2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷02(浙江卷)(原卷+解析)

文档属性

名称 2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷02(浙江卷)(原卷+解析)
格式 zip
文件大小 598.4KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-10-19 21:48:46

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷02(浙江卷)
全解全析
注意事项:
1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。
2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0. 5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整,笔迹清楚。
3. 请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。
4. 作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。
5. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C.
1.Where does the man prefer to go for further study
A.Italy. B.France. C.Ireland.
【答案】A
【原文】W: Hi, Sam. Where are you going for further education France, Italy or Ireland
M: Well, I prefer Italy, because it has rich history and amazing art. Which one do you prefer
W: I like France best because I can often visit the Louvre Museum.
2.What is the man going to do this Saturday
A.Go swimming. B.Go hiking. C.Go to a library.
【答案】B
【原文】W: Sophie and I are going swimming this Saturday. Would you like to join us
M: Thanks for your invitation, but I promised Emily to go hiking with her this Saturday. How about going to the library together on Sunday
W: Okay.
3.Who is the man talking to
A.His aunt. B.The headmaster. C.A school bus driver.
【答案】C
【原文】M: Can you stop at Lincoln Street, Mrs. Green I’m going to my aunt’s.
W: Sorry, Liam. The bus line is fixed by the headmaster. I’m not allowed to change it.
M: Understood.
4.Where were the speakers in the morning
A.In a theatre. B.In a shopping center. C.In a restaurant.
【答案】B
【原文】M: What a great performance it was! It felt like we were seeing a play in the theatre.
W: Exactly! It’s really a great idea to set up a stage in the shopping center.
M: Let’s go back there after lunch.
5.What does the man think of the weather
A.Relaxing. B.Satisfying. C.Upsetting.
【答案】C
【原文】M: What horrible weather! Rainy days really put me in a bad mood.
W: Well, on the contrary, I love rainy days. It makes me calm and relaxed, forgetting all my worries and enjoying the rain.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6和7题。
6.When will the wedding cake be served
A.At 4:00 p.m. B.At 8:00 p.m. C.At 8:30 p.m.
7.What will the man's cousin do at the wedding
A.Organize the dinner. B.Play in the live band. C.Take care of the music.
【答案】6.B 7.C
【原文】M: The wedding ceremony will end at 4:00 p.m. Dinner will start at 6:00 p.m. The wedding cake will be served half an hour before the first dancing.
W: When will the dancing start
M: The first dance between the bride and bridegroom is scheduled for 8:30. Everyone else can join in the second dance.
W: Will you take care of the music
M: No, I'm in charge of the dinner. My cousin Lynn will look after the music. There will be a live band attending the ceremony.
W: That’s cool!
听第7段材料,回答第8至10题。
8.Which class are the speakers doing the project for
A.History. B.Science. C.Social studies.
9.Why does the man refuse to consider Benjamin Franklin as a good choice
A.The class have known a lot about him.
B.Another group has chosen to study him.
C.His personal life is not attractive enough.
10.What do the speakers finally decide to write about
A.Elon Musk. B.Nikola Tesla. C.Thomas Edison.
【答案】8.C 9.A 10.B
【原文】M: Lucy, we have to write about one of “History’s Greatest Inventors”.
W: Yes, I'm excited about this homework for social studies. So, who do we focus on
M: Mr. White said we should write about their lives as well as their scientific achievements.
W: What about Benjamin Franklin His personal life is quite interesting.
M: We studied him for the end-of-term exam last year, remember I'm afraid we can’t tell the class anything new.
W: Thomas Edison
M: I heard Fiona and George would choose him for their presentation.
W: What about Edison’s big competitor, Nikola Tesla
M: Oh, that’s a good idea. I read a book about him a couple of years ago. He's the guy Elon Musk’s car company is named after.
W: Wow! I can’t wait to know more about him.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What's the man
A.A radio host. B.A shop assistant. C.A supermarket manager.
12.Where did the woman meet the kind girl
A.In a parking lot. B.At Sam's house. C.Outside a supermarket.
13.What's the woman going to do
A.Find the girl. B.Pay for the bag. C.Pass on the kindness.
【答案】11.A 12.C 13.C
【原文】M: Good morning! You’re on the air! What song would you like to hear
W: Good morning! I’d like to request a song “A World Full of Kindness”.
M: And who would you like to send it out to
W: It’s for a kind girl I met outside the Sam’s supermarket yesterday.
M: What did she do
W: When I walked toward the parking lot after shopping, my bag tipped over and all the things in it dropped onto the ground. This kind girl walked over and helped me.
M: Oh, that’s so nice of her!
W: Yeah, not only did she help me pick up the items, but she also gave me a large bag and insisted I keep it.
M: Did you take it
W: Yes, I accepted her offer and she really made my day.
M: It seems she was an angel to you.
W: Exactly. I decided to pay it forward.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.Where is the woman going to volunteer
A.In Central America. B.In Europe. C.In South Africa.
15.What will the woman mainly do as a volunteer
A.Take photos. B.Access information. C.Cook for the team.
16.What does the woman pay the charity for
A.Flight tickets. B.Living expenses. C.Research equipment.
17.How does the woman feel
A.Excited. B.Nervous. C.Bored.
【答案】14.C 15.A 16.B 17.A
【原文】W:I’m going to spend six weeks as a volunteer whale watcher next June.
M:Cool! Where will you go
W:Originally, I wanted to go to Central America, but then I read about Greece in southern Europe, where June is a perfect time for whale watching.
M:I love Greek culture.
W:Me, too. But Tracy told me the whales off the coast of South Africa were amazing.
M:So, what’s your final decision
W:Well, South Africa. Because Tracy was there last year and she strongly recommended it.
M:What will you do there
W:I will spend most of the time taking pictures of the whales we encounter. And I’ll do some paper work, too.
M:That will be fun!
W:I guess so. I’m looking forward to it.
M:Will you pay for your room and meals there
W:Sure, I’ll give $200 per week to the whale charity and they’ll arrange my accommodation and meals.
M:That’s affordable.
W:Yeah. It will be quite an adventure and I’ll make new friends there, too.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.Why did Alpine farmers originally use cowbells
A.To decorate the cattle. B.To track their cattle. C.To celebrate traditions.
19.What is mentioned about the tone of cowbells
A.Farmers change the tone yearly.
B.Each cowbell has a different tone.
C.The tone represents the size of the cow.
20.Why are Swiss cowbells expensive
A.They are made of costly metals.
B.They were produced long ago.
C.They are handmade and culturally significant.
【答案】18.B 19.B 20.C
【原文】
M:The origins of the Swiss cowbell date back centuries, to be exact, over 900 years. As Alpine farmers moved their cattle between high and low grasslands, they needed a reliable means to track them. The cowbell, with its ring, provided just that. Each bell has a unique tone that identifies any individual cow. Over time, it changed, not just in form but in significance, integrating itself into Swiss culture. For the Swiss, cowbells are symbolic of their connection with nature, their deep-rooted traditions, and the beauty of the Alps.
There are only about six main cowbell makers left in Switzerland. The bells are handmade and can last for decades. Craftsmanship is highly valued. For travellers, Swiss cowbells have become beloved souvenirs. They’re not just reminders of a trip, but a slice of Swiss tradition. Whether hung on doorways or displayed on shelves, they serve as a symbol of the Alps’ breathtaking scenery and calmness it brings.
Given the craftsmanship and cultural importance, genuine Swiss cowbells don’t come cheap. While Swiss cowbell prices vary based on size, material, and delicacy of design, some can cost hundreds, if not thousands, of Swiss francs. It’s a worthy price for a piece of Swiss heritage.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
Volunteering abroad
Volunteering abroad is a selfless act of serving communities overseas. Every year hundreds of thousands of people volunteer across the globe. Here we have listed some of the top countries whose people are participating in volunteering abroad activities.
If you’ve resolved to travel and make a difference this year, there’s no shortage of amazing volunteer abroad programs awaiting you.
GoEco: If you want to work with animals, GoEco’s Marine and Turtle Conservation program in the Maldives, Wildlife Animal Reserve in Australia, or Amazon Wildlife Reserve in Peru is worth a visit! Projects Abroad: If you’re a doctor, nurse, dentist, or other healthcare professional, you will find a ton of medical volunteer opportunities with Projects Abroad.
