/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年三年级英语上册期中复习考点培优人教版(PEP)
(2024)专题18 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断下列句子的对错,对的写“T”,错的写“F”。
Good friends
My name is Ao Bing (敖丙). I am tall. Ne Zha is my friend. We often (常常) play together. I swim like (像) a fish. Ne Zha runs like a lion. We often help some animals. I help a fox and a monkey. Ne Zha helps a rabbit and a cat. We are good friends.
1.Ao Bing is tall. ( )
2.Ne Zha swims like a fish. ( )
3.Ao Bing and Ne Zha often help animals. ( )
4.Ao Bing helps a rabbit and a cat. ( )
5.Ao Bing and Ne Zha are good friends. ( )
阅读理解,判断下列句子的正(T)误(F)。
Good morning! My name is Tom. I’m in Class 1. This is Alice. She is a beautiful (美丽的) girl. This is Paul. He is in Class 2. His sister is May. Alice, Paul and May are my friends. We are at the same school. My friends are good.
6.It’s in the morning. ( )
7.Tom is in Class 2. ( )
8.Alice and Tom are friends. ( )
9.May is Paul’s sister. ( )
10.Tom, Alice, Paul and May are not at the same school. ( )
Read and judge. (阅读短文判断,正确的用“T”表示,不正确的用“F”表示)
Hi, I’m Tom. This is my friend, Ken. Look, it’s his birthday. He is ten years old. I am older than (比……大) him. He is tall and thin. He can ride a bicycle very well. But he can’t swim. Now we are at Ken’s birthday party. He likes playing football too. So I send (送) him a big football as a gift. Ah-ha! He is happy! We are singing and dancing together. We have a good time at the party. What a wonderful (美妙的) day!
11.It’s Tom’s birthday today. ( )
12.Ken is not short. ( )
13.Ken can swim but he can’t ride a bicycle. ( )
14.Tom sends Ken a football as a gift. ( )
15.We are not happy today. ( )
阅读理解。请阅读下面小短文,并根据其内容判断下列句子的正(T)误(F)。
Hello, I’m Li Shuai. I’m nine. I’m a boy. This is my school. It’s Haikou Binhai School. Ms Wu is my teacher (教师). She is from Beijing. She is nice. This is Sun Hua. He is from Qionghai. This is Zhao Xiaoguo. She is from Sanya. This is Wu Kai. He is from Danzhou. Li Hua, Zhao Xiaoguo, Wu Kai and I are good friends. We read and play together.
16.Li Shuai is at Haikou Binhai School. ( )
17.Sun Hua is from Sanya. ( )
18.Wu Kai is from Danzhou. ( )
19.Ms Wu is a nice doctor. ( )
20.Li Shuai and his friends read and play together. ( )
阅读下面短文,判断对错,对的写“T”,错的写“F”。
Hello, I’m Amy. I’m nine years old. I’m from the UK. I’m in Class Three, Grade Two. I have a new friend. Her name is Lily. She is eight years old. She is from China.
21.Amy is nine years old. ( )
22.Amy is from China. ( )
23.Lily is eight years old. ( )
24.Lily is from the UK. ( )
25.Amy is in Class Three, Grade Two. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hi, my name is Wang Jie. I have a big family, my grandpa, my grandma, my dad, my mom, my baby sister and me. My sister has big eyes and a small mouth. She is cute. I have a pet. It is a small cat. My grandpa has a bird. It is big. We love animals!
26.I have a baby brother. ( )
27.My sister has a big mouth. ( )
28.I have a small dog. ( )
29.My grandpa has a pet. ( )
30.My grandma has a cat. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello! My name is Cindy. I have a big family. There are (有) 7 people (人) in my family. I have two brothers. They are Peter and William. We often play together. I have a pet. It’s a dog. His name is Lucky. Lucky is very small. He’s very cute. We all like him.
31.Cindy has a small family. ( )
32.Peter and William are Cindy’s friends. ( )
33.Cindy plays with her brothers. ( )
34.Cindy has a dog. ( )
35.Lucky is very cute. ( )
Mike和Sarah在阅读绘本故事。阅读绘本,判断句子正(T)误(F)。
Hello! My name is Lisa. I have two big eyes, two big ears and a small mouth. I have a happy family, look! mother, my father, my grandma, grandpa, my sister and me.
