【精品解析】四川省达州市渠县中学2025-2026学年八年级上学期入学考试英语测试题

文档属性

名称 【精品解析】四川省达州市渠县中学2025-2026学年八年级上学期入学考试英语测试题
格式 zip
文件大小 56.4KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-10-20 11:07:07

文档简介

四川省达州市渠县中学2025-2026学年八年级上学期入学考试英语测试题
1.(2025八上·达州开学考)— Yaqi, did you go to ________ exhibition last weekend
— Yes. ________ exhibition was so great.
A.an; The B.an; An C.the; An
【答案】A
【知识点】表示特指;不定冠词a,an的用法比较
【解析】【分析】句意:—— Yaqi ,你上周末去看展览了吗? ——是的。这个展览太棒了。an不定冠词,表示泛指,用于以元音音素开头的单词前;the定冠词,表示特指。第一空表示泛指,应用不定冠词an,第二空为第二次提到这个展览,表示特指,用定冠词the。故选A。
【点评】考查冠词,本题涉及不定冠词an和定冠词的应用。
2.(2025八上·达州开学考)Which underlined part of the words has a different pronunciation
A.rope B.fox C.fog
【答案】A
【知识点】语音
【解析】【分析】句意:下面哪一个划线部分的发音不同?A:rope[r p],"绳子",字母o的发音是[ ];B:fox[f ks],"狐狸",字母o的发音是[ ];C:fog[f ɡ],"雾",字母o的发音是[ ]。故选A。
【点评】考查单词辨音,掌握字母o的发音。
3.(2025八上·达州开学考)I heard that there ________ two dogs playing under the tree over there yesterday.
A.are B.was C.were
【答案】C
【知识点】一般过去时;There(Here) be句型的就近一致
【解析】【分析】句意:我听说昨天那边的树下有两只狗在玩耍。A:are用于第二人称单复数现在时,第一、三人称复数现在时;B:waswas是is/am的过去式;C:were是are的过去式。此句是there be句型,遵循"就近原则",即be动词的单复数由离它最近的名词的单复数决定。本句中离be动词最近的名词"two dogs"为复数形式,所以be动词应用复数形式;再结合时间状语yesterday表明句子时态为一般过去时,复数be动词的过去式为were,故选C。
【点评】考查时态和主谓一致,本题涉及一般过去时和就近原则。
4.(2025八上·达州开学考)— Would you like pears or strawberries, Kate
— ________.
A.Yes, I do B.No, pears C.Strawberries, please
【答案】C
【知识点】反意疑问句
【解析】【分析】句意:—— Kate ,你想要梨还是草莓?——请给我草莓。A:Yes, I do"是的,我要";B:No, pears"不,梨";C:Strawberries, please" 请给我草莓 "。根据问句"Would you like pears or strawberries, Kate "可知,这是一个选择疑问句,应该从梨和草莓中选择一个进行回答,所以"请给我草莓"符合语境。故选C。
【点评】考查疑问句,本题涉及反义疑问句的答语。
5.(2025八上·达州开学考)—This is John White. May I speak to Ms Green, please
—________ Ms Green. Can I help you
A.I'm B.That is C.It's
【答案】C
【知识点】打电话情景
【解析】【分析】句意:——我是 John White 。请问我可以和格林女士通话吗?——我是 Green 女士。有什么可以帮您的吗?A:I'm"我是";B:That is"那是";C:It's"它是/这是"。根据"This is John White. May I speak to Ms Green, please "可知,此处是电话用语,表示"我是……"用 "It's/This is…",故选C。
【点评】考查日常交际,本题涉及电话用语的应用。
6.(2025八上·达州开学考)— Mary doesn't want to ________ weight. What should she do
— What about exercising for an hour every day
A.put on B.hang out C.focus on
【答案】A
【知识点】固定搭配;短语辨析
【解析】【分析】句意:—— Mary 不想增重。她应该怎么办?——每天锻炼一小时怎么样?A:put on"增加(体重、衣服等)";B:hang out"闲逛";C:focus on"集中注意力于"。根据" What about exercising for an hour every day "可知,此处是在描述玛丽不想增加体重,put on weight 固定短语,"增加体重",故选A。
【点评】考查动词短语词义辨析,区分 put on;hang out和focus on的含义。
7.(2025八上·达州开学考)— Is this Anne's baseball
— It must be ________. Her name is on it.
A.she B.hers C.her
【答案】B
【知识点】主格人称代词;宾格人称代词;形容词性物主代词;名词性物主代词
【解析】【分析】句意:——这是 Anne 的棒球吗?——一定是她的。她的名字在上面。A:she"她",人称代词的主格;B:hers"她的",名词性物主代词;C:her"她的",形容词性物主代词&"她",人称代词宾格。根据"It must be..."可知,这里表示的是"一定是她的棒球",用名词性物主代词hers,代替her baseball。故选B。
【点评】考查代词词义辨析,区分she;hers和her的含义和应用。
8.(2025八上·达州开学考)Don't talk here. Grandpa ________ on the sofa. He ________ a lot these days.
A.is sleeping; sleeps B.sleeps; is sleeping C.sleeps; sleeps
【答案】A
【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;现在进行时
【解析】【分析】句意:别在这里说话。爷爷正在沙发上睡觉。他这些天睡得很多。is sleeping"正在睡觉",现在进行时;sleeps"睡觉",一般现在时。根据"Don't talk here."可知,爷爷正在睡觉,第一空用现在进行时表示正在发生的动作;再根据"these days"可知,第二句描述的是这些天的状态,用一般现在时,主语"He"后接动词第三人称单数形式sleeps。故选A。
【点评】考查时态,本题涉及现在进行时和一般现在时。
9.(2025八上·达州开学考)________ along the street and you can see the science museum on your right.
