijing Primary School.”可知简在北京小学六年级学习,故答案为Beijing Primary School。
根据“Jane likes playing with dolls.”可知简喜欢玩洋娃娃,故答案为playing with dolls。
22.⑴句意:谁是杰克最好的朋友?根据“Jack is twelve. He studies in Tianjin Primary School. Jane is his best friend.”可知杰克十二岁。他在天津小学学习。简是他最好的朋友,故答案为Jane.
⑵句意:杰克买什么?根据“there is a new toy car in the toy shop. He wants to buy it. He is paying for the toy car.”玩具店里有一辆新玩具车。他想买它。他正在为玩具车付钱。可知杰克买一辆新的玩具车,故答案为He buys a new toy car.
⑶句意:杰克的新玩具车多少钱?根据“Jack gives the seller one hundred yuan, and the seller gives thirty-six yuan back to him. ”杰克给卖家一百元,卖家把三十六元还给他。可知杰克的新玩具车六十四元,故答案为It’s sixty-four yuan.
23.all/ll 24.give/ive feels/eels 25.has/as 26.enjoy/njoy
【导语】本文介绍了丽萨的生日。
23.句意:彼得,高伟和凯特_____来庆祝丽萨的生日。根据“Peter, Gao Wei and Kate all come to Lisa’s home.”可知该空填all全部。故答案为all。
24.句意:他们_____丽萨两个礼物,丽萨_____非常开心。根据“They give two gifts to Lisa. Lisa likes the gifts very much, so Lisa feels very happy.”可知第一空填give给,第二空填feels感觉。故答案为give;feels。
25.句意:每个人_____一块蛋糕。根据“After that, Lisa cuts the cake and gives everyone a piece of cake. ”可知该空填has吃,have的第三人称单数形式。故答案为has。
26.句意:他们在聚会上_____。根据“They enjoy themselves at the party.”可知该空填enneself玩得开心。故答案为enjoy。
27.No,he isn’t. 28.Mike. 29.Da Ming. 30.No, he isn't. 31.Da Ming is Mike’s pen friend.
32.They want to see something different or do something exciting. 33.It is very hard to buy train tickets or air tickets. 34.During the holidays, trains, buses and planes are all busy. 35.We often go to the country. / We often go to a hill.
【分析】本文主要讲了假期旅行的事情。
32.问句句意:为什么人们不喜欢待在家里度假?根据“They want to go out to see something different or do something exciting.”可知们想要出去看看不同的风景或者做一些令人兴奋的事情。故答案为They want to go out to see something different or do something exciting.
33.问句句意:为什么很多人乘汽车或公共汽车旅行?根据“It is very hard to buy train tickets or air tickets. Many people take cars or buses for travelling.”可知因为在假期很多人都出去旅行,所以很难买到火车票或者机票。故答案为It is very hard to buy train tickets or air tickets.
34.问句句意:为什么火车票和飞机票很难买到?根据“During the holidays, trains, buses and planes are all busy.”可知在假期,铁路,大巴车和飞机运载繁忙。故答案为During the holidays, trains, buses and planes are all busy.
35.问句句意:我的家人经常去哪里?根据“My family often go to the country by car for our holidays.”可知我们经常去乡下。并且后面提到了“It takes us about an hour to get out of the town. After some time, we come to a hill.”可知我们来到了山下。故答案为We often go to the coundtry. / We often go to a hill.
36.He’s twelve. 37.No, he doesn’t. 38.Li Dong likes playing football. 39.No, she doesn’t. 40.His father is interested in collecting stamps.
【分析】36.问句:李东多大了?由句子Li Dong is a schoolboy. He’s twelve.可知他12岁,故答案为He’s twelve.
37.问句:他在6点半吃早饭吗?由句子He gets up at 6:30. 可知他6点30起床,故答案为No, he doesn’t.
38.问句:李东的爱好是什么?由句子Li Dong likes playing football. 可知他喜欢踢足球,故答案为Li Dong likes playing football.
39.问句:他妈妈的爱好是种草吗?由句子His mother’s hobby is planting flowers. 可知他妈妈爱好种花,故答案为No, she doesn’t.
40.问句:他爸爸对什么感兴趣?由句子His father is interested in collecting stamps.可知他爸爸爱好集邮,故答案为His father is interested in collecting stamps.
41.B C A 42.F T F F 43.Yes, he is. They often read books and play football.
