(单元培优卷)Unit 5 Action! 单元核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语沪教牛津版(含答案解析)

文档属性

名称 (单元培优卷)Unit 5 Action! 单元核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语沪教牛津版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 87.1KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2025-10-20 22:48:00

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级上册英语单元核心素养培优卷沪教牛津版
Unit 5 Action!
本试卷共11页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Summer time in the United States generally means people have a lot more free time to enjoy the outdoors. The sun is out for longer, so there are more hours in the 1 to enjoy. Having more free time does not mean you need to 2 a lot of money. There are plenty of ways to enjoy your city or town for little or no money.
In summer, many parks 3 free concerts. Sometimes these concerts feature (以……为特色) bands and musicians that are 4 . Other times the concerts are given by up and coming (崭露头角的) 5 . It doesn’t matter whether you know the band playing or not, these free concerts in the park are a great way to 6 music outdoors. If you arrive at the park 7 with your friends, you can even have a picnic. Many parks also offer free outdoor screenings of 8 . It’s always a good idea to arrive early to get a good viewing spot (地点). Being too 9 to the movie screen is no fun — your neck will 10 . And sitting too far means you’ll have to squint (眯眼看). These outdoor movie screenings are also great for picnics.
If you are a big fan of theater, most big cities have 11 Shakespeare-in-the-park programs. These programs feature different works of Shakespeare: performed live and outdoors. Many of these programs are free. Some of these Shakespeare-in-the-park programs are so 12 that people line up for hours to get free tickets. Usually the tickets are “first come, first served”. If all the tickets are 13 before you get to the front of the line, then you are out of luck. So get there early!
If you don’t have air conditioning, many museums offer free admission days or hours. 14 the museums being cool in temperature, they are also cool 15 you can see amazing works of art.
1.A.hour B.day C.month D.year
2.A.save B.waste C.spend D.borrow
3.A.open B.offer C.choose D.change
4.A.new B.proud C.famous D.handsome
5.A.artists B.writers C.dentists D.magicians
6.A.watch B.enjoy C.learn D.support
7.A.late B.early C.slowly D.happily
8.A.shows B.plays C.operas D.movies
9.A.far B.high C.close D.straight
10.A.hurt B.break C.worry D.drop
11.A.its B.our C.your D.their
12.A.loud B.popular C.hopeful D.common
13.A.given away B.sold out C.put down D.fixed up
14.A.With B.From C.Besides D.Without
15.A.if B.unless C.though D.because
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
When you finally finish your work and get to relax, what do you do Do you lie on your bed and run your finger through your phone Many people find that this kind of entertainment only bring boredom and emptiness.
Different from what many people may think, play isn’t just wasting time. Having the ability to play and relax meaningfully during your leisure time is important. “Leisure doesn’t improve the quality of life unless you know how to make good use of it.” James Wallman, the writer of Time and How Spend It explains that some experiences are “junk experiences” while others are like “superfoods”. He also points out that “superfood” activities help you live in the present and achieve a higher leisure quotient (LQ, 玩商).
LQ is an index (指数) used to describe one’s ability to relax and play. A high LQ usually means that a person has good control over his life, and knows how to keep a balanced lifestyle that makes him healthier and happier, according to China Daily.
Research shows that people with high LQ scores feel happier and generally avoid being down and other mental illnesses. At the same time, another famous scientist also points out that those who can play will succeed.
Instead of doing passive activities like watching short videos, people with high LQ scores choose active activities that suit their interests, giving them continuous positive reflections. According to Wallman, examples of this positive reflections include: an unforgettable story you can share with others, a new skill, a different world view, improved relationships and so on.
16.The underlined word “it” in Paragraph 2 refers to ________.
A.life B.leisure C.the phone D.the book
17.What is Paragraph 2 mainly about
A.When is the best time to play B.Why should we use leisure time properly
C.What are “superfood” activities D.How can we live in the present meaningfully
18.Which of the following is true according to the passage
(SH = sense of happiness)
A. B.
C. D.
19.According to the passage, who probably has the lowest LQ score
A.Susan who is leaning how to cook. B.Susan who plays soccer after school.
C.Tony who keeps everything to himself. D.Tom who often shares his trip experiences.
20.After the last paragraph, the writer will probably ________.
A.encourage us to improve LQ B.share some people’s LQ scores
C.write about some passive activities D.tell us the importance of “superfoods”
B
Hip-hop dancing (街舞) is popular with many young people today. They like it because they can invent their own moves. They use this dance to show their love for life. It also shows that they feel good about life, that they just want to be themselves and enjoy life, and that they are not afraid of problems.