A.Walk B.Walking C.To walk
【答案】A
【知识点】祈使句+and(or)+陈述句
【解析】【分析】句意:沿着街道走,你可以看到右侧的科学博物馆。A:Walk"步行,走",动词原形;B:Walking是walk的现在分词&动名词;C:To walk是walk的动词不定式。根据"and you can…"可知,此处并列连词and连接两个句子,第一个句子是以动词原形开头的祈使句,构成固定句式"祈使句+and/or+简单句",故选A。
【点评】考查祈使句,掌握固定句式"祈使句+and/or+简单句"。
10.(2025八上·达州开学考)— Don't eat in class, Anne.
— ________.
A.Yes, I will B.Sorry, I won't C.No, I don't
【答案】B
【知识点】表达建议
【解析】【分析】句意:—— Anne ,不要在课堂上吃东西。——对不起,我不会了。A:Yes, I will"是的,我会的";B:Sorry, I won't"对不起,我不会了";C:No, I don't"不,我不"根据"Don't eat in class, Anne."可知,这是老师在提醒安妮不要在课堂上吃东西,所以安妮应该对自己的行为表示歉意,并承诺不会再犯,所以应该用"Sorry, I won't"来回答。故选B。
【点评】考查日常交际,本题涉及"不要在课堂上吃东西"这一劝告的回应方式。
(2025八上·达州开学考)Many people like dogs a lot because they're people's good friends. They are very smart. Dogs always 11. people lots of help.
Here's a 12. about them. On a sunny day, Jack and his friends went to a 13. to catch fish. They had a dog with them. When they came near the river, they put their two hats under a big tree and went to look 14. fish.
After an hour, they didn't 15. any fish at all. Suddenly it became 16. , and the wind blew their hats away. It was a little cold. Jack and his friends didn't want to get the two hats. So Jack told the dog to go for the hats. When the dog arrived near the hats, he tried to take 17. of them with his teeth.
But it was difficult for him to put two hats in his 18. . The dog thought for a minute. Luckily, he found that one of the hats was smaller (更小). So he put the smaller 19. in a bigger (更大) one. In this way he could carry the two hats at the same time. 20. smart the dog was!
11.A.bite B.search C.create D.give
12.A.meeting B.diary C.story D.trip
13.A.river B.forest C.park D.lake
14.A.into B.for C.after D.up
15.A.teach B.treat C.watch D.catch
16.A.sunny B.cloudy C.windy D.snowy
17.A.both B.either C.all D.each
18.A.hand B.feet C.face D.mouth
19.A.it B.one C.that D.these
20.A.How B.What C.What a D.How an
【答案】11.D;12.C;13.A;14.B;15.D;16.C;17.A;18.D;19.B;20.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一只聪明的狗巧妙地将小帽子放进大帽子里,从而一次带回两顶帽子,说明了狗是人类的聪明朋友,能帮助人们解决问题。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,介词,形容词,代词,感叹句等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
11.句意:狗总是给人们很多帮助。A:bite"咬";B:search"搜索";C:create"创造";D:give " 给 "。根据语境可知,此处表示狗总是给予人们很多帮助,故选D。
12.句意:这里有一个关于它们的故事。A:meeting"会议";B:diary"日记";C:story"故事";D:trip"旅行"。根据下文描述的狗帮助主人捡帽子的情景,可知这是一个关于狗的故事。故选C。
13.句意:在一个阳光明媚的日子里, Jack 和他的朋友们去河边钓鱼。A:river"河流";B:forest"森林";C:park"公园";D:lake" 湖泊 "。根据下文"When they came near the river"当他们走近河边时,可知,他们去的是河边。故选A。
14.句意:当他们来到河边时,他们把两顶帽子放在一棵大树下,然后去找鱼。A:into"进入";B:for "为了";C:after"在……之后";D:up"向上"。根据语境可知,此处指去找鱼,look for固定短语,"寻找",故选B。
15.句意:一个小时后,他们一条鱼也没钓到。A:teach"教";B:treat"对待";C:watch"观看";D:catch"抓住"。根据语境可知,此处指没有钓到鱼,catch fish"钓鱼",故选D。
16.句意:突然起风了,风把他们的帽子吹走了。A:sunny"晴朗的";B:cloudy"多云的";C:windy"有风的";D:snowy" 下雪的 "。根据空后"and the wind blew their hats away."可知,起风了。故选C。
17.句意:当狗到达帽子附近时,它试图用牙齿咬住两顶帽子。A:both"(两者)都";B:either "(两者)之一";C:all"(三者或三者以上)都";D:each"每一个"。根据下文"But it was difficult for him to put two hats in his 8 "但是对他来说把两顶帽子放进嘴里很难。可知,狗试图咬住两顶帽子,故选A。
18.句意:但是对他来说把两顶帽子放进嘴里很难。A:hand"手";B:feet"脚";C:face"脸";D:mouth"嘴"。根据上文" When the dog arrived near the hats 。he tried to take 7 of them with his teeth."当狗到达帽子附近时,它试图用牙齿咬住两顶帽子。可知,狗用牙齿咬帽子,所以是把帽子放进嘴里。故选D。
19.句意:于是他把较小的那顶放在较大的那顶里面。A:it"它";B:one"一个";C:that"那个";D:these"这些"。根据语境可知,此处指把较小的帽子放在较大的帽子里面,用one指代前面提到的hat,避免重复。故选B。
20.句意:这只狗多聪明啊!A:How"多么",引导感叹句,修饰形容词或副词;B:What"多么",引导感叹句,修饰名词;C:What a"多么",引导感叹句,修饰可数名词单数;D:How an表达错误。根据空后" smart the dog was!"可知,此处是感叹句,中心词是形容词smart,应用How引导。故选A。
(2025八上·达州开学考)It was a hot summer. I was in Kenya, Africa with my family. We were very happy about the trip because everyone in my family likes animals. My brother works at the Natural History Museum in London. Dad works at London Zoo, and Mom is a zoologist—her job is to study animals. I'm still at school, but I want to be a doctor for animals.
