/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语外研版(2024)期中核心素养培优卷
本试卷共11页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
My love of building things began when I was a kid. It wasn’t until I 1 about Thomas Edison, though, that I really became excited about inventing.
When I was in fourth grade, our teacher gave us a 2 . We had to write to a company and learn about the products it made. I 3 the Thomas A.Edison Inc.
Soon 4 I wrote to the company, our postman sent a package to me. It contained (包含) a book about the life of Thomas Edison. How I 5 reading and rereading about his inventions! The ones that 6 me most were movies, recorded sound, and the incandescent bulb (白炽灯泡). Edison became my 7 .
My dad noticed my interest 8 inventing and he encouraged me. He showed me how to turn my ideas into plans and, finally, into new things.
Together, my dad and I repaired radios and televisions. Once, I made a (n) 9 to adjust (调整) the brakes (刹车) of our car. This surprised my dad so much. Later, we found a similar tool in a store. That’s when I learnt that 10 inventors often invent similar things. It is not 11 for this to happen. I also learnt that not all great ideas work. 12 is a common part of the inventing process.
As my father and I worked together, I began 13 that my dad was quite an inventor himself. 14 guiding hands, together with my interest in inventing, led me to become an engineer and inventor. But I am 15 to Thomas Edison, too, for first lighting that bulb inside me.
1.A.cared B.worried C.heard D.came
2.A.project B.desk C.surprise D.present
3.A.joined B.held C.started D.chose
4.A.since B.before C.after D.when
5.A.enjoyed B.minded C.avoided D.hated
6.A.warned B.interested C.considered D.hurt
7.A.scientist B.inventor C.hero D.teacher
8.A.from B.of C.on D.in
9.A.tool B.idea C.mistake D.joke
10.A.young B.different C.famous D.real
11.A.common B.right C.possible D.unusual
12.A.Quality B.Failure C.Happiness D.Activity
13.A.hope B.remember C.realise D.return
14.A.My B.Your C.Her D.His
15.A.thankful B.polite C.true D.useful
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
The Magic Lotus Lantern
The traditional Chinese fairy tale The Magic Lotus Lantern (《宝莲灯》) is also known as Pishan Jiumu. Do you know what the story is about Let’s read about it!
Once upon a time, there was a goddess (女神) named San Sheng Mu. She lived on Mount Hua and guarded the mountain with a magic lotus lantern. This lantern was very powerful and could protect people from all kinds of disasters.
One day, a young scholar (书生) named Liu Yanchang passed by Mount Hua. He was attracted by the beautiful scenery of the mountain and decided to stay for a while. During his stay, he met San Sheng Mu and they fell in love with each other. Soon, they got married and had a son named Chenxiang.
However, their happy life didn't last long. The Jade Emperor (玉皇大帝), who was the ruler of the heaven, was very angry when he found out that a goddess had married a mortal (凡人). He sent his soldiers to take San Sheng Mu away and locked her under Mount Hua.
Chenxiang was very sad when he learned that his mother was locked up. He decided to save her. With the help of his uncle Erlang Shen’s magic weapons (武器) and the teachings of his master, Chenxiang trained very hard and became very strong. Finally, Chenxiang got the magic lotus lantern and went to Mount Hua. He fought bravely against the soldiers and the gods who tried to stop him. With the power of the magic lotus lantern and his own strength, he managed to split (劈) Mount Hua open and saved his mother.
The story of The Magic Lotus Lantern shows us the power of love and the importance of never giving up. Chenxiang’s love for his mother gave him the courage to face all the difficulties and challenges. It also teaches us that as long as we have a strong will and work hard, we can overcome any difficulties and achieve our goals.
16.What was the main purpose of the magic lotus lantern in the story
A.To light up Mount Hua at night. B.To help San Sheng Mu find love.
C.To teach Chenxiang martial arts. D.To protect people from disasters.
17.Why did the Jade Emperor punish (惩罚) San Sheng Mu
A.Because she lost the magic lotus lantern. B.Because she married a mortal.
C.Because she refused to guard Mount Hua. D.Because she taught Chenxiang magic.
18.How did Chenxiang prepare to save his mother
A.By asking the Jade Emperor for help.
B.By finding a new magic lantern.
C.By training hard and using his uncle's magic weapons.
D.By talking to the soldiers to release (释放) her.
19.What does the story tell us about Chenxiang’s character
A.He was lazy and asked others for help.
B.He was brave and hard-working.
C.He was afraid of the gods and avoided (避免) challenges.
D.He was more interested in studying than saving his mother.
20.What is the main lesson of The Magic Lotus Lantern
A.Love and courage can help overcome any difficulties.
B.Magic is the only way to solve problems.
C.The gods are always kind.
D.Mortals should never fall in love with goddesses.
