四川省绵阳市盐亭县六校联考2025-2026学年九年级上学期开学英语试题
(2025九上·盐亭开学考)Is there something in your community that could be changed Is there a person in your neighborhood who could offer help If you're hoping for someone to make a difference, that someone could be you!
Volunteering your time is a great way to make a difference in your community. And you'll feel good about doing something that helps people or improves the places around you.
This past summer, my friends and I noticed how messy our neighborhood park was. We wanted it to be different. We worked without parents and teachers to clean up the park. We had a great time making the park even better than before, and now the whole neighborhood is able to share and enjoy it again.
Maybe cleaning up a park isn't your choice, though. No problem! You can turn anything that matters to you into a volunteer project. Do you like playing chess, reading, or spending time with your pet You can volunteer to do what you love to do. For example, you could help at an old people's home, simply by talking or playing games with them to make their days better. If you're great at math or English, you could volunteer to be a homework helper at your school. You're always needed to walk dogs or play with cats. Or you can collect things for hopeless people, such as soap and toothbrushes.
You see, there is something for everyone. Whatever you do as a volunteer, your time will be enjoyed and that always feels good. Kids everywhere are making a difference by volunteering. You can, too!
1.Who is the passage mainly written for
A.Kids. B.Parents. C.Teachers. D.Neighbors.
2.Helping people or improving the places around you will make you feel ________.
A.sad B.angry C.good D.bad
3.Last summer the writer volunteered to ________.
A.walk dogs B.teach pupils math
C.talk with the old D.clean up the park
4.What is the main idea of Paragraph 4
A.Collecting things has a lot of fun.
B.Cleaning up a park isn't your choice.
C.The old people always need help.
D.Anything can become a volunteer job.
5.We can infer (推断) that the writer is full of ________ when writing this passage.
A.thanks B.hope C.surprise D.worries
【答案】1.A
2.C
3.D
4.D
5.B
【知识点】教育类;说明文;细节理解;推理判断;段落大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,鼓励读者(尤其是青少年)主动成为改变社区的志愿者,指出每个人都可以从身边小事做起,利用自己的兴趣和特长(如陪伴老人、辅导功课、照顾动物等)参与志愿服务,从而帮助他人、改善环境,并在奉献中收获快乐与成就感。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和段落大意三个题型的考查,是一篇教育类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
1.推理判断题。根据第三段中的"We worked without parents and teachers to clean up the park."我们在没有父母和老师的情况下清理公园;第四段中的"If you're great at math or English, you could volunteer to be a homework helper at your school."如果你擅长数学或英语,你可以自愿在学校做家庭作业助手;以及最后一段中的"Kids everywhere are making a difference"各地的孩子都在发挥作用。可推知,本文主要面向孩子。故选A。
2.细节理解题。根据第二段中的"And you'll feel good about doing something that helps people or improves the places around you."做一些能帮助别人或改善周围环境的事情,你会感觉很好。可知,帮助别人或改善你周围的环境会让你感觉良好。故选C。
3.细节理解题。根据第三段中的"We worked without parents and teachers to clean up the park."我们在没有父母和老师的情况下清理公园。可知,作者去年夏天参与了清理公园的志愿活动。故选D。
4.段落大意题。根据第四段中的"You can volunteer to do what you love to do. For example, you could help at an old people's home, simply by talking or playing games with them to make their days better. If you're great at math or English, you could volunteer to be a homework helper at your school. You're always needed to walk dogs or play with cats. Or you can collect things for hopeless people, such as soap and toothbrushes."你可以自愿做你喜欢做的事情。例如,你可以在养老院帮忙,只需和他们聊天或玩游戏,让他们的日子过得更好。如果你擅长数学或英语,你可以自愿在学校做家庭作业助手。你总是需要遛狗或和猫玩。或者你可以为绝望的人收集东西,比如肥皂和牙刷。可知,第四段通过列举多种志愿活动说明任何你喜欢的事都能成为志愿项目,故选D。
5.推理判断题。根据第三段"We worked without parents and teachers to clean up the park."我们在没有父母和老师的情况下清理公园;第四段中的"For example, you could help at an old people's home, simply by talking or playing games with them to make their days better. If you're great at math or English, you could volunteer to be a homework helper at your school. You're always needed to walk dogs or play with cats. Or you can collect things for hopeless people, such as soap and toothbrushes."例如,你可以在老人家帮忙,只需与他们交谈或玩游戏,让他们的日子过得更好。如果你擅长数学或英语,你可以自愿在学校做家庭作业助手。你总是需要遛狗或和猫玩。或者你可以为绝望的人收集东西,比如肥皂和牙刷;以及最后一段中的"Kids everywhere are making a difference by volunteering. You can, too!"世界各地的孩子都在通过志愿服务发挥作用。你也可以!可知,文章包含积极案例和鼓励性语言,可推断,作者充满希望。故选B。
(2025九上·盐亭开学考)A few months ago, a friend of mine saw the housework chart (图表) in our home for the first time and talked with one of our girls.
"I think you are all great helpers for your mom."
"Yeah, Mom and Dad have so many kids, so they don't have to do anything."
That's right, my children. You now know your place in the family. Snacks and TV, here I come! I don't need to clean a thing in my house. Most of this is because I have older kids now.
We put our chores into two groups: everyday chores and paid chores. Here are everyday chores in our home: clear the table and chairs, do the dishes and sweep the floor after each meal and take out the rubbish. We also pay our kids to do chores. These chores are usually our weekly cleaning tasks, such as washing the car and cleaning the living room.
We don't usually give them lots of instructions (指示) before they do the chores. They can find out how things work themselves. As they have more experience, we ask them to do better. And we're glad they can look after themselves.
6.What does the writer mean by "Snacks and TV, here I come"?
A.She never eats snacks and watches TV.
B.She has time to enjoy herself at home.
C.She will share snacks and TV with her kids.
D.She only loves eating snacks and watching TV.
7.What does the writer's friend think of her kids
A.Busy. B.Funny. C.Helpful. D.Lazy.
8.How often do the kids do housework
A.Every day. B.Once a week. C.Every weekend. D.Once a month.
9.The kids may get money when they ________.
A.do the dishes B.clean the living room
C.take out the rubbish D.sweep the floor
10.What do we know about the writer
A.She is unfair to some of her kids.
B.She loves doing chores with her kids.
C.She wants her kids to be independent.
D.She doesn't care about her kids.
【答案】6.B
7.C
8.A
9.B
10.C
【知识点】记叙文;劳动实践;家庭生活;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本题是一篇记叙文,讲述了作者通过实施家务分工表,成功让孩子们参与家庭劳动的管理方法。家务分为两类:每日必做家务(如清理餐桌、倒垃圾)和有偿家务(如洗车、打扫客厅)。这种方法不仅减轻了父母的负担,还培养了孩子的独立性和责任感,让他们在实践中自主学习并成长。
【点评】本题考点涉及细节理解,句义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
6.句义猜测题。根据第三段"Yeah, Mom and Dad have so many kids, so they don't have to do anything."是的,爸爸妈妈有很多孩子,所以他们什么都不用做;以及第四段中的"I don't need to clean a thing in my house."我不需要打扫房子里的任何东西。可知,因为孩子们承担了家务,她有时间在家享受吃零食、看电视。划线句"Snacks and TV, here I come"是她有时间在家里玩。故选B。
7.细节理解题。根据第二段"I think you are all great helpers for your mom."我觉得你们都是妈妈的好帮手。可知,作者的朋友认为她的孩子们很有帮助。故选C。
8.细节理解题。根据第五段中的"Here are everyday chores in our home: clear the table and chairs, do the dishes and sweep the floor after each meal and take out the rubbish."以下是我们家的日常琐事:清理桌椅,洗碗,每顿饭后扫地,倒垃圾。可知,孩子们每天都要做家务。故选A。
9.细节理解题。根据第五段中的"We also pay our kids to do chores. These chores are usually our weekly cleaning tasks, such as washing the car and cleaning the living room."我们还付钱给孩子做家务。这些家务通常是我们每周的清洁任务,比如洗车和打扫客厅。可知,孩子们打扫客厅时可能会得到钱。故选B。
10.推理判断题。根据最后一段中的"They can find out how things work themselves. As they have more experience, we ask them to do better. And we're glad they can look after themselves."他们可以自己发现事情是如何运作的。随着他们经验的增加,我们要求他们做得更好。我们很高兴他们能照顾好自己。可知,作者希望她的孩子们能独立。故选C。
(2025九上·盐亭开学考)Some people think only school children do not agree with their parents. However, it is not munication is a problem for parents and children of all ages. Here is some advice for you to bridge the generation gap.
