安徽省皖南八校2026届高三10月第一次大联考英语试题
考生注意:
1.本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间 120分钟。
2.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5 小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. What does the woman complain about
A. The fries. B. The soup. C. The chicken.
2. Where does the conversation take place
A. At a school. B. At a hospital. C. At an insurance company.
3. What does the woman think is the key to her success
A. Luck. B. Industry. C. Wisdom.
4. What is the man doing
A. Checking in. B. Meeting with a client. C. Making a reservation.
5. How will the woman go to see her parents
A. By bike. B. By taxi. C. By car.
第二节(共15 小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where did the man see the advertisement
A. On TV. B. On the Internet. C. In the newspaper.
7. Why did the man like the ad most
A. Because of its nice music.
B. Because of its creative storytelling.
C. Because of its unique scenery.
听第7段材料,回答第8至 10题。
8. How does the man feel about the result of the exam
A. Upset. B. Satisfied. C. Amazed.
9. Which exam will the speakers have next week
A. Math exam. B. Practical exam. C. Geography exam.
10. When will the man get to the library
A. At 6:30. B. At 7:00. C. At 7:30.
听第8段材料,回答第11 至 13题。
11. What are the speakers mainly talking about
A. Learning a second language.
B. Experiencing German culture.
C. Communicating with locals.
12. How long has the man been learning German
A. For one year. B. For two years. C. For four years.
13. How does the man learn German now
A. Through self-study. B. Via online classes. C. By attending offline classes.
听第 9段材料,回答第 14 至 17题。
14. Where are the speakers talking
A. On the phone. B. In the office. C. At the station.
15. What is the possible relationship between the speakers
A. Boss and secretary. B. Husband and wife. C. Agent and traveler.
16. Where does the woman work
A. In a school. B. At home. C. In the office.
17. What time is it now
A.5:30. B.6:00. C.6:30.
听第10段材料,回答第18至 20题。
18. How many main subjects does Chinese painting have
A. Three. B. Four. C. Five.
19. What kind of paintings were famous in the Tang Dynasty
A. Paintings of landscapes. B. Paintings of flowers. C. Paintings of figures.
20. What did Chinese painters do in the 19th and 20th centuries
A. They copied Western art.
B. They drew inspiration from Western art.
C. They criticized Western art.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
February may be the shortest month in the year—— but you can still pack some serious travels into it. Whether you need a restful break after the holiday season or an adventure to kick-start your year, there's a perfect destination just waiting for you. Here are some of our favorite places to go in February.
Montreal, Canada
February in Montreal is cold, but the city is tailored to its climate and so is its eating scene.To gain the extra calories you' ll need to function in these icy temperatures, try the traditional cuisine: Montreal bagels and smoked-meat sandwiches. Yet Montreal is more diverse than ever,and its culinary offerings are similarly varied. Expect to taste Korean fried chicken, Haitian griot, Syrian kibbeh and more.
United Arab Emirates
The UAE is waiting for discovery in this relatively comfortable month, when daytime temperatures remain around 24℃. Beyond Dubai's tourist beaches, visit Black Palace Beach and Dibba in Fujairah. And enjoy the refreshing cultural experience: explore Al Ain's old center, Mleiha’ s archaeology(考古学), and Sharjah and Abu Dhabi’ s world-class museums like the Louvre.
Tanzania
February is an ideal time to explore northern Tanzania. Groups of wildebeest(角马) cross the plains, and zebras eat the short grass in the southern Serengeti, building up energy before giving birth from early to mid-February. This short dry season offers superb bird-watching.Reserves such as Selous and Ruaha are less crowded with lower rates at hotels. Don't missOlduvai Gorge, the“Birthplace of Mankind”, and wildlife-rich Ngorongoro Crater.
Singapore 微信搜《高三答案公众号》获取全科
Warmth is guaranteed year-round in Singapore, with average temperatures a fairly consistent 27℃. February, however, is one of the driest months—— and if you come after LunarNew Year, things aren't too busy. Perhaps the chief reason to visit, though, is to eat. Hawker centers serve up wonderful food in cheap, canteen-like settings, while top-end restaurants are getting even better. Seek out chili crab, spicy rendang curry and a range of Nyonya dishes,unique to the region.
