/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语北师大版期中核心素养培优卷
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
先通读短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项填入相应空白处。
After I had surgery (手术), the doctor said I needed to stay at home for at least a week. With exams coming up, I worried about 1 class. My family thought of a 2 : I would go to school as a robot.
The company my mom works for 3 me with a five-foot-tall robot on wheels. Using it was 4 . I quickly learned 5 to move it forward and back and turn it. I soon forgot I was controlling a machine from home.
It 6 everyone else a little longer to get used to the new me. A screen showed my face at its actual size. The 7 allowed me to feel in class and others to see me. For a few days, I was the most 8 object in the school. Everyone crowded around 9 . But once they didn’t feel excited, I was just another 10 I ate lunch with everyone else, attended class, and went to prepare 11 my school play. I felt as if I were 12 in school. I was only reminded of my difficulties as a robot when my teachers 13 papers.
Life as a robot was an enjoyable 14 . Technology can be a great help to people. 15 you are in need, I hope you can have a robot helper.
1.A.leaving B.missing C.forgetting D.having
2.A.solution B.company C.doctor D.advice
3.A.ordered B.provided C.asked D.offered
4.A.slow B.easy C.boring D.hard
5.A.which B.where C.when D.how
6.A.brought B.had C.took D.spent
7.A.wheel B.voice C.sound D.screen
8.A.serious B.popular C.terrible D.similar
9.A.my B.I C.me D.myself
10.A.student B.robot C.teacher D.worker
11.A.from B.with C.for D.against
12.A.luckily B.quickly C.slowly D.actually
13.A.found out B.sold out C.handed out D.turned out
14.A.experience B.trip C.class D.action
15.A.While B.If C.Whether D.Because
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Work against the cold
Chinese scientists research in Antarctica
风雪中的艰辛:他在南极研究气候
In the white, icy world of Antarctica (南极), Chinese scientists worked hard in the freezing cold to do research. On April 10, the country’s 40th Antarctic scientific expedition (考察) team returned home after finishing their tasks.
“Our main jobs in Antarctica were to watch the weather and to build weather stations,” said Zhu Kongju. The 33-year-old was a member of the expedition team and is an engineer at the Chinese Academy of Meteorological Sciences (CAMS, 中国气象科学研究院).
Zhu and his teammates did tests on greenhouse gases and the ozone (臭氧层) in Antarctica. They wanted to see how climate change is affecting (影响) the area. They also set up two weather stations that can work in extremely (极度地) cold conditions and fixed the ones already there, increasing the area they could watch.
The hardest part of working in Antarctica was dealing with “surprises” from the weather, Zhu said.u They traveled and moved supplies (物资) every day using snowmobiles (雪地摩托) and sleds (雪橇). “One day, because of a big snow storm, we could barely see three meters ahead, and if we left the snowmobile, we’d get lost right away. We had to yell through the intercom (对讲机) and use GPS to tell each other where we were,” he said. “It took us four hours that day just to get the snowmobiles parked together.”
Although the work was very tough, the scientists managed to collect important data (数据) for their research. “The frozen (冰冻的) parts of Earth are really important for the world’s energy and water. Antarctica is a big player in the world’s climate,” Zhu said. Even though few people live there, its weather changes a lot with the world’s climate, which makes it a key place to study climate change.
Hao Feifei contributed to this story.
Choose the answer:
16.What was the main task of Zhu’s team in Antarctica 
A.Doing experiments on ocean life.
B.Building weather stations and doing weather observations.
C.Collecting samples of greenhouse gases.
D.Testing new technologies in extreme cold conditions.
17.What was their biggest challenge in Antarctica 
A.The lack of space to park snowmobiles.
B.The lack of transportation.
C.Having limited food and water.
D.The unpredictable weather conditions.
18.What does the underlined word “tough” mean 
A.Risky. B.Busy. C.Hard. D.Simple.
19.Why is Antarctica considered an important area for research 
A.Because there are no people living there.
B.Because Antarctica plays an important role in the world’s climate.
C.Because it’s the only place to collect important climate data.
D.Because it is home to unique species of plants and animals.
20.Which part is not included in the passage 
A.The organization of the Antarctic scientific expedition.
B.The difficulties of the Antarctic scientific expedition.
C.The tasks of the Antarctic scientific expedition.
D.The importance of the Antarctic scientific expedition.
