(单元培优卷)Unit 6 Healthy diet 单元核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语沪教牛津版

文档属性

名称 (单元培优卷)Unit 6 Healthy diet 单元核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语沪教牛津版
格式 docx
文件大小 67.4KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2025-10-20 22:52:13

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级上册英语单元核心素养培优卷沪教牛津版
Unit 6 Healthy diet
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
It takes both rain and sunshine to create a rainbow. Lives are no difference. There are 1 two sides to everything. There is happiness and 2 . There is the good and bad. There is darkness and brightness. We can’t control all the events that happen in our lives, 3 we can control how we deal with them. If we deal with our bad luck wisely, the situation may take a turn for the 4 .
Richard wanted to 5 Indian tea in St.Louis World Fair in 1904. 6 , St.Louis was hit by heat waves that summer. It was 7 hot that nobody took an interest in his hot tea. Although he tried hard to attract customers, 8 asked for a glass of hot tea. Richard nearly went 9 worrying about his failure.
One day, and idea came to his 10 . Why not make his tea into an iced drink Then he put a lot of ice into the tea, mixed it 11 sugar and gave it away. The iced tea 12 good and cool, so people all came here and asked for a drink. Iced tea became the hit of the fair.
When things go 13 , we can react either positively (积极地) or negatively (消极地). Human beings are not like a seed which has no choice. A seed can’t decide 14 to become a huge tree or to become food for the birds. Human beings have choices. If nature gives us a 15 , we have a choice: either cry or make lemonade.
1.A.never B.hardly C.sometimes D.always
2.A.pleasure B.sadness C.loneliness D.joy
3.A.and B.so C.but D.because
4.A.better B.worse C.weaker D.stronger
5.A.buy B.sell C.post D.send
6.A.Actually B.Surprisingly C.Luckily D.Unluckily
7.A.yet B.hardly C.so D.really
8.A.everyone B.someone C.no one D.anyone
9.A.happy B.excited C.quiet D.mad
10.A.mind B.body C.eye D.hand
11.A.into B.up C.in D.with
12.A.sounded B.looked C.tasted D.smelt
13.A.right B.wrong C.true D.real
14.A.how B.why C.when D.whether
15.A.banana B.mango C.lemon D.grape
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Welcome to Words and Their Stories. Today we talk about cake. It’s a kind of dessert made from flour (面粉), butter, sugar and icing (糖霜).
Cake is a commonly served sweet treat at celebrations. And the word also appears in several English idioms (习语). We’ve learned the idiom to have one’s cake and eat it too, which means you don’t have to choose between two good things. And sell like hot cakes means sell quickly or in great numbers. Another expression is a piece of cake and it describes something that is very easy to do.
Most cakes are made up of two parts: the part made from flour and icing. However, a cake without the sweet icing on top is already great. After all, it’s made with lots of butter and sugar. So the icing is not really necessary. But it makes the cake extra special. That is the meaning of the idiom the icing on the cake. Something already good becomes better because of the addition of something else.
Let’s hear an example. Amy is in her new school and she loves her new teachers. So having her best friend as her classmate is the icing on the cake.
We probably should not eat much cake because it has much butter and sugar. But it tastes so good! And sometimes having something delicious is better. That’s all the time we have for this Words and Their Stories. Thanks for listening! I’m Anna Matteo!
16.Which idiom can be used to describe the fact that a student good at English wants to get an A
A.To have his cake and eat it too. B.Sell like hot cakes.
C.A piece of cake. D.The icing on the cake.
17.What’s the Chinese meaning of the idiom the icing on the cake
A.美中不足 B.清浊同流 C.雪中送炭 D.锦上添花
18.Why does Anna give the example of Amy
A.To tell us the importance of good friends.
B.To show us how much Amy likes her new school.
C.To help us better understand the icing on the cake.
D.To advise us to get on well with our new classmates.
19.What does Anna probably think of the cake
A.Unhealthy but tasty. B.Tasty but expensive.
C.Unhealthy and expensive. D.Expensive and unpopular.
20.Words and Their Stories is most likely to be ________.
A.a news report B.a radio program C.a nature magazine D.a travel guide
B
Eat Well & Live Well We are always expected to eat food so that we have energy to run, jump, play, work or study. So we should have a lot of different things to eat.
