【精品解析】四川省绵阳市平武县平武四校联考2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题

文档属性

名称 【精品解析】四川省绵阳市平武县平武四校联考2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题
格式 zip
文件大小 64.9KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-10-20 11:07:04

文档简介

四川省绵阳市平武县平武四校联考2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题
(2025八上·平武开学考)Mr. Smith works in a bank (银行) and Mrs. Smith works in a store. Their son, John, is a student of 14.
In the morning, Mrs. Smith always gets up at six. She takes a shower and makes breakfast for the family. Mr. Smith and John get up at six thirty. They run for half an hour and take a shower. They have breakfast at a quarter past seven. Mr. Smith and Mrs. Smith go to work and John goes to school at a quarter to eight. They don' t have lunch at home in the afternoon. John gets home at 4: 40 after school. He does his homework. Then his parents get home from work at about 5:30. They eat dinner at 6:30.
In the evening, all the family watch TV together. What a happy family!
根据短文内容,判断正误(T/F)。
1.Mr. Smith works but Mrs. Smith doesn't.
2.Mrs. Smith makes breakfast for the family.
3.John goes to school at 8: 15.
4.The Smiths don't have lunch at home.
5.John does his homework in the evening.
【答案】1.错误
2.正确
3.错误
4.正确
5.错误
【知识点】记叙文;家庭生活;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了 Smith 一家(父母和儿子 John )一天的生活作息,展现了他们规律而充实的生活节奏:早晨各自起床、锻炼、用餐后上班上学,晚上回家后做作业、共进晚餐、一起看电视,体现了和谐温馨的家庭氛围。【点评】本题考点涉及推理判断题型的考查,是一篇生活类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
1.推理判断题。根据第一段中的"Mr. Smith works in a bank (银行) and Mrs. Smith works in a store." Smith 先生在银行工作, Smith 夫人在商店工作。可知, Smith 夫人也在商店上班。因此 Mr. Smith works but Mrs. Smith doesn't. " Smith 先生工作,但 Smith 夫人不工作。"的叙述是错误的,故答案为错误。
2.推理判断题。根据第二段中的"She takes a shower and makes breakfast for the family."她洗了个澡,为家人做了早餐。可知, Smith 夫人为家人做早饭。因此 Mrs. Smith makes breakfast for the family. " Smith 夫人为全家做早餐。"的叙述是正确的,故答案为正确。
3.推理判断题。根据第二段中的"John goes to school at a quarter to eight."John 七点四十五分去上学。可知,约翰7点45去上学。因此John goes to school at 8: 15."John八点十五分去上学。"的叙述是错误的,故答案为错误。
4.推理判断题。根据第二段中的"They don't have lunch at home in the afternoon"他们下午不在家吃午饭。可知, Smith 一家不在家吃午饭。因此 The Smiths don't have lunch at home. " Smith一家不在家吃午饭"的叙述是正确的,故答案为正确。
5.推理判断题。根据第二中的"John gets home at 4: 40 after school. He does his homework."John放学后4点40分回家。他做作业。可知,约翰4点40放学以后做家庭作业。因此 John does his homework in the evening. " John 晚上做作业。"的叙述是错误的,故答案为错误。
(2025八上·平武开学考)
School Show
Name Show Time Place
Wu Xia Kung fu Saturday 8:00 a.m. School hall
Lily English song Friday 4:00 p.m. Class Eight
Peter The violin playing Monday 3:30 p.m. Music room
Li Ping Drawing Wednesday 4:00 p.m. Drawing room
Steve Beijing Opera Thursday 3:30 p.m. School hall
6.You can ask ________ to sing an English song for us.
A.Wu Xia B.Lily C.Peter D.Li Ping
7.We can watch ________ in the school hall on the weekend.
A.kung fu B.Beijing Opera
C.drawing D.the violin playing
8.You can watch Beijing Opera ________.
A.at 10:00 a.m. on Thursday B.at 8:00 a.m. on Saturday
C.at 3:30 p.m. on Thursday D.at 3:30 p.m. on Monday
9.We can see the violin playing show in ________.
A.the school hall B.Class Eight
C.the drawing room D.the music room
10.________ shows are in the same place.
A.Kung fu and drawing B.Kung fu and Beijing Opera
C.The violin playing and drawing D.Beijing Opera and English song
【答案】6.B
7.A
8.C
9.D
10.B
【知识点】应用文;学校生活;校园文化;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是一个校园表演(或才艺展示)的活动安排表,列出了不同学生( Wu Xia 、 Lily 、 Peter 、 Li Ping 、 Steve )的表演项目、时间及地点,展现了学生多样的才艺和丰富的校园文化生活。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇生活类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
6.细节理解题。根据Lily对应的一栏中"Show: English song"可知,可以请Lily唱英文歌。故选B。
7.细节理解题。根据Wu Xia对应的"Show: Kung fu"以及"Time: Saturday 8:00 a.m."可知,周末在学校礼堂可观看武术表演。故选A。
8.细节理解题。根据Beijing Opera对应的"Time: Thursday 3:30 p.m."可知,可以在周四下午3:30观看京剧表演。故选C。
9.细节理解题。根据The violin playing对应的"Place: Music room"可知,我们可以在音乐室观看小提琴演奏。故选D。
10.细节理解题。根据Kung fu对应的"Place: School hall"以及"Beijing Opera"对应的"Place: School hall"可知,武术和京剧表演在同一个地方。故选B。
(2025八上·平武开学考)Anna
I work in a bank (银行) from Monday to Friday. My house is near a park and it is about twenty kilometers from my office. I usually go to work by subway. I usually get up at 6:30 a.m. and take the subway at 7:00 a.m. It usually takes me about thirty minutes to get to my office. The subway is quick and cheap. I am never late for work.
Joe
I am a student. My house is near a beautiful river. My school is across from the river. I can walk to school across a bridge. It takes me about thirty minutes. But I often go to school by boat, because it is more fun. It takes me about twenty minutes.
Nancy
I'm a waiter (服务员). I work in a restaurant (饭店) from Monday to Saturday. I often go to work by bus. It is about five kilometers from my house to the restaurant. It takes me about twenty-five minutes to go to work. Sometimes I am late for work because the traffic is very busy.
根据短文内容,选择最佳答案。
11.Anna usually arrives at her office at about ________ in the morning.
A.6:30 B.7:00 C.7:30 D.8:00
12.Joe often ________ to school.
A.takes a bus B.takes a subway C.walks D.takes a boat
13.Nancy lives about ________ kilometers from her workplace (工作场所).
A.five B.ten C.fifteen D.twenty
14.The underlined word "traffic" means "________" in Chinese.
A.餐馆 B.交通 C.市场 D.车站
15.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Anna is sometimes late for work. B.Joe lives near a park.
C.Nancy works five days a week. D.They go out in different ways.