B
A Bright Idea
Evans Wadongo was from a village of Africa. He had to do homework by the light of a kerosene lamp (煤油灯). Evans’ eyes hurt and this made studying difficult. It was common in his village. Many children left school for this reason, so they remained poor for the rest of their lives.
Although studying was difficult, Evans was an excellent student and went to a university. He continued to worry about the kerosene lamp. By this time, he realized it was not just bad for schoolchildren but for the whole family. First, it can cause illnesses such as coughs. Also, the light can hurt people’s eyes. Besides, it can lead to fires. Lastly, kerosene is expensive, so families have less money for food. It was difficult to come up with a different kind of lamp that was cheap and good for the environment. Yet Evans did not give up.
One day, he had an idea. He could use a small solar light. Sunlight is free and solar power is good for the environment. Evans built his first solar lamp, and it worked. He began to build more lamps and sent them to local families. An organization (组织) heard about this and provided money for him to build more solar lamps.
Each lamp only cost $20. However, this was a lot of money to many villagers, who only earned (挣得) around $34 a week, so Evans made sure he kept the cost down. First, Evans used recycled materials (材料). Next, volunteers built the lamps. Finally, people from many countries gave away money to his team, so the lamps were usually free.
Thousands of people had safe light. Julia, a mother of three, said, “Thanks to Evans, my children have light to read, and I have my own light to cook.” The solar lamps made a big difference.
21.What does the word “this” in Paragraph 1 refer to 
A.Leaving school. B.Doing homework.
C.Having eye problems. D.Having a bright idea.
22.How many problems about kerosene lamps are mentioned according to Paragraph 2 
A.6. B.5. C.4. D.3.
23.Put the following information into correct order (顺序) according to the passage.
a. Evans went to a university.
b. Thousands of people had safe light.
c. His first solar lamp was invented.
d. Kerosene lamps hurt Evans’ eyes.
e. Recycled materials were used in the lamps.
f. People from many countries gave away money.
A.d-a-c-e-f-b B.d-f-b-a-e-c C.a-d-f-e-c-b D.a-e-c-d-f-b
24.Why does the writer give Julia’s example in Paragraph 5 
A.To share Julia’s experience. B.To show Evans’ influence.
C.To describe Evans’ feelings. D.To introduce Evans’ invention.
25.What is Evans like according to the passage 
A.Polite, talented (天才的) and humorous.
B.Quiet, smart and honest.
C.Humorous, clever and friendly.
D.Hard-working, loving and creative (有创造力的).
C
The brush pen, one of the “Four Treasures of the Study”, was invented thousands of years ago. However, the oldest pen was just a stick or a piece of bamboo. It was difficult for people to write well on thin silk.
It is said that Meng Tian, a general of the Kingdom (王国) Qin, improved the pen. When Meng was leading an army to fight against the Kingdom of Chu, he had to report the situation to his king in time. But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.
One day after hunting (狩猎), Meng made his way home with some wild rabbits on the horse back. Fat and heavy, one rabbit’s tail left a long trail (痕迹) on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it, “If I tie the rabbit’s hair to a stick, would it be easy to write with ”
On arriving home, he tied the rabbit’s hair to a stick and tried writing with it. But the rabbit’s hair was too smooth to write well and wasted a lot of silk. Meng was so disappointed that he threw away his “invention” into a stone hole in the yard.
However, Meng never gave up and kept trying all the time. A few rainy days later, he happened to find his “invention” fatter in a stone hole. He picked it up with hope. The brush worked beautifully on silk. It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.
Thanks to Meng, the brush pen is playing a key role in Chinese culture. Today, students are taught to use the brush pens in school. It makes their life more colorful and helps them better understand Chinese culture.
26.Why did Meng Tian want to improve the pen 
A.Because the king asked him to do so. B.Because he wanted to be an inventor.
C.Because he didn’t have silk to write on. D.Because the pen brought him much trouble.
27.When did Meng think of the good idea in Paragraph 3 
A.Before hunting animals. B.When he saw the trail.
C.During cleaning the hair. D.After he wrote a report.
28.Which is the right order of improving the brush pen 
a. The brush pen could write well.
b. Meng tied the rabbit’s hair to a stick.
c. The special water washed the oil away.
d. Meng dropped the stick into a stone hole.
A.b-d-a-c B.d-b-a-c C.b-d-c-a D.c-d-b-a
29.How can the students understand Chinese culture better 
A.By learning to use brush pens. B.By playing a role.
C.By planting more bamboo. D.By inventing things.
30.What can we learn from the passage 
A.Make friends with animals. B.Value fantastic memories.