①________ Importance: make the body fit and the bones strong Including: milk, cheese and so on The eating way: more useful along with fish, beans and meat Tip: Eat them every day! Look for low-fat milk and cheese. They are healthier. ②________ Importance: provide the energy needed by the human body Including: bread, rice, noodles and cookies The eating way: a certain amount (数量) and several different kinds every day Tip: Eat them every day! Try to eat 200-300 grams of this kind of food to keep fit.
③________ Importance: keep us healthy by adding minerals and vitamins Including: apples, bananas, carrots, tomatoes and so on The eating way: eat lots of them in different colors every day Tip: Eat them every day! Make sure to clean them before eating. ④________ Importance: keep your body hydrated (含水的) and balanced to work properly Including: all kinds of drinking water The drinking way: drink 6-8 glasses every day, about 2 liters Tip: Drink it every day! Don’t drink too much soda. It’s OK to drink fruit juice and tea at times.
根据表格内容,选择最佳答案。
21.Match the title with each part.
a. Water b. Vegetables and fruits
c. Grain (谷物) products d. Dairy (乳品的) products
A.①-d, ②-b, ③-c, ④-a B.①-d, ②-c, ③-b, ④-a
C.①-b, ②-d, ③-a, ④-c D.①-b, ②-a, ③-d, ④-c
22.Which is a proper daily amount for “②________” according to the text
A.180 grams B.280 grams C.350 grams D.400 grams
23.Which of the following statements is TRUE according to the text
A.Dairy products are more useful when eaten alone.
B.We should only eat one kind of grain product each day.
C.Eating a variety of vegetables and fruits of different colors is helpful.
D.It’s better to drink soda than fruit juice to keep hydrated.
24.What’s the main idea of the passage
A.To introduce some ways to find fresh food.
B.To explain why we should choose food carefully.
C.To show us some ways to cook different kinds of food.
D.To tell us facts about some helpful things and how to have them.
25.In which part of a magazine can we read the text
A.Life & Study. B.Sports & Health.
C.Food & Health. D.Food & Culture.
C
New research coming out of Tohoku University suggests that wasabi is good for the ability to remember. Wasabi, a spicy green paste, is eaten in small amounts in sushi and along with other Japanese dishes. It is made from the wasabi plant, a member of the mustard family.
A recent study tested people between the ages of sixty and eighty. Some of the test subjects took a wasabi extract nightly before going to bed. The other test subjects were given a placebo. After three months, the people who took the wasabi extract had significantly better results in short-term and long-term memory tests. The placebo-takers did not show any improvement. Wasabi was already known to contain an antioxidant (抗氧化剂) and anti-inflammatory (抗炎物) called 6-MSITC that is rare in other plants. The researchers think that 6-MSITC might affect the hippocampus (海马体) in our brains, the area that is responsible for memory function. They will continue researching with the hope that wasabi can help people that are experiencing dementia.
This new research seems to be good news for sushi-eaters, but most wasabi that is served in Japan is not real wasabi. Instead, it is white horseradish, a plant whose root has a strong taste like wasabi plant. Often it has been dyed green so people are likely to regard it as real wasabi, not only from taste but also from color. Real wasabi is difficult to grow and, as a result, is very expensive. It also needs to be grated and served fresh immediately before being eaten.
26.According to Paragraph 1, what is “wasabi”
A.It is a member of the mustard family.
B.It is a green plant with a spicy taste.
C.It is an eatable paste with a strong taste.
D.It is a kind of Japanese dish.
27.What does the underlined word “placebo” in Paragraph 2 probably mean
A.Replacement. B.Power. C.Treatment. D.Service.
28.What is the main focus of the researchers’ continued research on wasabi
A.To discover new antioxidants in wasabi.
B.To study the 6-MSITC found in wasabi.
C.To check the possible benefits of wasabi for people with dementia
D.To understand the structure of the hippocampus in people’s brain.
29.Why most wasabi served in Japan is not real wasabi
A.Real wasabi is easy to grow but has a different taste.
B.Real wasabi is difficult to grow and very expensive.
C.People prefer the taste of white horseradish to real wasabi.
D.White horseradish is easier to dye green than real wasabi.
30.What is the best title for the passage
A.The Health Benefits of Sushi
B.Wasabi: A Memory-Improving Item
C.The Science Behind Japanese Dish
D.The Truth About Wasabi in Japan
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
“Drink eight cups of water a day.” We’ve all heard the advice. But if you fall short, don’t worry. That advice is probably wrong. 31 The suggestion gave a general idea of how much water an adult should drink each day, including that from fruit and vegetables. But many people mistakenly believe that they should drink eight glasses of water every day.