21. What can tourists do in the UAE
A. Experience exciting water sports.
B. Participate in bird-watching activities.
C. Explore local history and culture.
D. Learn to make smoked-meat sandwiches.
22. Which place is most suitable for animal lovers
A. Tanzania. B. Singapore.
C. Montreal, Canada. D. United Arab Emirates.
23. What do Montreal and Singapore have in common
A. They have rich wildlife resources. B. They are crowded after February.
C. They can offer delicious meals to tourists. ID. They share the same kind of weather.
B
In the Guangxi Zhuang autonomous region, Jingxi embroidered balls(绣球)—— once symbols of love and good fortune—— are now telling a new tale of cultural revival(复兴) and economic benefits. With their delicate patterns and brilliant colors, these handcrafted treasures were once at risk of disappearance.
Wang Xiufen, captured by their beauty, saw an opportunity to preserve tradition while transforming lives. Despite being unfamiliar with the craft, she refined her techniques through painstaking self-study and hands-on practice. At China's“Golden Phoenix” innovative product design competition, her embroidered balls won two gold and two silver awards, earning her national recognition.
Recognizing their cultural significance of Jingxi embroidered balls, China entitled them as national intangible cultural heritage in 2006. “Yet, despite the remarkable craftsmanship of local craftsmen, many struggled to find a market for their work,” Wang said. Determined to bridge this gap, Wang launched an online store in 2010, introducing Jingxi embroidered balls to a wider audience.
As demand grew, she founded China's first company dedicated exclusively to Jingxi embroidery in 2013, focusing on innovation, production, and scales. To boost efficiency, she introduced modern machinery, automating six production steps while preserving the delicate embroidery and assembly(组装) work for skilled craftsmen. To expand the craft's reach, Wang has organized over 2,000 free training sessions, forming a core team of 20 expert craftsmen who now support more than 700 women in embroidered ball production. By incorporating elements favored by young people and customizing designs to suit diverse preferences, the craft has gained worldwide recognition. According to Wang, her company exported embroidered balls to theUnited States, Japan, Australia, Singapore, Thailand, and the Republic of Korea in 2023,generating over 10 million yuan in sales and securing 70 percent of Guangxi's market share.
Looking ahead, Wang remains resolute in her mission. “I hope the embroidered ball industry continues to grow. That has always been my ultimate goal.”
24. How did Wang Xiufen initially gain recognition for her work
A. By selling her products online.
B. By opening a large-scale exhibition.
C. Through winning a national competition.
D. Through her participation in trade shows.
25. What is the correct time order of the following events involving Wang Xiufen
a. She set up China's first company devoted to Jingxi embroidery.
b. She opened an online store to sell Jingxi embroidered balls.
c. The balls were listed as national intangible cultural heritage.
d. Her company achieved sales figures of over 10 million yuan.
A.c→b→a→d B. b→c→a→d
C.c→a→b→d D. b→a→c→d
26. Which words can best describe Wang Xiufen
A. Humorous and generous. B. Strict and conventional.
C. Cautious and modest. D. Determined and innovative.
27. What is Wang's attitude towards the future of her business
A. Doubtful. B. Confident. C. Uninterested. D. Worried.
C
Mosquito-borne diseases like malaria remain significant global health threats. While man-made repellents(驱虫剂) effectively discourage these insects, their chemical components often cause harmful reactions such as skin redness and breathing issues. Natural alternatives, such as essential oils from lavender plants, have shown repellent properties but quickly lose their effect in sunlight and dry up fast, making them hard to use widely.
Addressing these challenges, two material engineers from Soochow University in China drew inspiration from nature to design a long-lasting mosquito-repellent fabric. Their study,published in the Journal of Pest Science, focuses on wrapping lavender oil in tiny silk-based containers to achieve lasting protection.
The team turned to silk protein, which breaks down naturally and comes from silkworms.Known for its flexibility and slow-release capabilities, silk protein was combined with gum arabic——a natural polymer(聚合物) from trees—— to form tiny stable capsules. By continuously stirring the mixture at warm temperatures, researchers successfully added lavender oil into these capsules. Adjusting the oil concentration allowed them to create samples with 5% to 15%lavender content. Once cooled, the capsules settled and were bonded to cotton fabric pieces for testing.
To evaluate effectiveness, the team fashioned the treated fabric into gloves and conducted trials with human volunteers. Participants wore either treated or untreated gloves and then put their arms near areas with mosquitoes. Results revealed striking differences: untreated gloves attracted an average of 15 mosquitoes per five-minute session, while gloves with 15% lavender oil saw fewer than one mosquito landing. Even after 40 machine washes, the high-concentration fabric maintained strong repellency, with only 2.5 mosquitoes landing on post-treatment gloves—— evidence of its durability.