C.Keep trying and never give up. D.Build a peaceful world.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
Students usually have to spend a lot of time learning knowledge, but the learning outcome cannot always meet what we expect. 31 Here, let’s try Feynman’s learning method. As the name suggests, it was proposed by a Nobel Prize winner Richard Feynman (理查德 费曼). It is an effective (有效的). 32
First of all, choose a concept (概念) as your learning aim. Read the material and try to understand it.
33 For example, suppose you are trying to explain the concept to a 5-year-old boy. You use simple language in order to make him fully understand it.
If you have trouble explaining it clearly, then come to the third step. 34 Explain it to the boy bit by bit in your own words until he completely understands it.
Finally, you should be able to answer questions about the concept. 35 Feynman thinks that understanding is more important than memorizing. His learning method encourages students to think deeply and solve problems with their own understanding.
A.There are four main steps included.
B.Why can’t we make big progress in a short time 
C.That is possibly because you don’t have good learning methods.
D.Review the material and divide it into smaller parts.
E.Third, move to another concept and work harder on it.
F.Try to teach it to more people and be ready to answer any of their questions.
G.Next, explain it to others.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.It’s important to take (note) carefully in class.
37.Children are (suppose) to go to bed early so that their bodies are healthy.
38.To get (far) details, please call this telephone number.
39.High-speed railway is one of the China’s “four great new (invent)”.
40.How (comfortable) we will feel if the air is badly polluted! We should try our best to keep the air clean.
41.He has made many great (成就) in his career.
42.The scientists Pierre Agostini, John F. Ferenc Krausz and Anne L’Huillier won the the 2023 Nobel Prize in (物理).
43.His family (支持) him in his decision in the past.
44.He can (提供) us with some information about shopping online.
45.The song is so (流行的) with the young that everyone can sing it well.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.汤姆是如此的淘气,他总是作弄其他小朋友。
Tom was naughty he always jokes other kids.
47.在我们结束谈话之后我突然意识到我们应该举办更多这样的活动。
After we finished the talk, I we should hold more activities like this.
48.他如此聪明,以至于他经常想出新主意,但他从不炫耀。
He is so clever that he can often new ideas, but he never .
49.现在我已长大成人,回想起那过去的时光。
Now I’m an , back to those times.
50.应该有一个线上的老师,这个老师能纠正错误,并提供建议。
There an e-teacher. The teacher can and .
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容,选择适当的单词填空,使短文意思完整。每个选项只用一次,有两项剩余。
when the easier safety with climbing world’s get certainly without a however
At 5,895 meters, Mount Kilimanjaro (乞力马扎罗山) is the highest mountain in Africa. It’s also the 51 tallest mountain that is not part of a mountain range (山脉). The mountain is part of Kilimanjaro National Park in the northeast of Tanzania (坦桑尼亚). Around 50,000 people visit 52 park each year. Most of them—about 35,000 every year—are trying to climb the mountain.
But 53 such a tall, glacier-covered (冰川覆盖的) mountain isn’t easy. About one-third of the people who try to climb it are forced to give up. Tanzania’s information minister said, “In the past, it was a bit dangerous for visitors 54 the Internet.”
The new Internet service should make it 55 for climbers to reach the top of the mountain. They can use the Internet to check maps and find their way. And they can also use the Internet to call for help 56 they need it. Now, the new service reaches more than halfway up the mountain. The government says that by the end of the year, climbers will be able to 57 the Internet even at the very top of Mount Kilimanjaro.
The government adds that 58 is the main reason for setting up the Internet service on the mountain. At the same time, having people post pictures and videos on social media as they climb Mount Kilimanjaro would 59 make the mountain even more popular with tourists. Some people, 60 , aren’t happy with the government’s decision. The reason is that, according to a study in 2020, only about 83% of people in Tanzania could get cell phone service.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式(每空一词)。
The American Computer Museum is the most interesting museum that Ken has ever 61 (be) to. People who visit there can know the information about different computers and who 62 (invent) them. Ben has learned that the old computers were much bigger and he has also learned that a special computer could play chess even better 63 humans.
Amy has recently been to a very 64 (usual) museum in India. It’s the International Museum of Toilets. People can see many different 65 (kind) of toilets there and learn about the history and 66 (develop) of toilets. It encourages governments and social groups to 67 (think) about ways to improve toilets in the future.
