四川省绵阳市安州区2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题
(2025八上·安州开学考)根据短文内容,判断正误 (正确"T",错误"F")。
Hello, I'm Lin Tao. This is my school. It's a big and beautiful school. There is a big sports field. The gym is next to the sports field. In front of the gym, there are science labs. Behind the gym, there is a library. So we can see the gym is between the science labs and the library. In the library, there are many books. Look! This is our teaching building, and there are 48 classrooms in it. In my class, there are 56 students. On the right of the teaching building, there is a dining hall, and we often have lunch there. Teachers' offices are in front of our teaching building.
1.Lin Tao's school is big and beautiful.
2.There are many people on the sports field now.
3.There are 56 classrooms in the teaching building.
4.Teachers' offices are in front of the library.
5.In the library, there are many books.
(2025八上·安州开学考)A large number of people in the world eat fast food. Whenever you go into a fast food restaurant, you can see lots of people enjoying their meals there. How do you know in which country people like fast food best
The English people are the world's biggest fans of fast food, while the French are the least interested in quick meals, according to a survey (调查) done last year.
The survey of thirteen countries shows 45% of the English people say they can't give up fast food because it's delicious. And 44% of Americans and 37% of Canadians say the same.
The French, proud (自豪的) of their delicious and high-class cuisine, don't like fast food.81% of them think it is unhealthy, followed by 75% of the Japanese.
How about the Chinese How often do you have hamburgers or fried chicken It doesn't matter whether you like Western fast food or Chinese food. The most important thing is to keep a balanced diet.
6.From the survey we know _________ like fast food best.
A.the Chinese B.the French C.the Japanese D.the English
7.According to the survey, some people can't give up fast food because it's _________.
A.cheap B.safe C.delicious D.healthy
8.The survey shows _________ of Americans like fast food.
A.37% B.44% C.75% D.81%
9.The underlined word "cuisine" in the passage means "_________".
A.food B.house C.water D.country
10.The survey is about _________.
A.Western countries B.fast food
C.restaurants in the world D.Chinese food
(2025八上·安州开学考)Each year on Oct.31, children in the UK often go trick-or-treating and ask for candy from other families. However, because of COVID-19, this year's Halloween is different.
The UK government (政府) makes many rules and asks us to celebrate Halloween earlier in the month. To stay safe (安全的), we have to keep social distancing and follow the rule of six. According to this rule, we can't be outside in a group of more than six people.
People come up with new ways to have fun, such as having a treasure hunt (寻宝游戏) at home, watching a scary movie, dressing up your house with spooky (恐怖的) decorations or giving some sweets to your neighbor.
As for me, my parents and I buy lots of sweets and hang up (悬挂) some decorations to get into the festive mood (节日气氛). I also have an online party over video call with my friends. Even with so many rules, it is still a special day!
11.How is this year's Halloween different from before
A.People go trick-or-treating.
B.People ask for candy from other families.
C.People celebrate Halloween earlier in the month.
D.People don't celebrate Halloween at all.
12.The underlined words "social distancing" mean _________ in Chinese.
A.社交距离 B.社交庆祝 C.社会交往 D.社会关系
13.What is the rule of six
A.Social distancing must last (持续) for at least six months.
B.A set of six new rules.
C.Groups of more than six people can't go out.
D.No one can go outside after 6 pm.
14.Which of the following (下列) is a new way to celebrate Halloween
A.Playing games together on a farm.
B.Watching scary movies with neighbors.
C.Decorating your house with spooky things.
D.Buying sweets with your neighbors.
15.What is the last paragraph about
A.What kind of friends the writer has.
B.How to decorate your house with sweets.
C.What it means to feel festive mood.
D.How the writer spends Halloween this year.
(2025八上·安州开学考)Dear Liza,
I will be ten years old on Friday, 22nd July. To celebrate my birthday, I will invite several friends and I hope that all of you will be able to come to the party on that day.
There will be two parts in my party. The first part will be at the swimming pool near our school. Please bring your swimsuit (游泳衣) and a change of clothes. We have planned some pool games. My parents will be at the pool to protect the swimmers. The pool party will be from 2 to 3 p.m.
The second part of the party will be at my house. A bus will take us all from the pool to my house. A singer is coming to my house. He will sing popular songs for us. I am sure you will enjoy them. The home party may last till 5 p.m.Please let me know by Friday, 15th July, whether you will come to my party, so that I will know how much food to prepare.
Love,
Tracy
16.How old will Tracy be
A.Seven. . B.Eight. . C.Nine. . D.Ten.
17.Where will the first part of the party be
A.At Liza's house. . B.At Tracy's house.
C.At the swimming pool. . D.At a cinema.
18.How long will the pool party last
A.For 1 hour. . B.For 2 hours.
C.For 3 hours. . D.For 4 hours.
19.How will they go to Tracy's house from the pool
A.On foot. . B.By bus. . C.By car. . D.By bike.
20.Why does Tracy want to know earlier whether her friends will come
A.Her parents can protect the swimmers.
B.She will know what games to prepare.
C.The singer can prepare the songs.
D.She will know how much food to prepare.
(2025八上·安州开学考)Mike and his family live in California. They love 21. around in the wild and they have done it many times. But on 12th July, something 22. happened. Mike went on a four-hour walk in the wild alone and did not come back home. His 23. got very worried, especially when he didn't take part in Father's Day dinner. 24. they called the police and soon, the policemen, firemen, and other helpers started searching for him.
After twelve 25. , Mike was still lost. This was bad news because the longer someone is missing, the harder it is to find him or her. 26. , something wonderful happened just in time! Mike called out for help in a forest near Highway 10 on the thirteenth day, and some people 27. him! Then the helpers used drones (无人机) to find him and brought him to safety.
The 28. shared the happy news on the Internet, saying, "There is nothing serious with Mike. Thanks to the great teamwork of the helpers from all sides. Now he's with his family, and we believe that their family are the happiest in the world at the moment."
Being alone in the forest is very 29. . This is especially true because Mike didn't bring enough food with him. So how did he keep alive for about two weeks "I never gave up and just ate wild fruit and drank water every day in the forest. It really helped," Mike said.
It was a happy ending. The police thanked all the helpers. They said Mike was 30. and it was the best possible result. Mike's story teaches us how important teamwork and never giving up can be.