【答案】11.C
12.D
13.A
14.B
15.D
【知识点】应用文;日常活动;交通方式;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇应用文,通过Anna 、Joe和Nancy三个人的自述,介绍了他们各自的职业、居住地与工作/学习地点的距离,以及他们常用的通勤方式、所需时间和感受,展现了不同职业者的日常生活和交通选择。【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、词义猜测题,是一篇生活类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
11.细节理解题。根据 Anna 部分中的"I usually get up at 6:30 a.m. and take the subway at 7:00 a.m. It usually takes me about thirty minutes to get to my office. "我通常早上6:30起床,早上7:00乘地铁。到办公室通常需要大约30分钟。可知,Anna通常6:30起床,7:00乘地铁,大约30分钟到达办公室,因此,Anna通常在7:30到达办公室。故选C。
12.细节理解题。根据 Joe 部分中的"But I often go to school by boat, because it is more fun. It takes me about twenty minutes."但我经常坐船上学,因为它更有趣。我大约需要二十分钟。可知,Joe经常乘船上学。故选D。
13.细节理解题。根据 Nancy 部分中的"It is about five kilometers from my house to the restaurant."从我家到餐馆大约有五公里。可知,Nancy的住处离工作地点约5公里。故选A。
14.词义猜测题。根据 Nancy 部分中的 "I often go to work by bus."我经常坐公共汽车去上班。可知,Nancy乘公交车去上班;以及"Sometimes I am late for work because the traffic is very busy."有时候我上班迟到是因为交通很忙,因此划线词traffic意为"交通"。故选B。
15.细节理解题。根据 Anna 部分中的"I usually get up at 6:30 a.m. and take the subway at 7:00 a.m. ",我通常早上6:30起床,早上7:00坐地铁; Joe 部分中的" I can walk to school across a bridge. It takes me about thirty minutes. But I often go to school by boat, because it is more fun. "我可以走过一座桥去学校。我大约需要三十分钟。但我经常坐船上学,因为它更有趣;以及 Nancy 部分中的"I often go to work by bus."我经常坐公共汽车去上班。可知,三人通勤方式不同。故选D。
(2025八上·平武开学考)There is an elephant and a monkey. They're friends, but one day they want to know who is stronger(更壮). One of them says, "Who can get apples over there, who is stronger."
There is a river over there. Monkey says, "I can't swim." Elephant says "I can swim. Please sit my back." They go across the river. The apple trees are very high. The elephant can't reach(够着) the apples. The monkey climbs(爬)up the tree and gets many apples.
Now they know they should help each other.
16.The elephant and the monkey want to know________
A.who is smarter B.who is higher
C.who can swim D.who is stronger
17._______ can't swim.
A.The elephant B.The monkey
C.The big animals D.The small animals
18._______can't reach the apples
A.The elephant B.The monkey
C.The high animals D.The short animals
19.At last the monkey goes across the river with the help of_______.
A.the elephant B.the monkey C.an animal D.a boat
20.From the story we should(应该)________.
A.learn from the elephant B.learn from the monkey
C.A and B D.help each other
【答案】16.D
17.B
18.A
19.A
20.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了大象和猴子通过合作取苹果的故事,说明了每个人都有自己的长处和短处,只有互相帮助、团结合作,才能克服困难、实现目标。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
16.细节理解题。根据第一段中的"There is an elephant and a monkey. They're friends, but one day they want to know who is stronger(更壮)."有一头大象和一只猴子。他们是朋友,但有一天他们想知道谁更强大。可知大象和猴子想知道谁更强壮,故选D。
17.细节理解题。根据第二段中的"Monkey says,‘I can't swim.'"猴子说:"我不会游泳。"可知猴子不会游泳。故选B。
18.细节理解题。根据第二段中的" The elephant can't reach(够着) the apples. " 大象够不到苹果,故选A。
19.细节理解题。根据第二段中的"Elephant says ‘I can swim. Please sit my back.' They go across the river."大象说:"我会游泳。请坐在我背上。"他们过河去了。可知最后猴子在大象的帮助下过河了。故选A。
20.细节理解题。根据第三段"Now they know they should help each other."现在他们知道他们应该互相帮助。故选D。
(2025八上·平武开学考)Tom 21. near the sea. Their house is not very high, but it is beautiful. There 22. big trees and a small garden in front 23. their house. They plant flowers in the garden. Some are red, some are white 24. some are blue. Tom and his family love 25. garden very much.
26. Tom and his sister go to school 27. bus. The bus is comfortable. There are air conditioners in the bus. And it is a double-decker bus. After school, they sometimes help their mum 28. some shopping at the Shopping Center, and sometimes help their dad in the garden. At weekends, they often take some photos by the sea. 29. summer, they often go swimming 30. their parents.
21.A.lives B.lived C.living D.to live
22.A.are B.is C.was D.be
23.A.to B.for C.at D.of
24.A.but B.or C.at D.and
25.A.they B.them C.their D.theirs
26.A.All B.Both C.Some D.Two
27.A.on B.by C.take D.sit
28.A.do B.doing C.does D.did
29.A.In B.On C.At D.To
30.A.and B.for C.of D.with
【答案】21.A;22.A;23.D;24.D;25.C;26.B;27.B;28.A;29.A;30.D
【知识点】记叙文;家庭生活
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Tom 一家在海边的生活情况,描述了他们的房子、花园以及汤姆和妹妹的日常活动(乘校车上学、帮父母购物或打理花园),并展现了他们周末和夏季与父母一起享受海边生活的温馨画面。
【点评】考查语法选择,本题考点涉及时态,介词,连词,代词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意: Tom 住在海边。A:lives是live的一般现在时的第三人称单数;B:lived是live的过去式&过去分词;C:living是live的现在分词&动名词;D:to live 是live的不定式。根据下文"Their house is not very high, but it is beautiful."他们的房子不是很高,但很漂亮,可知用一般现在时,主语是Tom第三人称,可知谓语用单数形式,故选A。
22.句意:在他们家的前面有大树和一个小花园。A:are是be的一般现在时的复数形式以及第二人称单数形式;B:is是be的一般现在时的第三人称单数形式;C:was是be的一般过去时的第一人称&第三人称单数形式;D:be "是",动词原形。此句是there be 句型,表示某处有某物,be的单复数形式采取"就近原则"。并列主语中be的形式与be动词后紧跟着的名词有关,此处后的名词是big trees,可知用are,故选A。
23.句意:在他们家的前面有大树和一个小花园。A:to"到,向";B:for"为......";C:at"在";D:of ".....的"。in front of固定短语,"在…...前面",故选D。
24.句意:一些是红的,一些是白的和一些是蓝的。A:but"但是",表示转折关系;B:or"或者",表示选择关系;C:at"在";D:and" 和,而且 ",表示并列关系,或递进关系。结合句意和语境可知是并列关系,选择D。
25.句意:Tom和他的家人非常喜欢他们的花园。A:they"他们",人称代词主格;B:them"他们",人称代词宾格;C:their"他们的",形容性的物主代词;D:theirs " 他们的 ",名词性的物主代词。根据空后的名词garden和主语Tom and his family结合句意和语境可知用their,故选C。
26.句意:Tom和他的姐姐都坐公交车上学。A:All"(三者或者三者以上的)都";B:Both"(两者)都";C:Some"一些";D:Two "两"。both…and….固定短语,"两者…都....",故选B。
27.句意:Tom和他的姐姐都坐公交车上学。A:on"在.....上";B:by"乘,通过";C:take"乘坐,花费";D:sit"坐"。"乘坐公交车"的表达有by bus,take the bus ,on a bus,此处介词短语作方式状语,故选B。
28.句意:放学后他们有时候帮着他们的妈妈在购物中心购物,有时候在花园里帮助他们的爸爸。A:do "做",动词原形;B:doing是do的现在分词&动名词;C:does是do的一般现在时的第三人称单数;D:did 是do的过去式。help sb. (to) do sth.固定短语,"帮助某人做某事",故选A。
29.句意:在夏天,他们经常和他们的父母帮助去游泳。A:In"在.....里面";B:On"在.....上";C:At"在";D:To"向,对"。 在某个季节用in,故选A。
30.句意:在夏天,他们经常和他们的父母帮助去游泳。A:and"和",表并列关系,连词;B:for"为",表目的关系,介词;C:of"…...的",表所属关系。介词;D:with "和",偏正关系,介词。前后连接的两个名词做主语时,可以要放在一起,也可以把with+名词放在句子的末尾,句子的主语是with前面的词,谓语动词形式要根据with前面的词的形式来决定用单复数。故选D。
(2025八上·平武开学考)How do you usually go to work By bus My 31. have different ways of going outside.