Hip-hop dancing has a history of more than 20 years. It first began in the 1980s in the US. In early times, it was seen in New York and Los Angles. At that time, many young black people often danced to the music in the streets. They used their legs, arms, heads and even shoulders to dance. Many young people still use most of these moves today.
Hip-hop dancing became popular all over the world because of the 1983 movie Flash dance. Some people performed Hip-hop dancing in the movie. People enjoyed their performance. They began to dance like them. Then it became popular. There are two kinds of Hip-hop dancing: new school and old school. More and more young people are learning Hip-hop dancing. People believe that it is a good way to exercise their bodies, and that it is good for their health.
21.Young people like Hip-hop dancing because __________.
A.it has a history of more than 20 years
B.it first began in the USA
C.they like it because they can invent their own moves
D.it’s popular than songs
22.Where did Hip-hop dancing begin in early times
A.London. B.New York and Los Angles.
C.New York. D.Washington, D.C.
23.The young people used their __________ to dance.
A.legs B.arms and shoulders C.heads D.A, B and C
24.Hip-hop dancing became popular all over the world __________.
A.in the 1980s B.in 1983
C.20 years ago D.in early times
25.Which of the following is true about Hip-hop dancing
A.It’s not a good way to exercise.
B.It shows that young people feel bad about life.
C.Young people use this dance to show their love for life.
D.It shows that young people are afraid of problems.
C
It’s summer time! That means parents have extra time to spend with their children, and what better way to engage in classic fun with family and friends than to visit an amusement park Take a look at these fun choices—perfect summer trip ideas to fit every budget(预算).
Cedar Point
Tickets: $ 280 for adults, $ 120 for children
Praising itself as the roller coaster capital of the world, Cedar Point’s 18 coasters will ensure you’re riding all day. Reader Alicia Goettemoeller describes the park as a “paradise for excited thrillers” while reader Nick Schuyler says it is “built for grown-up kids.”
Knoebels
Tickets: $ 120 for adults, $ 10 for children
This old-fashioned amusement park is a must for your old memory games as well as money saving—admittance(入场) and parking are free of charge. Reader Tracy Ginsburg Maier says, “a family of 4 can enjoy special offer to eat, swim and ride all day for $ 100 at Knoebels.”
Kings Island
Tickets: $ 340 for adults, $ 160 for children
Kings Island is one of the most visited theme parks in the US, with more than 3 million visitors per year. The park is especially known for its family-friendly attractions(景点), such as Snoopy Island. Tickets to the main park also include admission to the nearby water park, Boomerang Bay.
Dells Water Parks
Tickets: $ 140 for adults, $ 80 for children
Wisconsin Dells is a water park with dozens of indoor and outdoor water parks to spread around in. One of them, Noah’s Ark, is the largest outdoor water park in the US. Many are open year-round and no charge for children under five.
根据材料内容选择最佳答案。
26.If you are interested in roller coasters, you can go to ________.
A.Kings Island. B.Knoebels. C.Dells Water Parks. D.Cedar Point.
27.Where can a family with 2 children enjoy themselves with the least money
A.In Kings Island. B.In Knoebels.
C.In Dells Water Parks. D.In Cedar Point.
28.What is Kings Island famous for
A.The largest number of visitors. B.The largest outdoor water park.
C.Its attractions for all family members. D.Its free admission to the nearby parks.
29.What can we learn from the passage
A.Younger children may not have fun in Cedar Point.
B.The most visited theme park in the world is Kings Island.
C.Noah’s Ark is the largest indoor water park in the US.
D.Visitors can find old time memories in Snoopy Island.
30.Where is the text most probably from
A.A science report. B.A website.
C.A shopping poster. D.A workbook for students.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
After many hours of working, the emperor would be really tired. What would he do to relax
31 Together with his favored ministers (大臣), the emperor would take a walk in the garden, enjoy nature, and write poems. 32 It is said that he wrote more than 40,000 poems throughout his life. What a hobby!
Many emperors also loved calligraphy (书法) and painting. 33 In Qianlong’s study room Sanxitang (三希堂), for example, there were priceless calligraphy works by Wang Xizhi (王羲之), Wang Xianzhi (王献之) and Wang Xun (王珣), three famous calligraphers who lived during the Jin Dynasty (265—420).
Watching Chinese operas was another favorite pastime for the emperor. 34 The small ones were used for daily shows, while the big ones were for special occasions (场合) such as festivals or the royal families birthdays. Emperor Qianlong was a big fan of plays. 35 The royal theater troupe (剧团) put on a long show titled Shengpingbaofa (《升平宝筏》). Qianlong watched it every day from 5 a.m. to 3 p.m. for 10 days in all. He must have been a real fan of the show!
