【期中考点培优】专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年九年级全册英语期中复习考点培优北师大版(2024)

文档属性

名称 【期中考点培优】专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年九年级全册英语期中复习考点培优北师大版(2024)
格式 docx
文件大小 79.1KB
资源类型 试卷
版本资源 北师大版
科目 英语
更新时间 2025-10-19 20:55:53

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语期中复习考点培优北师大版
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
It’s true that people learn for as long as they live. But with age, one’s learning ability becomes weak. Luckily, there’re some learning suggestions that can help you take in more knowledge.
________ The brain remembers things better if they’re written down. Let’s say you’re thinking about ways to deal with bad PR (公共关系). If you develop a method in your mind alone, it’s possible that you’ll forget some parts. However, written notes and mind maps will allow you to remember and explain your method.
Go for short learning periods. Humans can’t focus on anything for too long. So instead of wasting your time and energy on long learning periods, go for short learning periods. It helps the brain take in information better.
Share knowledge. Share what you know and you may have a better understanding of it. Simply talking about what you’ve learned will help make your confusion (疑惑) clear. Besides, the person you’re sharing your knowledge with might point out (指出) a big mistake you made. Even if none of these happens, you do teach some people and learn from others.
Follow a role model. This will make your mind believe your goal can be achieved. Even if you don’t have the same story as your role model, they will serve as a motivation (动力) to keep you working hard. For example, a person who learned a foreign language in one month will be the perfect role model to follow if you want to learn a new language in a short time.
All these learning suggestions are, luckily, extremely simple to include in your life. With them, you can get to the top of the ladder of success one step at a time!
1.Which of the following can be filled in the blank in Paragraph 2
A.Organize information. B.Use different skills.
C.Repeat what you’ve learned. D.Take handwritten notes.
2.What does the underlined word “It” in Paragraph 3 refer to
A.Your time and energy. B.Go for short learning periods.
C.A long learning period. D.Focus on anything for long.
3.Following a role model will ________.
A.make your confusion clear B.help to keep you working hard
C.help you learn more efficiently D.help you waste less time and energy
4.What does this passage mainly talk about
A.Why to use different learning skills.
B.How to keep your brain healthy.
C.Some useful learning advice.
D.How to stop your learning ability becoming weak.
Note-taking is a skill that can help you do well in all your schoolwork. It can make you confident(自信的) when you are studying. But unluckily, most students don't know how to take notes. Here is some advice on how to take notes.
Write down key facts. If your teacher writes notes on the blackboard, that's great. You can copy them or write down the most important facts of all in class. Different teachers do things differently. For example, some teachers may focus on(关注) lots of dates and facts in class, but they only write the important ones on the blackboard. Other teachers may not write anything down, but they may say something important again and again.
Ask. Don't be afraid to ask your teacher to repeat what you missed. If your teacher speaks too fast and you can't follow what he is saying, you can ask him after class.
paring your notes with your classmates' can be good for your learning. It can also help you and your classmates correct(纠正) some mistakes.
Organize. Note-taking also needs organization. Keep notes for each subject in one notebook, so that you can find everything easily when a test comes.
Good note-taking takes time. If you decide to recopy your notes every evening, you'll surely have less time to watch TV. But you'll save time in the coming test.
5.What should you write down in your notebook in class
A.Every word. B.Lots of dates. C.The most important facts.
6.Which way can help you correct mistakes in your notes
A.Organizing the notes. B.Asking your teachers for help. C.Comparing your notes with others’.
7.What's the best title for this text
A.How to take notes B.What to do in class C.What to do with problems
Chemistry is usually thought to be more difficult than other subjects, at least for the beginners. There are some reasons for this idea. For one thing, chemistry has very specialized vocabulary (专用语汇). At first, studying chemistry is like learning a new language. Also, some concepts (概念) of chemistry are hard to understand. However, with hard work and careful study, you can learn this subject successfully—and even enjoy it. Here are some suggestions to help you develop good study habits and better understand the topics in the book:
·Firstly, attend classes on time. Listen to your teacher and take careful notes in class. If possible, always review the topics you have learned in class, and review your notes on the same day.
·Secondly, think carefully whether you really understand the meaning of a term or the use of an equation (方程式). A good way to test your understanding is to explain a concept to a classmate or someone else.
·Thirdly, pay attention to things which have something to do with chemistry in life. Watch or do experiments in class carefully.
·Fourthly, question often and do not be afraid to ask your teacher or classmates for help.
You will find that chemistry is much more than numbers, formulas (分子式) and equations. It’s often used in daily life just like math and physics. Once you fall in love with it, you’ll get lots of fun.
8.How many suggestions does the writer give the readers
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
9.The writer thinks that a good way to test your understanding of the formula “H2CO3” is to _______.
A.write it on the blackboard B.read it aloud in class
C.explain it to someone else D.ask others the meaning of it
10.According to the passage, which of the following is true
A.Chemistry is more often used than physics.
B.Some concepts of chemistry are hard to understand.
C.Studying chemistry is like learning our mother language.
D.Chemistry is usually thought to be as difficult as other subjects.
11.The passage is mainly about _______.
A.differences between chemistry and physics
B.the importance of chemistry and physics
C.why chemistry is hard for the beginners
D.how students study chemistry
Did you know that vocabulary is more important than grammar If you have good vocabulary, you can communicate successfully, even if the grammar is not completely perfect.
However, one common problem is learning new words and then forgetting them. So when you want to use a new word in a conversation, you can’t remember it at that moment. Does this often happen to you The reason for this difficulty is that most students try to learn vocabulary by studying lists and dictionaries and remembering the words. But it may not work if you don’t have a very good memory.
The best way to learn vocabulary and remember the words successfully is to learn new words and use them at once. You can do this with a very simple exercise. Every time you learn a new word, for example, from an English lesson or an article, write it down in your vocabulary notebook. Writing is more active than just reading a definition (释义). You should write the word, the definition in English or translation, one example sentence from the article or dictionary and one example sentence that you create.
Imagine you just learn the word “generous”, write in your vocabulary notebook: generous (adjective), definition—giving or willing to give freely. Example one, from the article: Thanks for paying for my dinner, you’re very generous. Example two, my example: My brother is generous because he volunteers at the animal shelter on weekends. It’s best if your example sentences are true to your life, because this creates a personal connect ion with the new word. The next day, read your vocabulary note book again and try to add one more example sentence using the new word. It’s helpful for you to remember it: These two simple steps—writing the word and using it at once—help you remember and use new words.
Do you have a vocabulary notebook If not, start now.
12.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to
A.The problem. B.The new word. C.The conversation.
13.What’s the correct order of the following steps of taking vocabulary notes
①Make your own example sentence.
②Write the word, its English definition or translation.
③Copy an example sentence from the article or dictionary.
④Read your notebook again and add one more example sentence.
A.②③①④ B.②③④① C.③②①④
14.How can we make the best example sentences according to the writer
A.By connecting them with our life.
B.By adding words from the article.
C.By explaining words’ definitions.
15.Which of the following opinion will the writer most probably agree with
A.Vocabulary is not so important as grammar.
B.Reading a definition is more active than writing.
C.The best way to remember new words is to use them.