【导语】本文主要介绍了约翰的个人信息,学习的科目,午餐的喜好和朋友吴彬彬。
41.根据“My name is John. I have a good friend. His name is Wu Binbin.”可知本段介绍的是朋友吴彬彬,B符合题意,故选B。
根据“I go to school from Monday to Friday. I have many classes.”可知本段介绍的是约翰的课,C符合题意,故选C。
根据“I eat lunch at school. I like salad very much.”可知本题介绍的是约翰对于午餐食物的喜好,A符合题意,故选A。
42.(1)句意:吴彬彬擅长英语。根据“He is good at Chinese.”可知吴彬彬擅长语文,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:约翰在周五有语文,音乐,美术和体育。根据“I have Chinese, music, art and PE on Friday.”可知约翰在周五有语文,音乐,美术和体育。句子和短文相符合,故答案为T。
(3)句意:约翰不喜欢牛肉和鸡肉。根据“I don’t like beef but chicken is OK.”可知约翰不喜欢牛肉,鸡肉还可以,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:沙拉是约翰最喜欢的蔬菜。根据“Onions are my favourite vegetable.”可知洋葱是约翰最喜欢的蔬菜,句子和短文不相符,故答案为F。
43.(1)句意:吴彬彬是有礼貌的吗?根据“He is very polite.”可知吴彬彬非常有礼貌,故答案为Yes, he is.
(2)句意:约翰和吴彬彬在周末做什么?根据“We often read books and play football on the weekend.”可知他们周末读书踢足球。故答案为They often read books and play football.
44.C 45.A 46.B 47.They eat beef noodles and salad on Mondays. 48.Because he can play computer games on Saturdays and Sundays.
【导语】本文主要介绍了威廉的老师以及威廉的学校生活。
44.句意:威廉一周在学校有多少节课?根据“On weekdays (从周一至周五), we have four classes in the morning and two in the afternoon.”可知从周一至周五,每天上午四节课,下午两节课,一共30节课,故选C。
45.句意:马老师是什么样的人?A又年轻又有趣。B又年轻又友好。C又友好又有趣。根据“My maths teacher is Mr Ma. He is young and funny.”可知马老师又年轻又有趣,故选A。
46.句意:威廉在____踢足球。A星期二,B星期四,C星期六。根据“I play ping-pong on Tuesdays and play football on Thursdays.”可知威廉在星期四踢足球,故选B。
47.问句句意:他们在星期一吃什么?根据“Today is Monday. We have beef noodles and salad.”可知他们在星期一吃牛肉面和沙拉,本题答案不唯一,可以回答为:他们在星期一吃牛肉面和沙拉。故答案为They eat beef noodles and salad on Mondays.
48.问句句意:为什么威廉喜欢周末?根据“I can play computer games on Saturdays and Sundays, so I like the weekend!”可知威廉喜欢周末是因为周末可以玩电脑游戏,本题答案不唯一,可以回答为:因为他可以在星期六和星期日玩电脑游戏。故答案为Because he can play computer games on Saturdays and Sundays.
49.DACB 50.B C B
【导语】本文主要介绍了种西瓜的步骤。
49.(1)句意:找一块好地。图片D是找一块好地,故选D。
(2)句意:在土壤里挖一些小洞。把种子放在洞里。图片A是挖洞,把种子放在洞里,故选A。
(3)句意:用土把洞盖上。图片C是用土把洞盖上,故选C。
(4)句意:每天浇水,但是不要太多。图片B是浇水,故选B。
50.(1)句意:种西瓜有多少步?A三,B四,C五,根据表格可知种西瓜共四步,故选B。
(2)句意:我们可以把种子放在洞里。A水,B田地,C洞,根据“Put the seeds into the holes.”可知把种子放在洞里,故选C。
(3)句意:最好的题目是____。A怎么制作西瓜汁?B怎么种西瓜?C怎么挖洞?根据“I learn to plant watermelons in the Science lesson. Here are the steps (步骤).”可知本文介绍的是怎么种西瓜,题目应该是“怎么种西瓜?”,故选B。
51.3 1 2 52.C 53.(1) 第一幅图的括号内打√
(2) 第二幅图的括号内打√ 54.My favourite teacher is Mr Wang. (答案不唯一) He likes reading books. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了Oliver最喜欢的老师和同学。
51.通过阅读第(2)段可知,首先Oliver介绍学校的海选“最受欢迎师生候选人”活动,故答案为1;
通过阅读第(3)段可知,Oliver介绍自己最喜欢的老师黄老师的个人情况,并在最后问谁是他最喜欢的同学,故答案为2;
通过阅读第(1)段可知,Oliver回答李晨是他最喜欢的同学,并介绍了李晨的个人情况,故答案为3;
故答案为312。