The Hangzhou National Tea Museum is a relaxing 68 peaceful place. People can watch the tea art performances and can learn how to make a perfect cup of tea 69 beautiful tea sets. It’s very enjoyable to watch the tea 70 (prepare).
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
What do you call your mother’s mother Whether you say laolao or waipo depends on your dialect (方言). Animals have different dialects, too. Scientists spent six years studying sperm whales (抹香鲸) in the Caribbean. They found that the animals communicate through special noises in their group. This noise has never been found in other places. According to National Geographic, the howls (嗥叫) of different kinds of wolves are different. In other words, they have their own dialects.
So how do animals develop their own dialects According to Darcy Kelley from Columbia University, most animals learn their dialects naturally. For example, monkeys start speaking their dialect as soon as they are born. Scientists placed some monkeys in a new environment where their playmates all spoke a different dialect. But the monkeys still spoke their own dialect. Their environment had no influence on their communication.
However, some animals can change their accent (口音). Birds who live in cities develop different accent from those in the countryside. To deal with loud city noise, city birds voices are much higher because they are easier to hear in noisy places.
So can animals learn a new dialect from others A proper accent is important to finding friends and warning the coming of enemies, which is the basis of living. The animal can’t risk changing their own dialect and learning a new one.
1题完成句子;2、3题简略回答问题;4题找出并写下第三段的主题句;5题将划线句子译成汉语。
71.People have dialects, and have different dialects, too.
72.How do Caribbean sperm whales communicate in their group 
.
73.When do monkeys learn their dialect 
74.
75.
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假如你叫王明,你的好朋友李华写信告诉你说他热爱科学,梦想成为一名科学家,但他不知道该怎么做才能实现自己的梦想。请你给他回一封信,提出你的一些建议。
建议包括:上课认真听讲,努力学习各门功课,多阅读科学书籍,多向别人请教……
要求:
1.词数80左右,开头和结尾已给出,不计入总词数;
2.可适当增加细节,使行文连贯;
3.文中不得出现真实姓名、校名等信息。
参考词汇:subject,science,question,keep on
Dear Li Hua,
I’m glad to know that you want to be a scientist when you grow up.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Wang Ming
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.B 4.B 5.D 6.C 7.D 8.B 9.C 10.A 11.C 12.D 13.C 14.A 15.B
【导语】本文主要介绍了作者因为生病在家而担心缺课,作者妈妈的公司为作者提供了一个机器人帮手,使作者在家也感觉像在学校上课一样。
1.句意:考试快到了,我担心缺课。
leaving离开;missing错过;forgetting忘记;having有。根据“After I had surgery (手术), the doctor said I needed to stay at home for at least a week”可知自己做手术要待在家里,所以很担心缺课。故选B。
2.句意:我的家人想出了一个解决办法。
solution解决方案;company公司;doctor医生;advice建议。根据“I would go to school as a robot.”可知这是家人想出的解决方案。故选A。
3.句意:我妈妈工作的公司给我提供了一个五英尺高的轮子机器人。
ordered命令;provided提供;asked问;offered提供。根据“me with a five-foot-tall robot on wheels”可知是提供了一个机器人,provide sb. with sth.“给某人提供某物”。故选B。
4.句意:使用它很容易。
