【期中考点培优】专题22 阅读理解-任务型-2025-2026学年四年级英语上册期中复习考点培优人教版(PEP)(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 【期中考点培优】专题22 阅读理解-任务型-2025-2026学年四年级英语上册期中复习考点培优人教版(PEP)(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 1.1MB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(PEP)
科目 英语
更新时间 2025-10-20 11:46:59

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期中复习考点培优人教版(PEP)
(2024)专题22 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读理解。
I’m Simon. I have a happy family. My father is a worker. He can make cars. My mother is a vet. She works in a pet shop. She helps the sick animals. My parents work hard every day. They get up early to make breakfast for me and then go to work. When they come back home in the evening, they still need to clean the house and cook dinner. I feel sorry. So I often help with different chores. Sometimes I sweep the floor after dinner. Sometimes I take out the trash. On weekends, I even wash the clothes.
1.阅读短文,回答下列问题。
(1) —What’s Simon’s father’s job
—He is a .
(2) —Where does Simon’s mother work
—She works in a .
(3) —What can Simon do for his parents
—He can help with different chores. He can the floor. He can out the trash. He can the clothes.
2.阅读短文,选择正确的答案。
(1) What does the word “vet” mean ( )
A.厨师 B.牙医 C. 兽医
(2) What is the best title ( )
A.My parents B.My family C. My weekend
阅读短文,完成下列任务。
My name is Lily. My mother is a farmer. She works on a farm. My father is an office worker. He works in an office. I am a student. I study in a school. I love my parents. They are busy but happy every day. I often help them do some chores. I can sweep the floor and clean the room.
3.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Lily’s mother is an office worker. ( )
(2) Lily is a student. ( )
4.根据短文内容,回答问题。
(1) What’s Lily’s father’s job
(2) What can Lily do for her parents
Jack是一个摄影爱好者,看看他在奶奶家的拍摄过程,完成下列各题。
Jack takes his new camera(照相机) to his grandma’s home.
His cousins are playing football. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera.
Uncle Tom is cooking fish in the kitchen. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera.
Grandma is reading books at the table in the bedroom. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera. Grandma is happy.
Aunt Alice is cleaning the windows. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera.
Where are Jack’s mum and dad Look! They’re cleaning Grandma’s car. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera.
5.判断正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
Jack’s father is cleaning his car. ( )
6.选择正确的答案。
(1) How many photos does Jack take ( )
A.Six.
B.Seven.
C. Five.
(2) Where is Jack’s grandma ( )
A.In the kitchen.
B.In the bedroom.
C. In the car.
(3) Who’s Uncle Tom ( )
A. B. C.
(3) How are Jack’s family ( )
A.They are nice.
B.They are sad.
C. They are unkind.
在学校,Tom是老师眼中的“模范生”,而他在家中却像变了一个人。请阅读短文,完成下列任务。
Tom is a good student at school. He always helps the teachers and follows the school rules. His teachers like him very much. But he is not a good boy at home. He often makes a mess(杂乱) in his room. He doesn’t like to help his mother clean up the plates. He usually plays computer games all night at the weekend. He goes to bed very late and reads in bed. His mother is worried(担心的) about him and she makes some family rules for him.
7.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Tom is a helpful student at school. ( )
(2) Tom’s teachers don’t like him because he is not a good boy. ( )
(3) Tom’s room is not clean. ( )
(4) Tom plays computer games every day. ( )
(5) Tom’s teachers ask his mother to make some family rules for him. ( )
8.妈妈为Tom制定了一些家规,请帮她补全表格。
Family rules
should shouldn’t
·keep the room ·help to the plates · early ·make a mess in the · play computer games all night at the weekend · in bed
阅读理解。
Hello, I’m Jack. I’m in Class 2, Grade 4. I get up at six twenty on Monday. Then I have breakfast at seven. I go to school at seven fifteen. It’s eight o’clock now. It’s time for class. I have four lessons this morning. They are Chinese, Maths, Science and English. My favourite subject is English. It’s easy and fun. I don’t like Science. It’s difficult, but I want to have a try. I have lunch with my classmates at school. After lunch, I have a break in the classroom. In the afternoon, I have two lessons. They’re PE and Art. I draw a picture at the Art lesson. Look, these are the birds and this is the flower. I can draw well. I clean the classroom at five ten. Then I go home at half past five. I often read books in the evening. I go to bed at nine.
9.阅读短文,选择最佳选项,并将答案填在括号内。
(1) Jack goes to school at ______. ( )
A.6:20 B.7:15 C. 7:30
(2) Jack has ______ lessons a day. ( )
A.two B.four C. six
(3) The word “favourite” means(意思是) ______. ( )
A.最喜欢的 B.最讨厌的 C. 最有趣的
10.阅读短文,根据短文内容填空,每空一词。
(1) Science is , but Jack would like to try.