21.A.singing B.sleeping C.walking D.eating
22.A.usual B.unusual C.interesting D.happy
23.A.father B.mother C.brother D.family
24.A.So B.But C.When D.Though
25.A.days B.weeks C.months D.years
26.A.Slowly B.Badly C.Luckily D.Easily
27.A.saw B.heard C.drove D.asked
28.A.father B.mother C.police D.family
29.A.interesting B.funny C.happy D.dangerous
30.A.lucky B.friend C.kind D.polite
(2025八上·安州开学考)补全对话
Kate: Tom, what are you doing
Tom: 31.
Kate: Could you come to help me
Tom: Sorry, I can't. 32.
Kate: OK. I can ask Gina for help. Gina, 33.
Gina: 34.
Kate: Could you give me a hand
Gina: Sure. 35.
A. I'm doing my homework.
B. I'm watching TV.
C. I have too much homework to do.
D. Where are you
E. I'm coming.
F. I think I can help you.
G. what are you doing
(2025八上·安州开学考)语法填空
Televisions are like books or films. A child can learn 36. bad things and good things from them. Some programs help children to understand the news, and others show people and places from other 37. (country) or other times in history. Because 38. television, a child does not have to go to the zoo to see animals or to the ocean to see a ship. Boys and girls can see a play, a concert or a game at home.
Television brings many places and events into our homes. Some programs show crimes and other things that are bad for children. What's more, every child 39. (like) watching TV. Some even watch television 40. eight hours or more on Saturday. So parents sometimes help them to find other interesting things 41. . Doing sports such as 42. (play) basketball, football and swimming 43. (be) good for both body and mind. If you are interested in history, you can go to see movies about important historical events. They will help you know 44. (anything) about history. When you are too tired to study, just sit on the sofa alone and enjoy the music to relax 45. (you). It will help you study better.
46.(2025八上·安州开学考)假如你是学校的一名小记者,你对学校"最美志愿者"Abby进行了一次采访。请你根据以下采访记录写一篇稿件,向读者介绍她的情况。
兴趣爱好 (1)喜欢看书 (2)喜欢旅游
感人事迹 (1)为患重病的同学筹集医疗费用 (2)……(自拟一点)
暑假志愿计划 (1)参加慈善活动 (2)……(自拟一点)
要求:(1)词数90左右。短文开头已写好,不计入总词数;
(2)所写内容必须包括表格中的所有的信息,并作适当的发挥;
(3)文中不得出现真实的人名、校名、地名等相关信息。
Abby is presented with the Most Beautiful Volunteer in our school. _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.T
2.F
3.F
4.F
5.T
【知识点】说明文;身边的事物与环境;细节理解
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了学校的情况,包括学校的各种设施及其位置。
【点评】考查身边的事物与环境类阅读。判断正误题首先要理解题意,找到文中与之对应的文段,与之比较,进行合理的推理判断,找到正确答案。
1.根据 I'm Lin Tao. This is my school. It's a big and beautiful school. (我是林涛。这是我的学校。这是一所又大又漂亮的学校。)可知林涛的学校又大又漂亮。故答案为T。
2.根据There is a big sports field. The gym is next to the sports field.(有一个很大的运动场。体育馆在运动场的旁边。)可知,文中只提到运动场的大小和位置,没有提及运动场上有很多学生。故答案为F。
3.根据This is our teaching building, and there are 48 classrooms in it.(这是我们的教学楼,里面有48间教室。)可知教学楼一共有48间教室,不是56间教室。故答案为F。
4.根据Teachers' offices are in front of our teaching building.(教师办公室在我们教学楼的前面。)可知教师办公室在教学楼前面,不是在图书馆前面。故答案为F。
5.根据In the library, there are many books.(图书馆里有很多书。)可知,图书馆里有很多书。故答案为T。
【答案】6.D
7.C
8.B
9.A
10.B
【知识点】说明文;饮食习惯;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了不同国家的人对于快餐的态度的调查。
【点评】考查饮食习惯类阅读。 本篇文章涉及细节理解题、推理判断题和文章大意题三种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。文章大意题是文章的主题思想,标题或目的。解这种题目时,不能只凭文中的只言片语而断章取义,都需要在细读全问的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文中内含的信息。
6.细节理解题。根据The English people are the world's biggest fans of fast food, while the French are the least interested in quick meals, according to a survey(调查) done last year.(去年的一项调查显示,英国人是世界上最爱吃快餐的人,而法国人对快餐最不感兴趣。)可知,英国人最喜欢吃快餐。故答案为D。
7.细节理解题。根据The survey of thirteen countries shows 45% of the English people say they can't give up fast food because it's delicious.(这项对13个国家的调查显示,45%的英国人说他们不能放弃快餐,因为它很美味。)可知有些人不能放弃快餐是因为它很好吃。故答案为C。
8.细节理解题。根据And 44% of Americans and 37% of Canadians say the same.(44%的美国人和37%的加拿大人也这么认为。)可知,44% 的美国人也和英国人一样喜欢吃快餐。故答案为B。
9.词义猜测题。根据The French, proud (自豪的) of their delicious and high-class cuisine, don't like fast food.(法国人以他们的美味和高级……而自豪,他们不喜欢快餐。)可知,法国人不喜欢快餐,法国人以他们美味的高级食物而自豪,所以划线单词"cuisine"指的是"食物",food符合题意。故答案为A。
10.文章大意题。根据A large number of people in the world eat fast food. Whenever you go into a fast food restaurant, you can see lots of people enjoying their meals there.(世界上有很多人吃快餐。无论何时你走进快餐店,你都能看到很多人在那里享受他们的饭菜。)和短文内容可知,本文主要介绍了不同国家的人对于快餐的态度 。也就是是关于快餐的,故答案为B。
【答案】11.C
12.A
13.C
14.C
15.D
【知识点】说明文;世界主要国家节假日与庆祝活动;细节理解;词义猜测;段落大意
【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了由于新冠疫情,英国今年的万圣节庆祝方式与以往不同,政府制定了新的规则,人们也采取了新的庆祝方式。