16.What’s the best title for the passage
A.Ways of Learning New Words
B.Abilities of Creating Examples
C.Suggestions on Using Grammar
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
Students usually have to spend a lot of time learning knowledge, but the learning outcome cannot always meet what we expect. 17 Here, let’s try Feynman’s learning method. As the name suggests, it was proposed by a Nobel Prize winner Richard Feynman (理查德 费曼). It is an effective (有效的). 18
First of all, choose a concept (概念) as your learning aim. Read the material and try to understand it.
19 For example, suppose you are trying to explain the concept to a 5-year-old boy. You use simple language in order to make him fully understand it.
If you have trouble explaining it clearly, then come to the third step. 20 Explain it to the boy bit by bit in your own words until he completely understands it.
Finally, you should be able to answer questions about the concept. 21 Feynman thinks that understanding is more important than memorizing. His learning method encourages students to think deeply and solve problems with their own understanding.
A.There are four main steps included.
B.Why can’t we make big progress in a short time
C.That is possibly because you don’t have good learning methods.
D.Review the material and divide it into smaller parts.
E.Third, move to another concept and work harder on it.
F.Try to teach it to more people and be ready to answer any of their questions.
G.Next, explain it to others.
My name is Sarah, and I am in Grade 8. I have a lot of hobbies, but my favorite one is reading. I love reading because it can take me to different worlds and teach me many new things.
I started reading when I was very young. My mother used to read stories to me before I went to bed. Those stories made me fall in love with reading. Now, I read every day. I usually read for about half an hour before going to sleep. I also read during my free time at school.
I like reading different kinds of books, such as novels, science books, and history books. My favorite book is “The Little Prince”. It is a very interesting story about a little prince who travels to different planets. I like it because it teaches me about love and friendship.
Reading has many benefits. It can improve my vocabulary and writing skills. It can also help me relax after a long day of studying. Sometimes, when I am sad or stressed, reading a good book can make me feel better.
I often share my favorite books with my friends. We sometimes discuss the stories and characters. It is always fun to talk about books with others. I hope that more people will love reading as much as I do.
22.Why does Sarah love reading
A.Because it can help her with her homework.
B.Because it can take her to different worlds and teach her new things.
C.Because her mother wants her to read.
23.When did Sarah start reading
A.When she was in Grade 8. B.When she was very young. C.Last year.
24.How long does Sarah usually read before going to sleep
A.For about half an hour. B.For about an hour. C.For about two hours.
25.What is Sarah’s favorite book
A.“Harry Potter”. B.“The Little Prince”. C.“Journey to the West”.
Books can be the best friend. But do you know how to enjoy reading books
Look for books in a library or a big bookstore. You can also ask friends if you can borrow their books.
If you find a good book, read the first page to see how to read it. Do not start to read it until you have the time. It is best for you to wait until you finish your homework.
Sit in a comfortable chair or sofa. Have a lamp on the back of you, lighting the room where you are reading. And then you do not have to get up soon after starting to read.
Be quiet. You should be calm before you begin to read. If there is too much noise, it’s not good for you to read.
Do not think about anything else, but what you’re reading. Put yourself into the story. If you read carefully, it will be difficult to put the book down.
Read and really enjoy it. Reading is not running your eyes over a book. But if you need to, read out the book fast, then you do not need to pay attention to every word.
26.What does the second paragraph mainly tell us
A.To find a book. B.To read a book. C.To read quietly.
27.Why is it better to read the first page of a book
A.It’s very interesting. B.It’s very easy. C.It helps to read.
28.What does the underlined word “calm” mean
A.兴奋的 B.虚心的 C.冷静的
29.Which of the following is NOT true
A.It’s better not to read too quickly.
B.It’s better to read a book in a quiet place.
C.It’s important to know every word while reading.
30.Which is the best title of the passage
A.When to Read B.How to Read C.Where to Read
Times change! The day I heard that the Bright Bookstore was closing, I was sad. The bookstore had been in the neighborhood for 50 years, and it was a great place where people could connect through their love of books. When I met Old Tim, the store’s owner, he told me it was difficult to run a traditional bookstore. Most young people liked reading e-books better and more people bought books online.
Childhood memories came back to me so clearly. A group of us kids often went to the store. We looked at the new books, or just talked with Tim. We spent hours reading there. Tim encouraged us to share our ideas by writing them on a large board.
A few months later, I came back and was surprised to see that the Bright Bookstore was still open for business. It was still old, but inside it was like a different world. In an area, a book reading was going on. Nearby, some readers were sharing their ideas on a screen instead of the large board. Some were reading on computers. It even had a coffee shop selling nice food. Clearly, the Bright Bookstore was in good, creative hands. Tim told me that there were more community (社区) events in the coffee shop such as book readings and even concerts and movie nights. The bookstore was turned into a place where the book lovers got together and shared ideas and experiences. “I’m so glad to see that everything I wanted it to offer to the community is still here,” said Tim. No matter how times change, there are always people who love reading. With the development of technology, traditional bookstores should also change in a creative way.
31.What made the writer sad about the old Bright Bookstore
A.No kids read in it. B.It was closing.
C.It moved to another place. D.The owner is too old to run it.
32.Why did the writer miss the old bookstore
A.Because he had a good time working there.
B.Because the owner often read stories to him.
C.Because it brought him back to the good old days.
D.Because he and the owner were good friends.
33.How was the bookstore different a few months later
A.The board helped people share ideas easily. B.The coffee shop brought people closer together.
C.The new look from the outside surprised people. D.Readers can play games on computers.
34.What does the writer want to remind us
A.E-books will take the place of paper books.
B.Reading always plays an important role in our life.
C.Traditional bookstores will disappear in the future.
D.The bookstore was a place where the book lovers enjoy coffee.
Most of us enjoy stories—whether it’s reading an interesting storybook or listening to a friend tell a story. But do you know that writing stories can also be good for you
June 23rd is National Writing Day in the UK—a celebration of creative writing. It’s also a chance to understand the advantages (优点) of creative writing and using your imagination.
Creative writing comes from your imagination. Fiction is a good example of creative writing. Fiction describes imaginary (虚构的) events and people. However, fiction isn’t the only form (形式) of creative writing. Plays, films or TV shows are also forms of creative writing.
Many people find creative writing makes them feel relaxed because they’re expressing thoughts and feelings that they’ve kept in their mind. According to the Anna Freud National Center for Children and Families, writing about a character’s feelings can make it easier to understand your own feelings. They also say that creative writing can be a useful tool for taking care of yourself.
Another advantage is that it can make people feel good about themselves. It can help people realize that their voice is important and powerful. Mark Haddon, a writer, says, “It’s more than learning a skill. It’s about learning that you, your family, your culture and your opinion of the world are interesting and important.”
For many people, creative writing offers a chance to get away from real life. This can help you think more about good things in your life or simply allow you to go into a magical and peaceful world.
35.What can we learn from Paragraph 1
A.Everyone should read stories. B.Stories are not strange to most of us.
C.Writing stories can be good for reading. D.Listening to a story is not as interesting as telling a story.
36.How many forms of creative writing are mentioned in Paragraph 3
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
37.What is Paragraph 4 mainly about
A.How to start creative writing. B.Ways to improve creative writing.