(2) Jack can draw the birds and the well.
Linda在英语课上分享了一篇自己写的小短文。阅读短文,完成下列各题。
Hello, I’m Linda. I’m a girl. Today is Monday (星期一). We have music, art, PE and Chinese this morning. This is my new classmate. His name is Tom. He is a boy. He is nice. Now, we are good friends.
11.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Linda is a boy. ( )
(2) Linda and Tom are classmates. ( )
(3) Linda is Tom’s friend. ( )
(4) Linda has music, art, PE and Chinese this afternoon. ( )
(5) Tom is a nice boy. ( )
12.根据短文内容,在出现的课程下面打“√”。
1. 2. 3. 4. 5. ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
【新语篇·信件】每年7月30日是世界友谊日。阅读Yoyo的感谢信,完成下列任务。
Dear Jessie,
I want to say “thank you” to you. Thank you for helping me remember the poem.
Thank you for reading books with me. Thank you for sharing cupcakes with me.
Thank you for visiting me when I am ill. Thank you for being my friend.
Yours,
Yoyo
13.根据Yoyo写的感谢信,写出Yoyo眼中的朋友是什么样的。
helping me remember the poem
(1)
(2)
(3)
14.请你仿照Yoyo感谢信,给你的朋友也写一封感谢信吧!
Dear Yoyo,
I want to say “thank you” to you. Thank you for ____________. Thank you for _____________. _____________. Thank you for being my friend.
Yours,
______
阅读短文,完成下列任务。
Tom is a boy from London. One day, his family moved (搬家) to Beijing. Beijing is a big city (城市) in China. It has many interesting (有趣的) places, like the Great Wall (长城). Tom likes it very much.
Tom’s family lives in a nice community. The people here are friendly. Today, Tom meets a Chinese boy in the park. His name is Li Ming. He is tall and strong. They both like playing basketball and become good friends. Tom and Li Ming like to play in the park.
They like to go to the library to read, but their favourite place is the zoo. They like monkeys and pandas. The monkeys are funny, and the pandas are cute. But they don’t like birds.
Tom and Li Ming have a lot of fun together. They learn a lot about each other’s cultures (文化).
15.根据短文内容判断句子正(T)误(F)。
(1) Li Ming is a tall and strong boy. ( )
(2) Tom and Li Ming like playing basketball. ( )
(3) Tom is from Beijing. ( )
(4) Their favourite place is the library. ( )
(5) Tom and Li Ming don’t like birds. ( )
16.根据短文内容选择相符的图片。(有一项多余)
(1) Tom and Li Ming go to the to read books.
(2) Tom really likes of China.
A. B. C.
Tom和Jack用PPT展示了与朋友的友谊。阅读PPT,完成下列各题。
1 Hello, my name is Tom. I am from the USA.I have a good friend. He is from Beijing, China. His name is Zhang Ping. He is short but strong. He has big eyes. And he is very funny. We often play basketball together.
2 Hi, I am Jack. I’m from the UK. I also have a friend. He is from Shanghai, China. His name is Wang Qi. He is tall. He has blue glasses (眼镜)。He is kind. He helps me with my Chinese. We often play games together.
17.阅读PPT,给人物选择相应的图片。
(1) Zhang Ping ( )
(2) Wang Qi ( )
A. B.
18.阅读PPT,根据PPT的内容补全句子。
(1) Zhang Ping is but . He has . He often with Tom.
(2) Wang Qi is . He has . He often with Jack.
阅读、判断与选择。
Hi! My name is Lily. I’m ten years old. I’m in Star School. I’m in Class Five, Grade Four. My school number is fifteen. I like blue and white. I wear a blue and white sweater. I like running. I can run fast. This is my friend Lucy. She is eleven years old. She’s in Star School, too. She is in Class Four, Grade Five. Her school number is fifty. She likes red and white. She wears a red and white dress. She likes swimming. She can swim fast.
19.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Lily is 11 years old. ( )
(2) Lily’s school number is fifteen. ( )
(3) Lucy likes running. She can run fast. ( )
(4) Lucy and Lily are in a same (相同的) school. ( )
20.根据短文内容,选择人物图片。
(1) _____ is Lily. ( )
A. B.
阅读短文,完成下列题目。
People have homes. Animals have homes, too. People live in many different kinds of houses. Animals have different kinds of homes, too. Some animals live in holes under the ground (地面). The woodchucks (土拨鼠) live under the ground. Their home has many doors (门). If their enemies (敌人) come into one door and want to eat them, they can get out through (通过) other door. Some animals live in the trees. Squirrels live in the trees. Bees work hard to make their homes, There are a lot of small “rooms” in their homes. Some cows, pigs, ducks and chickens live on the farm. We see many kinds of animals in the zoo. It’s a big home for the these animals.
