河北省沧州市普通高中2026届高三复习质量检测英语(含解析)

文档属性

名称 河北省沧州市普通高中2026届高三复习质量检测英语(含解析)
格式 zip
文件大小 2.7MB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-18 08:25:28

文档简介

沧州市普通高中 2026 届高三复习质量监测
英语试卷
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的学校、班级、姓名及考号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如
需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。
写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂
到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。
听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是 C。
1.What did Tim do according to the man
A.He ignored the man's request. B.He solved the man's problem. C.He helped with the man's experiment.
2.What is James probably
A.A manager. B.A waiter. C.A guest.
3.What does the woman ask the man to do
A.Go to work tomorrow. B.See a doctor right now. C.Submit a doctor's note later.
4.What can we learn from the conversation
A.The man admires the woman's skill.
B.The scarf has been finished perfectly.
C.The woman bought the sweater online.
5.What are the speakers mainly talking about
A.A course. B.A loud noise. C.An earthquake experience.
第 1页/共 23页
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中
选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,
各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
6.What does the woman think of her current job
A.Enjoyable. B.Boring. C.Relaxing.
7.What is the probable relationship between the speakers
A.Close relatives. B.Former classmates. C.Old colleagues.
听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。
8.How many people will have dinner tonight
A.Four. B.Six. C.Eight.
9.Where will the speakers eat
A.At the Harvest Barn. B.At the Marina's Dockside. C.At the Ocean View Patio.
10.What will the man do next
A.Send a group message. B.Drink coffee. C.Book a table.
听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。
11.Why did the woman take part in the bike ride
A.To improve her health. B.To help an animal shelter. C.To accompany her coworker.
12.What was a problem for the woman about bike riding
A.Loss of family gatherings. B.Getting up too early. C.Biking alone on the street.
13.How did Anna feel about the bike ride
A.It's complex. B.It's disappointing. C.It's meaningful.
听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。
14.How often may David do volunteer work
A.Once every two days. B.Twice a week. C.Twice a month.
15.Why does David apply for volunteer work
A.To gain work experience. B.To improve his social skills. C.To give back to society.
16.What is David quite good at
A.Recycling waste. B.Organizing groups. C.Learning new things.
第 2页/共 23页
17.When will David come to the woman
A.On Monday. B.On Tuesday. C.On Wednesday.
听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。
18.Who is the speaker speaking to
A.Students. B.Teachers. C.Parents.
19.Where do the teachers in the English department mainly come from
A.England and America. B.America and Australia. C.America and Canada.
20.Which is the largest building in the college
A.The dining hall. B.The main library. C.The English department building.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
Selling used books is easier than ever, thanks to technology. AbeBooks is a global platform to sell rare books,
textbooks, fine art, collectibles, maps, comics, and paper collectibles. Because this site is best-known for rare books,
it’s a good place for people who want to sell first editions and antique books.
How to sell used books on AbeBooks
There is a minimum $25/month membership fee to start selling, and that’s for 0 — 500 books listed on the
site. The tiered (阶梯式的) pricing goes up from there, all the way to $500/ month if you have over 50,000 books
in their system.
Sellers need to describe, store and ship the items themselves, and you also get to set your own shipping rates
and speeds. Anything you list is automatically listed on their six international platforms for a much wider reach.
If you only want to sell a few books — like you want to offload some rare books you inherited (继承) from
your great aunt, or you want to sell last semester’s textbooks — AbeBooks has a buyback program. They work
with TextbookRush for textbooks and Ziffit for everything else.
AbeBooks does not accept low-quality or damaged items. But the biggest downside of selling used books on
AbeBooks is the selling fees, which are higher than most sites. Here are the fees:
●$25/ month + monthly membership fee
●8% commission (佣金)
●5.5% credit card processing fee
第 3页/共 23页
On the upside, you get to list your books on a site that’s known for rare, classical, or collectible books.
Importantly, those books are listed internationally at no extra charge. That’s why it’s possible to list your books on
AbeBooks for more than on other sites.
1. Which of the following books are most popular with AbeBooks
A. Inherited ancient books. B. Mass-market paperbacks.
C. Newly-published textbooks. D. Children’s hand-drawn pictures.
2. What is a requirement for sellers to sell used books on AbeBooks
A. Cover their shipping rates themselves. B. Keep a supply of at least 500 books.
C. Pay a monthly membership fee. D. List books on six international platforms.
3. What is the main advantage of selling used books on AbeBooks
A. Much lower selling fees. B. High-quality membership service.
C. Wider international reach at no extra cost. D. Accepting diverse books regardless of condition.
【答案】1. A 2. C 3. C
【解析】
【导语】这 一篇应用文。文章介绍借助科技,在 AbeBooks 卖旧书更易,平台主打珍本书,说明其会员费、
卖家要求、优缺点,还提及回购计划及优势是免费国际上架。
【1 题详解】
细节理解题。根据第一段“Because this site is best-known for rare books, it’s a good place for people who want
to sell first editions and antique books.(因为这个网站以珍稀书籍著称,所以对于那些想要出售初版书和古董书
的人来说,这里是个不错的选择)”可知,家传的古籍在 AbeBooks 上最受欢迎。故选 A。
【2 题详解】
细节理解题。根据第二段“There is a minimum $25/month membership fee to start selling, and that’s for 0 —
500 books listed on the site.(开始进行销售需要支付每月 25 美元的最低会员费,而这个费用仅适用于网站上
列出的 0 至 500 本书的销售情况)”可知,在 AbeBooks 上出售二手书籍,卖家需要每月支付会员费。故选 C。
【3 题详解】
细节理解题。根据最后一段“On the upside, you get to list your books on a site that’s known for rare, classical, or
collectible books. Importantly, those books are listed internationally at no extra charge.(从好的方面来说,你可以
将你的书籍发布在这样一个网站上,该网站以收藏稀有、经典或具有收藏价值的书籍而闻名。更重要的是,
这些书籍在国际范围内都会被列出,而且无需额外收费)”可知,在 AbeBooks 上销售二手书籍的主要优势
是无需额外费用即可实现更广泛的国际覆盖。故选 C。
第 4页/共 23页
B
While many teenage girls are busy with their nails and music, Faye Carey, a 16-year-old from Waikato,
devotes her time to helping abandoned dogs find new homes. She volunteers at her local Animal Control branch
and has set up a Facebook page to advertise dogs in need of adoption.
Faye’s journey began during her work experience week at Animal Control. “I picked up a puppy (小狗) on my
first day, and he was still there on my last day. I felt so sorry for him,” she recalls. She decided to advertise the
puppy on TradeMe, which led to him finding a loving home in Auckland. Inspired, Faye created a Facebook page
advertising puppies and dogs that needed to be adopted.
Her page now has nearly 30,000 likes. To date, Faye has successfully rehomed over 60 dogs. “Her efforts take
a lot of pressure off the shelter,” says Vaughan Oliver, an Animal Control officer. “She presents our dogs in the best
light, giving them a second chance at life.”
Every Friday, Faye volunteers at Animal Control, grooming (梳理) puppies and photographing them for her
Facebook page. She also spends several hours each night arranging viewings, setting up adoptions, and replying to
emails. It can be stressful to balance this with school assignments and household duties, but Faye is passionate
about her work. “It’s rewarding and makes it all worthwhile,” she says.
The shelter receives up to 20 new dogs each week, mostly surrendered by owners who can’t care for them
anymore. With Faye’s help, these dogs often find suitable homes quickly. “She restores my faith in the community,”
says Mr. Oliver.
Despite still being in high school, Faye hopes to pursue a career in Animal Control. “I enjoy working with
people and making a difference,” she says. Animal Control is grateful for her contribution. “We’re lucky to have
her,” Mr. Oliver adds. “She does a fantastic job.” Faye continues to post pictures of adoptable dogs on her
Facebook page each week, committed to giving more dogs a second chance.