C.How to express thoughts and feelings. D.The influence (影响) of creative writing on feelings.
38.Which is NOT the advantage of creative writing
A.People can feel relaxed. B.People will become smarter.
C.People think more good things. D.People can realize they themselves are important.
39.What is the purpose (目的) of the text
A.To encourage people to read more stories. B.To show us that creative writing is useful.
C.To tell us the importance of being creative. D.To introduce the advantages of National Writing Day.
The Power of Active Reading: A Better Way to Learn Reading is an important skill for students—it helps you learn new knowledge, improve vocabulary, and understand the world better. But not all reading is the same. Many students read passively: they just move their eyes across the page, but don’t think deeply about what they’re reading. This kind of reading doesn’t help you remember or understand information well. Active reading, however, is a more effective learning method that can help you get more out of every book or article.
So what is active reading It means engaging with the text while you read—asking questions, taking notes, and connecting ideas. Here are some key steps to active reading. First, before you read, set a goal. Ask yourself: “What do I want to learn from this text ” For example, if you’re reading a history chapter about the Industrial Revolution, your goal might be to understand its main causes and effects. Setting a goal helps you stay focused and avoid getting distracted.
Second, while reading, take notes. You can underline important sentences, write down key terms, or jot down questions you have. For example, if you read that “steam engines changed manufacturing,” you can note: “Steam engines—key to Industrial Revolution, made production faster.” Taking notes helps you remember information and makes it easier to review later. It also forces you to think about what’s important in the text.
Third, ask questions as you read. Good questions include: “Why did this happen ” “How does this connect to what I already know ” and “Do I agree with the author’s point ” For example, if you’re reading a science article about climate change, you might ask: “How do human activities affect climate change ” Asking questions keeps your mind active and helps you understand the text more deeply.
Fourth, after reading, review and reflect. Go back to your notes and answer the questions you wrote down. You can also summarize the main ideas of the text in your own words. For example, after reading a novel chapter, you might summarize: “The main character decided to leave home to pursue her dream, but she was worried about her family.” Reflecting on what you’ve read helps you organize information and remember it for a longer time.
Active reading takes more time and effort than passive reading, but it’s worth it. It helps you learn better, remember more, and think critically. Whether you’re reading a textbook, a novel, or a news article, active reading can improve your learning experience. Try it next time you read—you’ll be surprised at how much more you get out of the text.
40.What is passive reading
A.Engaging with the text by asking questions. B.Taking notes while reading.
C.Moving eyes across the page without deep thinking. D.Summarizing the text after reading.
41.Why is setting a goal important for active reading
A.It helps you stay focused and avoid distraction. B.It helps you finish reading faster.
C.It helps you avoid taking notes. D.It helps you read more books.
42.What can you do while reading to practice active reading
A.Only move your eyes across the page. B.Take notes and ask questions.
C.Ignore difficult words and sentences. D.Read the text quickly without stopping.
43.What should you do after active reading
A.Forget about the text and move to the next one. B.Blame yourself for not reading fast enough.
C.Throw away your notes. D.Review notes and reflect on the text.
44.What is the main advantage of active reading
A.It takes less time than passive reading. B.It lets you read more books at once.
C.It helps you learn better and remember more. D.It helps you avoid difficult texts.
You don’t have to be old to be an inventor. Frank Epperson invented the Popsicle when he was just eleven years old. One winter day in 1905, after a day of play, he left his drink outside with the stir stick (搅拌棒), he found his drink was frozen like an icicle (冰柱). Frank tasted it and found it was delicious. And it became a hit with his friends.
When he grew up, Frank Epperson sold land and houses for a living. By 1921 he had to make a living for his wife and five children. But Frank never forgot the frozen treat (冰品) that he had discovered. He decided to continue with it. He soon started a business—selling the frozen treats in seven flavours (口味). He named the ice on a stick “Epsicle”. His children didn’t think that was a very good name. They called the frozen treat “Pop’s sicle”. The name was later changed to “Popsicle”. In 1924 Frank got a patent (专利) for his frozen treat.
During the late 1920s and the 1930s, the United States went through hard times. Many people lost their jobs. Twin ice pops (双棒棒冰) with two sticks were invented. They were just five cents and two children could share them.
Today millions of Popsicles are sold every year. They come in thirty flavours. The most popular flavour is cherry. Now whenever we enjoy ice pops in summer, we have Frank Epperson to thank.
45.What is Paragraph 1 mainly about ________
A.How ice pops are made.
B.What people drank in the 1900s.
C.What happens on cold winter nights.
D.How Frank discovered the frozen treat.
46.The word “it” in Paragraph 2 refers to ________.
A.making a living for his family
B.playing with his friends
C.selling land and houses
D.making his frozen treat
47.Who helped Frank with the name of his frozen treat ________
A.His wife.
B.His friends.
C.His children.
D.His customers.
48.What do we know about twin ice pops ________
A.They were invented by a jobless man.
B.They allowed two children to share an ice pop.
C.They were expensive when they were invented.
D.They came in thirty flavours in the beginning.
49.What is the best title of the passage ________
A.A young scientist
B.A frozen invention
C.A kid’s sweet drink
D.A big business in summer
阅读短文,从文后内所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一个多余的选项。
When Emily Cummins was four years old, her grandfather gave her a hammer (锤子). She loved using it, and started to learn how to make toys from old things that nobody used any more.
50 She always thought a lot about making inventions to help other people. Emily’s grandfather had an illness. He had a lot of pain in his hands and fingers. One day, Emily saw that he had trouble getting toothpaste (牙膏) out of the tube. She made an invention that helped him with this, and won the Young Engineer for Britain Award for her toothpaste dispenser (挤牙膏器).
A few years later, Emily learned about the serious water shortage (短缺) in some African countries. The women and children there often walk many kilometers a day to get water for their villages. They usually put the buckets (桶) on their heads, and they have to walk carefully in order not to spill (溅出) the water. 51 It makes it possible for the women to transport up to five buckets each time. Besides, it is easy for them to repair the water carrier when it is broken as it is made of wood.
Her latest project is a simple fridge that runs without electricity. 52 There are now thousands of families in villages in Zambia, Namibia and South Africa who use it to keep milk, food and medicine cool.
Emily is now a young woman. She is the winner of several prizes for her inventions. She is so successful. 53 As a great inventor, Emily often visits schools and talks to teenagers. She wants to encourage them to come up with new ideas that make the world a better place. She wants to use her skills to make a difference.
A.She often gave her toys to children in need.
B.So Emily’s invention is a simple water carrier.
C.But it only needs the energy that comes from the sun.
D.She was named one of the world’s top ten young people.
E.When she was a teenager, she was very creative and helpful.
The rubber (橡胶) raincoat was invented by Macintosh in 1823.
In 1492, Columbus discovered the New World the Americas. He brought a lot of things from South America. Rubber was one of them, but people didn’t know the use of rubber at that time. In 1770, people found that the rubber could be used as erasers.