52.A我的学校,B我的同学,C我最喜欢的老师和同学。通过阅读全文可知本文主要介绍了Oliver最喜欢的老师和同学,选项C符合题意,故选C。
53.(1) 谁是他最喜欢的老师?根据文中对黄老师的描述“He is old but very active. He can sing and dance well. He likes singing English songs in his class. He is very funny and his class is so interesting.”可知黄老师是年老但很活跃的,他唱歌和跳舞都很好,他很有趣,他的课也很有趣,第一张图是一个老人,后面的描述与原文相符,故答案为第一幅图的括号内打√。
(2) 谁是他最喜欢的同学?根据文中对李晨的描述“He has glasses. He likes reading and thinking. He can answer difficult questions in the class. He is very clever. He knows a lot, such as the animals, plants, the sun, the earth and the moon. He is also the first classmate that I know in this new school. He helps me a lot.”可知李晨戴着眼镜,他喜欢阅读和思考,他很聪明,知道很多事情,而且还乐于助人,第二张图是一个戴眼镜的男孩,后面的描述与原文相符,故答案为在第二幅图的括号内打√。
54.(1) 句意:谁是你最喜欢的老师?根据实际情况回答,答案不唯一。答语可为:我最喜欢的老师是王老师。句子是一般现在时,主语是第三人称单数my favourite teacher 我最喜欢的老师,be动词用is,Mr Wang 王老师,故答案为My favourite teacher is Mr Wang.
(2) 句意:他/她喜欢什么?根据实际情况回答,答案不唯一。答语可为:他喜欢读书。like doing sth.喜欢做某事,句子是一般现在时,主语是第三人称单数he,谓语动词要用like的第三人称单数形式likes,like doing sth.喜欢做某事,read books 读书,read要用动名词形式reading,故答案为He likes reading books.
55.B B A 56.singing washing the fruit
【导语】本文讲了凯特的生日活动。
55.(1)句意:—托尼的家人正在做什么?—他们正在______。A唱歌,B举办聚会,C野餐,根据“They are having a birthday party.”,可知正在举办聚会,故选B。
(2)句意:今天是______生日。A托尼的,B凯特的,C妈妈的,根据“Tony is singing “Happy Birthday” to his sister, Kate.”,可知是凯特的生日,故选B。
(3)句意:这个小女孩是谁?A托尼的堂妹,B托尼的妹妹,C凯特,根据“ Tony is singing “Happy Birthday” to his sister, Kate. Look at the little girl. She is Kate’s cousin.”,可知是托尼和凯特的堂妹,故选A。
56.(1)句意:托尼正在_____歌。根据“Tony is singing “Happy Birthday” to his sister, Kate.”,可知托尼正在唱歌,故答案为singing。
(2)句意:托尼的爸爸正在______。根据“Is his dad cooking the meal No, he is washing the fruit.”,可知正在洗水果,故答案为washing the fruit。
57.F T F 58.Children’s Day make a card watch the dragon boat race on TV 59.August 2nd sing dance
【导语】本文主要介绍了陈杰为什么喜欢夏天。
57.(1)句意:艾米最喜欢的季节是夏天。根据文中“It’s my favourite season.”可知陈杰最喜欢的季节是夏天。题干与原文不符,故答案为F。
(2)句意:端午节和父亲节都在六月。根据文中“Then, on Father’s Day, I’ll make a card and cook noodles for my dad. Dragon Boat Festival is in June, too.”可知端午节和父亲节都在六月。题干与原文相符,故答案为T。
(3)句意:陈杰将在暑假参加一个冬令营。根据文中“In the summer vacation, I’ll go to a summer camp in July.”可知暑假里,陈杰会在七月去参加一个夏令营。题干与原文不符,故答案为F。
58.(1)句意:节日____。根据文中“First, on Children’s Day, we will have a party at school and play lots of games.”可知首先,在儿童节那天,陈杰会在学校举办一场派对,还会玩很多游戏。故答案为Children’s Day。
(2)句意:_____和煮面条。根据文中“ Then, on Father’s Day, I’ll make a card and cook noodles for my dad.”可知然后,在父亲节那天,陈杰会给爸爸做一张贺卡,还会为他煮面条。故答案为make a card。
(3)句意:吃粽子和____。根据文中“My mum will make zongzi, and we’ll watch the dragon boat race on TV.”可知陈杰的妈妈会包粽子,她们会在电视上看龙舟比赛。故答案为watch the dragon boat race on TV。