4. What inspired Faye Carey to start helping abandoned dogs
A. A suggestion from Vaughan Oliver.
B. Her love for animals since childhood.
C. A puppy’s hardship in her work experience week.
D. Her desire to gain work experience in Animal Control.
5. How has Faye’s Facebook page contributed to her efforts in rehoming dogs
A. It has allowed her to find more dogs. B. It has given dogs a platform for adoption.
C. It has increased the number of displaced dogs. D. It has provided financial support for dog adoptions.
第 5页/共 23页
6. What does the underlined word “surrendered” in paragraph 5 probably mean
A. Rejected. B. Influenced. C. Deserted. D. Forgotten.
7. What is Faye’s future desire
A. To open her own animal shelter. B. To become a professional dog trainer.
C. To organize nationwide adoption campaigns. D. To land an occupation in animal management.
【答案】4. C 5. B 6. C 7. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了 16 岁的费伊·凯里热衷帮流浪狗找新家,从工作体验周受启发建
脸书主页宣传,每周志愿工作,已助 60 多只狗安家,还希望未来从事动物管理工作。
【4 题详解】
细节理解题。根据第二段“Faye’s journey began during her work experience week at Animal Control. “I picked
up a puppy (小狗) on my first day, and he was still there on my last day. I felt so sorry for him,” she recalls. She
decided to advertise the puppy on TradeMe, which led to him finding a loving home in Auckland. Inspired, Faye
created a Facebook page advertising puppies and dogs that needed to be adopted. (费伊的这段经历始于她在动物
管理处的工作体验周。“第一天我捡到了一只小狗,到最后一天它还在那里。我为它感到非常难过。”她回
忆道。于是她决定在 TradeMe 上为这只小狗做广告,最终它在奥克兰找到了一个充满爱的家。受到启发后,
费伊创建了一个 Facebook 页面,用于发布需要领养的小狗和狗狗的信息。)”可知,在工作体验周中所目睹
的一只小狗所经历的困境促使费伊·凯里开始帮助那些被遗弃的狗狗。故选 C。
【5 题详解】
细节理解题。根据第二段“Inspired, Faye created a Facebook page advertising puppies and dogs that needed to be
adopted. (受到启发后,费伊创建了一个 Facebook 页面,用于发布需要领养的小狗和狗狗的信息。)”以及第
三段“Her page now has nearly 30,000 likes. To date, Faye has successfully rehomed over 60 dogs. (她的页面目
前获得了近 3 万个赞。截至目前,费伊已经成功地为 60 多只狗狗找到了新家。)”可知,费伊的 Facebook
页面为狗狗们提供了一个被领养的平台。故选 B。
【6 题详解】
词句猜测题。根据划线词上文“The shelter receives up to 20 new dogs each week (该收容所每周会接收多达 20
只新狗)”以及后文“owners who can’t care for them anymore (无法再照顾它们的主人)”可知,该收容所每周
会接收多达 20 只新狗,这些狗无法再被主人照顾,说明是被主人遗弃的。故划线词意思是“被遗弃的”。
故选 C。
【7 题详解】
第 6页/共 23页
细节理解题。根据最后一段“Despite still being in high school, Faye hopes to pursue a career in Animal Control.
(尽管仍处于高中阶段,费伊仍希望从事动物管理方面的工作。)”可知,费伊未来的愿望是成为一名动物管
理方面的从业者。故选 D。
C
Cockatoos are known for their intelligence and problem-solving abilities. Unlike crows, they have strong
beaks (喙), which help them tackle complex challenges. In the past, scientists observed them opening heavy trash
can covers to find food.
In 2018, Dr. Barbara Klump noticed a cockatoo drinking from a public drinking fountain. She thought
someone had left the water running by mistake. But after looking at a video, she realized that the bird was actually
turning on the fountain by itself.
Dr. Klump and her team decided to study the cockatoos more closely. They labeled 24 cockatoos and set up
two cameras near a drinking fountain that the birds used often. The cameras recorded 14 hours of video over 44
days and gained 525 instances of the birds using the fountain.
The study found that about 70% of the birds made efforts to use the fountain. Each bird used at least one foot
to hold down the handle, while some placed their other foot on the spout (喷口). After turning on the water, they
would drink.
“It’s a bit of an awkward body position they have to hold,” said Lucy Aplin, one of the scientists involved in
the study. “The birds only got water in about 41% of their efforts to use the fountain. They had an especially hard
time when they were in a hurry or when other cockatoos were trying to use the fountain at the same time.”
The scientists aren’t exactly sure why the cockatoos started using the drinking fountains. They say one
possible reason is that the clean water tastes better to them than water from a stream. Another possibility is that
drinking from the fountain feels safer, since it makes it easier to keep an eye out for birds that might attack them,
like eagles. Dr. Klump noted the birds might simply enjoy the challenge of making the fountain work. “If… you’re
not dying of thirst,” she says, “Then why not do something you enjoy ”
8. What does paragraph 3 mainly talk about
A. The process of the study. B. The result of the study.
C. The background of the study. D. The significance of the study.
9. What did Dr. Klump’s team discover about the cockatoos’ use of the drinking fountain
A. Only a few cockatoos were interested in using the fountain.
B. Cockatoos are fond of the taste of the water in the fountains.
第 7页/共 23页
C. Most cockatoos managed to use the fountain despite difficulties.
D. Cockatoos preferred drinking from the fountain to eating wastes.
10. Why might drinking from fountains feel “safer” for cockatoos
A. It enables them to avoid human intervention. B. It helps them spot potential threats earlier.
C. It reduces competition with other animals. D. It provides warmer water in cold weather.
11. What is the best title for the text
A. The Mystery of Cockatoos’ Survival Skills B. The Way Animals Learn to Use Human Tools
C. Urban Birds: Adapting to Human Environments D. Clever Cockatoos: Learning to Use Water Fountains
【答案】8. A 9. C 10. B 11. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍凤头鹦鹉具有高智商,科学家通过研究发现它们能自主使用公共饮
水机,并探究其使用方式与可能原因。
【8 题详解】
主旨大意题。根据第三段中的“Dr. Klump and her team decided to study the cockatoos more closely. They
labeled 24 cockatoos and set up two cameras near a drinking fountain that the birds used often. The cameras
recorded 14 hours of video over 44 days and gained 525 instances of the birds using the fountain.(克伦普博士和她
的团队决定更深入地研究凤头鹦鹉。他们给 24 只凤头鹦鹉做了标记,并在这些鹦鹉经常使用的一个饮水机
附近安装了两个摄像头。这些摄像头在 44 天内记录了 14 小时的视频,捕捉到了 525 次鹦鹉使用饮水机的
场景)”可知,该段详细描述了研究团队开展研究的具体步骤,包括标记鹦鹉、安装摄像头、记录数据等,
所以第三段主要介绍的是研究过程。故选 A 项。
【9 题详解】
细节理解题。根据第四段中的“The study found that about 70% of the birds made efforts to use the fountain.(研
究发现,约 70%的鹦鹉会努力尝试使用饮水机)”以及第五段中的“The birds only got water in about 41% of
their efforts to use the fountain. They had an especially hard time when they were in a hurry or when other
cockatoos were trying to use the fountain at the same time.(鹦鹉尝试使用饮水机时,只有约 41%的成功率。当
它们着急,或者有其他鹦鹉同时想使用饮水机时,它们会格外困难)”可知,尽管面临成功率低、受外界干
扰等困难,但大多数鹦鹉仍设法使用饮水机。故选 C 项。
【10 题详解】
细节理解题。根据第六段中的“Another possibility is that drinking from the fountain feels safer, since it makes it
easier to keep an eye out for birds that might attack them, like eagles.(另一种可能性是,从饮水机喝水感觉更安
第 8页/共 23页
全,因为这样更容易留意到可能攻击它们的鸟类,比如老鹰)”可知,凤头鹦鹉觉得从饮水机喝水安全,是
因为这种方式能帮助它们更早发现潜在的威胁。故选 B 项。
【11 题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其是第一段中的“Cockatoos are known for their intelligence and problem-solving
abilities. Unlike crows, they have strong beaks (喙 ), which help them tackle complex challenges. In the past,
scientists observed them opening heavy trash can covers to find food. (凤头鹦鹉以其高智商和解决问题的能力而
闻名。与乌鸦不同,它们拥有强健的喙,这能帮助它们应对复杂的挑战。过去,科学家曾观察到它们会打
开沉重的垃圾桶盖来寻找食物)”可知,文章开头介绍了凤头鹦鹉的智力和解决问题的能力,然后通过一个
具体的事例,即 Dr. Klump 的研究,展示了凤头鹦鹉如何使用饮水机,最后还分析了凤头鹦鹉使用公共饮水
机的可能的原因,由此可知,“聪明的凤头鹦鹉学会使用饮水机”既体现其智商,也聚焦“使用饮水机”这
一具体行为,适合作为最佳标题。故选 D 项。
D
Having nightmares (噩梦) on a weekly basis seems to speed up aging and may increase the risk of early death,
according to a study by Abidemi Otaiku at Imperial College London. Otaiku and his colleagues analyzed data from
over 183,000 adults aged 26 to 86 who had participated in several studies. At the start, participants reported their
nightmare frequency, and were subsequently tracked for up to 19 years.