My parents work in a hospital. The hospital is 32. from our home, so they go to work by car. The car ride 33. about 45 minutes. My sister has a clothes store. It's about 2 kilometers from her 34. to our home. She goes there 35. every day. She thinks walking is good 36. health. I'm a middle school student. I take the school bus to school. Many students 37. taking the school bus is boring, but I don't think so 38. I can talk with my classmates on the bus. It gives me a lot of 39. . I like every minute of it. 40. about your family Do you have the same way of going outside or different
31.A.family B.friends C.teachers D.classmates
32.A.new B.free C.far D.tidy
33.A.finds B.takes C.gets D.wants
34.A.club B.room C.school D.store
35.A.by bike B.on foot C.by bus D.by subway
36.A.at B.with C.to D.for
37.A.think B.know C.see D.show
38.A.so B.and C.because D.but
39.A.time B.fun C.love D.help
40.A.When B.Who C.Where D.What
【答案】31.A;32.C;33.B;34.D;35.B;36.D;37.A;38.C;39.B;40.D
【知识点】说明文;交通方式
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一家人不同的出行方式:父母开车上班,姐姐步行去自己的服装店,作者乘校车上学并享受与同学交流的乐趣,展现了不同职业和身份的人如何选择适合自己的通勤方式,并最后以提问方式引发读者思考。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及名词,形容词,动词,介词,连词,疑问词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇生活类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
31.句意:我的家人有不同的外出方式。A:family"家人";B:friends"朋友";C:teachers"教师";D:classmates " 同学 "。根据下文"My parents";以及"My sister"可知,此处介绍作者家人的外出方式。故选A。
32.句意:医院离我们家很远,所以他们开车上班。A:new"新的";B:free"免费的。自由的";C:far"远的";D:tidy" 整洁的 "。根据空后"so they go to work by car"可知,因为医院离家远,所以开车上班。故选C。
33.句意:开车大约需要45分钟。A:finds"找到";B:takes"花费";C:gets"得到";D:wants "想要"。根据空后"45 minutes"可知,此处指开车花费的时间。故选B。
34.句意:从她的商店到我们家大约有2公里。A:club"俱乐部";B:room"房间";C:school"学校";D:store" 商店 "。根据上文"My sister has a clothes store."我姐姐有一家服装店。可知,此处指姐姐的商店到家的距离。故选D。
35.句意:她每天步行去那里。A:by bike"骑自行车";B:on foot"步行";C:by bus"乘公共汽车";D:by subway"乘地铁"。根据" She thinks walking is good 6 health. "她认为步行有益于健康。可知,作者的姐姐步行去商店。故选B。
36.句意:她认为步行有益于健康。A:at"在";B:with"和";C:to"对,向";D:for"为"。be good for固定短语,"有益于",故选D。
37.句意:很多学生认为坐校车很无聊,但我不这么认为,因为我可以在校车上和同学聊天。A:think "认为";B:know"知道";C:see"看见";D:show"表演"。根据空后"taking the school bus is boring"可知,许多学生认为坐校车是无聊的。故选A。
38.句意:很多学生认为坐校车很无聊,但我不这么认为,因为我可以在校车上和同学聊天。A:so"因此";B:and"和";C:because"因为";D:but"但是"。作者认为坐校车不无聊,是因为作者可以在校车上和同学聊天,后者表原因,故选C。
39.句意:它给了我很多乐趣。A:time"时间";B:fun"乐趣";C:love"喜爱";D:help" 帮助"。根据上文"I can talk with my classmates on the bus." 我可以在公共汽车上和同学们聊天;以及下文"I like every minute of it."我喜欢它的每一分钟。可知,作者喜欢和同学在校车上聊天,这给了作者很多乐趣。故选B。
40.句意:你的家人呢?A:When"什么时候";B:Who"谁";C:Where"在哪里";D:What "什么"。What about… 固定短语,"……怎么样?"。故选D。
(2025八上·平武开学考)Jeff has a pet. It's a dog. It is white. Jeff 41.   (like) it very much. He 42.   (think) the dog is very smart. It 43.   (play) ball games and it can buy newspapers (报纸) for Jeff. Every morning, Jeff 44.   (put) one dollar into the dog's mouth (嘴) and it goes to the shop 45.   (buy) newspapers for Jeff.
Jeff has a good friend Mark. Jeff 46.   (tell) Mark about his smart dog. Mark doesn't believe (相信) it. Today, Mark comes 47.   (see) Jeff in the morning. Jeff is playing with his dog. Mark says, "I will give your dog money. I 48.   (not think) it can buy newspapers."
"Have a try (试一下)," says Jeff.
Then Mark puts money into the dog's mouth and the dog 49.   (walk) out. After ten minutes, the dog doesn't come back. After an hour, the dog doesn't come back.
"How much money do you 50.   (give) the dog " asks Jeff.
"Five dollars."
"Well, if it has five dollars, it will go to the movies (看电影)," says Jeff.
