中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期月考模拟卷
英 语
(考试时间:90分钟 试卷满分:100分)
注意事项:
1、本试卷共 100 分。考试时长 90 分钟。
2、考生务必在答题卡指定区域作答,在试卷上作答无效。
3、考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 知识运用(共两节, 30 分)
第一节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A 、B 、C 、D 四个选项中,选出 最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Last year I decided to do some voluntary work. I began to research on the Internet and discovered Volunteer USA. Three months later, I 1 myself on a plane to Phoenix, Arizona. I was 2 at the thought of living with loads of new people for three months. However, within fifteen minutes of arriving, my worries had gone. Everyone was so friendly and like-minded that it was very easy to feel at home.
I was sent to the Coronado National Forest for my first 8-day 3 . We had to carry everything we needed and walk three miles to where we worked. It may not seem like a 4 way, but in 35℃ heat and with a heavy pack, my legs were on fire.
My job was to 5 a stairway out of rock. This 6 climbing up and down the side of a mountain inhabited (栖息) by mountain lions, although I should say they were only heard, never seen.
Three days later, a beautiful stairway came into being. The 7 of knowing that my work will be on that mountainside for years to come is massive.
But on the last night we were caught in a thunderstorm. I woke up at midnight to find a swimming pool in my tent. The temperature was close to 8 . I had to spend the rest of the night trembling in the only dry part of my tent.
Needless to say, I suffered a lot. But I know whatever I have to face in my life. I was there and I 9 . I think I am much 10 for having taken part in the project.
1.A.imagined B.found C.enjoyed D.introduced
2.A.annoyed B.surprised C.nervous D.excited
3.A.project B.tour C.campaign D.course
4.A.nice B.safe C.long D.quick
5.A.build B.test C.clean D.guard
6.A.helped B.meant C.allowed D.ended
7.A.satisfaction B.ambition C.expectation D.intention
8.A.boiling B.average C.normal D.freezing
9.A.recovered B.resisted C.escaped D.survived
10.A.smarter B.stronger C.happier D.busier
【答案】
1.B 2.C 3.A 4.C 5.A 6.B 7.A 8.D 9.D 10.B
【解析】本文为一篇夹叙夹议文,叙述了作者进行志愿者活动的经历和感受。
1.考查动词词义辨析。句意:三个月后,我发现自己坐上了飞往亚利桑那州凤凰城的飞机。A. imagined想象;B. found发现;C. enjoyed享受;D. introduced介绍。根据下文“on a plane to Phoenix, Arizona”以及语境可知,在发现Volunteer USA之后三个月,作者就动身了,即,“发现”自己在飞往目的地的飞机上。故选B项。
2.考查形容词词义辨析。句意:一想到要和一群陌生人一起生活三个月,我就很紧张。A. annoyed烦恼的;B. surprised惊讶的;C. nervous紧张的;D. excited激动的。根据下文“living with loads of new people for three months”以及“ my worries had gone”可知,作者知道要和许多陌生人一起度过三个月时,内心很“紧张”。故选C项。
3. 考查名词词义辨析。句意:我被派往科罗纳多国家森林进行我的第一个为期8天的项目。A. project项目;B. tour旅行;C. campaign运动;D. course课程。根据下文“We had to carry everything we needed and walk three miles to where we worked.”可知,作者被派往科罗纳多国家森林进行第一个为期8天的“项目”。故选A项。
4.考查形容词词义辨析。句意:这似乎不是一段很长的路,但在35摄氏度的高温下,再加上沉重的背包,我的腿像是着火了。A. nice美好的;B. safe安全的;C. long长的;D. quick快的。根据上文“three miles”可知,三英里的步行距离并不是很“长的”。故选C项。
5.考查动词词义辨析。句意:我的工作是用岩石建一个阶梯。A. build建造;B. test测试;C. clean清洁;D. guard保卫。根据下文“climbing up and down the side of a mountain”可知,作者在狮子栖息地“建造”一个阶梯供狮子攀爬。故选A项。
6.考查动词词义辨析。句意:这意味着要在山狮居住的山坡上爬上爬下,尽管我应该说,我只听说过这些狮子,却从没有看到它们。A. helped帮助;B. meant意味着;C. allowed允许;D. ended结束。根据前一句“My job was to 5 a stairway out of rock”可知,本句是对前一句工作内容的解释和补充:这“意味着”要在山狮居住的山坡上爬上爬下。故选B项。