This breakthrough combines eco-friendly materials with advanced material engineering.Unlike traditional repellents, the silk-based capsules gradually release essential oils without frequent re application, offering a safer, more sustainable solution. The technology not only reduces reliance on harmful chemicals but also appeals to growing demand for biodegradable(可生物降解的) products.
28. How does the author introduce the topic in the first paragraph
A. By comparing the limitations of existing repellents.
B. By directly stating the research team's conclusions.
C. By listing statistical data on mosquito-borne diseases.
D. By quoting experts’ opinions on chemical components.
29. What experimental condition is necessary during capsule formation
A. Exposure to light for 24 hours. B. Addition of man-made polymers.
C. Immediate freezing after adding oil. D. Continuous stirring at warm temperatures.
30. What is the main advantage of the new fabric compared to traditional repellents
A. It combines man-made materials with machine washes.
B. It relieves mosquito-borne diseases through reapplication.
C. It provides long-lasting protection without frequent reapplication.
D. It activates stronger repellent effects during several washing cycles.
31. Which statement best summarizes the new fabric's significance
A. It reduces fabric durability by using natural polymers.
B. It proves silk protein is worse than man-made polymers.
C. It joins environmentally safe materials with modern high-tech.
D. It brings down lavender oil's medicinal properties in repellent action.
D
A recent study by NYU Abu Dhabi reveals that space rays, high-energy particles(粒子)from space, may generate the energy necessary to support underground life on planets and moons in our solar system. This discovery challenges the long-held belief that life can only live near sunlight or volcanic heat.
The research, published in the International Journal of Astrobiology and led by DimitraAtri, shows that space rays are not always harmful. In fact, they can help microscopic life(微生物) survive. When space rays hit underground water or ice, they break water molecules(分子)apart, releasing electrons(电子). On Earth, some bacteria can use these electrons for energy,just as plants use sunlight. This process, called radiolysis(辐射分解), can sustain life in dark and cold places without sunlight.
Using computers, the researchers explored how much energy this process could generate on Mars and the icy moons of Jupiter and Saturn. These moons are thought to have hidden water beneath their thick ice layers. The study found that Saturn's moon Enceladus has the greatest potential to support life through radiolysis, followed by Mars and Jupiter's moon Europa.
“This discovery changes the way we think about where life might exist,” said Atri. “Instead of looking only for warm planets with sunlight, we can now consider places that are cold and dark, as long as they have some water beneath the surface and are exposed to space rays. Life might be able to survive in more places than we ever imagined.”
The study also introduces the concept of the Radiolytic Habitable Zone, which is different from the traditional“Goldilocks Zone”. Since space rays are widespread in space, there may be many more life-supporting places in the universe.
The findings provide new guidance for future space missions. Instead of only looking for signs of life on the surface, scientists might also explore underground environments on Mars and the icy moons, using tools that can detect chemical energy created by space radiation. This research opens up exciting new possibilities in the search for life beyond Earth and suggests that even the coldest and darkest corners of the solar system could harbor life.
32. What common sense does the NYU study mainly challenge
A. Space rays have caused great harm.
B. Life merely depends on solar energy.
C. Alien life really exists on other planets.
D. Volcanic heat is needed on icy moons.
33. How does radiolysis help sustain life
A. By generating light needed by life.
B. By reflecting sunlight to water below icy layers.
C. By separating water molecules to free electrons.
D. By making dark and frozen areas warmer.
34. What does the underlined word“harbor” in the last paragraph mean
A. Control. B. Hide. C. Extend. D. Transform.
35. What can be a suitable title for the text
A. Space Rays Provide Energy for Hidden Life
B. Icy Moons Hold More Water Than Mars
C. Volcanic Heat Is No Longer Needed for Life
D. Goldilocks Zone Is Redefined by Sunlight
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
From college students to people seeking a career change to professionals, people are always looking to update their skills. While their learning styles are as varied as people themselves,there's no“best” course format. 36 For instance, students with strong self-confidence often thrive(蓬勃发展) in online courses, as they' re more willing to take initiative in independent study.
In addition, good computer skills, good time management and a positive attitude toward e-learning also play key roles in helping learners succeed. Being comfortable with technology lets students focus on learning instead of struggling with the online platform. Proper time management allows students to organize their study better. Staying positive helps them see challenges as chances to grow. 37
38 A new study by Best Colleges found over half of online learners have kids or jobs.Online courses let them study when it's convenient—— even in the evening, on weekends, or during lunch. They can finish work in one long session or several short ones, choosing what fits their schedule.