【答案】41.likes;42.thinks;43.can play;44.puts;45.to buy;46.tells;47.to see;48.don't think;49.walks;50.give
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Jeff 的狗能为主人买报纸的故事,展现了狗的聪明有趣。在朋友马克的测试中,狗因得到五元钱而没回来,杰夫幽默地解释它可能"去看电影了",既说明了狗的习惯(只认一元买报),也增添了故事的幽默色彩。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,主谓一致,非谓语动词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
41.句意:Jeff很喜欢它。 like "喜欢",此处是谓语动词。全文主要为一般现在时,主语Jeff表示单数,应用第三人称单数形式,故填likes。
42.句意:他认为这只狗非常聪明。 think "认为",此处是谓语动词。全文主要为一般现在时,主语He表示单数,所以应用第三人称单数形式thinks。故填thinks。
43.句意:它会玩球类游戏,还能为Jeff买报纸。 play "玩",是谓语动词。根据空后" it can buy newspapers (报纸) for Jeff."可知,Jeff的狗会玩球类游戏,所以此处应填can play表示"会玩"。故填can play。
44.句意:每天早上,Jeff把一美元放进这只狗的嘴里,它就去商店给Jeff买报纸。 put "放置",是谓语动词。全文主要为一般现在时,主语Jeff表示单数,所以空处应用第三人称单数,故填puts。
45.句意:每天早上,Jeff把一美元放进这只狗的嘴里,它就去商店给Jeff买报纸。 buy "买",动词。此处作目的状语,应用动词不定式,故填to buy。
46.句意:Jeff向Mark讲述他聪明的狗。 tell "告诉,讲述",是谓语动词。全文主要为一般现在时,主语Jeff表示单数,所以应用第三人称单数,故填tells。
47.句意:今天,Mark早上来看Jeff。 see "看见",动词。结合固定短语come to do sth."来做某事",故填to see。
48.句意:我认为它不能买报纸。 think "认为",是谓语动词全文主要为一般现在时,主语是I,所以此处要借助don't表示否定,don't后接动词原形。故填don't think。
49.句意:然后Mark把钱放进狗的嘴里,狗便走了出去。 walk "步行,走",是谓语动词。全文主要为一般现在时,主语the dog表示单数,所以应用第三人称单数形式walks。故填walks。
50.句意:你给了这只狗多少钱? give "给",动词。do后接动词原形。故填give。
(2025八上·平武开学考)Mrs. Brown lived in a small town near a big farm. One Friday afternoon after she finished housework, she went to her small shop. She opened the window of the shop and looked outside. She liked to see the big farm. There were many cows, horses and small animals on the farm. Suddenly, she saw a kangaroo (袋鼠) under her window. She could not believe her eyes! It was wearing an old jacket. It just stood there, looking hungry. Mrs. Brown gave it some bread and water. The kangaroo ate them all. Then it became happy and jumped away. Suddenly, something fell from its jacket pocket. It was a wallet! Mrs. Brown picked it up, opened it and found there was $300 and a photo in it. That was a man's photo with his name "John" on it. John She looked more carefully and remembered she had a brother many years ago. His name was also John. "Is this man my lost brother " she thought. She took the wallet with her and began to look for the man. She asked many people in the town, and then she came to the big farm and asked the farmer. To her great surprise, he was John, her lost brother. They were very excited and happy to see each other.
51.What did Mrs. Brown do before she went to her shop one Friday afternoon
   
52.What did Mrs. Brown give the kangaroo
   
53.What was in the wallet
   
54.What happened to Mrs. Brown's brother years ago
   
55.What was Mrs. Brown's brother
   
【答案】51.She did housework.
52.Some bread and water.
53.300 dollars and a photo.
54.He got lost.
55.He was a farmer.
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Brown 太太在自家小店窗外偶遇一只穿夹克的袋鼠,她喂食后袋鼠跳走时掉下一个钱包,内有300美元和一张名为" John "的男子照片。 Brown 太太怀疑这是她失散多年的哥哥,经多方打听,最终在农场找到约翰,兄妹惊喜重逢。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一片故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而做出正确答案。
51.细节理解题。根据"One Friday afternoon after she finished housework, she went to her small shop."一个星期五下午,她做完家务后,去了她的小店。可知, Brown 太太去商店之前做了家务。故答案为:She did housework.
52.根据"Mrs. Brown gave it some bread and water." Brown 太太给了它一些面包和水。可知, Brown 太太给袋鼠的是面包和水。故答案为:Some bread and water.
53.根据"It was a wallet! Mrs. Brown picked it up, opened it and found there was $300 and a photo in it."那是一个钱包! Brown 太太捡起它,打开它,发现里面有300美元和一张照片。可知,钱包里有300美元和一张照片。故答案为:300 dollars and a photo.
54.细节理解题。根据"she had a brother many years ago. His name was also John. ‘Is this man my lost brother ' she thought."她很多年前有个兄弟。他的名字也是 John 。这个人是我失散的兄弟吗?她想。可知, Brown 太太的弟弟多年前走丢了。故答案为:He got lost.
55.推理判断题。根据"she came to the big farm and asked the farmer. To her great surprise, he was John, her lost brother."她来到大农场,问农夫。令她惊讶的是,他就是她失散的哥哥 John 。可知, Brown 太太弟弟的职业是农夫。故答案为:He was a farmer.
56.(2025八上·平武开学考)你一定有过许多难忘的旅游经历,它们一定给你留下了许多美好的回忆。请你根据下面的提示写一篇英语短文,描述你印象最深刻的一次旅游。
要求不少于60词。不得出现自己姓名和学校的真实信息。
提示:
(1)Where did you go
(2)What did you do there
(3)How was the weather there
(4)How were the people and the food there
(5)What do you think of it
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Last summer, my parents took me to Beijing for a trip. We took the train there. The weather was fine, but a little dry. On the first day, we went to the Great Wall. I took a lot of photos there. On the second day, we went to the Beihai Park. We had a lot of fun there. On the third day, we visited the Palace Museum. I learned a lot about the history of China. The people in Beijing were friendly and they were glad to help us. The food there was great. All in all, I had fun in Beijing.
【知识点】提纲作文;旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】本题是一篇记叙文写作,要求考生聚焦于某一次具体的旅行,详细阐述旅行中的各个方面,包括地点、活动、天气、当地的人和食物等,最后表达对这次旅行的看法。要求:(1)需要明确指出旅行的目的地。地点可以是国内的城市、自然景区,也可以是国外的某个地方。(2)描述在旅行地所进行的具体活动。活动内容丰富多样,可能包括参观景点(如游览故宫、参观埃菲尔铁塔)、体验当地文化(如观看传统表演、参加民俗活动)、尝试特色运动(如滑雪、冲浪)等。通过详细描述活动,能展现出旅行的丰富性和趣味性。(3)说明旅行期间的天气状况。天气会对旅行体验产生重要影响,例如晴朗的天气适合户外活动,而恶劣的天气可能限制行程。(4)描述当地人的性格特点、热情程度等,以及介绍当地特色美食的味道、种类等。(5)表达对这次旅行的整体评价和感受。可以说明这次旅行给自己带来的收获,如增长了见识、放松了身心、增进了与家人朋友的感情等,也可以提及是否愿意再次前往该地旅行。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。【点评】本文按照时间顺序依次叙述了在北京三天不同的行程安排。从第一天去长城,到第二天到北海公园游玩,再到第三天参观故宫博物院,条理清楚,让读者能轻松跟上作者的旅行节奏,了解整个旅行过程。使用的语言简单易懂,没有复杂的词汇和句式,符合一般描述旅行经历的表达习惯。例如"We took the train there.""I took a lot of photos there."等句子,直白地传达了信息,易于读者理解。
1 / 1四川省绵阳市平武县平武四校联考2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题
(2025八上·平武开学考)Mr. Smith works in a bank (银行) and Mrs. Smith works in a store. Their son, John, is a student of 14.