7.考查名词词义辨析。句意:知道我的作品将在那片山上出现多年,我感到非常满足。A. satisfaction满足;B. ambition野心;C. expectation期待;D. intention意图。根据上文“Three days later, a beautiful stairway came into being.”以及下文“my work will be on that mountainside for years to come”可知,作者知道自己建造的石梯会在山上存在很久,内心十分“满足”。故选A项。
8. 考查形容词词义辨析。句意:温度接近冰点。A. boiling沸腾的;B. average平均的;C. normal正常的;D. freezing极冷的。根据下文“trembling”可知,温度是“极冷的”,作者冷到颤抖。故选D项。
9. 考查动词词义辨析。句意:但我知道,无论在生命中将要面对什么,我都在那里,我挺过来了。A. recovered恢复;B. resisted抵抗;C. escaped逃离;D. survived继续存活。根据上文“I was there”以及语境可知,无论面对什么, 作者都在那里并且“存活”下来了。故选D项。
10. 考查形容词词义辨析。句意:我认为参加了这个项目后,我变得更坚强了。A. smarter更聪明的;B. stronger更坚强的;C. happier更开心的;D. busier更忙碌的。根据“But I know whatever I have to face in my life. I was there and I 9 . ”以及语境可知,在志愿者经历后,作者变得“更坚强”了。故选B项。
第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当 的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题卡指 定区域作答。
A
Yesterday a beggar knocked at my door. He asked me for a meal and a glass of beer. In return for this, the beggar stood on his head and sang 11 (song). I gave him a meal. He ate the food and 12 (drink) the beer. Then he put a piece of cheese in his pocket and went away. Later a neighbour told me about him. Everybody knows him. His name is Percy Buttons. He calls at every house in the street once a month and always 13 (ask) for a meal and a glass of beer.
【答案】11.songs 12.drank 13.asks
【解析】本文是记叙文。文章描述了一个乞丐(Percy Buttons)到作者家乞讨的情景。
11.考查名词。句意:作为回报,乞丐倒立着唱歌。空前是动词,所以空处应填名词作宾语,song意为“歌曲”为可数名词,根据句意,此处用复数形式表泛指。故填songs。
12.考查动词时态。句意:他吃了食物,喝了啤酒。根据and可知,空处和前文的ate作并列谓语,所以应用一般过去时。故填drank。
13.考查动词时态。句意:他每个月拜访这条街上的每户人家一次,总是要一顿饭和一杯啤酒。根据and可知,空处和前文的calls一起作并列谓语,所以用一般现在时,主语为第三人称单数。故填asks。
B
Do you know anyone who has gone backpacking Backpackers 14 (know) for travelling with little money, but few begin with as little as Othmane Zolati. In 2015, he began a four-year journey across 24 countries on the African continent, but he started out with just $80. He often had to work odd jobs (零活) and rely on the kindness of strangers to be able to afford 15 (keep) travelling. But it was worth it. On reaching his final destination, he said “It was one of the best 16 (moment) in my life. It made me know that if you fight for something, you really stick to that goal… then you will reach it”.
【答案】14.are known 15.to keep 16.moments
【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了背包客,背包客以身无分文而闻名,但很少有人像奥斯曼·佐拉蒂一样身无分文。介绍了奥斯曼·佐拉蒂的背包客经历。
14.考查固定短语。句意:背包客以身无分文而闻名,但很少有人像奥斯曼·佐拉蒂一样身无分文。表示“以……而闻名”短语为be known for,此处陈述事实用一般现在时,主语为Backpackers,谓语用复数。故填are known。
15.考查非谓语动词。句意:他经常不得不打零工,依靠陌生人的善意来维持旅行。表示“有能力做某事”短语为afford to do sth.。故填to keep。
16.考查名词的数。句意:这是我一生中最美好的时刻之一。moment为可数名词,此处为one of+最高级+可数名词复数。故填moments。
C
Nearly a week passed before the girl was able to explain 17 had happened to her. One afternoon she set out from the coast in a small boat and 18 (catch) in a storm. Towards evening, the boat struck a rock and the girl jumped into the sea. Then she swam to the shore after spending the whole night in the water. During that time she covered a distance of eight miles. Early next morning, she 19 (see) a light ahead. She knew she was near the shore because the light was high up on the cliffs (悬崖). On arriving at the shore, the girl struggled up the cliff towards the light she had seen. That was all she remembered. When she woke up a day later, she found 20 (her) in hospital.