Volunteer abroad programs
International TEFL Academy: If you’re interested in teaching English abroad, join the International TEFL Academy (ITA).Through ITA, you can get paid to live abroad as a professional English teacher in a country like Spain, Thailand, or Costa Rica. Maximo Nivel: Dive into the rich traditions of indigenous (土著的) communities through Maximo Nivel’s volunteer programs in Guatemala and Peru. Live and work alongside Mayan and Andean families, engaging in daily activities such as agriculture and traditional weaving (编织).
For those who still haven’t experienced the joy and satisfaction of volunteering abroad, it’s never too late to start! You can always make up your mind and be a part of it.
21.How much higher is the USA’s volunteering abroad rate than Australia’s
A.3%. B.4%. C.38%. D.42%.
22.Which offers wildlife protection programs
A.International TEFL Academy. B.Projects Abroad.
C.Maximo Nivel. D.GoEco.
23.What can the volunteers of Maximo Nivel gain
A.Overseas teaching experience. B.Modern weaving techniques.
C.Deep cultural engagement. D.Chances for a health check-up.
【答案】21.B 22.D 23.C
【解析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了国外志愿服务的项目及相关机构。
21.细节理解题。根据图表,美国(The USA)的海外志愿服务率约为42%,澳大利亚(Australia)的约为38%,两者差值为4%。故选B。
22.细节理解题。根据表格第一行中“GoEco: If you want to work with animals, GoEco’s Marine and Turtle Conservation program in the Maldives, Wildlife Animal Reserve in Australia, or Amazon Wildlife Reserve in Peru is worth a visit!(GoEco:如果你想和动物一起工作,GoEco在马尔代夫的海洋和海龟保护项目、澳大利亚的野生动物保护区或秘鲁的亚马逊野生动物保护区值得一游!)”可知,GoEco提供野生动物保护项目。故选D。
23.细节理解题。根据表格最后一行中“Maximo Nivel: Dive into the rich traditions of indigenous (土著的) communities through Maximo Nivel’s volunteer programs in Guatemala and Peru. Live and work alongside Mayan and Andean families, engaging in daily activities such as agriculture and traditional weaving (编织).(Maximo Nivel:通过Maximo Nivel在危地马拉和秘鲁的志愿者项目,深入体验土著社区的丰富传统。与玛雅和安第斯家庭一起生活和工作,参与农业和传统编织等日常活动。)”可知,Maximo Nivel的志愿者可以深入参与文化活动。故选C。
B
It was a sunny winter day. I had gone up and down the tower when, outside the little door at the foot, a blind man came toward me. He was a pale, thin man with dark glasses. He kept close to the inner wall of the courtyard. On reaching the door, he touched it and sharply turned inside. In a moment, he disappeared up the staircase. I stood still, looking at the little sign that said “To the Tower… ” I felt obliged to follow.
I didn’t follow closely. I caught up with him in the ticket office. There I was surprised to see the attendant selling him a ticket as though he were any other visitor. With the ticket in one hand and touching the wall with the other, he reached the staircase leading to the hallway.
“That man is blind,” I said to the attendant, but he showed no concern. “He’s blind,” I repeated. He didn’t answer, looking at me vacantly.
“Perhans he wants to jump,” I said. But his chair was too comfortable. He didn’t stir. He still looked down at a crossword puzzle he had begun. I turned toward the staircase.
“The ticket,” the attendant said, rising from his chair. It seemed the only thing that could move him. After purchasing my ticket, I hurried up the staircase.
The man hadn’t gone as far as I imagined. After ten minutes, I approached him. “Excuse me,” I said as politely as I could, “but I am very curious to know why you came up.”
“You’d never guess,” he said.
“Not the view, I take it, or the fresh air on this winter day,” I said.
He smiled. “Coming up the stairs, one can feel the change-the coo staircase suddenly becomes quite warm, —and how up here behind the wall there is shade, but as soon as one goes opposite a narrow window one finds the sun. In all of Siena there is no place so good as here.”
He moved into the sunlight. Then he stepped into the shade. “Light, shade, light, shade,” he said, and seemed as pleased as a child who, in a game of hopscotch, jumps from square to square.
We went down the tower together. I left him, gladdened as one can only be by the sunlight.
24.Why did the author follow the blind man
A.To offer timely help. B.To satisfy his curiosity.
C.To teach him a lesson. D.To prevent him from climbing up.
25.What was the attendant’s attitude to visitors
A.Enthusiastic. B.Concerned. C.Indifferent. D.Skeptical.
26.What encouraged the blind man to climb the tower
A.The fresh air on the top. B.The pleasant childhood memories.
C.The fantastic view from the tower. D.The striking contrast between light and shade.
27.What message does the writer want to convey in the text
A.Nature is the best gift for humanity.
B.When one door shuts, another opens in life.
C.Every individual can appreciate beauty in life.
D.The disadvantaged deserve care from the society.
【答案】24.A 25.C 26.D 27.C
【解析】这是一篇记叙文。本文讲述了一次作者看到一个盲人买票到塔上去参观,他很好奇于是就跟上去,后来得知原来盲人是来塔上感受光影变化的,盲人也能感受到世界的美好。
24.推理判断题。由文章第一段“On reaching the door, he touched it and sharply turned inside. In a moment, he disappeared up the staircase. I stood still, looking at the little sign that said ‘To the Tower… ’ I felt obliged to follow.(一到门口,他就碰了碰门,猛地转了个身。过了一会儿,他消失在楼梯上。我站着不动,看着写着“去塔楼……”的小牌子,我觉得有必要跟着走。)”以及后文推测可知,作者跟随盲人是为了及时为他提供帮助。故选A项。
25.推理判断题。由文章第三段“He didn’t answer, looking at me vacantly.(他没有回答,茫然地看着我。)”以及第四段“He still looked down at a crossword puzzle he had begun. I turned toward the staircase.(他仍然低头看他开始玩的填字游戏。我转向楼梯。)”可知,服务人员对来访者漠不关心。故选C项。
26.细节理解题,由文章倒数第三段“He smiled. ‘Coming up the stairs, one can feel the change-the cool staircase suddenly becomes quite warm, —and how up here behind the wall there is shade, but as soon as one goes opposite a narrow window one finds the sun. In all of Siena there is no place so good as here.’(他笑了。“走上楼梯,你可以感觉到变化——凉爽的楼梯突然变得相当温暖,墙后有树荫,但只要你走到一扇狭窄的窗户对面,就会发现阳光。在整个锡耶纳,没有比这里更好的地方了。”)”以及倒数第二段“Light, shade, light, shade,(光,阴影,光,阴影,)”可知,明暗之间的鲜明对比促使盲人爬上了那座塔。故选D项。
27.推理判断题。由文章倒数第二段“He moved into the sunlight. Then he stepped into the shade. ‘Light, shade, light, shade,’ he said, and seemed as pleased as a child who, in a game of hopscotch, jumps from square to square.(他走向阳光。然后他走到阴凉处。“光,阴影,光,阴影”他说,似乎很高兴,就像一个孩子在跳房子游戏中从一个广场跳到另一个广场一样。)”以及上下文可知,文章主要讲述了一次作者看到一个盲人买票到塔上去参观,他很好奇于是就跟上去,后来得知原来盲人是来塔上感受光影变化的,盲人也能感受到世界的美好,从而表达每个人都能欣赏生活中的美。故选C项。
C
We often find it hard to tear our eyes away from screens — an urge so intense that it messes with our focus and our cognitive (认知的) health, which is known as “brain rot”. The Oxford Dictionary defines it as the degradation of mental state due to overconsumption of online content. It refers to the dull stuff on social media and its negative impact on brain health.
“There’s an arms race to develop digital content and platforms that can grab people’s attention and compete in a digital market,” says Adam Leventhal, a professor at the University of Southern California. “Digital content and platforms that win the arms race are increasingly addictive.” Dr. Leventhal adds, “They pull people into ‘digital addiction’ and expose consumers to unhealthy content.”