Easy-to-use technology that helps students and teachers work together is also a favorable factor. Most online courses use simple platforms with discussion boards, messages, and emails for sharing ideas or getting feedback. 39 Navigating course materials, whether live or recorded, is simple. What's more, it lets students with disabilities join classes fully.
Online learning offers thousands of courses designed to meet just about any individual goal,from anywhere with an Internet connection. This not only expands educational options for those in remote or under-resourced areas, but also allows them to network with professionals and experts in their desired field. Students can pick exactly what they need to study. This puts learners of all ages and backgrounds in charge of their growth. 40
A. Flexibility is another big advantage.
B. Another benefit is the cost efficiency.
C. As a result, online education becomes a key part of lifelong learning.
D. Current research suggests that web-based learning can be a rich experience.
E. Many students find online learning less interesting than traditional classes.
F. When combined, these skills make e-learning not only effective but also enjoyable.
G. Unlike the complicated tools before, these can be downloaded as apps on phones or laptops.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15 小题;每小题1分,满分15 分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Young Jayce Crowder felt different in kindergarten because he had only one hand. At first,this didn't bother him, but everything changed when a classmate began to 41 him daily. The boy’ s cruel 42 left Jayce feeling withdrawn and alone, refusing to talk to anyone. “Why wasI born like this ” he asked his mother, who felt 43 to provide answers.
The answer came unexpectedly one afternoon. While watching the local news, they saw a(n) 44 about Trashaun Willis, a high school basketball star. Like Jayce, Trashaun was missing most of his left arm, yet he could dunk(扣篮) the ball with incredible skill. Jayce was 45 as he watched the footage(片段), his eyes wide with amazement.
Jayce's mother 46 the newspaper that had featured Trashaun's story. With their help,the two boys finally met on a sunny April morning. They discovered they shared the same rare 47 called amniotic band syndrome(羊膜带综合征), which had 48 the development of their left arms. That day was filled with 49 : biking, photos, and basketball. Trashaun 50 said, “Never let others’ words 51 your confidence.” This meeting 52 Jayce’ s outlook.
In the months that followed, Jayce surprised everyone by joining the school wrestling team with remarkable 53 . His positive attitude 54 his teammates. Meanwhile, Trashaun discovered a new passion for mentoring children with similar 55 . Together, they proved that physical differences can not limit one's potential.
41. A. make fun of B. pay attention to C. take care of D. cast light on
42. A. promises B. remarks C. arguments D.complaints
43. A. abnormal B. important C. reliable D. helpless
44. A. notice B. program C. advertisement D. novel
45. A. confused B. bored C. fascinated D. awkward
46. A. blamed B. avoided C. contacted D. ignored
47. A. interest B. condition C. sign D. symbol
48. A. enhanced B. balanced C. accelerated D. restricted
49. A. laughter B. justice C. silence D. equality
50. A. quietly B. hesitantly C. firmly D. coldly
51. A. build B. strengthen C. analyse D. define
52. A. transformed B. reflected C. estimated D. destroyed
53. A. curiosity B. success C. action D. tolerance
54. A. discouraged B. demonstrated C. activated D. motivated
55. A. threats B. hobbies C. challenges D. regrets
第二节(共10 小题;每小题1.5分,满分15 分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Gezhouba Dam, known as the“First Dam on the Yangtze River”, celebrated its 40th anniversary on July 30. Over the past four decades, it 56 (produce) nearly 600 billion kWh of clean electricity.
Engineers and experts have said that as one of the most important water conservation projects in China, Gezhouba Dam is 57 monument in the history of Chinese hydropower(水电)construction, 58 (reflect) China’ s strong mobilization and organizational capabilities. Its40-year“high reliability, longevity, and zero faults” operation has made important contributions to China's economic and 59 (society) development.
Gezhouba Dam is located in Yichang, central China's Hubei Province. The construction ofGezhouba Dam 60 (approve) by Chairman Mao Zedong. From the start of construction in1970 61 the completion in 1988, more than 100,000 hydropower workers, 62 conquered the wilderness, carrying poles and pushing carts, finally completed this great project.
In 40 years, Gezhouba Dam has witnessed China's opening-up 63 prosperity. Gezhouba builders are constantly making technological 64 (innovate) to maintain our leading position in the industry while ensuring safe operations. Its contribution to flood control and clean energy makes it 65 (true) remarkable.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,你校在高三开学初举办了一场高考减压心理讲座。请你为校英文报写一篇报道,内容包括:
1.活动的过程;
2.收获与感想。
注意:
1.词数80左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Relieve Stress, Embrace the Challenge
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
During my final year of college, I shared a small dorm room with my classmate Kim. I was never a tidy person—— my side of the room always looked like a disaster area, covered with books,shirts, and single socks. Kim, on the other hand, was extremely organized. She labeled each of her drawers and even color-coded her class schedule. She arranged her pens by color and folded her sweaters according to the season; everything had its own spot. Our contrasting habits often made us irritate(惹恼) each other.
