(单元培优卷)Unit 5 Going on an exchange trip 单元核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语沪教版(2024)

文档属性

名称 (单元培优卷)Unit 5 Going on an exchange trip 单元核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语沪教版(2024)
格式 docx
文件大小 65.2KB
资源类型 试卷
版本资源 沪教版
科目 英语
更新时间 2025-10-20 22:49:22

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年八年级上册英语单元核心素养培优卷沪教版(2024)
Unit 5 Going on an exchange trip
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项。
In the past, people used to travel to foreign (外国的) countries because they thought they would be 1 in many ways—the buildings, the food, the national dresses and so on. 2 , one large city is similar to 3 now. They all have their hotels everywhere. They all have their fast food restaurants. Office buildings look the 4 everywhere.
Then what do the foreigners travel 5 What do the tourists hope to experience in a foreign country that they cannot 6 at home The 7 could be that people are very interested in the past. It is a nation’s history and 8 that are the main sights. Most people travel abroad to find out what foreign countries history and culture 9 be like. Tourists try to learn the history and culture of foreign countries by visiting different kinds of museums.
Every country also has its own beautiful places for tourists to 10 . Their own 11 scenery would attract (吸引) tourists from other countries. A 12 is not just its old buildings, its works of art or beautiful places, but it’s also the 13 in it. This is why Thailand attracts millions of people. The tourists come because of the people there. It is why 14 people like to go to Pacific Islands (太平洋群岛). The friendly, smiling people make visitors 15 welcome.
1.A.different B.same C.similar D.beautiful
2.A.However B.Instead C.Also D.While
3.A.other B.another C.the other D.others
4.A.exciting B.same C.friendly D.different
5.A.for B.in C.with D.from
6.A.have B.experience C.see D.hear
7.A.question B.answer C.problem D.guide
8.A.culture B.art C.food D.dress
9.A.ready to B.happen to C.used to D.belong to
10.A.visit B.call C.hope D.carry
11.A.beautiful B.special C.strange D.old
12.A.palace B.square C.countryside D.country
13.A.history B.nature C.people D.culture
14.A.many B.few C.much D.little
15.A.sound B.look C.taste D.feel
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
The first time I heard about China’s “Golden Week (黄金周)” holiday, I was surprised. Everyone gets the same seven days off in one go! And I’d never heard of “make-up days (调休)”. That’s because holidays and leave are a bit different in my home country, Australia.
Australia has seven national-level public holidays. And each Australian state and territory (领地) also has a few special ones of their own added on. They celebrate local events.
Apart from national holidays, full-time and part-time workers in Australia get at least 20 days of paid leave a year. This doesn’t matter how many years they have worked. Also, you can get even more leave if you have worked in the same company for many years. In China, the most annual leave (年假) you can get is 15 days. It’s given to those who have worked for over 20 years.
In Australia, many people like to take a few weeks of leave in one go. This way, you can get a nice, long holiday, especially around Christmas time and New Year’s Eve. You can also “save” your leave. It will be added to your leave next year. This is the same for sick leave. Workers get 10 days of it a year.
16.What does the author find surprising about China’s “Golden Week” holiday
A.Everyone gets the same seven days off in one go.
B.People can get more leave if they work for many years.
C.There are no “make-up days” in China.
D.People can save their leave for the next year.
17.How many national-level public holidays does Australia have
A.Five. B.Seven. C.Eleven. D.Fifteen.
18.What’s the Chinese meaning of the underlined word “local” in Paragraph 2
A.国家的 B.当地的 C.国际的 D.外国的
19.What is the main idea of the passage
A.The importance of taking long vacations.
B.How Australians celebrate their national holidays.
C.The benefits of having more holidays in Australia.
D.The differences between Australian holidays and China’s Golden Week.
20.Why do many Australians like to take a few weeks of leave in one go
A.To save leave for the next year. B.To get more paid leave.
C.To celebrate local events. D.To enjoy a long holiday.
B
During my first year of learning Chinese, I found that my high school had a sister-school-exchange program (项目) in Nanjing, China. Every summer, some students can study there and stay with host families for two and a half weeks. When I first heard about the chance to go to China, I knew I couldn’t miss it.
Fast forward to summer, I waved my family bye and flew to Beijing. On the first morning in China, I experienced a Chinese breakfast unlike anything I had ever tried. We spent three days in Beijing, going around the city and visiting famous landmarks. The highlight of our trip was the Great Wall. Seeing it in person for the first time was amazing even though I had seen hundreds of videos and pictures before.