Macintosh was a worker in an eraser factory in England. One day he spilled (洒出) the rubber liquid (液体) over his clothes carelessly when making erasers. He was too busy to clean it and went back home wearing the dirty clothes. On the way home, it rained heavily. Having no umbrella, Macintosh had to run home quickly. When he got home, he took off the wet clothes. To his surprise, the area of the clothes with rubber wasn’t wet. “Why not make a rubber raincoat ” Macintosh thought. The next day he brushed the rubber liquid all over a coat. He wore the “rubber coat” on rainy days and took a walk outdoors, to test if it could really keep off the rain. Surprisingly, the clothes inside the “rubber coat” weren’t wet at all. The rubber raincoat was created in this way by chance.
阅读以上材料,根据其内容回答其后各个小题。
54.The rubber raincoat was invented in _________.
A.China B.Australia C.England D.America
55.What did Columbus bring back from South America
A.Umbrellas. B.Rubber. C.Erasers. D.Raincoats.
56.What did Macintosh do
A.A postman. B.An artist. C.A policeman. D.A worker.
57.Why did Macintosh wear the “rubber coat” on rainy days
A.To show his nice “rubber coat”. B.To sell it to a farmer.
C.To test if it could keep off the rain. D.To go to work in the field.
58.Which of the following is TRUE
A.Erasers were invented by Columbus.
B.The rubber raincoat was created by accident.
C.Macintosh worked in a supermarket.
D.The umbrella was invented after the rubber raincoat.
Teachers find it difficult for students to collect the homework before class, sometimes they may even get mad. To solve this problem, a 13-year-old middle school student Zhang from Shenzhen invented a smart robot and he got the first prize in the 20th Guangdong Provincial Children’s Invention Awards (奖项). His parents are so proud of him.
This efficient robot can collect homework in a short time without making any mistakes. It uses radio frequency identification (RFID,射频识别) technology—a reader and a special tag (标签) that can share information without touching each other. This way, it can help find and know what it is looking for. Each student’s notebook has a special RFID tag with their name and the subject. Students only need to place their notebooks on the robot, and the machine “sees” the notebook, reads its tag and takes it out of the name list. Teachers can check who hasn’t turned in homework by connecting their phones with the robot through Wi-Fi.
Many teachers speak highly of the robot after using it and they think Zhang will create more useful AI tools to make life easier. His parents will continue to support him. Inspired by the words, Zhang dreams of becoming a scientist when he grows up. “I have tried making model airplanes and other scientific and creative projects. Inventing has brought me joy and happiness,” he said.
59.What kind of award did Zhang win
A.Art. B.Music. C.Invention. D.Sports.
60.If teachers use the robot to collect homework, it will help ________.
A.save the money B.save the time
C.save the water D.save the electricity
61.The homework collecting process of the AI robot follows the order of ________.
①Robot “sees” the notebook placed on the machine.
②Students put a special RFID tag on the notebook.
③Teachers check the final name list with theirs phones.
A.①②③ B.②①③ C.①③② D.③②①
62.What may the teachers think of Zhang
A.He is brave. B.He is serious.
C.He is patient. D.He is creative.
63.Which of the following may probably happen according to the passage
A.Schools will encourage more students to create.
B.Zhang will sure become a successful scientist.
C.Teachers won’t leave students homework.
D.Zhang’s parents won’t support him to keep inventing.
About 150 years ago, the French writer Jules Verne showed what the future would be like in some of his books. He once said, “Anything one man can imagine, other men can make it come true.” Now, let’s take a look at the future in the eyes of some scientists.
Underwater (水下的) cities: As the world’s population increases, there’s less space for us to build houses. So, it’s believed that one day we could live underwater. By the year 2050, underwater cities could come out. These underwater buildings will be made of special material. It is possible for us to make the rooms bigger or smaller.
3 D printed (打印) foods: Many scientists believe that 3 D dishes will be the future of food. In the future, many kitchens may have a 3 D printer. And the best part is that 3 D printed foods can always have the same tastes as the recipes (配方).
Flying cars: Heavy traffic is a common problem today, and people have dreamed of flying cars. In the future, flying cars will be as common as bicycles. These flying cars will be something between a helicopter (直升机) and a plane. People will spend less time on traffic, probably cutting a 2 -hour taxi ride into a 15 -minute one.
阅读短文, 根据其内容回答其后各个小题。
64.According to the passage, there will be underwater cities because ________.
A.the environment under the water is better
B.the traffic is too heavy in cities
C.there’s no enough space to build houses
D.it’s comfortable to live underwater
65.The room will be made of special material to ________.
A.make it possible for people to change the size of it
B.keep the water out
C.save money
D.make fun
66.Flying cars will be popular in the near future mainly because they can ________.
A.travel under water
B.save time for people
C.be easy to drive
D.be as cheap as bicycles
67.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Flying cars can run as fast as helicopters and planes.
B.3 D printed foods can always keep the same tastes as recipes.
C.All Jules Verne’s books are about what the future would be like.
D.Few kitchens may have a 3 D printer in the future.
68.What would be the best title for the text
A.Books About the Future
B.Problems in the Future
C.Inventions in the Future
D.Suggestions for the Future
There are two kinds of squirrels (松鼠) in the UK: the red squirrel and the grey squirrel. However, the population of red squirrels has become smaller since the last century. This is mainly because grey squirrels have made the life of red squirrels more difficult. Grey squirrels are bigger and stronger, so they are better at competing for food and areas to live. Grey squirrels also carry a virus (病毒). This virus doesn’t harm grey squirrels, but it can be dangerous for red squirrels.
However, scientists have developed a system (系统) to help boost red squirrel numbers. And it uses artificial intelligence (AI). AI is a computer that has learned from experience and can do things that usually need human intelligence. The AI system has been trained to look at photos of squirrels and tell red squirrels from grey squirrels. The aim of the system is to help red squirrels by giving them more food, while stopping grey squirrel population from getting even bigger. To stop grey squirrel population getting bigger, the AI system can offer grey squirrels a kind of special food that stops them having babies. Scientists check the AI has recognized grey squirrels properly.
What’s next Scientists think the AI could also be taught to recognize squirrels by their whiskers (胡须). This could help scientists follow squirrels more closely. For example, if a red squirrel gets sick, the AI could let scientists know quickly.
With the help of AI, the number of red squirrels might rise soon. “This isn’t just about squirrels,” Dr. Smith, a wildlife scientist, says. “It’s also about learning to protect wildlife with technology.”
69.What does the underlined word “boost” in Paragraph 2 probably mean
A.Study. B.Count. C.Control. D.Increase.
70.What can the AI system do to protect red squirrels according to the passage
①Give red squirrels more food.
②Recognize red squirrels in the photos.
③Help red squirrels look for new areas to live in.
④Give grey squirrels special food for population control.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
71.How does the writer begin Paragraph 3
A.By reporting a result. B.By giving an example.
C.By asking a question. D.By using an old saying.
72.What is the main purpose of the passage
A.To show how technology helps save animals in danger.
B.To compare the living habits of red and grey squirrels.
C.To describe how AI helps scientists study squirrel whiskers.
D.To explain why grey squirrels are dangerous for red squirrels.