21.阅读短文,判断下列句子与短文内容是(T)否(F)相符。
(1) This passage (文章) is about the homes of some animals. ( )
(2) The woodchucks live in holes in the trees. ( )
(3) There are many doors in squirrels’ homes. ( )
(4) The zoo is a home for many kinds of animals. ( )
22.阅读短文,回答下面的问题。
Where do some cows and pigs live
阅读理解。
Lina is not happy in the old community. She wants to go shopping, but there is no supermarket. There is only a shop. She wants to play football, but there is no gym. She wants to take a walk, but there is no park. There is a hospital over there. In the old community, there is a bus stop. She can take a bus to school.
She will move to a new community. Is there a gym Yes, of course. There is also a supermarket. And there’s a shop and a bus stop too. There’s a park, so Lina can take a walk. Wow, that’s so great.
23.选一选新旧社区都有哪些地方。
A.supermarket B.shop C. gym D.park E. hospital F. bus stop G. library H. zoo
(1) What’s in the old community
(2) What’s in the new community
24.判断对(T)错(F)。
(1) There is a bus stop in both the two communities. ( )
(2) Lina can take a bus to school. ( )
(3) Lina can take a walk in the park. ( )
阅读Sarah一家在社区的生活,完成下列任务。
I live in a beautiful community. There are many places. There is a playground. The children often have fun there. There is a hospital too. People can see a doctor there when they are sick.
In the community, my mother’s favourite place is the shop. She often buys vegetables and fruits there. My father loves the gym very much. Because he can play ping-pong there. My favourite place is the library. There are many books. I can read books there. We have a big park too. After dinner, I often take a walk with my parents.
I love our community. We can enjoy our lives there.
25.根据Sarah的介绍,选择正确答案。
(1) There is a _______. The children often have fun there. ( )
A. B. C.
(2) The underlined word “sick” means _______ in Chinese. ( )
A.疲倦的 B.生病的 C. 忙碌的
(3) Sarah’s father likes the _______ in the community. ( )
A.shop B.gym C. library
(4) After dinner, Sarah’s family often _______ in the park. ( )
A.do sports B.play ping-pong C. take a walk
26.新考法开放性设问 What’s your favourite place in your community Why
My favourite place is the . Because I can there.
阅读介绍,完成下列任务。
I’m Qiqi. In China, people live in tall buildings (建筑). There are many neighbours in one building. In my community, there is a big shop. We can go shopping there. There is also a pet hospital. My dad is a doctor and he works there. My favourite place is the park. It’s nice and I often play there.
I’m Mike. In America, we often live in suburbs (郊区). Every family has a beautiful house. In my community, there is a school. My brother and I can walk to school. There is a big gym too. There are many people. They often do sports there. My favourite place is the dance club. I can dance with my friends there.
27.根据介绍,从方框中选择正确的选项补全内容。
A.park B.gym C. hospital D.do sports E. go shopping
Communities in ChinaQiqi ★live in: tall buildings ★Places: A big shop: They can there. A pet : Qiqi’s dad works there. ★Favourite place: The : He often plays munities in AmericaMike ★live in: suburbs ★Places: A school: They can walk to school. A big : Many people there. ★Favourite place: The dance club: He can dance with his friends there.
28.根据介绍,判断句子正(T)误(F)。
(1) Qiqi’s dad is a doctor and he works in the pet hospital. ( )
(2) There is no (没有) school in Mike’s community. ( )
(3) Mike often dances with his friends in the dance club. ( )
阅读短文,完成任务。
29.Hi, I’m Andy. I have a great life in my new community in Xi’an.
( ) (1) Xingqing Palace Park is in our community. My family and I often take a walk there. I also make some new friends. We often play games there.
( ) (2) My favourite place is Shaanxi History Museum. There are many old things. There are also nice shops. I buy some gifts there.
Look! There is a show of Chinese shadow puppetry(皮影戏) in the community. That’s amazing!
( ) (3) In the evening, there are many yummy snacks(小吃) on the street, roujiamo, Biangbiang noodles and so on. I love the community!