The research revealed that those with weekly nightmares were more than three times as likely to die before
reaching 70 compared to those who rarely or never had nightmares. Otaiku emphasized a clear link between
nightmare frequency and premature death, noting it was a stronger predictor than smoking, overweight, poor diet,
or lack of physical activity. He is set to present these findings at the European Academy of Neurology Congress in
2025.
To assess the participants’ biological age, the team measured telomere (端粒) length, which shortens with each
cell division and is associated with premature aging. The study also included data from about 2,400 children aged 8
to 10, whose nightmare frequency was reported by their parents. Adults’ biological age was further evaluated using
epigenetic clocks (表观遗传时钟).
Otaiku found a consistent association between frequent nightmares and sped-up aging. Children with more
frequent nightmares had shorter telomeres, indicating faster cellular aging. In adults, this sped-up biological aging
accounted for about 40% of the increased death risk.
Otaiku suggested two possible reasons for this association. First, nightmares raise stress hormone cortisol
levels, linked to faster cellular aging. Second, disturbed sleep impacts the body’s nightly cellular repair processes,
第 9页/共 23页
increasing the risk of various medical conditions, including heart disease.
Otaiku advised simple steps to avoid regular nightmares, such as avoiding scary movies and seeking treatment
for anxiety. Guy Leschziner from Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust highlighted the biological
reasonableness of the findings but stressed the need for more research to establish causality, as nightmares could be
associated with other age-related medical conditions and medications.
12. How did the researchers conduct the study
A. By presenting facts. B. By giving examples.
C. By analyzing statistics. D. By interviewing participants.
13. Why did the researchers use both telomeres and epigenetic clocks in the study
A. To make age measurement easier. B. To confirm DNA damage from nightmares.
C. To compare aging speeds in children and adults. D. To understand biological age more comprehensively.
14 What is Guy Leschziner’s attitude towards the findings of the study
A. Completely opposed. B. Skeptical and dismissive.
C. Enthusiastically supportive. D. Partially positive but reserved.
15. What is the main idea of the text
A. Ways to prevent nightmares are widely explored.
B. Nightmares are common among people of all ages.
C. Weekly nightmares may lead to faster aging and early death.
D. The European Academy of Neurology Congress focuses on nightmares.
【答案】12. C 13. D 14. D 15. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍伦敦帝国理工学院 研究发现,每周做噩梦可能加速衰老并增加早
逝风险,还阐述了研究方法、原因及相关建议。
【12 题详解】
细节理解题。根据第一段中的“Otaiku and his colleagues analyzed data from over 183,000 adults aged 26 to 86
who had participated in several studies. At the start, participants reported their nightmare frequency, and were
subsequently tracked for up to 19 years.(奥泰库和他的同事分析了来自 18.3 万多名年龄在 26 至 86 岁之间、参
与过多项研究的成年人的数据。研究开始时,参与者报告了他们做噩梦的频率,随后研究人员对他们进行
了长达 19 年的跟踪调查。)”可知,研究人员通过分析大量参与者的数据并进行长期跟踪来开展研究,核心
第 10页/共 23页
方式是分析统计数据。故选 C 项。
【13 题详解】
细节理解题。根据第三段中的“To assess the participants’ biological age, the team measured telomere (端粒)
length, which shortens with each cell division and is associated with premature aging. The study also included data
from about 2,400 children aged 8 to 10, whose nightmare frequency was reported by their parents. Adults’
biological age was further evaluated using epigenetic clocks (表观遗传时钟).(为评估参与者的生物年龄,研究团
队测量了他们的端粒长度。端粒会随着每次细胞分裂而缩短,且与过早衰老相关。该研究还纳入了约2400 名
8 至 10 岁儿童的数据,这些儿童做噩梦的频率由其父母报告。研究人员还通过表观遗传时钟,进一步评估
了成年人的生物年龄。)”可知,端粒长度和表观遗传时钟均用于评估生物年龄,二者结合能从不同角度更
全面地了解参与者的生物年龄情况。故选 D 项。
【14 题详解】
推理判断题。根据第六段中的“Guy Leschziner from Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust highlighted
the biological reasonableness of the findings but stressed the need for more research to establish causality, as
nightmares could be associated with other age-related medical conditions and medications.(盖伊和圣托马斯国民
保健服务信托基金的盖伊·莱施津纳强调了该研究结果在生物学上的合理性,但也强调需要更多研究来确
定因果关系,因为噩梦可能与其他与年龄相关的疾病和药物有关。)”可知,盖伊·莱施津纳既肯定了研究
结果的合理性,又对因果关系持谨慎态度,认为需进一步研究,态度是部分积极但有保留。故选 D 项。
【15 题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其是第一段中的“Having nightmares (噩梦) on a weekly basis seems to speed up
aging and may increase the risk of early death, according to a study by Abidemi Otaiku at Imperial College
London.(伦敦帝国理工学院的阿比德米·奥泰库进行的一项研究表明,每周做噩梦似乎会加速衰老,并可能
增加早逝的风险。)”可知,文章围绕“每周做噩梦可能加速衰老并增加早逝风险”这一研究结论展开,介
绍了研究方法、相关证据、可能原因及专家观点。故选 C 项。
第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
When 19-year-old Clarisse Le Guernic arrived in Shanghai from France in 2015, she was shy and only had the
courage to order a simple plate of egg fried rice at a local restaurant. ___16___ Though small, this routine helped
her slowly overcome fear and build confidence in a new language and culture. “China changed me,” she said with a
laugh. “It made me realize how important it is to connect with local people in a new environment.”
That experience caused a larger transformation. Today, at 29, Le Guernic is the founder of Arcade Experiences,
第 11页/共 23页
a Shanghai-based company that offers immersive (沉浸式的) “citywalk” tours — guided walks through the city’s
lesser-known histories and overlooked corners. Her tours attract both local and international participants. About
half of her clients are Chinese thanks to her fluency in Mandarin (普通话). ___17___ “I chose Chinese as my
second foreign language. It felt magical,” she said.
In 2020, Le Guernic came up with a new idea: well-designed city walks for people living in Shanghai. She
explained, “Since these visitors are already familiar with the city, I wanted to create something different. ___18___”
Over the past five years, Le Guernic has developed more than 30 original walking routes through extensive
research. ___19___ She also speaks with elderly residents to deepen her understanding of local culture. Once she
works out a route, she walks it repeatedly, refining the storyline and making up a complete and engaging narrative.
Le Guernic believes Shanghai still has many untold stories.” ___20___ After a few years, I thought I
understood the city,” she said. “But once I started researching for the tours, I realized how much more there is to
uncover.”