My sister is very cute. I share cakes with her. She is happy. She waves her arms. I have a pet. It’s a dog. It has two long ears. It can run (跑) fast.
36.I have two small eyes. ( )
37.I have a sister. ( )
38.I share cakes with my sister. I wave my arms. ( )
39.I have a pet. It’s a bird. ( )
40.My pet can run fast. ( )
小猫Coco有一个幸福的家庭,她正在向大家介绍。阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello! I am Coco. I am a cat. Look, this is my family. See We are black and we have long tails. This is my father. He is short. He is a policeman. This is my mother. She is short, too. She is a doctor. I often (经常) help my father and mother. We work together. This is my sister. She is a student. We play together. I love my family!
41.Coco has a long tail. ( )
42.Coco’s father is tall. ( )
43.Coco’s mother is a doctor. ( )
44.Dad, Mum and Coco often play together. ( )
45.Coco’s brother is a student. ( )
Read, tick or cross.读一读,根据贺卡内容判断句子正(T)误(F)。
Dear Mum, Happy birthday to you! You look after us. You help us. You are the best mum! We love you. Love from, Tingting& Bobo
46.It’s a birthday card for Tingting and Bobo’s mum. ( )
47.Tingting looks after her mum. ( )
48.Mum writes this card for Tingting and Bobo. ( )
49.Bobo and Tingting love their mum very much. ( )
50.Today is Tingting’s mum’s birthday. ( )
Read and judge. (判断下列句子是否与短文内容相符,用T或F表示。)
I’m Jill. I like animals. I have a small cat. It is Kiki. Look. It is black. It is not fat. It has two small ears. It has two round eyes too. It is cute. It can run fast. It likes playing with me. We are good friends.
51.I have a big cat. ( )
52.Kiki is a black cat. ( )
53.Kiki has two round eyes and small ears. ( )
54.Kiki likes playing with Kitty. ( )
55.Kiki is my good friend. ( )
阅读判断:根据短文内容判断下面句子是(T)否(F)相符合。
Tippi and her animal friends
Hi, I’m Tippi. Look! This is my book. This is Abu. He is an elephant. He is big and strong. I love him. This is Linda. She is an ostrich. She is fast. This is Leon. He is a chameleon. He is small. This is Mufasa. He is a little lion. He is cute. They are my animal friends. I love them.
56.The elephant is cute. ( )
57.The ostrich is fast. ( )
58.The chameleon is small. ( )
59.The lion is big and strong. ( )
60.Tippi loves her animal friends. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello, I’m Cici. Look, they are my animal friends. This is Lulu. She’s a yellow and brown giraffe. She’s tall. She has got long legs and a long neck(脖子). Huahua is a panda. She’s black and white. And she’s cute. She’s got black eyes. Abu is coming. He’s a naughty(淘气的) monkey. He’s got long arms and big hands. He likes bananas very much. This is Doudou. He’s a little dog. He’s very cute. He has got a small mouth. He likes playing with me. I love them very much.
61.Cici loves her animal friends. ( )
62.Lulu is a cute giraffe. ( )
63.Huahua has got black hair. ( )
64.Abu the monkey likes bananas. ( )
65.Doudou has got a big mouth. ( )
小朋友们到农场游玩。他们先后听到和看到了些什么呢?读一读,判断句子正(T)误(F)。
A Visit(游览) to the Farm
I visit a big farm with my friends. We have a lot of fun!
There are some dogs, rabbits and lovely sheep on the farm. We can see some cats, chicks and cows too.
We can hear many sounds, too. Oink, oink! We hear some pigs. Quack, quack! We hear some ducks. Neigh, neigh! We hear some horses.
We help feed(饲养) the animals. It is interesting. Then, we pick some fresh(新鲜的) vegetables. They look very yummy.
We really enjoy the visit to the farm.
66.I go to the farm with my classmates. ( )
67.We see dogs, rabbits, sheep, chicks, cows and cats on the farm. ( )
68.We can hear some horses, pigs and ducks. ( )
69.We don’t feed the animals. ( )
70.We pick some fruit and vegetables on the farm. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello! My name is Lucy. I’m from Canada. I have long black hair and big eyes. Look at my bag! It’s yellow. There is a red pencil box, a green ruler, and three books in it. I like animals very much. On Sunday, I go to the zoo with my father. I see tall giraffes, fat pandas and cute monkeys. The pandas are from China. They eat bamboo. The monkeys like bananas.