Don't argue with your parents. Your parents probably won't consider (考虑) your ideas if you are shouting at them. And you can't express yourself well if you are angry. Go someplace to cool off. Make sure you understand why you are unhappy. If you don't think you can speak to them at the moment, try writing a letter.
Try to reach a compromise (和解). Perhaps you and your parents disagree on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael's mother didn't agree with him about buying a motorcycle. They argued over it. But they finally came to a compromise. Michael bought the motorcycle, but he only drove it on certain days.
Of course, your parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important to show love and respect (尊敬) for them. Showing respect will keep your relationship strong.
Talk about your opinions. Tell your parents what you care about and why. Understanding your opinions might help them see your purposes (目的) in life.
11.The passage tells us ________ have a communication problem.
A.parents and other people B.school kids and their parents
C.teachers and their students D.parents and children of all ages
12.Your parents probably won't consider your ideas if you _______.
A.don't get to them often B.write a letter to them
C.don't speak to them politely D.express yourself well
13.The underlined phrase "cool off" in the passage means "________".
A.to make yourself happy B.to get yourself quiet and relaxed
C.to have a good rest D.to hide yourself quickly
14.Which of the following is TRUE according to this passage
A.Michael and his mother finally came to a compromise.
B.You can keep your disagreement and argue with your parents.
C.Michael's mother agreed with him about buying a motorcycle at first.
D.Michael didn't buy the motorcycle at last.
15.From the passage we learn that ________.
A.parents and children should not have the generation gap
B.parents should show love and respect for their children
C.there are some good ways to bridge the generation gap
D.there are so many serious problems in families today
【答案】11.D
12.C
13.B
14.A
15.C
【知识点】教育类;说明文;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,针对普遍存在的亲子沟通问题(代沟),为子女提供了几条实用的建议:避免争吵、冷静表达;学会妥协、求同存异;即使父母拒绝妥协,也要保持尊重与关爱;主动沟通,说明自己的想法和追求。旨在帮助不同年龄段的子女与父母建立更健康、稳固的关系。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇教育类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
11.细节理解题。根据第一段中的"Communication is a problem for parents and children of all ages."沟通对所有年龄段的父母和孩子来说都是一个问题。可知,沟通是所有年龄段的父母和子女之间的问题。故选D。
12.细节理解题。根据第二段中的"Your parents probably won't consider (考虑) your ideas if you are shouting at them."如果你对父母大喊大叫,他们可能不会考虑你的想法。故选C。
13.词义猜测题。根据第二段中的"if you are angry. Go someplace to cool off. Make sure you understand why you are unhappy."如果你生气了。找个地方冷静一下。确保你明白自己为什么不开心。可知,当你生气时,你最好去某个地方,想清楚自己为什么不开心,而人只有在平静和放松的时候才能想清楚这些,可推知,划线短语cool off意为"让自己平静放松"。故选B。
14.细节理解题。根据第三段"But they finally came to a compromise."但他们最终达成了妥协。可知,Michael与母亲最终达成了和解。故选A。
15.主旨大意题。根据第一段中的"Here is some advice for you to bridge the generation gap."以下是一些弥合代沟的建议,并通读全文可知,我们了解到有一些弥合代沟的好方法。故选C。
(2025九上·盐亭开学考)Narrator: There once was a beautiful princess whose favorite amusement was a golden ball. One day, the princess tossed the ball too high, and it landed in the well. As the princess cried over her lost treasure, she heard someone ask a question.
Frog: Why are you so sad, beautiful princess
Narrator: The princess looked around and saw only a frog.
Princess: My favorite golden ball fell into the well.
Frog: I can retrieve it for you, but first, you must agree to one condition. You must promise to take me home and be my friend.
Narrator: The princess didn't want to be friends with a frog, but she promised anyway. When the frog brought her the ball, the princess snatched it from him and hurried home!
Frog: What a selfish princess. I'm certain that she has forgotten her promise. I'll just hop over to the castle to remind her.
Narrator: The frog hop-hop-hopped through the grass and knocked on the heavy door of the castle.
Princess: What are you doing here, you bumbling frog
Frog: Dear princess, I am here to remind you of the promise you made.
Narrator: The princess slammed the door in the frog's face with a big BANG.
King: I heard a door slam. What's happening If you made a promise, you must honor it.
Narrator: The princess was angry but obeyed her father. So, the king, the princess, and the frog enjoyed dinner together. It was mutton stew, the cook's specialty.
Frog: I was hungry, but now I'm full. Thank you for dinner. Kindly show me to my bed now.
Narrator: The princess did as she was asked, but the frog looked sad!
Frog: You have welcomed me into your home, but I can tell that you don't want to be my friend.
Narrator: The princess's face went red, for what the frog said was true. She bent down to kiss the frog, but ended up kissing a prince.
Frog: I am a prince who was turned into a frog, and your kiss turned me back. Thank you, dear friend!
Narrator: The prince and princess were wonderful friends from that day on and lived happily ever after.
16.The reading material above is ________.
A.a poem B.a play
C.an interview D.a questionnaire
17.What's the meaning of the underlined word "retrieve"
A.bring back B.take away C.break down D.put away
18.Why did he frog hop over to the castle
A.To ask the king for help.
B.To visit his friends in the castle.
C.To give the ball to the princess.
D.To remind the princess of her promise.
19.What is the right order of what the princess did in the story
① She went back to the castle.
② She bent down to kiss the frog.
③ She got help from the frog and made a promise.
④ She obeyed her father and ate the meal with the guest.
A.②④③① B.③①④② C.③④①② D.④③②①
20.What can we learn from the story
A.It is often difficult to keep a friendship.
B.We shouldn't be afraid of making friends.
C.Once you make a promise, you must keep it.
D.We should ask for help when we are in trouble.
【答案】16.B
17.A
18.D
19.B
20.C
【知识点】其他语篇类型;戏剧作品赏析与文化价值;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一则话剧,改编自经典童话《青蛙王子》,分别有旁白、公主和青蛙的台词。讲述了一位自私的公主在丢失金球后,为取回球而承诺与青蛙做朋友,却又反悔。在国王的要求下,她不得不履行诺言,最终通过一个吻破解了魔法,使青蛙变回王子。故事强调了 信守承诺 的重要性,并传递了 真诚与善意 能够化解隔阂、带来美好结局的寓意。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一段话剧,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
16.推理判断题。根据文中对话内容可知,是一则话剧,故选B。
17.词义猜测题。根据"My favorite golden ball fell into the well."我最喜欢的金球掉进了井里;以及"I can retrieve it for you, but first, you must agree to one condition."我可以帮你取回它,但首先,你必须同意一个条件。可知,公主的球掉进了井里,青蛙说可以帮公主找回来,此处retrieve的意思是"拿回来",故选A。
18.细节理解题。根据"I'm certain that she has forgotten her promise. I'll just hop over to the castle to remind her."我肯定她忘了她的诺言。我就跳到城堡去提醒她;以及"The frog hop-hop-hopped through the grass and knocked on the heavy door of the castle."青蛙跳过草地,敲了敲城堡沉重的门。可知,青蛙跳到城堡去提醒公主她的诺言。故选D。
19.细节理解题。根据"You must promise to take me home and be my friend."你必须答应带我回家,做我的朋友;"When the frog brought her the ball, the princess snatched it from him and hurried home!"当青蛙把球带给公主时,公主从青蛙手中夺过球,匆匆赶回家!;"The princess was angry but obeyed her father. So, the king, the princess, and the frog enjoyed dinner together."公主很生气,但还是服从了她的父亲。于是,国王、公主和青蛙一起吃了晚饭;以及"She bent down to kiss the frog"她弯下腰吻青蛙。可知,正确的顺序是③①④②,故选B。
20.推理判断题。通过青蛙和公主的故事,我们应该明白:你一旦许下诺言,就必须遵守。故选C。
(2025九上·盐亭开学考)My parents took me to Japan when I was little. I lived there for five years. 21. I came back, my Japanese was very good. "Can I do something useful with my Japanese " I asked myself. Then, one day last spring, I got a good opportunity (机会). Everyone was afraid of SARS, so I stayed at home with 22. to do. My father brought me a Japanese book. "Why don't you translate it into Chinese It will be better than 23. computer games all day." I promised to do 2,000 words each day. But 24. I found it was hard to keep the promise. One day in May, the weather was beautiful. But I couldn't go out. Those 2,000 words were still 25. me. After translating only three pages, I already lost interest in the book. I looked at it for a long time. But I couldn't make myself turn the pages. How I 26. I could just go outside and play football with my friends! I counted the words again and again. I just wanted to give up. I felt as if two people were fighting 27. my mind. One said, "Don't give up! Keep working hard and you'll do well!" But then the other one said, "Go and play! It will be more 28. than translating. Do your work tomorrow." I stood up and would 29. the computer. But then I remembered 30. my parents had told me, "Whatever you do, don't stop halfway." So I sat down and went on with it.