slow慢的;easy容易的;boring无聊的;hard难的。根据“I quickly learned”可知是很快学会了如何操作,所以指很简单。故选B。
5.句意:我很快就学会了如何前后移动和转动它。
which哪一个;where哪里;when什么时候;how如何。根据“to move it forward and back”可知是如何前后移动。故选D。
6.句意:其他人花了更长的时间才适应新的我。
brought带来;had有;took带走;spent花费。it takes sb. time to do sth.“花费某人多长时间做某事”。故选C。
7.句意:屏幕让我感觉自己在课堂上,让其他人看到我。
wheel轮子;voice声音;sound声音;screen屏幕。根据“A screen showed my face at its actual size”可知是屏幕。故选D。
8.句意:有几天,我是学校里最受欢迎的对象。
serious严肃的;popular受欢迎的;terrible糟糕的;similar相似的。根据“Everyone crowded around”可知每个人都围绕着他,所以指很受欢迎。故选B。
9.句意:每个人都围着我。
my我的;I我,主格;me我,宾格;myself我自己,反身代词。此处作around的宾语用宾格me。故选C。
10.句意:但一旦他们没有感到兴奋,我就成了另一个学生,我和其他人一起吃午饭,上课,然后去准备我的学校演出。
student学生;robot机器人;teacher老师;worker工人。根据“I was just another ”可知在学校是一名学生。故选A。
11.句意:但一旦他们没有感到兴奋,我就成了另一个学生,我和其他人一起吃午饭,上课,然后去准备我的学校演出。
from从;with和;for为了;against反对。prepare for“为……做准备”。故选C。
12.句意:我觉得自己好像真的在上学。
luckily幸运地;quickly快速地;slowly慢地;actually实际上。根据“I felt as if I were...in school”可知是感觉真的在上学。故选D。
13.句意:当我的老师分发试卷时,我才想起我作为一个机器人的困难。
found out查明;sold out卖光;handed out分发;turned out结果是。根据“papers”可知是分发试卷。故选C。
14.句意:机器人的生活是一种愉快的体验。
experience体验;trip旅行;class班级;action活动。根据“Life as a robot was an enjoyable”可知机器人的生活是一种很好的体验。故选A。
15.句意:如果你有需要,我希望你能有一个机器人助手。
while当;if如果;whether是否;because因为。“you are in need”是“I hope you can have a robot helper.”的肯定条件,用if引导条件状语从句。故选B。
16.B 17.D 18.C 19.B 20.A
【导语】本文是一篇记叙文,报道了中国第40次南极科考队的任务与挑战。科学家们在极寒环境中建立气象站、监测温室气体和臭氧层,以研究气候变化对南极的影响。尽管暴风雪等极端天气增加了工作难度,团队仍成功收集关键数据,凸显南极作为全球气候研究核心区域的重要性,并赞扬了科研人员在艰苦条件下的奉献精神。
16.细节理解题。根据“Our main jobs in Antarctica were to watch the weather and to build weather stations”可知,团队的主要任务是气象观测和建立气象站,故选B。
17.细节理解题。根据“The hardest part...was dealing with ‘surprises’ from the weather”和以暴风雪导致能见度极低为例,说明不可预测的天气是最大挑战,故选D。
18.词句猜测题。根据“could barely see three meters ahead”可知,科学家们在极寒和恶劣天气中坚持工作,且最终完成研究,说明工作很艰难,故选C。
19.细节理解题。根据“Antarctica is a big player in the world’s climate...a key place to study climate change”可知,南极洲在世界气候中扮演着重要的角色,故选B。
20.细节理解题。结合全文可知,文章提及了团队任务、遇到的困难和研究的重要性,但未涉及科考队的组织架构,故选A。
21.C 22.C 23.A 24.B 25.D
【导语】本文主要讲述了Evans发明并制作太阳能灯的过程。
21.词句猜测题。根据“Evans’ eyes hurt and this made studying difficult.”可知,Evans的眼睛疼,这使学习很困难。因此this指代“眼睛疼”这件事。故选C。
22.细节理解题。根据“First, it can cause illnesses such as coughs. Also, the light can hurt people’s eyes. Besides, it can lead to fires. Lastly, kerosene is expensive, so families have less money for food.”可知,首先,它会导致咳嗽等疾病。此外,光线会伤害人们的眼睛。此外,它还可能导致火灾。最后,煤油很贵,所以家庭买食物的钱更少。因此,文章一共提到使用煤油灯的4个问题。故选C。
23.细节理解题。根据“He had to do homework by the light of a kerosene lamp (煤油灯). Evans’ eyes hurt and this made studying difficult.”可知,煤油灯让Evans的眼睛疼。根据“Although studying was difficult, Evans was an excellent student and went to a university.”可知,尽管学习非常艰难,Evans是个优秀的学生,并进入了大学。根据“Evans built his first solar lamp, and it worked.”可知,Evans制作了第一台太阳能灯。根据“First, Evans used recycled materials. Next, volunteers built the lamps. Finally, people from many countries gave away money to his team, so the lamps were usually free.”可知,Evans使用回收材料制灯,志愿者也来制灯,最后,来自许多国家的人给他的团队捐款。因此,事件的正确顺序为d-a-c-e-f-b。故选A。