A. The possibilities for discovery are limited.
B. When I first arrived, everything was unfamiliar.
C. It is a skill she began developing in middle school.
D. She spends hours digging through century-old records.
E. She ordered the same dish every day with short conversations.
F. I focused on lesser-known spots or untold stories hidden in popular areas.
G. She also draws inspiration from books, films, and TV series set in Shanghai.
【答案】16. E 17. C 18. F 19. D 20. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章讲述了法国女孩 Clarisse Le Guernic 在上海的经历,以及她如何从害羞留学
生成长为创业者——其公司主打沉浸式“城市漫步”旅游体验。
【16 题详解】
根据上文“When 19-year-old Clarisse Le Guernic arrived in Shanghai from France in 2015, she was shy and only
had the courage to order a simple plate of egg fried rice at a local restaurant. (2015 年,19 岁的 Clarisse Le Guernic
从法国来到上海,她很害羞,在当地餐馆里只敢点一盘简单的蛋炒饭。)”以及下文“Though small, this routine
helped her slowly overcome fear and build confidence in a new language and culture. (虽然微不足道,但这个习惯
帮助她慢慢克服了恐惧,并在新的语言和文化中建立了自信。)”可知,此空应讲述她点蛋炒饭这个行为的
后续日常,且这个日常帮助了她。E 选项“She ordered the same dish every day with short conversations (她每
第 12页/共 23页
天都点同样的菜,并进行简短的交谈)”既承接了上文点蛋炒饭的内容,又引出下文“this routine”所指代的
日常,符合语境。故选 E 项。
【17 题详解】
根据上文“About half of her clients are Chinese thanks to her fluency in Mandarin (普通话). (由于她的普通话流
利,她的客户中约有一半是中国人。)”以及下文“I chose Chinese as my second foreign language. It felt magical
(我选择中文作为我的第二外语。这感觉很神奇)”可知,此空应连接她流利的普通话能力和她学习中文的经
历。C 选项“It is a skill she began developing in middle school. (这是她从中学就开始培养的一项技能)”中的
“it”指代上文的“fluency in Mandarin”,且引出下文学习中文的内容,符合语境。故选 C 项。
【18 题详解】
根据上文“Since these visitors are already familiar with the city, I wanted to create something different. (由于这
些游客已经熟悉这座城市,我想创造一些不同的东西。)”可知,此空应讲述她为熟悉上海的游客创造的“不
同的东西”具体是什么。F 选项“I focused on lesser-known spots or untold stories hidden in popular areas. (我专
注于那些不太为人知的地方,或是隐藏在热门地区的不为人知的故事)”是对“something different”的具体
说明,符合语境。故选 F 项。
【19 题详解】
根据上文“Over the past five years, Le Guernic has developed more than 30 original walking routes through
extensive research. (在过去的五年里,Le Guernic 通过广泛的研究,开发了 30 多条原创步行路线。)”以及下
文“She also speaks with elderly residents to deepen her understanding of local culture. (她还与老年居民交谈,以
加深对当地文化的了解。)”中的“also”可知,此空应讲述她进行研究的一种方式,与下文的研究方式并
列。D 选项“She spends hours digging through century-old records. (她花数小时翻阅百年前的记录。)”是研究
的一种具体方式,且与下文构成“also”连接的并列关系,符合语境。故选 D 项。
【20 题详解】
根据上文“Le Guernic believes Shanghai still has many untold stories. (Le Guernic 认为上海还有很多不为人知
的故事。)”以及下文“After a few years, I thought I understood the city. But once I started researching for the
tours, I realized how much more there is to uncover. (几年后,我以为我了解了这座城市。但当我开始为这些旅
行做研究时,我意识到还有很多东西有待发现。)”可知,此空应讲述她最初来到上海时对这座城市的感受,
与下文“了解城市”形成对比。B 选项“When I first arrived, everything was unfamiliar. (我刚到的时候,一切
都很陌生。)”讲述了初到上海的感受,与下文内容衔接自然,符合语境。故选 B 项。
第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
第 13页/共 23页
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
An Arizona trucker has been recognized for his assistance at the scene of a major accident on Interstate 71 in
January.
Holmes ____21____ for Prime, a company based in Springfield, Missouri. On Sunday, January 12th, Holmes
was ____22____ on Interstate 71 near Springfield, Missouri when he witnessed a severe accident.
Police officers said a black car was heading north on Interstate 71. The driver reportedly lost ____23____ of
the vehicle, turned sharply across the median strip (中央隔离带) and ____24____ a pickup truck traveling in the
southbound lanes (车道) head on. Holmes was in the middle lane when he saw the car come to ____25____ in the
middle of the southbound lanes, while the pickup truck slid off the left side of the highway after ____26____.
Holmes ____27____ to the shoulder to assist. He helped a little girl who had minor ____28____ get out of the
black car. He noticed the car’s driver had died, and the driver’s wife had ____29____ extensive injuries.
“She was in bad shape,” Holmes said. Holmes then ____30____ a few soldiers who happened upon the
____31____. Together, they forced open the ____32____ pickup’s doors. The driver had severe leg and arm
injuries, with two bones exposed. Holmes kept the driver ____33____ and accompanied until emergency services
arrived.
The crash left Holmes shaken. “It was horrible,” he ____34____, highlighting the chaos and urgency of the
rescue. His quick ____35____ helped sustain lives among the wreckage (残骸).
21. A. cares B. works C. hunts D. calls
22. A. rushing B. walking C. traveling D. struggling
23. A. control B. sight C. memory D. sense
24. A. reached B. blocked C. passed D. hit
25. A. help B. rest C. life D. effect
26. A. rescue B. break C. impact D. recovery
27. A. pulled over B. took off C. turned around D. slipped off
28. A. problems B. injuries C. conflicts D. subjects
29. A. confirmed B. resolved C. suffered D. tolerated
30. A. assisted B. blamed C. annoyed D. promised
31. A. plan B. accident C. attack D. design
32. A. weathered B. deserted C. decorated D. crashed
33. A. silent B. busy C. calm D. free
第 14页/共 23页
34. A. recalled B. admitted C. realized D. complained
35. A. instruction B. action C. treatment D. comment
【答案】21. B 22. C 23. A 24. D 25. B 26. C 27. A 28. B 29. C 30. A
31. B 32. D 33. C 34. A 35. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述亚利桑那州卡车司机霍姆斯在高速公路目睹车祸后,及时救援伤者、
协助挽救生命并获认可 事迹。
【21 题详解】
考查动词词义辨析。句意:霍姆斯在密苏里州斯普林菲尔德市的普莱姆公司工作。A. cares 关心;B. works
工作;C. hunts 打猎;D. calls 呼叫。根据前文“An Arizona trucker”和后文“for Prime, a company”,可知
霍姆斯在该公司“工作”,work for 为固定搭配,意为“为……工作”。故选 B 项。
【22 题详解】
考查动词词义辨析。句意:1 月 12 日周日,霍姆斯正在密苏里州斯普林菲尔德附近的 71 号州际公路上行驶,
突然目睹了一场严重的车祸。A. rushing 冲;B. walking 步行;C. traveling 行驶,行进;D. struggling 挣扎。
根据前文“An Arizona trucker”和空后 “on Interstate 71”可知,卡车司机在公路上“行驶”,也可结合后
文的“a pickup truck traveling in the southbound lanes (车道) head on.”可知,此处表示“行驶”。故选 C 项。
【23 题详解】
考查名词词义辨析。句意:据报道,司机失去了对车辆的控制,猛打方向盘穿过中央隔离带,与在南行车
道行驶的一辆皮卡车迎面相撞。A. control 控制;B. sight 视力;C. memory 记忆;D. sense 感觉。根据后文
“turned sharply across the median strip”可知,司机猛打方向盘是因为“失去对车辆的控制”,lose control
of 意为“失去对……的控制”。故选 A 项。
【24 题详解】
考查动词词义辨析。句意:据报道,司机失去了对车辆的控制,猛打方向盘穿过中央隔离带,与在南行车
道行驶的一辆皮卡车迎面相撞。A. reached 到达;B. blocked 阻碍;C. passed 通过;D. hit 撞击。根据前文的
“a severe accident”和“head on”(迎面地),可知,两辆车“迎面相撞”符合语境。故选 D 项。
【25 题详解】
考查名词词义辨析。句意:霍姆斯当时在中间车道,他看到那辆黑色轿车在南行车道中间停了下来,而皮
卡车在撞击后滑出了高速公路左侧。A. help 帮助;B. rest 休息,停止;C. life 生命;D. effect 影响。根据后