21.A.Because B.Until C.Since D.When
22.A.nothing B.something C.everything D.anything
23.A.be played B.playing C.played D.plays
24.A.just then B.right now C.soon D.suddenly
25.A.talking to B.looking at C.smiling at D.waiting for
26.A.thought B.felt C.wished D.decided
27.A.in B.with C.about D.for
28.A.fun B.important C.useful D.dangerous
29.A.turn on B.turn off C.open D.close
30.A.how B.where C.which D.what
【答案】21.D;22.A;23.B;24.C;25.D;26.C;27.A;28.A;29.B;30.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】短文大意:本文讲述了作者因小时候在日本生活过,因此日语好,非典期间在家翻译日语书,但在翻译的过程中发现很难坚持自己承诺的每天2000字,想放弃,最终因想起父母"无论做什么,不能半途而废"的话坚持了下去。
【点评】考查故事类阅读。通读全文,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一解答,注意要考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍,并逐一验证。
21.句意:当我回来时,我的日语非常好。Because因为;Until直到……为止;Since自从;When当……时候。根据 My parents took me to Japan when I was little. I lived there for five years. (我小时候父母带我去了日本。我在那里住了五年。)可知这里表示当作者从日本回来时,when引导时间状语从句,符合语境。故答案为D。
22.句意:每个人都害怕非典,所以我待在家里无事可做。nothing没有什么;something某事;everything一切;anything任何事。根据 Everyone was afraid of SARS ,so I stayed at home…to do( 每个人都害怕非典,所以我待在家里 ……做),结合非典时的情况可知,这里表示作者待在家里作者没什么事做。nothing符合语境,故答案为A。
23.句意:这会比整天玩电脑游戏好。be played被玩,被动语态;playing玩,动名词,现在分词;played玩,过去式和过去分词;plays玩,第三人称单数形式。根据 My father brought me a Japanese book. "Why don't you translate it into Chinese It will be better than..."(我父亲给我带来了一本日语书。"你为什么不把它翻译成中文?"它比……好)可知这里是翻译书和玩电脑游戏作比较,than是介词,后接动名词。故答案为B。
24.句意:但很快我发现很难遵守这个承诺。just then就在那时;right now立刻;soon很快;suddenly突然。根据I promised to do 2,000 words each day.(我承诺每天翻译2000字。)可知,作者做出承诺,但是很快发现难以遵守这个承诺。soon符合语境,故答案为C。
25.句意:那2000个单词还在等着我。talking to和……交谈;looking at看;smiling at对……微笑;waiting for等待。根据 I promised to do 2,000 words each day. ( 我承诺每天翻译2000字。 )和Those 2,000 words were still...me.( 那2000个单词还在……我。 )可知作者的承诺每天翻译2000字,所以这里表示还有2000个词等着翻译。故答案为D。
26.句意:我多么希望我能出去和朋友们踢足球啊!thought认为;felt感觉;wished希望;decided决定。根据 I counted the words again and again. I just wanted to give up. (我一遍又一遍地数着字数。我只想放弃。)可知这里表示作者希望能够出去踢球,所以一遍一遍地数字数是否完成。故答案为C。
27.句意:我觉得好像有两个人在我脑海里打架。in在……里面;with和;about关于;for为了。根据下文 "Don't give up! Keep working hard and you'll do well!" But then the other one said, "Go and play! It will be more8 than translating. Do your work tomorrow." ("不要放弃!"继续努力,你会做得很好的!"但另一只说:"去玩吧!这将不仅仅是翻译。明天再做你的工作。")可知是作者脑海里的两种想法,in one's mind,在某人脑海里,固定用法,介词in符合题意,故答案为A。
28.句意:这会比翻译更有趣。fun有趣的;important重要的;useful有用的;dangerous危险的。根据 "Go and play! ("去玩吧!")可知这里指玩(踢球)比翻译更加有趣。fun符合语境,故答案为A。
29.句意:我站起来,准备关掉电脑。turn on打开,常用于电器等需要通电运行的设备;turn off关掉,用于电器等需要通电运行的设备;open打开,常用于门窗、书本、盒子 等无需通电的物体;close关闭,用于门窗、书本、盒子 等无需通电的物体。根据 I stood up and would9 the computer. (我站起来,……电脑。)可知这里表示作者站起来准备出去玩,所以准备关掉电脑。故答案为B。
30.句意:但后来我想起了父母告诉我的话。how怎样;where哪里;which哪一个;what什么。根据句子结构,可知这里缺少宾语从句的连接词,空后为my parents had told me可知空白处是作told的宾语,指父母告诉我的话,what引导宾语从句,故答案为D。
(2025九上·盐亭开学考) I have been a reader since I could remember. My mother was the first person who 31. me to books. She brought home a different 32. for me every week.
I love all kinds of books, even books with 33. or no words. I could pick up a picture book and spend hours 34. it. I love reading, so I often go to the 35. to buy books with my mom.
I think reading is magical. It is enjoyable 36. relaxing. If you sit down with a good book to read, you will 37. into a different world for a few hours. You will experience different feelings and stories. It just 38. what you are reading.
Some people say they are too 39. to read a book. I don't 40. . You always have time to do your favorite things, right Now turn off the TV, open a book and enjoy it.
31.A.introduced B.taught C.lent D.raised
32.A.video B.record C.book D.toy
33.A.few B.bit C.little D.much
34.A.at B.with C.in D.on
35.A.library B.bookstore C.park D.gym
36.A.so B.for C.and D.but
37.A.push B.make C.turn D.go
38.A.belongs to B.depends on C.takes in D.works out
39.A.tired B.busy C.young D.old
40.A.care B.know C.hope D.agree
【答案】31.A;32.C;33.A;34.D;35.B;36.C;37.D;38.B;39.B;40.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者从小在母亲引导下爱上阅读,认为读书是一种迷人而愉悦的体验,能带人进入不同的世界。针对"太忙没空读书"的说法,作者提出反驳,鼓励人们关掉电视、抽出时间享受阅读的乐趣。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,介词,连词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
31.句意:我母亲是第一个让我接触书籍的人。A:introduced"介绍";B:taught"教授";C:lent "借出";D:raised"抚养"。根据语境。此处指母亲引导作者接触书籍。introduce sb. to sth.固定短语,"向某人介绍某事"。故选A。
32.句意:她每周给我带回家一本不同的书。A:video"视频";B:record"唱片";C:book "书";D:toy" 玩具 "。根据上文" My mother was the first person who 1 me to books. "我母亲是第一个让我接触书籍的人。可推知,作者的妈妈给他带的是书。故选C。
33.句意:我爱各种各样的书,甚至是很少或没有文字的书。A:few"很少,几乎没有",修饰可数名词的复数形式;B:bit"一点",常与a连用;C:little"很少,几乎没有",修饰不可数名词;D:much "许多"。修饰不可数名词。根据空后" no words"可知,此处表示"少",且空处用于修饰复数名词words,故选A。
34.句意:我可以拿起一本图画书看上几个小时。A:at"在";B:with"用";C:in"在……里面";D:on" 在……上面 "。此处表示花几个小时在图画书上。spend time on sth.固定短语,"把时间花在某事上"。故选D。
35.句意:我喜欢读书,所以我经常和妈妈去书店买书。A:library"图书馆";B:bookstore"书店";C:park"公园";D:gym"健身房"。根据空后"buy books"可推知,作者和妈妈去的是书店。故选B。
36.句意:这是令人愉快和放松的。A:so"因此";B:for"为了,因为";C:and"和";D:but "但是 "。enjoyable和relaxing是并列关系,所以应用连词and连接。故选C。
37.句意:如果你坐下来读一本好书,你会进入一个不同的世界几个小时。A:push"推";B:make "制作";C:turn"转动";D:go"去"根据语境,此处表示"进入一个不同的世界",比喻沉浸到书中世界。go into a different world"进入一个不同的世界"。故选D。
38.句意:这取决于你在读什么。A:belongs to"属于";B:depends on"取决于";C:takes in"吸收";D:works out"解决"。根据上文"You will experience different feelings and stories."你会体验到不同的感受和故事。可知,你会经历什么取决于你在阅读什么书籍。故选B。
39.句意:有些人说他们太忙了,没时间看书。A:tired"疲惫的";B:busy"忙的";C:young"年轻的";D:old"老的"。根据下文"You always have time to do your favorite things"你总是有时间做你最喜欢的事情。可知,作者认为人总有时间做自己喜欢的事,可推知,此处表示有些人以忙碌为由,推脱读书。故选B。
40.句意:我不同意。A:care"在意";B:know"知道";C:hope"希望";D:agree" 同意"。根据上文" Some people say they are too 9 to read a book. "有些人说他们太忙了,没时间看书。可知,这是他人的观点,而作者不同意这种观点。故选D。
(2025九上·盐亭开学考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
It was the fifth day of our Italian journey. We arrived at our hotel earlier than usual. There are lots of 41. (Germany) like us in it. Dad offered to take us to the ancient city of Pompeii. I didn't really want to go 42. I had no interest in old cities.