To find out how much water you need to drink each day, 32 They found that people’s need of water was different from one person to another. It depends on your age, size, intensity (强度) of physical activity and your city’s temperature. In general, people between the ages of 20 and 50 have the greatest need for water.
That’s because your cells (细胞) need water to do all of their work. As your body works more slowly after the age of 50, your need for water will go down, too. Men usually have larger bodies than women. 33 People whose jobs require more physical activities need more water than those who have office jobs. And people who live in hot places need more water than those who live in cold places. 34
Luckily, most people don’t have to worry about not having enough water. Just drink whenever you are thirsty. Water is the best choice. 35 And teens should try to avoid coffee and tea.
A.But try to avoid sugary drinks.
B.So men usually need more water.
C.So people always have more water than they need.
D.nobody knows exactly about how much water they drink.
E.People might need more water as the world gets warmer.
F.the researchers asked people of different ages to take the test.
G.Adults used to be suggested to drink about 1.9L of water every day before.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.We should have a basic understanding of (medicine) knowledge.
37.Our teacher told us that light (travel) faster than sound last term.
38.My brother said he (prefer) reading a book to playing computer games.
39.Last week he promised that he (attend) the meeting. So why not just wait for him for a while
40.People are getting (lazy) than before with the appearance of AI.
41.Some customers complain to the manager about the hotel’s (服务).
42.Before the exam, you should (复习) your notes carefully to remember key points.
43.Peter said that he (懊悔) wasting time playing computer games.
44.Studies show that being overweight (增加) the risk of having a heart problem.
45.She lost her temper with a (顾客) and shouted at him.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.牙医告诉他,改变饮食习惯是必要的。
The dentist told him that it was to change his eating habits.
47.他们不知道自己是否能成功,但都尽了最大的努力。
They didn’t know or not, but they all tried their best.
48.我的朋友汤姆和我一直在讨论我们在长城上所看到的东西。
My friend Tom and I keep talking about on the Great Wall.
49.我们想知道我们能否为我们的社区做点贡献,让它变得更美好。
We we can do something for our neighborhood to make it a better place.
50.最近,那家医院的医疗服务有了很大的改善。
Recently, the service in that hospital has improved a lot.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
从方框中选择正确选项,完成短文,其中有两个选项是多余的。
A.regularly B.because C. yourself D.making E. produce F. at G. producing H. second I. instructions J. wooden K. bought L. regular
Mooncakes are one of the most popular foods during the Mid-Autumn Festival. But let’s be honest: not many of us really like to eat them, mainly 51 they are made in factories and often several months old by the time they are 52 . Now here’s the thing: homemade mooncakes. They’re amazing, whether you’re eating them 53 or giving them to your friends as gifts. Yes, they require a lot of effort, but they’re worth it.
To 54 mooncakes, you’ll need a mold (模具). Molds are available in different sizes and depths. I usually use a traditional large 55 mold. But a plastic mold in a similar size will do just line.
Before cooking, I prepare several kinds of ingredients (原料) and make them into balls separately. The key to 56 proper mooncakes is to gather each ball in layers (层). In my way, the middle ball is made of nut pieces. The 57 layer is made of mashed red bean mixed with sugar, which is lastly covered with a layer of pastry (油酥面团). It is then pressed into a mold and carefully taken out into the oven.
It’s important to follow the cooking 58 carefully. To prevent breaking up, I first cook mooncakes 59 a high temperature to set the pattern and shape. Then, I lower the temperature and remove them 60 to brush the surface with egg wash.
Just look at my mooncakes! Not bad, right
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中的词语的正确形式填空,并将答案填在答题卡规定的位置。
Teenagers live very busy lives now and often forget to think about their diets and exercise. The truth is, healthy eating with regular exercise is the only way 61 (keep) fit. Making small but consistent choices every day can 62 (great) improve your overall well-being.
During your teenager years, it is important to give your body the energy it 63 (need). Teenage girls need about 2,200 calories a day and boys need a bit 64 (much). Doctors suggest 50% of your calories should come 65 rice, bread, vegetables and fruit. You also need to drink a lot of water, 6 to 8 glasses a day. Drinking enough water will improve your skin and give you healthy hair. Proper nutrition (营养) also supports 66 (grow) and brain function (功能).
Exercise is something that can help you to be healthy. Teenagers 67 (advise) to spend at least 30 minutes exercising, five times a week. Finding an activity you enjoy makes it easier to stick to a routine. When you exercise, your body produces something that makes you feel 68 (relax). It can even help you sleep better at night and let you be more attentive and confident 69 you study. Staying active is a key part of 70 balanced lifestyle.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
Do you know when and where ice cream got its start It has a long and interesting history.