After our three days in Beijing, we took the train to Nanjing, where we would stay with our host families and attend classes given by our sister school. Although my host family did not speak English, they were super welcoming, which made me feel at home. On weekdays, we attended different classes at our sister school, including cooking, music, kungfu, custom, art, etc. I learned a lot about Chinese culture and how different it is from the American lifestyle.
Although the study has been over, I am forever thankful to my high school for giving me the opportunity to exchange in China and to immerse (沉浸在) myself in its culture and meet amazing friends who I still keep in touch with today. I hope that one day I will have the chance to return to China and perhaps even live there at some point in my life!
21.How many days may the exchange program last
A.24 days. B.18 days. C.14 days. D.7 days.
22.According to Paragraph 2, why was the Great Wall the highlight of the trip
A.Because the Great Wall is a famous landmark.
B.Because the Great Wall is an ancient building.
C.Because the writer first saw the real Great Wall.
D.Because the writer had seen the Great Wall in videos and pictures.
23.What can we learn from Paragraph 2 and 3
A.The writer loved the trip in China. B.The writer loved eating Chinese breakfast.
C.The writer flew from Beijing to Nanjing. D.The writer went to China with parents.
24.According to the writer, what are the meaningful parts of being an exchange student
①Leaving parents. ②Staying in a host family.
③Knowing about a different culture. ④Making friends with local people.
A.①② B.②③ C.③④ D.①④
25.Where can we probably read this passage
A.In a novel. B.In a newspaper. C.In a film website. D.In a blog.
C
During my first year of learning Chinese, I found that my high school had a sister-school-exchange program (项目) in Nanjing, China. Every summer, some students can study there and stay with host families for two and a half weeks. When I first heard about the chance to go to China, I knew I couldn’t miss it out.
Fast forward to a summer, I waved bye to my family and flew to Beijing. In the first morning in China, I experienced a Chinese breakfast unlike anything I had ever tried. We spent three days in Beijing, going around the city and visiting famous landmarks. The highlight of our trip was the Great Wall. Seeing it in person for the first time was amazing even though I had seen hundreds of videos and pictures before.
After our three days in Beijing, we took a bullet train to Nanjing, where we would stay with our host families and attend classes given by our sister school. Although my host family did not speak English, they were super welcoming, which made me feel at home. On weekdays, we attended different classes at our sister school, including cooking, music, Kung Fu, custom (习俗), art, etc. I learned a lot about Chinese culture and how different it is from the American lifestyle.
Although the study has been over, I am forever thankful to my high school for giving me the opportunity to exchange in China and to immerse (沉浸) myself in its culture and meet amazing friends who I still keep in touch with to this day. I hope that one day I will have the chance to return to China and perhaps even live there at some point in my life!
26.How many days may the exchange program last
A.24 days. B.18 days. C.14 days. D.7 days.
27.According to Paragraph 2, why was the Great Wall the highlight of the trip
A.Because the Great Wall is a famous landmark.
B.Because the Great Wall is an ancient building.
C.Because the writer first saw the real Great Wall.
D.Because the writer had seen it in videos and pictures.
28.What can we learn from Paragraph 2 and 3
A.The writer loved her trip in China.
B.The writer loved eating Chinese breakfast.
C.The writer flew from Beijing to Nanjing.
D.The writer went to China with her parents.
29.According to the writer, what are the exciting parts of being exchange students
①Leaving their parents. ②Staying in a host family.
③Knowing about a different culture. ④Making friends with local people.
A.①② B.②③ C.③④ D.①④
30.Where can we probably read this passage
A.In a novel. B.In a newspaper. C.In a film website. D.In a blog.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
People travelled to see the buildings, the food, the national dresses in foreign countries because they thought they would not be the same as those of their own countries in the past. 31 They all have their five-star hotels everywhere. They all have their famous fast food restaurants. Office buildings look the same everywhere, and most city centres are full of office buildings. And of course, people are driving the same brands of Japanese or European cars.
Then why is the foreign travel more popular nowadays What do tourists hope to experience in a foreign country that they cannot experience at home The answer could be that people could be interested in the past.
32 Most people travel overseas to find out what foreign countries’ history and culture used to be like, not what they are like today. Tourists visit different kinds of museums in foreign countries so that they can learn their history and culture.