We traveled there by train. On the way, Dad told us something about 43. history. Many years ago, Pompeii was a large city near a volcano (火山). The volcano broke out and 44. (complete) covered the city in ash (灰). About twenty thousand people were killed. But the buildings remained there. And now, 2,000 years later, people around the world come here 45. (see) how people lived all those years ago.
I had thought it was boring to visit the 2,000-year-old 46. (house), but I was wrong. They were very interesting! Most of their rooms 47. (have) fine paintings all over the walls. I was also amazed 48. the bathrooms. I'd love a big bathroom in our house— 49. (our) is so small!
Dad usually makes bad plans but this time he gets it right, finally. What a surprise! I got really interested in Pompeii. In fact, I 50. (get) lots of ideas for our house when we get home!
【答案】41.Germans;42.because;43.the;44.completely;45.to see;46.houses;47.had;48.at/by;49.ours;50.have got/have gotten
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者起初对参观古城庞贝不感兴趣,但在父亲讲解火山爆发的历史并亲眼看到保存完好的建筑、壁画和浴室后,改变了看法,深感震撼,甚至从中获得了装修自家房子的灵感。这次经历让作者意识到古老城市也可以充满趣味。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及名词,状语从句,冠词,副词,非谓语动词,时态,介词,代词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
41.句意:酒店里有很多像我们一样的德国人。 Germany "德国",名词。根据lots of可知,此处需要使用名词复数形式,结合句意此处应用"德国人"German,其复数形式是Germans,故填Germans。
42.句意:我其实不想去,因为我对古老的城市不感兴趣。"I didn't really want to go"和"I had no interest in old cities"之间为因果关系,前果后因,因此此处应用because引导原因状语从句。故填because。
43.句意:在路上,爸爸给我们讲了一些历史。此处表示特指,应用定冠词the,指前文提到的古城的历史。故填the。
44.句意:火山爆发,整个城市被火山灰完全覆盖。 complete "完全的,完整的",形容词,此处修饰 动词covered可知,应用其副词completely"完全地"。作状语,故填completely。
45.句意:现在,2000年过去了,世界各地的人们来到这里,看看那些年前人们是如何生活的。 see "看见",动词。根据"people around the world come here...(see) how people lived all those years ago."可知,此处使用动词不定式作目的状语,表示"人们来到这里是为了看看那些年前人们是如何生活的"。故填to see。
46.句意:我原以为参观这些有2000年历史的房子会很无聊,但我错了。 house "房子",名词。此处需要使用名词复数形式表示泛指,作宾语,故填houses。
47.句意:他们的大多数房间的墙上都有精美的画。have"有",是谓语动词,时态为一般过去时,谓语动词使用过去式,故填had。
48.句意:浴室也让我感到惊讶。be amazed at/by固定短语,"对……感到惊讶",故填at/by。
49.句意:我想在我们家里有一个大浴室——我们家的浴室太小了! our "我们的",形容词性物主代词。此处应用名词性物主代词来指代"我们家的浴室",故填ours。
50.句意:事实上,等我们回家的时候,我对我们家的房子有很多想法! get "得到,获得",此处是谓语动词,结合语境,需用现在完成时"have got/gotten"强调过去发生的动作(在旅行参观庞贝古城这个过去的经历)对现在造成的影响或产生的结果,故填have got/have gotten。
(2025九上·盐亭开学考)阅读短文,回答问题。
Social distancing during the outbreak of COVID-19 (新冠肺炎) helps save lives. It's surprising to find that social distancing can also make environment better.
Delhi, one of the most polluted cities in the world, went into a strict lockdown (居家隔离) on the 24th March, 2020. A study team looked at the PM2.5 particle concentration (浓度) in the air at the US embassy (大使馆) in Delhi before and after the lockdown. They found the PM2.5 particle concentration dropped by 46%.
The new study also looked at solar power (太阳能) in Delhi. It has found that the reduction (减少) in air pollution has allowed a lot more sunlight to get through to solar panels in the city.
Overall, the amount of sunlight reaching solar panels in Delhi increased by around 8% in late March 2020, and 6% in April 2020 compared to similar dates in earlier years.
51.In the passage, which city has a serious pollution problem
52.What helps bring more sunlight
53.When did the city go into a strict lockdown
54.What did the team look at first
55.How much did sunlight reaching solar panels increase in April 2020
【答案】51.Delhi.
52.The reduction in air pollution.
53.On the 24th March, 2020.
54.The PM2.5 particle concentration in the air.
55.6%.
【知识点】说明文;社区生活;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇说明文,通过印度德里在新冠封锁期间的数据,说明社交隔离措施不仅有助于防疫,还意外改善了环境:空气污染物PM2.5浓度显著下降,空气质量提升使到达太阳能板的阳光量增加,从而提高了太阳能发电效率。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇科研类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
51.细节理解题。根据第二段中的"Delhi, one of the most polluted cities in the world, went into a strict lockdown (居家隔离) on the 24th March, 2020. "Delhi是世界上污染最严重的城市之一,于2020年3月24日实施了严格的封锁。可知,Delhi是有严重污染问题的城市。故答案为:Delhi。
52.细节理解题。根据第三段中的"It has found that the reduction (减少) in air pollution has allowed a lot more sunlight to get through to solar panels in the city"研究发现,空气污染的减少使更多的阳光能够穿透城市的太阳能电池板。可知,空气污染的减少有助于带来更多阳光。故答案为:The reduction in air pollution。
53.细节理解题。根据第二段中的"Delhi, one of the most polluted cities in the world, went into a strict lockdown (居家隔离) on the 24th March, 2020"Delhi是世界上污染最严重的城市之一,于2020年3月24日实施了严格的封锁。可知,这座城市在2020年3月24日开始严格的居家隔离。故答案为:On the 24th March, 2020。
54.细节理解题。根据第二段中的"A study team looked at the PM2.5 particle concentration (浓度) in the air at the US embassy (大使馆) in Delhi before and after the lockdown"一个研究小组研究了封锁前后美国驻德里大使馆空气中的PM2.5颗粒物浓度。可知,研究团队首先观察了空气中PM2.5颗粒的浓度。故答案为:The PM2.5 particle concentration in the air。
55.细节理解题。根据最后一段"Overall, the amount of sunlight reaching solar panels in Delhi increased by around 8% in late March 2020, and 6% in April 2020 compared to similar dates in earlier years."总体而言,与前几年的类似日期相比,2020年3月下旬到达德里太阳能电池板的阳光量增加了约8%,2020年4月增加了6%。可知,2020年4月到达太阳能板的阳光量增加了6%。故答案为6%。
56.(2025九上·盐亭开学考)根据下面的提示写一篇英语短文,要求不少于80词。
提示:假如你是Tom,你的朋友John病了,他经常头疼,还总是流鼻血。请你写一封电子邮件表示慰问并告诉他做以下事情:
(1) take more exercise
(2) put his head down
(3) eat more fruit and vegetables
(4) get enough sleep
(5) keep happy
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
Dear John,
I am sorry to hear that you are ill. You often have a headache and always have a nosebleed. I think you are too tired. I'd like to give you some advice.
You should take more exercise and eat more fruit and vegetables. If your nose bleeds, you can put your head down. I think you should also get enough sleep. Don't stay up late. And it's very important to keep happy every day.
If you do the things above, you will feel better soon.
Yours,
Tom
【知识点】应用文写作;提纲作文;身体健康;书信、电子邮件
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以 Tom 写一封电子邮件,主题是慰问生病的朋友John,并针对他经常头疼、流鼻血的情况给出建议。内容要求慰问部分要表达出对John生病的关心和担忧,让John感受到朋友的温暖和关怀。明确给出五条建议,分别是"take more exercise(多进行锻炼)""put his head down(把头低下)""eat more fruit and vegetables(多吃水果和蔬菜)""get enough sleep(保证充足的睡眠)""keep happy(保持心情愉快)"。需要对每条建议进行适当阐述,说明其对John病情恢复的作用,写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
【点评】该文条理分明,先总体表明要给建议,然后分别从锻炼、饮食、应对流鼻血、睡眠、保持心情等方面给出具体做法,最后说明按建议做会有好的效果,层次比较清晰,易于理解。表述较为简洁直接,没有过多复杂的句式和词汇,使用的都是常见、易懂的英语表达,如"take more exercise""eat more fruit and vegetables""put your head down"等,对于英语水平一般的人来说也能轻松理解。
1 / 1四川省绵阳市盐亭县六校联考2025-2026学年九年级上学期开学英语试题
(2025九上·盐亭开学考)Is there something in your community that could be changed Is there a person in your neighborhood who could offer help If you're hoping for someone to make a difference, that someone could be you!