This trip was great. We went to the countryside in a big car. There were two guides (导游) to help us. I askedthem lots of questions, "Are there any lions What kinds of snakes are there How many giraffes live in Kenya " The guides answered all my questions.
After twenty minutes, one of the guides shouted, "Look!" In front of us, there were ten elephants! They walked slowly. They were beautiful. A few minutes later, the other guide shouted, "Look!" Near a group of tall trees, there were some giraffes. They were so tall!
Our first trip to Kenya wasmarvelous—everyone enjoyed it. We want to go back next year.
21.Where does the writer's brother work
A.In a zoo. B.In a school.
C.In a museum. D.In a hospital.
22.The underlined word "them" in Paragraph 2 refers to "________".
A.the guides B.the parents C.the animals D.the visitors
23.What animals were near the tall trees
A.Snakes. B.Lions. C.Elephants. D.Giraffes.
24.The underlined word "marvelous" in the last paragraph (段落) means "________".
A.terrible B.difficult C.important D.great
25.Why does the writer write the passage
A.To ask us to visit Africa. B.To describe a special trip.
C.To say thanks to the guides. D.To tell us his family's jobs.
【答案】21.C
22.A
23.D
24.D
25.B
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者和家人都是动物爱好者,他们去肯尼亚观赏野生动物,在向导的引导下看到了大象、长颈鹿等动物,度过了一次愉快的旅行,并期待明年再来。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和代词指代三个题型的考查,是一篇故事类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
21.细节理解题。根据第一段中的"My brother works at the Natural History Museum in London."我哥哥在伦敦的自然历史博物馆工作。可知,作者的哥哥在博物馆工作。故选C。
22.代词指代题。根据文中"There were two guides to help us. I asked them lots of questions"有两个导游来帮助我们。我问了他们很多问题。可知,划线词them应指代前面提到的"the guides"。故选A。
23.细节理解题。根据第三段中的"Near a group of tall trees, there were some giraffes."在一组高大的树附近,有一些长颈鹿。可知,高大树木附近有长颈鹿。故选D。
24.词义猜测题。根据第二段中的"This trip was great."这次旅行很棒;以及最后一段中的"everyone enjoyed it. We want to go back next year."大家都很喜欢。我们想明年再去。可知,这里指第一次去肯尼亚旅行太棒了,可推知划线词marvelous"极好的",故选D。
25.推理判断题。文章主要讲述了作者一家在肯尼亚的一次旅行经历,包括行程、看到的动物等,所以作者写这篇文章是为了描述一次特别的旅行。故选B。
(2025八上·达州开学考)Xue Wei, a 21-year-old boy, studies at Huanggang Normal University in Huanggang City, Hubei Province. At first, his plan for the May Day holiday of 2024 was to stay in school to catch up on papers. But he got into some difficulties. He felt unhappy and missed his family, so he decided to go home.
He spent 36 yuan buying a ticket. On the early morning of May 1st, he got on the green train. After nearly nine hours, he finally went back to his home in Fang County, Shiyan City, Hubei Province.
Xue's family needs to burn firewood to cook and for warmth in winter. To get enough firewood for his family to use, Xue and his father went to the mountains to look for wood on 2 May. Because some workers just built a reservoir (水库) near his house, there was a lot of wood left there. Xue and his father carried the wood home.
In the following three days, they first sawed the wood into pieces and then chopped them with an axe (斧子). Finally, they put the wood next to the back wall in the yard, "In fact, the most tiring part is not chopping wood, but carrying wood home, because it is wet and heavy," Xue said.
In the end, Xue and his father chopped about 900 kilograms of firewood. Xue recorded the moment when he and his father were working. Then he shared the short videos online and they became popular. Many people said, "This is the true meaning of Labor Day." As for Xue, he was happy to do something to help his family during the holiday.
26.Why did Xue decide to go back home
A.He needed his parents' help with his papers.
B.He was not happy and wanted to see his family.
C.His father called him and asked him to go back.
D.He couldn't stay in school during the holiday.
27.How long did Xue spend getting home from Huanggang
A.An hour and a half. B.A whole afternoon.
C.About a whole day. D.Almost nine hours.
28.What can we learn from paragraph 3
A.A reservoir was built near Xue's home.
B.Xue collected wood by himself.
C.It was hard to find wood for firewood.
D.Xue's father makes a living by cutting wood.
29.What was the most tiring work in Xue's opinion
A.Bringing wood home.
B.Sawing wood into small pieces.
C.Putting firewood against the back wall.
D.Chopping wood with an axe.