59.(1)句意:生日聚会的时间:_____。根据文中“Best of all, my birthday is on August 2nd.”可知生日聚会的时间是在8月2日。故答案为August 2nd。
(2)句意:生日聚会的活动:____。根据文中“We will eat a big cake, sing and dance.”可知他们会吃大蛋糕,唱歌和跳舞。故答案为sing。
(3)句意:生日聚会的活动:____。根据文中“We will eat a big cake, sing and dance.”可知他们会吃大蛋糕,唱歌和跳舞。故答案为dance。
60.grandfather’s; the; mother; them; with; birthday; sixty-three; healthy; thankful 61.C A B
【导语】本文是有关“爷爷生日”的诗歌。
60.they画线部分的发音是/ /,grandfather’s,mother,them,the,with中th的发音是/ /,给这些词画横线。
thin画线部分的发音是/θ/,birthday,sixty-three,healthy,thankful中th的发音是/θ/,给这些词画波浪线。
61.(1)句意:爷爷多大岁数?A61,。B62。C63。根据“He is sixty-three years old.”可知爷爷63岁,故选C。
(2)句意:你在哪里可以看到礼物?A在桌子上。B在爷爷的手里。C在鸡蛋上。根据“Looking at the gifts on the table, he says, “I am so thankful.””可知在桌子上可以看到礼物,故选A。
(3)句意:谁为爷爷制作的面条?A我的爸爸。B我的妈妈。C我的奶奶。根据“My mother makes noodles and eggs.”可知我的妈妈为爷爷制作的面条,故选B。
62.Amber’s Holiday trip My Birthday Party November 63.We are going to the zoo next Sunday. It is on May 4th. I am going to eat a birthday cake. I am going to stay at home. It is great. 64.relatives guitar football weekend
【导语】本文介绍的是关于安柏的假日,作者的生日和周日的计划情况。
62.(1)句意:安柏的假日是关于安柏在天津的旅游。根据第一篇短文可知,故答案为Amber’s Holiday。
(2)句意:安柏的假日是关于安柏在天津的旅游。根据第一篇短文可知,故答案为trip。
(3)句意:通过我的生日聚会一文可知作者的生日在十一月份。根据文章“My Birthday Party November 24th is my birthday. ”故答案为My Birthday Party。
(4)句意:通过我的生日聚会一文可知作者的生日在十一月份。根据文章“My Birthday Party November 24th is my birthday. ”故答案为November。
63.(1)句意:下周日你的家人打算去做什么?回答去做的事情,去动物园,故答案为We are going to the zoo next Sunday.
(2)句意:你的生日在什么时候?回答几月几号,故答案为It is on May 4th.
(3)句意:你打算在你生日那天做什么?回答具体的事情,吃生日蛋糕,故答案为I am going to eat a birthday cake.
(4)句意:在假期期间你打算待在哪里?回答地点,待在家,故答案为I am going to stay at home.
(5)句意:你的生日聚会怎么样?回答很好,故答案为It is great.
64.(1)句意:安柏打算和______待在一起。根据文章“She can stay with her relatives. ”得知安柏打算和他的亲戚待在一起。故答案为relatives。
(2)句意:我的弟弟打算在我的生日聚会上为我弹_______。根据文章“My brother is going to play the guitar for me. ”得知我的弟弟打算在我的聚会上弹吉他。故答案为guitar。
(3)句意:保罗打算和我的朋友们______,他每个周末都踢足球。根据文章“Paul is going to play football with his friends. ”得知保罗打算和他的朋友们踢足球,他每周都踢足球。故答案为football。
(4)句意:保罗打算和我的朋友们______,他每个周末都踢足球。根据文章“ He plays it every weekend. ”得知他每周都踢足球。故答案为weekend。
65.B A C 66.A B C
【导语】本文介绍了东东和东东的生日聚会。
65.(1)句意:东东多大了?A他8岁。B他10岁。C他12岁。根据“Dongdong is ten years old.”,可知东东10岁,故选B。
(2)句意:东东擅长篮球吗?根据“He can play basketball. And he’s good at it.”,可知东东擅长篮球,答语为肯定回答,故选A。
(3)句意:昨天是_______。A星期四,B星期天,C星期六,根据“Yesterday was Saturday.”,可知昨天是星期六,故选C。
66.(1)句意:东东在______找到了涛涛。根据“Dongdong found Taotao in the kitchen.”,可知东东在厨房里找到了涛涛,故选A。
(2)句意:东东在______找到了佳佳。根据“He found Jiajia in the toilet.”,可知东东在洗手间找到了佳佳,故选B。
(3)句意:东东在______找到了浩浩。根据“And he found Haohao in the bedroom.”,可知东东在卧室里找到了浩浩,故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)