71.Lucy has short black hair. ( )
72.There is a green ruler in the bag. ( )
73.I don’t like animals. ( )
74.The pandas are from Canada. ( )
75.The monkeys like bamboo. ( )
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.T 4.F 5.T
【导语】本文主要介绍哪吒和敖丙。
1.句意:敖丙是高的。根据“My name is Ao Bing (敖丙). I am tall.”可知敖丙是高的,故答案为T。
2.句意:哪吒像鱼一样游泳。根据“I swim like (像) a fish.”可知敖丙像鱼一样游泳,故答案为F。
3.句意:敖丙和哪吒经常帮助动物们。根据“We often help some animals.”可知他们经常帮助动物们,故答案为T。
4.句意:敖丙帮助了一只兔子和一只猫。根据“Ne Zha helps a rabbit and a cat.”可知哪吒帮助了兔子和猫,故答案为F。
5.句意:敖丙和哪吒是好朋友。根据“We are good friends.”可知他们是好朋友,故答案为T。
6.T 7.F 8.T 9.T 10.F
【导语】本文主要介绍汤姆的个人信息及其朋友。
6.句意:这是上午。根据“Good morning!”可知是上午,故答案为T。
7.句意:汤姆在2班。根据“I’m in Class 1.”可知在1班,故答案为F。
8.句意:爱丽丝和汤姆是朋友。根据“Alice, Paul and May are my friends.”可知艾丽斯是汤姆的朋友,故答案为T。
9.句意:梅是保罗的姐姐(妹妹)。根据“This is Paul. He is in Class 2. His sister is May.”可知梅是保罗的姐姐(妹妹),故答案为T。
10.句意:汤姆,爱丽丝和梅不在同一所学校。根据“We are at the same school.”可知在同一所学校,故答案为F。
11.F 12.T 13.F 14.T 15.F
【导语】本文介绍了汤姆的朋友肯,描述了肯的外貌特征、年龄、兴趣爱好,以及他们在肯的生日派对上一起唱歌跳舞,度过愉快时光的情景。
11.句意:今天是汤姆的生日。根据“Look, it’s his birthday. He is ten years old.”可知今天是肯的生日,不是汤姆的,故答案为F。
12.句意:肯不矮。根据“He is tall and thin.”可知肯是高的,故答案为T。
13.句意:肯会游泳但他不会骑自行车。根据“He can ride a bicycle very well. But he can’t swim.”可知肯很会骑自行车但不会游泳,故答案为F。
14.句意:汤姆送给肯一个足球作为礼物。根据“So I send him a big football as a gift.”可知汤姆送给肯一个足球作为礼物,故答案为T。
15.句意:我们今天不开心。根据“We have a good time at the party. What a wonderful day!”可知他们在派对上玩得很开心,故答案为F。
16.T 17.F 18.T 19.F 20.T
【导语】本文介绍了李帅,李帅的老师和李帅的朋友。
16.句意:李帅在海口滨海学校。根据“Hello, I’m Li Shuai. I’m nine. I’m a boy. This is my school. It’s Haikou Binhai School.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
17.句意:孙华来自三亚。根据“This is Sun Hua. He is from Qionghai.”,可知来自琼海,故答案为F。
18.句意:吴凯来自儋州。根据“This is Wu Kai. He is from Danzhou.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
19.句意:吴女士是个友好的医生。根据“Ms Wu is my teacher (教师). She is from Beijing. She is nice.”,可知是个老师,故答案为F。
20.句意:李帅和他的朋友们一起读书玩耍。根据“Li Hua, Zhao Xiaoguo, Wu Kai and I are good friends. We read and play together.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21.T 22.F 23.T 24.F 25.T
【导语】本文主要介绍艾米和莉莉的个人信息。
21.句意:艾米九岁。根据“Hello, I’m Amy. I’m nine years old.”可知艾米九岁,故答案为T。
22.句意:艾米来自中国。根据“I’m from the UK.”可知艾米来自英国,故答案为F。
23.句意:莉莉八岁。根据“She is eight years old.”可知莉莉八岁,故答案为T。
24.句意:莉莉来自英国。根据“She is from China.”可知莉莉来自中国,故答案为F。
25.句意:艾米在二年级三班。根据“I’m in Class Three, Grade Two.”可知是二年级三班,故答案为T。