【点评】考查世界主要国家节假日与庆祝活动类阅读。本篇文章涉及细节理解题、词义猜测题和段落大意题三种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。词义猜测题。要求对文中个别难词、关键词、词组或句子做出解释。解答这类题目时需要对有关的上下文,甚至整篇文章的内容建立准确、立体的理解才能做出正确答案。段落大意题是段落的主题思想,标题或目的。解这种题目时,不能只凭文段中的只言片语而断章取义,都需要在细读全段的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取本段中内含的信息。
11.细节理解题。根据The UK government (政府) makes many rules and asks us to celebrate Halloween earlier in the month.(英国政府制定了许多规定,并要求我们在这个月早些时候庆祝万圣节。)可知今年的万圣节因疫情而不同,政府要求提前庆祝。故答案为C。
12.词义猜测题。根据To stay safe (安全的), we have to keep social distancing and follow the rule of six. ccording to this rule, we can't be outside in a group of more than six people. (为了安全,我们必须保持_______,遵守"六"规则。根据这条规则,我们不能六人以上结伴外出。)可知,此处为疫情期间的安全措施, 不能六人以上结伴外出。 所以这里是表示要保持距离,结合选项,可知 social distancing 的意义为"社交距离"符合语境和常识,故答案为A。
13.细节理解题。根据According to this rule, we can't be outside in a group of more than six people.(根据这条规则,我们不能六人以上结伴外出。)可知六人以上的团体不能外出。故答案为C。
14.细节理解题。根据People come up with new ways to have fun, such as having a treasure hunt (寻宝游戏) at home, watching a scary movie, dressing up your house with spooky (恐怖的) decorations or giving some sweets to your neighbor.(人们想出了许多新的娱乐方式,比如在家里玩寻宝游戏、看恐怖电影、用恐怖的装饰品布置房子或者给邻居送些糖果。)可知,用恐怖装饰布置房子是新庆祝方式之一。故答案为C。
15.段落大意题。根据"As for me, my parents and I buy lots of sweets and hang up (悬挂) some decorations to get into the festive mood (节日气氛). I also have an online party over video call with my friends.(至于我,我和父母会买很多糖果,挂上一些装饰品来营造节日气氛。我还会和朋友们通过视频通话举办线上聚会。)可知最后一段是描述作者今年是怎么过万圣节的。故答案为D。
【答案】16.D
17.C
18.A
19.B
20.D
【知识点】应用文;日常活动;细节理解
【解析】【分析】短文大意:本文是生日聚会的邀请函。主要介绍了本次聚会的活动安排并问丽莎回复是否能来。
【点评】考查日常活动类阅读。阅读理解题中的细节理解题,首先找出问句中的关键词,然后定位到文章具体位置,选出正确选项即可。
16.细节理解题。根据I will be ten years old on Friday,22nd July(到7月22日星期五我就满十岁了。)可知,特雷西快十岁了。故答案为D。
17.细节理解题。根据There will be two parts in my party. The first part will be at the swimming pool near our school. (我的聚会有两部分人。第一部分将在我们学校附近的游泳池举行。)可知,聚会的第一部分的地点可能在游泳池。故答案为C。
18.细节理解题。根据The pool part will be from 2 to 3p.m.(游泳池部分将从下午2点到3点。)可知,聚会的第一部分的时间从下午两点到三点,也就是游泳池的部分将持续一个小时。故答案为A。
19.细节理解题。根据A bus will take us all from the pool to my house(一辆公共汽车将把我们从游泳池送到我家。)可知他们将乘汽车从泳池去特雷西的家。故答案为B。
20.细节理解题。根据Please let me know by Friday, 15th July, whether you will come to my party, so that I will know how much food to prepare(请在7月15日星期五之前告诉我你是否来参加我的聚会,这样我就知道要准备多少食物。)可知,特雷西想早知道她的朋友们是否能来,是因为她想知道准备多少食品。故答案为D。
【答案】21.C;22.B;23.D;24.A;25.A;26.C;27.B;28.C;29.D;30.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了迈克在野外散步失踪十二天后,最终通过呼救被发现并安全获救的故事,并强调了团队合作和不放弃的重要性。
【点评】考查故事类阅读。先通读短文,了解大意。然后根据上下文语境做题,注意空前后的固定搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法。最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。
21.句意:他们喜欢在野外散步,而且已经做过很多次了。singing唱歌;sleeping睡觉;walking散步;eating吃。根据 Mike went on a four-hour walk in the wild alone and did not come back home. (迈克一个人在野外走了四个小时,没有回家。)可知这里是表示在野外散步。walking符合语境,故答案为C。
22.句意:但是在7月12日,发生了一件不寻常的事。usual平常的;unusual不寻常的;interesting有趣的;happy开心的。根据Mike went on a four-hour walk in the wild alone and did not come back home( 迈克一个人在野外走了四个小时,没有回家。 )可知迈克散步没有回家,是不寻常的事。unusual符合语境,故答案为B。
23.句意:他的家人非常担心,尤其是当他没有来参加父亲节晚宴的时候。father父亲;mother母亲;brother兄弟;family家人。根据上文Mike and his family live in California.(迈克和他的家人住在加利福尼亚。)可知迈克和家人住在一起,所以他不回家家人回会担心。family符合语境,故答案为D。
24.句意:于是他们报了警,很快,警察、消防员和其他救援人员开始搜寻他。So于是;But但是;When当……时;Though尽管。根据 His3 got very worried( 他的家人非常担心 )和 they called the police (他们报了警),可知两个句子之间是因果关系,前因后果,用So连接。故答案为A。
25.句意:十二天过去了,Mike仍然失踪着。days天;weeks周;months月;years年。根据 Mike called out for help in a forest near Highway 10 on the thirteenth day, (第13天,迈克在10号公路附近的森林里呼救,)可知这里表示"十二天"过去了。故答案为A。
26.句意:幸运的是,及时发生了一件奇妙的事!Slowly慢慢地;Badly糟糕地;luckily幸运地;Easily容易地。根据 This was bad news because the longer someone is missing, the harder it is to find him or her (这是个坏消息,因为一个人失踪的时间越长,就越难找到他或她)和 something wonderful happened just in time! Mike called out for help (奇妙的事情及时发生了!迈克大声呼救……)可知失踪时间越长越难寻找,而迈克呼救被发现,所以应该是幸运的,luckily符合语境,故答案为C。
27.句意:第十三天,迈克在10号高速公路附近的森林里呼救,一些人听到了他的声音!saw看见;heard听到;drove驾驶;asked询问。called out for help(大声呼叫)可知这里表示有人听到了他的呼叫声,heard符合语境,故答案为B。
28.句意:警方在网上分享了这个好消息,说:"迈克没有大碍。" father父亲;mother母亲;police警察;family家人。根据上文 they called the police (他们报了警),结合常识可知官方发布消息通常是警方。police符合语境,故答案为C。
29.句意:独自在森林里是非常危险的。interesting有趣的;funny滑稽的;happy开心的;dangerous危险的。结合常识和迈克的经历,可知独自在森林很危险的。dangerous符合语境,故答案为D。
30.句意:他们说迈克很幸运,这是最好的结果。lucky幸运的;friend朋友;kind善良的;polite礼貌的。根据 "There is nothing serious with Mike. ( 迈克没有大碍。)可知迈克在失踪两周后安全获救,所以这里表示他是幸运的。lucky符合语境,故答案为A。
【答案】31.A;32.C;33.G;34.B;35.E