Volunteering your time is a great way to make a difference in your community. And you'll feel good about doing something that helps people or improves the places around you.
This past summer, my friends and I noticed how messy our neighborhood park was. We wanted it to be different. We worked without parents and teachers to clean up the park. We had a great time making the park even better than before, and now the whole neighborhood is able to share and enjoy it again.
Maybe cleaning up a park isn't your choice, though. No problem! You can turn anything that matters to you into a volunteer project. Do you like playing chess, reading, or spending time with your pet You can volunteer to do what you love to do. For example, you could help at an old people's home, simply by talking or playing games with them to make their days better. If you're great at math or English, you could volunteer to be a homework helper at your school. You're always needed to walk dogs or play with cats. Or you can collect things for hopeless people, such as soap and toothbrushes.
You see, there is something for everyone. Whatever you do as a volunteer, your time will be enjoyed and that always feels good. Kids everywhere are making a difference by volunteering. You can, too!
1.Who is the passage mainly written for
A.Kids. B.Parents. C.Teachers. D.Neighbors.
2.Helping people or improving the places around you will make you feel ________.
A.sad B.angry C.good D.bad
3.Last summer the writer volunteered to ________.
A.walk dogs B.teach pupils math
C.talk with the old D.clean up the park
4.What is the main idea of Paragraph 4
A.Collecting things has a lot of fun.
B.Cleaning up a park isn't your choice.
C.The old people always need help.
D.Anything can become a volunteer job.
5.We can infer (推断) that the writer is full of ________ when writing this passage.
A.thanks B.hope C.surprise D.worries
(2025九上·盐亭开学考)A few months ago, a friend of mine saw the housework chart (图表) in our home for the first time and talked with one of our girls.
"I think you are all great helpers for your mom."
"Yeah, Mom and Dad have so many kids, so they don't have to do anything."
That's right, my children. You now know your place in the family. Snacks and TV, here I come! I don't need to clean a thing in my house. Most of this is because I have older kids now.
We put our chores into two groups: everyday chores and paid chores. Here are everyday chores in our home: clear the table and chairs, do the dishes and sweep the floor after each meal and take out the rubbish. We also pay our kids to do chores. These chores are usually our weekly cleaning tasks, such as washing the car and cleaning the living room.
We don't usually give them lots of instructions (指示) before they do the chores. They can find out how things work themselves. As they have more experience, we ask them to do better. And we're glad they can look after themselves.
6.What does the writer mean by "Snacks and TV, here I come"?
A.She never eats snacks and watches TV.
B.She has time to enjoy herself at home.
C.She will share snacks and TV with her kids.
D.She only loves eating snacks and watching TV.
7.What does the writer's friend think of her kids
A.Busy. B.Funny. C.Helpful. D.Lazy.
8.How often do the kids do housework
A.Every day. B.Once a week. C.Every weekend. D.Once a month.
9.The kids may get money when they ________.
A.do the dishes B.clean the living room
C.take out the rubbish D.sweep the floor
10.What do we know about the writer
A.She is unfair to some of her kids.
B.She loves doing chores with her kids.
C.She wants her kids to be independent.
D.She doesn't care about her kids.
(2025九上·盐亭开学考)Some people think only school children do not agree with their parents. However, it is not munication is a problem for parents and children of all ages. Here is some advice for you to bridge the generation gap.
Don't argue with your parents. Your parents probably won't consider (考虑) your ideas if you are shouting at them. And you can't express yourself well if you are angry. Go someplace to cool off. Make sure you understand why you are unhappy. If you don't think you can speak to them at the moment, try writing a letter.
Try to reach a compromise (和解). Perhaps you and your parents disagree on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael's mother didn't agree with him about buying a motorcycle. They argued over it. But they finally came to a compromise. Michael bought the motorcycle, but he only drove it on certain days.
Of course, your parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important to show love and respect (尊敬) for them. Showing respect will keep your relationship strong.
Talk about your opinions. Tell your parents what you care about and why. Understanding your opinions might help them see your purposes (目的) in life.
11.The passage tells us ________ have a communication problem.
A.parents and other people B.school kids and their parents
C.teachers and their students D.parents and children of all ages
12.Your parents probably won't consider your ideas if you _______.
A.don't get to them often B.write a letter to them
C.don't speak to them politely D.express yourself well
13.The underlined phrase "cool off" in the passage means "________".
A.to make yourself happy B.to get yourself quiet and relaxed
C.to have a good rest D.to hide yourself quickly
14.Which of the following is TRUE according to this passage
A.Michael and his mother finally came to a compromise.
B.You can keep your disagreement and argue with your parents.
C.Michael's mother agreed with him about buying a motorcycle at first.
D.Michael didn't buy the motorcycle at last.
15.From the passage we learn that ________.
A.parents and children should not have the generation gap
B.parents should show love and respect for their children
C.there are some good ways to bridge the generation gap
D.there are so many serious problems in families today
(2025九上·盐亭开学考)Narrator: There once was a beautiful princess whose favorite amusement was a golden ball. One day, the princess tossed the ball too high, and it landed in the well. As the princess cried over her lost treasure, she heard someone ask a question.
Frog: Why are you so sad, beautiful princess
Narrator: The princess looked around and saw only a frog.
Princess: My favorite golden ball fell into the well.
Frog: I can retrieve it for you, but first, you must agree to one condition. You must promise to take me home and be my friend.
Narrator: The princess didn't want to be friends with a frog, but she promised anyway. When the frog brought her the ball, the princess snatched it from him and hurried home!
Frog: What a selfish princess. I'm certain that she has forgotten her promise. I'll just hop over to the castle to remind her.
Narrator: The frog hop-hop-hopped through the grass and knocked on the heavy door of the castle.
Princess: What are you doing here, you bumbling frog
Frog: Dear princess, I am here to remind you of the promise you made.
Narrator: The princess slammed the door in the frog's face with a big BANG.
King: I heard a door slam. What's happening If you made a promise, you must honor it.
Narrator: The princess was angry but obeyed her father. So, the king, the princess, and the frog enjoyed dinner together. It was mutton stew, the cook's specialty.
Frog: I was hungry, but now I'm full. Thank you for dinner. Kindly show me to my bed now.
Narrator: The princess did as she was asked, but the frog looked sad!
Frog: You have welcomed me into your home, but I can tell that you don't want to be my friend.
Narrator: The princess's face went red, for what the frog said was true. She bent down to kiss the frog, but ended up kissing a prince.
Frog: I am a prince who was turned into a frog, and your kiss turned me back. Thank you, dear friend!
Narrator: The prince and princess were wonderful friends from that day on and lived happily ever after.
16.The reading material above is ________.
A.a poem B.a play
C.an interview D.a questionnaire
17.What's the meaning of the underlined word "retrieve"
A.bring back B.take away C.break down D.put away
18.Why did he frog hop over to the castle
A.To ask the king for help.
B.To visit his friends in the castle.
C.To give the ball to the princess.
D.To remind the princess of her promise.
19.What is the right order of what the princess did in the story
① She went back to the castle.
② She bent down to kiss the frog.
③ She got help from the frog and made a promise.
④ She obeyed her father and ate the meal with the guest.
A.②④③① B.③①④② C.③④①② D.④③②①
20.What can we learn from the story
A.It is often difficult to keep a friendship.
B.We shouldn't be afraid of making friends.
C.Once you make a promise, you must keep it.
D.We should ask for help when we are in trouble.
(2025九上·盐亭开学考)My parents took me to Japan when I was little. I lived there for five years. 21. I came back, my Japanese was very good. "Can I do something useful with my Japanese " I asked myself. Then, one day last spring, I got a good opportunity (机会). Everyone was afraid of SARS, so I stayed at home with 22. to do. My father brought me a Japanese book. "Why don't you translate it into Chinese It will be better than 23. computer games all day." I promised to do 2,000 words each day. But 24. I found it was hard to keep the promise. One day in May, the weather was beautiful. But I couldn't go out. Those 2,000 words were still 25. me. After translating only three pages, I already lost interest in the book. I looked at it for a long time. But I couldn't make myself turn the pages. How I 26. I could just go outside and play football with my friends! I counted the words again and again. I just wanted to give up. I felt as if two people were fighting 27. my mind. One said, "Don't give up! Keep working hard and you'll do well!" But then the other one said, "Go and play! It will be more 28. than translating. Do your work tomorrow." I stood up and would 29. the computer. But then I remembered 30. my parents had told me, "Whatever you do, don't stop halfway." So I sat down and went on with it.