Work against the cold
Chinese scientists research in Antarctica
风雪中的艰辛:他在南极研究气候
In the white, icy world of Antarctica (南极), Chinese scientists worked hard in the freezing cold to do research. On April 10, the country’s 40th Antarctic scientific expedition (考察) team returned home after finishing their tasks.
“Our main jobs in Antarctica were to watch the weather and to build weather stations,” said Zhu Kongju. The 33-year-old was a member of the expedition team and is an engineer at the Chinese Academy of Meteorological Sciences (CAMS, 中国气象科学研究院).
Zhu and his teammates did tests on greenhouse gases and the ozone (臭氧层) in Antarctica. They wanted to see how climate change is affecting (影响) the area. They also set up two weather stations that can work in extremely (极度地) cold conditions and fixed the ones already there, increasing the area they could watch.
The hardest part of working in Antarctica was dealing with “surprises” from the weather, Zhu said.u They traveled and moved supplies (物资) every day using snowmobiles (雪地摩托) and sleds (雪橇). “One day, because of a big snow storm, we could barely see three meters ahead, and if we left the snowmobile, we’d get lost right away. We had to yell through the intercom (对讲机) and use GPS to tell each other where we were,” he said. “It took us four hours that day just to get the snowmobiles parked together.”
Although the work was very tough, the scientists managed to collect important data (数据) for their research. “The frozen (冰冻的) parts of Earth are really important for the world’s energy and water. Antarctica is a big player in the world’s climate,” Zhu said. Even though few people live there, its weather changes a lot with the world’s climate, which makes it a key place to study climate change.
Hao Feifei contributed to this story.
Choose the answer:
73.What was the main task of Zhu’s team in Antarctica
A.Doing experiments on ocean life.
B.Building weather stations and doing weather observations.
C.Collecting samples of greenhouse gases.
D.Testing new technologies in extreme cold conditions.
74.What was their biggest challenge in Antarctica
A.The lack of space to park snowmobiles.
B.The lack of transportation.
C.Having limited food and water.
D.The unpredictable weather conditions.
75.What does the underlined word “tough” mean
A.Risky. B.Busy. C.Hard. D.Simple.
76.Why is Antarctica considered an important area for research
A.Because there are no people living there.
B.Because Antarctica plays an important role in the world’s climate.
C.Because it’s the only place to collect important climate data.
D.Because it is home to unique species of plants and animals.
77.Which part is not included in the passage
A.The organization of the Antarctic scientific expedition.
B.The difficulties of the Antarctic scientific expedition.
C.The tasks of the Antarctic scientific expedition.
D.The importance of the Antarctic scientific expedition.
Computer scientist Mary has an idea for a new robot to help her work with children. How should it look The robot should have arms to be able to lift things. And if it is going to communicate with people, it will also need a face. Scientists believe that giving a robot a face can make it seem more friendly. Humans would also like to pay more attention to robots with faces. But what kind
For Mary, she wants to make sure that her new robot doesn’t look too much like a human. She wants people to just treat it as a machine-person. If it looks more like a human than a machine, she thinks users might find it a bit creepy and feel afraid. Mary also believes that robot faces don’t need to look a lot like ours. Her research shows that we can enjoy communicating with robots whether or not they look like humans, because our brains are able to look for faces. Just put two circles on top of a robot’s body, and we will see a face.
Dave feels differently. He believes that although at first we might be afraid when seeing a robot with a lifelike face, we may soon get used to it. If robots are going to work closely with humans, they should look as much like us as possible. After all, faces are an important part of the way we communicate.
To make his robots look as much like real people as possible, Dave invented a special skin (皮肤) for their faces. With this skin, robots can show human-like expressions and appear to be angry, sad, happy or surprised. Dave’s robots are also programmed to copy expressions. How Just imagine his robot is looking at you. The cameras in its eyes send pictures of your face to its central computer!
78.Why do scientists think a robot needs a face
A.It will become more beautiful. B.It can do better in lifting things.
C.It will pay more attention to children. D.It can better communicate with people.
79.What does the underlined word “creepy” mean in paragraph 2
A.Uncomfortable to look at. B.Impossible to touch.
C.Boring to talk to. D.Difficult to understand.
80.Which of the following would Dave most probably agree with
A.People should treat robots as humans.
B.Robots need to express their own feelings.
C.Robots shouldn’t look too much like humans.
D.People can easily accept robots with a human face.
81.What is the purpose of the passage
A.To explain the reasons why robots should have faces.
B.To suggest what humans can do with robots with faces.
C.To share ideas on what kind of faces robots should have.
D.To show how scientists invent robots with different faces.
Have you ever seen a train that is hung in the air Such a train has appeared in Chengdu already.
The train is powered by lithium batteries (锂电池) instead of electricity. It is not only energy-saving but also environmentally friendly compared to other trains. Each coach (车厢) will be able to carry up to 120 passengers.
The train has done its test without any problem a short time ago. But further tests will be done to check the train’s ability to turn and climb up the tracks before it can be open to the public.
Chengdu is the first city in our country to build such a train system, and Shanghai will also open one this year. Shanghai started plans for its “Skytrain” in 2015.
The “Skytrain” in Shanghai will run above the ground at a height of around six meters. The columns (柱) which will support the railway will be just 80 cm wide. The columns are so narrow that they could even be built in the green belt in the middle of the road. The train Shanghai plans to use will have just four coaches, and each coach will hold 70 passengers. The train will run at around 30 kilometers per hour. It will be a little slower than the city’s subway trains, which run between 30 and 40 kilometers per hour.
“Skytrain” would cost about 120 to 150 million yuan to build. Developers said the train system will carry around 15, 000 passengers every hour. The space-saving train system would run silently through the city.
82.What test will be done
A.The train’s largest speed.
B.The train’s ability to carry passengers.
C.The distance the train can run without stopping.
D.The train’s ability to turn and climb up the tracks.
83.How many passengers can such a train in Shanghai carry
A.280. B.420. C.120. D.70.
84.Compared to other trains, what are the advantages of this new kind of train
①running very fast ②saving energy ③saving space ④ little noise
⑤environmentally friendly ⑥carrying more passengers
A.①②③④ B.②③④⑤ C.③④⑤⑥ D.①②⑤⑥
85.The passage mainly tells us ________.
A.the advantages of a new kind of train
B.the cost of building a new kind of train
C.a new kind of train and its development in China
D.the number of passengers that different kinds of trains can carry
Scientists in Switzerland have used lasers (激光) to change the path of a lightning strike (雷击的路径). The experiment suggests that in the future, lasers might be useful for protecting large buildings from lightning.
Lightning can be extremely powerful and cause serious problems on the ground. Lightning strike can cause fires, destroy buildings, and even kill people. The damage from lightning costs billions of dollars every year. In the US, lightning strikes killed close to 450 people between 2006 and 2021.
Scientists have been trying to find a way to protect buildings from lightning for a long time. Now the best Way is by putting metal rods (金属竿) on the buildings. These rods are connected to the ground. The lightning is attracted to the rods, which safely guide the electricity into the ground. But lightning rods can only protect a small area. Some buildings—such as airports are so large that it’s difficult to protect the whole building using lightning rods.