A.Emperor Qianlong especially liked poetry.
B.He always acted a role in the play.
C.Drinking tea with his family is very relaxing.
D.Writing poems was one of the most common activities.
E.In 1790, he held a grand “theater party” for his 80th birthday.
F.In the Forbidden City, there used to be 11 theaters of different sizes.
G.They not only wrote and painted themselves, but also had a huge collection of artwork.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.His (relax) smile in the photo showed how much he was enjoying the long vacation.
37.Wendy’s favourite (direct) also won an award for his new film.
38.Sorry, I couldn’t hear you well on the phone because the heavy rain (beat) against the window.
39.After years’ practice, the boy became a very famous (art).
40.Wish you good ! (lucky)
41.I like him (虽然) he makes me angry sometimes.
42.All his friends have been married since then, but he still remains (单身的).
43.Work hard, and the (胜利) must be yours in the end.
44.As we all know, many successful people never give up (无论什么) difficulties they’ve met.
45.Zhang Yimou is one of the greatest (导演) in the world.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.即使下着大雨, 这些工人仍然在继续工作。
The workers still went on working, it was raining heavily.
47.她是如此好的一个女演员,以至于许多人赞扬她。
She is a good actress that many people her.
48.我通常在工作日都很忙,但是我经常在周末去看望我的爷爷奶奶。
I’m usually very busy , but I often visit my grandparents on weekends.
49.无论多忙,他们都不遗余力地开发这个项目。
how busy they are, they go out of their way to develop the project.
50.虽然《红楼梦》已经问世几百年了,但它如今依然深受欢迎。
The Story of the Stone is still popular it came out hundreds of years ago.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
在横线上选择单词的正确形式填空,注意有两个多余选项
good be spend difference I other read one chance warm use whether
I have been in China for eight months. Every time I want to lie on the grass, “keep off the grass” signs make 51 nervous. In the UK, 52 it’s in fields of wild grass or in well-kept national parks, people make good use of the green grass.
The British take grassland for granted (认为……理所当然). If it’s a sunny day, people will sit on a bed of grass and relax in the sun’s 53 . This gives you a 54 to listen to the sound of nature. Maybe it’s a bird singing to 55 , or the soft wind that brings you cool air.
Also, in most schools, grass fields act like a soft study desk for students 56 books and learn. Or it can be 57 just to talk, laugh and play on. Besides, families enjoy 58 their weekends on the grass in the parks. There, families can set up a picnic tent and children can play games with each other.
However, there is a rule to enjoy the green grass. For example, in some parks, there are 59 grasslands for people to relax and play sports on. If people want to relax, they’d 60 choose the right field, or they may feel the full force of a soccer ball!
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,并根据各题所给首字母的提示,写出一个合适的英语单词完整、正确的形式,使短文通顺。
Building blocks (积木) are still one of the most p 61 toys today. It is always the best choice as a game. Their interesting design and easy use attract children of all ages. Most t 62 toys, like building blocks, were first made of wood. Today, wooden building blocks are still used, but now there are several other types of building blocks to c 63 from, like plastic building blocks.
Children build all kinds of things that they see in everyday life with building blocks. This gives them the chance to learn the latest things and life skills.
Building blocks can help children p 64 their language skills. Most children talk to each other as they build things with these traditional toys. This type of toy also h 65 to develop the skills that children need in life. As they begin to join groups playing with building blocks, they learn to take turns, share, and s 66 problems with others. However, these are not the only advantage of playing with building blocks.
Building blocks can also help develop children’s s 67 talent in math and science. They allow children to work according to the steps of scientific discovery, which are first to watch and think, and then to test. Building blocks also come in different s 68 , colors and sizes. These types of building blocks e 69 children to develop skills in dividing things.
Playing with building blocks can i 70 children’s IQ. Maybe that is the reason why building blocks are still popular today.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面的文章并按要求完成1至5小题。
School is over. We finish our homework. What are you going to do on your weekend Do you have any hobbies And now machines do a lot of work for us and science technology is improving very quickly. You must have more free time to do your favorite hobby than before. People may have many more ways of enjoying free time.
I am interested in games.①computer, on, the, games, play, to, like, I, (.) Different people have different hobbies. Read these below:
Relaxing: Many people like to relax at weekends. They can take it easy at home, chat with friends or do some reading. They may also go out, to the park or to the cinema. But the most popular way of relaxing is to surf the Internet. ②It’s not difficult to find anything on the Internet and learn much knowledge.
Playing sports: There are hundreds of different sports and games to choose from. You can play some almost anywhere. You can play football in the park, or near your house. You can play basketball on a beach. But other sports, like skiing or swimming, need special settings or equipment (器材). So ball games might be many people’s favourite.