Many years ago, Chinese people ate the earliest ice cream. The people at that time would put orange juice on the ice or get something cool to drink. Later, this idea traveled to Italy. Around 1660, it was very popular to serve ice cream in coffee shops in Paris. Italians opened most of the shops. For example, the owner of the first successful one was a man named Francesco Procopio.
Ice cream came to America in the early 1700s, and it quickly became the favorite of Americans. President Washington had ice cream machines in his kitchen. The wife of President Madison was the first one to serve ice cream in the White House. This made her visitors very happy.
Before ice cream was sold in stores, it was made and kept at a very low temperature first. Johnson, an American woman, was good at machines. In 1846, she invented the ice cream freezer. Five years later, Jacob opened the first ice cream factory. His business quickly spread to other places.
Today in the United States, ice cream is not only a kind of food but also a way of life.
根据短文内容回答问题。
71.According to the passage, what has a long and interesting history
.
72.When was it very popular to serve ice cream in coffee shops in Paris
.
73.Who opened most of the shops
.
74.What is ice cream in the United States today
.
75.When did Jacob open the first ice cream factory
.
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.健康是学业进步与愉快生活的基石。作为九年级学生,保持身心健康有助于我们更好地迎接毕业与升学的挑战。学校英语月刊拟开设“Health”专栏,现以“How to Keep a Healthy Life”为题征集短文,诚邀你从饮食、运动、心态三个方面,分享自己在日常生活中践行健康生活的做法,并提出你的倡议。
注意:
1.词数为80左右,开头已给出,不计入总词数;
2.可适当增加细节,以使行文连贯;
3.文中不能出现真实姓名及学校名称;
4.开头已给出,不计入总词数。
参考词汇:diet (n. 饮食), regularly (adv. 有规律地), positive (adj. 乐观的)
How to Keep a Healthy Life
Keeping a healthy life is important for everyone!
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.B 3.C 4.A 5.B 6.D 7.C 8.C 9.D 10.A 11.D 12.C 13.B 14.D 15.C
【导语】本文主要讲述了冰茶由来的故事,并且告诉我们遇到困难时,不要放弃,而是要试着明智地处理它。
1.句意:任何事情都有两面性。
never从不;hardly几乎不;sometimes有时;always总是。根据“There are…two sides to everything.”可知,此处表达总是有两面性。故选D。
2.句意:有快乐也有悲伤。
pleasure乐趣;sadness悲伤;loneliness孤独;joy高兴。根据“There is happiness and…There is the good and bad.”可知,空处应表达快乐的反义词。故选B。
3.句意:我们不能控制生活中发生的所有事情,但我们可以控制如何处理它们。
and并且;so所以;but但是;because因为。根据“We can’t control all the events that happen in our lives…we can control how we deal with them.”可知,空前空后为转折关系。故选C。
4.句意:如果我们明智地处理我们的坏运气,情况可能会好转。
better更好;worse更坏;weaker更虚弱;stronger更强壮。根据“If we deal with our bad luck wisely, the situation may take a turn for the…”可知,如果我们明智地对待我们的坏运气,情况会好转。故选A。
5.句意:理查德想在1904年的圣路易斯世界博览会上出售印度茶。
buy买;sell卖;post邮寄;send发送。根据“Richard wanted to…Indian tea in St.Louis World Fair in 1904.”可知,空处应表达“卖茶”。故选B。
6.句意:不幸的是,那年夏天圣路易斯遭遇热浪袭击。
Actually事实上;Surprisingly惊人地;Luckily幸运地;Unluckily不幸地。根据“, St.Louis was hit by heat waves that summer.”可知,此处应表达被热浪袭击,属于不幸的事情。故选D。