Though not an official diagnosis (诊断), “brain rot” can cause cognitive and emotional problems. “Too much screen time can negatively affect attention, concentration, learning, memory, emotional regulation, and social functioning,” Dr. Manwell says. “Brain rot” occurs as screen time replaces activities beneficial to the brain, such as exercise and socializing. Passive, rapid scrolling while multitasking or trying to work or study at the same time also contributes, resulting in divided and reduced attentional resources and leading to poorer learning and memory capabilities. Manwell says, “There are often also corresponding effects on the brain such as reduced gray matter and white matter, leading to damaged processing capacity and efficiency.”
To fight against “brain rot”, changes can be made. Manwell suggests altering digital media habits, like taking screen breaks and limiting certain apps. There are apps to track screen time and enforce digital detox. For long-term improvement, Manwell recommends replacing screen time with activities like meditation, exercise, and learning new skills. If screen use is work-related, find alternatives like printing materials or having in-person meetings. When on a screen, focus merely on the task to decline multitasking’s negative effects. Overall, being aware and making lifestyle adjustments can help prevent and reverse (逆转) the impact of “brain rot”.
28.According to the text, what do we know about “brain rot”
A.A kind of serious disease officially diagnosed by doctors.
B.The loss of cognitive abilities caused by using digital platforms.
C.The negative impact of overusing digital devices on physical health.
D.The decline of mental well-being due to overconsuming online materials.
29.What can we infer from Adam Leventhal’s words
A.The competition among digital contents and platforms is fierce.
B.Digital platforms are developed to help people improve their mental health.
C.The digital content that wins the attention competition is usually less addictive.
D.The development of digital content and platforms leads to some negative effects.
30.What does the underlined phrase “digital detox” in paragraph 4 mean
A.Using digital devices frequently. B.Taking a break from digital devices.
C.Giving up using digital technologies. D.Replacing with advanced digital products.
31.What is the main theme of the text
A.The harms and solutions of “brain rot”. B.The effect of addictive digital platforms.
C.The importance of socializing in daily life. D.The impact of “brain rot” on digital device.
【答案】28.D 29.D 30.B 31.A
【解析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了过度使用数字设备导致的“脑退化”现象,其成因,并提出应对策略。
28.细节理解题。根据第一段“We often find it hard to tear our eyes away from screens — an urge so intense that it messes with our focus and our cognitive health, which is known as “brain rot”. The Oxford Dictionary defines it as the degradation of mental state due to overconsumption of online content. It refers to the dull stuff on social media and its negative impact on brain health. (我们常常发现很难将目光从屏幕上移开 —— 这种冲动如此强烈,以至于扰乱了我们的注意力和认知健康,这就是所谓的“脑疲劳”。《牛津词典》将其定义为由于过度消费网络内容而导致的精神状态退化。它指的是社交媒体上的那些无趣内容,以及这些内容对大脑健康产生的负面影响。)”可知,brain rot是由于过度消费网络材料导致的心理健康下降。故选D。
29.推理判断题。根据第二段中““Digital content and platforms that win the arms race are increasingly addictive.” Dr. Leventhal adds, “They pull people into ‘digital addiction’ and expose consumers to unhealthy content.” (“在数字竞争中胜出的数字内容和平台正变得越来越容易让人上瘾。”莱文索尔博士补充道,“它们将人们拖入‘数字成瘾’的漩涡,并让消费者接触到不健康的内容。”)”可知,数字内容和平台的发展导致了一些负面影响。故选D。
30.词句猜测题。根据第四段中“Manwell suggests altering digital media habits, like taking screen breaks and limiting certain apps. There are apps to track screen time and enforce digital detox. (Manwell建议改变数字媒体习惯,比如屏幕休息和限制某些应用程序。有一些应用程序可以跟踪屏幕时间并强制进行digital detox。)”可知,Manwell建议限制使用屏幕时间,可推测出digital detox意思是“远离数字设备,从数字设备中休息一下”,与Taking a break from digital devices意思相符。故选B。
31.主旨大意题。通读全文,根据第一段“We often find it hard to tear our eyes away from screens — an urge so intense that it messes with our focus and our cognitive health, which is known as “brain rot”. The Oxford Dictionary defines it as the degradation of mental state due to overconsumption of online content. It refers to the dull stuff on social media and its negative impact on brain health. (我们常常发现很难将目光从屏幕上移开 —— 这种冲动如此强烈,以至于扰乱了我们的注意力和认知健康,这就是所谓的“脑疲劳”。《牛津词典》将其定义为由于过度消费网络内容而导致的精神状态退化。它指的是社交媒体上的那些无趣内容,以及这些内容对大脑健康产生的负面影响。)”可知,文章先是详细阐述了brain rot是什么以及它会引发认知和情感方面的问题等一系列负面后果, 比如影响注意力、 学习、记忆等,后面又着重介绍了为对抗brain rot可以采取的一些措施,像改变数字媒体使用习惯、用其他有益活动替代屏幕时间等。所以整体主题是围绕brain rot的危害以及解决办法展开的。故选A。
D
Researchers from the University of Florida studied what may cause people to choose unknown options over known ones, and they found that where the information comes from is important: when what you know comes from other people’s experiences, you’re more likely to explore new options.
They conducted a series of experiments. In one experiment, participants were asked to choose one of four cards on a computer screen. Each card hid an amount of money from 1 cent to 40 cents, and participants were told how much money was behind one of the cards in order to help them determine whether to explore and try another card in the hope of turning up more. Some participants were told the information came from another person taking part in the experiment; others were told it came from the computer.
Participants were almost twice as likely to explore an unknown card when the information about the known amount appeared to come from a player rather than the computer. As social beings, we consider other people’s experiences as part of our own, so we’re less likely to want to repeat them, even if the experiences are positive, the researchers find. It doesn’t seem to work the same way with computers.
Not surprisingly, the amount revealed also had an effect: participants were more willing to choose a different card — to explore, so to speak — when the known amount was low and less willing when it was high, no matter the source of the information. But when the revealed amount was in the middle, the human versus (对抗) computer effect became particularly evident.
The idea that the individual decision about whether to venture out has a social component could have practical implications, the researchers write. “For those seeking to encourage exploration in others, our findings offer a simple intervention: highlight the fact that existing information is available because of previous explorers.”
32.What mainly influenced the participants’ decisions in the experiment
A.The source of the information. B.The time reserved for each task.
C.The number of options provided. D.The reward for the correct choice.
33.At which known amount might the participants hesitate most
A.5 cents. B.10 cents. C.20 cents. D.35 cents.
34.What is the function of the last paragraph
A.To doubt an idea. B.To give a warning.
C.To note the study’s limitations. D.To suggest a practical application.