Every country also has its own beautiful places for tourists to visit. 33
34 It is not just its old buildings, its works of art or beautiful places, but also the people who live in it. This is why a country such as Thailand attracts millions of people. The tourists come mainly because of the friendliness of the people there. It is why the Pacific islands are also so popular. 35
A.Finally, another attraction is its food.
B.The culture of a country means a lot.
C.The friendly people make visitors feel welcome.
D.The sounds of birds, wind and rain are relaxing.
E.At present, however, one large city is similar to another.
F.It’s a nation’s history and culture that are the main attractions (吸引力).
G.Their own special scenery would certainly attract tourists from other countries.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.People are wondering why the price of most food (rise) so quickly in the past few years.
37.One of the (benefit) of doing exercise regularly is that it keeps you healthy.
38.There are many (way) to solve this problem, but we need to find the best one.
39.The Greens went on (tour) to many famous cities last year.
40.He is (gratitude) to his teacher for helping him.
41.When travelling to a (外国的) country, it’s helpful to learn about its culture.
42.This new technology has (改变) our lives in many ways.
43.Mike felt (孤独的) at first because he didn’t know anyone, but soon he made new friends.
44.I don’t think you have (意识到) how important this is to her.
45.It’s not hard to tell that the (形势) in our company is getting better.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.咱们把房子打扫、布置一下,让爷爷奶奶来的时候感觉像在自己家一样。
Let’s clean up and decorate our house to make our grandparents when they come.
47.对一些同学来说,学外语是件有趣的事情。
is fun to some students.
48.这项新政策将通过减少污染来使环境得益。
This new policy will by reducing pollution.
49.在我看来,读书是学习新事物的好方法。
, reading books is a great way to learn new things.
50.我们一开始不喜欢,但最后还是欢呼起来。
We didn’t like it , but we ended up cheering.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词并用其正确形式填空。将单词填写在答题卡对应的横线上。每个单词只能用一次。
story can meet young then excited something make with animals
Do you know high-five And 51 you do it It’s a kind of body language. American people like it very much, but now lots of 52 people in China also like doing that. How to do a high-five It’s easy. First put one hand up in the air, and 53 touch someone’s hand—also high in the air. When people have 54 happy, they always use the body language.
There are different 55 about how the high-five began. One story goes like this: A very long time ago, some American men saw a group of 56 in the forest. They were so 57 and they put their hands up into the air. At that time, they just wanted to hit (击) each other.
In another story, some short men 58 some tall men, so they had to put their hands up high to shake hands 59 the tall men. And from then on, lots of people enjoyed this way.
Next time when you meet an American, give a friendly high-five and 60 your new friend feel right at home.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,根据语境、音标或所给单词的提示,在每个空格内填入一个恰当的词。要求所填的词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。
Max Burns, a 19-year-old British man, is very popular on the Internet because of his videos (视频) of 61 (make) Chinese food. Max’s parents worked in China for many years. So Max 62 (spend) his first 13 years being immersed (沉浸于) in Chinese culture—learning Chinese and loving the food. When his family moved to the UK, Max missed Chinese food very much. He began to 63 /' :(r)d (r)/ takeaways (外卖食物) from Chinese restaurants at first. But the dishes didn’t taste (尝) as well as they did in China. They were also 64 (real) expensive (昂贵的). Then Max decided to try to make Chinese food at home.
Max found that many of his friends didn’t know much about the real Chinese food, so he wanted to do 65 (anything). Then he made videos of making Chinese food and put them online. In his videos, Max shows others 66 to cook the real Chinese food at home. The videos helped him win many fans all over the 67 /w :(r)ld/ over the years.
“When people ask me where I’m from, I find it hard to answer because I grew 68 in China and now I’m living in the UK,” he says. “I’m just trying to 69 / e (r)/ Chinese and British culture with Chinese and British people, and build 70 cultural bridge between them.”
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,回答下面问题。
I’m Eric. My experience of the educational exchange was made interesting both by lectures given by Japanese and Asian professors (教授) and through interacting (互动) with students coming from different countries.
Living in Japan made me get into a different culture. For the first time, I was trying to find the right way to interact with them. For example, there are many school rules in Japan. Sometimes people have to follow them.
I have learnt a lot from the educational exchange. I would encourage all students to go through such an experience because it can give us a chance to learn the language of another country. And it can allow you not only to interact with local people but also to know better how social rules are different from yours. To join all kinds of clubs is a good way to meet friends and learn more about the country.
