/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优人教精通版(三起)专题16 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,完成下列各题。
Hi, I am Lily. I have a good friend. Her name is Sarah. She is polite. We are in the same (相同的) class. We go to school from Monday to Friday. We have four classes in the morning and two in the afternoon. I like Tuesdays, because we have art on Tuesdays. I can draw pictures in the art class. Sarah likes Fridays. We have music on Fridays. Our music teacher is Miss Yang. She sings. She is very kind. We have lunch at school. My favourite food is bread. Sarah likes hamburgers best. We both (都) like the weekend, because we can play ping-pong together on the weekend.
1.根据短文,选出正确答案。
(1) What’s Sarah like ( )
A.She’s polite. B.He’s tall. C. She’s kind.
(2) How many classes do they have in a day ( )
A.Two. B.Four. C. Six.
2.根据短文,判断正(T)误(F)。
(1) Mr Yang is their music teacher. ( )
(2) Lily’s favourite food is hamburgers. ( )
(3) They can play ping-pong on the weekend. ( )
阅读短文,根据短文内容填写表格中所缺信息。
Penfriends Around the World
I have three penfriends around the world. They live with their family in different places. We often write to each other in English by email. Here are the self-introductions from them.
A Penfriend in Korea
Hi, I’m Chang Yong, and I’m fifteen years old. My family lives in an apartment in Seoul(首尔), the capital of Korea. The spring here is warm. On Sundays, I often go on trips with my family by train.
A Penfriend in Australia
Hi, John is my name. I’m an Australian. I am thirteen this year. I live with my parents and grandparents on a farm. It is autumn now. Autumn is my favourite season. It is cool and cloudy these days. On weekends, I often help my family with the farm work, and we can enjoy the food from the farm.
A Penfriend in Canada
Hi, I am Kipanik. I am twelve years old now. I live in Canada with my family. It is snowy and cold in winter in my hometown. So in winter we stay indoors. When we go to other places, my family often ride a dog sled on the snow.
Name Age Country Weather Activity
Chang Yong 15 Korea 3 go on trips with his family
John 4 Australia cool and cloudy ·help his family with the farm work · 5
Kipanik 12 6 7 ride a dog sled on the snow
阅读短文,完成下列任务。
My name is Tom. I’m in Class 3, Grade 5. I have a good friend. His name is Mike. We often play basketball together after school. Mike’s father is a bus driver. He is very busy. His mother is a writer. She writes many stories. Mike likes drawing. He wants to be an artist.
8.阅读短文,判断对(T)错(F)。
(1) Tom and Mike are in the same class. ( )
(2) Mike’s father is a doctor. ( )
(3) Mike’s mother writes stories. ( )
9.根据短文,选择正确答案。
(1) What does Mike like ( )
A.Reading. B.Drawing. C. Singing.
(2) What does Mike want to be ( )
A.A driver. B.A writer. C. An artist.
阅读Anna的朋友圈,完成下列任务。
朋友圈
On Sunday we will have a trip. We will take different bags. Look! I have got a beautiful bag. And my bag has got two pockets. I can put my umbrella in the pocket. Amy’s bag is small but heavy. It’ll be hard for her to carry. John’s bag is green and light. It will be easy for him to carry. Lingling’s bag has got four wheels. It’ll be easy for her to carry!
10.阅读Anna的朋友圈,连线。
(1) Anna a.
(2) Amy b.
(3) John c.
(4) Lingling d.
11.阅读Anna的朋友圈,判断正(T)误(F)。
(1) Amy’s bag is small and light. ( )
(2) John’s bag is blue and heavy. It’ll be hard for him to carry. ( )
(3) Anna’s bag has got four wheels. ( )
(4) Lingling’s bag has got four wheels. ( )
(5) Anna’s bag is beautiful. ( )
12.假如你要出去旅行,你会选择什么样的包?为什么?
阅读短文,按照要求完成下列各题。
I have many friends. We often help each other (相互). Tom is a tall boy. He’s from the USA.He is good at English. He often helps me with my English. Li Mei is a Chinese girl. She likes drawing. We often draw pictures (图画) in the park. Bob is from Australia. His favorite sport is playing basketball. He often plays basketball with his classmates. They are all very nice to me.