In the morning, Mrs. Smith always gets up at six. She takes a shower and makes breakfast for the family. Mr. Smith and John get up at six thirty. They run for half an hour and take a shower. They have breakfast at a quarter past seven. Mr. Smith and Mrs. Smith go to work and John goes to school at a quarter to eight. They don' t have lunch at home in the afternoon. John gets home at 4: 40 after school. He does his homework. Then his parents get home from work at about 5:30. They eat dinner at 6:30.
In the evening, all the family watch TV together. What a happy family!
根据短文内容,判断正误(T/F)。
1.Mr. Smith works but Mrs. Smith doesn't.
2.Mrs. Smith makes breakfast for the family.
3.John goes to school at 8: 15.
4.The Smiths don't have lunch at home.
5.John does his homework in the evening.
(2025八上·平武开学考)
School Show
Name Show Time Place
Wu Xia Kung fu Saturday 8:00 a.m. School hall
Lily English song Friday 4:00 p.m. Class Eight
Peter The violin playing Monday 3:30 p.m. Music room
Li Ping Drawing Wednesday 4:00 p.m. Drawing room
Steve Beijing Opera Thursday 3:30 p.m. School hall
6.You can ask ________ to sing an English song for us.
A.Wu Xia B.Lily C.Peter D.Li Ping
7.We can watch ________ in the school hall on the weekend.
A.kung fu B.Beijing Opera
C.drawing D.the violin playing
8.You can watch Beijing Opera ________.
A.at 10:00 a.m. on Thursday B.at 8:00 a.m. on Saturday
C.at 3:30 p.m. on Thursday D.at 3:30 p.m. on Monday
9.We can see the violin playing show in ________.
A.the school hall B.Class Eight
C.the drawing room D.the music room
10.________ shows are in the same place.
A.Kung fu and drawing B.Kung fu and Beijing Opera
C.The violin playing and drawing D.Beijing Opera and English song
(2025八上·平武开学考)Anna
I work in a bank (银行) from Monday to Friday. My house is near a park and it is about twenty kilometers from my office. I usually go to work by subway. I usually get up at 6:30 a.m. and take the subway at 7:00 a.m. It usually takes me about thirty minutes to get to my office. The subway is quick and cheap. I am never late for work.
Joe
I am a student. My house is near a beautiful river. My school is across from the river. I can walk to school across a bridge. It takes me about thirty minutes. But I often go to school by boat, because it is more fun. It takes me about twenty minutes.
Nancy
I'm a waiter (服务员). I work in a restaurant (饭店) from Monday to Saturday. I often go to work by bus. It is about five kilometers from my house to the restaurant. It takes me about twenty-five minutes to go to work. Sometimes I am late for work because the traffic is very busy.
根据短文内容,选择最佳答案。
11.Anna usually arrives at her office at about ________ in the morning.
A.6:30 B.7:00 C.7:30 D.8:00
12.Joe often ________ to school.
A.takes a bus B.takes a subway C.walks D.takes a boat
13.Nancy lives about ________ kilometers from her workplace (工作场所).
A.five B.ten C.fifteen D.twenty
14.The underlined word "traffic" means "________" in Chinese.
A.餐馆 B.交通 C.市场 D.车站
15.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Anna is sometimes late for work. B.Joe lives near a park.
C.Nancy works five days a week. D.They go out in different ways.
(2025八上·平武开学考)There is an elephant and a monkey. They're friends, but one day they want to know who is stronger(更壮). One of them says, "Who can get apples over there, who is stronger."
There is a river over there. Monkey says, "I can't swim." Elephant says "I can swim. Please sit my back." They go across the river. The apple trees are very high. The elephant can't reach(够着) the apples. The monkey climbs(爬)up the tree and gets many apples.
Now they know they should help each other.
16.The elephant and the monkey want to know________
A.who is smarter B.who is higher
C.who can swim D.who is stronger
17._______ can't swim.
A.The elephant B.The monkey
C.The big animals D.The small animals
18._______can't reach the apples
A.The elephant B.The monkey
C.The high animals D.The short animals
19.At last the monkey goes across the river with the help of_______.
A.the elephant B.the monkey C.an animal D.a boat
20.From the story we should(应该)________.
A.learn from the elephant B.learn from the monkey
C.A and B D.help each other
(2025八上·平武开学考)Tom 21. near the sea. Their house is not very high, but it is beautiful. There 22. big trees and a small garden in front 23. their house. They plant flowers in the garden. Some are red, some are white 24. some are blue. Tom and his family love 25. garden very much.
26. Tom and his sister go to school 27. bus. The bus is comfortable. There are air conditioners in the bus. And it is a double-decker bus. After school, they sometimes help their mum 28. some shopping at the Shopping Center, and sometimes help their dad in the garden. At weekends, they often take some photos by the sea. 29. summer, they often go swimming 30. their parents.
21.A.lives B.lived C.living D.to live
22.A.are B.is C.was D.be
23.A.to B.for C.at D.of
24.A.but B.or C.at D.and
25.A.they B.them C.their D.theirs
26.A.All B.Both C.Some D.Two
27.A.on B.by C.take D.sit
28.A.do B.doing C.does D.did
29.A.In B.On C.At D.To
30.A.and B.for C.of D.with
(2025八上·平武开学考)How do you usually go to work By bus My 31. have different ways of going outside.
My parents work in a hospital. The hospital is 32. from our home, so they go to work by car. The car ride 33. about 45 minutes. My sister has a clothes store. It's about 2 kilometers from her 34. to our home. She goes there 35. every day. She thinks walking is good 36. health. I'm a middle school student. I take the school bus to school. Many students 37. taking the school bus is boring, but I don't think so 38. I can talk with my classmates on the bus. It gives me a lot of 39. . I like every minute of it. 40. about your family Do you have the same way of going outside or different
31.A.family B.friends C.teachers D.classmates
32.A.new B.free C.far D.tidy
33.A.finds B.takes C.gets D.wants
34.A.club B.room C.school D.store
35.A.by bike B.on foot C.by bus D.by subway
36.A.at B.with C.to D.for
37.A.think B.know C.see D.show
38.A.so B.and C.because D.but
39.A.time B.fun C.love D.help
40.A.When B.Who C.Where D.What
(2025八上·平武开学考)Jeff has a pet. It's a dog. It is white. Jeff 41.   (like) it very much. He 42.   (think) the dog is very smart. It 43.   (play) ball games and it can buy newspapers (报纸) for Jeff. Every morning, Jeff 44.   (put) one dollar into the dog's mouth (嘴) and it goes to the shop 45.   (buy) newspapers for Jeff.