【知识点】表达请求与提供帮助;礼貌用语;周末活动
【解析】【分析】短文大意:本文是凯特寻求汤姆和吉娜帮助的一段对话。
【点评】考查表示请求与提供帮助和礼貌用语。理解对话,根据所提供的答语或是上下文文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。
31.根据Tom, what are you doing (汤姆,你在干什么?)可知凯特询问汤姆正在做什么,所以这里应该是回答正在做的事。结合选项,可知 A. I'm doing my homework. 我正在做作业。符合语境,故答案为A。
32.根据上文问句Could you come to help me (你能来帮我吗?)和汤姆的回答Sorry, I can't.(对不起,我不能。)可知这里应该是汤姆解释不能去帮助凯特的原因。结合选项,可知 C. I have too much homework to do. 我有太多作业要做。符合语境,故答案为C。
33.根据 OK. I can ask Gina for help. Gina ,(好的。我可以找吉娜帮忙。吉娜,)和下文 Could you give me a hand (你能帮我个忙吗?)可知这里表示凯特问吉娜正在做什么,结合选项,可知 G. what are you doing 你在做什么?符合语境,故答案为G。
34.根据上题可知凯特询问吉娜正在做什么,所以这里表示吉娜回答自己正在做的事。结合选项,可知 B. I'm watching TV. 我正在看电视。符合语境,故答案为B。
35.根据Could you give me a hand Gina: Sure.( ——你能帮我个忙吗?——当然可以。 )可知,吉娜同意帮助凯特,所以接下来应说"我来了"。结合选项,可知 E. I'm coming.(我来了。)符合语境。故答案为E。
【答案】36.both;37.countries;38.of;39.likes;40.for;41.to do;42.playing;43.is;44.something;45.yourself
【知识点】说明文;日常活动
【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了电视对孩子的影响,既有积极的一面也有消极的一面,并建议家长帮助孩子寻找其他有益的活动。
【点评】考查日常活动类阅读。要求根据句意语境和所给单词提示填写合适的单词,使句意通顺,表达流畅,文意连贯。主要考查单词形式,包括名词的单复数和所有格、动词的三单形式、非谓语动词、基数词或序数词,主格代词/宾格代词和物主代词(形容词性物主代词/名词性物主代词)等。重点是掌握句意,在理解的基础上把握句子时态,从而判断所填单词的正确形式。
36.句意:孩子可以从它们(电视)中既能学到坏的东西也能学到好的东西。根据句意和固定搭配both…and…,既……又……;两者都,可知both符合题意,表示" 孩子可以从电视上既能学到坏的东西也能学到好的东西 ",故答案为both。
37.句意:一些节目帮助孩子们理解新闻,还有一些节目展示其他国家或历史上其他时期的人物和地方。country国家,可数名词。根据空前的other,可知这里是指其他国家,是泛指,用复数名词,countries。故答案为countries。
38.句意:因为有了电视,孩子不必去动物园看动物或去海边看船。根据句意和固定搭配because of,因为,后接名词(短语),可知of符合语境,表示"因为电视, 孩子不必去动物园看动物或去海边看船 ",故答案为of。
39.句意:此外,每个孩子都喜欢看电视。like喜欢,动词作谓语。句子时态为一般现在时,根据主语every child(每个孩子),单数名词,所以谓语用三单形式likes。故答案为likes。
40.句意:有些孩子甚至在周六看电视八小时或更长时间。根据eight hours(八个小时),可知这里是用在时间段前,用介词for,(用来表示时间或距离)达,计,表示看电视的时长,符合题意,故答案为for。
41.句意:因此,父母有时会帮助他们找到其他有趣的事情去做。根据句子结构可知这里是修饰空前面的名词things,后置定语,表示要做的事情,用动词不定式,do做,干,故答案为to do。
42.句意:做运动,比如打篮球、踢足球和游泳,对身体和大脑都有好处。play打,玩。根据空前面的such as(比如,介词短语,后跟名词或动名词),可知这里用动名词形式playing。故答案为playing。
43.句意:做运动,比如打篮球、踢足球和游泳,对身体和大脑都有好处。句子是时态是一般现在时,主语是动名词短语Doing sports,动名词短语作主语时谓语用第三人称单数,所以这里用be动词第三人称单数is。故答案为is。
44.句意:他们将帮助你了解一些历史。anything任何事物,常用于否定句或疑问句中,本句是肯定句,用something,表示"他们会帮助你了解一些历史。",故答案为something。
45.句意:当你累得无法学习时,就独自坐在沙发上,享受音乐来放松自己。you你,根据主语可知这里是表示放松自己,用反身代词,relax oneself,放松自己,固定搭配。根据句意可知是"你自己",用反身代词yourself,你自己,故答案为yourself。
46.【答案】例文:
Abby is presented with the Most Beautiful Volunteer in our school. She likes reading. She spends an hour reading books every day. When she was young, she read the four great classical Chinese novels. And she likes travelling, too. She has visited many places in the west of our country. This helped her learn more about the country.
Abby organized several activities to raise money for a boy from a poor family. The boy got a serious disease. With Abby's support, the boy was cured after the operation. Last year, she found a girl had to leave school, she wrote to the local government and helped the girl return to school.
This summer, she decides to tell people to protect the environment because she finds the environment is changing for the worse. If possible, she may take part in some charities to work for more people.
She says she doesn't have as much spare time as before, but her life is more meaningful.
【知识点】材料作文;其他题材;记叙文
【解析】【分析】本文要求根据所给的材料,以学校小记者的身份,采访并介绍最美志愿者Abby的情况。 人称主要使用第三人称,时态以一般过去时和一般现在时为主。表格内的信息就是写作的主要内容,写作时注意内容完整,结构清晰条理,确保无单词拼写错误和语法使用错误。【点评】考查材料作文。例文采用四段式来写的,第一段介绍Abby的兴趣爱好,第二段介绍她的感人事迹,第三段介绍她的暑假计划,最后介绍她的感受。短文条理清晰,主题明确,内容连贯。能把所给内容很好地融入到文章当中。高分亮点:短语:spend…doing,write to,decide to do sth.,take part in,as…as等。句型: This summer, she decides to tell people to protect the environment because she finds the environment is changing for the worse. (原因状语从句); She says she doesn't have as much spare time as before, but her life is more meaningful.(宾语从句,并列句)。
1 / 1四川省绵阳市安州区2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题
(2025八上·安州开学考)根据短文内容,判断正误 (正确"T",错误"F")。
Hello, I'm Lin Tao. This is my school. It's a big and beautiful school. There is a big sports field. The gym is next to the sports field. In front of the gym, there are science labs. Behind the gym, there is a library. So we can see the gym is between the science labs and the library. In the library, there are many books. Look! This is our teaching building, and there are 48 classrooms in it. In my class, there are 56 students. On the right of the teaching building, there is a dining hall, and we often have lunch there. Teachers' offices are in front of our teaching building.