13.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Tom is a tall girl. Tom often helps me. ( )
(2) Li Mei is from China. We often draw together. ( )
(3) Bob is from the USA.He is good at English. ( )
14.根据短文内容,回答问题。
(1) Can Li Mei draw pictures
(2) Where is Tom from
Read and choose or answer. 阅读短文,选择最佳答案或回答问题。
Hi, I’m William. I am a new student in Willow School. Miss Wang is my English teacher. She is funny. On weekdays (从周一至周五), we have four classes in the morning and two in the afternoon. We have maths class every day. My maths teacher is Mr Ma. He is young and funny. We like him very much! It’s lunch time. Look at the menu. Today is Monday. We have beef noodles and salad. I like salad. It’s healthy. For drink, we have tea and milk. My favourite drink is tea. But milk is OK. After school, I have many activities. I play ping-pong on Tuesdays and play football on Thursdays. I often do homework on Friday evenings. I can play computer games on Saturdays and Sundays, so I like the weekend!
15.How many classes does William have at school in a week ( )
A.20. B.25. C.30.
16.What’s Mr Ma like ( )
A.Young and funny. B.Young and friendly. C.Friendly and funny.
17.William plays football on _____. ( )
A.Tuesdays B.Thursdays C.Saturdays
18.What do they eat on Mondays
19.Why does William like weekends
Read and complete the table. (阅读短文,填空完成表格)
I have a happy family. This is my father. He is tall and thin. He can ride a bicycle well. He is super! That is my mother. She is short and she’s thin too. She likes singing very much. And she can sing songs nicely. This girl is me! I am Sally. I am big. I like drawing. I can draw pictures. Oh, that’s my cat, Ginger. She’s fat. She has a yellow ball. Look! She is playing with the yellow ball. How happy! I love my family!
Appearance(外貌) Ability(能力)
Father tall and 20 ride a 21
Mother 22 and thin sing songs
Sally big 23
Ginger fat play with the 24
Read and finish.请你读一读,按要求完成任务。
Hello, children. You can meet me on the road. I haven’t got arms but I have got a strong leg. I have got a long face but I haven’t got ears or mouth. I have got three eyes: one is red, one is green, and one is yellow. When you see my green eye, you can go. But when you see my red eye, you should stop.
25.根据短文内容,选择最佳答案。
(1) Who am “I” ( )
A. B. C.
(2) You can see “me” ________. ( )
A.at school B.at home C. on the road
(3) “I” have got ________. ( )
A.long arms B.a short face C. three eyes
26.根据短文内容,填一填。
(1) When you see my eye, you can go.
(2) When you see my eye, you should stop.
27.根据短文内容,回答问题。
如果你是“I”,能描述一下你的特点吗?(一句话即可。)
阅读理解。(Reading Comprehension)
My name is Tom. I have two good friends. Mike is tall and strong. He has short black hair. He likes playing football and often helps me with sports. Lucy is short and thin. She has long brown hair. She is very kind and always shares her books with me. We often play games together after school. On weekends, we sometimes go to the park. Mike likes running and Lucy likes drawing. I like both activities. We are happy together.
28.阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) Mike is short and thin. ( )
(2) Lucy has long brown hair. ( )
(3) Tom doesn’t like playing football. ( )
(4) They go to the park on weekdays. ( )
(5) Mike helps Tom with sports. ( )
(6) Lucy never shares her books. ( )
(7) Tom likes both running and drawing. ( )
(8) They are happy friends. ( )
29.回答问题。(Answer the questions)
(1) What does Mike look like
(2) What does Lucy like doing
(3) How does Mike help Tom
(4) What do they do after school
(5) Why are they happy together
30.完成句子。(Complete the sentences)
My best friend is ______. He/She is ______. He/She has ______ hair and ______ eyes. We often ______ together after school. He/She helps me with ______. I like my friend because ______. On weekends, we sometimes ______. My friend is special because ______. We always ______ each other.