为文章选择合适的配图并将序号写在文中对应方框内。
A. B. C.
30.根据图文记录,选择正确答案。
(1) Andy and her family often ______ in the park. ( )
A.take a walk B.play games C. buy some gifts
(2) Andy’s favourite place in Xi’an is ______. ( )
A.the park B.the museum C. the street
阅读理解。
My City Tour
Hi! I’m Amy. Welcome to Sunshine City! There are many great places here. Near my school, there is a big library. I read books there every Tuesday. Across from the library is a beautiful park. Many children play there after school. Next to the park is a supermarket. My mother buys fruit there. Behind the supermarket, there is a hospital. On my street, there are two restaurants and a post office. My favorite place is the cinema. It’s between the bank and the zoo. We often watch movies there.
31.选择题。
(1) Where does Amy read books ( )
A.In the park B.In the library C. At school D.In the cinema
(2) What is across from the library ( )
A.A supermarket B.A park C. A hospital D.A school
(3) Where does Amy’s mother buy fruit ( )
A.At the post office B.In the supermarket C. In the restaurant D.At the zoo
(4) What is behind the supermarket ( )
A.A cinema B.A hospital C. A bank D.A zoo
(5) What’s Amy’s favorite place ( )
A.The park B.The school C. The cinema D.The library
32.回答问题。
(1) How often does Amy go to the library
(2) Where do children play after school
(3) How many restaurants are on Amy’s street
(4) What is between the bank and the zoo
(5) Are there any interesting places in your city What are they (可选答)
阅读理解。
Hello, I’m Sam. I’m tall and thin. I have a new classroom. It’s big and nice. The walls are white and the floor is brown. The big computer is near the blackboard. I like my classroom.
I have two good friends at school. Lily is a friendly girl. She has big eyes and short hair. She likes Chinese. Jim is an English boy. He is tall and he has glasses. He likes English very much.
33.根据短文内容,选出Sam的两位朋友。( )
A. B. C. D.
34.根据短文内容, 判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Sam’s classroom is small and nice. ( )
(2) The walls are brown and the floor is white. ( )
(3) The computer is big. It’s near the blackboard. ( )
(4) Jim likes Chinese very much. ( )
任务型阅读。
My name is Jerry. I’m in Beijing now. I don’t go to school today. It is sunny and warm. It’s 7:30. It’s time to get up. I have some milk and an egg for breakfast. After breakfast, I read a storybook at 9:30. It’s hot in the afternoon. I play football with my good friend at 4:30. Oh, it’s rainy and cool in the evening. I watch TV with my family. I go to bed at 9:00. What a nice day!
35.根据短文内容,用阿拉伯数字给图片排序。
( ) ( ) ( ) ( )
36.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) Jerry is in ______. ( )
A.Beijing B.Hangzhou C. Changchun
(2) Jerry plays football at ______. ( )
A.7:30 B.9:30 C. 4:30
37.根据短文内容回答问题。
Is it hot in the afternoon
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.worker pet shop sweep take out wash 2.C B
【导语】本文介绍了西蒙的父母和西蒙在家做的事情。
1.(1)句意:—西蒙爸爸的工作是什么?—他是一名_______。根据“My father is a worker.”,可知是一名工人,故答案为worker。
(2)句意:—西蒙妈妈在哪工作?—她在_______工作。根据“My mother is a vet. She works in a pet shop.”,可知在宠物店工作,故答案为pet shop。
(3)句意:—西蒙能为他的父母做什么?—他能帮忙做各种家务。他能扫地。他能倒垃圾。他能洗衣服。根据“Sometimes I sweep the floor after dinner. Sometimes I take out the trash. On weekends, I even wash the clothes.”,可知他能扫地,能倒垃圾,能洗衣服,故答案为sweep,take out,wash。
2.(1)句意:单词“vet”的意思是什么?根据短文语境,可知意思是兽医,故选C。
(2)句意:最好的标题是什么?A我的父母,B我的家庭,C我的周末,全文围绕家庭成员的职业和家庭生活展开,其他选项范围过窄,故选B。
3.F T 4.He is an office worker. She can sweep the floor and clean the room.
【导语】本文讲了莉莉一家人和莉莉能为父母做的。
3.(1)句意:莉莉的妈妈是一名办公室职员。根据“My mother is a farmer.”,可知妈妈是农民,故答案为F。
(2)句意:莉莉是一名学生。根据“I am a student.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
4.(1)句意:莉莉爸爸的工作是什么?根据“My father is an office worker.”,可知时办公室职员,故答案为He is an office worker.
(2)句意:莉莉能为父母做什么?根据“I can sweep the floor and clean the room.”,可知能扫地和打扫房间,故答案为She can sweep the floor and clean the room.