26.F 27.F 28.F 29.T 30.F
【导语】本文讲了家人和动物。
26.句意:我有一个小弟弟。根据“I have a big family, my grandpa, my grandma, my dad, my mom, my baby sister and me.”,可知有一个小妹妹,故答案为F。
27.句意:我妹妹嘴巴很大。根据“My sister has big eyes and a small mouth.”,可知妹妹嘴巴很小,故答案为F。
28.句意:我有一只小狗。根据“I have a pet. It is a small cat.”,可知王洁有一只小猫,故答案为F。
29.句意:我爷爷有一只宠物。根据“My grandpa has a bird.”,可知爷爷有一只鸟,故答案为T。
30.句意:我奶奶有一只猫。根据“I have a pet. It is a small cat.”,可知王洁有一只猫,故答案为F。
31.F 32.F 33.T 34.T 35.T
【导语】本文主要介绍了辛迪的家人和宠物狗。
31.句意:辛迪有一个小家庭。根据“I have a big family.”可知辛迪有一个大家庭,句子和短文不符,故答案为F。
32.句意:彼得和威廉是辛迪的朋友。根据“I have two brothers. They are Peter and William.”可知彼得和威廉是辛迪的哥哥/弟弟。句子和短文不符,故答案为F。
33.句意:辛迪和她的哥哥/弟弟一起玩。根据“I have two brothers. They are Peter and William. We often play together.”可知辛迪和她的哥哥/弟弟一起玩。句子和短文相符,故答案为T。
34.句意:辛迪有一只狗。根据“I have a pet. It’s a dog.”可知辛迪有一只狗。句子和短文相符,故答案为T。
35.句意:Lucky是非常可爱的。根据“His name is Lucky. Lucky is very small. He’s very cute.”可知Lucky是非常可爱的。句子和短文相符,故答案为T。
36.F 37.T 38.F 39.F 40.T
【导语】本文主要介绍丽萨的个人信息及家人。
36.句意:我有两个小眼睛。根据“I have two big eyes, two big ears and a small mouth.”可知是有两个大眼睛,故答案为F。
37.句意:我有一个妹妹。根据“I have a happy family, look! mother, my father, my grandma, grandpa, my sister and me.”可知有一个妹妹,故答案为T。
38.句意:我和我的妹妹分享蛋糕。我挥舞我的胳膊。根据“I share cakes with her. She is happy. She waves her arms.”可知是妹妹挥舞胳膊,故答案为F。
39.句意:我有一个宠物。它是一只鸟。根据“I have a pet. It’s a dog.”可知是一只狗,故答案为F。
40.句意:我的宠物能跑得很快。根据“It can run (跑) fast.”可知能跑得很快,故答案为T。
41.T 42.F 43.T 44.F 45.F
【导语】本文主要介绍小猫可可的家庭。
41.句意:可可有一条长尾巴。根据“We are black and we have long tails.”可知有长尾巴,故答案为T。
42.句意:可可的爸爸是高的。根据“This is my father. He is short.”可知是矮的,故答案为F。
43.句意:可可的妈妈是一名医生。根据“This is my mother. She is short, too. She is a doctor.”可知是医生,故答案为T。
44.句意:爸爸,妈妈和可可经常一起玩。根据“We play together.”可知是可可和姐姐(妹妹)一起玩,故答案为F。
45.句意:可可的哥哥(弟弟)是一个学生。根据“This is my sister. She is a student.”可知是可可的姐姐(妹妹)是一个学生,故答案为F。
46.T 47.F 48.F 49.T 50.T
【导语】本文是婷婷和波波给妈妈的生日卡片。
46.句意:它是给婷婷和波波妈妈的生日卡片。根据“Love from, Tingting& Bobo”可知这是婷婷和波波给妈妈的卡片,句子和短文相符,故答案为T。
47.句意:婷婷照顾她的妈妈。根据“You look after us.”可知妈妈照顾婷婷和波波,句子和短文不符,故答案为F。
48.句意:妈妈为婷婷和波波写的这张卡片。根据“Love from, Tingting& Bobo”可知婷婷和波波为妈妈写的卡片,句子和短文不符,故答案为F。
49.句意:婷婷和妈妈非常爱他们的妈妈。根据“We love you.”可知婷婷和波波非常爱他们的妈妈,句子和短文相符,故答案为T。
50.句意:今天是婷婷妈妈的生日。根据“Happy birthday to you!”可知今天是婷婷妈妈的生日,句子和短文相符,故答案为T。
51.F 52.T 53.T 54.F 55.T
【导语】本文介绍了吉尔的猫。
51.句意:我有一只大猫。根据“I have a small cat.”,可知吉尔有一只小猫,故答案为F。