阅读短文。
My name is Bob. I’ve got three good friends. They help me a lot(很多). This is Molly. She has got three big eyes. She can see best. This is Buddy. He has got a big mouth. He can eat a lot and and tell stories(讲故事). This is Lucky. He has got six hands. He can do many things.
31.根据绘本内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Molly can hear best. ( )
(2) Buddy can tell Bob stories. ( )
(3) Lucky can help Bob do a lot of things. ( )
32.根据绘本内容,补全下面的介绍。(每空一词)
Bob has got three good friends.
Molly has got three big eyes.
Buddy has got a big .
Lucky has got six .
33.仿写绘本内容,介绍你的一个朋友的外貌特征。
阅读短文,完成各题。
Hello! My name is Andy. I have a big family. I have two grandmothers and two grandfathers. They are workers. I have an uncle and an aunt. And I have one cousin. Aunt Li is my mother’s sister. She is thirty-two years old. She is a doctor. She works at a big hospital. She goes to work by bike. Because her home is near the hospital. Uncle Ma is my father’s brother. He is thirty years old. He is a farmer. He works on a farm. He goes to work by car every day. My parents are bus drivers. They drive to work. I am eleven years old. I am a student. I walk to school every day.
34.根据短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Andy’s cousin is thirty-two years old. ( )
(2) Aunt Li works at a hospital. ( )
(3) Uncle Ma is my mother’s brother. ( )
35.根据短文,回答问题。
(1) How does Uncle Ma go to work every day
(2) What do Andy’s parents do
阅读短文,完成各题。
My name is Robin. I’m ten years old. I live in China. This is my family. My mother is from the U. K., but she lives in China now. She is a doctor. She works at a hospital. She rides her bike to work every day. My father is from China. He’s an English teacher. He works at a school. I have two sisters. They are tall and thin. They are workers. They walk to work every day. They like to go for a walk after dinner.
36.根据短文内容,选择正确的选项。
(1) Robin’s mother is from ______. ( )
A.the U.K B.China
(2) There are ______ people in Robin’s family. ( )
A.four B.five
37.根据短文内容,回答问题。
(1) How does Robin’s mother go to work
(2) What does Robin’s father do
(3) What do Robin’s sisters look like
阅读短文,完成任务。
My name’s Peter. My father is a doctor. He likes fishing and driving. He doesn’t like playing basketball. Every day he drives to work, but today he is going to work on foot. My mother is a teacher. She likes children. She likes reading and cooking for us. But she doesn’t like watching TV. My brother is a student. He likes playing basketball, but he doesn’t like singing. I’m a student, too. I like drawing and singing. Jack is my best friend. Football is our favourite sport. We often play football together.
38.选择正确的答案,将其字母标号填入题前括号里。
(1) How many people are there in Peter’s family ( )
A.4. B.5. C. 3.
(2) How is Peter’s father going to work today ( )
A.By bike. B.By car. C. On foot.
(3) Where does Peter’s mother work ( )
A.In a school. B.In a hospital. C. In a restaurant.
(4) What is Peter’s favourite sport ( )
A.Basketball. B.Football. C. Swimming.
39.根据短文内容完成表格。
Job Hobby
Dad
Mum
Read and complete. (阅读短文,完成下列任务。)
Peter lives (居住) in the city (城市) with his parents. His mother is a nurse and his father is a driver. Peter’s grandfather is a farmer. He lives on a small farm. He has a dog, some chickens and a vegetable garden on the farm. Today is a sunny day. Peter is at the farm. He has lunch with his grandfather. They have rice, chicken and salad for lunch. Peter likes salad best (最) because it’s healthy.
40.根据短文内容,选择最佳答案。
(1) What’s Peter’s mother’s job ( )
A.She’s a driver. B.She’s a farmer. C. She’s a nurse.
(2) Does Peter’s grandfather live on a small farm ( )
A.Yes. B.No. C. We don’t know.
(3) What’s the weather like today ( )
A.It’s cloudy. B.It’s sunny. C. It’s rainy.