1.Lin Tao's school is big and beautiful.
2.There are many people on the sports field now.
3.There are 56 classrooms in the teaching building.
4.Teachers' offices are in front of the library.
5.In the library, there are many books.
【答案】1.T
2.F
3.F
4.F
5.T
【知识点】说明文;身边的事物与环境;细节理解
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了学校的情况,包括学校的各种设施及其位置。
【点评】考查身边的事物与环境类阅读。判断正误题首先要理解题意,找到文中与之对应的文段,与之比较,进行合理的推理判断,找到正确答案。
1.根据 I'm Lin Tao. This is my school. It's a big and beautiful school. (我是林涛。这是我的学校。这是一所又大又漂亮的学校。)可知林涛的学校又大又漂亮。故答案为T。
2.根据There is a big sports field. The gym is next to the sports field.(有一个很大的运动场。体育馆在运动场的旁边。)可知,文中只提到运动场的大小和位置,没有提及运动场上有很多学生。故答案为F。
3.根据This is our teaching building, and there are 48 classrooms in it.(这是我们的教学楼,里面有48间教室。)可知教学楼一共有48间教室,不是56间教室。故答案为F。
4.根据Teachers' offices are in front of our teaching building.(教师办公室在我们教学楼的前面。)可知教师办公室在教学楼前面,不是在图书馆前面。故答案为F。
5.根据In the library, there are many books.(图书馆里有很多书。)可知,图书馆里有很多书。故答案为T。
(2025八上·安州开学考)A large number of people in the world eat fast food. Whenever you go into a fast food restaurant, you can see lots of people enjoying their meals there. How do you know in which country people like fast food best
The English people are the world's biggest fans of fast food, while the French are the least interested in quick meals, according to a survey (调查) done last year.
The survey of thirteen countries shows 45% of the English people say they can't give up fast food because it's delicious. And 44% of Americans and 37% of Canadians say the same.
The French, proud (自豪的) of their delicious and high-class cuisine, don't like fast food.81% of them think it is unhealthy, followed by 75% of the Japanese.
How about the Chinese How often do you have hamburgers or fried chicken It doesn't matter whether you like Western fast food or Chinese food. The most important thing is to keep a balanced diet.
6.From the survey we know _________ like fast food best.
A.the Chinese B.the French C.the Japanese D.the English
7.According to the survey, some people can't give up fast food because it's _________.
A.cheap B.safe C.delicious D.healthy
8.The survey shows _________ of Americans like fast food.
A.37% B.44% C.75% D.81%
9.The underlined word "cuisine" in the passage means "_________".
A.food B.house C.water D.country
10.The survey is about _________.
A.Western countries B.fast food
C.restaurants in the world D.Chinese food
【答案】6.D
7.C
8.B
9.A
10.B
【知识点】说明文;饮食习惯;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了不同国家的人对于快餐的态度的调查。
【点评】考查饮食习惯类阅读。 本篇文章涉及细节理解题、推理判断题和文章大意题三种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。文章大意题是文章的主题思想,标题或目的。解这种题目时,不能只凭文中的只言片语而断章取义,都需要在细读全问的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文中内含的信息。
6.细节理解题。根据The English people are the world's biggest fans of fast food, while the French are the least interested in quick meals, according to a survey(调查) done last year.(去年的一项调查显示,英国人是世界上最爱吃快餐的人,而法国人对快餐最不感兴趣。)可知,英国人最喜欢吃快餐。故答案为D。
7.细节理解题。根据The survey of thirteen countries shows 45% of the English people say they can't give up fast food because it's delicious.(这项对13个国家的调查显示,45%的英国人说他们不能放弃快餐,因为它很美味。)可知有些人不能放弃快餐是因为它很好吃。故答案为C。
8.细节理解题。根据And 44% of Americans and 37% of Canadians say the same.(44%的美国人和37%的加拿大人也这么认为。)可知,44% 的美国人也和英国人一样喜欢吃快餐。故答案为B。
9.词义猜测题。根据The French, proud (自豪的) of their delicious and high-class cuisine, don't like fast food.(法国人以他们的美味和高级……而自豪,他们不喜欢快餐。)可知,法国人不喜欢快餐,法国人以他们美味的高级食物而自豪,所以划线单词"cuisine"指的是"食物",food符合题意。故答案为A。
10.文章大意题。根据A large number of people in the world eat fast food. Whenever you go into a fast food restaurant, you can see lots of people enjoying their meals there.(世界上有很多人吃快餐。无论何时你走进快餐店,你都能看到很多人在那里享受他们的饭菜。)和短文内容可知,本文主要介绍了不同国家的人对于快餐的态度 。也就是是关于快餐的,故答案为B。
(2025八上·安州开学考)Each year on Oct.31, children in the UK often go trick-or-treating and ask for candy from other families. However, because of COVID-19, this year's Halloween is different.
The UK government (政府) makes many rules and asks us to celebrate Halloween earlier in the month. To stay safe (安全的), we have to keep social distancing and follow the rule of six. According to this rule, we can't be outside in a group of more than six people.
People come up with new ways to have fun, such as having a treasure hunt (寻宝游戏) at home, watching a scary movie, dressing up your house with spooky (恐怖的) decorations or giving some sweets to your neighbor.
As for me, my parents and I buy lots of sweets and hang up (悬挂) some decorations to get into the festive mood (节日气氛). I also have an online party over video call with my friends. Even with so many rules, it is still a special day!
11.How is this year's Halloween different from before
A.People go trick-or-treating.
B.People ask for candy from other families.
C.People celebrate Halloween earlier in the month.
D.People don't celebrate Halloween at all.
12.The underlined words "social distancing" mean _________ in Chinese.
A.社交距离 B.社交庆祝 C.社会交往 D.社会关系
13.What is the rule of six
A.Social distancing must last (持续) for at least six months.
B.A set of six new rules.
C.Groups of more than six people can't go out.
D.No one can go outside after 6 pm.