21.A.Because B.Until C.Since D.When
22.A.nothing B.something C.everything D.anything
23.A.be played B.playing C.played D.plays
24.A.just then B.right now C.soon D.suddenly
25.A.talking to B.looking at C.smiling at D.waiting for
26.A.thought B.felt C.wished D.decided
27.A.in B.with C.about D.for
28.A.fun B.important C.useful D.dangerous
29.A.turn on B.turn off C.open D.close
30.A.how B.where C.which D.what
(2025九上·盐亭开学考) I have been a reader since I could remember. My mother was the first person who 31. me to books. She brought home a different 32. for me every week.
I love all kinds of books, even books with 33. or no words. I could pick up a picture book and spend hours 34. it. I love reading, so I often go to the 35. to buy books with my mom.
I think reading is magical. It is enjoyable 36. relaxing. If you sit down with a good book to read, you will 37. into a different world for a few hours. You will experience different feelings and stories. It just 38. what you are reading.
Some people say they are too 39. to read a book. I don't 40. . You always have time to do your favorite things, right Now turn off the TV, open a book and enjoy it.
31.A.introduced B.taught C.lent D.raised
32.A.video B.record C.book D.toy
33.A.few B.bit C.little D.much
34.A.at B.with C.in D.on
35.A.library B.bookstore C.park D.gym
36.A.so B.for C.and D.but
37.A.push B.make C.turn D.go
38.A.belongs to B.depends on C.takes in D.works out
39.A.tired B.busy C.young D.old
40.A.care B.know C.hope D.agree
(2025九上·盐亭开学考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
It was the fifth day of our Italian journey. We arrived at our hotel earlier than usual. There are lots of 41. (Germany) like us in it. Dad offered to take us to the ancient city of Pompeii. I didn't really want to go 42. I had no interest in old cities.
We traveled there by train. On the way, Dad told us something about 43. history. Many years ago, Pompeii was a large city near a volcano (火山). The volcano broke out and 44. (complete) covered the city in ash (灰). About twenty thousand people were killed. But the buildings remained there. And now, 2,000 years later, people around the world come here 45. (see) how people lived all those years ago.
I had thought it was boring to visit the 2,000-year-old 46. (house), but I was wrong. They were very interesting! Most of their rooms 47. (have) fine paintings all over the walls. I was also amazed 48. the bathrooms. I'd love a big bathroom in our house— 49. (our) is so small!
Dad usually makes bad plans but this time he gets it right, finally. What a surprise! I got really interested in Pompeii. In fact, I 50. (get) lots of ideas for our house when we get home!
(2025九上·盐亭开学考)阅读短文,回答问题。
Social distancing during the outbreak of COVID-19 (新冠肺炎) helps save lives. It's surprising to find that social distancing can also make environment better.
Delhi, one of the most polluted cities in the world, went into a strict lockdown (居家隔离) on the 24th March, 2020. A study team looked at the PM2.5 particle concentration (浓度) in the air at the US embassy (大使馆) in Delhi before and after the lockdown. They found the PM2.5 particle concentration dropped by 46%.
The new study also looked at solar power (太阳能) in Delhi. It has found that the reduction (减少) in air pollution has allowed a lot more sunlight to get through to solar panels in the city.
Overall, the amount of sunlight reaching solar panels in Delhi increased by around 8% in late March 2020, and 6% in April 2020 compared to similar dates in earlier years.
51.In the passage, which city has a serious pollution problem
52.What helps bring more sunlight
53.When did the city go into a strict lockdown
54.What did the team look at first
55.How much did sunlight reaching solar panels increase in April 2020
56.(2025九上·盐亭开学考)根据下面的提示写一篇英语短文,要求不少于80词。
提示:假如你是Tom,你的朋友John病了,他经常头疼,还总是流鼻血。请你写一封电子邮件表示慰问并告诉他做以下事情:
(1) take more exercise
(2) put his head down
(3) eat more fruit and vegetables
(4) get enough sleep
(5) keep happy
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.A
2.C
3.D
4.D
5.B
【知识点】教育类;说明文;细节理解;推理判断;段落大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,鼓励读者(尤其是青少年)主动成为改变社区的志愿者,指出每个人都可以从身边小事做起,利用自己的兴趣和特长(如陪伴老人、辅导功课、照顾动物等)参与志愿服务,从而帮助他人、改善环境,并在奉献中收获快乐与成就感。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和段落大意三个题型的考查,是一篇教育类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
1.推理判断题。根据第三段中的"We worked without parents and teachers to clean up the park."我们在没有父母和老师的情况下清理公园;第四段中的"If you're great at math or English, you could volunteer to be a homework helper at your school."如果你擅长数学或英语,你可以自愿在学校做家庭作业助手;以及最后一段中的"Kids everywhere are making a difference"各地的孩子都在发挥作用。可推知,本文主要面向孩子。故选A。
2.细节理解题。根据第二段中的"And you'll feel good about doing something that helps people or improves the places around you."做一些能帮助别人或改善周围环境的事情,你会感觉很好。可知,帮助别人或改善你周围的环境会让你感觉良好。故选C。
3.细节理解题。根据第三段中的"We worked without parents and teachers to clean up the park."我们在没有父母和老师的情况下清理公园。可知,作者去年夏天参与了清理公园的志愿活动。故选D。
4.段落大意题。根据第四段中的"You can volunteer to do what you love to do. For example, you could help at an old people's home, simply by talking or playing games with them to make their days better. If you're great at math or English, you could volunteer to be a homework helper at your school. You're always needed to walk dogs or play with cats. Or you can collect things for hopeless people, such as soap and toothbrushes."你可以自愿做你喜欢做的事情。例如,你可以在养老院帮忙,只需和他们聊天或玩游戏,让他们的日子过得更好。如果你擅长数学或英语,你可以自愿在学校做家庭作业助手。你总是需要遛狗或和猫玩。或者你可以为绝望的人收集东西,比如肥皂和牙刷。可知,第四段通过列举多种志愿活动说明任何你喜欢的事都能成为志愿项目,故选D。
5.推理判断题。根据第三段"We worked without parents and teachers to clean up the park."我们在没有父母和老师的情况下清理公园;第四段中的"For example, you could help at an old people's home, simply by talking or playing games with them to make their days better. If you're great at math or English, you could volunteer to be a homework helper at your school. You're always needed to walk dogs or play with cats. Or you can collect things for hopeless people, such as soap and toothbrushes."例如,你可以在老人家帮忙,只需与他们交谈或玩游戏,让他们的日子过得更好。如果你擅长数学或英语,你可以自愿在学校做家庭作业助手。你总是需要遛狗或和猫玩。或者你可以为绝望的人收集东西,比如肥皂和牙刷;以及最后一段中的"Kids everywhere are making a difference by volunteering. You can, too!"世界各地的孩子都在通过志愿服务发挥作用。你也可以!可知,文章包含积极案例和鼓励性语言,可推断,作者充满希望。故选B。