7.句意:天太热了,没有人对他的热茶感兴趣。
yet然而;hardly几乎不;so所以;really确实。根据“It was...hot that nobody took an interest in his hot tea.”可知此处考查so…that…“如此……以至于……”,固定搭配。故选C。
8.句意:尽管他努力吸引顾客,但没有人要一杯热茶。
everyone每个人;someone某人;no one没有人;anyone任何人。根据“Although he tried hard to attract customers, …asked for a glass of hot tea.”可知,Although尽管,引导让步状语从句,前后为转折关系,因此空处应表达“没有人”。故选C。
9.句意:理查德担心自己的失败,几乎要发疯了。
happy高兴的;excited激动的;quiet安静的;mad疯狂的。根据“Richard nearly went…worrying about his failure.”可知,因为担心自己的失败,所以情绪几乎疯狂。故选D。
10.句意:一天,他想到了一个主意。
mind思想;body身体;eye眼睛;hand手。根据“One day, and idea came to his…”可知,此处表达想到一个主意。故选A。
11.句意:然后他往茶里加了很多冰,和糖混合在一起,然后送人。
into进入;up向上;in在……里面;with和。根据“Then he put a lot of ice into the tea, mixed it…sugar and gave it away.”可知,mix sth. with sth.“把……与……混合在一起”,固定搭配。故选D。
12.句意:冰茶尝起来又好喝又凉爽,所以人们都来到这里,要求喝一杯。
sounded听起来;looked看起来;tasted尝起来;smelt闻起来。根据“The iced tea…good and cool, so people all came here and asked for a drink.”可知,此处应表达尝起来好喝凉爽。故选C。
13.句意:当事情出错时,我们可以做出积极或消极的反应。
right正确的;wrong错误的;true真实的;real实际的。根据“When things go…we can react either positively or negatively.”可知,此处表达事情出错时。故选B。
14.句意:一粒种子不能决定是成为一棵大树还是成为鸟儿的食物。
how如何;why为什么;when什么时候;whether是否。根据“A seed can’t decide…to become a huge tree or to become food for the birds.”可知,此处应表达是否成为,由不定式“to become”可知应用whether。故选D。
15.句意:如果大自然给了我们一个柠檬,我们可以选择:要么哭,要么做柠檬汁。
banana香蕉;mango芒果;lemon柠檬;grape葡萄。根据“If nature gives us a…we have a choice: either cry or make lemonade.”可知,能制作柠檬汁,应是给了一个柠檬。故选C。
16.C 17.D 18.C 19.A 20.B
【导语】本文是一篇介绍英语习语的说明文,主要围绕“cake”这一主题,介绍了几个与蛋糕相关的英语习语及其含义,并通过具体例子帮助读者更好地理解这些习语。
16.推理判断题。根据“Another expression is a piece of cake and it describes something that is very easy to do.”可知,“a piece of cake”用来描述轻而易举能做到的事情,对于一个擅长英语的学生来说,获得A等级是一件非常容易的事。故选C。
17.词句猜测题。根据“That is the meaning of the idiom the icing on the cake. Something already good becomes better because of the addition of something else.”可知,“the icing on the cake”这个习语表示“某件已经很好的事情因为某物的加入而变得更好”,即“锦上添花”。故选D。
18.细节理解题。根据“Let’s hear an example. Amy is in her new school and she loves her new teachers. So having her best friend as her classmate is the icing on the cake.”可知,作者通过Amy的例子来帮助读者更好地理解“the icing on the cake”这个习语。故选C。
19.观点态度题。根据“We probably should not eat much cake because it has much butter and sugar. But it tastes so good!”可知,Anna认为蛋糕虽然不健康,但味道可口。故选A。
20.推理判断题。根据文章开头“Welcome to Words and Their Stories.”和结尾“Thanks for listening! I’m Anna Matteo!”等标志性用语可以推断,这最可能是一个广播节目。故选B。
21.B 22.B 23.C 24.D 25.C
【导语】本文主要介绍了如何健康饮食。
21.推理判断题。根据“Including: milk, cheese and so on”可知,①为乳制品;根据“Including: bread, rice, noodles and cookies”可知,②为谷物;根据“Including: apples, bananas, carrots, tomatoes and so on”可知,③为水果和蔬菜;根据“Including: all kinds of drinking water”可知,④为水。故选B。