41.根据短文内容,判断句子正“T”误“F”。
(1) Peter has lunch with his grandfather today. ( )
(2) Peter has rice, beef and salad for lunch today. ( )
(3) Peter doesn’t (不) like salad. ( )
根据阅读材料,完成任务。
Tom’s now and future
Now Future
I’m Tom. I study in Happy Primary School. My favourite subject is Science. I like reading science magazines and I try to do some science projects. I’m good at Science, but I’m weak in English. English is not easy for me. I don’t like to get up early, so I have no time for breakfast. I don’t like sport and I get tired easily. I often have a cold. I want to be better in the future. In the future, I will study hard and read more English books. English helps me know more about the world. I will get up early and have breakfast. I will do exercise every day. I will be tall and strong. I will be a scientist (科学家). I want to change the world and help more people. I’m going to work in Taiyuan. I want to make Taiyuan better and better.
42.根据阅读材料,选择正确的答案。
(1) Tom is weak in ______ now. ( )
A.Science B.English C. Chinese
(2) Tom doesn’t have breakfast in the morning, because he ______. ( )
A.has a cold B.gets up late C. gets up early
(3) Tom will read more English books, get up early, ______ in the future. ( )
A.have breakfast B.do exercise C. both A and B
(4) Tom will be a ______. He wants to change the world and help more people. ( )
A.scientist B.teacher C. pilot
43.根据实际情况回答问题。
What will you do in 15 years
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A C 2.F F T
【导语】本文介绍了莉莉的朋友萨拉及她们的学校生活。
1.(1)句意:萨拉什么样?A她很有礼貌。B他很高。C她很友善。根据“Her name is Sarah. She is polite.”,可知萨拉很有礼貌,故选A。
(2)句意:他们一天有多少节课?A两节。B四节。C六节。根据“We have four classes in the morning and two in the afternoon.”,可知他们一天有六节课,故选C。
2.(1)句意:杨先生是他们的音乐老师。根据“Our music teacher is Miss Yang.”,可知杨小姐是他们的音乐老师,故答案为F。
(2)句意:莉莉最喜欢的食物是汉堡包。根据“My favourite food is bread.”,可知莉莉最喜欢的食物是面包,故答案为F。
(3)句意:他们可以在周末打乒乓球。根据“We both (都) like the weekend, because we can play ping-pong together on the weekend.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
3.warm 4.13 5.enjoy the food from the farm 6.Canada 7.snowy and cold
【导语】本文主要是来自世界各地的笔友的自我介绍。
3.根据文中Chang Yong的介绍“The spring here is warm.”可知天气是温暖的,故答案为warm。
4.根据文中John的介绍“I am thirteen this year.”可知John今年13岁了,故答案为13。
5.根据文中John的介绍“On weekends, I often help my family with the farm work, and we can enjoy the food from the farm.”可知John在周末经常帮家人干农活并且享受农场里的美食,故答案为enjoy the food from the farm。
6.根据文中Kipanik的介绍“I live in Canada with my family.”可知Kipanik来自加拿大,故答案为Canada。
7.根据文中Kipanik的介绍“It is snowy and cold in winter in my hometown.”可知天气是寒冷多雪的,故答案为snowy and cold。
8.F F T 9.B C
【导语】本文介绍了汤姆的朋友迈克和迈克的父母。
8.(1)句意:汤姆和迈克在同一个班级。根据全文可知没提到汤姆和迈克在同一个班级,故答案为F。
(2)句意:迈克的爸爸是一名医生。根据“Mike’s father is a bus driver.”,可知迈克的爸爸是一名公交车司机,故答案为F。