5.F 6.C B C A
【导语】本文主要写了杰克给家人拍照的事情。
5.句意:杰克的爸爸正在洗他的车。根据文中句子“They’re cleaning Grandma’s car.”可知杰克的爸爸妈妈正在洗奶奶的车,故答案为F。
6.(1)句意:杰克拍了多少照片?A六张。B七张。C五张。根据文中内容可知杰克给“His cousins、Uncle Tom、Grandma、Aunt Alice、Jack’s mum and dad”一共拍了五张照片,故选C。
(2)句意:杰克的奶奶在哪里?A在厨房。B在卧室。C在汽车里。根据文中句子“Grandma is reading books at the table in the bedroom.”可知奶奶在卧室里,故选B。
(3)句意:汤姆叔叔是谁?根据文中句子“Uncle Tom is cooking fish in the kitchen.”可知汤姆叔叔正在厨房里做鱼,所以C选项符合,故选C。
(4)句意:杰克的家人怎么样?A他们是好的。B他们是伤心的。C他们是不和蔼的。根据文中内容可知,家人们都在做自己的事情,并且很配合Jack拍照,奶奶也很开心,所以他们都很好,故选A。
7.T F T F F 8.clean/tidy clean up go to bed room read
【导语】本文介绍了Tom在学校和家中的不同表现,他在学校是模范生,但在家却行为不端,导致母亲制定家规。
7.(1)句意:Tom在学校是个乐于助人的学生。根据“He always helps the teachers and follows the school rules.”可知他在学校经常帮助老师,故答案为T。
(2)句意:Tom的老师不喜欢他,因为他在家不是个好孩子。根据“His teachers like him very much.”可知老师很喜欢他,故答案为F。
(3)句意:Tom的房间不整洁。根据“He often makes a mess in his room.”可知他的房间很乱,故答案为T。
(4)句意:Tom每天都玩电脑游戏。根据“He usually plays computer games all night at the weekend.”可知他只在周末玩,并非每天,故答案为F。
(5)句意:Tom的老师让他的母亲为他制定一些家规。根据“His mother is worried about him and she makes some family rules for him.”可知是母亲主动制定的,而非老师要求,故答案为F。
8.(1)句意:保持房间干净/整洁。根据句意可知是应该保持房间干净或整洁,clean干净的,tidy整洁的,故答案为clean/tidy。
(2)句意:帮助清理盘子。根据句意可知是应该帮助清理盘子,clean up清理,故答案为clean up。
(3)句意:早睡。根据句意可知是应该早睡,go to bed睡觉,故答案为go to bed。
(4)句意:把房间弄得一团糟。根据句意可知是不要把房间弄得一团糟,room房间,故答案为room。
(5)句意:周末整晚玩电脑游戏,在床上看书。根据句意可知是周末不要整晚玩电脑游戏,不要在床上看书,read阅读,故答案为read。
9.B C A 10.difficult flower
【导语】本文介绍了杰克星期一一天的生活。
9.(1)句意:杰克在______去上学。根据“I go to school at seven fifteen.”,可知杰克7:15去上学,故选B。
(2)句意:杰克一天又_____节课。A二,B四,C六,根据“I have four lessons this morning. In the afternoon, I have two lessons.”,可知杰克一天有六节课,故选C。
(3)句意:单词“favourite”的意思是______。根据短文语境可知意思是最喜欢的,故选A。
10.(1)句意:科学很_____,但杰克想尝试。根据“I don’t like Science. It’s difficult, but I want to have a try.”,可知科学很难,故答案为difficult。
(2)句意:杰克画鸟和______画得很好。根据“Look, these are the birds and this is the flower. I can draw well.”,可知杰克画鸟和花画得很好,故答案为flower。
11.F T T F T 12.在1、2、3、4下面的括号内打“√”
【导语】本文主要介绍了琳达的个人信息和周一的课程以及新同学汤姆。
11.(1)句意:琳达是一个男孩。根据“I’m a girl. ”可知琳达是一个女孩,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:琳达和汤姆是同学。根据“This is my new classmate. His name is Tom.”可知琳达和汤姆是同学,句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:琳达是汤姆的朋友。根据“Now, we are good friends.”可知琳达是汤姆的朋友,句子和短文相符,故答案为T。
(4)句意:琳达今天下午有音乐,美术,体育和语文课。根据“We have music, art, PE and Chinese this morning.”可知琳达今天上午有音乐,美术,体育和语文课,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:汤姆是一个好男孩。根据“He is nice.”可知汤姆是一个好男孩,句子和短文相符,故答案为T。
12.根据“We have music, art, PE and Chinese this morning.”可知琳达今天上午有音乐,美术,体育和语文课,故答案为在1、2、3、4下面的括号内打“√”。
13.reading books with me sharing cupcakes with me visiting me when I am ill 14.