35.What is the best title for the text
A.Why we prefer familiar over foreign B.How rewards make us avoid unknowns
C.Why we go where no one’s gone before D.How others help us make better choices
【答案】32.A 33.C 34.D 35.C
【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了佛罗里达大学研究者探究人们选未知选项的原因,实验发现信息来源(他人经验更促探索)和已知金额有影响,还指出研究对鼓励他人探索有实际意义。
32.细节理解题。根据第一段“Researchers from the University of Florida studied what may cause people to choose unknown options over known ones, and they found that where the information comes from is important: when what you know comes from other people’s experiences, you’re more likely to explore new options.(佛罗里达大学的研究人员对人们为何会倾向于选择未知选项而非已知选项这一现象进行了研究,并得出结论:信息的来源至关重要:当你所掌握的信息来自他人的经验时,你就更有可能去探索新的选择)”可知,在该实验中,主要影响参与者决策的因素是信息的来源。故选A。
33.推理判断题。根据第四段“Not surprisingly, the amount revealed also had an effect: participants were more willing to choose a different card — to explore, so to speak — when the known amount was low and less willing when it was high, no matter the source of the information. But when the revealed amount was in the middle, the human versus (对抗) computer effect became particularly evident.(这并不令人意外的是,所透露的金额本身也产生了影响:当已知金额较低时,参与者更愿意选择另一张卡片——可以说是在进行探索;而当金额较高时,他们则不太愿意这样做。无论信息来自何处,这种影响都是如此。但当所透露的金额处于中间水平时,人与计算机之间的这种差异就表现得尤为明显了)”可知,已知金额处于中间水平时,人们在 “是否探索未知” 上的犹豫(受信息来源影响更显著)会更明显。故推测参与者在20美分上最为犹豫,故选C。
34.推理判断题。根据最后一段“The idea that the individual decision about whether to venture out has a social component could have practical implications, the researchers write. “For those seeking to encourage exploration in others, our findings offer a simple intervention: highlight the fact that existing information is available because of previous explorers.”(研究人员写道,关于个人是否要冒险这一决策本身其实也包含着社会层面的因素,这一观点可能会产生实际影响。“对于那些想要鼓励他人去探索的人来说,我们的研究结果提供了一种简单的干预措施:强调这样一个事实,即现有的信息之所以能够获取,是因为有之前的探索者做出过努力。”)”可知,最后一段的作用是为实际应用提供建议。故选D。
35.主旨大意题。根据第一段“Researchers from the University of Florida studied what may cause people to choose unknown options over known ones, and they found that where the information comes from is important: when what you know comes from other people’s experiences, you’re more likely to explore new options.(佛罗里达大学的研究人员对人们为何会倾向于选择未知选项而非已知选项这一现象进行了研究,并得出结论:信息的来源至关重要:当你所掌握的信息来自他人的经验时,你就更有可能去探索新的选择)”结合文章主要说明了佛罗里达大学研究者探究人们选未知选项的原因,实验发现信息来源(他人经验更促探索)和已知金额有影响,还指出研究对鼓励他人探索有实际意义。可知,C选项“我们为何要去那些无人涉足的地方”最符合文章标题。故选C。
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
I am a child of traditional book reading. I used to go through one book continuously from beginning to end, taking notes or highlighting lines before going on to the next book. It was a slow but deeper way to absorb a book. 36 My struggle with Dostoevsky’ s The Brothers Karamazov early on is a good example.
After college, my job involved reading a lot of background materials for projects. Many nights I stayed awake till past midnight leafing through pages. 37 It helped me breeze through my reading requirements. However, for books I was genuinely passionate about, I switched to a slower pace, and still read one book at a time.
38 I no longer stick to one book, but jump between them, spending about half an hour on each. Currently, I’m reading six books in various stages, with more lined up to start soon. My speed reading skills help me scan quickly without losing comprehension. I can easily switch to slow reading mode whenever needed.
Recently, I learnt from a journal that my previous reading method is known as “Blocked Practice”, which involves studying one topic thoroughly before moving on to another. 39 However, it tends to restrict how you apply knowledge in new and varied situations.
On the other hand, the “mixing it up” approach, also referred to as “Interleaved Practice”, could produce dramatic, long-lasting learning benefits. By switching between topics, readers can make connections between ideas and skills. 40 Over time, readers could be more capable of solving problems critically. If this is true, then my evolution as a reader of books has been in the right direction all along.
A.It helps widen perspectives.
B.This method has its limitations.
C.That was when I took up speed reading.
D.I’m not great at trying out different reading styles.
E.That’s why it took me months to finish heavy books.
F.Nowadays I’ ve acquired the habit of multiple book reading.
G.This approach can be effective for mastering individual concepts.
【答案】36.E 37.C 38.F 39.G 40.A
【解析】本文是一篇说明文。作者通过分享自己的阅读经历,探讨了不同的阅读方法及其对学习和理解的影响。
36.上文提到“It was a slow but deeper way to absorb a book(这是一种缓慢但能更深入地吸收书籍内容的方式)”,说明作者之前的阅读方式较慢。后文“My struggle with Dostoevsky’s The Brothers Karamazov early on is a good example(我早期阅读陀思妥耶夫斯基的《卡拉马佐夫兄弟》时的艰难经历就是一个很好的例子)”,表明因为阅读方式慢,读厚书很费劲。选项E“That’s why it took me months to finish heavy books(这就是为什么我花了几个月时间才读完那些厚书)”中的“That’s why”承接上文的慢阅读方式,“took me months to finish heavy books”与后文读《卡拉马佐夫兄弟》的艰难相呼应。故选E。
37.前文说“Many nights I stayed awake till past midnight leafing through pages(很多个夜晚,我都熬夜到午夜过后,翻阅着书页)”,表明为了工作阅读量很大。后文“It helped me breeze through my reading requirements(它帮助我轻松完成了阅读任务)”,说明有一种方法让阅读变得轻松。选项C“That was when I took up speed reading(就在那时我开始了速读)”中的“took up speed reading”解释了能轻松完成阅读任务的原因,符合语境。故选C。
38.后文“I no longer stick to one book, but jump between them, spending about half an hour on each. Currently, I’m reading six books in various stages, with more lined up to start soon. (我不再只专注于一本书,而是在几本书之间切换,每本花大约半个小时。目前,我正在读六本书,处于不同的阶段,还有更多的书即将开始。)”,说明现在的阅读习惯是同时读多本书。选项F“Nowadays I’ve acquired the habit of multiple book reading(如今我养成了同时阅读多本书的习惯)”,准确概括了后文的内容,引出下文。故选F。
39.根据下文“However, it tends to restrict how you apply knowledge in new and varied situations.(然而,它往往会限制你在新的和不同的情况下应用知识的方式。)”中的转折和提到的“Blocked Practice(集中练习法)”的局限性可知,空格处的句子应该提到“集Blocked Practice(集中练习法)”的好处,G项“This approach can be effective for mastering individual concepts.(这种方法对于掌握单个概念是有效的。)”提到“Blocked Practice(集中练习法)”对掌握单个概念的作用,符合语境。故选G项。
40.前文提到“Interleaved Practice(交叉练习法)”的好处“could produce dramatic, long - lasting learning benefits. By switching between topics, readers can make connections between ideas and skills(可以产生显著的、持久的学习效果。通过在不同主题之间切换,读者可以在不同的想法和技能之间建立联系)”。选项A“It helps widen perspectives(它有助于拓宽视野)”,进一步说明了交叉练习法的好处,与前文内容相呼应,it代指上文的“Interleaved Practice”。故选A。
第三部分:语言运用(共两节,满分 30分)
第一节:(共15小题;每小题 1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
One ordinary afternoon, seeking an old novel for research, I wandered into a cluttered secondhand bookstore. When I 41 the dusty shelves, a familiar spine (书脊) caught my eye. My heart 42 a beat — it was a childhood 43 I hadn’t seen in decades — the very copy that had been stolen from my school bag. 44 nostalgia (怀旧), I bought it immediately.
Back at my desk, I carefully opened the 45 cover. What I saw left me breathless. There, on the first page, was my 46 childhood signature. But beneath it, unmistakable in its flowing writing, was my grandfather’s 47 , written when he first 48 it to me: “I really hope at many years later this book will once again fall into your hands, and you’ll read it again.”
A wave of 49 washed over me. I recalled my childish 50 when the book was lost, and Grandpa’s 51 words: “Don’t cry, little one. Perhaps it’s just on an adventure, learning new stories to share.” Now, holding this tangible piece of my past, his hopeful wish felt like a 52 fulfilled. The book had completed its long, unexpected 53 , guided by an 54 thread of love. Grandpa’s simple words was no longer cannot 55 . Sometimes, love truly does find its way back home, even through the yellowed pages of a forgotten book.