B
How do you feel when you have to make a speech (演讲) in front of class Do you get really shy
Shyness means feeling nervous or scared around others. Over 80% of middle school students feel afraid to be the centre of attention. Some kids are born shy. Some become shy later because of their life experiences.
It’s OK if it takes you some time to feel like yourself again when you go to a new place or meet new people. In fact, everybody gets a little shy sometimes.
Most people have red faces and talk in broken sentences when they get shy. But some become so shy that they won’t go to a restaurant because they are too nervous to order and pay the bill. Some fear to meet new people, so they seldom (极少) go outside. This kind of shyness can be bad for a person.
If shyness doesn’t stop you from doing anything you want to do, being shy isn’t a big problem. Some experts say shy people are quieter and cleverer because they think more and talk less. Shy people are also good at working with others because they think more for other people. Some great people in history were shy, too.
You see, being shy isn’t all bad. But remember not to let good chances pass by just because of it! If you have to practice your spoken English, just do it. Don’t be afraid.
21.What does shyness mean according to the passage
A.Feeling happy when around others. B.Feeling nervous or scared around others.
C.Feeling bored when meeting new people. D.Feeling excited when being the center of attention.
22.Which of the following is an example of bad shyness
A.Having a red face when speaking in public.
B.Feeling a little nervous at a new place at first.
C.Talking in broken sentences when feeling shy.
D.Not going outside because of fear of meeting new people.
23.We can infer (推断) from the passage that ________.
A.almost all kids are born shy B.you can never change yourself
C.shy people can also be successful D.shy people can not be good with others
24.Some experts think shy people are quieter and cleverer because they ________.
A.are born that way B.don’t like to communicate with others
C.are not good at expressing themselves D.are too shy to talk much and they think more
25.What’s the best title for this passage
A.Don’t be shy before others B.Be active before others
C.Find out what you’re like D.Being Shy, Good or Bad
C
古代人的降温方式
Do you know without air conditioners, how did the ancient Chinese cool themselves in summer
The ancient Chinese fashion was more conservative (保守的), so the hot summer could make anyone uncomfortable. To keep cool, women would wear thin silk clothes. These clothes were not just for women; men wore them as well. For people living near the middle and lower reaches of the Yellow River, clothing made of ramie (苎麻) was popular.
Without fridges, natural ice was the key to making cold drinks in ancient China. In summer, in addition to cold wine, people also enjoyed shaved ice (刨冰).
It is said that Kublai Khan, the founder of the Yuan Dynasty in China, loved to drink milk and would add ice to the milk to make it last longer in summer. He also added jam to his favourite icy drink, creating the world’s first prototype (原型) of ice cream.
So where did they keep ice to prevent it from melting in summer During the Warring States Period, ice was kept in a device called bingjian (冰鉴), which was made of metal.
In ancient China, the style of architecture made keeping cool an easy task. For the emperors during the Qing Dynasty, the Mountain Resort and its Outlying Temples in Chengde, Hebei Province, were places where they spent their hot summer days.
In the Forbidden City, there were five ice cellars (冰窖) for storing ice throughout the year. In winter, thick ice would be cut from rivers and placed inside the ice cellars. No light or heat from the outside could enter the cellars. As many as 5,000 blocks of ice could be put in each one, and the doors wouldn’t be opened until the next hot summer.
26.Which is TRUE according to Paragraph 2
A.The ancient Chinese clothes were all made of silk and leaves.
B.Those thin silk clothes were not only for women but also for men.
C.The ancient Chinese weren’t conservative, and men wore thin clothes.
D.Those thin silk clothes were only for women, and men couldn’t wear them.
27.During the Warring States Period, how did people prevent ice from melting in summer
A.They added jam to it.
B.They added cold wine to it.
C.They kept it in a device made of plastic.
D.They kept it in a device called bingjian.
28.What does the underlined word “device” in Paragraph 5 mean
A.Drink. B.Equipment. C.Hole. D.House.
29.Put the following events in the CORRECT order.
①Kublai Khan added jam to his icy drink.
② People wore thin silk clothes or ramie-made clothes.
③The emperors spent summer days in the Mountain Resort.
④ Ice was kept in bingjian.
A.②④①③ B.④②①③ C.②①④③ D.④①②③
30.What’s the main idea of the passage
A.What kind of clothes the ancient Chinese wore.
B.Where the ancient Chinese kept ice in summer.
C.Why the emperors went to Chengde to spend the summer.
D.How the ancient Chinese stayed cool in summer.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面材料,从文后所给的A~G七个选项中选出正确选项 (其中两项是多余选项)。
Sia Godika was 13 when she saw the barefoot (赤脚的) children of building workers at a building site near her house in a rich neighbourhood. “Their feet were bare,” says Sia, now 17. “They were just walking around that building site like it was an everyday practice for them.” 31
She went back home, looked at her own feet and thought, “Wow, I’m 13 years old. These children are seven or eight.” She opened her closet doors and saw shoes. She wore many of them only a few times. They looked very new. She put them into a big box. Then she hurried to give them all away to the children she saw at the building site.