Another idea is to use lasers to guide lightning. Scientists had been working on the idea for over 20 years. They have successfully guided lightning with lasers inside a lab. But until the summer of 2021, scientists could guide lightning with lasers outside. Using a powerful laser, scientists in Switzerland were able to guide lightning tor meters.
The heat from the laser creates a path of air that is less thick than the air around it. The path also has a special charge (电荷). The lightning can follow this path almost as if it were a lightning rod. Scientist Matteo Clerici said, “The fact that we managed to do it in an outdoor environment is a very big step.”
But the laser still didn’t guide the lightning as far as the scientists would like. Besides, the laser is also very expensive. The scientists say it cost about $2 billion. It will probably take 10 or more years before a laser like this is truly able to protect large buildings.
86.To know how powerful lightning can be, which paragraph can we read
A.Paragraph 2. B.Paragraph 3. C.Paragraph 4. D.Paragraph 5.
87.What is the laser technology expected to protect
A.High-rise buildings. B.Large buildings.
C.Beautiful buildings. D.Important buildings.
88.Why are lasers not used widely for changing the path of lightning strike now
A.Putting metal rods on the buildings is the best way.
B.Some buildings are so large that it’s difficult to protect.
C.Lasers are only able to guide lightning for a short distance
D.Lasers are so expensive that scientists can’t pay for experimenting.
89.What can we learn from what Matteo Clerici said
A.Scientists still need to work harder to achieve a greater success.
B.It is not easy for scientists to guide lightning with lasers outside.
C.Scientists need to change working environment in next experiments.
D.It is a great progress for scientists to guide lightning with lasers outside.
90.What can we get to know at the end of the passage
A.Behind bad luck comes good luck.
B.A journey of a thousand miles begins with a single step.
C.There is still a long way to go before a laser can really work.
D.For scientists, working together is better than working alone.
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.B 3.B 4.C
【导语】本文是一篇说明文。文章针对“随着年龄增长学习能力下降”的问题,提出了四条实用的学习建议 (记手写笔记、短时间学习、分享知识、追随榜样),并解释了每条建议的作用,鼓励读者将其融入生活以提升学习效率。
1.推理判断题。第二段核心内容为“大脑通过书写更好地记忆”,并以“书面笔记和思维导图”为例说明;选项D“记手写笔记。”直接对应段落主旨。故选D。
2.词义猜测题。根据第三段“Go for short learning periods …So instead of wasting your time and energy on long learning periods, go for short learning periods. It helps the brain take in information better.”可知,本段建议进行短时间学习,有助于大脑更好地吸收信息;因此,划线单词“It”指代前一句的主语“go for short learning periods”。故选B。
3.细节理解题。根据第四段“role model will serve as a motivation to keep you working hard”可知,榜样的作用是提供动力、促使持续努力。故选B。
4.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了四种有效的学习建议。故选C。
5.C 6.C 7.A
【分析】本文是关于如何记笔记的一些建议。
【详解】1. 题意:课堂上你应该在笔记本上记些什么?
解析:细节理解题。根据文中第二段 “If your teacher writes notes on the blackboard, that's great. You can copy them or write down the most important facts of all in class.”(如果你的老师在黑板上写笔记,那很好。你可以抄下来,或者在课堂上写下所有最重要的事实 )可知,课堂上应在笔记本记录最重要的事实,“The most important facts.” 符合,所以选 C。
2. 题意:哪一种方法能帮助你纠正笔记本上的错误?
解析:细节理解题。由文中第四段 “Comparing your notes with your classmates' can be good for your learning. It can also help you and your classmates correct(纠正) some mistakes.”(把你的笔记和同学的笔记对比对你的学习有好处。它还能帮助你和你的同学纠正一些错误 )可知,和别人的笔记对比能纠正错误,“Comparing your notes with others’.” 符合,所以选 C。
3题意:文章的最佳标题是什么?
解析:主旨大意题。文章开篇提到 “Note - taking is a skill... Here is some advice on how to take notes.”(记笔记是一种技能…… 以下是关于如何记笔记的一些建议 ),后文围绕记笔记的方法,如记录关键事实、提问、对比、整理等展开,核心是讲如何记笔记,“How to take notes” 能概括主旨,所以选 A。
8.B 9.C 10.B 11.D
【导语】本文介绍了化学通常被认为比其他学科更难(尤其是对初学者而言)的原因,并给出了一些帮助学好化学的建议,还提到化学在日常生活中的应用以及学好化学能带来乐趣。
8.细节理解题。根据“Firstly, attend classes on time.”、“Secondly, think carefully whether you really understand the meaning of a term or the use of an equation (方程式).”、“Thirdly, pay attention to things which have something to do with chemistry in life.”及“Fourthly, question often and do not be afraid to ask your teacher or classmates for help.”可知,作者给读者提供了四条建议。故选B。
9.细节理解题。根据“A good way to test your understanding is to explain a concept to a classmate or someone else.”可知,测试你理解能力的一个好方法是向同学或其他人解释一个概念。故选C。
10.细节理解题。根据“Also, some concepts (概念) of chemistry are hard to understand.”可知,化学的一些概念很难理解。故选B。
11.主旨大意题。根据“Here are some suggestions to help you develop good study habits and better understand the topics in the book:”可知,本文主要介绍了一些帮助学生学习化学的建议。故选D。
12.B 13.A 14.A 15.C 16.A
【导语】本文主要讲述了学习新单词的方法。
12.词义猜测题。根据“So when you want to use a new word in a conversation, you can’t remember it at that moment.”可知,当你想在对话中使用一个新词时,你一时想不起来它,所以“it”代替上文的“a new word”。故选B。
13.细节理解题。根据“You should write the word, the definition in English or translation, one example sentence from the article or dictionary and one example sentence that you create.”和“The next day, read your vocabulary notebook again and try to add one more example sentence using the new word.”可知,做单词笔记的正确顺序是写出单词及其英文定义或翻译→从文章或字典中抄一个例句→自己造例句→再读一遍笔记本,再加一个例句。正确的顺序是②③①④,故选A。
14.细节理解题。根据“It’s best if your example sentences are true to your life, because this creates a personal connect ion with the new word”可知,应将新单词与生活相结合,故选A。