(3)句意:迈克的妈妈写故事。根据“His mother is a writer. She writes many stories.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
9.(1)句意:迈克喜欢做什么?A阅读。B画画。C唱歌。根据“Mike likes drawing.”,可知迈克喜欢画画,故选B。
(2)句意:迈克想成为什么?A一名司机。B一名作家。C一名画家。根据“Mike likes drawing. He wants to be an artist.”,可知迈克想成为一名画家,故选C。
10.1-4 bcda 11.F F F T T 12.I’ll take a bag with four wheels. It’s easy for me to take. (答案不唯一)
【导语】本文主要讲述了安娜以及朋友的包。
10.(1) 根据原文“I have got a beautiful bag. And my bag has got two pockets. ”可知安娜有一个漂亮的包,有两个口袋,b选项是一个有两个口袋的包,故连b。
(2) 根据原文“Amy’s bag is small but heavy. It’ll be hard for her to carry. ”可知艾米的包小,但是重,很难背,c选项是一个很重的包,故连c。
(3) 根据原文“John’s bag is green and light. It will be easy for him to carry. ”可知约翰的包是绿色的,很轻,很容易携带,d选项是一个绿色的,很轻的包,故连d。
(4) 根据原文“Lingling’s bag has got four wheels. It’ll be easy for her to carry! ”可知玲玲的包有四个轮子,很容易携带,a选项是一个有四个轮子的包,故连a。
故答案为1-4 bcda。
11.(1) 句意:艾米的包又小又轻。根据原文“Amy’s bag is small but heavy.”可知艾米的包小,但是重,故答案为F。
(2) 句意:约翰的包是蓝色的并且重。它很难背。根据原文“John’s bag is green and light. It will be easy for him to carry. ”可知约翰的包是绿色的,很轻,很容易携带,故答案为F。
(3) 句意:安娜的包有四个轮子。根据原文“I have got a beautiful bag. And my bag has got two pockets. ”可知安娜有一个包,有两个口袋,没有四个轮子,故答案为F。
(4) 句意:玲玲的包有四个轮子。根据原文“Lingling’s bag has got four wheels. ”可知玲玲的包有四个轮子,故答案为T。
(5) 句意:安娜的包很漂亮。根据原文“I have got a beautiful bag. ”可知玲玲的包很漂亮,故答案为T。
12.结合文章大意,故答案为I’ll take a bag with four wheels. It’s easy for me to take.
13.F T F 14.Yes, she can. He’s from the USA.
【导语】本文主要介绍了我的朋友们。
13.(1)句意:汤姆是个高个子女孩。汤姆经常帮助我。根据“Tom is a tall boy. He’s from the USA. He is good at English. He often helps me with my English.”可知汤姆是个高个子男孩,他经常帮我,题干与原文不符,故答案为F。
(2)句意:李梅来自中国。我们经常一起画画。根据“Li Mei is a Chinese girl. She likes drawing. We often draw pictures (图画) in the park.”可知李梅来自中国,我们经常一起在公园画画,题干与原文相符,故答案为T。
(3)句意:鲍勃来自美国。他擅长英语。根据“Bob is from Australia. His favorite sport is playing basketball. ”可知鲍勃来自澳大利亚,题干与原文不符,故答案为F。
14.(1)句意:李梅会画画吗?题干是can引导的一般疑问句,用yes或no回答,can问can回答,根据“Li Mei is a Chinese girl. She likes drawing. We often draw pictures (图画) in the park.”可知李梅会画画,故答案为Yes, she can.
(2)句意:汤姆来自哪里?根据“Tom is a tall boy. He’s from the USA.”可知汤姆来自美国,故答案为He’s from the USA.
15.C 16.A 17.B 18.They eat beef noodles and salad on Mondays. 19.Because he can play computer games on Saturdays and Sundays.
【导语】本文主要介绍了威廉的老师以及威廉的学校生活。
15.句意:威廉一周在学校有多少节课?根据“On weekdays (从周一至周五), we have four classes in the morning and two in the afternoon.”可知从周一至周五,每天上午四节课,下午两节课,一共30节课,故选C。
16.句意:马老师是什么样的人?A又年轻又有趣。B又年轻又友好。C又友好又有趣。根据“My maths teacher is Mr Ma. He is young and funny.”可知马老师又年轻又有趣,故选A。
17.句意:威廉在____踢足球。A星期二,B星期四,C星期六。根据“I play ping-pong on Tuesdays and play football on Thursdays.”可知威廉在星期四踢足球,故选B。
18.问句句意:他们在星期一吃什么?根据“Today is Monday. We have beef noodles and salad.”可知他们在星期一吃牛肉面和沙拉,本题答案不唯一,可以回答为:他们在星期一吃牛肉面和沙拉。故答案为They eat beef noodles and salad on Mondays.