Parks are good places to relax. People go there to play on the playground, have a picnic, play games or just to go for a walk.
Going out on holiday: Every year, millions of people like going away on holiday. They may go to the seaside or countryside in their own country, or they may go abroad. Modern plane can take us far from home very quickly.
71.将文中①处画线句子连词成句,标点符号已在括号内给出。
72.阅读以下字典中setting的释义,选出文章第四段画线单词setting在此处的含义(标出a或b即可)。
setting AmE [‘set z] (noun) a. A particular setting is a particular place or type of surroundings where something is or takes place. b. A setting is one of the positions to which the controls of a device such as a stove or heater can be adjusted.
73.将文中②处画线句子翻译成汉语。
74.What is the most popular way of relaxing at home
75.How many ball games are mentioned in the passage What are they
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假如你是Jim,完成关于学生“课后娱乐活动”的问卷调查,并根据以下内容,用英文写一篇题为“Ways to relax ourselves”的短文,向学校英文杂志社投稿。
A survey1. Which of the following do you choose to relax after school ■Listening to music ■Reading detective stories ■Watching English movies ■Watching TV programmes 2. Why do you choose this activity and what can you learn from it 3. How do you balance this activity and your schoolwork
注意:
1.文中不得出现真实的校名和人名;
2.语言通顺连贯,条理清晰,书写规范;
3.词数100左右,文章的开头已经给出,不计入总词数。
Ways to relax ourselves
As a Grade 9 student, I’m busy with my school work every day. However, I still have my own ways to relax myself. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.B 4.C 5.A 6.B 7.B 8.D 9.C 10.A 11.D 12.B 13.A 14.C 15.D
【分析】本文主要介绍了在美国的夏季人们有更多的空闲时间去享受户外活动。
1.句意:太阳出来的时间更长,所以一天中有更多的时间来享受。
hour小时;day天;month月;year年。根据“The sun is out for longer”可知,太阳出来的时间更长,所以一天中可以用来享受的时间更多。故选B。
2.句意:有更多的空闲时间并不意味着你需要花很多钱。
save节约;waste浪费;spend花费;borrow借。根据下文“There are plenty of ways to enjoy your city or town for little or no money.”可知,有很多方法可以让你花很少的钱甚至不花,所以你不需要花很多钱。故选C。
3.句意:在夏天,许多公园提供免费的音乐会。
open开办;offer提供;choose选择;change改变。根据下文“these free concerts in the park”可知,公园提供免费音乐会。故选B。
4.句意:有时这些音乐会以著名的乐队和音乐家为特色。
new新的;proud自豪的;famous著名的;handsome英俊的。根据“feature bands and musicians”可知,既然以乐队和音乐家为特色,说明他们很著名。故选C。
5.句意:其他时候,音乐会是由崭露头角的艺术家举办的。
artists艺术家;writers作家;dentists牙医;magicians魔术师。根据“concerts”可知,音乐会是由艺术家举办的。故选A。
6.句意:不管你是否认识正在演奏的乐队,公园里的这些免费音乐会都是欣赏户外音乐的好方法。
watch观看;enjoy享受;learn学习;support支持。根据第一段“Summer time in the United States generally means people have a lot more free time to enjoy the outdoors.”和句中“music outdoors”可知,公园里免费音乐会是欣赏户外音乐的好方法。故选B。
7.句意:如果你和你的朋友早点到公园,你甚至可以野餐。
late晚;early早;slowly缓慢地;happily开心地。根据下文“It’s always a good idea to arrive early to get a good viewing spot.”和“These outdoor movie screenings are also great for picnics.”可知,户外电影可以增加野餐的乐趣,而去得早可以找到一个好的观影位置,所以此处是“如果去得早,甚至可以野餐”。故选B。
8.句意:许多公园还提供免费的户外电影放映。
shows演出;plays戏剧;operas歌剧;movies电影。根据下文中“the movie screen”可知,此处是放映户外电影。故选D。
9.句意:离电影屏幕太近一点都不好玩,你的脖子会疼的。