41.A.cleaned B.searched C.repaired D.painted
42.A.skipped B.ached C.raced D.stopped
43.A.favorite B.puzzle C.original D.annoyance
44.A.Overcome with B.Relieved from C.Burdened with D.Flooded into
45.A.new B.expensive C.worn D.colorful
46.A.clear B.faded C.bright D.large
47.A.note B.letter C.message D.diary
48.A.sold B.returned C.lent D.gifted
49.A.pride B.excitement C.laughters D.memories
50.A.joy B.despair C.shame D.calm
51.A.harsh B.cold C.strict D.gentle
52.A.story B.miracle C.dream D.problem
53.A.task B.secret C.journey D.mistake
54.A.invisible B.inappropriate C.inflexible D.invaluable
55.A.create B.maintain C.break D.strengthen
【答案】
41.B 42.A 43.A 44.A 45.C 46.B 47.C 48.D 49.D 50.B 51.D 52.B 53.C 54.A 55.C
【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在旧书店重获童年被偷书籍并发现爷爷寄语的故事。
41.考查动词词义辨析。句意:当我搜索布满灰尘的书架时,一个熟悉的书脊吸引了我的目光。A. cleaned打扫;B. searched搜索;C. repaired修理;D. painted粉刷。根据上文“seeking an old novel for research”和下文“the dusty shelves, a familiar spine (书脊) caught my eye”可知,作者在搜索书架。故选B。
42.考查动词词义辨析。句意:我的心跳漏了一拍——那是我几十年没见过的童年最爱——正是从我书包里被偷的那本。A. skipped跳过;B. ached疼痛;C. raced比赛;D. stopped停止。根据下文“a beat — it was a childhood 3   I hadn’t seen in decades — the very copy that had been stolen from my school bag”可知,看到多年未见且曾丢失的童年书籍时,内心会产生意外、激动的情绪,心跳漏了一拍。故选A。
43.考查名词词义辨析。句意同上。A. favorite最爱;B. puzzle难题;C. original原创作品;D. annoyance恼怒。根据下文“I hadn’t seen in decades”和“I bought it immediately”可知,这是作者童年最喜欢的书。故选A。
44.考查动词短语辨析。句意:我满怀怀旧之情,立刻买了下来。A. Overcome with被……压倒;B. Relieved from解除;C. Burdened with负担;D. Flooded into涌入。根据下文“nostalgia (怀旧), I bought it immediately”可知,作者满怀怀旧之情。故选A。
45.考查形容词词义辨析。句意:回到书桌前,我小心翼翼地打开磨损的封面。A. new新的;B. expensive昂贵的;C. worn磨损的;D. colorful多彩的。根据上文“secondhand bookstore”和“I hadn’t seen in decades — the very copy that had been stolen from my school bag”可知,这本书是旧的,封面应是“磨损的”。故选C。
46.考查形容词词义辨析。句意:在第一页上,是我褪色的童年签名。A. clear清晰的;B. faded褪色的;C. bright明亮的;D. large大的。根据上文“I hadn’t seen in decades — the very copy that had been stolen from my school bag”和下文“childhood signature”可知,因为是童年签名,所以褪色了。故选B。
47.考查名词词义辨析。句意:但在它下面,用流畅的笔迹清晰无误的是我爷爷的寄语,这是他第一次把书送给我时写的:“我真的希望多年后这本书能再次落入你手中,你会再读一遍。”A. note便条;B. letter信;C. message留言,寄语;D. diary日记。根据上文“There, on the first page, was my  6   childhood signature. But beneath it, unmistakable in its flowing writing, was my grandfather’s”和下文“I really hope at many years later this book will once again fall into your hands, and you’ll read it again.”可知,祖父写下的是带有情感和期望的简短寄语。故选C。
48.考查动词词义辨析。句意同上。A. sold卖;B. returned返回;C. lent借出;D. gifted赠送。根据下文“it to me”可知,这本书是爷爷送给作者的。故选D。
49.考查名词词义辨析。句意:一阵回忆涌上心头。A. pride骄傲;B. excitement兴奋;C. laughters笑声;D. memories回忆。根据下文“I recalled my childish 10 when the book was lost”可知,回忆涌上作者心头。故选D。
50.考查名词词义辨析。句意:我想起书丢失时我孩子气的绝望,以及爷爷温和的话语:“别哭,小家伙。”A. joy快乐;B. despair绝望;C. shame羞愧;D. calm冷静。根据下文“when the book was lost”可知,书丢失时作者感到绝望。故选B。
51.考查形容词词义辨析。句意同上。A. harsh严厉的;B. cold寒冷的;C. strict严格的;D. gentle温和的。根据下文“Don’t cry, little one. Perhaps it’s just on an adventure, learning new stories to share.”可知,爷爷的话语是温和的。故选D。
52.考查名词词义辨析。句意:现在,拿着我过去的这件实物,他充满希望的愿望就像一个奇迹实现了。A. story故事;B. miracle奇迹;C. dream梦想;D. problem问题。根据上文“I hadn’t seen in decades — the very copy that had been stolen from my school bag”、“I really hope at many years later this book will once again fall into your hands, and you’ll read it again”和下文“The book had completed its long, unexpected   13  , guided by an   14  thread of love.”可知,书籍丢失几十年后,竟能再次回到作者手中,且恰好印证了祖父“我真的希望多年后这本书能再次落入你手中,你会再读一遍。”的愿望,这是偶然且令人惊喜的事,像“奇迹”一样。故选B。
53.考查名词词义辨析。句意:这本书在爱的无形线索指引下,完成了漫长而意想不到的旅程。A. task任务;B. secret秘密;C. journey旅程;D. mistake错误。根据上文“I hadn’t seen in decades — the very copy that had been stolen from my school bag”和“The book had completed its long, unexpected”可知,书籍从作者手中丢失,经过多年流转,最终回到作者身边,这一过程如同“旅程”。故选C。
54.考查形容词词义辨析。句意同上。A. invisible无形的;B. inappropriate不合适的;C. inflexible不灵活的;D. invaluable无价的。根据下文“thread of love”可知,爱是无形的。故选A。
55.考查动词词义辨析。句意:祖父简单的话语再也不会落空了。A. create创造;B. maintain维持;C. break打破;D. strengthen加强。根据上文“his hopeful wish felt like a  12  fulfilled.”可知,祖父希望书能回到作者手中的愿望已经实现,所以他的话没有“落空”。故选C。
第二节:(10个小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
This summer, an immersive (沉浸式的) light show 56 (inspire) by the ancient Chinese myth The Classic of Mountains and Seas has attracted young audiences at Beijing Fun, a cultural-commerce block in downtown Beijing. It has led to a significant increase in visitors — especially families 57 children.
Beijing Fun is a model urban renewal project and integrates historic buildings, among 58 the Quanyechang building is the most famous one. Constructed in the late Qing Dynasty as a commercial hall, it 59 (list) as part of a major historic and cultural site protected at the national level in 2006. Rather than being changed into permanent commercial space, it now hosts short-term exhibitions 60 (preserve) its history while restoring its function.
Another restored building houses Pageone bookstore, a place 61 readers can admire views of Zhengyangmen — part of Beijing Central Axis (轴). The bookstore owner cleverly takes advantage of this location 62 designs a themed zone, which has evolved into a social media hot spot. Meanwhile, Miniso, Luckin Coffee, Manner Coffee and some other chain brands have also been brought in to help Beijing Fun become more 63 (economic) sustainable. Phase two, set to open this year, will feature live house and interactive opera performances, aiming to offer immersive youth 64 (engage).
Liu Anning, 65 18-year-old student, says that Beijing Fun’s mix of historic architecture with trendy shops makes it stylish and convenient.