71.What does Eric think of her educational exchange
72.Where did Eric go on an exchange visit
73.What was Eric’s advice to other students
74.What does the underlined word “them” refer to
75.Are the social rules the same in different countries
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.为了加深中英两国的文化理解和交流,某校组织了一次中英学生对比的调查活动。请你根据以下调查结果写一篇调查报告。
中国学生 英国学生
性格 更外向 更严肃,更安静
校园生活 学习更努力,作业更多 更擅长运动,喜欢参加各种聚会
饮食习惯 吃更多蔬菜和水果 吃更多肉
兴趣爱好 30%看书;70%上网; 每周看四次或五次电视 60%踢足球;40%画画;每周看一次电影
要求:
1. 语句通顺, 意思连贯, 语法正确, 书写规范;
2. 必须包括以上所有内容,并可适当发挥;
3. 不能出现真实的人名、校名及地名;
4. 词数:80词左右。(开头已给出, 不计入总词数)
Hello, everyone. I’d like to talk about the differences between Chinese students and English students.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.A 3.B 4.B 5.A 6.B 7.B 8.A 9.C 10.A 11.B 12.D 13.C 14.A 15.D
【导语】本文主要介绍了过去人们出国是因国外在很多方面有差异,如今城市趋同,现在旅行多为了解他国历史文化、参观美景及感受当地民众。
1.句意:过去,人们常常去国外旅行,因为他们认为国外在很多方面都会有所不同——比如建筑、食物、民族服饰等等。
different不同的;same相同的;similar相似的;beautiful美丽的。根据“... in many ways—the buildings, the food, the national dresses and so on.”可知,破折号后面的内容是对前面空格的举例说明。过去人们旅游是因为认为外国在建筑、食物、服装等方面与本国不同。故选A。
2.句意:然而,现在一座大城市和另一座大城市很相似。。
However然而,表转折;Instead反而,强调替代;Also也,表并列;While虽然,引导让步状语从句,需接完整句子。根据“people used to travel to foreign (外国的) countries because they thought they would be...in many ways”可知,上一句说过去人们旅行是期待看到“不同”,而本句说“one large city is similar to ...”,前后语义形成明显的转折关系。故选A。
3.句意:现在一座大城市和另一座大城市很相似。。
other其他的,后接名词复数;another两者中的另一个;the other其他的,常用于one...the other结构;others其他事物,后不接名词。根据“They all have their hotels everywhere. They all have their fast food restaurants.”可知,大城市之间是很相似的。“one... another...”是固定搭配,意为“一个……另一个……”。故选B。
4.句意:办公楼在任何地方看起来都一样。
exciting令人兴奋的;same一模一样的;friendly友好的;different不同的。根据“They all have their hotels everywhere. They all have their fast food restaurants.”可知,大城市变得similar“相似”,有相同的酒店和快餐店。因此,办公楼看起来也应该是the same“相同的”。故选B。
5.句意:那么外国人旅行是为了什么呢?。
for为了……;in在……里;with和……一起;from来自……。根据“What do the tourists hope to experience in a foreign country ...”可知,人们旅游是为了体验另一个国家的不同之处。travel for“为了……而旅行”,后接旅行的目的。故选A。
6.句意:游客希望在国外体验到哪些他们在国内无法体验到的东西呢?