文“while the pickup truck slid off the left side of the highway”可知,此处描述两辆车车祸后的状态,黑色轿
车应是“停在了车道中间”,come to rest 为固定搭配,意为“停下来”。故选 B 项。
第 15页/共 23页
【26 题详解】
考查名词词义辨析。句意:霍姆斯当时在中间车道,他看到那辆黑色轿车在南行车道中间停了下来,而皮
卡车在撞击后滑出了高速公路左侧。A. rescue 救援;B. break 休息;C. impact 撞击;D. recovery 恢复。根据
前文“a pickup truck traveling in the southbound lanes head on”可知,皮卡车与黑色轿车发生了撞击,after
impact 表示“撞击之后”。故选 C 项。
【27 题详解】
考查动词短语辨析。句意:霍姆斯把车停到路边去帮忙。A. pulled over 靠边停车;B. took off 起飞;C. turned
around 转身;D. slipped off 滑落。根据前文“Holmes was traveling on Interstate 71”和空后“to assist”可知,
霍姆斯当时正在驾驶,要去救援需先“将车靠边停下”,pull over 意为“(车辆)靠边停车”。故选 A 项。
【28 题详解】
考查名词词义辨析。句意:他帮助一个受了轻伤的小女孩从黑色轿车里出来。A. problems 问题;B. injuries
受伤;C. conflicts 冲突;D. subjects 科目。根据语境和前文的“a severe accident”以及后文的“get out of the
black car”可知,车祸现场人员可能会受伤,minor injuries 意为“轻伤”。故选 B 项。
【29 题详解】
考查动词词义辨析。句意:他注意到轿车司机已经死亡,司机的妻子受了重伤。A. confirmed 确认;B. resolved
解决;C. suffered 遭受;D. tolerated 容忍。根据前文“the car’s driver had died”和后文“extensive injuries”
可知,司机妻子在车祸中“遭受了重伤”,suffer injuries 意为“受伤”。故选 C 项。
【30 题详解】
考查动词词义辨析。句意:然后霍姆斯协助了几位碰巧遇到这场事故的士兵。A. assisted 协助;B. blamed
责怪;C. annoyed 使恼怒;D. promised 承诺。根据后文“Together, they forced open...”可知,霍姆斯和士兵
一起救援,说明他“协助”了士兵。故选 A 项。
【31 题详解】
考查名词词义辨析。句意:然后霍姆斯协助了几位碰巧遇到这场事故的士兵。A. plan 计划;B. accident 事
故;C. attack 袭击;D. design 设计。全文围绕霍姆斯目睹并救援“车祸”展开,the accident 指代前文提到
的“severe accident”符合上下文语境。故选 B 项。
【32 题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他们一起强行打开了受损皮卡车的车门。A. weathered 风化的;B. deserted 废
弃的;C. decorated 装饰的;D. crashed 受损的,撞坏的。根据前文“the pickup truck slid off the left side of the
highway after impact”可知,皮卡车经历了撞击和滑出公路,车门应是“受损变形”的,所以需要“强行打
开”,crashed 在此处表示“受损的”,符合车辆事故后的状态。故选 D 项。
第 16页/共 23页
【33 题详解】
考查形容词词义辨析。句意:霍姆斯让司机保持冷静,并一直陪伴着他,直到急救人员到达。A. silent 沉默
的;B. busy 忙碌的;C. calm 冷静的;D. free 自由的。根据前文的“The driver had severe leg and arm injuries,
with two bones exposed”可知,司机伤势严重,结合后文的“and accompanied until emergency services arrived”
可知,此时保持冷静有助于后续救治,霍姆斯的行为应是“让司机保持冷静”。故选 C 项。
【34 题详解】
考查动词词义辨析。句意:“太可怕了,”他回忆道,着重提到了救援时的混乱和紧迫性。A. recalled 回忆;
B. admitted 承认;C. realized 意识到;D. complained 抱怨。根据前文“On Sunday, January 12th”可知,车祸
发生在过去,此处霍姆斯是在“回忆”当时车祸的场景,与后文“highlighting the chaos and urgency of the
rescue”的内容呼应。故选 A 项。
【35 题详解】
考查名词词义辨析。句意:他迅速的行动帮助在残骸中挽救了生命。A. instruction 指示;B. action 行动;C.
treatment 治疗;D. comment 评论。根据前文“Holmes pulled over to assist”、“helped a little girl”、“forced
open the... doors”以及“kept the driver calm”可知,这些都是霍姆斯在车祸后的“行动”,quick action 意为
“迅速的行动”,与前文他的一系列救援行为呼应。故选 B 项。
第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
A new exhibition at Jiushi Art Museum showcases the artworks of Zao Wou-ki and poems ____36____
(compose) by famous authors like Henri Michaux, Rene Char, etc. The exhibition “Echoes of Verses: The Poetic
Palimpsests of Zao Wou-ki”, ____37____ (run) from June 29 to October 13, displays for the first time in China
over a dozen print-poetry collections, which are created by Zao and poets. Over 90 prints and 60 translated poems
____38____ (exhibit), covering Zao’s career from the late 1940s to the 2000s.
According to Ma Nan, curator (负责人) of the exhibition, Zao encountered Michaux in 1948 after his arrival
in Paris. They became life-long friends. It was through Henri Michaux that Zao Wou-ki entered the French elite (精
英的) intellectuals’ circle and motivated his ____39____ (cooperate) with many of these artists and poets.
During the lifetime of Zao, the cultural exchange between the East and West was ____40____ (extreme)
important both in China and Europe. “In China we saw the introduction of many modern academic achievements,
ideas and scientific ____41____ (discovery), while in the West, the intellectuals looked for solutions ____42____
lots of the social problems emerging after the war,” Ma said.
In the Hangzhou National Academy of Arts, ____43____ he used to study in the 1940s, there was a tradition
第 17页/共 23页
among the teachers, Ma explained. They were ready to give out paintings as gifts to students and friends, whether
to help someone poor ____44____ to celebrate someone’s wedding. Later in France, Zao gave lots of paintings to
others and ____45____ (receive) gift paintings from many French artists as well.
【答案】posed
37. running
38. are exhibited##are being exhibited
39. cooperation
40. extremely
41. discoveries
42. to 43. where
44. or 45. received
【解析】
【导语】这是一篇新闻报道。本文报道了上海久事美术馆举办的“诗之回响:赵无极的诗歌重写本”展览,
展览聚焦赵无极赴法后的跨文化艺术交流,展现东西方文化互动。
【36 题详解】
考查非谓语动词。句意:久事美术馆的新展览展出了赵无极的作品以及亨利·米修,勒内·夏尔等著名作
家创作的诗歌。此处为非谓语动词,poems 与 compose 为被动关系,用过去分词 composed 作后置定语。故
填 composed。
【37 题详解】
考查非谓语动词。句意:“诗之回响:赵无极的诗歌重写本”展览将于 6 月 29 日至 10 月 13 日举办,这是
中国首次展出十余套由赵无极与诗人合作创作的版画诗集。此处为非谓语动词,the exhibition 与 run 为主动
关系,用现在分词 running 作后置定语。故填 running。
【38 题详解】
考查动词语态和时态。句意:展览展出了 90 多幅版画和 60 首翻译诗歌,涵盖了赵无极从 20 世纪 40 年代
末到 21 世纪初的艺术生涯。此处为谓语动词,描述展览的客观展出内容,可用一般现在时;也可强调当前
正在展出的状态,用现在进行时;且 Over 90 prints and 60 translated poems 与 exhibit 为被动关系,主语为复
数,所以谓语动词为 are (being) exhibited。故填 are (being) exhibited。
【39 题详解】
考查名词。句意:正是通过亨利·米肖,赵无极进入了法国精英知识分子圈,并推动了他与许多艺术家和
诗人的合作。此处作 motivated 的宾语,用 cooperate 的名词形式 cooperation,意为“合作”,为不可数名词。
第 18页/共 23页
故填 cooperation。
【40 题详解】
考查副词。句意:在赵无极一生中,东西方文化交流在中国和欧洲都极为重要。此处修饰形容词 important,
用 extreme 的副词形式 extremely,意为“极其、非常”。故填 extremely。
【41 题详解】
考查名词复数。句意:马楠表示:“在中国,我们看到许多现代学术成果、思想和科学发现的引入;而在西
方,知识分子则在为战后出现的诸多社会问题寻找解决方案。”discovery 为可数名词,结合前文
“achievements”以及“ideas”可知,此处用复数形式 discoveries,表“多项科学发现”。故填 discoveries。
【42 题详解】
考查介词。句意:马楠表示:“在中国,我们看到许多现代学术成果、思想和科学发现的引入;而在西方,
知识分子则在为战后出现的诸多社会问题寻找解决方案。”此处为固定搭配“solutions to...”,意为“……的
解决方案”,所以用介词 to。故填 to。
【43 题详解】
考查定语从句。句意:马楠解释说,在他 20 世纪 40 年代曾就读的杭州国立艺术院,老师们之间有一个传
统。此处为关系词引导的非限制性定语从句,先行词为 the Hangzhou National Academy of Arts,在从句中作
地点状语,用关系副词 where。故填 where。
【44 题详解】
考查连词。句意:他们愿意把画作为礼物送给学生和朋友,无论是帮助贫困的人,还是庆祝别人的婚礼。
此处为固定搭配“whether...or...”,意为“无论是……还是……”,表示选择关系,所以用连词 or。故填 or

【45 题详解】
考查动词时态。句意:后来在法国,赵无极送了很多画给别人,也收到了许多法国艺术家送的画。此处为
谓语动词,与前文“gave”并列,描述过去发生的动作,用一般过去时,所以谓语动词为received。故填received

第四部分 写作(共两节,满分 40 分)
第一节(满分 15 分)
46. 假定你是李华,你的英国朋友 Jim 打算来中国旅游,他在两种旅行(Nature Tour 和 Culture Tour)上比
较纠结。请你给他写封电子邮件。内容包括:
1.推荐路线;
2.说明理由。
第 19页/共 23页
注意:1.写作词数应为 80 个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Jim,
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】One possible version:
Dear Jim,
I hope this email finds you well. Glad to know that you will make a journey to China.