Jeff has a good friend Mark. Jeff 46.   (tell) Mark about his smart dog. Mark doesn't believe (相信) it. Today, Mark comes 47.   (see) Jeff in the morning. Jeff is playing with his dog. Mark says, "I will give your dog money. I 48.   (not think) it can buy newspapers."
"Have a try (试一下)," says Jeff.
Then Mark puts money into the dog's mouth and the dog 49.   (walk) out. After ten minutes, the dog doesn't come back. After an hour, the dog doesn't come back.
"How much money do you 50.   (give) the dog " asks Jeff.
"Five dollars."
"Well, if it has five dollars, it will go to the movies (看电影)," says Jeff.
(2025八上·平武开学考)Mrs. Brown lived in a small town near a big farm. One Friday afternoon after she finished housework, she went to her small shop. She opened the window of the shop and looked outside. She liked to see the big farm. There were many cows, horses and small animals on the farm. Suddenly, she saw a kangaroo (袋鼠) under her window. She could not believe her eyes! It was wearing an old jacket. It just stood there, looking hungry. Mrs. Brown gave it some bread and water. The kangaroo ate them all. Then it became happy and jumped away. Suddenly, something fell from its jacket pocket. It was a wallet! Mrs. Brown picked it up, opened it and found there was $300 and a photo in it. That was a man's photo with his name "John" on it. John She looked more carefully and remembered she had a brother many years ago. His name was also John. "Is this man my lost brother " she thought. She took the wallet with her and began to look for the man. She asked many people in the town, and then she came to the big farm and asked the farmer. To her great surprise, he was John, her lost brother. They were very excited and happy to see each other.
51.What did Mrs. Brown do before she went to her shop one Friday afternoon
   
52.What did Mrs. Brown give the kangaroo
   
53.What was in the wallet
   
54.What happened to Mrs. Brown's brother years ago
   
55.What was Mrs. Brown's brother
   
56.(2025八上·平武开学考)你一定有过许多难忘的旅游经历,它们一定给你留下了许多美好的回忆。请你根据下面的提示写一篇英语短文,描述你印象最深刻的一次旅游。
要求不少于60词。不得出现自己姓名和学校的真实信息。
提示:
(1)Where did you go
(2)What did you do there
(3)How was the weather there
(4)How were the people and the food there
(5)What do you think of it
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.错误
2.正确
3.错误
4.正确
5.错误
【知识点】记叙文;家庭生活;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了 Smith 一家(父母和儿子 John )一天的生活作息,展现了他们规律而充实的生活节奏:早晨各自起床、锻炼、用餐后上班上学,晚上回家后做作业、共进晚餐、一起看电视,体现了和谐温馨的家庭氛围。【点评】本题考点涉及推理判断题型的考查,是一篇生活类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
1.推理判断题。根据第一段中的"Mr. Smith works in a bank (银行) and Mrs. Smith works in a store." Smith 先生在银行工作, Smith 夫人在商店工作。可知, Smith 夫人也在商店上班。因此 Mr. Smith works but Mrs. Smith doesn't. " Smith 先生工作,但 Smith 夫人不工作。"的叙述是错误的,故答案为错误。
2.推理判断题。根据第二段中的"She takes a shower and makes breakfast for the family."她洗了个澡,为家人做了早餐。可知, Smith 夫人为家人做早饭。因此 Mrs. Smith makes breakfast for the family. " Smith 夫人为全家做早餐。"的叙述是正确的,故答案为正确。
3.推理判断题。根据第二段中的"John goes to school at a quarter to eight."John 七点四十五分去上学。可知,约翰7点45去上学。因此John goes to school at 8: 15."John八点十五分去上学。"的叙述是错误的,故答案为错误。
4.推理判断题。根据第二段中的"They don't have lunch at home in the afternoon"他们下午不在家吃午饭。可知, Smith 一家不在家吃午饭。因此 The Smiths don't have lunch at home. " Smith一家不在家吃午饭"的叙述是正确的,故答案为正确。
5.推理判断题。根据第二中的"John gets home at 4: 40 after school. He does his homework."John放学后4点40分回家。他做作业。可知,约翰4点40放学以后做家庭作业。因此 John does his homework in the evening. " John 晚上做作业。"的叙述是错误的,故答案为错误。
【答案】6.B
7.A
8.C
9.D
10.B
【知识点】应用文;学校生活;校园文化;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是一个校园表演(或才艺展示)的活动安排表,列出了不同学生( Wu Xia 、 Lily 、 Peter 、 Li Ping 、 Steve )的表演项目、时间及地点,展现了学生多样的才艺和丰富的校园文化生活。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇生活类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
6.细节理解题。根据Lily对应的一栏中"Show: English song"可知,可以请Lily唱英文歌。故选B。
7.细节理解题。根据Wu Xia对应的"Show: Kung fu"以及"Time: Saturday 8:00 a.m."可知,周末在学校礼堂可观看武术表演。故选A。
8.细节理解题。根据Beijing Opera对应的"Time: Thursday 3:30 p.m."可知,可以在周四下午3:30观看京剧表演。故选C。
9.细节理解题。根据The violin playing对应的"Place: Music room"可知,我们可以在音乐室观看小提琴演奏。故选D。
10.细节理解题。根据Kung fu对应的"Place: School hall"以及"Beijing Opera"对应的"Place: School hall"可知,武术和京剧表演在同一个地方。故选B。
【答案】11.C
12.D
13.A
14.B
15.D
【知识点】应用文;日常活动;交通方式;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇应用文,通过Anna 、Joe和Nancy三个人的自述,介绍了他们各自的职业、居住地与工作/学习地点的距离,以及他们常用的通勤方式、所需时间和感受,展现了不同职业者的日常生活和交通选择。【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、词义猜测题,是一篇生活类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