have拥有;experience体验;see看见;hear听见。根据“What do the tourists hope to experience in a foreign country ...”可知,人们出国旅游是想体验在国内体验不到的东西。故选B。
7.句意:答案可能是人们对过去非常感兴趣。
question问题;answer回答;problem难题;guide指南。根据“what do the foreigners travel for”和“What do the tourists hope to experience in a foreign country ...”可知,空格所在的这句话就是对前面提出的问题的回应,因此是answer“答案”。故选B。
8.句意:一个国家的历史和文化才是主要的景点。
culture文化;art艺术;food食物;dress服饰。根据“Most people travel abroad to find out what foreign countries history and culture ...”可知,历史和“文化”是并列的主要景点。故选A。
9.句意:大多数人出国旅行,是为了了解外国的历史和文化曾经是什么样的。
ready to准备好;happen to碰巧;used to过去是;belong to属于。根据“Tourists try to learn the history and culture of foreign countries by visiting different kinds of museums.”可知,人们去博物馆是为了了解历史和文化“过去是”什么样子的。故选C。
10.句意:每个国家也有自己供游客参观的美丽地方。
visit参观;call打电话;hope希望;carry携带。根据“Every country also has its own beautiful places for tourists to ...”可知,beautiful places“美丽的地方”,是供游客visit“参观,游览”的。故选A。
11.句意:它们独特的风景会吸引来自其他国家的游客。
beautiful美丽的;special独特的,特别的;strange奇怪的;old古老的。根据“Every country also has its own beautiful places”可知,每个国家都有自己special“独特的”自然风光,这才是吸引游客的地方。故选B。
12.句意:一个国家不仅仅是它的古老建筑、艺术品或美丽风景,它里面的人也同样重要。
palace宫殿;square广场;countryside乡村;country国家。根据“is not just its old buildings, its works of art or beautiful places”可知,列举的“古老建筑、艺术品、风景、人民”都是一个country“国家”的组成部分。故选D。
13.句意:一个国家不仅仅是它的古老建筑、艺术品或美丽风景,它里面的人也同样重要。
history历史;nature自然;people人们;culture文化。根据“The tourists come because of the people there.”可知,吸引游客的还有一个地方或国家的people“人民”。故选C。
14.句意:这也是为什么很多人喜欢去太平洋群岛。
many很多,修饰可数名词复数;few很少,表否定,修饰可数名词复数;much很多,修饰不可数名词;little很少,修饰不可数名词。根据“This is why Thailand attracts millions of people.”可知,people是可数名词复数,此处需要用many来修饰,表示“许多人”。故选A。
15.句意:那里友好、微笑的人们让游客感到宾至如归。
sound听起来;look看起来;taste尝起来;feel感觉。根据“people like to go to Pacific Islands (太平洋群岛).”可知,那里友好、微笑的人们让游客感到宾至如归。make visitors feel welcome是固定表达,意为“让游客感到受欢迎”。故选D。
16.A 17.B 18.B 19.D 20.D
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了中国假期和澳大利亚假期的差异。
16.细节理解题。根据文章第一段“The first time I heard about China’s ‘Golden Week’ holiday, I was surprised. Everyone gets the same seven days off in one go!”可知,作者对中国“黄金周”假期感到惊讶是因为每个人都能一次性有相同的七天假期,故选A。
17.细节理解题。根据文章第二段“Australia has seven national-level public holidays.”可知,澳大利亚有七个国家级公共假期,故选B。
18.词义猜测题。根据文章第二段“each Australian state and territory also has a few special ones of their own added on. They celebrate local events.”可知澳大利亚的每个州和领地也会增加一些自己的特别假期,结合备选项可猜测应是庆祝当地的活动,故选B。
19.主旨大意题。文章先是讲了作者对中国黄金周的惊讶,接着介绍了澳大利亚的国家级公共假期、带薪休假等情况,并与中国的假期进行对比,所以文章的主要思想是澳大利亚假期和中国假期的差异,故选D。
20.细节理解题。根据文章第四段“In Australia, many people like to take a few weeks of leave in one go. This way, you can get a nice, long holiday”可知,许多澳大利亚人喜欢一次性请几周假是为了享受一个长假期,故选D。
21.B 22.C 23.A 24.C 25.D
【导语】本文主要讲述了作者在中国做交换生的经历。
21.细节理解题。根据“Every summer, some students can study there and stay with host families for two and a half weeks”可知交换生项目会持续两个半星期,可能是18天。故选B。
22.细节理解题。根据“The highlight of our trip was the Great Wall. Seeing it in person for the first time was amazing even though I had seen hundreds of videos and pictures before.”可知由于是第一次亲眼看到长城,所以作者认为旅行中最精彩的部分是游览长城。故选C。