30.Which of the following can best describe Xue
A.Friendly but shy. B.Clever but lazy.
C.Funny and smart. D.Hard-working and helpful.
【答案】26.B
27.D
28.A
29.A
30.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;劳动实践;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了大学生 Xue Wei 在五一假期回家,帮助父亲上山砍柴、运柴、劈柴,并将劳动过程分享到网上,获得网友点赞。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
26.细节理解题。根据第一段中的"He felt unhappy and missed his family, so he decided to go home."他感到不高兴,想念家人,所以他决定回家。可知, Xue Wei 感到不开心并想念家人,因此决定回家。故选B。
27.细节理解题。根据第二段中的"After nearly nine hours, he finally went back to his home in Fang County, Shiyan City, Hubei Province."将近九个小时后,他终于回到了湖北省十堰市房县的家中。可知, Xue Wei 从黄冈到家的耗时约为九小时。故选D。
28.细节理解题。根据第三段中的"Because some workers just built a reservoir (水库) near his house, there was a lot of wood left there."因为一些工人刚刚在他家附近建了一个水库,所以那里留下了很多木头。可知,水库建在 Xue Wei 家附近。故选A。
29.细节理解题。根据第四段中的"In fact, the most tiring part is not chopping wood, but carrying wood home, because it is wet and heavy."事实上,最累的不是砍柴,而是把木头扛回家,因为它又湿又重。"可知, Xue Wei 认为最累的工作是搬运木材。故选A。
30.推理判断题。根据全文内容,尤其是 Xue Wei 主动回家帮助父亲砍柴并记录劳动过程的行为,可推知他勤劳且乐于助人。故选D。
(2025八上·达州开学考)语法填空。
As soon as the weather gets cold in northern China, you'll see people in the street selling a delicious 31.   (tradition) snack—Bingtang Hulu, or Tanghulu. This snack is mainly 32.   (make) of haws (known as "shanzha" in Chinese). It tastes sweet on the outside and sour on the inside.
The story of this street snack begins with a beautiful Chinese woman in the 33.   (twelve) century (世纪). It is said that the favourite concubine (妃子) of Emperor Guangzong of the Song Dynasty was 34.   (bad) ill. No court doctor (御医) was able to treat her. The helpless emperor had no 35.   (/t s/) but turned to doctors among the common people for help. A country doctor advised that the sick concubine 36.   (eat) 5 to 10 red haws fried (炒) in brown sugar at every meal 37.   two weeks. To everyone's 38.   (surprised), after a few weeks the concubine got better. This event made the country doctor famous. 39.   it also made the red fruit popular. After that, sugar-coated haws slowly 40.  (become) one of the Chinese favourite sugary snacks.
【答案】31.traditional;32.made;33.twelfth;34.badly;35.choice;36.eat;37.for;38.surprise;39.And;40.became
【知识点】说明文;饮食文化
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了中国传统小吃冰糖葫芦的由来。它起源于宋朝,一位民间郎中建议用糖炒山楂治好皇帝爱妃的病,从而使这种裹糖的红果(山楂)流行起来,并逐渐演变成广受欢迎的糖制零食。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及形容词,时态语态,数词,副词,名词,介词,连词,虚拟语气以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇饮食类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
31.句意:当中国北方的天气变冷时,你会看到街上有人在卖一种美味的传统小吃——冰糖葫芦。 tradition "传统",名词。此处修饰名词snack,应用其形容词 traditional ,"传统的",作定语,故填traditional。
32.句意:这种小吃主要是由山楂(中文称为"山楂")制成的。 make "制作",动词。根据"is mainly...of haws"可知,此处表示小吃是由山楂制成的,be made of固定短语,"由……制成",故填made。
33.句意:这种街头小吃的故事始于12世纪一位美丽的中国女性。 twelve "十二",数词。根据空后"century"可知,此处表示第12世纪,因此应用序数词twelfth"第十二"表示顺序。故填twelfth。
34.句意:据说,宋朝光宗皇帝最宠爱的妃子病得很重。 bad "坏的,糟糕的",形容词。此处修饰形容词ill,应用其副词badly"严重地",故填badly。
35.句意:无助的皇帝别无选择,只能向民间医生求助。根据音标"/t s/"可知,此处表示"选择",因此用choice,构成固定短语have no choice but to do sth.表示"别无选择,只能做某事"。故填choice。
36.句意:一位乡村医生建议,生病的妃子每餐都要吃5到10颗用红糖炒过的山楂,持续两周。 eat"吃",动词。此处是advise后的宾语从句中的谓语动词,advise后接从句时,从句谓语用"(should) + 动词原形"的虚拟语气。故填eat。
37.句意:一位乡村医生建议,生病的妃子每餐都要吃5到10颗用红糖炒过的山楂,持续两周。根据"two weeks"可知,此处表示持续两周的时间,因此用介词for表示一段时间。故填for。
38.句意:令大家惊讶的是,几周后,妃子的病情好转了。 surprised "惊讶的",形容词。此处作介词宾语,表示令大家惊讶的是,因此其名词surprise,构成固定短语to one's surprise令某人惊讶的是",故填surprise。
39.句意:这件事使乡村医生出了名,也使这种红色水果流行起来。根据"This event made the country doctor famous...it also made the red fruit popular."可知,前后两句之间是并列关系,因此用连词"and"连接。故填And。
40.句意:从那以后,糖葫芦慢慢成为中国最受欢迎的甜食之一。 become "成为",动词。根据"After that"可知,此处描述的是过去发生的事情,因此用一般过去时,故填became。
1 / 1四川省达州市渠县中学2025-2026学年八年级上学期入学考试英语测试题
1.(2025八上·达州开学考)— Yaqi, did you go to ________ exhibition last weekend
— Yes. ________ exhibition was so great.