24.推理判断题。根据“Thousands of people had safe light. Julia, a mother of three, said, ‘Thanks to Evans, my children have light to read, and I have my own light to cook.’ The solar lamps made a big difference.”可知,成千上万的人有安全的照明。Julia是三个孩子的母亲,她说:“多亏了Evans,我的孩子们有了读书的灯,我也有了做饭的灯。”太阳能灯起到了很大的作用。举Julia的例子是为了说明Evans的发明创造给人们带来的影响。故选B。
25.推理判断题。通读本文可知,Evans在艰苦的学习环境下还上了大学,说明他非常勤奋,他为了解决使用煤油灯带来的一系列问题,发明创造了太阳能灯,说明他富有创造性,他想方设法降低太阳能灯的制作成本,让穷人也能用得上太阳能灯,说明他富有爱心。故选D。
26.D 27.B 28.C 29.A 30.C
【导语】本文讲述了蒙恬发明毛笔的历史故事。
26.细节理解题。根据“But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.”可知,蒙恬想改进笔的原因是当时的笔给他带来了很多麻烦。故选D。
27.细节理解题。根据“one rabbit’s tail left a long trail (痕迹) on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it”可知,当他看到兔子尾巴在地上留下的痕迹时,他想出了好主意。故选B。
28.细节理解题。根据“On arriving home, he tied the rabbit’s hair to a stick...Meng was so disappointed that he threw away his “invention” into a stone hole in the yard...It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.”可知,正确的顺序是b. 蒙恬把兔子的毛发绑在一根棍子上;d. 蒙恬把棍子扔进了一个石洞里;c. 这种特殊的水把油冲掉了;a. 这支毛笔写起来很好用。即b-d-c-a,故选C。
29.细节理解题。根据“Today, students are taught to use the brush pens in school...and helps them better understand Chinese culture.”可知,通过学习使用毛笔,学生能够更好地了解中国文化。故选A。
30.推理判断题。根据“However, Meng never gave up and kept trying all the time.”和“Meng succeeded at last.”可知,虽然蒙恬发明毛笔的经过不太顺利,但他没有放弃,最终成功了,由此我们可以学到的是永不言弃的精神。故选C。
31.C 32.A 33.G 34.D 35.F
【导语】本文主要介绍了理查德 费曼的学习方法。
31.根据“Students usually have to spend a lot of time learning knowledge, but the learning outcome cannot always meet what we expect.”可知,接下来应该分析产生这种现象的原因,选项C“这可能是因为你没有好的学习方法”符合语境。故选C。
32.根据接下来的四段可知,一共介绍了四步,选项A“主要包括四个步骤”符合语境。故选A。
33.根据“For example, suppose you are trying to explain the concept to a 5-year-old boy”可知,此处跟解释有关,选项G“接下来,向别人解释”符合语境。故选G。
34.根据“Explain it to the boy bit by bit in your own words until he completely understands it.”可知,此处指把材料分成小部分,然后再解释,选项D“复习材料并把它分成小的部分”符合语境。故选D。
35.根据“Finally, you should be able to answer questions about the concept.”可知,此处与回答问题有关,选项F“试着把它教给更多的人,并准备好回答他们的任何问题”符合语境。故选F。
36.notes
【解析】句意:在课堂上认真记笔记很重要。“take notes”是固定短语,意为“记笔记” ,此处需用名词复数形式。故填notes。
37.supposed
【解析】句意:孩子们应该早睡,这样他们的身体才健康。根据所给单词及“are...to go to bed early”可知考查be supposed to do sth. “应该做某事”。故填supposed。
38.further
【解析】句意:要了解更多的细节信息,请拨打这个号码。details为名词,其前应用形容词修饰。结合语境,此处应是说“更多的”详细信息,因此应用形容词far的比较级further,表示程度上更进一步的。故填further。
39.inventions
【解析】句意:高速铁路是中国的“新四大发明”之一。此处缺少名词,invent“发明”,其名词形式是invention,是可数名词,four修饰可数名词复数,此处用复数形式。故填inventions。
40.uncomfortable
【解析】句意:如果空气被严重污染那我们会多么不舒服呀!我们应该尽最大努力保持空气清新。此处是感叹句结构:How+形容词/副词+主谓。又根据“if the air is badly polluted”可知,空气被严重污染会感到不舒服,所以空处应填形容词uncomfortable“不舒服的”。故填uncomfortable。
41.achievements
【解析】句意:他在职业生涯中取得了许多伟大的成就。根据汉语提示可知,“成就”对应的英文单词是achievement,是可数名词,在句中作宾语,many后接可数名词复数形式。故填achievements。
42.Physics/physics
【解析】句意:科学家Pierre Agostini,John F. Ferenc Krausz和Anne L’Huillier获得了2023年诺贝尔物理学奖。根据汉语提示可知,此处应用名词physics“物理”作介词宾语;表示学科时,首字母可以大写,也可以不大写。故填Physics/physics。
43.supported