范文:
Dear Yoyo,
I want to say “thank you” to you. Thank you for reading stories to me. Thank you for sharing your food with me. Thank you for helping me with my study. Thank you for being my friend.
Yours,
Mike
【导语】本文是悠悠写给朋友杰西的感谢信。
13.根据“Thank you for helping me remember the poem. Thank you for reading books with me. Thank you for sharing cupcakes with me. Thank you for visiting me when I am ill.”可知悠悠眼中的朋友帮忙背诗,一起读书,分享纸杯蛋糕并且生病的时候来看望,故答案为reading books with me;sharing cupcakes with me;visiting me when I am ill。
14.题干解读:该题目要求仿照Yoyo感谢信,给自己的朋友也写一封感谢信!时态是一般现在时,人称是第一人称,同时注意词数的要求。
参考词汇和句型:
参考词汇:read stories 读故事,share分享,help帮助,study学习
参考句型:Thank you for...
15.T T F F T 16.B A
【导语】本文主要介绍了来自伦敦的汤姆在公园遇到李明,他们成为好朋友的故事。
15.(1)句意:李明是一个又高又壮的男孩。根据“His name is Li Ming. He is tall and strong.”可知李明是一个又高又壮的男孩,句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:汤姆和李明都喜欢打篮球。根据“They both like playing basketball and become good friends.”可知李明和汤姆都喜欢打篮球,句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:汤姆来自北京。根据“Tom is a boy from London.”可知汤姆来自伦敦,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:他们最喜欢的地方是图书馆。根据“They like to go to the library to read, but their favourite place is the zoo.”可知他们最喜欢的地方是动物园,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:汤姆和李明不喜欢鸟。根据“But they don’t like birds.”可知汤姆和李明不喜欢鸟,句子和短文相符,故答案为T。
16.(1)句意:汤姆和李明去图书馆读书。根据“They like to go to the library to read, but their favourite place is the zoo.”可知汤姆和李明去图书馆读书,B是图书馆,故选B。
(2)句意:汤姆喜欢中国的长城。根据“It has many interesting(有趣的) places, like the Great Wall(长城). Tom likes it very much.”可知汤姆喜欢中国的长城,A是长城,故选A。
17.B A 18.short; strong; big eyes; plays basketball tall; blue glasses; plays games
【解析】17.(1)文中描述张平“short but strong(矮但壮)”,图B人物体型矮壮,故答案为B。
(2)文中描述王奇“tall(高)、has blue glasses(戴蓝色眼镜)”,图A人物高且戴眼镜,故答案为A。
18.(1)从文本中提取关键信息“short but strong(矮但壮)、has big eyes(有大眼睛)、play basketball together(一起打篮球)”;因句子主语“Zhang Ping”是第三人称单数,一般现在时中谓语动词“play”需变为第三人称单数形式“plays”,故答案为short; strong; big eyes; plays basketball。
(2)文本中王奇的核心特征为“tall(高)、has blue glasses(戴蓝色眼镜)、play games together(一起玩游戏)”;同理,主语“WangQi”是第三人称单数,“play”需变为“plays”,故答案为tall; blue glasses; plays games。
19.F T F T 20.B
【导语】本文主要介绍了丽丽和朋友露西的个人信息。
19.(1)句意:丽丽11岁。根据“Hi! My name is Lily. I’m ten years old.”可知丽丽10岁,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:丽丽的学校编号是15。根据“My school number is fifteen.”可知丽丽的学校编号是15,句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:露西喜欢跑步。她跑得快。根据“She likes swimming. She can swim fast.”可知露西喜欢游泳。她游得快。句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:丽丽和露西在相同的学校。根据“I’m in Star School. She’s in Star School, too. ”可知丽丽和露西在相同的学校,句子和短文相符,故答案为T。
20.(1)句意:____是丽丽。根据“I like blue and white. I wear a blue and white sweater.”可知丽丽喜欢蓝色和白色。丽丽穿蓝色和白色的毛衣。B符合题意,故选B。
21.T F F T 22.They live on the farm.
【导语】本文主要介绍了一些动物们的家。
21.(1)句意:这篇文章是关于一些动物们的家的。根据“People have homes. Animals have homes, too.”可知是介绍动物们的家,故答案为T。
(2)句意:土拨鼠住在树洞里。根据“The woodchucks (土拨鼠) live under the ground.”可知是住在地下,故答案为F。
(3)句意:在松鼠的家里有很多门。根据“The woodchucks (土拨鼠) live under the ground. Their home has many doors (门).”可知是土拨鼠的家里有很多门,故答案为F。
(4)句意:动物园是很多种动物们的家。根据“We see many kinds of animals in the zoo. It’s a big home for the these animals.”可知动物园是很多种动物们的家,故答案为T。
22.句意:一些牛和猪住在哪里?根据“Some cows, pigs, ducks and chickens live on the farm.”可知住在农场里,故答案为They live on the farm.