far远的;high高的;close近的;straight直的。根据下文“And sitting too far means you’ll have to squint”可知,离得远你得眯着眼看电影,所以此处是说离得太近一点也不好玩。故选C。
10.句意:离电影屏幕太近一点都不好玩,你的脖子会疼的。
hurt疼;break打破;worry担心;drop落下。根据“Being too close”可知,看电影时离得太近,你要仰起脖子,脖子会疼。故选A。
11.句意:如果你是一个戏剧迷,大多数大城市都有他们的莎士比亚公园节目。
its它的;our我们的;your你们的;their它们的。根据“most big cities”可知,此处使用their,表示“它们的节目”。故选D。
12.句意:一些公园里的莎士比亚节目非常受欢迎,以至于人们排了几个小时的队来获得免费门票。
loud大声的;popular受欢迎的;hopeful有希望的;common普通的。根据“people line up for hours to get free tickets”可知,人们排很长时间队来获得门票,说明这些节目很受欢迎。故选B。
13.句意:如果所有的票在你排到队伍前面之前就被送出去了,那你就不走运了。
given away赠送,分发;sold out售完;put down放下;fixed up修理。根据上文“get free tickets”可知,门票是免费赠送的,如果票被送完了,那你很不走运。故选A。
14.句意:除了博物馆在温度上很凉爽之外,它们也很酷,因为你可以看到令人惊叹的艺术作品。
With有;From来自;Besides除……之外(还),此外;Without没有。根据“they are also cool”可知除了博物馆气温凉爽之外,它们也很酷。故选C。
15.句意:除了博物馆在温度上很凉爽之外,它们也很酷,因为你可以看到令人惊叹的艺术作品。
if如果;unless除非;though尽管;because因为。根据“you can see amazing works of art”可知因为你能看到令人惊叹的艺术作品,所以博物馆很酷。故选D。
16.B 17.B 18.B 19.C 20.A
【导语】本文主要探讨了休闲时间的利用以及对生活质量的影响,引入了“玩商LQ”的概念,并强调了有意义地玩耍和放松的重要性。
16.词句猜测题。根据“Leisure doesn’t improve the quality of life unless you know how to make good use of it.”可知,it在这里指的是前边提到的“leisure”。故选B。
17.主旨大意题。第二段主要讲述了为什么应该合理利用闲暇时间。故选B。
18.细节理解题。根据“Research shows that people with high LQ scores feel happier and generally avoid being down and other mental illnesses.”可知,LQ分数越高越幸福。故选B。
19.推理判断题。根据“According to Wallman, examples of this positive reflections include: an unforgettable story you can share with others, a new skill, a different world view, improved relationships and so on.”可知,LQ分数高的人会做的事情有:可以与他人分享的难忘故事、新技能、不同的世界观、改善的人际关系等等,因此可以推测,把一切都留给自己的人情商最低。故选C。
20.推理判断题。最后一段主要讲述了高LQ分数的人会选择符合自己兴趣的积极活动,从而获得持续的正面反馈,因此是在鼓励我们提高LQ。故选A。
21.C 22.B 23.D 24.B 25.C
【导语】本文主要讲述了街舞的历史,现在街舞受很多年轻人的欢迎,他们用舞蹈来表达他们对生活的热爱。越来越多的年轻人正在学习街舞。人们相信它是锻炼身体的好方法,这对他们的健康有好处。
21.细节理解题。根据“They like it because they can invent their own moves.”可知,因为他们可以发明自己的动作。故选C。
22.细节理解题。根据“In early times, it was seen in New York and Los Angles.”可知,起源于纽约和洛杉矶。故选B。
23.细节理解题。根据“They used their legs, arms, heads and even shoulders to dance.”可知,他们用腿、胳膊、头甚至肩膀来跳舞。故选D。
24.细节理解题。根据“Hip-hop dancing became popular all over the world because of the 1983 movie Flash dance.”可知,1983年,嘻哈舞蹈风靡全球。故选B。
25.细节理解题。根据“They use this dance to show their love for life.”可知,年轻人用这种舞蹈来表达他们对生活的热爱。故选C。
26.D 27.B 28.C 29.A 30.B
【导语】本文主要介绍了适合夏季跟家人或朋友一起去游玩的四个游乐园。分别介绍了游乐园各自的票价,娱乐设施等内容。
26.细节理解题。根据“Praising itself as the roller coaster capital of the world, Cedar Point’s 18 coasters will ensure you’re riding all day.”可知,Cedar Point自诩为世界过山车之都,18项过山车项目可以确保你玩一整天。所以如果你对过山车感兴趣可以去Cedar Point。故选D。
27.细节理解题。根据“This old-fashioned amusement park...as well as money saving—admittance(入场) and parking are free of charge.”以及“a family of 4 can enjoy special offer to eat, swim and ride all day for $ 100 at Knoebels”可知,Knoebels入场和停车都是免费的,而且一家四口会有特别优惠。所以带两个孩子的家庭在Knoebels能用最少的钱就能玩得很愉快。故选B。
28.细节理解题。根据“The park is especially known for its family-friendly attractions(景点), such as Snoopy Island.”可知,Kings Island尤其以拥有适合家庭游玩的景点出名。故选C。