A.an; The B.an; An C.the; An
2.(2025八上·达州开学考)Which underlined part of the words has a different pronunciation
A.rope B.fox C.fog
3.(2025八上·达州开学考)I heard that there ________ two dogs playing under the tree over there yesterday.
A.are B.was C.were
4.(2025八上·达州开学考)— Would you like pears or strawberries, Kate
— ________.
A.Yes, I do B.No, pears C.Strawberries, please
5.(2025八上·达州开学考)—This is John White. May I speak to Ms Green, please
—________ Ms Green. Can I help you
A.I'm B.That is C.It's
6.(2025八上·达州开学考)— Mary doesn't want to ________ weight. What should she do
— What about exercising for an hour every day
A.put on B.hang out C.focus on
7.(2025八上·达州开学考)— Is this Anne's baseball
— It must be ________. Her name is on it.
A.she B.hers C.her
8.(2025八上·达州开学考)Don't talk here. Grandpa ________ on the sofa. He ________ a lot these days.
A.is sleeping; sleeps B.sleeps; is sleeping C.sleeps; sleeps
9.(2025八上·达州开学考)________ along the street and you can see the science museum on your right.
A.Walk B.Walking C.To walk
10.(2025八上·达州开学考)— Don't eat in class, Anne.
— ________.
A.Yes, I will B.Sorry, I won't C.No, I don't
(2025八上·达州开学考)Many people like dogs a lot because they're people's good friends. They are very smart. Dogs always 11. people lots of help.
Here's a 12. about them. On a sunny day, Jack and his friends went to a 13. to catch fish. They had a dog with them. When they came near the river, they put their two hats under a big tree and went to look 14. fish.
After an hour, they didn't 15. any fish at all. Suddenly it became 16. , and the wind blew their hats away. It was a little cold. Jack and his friends didn't want to get the two hats. So Jack told the dog to go for the hats. When the dog arrived near the hats, he tried to take 17. of them with his teeth.
But it was difficult for him to put two hats in his 18. . The dog thought for a minute. Luckily, he found that one of the hats was smaller (更小). So he put the smaller 19. in a bigger (更大) one. In this way he could carry the two hats at the same time. 20. smart the dog was!
11.A.bite B.search C.create D.give
12.A.meeting B.diary C.story D.trip
13.A.river B.forest C.park D.lake
14.A.into B.for C.after D.up
15.A.teach B.treat C.watch D.catch
16.A.sunny B.cloudy C.windy D.snowy
17.A.both B.either C.all D.each
18.A.hand B.feet C.face D.mouth
19.A.it B.one C.that D.these
20.A.How B.What C.What a D.How an
(2025八上·达州开学考)It was a hot summer. I was in Kenya, Africa with my family. We were very happy about the trip because everyone in my family likes animals. My brother works at the Natural History Museum in London. Dad works at London Zoo, and Mom is a zoologist—her job is to study animals. I'm still at school, but I want to be a doctor for animals.
This trip was great. We went to the countryside in a big car. There were two guides (导游) to help us. I askedthem lots of questions, "Are there any lions What kinds of snakes are there How many giraffes live in Kenya " The guides answered all my questions.
After twenty minutes, one of the guides shouted, "Look!" In front of us, there were ten elephants! They walked slowly. They were beautiful. A few minutes later, the other guide shouted, "Look!" Near a group of tall trees, there were some giraffes. They were so tall!
Our first trip to Kenya wasmarvelous—everyone enjoyed it. We want to go back next year.
21.Where does the writer's brother work
A.In a zoo. B.In a school.
C.In a museum. D.In a hospital.
22.The underlined word "them" in Paragraph 2 refers to "________".
A.the guides B.the parents C.the animals D.the visitors
23.What animals were near the tall trees
A.Snakes. B.Lions. C.Elephants. D.Giraffes.
24.The underlined word "marvelous" in the last paragraph (段落) means "________".
A.terrible B.difficult C.important D.great
25.Why does the writer write the passage
A.To ask us to visit Africa. B.To describe a special trip.
C.To say thanks to the guides. D.To tell us his family's jobs.
(2025八上·达州开学考)Xue Wei, a 21-year-old boy, studies at Huanggang Normal University in Huanggang City, Hubei Province. At first, his plan for the May Day holiday of 2024 was to stay in school to catch up on papers. But he got into some difficulties. He felt unhappy and missed his family, so he decided to go home.
He spent 36 yuan buying a ticket. On the early morning of May 1st, he got on the green train. After nearly nine hours, he finally went back to his home in Fang County, Shiyan City, Hubei Province.
Xue's family needs to burn firewood to cook and for warmth in winter. To get enough firewood for his family to use, Xue and his father went to the mountains to look for wood on 2 May. Because some workers just built a reservoir (水库) near his house, there was a lot of wood left there. Xue and his father carried the wood home.
In the following three days, they first sawed the wood into pieces and then chopped them with an axe (斧子). Finally, they put the wood next to the back wall in the yard, "In fact, the most tiring part is not chopping wood, but carrying wood home, because it is wet and heavy," Xue said.