23.B、E、F A、B、C、D、F 24.T T T
【导语】本文主要介绍了莉娜所在的新旧小区的对比。
23.(1)根据“There is only a shop.”和“There is a hospital over there. In the old community, there is a bus stop.”可知旧社区有商店,医院和公交车站,故选BEF。
(2)根据“Is there a gym Yes, of course. There is also a supermarket. And there’s a shop and a bus stop too. There’s a park, so Lina can take a walk.”可知新社区有体育馆,超市,商店,公共汽车站和公园,故选ABCDF。
24.(1)句意:在两个社区都有公共汽车站。根据“In the old community, there is a bus stop.”和“And there’s a shop and a bus stop too.”可知在两个社区都有公共汽车站。句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:莉娜可以乘坐公共汽车去上学。根据“In the old community, there is a bus stop. She can take a bus to school.”可知莉娜乘坐公共汽车去上学。句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:莉娜可以在公园散步。根据“There’s a park, so Lina can take a walk.”可知莉娜可以在公园散步,句子和短文相符,故答案为T。
25.A B B C 26.gym do some sports
【导语】本文主要介绍了Sarah一家在社区的生活。
25.(1)句意:有一个______。孩子们常在那儿玩得很开心。A游乐场,B医院,C公园。根据“ There is a playground. The children often have fun there.”可知有一个游乐场,故选A。
(2)句意:划线单词“sick”在中文中的意思是______。根据“People can see a doctor there when they are sick.”可知人们生病时可以去那里看病,故选B。
(3)句意:萨拉的爸爸喜欢社区里的______。A商店,B体育馆,C图书馆。根据“My father loves the gym very much. ”可知萨拉的爸爸喜欢社区里的体育馆,故选B。
(4)句意:晚饭后,萨拉的家人经常在公园里______。A做运动,B打乒乓球,C散步。根据“After dinner, I often take a walk with my parents.”可知晚饭后,萨拉的家人经常散步,故选C。
26.句意:在你的社区里,你最喜欢的地方是什么?为什么?我最喜欢的地方是______。因为我可以在那里______。此答案不唯一,可以写我最喜欢的地方是体育馆。因为我可以在那里做运动。体育馆gym,做运动do some sports,can后接动词原形,故答案为gym,do some sports。
27.E C A B D 28.T F T
【导语】本文主要介绍了齐齐和迈克所在的社区情况。
27.句意:他们可以在那里_____。根据“We can go shopping there.”可知可以在那儿购物,go shopping购物,故选E。
根据“There is also a pet hospital. My dad is a doctor and he works there. ”可知齐齐的爸爸在一家宠物医院工作,hospital医院,故选C。
根据“My favourite place is the park. It’s nice and I often play there.”可知最喜欢的地方是公园,齐齐经常在那里玩,park公园,故选A。
根据“There is a big gym too. There are many people. They often do sports there.”可知有一个大体育馆,gym体育馆,故选B。
根据“There is a big gym too. There are many people. They often do sports there.”可知许多人经常在那儿做运动,do sports做运动,故选D。
28.(1)句意:奇奇的爸爸是一名医生,他在宠物医院工作。根据“There is also a pet hospital. My dad is a doctor and he works there. ”可知齐齐的爸爸是一名医生,他在一家宠物医院工作,故答案为T。
(2)句意:迈克的社区里没有学校。根据“ In my community, there is a school.”可知迈克的社区里有一所学校,故答案为F。
(3)句意:迈克经常和他的朋友在舞蹈俱乐部跳舞。根据“My favourite place is the dance club. I can dance with my friends there.”可知迈克经常和他的朋友在舞蹈俱乐部跳舞,故答案为T。
29.C A B 30.A B
【导语】本文介绍了作者的社区。
29.(1)根据“Xingqing Palace Park is in our community.”,可知讲的是公园,故选C。
(2)根据“My favourite place is Shaanxi History Museum.”,可知讲的是博物馆,故选A。
(3)根据“In the evening, there are many yummy snacks(小吃) on the street, roujiamo, Biangbiang noodles and so on”,可知讲的是美食,故选B。
30.(1)句意:安迪和她的家人经常在公园里_______。A散步,B玩游戏,C买一些礼物,根据“Xingqing Palace Park is in our community. My family and I often take a walk there.”,可知安迪和她的家人经常在公园里散步,故选A。
(2)句意:安迪在西安最喜欢的地方是_______。A公园,B博物馆,C街道,根据“My favourite place is Shaanxi History Museum.”,可知是博物馆,故选B。
31.B B B B C 32.Every Tuesday. In the park. Two. The cinema. Yes, there are. They are cinemas and restaurants.