22.细节理解题。根据“Try to eat 200-300 grams of this kind of food to keep fit.”可知, ②是谷物类产品,每日用量应该在200-300克之间。故选B。
23.细节理解题。根据“eat lots of them in different colors every day”可知,吃不同颜色的蔬菜和水果是有益的。故选C。
24.主旨大意题。根据“We are always expected to eat food so that we have energy to run, jump, play, work or study. So we should have a lot of different things to eat.”及通读全文可知,本文主要介绍了四类对人体有益的食物及摄入方式。故选D。
25.推理判断题。根据“We are always expected to eat food so that we have energy to run, jump, play, work or study. So we should have a lot of different things to eat.”及通读全文可知,本文主要介绍了如何健康饮食,故最有可能出现在杂志的食物和健康版面。故选C。
26.C 27.A 28.C 29.B 30.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了东北大学的一项新研究,该研究发现芥末有助于提高记忆力。
26.细节理解题。根据第一段“Wasabi, a spicy green paste, is eaten in small amounts in sushi and along with other Japanese dishes.”可知,wasabi是一种辛辣的绿色糊状物,会少量搭配寿司或其他日本菜肴一起食用,所以它是一种可食用且味道浓烈的糊状物。故选C。
27.词义猜测题。文中提到一些测试对象每晚睡前服用wasabi 提取物,而另一些测试对象则服用“placebo”。根据实验对比的逻辑,服用“placebo”的对象应作为对照组,即服用的是与wasabi提取物作用不同的替代物,所以划线单词“placebo”意思可能是 “替代物”,与“Replacement”同义。故选A。
28.细节理解题。根据第二段“They will continue researching with the hope that wasabi can help people that are experiencing dementia.”可知,研究人员继续研究芥末的主要关注点是检查芥末对患有痴呆症的人可能带来的益处。故选C。
29.细节理解题。根据第三段“Real wasabi is difficult to grow and, as a result, is very expensive.”可知,在日本大多数供应的芥末不是真正的芥末,是因为真正的芥末很难种植,而且非常昂贵。故选B。
30.最佳标题题。综合全文可知,本文开篇指出东北大学的新研究表明芥末对记忆力有好处,接着介绍了相关实验,最后提到日本大部分所谓的芥末并非真正的芥末,全文围绕芥末对记忆力的改善作用展开;选项B“芥末:一种提升记忆力的东西”最适合作为文章的标题。故选B。
31.G 32.F 33.B 34.E 35.A
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了关于每天应该喝八杯水的建议可能是错误的。成年人每天所需的水分包括来自水果和蔬菜的水分,而不仅仅是直接饮用的水。每个人的需水量因年龄、体型、体力活动强度和所在城市的温度而异。
31.根据下文“The suggestion gave a general idea of how much water an adult should drink each day, including that from fruit and vegetables.”可知,该建议大致说明了成年人每天应该喝多少水,包括水果和蔬菜中的水,由此可知,此处说的是成年人应该喝多少水,结合所给选项可知,G选项“以前建议成年人每天喝1.9升水”符合语境。故选G。
32.根据下文“They found that people’s need of water was different from one person to another.可知,他们发现,人们对水的需求因人而异,由此可知,此处说的是研究发现,结合所给选项可知,F选项“研究人员让不同年龄的人参加测试”符合语境。故选F。
33.根据上文“Men usually have larger bodies than women.”可知,男性的体型通常比女性大,由此可知,说的是男性的体型大带来的影响,结合所给选项可知,B选项“所以男人通常需要更多的水”符合语境。故选B。
34.根据上文“And people who live in hot places need more water than those who live in cold places.”可知,生活在炎热地区的人比生活在寒冷地区的人需要更多的水,由此可知,此处说的是炎热地区的人比寒冷地区的人需要的水多,结合所给选项可知,E选项“随着世界变暖,人们可能需要更多的水”符合语境。故选E。
35.根据下文“And teens should try to avoid coffee and tea.”可知,“And”前后并列,此处与“避免喝的饮料”有关,结合所给选项可知,A选项“但尽量避免含糖饮料”符合语境。故选A。
36.medical
【解析】句意:我们应该对医学知识有一个基本的了解。medicine“药”,此处修饰“knowledge”,用形容词medical“医学的”,作定语。故填medical。
37.travels
【解析】句意:上学期我们的老师告诉我们光比声音传播得快。travel“传播”,分析句子可知,that引导宾语从句,从句内容是客观事实,故从句时态用一般现在时,主语是light,谓语动词用第三人称单数形式。故填travels。
38.preferred
【解析】句意:我哥哥说他宁愿读书也不愿玩电脑游戏。prefer“更喜欢”,主句“My brother said”中的“said”是过去式,宾语从句描述的是主句动作的内容,因此从句动词需与主句时态保持一致,“prefer”的过去式是“preferred”,故填preferred。
