(共21张PPT)
Continuation Writing man and nature
读后续写之人与自然
(帮助兔子过冬)
1.本题总分为25分,按七个档次进行评分。
2.评分时,主要从内容、语言表达和篇章结构三个方面考查,具体为:
(1)续写内容的质量、续写的完整性以及与原文情境的融洽度。
(2)所使用词汇和语法结构的准确性、恰当性和多样性。
(3)上下文的衔接和全文的连贯性。
3.评分时还应注意:
(1)词数少于120的,酌情扣分;
(2)单词拼写和标点符号是写作规范的重要方面,评分时应视其对交际的影响程度予以考虑,英、美拼写及词汇用法均可接受;
(3)书写较差以致影响交际的,酌情扣分。
1. 不随意增加主要人物
2. 不添加与原文脱节的细节
3. 避免频繁使用对话
4. 段落与两段首句保持一致性,衔接有逻辑,第一段内容与文章衔接紧密,第一段最后一句与第二段开头呼应衔接,第二段最后一句总结升华主题
5. 续写内容传播正能量弘扬社会主义核心价值观。如迷路了但最终一定回到了家;失败了或遇到困难了,但最终一定成功了;吵架了但最后一定是言归于好,和睦相处;犯错了,最后一定会改过自新,重新做人;贼逃了,最后一定是绳之以法等等。
四个步骤
2.细读首句,构思框架
仔细阅读所给两段的首句,结合正能量结尾,思考大致框架。
1.读懂大意,理清脉络
读所给的不完整故事,弄清大意和主题,理清故事的主要人物和事件。
4.修改润色,整洁誊写
思考再三,把修正润色后的续写整洁地写入答卷。
3.增加细节,开始写作
依据情节发展和常识,在确定的框架内,可按“所见/遇所想,所为所感”等构思具体细节。
Characters: Who,
Events: What (when, where, how, why )
环境描写,语言描写, 动作描写,
情绪描写, 心理描写,
检查错误升级句式
注意三个衔接
1. 阅读所给文章,以及两句段首句,整理补充主要情节线。
When 时间
Where 地点
Who 主要人物
What 事件
Why
How
1. 阅读所给文章,以及两句段首句,整理补充主要情节线。
Beginning
Build-up
Conflict
Resolution
Ending
2. 根据情节线,扩充相应的细节。
心理描写
动作描写
环境描写
点明主题
多个角度
There was a big fire in a forest. Animals that lived there had to find a new homes.
Far away was a house where three little children lived. Their names were Thomas, Kathy and Carrie. It was lunchtime. Mom said,"Why don't you have a picnic in the yard "
The kids spread out the picnic blanket and put some carrot sticks and drinks on it. Then they ran back to the kitchen to fetch more food. But when they came back to the blanket, something was wrong. Where were the carrot sticks They were all gone!" This must be a trick," said Kathy."Let's leave the celery sticks here and see what will happen." They told Mom that someone had stolen the carrot sticks. Mom hurried out with them to the picnic blanket. But now, not only were the carrot sticks missing, but the celery sticks were gone, too !
Mom said," Well, your drinks are still out here. Get your sandwiches. You guys go ahead and eat them out here and maybe something will turn up." They were just about to finish eating when Carrie looked over at the bushes and saw something move. She softly said, " Shush ! See the bushes moving " A little animal came to the edge of the bushes and looked at them. It was a rabbit. Quietly it went back into the bushes.
Thomas said," Let' s get more carrots, and see if that rabbit is our thief. We can put them at the edge of the bushes and watch from the window." They carefully put celery and carrots down near the bushes and walked back to the house. As they watched, the little rabbit came out and carried the vegetables away into the bushes .
Mom thought that maybe because of the forest fire, the rabbit needed a new home." Maybe we can keep feeding this rabbit , and she will stay here for a long time." said Mom .
1. 阅读所给文章,以及两句段首句,整理补充主要情节线。
When
Where
Who
What
Why
How
lunchtime
in the yard
Thomas, Kathy and Carrie, Mom,rabbit
野餐发现少了食物
发现兔子偷的
妈妈建议投喂小兔子
That is just what they did.
Finally, spring came.
他们开始投喂兔子,帮助兔子安全度过整个冬天。
春天到来兔子成功存活下来。
续写的主要内容
Beginning
Build-up
Conflict
Resolution
Ending
森林大火,动物无处栖身
小孩野餐,发现食物减少
得知兔子偷吃,因为森林大火,妈妈建议喂养兔子过冬。
三人投喂兔子过冬
兔子成功过冬。
续写部分
构思合理的情节----一主两线四个点
一个主题 (theme)
两条线:情感线 (the emotion line)
情节线(the plot line)
四个衔接点:第一段续写首句 ( P1① )
第一段结束语 ( P1② )
第二段续写首句 ( P2① )
第二段结束语 ( P2② )
编一个好故事需要一个好结构
如何续写:
情节线(the plot line)
森林大火,动物无处栖身
孩子野餐
发现小兔子偷吃
妈妈建议投喂小兔子
如何投喂兔子
春天到了怎么样了
情感线 (the emotion line)
高兴地去野餐
发现食物少了很惊讶
好奇是谁偷的
投喂兔子的心情开心担忧紧张...
兔子成功过冬高兴
That is just what they did.
扩充主要内容
接下来做了什么。
三个孩子每天都用新鲜蔬菜喂养那只小兔子。
随着时间推移,天气逐渐转凉。
终于迎来了冬天,但是他们再也没看见过兔子。
他们经常把食物拿到灌木丛边。有时食物会不见,有时却纹丝不动。。
整个冬天他们都为兔子担心——它冷不冷?怕不怕?是不是搬到别处去了?
加环境天气变化描写
加细节
加情绪描写,衔接下文
加连续动作描写
加转折出现矛盾
Finally , spring came.
扩充主要内容
最后,春天到了。
孩子们继续日复一日地看着兔子。
然后有一天,三人像往常一样放食物时再次看到了兔子
兔子出来抓住了它!无论她在冬天做了什么,她现在都没事了!
孩子们很高兴看到兔子安然无恙。
他们没想到的是,有四只小兔子跟着她!孩子们迫不及待地想告诉妈妈这个好消息。
衔接第一句
加动作描写
感受的变化
点明主题升华
That is just what they did . The three kids fed the little rabbit on fresh vegetables every day.[承接P1首句,描述孩子们每天投喂兔子] As time went by, the weather turned cold gradually. Finally, winter came, and they didn't see the rabbit any more. They often took food out to the edge of the bushes. Sometimes the food would disappear, but at other times it just stayed there. All winter they were worried about the rabbit - was she cold, was she scared and did she move anywhere else [根据P2首句可知,孩子们担心小兔子如何度过寒冷的冬天]
Finally , spring came. The children watched for the rabbit day after day .[根据P2首句可知这一句是描写春天孩子们做了什么事] Then one day in early April, Thomas , Kathy and Carrie took the food out to the bushes as usual. As they watched, the rabbit came out and grabbed it ! Whatever she had done during the winter, she was OK now! The kids were pleased to see the rabbit was safe and sound. What they did not expect was that there were four baby rabbits following her![结局:小兔子度过冬天] The kids couldn't wait to tell Mom the wonderful news.[升华:孩子们很高兴看到小兔子和她的孩子]