52.句意:琪琪是一只黑猫。根据“I have a small cat. It is Kiki. Look. It is black.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
53.句意:琪琪有两只圆眼睛和两只小耳朵。根据“It has two small ears. It has two round eyes too.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
54.句意:琪琪喜欢和凯蒂玩。根据“It likes playing with me.”,可知琪琪喜欢和吉尔玩,故答案为F。
55.句意:琪琪是我的好朋友。根据“We are good friends.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
56.F 57.T 58.T 59.F 60.T
【导语】本文讲了动物。
56.句意:大象很可爱。根据“He is an elephant. He is big and strong.”,可知大象又大又强壮,故答案为F。
57.句意:鸵鸟很快。根据“She is an ostrich. She is fast.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
58.句意:变色龙很小。根据“He is a chameleon. He is small.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
59.句意:狮子又大又强壮。根据“He is a little lion. He is cute.”,可知狮子是小的,故答案为F。
60.句意:蒂皮喜欢她的动物朋友。根据“They are my animal friends. I love them.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
61.T 62.F 63.F 64.T 65.F
【导语】本文主要介绍几种动物的特征。
61.句意:西西喜欢她的动物朋友们。根据“I love them very much.”可知西西喜欢它们,故答案为T。
62.句意:露露是一只可爱的长颈鹿。根据“This is Lulu. She’s a yellow and brown giraffe. She’s tall.”可知露露是一只高高的长颈鹿,没有说可爱,故答案为F。
63.句意:华华有黑头发。根据“She’s got black eyes.”可知华华有黑眼睛,故答案为F。
64.句意:猴子阿布喜欢香蕉。根据“He likes bananas very much.”可知阿布喜欢香蕉,故答案为T。
65.句意:豆豆有一张大嘴。根据“He has got a small mouth.”可知是有小嘴,故答案为F。
66.F 67.T 68.T 69.F 70.F
【导语】本文讲了农场上的动物。
66.句意:我和同学们一起去农场。根据“I visit a big farm with my friends.”,可知和朋友一起去农场,故答案为F。
67.句意:我们在农场看到狗,兔子,绵羊,小鸡,奶牛和猫。根据“I visit a big farm with my friends.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
68.句意:我们可以听到一些马,猪和鸭子的叫声。根据“Oink, oink! We hear some pigs. Quack, quack! We hear some ducks. Neigh, neigh! We hear some horses.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
69.句意:我们不喂动物。根据“We help feed(饲养) the animals.”,可知喂动物,故答案为F。
70.句意:我们在农场摘了一些水果和蔬菜。根据“Then, we pick some fresh(新鲜的) vegetables.”,可知摘了一些蔬菜,故答案为F。
71.F 72.T 73.F 74.F 75.F
【导语】本文介绍了露西,她的学习用品和动物园里的动物。
71.句意:露西有一头黑色的短发。根据“My name is Lucy. I’m from Canada. I have long black hair and big eyes.”,可知露西有一头黑色的长发,故答案为F。
72.句意:包里有一把绿色的尺子。根据“Look at my bag! It’s yellow. There is a red pencil box, a green ruler, and three books in it.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
73.句意:我不喜欢动物。根据“I like animals very much.”,可知露西非常喜欢动物,故答案为F。
74.句意:熊猫来自加拿大。根据“The pandas are from China.”,可知熊猫来自中国,故答案为F。
75.句意:猴子喜欢竹子。根据“The monkeys like bananas.”,可知猴子喜欢香蕉,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)