One evening in the middle of October, things reached a breaking point. After evening self-study,I casually kicked off my basketball shoes. One of them accidentally slid under Kim's bed. When she found it, her face turned bright red with anger. She picked up the shoe and threw it violently toward my side. It hit my desk lamp, knocking it over. The lamp fell to the floor, and the light bulb broke into pieces all over the pile of T-shirts I had intended to fold. I jumped up, shouting at her for being so disrespectful. She shouted back, complaining about my constant mess. We both rushed toward the door, each determined to be the first to slam(砰地关上) it shut.
We might not have come back that night if the phone hadn't rung just then. I sat on my bed, still angry. Kim picked up the phone. From her brief, unsteady responses, I could tell something was wrong. After she hung up, she crawled(匍匐) into her bed, pulled the covers over herself, and began to cry. The room suddenly fell into a heavy silence, filled with a new kind of unease.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
As Kim's quiet crying reached my ears, something inside me shifted.
I was so focused that I didn't notice Kim had been watching me cleaning
2026届“皖南八校”高三第一次大联考
参考答案、解析及评分细则
听力部分录音稿
Text 1
W:I enjoyed the meal. The fries and the soup are delicious, but I found the chicken a bit too salty for my taste. I thought you might want to know it for future reference.
M: Thank you for your feedback. We always aim to improve, and I' ll discuss this with our kitchen staff.
Text 2
M: Hi, I have a few questions about what my current insurance plan covers. Could you help me understand the specifics
W: Of course! Let's start with your policy number, and then I can walk you through the details of your coverage.
Text 3
M: Sarah, I truly look up to you. You' re always so positive and manage to get such high grades at school. It's amazing!
W: Well, as the saying goes, practice makes perfect. You know, putting in the effort is the key.
Text 4
M: Good evening. I made a reservation in the name of Brown. I called a few days ago to secure a room here during my stay in the city.
W: Ah, yes, Mr. Brown. We' ve been expecting you. You' ve booked a single room for a two-night stay. To finalize the check-in process, could I kindly ask you to provide your charge card
Text 5
W: Oh, I'm really in a jam. I promised my parents I'd go to see them today. But my day has just gone all wrong.
M: What happened Come on, tell me.
W: My stupid bike broke down. I guess taking a taxi is the only way to be on time.
M: No worries I' ll drive you there myself.
Text 6
W: What is your favorite advertisement
M: I'm particularly struck by an advertisement for a well- known smartphone brand.
W: Did you see it online or in a magazine
M: Neither. I caught it on television during a commercial break.
W: What was the advertisement about
M: The ad showed the phone's powerful features and trendy look. It also showed how the phone fits in with our everyday life without any problems.
W: Why did this advertisement stand out to you
M: The advertisement stood out to me because of its innovative narrative approach and the way it highlighted the phone's unique capabilities.
Text 7
W: Hey How did your geography test go
M: It wasn't bad. I'm just happy all the exams are over! How about you How did your practical exam go
W: Oh, it went really well! Thanks so much for helping me with it. I owe you a treat for that.
M: No problem, it was my pleasure. Do you want to start studying for the math exam next week
W: Yeah, sure! Let's meet at the library after 7, okay
M: Sounds good, but I' ll be 30 minutes late. I have to finish up some work that came up unexpectedly.
W: No problem! I' ll take a seat and start revicwing a few things. See you later.
M: Thanks! Bye!
Text 8
W: Are you into language learning
M: Absolutely! I'm really into traveling. Being able to chat with local folks in their native tongue during my trips makes the whole experience incredibly rewarding.
W: What's your mother tongue
M: English is my native language.
W: So, what other language are you currently picking up
M:I'm learning German. I fell in love with it when I visited Germany 4 years ago. The culture there is so rich and the language is so beautiful that I knew I had to start learning it on the spot.
W: Have you signed up for any language courses
M: Yeah, I' ve been taking an advanced online German course for nearly a year, and I'm making some great progress.
W: Why do people bother learning a second language
M: There are lots of reasons. Some do it for work-related reasons, some for traveling, and some just to broaden their horizons and have fun.