Later that year, with the help of her parents and community volunteers, Sia set up Sole Warriors, a charity group, to provide shoes for those in need. Sia’s dream is: “ 32 ”
The idea started as a dinner conversation with her parents and it quickly grew. After she posted the idea online, many people showed their wishes to help her. For months, Sia was busy with schoolwork and her new project. “I was up till 2 a.m. reading e-mails to see how we could raise money or get shoes.”
33 “That need is endless,” says Sia. About 300 million people in the world can’t pay for shoes. Of the nearly 24 billion shoes made every year, more than 90 percent end up in landfills (垃圾填埋场).
In its first volunteer drive, Sole Warriors collected and gave out about 700 pairs of shoes. 34 They include the United States and Liberia.
“Being a 13-year-old child, I did face a lot of problems because at my age, people were less willing (愿意) to hear me out,” says Sia. In 2021, Sia was given a famous award. The award is one of the most important honours a young person can receive for social action or volunteer work. But her work isn’t done. She says, “ 35 ”
(素材来源:Reader’s Digest)
A.Give a pair of shoes, and save a soul.
B.At that moment, Sia felt sorry for the children.
C.Sia was happy that she could live a very happy life.
D.Our dream has always been to touch a million feet.
E.In the future, more buildings will be built in the country.
F.Now the organization gives shoes away to people in need.
G.Today that number stands around 28,000 across many countries.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.The newest (high) of Qomolangma is 8848.86 metres above sea level (海平面).
37.Nothing is (possible), the word itself says “I’m possible”.
38.Li Ziqi shared her (person) life such as cooking, making ink and clothing online with us.
39.She expects (improve) English through reading English articles and writing diaries in English.
40.The (invent) that has changed the world is the internet.
41.I like reading different kinds of (文学的) works in my free time.
42.It was raining heavily outside, so we quickly ran (在里面) the house. We closed the door tightly to keep out the cold wind.
43.The boat (随意移动) slowly on the river. It looked so peaceful.
44.The doctors have implanted (移植) an (人工的) heart into a 46-year-old woman.
45.The (先驱,先锋,创始人) of this scientific field made great contributions to its development.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.回家后,他总是帮忙做家务,如清洗餐具。
After getting home, he always helps with the housework, such as .
47.九年级学生被分成八个小组,对人工智能的影响进行研究。
Ninth graders were divided into eight teams to on AI’s influence.
48.继续努力,因为生活总是充满希望的。
Keep on trying, because life is full of hope .
49.我希望能够去贵阳欣赏一场路边音乐会。
I hope to Guiyang and enjoy a road concert.
50.动动脑筋,你会想出一个更好的主意。
Use your head, and you’ll a better idea.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确。
work online invent bad download challenge satisfy free succeed useful
The exhibition inspired (激励) Jerry to come up with ideas for creating something new.
Jerry was always troubled by mosquitoes (蚊子) during summer evenings. Therefore, he made up his mind 51 a mosquito repellent lantern (驱蚊灯笼). It could not only help people with lighting but also repel mosquitoes.
Before beginning his project, his parents told him that it would be a big 52 . However, Jerry was full of confidence. To collect ideas, Jerry searched for information 53 . He discovered different articles about how to repel mosquitoes. He decided 54 some research articles on this topic. After practicing, Jerry finally 55 in designing his lantern. He needed to understand more about how mosquitoes sense light and heat. Jerry spent his spare time 56 on the invention. He used cardboard, LED lights, and a(n) 57 mosquito repellent (驱蚊剂). When his classmates learned about his progress, they came to send congratulations to Jerry happily. But soon, Jerry faced problems. The result of his invention didn’t 58 him very much. Things were much 59 than before. However, Jerry didn’t lose heart. He did his best to solve the problems.
Finally, Jerry succeeded, and he decided to give away his invention for 60 to those who needed it. Hopefully, his invention can help more people.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式,使短文完整。
What’s a team spirit
Team spirit means the willingness of people to work together and help each other as part of a team. With this spirit, people try hard 61 (make) their team the best of all. It is quite often that one is not able to carry out a job by 62 (he). He needs more people to finish it together, which shows the 63 (important) of teamwork. 64 there is no team spirit, a group of people won’t be a whole unit. Team spirit creates different good influences. It creates friendship and trust between people who may not get along with each other. There may also be bad influence. Too great team spirit may cause 65 (bad) arguments or fights with other team members than no team spirit. Anyone can show team spirit just by 66 (show) support for the goal. It means we should train our ability to work with others. In fact, the ability is based on our heart. Therefore, we must learn to work well in the team and let the team spirit lead us 67 success. How can we work with others very 68 (good) The following three tips are the most helpful ones. First, be honest with others. 69 (Two), be modest enough. Finally, don’t be selfish. After all, team spirit is 70 important ability and skill nowadays. Let’s work hard to develop it for a brighter future.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
“Though I was born with half a left arm, I don’t think I’m unlucky,” said Ms Yang, a 35-year-old woman from a small village in Hunan. She’s a successful Xiang embroidery (湘绣) artist. Now she runs a Xiang embroidery store.