In the end, Xue and his father chopped about 900 kilograms of firewood. Xue recorded the moment when he and his father were working. Then he shared the short videos online and they became popular. Many people said, "This is the true meaning of Labor Day." As for Xue, he was happy to do something to help his family during the holiday.
26.Why did Xue decide to go back home
A.He needed his parents' help with his papers.
B.He was not happy and wanted to see his family.
C.His father called him and asked him to go back.
D.He couldn't stay in school during the holiday.
27.How long did Xue spend getting home from Huanggang
A.An hour and a half. B.A whole afternoon.
C.About a whole day. D.Almost nine hours.
28.What can we learn from paragraph 3
A.A reservoir was built near Xue's home.
B.Xue collected wood by himself.
C.It was hard to find wood for firewood.
D.Xue's father makes a living by cutting wood.
29.What was the most tiring work in Xue's opinion
A.Bringing wood home.
B.Sawing wood into small pieces.
C.Putting firewood against the back wall.
D.Chopping wood with an axe.
30.Which of the following can best describe Xue
A.Friendly but shy. B.Clever but lazy.
C.Funny and smart. D.Hard-working and helpful.
(2025八上·达州开学考)语法填空。
As soon as the weather gets cold in northern China, you'll see people in the street selling a delicious 31.   (tradition) snack—Bingtang Hulu, or Tanghulu. This snack is mainly 32.   (make) of haws (known as "shanzha" in Chinese). It tastes sweet on the outside and sour on the inside.
The story of this street snack begins with a beautiful Chinese woman in the 33.   (twelve) century (世纪). It is said that the favourite concubine (妃子) of Emperor Guangzong of the Song Dynasty was 34.   (bad) ill. No court doctor (御医) was able to treat her. The helpless emperor had no 35.   (/t s/) but turned to doctors among the common people for help. A country doctor advised that the sick concubine 36.   (eat) 5 to 10 red haws fried (炒) in brown sugar at every meal 37.   two weeks. To everyone's 38.   (surprised), after a few weeks the concubine got better. This event made the country doctor famous. 39.   it also made the red fruit popular. After that, sugar-coated haws slowly 40.  (become) one of the Chinese favourite sugary snacks.
答案解析部分
1.【答案】A
【知识点】表示特指;不定冠词a,an的用法比较
【解析】【分析】句意:—— Yaqi ,你上周末去看展览了吗? ——是的。这个展览太棒了。an不定冠词,表示泛指,用于以元音音素开头的单词前;the定冠词,表示特指。第一空表示泛指,应用不定冠词an,第二空为第二次提到这个展览,表示特指,用定冠词the。故选A。
【点评】考查冠词,本题涉及不定冠词an和定冠词的应用。
2.【答案】A
【知识点】语音
【解析】【分析】句意:下面哪一个划线部分的发音不同?A:rope[r p],"绳子",字母o的发音是[ ];B:fox[f ks],"狐狸",字母o的发音是[ ];C:fog[f ɡ],"雾",字母o的发音是[ ]。故选A。
【点评】考查单词辨音,掌握字母o的发音。
3.【答案】C
【知识点】一般过去时;There(Here) be句型的就近一致
【解析】【分析】句意:我听说昨天那边的树下有两只狗在玩耍。A:are用于第二人称单复数现在时,第一、三人称复数现在时;B:waswas是is/am的过去式;C:were是are的过去式。此句是there be句型,遵循"就近原则",即be动词的单复数由离它最近的名词的单复数决定。本句中离be动词最近的名词"two dogs"为复数形式,所以be动词应用复数形式;再结合时间状语yesterday表明句子时态为一般过去时,复数be动词的过去式为were,故选C。
【点评】考查时态和主谓一致,本题涉及一般过去时和就近原则。
4.【答案】C
【知识点】反意疑问句
【解析】【分析】句意:—— Kate ,你想要梨还是草莓?——请给我草莓。A:Yes, I do"是的,我要";B:No, pears"不,梨";C:Strawberries, please" 请给我草莓 "。根据问句"Would you like pears or strawberries, Kate "可知,这是一个选择疑问句,应该从梨和草莓中选择一个进行回答,所以"请给我草莓"符合语境。故选C。
【点评】考查疑问句,本题涉及反义疑问句的答语。
5.【答案】C
【知识点】打电话情景