14.Which of the following (下列) is a new way to celebrate Halloween
A.Playing games together on a farm.
B.Watching scary movies with neighbors.
C.Decorating your house with spooky things.
D.Buying sweets with your neighbors.
15.What is the last paragraph about
A.What kind of friends the writer has.
B.How to decorate your house with sweets.
C.What it means to feel festive mood.
D.How the writer spends Halloween this year.
【答案】11.C
12.A
13.C
14.C
15.D
【知识点】说明文;世界主要国家节假日与庆祝活动;细节理解;词义猜测;段落大意
【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了由于新冠疫情,英国今年的万圣节庆祝方式与以往不同,政府制定了新的规则,人们也采取了新的庆祝方式。
【点评】考查世界主要国家节假日与庆祝活动类阅读。本篇文章涉及细节理解题、词义猜测题和段落大意题三种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。词义猜测题。要求对文中个别难词、关键词、词组或句子做出解释。解答这类题目时需要对有关的上下文,甚至整篇文章的内容建立准确、立体的理解才能做出正确答案。段落大意题是段落的主题思想,标题或目的。解这种题目时,不能只凭文段中的只言片语而断章取义,都需要在细读全段的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取本段中内含的信息。
11.细节理解题。根据The UK government (政府) makes many rules and asks us to celebrate Halloween earlier in the month.(英国政府制定了许多规定,并要求我们在这个月早些时候庆祝万圣节。)可知今年的万圣节因疫情而不同,政府要求提前庆祝。故答案为C。
12.词义猜测题。根据To stay safe (安全的), we have to keep social distancing and follow the rule of six. ccording to this rule, we can't be outside in a group of more than six people. (为了安全,我们必须保持_______,遵守"六"规则。根据这条规则,我们不能六人以上结伴外出。)可知,此处为疫情期间的安全措施, 不能六人以上结伴外出。 所以这里是表示要保持距离,结合选项,可知 social distancing 的意义为"社交距离"符合语境和常识,故答案为A。
13.细节理解题。根据According to this rule, we can't be outside in a group of more than six people.(根据这条规则,我们不能六人以上结伴外出。)可知六人以上的团体不能外出。故答案为C。
14.细节理解题。根据People come up with new ways to have fun, such as having a treasure hunt (寻宝游戏) at home, watching a scary movie, dressing up your house with spooky (恐怖的) decorations or giving some sweets to your neighbor.(人们想出了许多新的娱乐方式,比如在家里玩寻宝游戏、看恐怖电影、用恐怖的装饰品布置房子或者给邻居送些糖果。)可知,用恐怖装饰布置房子是新庆祝方式之一。故答案为C。
15.段落大意题。根据"As for me, my parents and I buy lots of sweets and hang up (悬挂) some decorations to get into the festive mood (节日气氛). I also have an online party over video call with my friends.(至于我,我和父母会买很多糖果,挂上一些装饰品来营造节日气氛。我还会和朋友们通过视频通话举办线上聚会。)可知最后一段是描述作者今年是怎么过万圣节的。故答案为D。
(2025八上·安州开学考)Dear Liza,
I will be ten years old on Friday, 22nd July. To celebrate my birthday, I will invite several friends and I hope that all of you will be able to come to the party on that day.
There will be two parts in my party. The first part will be at the swimming pool near our school. Please bring your swimsuit (游泳衣) and a change of clothes. We have planned some pool games. My parents will be at the pool to protect the swimmers. The pool party will be from 2 to 3 p.m.
The second part of the party will be at my house. A bus will take us all from the pool to my house. A singer is coming to my house. He will sing popular songs for us. I am sure you will enjoy them. The home party may last till 5 p.m.Please let me know by Friday, 15th July, whether you will come to my party, so that I will know how much food to prepare.
Love,
Tracy
16.How old will Tracy be
A.Seven. . B.Eight. . C.Nine. . D.Ten.
17.Where will the first part of the party be
A.At Liza's house. . B.At Tracy's house.
C.At the swimming pool. . D.At a cinema.
18.How long will the pool party last
A.For 1 hour. . B.For 2 hours.
C.For 3 hours. . D.For 4 hours.
19.How will they go to Tracy's house from the pool
A.On foot. . B.By bus. . C.By car. . D.By bike.
20.Why does Tracy want to know earlier whether her friends will come
A.Her parents can protect the swimmers.
B.She will know what games to prepare.
C.The singer can prepare the songs.
D.She will know how much food to prepare.
【答案】16.D
17.C
18.A
19.B
20.D
【知识点】应用文;日常活动;细节理解
【解析】【分析】短文大意:本文是生日聚会的邀请函。主要介绍了本次聚会的活动安排并问丽莎回复是否能来。
【点评】考查日常活动类阅读。阅读理解题中的细节理解题,首先找出问句中的关键词,然后定位到文章具体位置,选出正确选项即可。
16.细节理解题。根据I will be ten years old on Friday,22nd July(到7月22日星期五我就满十岁了。)可知,特雷西快十岁了。故答案为D。
17.细节理解题。根据There will be two parts in my party. The first part will be at the swimming pool near our school. (我的聚会有两部分人。第一部分将在我们学校附近的游泳池举行。)可知,聚会的第一部分的地点可能在游泳池。故答案为C。
18.细节理解题。根据The pool part will be from 2 to 3p.m.(游泳池部分将从下午2点到3点。)可知,聚会的第一部分的时间从下午两点到三点,也就是游泳池的部分将持续一个小时。故答案为A。
19.细节理解题。根据A bus will take us all from the pool to my house(一辆公共汽车将把我们从游泳池送到我家。)可知他们将乘汽车从泳池去特雷西的家。故答案为B。
20.细节理解题。根据Please let me know by Friday, 15th July, whether you will come to my party, so that I will know how much food to prepare(请在7月15日星期五之前告诉我你是否来参加我的聚会,这样我就知道要准备多少食物。)可知,特雷西想早知道她的朋友们是否能来,是因为她想知道准备多少食品。故答案为D。
(2025八上·安州开学考)Mike and his family live in California. They love 21. around in the wild and they have done it many times. But on 12th July, something 22. happened. Mike went on a four-hour walk in the wild alone and did not come back home. His 23. got very worried, especially when he didn't take part in Father's Day dinner. 24. they called the police and soon, the policemen, firemen, and other helpers started searching for him.
After twelve 25. , Mike was still lost. This was bad news because the longer someone is missing, the harder it is to find him or her. 26. , something wonderful happened just in time! Mike called out for help in a forest near Highway 10 on the thirteenth day, and some people 27. him! Then the helpers used drones (无人机) to find him and brought him to safety.