Text 9
W: Hi, dear! Where are you right now
M:I'm at the station. Unfortunately, I missed my train, so I'm going to be late getting home.
W: Oh, that's really a pity. Do you think you' ll be back in time to pick up the kids from school
M:I'm afraid not. Could you go and pick them up
W: Sure, no problem. Then roughly what time do you expect to arrive home
M: It' ll probably take about an hour. How was your day today
W: Well, I spent a few hours working on the computer. Then I started feeling sleepy, so I took a short nap.
M: You took a nap! You' re so fortunate to be able to work from home. You know, it's impossible for me to take a nap in the office.
W: But I also did some household chores like doing the laundry and washing the dishes. Of course, you can't do these things in your office.
M: Well, you' re right. By the way, what are we having for dinner tonight
W:I' ve prepared chicken. It' ll be all done by the time you get home. Shall we say we' ll see each other around6:30
M:I really hope I can make it. See you later.
Text 10
W: Let me tell you something really interesting about Chinese painting. It's awesome! Chinese painting mainly consists of people, landscapes, and birds-flowers. In the Tang Dynasty, paintings of people were really amazing. They were at the top-level at that time. Later, during the Song Dynasty, paintings of landscapes and birds-flowers became super famous. Everyone loved them. Fast forward to the 19th and 20th centuries,Chinese painters saw Western art. They thought it was cool and started to mix Chinese traditional ways of painting with Western ideas like impressionism and perspective. It was like making a new kind of art by putting old and new together. Now, Chinese painting is a great mix of the ancient and the modern. It's so special and pretty. Art lovers from all around the world are looking at it. Chinese painting is really shining brightly these days!
参考答案
1~5 CCBAC 6~10 ABBAC 11~15 ACBAB 16~20 BAACB
【文章大意】文章主要介绍了四个不同地区在二月的旅游特色。
21. C 细节理解题。根据 United Arab Emirates 部分的“And enjoy the refreshing cultural experience:explore Al Ain's old center, Mleiha's archaeology, and Sharjah and Abu Dhabi's world-class museums like the Louvre.”可知,游客可以探索当地的历史和文化。
22. A 细节理解题。根据 Tanzania部分的“Groups of wildebeest cross the plains, and zebras eat the shortgrass...”以及下文的内容可知,A项最适合动物爱好者。
23. C 细节理解题。根据 Montreal, Canada 部分的“Expect to taste Korean fried chicken, Haitian griot,Syrian kibbeh and more.”和 Singapore 部分的“Perhaps the chief reason to visit, though, is to eat.”可知,这两个地方都能够为游客提供美食。
【文章大意】本文通过王秀芬推动广西靖西绣球文化复兴的个案,展现传统手工艺在现代化转型中的发展路径,强调创新思维与文化遗产保护的结合。
24. C 细节理解题。根据第二段“At China’ s‘Golden Phoenix’ innovative product design competition, her embroidered balls won two gold and two silver awards, earning her national recognition.”可知王秀芬通过比赛获奖获得认可。
25. A 细节理解题。根据第三段“China entitled them as national intangible cultural heritage in 2006”, “Wang launched an online store in 2010”,第四段“she founded China’ s first company dedicated exclusively toJingxi embroidery in 2013”, “in 2023, generating over 10 million yuan”可知正确顺序为 c→b→a→d。
26. D推理判断题。根据第二段内容可知,她很坚决;根据第四段内容可知,她富有创新精神。
27. B推理判断题。根据最后一段内容可知,王秀芬对于其事业充满信心。
【文章大意】本文以蚊媒疾病防控为切入点,提出传统驱虫剂和天然驱虫剂(如薰衣草油)存在的局限性,引出中国科研团队研发的新型长效驱蚊面料的突破性解决方案。
28. A 细节理解题。文章第一段指出化学驱虫剂的危害(harmful reactions)和天然替代品(如薰衣草油)的缺陷(quickly lose their effect),通过“对比论证”为下文提出新方案铺垫。
29. D 细节理解题。根据第三段“By continuously stirring the mixture at warm temperatures, researchers successfully added lavender oil...”可知D项符合题意。