She lived a hard life for many years. Luckily, her whole family supported her. After college she applied for (申请) over 200 jobs but was turned down again and again. She tried to start her own business but failed with all her money lost. Then she turned to Xiang embroidery.
Ms Yang’s interest in Xiang embroidery began when she was a child. She learned some of the basics from a neighbour. After running the store, she took many training courses, including a three-year course at Tsinghua University. She kept developing her skills, saying that her disability wouldn’t stop her. In 2014, her business finally started making money. Then she tried to do something for society.
Xiang embroidery has a history of over 2,000 years. As Xiang embroidery is one of the four best-known styles (风格) of embroidery in China, she hopes to spread its culture and make more people learn about it. By offering free lessons, Ms Yang helped lots of people, including many disabled ones.
Ms Yang’s story is encouraging. It shows how important strong wills and interests are. When we face difficulties, we should never give up. Just as a saying goes, “Where there is a will, there is a way.”
根据短文内容,回答问题。
71.Where is Ms Yang from
72.How long is the history of Xiang embroidery
73.How did Ms Yang help people
74.What’s the Chinese meaning of the underlined sentence
75.Do you want to learn Xiang embroidery this summer holiday Why or why not
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.我们知道很多伟大的发明家,如Thomas Edison、Alexander Graham Bell等。思考一下,这些发明家都具备哪些共同的品质?写一篇短文阐述你认为发明家必备的品质,并举例说明。词数80~100。
要点:1. Edison对事物的运作原理充满好奇,这促使他尝试新想法并进行大量实验;
2. Bell多次尝试让电话成功运作,即便遇到问题也不放弃;
3. 能跳出常规思考,找到解决老问题的新方法;
4. 好奇心、坚持不懈和创造性思维是成为优秀发明家的关键。
参考词汇:experiment 实验; persistent 坚持不懈的
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.A 3.D 4.C 5.A 6.B 7.C 8.D 9.A 10.B 11.D 12.B 13.C 14.D 15.A
【导语】本文讲述了作者小时候受到爱迪生的启发,对发明产生了巨大兴趣,并最终成为发明家的故事。
1.句意:直到我听说了托马斯·爱迪生,我才真正对发明产生了兴趣。
cared关心;worried担心;heard听到;came来。根据前一句“My love of building things began when I was a kid.”和“It wasn’t until I…about Thomas Edison, though, that I really became excited about inventing.”可知,作者对建筑的热爱始于小时候,但是他真正对发明产生了兴趣,是直到他听说了托马斯·爱迪生才开始的。故选C。
2.句意:我四年级的时候,老师给了我们一个任务。
project项目,任务;desk桌子;surprise惊喜;present礼物。根据后文“We had to write to a company and learn about the products it made.”可知,此处指的是老师给了一个任务。故选A。
3.句意:我选择了托马斯·A·爱迪生公司。
joined加入;held举办;started开始;chose选择。根据前一句“We had to write to a company and learn about the products it made.”可知,此处指的是作者选择写信给托马斯·A·爱迪生公司。故选D。
4.句意:我给公司写信后不久,我们的邮递员给我送来了一个包裹。
since自……以来;before在……之前;after在……之后;when当……时。根据“Soon…I wrote to the company, our postman sent a package to me.”可知,此处应该指的是作者给公司写信后不久,邮递员给他送来了一个包裹。故选C。
5.句意:我多么喜欢一遍又一遍地阅读他的发明!