23.推理判断题。第二段描述了在中国吃早餐、游览北京著名地标,尤其是看到长城时的震撼;第三段提到寄宿家庭很热情,在学校参加各种课程了解中国文化。这些都表明作者喜欢这次中国之旅。故选A。
24.细节理解题。根据“I am forever thankful to my high school for giving me the opportunity to exchange in China and to immerse (沉浸在) myself in its culture and meet amazing friends who I still keep in touch with today”可知作者认为作为一名交换生,最有意义之处在于了解一种不同的文化,以及和当地人交朋友。故选C。
25.推理判断题。通读全文可知,文章主要讲述了作者在中国做交换生的经历,由此推测,我们可能在博客上看到这篇文章。故选D。
26.B 27.C 28.A 29.C 30.D
【导语】本文主要讲述了作者在高中时参加了一个去中国的交换生项目。
26.细节理解题。根据第一段“Every summer, some students can study there and stay with host families for two and a half weeks.”可知,交换生项目会持续两个半星期,结合选项,可能是18天,故选B。
27.细节理解题。根据第二段“Seeing it in person for the first time was amazing even though I had seen hundreds of videos and pictures before.”可知,作者认为旅行的亮点是长城的原因是,这是她第一次亲眼看到真实的长城,故选C。
28.推理判断题。根据第二段“The highlight of our trip was the Great Wall. Seeing it in person for the first time was amazing”和第三段“Although my host family did not speak English, they were super welcoming, which made me feel at home...I learned a lot about Chinese culture and how different it is from the American lifestyle.”可推知,作者喜欢她的中国之旅。故选A。
29.细节理解题。根据最后一段“I am forever thankful to my high school for giving me the opportunity...to immerse (沉浸) myself in its culture and meet amazing friends who I still keep in touch with to this day.”可知,根据作者的说法,作为交换生令人激动的地方是了解一种不同的文化,以及和当地人交朋友,故选C。
30.推理判断题。通读全文可知,文章主要讲述了作者在中国做交换生的经历,由此推测,我们可能在博客上看到这篇文章,故选D。
31.E 32.F 33.G 34.B 35.C
【导语】本文主要讲述了现在的人出国旅行不再看建筑、服装等,因为现在每个国家都一样,而现在人们出国旅游是为了去体验当地的历史和文化,以及感受当地人的热情。
31.根据“People traveled to see the buildings, the food, the national dresses in foreign countries because they thought they would not be the same as those of their own countries in the past.”以及“They all have their five-star hotels everywhere. They all have their famous fast food restaurants…And of course, people are driving the same brands of Japanese or European cars.”可知,过去人们出国看不同的建筑、食物等;现在到处都有五星级酒店、知名快餐店,办公楼和汽车都相似。前后形成对比。所以此空应是过渡句。E选项“然而,目前,大城市之间是相似的。”引起下文,符合语境。故选E。
32.根据“Most people travel overseas to find out what foreign countries’ history and culture used to be like, not what they are like today.”可知,大多数人出国旅行是为了了解外国过去的历史和文化。F选项“一个国家的历史和文化是主要的吸引力。”引起下文,符合语境,故选F。
33.根据“Every country also has its own beautiful places for tourists to visit.”可知,每个国家都有自己美丽的地方供游客参观。G选项“他们独特的风景肯定会吸引其他国家的游客。”承接上文,符合语境,故选G。
34.根据“It is not just its old buildings, its works of art or beautiful places, but also the people who live in it.”可知,不仅仅是它的旧建筑、艺术品或美丽的地方,还有住在里面的人。It应是指代前一句中提到的事物。B选项“一个国家的文化意味着很多。”引起下文,符合语境,故选B。
35.根据“The tourists come mainly because of the friendliness of the people there. It is why the Pacific islands are also so popular.”可知,游客们来主要是因为那里的友好的人,这就是为什么太平洋岛国也受欢迎。C选项“友好的人们使来访者感到受欢迎。”承接上文,符合语境,故选C。
36.has risen
【解析】句意:人们想知道为什么过去几年里大多数食品的价格上涨得如此之快。根据“in the past few years”可知,应该使用现在完成时,主语为“the price”,是单数,所以应该使用“has”,“rise”的过去分词为“risen”。故填has risen。
37.benefits
【解析】句意:定期锻炼的好处之一是它能让你保持健康。“one of+可数名词复数”表示“……之一”,benefit是可数名词,其复数形式benefits符合题意。故填benefits。
38.ways