11.细节理解题。根据 Anna 部分中的"I usually get up at 6:30 a.m. and take the subway at 7:00 a.m. It usually takes me about thirty minutes to get to my office. "我通常早上6:30起床,早上7:00乘地铁。到办公室通常需要大约30分钟。可知,Anna通常6:30起床,7:00乘地铁,大约30分钟到达办公室,因此,Anna通常在7:30到达办公室。故选C。
12.细节理解题。根据 Joe 部分中的"But I often go to school by boat, because it is more fun. It takes me about twenty minutes."但我经常坐船上学,因为它更有趣。我大约需要二十分钟。可知,Joe经常乘船上学。故选D。
13.细节理解题。根据 Nancy 部分中的"It is about five kilometers from my house to the restaurant."从我家到餐馆大约有五公里。可知,Nancy的住处离工作地点约5公里。故选A。
14.词义猜测题。根据 Nancy 部分中的 "I often go to work by bus."我经常坐公共汽车去上班。可知,Nancy乘公交车去上班;以及"Sometimes I am late for work because the traffic is very busy."有时候我上班迟到是因为交通很忙,因此划线词traffic意为"交通"。故选B。
15.细节理解题。根据 Anna 部分中的"I usually get up at 6:30 a.m. and take the subway at 7:00 a.m. ",我通常早上6:30起床,早上7:00坐地铁; Joe 部分中的" I can walk to school across a bridge. It takes me about thirty minutes. But I often go to school by boat, because it is more fun. "我可以走过一座桥去学校。我大约需要三十分钟。但我经常坐船上学,因为它更有趣;以及 Nancy 部分中的"I often go to work by bus."我经常坐公共汽车去上班。可知,三人通勤方式不同。故选D。
【答案】16.D
17.B
18.A
19.A
20.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了大象和猴子通过合作取苹果的故事,说明了每个人都有自己的长处和短处,只有互相帮助、团结合作,才能克服困难、实现目标。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
16.细节理解题。根据第一段中的"There is an elephant and a monkey. They're friends, but one day they want to know who is stronger(更壮)."有一头大象和一只猴子。他们是朋友,但有一天他们想知道谁更强大。可知大象和猴子想知道谁更强壮,故选D。
17.细节理解题。根据第二段中的"Monkey says,‘I can't swim.'"猴子说:"我不会游泳。"可知猴子不会游泳。故选B。
18.细节理解题。根据第二段中的" The elephant can't reach(够着) the apples. " 大象够不到苹果,故选A。
19.细节理解题。根据第二段中的"Elephant says ‘I can swim. Please sit my back.' They go across the river."大象说:"我会游泳。请坐在我背上。"他们过河去了。可知最后猴子在大象的帮助下过河了。故选A。
20.细节理解题。根据第三段"Now they know they should help each other."现在他们知道他们应该互相帮助。故选D。
【答案】21.A;22.A;23.D;24.D;25.C;26.B;27.B;28.A;29.A;30.D
【知识点】记叙文;家庭生活
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Tom 一家在海边的生活情况,描述了他们的房子、花园以及汤姆和妹妹的日常活动(乘校车上学、帮父母购物或打理花园),并展现了他们周末和夏季与父母一起享受海边生活的温馨画面。
【点评】考查语法选择,本题考点涉及时态,介词,连词,代词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意: Tom 住在海边。A:lives是live的一般现在时的第三人称单数;B:lived是live的过去式&过去分词;C:living是live的现在分词&动名词;D:to live 是live的不定式。根据下文"Their house is not very high, but it is beautiful."他们的房子不是很高,但很漂亮,可知用一般现在时,主语是Tom第三人称,可知谓语用单数形式,故选A。
22.句意:在他们家的前面有大树和一个小花园。A:are是be的一般现在时的复数形式以及第二人称单数形式;B:is是be的一般现在时的第三人称单数形式;C:was是be的一般过去时的第一人称&第三人称单数形式;D:be "是",动词原形。此句是there be 句型,表示某处有某物,be的单复数形式采取"就近原则"。并列主语中be的形式与be动词后紧跟着的名词有关,此处后的名词是big trees,可知用are,故选A。
23.句意:在他们家的前面有大树和一个小花园。A:to"到,向";B:for"为......";C:at"在";D:of ".....的"。in front of固定短语,"在…...前面",故选D。
24.句意:一些是红的,一些是白的和一些是蓝的。A:but"但是",表示转折关系;B:or"或者",表示选择关系;C:at"在";D:and" 和,而且 ",表示并列关系,或递进关系。结合句意和语境可知是并列关系,选择D。
25.句意:Tom和他的家人非常喜欢他们的花园。A:they"他们",人称代词主格;B:them"他们",人称代词宾格;C:their"他们的",形容性的物主代词;D:theirs " 他们的 ",名词性的物主代词。根据空后的名词garden和主语Tom and his family结合句意和语境可知用their,故选C。
26.句意:Tom和他的姐姐都坐公交车上学。A:All"(三者或者三者以上的)都";B:Both"(两者)都";C:Some"一些";D:Two "两"。both…and….固定短语,"两者…都....",故选B。
27.句意:Tom和他的姐姐都坐公交车上学。A:on"在.....上";B:by"乘,通过";C:take"乘坐,花费";D:sit"坐"。"乘坐公交车"的表达有by bus,take the bus ,on a bus,此处介词短语作方式状语,故选B。
28.句意:放学后他们有时候帮着他们的妈妈在购物中心购物,有时候在花园里帮助他们的爸爸。A:do "做",动词原形;B:doing是do的现在分词&动名词;C:does是do的一般现在时的第三人称单数;D:did 是do的过去式。help sb. (to) do sth.固定短语,"帮助某人做某事",故选A。
29.句意:在夏天,他们经常和他们的父母帮助去游泳。A:In"在.....里面";B:On"在.....上";C:At"在";D:To"向,对"。 在某个季节用in,故选A。
30.句意:在夏天,他们经常和他们的父母帮助去游泳。A:and"和",表并列关系,连词;B:for"为",表目的关系,介词;C:of"…...的",表所属关系。介词;D:with "和",偏正关系,介词。前后连接的两个名词做主语时,可以要放在一起,也可以把with+名词放在句子的末尾,句子的主语是with前面的词,谓语动词形式要根据with前面的词的形式来决定用单复数。故选D。
【答案】31.A;32.C;33.B;34.D;35.B;36.D;37.A;38.C;39.B;40.D
【知识点】说明文;交通方式
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一家人不同的出行方式:父母开车上班,姐姐步行去自己的服装店,作者乘校车上学并享受与同学交流的乐趣,展现了不同职业和身份的人如何选择适合自己的通勤方式,并最后以提问方式引发读者思考。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及名词,形容词,动词,介词,连词,疑问词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇生活类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
31.句意:我的家人有不同的外出方式。A:family"家人";B:friends"朋友";C:teachers"教师";D:classmates " 同学 "。根据下文"My parents";以及"My sister"可知,此处介绍作者家人的外出方式。故选A。
32.句意:医院离我们家很远,所以他们开车上班。A:new"新的";B:free"免费的。自由的";C:far"远的";D:tidy" 整洁的 "。根据空后"so they go to work by car"可知,因为医院离家远,所以开车上班。故选C。
33.句意:开车大约需要45分钟。A:finds"找到";B:takes"花费";C:gets"得到";D:wants "想要"。根据空后"45 minutes"可知,此处指开车花费的时间。故选B。
34.句意:从她的商店到我们家大约有2公里。A:club"俱乐部";B:room"房间";C:school"学校";D:store" 商店 "。根据上文"My sister has a clothes store."我姐姐有一家服装店。可知,此处指姐姐的商店到家的距离。故选D。