【答案】
56.inspired 57.with 58.which 59.was listed 60.to preserve 61.where 62.and 63.economically 64.engagement 65.an
【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了北京坊通过融合历史建筑保护与现代化商业运营,成功吸引年轻人和家庭游客,成为一个兼具文化传承与经济活力的城市更新典范。
56.考查非谓语动词。句意:今年夏天,一场灵感源自中国古代神话《山海经》的沉浸式灯光秀在北京坊——北京市中心的一个文化商业街区——吸引了年轻观众。句子已有谓语,空处是非谓语,作light show的后置定语,结合空后的“by”可知,inspire“赋予灵感”和light show逻辑上是被动关系,因此用inspire的过去分词形式。故填inspired。
57.考查介词。句意:这导致游客数量显著增加,尤其是有孩子的家庭。根据“families”和“children”可知,此处指“有孩子的家庭”,应用介词with表示“具有”。故填with。
58.考查定语从句。句意:北京坊是一个城市更新示范项目,整合了历史建筑,其中最著名的是劝业场大楼。空处和空前的among搭配,形成“介词+关系代词”的结构,引导非限制性定语从句,对先行词historic buildings作补充说明,先行词指物,作介词among的宾语,因此用关系代词which。故填which。
59.考查动词时态语态和主谓一致。句意:这座建于清末的商业楼于2006年被列为全国重点文物保护单位。空处作句子的谓语,根据“in 2006”可知,本句在叙述过去发生的事情,时态应用一般过去时,list“把……列入名单”和主语it之间是被动关系,应用被动语态,且主语是it,be动词应用was。故填was listed。
60.考查非谓语动词。句意:它没有被改造成永久性商业空间,而是通过举办短期展览来保护历史,同时恢复其功能。句子已有谓语,空处是非谓语,作目的状语,表示“为了/来……”,应用preserve“保护”的不定式形式。故填to preserve。
61.考查定语从句。句意:另一座修复的建筑是Pageone书店,读者在这里可以欣赏正阳门的景色——北京中轴线的一部分。空处引导限制性定语从句,修饰先行词a place,先行词在从句中表示行为发生的地点,作地点状语,应用关系副词where作引导词。故填where。
62.考查连词。句意:书店老板巧妙利用这一位置,设计了一个主题区,这里已成为社交媒体上的热门打卡地。空处连接前后两个谓语成分takes advantage of this location和designs a themed zone,两者之间是顺承关系,应用并列连词and。故填and。
63.考查副词。句意:同时,名创优品、瑞幸咖啡、Manner咖啡等连锁品牌的入驻,使北京坊在经济上更具可持续性。空处修饰形容词sustainable,副词economically符合题意,意为“经济上”。故填economically。
64.考查名词。句意:计划今年开放的第二期将推出现场音乐场所和互动戏曲表演,旨在为年轻人提供沉浸式参与。空处作offer的宾语,被immersive youth修饰,名词engagement符合题意,意为“密切联系”,是不可数名词。故填engagement。
65.考查冠词。句意:刘安宁是一名18岁学生,他表示北京坊将历史建筑与潮流店铺结合,既时尚又便利。空处表示泛指,意为“一名18岁学生”,应用不定冠词,且18-year-old的发音以元音音素开头,应用an。故填an。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分 15 分) 假定你是李华,你的英国朋友Jim打算来中国旅游,他在两种旅行(Nature Tour和Culture Tour)上比较纠结。请你给他写封电子邮件。内容包括:
1.推荐路线;
2.说明理由。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Jim,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【参考范文】One possible version:
Dear Jim,
I hope this email finds you well. Glad to know that you will make a journey to China.
Between the two types of tours, I recommend the Nature Tour. China’s landscapes, like Guilin’s karst mountains and Jiuzhaigou’s colorful lakes, are truly breathtaking. A Nature Tour allows you to experience the raw beauty of our country firsthand. It’s a great way to relax and recharge while exploring diverse ecosystems. Let me know if you need help planning! Looking forward to your visit!
Wish you a happy journey!
Yours,
Li Hua
【解析】本篇书面表达属于应用文。要求考生以李华的身份给英国朋友Jim写邮件,针对其来中国旅游在“自然之旅(Nature Tour)”和“文化之旅(Culture Tour)”间的纠结,推荐其中一条路线并说明理由。
第二节 (满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Lena was a 17-year-old girl who considered herself independent. For three years, her diary had been her only trusted friend. Every night, she would record everything in life — the math teacher’s blame, the broken relationship with deskmates, the crush (喜欢) on a boy, the stray dog, the leaking roof, even the way her mother talked to her.
The cold war began after that night — when Mom opened her schoolbag without warning, stuff fell out onto the floor—a half-finished love poem, a present prepared for her deskmate, and her private drawing book.
“What’re you doing on earth ” screamed Lena.
“I just want to check and keep you safe!” Mom’s voice cracked, her hands shaking.
“Safe You just want to control me!” Lena cried, kicking the bag away. That night, Lena locked herself in her room, scribbling angry words into her diary: “This is my Privacy! I hate her! I’ll never forgive her!”
For a week Lena wouldn’t speak to her mother. One rainy afternoon, Lena returned home to find her diary missing from its usual spot under the pillow. Panic set in. Did Mom take it She stormed into the kitchen, where her mother was washing vegetables, hands trembling slightly.
“Give it back!” Lena demanded.
Mom wiped her hands slowly, avoiding eye contact. “The roof leaked. I was cleaning up the mess in your room when I found your notebook lying on the wet floor. I was drying it.” She pointed to the balcony, where the diary lay open under a hairdryer, pages fluttering.
Lena’s heart sank. Her deepest secrets — complaints about Mom, crushes on classmates — were now exposed. She grabbed the diary and ran back to her room, tears blurring her vision. Flipping through the pages, she noticed something strange: every angry entry was marked with a tiny red sticker (贴纸)。
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Curious, Lena turned to the page where she wrote “I hate you!” and found unfamiliar handwriting.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That night, Lena tiptoed into her mother’s room, diary in hand.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【参考范文】
Curious, Lena turned to the page where she wrote“I hate you!” and found unfamiliar handwriting. “Lena, I noticed you wrote this after our argument. I’m sorry for hurting you. — Mom” The words blurred as tears welled up. She wildly checked other marked pages — each had a brief response: encouragement after her exam failure,comfort when she mentioned loneliness, apologies for misunderstanding. Her chest ached with a strange warmth. The “invasion of privacy” was actually Mom’s silent way of staying connected. Guilty and grateful, Lena realized that it was time to walk through the door.
That night, Lena tiptoed into her mother’s room, diary in hand. The door was left open. Moonlight revealed Mom sitting upright by the window. “Sorry, Mom. Did you...wait for me ” Lena burst into tears, sobbing, “It was my fault, Mom. I shouldn’t have written those bad words. I didn’t mean to...” “That’s alright! Parents forget their children need locked drawers just like they once did. “Mom interrupted Lena and promised,” I will never... “Lena stopped her mother, looking into her eyes with a smile,” I understand, Mom. “Touching the red stickers on her diary entries, Lena found they were the magic bandages mending the cracks between mother and daughter.”
【解析】本文以人物为线索展开。17岁独立女孩Lena视日记为挚友。因妈妈擅自翻书包,母女冷战。后Lena发现日记不见,以为被妈妈拿了,质问后得知妈妈在帮她吹干被漏雨淋湿的日记,她发现日记里每篇生气的内容都被贴了小红贴纸。
1.段落续写
①由第一段句首内容“好奇的是,Lena翻到她写“我恨你!”的那一页,发现了不熟悉的笔迹。”可知,第一段可描写Lena发现日记中妈妈的回应,从愤怒到理解的心理变化,意识到妈妈的爱。
②由第二段句首内容“那天晚上,Lena手里拿着日记,蹑手蹑脚地走进妈妈的房间。”可知,第二段可描写Lena深夜找妈妈,母女俩的对话、动作与情感交流,以贴纸象征母女关系修复。
2.续写线索:发现贴纸回应——理解妈妈用心——深夜主动和解——母女温情对话——贴纸象征修复——关系重归亲密
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷02(浙江卷)
注意事项:
1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。
2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0. 5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整,笔迹清楚。
3. 请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。
4. 作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。
5. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C.
1.Where does the man prefer to go for further study
A.Italy. B.France. C.Ireland.
2.What is the man going to do this Saturday
A.Go swimming. B.Go hiking. C.Go to a library.
3.Who is the man talking to
A.His aunt. B.The headmaster. C.A school bus driver.
4.Where were the speakers in the morning
A.In a theatre. B.In a shopping center. C.In a restaurant.
5.What does the man think of the weather
A.Relaxing. B.Satisfying. C.Upsetting.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6和7题。
6.When will the wedding cake be served
A.At 4:00 p.m. B.At 8:00 p.m. C.At 8:30 p.m.
7.What will the man's cousin do at the wedding
A.Organize the dinner. B.Play in the live band. C.Take care of the music.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.Which class are the speakers doing the project for
A.History. B.Science. C.Social studies.
9.Why does the man refuse to consider Benjamin Franklin as a good choice
A.The class have known a lot about him.
B.Another group has chosen to study him.
C.His personal life is not attractive enough.
10.What do the speakers finally decide to write about
A.Elon Musk. B.Nikola Tesla. C.Thomas Edison.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What's the man
A.A radio host. B.A shop assistant. C.A supermarket manager.
12.Where did the woman meet the kind girl
A.In a parking lot. B.At Sam's house. C.Outside a supermarket.