【答案】17.what 18.was caught 19.saw 20.herself
【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述了一个女孩乘船偶遇暴风雨的个人经历。
17.考查宾语从句。句意:差不多一个星期过去了,女孩才能够解释发生在她身上的事情。分析句子,设空处置于动词explain之后,引导的是宾语从句。从句中缺少主语,表示“……的事情”应用连接代词what引导从句。故填what。
18.考查时态语态。句意:一天下午,她乘一艘小船从海岸出发,被困在暴风雨中。分析句子,设空处使用动词作谓语,与and之前的set out构成并列,即使用一般过去时。同时,she与catch之间是被动关系,故使用一般过去时的被动语态。be caught in意为“被困住,陷于……”。故填was caught。
19.考查动词。句意:第二天一早,她看到前方有一盏灯。分析句子,设空处使用动词作谓语,此处描述过去发生的动作故使用一般过去时。故填saw。
20.考查代词。句意:一天后醒来时,她发现自己在医院里。分析句子,宾语和主语所指相同,宾语应用反身代词,此处表示“她自己”,故填herself。
第二部分 阅读理解(共两节, 38 分)
第一节(共 14 小题;每小题 2 分,共 28 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A 、B 、C 、D 四个选项中,选出最佳选项,并 在答题卡上将该项涂黑。
A
Summer Courses 2022San Diego Seaside College is offering one and two-week English summer courses for high school students from all over the world who want to improve their English. Classes are offered at five levels, from basic to advanced. Students will be tested when they arrive and placed in the level appropriate to their language ability. Each class has a maximum of14 students.Tuition Fees (学费)One-week Course (July 26-August 1): $310Two-week Course (July 26-August 8): $620The full payment must be received before the beginning of the courses.Accommodations (食宿)We provide housing, including breakfast & dinner, 7 days a week.Single room: $250 per weekTwin room: $160 per person, per weekYou should reserve your accommodations before May 15 and all the accommodation fees must be paid in full before June 15.How to ApplyFill out an application form and send it to us at esc@ sdc.e to our college this summer and make yourself shine at English.
21.The aim of the courses is to help the high school students ________.
A.attend college B.learn English
C.visit some high schools D.travel to other countries
22.When must the accommodation fees be paid
A.Before May 15. B.Before August 1. C.Before July 26. D.Before June 15.
23.If you want to apply for the course, you should ________.
A.choose a college B.reserve a hotel room
C.fill out a form and email it D.check with the teachers
【答案】21.B 22.D 23.C
【解析】本文是一篇应用文。文章介绍了圣地亚哥海滨学院开设的暑期英语课程。
21.细节理解题。根据第一段“San Diego Seaside College is offering one and two-week English summer courses for high school students from all over the world who want to improve their English. (圣地亚哥海滨学院为全球想提高英语水平的高中生提供为期一周和两周的暑期英语课程。)”可知,这些课程的目的是帮助高中生学习英语。故选B。
22.细节理解题。在住宿部分Accommodations下面信息“You should reserve your accommodations before May 15 and all the accommodation fees must be paid in full before June 15. (您需在5月15日前预订住宿,并于6月15日前全额缴清所有住宿费用。)”可知,住宿费必须在6月15日前支付完成。故选D。
23.细节理解题。根据How to Apply下面信息“Fill out an application form and send it to us at esc@ sdc.edu. (请填写申请表并发送至邮箱:esc@sdc.edu)”可知,如果你想申请这门课程,应该填写表格并通过电子邮件发送。故选C。
B
What do you do when you feel unhappy Do you listen to music Do you talk to a friend
Maybe next time you feel sad, you should try going outside if it is sunny. Doctors know that how much sunlight we get can change how we feel. Scientists learned this by interviewing people who live in different parts of the world. In the far north, in Alaska or Finland, for example, the days are very short in the winter. People living in these places say that they often feel unhappy in the winter. In the south, where there are more daylight hours, fewer people say they are unhappy in the winter. The reason is the amount (数量) of sunlight these people get each day. Sunlight changes the chemicals (化学物) in our bodies, and these chemicals can change the way we feel. A couple of hours of strong sunlight or light from a special lamp can help your body make the chemicals that make us feel happy.