35.句意:她每天步行去那里。A:by bike"骑自行车";B:on foot"步行";C:by bus"乘公共汽车";D:by subway"乘地铁"。根据" She thinks walking is good 6 health. "她认为步行有益于健康。可知,作者的姐姐步行去商店。故选B。
36.句意:她认为步行有益于健康。A:at"在";B:with"和";C:to"对,向";D:for"为"。be good for固定短语,"有益于",故选D。
37.句意:很多学生认为坐校车很无聊,但我不这么认为,因为我可以在校车上和同学聊天。A:think "认为";B:know"知道";C:see"看见";D:show"表演"。根据空后"taking the school bus is boring"可知,许多学生认为坐校车是无聊的。故选A。
38.句意:很多学生认为坐校车很无聊,但我不这么认为,因为我可以在校车上和同学聊天。A:so"因此";B:and"和";C:because"因为";D:but"但是"。作者认为坐校车不无聊,是因为作者可以在校车上和同学聊天,后者表原因,故选C。
39.句意:它给了我很多乐趣。A:time"时间";B:fun"乐趣";C:love"喜爱";D:help" 帮助"。根据上文"I can talk with my classmates on the bus." 我可以在公共汽车上和同学们聊天;以及下文"I like every minute of it."我喜欢它的每一分钟。可知,作者喜欢和同学在校车上聊天,这给了作者很多乐趣。故选B。
40.句意:你的家人呢?A:When"什么时候";B:Who"谁";C:Where"在哪里";D:What "什么"。What about… 固定短语,"……怎么样?"。故选D。
【答案】41.likes;42.thinks;43.can play;44.puts;45.to buy;46.tells;47.to see;48.don't think;49.walks;50.give
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Jeff 的狗能为主人买报纸的故事,展现了狗的聪明有趣。在朋友马克的测试中,狗因得到五元钱而没回来,杰夫幽默地解释它可能"去看电影了",既说明了狗的习惯(只认一元买报),也增添了故事的幽默色彩。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,主谓一致,非谓语动词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
41.句意:Jeff很喜欢它。 like "喜欢",此处是谓语动词。全文主要为一般现在时,主语Jeff表示单数,应用第三人称单数形式,故填likes。
42.句意:他认为这只狗非常聪明。 think "认为",此处是谓语动词。全文主要为一般现在时,主语He表示单数,所以应用第三人称单数形式thinks。故填thinks。
43.句意:它会玩球类游戏,还能为Jeff买报纸。 play "玩",是谓语动词。根据空后" it can buy newspapers (报纸) for Jeff."可知,Jeff的狗会玩球类游戏,所以此处应填can play表示"会玩"。故填can play。
44.句意:每天早上,Jeff把一美元放进这只狗的嘴里,它就去商店给Jeff买报纸。 put "放置",是谓语动词。全文主要为一般现在时,主语Jeff表示单数,所以空处应用第三人称单数,故填puts。
45.句意:每天早上,Jeff把一美元放进这只狗的嘴里,它就去商店给Jeff买报纸。 buy "买",动词。此处作目的状语,应用动词不定式,故填to buy。
46.句意:Jeff向Mark讲述他聪明的狗。 tell "告诉,讲述",是谓语动词。全文主要为一般现在时,主语Jeff表示单数,所以应用第三人称单数,故填tells。
47.句意:今天,Mark早上来看Jeff。 see "看见",动词。结合固定短语come to do sth."来做某事",故填to see。
48.句意:我认为它不能买报纸。 think "认为",是谓语动词全文主要为一般现在时,主语是I,所以此处要借助don't表示否定,don't后接动词原形。故填don't think。
49.句意:然后Mark把钱放进狗的嘴里,狗便走了出去。 walk "步行,走",是谓语动词。全文主要为一般现在时,主语the dog表示单数,所以应用第三人称单数形式walks。故填walks。
50.句意:你给了这只狗多少钱? give "给",动词。do后接动词原形。故填give。
【答案】51.She did housework.
52.Some bread and water.
53.300 dollars and a photo.
54.He got lost.
55.He was a farmer.
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了 Brown 太太在自家小店窗外偶遇一只穿夹克的袋鼠,她喂食后袋鼠跳走时掉下一个钱包,内有300美元和一张名为" John "的男子照片。 Brown 太太怀疑这是她失散多年的哥哥,经多方打听,最终在农场找到约翰,兄妹惊喜重逢。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一片故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而做出正确答案。
51.细节理解题。根据"One Friday afternoon after she finished housework, she went to her small shop."一个星期五下午,她做完家务后,去了她的小店。可知, Brown 太太去商店之前做了家务。故答案为:She did housework.
52.根据"Mrs. Brown gave it some bread and water." Brown 太太给了它一些面包和水。可知, Brown 太太给袋鼠的是面包和水。故答案为:Some bread and water.
53.根据"It was a wallet! Mrs. Brown picked it up, opened it and found there was $300 and a photo in it."那是一个钱包! Brown 太太捡起它,打开它,发现里面有300美元和一张照片。可知,钱包里有300美元和一张照片。故答案为:300 dollars and a photo.
54.细节理解题。根据"she had a brother many years ago. His name was also John. ‘Is this man my lost brother ' she thought."她很多年前有个兄弟。他的名字也是 John 。这个人是我失散的兄弟吗?她想。可知, Brown 太太的弟弟多年前走丢了。故答案为:He got lost.
55.推理判断题。根据"she came to the big farm and asked the farmer. To her great surprise, he was John, her lost brother."她来到大农场,问农夫。令她惊讶的是,他就是她失散的哥哥 John 。可知, Brown 太太弟弟的职业是农夫。故答案为:He was a farmer.
56.【答案】例文
Last summer, my parents took me to Beijing for a trip. We took the train there. The weather was fine, but a little dry. On the first day, we went to the Great Wall. I took a lot of photos there. On the second day, we went to the Beihai Park. We had a lot of fun there. On the third day, we visited the Palace Museum. I learned a lot about the history of China. The people in Beijing were friendly and they were glad to help us. The food there was great. All in all, I had fun in Beijing.
【知识点】提纲作文;旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】本题是一篇记叙文写作,要求考生聚焦于某一次具体的旅行,详细阐述旅行中的各个方面,包括地点、活动、天气、当地的人和食物等,最后表达对这次旅行的看法。要求:(1)需要明确指出旅行的目的地。地点可以是国内的城市、自然景区,也可以是国外的某个地方。(2)描述在旅行地所进行的具体活动。活动内容丰富多样,可能包括参观景点(如游览故宫、参观埃菲尔铁塔)、体验当地文化(如观看传统表演、参加民俗活动)、尝试特色运动(如滑雪、冲浪)等。通过详细描述活动,能展现出旅行的丰富性和趣味性。(3)说明旅行期间的天气状况。天气会对旅行体验产生重要影响,例如晴朗的天气适合户外活动,而恶劣的天气可能限制行程。(4)描述当地人的性格特点、热情程度等,以及介绍当地特色美食的味道、种类等。(5)表达对这次旅行的整体评价和感受。可以说明这次旅行给自己带来的收获,如增长了见识、放松了身心、增进了与家人朋友的感情等,也可以提及是否愿意再次前往该地旅行。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。【点评】本文按照时间顺序依次叙述了在北京三天不同的行程安排。从第一天去长城,到第二天到北海公园游玩,再到第三天参观故宫博物院,条理清楚,让读者能轻松跟上作者的旅行节奏,了解整个旅行过程。使用的语言简单易懂,没有复杂的词汇和句式,符合一般描述旅行经历的表达习惯。例如"We took the train there.""I took a lot of photos there."等句子,直白地传达了信息,易于读者理解。
1 / 1
同课章节目录