【解析】【分析】句意:——我是 John White 。请问我可以和格林女士通话吗?——我是 Green 女士。有什么可以帮您的吗?A:I'm"我是";B:That is"那是";C:It's"它是/这是"。根据"This is John White. May I speak to Ms Green, please "可知,此处是电话用语,表示"我是……"用 "It's/This is…",故选C。
【点评】考查日常交际,本题涉及电话用语的应用。
6.【答案】A
【知识点】固定搭配;短语辨析
【解析】【分析】句意:—— Mary 不想增重。她应该怎么办?——每天锻炼一小时怎么样?A:put on"增加(体重、衣服等)";B:hang out"闲逛";C:focus on"集中注意力于"。根据" What about exercising for an hour every day "可知,此处是在描述玛丽不想增加体重,put on weight 固定短语,"增加体重",故选A。
【点评】考查动词短语词义辨析,区分 put on;hang out和focus on的含义。
7.【答案】B
【知识点】主格人称代词;宾格人称代词;形容词性物主代词;名词性物主代词
【解析】【分析】句意:——这是 Anne 的棒球吗?——一定是她的。她的名字在上面。A:she"她",人称代词的主格;B:hers"她的",名词性物主代词;C:her"她的",形容词性物主代词&"她",人称代词宾格。根据"It must be..."可知,这里表示的是"一定是她的棒球",用名词性物主代词hers,代替her baseball。故选B。
【点评】考查代词词义辨析,区分she;hers和her的含义和应用。
8.【答案】A
【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;现在进行时
【解析】【分析】句意:别在这里说话。爷爷正在沙发上睡觉。他这些天睡得很多。is sleeping"正在睡觉",现在进行时;sleeps"睡觉",一般现在时。根据"Don't talk here."可知,爷爷正在睡觉,第一空用现在进行时表示正在发生的动作;再根据"these days"可知,第二句描述的是这些天的状态,用一般现在时,主语"He"后接动词第三人称单数形式sleeps。故选A。
【点评】考查时态,本题涉及现在进行时和一般现在时。
9.【答案】A
【知识点】祈使句+and(or)+陈述句
【解析】【分析】句意:沿着街道走,你可以看到右侧的科学博物馆。A:Walk"步行,走",动词原形;B:Walking是walk的现在分词&动名词;C:To walk是walk的动词不定式。根据"and you can…"可知,此处并列连词and连接两个句子,第一个句子是以动词原形开头的祈使句,构成固定句式"祈使句+and/or+简单句",故选A。
【点评】考查祈使句,掌握固定句式"祈使句+and/or+简单句"。
10.【答案】B
【知识点】表达建议
【解析】【分析】句意:—— Anne ,不要在课堂上吃东西。——对不起,我不会了。A:Yes, I will"是的,我会的";B:Sorry, I won't"对不起,我不会了";C:No, I don't"不,我不"根据"Don't eat in class, Anne."可知,这是老师在提醒安妮不要在课堂上吃东西,所以安妮应该对自己的行为表示歉意,并承诺不会再犯,所以应该用"Sorry, I won't"来回答。故选B。
【点评】考查日常交际,本题涉及"不要在课堂上吃东西"这一劝告的回应方式。
【答案】11.D;12.C;13.A;14.B;15.D;16.C;17.A;18.D;19.B;20.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一只聪明的狗巧妙地将小帽子放进大帽子里,从而一次带回两顶帽子,说明了狗是人类的聪明朋友,能帮助人们解决问题。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,介词,形容词,代词,感叹句等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
11.句意:狗总是给人们很多帮助。A:bite"咬";B:search"搜索";C:create"创造";D:give " 给 "。根据语境可知,此处表示狗总是给予人们很多帮助,故选D。
12.句意:这里有一个关于它们的故事。A:meeting"会议";B:diary"日记";C:story"故事";D:trip"旅行"。根据下文描述的狗帮助主人捡帽子的情景,可知这是一个关于狗的故事。故选C。
13.句意:在一个阳光明媚的日子里, Jack 和他的朋友们去河边钓鱼。A:river"河流";B:forest"森林";C:park"公园";D:lake" 湖泊 "。根据下文"When they came near the river"当他们走近河边时,可知,他们去的是河边。故选A。
14.句意:当他们来到河边时,他们把两顶帽子放在一棵大树下,然后去找鱼。A:into"进入";B:for "为了";C:after"在……之后";D:up"向上"。根据语境可知,此处指去找鱼,look for固定短语,"寻找",故选B。
15.句意:一个小时后,他们一条鱼也没钓到。A:teach"教";B:treat"对待";C:watch"观看";D:catch"抓住"。根据语境可知,此处指没有钓到鱼,catch fish"钓鱼",故选D。
16.句意:突然起风了,风把他们的帽子吹走了。A:sunny"晴朗的";B:cloudy"多云的";C:windy"有风的";D:snowy" 下雪的 "。根据空后"and the wind blew their hats away."可知,起风了。故选C。
17.句意:当狗到达帽子附近时,它试图用牙齿咬住两顶帽子。A:both"(两者)都";B:either "(两者)之一";C:all"(三者或三者以上)都";D:each"每一个"。根据下文"But it was difficult for him to put two hats in his 8 "但是对他来说把两顶帽子放进嘴里很难。可知,狗试图咬住两顶帽子,故选A。
18.句意:但是对他来说把两顶帽子放进嘴里很难。A:hand"手";B:feet"脚";C:face"脸";D:mouth"嘴"。根据上文" When the dog arrived near the hats 。he tried to take 7 of them with his teeth."当狗到达帽子附近时,它试图用牙齿咬住两顶帽子。可知,狗用牙齿咬帽子,所以是把帽子放进嘴里。故选D。
19.句意:于是他把较小的那顶放在较大的那顶里面。A:it"它";B:one"一个";C:that"那个";D:these"这些"。根据语境可知,此处指把较小的帽子放在较大的帽子里面,用one指代前面提到的hat,避免重复。故选B。
20.句意:这只狗多聪明啊!A:How"多么",引导感叹句,修饰形容词或副词;B:What"多么",引导感叹句,修饰名词;C:What a"多么",引导感叹句,修饰可数名词单数;D:How an表达错误。根据空后" smart the dog was!"可知,此处是感叹句,中心词是形容词smart,应用How引导。故选A。
【答案】21.C
22.A
23.D
24.D
25.B
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者和家人都是动物爱好者,他们去肯尼亚观赏野生动物,在向导的引导下看到了大象、长颈鹿等动物,度过了一次愉快的旅行,并期待明年再来。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和代词指代三个题型的考查,是一篇故事类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