【解析】句意:他的家人在过去支持他的决定。根据“in the past”可知,句子应该使用一般过去时,谓语动词用过去式。动词support表示“支持”,此处support应变为过去式supported。故填supported。
44.provide
【解析】句意:他能够为我们提供一些关于网购的信息。provide sb. with sth.是固定搭配,表示“为某人提供某物”,情态动词后用动词原形。故填provide。
45.popular
【解析】句意:这首歌很受年轻人的欢迎,每个人都能唱得很好。popular“流行的”,形容词,在句中作表语。故填popular。
46.so that played on
【解析】根据“was”可知,句子时态为一般过去时;根据中英文对照可知,空处需填意为“如此……以至于……”和“作弄”的英文表达,so…that…“如此……以至于……”,paly jokes on sb“作弄某人”,paly的过去式形式是palyed。故填:so;that;played;on。
47.suddenly realized/suddenly realised
【解析】对比中英文可知,空处缺少“突然”和“意识到”,suddenly“突然”,是副词,realize/realise表示“意识到”,根据finished可知,动词用过去式,故填suddenly realized/realised。
48.come up with/think of shows off
【解析】come up with/think of意为“想出”,是固定短语,放在情态动词“can”后用动词原形;show off意为“炫耀”,根据题干可知时态是一般现在时,此处主语“he”是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式。故填come up with/think of;shows off。
49.adult thinking
【解析】根据句意可知,空格处对应的中英文是:“成人”adult;“回想”think back。再根据语境可知,think动作的发出者是主语I,此处应用现在分词形式的非谓语动词。故填adult;thinking。
50.should be correct mistakes offer suggestions/advice
【解析】should“应该”;There be“有”,情态动词后跟动词原形be;correct“纠正”,情态动词can后跟动词原形;mistakes“错误”,名词表泛指用复数形式;offer“提供”;suggestions/ advice“建议”。故填should;be;correct;mistakes;offer;suggestions/ advice。
51.world’s 52.the 53.climbing 54.without 55.easier 56.when 57.get 58.safety 59.certainly 60.however
【导语】本文是一篇议论文。主要讲述了攀登乞力马扎罗山是不容易的,但是新的互联网服务将使登山者更容易到达山顶,但是有一些人对此持有不同的看法,原因是,根据2020年的一项研究,坦桑尼亚只有大约83%的人可以使用手机服务。
51.句意:它也是世界上最高的山,不是山脉的一部分。根据“It’s also the...tallest mountain that is not part of a mountain range.”可知,此空缺定语表示范围,world’s“世界上的”符合题意。故填world’s。
52.句意:每年约有5万人参观这个公园。根据“The mountain is part of Kilimanjaro National Park in the northeast of Tanzania.”可知,此处特指这个公园,用定冠词。故填the。
53.句意:但是,攀登这么高的冰川覆盖的山峰并不容易。根据“But...such a tall, glacier-covered mountain isn’t easy.”可知,此空是动名词作主语,climbing“攀爬”符合题意。故填climbing。
54.句意:在过去,对于没有互联网的游客来说,这有点危险。根据“it was a bit dangerous for visitors”可知,对于没有互联网的游客来说,这有点危险;介词without“无,没有”符合题意。故填without。
55.句意:新的互联网服务应该会让登山者更容易到达山顶。根据“They can use the Internet to check maps and find their way. And they can also use the Internet to...”可知,登山者可以使用新的互联网服务检查地图,这会让登山者更容易到达山顶;easier“更容易的”符合题意。故填easier。
56.句意:他们也可以在需要的时候使用互联网来寻求帮助。根据“And they can also use the Internet to call for help...they need it.”可知,在需要的时候使用互联网来寻求帮助;用when“当……时候”引导时间状语从句符合题意。故填when。
57.句意:政府表示,到今年年底,甚至在乞力马扎罗山的最顶端,登山者也能上网。be able to do sth“能够做某事”,此空填动词原形,get the Internet“获得网络”符合题意。故填get。
58.句意:政府补充说,安全是在山上建立互联网服务的主要原因。根据“In the past, it was a bit dangerous for visitors…”和“...is the main reason for setting up the Internet service on the mountain.”可知,此空填名词作宾语从句的主语,安全是主要原因,safety“安全”符合题意。故填safety。
59.句意:与此同时,让人们在攀登乞力马扎罗山时在社交媒体上发布图片和视频,肯定会让这座山更受游客欢迎。根据“having people post pictures and videos on social media”可知,通过在社交媒体上发布图片和视频,肯定会让这座山更受游客欢迎;副词certainly“肯定”符合题意。故填certainly。
60.句意:然而,有些人对政府的决定并不满意。根据“aren’t happy with the government’s decision.”可知,前后转折,且空后有逗号,however“然而”符合题意。故填however。
61.been 62.invented 63.than 64.unusual 65.kinds 66.development 67.think 68.and 69.with 70.preparation