Another way to feel happier is to get some exercise. Just like sunlight, regular exercise helps our bodies make certain chemicals, which make us feel happier. In addition, exercise helps people sleep better and lack of sleep often makes people feel unhappy. Exercise also helps you get rid of stress. When you are angry or upset about something, exercise is a good way to get those bad feelings out of you.
24.Why do people in the far north feel unhappy more often than people in the south
A.Because they can’t go outside. B.Because they get less sunlight.
C.Because the weather is too cold. D.Because the summer is too short.
25.How can sunlight change the way you feel
A.On a sunny day, you can play outside. B.Sunlight makes you less tired.
C.Sunlight increases your body temperature. D.Sunlight helps your body make certain chemicals.
26.________ will not make you feel happier according to the passage.
A.Eating more. B.Exercising more.
C.Getting more sleep. D.Getting more sunlight.
27.What is the best title for this passage
A.Why Is Sunlight Good for You B.How Can Exercise Help You
C.Ways to Feel Happier D.Functions of Exercising More
【答案】24.B 25.D 26.A 27.C
【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了晒太阳和锻炼等让人感觉更开心的方法。
24.细节理解题。根据第二段中“In the far north, in Alaska or Finland, for example, the days are very short in the winter. People living in these places say that they often feel unhappy in the winter. In the south, where there are more daylight hours, fewer people say they are unhappy in the winter. The reason is the amount (数量) of sunlight these people get each day.(例如,在遥远的北方,如阿拉斯加或芬兰,冬季的白天非常短。生活在这些地方的人说,他们冬天常常感到不开心。而在南方,日照时间更长,说自己在冬天不开心的人则较少。原因是这些人每天接受到的阳光照射量不同)”可知,北方的人们经常感到不开心是因为他们得到的阳光更少。故选B。
25.细节理解题。根据第二段中“Sunlight changes the chemicals (化学物) in our bodies, and these chemicals can change the way we feel. A couple of hours of strong sunlight or light from a special lamp can help your body make the chemicals that make us feel happy.(阳光会改变我们体内的化学物质,而这些化学物质能够改变我们的情绪。几个小时的强烈阳光照射,或者使用特殊灯具发出的光线,可以帮助你的身体产生让我们感到快乐的化学物质)”可知,阳光通过帮助我们的身体制造某些化学物质来改变我们的感觉方式。故选 D。
26.细节理解题。根据第二段“Maybe next time you feel sad, you should try going outside if it is sunny.(也许下次你感到难过的时候,如果是晴天,你应该试试出去走走)”和第三段 “Another way to feel happier is to get some exercise.(另一种让自己更快乐的方法是做一些运动)”以及“In addition, exercise helps people sleep better and lack of sleep often makes people feel unhappy.(此外,运动有助于改善睡眠质量,而睡眠不足往往会让人感到不快乐)”可知,多晒太阳、多锻炼、睡眠充足都可以让人感觉更开心,文章未提及多吃能让人更开心。故选A。
27.主旨大意题。通读全文,根据第二段中“Maybe next time you feel sad, you should try going outside if it is sunny.(或许下次你感到难过的时候,如果天气晴朗,你应该试着出去走走)”以及第三段中“Another way to feel happier is to get some exercise.(另一种让自己更快乐的方法是做一些运动)”可知,本文主要介绍了两种让人更快乐的方法,因此最好的标题是“让人更快乐的方法”。故选C。
C
Mr. and Mrs. White are my neighbors. Their house is small but they have a large garden. And they spend many happy hours working on it every day. We all agree the garden is great. While we spend our dollars in the market, the old couple can pick vegetables in their own garden.
Last month, Mr. and Mrs. White invited most of the neighbors to their garden for an “all-day food festival”.
They asked us to bring gloves and arrive early in the morning. We didn’t know what would take place.
By 9:00 a.m., there were nine of us in the garden picking tomatoes, beans and other vegetables. At lunch, there were lots of laughs. We shared a lot of stories. After dinner, we played games. Before we left, Mr. and Mrs. White gave each of us a shopping bag filled with vegetables. What a great gift!
Of course I loved the green vegetables, but I loved the happy time being with my neighbors more. Mr. and Mrs. White were so nice that they helped us learn from each other better. Now Mr. and Mrs. White have a blog about gardening. They teach us to grow vegetables online. And I can’t wait to see my tomato plants bear fruit.
28.Why did Mr. and Mrs. White invite their neighbors to their garden
A.To go to the birthday party. B.To help pick vegetables.