【导语】本文介绍阳光城。
31.(1)句意:艾米在哪里读书?A在公园,B在图书馆, C在学校,D在电影院。根据“Near my school, there is a big library. I read books there every Tuesday.在我学校附近,有一个大图书馆。我每周二都会去那里看书。”可知艾米在图书馆读书,故选B。
(2)句意:图书馆对面是什么?A超市,B公园,C医院,D学校。根据“Across from the library is a beautiful park.”可知图书馆对面是一个美丽的公园。故选B。
(3)句意:艾米的妈妈在哪买水果?A在邮局,B在超市,C在餐厅,D在动物园。根据“Next to the park is a supermarket. My mother buys fruit there. 公园旁边是一家超市。我妈妈在那里买水果。”可知艾米的妈妈在超市买水果。故选B。
(4)句意:超市后面是什么?A一家电影院,B一家医院,C一家银行,D一家动物园。根据“Behind the supermarket, there is a hospital.”可知超市后面是一家医院。故选B。
(5)句意:艾米最喜欢的地方是什么?A公园,B学校,C电影院,D图书馆。根据“My favorite place is the cinema.”可知艾米最喜欢的地方是电影院。故选C。
32.(1)句意:艾米多久去一次图书馆?根据“I read books there every Tuesday.”可知艾米每周二都会去那里看书。故答案为Every Tuesday.
(2)句意:放学后孩子们在哪玩?根据“Across from the library is a beautiful park. Many children play there after school.图书馆对面是一个美丽的公园。许多孩子放学后在那里玩耍。”可知孩子们放学后在公园玩。故答案为In the park.
(3)句意:在艾米居住的街道有多少餐厅?根据“On my street, there are two restaurants and a post office. ”可知在艾米居住的街道有两家餐厅和一家邮局。故答案为Two.
(4)句意:银行和动物园之间是什么?根据“My favorite place is the cinema. It’s between the bank and the zoo.我最喜欢的地方是电影院。它位于银行和动物园之间。”可知银行和动物园之间是电影院,故答案为The cinema.
(5)句意:你们城市有哪些有趣的地方?它们是什么?本题答案不唯一,例如:是的,有。有很多电影院和餐厅。故答案为Yes, there are. They are cinemas and restaurants.
33.AC 34.F F T F
【导语】本文介绍了萨姆的新教室和朋友。
33.根据“I have two good friends at school. Lily is a friendly girl. She has big eyes and short hair. Jim is an English boy. He is tall and he has glasses.”,可知萨姆有两位朋友,莉莉和吉姆,莉莉是A,吉姆是C,故答案为AC。
34.(1)句意:萨姆的教室又小又漂亮。根据“I have a new classroom. It’s big and nice.”,可知萨姆又大又漂亮,故答案为F。
(2)句意:墙是棕色的,地板是白色的。根据“The walls are white and the floor is brown.”,可知墙是白色的,地板是棕色的,故答案为F。
(3)句意:电脑很大。它在黑板附近。根据“The big computer is near the blackboard.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(4)句意:吉姆非常喜欢语文。根据“Jim is an English boy. He is tall and he has glasses. He likes English very much.”,可知吉姆非常喜欢英语,故答案为F。
35.1 3 2 4 36.A C 37.
【导语】本文描述了Jerry一天中的活动和天气变化。
35.由文中句子“It’s 7:30. It’s time to get up.”可知起床的图片是排第1;
由文中句子“After breakfast, I read a storybook at 9:30.”可知看书的图片是排第2;
由文中句子“I play football with my good friend at 4:30.”可知踢足球的图片是排第3;
由文中句子“I watch TV with my family.”可知看电视的图片是排第4;
故答案为1324。
36.(1) 句意:Jerry在北京。A北京,B杭州,C长春;由文中句子“I’m in Beijing now.”可知Jerry在北京,故选A。
(2) 句意:Jerry在4点30分踢足球。A7点30分,B9点30分,C4点30分。由文中句子“I play football with my good friend at 4:30.”可知踢足球的时间是4点30分,故选C。
37.句意:下午热吗?由文中句子“It’s hot in the afternoon.”可知下午是热的,故为肯定回答,故答案为。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录