19.问句句意:为什么威廉喜欢周末?根据“I can play computer games on Saturdays and Sundays, so I like the weekend!”可知威廉喜欢周末是因为周末可以玩电脑游戏,本题答案不唯一,可以回答为:因为他可以在星期六和星期日玩电脑游戏。故答案为Because he can play computer games on Saturdays and Sundays.
20.thin 21.bicycle 22.short 23.draw pictures 24.yellow ball
【导语】本文介绍了Sally的幸福家庭成员,包括爸爸、妈妈、她自己和她的猫Ginger,描述了他们的外貌特征和各自的能力或喜好。
20.父亲的外貌是高且____。根据“He is tall and thin.”可知父亲又高又瘦,故答案为thin。
21.父亲的能力是骑____。根据“He can ride a bicycle well.”可知父亲很会骑自行车,故答案为bicycle。
22.母亲的外貌是____且瘦。根据“She is short and she’s thin too.”可知母亲又矮又瘦,故答案为short。
23.Sally的能力是____。根据“I like drawing. I can draw pictures.”可知Sally喜欢画画并且会画画,故答案为draw pictures。
24.Ginger的能力是玩____。根据“She is playing with the yellow ball.”可知Ginger在玩一个黄色的球,故答案为yellow ball。
25.B C C 26.(1)
(2) 27.
【导语】本文通过第一人称谜语形式描述交通灯的特征,包括位置、外形和功能。
25.(1)句意:“我”是谁?根据“You can meet me on the road.”以及“I have got three eyes: one is red, one is green, and one is yellow. ”可知是交通灯,故选B。
(2)句意:你可以在______看到“我”。A在学校,B在家,C在路上,根据“You can meet me on the road.”可知在路上,故选C。
(3)句意:“我”有______。A长手臂,B短脸,C三只眼睛,根据“I have got three eyes: one is red, one is green, and one is yellow. ”可知有三只眼睛,故选C。
26.(1)句意:当你看到我的______眼睛时,你可以走。根据“When you see my green eye, you can go.”可知是绿色,故答案为。
(2)句意:当你看到我的______眼睛时,你应该停下。根据“But when you see my red eye, you should stop.”可知是红色,故答案为。
27.题干要求以第一人称描述交通灯的特点,可知说:我有一张长脸。我I,有have got,一张a,长脸long face,故答案为
28.F T F F T F T T 29.Mike is tall and strong with short black hair. Lucy likes drawing. Mike helps Tom with sports. They play games together after school. Because they help and enjoy activities together. 30. My best friend is Mike. He is tall. He has short hair and big eyes. We often play together after school. He helps me with my English. I like my friend because he is funny. On weekends, we sometimes play football. My friend is special because he likes helping people. We always help each other.
【导语】本文介绍的是是关于迈克,汤姆和鲁西三个朋友间的情况。
28.(1)句意:迈克又矮又瘦。根据文章“Mike is tall and strong. ”得知迈克又高又壮。句子与原文意思不符,故答案为F。
(2)句意:鲁西有长的棕色的头发。根据文章“Lucy is short and thin. She has long brown hair. ”得知鲁西有长的棕色的头发。句子与原文意思相符,故答案为T。
(3)句意:汤姆不喜欢踢足球。根据文章“Mike is tall and strong. He has short black hair. He likes playing football and often helps me with sports. ”得知迈克喜欢踢足球。句子与原文意思不符,故答案为F。
(4)句意:他们在平日里去公园。根据文章“On weekends, we sometimes go to the park. ”得知他们在周末去公园。句子与原文意思不符,故答案为F。
(5)句意:迈克在运动方面帮助汤姆。根据文章“He likes playing football and often helps me with sports. ”得知迈克在运动方面帮助汤姆。句子与原文意思相符,故答案为T。
(6)句意:鲁西从来不分享他的书。根据文章“She is very kind and always shares her books with me. ”得知鲁西总是和我分享他的书。句意与原文意思不符,故答案为F。
(7)句意:汤姆喜欢跑步和画画。根据文章“Mike likes running and Lucy likes drawing. I like both activities.”得知迈克喜欢跑步,鲁西喜欢画画。这两项作者都喜欢。句子与原文意思相符,故答案为T。
(8)句意:他们是快乐的朋友。根据文章“We are happy together. ”得知他们在一起很快乐。句子与原文意思相符,故答案为T。
29.(1)句意:迈克看起来什么样?根据文章“Mike is tall and strong. He has short black hair. ”得知迈克看起来又高又壮有短的黑头发。故答案为Mike is tall and strong with short black hair.