39.would attend
【解析】句意:上周他承诺会来参加会议的。所以为什么不再等他一会呢?根据“So why not just wait for him for a while ”可知“参加会议”表示将来,应用一般将来时“will attend”,第一句是宾语从句,主句“he promised”是一般过去时,从句的时态应变为过去将来时“would attend”。故填would attend。
40.lazier
【解析】句意:随着AI的出现,人们逐渐变得比以前更懒惰了。空处位于系动词“getting”后,“than”前,填形容词比较级作表语。lazy“懒惰的”,形容词,比较级为lazier。故填lazier。
41.service
【解析】句意:一些顾客向经理抱怨酒店的服务。“服务”service,此处表示酒店的服务,是不可数名词。故填service。
42.review
【解析】句意:考试前,你应该仔细复习笔记,记住重点内容。review“复习”,动词;根据“should”可知,情态动词后面应接动词原形,故填review。
43.regretted
【解析】句意:彼得说他后悔把时间浪费在玩电脑游戏上。“懊悔”regret;分析句子可知,空处是宾语从句的谓语动词,主句是一般过去时,从句应用过去的某种时态,根据“Peter said that he ... wasting time playing computer games.”可知是一般过去时,表示过去发生的动作,regret应用过去式regretted。故填regretted。
44.increases
【解析】句意:研究表明,超重会增加患心脏病的风险。空处为宾语从句的谓语动词,表示客观事实用一般现在时,“增加”increase,主语being overweight看作三单,谓语动词用三单形式。故填increases。
45.customer
【解析】句意:她对一位顾客发了脾气,并朝他大喊。根据汉语提示可知,customer意为“顾客”,冠词a后跟名词单数。故填customer。
46.necessary
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“必要的”。“it was+形容词+to do sth.”,意为“做某事是……的”,“必要的”英文是“necessary”,形容词,在句中作系动词“was”的表语。故填necessary。
47.whether they could succeed
【解析】根据汉语提示可知,know后面跟宾语从句,从句结构是“whether ... or not”,意为“是否”,引导词后跟陈述句语序。they“他们”,作从句的主语;can“能”,主句用过去式,从句也要用过去时态,因此用could;succeed“成功”,动词,与could一起构成谓语,could是情态动词,succeed用动词原形。故填whether;they;could;succeed。
48.what we saw
【解析】由中英文对比可知,缺少“我们所看到的东西”;what“什么”,引导宾语从句,从句要用陈述句语序;we“我们”,作从句的主语;saw“看到”,为谓语动词,what we saw表示“我们所看到的东西”。故填what;we;saw。
49.wonder if/whether
【解析】根据句意可知,此处第一空表示“想知道”,用动词“wonder”,句子是一般现在时,主语是“We”,动词用原形;第二空表示“是否”,用“if/whether”引导宾语从句。故填wonder;if/whether。
50.medical
【解析】根据中英文对照可知,空处缺少了“医疗”,修饰名词service,用形容词形式medical“医疗的”,作定语。故填medical。
51.B 52.K 53.C 54.E 55.J 56.D 57.H 58.I 59.F 60.A
【导语】本文主要介绍了自制月饼的方法。
51.句意:但说实话:我们中没有多少人真的喜欢吃它们,主要是因为它们是在工厂里生产的,买的时候通常已经放了几个月了。“they are made in factories and often several months old by the time they are...”解释了“not many of us really like to eat them”的原因,because“因为”符合语境。故选B。
52.句意:但说实话:我们中没有多少人真的喜欢吃它们,主要是因为它们是在工厂里生产的,买的时候通常已经放了几个月了。本句讲述了月饼被顾客买到之前已经生产好几个月了,此处为被动语态,所以动词用过去分词bought。故选K。
53.句意:无论你是自己吃还是作为礼物送给朋友,它们都很神奇。设空处与“giving them to your friends”构成选择关系,所以此处指自己吃;yourself“你自己”,反身代词。故选C。
54.句意:制作月饼,你需要一个模具。“you’ll need a mold”的目的是为了制作月饼,produce“制作”,此处不定式作目的状语。故选E。
55.句意:我通常使用传统的大型木制模具。根据“But a plastic mold...”可知,此处指模具的材质,wooden“木制的”符合语境,形容词作定语。故选J。
56.句意:制作月饼的关键是把每个球都叠起来。本段讲述了自制月饼的详细步骤,make“做”符合语境,此处填写其动名词形式作介词to的宾语。故选D。
57.句意:第二层是用红豆泥和糖混合而成,最后覆盖一层油酥面团。根据“In my way, the middle ball is made of nut pieces.”可知,本句接着讲述第二层该放什么,second“第二”。故选H。
58.句意:认真按照烹饪说明操作很重要。根据follow可知,此处指按照说明书去做,instructions“说明”,填写其复数形式表泛指。故选I。
59.句意:为了防止破裂,我首先在高温下将月饼定型。at a high temperature“在高温下”。故选F。
60.句意:然后,我降低温度,定时将它们取出,用蛋液刷其表面。设空处需填写副词修饰动词remove,regularly“定期;按时”符合语境。故选A。