The 28. shared the happy news on the Internet, saying, "There is nothing serious with Mike. Thanks to the great teamwork of the helpers from all sides. Now he's with his family, and we believe that their family are the happiest in the world at the moment."
Being alone in the forest is very 29. . This is especially true because Mike didn't bring enough food with him. So how did he keep alive for about two weeks "I never gave up and just ate wild fruit and drank water every day in the forest. It really helped," Mike said.
It was a happy ending. The police thanked all the helpers. They said Mike was 30. and it was the best possible result. Mike's story teaches us how important teamwork and never giving up can be.
21.A.singing B.sleeping C.walking D.eating
22.A.usual B.unusual C.interesting D.happy
23.A.father B.mother C.brother D.family
24.A.So B.But C.When D.Though
25.A.days B.weeks C.months D.years
26.A.Slowly B.Badly C.Luckily D.Easily
27.A.saw B.heard C.drove D.asked
28.A.father B.mother C.police D.family
29.A.interesting B.funny C.happy D.dangerous
30.A.lucky B.friend C.kind D.polite
【答案】21.C;22.B;23.D;24.A;25.A;26.C;27.B;28.C;29.D;30.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了迈克在野外散步失踪十二天后,最终通过呼救被发现并安全获救的故事,并强调了团队合作和不放弃的重要性。
【点评】考查故事类阅读。先通读短文,了解大意。然后根据上下文语境做题,注意空前后的固定搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法。最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。
21.句意:他们喜欢在野外散步,而且已经做过很多次了。singing唱歌;sleeping睡觉;walking散步;eating吃。根据 Mike went on a four-hour walk in the wild alone and did not come back home. (迈克一个人在野外走了四个小时,没有回家。)可知这里是表示在野外散步。walking符合语境,故答案为C。
22.句意:但是在7月12日,发生了一件不寻常的事。usual平常的;unusual不寻常的;interesting有趣的;happy开心的。根据Mike went on a four-hour walk in the wild alone and did not come back home( 迈克一个人在野外走了四个小时,没有回家。 )可知迈克散步没有回家,是不寻常的事。unusual符合语境,故答案为B。
23.句意:他的家人非常担心,尤其是当他没有来参加父亲节晚宴的时候。father父亲;mother母亲;brother兄弟;family家人。根据上文Mike and his family live in California.(迈克和他的家人住在加利福尼亚。)可知迈克和家人住在一起,所以他不回家家人回会担心。family符合语境,故答案为D。
24.句意:于是他们报了警,很快,警察、消防员和其他救援人员开始搜寻他。So于是;But但是;When当……时;Though尽管。根据 His3 got very worried( 他的家人非常担心 )和 they called the police (他们报了警),可知两个句子之间是因果关系,前因后果,用So连接。故答案为A。
25.句意:十二天过去了,Mike仍然失踪着。days天;weeks周;months月;years年。根据 Mike called out for help in a forest near Highway 10 on the thirteenth day, (第13天,迈克在10号公路附近的森林里呼救,)可知这里表示"十二天"过去了。故答案为A。
26.句意:幸运的是,及时发生了一件奇妙的事!Slowly慢慢地;Badly糟糕地;luckily幸运地;Easily容易地。根据 This was bad news because the longer someone is missing, the harder it is to find him or her (这是个坏消息,因为一个人失踪的时间越长,就越难找到他或她)和 something wonderful happened just in time! Mike called out for help (奇妙的事情及时发生了!迈克大声呼救……)可知失踪时间越长越难寻找,而迈克呼救被发现,所以应该是幸运的,luckily符合语境,故答案为C。
27.句意:第十三天,迈克在10号高速公路附近的森林里呼救,一些人听到了他的声音!saw看见;heard听到;drove驾驶;asked询问。called out for help(大声呼叫)可知这里表示有人听到了他的呼叫声,heard符合语境,故答案为B。
28.句意:警方在网上分享了这个好消息,说:"迈克没有大碍。" father父亲;mother母亲;police警察;family家人。根据上文 they called the police (他们报了警),结合常识可知官方发布消息通常是警方。police符合语境,故答案为C。
29.句意:独自在森林里是非常危险的。interesting有趣的;funny滑稽的;happy开心的;dangerous危险的。结合常识和迈克的经历,可知独自在森林很危险的。dangerous符合语境,故答案为D。
30.句意:他们说迈克很幸运,这是最好的结果。lucky幸运的;friend朋友;kind善良的;polite礼貌的。根据 "There is nothing serious with Mike. ( 迈克没有大碍。)可知迈克在失踪两周后安全获救,所以这里表示他是幸运的。lucky符合语境,故答案为A。
(2025八上·安州开学考)补全对话
Kate: Tom, what are you doing
Tom: 31.
Kate: Could you come to help me
Tom: Sorry, I can't. 32.
Kate: OK. I can ask Gina for help. Gina, 33.
Gina: 34.
Kate: Could you give me a hand
Gina: Sure. 35.
A. I'm doing my homework.
B. I'm watching TV.
C. I have too much homework to do.
D. Where are you
E. I'm coming.
F. I think I can help you.
G. what are you doing
【答案】31.A;32.C;33.G;34.B;35.E
【知识点】表达请求与提供帮助;礼貌用语;周末活动
【解析】【分析】短文大意:本文是凯特寻求汤姆和吉娜帮助的一段对话。
【点评】考查表示请求与提供帮助和礼貌用语。理解对话,根据所提供的答语或是上下文文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。
31.根据Tom, what are you doing (汤姆,你在干什么?)可知凯特询问汤姆正在做什么,所以这里应该是回答正在做的事。结合选项,可知 A. I'm doing my homework. 我正在做作业。符合语境,故答案为A。
32.根据上文问句Could you come to help me (你能来帮我吗?)和汤姆的回答Sorry, I can't.(对不起,我不能。)可知这里应该是汤姆解释不能去帮助凯特的原因。结合选项,可知 C. I have too much homework to do. 我有太多作业要做。符合语境,故答案为C。
33.根据 OK. I can ask Gina for help. Gina ,(好的。我可以找吉娜帮忙。吉娜,)和下文 Could you give me a hand (你能帮我个忙吗?)可知这里表示凯特问吉娜正在做什么,结合选项,可知 G. what are you doing 你在做什么?符合语境,故答案为G。
34.根据上题可知凯特询问吉娜正在做什么,所以这里表示吉娜回答自己正在做的事。结合选项,可知 B. I'm watching TV. 我正在看电视。符合语境,故答案为B。
35.根据Could you give me a hand Gina: Sure.( ——你能帮我个忙吗?——当然可以。 )可知,吉娜同意帮助凯特,所以接下来应说"我来了"。结合选项,可知 E. I'm coming.(我来了。)符合语境。故答案为E。
(2025八上·安州开学考)语法填空
Televisions are like books or films. A child can learn 36. bad things and good things from them. Some programs help children to understand the news, and others show people and places from other 37. (country) or other times in history. Because 38. television, a child does not have to go to the zoo to see animals or to the ocean to see a ship. Boys and girls can see a play, a concert or a game at home.