Between the two types of tours, I recommend the Nature Tour. China’s landscapes, like Guilin’s karst
mountains and Jiuzhaigou’s colorful lakes, are truly breathtaking. A Nature Tour allows you to experience the raw
beauty of our country firsthand. It’s a great way to relax and recharge while exploring diverse ecosystems. Let me
know if you need help planning! Looking forward to your visit!
Wish you a happy journey!
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以李华的身份给英国朋友 Jim 写邮件,针对其来中国旅游在
“自然之旅(Nature Tour)”和“文化之旅(Culture Tour)”间的纠结,推荐其中一条路线并说明理由。
【详解】1. 词汇积累
高兴的:glad→delighted
风景:landscape→scenery
使能够:allow→enable
令人惊叹的:breathtaking→amazing
2. 句式拓展
简单句变复合句
第 20页/共 23页
原句:China’s landscapes, like Guilin’s karst mountains and Jiuzhaigou’s colorful lakes, are truly breathtaking.
拓展句:China’s landscapes, which include Guilin’s karst mountains and Jiuzhaigou’s colorful lakes, are truly
breathtaking.
【点睛】【高分句型 1】Glad to know that you will make a journey to China. (运用了省略句和 that 引导的宾语
从句)
【高分句型 2】It’s a great way to relax and recharge while exploring diverse ecosystems.(运用了状语从句中的
省略结构)
第二节(满分 25 分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Lila knelt in the community garden, patting soil around her sunflower seedlings (幼苗). The annual Green
Thumb Contest was three weeks away, and she’d spent every afternoon tending her plot — dreaming of the
first-place prize: a set of gardening tools.
“You’re really going all out this year,” said Mia, her neighbor and friendly competitor, as she watered her own
plot of lively marigolds. The two girls had been competing in the contest since they were kids. “Those sunflowers
might just beat my marigolds for tallest plant.”
Lila smiled. “That’s the plan! Your flowers are looking pretty amazing too, though.” She admired the
golden-orange flowers that seemed to shine in the sunlight. For the next two weeks, the girls worked side by side
every afternoon, sharing tips and laughing as they tended their gardens. They marked their plants’ growth with little
wooden sticks, their friendly competition pushing both to do their best.
Then disaster struck. After a heavy summer rain, Lila arrived to find her prized sunflowers drooping (下垂),
their leaves spotted with ugly black marks. “Oh no!” she cried, her heart sinking. Mia came running over and
examined the plants carefully. “It’s blight (枯萎病),”she said. “The damp weather caused it.”
Lila tried everything to save her plants — special sprays, extra nutrients — but each day more leaves turned
black. The contest was just one week away when she sat sadly among her failing sunflowers, tears in her eyes. All
her hard work was disappearing before her.
The next morning, Mia appeared at Lila’s garden with a plate of bright, healthy marigold seedlings. “Here,”
she said. “Plant these between your sunflowers. They’re resistant to blight and will help fill in the empty spaces.”
Lila stared at her friend in surprise. “But… what about your own garden You need these!” Mia just smiled. “Some
things are more important than winning. Besides, our gardens look better when we help each other.”
注意:1.续写词数应为 150 左右;
第 21页/共 23页
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The annual Green Thumb Contest came at last.
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
Lila hugged Mia tightly, and then turned to address the crowd.
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
The annual Green Thumb Contest came at last. Lila’s garden was a breathtaking mix of towering sunflowers
and golden marigolds, the two types of plants supporting each other beautifully. When the judges came by, they
were amazed by how the flowers matched perfectly with each other. To everyone’s surprise — especially Lila —
her garden won first prize! As she accepted the shiny gardening tools, her first thought was to share them with Mia.
“We won this together,” she said, holding out half the set to her friend. Mia’s eyes shone with happiness as she
accepted the gift.
Lila hugged Mia tightly, and then turned to address the crowd. “This contest taught me something much more
valuable than how to grow prize-winning flowers,” she announced. “It showed me that when we work together, we
can create something more beautiful than we ever could alone.” The next summer, the girls combined their plots
into one large garden, and soon other neighbors began joining in. What started as a competition had grown into a
community project, with everyone contributing their skills and sharing in the joy of creating something wonderful
together.
【解析】
【导语】本文以莉拉的园艺比赛经历为线索,讲述了莉拉为赢得 “绿拇指年度比赛” 一等奖的园艺工具,
精心照料向日葵幼苗,却因暴雨后向日葵患上枯萎病濒临失败,邻居兼竞争对手米娅主动赠送抗枯萎病的
金盏花幼苗帮她挽救花园的故事。
第 22页/共 23页
详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“一年一度的绿拇指比赛终于到来了。” 可知,第一段可描写莉拉的花园因向日葵与
金盏花搭配呈现出美丽景象,打动评委并获得一等奖,莉拉想与米娅分享奖品的经过。
②由第二段首句内容“莉拉紧紧抱住米娅,然后转身向众人讲话。” 可知,第二段可描写莉拉向众人分享
比赛感悟,强调合作的重要性,后续两人及邻居共同打造花园的情景。
2. 续写线索:比赛到来 —— 花园获好评 —— 赢得一等奖 —— 分享奖品 —— 发表感悟 —— 共同打
造花园
3. 词汇激活
行为类
①支持:support/back
②拿出:hold out/take out
③参加:join in/take part in
情绪类
①惊讶:surprise/amazement
②快乐:happiness/joy
【点睛】[高分句型 1] When the judges came by, they were amazed by how the flowers matched perfectly with
each other.(运用了 when 引导时间状语从句以及 how 引导宾语从句)
[高分句型 2] What started as a competition had grown into a community project, with everyone contributing their
skills and sharing in the joy of creating something wonderful together.(运用了 what 引导主语从句以及 with 复合
结构作伴随状语)
第 23页/共 23页沧州市普通高中 2026 届高三复习质量监测
英语试卷
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的学校、班级、姓名及考号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如
需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。
写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂
到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。
听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是 C。
1.What did Tim do according to the man
A.He ignored the man's request. B.He solved the man's problem. C.He helped with the man's experiment.
2.What is James probably
A.A manager. B.A waiter. C.A guest.
3.What does the woman ask the man to do
A.Go to work tomorrow. B.See a doctor right now. C.Submit a doctor's note later.
4.What can we learn from the conversation
A.The man admires the woman's skill.
B.The scarf has been finished perfectly.
C.The woman bought the sweater online.
5.What are the speakers mainly talking about
A.A course. B.A loud noise. C.An earthquake experience.
第 1页/共 12页
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中
选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,
各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
6.What does the woman think of her current job
A.Enjoyable. B.Boring. C.Relaxing.
7.What is the probable relationship between the speakers
A.Close relatives. B.Former classmates. C.Old colleagues.
听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。
8.How many people will have dinner tonight
A.Four. B.Six. C.Eight.
9.Where will the speakers eat
A.At the Harvest Barn. B.At the Marina's Dockside. C.At the Ocean View Patio.
10.What will the man do next
A.Send a group message. B.Drink coffee. C.Book a table.
听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。
11.Why did the woman take part in the bike ride
A.To improve her health. B.To help an animal shelter. C.To accompany her coworker.
12.What was a problem for the woman about bike riding
A.Loss of family gatherings. B.Getting up too early. C.Biking alone on the street.
13.How did Anna feel about the bike ride
A.It's complex. B.It's disappointing. C.It's meaningful.
听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。
14.How often may David do volunteer work
A.Once every two days. B.Twice a week. C.Twice a month.
15.Why does David apply for volunteer work
A.To gain work experience. B.To improve his social skills. C.To give back to society.
16.What is David quite good at
A.Recycling waste. B.Organizing groups. C.Learning new things.
第 2页/共 12页
17.When will David come to the woman
A.On Monday. B.On Tuesday. C.On Wednesday.
听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。
18.Who is the speaker speaking to
A.Students. B.Teachers. C.Parents.
19.Where do the teachers in the English department mainly come from
A.England and America. B.America and Australia. C.America and Canada.
20.Which is the largest building in the college
A.The dining hall. B.The main library. C.The English department building.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
Selling used books is easier than ever, thanks to technology. AbeBooks is a global platform to sell rare books,
textbooks, fine art, collectibles, maps, comics, and paper collectibles. Because this site is best-known for rare books,
it’s a good place for people who want to sell first editions and antique books.