61.to keep 62.greatly 63.needs 64.more 65.from 66.growth 67.are advised 68.relaxed 69.when 70.a
【导语】本文主要讲述了青少年保持健康饮食和规律锻炼的重要性,以及如何通过合理的饮食和运动来维持身体健康和心理健康。
61.句意:事实是,健康饮食和定期锻炼是保持健康的唯一方式。the way to do sth“做某事的方式”,用不定式作定语。故填to keep。
62.句意:每天做出小而持续的选择可以极大地改善你的整体健康。空处修饰动词improve,用副词形式。故填greatly。
63.句意:在青少年时期,为身体提供它所需的能量很重要。根据“it is important”可知,时态是一般现在时,主语是it,谓语动词用第三人称单数。故填needs。
64.句意:青少年女孩每天需要约2200卡路里,男孩需要更多。根据“a bit”修饰比较级可知,此处用much的比较级more。故填more。
65.句意:医生建议50%的卡路里应来自米饭、面包、蔬菜和水果。come from“来自”,动词短语。故填from。
66.句意:适当的营养还支持生长和大脑功能。空处作support的宾语,用名词growth“生长”。故填growth。
67.句意:建议青少年至少花30分钟锻炼,每周锻炼五次。主语Teenagers是复数,与advise是动宾关系,且全文时态是一般现在时,因此用被动语态are advised。故填are advised。
68.句意:当你锻炼时,身体会产生让你感到放松的物质。空处作feel的表语,且修饰人,用-ed形式的形容词作表语。故填relaxed。
69.句意:它甚至可以帮助你晚上睡得更好,让你在学习时更专注和自信。根据“let you be more attentive and confident ... you study.”可知,是指当你学习时,用when“当……时”,引导时间状语从句。故填when。
70.句意:保持活跃是平衡生活方式的关键部分。此处是泛指一种平衡的生活方式,balanced是辅音音素开头的单词,用a修饰。故填a。
71.Ice cream 72.Around 1660 73.Italians 74.Not only a kind of food but also a way of life/Both a kind of food and a way of life 75.In 1851
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了冰淇淋的起源、发展及其在美国的文化意义。
71.根据“Do you know when and where ice cream got its start It has a long and interesting history.”可知,冰淇淋的历史悠久且有趣。故填Ice cream。
72.根据“Around 1660, it was very popular to serve ice cream in coffee shops in Paris.”可知,冰淇淋在巴黎咖啡馆流行的时期是1660年左右。故填Around 1660。
73.根据“Italians opened most of the shops.”可知,大多数店铺是由意大利人开设的。故填Italians。
74.根据“Today in the United States, ice cream is not only a kind of food but also a way of life.”可知,如今在美国,冰淇淋不仅是一种食物,也是一种生活方式。故填Not only a kind of food but also a way of life/Both a kind of food and a way of life。
75.根据“In 1846, she invented the ice cream freezer. Five years later, Jacob opened the first ice cream factory.”可知,工厂开设于1851年。故填In 1851。
76.One possible version:
How to Keep a Healthy Life
Keeping a healthy life is important for everyone! It helps us keep healthy both in body and mind. Here are my ways to live healthily.
First of all, it’s important for me to keep a balanced diet. I have vegetables, fruit and milk every day and I seldom eat fast food. Secondly, I do exercise regularly. I play basketball for about 40 minutes every day. It makes me strong and happy. Last but not least, I stay positive and keep smiling every day. When I feel stressed, I listen to music to relax myself.
Let’s live a healthy and happy life together!
【解析】[总体分析]
① 题材:本文是一篇说明文,为话题作文;
② 时态:时态以“一般现在时”为主;
③ 提示:根据题目要求,需从饮食、运动、心态三个方面展开,并提出倡议。
[写作步骤]
第一步,直接引入主题,说明健康生活的重要性;
第二步,阐述饮食、运动、心态的具体做法;
第三步,提出倡议,呼吁大家共同践行健康生活。
[亮点词汇]
① balanced diet 均衡饮食
② fast food 快餐
③ do exercise 做运动
④ stay positive 保持积极
[高分句型]
When I feel stressed, I listen to music to relax myself.(时间状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)