29.推理判断题。根据“Nick Schuyler says it is ‘built for grown-up kids.’ ”可知,Cedar Point主要适于成年人玩。故选A。
30.推理判断题。文章介绍了四个不同的游乐园,包括其票价、特色,结合选项可知,此文章可能来自某网站。故选B。
31.D 32.A 33.G 34.F 35.E
【导语】本文介绍了中国古代皇帝在下朝之后的几大娱乐消遣方式。
31.根据下一句“Together with his favored ministers, the emperor would take a walk in the garden, enjoy nature, and write poems.”可知,皇帝和他的宠臣们一起在花园里散步、欣赏大自然、写诗。再根据下文“It is said that he wrote more than 40,000 poems throughout his life. What a hobby!”可知,他一生中写了4万多首诗,多好的爱好啊!说明他经常写诗。选项D“写诗是最常见的活动之一。”符合语境。故选D。
32.根据下文“It is said that he wrote more than 40,000 poems throughout his life. What a hobby!”可知,据说他一生写了4万多首诗。多么好的爱好!说明他爱写诗。选项A“乾隆皇帝特别喜欢诗歌。”符合语境。故选A。
33.根据下一句“In Qianlong’s study room Sanxitang, for example, there were priceless calligraphy works by Wang Xizhi, Wang Xianzhi and Wang Xun, three famous calligraphers who lived during the Jin Dynasty (265—420).”可知,在乾隆的书房里,有王羲之、王献之和王珣这三位生活在金朝(265—420)的著名书法家的书法作品。说明乾隆皇帝喜欢收藏书法作品。选项G“他们不仅自己写作和绘画,还收藏了大量艺术品。”符合语境。故选G。
34.根据下一句“The small ones were used for daily shows, while the big ones were for special occasions such as festivals or the royal families birthdays.”可知,小的用于日常演出,大的用于特殊场合,比如节日或王室生日。说明此处说的是戏台的用途。选项F“在故宫,过去有11个不同大小的剧院。”符合语境。故选F。
35.根据上一句“Emperor Qianlong was a big fan of plays.”可知,乾隆皇帝是一个超级戏迷。选项E“1790年,他为自己的80岁生日举办了一场盛大的‘戏剧派对’。”符合语境。故选E。
36.relaxed
【解析】句意:照片中他那带着放松感的微笑,表明他非常享受这个漫长的假期。分析句子结构可知,此处应填形容词作定语,修饰“smile”,说明“微笑”的性质或状态;结合括号内“relax”,其形容词是relaxed (表示“人感到放松的”或“事物体现出放松状态的”,强调“由人主观放松的情绪延伸到外在事物的特征”)。故填relaxed。
37.director
【解析】句意:Wendy最喜欢的导演也因为他的新电影获奖了。favourite修饰名词,director“导演”,名词作主语,由his可知用单数形式,故填director。
38.was beating
【解析】句意:对不起,我听不见你的电话,因为大雨正敲打着窗户。根据“I could’t hear you well on the phone”可知,对方打电话时雨正敲打着窗户,用过去进行时,其结构为was/were doing,主语“the heavy rain”是不可数名词,be动词用was,beat的现在分词形式为beating。故填was beating。
39.artist
【解析】句意:经过多年的实践,这个男孩成为了一名著名的艺术家。根据前面的“famous”和句意可知,此处需要一个表示人的名词,artist意为“艺术家”;且前面有a修饰,用单数形式。故填artist。
40.luck
【解析】句意:祝你好运。根据句意可知,形容词good修饰名词作定语,空格处需填一个名词;lucky“幸运的”,形容词,其名词为luck,意为“好运”,good luck“祝你好运”,固定短语。故填luck。
41.although/though
【解析】句意:我喜欢他。虽然他有时会让我生气。根据句意及汉语提示可知,此处使用although/though“虽然”,引导让步状语从句。故填although/though。
42.single
【解析】句意:从那时起,他所有的朋友都结婚了,但他仍然单身。single“单身的”,形容词作表语,故填single。
43.victory
【解析】句意:努力工作,胜利最终一定是你们的。victory“胜利”,在句中作主语。故填victory。
44.whatever
【解析】句意:众所周知,许多成功人士无论遇到什么困难都不会放弃。whatever“无论什么”,引导让步状语从句。故填whatever。
45.directors
【解析】句意:张艺谋是世界上最伟大的导演之一。根据“one of the greatest”可知后接名词复数,director“导演”,应填名词复数。故填directors。
46.even though
【解析】对照汉语意思,可知英语句子缺少“即使”的表达。“即使”翻译为even though,引导让步状语从句,符合句子中“下着大雨”和“继续工作”之间的让步关系。故填even though。
47.such praise
【解析】such a…that“如此……以至于”;praise“赞扬”,时态为一般现在时,主语是many people,动词用原形。故填such;praise。
48.on weekdays
【解析】根据题干,缺少的信息为“在工作日”,on weekdays意为“在工作日”,介词短语。故填on weekdays。
49.No matter
【解析】no matter how“不管怎样”,引导让步状语从句,句首首字母大写。故填No;matter。
50.even though/if
【解析】对照中英文可知,缺乏的中文部分是“虽然”,其英文表达是“even though”或“even if”,引导让步状语从句。故填even;though/if。