15.细节理解题。根据“The best way to learn vocabulary and remember the words successfully is to learn new words and use them at once.”可知,记住这些新词的最好方法是立刻使用它们。故选C。
16.最佳标题题。根据全文内容可知,本文主要讲述了学习新单词的方法。故选A。
17.C 18.A 19.G 20.D 21.F
【导语】本文主要介绍了理查德 费曼的学习方法。
17.根据“Students usually have to spend a lot of time learning knowledge, but the learning outcome cannot always meet what we expect.”可知,接下来应该分析产生这种现象的原因,选项C“这可能是因为你没有好的学习方法”符合语境。故选C。
18.根据接下来的四段可知,一共介绍了四步,选项A“主要包括四个步骤”符合语境。故选A。
19.根据“For example, suppose you are trying to explain the concept to a 5-year-old boy”可知,此处跟解释有关,选项G“接下来,向别人解释”符合语境。故选G。
20.根据“Explain it to the boy bit by bit in your own words until he completely understands it.”可知,此处指把材料分成小部分,然后再解释,选项D“复习材料并把它分成小的部分”符合语境。故选D。
21.根据“Finally, you should be able to answer questions about the concept.”可知,此处与回答问题有关,选项F“试着把它教给更多的人,并准备好回答他们的任何问题”符合语境。故选F。
22.B 23.B 24.A 25.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Sarah对阅读的热爱,包括她何时开始阅读、喜欢读什么类型的书、阅读带来的好处以及她与朋友分享书籍的经历,表达了希望更多人爱上阅读的愿望。
22.细节理解题。根据文章第一段“I love reading because it can take me to different worlds and teach me many new things.”可知,Sarah喜欢阅读是因为它可以带她去不同的世界并教给她很多新事物。故选B。
23.细节理解题。根据文章第二段“I started reading when I was very young.”可知,Sarah在很小的时候就开始阅读了。故选B。
24.细节理解题。根据文章第二段“I usually read for about half an hour before going to sleep.”可知,Sarah通常在睡觉前读大约半个小时的书。故选A。
25.细节理解题。根据文章第三段“My favorite book is ‘The Little Prince’.”可知,Sarah最喜欢的书是《小王子》。故选B。
26.A 27.C 28.C 29.C 30.B
【导语】本文是一篇说明文,文章主要围绕如何享受阅读书籍展开,介绍了找书、阅读前的准备、阅读环境、阅读时的状态等方面的内容,帮助读者更好地享受阅读过程。
26.推理判断题。根据第二段“Look for books in a library or a big bookstore. You can also ask friends if you can borrow their books.”可知,该段主要讲述了可以通过在图书馆或大书店找书,也可以向朋友借书来获取书籍,即主要围绕“找书”展开。故选A。
27.细节理解题。根据第三段“If you find a good book, read the first page to see how to read it. Do not start to read it until you have the time.”可知,读第一页是为了了解如何阅读这本书,也就是它有助于阅读。故选C。
28.词句猜测题。根据第五段“Be quiet. You should be calm before you begin to read. If there is too much noise, it’s not good for you to read.”可知,开始阅读前要安静,有太多噪音不利于阅读,由此可推测“calm”意为“冷静的”。故选C。
29.细节理解题。根据最后一段“But if you need to, read out the book fast, then you do not need to pay attention to every word.”可知,如果需要,可以快速阅读,不需要关注每个单词,C选项“在阅读时,了解每一个单词的含义是非常重要的。”表述错误。故选C。
30.最佳标题题。根据第一段“But do you know how to enjoy reading books ”以及全文内容可知,文章主要介绍了如何享受阅读书籍,即如何阅读。故选B。
31.B 32.C 33.B 34.B
【导语】本文作者介绍自己一直去的书店要关门了,简单回忆过往,建议无论时代如何变迁,总有爱读书的人,但是随着科技的发展,传统书店也应该进行创造性的变革。
31.细节理解题。根据“The day I heard that the Bright Bookstore was closing, I was sad.”可知,听到书店要关闭了而感到难过,故选B。
32.细节理解题。根据“Childhood memories came back to me so clearly.”可知,作者想念那家书店,因为这让他回到了过去的美好时光。故选C。
33.推理判断题。根据“It even had a coffee shop selling nice food. Clearly, the Bright…The bookstore was turned into a place where the book lovers got together and shared ideas and experiences.”可知,几个月后,它甚至还有一家咖啡店,书店变成了爱书人聚在一起分享想法和经验的地方。由此可知,书店拉近了人们之间的距离。故选B。
34.推理判断题。通读全文尤其是最后一段“No matter how times change, there are always people who love reading. With the development of technology, traditional bookstores should also change in a creative way.”可知,作者想提醒我们阅读在生活中总是扮演着重要的角色,故选B。
35.B 36.D 37.D 38.B 39.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲了英国的国家写作日,阐述了创意写作的多种形式及其诸多优点,旨在说明创意写作对人有益且很有用。
35.细节理解题。根据“Most of us enjoy stories—whether it’s reading an interesting storybook or listening to a friend tell a story.”可知,故事对我们大多数人来说并不陌生。故选B。
36.细节理解题。根据“Fiction is a good example of creative writing.”以及“However, fiction isn’t the only form (形式) of creative writing. Plays, films or TV shows are also forms of creative writing.”可知,第三段提到了小说、戏剧、电影、电视剧四种创意写作形式。故选D。
37.推理判断题。根据“Many people find creative writing makes them feel relaxed because they’re expressing thoughts and feelings that they’ve kept in their mind…They also say that creative writing can be a useful tool for taking care of yourself.”可知,第四段主要讲述了创意写作对情感的影响。故选D。
38.细节理解题。根据“Many people find creative writing makes them feel relaxed”,“Another advantage is that it can make people feel good about themselves. It can help people realize that their voice is important and powerful”以及“This can help you think more about good things in your life”可知,文中未提及“人们会变得更聪明”这一优点。故选B。
39.主旨大意题。根据“But do you know that writing stories can also be good for you ”,“It’s also a chance to understand the advantages (优点) of creative writing and using your imagination”以及后文对创意写作多种优点的介绍可知,本文的目的是向我们展示创意写作是有用的。故选B。
40.C 41.A 42.B 43.D 44.C
【导语】本文介绍了主动阅读的关键步骤以及主动阅读的好处。
40.细节理解题。根据“Many students read passively: they just move their eyes across the page, but don’t think deeply about what they’re reading.”可知,被动阅读只是让眼睛在页面上移动,但没有深入思考他们正在阅读的内容。故选C。
41.细节理解题。根据“Setting a goal helps you stay focused and avoid getting distracted.”可知,设定目标对主动阅读很重要,因为设定目标可以帮助你保持专注,避免分心。故选A。
42.细节理解题。根据“So what is active reading It means engaging with the text while you read—asking questions, taking notes, and connecting ideas.”可知,阅读中实践主动阅读的方式是 “记笔记和提问”。故选B。
43.细节理解题。根据“Fourth, after reading, review and reflect. Go back to your notes and answer the questions you wrote down. You can also summarize the main ideas of the text in your own words.”可知,主动阅读后要复习笔记、反思文本,故选D。
44.细节理解题。根据“Active reading takes more time and effort than passive reading, but it’s worth it. It helps you learn better, remember more, and think critically.”可知,主动阅读能帮助你更好地学习、更多地记忆,并进行批判性思考。故选C。
45.D 46.D 47.C 48.B 49.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了11岁的弗兰克 埃普森发明了冰棒。