30. C 推理判断题。根据第四段“Even after 40 machine washes, the high-concentration fabric maintained strong repellency, with only 2.5 mosquitoes landing on post-treatment gloves— evidence of its durability.”和第五段“Unlike traditional repellents, the silk-based capsules gradually release essential oils without frequent reapplication, offering a safer, more sustainable solution.”可知,C项符合题意。
31. C 推理判断题。根据第五段“This breakthrough combines eco-friendly materials with advanced material engineering.”可知,C项符合题意。
【文章大意】研究指出宇宙射线可将地下水分解产电,供暗冷星体微生物生存,拓宽寻找生命的范围。
32. B 细节理解题。根据第一段的“This discovery challenges the long-held belief that life can only live nearsunlight or volcanic heat.”可知,这项研究挑战了长期以来人们认为生命只能依靠阳光或火山热量才能生存的观点。
33. C 细节理解题。根据第二段的“When space rays hit underground water or ice, they break watermolecules apart, releasing electrons. On Earth, some bacteria can use these electrons for energy...”可知,当宇宙射线撞击地下的水或冰时,它们会使水分子分解,释放出电子。在地球上,一些细菌可以利用这些电子获取能量。C选项与原文中辐射分解的过程一致。
34. B词义猜测题。文章前面详细阐述了宇宙射线撞击地下的水或冰,通过辐射分解过程释放电子,为微生物提供能量,从而让生命在黑暗寒冷的地方得以生存。“even the coldest and darkest corners of the solarsystem could harbor life”表达的是太阳系中最寒冷、最黑暗的角落也可能藏有生命,所以“harbor”在这里等同于“hide”。
35. A标题归纳题。通读全文可知,文章主要围绕宇宙射线展开,阐述了宇宙射线能够通过辐射分解的过程为地下隐藏的生命提供能量,支持其在黑暗寒冷的环境中生存。A项准确概括了文章的核心内容,突出了宇宙射线对于生命的重要作用。
【文章大意】学习方式因人而异,无最佳之选。在线学习对远程或兼职者有益,其时间灵活、技术易用、课程丰富,能让各年龄段学习者自主成长。
36. D 上文提到“While their learning styles are as varied as people themselves, there’ s no‘best’ courseformat.”,下文“For instance”是在举例说明在线学习对一些人来说是不错的。D 选项能够很好地衔接上文,并引出下文关于在线学习优势的例子。
37. F根据上文可知,良好的计算机技巧、时间管理以及对线上学习的积极态度都有助于学生更好地学习。F选项中的“these skills”指代上文“good computer skills, good time management and a positive attitudetoward e-learning”,进一步总结这些技能对于线上学习的好处,符合语境。
38. A 根据下文“A recent study by Best Colleges found over half of online learners have kids or jobs. Onlinecourses let them study when it's convenient...”可知,本段强调了在线学习在时间安排上的灵活性。A 选项能够准确概括下文内容。
39. G 上文“Easy-to-use technology that helps students and teachers work together is also a favorablefactor.”强调了在线学习技术的易用性。G选项进一步说明了现在在线学习技术的便捷,与上文关于在线学习技术易用性的内容相呼应。
40. C上文详细阐述了在线学习的各项优势,C选项对上文进行总结,说明由于在线学习的诸多优势,它成为了终身学习的重要组成部分。
【文章大意】本文讲述先天肢体残疾的男孩 Jayce遭受欺凌后,在独臂篮球明星Trashaun的激励下重拾自信,最终加入摔跤队并激励他人的故事。
41. A 前文提到 Jayce 因只有一只手感到与众不同,后文中的“cruel”, “left Jayce feeling withdrawn and alone”说明同学的行为是负面的。“make fun of(嘲笑)”符合语境。
42. B前文提到同学嘲笑他,此处需体现“嘲笑的内容”。“remarks”泛指“话语、言论”,可涵盖嘲笑的具体内容。
43. D 后文提到“The answer came unexpectedly one afternoon.”可知, Jayce 的妈妈对这个问题感到“无助”。
44. B 前文提到“watching the local news”,新闻中播放的应是“program(节目)”。
45. C 后文“his eyes wide with amazement”表明 Jayce 被视频吸引。“fascinated(入迷的)”符合“专注且惊讶”的状态。
46. C 后文提到“the two boys finally met”,说明 Jayce 的妈妈通过报纸“联系”到了 Trashaun 一方。
47. B“amniotic band syndrome”是一种医学上的“病症”, “condition”在医学语境中可指“疾病、病症”。
48. D 前文提到“missing most of his left arm”,说明病症对左臂发育是“限制”作用。
49. A 由后文的“biking, photos, and basketball”可知,一天应充满“笑声”。
50. CTrashaun作为篮球明星,自身经历让他对这句话有深刻体会,因此说话时应是“坚定地”。
51. D 前文提到 Jayce 因同学的嘲笑而自我怀疑,Trashaun的话强调“不要让他人的话决定(定义)你的自信”。“define”有“界定、决定……的本质”之意,符合语境。
52. A 由前文可知 Jayce 因身体差异感到孤独,后文“joining the school wrestling team”体现他态度发生根本性变化,因此是“转变”。
53. B 由前文“remarkable”及下文可知,这里指他加入摔跤队后取得巨大成功。
54. DJayce以单手加入摔跤队,这一行为本身需要克服身体差异挑战的特质,所以激励着大家。
55. C Jayce 和 Trashaun的共同“挑战”是身体差异带来的困难,因此 Trashaun指导的是有类似“挑战”的孩子。
【文章大意】文章主要讲述葛洲坝建成40周年,其历史意义、贡献和建设背景等。
56. has produced 根据时间状语 Over the past four decades可知用现在完成时,且主语为单数。
57. amonument为可数名词单数,发音以辅音音素开头,此处表示泛指“一座纪念碑”,用不定冠词a。
58. reflecting 此处为现在分词作伴随状语。
59. social 此处需用形容词修饰名词 development。
60. was approved 主语为单数,与 approve之间为被动关系,且动作发生在过去,用一般过去时的被动语态。
61. to from... to...从······到,固定用法。
62. who 先行词为 hydropower workers,关系词在从句中作主语,用 who。
63. and 连接两个并列的名词结构需用 and。