How to sell used books on AbeBooks
There is a minimum $25/month membership fee to start selling, and that’s for 0 — 500 books listed on the
site. The tiered (阶梯式的) pricing goes up from there, all the way to $500/ month if you have over 50,000 books
in their system.
Sellers need to describe, store and ship the items themselves, and you also get to set your own shipping rates
and speeds. Anything you list is automatically listed on their six international platforms for a much wider reach.
If you only want to sell a few books — like you want to offload some rare books you inherited (继承) from
your great aunt, or you want to sell last semester’s textbooks — AbeBooks has a buyback program. They work
with TextbookRush for textbooks and Ziffit for everything else.
AbeBooks does not accept low-quality or damaged items. But the biggest downside of selling used books on
AbeBooks is the selling fees, which are higher than most sites. Here are the fees:
●$25/ month + monthly membership fee
●8% commission (佣金)
●5.5% credit card processing fee
第 3页/共 12页
On the upside, you get to list your books on a site that’s known for rare, classical, or collectible books.
Importantly, those books are listed internationally at no extra charge. That’s why it’s possible to list your books on
AbeBooks for more than on other sites.
1. Which of the following books are most popular with AbeBooks
A. Inherited ancient books. B. Mass-market paperbacks.
C. Newly-published textbooks. D. Children’s hand-drawn pictures.
2. What is a requirement for sellers to sell used books on AbeBooks
A. Cover their shipping rates themselves. B. Keep a supply of at least 500 books.
C. Pay a monthly membership fee. D. List books on six international platforms.
3. What is the main advantage of selling used books on AbeBooks
A Much lower selling fees. B. High-quality membership service.
C. Wider international reach at no extra cost. D. Accepting diverse books regardless of condition.
B
While many teenage girls are busy with their nails and music, Faye Carey, a 16-year-old from Waikato,
devotes her time to helping abandoned dogs find new homes. She volunteers at her local Animal Control branch
and has set up a Facebook page to advertise dogs in need of adoption.
Faye’s journey began during her work experience week at Animal Control. “I picked up a puppy (小狗) on my
first day, and he was still there on my last day. I felt so sorry for him,” she recalls. She decided to advertise the
puppy on TradeMe, which led to him finding a loving home in Auckland. Inspired, Faye created a Facebook page
advertising puppies and dogs that needed to be adopted.
Her page now has nearly 30,000 likes. To date, Faye has successfully rehomed over 60 dogs. “Her efforts take
a lot of pressure off the shelter,” says Vaughan Oliver, an Animal Control officer. “She presents our dogs in the best
light, giving them a second chance at life.”
Every Friday, Faye volunteers at Animal Control, grooming (梳理) puppies and photographing them for her
Facebook page. She also spends several hours each night arranging viewings, setting up adoptions, and replying to
emails. It can be stressful to balance this with school assignments and household duties, but Faye is passionate
about her work. “It’s rewarding and makes it all worthwhile,” she says.
The shelter receives up to 20 new dogs each week, mostly surrendered by owners who can’t care for them
anymore. With Faye’s help, these dogs often find suitable homes quickly. “She restores my faith in the community,”
第 4页/共 12页
says Mr. Oliver.
Despite still being in high school, Faye hopes to pursue a career in Animal Control. “I enjoy working with
people and making a difference,” she says. Animal Control is grateful for her contribution. “We’re lucky to have
her,” Mr. Oliver adds. “She does a fantastic job.” Faye continues to post pictures of adoptable dogs on her
Facebook page each week, committed to giving more dogs a second chance.
4. What inspired Faye Carey to start helping abandoned dogs
A. A suggestion from Vaughan Oliver.
B. Her love for animals since childhood.
C. A puppy’s hardship in her work experience week.
D. Her desire to gain work experience in Animal Control.
5 How has Faye’s Facebook page contributed to her efforts in rehoming dogs
A. It has allowed her to find more dogs. B. It has given dogs a platform for adoption.
C. It has increased the number of displaced dogs. D. It has provided financial support for dog adoptions.
6. What does the underlined word “surrendered” in paragraph 5 probably mean
A. Rejected. B. Influenced. C. Deserted. D. Forgotten.
7. What is Faye’s future desire
A. To open her own animal shelter. B. To become a professional dog trainer.
C. To organize nationwide adoption campaigns. D. To land an occupation in animal management.
C
Cockatoos are known for their intelligence and problem-solving abilities. Unlike crows, they have strong
beaks (喙), which help them tackle complex challenges. In the past, scientists observed them opening heavy trash
can covers to find food.
In 2018 Dr. Barbara Klump noticed a cockatoo drinking from a public drinking fountain. She thought
someone had left the water running by mistake. But after looking at a video, she realized that the bird was actually
turning on the fountain by itself.
Dr. Klump and her team decided to study the cockatoos more closely. They labeled 24 cockatoos and set up
two cameras near a drinking fountain that the birds used often. The cameras recorded 14 hours of video over 44
days and gained 525 instances of the birds using the fountain.
The study found that about 70% of the birds made efforts to use the fountain. Each bird used at least one foot
第 5页/共 12页
to hold down the handle, while some placed their other foot on the spout (喷口). After turning on the water, they
would drink.
“It’s a bit of an awkward body position they have to hold,” said Lucy Aplin, one of the scientists involved in
the study. “The birds only got water in about 41% of their efforts to use the fountain. They had an especially hard
time when they were in a hurry or when other cockatoos were trying to use the fountain at the same time.”
The scientists aren’t exactly sure why the cockatoos started using the drinking fountains. They say one
possible reason is that the clean water tastes better to them than water from a stream. Another possibility is that
drinking from the fountain feels safer, since it makes it easier to keep an eye out for birds that might attack them,
like eagles. Dr. Klump noted the birds might simply enjoy the challenge of making the fountain work. “If… you’re
not dying of thirst,” she says, “Then why not do something you enjoy ”
8. What does paragraph 3 mainly talk about
A. The process of the study. B. The result of the study.
C. The background of the study. D. The significance of the study.
9. What did Dr. Klump’s team discover about the cockatoos’ use of the drinking fountain
A. Only a few cockatoos were interested in using the fountain.
B. Cockatoos are fond of the taste of the water in the fountains.
C. Most cockatoos managed to use the fountain despite difficulties.
D. Cockatoos preferred drinking from the fountain to eating wastes.
10. Why might drinking from fountains feel “safer” for cockatoos
A. It enables them to avoid human intervention. B. It helps them spot potential threats earlier.
C. It reduces competition with other animals. D. It provides warmer water in cold weather.
11. What is the best title for the text
A. The Mystery of Cockatoos’ Survival Skills B. The Way Animals Learn to Use Human Tools
C. Urban Birds: Adapting to Human Environments D. Clever Cockatoos: Learning to Use Water Fountains
D
Having nightmares (噩梦) on a weekly basis seems to speed up aging and may increase the risk of early death,
according to a study by Abidemi Otaiku at Imperial College London. Otaiku and his colleagues analyzed data from
over 183,000 adults aged 26 to 86 who had participated in several studies. At the start, participants reported their
nightmare frequency, and were subsequently tracked for up to 19 years.
The research revealed that those with weekly nightmares were more than three times as likely to die before
第 6页/共 12页
reaching 70 compared to those who rarely or never had nightmares. Otaiku emphasized a clear link between
nightmare frequency and premature death, noting it was a stronger predictor than smoking, overweight, poor diet,
or lack of physical activity. He is set to present these findings at the European Academy of Neurology Congress in
2025.
To assess the participants’ biological age, the team measured telomere (端粒) length, which shortens with each
cell division and is associated with premature aging. The study also included data from about 2,400 children aged 8
to 10, whose nightmare frequency was reported by their parents. Adults’ biological age was further evaluated using
epigenetic clocks (表观遗传时钟).
Otaiku found a consistent association between frequent nightmares and sped-up aging. Children with more
frequent nightmares had shorter telomeres, indicating faster cellular aging. In adults, this sped-up biological aging
accounted for about 40% of the increased death risk.
Otaiku suggested two possible reasons for this association. First, nightmares raise stress hormone cortisol
levels, linked to faster cellular aging. Second, disturbed sleep impacts the body’s nightly cellular repair processes,
increasing the risk of various medical conditions, including heart disease.
Otaiku advised simple steps to avoid regular nightmares, such as avoiding scary movies and seeking treatment
for anxiety. Guy Leschziner from Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust highlighted the biological
reasonableness of the findings but stressed the need for more research to establish causality, as nightmares could be
associated with other age-related medical conditions and medications.