45.主旨大意题。根据第一段中“Frank Epperson invented the Popsicle when he was just eleven years old. One winter day in 1905, after a day of play, he left his drink outside with the stir stick ( 搅拌棒), he found his drink was frozen like an icicle (冰柱). Frank tasted it and found it was delicious. And it became a hit with his friends. ”可知,本段主要介绍了Frank是如何发现冰冻甜点的。故选D。
46.推理判断题。根据第二段中“But Frank never forgot the frozen treat (冰品) that he had discovered.” 可知,代词it指的是“Frank做冰冻甜点这件事”。故选D。
47.细节理解题。根据第二段中“His children didn’t think that was a very good name. They called the frozen treat “Pop’s sicle”. The name was later changed to “Popsicle”. ”可知,是他的孩子们给他的冰冻甜点取的名字。故选C。
48.细节理解题。根据第三段中“Twin ice pops (双棒棒冰) with two sticks were invented.”可知,他们允许两个孩子分享一个冰棒。故选B。
49.最佳标题题。通读全文可知,文章主要介绍了“冰棒”的发明。故选B。
50.E 51.B 52.C 53.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了富有创造力和乐于助人的艾米丽热衷发明,用自己的发明改变了很多人的生活的故事。
50.根据“When Emily Cummins was four years old,”可知,第一第二段主要是介绍艾米丽的儿童时期的情况,选项E“当她是一个少年的时候,她非常有创造力和乐于助人。”符合语境。故选E。
51.根据“It makes it possible for the women to transport up to five buckets each time. Besides, it is easy for them to repair the water carrier when it is broken as it is made of wood.”可知,此处是围绕运水器,选项B“所以艾米丽的发明是一个简单的运水器。”符合语境。故选B。
52.根据“Her latest project is a simple fridge that runs without electricity.”可知,此处应当介绍冰箱的能量来源,选项C“但是它只需要太阳能。”符合语境。故选C。
53.根据空格前三句“Emily is now a young woman. She is the winner of several prizes for her inventions. She is so successful.”可知,此处应当是介绍艾米丽的成功之处,选项D“她是被提名的全世界最佳十大年轻人之一。”符合语境。故选D。
54.C 55.B 56.D 57.C 58.B
【导语】本文主要介绍了橡胶雨衣是如何被发明的。
54.细节理解题。根据“The rubber (橡胶) raincoat was invented by Macintosh in 1823.”及“Macintosh was a worker in an eraser factory in England.”可知,橡胶雨衣是由一位英国橡皮工厂的工人Macintosh发明的,因此被发明于英国。故选C。
55.细节理解题。根据“He brought a lot of things from South America. Rubber was one of them, but people didn’t know the use of rubber at that time.”可知,哥伦布从南美洲带回了橡胶。故选B。
56.细节理解题。根据“Macintosh was a worker in an eraser factory in England.”可知,Macintosh是英国一家橡皮擦工厂的工人。故选D。
57.细节理解题。根据“He wore the ‘rubber coat’ on rainy days and took a walk outdoors, to test if it could really keep off the rain.”可知,他在雨天穿上“橡胶外套”到户外散步,是为了测试它是否真的能挡雨。故选C。
58.细节理解题。根据“The rubber raincoat was created in this way by chance.”可知,橡胶雨衣是被偶然创造出来的。故选B。
59.C 60.B 61.B 62.D 63.A
【导语】本文主要介绍了来自深圳的13岁中学生张发明了一种智能机器人,它能帮助收集学生的作业。
59.细节理解题。根据“he got the first prize in the 20th Guangdong Provincial Children’s Invention Awards”可知他赢得的是发明奖。故选C。
60.细节理解题。根据“This efficient robot can collect homework in a short time without making any mistakes”可知这个高效的机器人可以在短时间内收集家庭作业,不会出错,可以节约时间。故选B。
61.细节理解题。根据“Each student’s notebook has a special RFID tag”可知每个学生的笔记本上都有一个特殊的RFID标签,即②;根据“the machine ‘sees’ the notebook”可知机器就会“看到”笔记本,即①;根据“Teachers can check who hasn’t turned in homework by connecting their phones with the robot through Wi-Fi.”可知老师们可以通过Wi-Fi将手机与机器人连接,检查谁没有交作业,即③。故选B。
62.推理判断题。根据“Many teachers speak highly of the robot after using it and they think Zhang will create more useful AI tools to make life easier.”可知许多老师在使用机器人后对其给予了高度评价,他们认为张将创造更多有用的人工智能工具,让生活变得更轻松,可见老师认为他很有创造力。故选D。
63.推理判断题。根据“Many teachers speak highly of the robot after using it and they think Zhang will create more useful AI tools to make life easier”并通读文章可知,他通过自己的创造力发明了一种智能机器人,获得了发明奖,得到了老师的赞扬,可推知学校会鼓励更多学生进行创造。故选A。
64.C 65.A 66.B 67.B 68.C
【导语】本文讲的是未来的一些发明,包括水下城市,3D打印食物和飞行汽车。
64.细节理解题。根据第二段“As the world’s population increases, there’s less space for us to build houses. So, it’s believed that one day we could live underwater.”可知因为人口的增加,我们建房子的空间越来越少,所以需要建立水下城市。故选C。
65.细节理解题。 根据第二段“These underwater buildings will be made of special material. It is possible for us to make the rooms bigger or smaller.”可知这些水下城市的建筑是由特殊的材料制成的,这些材料可以让房间变大变小,所以是形状上的改变。故选A。
66.细节理解题。根据最后一段“People will spend less time on traffic, probably cutting a 2 -hour taxi ride into a 15- minute one.”可知人们乘坐飞行汽车可以大大缩短时间,两小时的车程只需要15分钟就可以了。故选B。
67.细节理解题。根据第三段“3 D printed foods can always have the same tastes as the recipes (配方).”可知3D打印的食物总是可以有与食谱相同的味道。故选B。
68.最佳标题题。结合全文可知本文讲的是未来的一些发明。故选C。
69.D 70.B 71.C 72.A
【导语】本文介绍了英国红松鼠因灰松鼠的竞争而濒危的现状,以及科学家开发的AI系统能够通过识别松鼠种类、控制食物分配等措施保护红松鼠种群。
69.词句猜测题。根据“This virus doesn’t harm grey squirrels, but it can be dangerous for red squirrels.”“However, scientists have developed a system (系统) to help boost red squirrel numbers.”和“With the help of AI, the number of red squirrels might rise soon”可知,这个系统有助于提高松鼠的数量,因此boost意为“提高”。故选D。
70.细节理解题。根据“The aim of the system is to help red squirrels by giving them more food, while stopping grey squirrel population from getting even bigger.”可知,系统可以给红松鼠更多的食物(①);根据“The AI system has been trained to look at photos of squirrels and tell red squirrels from grey squirrels.”可知,系统可以通过照片识别红松鼠(②);根据“To stop grey squirrel population getting bigger, the AI system can offer grey squirrels a kind of special food that stops them having babies.”可知,系统可以为灰松鼠提供一种特殊的食物,阻止它们生育(④)。故选B。
71.推理判断题。根据“What’s next ”可知,文章通过提问开始第三段。故选C。
72.主旨大意题。根据“It’s also about learning to protect wildlife with technology.”可知,本文主要介绍了如何利用科技手段帮助濒危动物。故选A。
73.B 74.D 75.C 76.B 77.A
【导语】本文是一篇记叙文,报道了中国第40次南极科考队的任务与挑战。科学家们在极寒环境中建立气象站、监测温室气体和臭氧层,以研究气候变化对南极的影响。尽管暴风雪等极端天气增加了工作难度,团队仍成功收集关键数据,凸显南极作为全球气候研究核心区域的重要性,并赞扬了科研人员在艰苦条件下的奉献精神。
73.细节理解题。根据“Our main jobs in Antarctica were to watch the weather and to build weather st
同课章节目录