enjoyed喜欢,享受;minded介意;avoided避免;hated恨。根据前一句“It contained (包含) a book about the life of Thomas Edison.”可知,此处指的是作者喜欢一遍又一遍地阅读爱迪生的发明!故选A。
6.句意:最让我感兴趣的是电影、录音和白炽灯泡。
warned提醒,告诫;interested使……有趣,有趣的;considered考虑;hurt使……受伤。根据“How I enjoyed reading and rereading about his inventions!”,结合选项可知,此处应该表达最让我感兴趣的是电影、录音和白炽灯泡。故选B。
7.句意:爱迪生成了我的英雄。
scientist科学家;inventor发明家;hero英雄;teacher老师。根据前文“It contained (包含) a book about the life of Thomas Edison. How I enjoyed reading and rereading about his inventions! The ones that interested me most were movies, recorded sound, and the incandescent bulb (白炽灯泡).”可知,此处指的是爱迪生成了作者的英雄。故选C。
8.句意:我父亲注意到我对发明的兴趣,并鼓励我。
from来自;of……的;on在……上;in在……里。根据“My dad noticed my interest… inventing and he encouraged me.”可知,此处应该填入in,指的是作者对发明的兴趣。故选D。
9.句意:有一次,我做了一个工具来调整我们汽车的刹车。
tool工具;idea主意;mistake错误;joke玩笑,笑话。根据空格后“to adjust (调整) the brakes (刹车) of our car.”和后文“Later, we found a similar tool in a store.”可知,此处指的是作者做了一个工具来调整汽车的刹车。故选A。
10.句意:那时我才知道不同的发明家经常发明相似的东西。
young年轻的;different不同的;famous著名的;real真正的。根据前文“Once, I made a (n)…to adjust (调整) the brakes (刹车) of our car. This surprised my dad so much. Later, we found a similar tool in a store.”可知,此处应该指的是不同的发明家经常发明相似的东西。故选B。
11.句意:发生这种情况并不罕见。
common常见的,普通的;right正确的;possible可能的;unusual不常见的。根据前文“That’s when I learnt that different inventors often invent similar things.”可知,此处指的是这种情况并不罕见。故选D。
12.句意:失败是发明过程中常见的一部分。
Quality质量;Failure失败;Happiness幸福;Activity活动。根据前一句“I also learnt that not all great ideas work.”可知,此处应该达失败是发明过程中常见的一部分。故选B。
13.句意:当我和父亲一起工作时,我开始意识到父亲自己也是一个发明家。
hope希望;remember记得;realise了解到,意识到;return返还。根据空格后“that my dad was quite an inventor himself.”可知,此处指的是作者开始意识到父亲自己也是一个发明家。故选C。
14.句意:他的指导之手,加上我对发明的兴趣,使我成为一名工程师和发明家。
My我的;Your你的,你们的;Her她的;His他的。根据前一句“As my father and I worked together, I began realise that my dad was quite an inventor himself.”可知,此处指的是作者爸爸的指导之手。故选D。
15.句意:但是我也感谢托马斯·爱迪生,因为他第一次点燃了我心中的灯泡。
thankful感激的;polite礼貌的;true正确的;useful有用的。根据后半句“for first lighting that bulb inside me.”可知,因为爱迪生第一次点燃了作者心中的灯泡,所以作者感想他。故选A。
16.D 17.B 18.C 19.B 20.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了中国传统神话《宝莲灯》。女神三圣母居住在华山,用宝莲灯守护百姓。书生刘彦昌路过华山时与三圣母相恋,结为夫妻并生下儿子沉香。玉皇大帝得知女神与凡人通婚,震怒之下派天兵将三圣母压在华山下。沉香得知母亲被困后,在舅舅二郎神的法宝帮助和师父教导下刻苦习武,最终获得宝莲灯,劈开华山救出母亲。
16.细节理解题。根据“This lantern was very powerful and could protect people from all kinds of disasters.”可知,宝莲灯的主要作用是保护人们免受灾难。故选D。
17.细节理解题。根据“The Jade Emperor, who was the ruler of the heaven. was very angry when he found out that a goddess had married a mortal.”可知,玉皇大帝惩罚三圣母是因为她与凡人结婚。故选B。
18.细节理解题。根据“With the help of his uncle Erlang Shen’s magic weapons and the teachings of his master, Chenxiang trained very hard and became very strong.”可知,沉香通过刻苦训练并使用舅舅二郎神的神器来准备救母。故选C。
19.推理判断题。根据“With the help of his uncle...Chenxiang trained very hard and became very strong.”及“He fought bravely against the soldiers and the gods who tried to stop him.”可知,故事描述了沉香的勇敢和勤奋。故选B。
20.主旨大意题。根据“The story of The Magic Lotus Lantern shows us the power of love and the importance of never giving up. Chenxiang's love for his mother gave him the courage to face all the difficulties and challenges.”可知,故事的主要寓意是爱和勇气可以帮助克服任何困难。故选A。
21.B 22.D 23.C 24.D 25.D