21.细节理解题。根据第一段中的"My brother works at the Natural History Museum in London."我哥哥在伦敦的自然历史博物馆工作。可知,作者的哥哥在博物馆工作。故选C。
22.代词指代题。根据文中"There were two guides to help us. I asked them lots of questions"有两个导游来帮助我们。我问了他们很多问题。可知,划线词them应指代前面提到的"the guides"。故选A。
23.细节理解题。根据第三段中的"Near a group of tall trees, there were some giraffes."在一组高大的树附近,有一些长颈鹿。可知,高大树木附近有长颈鹿。故选D。
24.词义猜测题。根据第二段中的"This trip was great."这次旅行很棒;以及最后一段中的"everyone enjoyed it. We want to go back next year."大家都很喜欢。我们想明年再去。可知,这里指第一次去肯尼亚旅行太棒了,可推知划线词marvelous"极好的",故选D。
25.推理判断题。文章主要讲述了作者一家在肯尼亚的一次旅行经历,包括行程、看到的动物等,所以作者写这篇文章是为了描述一次特别的旅行。故选B。
【答案】26.B
27.D
28.A
29.A
30.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;劳动实践;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了大学生 Xue Wei 在五一假期回家,帮助父亲上山砍柴、运柴、劈柴,并将劳动过程分享到网上,获得网友点赞。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
26.细节理解题。根据第一段中的"He felt unhappy and missed his family, so he decided to go home."他感到不高兴,想念家人,所以他决定回家。可知, Xue Wei 感到不开心并想念家人,因此决定回家。故选B。
27.细节理解题。根据第二段中的"After nearly nine hours, he finally went back to his home in Fang County, Shiyan City, Hubei Province."将近九个小时后,他终于回到了湖北省十堰市房县的家中。可知, Xue Wei 从黄冈到家的耗时约为九小时。故选D。
28.细节理解题。根据第三段中的"Because some workers just built a reservoir (水库) near his house, there was a lot of wood left there."因为一些工人刚刚在他家附近建了一个水库,所以那里留下了很多木头。可知,水库建在 Xue Wei 家附近。故选A。
29.细节理解题。根据第四段中的"In fact, the most tiring part is not chopping wood, but carrying wood home, because it is wet and heavy."事实上,最累的不是砍柴,而是把木头扛回家,因为它又湿又重。"可知, Xue Wei 认为最累的工作是搬运木材。故选A。
30.推理判断题。根据全文内容,尤其是 Xue Wei 主动回家帮助父亲砍柴并记录劳动过程的行为,可推知他勤劳且乐于助人。故选D。
【答案】31.traditional;32.made;33.twelfth;34.badly;35.choice;36.eat;37.for;38.surprise;39.And;40.became
【知识点】说明文;饮食文化
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了中国传统小吃冰糖葫芦的由来。它起源于宋朝,一位民间郎中建议用糖炒山楂治好皇帝爱妃的病,从而使这种裹糖的红果(山楂)流行起来,并逐渐演变成广受欢迎的糖制零食。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及形容词,时态语态,数词,副词,名词,介词,连词,虚拟语气以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇饮食类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
31.句意:当中国北方的天气变冷时,你会看到街上有人在卖一种美味的传统小吃——冰糖葫芦。 tradition "传统",名词。此处修饰名词snack,应用其形容词 traditional ,"传统的",作定语,故填traditional。
32.句意:这种小吃主要是由山楂(中文称为"山楂")制成的。 make "制作",动词。根据"is mainly...of haws"可知,此处表示小吃是由山楂制成的,be made of固定短语,"由……制成",故填made。
33.句意:这种街头小吃的故事始于12世纪一位美丽的中国女性。 twelve "十二",数词。根据空后"century"可知,此处表示第12世纪,因此应用序数词twelfth"第十二"表示顺序。故填twelfth。
34.句意:据说,宋朝光宗皇帝最宠爱的妃子病得很重。 bad "坏的,糟糕的",形容词。此处修饰形容词ill,应用其副词badly"严重地",故填badly。
35.句意:无助的皇帝别无选择,只能向民间医生求助。根据音标"/t s/"可知,此处表示"选择",因此用choice,构成固定短语have no choice but to do sth.表示"别无选择,只能做某事"。故填choice。
36.句意:一位乡村医生建议,生病的妃子每餐都要吃5到10颗用红糖炒过的山楂,持续两周。 eat"吃",动词。此处是advise后的宾语从句中的谓语动词,advise后接从句时,从句谓语用"(should) + 动词原形"的虚拟语气。故填eat。
37.句意:一位乡村医生建议,生病的妃子每餐都要吃5到10颗用红糖炒过的山楂,持续两周。根据"two weeks"可知,此处表示持续两周的时间,因此用介词for表示一段时间。故填for。
38.句意:令大家惊讶的是,几周后,妃子的病情好转了。 surprised "惊讶的",形容词。此处作介词宾语,表示令大家惊讶的是,因此其名词surprise,构成固定短语to one's surprise令某人惊讶的是",故填surprise。
39.句意:这件事使乡村医生出了名,也使这种红色水果流行起来。根据"This event made the country doctor famous...it also made the red fruit popular."可知,前后两句之间是并列关系,因此用连词"and"连接。故填And。
40.句意:从那以后,糖葫芦慢慢成为中国最受欢迎的甜食之一。 become "成为",动词。根据"After that"可知,此处描述的是过去发生的事情,因此用一般过去时,故填became。
1 / 1
同课章节目录