64. innovation(s) 此处需用名词作 making 的宾语。
65. truly 此处需用副词修饰 remarkable。
One possible version:
Relieve Stress, Embrace the Challenge
Last week, our school organized a lecture titled“Relieve Stress, Embrace the Challenge” for SeniorThree students. It was given by Dr. Chen, a psychologist. The main aim was to help us deal with the stress from the college entrance exam.
What impressed me most was the“Mood Diary” activity. Dr. Chen advised us to write down our feelings and thoughts every evening. This way, we could better understand our stress and find ways to ease it.
This lecture was of great benefit. Now I keep a mood diary every day. It makes me feel more relaxed and focused on my studies. I' ve learned that handling stress properly can improve our learning efficiency.
One possible version:
As Kim's quiet crying reached my ears, something inside me shifted. The anger that had burst out moments ago faded away, replaced by a sense of guilt. I glanced at the messy side of my bed—— books scattered, clothes piled up— and then at Kim, huddled under the blanket, shoulders shaking. I knelt down,carefully picking up the broken lamp pieces and the scattered T-shirts. I folded each T-shirt neatly and placed them on my bed, then gently moved the stray basketball shoe to my side. I wrote a short note on a piece of paper:“I'm sorry about the fight. Let's talk when you' re ready.” I slipped it under her pillow and sat quietly for a while, hoping she'd feel better.
I was so focused that I didn't notice Kim had been watching me cleaning. When I finally looked up, she was sitting up, her eyes red but no longer teary. She stared at the neatly folded T-shirts and the note in her hand, then looked at me. “Thank you,” she said softly. She got out of bed, walked to her desk, and wrote two small labels—— one read“My Stuff” and the other“Her Stuff”. “Maybe we can use these to keep our sides a bit tidier,” she smiled. I nodded, feeling warmth in my chest. From that day on we kept a shared box labeled“Compromise”, where stray shoes and yesterday’ s anger found rest—— and where friendship quietly took root.2026届“皖南八校”高三第一次大联考
英
语
考生注意:
1.本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。
2.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对
应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答
温
题区战内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
第一部分听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A.£19.15.
B.£9.18.
C.£9.15.
邹
答案是C。
1.What does the woman complain about
A.The fries.
B.The soup.
C.The chicken.
2.Where does the conversation take place
A.At a school.
B.At a hospital.
C.At an insurance company.
3.What does the woman think is the key to her success
A.Luck.
B.Industry.
C.Wisdom.
4.What is the man doing
邮
A.Checking in
B.Meeting with a client.
C.Making a reservation.
5.How will the woman go to see her parents
A.By bike.
B.By taxi.
C.By car.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中
选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小
题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.Where did the man see the advertisement
A.On TV.
B.On the Internet.
C.In the newspaper.
7.Why did the man like the ad most
A.Because of its nice music.
B.Because of its creative storytelling.
C.Because of its unique scenery
听第7段材料,回答第8至10题。
8.How does the man feel about the result of the exam
A.Upset.
B.Satisfied.
C.Amazed.
9.Which exam will the speakers have next week
A.Math exam.
B.Practical exam.
C.Geography exam.
10.When will the man get to the library
A.At6:30.
B.At7:00
C.At7:30
【“皖八”高三一联·英语第1页(共8页)W】