51.me 52.whether 53.warmth 54.chance 55.others 56.to read 57.used 58.spending 59.different 60.better
【导语】本文主要讲述了在中国和在英国,人们对于“草地”的不同使用方式。在中国,很多地方会写着“请勿践踏草地”,而在英国,无论在田野里,还是在国家公园里,人们都很好利用绿色的草地。
51.句意:每次我想躺在草地上,“请勿践踏草地”标志让我很紧张。根据“Every time I want to lie on the grass, ”及“‘keep off the grass’ signs make…nervous”可知,我想躺在草地上,“请勿践踏草地”的标志是让我很紧张,make是动词,后接人称代词宾格作宾语,故填me。
52.句意:在英国,无论是在野草丛生的田野里,还是在管理良好的国家公园里,人们都很好地利用了绿草。whether…or“无论”,固定搭配,故填whether。
53.句意:如果是晴天,人们会坐在草地上,在阳光的温暖下放松。根据“relax in the sun’s ”及备选词可知,在阳光的温暖下放松,warmth“温暖”,名词,故填warmth。
54.句意:这让你有机会聆听大自然的声音。the定冠词,后接名词。根据“people will sit on a bed of grass”及“listen to the sound of nature”可知,在晴朗的天气坐在草地上,这会让你有机会聆听大自然的声音,故填chance。
55.句意:也许是鸟儿对着别人歌唱,或者是轻柔的风带给你凉爽的空气。or表选择关系连词,根据“the soft wind that brings you cool air”可知,或许微风带给你凉爽的空气,或许鸟儿对着别人唱歌,空格后无名词,所以此空填不定代词others表示“其他的人”,故填others。
56.句意:此外,在大多数学校,草地就像一个柔软的书桌,供学生读书和学习。read books“看书”,此空填动词不定式作后置定语,故填to read。
57.句意:或者它可以用来聊天,欢笑和玩耍。句中it指代前文的草地,根据“talk, laugh and play on”及备选词可知,草地可以被用来聊天和玩耍,所以此处要用被动语态be done的结构,故填used。
58.句意:此外,家人喜欢在公园的草地上度周末。根据“families enjoy…their weekends on the grass in the parks”及所给词,可知,家人喜欢在草地上度周末,固定搭配:enjoy doing sth,故填spending。
59.句意:例如,在一些公园里,有不同的草地供人们放松和运动。空格后接名词grasslands,所以此空填形容词。备选词difference的形容词different符合,有不同的草地供人们放松和运动,故填different。
60.句意:如果人们想放松,他们最好选择正确的场地,否则他们可能会感受到足球的全部力量。固定搭配:had better do sth“最好做某事”,故填better。
61.(p)opular 62.(t)raditional 63.(c)hoose 64.(p)ractise/(p)ractice 65.(h)elps 66.(s)olve 67.(s)pecial 68.(s)hapes 69.(e)ncourage 70.(i)nfluence/(i)mprove
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍的是搭积木这个游戏,它是一个传统的游戏,到现在仍然很受欢迎。玩积木对孩子们来说不仅是非常有趣的,它还很有帮助,例如它对孩子们的语言技能、数学和科学技能都是很有帮助的,还能提高孩子的智商。
61.句意:积木至今仍是最受欢迎的玩具之一。根据首字母提示及“Building blocks (积木) are still one of the most...toys today. It is always the best choice as a game”可知,积木是最受欢迎的玩具之一,此处用popular“受欢迎的”,与空前的“the most”构成最高级形式,故填(p)opular。
62.句意:大多数传统玩具,比如积木,最初都是用木头做的。根据“Most children talk to each other as they build things with these traditional toys.”及首字母提示可知,此处指的是“传统玩具”,应用形容词traditional修饰名词,故填(t)raditional。
63.句意:今天,木制积木仍在使用,但现在有其他几种类型的积木可供选择,比如塑料积木。根据“there are several other types of building blocks to...from, like plastic building blocks.”及首字母提示可知,此处指的是choose“选择”,空前有to,此处动词用原形,故填(c)hoose。
64.句意:积木可以帮助孩子们练习语言技能。根据首字母提示及“Most children talk to each other as they build things with these traditional toys.”可知,拼积木可以帮助练习孩子的语言技能,practice/practise“练习”,此处是结构help sb do sth,空处动词用原形,故填(p)ractise/(p)ractice。
65.句意:这种类型的玩具也有助于培养孩子在生活中所需的技能。根据首字母提示及“Building blocks can help children...”及“also”可知,此处指的是“也能帮助”,help“帮助”,主语是单数,动词用三单形式,故填(h)elps。
66.句意:当他们开始加入小组玩积木时,他们学会轮流行动、分享和与他人解决问题。根据首字母提示及“problems with others”可知,此处指的是solve“解决”,此处是learn to do sth的并列结构,空前有to,此处动词用原形,故填(s)olve。
67.句意:积木也有助于培养孩子在数学和科学方面的特殊天赋。根据“They allow children to work according to the steps of scientific discovery, which are first to watch and think, and then to test.”及首字母提示可知,此处指的是“数学和科学方面的特殊天赋”,空处用special“特殊的”,修饰其后的名词,故填(s)pecial。