(2)句意:鲁西喜欢做什么?根据文章“Lucy likes drawing. ”得知鲁西喜欢画画。故答案为Lucy likes drawing.
(3)句意:迈克怎样帮助的汤姆?根据文章“He likes playing football and often helps me with sports. ”得知迈克在运动方面帮助的汤姆。故答案为Mike helps Tom with sports.
(4)句意:他们放学做什么?根据文章“We often play games together after school. ”得知他们放学后一起玩游戏。故答案为They play games together after school.
(5)句意:他们在一起为什么很开心?通读全文可知,因为他们互相帮助一起做活动,所以开心。故答案为Because they help and enjoy activities together.
30.1.题目解读:本文叫介绍我最好的朋友的一些情况,可以介绍外貌和性格,时态是一般现在时。
2. 参考词汇及其句型:
参考词汇:short hair短发;big eyes大眼睛;help with在某方面帮助某人;play football踢足球;help people帮助人
参考句型:He is…;He has…;We often…;He helps…;We always…
31.F T T 32.(1) (2) 33.
【导语】本文介绍了鲍勃的三个朋友。
31.(1)句意:莫莉听得最清楚。根据“This is Molly. She has got three big eyes. She can see best.”,可知莫莉看得很清楚,故答案为F。
(2)句意: 巴迪能给鲍勃讲故事。根据“This is Buddy. He has got a big mouth. He can eat a lot and and tell stories(讲故事).”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:幸运可以帮助鲍勃做很多事情。根据“This is Lucky. He has got six hands. He can do many things.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
32.句意:巴迪有一张大_______。根据“This is Buddy. He has got a big mouth.”,可知巴迪有一张大嘴,故答案为。
句意:幸运有六只______。根据“This is Lucky. He has got six hands.”,可知幸运有六只手,故答案为。
33.根据题干要求,可写句子:这是我的朋友,艾米。她有大眼睛。This is my friend, Amy. She has big eyes. 故答案为。
34.F T F 35.He goes to work by car every day. They are bus drivers.
【导语】本文主要介绍了安迪的家人及其上班上学的交通方式。
34.(1)句意:安迪的表姐(堂姐/堂哥等)32岁。根据“Aunt Li is my mother’s sister. She is thirty-two years old.”可知安迪的阿姨32岁,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:李阿姨在医院工作。根据“She works at a big hospital.”可知李阿姨在医院工作。句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:马叔叔(伯伯)是我妈妈的哥哥/弟弟。根据“Uncle Ma is my father’s brother.”可知马叔叔(伯伯)是我爸爸的哥哥/弟弟。句子和短文不符,故答案为F。
35.(1)句意:马叔叔(伯伯)每天怎么去上班?根据“He goes to work by car every day.”可知马叔叔(伯伯)每天开车去上班,故答案为He goes to work by car every day.
(2)句意:安迪的父母是做什么的?根据“My parents are bus drivers.”可知安迪的父母是公交车司机,故答案为They are bus drivers.
36.A B 37.She rides her bike to work. He’s an English teacher. They are tall and thin.
【导语】本文主要介绍了罗宾的个人信息和他的家人的职业及交通方式等信息。
36.(1) 句意:罗宾的妈妈来自______。A英国,B中国。根据文中“My mother is from the U. K., but she lives in China now.”可知罗宾的妈妈来自英国,故选A。
(2) 句意:在罗宾家有______口人。A四,B五。通过阅读全文可知罗宾的家中有爸爸、妈妈、两个姐姐和罗宾,共五口人,故选B。
37.(1) 句意:罗宾的妈妈怎么去上班?根据文中“She rides her bike to work every day.”可知罗宾的妈妈每天骑自行车去上班,故答案为She rides her bike to work.