13.What's the woman going to do
A.Find the girl. B.Pay for the bag. C.Pass on the kindness.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.Where is the woman going to volunteer
A.In Central America. B.In Europe. C.In South Africa.
15.What will the woman mainly do as a volunteer
A.Take photos. B.Access information. C.Cook for the team.
16.What does the woman pay the charity for
A.Flight tickets. B.Living expenses. C.Research equipment.
17.How does the woman feel
A.Excited. B.Nervous. C.Bored.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.Why did Alpine farmers originally use cowbells
A.To decorate the cattle. B.To track their cattle. C.To celebrate traditions.
19.What is mentioned about the tone of cowbells
A.Farmers change the tone yearly.
B.Each cowbell has a different tone.
C.The tone represents the size of the cow.
20.Why are Swiss cowbells expensive
A.They are made of costly metals.
B.They were produced long ago.
C.They are handmade and culturally significant.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
Volunteering abroad
Volunteering abroad is a selfless act of serving communities overseas. Every year hundreds of thousands of people volunteer across the globe. Here we have listed some of the top countries whose people are participating in volunteering abroad activities.
If you’ve resolved to travel and make a difference this year, there’s no shortage of amazing volunteer abroad programs awaiting you.
GoEco: If you want to work with animals, GoEco’s Marine and Turtle Conservation program in the Maldives, Wildlife Animal Reserve in Australia, or Amazon Wildlife Reserve in Peru is worth a visit! Projects Abroad: If you’re a doctor, nurse, dentist, or other healthcare professional, you will find a ton of medical volunteer opportunities with Projects Abroad.
Volunteer abroad programs
International TEFL Academy: If you’re interested in teaching English abroad, join the International TEFL Academy (ITA).Through ITA, you can get paid to live abroad as a professional English teacher in a country like Spain, Thailand, or Costa Rica. Maximo Nivel: Dive into the rich traditions of indigenous (土著的) communities through Maximo Nivel’s volunteer programs in Guatemala and Peru. Live and work alongside Mayan and Andean families, engaging in daily activities such as agriculture and traditional weaving (编织).
For those who still haven’t experienced the joy and satisfaction of volunteering abroad, it’s never too late to start! You can always make up your mind and be a part of it.
21.How much higher is the USA’s volunteering abroad rate than Australia’s
A.3%. B.4%. C.38%. D.42%.
22.Which offers wildlife protection programs
A.International TEFL Academy. B.Projects Abroad.
C.Maximo Nivel. D.GoEco.
23.What can the volunteers of Maximo Nivel gain
A.Overseas teaching experience. B.Modern weaving techniques.
C.Deep cultural engagement. D.Chances for a health check-up.
B
It was a sunny winter day. I had gone up and down the tower when, outside the little door at the foot, a blind man came toward me. He was a pale, thin man with dark glasses. He kept close to the inner wall of the courtyard. On reaching the door, he touched it and sharply turned inside. In a moment, he disappeared up the staircase. I stood still, looking at the little sign that said “To the Tower… ” I felt obliged to follow.
I didn’t follow closely. I caught up with him in the ticket office. There I was surprised to see the attendant selling him a ticket as though he were any other visitor. With the ticket in one hand and touching the wall with the other, he reached the staircase leading to the hallway.
“That man is blind,” I said to the attendant, but he showed no concern. “He’s blind,” I repeated. He didn’t answer, looking at me vacantly.
“Perhans he wants to jump,” I said. But his chair was too comfortable. He didn’t stir. He still looked down at a crossword puzzle he had begun. I turned toward the staircase.
“The ticket,” the attendant said, rising from his chair. It seemed the only thing that could move him. After purchasing my ticket, I hurried up the staircase.
The man hadn’t gone as far as I imagined. After ten minutes, I approached him. “Excuse me,” I said as politely as I could, “but I am very curious to know why you came up.”
“You’d never guess,” he said.
“Not the view, I take it, or the fresh air on this winter day,” I said.
He smiled. “Coming up the stairs, one can feel the change-the coo staircase suddenly becomes quite warm, —and how up here behind the wall there is shade, but as soon as one goes opposite a narrow window one finds the sun. In all of Siena there is no place so good as here.”
He moved into the sunlight. Then he stepped into the shade. “Light, shade, light, shade,” he said, and seemed as pleased as a child who, in a game of hopscotch, jumps from square to square.
We went down the tower together. I left him, gladdened as one can only be by the sunlight.
24.Why did the author follow the blind man
A.To offer timely help. B.To satisfy his curiosity.
C.To teach him a lesson. D.To prevent him from climbing up.
25.What was the attendant’s attitude to visitors
A.Enthusiastic. B.Concerned. C.Indifferent. D.Skeptical.
26.What encouraged the blind man to climb the tower
A.The fresh air on the top. B.The pleasant childhood memories.
C.The fantastic view from the tower. D.The striking contrast between light and shade.
27.What message does the writer want to convey in the text
A.Nature is the best gift for humanity.
B.When one door shuts, another opens in life.
C.Every individual can appreciate beauty in life.
D.The disadvantaged deserve care from the society.
C
We often find it hard to tear our eyes away from screens — an urge so intense that it messes with our focus and our cognitive (认知的) health, which is known as “brain rot”. The Oxford Dictionary defines it as the degradation of mental state due to overconsumption of online content. It refers to the dull stuff on social media and its negative impact on brain health.
“There’s an arms race to develop digital content and platforms that can grab people’s attention and compete in a digital market,” says Adam Leventhal, a professor at the University of Southern California. “Digital content and platforms that win the arms race are increasingly addictive.” Dr. Leventhal adds, “They pull people into ‘digital addiction’ and expose consumers to unhealthy content.”
Though not an official diagnosis (诊断), “brain rot” can cause cognitive and emotional problems. “Too much screen time can negatively affect attention, concentration, learning, memory, emotional regulation, and social functioning,” Dr. Manwell says. “Brain rot” occurs as screen time replaces activities beneficial to the brain, such as exercise and socializing. Passive, rapid scrolling while multitasking or trying to work or study at the same time also contributes, resulting in divided and reduced attentional resources and leading to poorer learning and memory capabilities. Manwell says, “There are often also corresponding effects on the brain such as reduced gray matter and white matter, leading to damaged processing capacity and efficiency.”
To fight against “brain rot”, changes can be made. Manwell suggests altering digital media habits, like taking screen breaks and limiting certain apps. There are apps to track screen time and enforce digital detox. For long-term improvement, Manwell recommends replacing screen time with activities like meditation, exercise, and learning new skills. If screen use is work-related, find alternatives like printing materials or having in-person meetings. When on a screen, focus merely on the task to decline multitasking’s negative effects. Overall, being aware and making lifestyle adjustments can help prevent and reverse (逆转) the impact of “brain rot”.
28.According to the text, what do we know about “brain rot”
A.A kind of serious disease officially diagnosed by doctors.
B.The loss of cognitive abilities caused by using digital platforms.
C.The negative impact of overusing digital devices on physical health.
D.The decline of mental well-being due to overconsuming online materials.
29.What can we infer from Adam Leventhal’s words
A.The competition among digital contents and platforms is fierce.
B.Digital platforms are developed to help people improve their mental health.
C.The digital content that wins the attention competition is usually less addictive.
D.The development of digital content and platforms leads to some negative effects.
30.What does the underlined phrase “digital detox” in paragraph 4 mean
A.Using digital devices frequently. B.Taking a break from digital devices.
C.Giving up using digital technologies. D.Replacing with advanced digital products.
31.What is the main theme of the text
A.The harms and solutions of “brain rot”. B.The effect of addictive digital platforms.
C.The importance of socializing in daily life. D.The impact of “brain rot” on digital device.
D
Researchers from the University of Florida studied what may cause people to choose unknown options over known ones, and they found that where the information comes from is important: when what you know comes from other people’s experiences, you’re more likely to explore new options.
They conducted a series of experiments. In one experiment, participants were asked to choose one of four cards on a computer screen. Each card hid an amount of money from 1 cent to 40 cents, and participants were told how much money was behind one of the cards in order to help them determine whether to explore and try another card in the hope of turning up more. Some participants were told the information came from another person taking part in the experiment; others were told it came from the computer.