68.句意:积木也有不同的形状、颜色和大小。根据首字母提示及“colors and sizes”及事实可知,积木有不同的形状,shape“形状”,此处表示泛指,名词应用复数形式,故填(s)hapes。
69.句意:这些类型的积木鼓励孩子们发展分割东西的技能。根据首字母提示及“children to develop skills in dividing things.”可知,此处指的是“鼓励孩子们”,encourage“鼓励”,是动词,主语是复数名词,动词用原形,故填(e)ncourage。
70.句意:玩积木可以提高/影响孩子的智商。根据“Playing with building blocks can...children’s IQ. Maybe that is the reason why building blocks are still popular today.”及首字母提示,并结合事实可知,玩积木可以提高/影响孩子的智商,improve“提高”/influence“影响”,均为动词,空前有情态动词can,此处动词用原形,故填(i)nfluence/(i)mprove。
71.I like to play games on the computer. 72.a 73.在网上找东西并学到很多知识并不难。 74.To surf/Surfing the Internet. 75.Two. They are basketball and football.
【导语】本文是一篇说明文,介绍了一些人们享受空闲时间的方法。
71.I作主语;like to do sth.“喜欢做某事”;play games“玩游戏”;on the computer“在电脑上”。故填I like to play games on the computer.
72.根据“You can play some almost anywhere. ... But other sports, like skiing or swimming, need special settings or equipment.”可推出有些几乎可以在任何地方玩,但另一些,如滑雪或游泳,需要特殊的场所,settings意为“(事件发生的) 背景;地点”。故选a。
73.It’s adj. to do sth.“做某事是……的”;“not”不;difficult“困难的”;“find”找到;anything“任何事物”;on the internet“在网上”;and“并且”;“learn much knowledge”学到很多知识。故填:在网上找东西并学到很多知识并不难。
74.根据“But the most popular way of relaxing is to surf the Internet.”可知在家最受欢迎的放松方式是上网。故填To surf/Surfing the Internet.
75.根据“You can play football in the park, or near your house. You can play basketball on a beach.”可知提到了足球和篮球两种球类运动。故填Two. They are basketball and football.
76.例文
Ways to relax ourselves
As a Grade 9 student, I’m busy with my school work every day. However, I still have my own ways to relax myself. Usually, I prefer to watch TV programmes to relax myself and I spend about two hours watching TV every week.
Watching TV is one of the most popular free time activities. There are all kinds of TV programmes, such as talk shows, drama series, cartoons, and so on, so people of all ages are interested in watching TV. TV programmes can improve our knowledge of the world. For example, we can learn a lot about history, nature, and real-life events by watching documentaries.
To balance the relaxing activity and my schoolwork, I make a study plan. I finish my homework first, and then I can have some time to do what I like. In this way, I can enjoy my hobbies without worrying about my schoolwork.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已经给出,考生应用英文写一篇题为“Ways to relax ourselves”的短文,向学校英文杂志社投稿。
[写作步骤]
第一步,承接开头,介绍自己放学后的放松方式是什么,并说明原因以及自己的收获等;
第二步,谈谈自己是如何平衡课余活动和学习的。
[亮点词汇]
①prefer to do sth.更喜欢做某事
②spend time doing sth.花时间做某事
③be interested in对……感兴趣
④for example例如
[高分句型]
①There are all kinds of TV programmes, such as talk shows, drama series, cartoons, and so on, so people of all ages are interested in watching TV.(there be句型)
②I finish my homework first, and then I can have some time to do what I like.(宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)