【解析】句意:解决这个问题有很多方法,但我们需要找到最好的那个。many后加名词复数形式;way“方法”,是可数名词单数。故填ways。
39.tours
【解析】句意:格林一家去年去了许多著名的城市旅行。根据“The Greens went on ... to many famous cities last year.”可知,go on tours表示“去旅行”。故填tours。
40.grateful
【解析】句意:他感谢老师对他的帮助。根据“is”可知,此处应用形容词作表语,gratitude“感谢”,名词,其形容词形式是grateful,表示“感激的”。故填grateful。
41.foreign
【解析】句意:当去外国旅行时,了解它的文化是有帮助的。根据中文提示“外国的”可知,需填形容词修饰名词“country”,foreign“外国的”符合句意,在句中作定语。故填foreign。
42.changed
【解析】句意:这项新技术在很多方面改变了我们的生活。根据汉语提示可知,空处应填change“改变”,根据has可知,时态为现在完成时,结构为has/have done,change的过去分词为changed。故填changed。
43.lonely
【解析】句意:Mike起初感到孤独,因为他不认识任何人,但很快交到了新朋友。lonely“孤独的”,形容词作表语。故填lonely。
44.realized
【解析】句意:我认为你还没意识到这对她来说有多重要。“意识到”常见的英文表达是“realize”,从句时态为现在完成时,其结构是“have/has+过去分词”,“realize”的过去分词形式是“realized”。故填realized。
45.situation
【解析】句意:不难判断,我们公司的情况正在变好。根据汉语意思,situation“形势”,名词,由“is”可知,用其单数形式。故填situation。
46.feel at home
【解析】对比所给中英文可知,设空处为“感觉像在自己家一样”,feel at home“感觉自在、无拘束”,其引申义可对应“感觉像在自己家一样”,make sb. do sth.“让某人做某事”,是固定搭配。故填feel at home。
47.Learning foreign languages
【解析】根据中英文对应可知,需要翻译“学外语”,learn“学习”;foreign language“外语”,表示泛指要用复数,句子缺少主语,要使用动名词短语作主语,learn的动名词形式为learning,首字母大写。故填Learning;foreign;languages。
48.benefit the environment
【解析】根据所给汉语提示可知,“使环境得益”benefit the environment,will后接动词原形。故填benefit;the;environment。
49.In my opinion
【解析】根据所给汉语提示可知,“在我看来”In my opinion,为固定介词短语。故填In;my;opinion。
50.at first
【解析】由中英文对比可知,缺少“一开始”;at first表示“起初,一开始”,介词短语。故填at;first。
51.can 52.young 53.then 54.something 55.stories 56.animals 57.excited 58.met 59.with 60.make
【导语】本文主要介绍了击掌这种肢体语言,包括其做法、起源的不同说法,以及鼓励大家和美国人击掌交朋友。
51.句意:你知道击掌吗?你会做吗?根据“And...you do it ”以及所给词可知,此处是询问对方是否会做击掌这个动作,用情态动词can“能够,会”。故填can。
52.句意:美国人非常喜欢它,但是现在中国很多年轻人也喜欢这样做。根据“people in China also like doing that”以及所给词可知,此处是指年轻人,young“年轻的”,形容词作定语修饰名词people。故填young。
53.句意:首先将一只手举到空中,然后触摸别人的手——也在空中。根据“First put one hand up in the air, and...touch someone’s hand—also high in the air.”可知,此处是介绍击掌的步骤,用then“然后”表示顺序。故填then。
54.句意:当人们有高兴的事情时,他们总是使用这种肢体语言。根据“When people have...happy”以及所给词可知,此处是指有开心的事情,something“一些事情”,复合不定代词,作宾语。故填something。
55.句意:关于击掌是如何开始的,有不同的故事。根据“There are different...about how the high-five began.”以及后文所讲的两个故事可知,此处是指有不同的故事,story“故事”,可数名词,different后接可数名词复数。故填stories。
56.句意:很久以前,一些美国人在森林里看到一群动物。根据“some American men saw a group of...in the forest.”以及所给词可知,此处是指在森林里看到一群动物,animal“动物”,可数名词,a group of后接可数名词复数。故填animals。
57.句意:他们非常兴奋,把手举到空中。根据“They were so...and they put their hands up into the air.”以及所给词可知,此处是指很兴奋,excited“兴奋的”,形容词作表语。故填excited。
58.句意:在另一个故事中,一些矮个子男人遇到了高个子男人,所以他们不得不把手举得高高的,与高个子男人握手。根据“some short men...some tall men”以及所给词可知,此处是指遇到高个子男人,meet“遇到”,动词,根据“had to”可知,时态是一般过去时,动词用过去式。故填met。
59.句意:在另一个故事中,一些矮个子男人遇到了高个子男人,所以他们不得不把手举得高高的,与高个子男人握手。根据“shake hands...the tall men”可知,此处是指和高的男人握手,shake hands with sb.“和某人握手”,固定短语。故填with。
60.句意:下次当你遇到一个美国人时,友好地击掌,让你的新朋友有宾至如归的感觉。根据“give a friendly high-five and...your new friend feel right at home.”以及所给词可知,此处是指让新朋友有宾至如归的感觉,make sb. do sth.“让某人做某事”,固定短语,and连接并列成分,空处和give并列,用动词原形。故填make。
61.making 62.spent 63.order 64.really 65.something 66.how 67.world 68.up 69.share 70.a
【导语】本文讲述19岁英国男子马克斯 伯恩斯因制作中国食物的视频在网络走红。