【导语】本文主要介绍了几种特殊的博物馆,分别说明了它们的特色以及参观者能在这些博物馆中了解到的内容。
61.句意:美国计算机博物馆是肯曾经去过的最有趣的博物馆。根据“has ever”可知,此处是现在完成时,has been to表示去过某地。故填been。
62.句意:去过那里的人可以了解不同电脑的信息以及谁发明了他们。发明电脑发生在过去,时态为一般过去时,invent的过去式为invented。故填invented。
63.句意:他了解到一种特殊的电脑甚至能下棋下得比人类还好。根据“even better” 可知,better是well的比较级,better than表示“比……更好”。故填than。
64.句意:艾米最近去了印度一个非常不寻常的博物馆。根据“ International Museum of Toilets”可知,这是一个不寻常的博物馆,usual否定形式为unusual。故填unusual。
65.句意:人们在那里可以看到不同种类的厕所。根据“many different ”可知,后跟可数名词的复数形式,kind复数形式为kinds,many different kinds of 表示许多不同种类的。故填kinds。
66.句意:了解厕所的历史和发展。根据“ the history and ”可知,and表示并列关系,后面需要跟名词,develop名词是development。故填development。
67.句意:它鼓励政府和社会团体思考未来改进厕所的方法。think意为“思考”,动词;encourage sb. to do sth.表示“鼓励某人做某事”。故填think。
68.句意:杭州国家茶叶博物馆是一个令人放松且宁静的地方。根据“relaxing … peaceful” 可知,这是两个表示并列关系形容词,用and连接。故填and。
69.句意:人们可以学习怎样用漂亮的茶具制作完美的一杯茶。根据“make a perfect cup of tea… beautiful tea sets”可知,介词“with”表示使用某种工具。故填with。
70.句意:观看沏茶的过程令人非常愉快。根据“watch”可知,后面跟名词作宾语,prepare的名词为preparation。故填preparation。
71.animals 72.Through special noises 73.As soon as they are born. 74.However, some animals can change their accent. 75.所以动物能从其他动物那里学到一种新的方言吗?
【导语】本文讲述了不光人有方言,研究表明动物也有方言。
71.根据“Animals have different dialects, too.”可知,动物也有不同的方言。故填animals。
72.根据“They found that the animals communicate through special noises in their group.”可知,抹香鲸通过群体中的特殊噪音进行交流。故填Through special noises。
73.根据“For example, monkeys start speaking their dialect as soon as they are born.”可知,猴子一出生就开始说方言。故填As soon as they are born.
74.根据第三段内容可知,主要介绍了鸟类为了应对嘈杂的城市噪音,而改变了口音,即“However, some animals can change their accent.”为主题句。故填However, some animals can change their accent.
75.So“所以”;can“能”;animals“动物”;learn... from...“从……学习……”;a new dialect“一种新的方言”;others“其他动物”。故填:所以动物能从其他动物那里学到一种新的方言吗?
76.例文
Dear Li Hua,
I’m glad to know that you want to be a scientist when you grow up. Though there are different ways to succeed, almost all the winners have something in common. Here is some advice about how to realize your dream.
First, you should listen to your teachers carefully in class. It may help you be good at your lessons. Second, try to do well in all your subjects, especially science. In your free time. you can also read some science books. It can help develop your interest in science and open your eyes to the world. Finally, don’t feel shy to ask for help from others. Remember: Two heads are always better than one.
I hope your dream will come true.
Yours,
Wang Ming
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为书信作文;
②时态:时态以“一般现在时”为主;
③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏要点,可适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,阐明自己写信的目的——向对方提供一些建议;
第二步,具体阐述内容,从“上课认真听讲、努力学习各门功课、多阅读科学书籍、多向别人请教”等方面给出具体建议;
第三步,表达自己的期待。
[亮点词汇]
①have something in common有一些相同之处
②be good at擅长
③ask for寻求
④come true实现
[高分句型]
①Though there are different ways to succeed, almost all the winners have something in common(though引导的让步状语从句)
②I hope your dream will come true.(宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)