【答案】6.B
7.C
8.A
9.B
10.C
【知识点】记叙文;劳动实践;家庭生活;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本题是一篇记叙文,讲述了作者通过实施家务分工表,成功让孩子们参与家庭劳动的管理方法。家务分为两类:每日必做家务(如清理餐桌、倒垃圾)和有偿家务(如洗车、打扫客厅)。这种方法不仅减轻了父母的负担,还培养了孩子的独立性和责任感,让他们在实践中自主学习并成长。
【点评】本题考点涉及细节理解,句义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
6.句义猜测题。根据第三段"Yeah, Mom and Dad have so many kids, so they don't have to do anything."是的,爸爸妈妈有很多孩子,所以他们什么都不用做;以及第四段中的"I don't need to clean a thing in my house."我不需要打扫房子里的任何东西。可知,因为孩子们承担了家务,她有时间在家享受吃零食、看电视。划线句"Snacks and TV, here I come"是她有时间在家里玩。故选B。
7.细节理解题。根据第二段"I think you are all great helpers for your mom."我觉得你们都是妈妈的好帮手。可知,作者的朋友认为她的孩子们很有帮助。故选C。
8.细节理解题。根据第五段中的"Here are everyday chores in our home: clear the table and chairs, do the dishes and sweep the floor after each meal and take out the rubbish."以下是我们家的日常琐事:清理桌椅,洗碗,每顿饭后扫地,倒垃圾。可知,孩子们每天都要做家务。故选A。
9.细节理解题。根据第五段中的"We also pay our kids to do chores. These chores are usually our weekly cleaning tasks, such as washing the car and cleaning the living room."我们还付钱给孩子做家务。这些家务通常是我们每周的清洁任务,比如洗车和打扫客厅。可知,孩子们打扫客厅时可能会得到钱。故选B。
10.推理判断题。根据最后一段中的"They can find out how things work themselves. As they have more experience, we ask them to do better. And we're glad they can look after themselves."他们可以自己发现事情是如何运作的。随着他们经验的增加,我们要求他们做得更好。我们很高兴他们能照顾好自己。可知,作者希望她的孩子们能独立。故选C。
【答案】11.D
12.C
13.B
14.A
15.C
【知识点】教育类;说明文;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,针对普遍存在的亲子沟通问题(代沟),为子女提供了几条实用的建议:避免争吵、冷静表达;学会妥协、求同存异;即使父母拒绝妥协,也要保持尊重与关爱;主动沟通,说明自己的想法和追求。旨在帮助不同年龄段的子女与父母建立更健康、稳固的关系。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇教育类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
11.细节理解题。根据第一段中的"Communication is a problem for parents and children of all ages."沟通对所有年龄段的父母和孩子来说都是一个问题。可知,沟通是所有年龄段的父母和子女之间的问题。故选D。
12.细节理解题。根据第二段中的"Your parents probably won't consider (考虑) your ideas if you are shouting at them."如果你对父母大喊大叫,他们可能不会考虑你的想法。故选C。
13.词义猜测题。根据第二段中的"if you are angry. Go someplace to cool off. Make sure you understand why you are unhappy."如果你生气了。找个地方冷静一下。确保你明白自己为什么不开心。可知,当你生气时,你最好去某个地方,想清楚自己为什么不开心,而人只有在平静和放松的时候才能想清楚这些,可推知,划线短语cool off意为"让自己平静放松"。故选B。
14.细节理解题。根据第三段"But they finally came to a compromise."但他们最终达成了妥协。可知,Michael与母亲最终达成了和解。故选A。
15.主旨大意题。根据第一段中的"Here is some advice for you to bridge the generation gap."以下是一些弥合代沟的建议,并通读全文可知,我们了解到有一些弥合代沟的好方法。故选C。
【答案】16.B
17.A
18.D
19.B
20.C
【知识点】其他语篇类型;戏剧作品赏析与文化价值;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一则话剧,改编自经典童话《青蛙王子》,分别有旁白、公主和青蛙的台词。讲述了一位自私的公主在丢失金球后,为取回球而承诺与青蛙做朋友,却又反悔。在国王的要求下,她不得不履行诺言,最终通过一个吻破解了魔法,使青蛙变回王子。故事强调了 信守承诺 的重要性,并传递了 真诚与善意 能够化解隔阂、带来美好结局的寓意。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一段话剧,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
16.推理判断题。根据文中对话内容可知,是一则话剧,故选B。
17.词义猜测题。根据"My favorite golden ball fell into the well."我最喜欢的金球掉进了井里;以及"I can retrieve it for you, but first, you must agree to one condition."我可以帮你取回它,但首先,你必须同意一个条件。可知,公主的球掉进了井里,青蛙说可以帮公主找回来,此处retrieve的意思是"拿回来",故选A。
18.细节理解题。根据"I'm certain that she has forgotten her promise. I'll just hop over to the castle to remind her."我肯定她忘了她的诺言。我就跳到城堡去提醒她;以及"The frog hop-hop-hopped through the grass and knocked on the heavy door of the castle."青蛙跳过草地,敲了敲城堡沉重的门。可知,青蛙跳到城堡去提醒公主她的诺言。故选D。
19.细节理解题。根据"You must promise to take me home and be my friend."你必须答应带我回家,做我的朋友;"When the frog brought her the ball, the princess snatched it from him and hurried home!"当青蛙把球带给公主时,公主从青蛙手中夺过球,匆匆赶回家!;"The princess was angry but obeyed her father. So, the king, the princess, and the frog enjoyed dinner together."公主很生气,但还是服从了她的父亲。于是,国王、公主和青蛙一起吃了晚饭;以及"She bent down to kiss the frog"她弯下腰吻青蛙。可知,正确的顺序是③①④②,故选B。
20.推理判断题。通过青蛙和公主的故事,我们应该明白:你一旦许下诺言,就必须遵守。故选C。
【答案】21.D;22.A;23.B;24.C;25.D;26.C;27.A;28.A;29.B;30.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】短文大意:本文讲述了作者因小时候在日本生活过,因此日语好,非典期间在家翻译日语书,但在翻译的过程中发现很难坚持自己承诺的每天2000字,想放弃,最终因想起父母"无论做什么,不能半途而废"的话坚持了下去。
【点评】考查故事类阅读。通读全文,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一解答,注意要考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍,并逐一验证。
21.句意:当我回来时,我的日语非常好。Because因为;Until直到……为止;Since自从;When当……时候。根据 My parents took me to Japan when I was little. I lived there for five years. (我小时候父母带我去了日本。我在那里住了五年。)可知这里表示当作者从日本回来时,when引导时间状语从句,符合语境。故答案为D。
22.句意:每个人都害怕非典,所以我待在家里无事可做。nothing没有什么;something某事;everything一切;anything任何事。根据 Everyone was afraid of SARS ,so I stayed at home…to do( 每个人都害怕非典,所以我待在家里 ……做),结合非典时的情况可知,这里表示作者待在家里作者没什么事做。nothing符合语境,故答案为A。
23.句意:这会比整天玩电脑游戏好。be played被玩,被动语态;playing玩,动名词,现在分词;played玩,过去式和过去分词;plays玩,第三人称单数形式。根据 My father brought me a Japanese book. "Why don't you translate it into Chinese It will be better than..."(我父亲给我带来了一本日语书。"你为什么不把它翻译成中文?"它比……好)可知这里是翻译书和玩电脑游戏作比较,than是介词,后接动名词。故答案为B。
24.句意:但很快我发现很难遵守这个承诺。just then就在那时;right now立刻;soon很快;suddenly突然。根据I promised to do 2,000 words each day.(我承诺每天翻译2000字。)可知,作者做出承诺,但是很快发现难以遵守这个承诺。soon符合语境,故答案为C。
25.句意:那2000个单词还在等着我。talking to和……交谈;looking at看;smiling at对……微笑;waiting for等待。根据 I promised to do 2,000 words each day. ( 我承诺每天翻译2000字。 )和Those 2,000 words were still...me.( 那2000个单词还在……我。 )可知作者的承诺每天翻译2000字,所以这里表示还有2000个词等着翻译。故答案为D。
26.句意:我多么希望我能出去和朋友们踢足球啊!thought认为;felt感觉;wished希望;decided决定。根据 I counted the words again and again. I just wanted to give up. (我一遍又一遍地数着字数。我只想放弃。)可知这里表示作者希望能够出去踢球,所以一遍一遍地数字数是否完成。故答案为C。
27.句意:我觉得好像有两个人在我脑海里打架。in在……里面;with和;about关于;for为了。根据下文 "Don't give up! Keep working hard and you'll do well!" But then the other one said, "Go and play! It will be more8 than translating. Do your work tomorrow." ("不要放弃!"继续努力,你会做得很好的!"但另一只说:"去玩吧!这将不仅仅是翻译。明天再做你的工作。")可知是作者脑海里的两种想法,in one's mind,在某人脑海里,固定用法,介词in符合题意,故答案为A。
28.句意:这会比翻译更有趣。fun有趣的;important重要的;useful有用的;dangerous危险的。根据 "Go and play! ("去玩吧!")可知这里指玩(踢球)比翻译更加有趣。fun符合语境,故答案为A。
29.句意:我站起来,准备关掉电脑。turn on打开,常用于电器等需要通电运行的设备;turn off关掉,用于电器等需要通电运行的设备;open打开,常用于门窗、书本、盒子 等无需通电的物体;close关闭,用于门窗、书本、盒子 等无需通电的物体。根据 I stood up and would9 the computer. (我站起来,……电脑。)可知这里表示作者站起来准备出去玩,所以准备关掉电脑。故答案为B。