Participants were almost twice as likely to explore an unknown card when the information about the known amount appeared to come from a player rather than the computer. As social beings, we consider other people’s experiences as part of our own, so we’re less likely to want to repeat them, even if the experiences are positive, the researchers find. It doesn’t seem to work the same way with computers.
Not surprisingly, the amount revealed also had an effect: participants were more willing to choose a different card — to explore, so to speak — when the known amount was low and less willing when it was high, no matter the source of the information. But when the revealed amount was in the middle, the human versus (对抗) computer effect became particularly evident.
The idea that the individual decision about whether to venture out has a social component could have practical implications, the researchers write. “For those seeking to encourage exploration in others, our findings offer a simple intervention: highlight the fact that existing information is available because of previous explorers.”
32.What mainly influenced the participants’ decisions in the experiment
A.The source of the information. B.The time reserved for each task.
C.The number of options provided. D.The reward for the correct choice.
33.At which known amount might the participants hesitate most
A.5 cents. B.10 cents. C.20 cents. D.35 cents.
34.What is the function of the last paragraph
A.To doubt an idea. B.To give a warning.
C.To note the study’s limitations. D.To suggest a practical application.
35.What is the best title for the text
A.Why we prefer familiar over foreign B.How rewards make us avoid unknowns
C.Why we go where no one’s gone before D.How others help us make better choices
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
I am a child of traditional book reading. I used to go through one book continuously from beginning to end, taking notes or highlighting lines before going on to the next book. It was a slow but deeper way to absorb a book. 36 My struggle with Dostoevsky’ s The Brothers Karamazov early on is a good example.
After college, my job involved reading a lot of background materials for projects. Many nights I stayed awake till past midnight leafing through pages. 37 It helped me breeze through my reading requirements. However, for books I was genuinely passionate about, I switched to a slower pace, and still read one book at a time.
38 I no longer stick to one book, but jump between them, spending about half an hour on each. Currently, I’m reading six books in various stages, with more lined up to start soon. My speed reading skills help me scan quickly without losing comprehension. I can easily switch to slow reading mode whenever needed.
Recently, I learnt from a journal that my previous reading method is known as “Blocked Practice”, which involves studying one topic thoroughly before moving on to another. 39 However, it tends to restrict how you apply knowledge in new and varied situations.
On the other hand, the “mixing it up” approach, also referred to as “Interleaved Practice”, could produce dramatic, long-lasting learning benefits. By switching between topics, readers can make connections between ideas and skills. 40 Over time, readers could be more capable of solving problems critically. If this is true, then my evolution as a reader of books has been in the right direction all along.
A.It helps widen perspectives.
B.This method has its limitations.
C.That was when I took up speed reading.
D.I’m not great at trying out different reading styles.
E.That’s why it took me months to finish heavy books.
F.Nowadays I’ ve acquired the habit of multiple book reading.
G.This approach can be effective for mastering individual concepts.
第三部分:语言运用(共两节,满分 30分)
第一节:(共15小题;每小题 1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
One ordinary afternoon, seeking an old novel for research, I wandered into a cluttered secondhand bookstore. When I 41 the dusty shelves, a familiar spine (书脊) caught my eye. My heart 42 a beat — it was a childhood 43 I hadn’t seen in decades — the very copy that had been stolen from my school bag. 44 nostalgia (怀旧), I bought it immediately.
Back at my desk, I carefully opened the 45 cover. What I saw left me breathless. There, on the first page, was my 46 childhood signature. But beneath it, unmistakable in its flowing writing, was my grandfather’s 47 , written when he first 48 it to me: “I really hope at many years later this book will once again fall into your hands, and you’ll read it again.”
A wave of 49 washed over me. I recalled my childish 50 when the book was lost, and Grandpa’s 51 words: “Don’t cry, little one. Perhaps it’s just on an adventure, learning new stories to share.” Now, holding this tangible piece of my past, his hopeful wish felt like a 52 fulfilled. The book had completed its long, unexpected 53 , guided by an 54 thread of love. Grandpa’s simple words was no longer cannot 55 . Sometimes, love truly does find its way back home, even through the yellowed pages of a forgotten book.
41.A.cleaned B.searched C.repaired D.painted
42.A.skipped B.ached C.raced D.stopped
43.A.favorite B.puzzle C.original D.annoyance
44.A.Overcome with B.Relieved from C.Burdened with D.Flooded into
45.A.new B.expensive C.worn D.colorful
46.A.clear B.faded C.bright D.large
47.A.note B.letter C.message D.diary
48.A.sold B.returned C.lent D.gifted
49.A.pride B.excitement C.laughters D.memories
50.A.joy B.despair C.shame D.calm
51.A.harsh B.cold C.strict D.gentle
52.A.story B.miracle C.dream D.problem
53.A.task B.secret C.journey D.mistake
54.A.invisible B.inappropriate C.inflexible D.invaluable
55.A.create B.maintain C.break D.strengthen
第二节:(10个小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
This summer, an immersive (沉浸式的) light show 56 (inspire) by the ancient Chinese myth The Classic of Mountains and Seas has attracted young audiences at Beijing Fun, a cultural-commerce block in downtown Beijing. It has led to a significant increase in visitors — especially families 57 children.
Beijing Fun is a model urban renewal project and integrates historic buildings, among 58 the Quanyechang building is the most famous one. Constructed in the late Qing Dynasty as a commercial hall, it 59 (list) as part of a major historic and cultural site protected at the national level in 2006. Rather than being changed into permanent commercial space, it now hosts short-term exhibitions 60 (preserve) its history while restoring its function.
Another restored building houses Pageone bookstore, a place 61 readers can admire views of Zhengyangmen — part of Beijing Central Axis (轴). The bookstore owner cleverly takes advantage of this location 62 designs a themed zone, which has evolved into a social media hot spot. Meanwhile, Miniso, Luckin Coffee, Manner Coffee and some other chain brands have also been brought in to help Beijing Fun become more 63 (economic) sustainable. Phase two, set to open this year, will feature live house and interactive opera performances, aiming to offer immersive youth 64 (engage).
Liu Anning, 65 18-year-old student, says that Beijing Fun’s mix of historic architecture with trendy shops makes it stylish and convenient.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分 15 分) 假定你是李华,你的英国朋友Jim打算来中国旅游,他在两种旅行(Nature Tour和Culture Tour)上比较纠结。请你给他写封电子邮件。内容包括:
1.推荐路线;
2.说明理由。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Jim,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 (满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Lena was a 17-year-old girl who considered herself independent. For three years, her diary had been her only trusted friend. Every night, she would record everything in life — the math teacher’s blame, the broken relationship with deskmates, the crush (喜欢) on a boy, the stray dog, the leaking roof, even the way her mother talked to her.
The cold war began after that night — when Mom opened her schoolbag without warning, stuff fell out onto the floor—a half-finished love poem, a present prepared for her deskmate, and her private drawing book.
“What’re you doing on earth ” screamed Lena.
“I just want to check and keep you safe!” Mom’s voice cracked, her hands shaking.
“Safe You just want to control me!” Lena cried, kicking the bag away. That night, Lena locked herself in her room, scribbling angry words into her diary: “This is my Privacy! I hate her! I’ll never forgive her!”
For a week Lena wouldn’t speak to her mother. One rainy afternoon, Lena returned home to find her diary missing from its usual spot under the pillow. Panic set in. Did Mom take it She stormed into the kitchen, where her mother was washing vegetables, hands trembling slightly.
“Give it back!” Lena demanded.
Mom wiped her hands slowly, avoiding eye contact. “The roof leaked. I was cleaning up the mess in your room when I found your notebook lying on the wet floor. I was drying it.” She pointed to the balcony, where the diary lay open under a hairdryer, pages fluttering.
Lena’s heart sank. Her deepest secrets — complaints about Mom, crushes on classmates — were now exposed. She grabbed the diary and ran back to her room, tears blurring her vision. Flipping through the pages, she noticed something strange: every angry entry was marked with a tiny red sticker (贴纸)。
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Curious, Lena turned to the page where she wrote “I hate you!” and found unfamiliar handwriting.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That night, Lena tiptoed into her mother’s room, diary in hand.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录