61.句意:19岁的英国男子马克斯 伯恩斯因他制作中国食物的视频在网络上非常受欢迎。of是介词,后接动名词,make的动名词是making。故填making。
62.句意:因此,马克斯在前13年里沉浸在中国文化中——学习中文并热爱美食。根据“his first 13 years being immersed (沉浸于) in Chinese culture—learning Chinese and loving the food.”可知,此处描述过去的事情,时态为一般过去时,谓语动词需用过去式。故填spent。
63.句意:起初,他开始从中餐馆点外卖食物。根据音标/ (r)d (r)/可知,对应的单词是order;begin to do sth.“开始做某事”为固定用法。故填order。
64.句意:它们也真的很贵。根据“expensive(昂贵的)”可知,修饰形容词用副词,real的副词形式是really。故填really。
65.句意:马克斯发现他的很多朋友对真正的中国食物了解不多,所以他想做些事。根据“so he wanted to do”可知,肯定句中用something。故填something。
66.句意:在他的视频里,马克斯向其他人展示如何在家烹饪真正的中国食物。根据“to cook the real Chinese food at home.”可知,这里表示如何在家做中餐。how to do sth.“如何做某事”,为固定表达。故填how。
67.句意:这些年来,这些视频帮助他在全世界赢得了很多粉丝。根据音标/w (r)ld/可知,对应的单词是world,all over the world“全世界”。故填world。
68.句意:“当人们问我来自哪里时,我发现很难回答,因为我在中国长大,现在住在英国,”他说。根据“grow”可知,此处表示在中国长大。grow up“长大”,为固定动词短语。故填up。
69.句意:我只是试图和中英两国人民分享中英文化,并在他们之间搭建一座文化桥梁。根据音标/ e (r)/可知,对应的单词是share,try to do sth.“尽力做某事”为固定用法。故填share。
70.句意:我只是试图和中英两国人民分享中英文化,并在他们之间搭建一座文化桥梁。根据“cultural bridge between them.”可知,此处泛指一座文化桥梁;cultural以辅音音素开头,表示一个用不定冠词a,故填a。
71.Interesting. 72.To Japan. 73.Going through an educational exchange. 74.The school rules. 75.No.
【导语】本文讲述了Eric在日本的教育交流经历,她认为这次经历既有趣又有教育意义,并建议其他学生也去体验这种交流。
71.根据“My experience of the educational exchange was made interesting”可知,Eric认为她的教育交流经历很有趣。故填Interesting.
72.根据“Living in Japan made me get into a different culture”可知,Eric去日本进行了交流访问。故填To Japan.
73.根据“I have learnt a lot from the educational exchange. I would encourage all students to go through such an experience...”可知,Eric从这次教育交流中学到了很多,所以她鼓励所有的学生都去经历这样的教育交流。故填Going through an educational exchange.
74.根据“For example, there are many school rules in Japan. Sometimes people have to follow them.”可知,日本有许多校规,有时候人们不得不遵循这些校规。“them”指代“校规”。故填The school rules.
75.根据“...how social rules are different from yours.”可知,不同国家的社会规则是不同的。故填No.
76.例文
Hello, everyone. Today I’d like to talk about the differences between Chinese students and English students.
In China, students are more outgoing. They study harder and have much homework to do. In England, students are more serious and quieter. But they are better at sports and they like taking part in all kinds of parties.
What’s more, Chinese students like eating more vegetables and fruit. But English students like to have more meat. As for hobbies, 30% of Chinese students like reading books. They watch TV four or five times a week. 70% go online on the weekend. However, 60% of English students play soccer every day. 40% like drawing. Most of the students go to the cinema once a week.
Though they are different, they can talk about and share something they like.
【解析】[总体分析]
①题材: 本文是一篇材料作文;
②时态:一般现在时;
③提示:写作要点已给出,考生应注意描述的全面性,尽量将提示的内容利用上;结合材料内容,对中英学生对比调查结果进行汇报。
[写作步骤]
第一步:表明写作意图。开门见山提出谈论的话题——中国学生和英国学生的不同。
第二步:具体阐述两国学生的不同。
第三步:书写结语,表达感受。
[亮点词汇]
①would like to do想要做某事
②between... and在……和……之间
③take part in参加
[高分句型]
①Though they are different, they can talk about and share something they like.(though引导的让步状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录