30.句意:但后来我想起了父母告诉我的话。how怎样;where哪里;which哪一个;what什么。根据句子结构,可知这里缺少宾语从句的连接词,空后为my parents had told me可知空白处是作told的宾语,指父母告诉我的话,what引导宾语从句,故答案为D。
【答案】31.A;32.C;33.A;34.D;35.B;36.C;37.D;38.B;39.B;40.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者从小在母亲引导下爱上阅读,认为读书是一种迷人而愉悦的体验,能带人进入不同的世界。针对"太忙没空读书"的说法,作者提出反驳,鼓励人们关掉电视、抽出时间享受阅读的乐趣。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,介词,连词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
31.句意:我母亲是第一个让我接触书籍的人。A:introduced"介绍";B:taught"教授";C:lent "借出";D:raised"抚养"。根据语境。此处指母亲引导作者接触书籍。introduce sb. to sth.固定短语,"向某人介绍某事"。故选A。
32.句意:她每周给我带回家一本不同的书。A:video"视频";B:record"唱片";C:book "书";D:toy" 玩具 "。根据上文" My mother was the first person who 1 me to books. "我母亲是第一个让我接触书籍的人。可推知,作者的妈妈给他带的是书。故选C。
33.句意:我爱各种各样的书,甚至是很少或没有文字的书。A:few"很少,几乎没有",修饰可数名词的复数形式;B:bit"一点",常与a连用;C:little"很少,几乎没有",修饰不可数名词;D:much "许多"。修饰不可数名词。根据空后" no words"可知,此处表示"少",且空处用于修饰复数名词words,故选A。
34.句意:我可以拿起一本图画书看上几个小时。A:at"在";B:with"用";C:in"在……里面";D:on" 在……上面 "。此处表示花几个小时在图画书上。spend time on sth.固定短语,"把时间花在某事上"。故选D。
35.句意:我喜欢读书,所以我经常和妈妈去书店买书。A:library"图书馆";B:bookstore"书店";C:park"公园";D:gym"健身房"。根据空后"buy books"可推知,作者和妈妈去的是书店。故选B。
36.句意:这是令人愉快和放松的。A:so"因此";B:for"为了,因为";C:and"和";D:but "但是 "。enjoyable和relaxing是并列关系,所以应用连词and连接。故选C。
37.句意:如果你坐下来读一本好书,你会进入一个不同的世界几个小时。A:push"推";B:make "制作";C:turn"转动";D:go"去"根据语境,此处表示"进入一个不同的世界",比喻沉浸到书中世界。go into a different world"进入一个不同的世界"。故选D。
38.句意:这取决于你在读什么。A:belongs to"属于";B:depends on"取决于";C:takes in"吸收";D:works out"解决"。根据上文"You will experience different feelings and stories."你会体验到不同的感受和故事。可知,你会经历什么取决于你在阅读什么书籍。故选B。
39.句意:有些人说他们太忙了,没时间看书。A:tired"疲惫的";B:busy"忙的";C:young"年轻的";D:old"老的"。根据下文"You always have time to do your favorite things"你总是有时间做你最喜欢的事情。可知,作者认为人总有时间做自己喜欢的事,可推知,此处表示有些人以忙碌为由,推脱读书。故选B。
40.句意:我不同意。A:care"在意";B:know"知道";C:hope"希望";D:agree" 同意"。根据上文" Some people say they are too 9 to read a book. "有些人说他们太忙了,没时间看书。可知,这是他人的观点,而作者不同意这种观点。故选D。
【答案】41.Germans;42.because;43.the;44.completely;45.to see;46.houses;47.had;48.at/by;49.ours;50.have got/have gotten
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者起初对参观古城庞贝不感兴趣,但在父亲讲解火山爆发的历史并亲眼看到保存完好的建筑、壁画和浴室后,改变了看法,深感震撼,甚至从中获得了装修自家房子的灵感。这次经历让作者意识到古老城市也可以充满趣味。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及名词,状语从句,冠词,副词,非谓语动词,时态,介词,代词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
41.句意:酒店里有很多像我们一样的德国人。 Germany "德国",名词。根据lots of可知,此处需要使用名词复数形式,结合句意此处应用"德国人"German,其复数形式是Germans,故填Germans。
42.句意:我其实不想去,因为我对古老的城市不感兴趣。"I didn't really want to go"和"I had no interest in old cities"之间为因果关系,前果后因,因此此处应用because引导原因状语从句。故填because。
43.句意:在路上,爸爸给我们讲了一些历史。此处表示特指,应用定冠词the,指前文提到的古城的历史。故填the。
44.句意:火山爆发,整个城市被火山灰完全覆盖。 complete "完全的,完整的",形容词,此处修饰 动词covered可知,应用其副词completely"完全地"。作状语,故填completely。
45.句意:现在,2000年过去了,世界各地的人们来到这里,看看那些年前人们是如何生活的。 see "看见",动词。根据"people around the world come here...(see) how people lived all those years ago."可知,此处使用动词不定式作目的状语,表示"人们来到这里是为了看看那些年前人们是如何生活的"。故填to see。
46.句意:我原以为参观这些有2000年历史的房子会很无聊,但我错了。 house "房子",名词。此处需要使用名词复数形式表示泛指,作宾语,故填houses。
47.句意:他们的大多数房间的墙上都有精美的画。have"有",是谓语动词,时态为一般过去时,谓语动词使用过去式,故填had。
48.句意:浴室也让我感到惊讶。be amazed at/by固定短语,"对……感到惊讶",故填at/by。
49.句意:我想在我们家里有一个大浴室——我们家的浴室太小了! our "我们的",形容词性物主代词。此处应用名词性物主代词来指代"我们家的浴室",故填ours。
50.句意:事实上,等我们回家的时候,我对我们家的房子有很多想法! get "得到,获得",此处是谓语动词,结合语境,需用现在完成时"have got/gotten"强调过去发生的动作(在旅行参观庞贝古城这个过去的经历)对现在造成的影响或产生的结果,故填have got/have gotten。
【答案】51.Delhi.
52.The reduction in air pollution.
53.On the 24th March, 2020.
54.The PM2.5 particle concentration in the air.
55.6%.
【知识点】说明文;社区生活;细节理解
【解析】【分析】本文是一篇说明文,通过印度德里在新冠封锁期间的数据,说明社交隔离措施不仅有助于防疫,还意外改善了环境:空气污染物PM2.5浓度显著下降,空气质量提升使到达太阳能板的阳光量增加,从而提高了太阳能发电效率。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇科研类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
51.细节理解题。根据第二段中的"Delhi, one of the most polluted cities in the world, went into a strict lockdown (居家隔离) on the 24th March, 2020. "Delhi是世界上污染最严重的城市之一,于2020年3月24日实施了严格的封锁。可知,Delhi是有严重污染问题的城市。故答案为:Delhi。
52.细节理解题。根据第三段中的"It has found that the reduction (减少) in air pollution has allowed a lot more sunlight to get through to solar panels in the city"研究发现,空气污染的减少使更多的阳光能够穿透城市的太阳能电池板。可知,空气污染的减少有助于带来更多阳光。故答案为:The reduction in air pollution。
53.细节理解题。根据第二段中的"Delhi, one of the most polluted cities in the world, went into a strict lockdown (居家隔离) on the 24th March, 2020"Delhi是世界上污染最严重的城市之一,于2020年3月24日实施了严格的封锁。可知,这座城市在2020年3月24日开始严格的居家隔离。故答案为:On the 24th March, 2020。
54.细节理解题。根据第二段中的"A study team looked at the PM2.5 particle concentration (浓度) in the air at the US embassy (大使馆) in Delhi before and after the lockdown"一个研究小组研究了封锁前后美国驻德里大使馆空气中的PM2.5颗粒物浓度。可知,研究团队首先观察了空气中PM2.5颗粒的浓度。故答案为:The PM2.5 particle concentration in the air。
55.细节理解题。根据最后一段"Overall, the amount of sunlight reaching solar panels in Delhi increased by around 8% in late March 2020, and 6% in April 2020 compared to similar dates in earlier years."总体而言,与前几年的类似日期相比,2020年3月下旬到达德里太阳能电池板的阳光量增加了约8%,2020年4月增加了6%。可知,2020年4月到达太阳能板的阳光量增加了6%。故答案为6%。
56.【答案】例文:
Dear John,
I am sorry to hear that you are ill. You often have a headache and always have a nosebleed. I think you are too tired. I'd like to give you some advice.
You should take more exercise and eat more fruit and vegetables. If your nose bleeds, you can put your head down. I think you should also get enough sleep. Don't stay up late. And it's very important to keep happy every day.
If you do the things above, you will feel better soon.
Yours,
Tom
【知识点】应用文写作;提纲作文;身体健康;书信、电子邮件
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以 Tom 写一封电子邮件,主题是慰问生病的朋友John,并针对他经常头疼、流鼻血的情况给出建议。内容要求慰问部分要表达出对John生病的关心和担忧,让John感受到朋友的温暖和关怀。明确给出五条建议,分别是"take more exercise(多进行锻炼)""put his head down(把头低下)""eat more fruit and vegetables(多吃水果和蔬菜)""get enough sleep(保证充足的睡眠)""keep happy(保持心情愉快)"。需要对每条建议进行适当阐述,说明其对John病情恢复的作用,写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。
【点评】该文条理分明,先总体表明要给建议,然后分别从锻炼、饮食、应对流鼻血、睡眠、保持心情等方面给出具体做法,最后说明按建议做会有好的效果,层次比较清晰,易于理解。表述较为简洁直接,没有过多复杂的句式和词汇,使用的都是常见、易懂的英语表达,如"take more exercise""eat more fruit and vegetables""put your head down"等,对于英语水平一般的人来说也能轻松理解。
1 / 1