12. How did the researchers conduct the study
A. By presenting facts. B. By giving examples.
C. By analyzing statistics. D. By interviewing participants.
13 Why did the researchers use both telomeres and epigenetic clocks in the study
A. To make age measurement easier. B. To confirm DNA damage from nightmares.
C. To compare aging speeds in children and adults. D. To understand biological age more comprehensively.
14. What is Guy Leschziner’s attitude towards the findings of the study
A. Completely opposed. B. Skeptical and dismissive.
C. Enthusiastically supportive. D. Partially positive but reserved.
15. What is the main idea of the text
A. Ways to prevent nightmares are widely explored.
第 7页/共 12页
B. Nightmares are common among people of all ages.
C. Weekly nightmares may lead to faster aging and early death.
D. The European Academy of Neurology Congress focuses on nightmares.
第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
When 19-year-old Clarisse Le Guernic arrived in Shanghai from France in 2015, she was shy and only had the
courage to order a simple plate of egg fried rice at a local restaurant. ___16___ Though small, this routine helped
her slowly overcome fear and build confidence in a new language and culture. “China changed me,” she said with a
laugh. “It made me realize how important it is to connect with local people in a new environment.”
That experience caused a larger transformation. Today, at 29, Le Guernic is the founder of Arcade Experiences,
a Shanghai-based company that offers immersive (沉浸式的) “citywalk” tours — guided walks through the city’s
lesser-known histories and overlooked corners. Her tours attract both local and international participants. About
half of her clients are Chinese thanks to her fluency in Mandarin (普通话). ___17___ “I chose Chinese as my
second foreign language. It felt magical,” she said.
In 2020, Le Guernic came up with a new idea: well-designed city walks for people living in Shanghai. She
explained, “Since these visitors are already familiar with the city, I wanted to create something different. ___18___”
Over the past five years, Le Guernic has developed more than 30 original walking routes through extensive
research. ___19___ She also speaks with elderly residents to deepen her understanding of local culture. Once she
works out a route, she walks it repeatedly, refining the storyline and making up a complete and engaging narrative.
Le Guernic believes Shanghai still has many untold stories.” ___20___ After a few years, I thought I
understood the city,” she said. “But once I started researching for the tours, I realized how much more there is to
uncover.”
A. The possibilities for discovery are limited.
B. When I first arrived, everything was unfamiliar.
C. It is a skill she began developing in middle school.
D. She spends hours digging through century-old records.
E She ordered the same dish every day with short conversations.
F. I focused on lesser-known spots or untold stories hidden in popular areas.
G. She also draws inspiration from books, films, and TV series set in Shanghai.
第 8页/共 12页
第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
An Arizona trucker has been recognized for his assistance at the scene of a major accident on Interstate 71 in
January.
Holmes ____21____ for Prime, a company based in Springfield, Missouri. On Sunday, January 12th, Holmes
was ____22____ on Interstate 71 near Springfield, Missouri when he witnessed a severe accident.
Police officers said a black car was heading north on Interstate 71. The driver reportedly lost ____23____ of
the vehicle, turned sharply across the median strip (中央隔离带) and ____24____ a pickup truck traveling in the
southbound lanes (车道) head on. Holmes was in the middle lane when he saw the car come to ____25____ in the
middle of the southbound lanes, while the pickup truck slid off the left side of the highway after ____26____.
Holmes ____27____ to the shoulder to assist. He helped a little girl who had minor ____28____ get out of the
black car. He noticed the car’s driver had died, and the driver’s wife had ____29____ extensive injuries.
“She was in bad shape,” Holmes said. Holmes then ____30____ a few soldiers who happened upon the
____31____. Together, they forced open the ____32____ pickup’s doors. The driver had severe leg and arm
injuries, with two bones exposed. Holmes kept the driver ____33____ and accompanied until emergency services
arrived.
The crash left Holmes shaken. “It was horrible,” he ____34____, highlighting the chaos and urgency of the
rescue. His quick ____35____ helped sustain lives among the wreckage (残骸).
21. A. cares B. works C. hunts D. calls
22. A. rushing B. walking C. traveling D. struggling
23. A. control B. sight C. memory D. sense
24. A. reached B. blocked C. passed D. hit
25. A. help B. rest C. life D. effect
26. A. rescue B. break C. impact D. recovery
27. A. pulled over B. took off C. turned around D. slipped off
28. A. problems B. injuries C. conflicts D. subjects
29. A. confirmed B. resolved C. suffered D. tolerated
30. A. assisted B. blamed C. annoyed D. promised
31. A. plan B. accident C. attack D. design
第 9页/共 12页
32. A. weathered B. deserted C. decorated D. crashed
33. A. silent B. busy C. calm D. free
34. A. recalled B. admitted C. realized D. complained
35. A. instruction B. action C. treatment D. comment
第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
A new exhibition at Jiushi Art Museum showcases the artworks of Zao Wou-ki and poems ____36____
(compose) by famous authors like Henri Michaux, Rene Char, etc. The exhibition “Echoes of Verses: The Poetic
Palimpsests of Zao Wou-ki”, ____37____ (run) from June 29 to October 13, displays for the first time in China
over a dozen print-poetry collections, which are created by Zao and poets. Over 90 prints and 60 translated poems
____38____ (exhibit), covering Zao’s career from the late 1940s to the 2000s.
According to Ma Nan, curator (负责人) of the exhibition, Zao encountered Michaux in 1948 after his arrival
in Paris. They became life-long friends. It was through Henri Michaux that Zao Wou-ki entered the French elite (精
英的) intellectuals’ circle and motivated his ____39____ (cooperate) with many of these artists and poets.
During the lifetime of Zao, the cultural exchange between the East and West was ____40____ (extreme)
important both in China and Europe. “In China we saw the introduction of many modern academic achievements,
ideas and scientific ____41____ (discovery), while in the West, the intellectuals looked for solutions ____42____
lots of the social problems emerging after the war,” Ma said.
In the Hangzhou National Academy of Arts, ____43____ he used to study in the 1940s, there was a tradition
among the teachers, Ma explained. They were ready to give out paintings as gifts to students and friends, whether
to help someone poor ____44____ to celebrate someone’s wedding. Later in France, Zao gave lots of paintings to
others and ____45____ (receive) gift paintings from many French artists as well.
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)
第一节(满分 15 分)
46. 假定你是李华,你的英国朋友 Jim 打算来中国旅游,他在两种旅行(Nature Tour 和 Culture Tour)上比
较纠结。请你给他写封电子邮件。内容包括:
1.推荐路线;
2.说明理由。
注意:1.写作词数应为 80 个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
第 10页/共 12页
Dear Jim,
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分 25 分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Lila knelt in the community garden, patting soil around her sunflower seedlings (幼苗). The annual Green
Thumb Contest was three weeks away, and she’d spent every afternoon tending her plot — dreaming of the
first-place prize: a set of gardening tools.
“You’re really going all out this year,” said Mia, her neighbor and friendly competitor, as she watered her own
plot of lively marigolds. The two girls had been competing in the contest since they were kids. “Those sunflowers
might just beat my marigolds for tallest plant.”
Lila smiled. “That’s the plan! Your flowers are looking pretty amazing too, though.” She admired the
golden-orange flowers that seemed to shine in the sunlight. For the next two weeks, the girls worked side by side
every afternoon, sharing tips and laughing as they tended their gardens. They marked their plants’ growth with little
wooden sticks, their friendly competition pushing both to do their best.
Then disaster struck. After a heavy summer rain, Lila arrived to find her prized sunflowers drooping (下垂),
their leaves spotted with ugly black marks. “Oh no!” she cried, her heart sinking. Mia came running over and
examined the plants carefully. “It’s blight (枯萎病),”she said. “The damp weather caused it.”
Lila tried everything to save her plants — special sprays, extra nutrients — but each day more leaves turned
black. The contest was just one week away when she sat sadly among her failing sunflowers, tears in her eyes. All
her hard work was disappearing before her.
The next morning, Mia appeared at Lila’s garden with a plate of bright, healthy marigold seedlings. “Here,”
she said. “Plant these between your sunflowers. They’re resistant to blight and will help fill in the empty spaces.”
Lila stared at her friend in surprise. “But… what about your own garden You need these!” Mia just smiled. “Some
things are more important than winning. Besides, our gardens look better when we help each other.”
第 11页/共 12页
注意:1.续写词数应为 150 左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The annual Green Thumb Contest came at last.
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
Lila hugged Mia tightly, and then turned to address the crowd.
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
第 12页/共 12页
同课章节目录