Television brings many places and events into our homes. Some programs show crimes and other things that are bad for children. What's more, every child 39. (like) watching TV. Some even watch television 40. eight hours or more on Saturday. So parents sometimes help them to find other interesting things 41. . Doing sports such as 42. (play) basketball, football and swimming 43. (be) good for both body and mind. If you are interested in history, you can go to see movies about important historical events. They will help you know 44. (anything) about history. When you are too tired to study, just sit on the sofa alone and enjoy the music to relax 45. (you). It will help you study better.
【答案】36.both;37.countries;38.of;39.likes;40.for;41.to do;42.playing;43.is;44.something;45.yourself
【知识点】说明文;日常活动
【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了电视对孩子的影响,既有积极的一面也有消极的一面,并建议家长帮助孩子寻找其他有益的活动。
【点评】考查日常活动类阅读。要求根据句意语境和所给单词提示填写合适的单词,使句意通顺,表达流畅,文意连贯。主要考查单词形式,包括名词的单复数和所有格、动词的三单形式、非谓语动词、基数词或序数词,主格代词/宾格代词和物主代词(形容词性物主代词/名词性物主代词)等。重点是掌握句意,在理解的基础上把握句子时态,从而判断所填单词的正确形式。
36.句意:孩子可以从它们(电视)中既能学到坏的东西也能学到好的东西。根据句意和固定搭配both…and…,既……又……;两者都,可知both符合题意,表示" 孩子可以从电视上既能学到坏的东西也能学到好的东西 ",故答案为both。
37.句意:一些节目帮助孩子们理解新闻,还有一些节目展示其他国家或历史上其他时期的人物和地方。country国家,可数名词。根据空前的other,可知这里是指其他国家,是泛指,用复数名词,countries。故答案为countries。
38.句意:因为有了电视,孩子不必去动物园看动物或去海边看船。根据句意和固定搭配because of,因为,后接名词(短语),可知of符合语境,表示"因为电视, 孩子不必去动物园看动物或去海边看船 ",故答案为of。
39.句意:此外,每个孩子都喜欢看电视。like喜欢,动词作谓语。句子时态为一般现在时,根据主语every child(每个孩子),单数名词,所以谓语用三单形式likes。故答案为likes。
40.句意:有些孩子甚至在周六看电视八小时或更长时间。根据eight hours(八个小时),可知这里是用在时间段前,用介词for,(用来表示时间或距离)达,计,表示看电视的时长,符合题意,故答案为for。
41.句意:因此,父母有时会帮助他们找到其他有趣的事情去做。根据句子结构可知这里是修饰空前面的名词things,后置定语,表示要做的事情,用动词不定式,do做,干,故答案为to do。
42.句意:做运动,比如打篮球、踢足球和游泳,对身体和大脑都有好处。play打,玩。根据空前面的such as(比如,介词短语,后跟名词或动名词),可知这里用动名词形式playing。故答案为playing。
43.句意:做运动,比如打篮球、踢足球和游泳,对身体和大脑都有好处。句子是时态是一般现在时,主语是动名词短语Doing sports,动名词短语作主语时谓语用第三人称单数,所以这里用be动词第三人称单数is。故答案为is。
44.句意:他们将帮助你了解一些历史。anything任何事物,常用于否定句或疑问句中,本句是肯定句,用something,表示"他们会帮助你了解一些历史。",故答案为something。
45.句意:当你累得无法学习时,就独自坐在沙发上,享受音乐来放松自己。you你,根据主语可知这里是表示放松自己,用反身代词,relax oneself,放松自己,固定搭配。根据句意可知是"你自己",用反身代词yourself,你自己,故答案为yourself。
46.(2025八上·安州开学考)假如你是学校的一名小记者,你对学校"最美志愿者"Abby进行了一次采访。请你根据以下采访记录写一篇稿件,向读者介绍她的情况。
兴趣爱好 (1)喜欢看书 (2)喜欢旅游
感人事迹 (1)为患重病的同学筹集医疗费用 (2)……(自拟一点)
暑假志愿计划 (1)参加慈善活动 (2)……(自拟一点)
要求:(1)词数90左右。短文开头已写好,不计入总词数;
(2)所写内容必须包括表格中的所有的信息,并作适当的发挥;
(3)文中不得出现真实的人名、校名、地名等相关信息。
Abby is presented with the Most Beautiful Volunteer in our school. _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
Abby is presented with the Most Beautiful Volunteer in our school. She likes reading. She spends an hour reading books every day. When she was young, she read the four great classical Chinese novels. And she likes travelling, too. She has visited many places in the west of our country. This helped her learn more about the country.
Abby organized several activities to raise money for a boy from a poor family. The boy got a serious disease. With Abby's support, the boy was cured after the operation. Last year, she found a girl had to leave school, she wrote to the local government and helped the girl return to school.
This summer, she decides to tell people to protect the environment because she finds the environment is changing for the worse. If possible, she may take part in some charities to work for more people.
She says she doesn't have as much spare time as before, but her life is more meaningful.
【知识点】材料作文;其他题材;记叙文
【解析】【分析】本文要求根据所给的材料,以学校小记者的身份,采访并介绍最美志愿者Abby的情况。 人称主要使用第三人称,时态以一般过去时和一般现在时为主。表格内的信息就是写作的主要内容,写作时注意内容完整,结构清晰条理,确保无单词拼写错误和语法使用错误。【点评】考查材料作文。例文采用四段式来写的,第一段介绍Abby的兴趣爱好,第二段介绍她的感人事迹,第三段介绍她的暑假计划,最后介绍她的感受。短文条理清晰,主题明确,内容连贯。能把所给内容很好地融入到文章当中。高分亮点:短语:spend…doing,write to,decide to do sth.,take part in,as…as等。句型: This summer, she decides to tell people to protect the environment because she finds the environment is changing for the worse. (原因状语从句); She says she doesn't have as much spare time as before, but her life is more meaningful.(宾语从句,并列句)。
1 / 1