【导语】本文讨论了害羞的定义、影响以及看待害羞的不同视角。
21.细节理解题。根据“Shyness means feeling nervous or scared around others.”可知,shyness是指在别人面前感到紧张或害怕。故选B。
22.细节理解题。根据“Some fear to meet new people, so they seldom (极少) go outside. This kind of shyness can be bad for a person.”可知,因为害怕见新朋友而极少外出是一种不良的害羞表现。故选D。
23.推理判断题。根据“Some experts say shy people are quieter and cleverer because they think more and talk less. Shy people are also good at working with others because they think more for other people. Some great people in history were shy, too.”可推断出,害羞的人也可以取得成功。故选C。
24.细节理解题。根据“Some experts say shy people are quieter and cleverer because they think more and talk less.”可知,害羞的人更安静也更聪明,因为他们想得更多,说得更少。故选D。
25. 最佳标题题。文章讨论了害羞的利与弊,并举例说明害羞并不全是坏事。所以D选项是最佳标题。故选D。
26.B 27.D 28.B 29.A 30.D
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了古代中国人在没有空调的情况下,通过穿衣、使用冰块、建筑设计等方式来避暑降温的方法。
26.细节理解题。根据“To keep cool, women would wear thin silk clothes. These clothes were not just for women; men wore them as well.”可知,轻薄的丝绸衣服不仅女性可以穿,男性也可以穿。故选B。
27.细节理解题。根据“During the Warring States Period, ice was kept in a device called bingjian (冰鉴), which was made of metal.”可知,战国时期人们将冰存放在名为“冰鉴”的器具中以防融化。故选D。
28.词句猜测题。根据“ice was kept in a device called bingjian (冰鉴), which was made of metal”可知,“bingjian (冰鉴)”是一种用来储存冰的、由金属制成的物品,结合选项可推测“device”意为“设备;器具”,与equipment意思相近。故选B。
29.细节理解题。②“人们穿着轻薄的丝绸衣服或苎麻制成的衣服”对应第二段内容,是古代人避暑的基础方式,时间最早;④“冰被存放在冰鉴中”对应第五段“战国时期”的避暑方法,时间早于元朝和清朝;①“忽必烈在冰镇饮品中加入果酱”对应第四段“元朝”的内容,时间晚于战国;③“皇帝在承德避暑山庄度过夏天”对应第六段“清朝”的内容,时间最晚。故正确顺序为②④①③。故选A。
30.主旨大意题。根据“Do you know without air conditioners, how did the ancient Chinese cool themselves in summer ”可知,本文主要介绍了古代中国人是如何在夏季保持凉爽的。故选D。
31.B 32.A 33.F 34.G 35.D
【导语】本文主要讲述了Sia在看到建筑工地上的赤脚儿童后,决定收集鞋子捐赠给有需要的人,并成立了慈善组织Sole Warriors,如今这个组织已经在多个国家向有需要的人捐赠了鞋子。
31.根据“‘Their feet were bare,’ says Sia, now 17. ‘They were just walking around that building site like it was an everyday practice for them.’”可知,Sia看到建筑工地的孩子赤脚行走,选项B“那一刻,Sia为孩子们感到难过”符合语境。故选B。
32.根据“Later that year, with the help of her parents and community volunteers, Sia set up Sole Warriors, a charity group, to provide shoes for those in need.”可知,Sia设立了慈善组织为有需要的人提供鞋子。选项A“捐赠一双鞋,拯救一个心灵”符合语境。故选A。
33.根据“‘That need is endless,’ says Sia. About 300 million people in the world can’t pay for shoes.”可知,Sia提到对鞋子的需求是无穷无尽的,F选项“现在这个组织给有需要的人分发鞋子。”符合语境。故选F。
34.根据“In its first volunteer drive, Sole Warriors collected and gave out about 700 pairs of shoes.”可知,Sole Warriors首次志愿者活动收集并分发了约700双鞋,G选项“如今,这个数字在许多国家达到了约28000双。”符合语境。故选G。
35.根据“In 2021 Sia was given a famous award. The award is one of the most important honours a young person can receive for social action or volunteer work. But her work isn’t done.”可知,Sia获得了奖项,但她的工作还未完成。选项D“我们的梦想是触及百万双脚。”符合语境。故选D。
36.height
【解析】句意:珠穆朗玛峰的最新高度为海拔8848.86米。根据“The newest ... of”可知,空处用名词height“高度”,作主语。故填height。
37.impossible
【解析】句意:没有什么是不可能的,这个词本身就说明“我是可能的”。possible意为“可能的”,其反义词impossible表示“不可能的”,符合句子逻辑。故填impossible。
38.personal
【解析】句意:李子柒在网上与我们分享了她的个人生活,比如烹饪、制墨和制衣。根据such as cooking, making ink and clothing online with us可知,此处指“个人生活”,person的形容词形式personal表示“个人的”,修饰名词life。故填personal。
39.to improve
【解析】句意:她期望通过阅读英语文章和用英语写日记来提高英语水平。expect to do sth“期望做某事”,此处用动词不定式作宾语。故填to improve。