(2) 句意:罗宾的爸爸是干什么的?根据文中“He’s an English teacher.”可知罗宾的爸爸是一名英语教师,故答案为He’s an English teacher.
(3) 句意:罗宾的姐姐长的什么样?根据文中“They are tall and thin.”可知罗宾的姐姐又高又瘦,故答案为They are tall and thin.
38.A C A B 39.doctor fishing;driving teacher reading;cooking
【导语】本文介绍了彼得的家人。
38.(1)句意:彼得的家里有多少人?A4。B5。C3。通读全文可知文章提到了彼得的爸爸,妈妈,哥哥/弟弟,家里共4人,故选A。
(2)句意:彼得的爸爸今天将怎么去工作?A骑自行车。B开车。C步行。根据“but today he is going to work on foot.”可知彼得的爸爸今天将步行去工作,故选C。
(3)句意:彼得的妈妈在哪里工作?A在一所学校。B在一个医院。C在一个饭店。根据“My mother is a teacher.”可知彼得的妈妈是一名老师,在学校工作,故选A。
(4)句意:彼得最喜欢的运动是什么?A篮球。B足球。C游泳。根据“Football is our favourite sport.”可知杰克最喜欢的运动是足球,故选B。
39.根据“My father is a doctor. ”可知爸爸的工作是医生,故答案为doctor。
根据“My father is a doctor. He likes fishing and driving.”可知爸爸喜欢钓鱼和开车,故答案为fishing;driving。
根据“My mother is a teacher.”可知妈妈是老师,故答案为teacher。
根据“She likes reading and cooking for us.”可知妈妈喜欢读书和做饭,故答案为reading;cooking。
40.C A B 41.T F F
【导语】本文介绍了彼得一家人的职业和饮食。
40.(1)句意:彼得妈妈的工作是什么?A她是一名司机。B她是一名农民。C她是一名护士。根据“His mother is a nurse and his father is a driver.”,可知彼得的妈妈是一名护士,故选C。
(2)句意:彼得的爷爷住在一个小农场吗?根据“Peter’s grandfather is a farmer. He lives on a small farm.”,可知彼得的爷爷住在一个小农场,答语为肯定回答,故选A。
(3)句意:今天的天气怎么样?A天气多云。B天气晴朗。C下雨了。根据“Today is a sunny day.”,可知今天天气晴朗,故选B。
41.(1)句意:彼得今天和他爷爷一起吃午饭。根据“Today is a sunny day. Peter is at the farm. He has lunch with his grandfather.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:彼得今天午饭吃米饭、牛肉和沙拉。根据“They have rice, chicken and salad for lunch.”,可知彼得今天午饭吃米饭,鸡肉和沙拉,故答案为F。
(3)句意:彼得不喜欢沙拉。根据“Peter likes salad best (最) because it’s healthy.”,可知彼得最喜欢沙拉,故答案为F。
42.B B C A 43.I will be a teacher. (本题答案不唯一)
【导语】本文主要介绍汤姆的现状和对未来的畅想。
42.(1) 句意:汤姆在____是弱的。A科学,B英语,C语文。根据“I’m good at Science, but I’m weak in English.”可知英语是弱的,故选B。
(2) 句意:汤姆早上不吃早饭,因为他______。A感冒了,B起得晚,C起得早。根据“I don’t like to get up early, so I have no time for breakfast.”可知是起得晚,故选B。
(3) 句意:将来汤姆会读更多的英语书,早早地起床,______。A吃早饭,B锻炼,C A和B。根据“I will get up early and have breakfast. I will do exercise every day.”可知A和B都有,故选C。
(4) 句意:汤姆将会成为一名_____。他想改变世界并帮助更多的人。A科学家,B老师,C飞行员。根据“I will be a scientist (科学家).”可知是科学家,故选A。
43.句意:十五年后你将会做什么?本题答案不唯一,根据实际情况可说我将成为一名老师。故答案为I will be a teacher.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)