40.invention
【解析】句意:改变世界的发明是互联网。invent“发明”,为动词。此处空格前有定冠词The,且在句中作主语,需用名词形式invention;根据空后“is”可知,主语为单数,故填invention。
41.literary
【解析】句意:我喜欢在空闲时间阅读各种各样的文学作品。根据句意和括号内的汉语提示可知,此处考查literary“文学的”,形容词,literary works“文学作品”。故填literary。
42.inside
【解析】句意:外面雨下得很大,所以我们很快跑进了房子。我们把门关紧以抵御寒风。根据汉语提示可知,inside“在里面”,ran inside the house意为“跑进房子”,符合语境。故填inside。
43.drifted
【解析】句意:小船在河上随意漂流。看起来是那么宁静。“随意移动”常见的英文表达是“drift”;根据后一句“It looked so peaceful.”中的“looked”可知,句子时态为一般过去时,所以这里要用drift的过去式drifted,故填drifted。
44.artificial
【解析】句意:医生们已经将一颗人工心脏移植到了一位46岁的女性体内。根据句意和汉语提示“人工的”,可知此处应填形容词来修饰名词“heart”,英文中“人工的”对应的形容词是artificial。故填artificial。
45.pioneers
【解析】句意:这个科学领域的先驱们为其发展做出了巨大贡献。根据汉语提示可知,pioneer“先驱,先锋,创始人”,可数名词,根据“The...of this scientific field made great contributions to its development.”可知,此处应用名词复数,pioneer的复数形式为pioneers。故填pioneers。
46.doing/washing the dishes
【解析】根据句意可知,此处表示“清洗餐具”,“清洗”常用“do”或“wash”,“餐具”常用“the dishes”;又因为“such as”后接动词-ing形式,表示举例,所以此处用“doing/washing the dishes”。故填doing/washing;the;dishes。
47.do research
【解析】根据中英文对照可知,此处缺“进行研究”,“进行研究”常用短语“do research”来表达;且此处为动词不定式作目的状语,to后用动词原形。故填do;research。
48.all the time
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“总是”,用英文表达为all the time;该短语是固定短语,在句中通常作时间状语,用于强调动作或状态的持续性。故填all;the;time。
49.to go
【解析】根据句意可知,此处表达“希望能够去做某事”,用“hope to do sth.”的结构 ,“去贵阳”用“go to Guiyang”来表达,所以此处应填“to go”。故填to;go。
50.come up with
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“想出”,用英文表达为come up with;句子中you’ll是you will的缩写,will后接动词原形。故填come;up;with。
51.to invent 52.challenge 53.online 54.to download 55.succeeded 56.working 57.useful 58.satisfy 59.worse 60.free
【导语】本文主要讲述了Jerry受展览启发,决心发明驱蚊灯笼,期间遇到挑战仍不放弃,最终成功并将发明免费分享给有需要的人,希望帮助更多人。
51.句意:因此,他下定决心要发明一个驱蚊灯笼。根据“a mosquito repellent lantern”可知,此处是指发明一个驱蚊灯笼,invent“发明”,make up one’s mind to do sth.“下定决心做某事”,故此处用动词不定式。故填to invent。
52.句意:在开始他的项目之前,他的父母告诉他这将是一个巨大的挑战。根据“However, Jerry was full of confidence.”可知,此处是指这将是一个巨大的挑战,challenge“挑战”,a修饰可数名词单数。故填challenge。
53.句意:为了收集想法,Jerry在网上搜索信息。根据“searched for information”可知,此处是指在网上搜索信息,online“在网上”,是副词,修饰动词。故填online。
54.句意:他决定下载一些关于这个主题的研究文章。根据“some research articles on this topic”可知,此处是指下载一些关于这个主题的研究文章,download“下载”,decide to do sth.“决定做某事”,故此处用动词不定式。故填to download。
55.句意:经过练习,Jerry终于成功地设计出了他的灯笼。根据“Jerry finally...in designing his lantern.”可知,此处是指成功地设计出了他的灯笼,succeed“成功”,succeed in doing sth.“成功做某事”,根据语境可知,句子是一般过去时,动词用过去式。故填succeeded。
56.句意:Jerry利用业余时间致力于这项发明。根据“Jerry spent his spare time...on the invention.”可知,此处是指致力于这项发明,work“工作”,spend time doing sth.“花费时间做某事”,故此处用动名词。故填working。
57.句意:他用了硬纸板、LED灯和一种有用的驱蚊剂。根据“mosquito repellent”可知,此处是指一种有用的驱蚊剂,useful“有用的”,是形容词,修饰名词。故填useful。
58.句意:他的发明结果并不使他非常满意。根据“The result of his invention didn’t...him very much.”及备选词汇可知,此处是指他的发明结果并不使他非常满意,satisfy“使满意”,didn’t后接动词原形。故填satisfy。
59.句意:事情比以前更糟了。根据“However, Jerry didn’t lose heart.”可知,此处是指事情比以前更糟了,bad“坏的”,是形容词,根据than可知,此处用比较级。故填worse。
60.句意:最终,Jerry成功了,他决定免费把他的发明送给那些需要的人。免费赠送,用固定短语“for free”,符合Jerry无私分享的意图。故填free。
61.to make 62.himself 63.importance 64.If 65.worse 66.showing 67.to 68.well 69.Second 70.an
【导语】本文主要介绍了什么是团队精神、其重要性以及如何培养团队精神。
61.句意:有了这种精神,人们努力使自己的团队成为最好的。try hard后需要接不定式作目的状语,表示努力去做某事。故填to make。
62.句意:通常情况下,一个人无法独自完成一项工作。by oneself意为“独自地,单独地”。此处应使用he对应的反身代词himself。故填himself。
63.句意:这显示了团队合作的重要性。定冠词the和介词of之间应填入名词,形容词important的名词是importance。故填importance。
64.句意:如果没有团队精神,一群人就不会是一个完整的整体。前一句讲团队合作的重要性,后一句描述“没有团队精神”所带来的负面结果。这是一种假设的条件关系,应用连词If引导条件状语从句。故填If。
65.句意:过度的团队精神可能导致比没有团队精神时更糟糕的争论或争斗。根据“…arguments or fights…than no team spirit”可知,此处在进行比较。bad的比较级形式为worse。故填worse。
66.句意:任何人都可以通过对目标表示支持来展现团队精神。空前的by是介词,介词后面若跟动词,需用其动名词形式作宾语。show的动名词形式是showing。故填showing。
67.句意:因此,我们必须学会在团队中好好工作,让团队精神引领我们走向成功。固定搭配lead somebody to something,意为“引领某人到某处”。故填to。
68.句意:我们怎样才能与他人很好地合作呢?此处需要副词来修饰动词work。good的副词形式是well。故填well。
69.句意:第二,要足够谦虚。根据“The following three tips are the most helpful ones.”和“First, be honest with others.”可知,此处正在列举三个技巧中的第二个。此处应用Two序数词形式Second。故填Second。
70.句意:毕竟,团队精神是当今一种重要的能力和技能。important以元音音素开头,且ability是可数名词单数。故填an。
71.She is from a small village in Hunan. 72.It has a history of over 2,000 years. 73.By offering free lessons. 74.当我们面对困难时,我们绝不应该放弃。 75.Yes, I do. Because I think it’s interesting and I can learn a new skill.(答案不唯一,合理即可)
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了湖南农村的杨女士尽管天生左臂残疾,但通过坚强意志和努力成为了湘绣艺术家。她经历求职失败和创业挫折后,转向湘绣学习,并通过免费课程帮助他人,尤其是残疾人。文章强调了意志和兴趣的重要性,并引用谚语“有志者事竟成”鼓励读者面对困难不放弃。
71.根据“... said Ms Yang, a 35-year-old woman from a small village in Hunan.”可知,杨女士来自湖南的一个小村庄。故填She is from a small village in Hunan.
72.根据“Xiang embroidery has a history of over 2,000 years.”可知,湘绣有2000多年的历史。故填 It has a history of over 2,000 years.
73.根据“By offering free lessons, Ms Yang helped lots of people, including many disabled ones.”可知,杨女士通过提供免费课程帮助了许多人,包括许多残疾人。故填By offering free lessons.
74.When“当……时候”;we“我们”;face“面对”;difficulties“困难”;should“应该”;never“绝不”;give up“放弃”。故填:当我们面对困难时,我们绝不应该放弃。
75.本题为开放性试题,言之有理即可。故填Yes, I do. Because I think it’s interesting and I can learn a new skill.
76.例文:
Many great inventors, like Thomas Edison and Alexander Graham Bell, share some common qualities. Their curiosity, persistence, and creative thinking have greatly changed our world. Edison was so curious about how things worked that he tried out new ideas through a great number of experiments. Bell didn’t give up even when he met with problems and tried many times to make the telephone work. Also, they could think outside the box to find new ways to solve old problems. In my opinion, being curious, persistent and creative is essential to be an excellent inventor.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文,;
②时态:为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,包括Edison的好奇心、Bell的坚持不懈、跳出常规思考的能力,以及好奇心、坚持不懈和创造性思维的重要性。考生应注意不要遗漏这些要点,并适当添加细节。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。简要介绍发明家对世界的重要影响,引出要讨论的发明家必备的品质;
第二步,具体阐述写作内容。从Edison的好奇心、Bell的坚持不懈、跳出常规思考的能力三个方面,具体阐述发明家必备的品质,并举例说明;
第三步,书写结语。总结好奇心、坚持不懈和创造性思维是成为优秀发明家的关键,强调这些品质的重要性。
[亮点词汇]
①be curious about对……充满好奇
②give up放弃
③think outside the box跳出常规思考
④be essential to对……至关重要
[高分句型]
①Their curiosity, persistence, and creative thinking have greatly changed our world.(并列结构)
②For example, Edison was so curious about how things worked that he tried out new ideas through a great number of experiments.(so...that...引导的结果状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)