C.To help them learn from each other. D.To learn about their stories.
29.What did the writer probably think of the food festival
A.It was too short. B.It was wonderful.
C.It was a waste of time. D.It was terrible.
30.What can we learn from the passage about Mr. and Mrs. White
A.They have a big house with a big garden. B.They have less than eight neighbors.
C.They want to open a vegetable store. D.They teach people gardening online.
【答案】28.C 29.B 30.D
【解析】这是一篇记叙文,作者介绍了邻居怀特夫妇一家,他们有个大花园,里面种了很多菜,一次他们邀请作者在内的邻居去他们家采摘蔬菜,一起度过了非常美好的时光。
28.细节理解题。根据最后一段中“Mr. and Mrs. White were so nice that they helped us learn from each other better.(怀特先生和夫人非常好,他们帮助我们更好地相互学习)”可知,怀特夫妇邀请邻居去花园是为了帮助他们互相学习,故选C。
29.推理判断题。根据第四段中“At lunch, there were lots of laughs. We shared a lot of stories. After dinner, we played games. Before we left, Mr. and Mrs. White gave each of us a shopping bag filled with vegetables. What a great gift!(午餐时,有很多笑声。我们分享了很多故事。晚饭后,我们玩游戏。在我们离开之前,怀特夫妇给了我们每个人一个装满蔬菜的购物袋。多好的礼物啊!)”可知,作者可能会认为美食节非常棒,故选B。
30.细节理解题。根据最后一段中“Now Mr. and Mrs. White have a blog about gardening. They teach us to grow vegetables online.(现在怀特夫妇有一个关于园艺的博客。他们教我们在网上种菜)”可知,怀特夫妇在网上教人们园艺,故选D。
D
During the summer holiday, some students might have been busy with traveling, summer camps and all kinds of courses. But a special group of Chinese middle school students decided to taste the hardship of life outside school.
Twelve students in a big city sold vegetables at a local market together. Within 12 days, they made more than 1,500 yuan. Among them, the oldest is 21 years old, while the youngest is just 10. They are all cousins in a big family and eight of them are from rural areas.
“Compared to traveling, such social practice connects us and makes us learn how tough our parents are,” said Dalin, 18, to the City Morning Post. Dalin, a senior high graduate, and her 12-year-old brother Xiaolin came up with the idea.
They learned to work hard to sell their vegetables. Every morning they had to wake up at 3 o’clock. Some of them went to the farmer’s market to buy vegetables. Some of them went to the local market to take up a temporary stall (临时摊位). To lower the cost, they learned to bargain (讲价) with the sellers.
At about 6:30 am, they began to sell vegetables. They peddled (吆喝) loudly to attract customers. After several days, they got some experience, too.
For example, it was better to put vegetables in order and bigger ones on top. When the vegetables are too heavy, they should give customers an extra plastic bag.
When they finally packed up and went home, they had a small meeting. Everyone took notes and shared their feelings.
“We are tired,” said Dalin. “But we gained a lot”.
31.The cousins decided to sell vegetables at a market to .
A.show how able they were B.have less hardship of life
C.learn how hard their parents work D.prepare for their future traveling
32.They bargained with the sellers to .
A.cut down the cost B.share their feelings
C.get bigger vegetables D.attract more customers
33.The best tile of the story should be .
A.Summer Courses B.Family Business
C.Students Learn from Bargains D.Cousins Work with Vegetables
34.In the writer’s opinion, the 12 students’ action was .
A.popular B.encouraging C.strange D.embarrassing
【答案】31.C 32.A 33.D 34.B
【解析】这是一篇记叙文。讲述了一个大家庭的12个表姐弟在当地市场卖蔬菜赚钱,其中8人来自农村地区。 接受采访时,高中毕业生大林表示,她和她12岁的弟弟小林想出了卖蔬菜来体会父母艰辛的办法,讲述了他们卖蔬菜的经过以及体会。
31.细节理解题。根据第三段“Compared to traveling, such social practice connects us and makes us learn how tough our parents are,” said Dalin, 18, to the City Morning Post. Dalin, a senior high graduate, and her 12-year-old brother Xiaolin came up with the idea.( 18岁的大林在接受《城市晨报》采访时表示:“与旅行相比,这样的社会实践让我们联系了起来,让我们了解到父母有多艰难。” 高中毕业生大林和她12岁的弟弟小林想出了这个主意)”可知,这对表姐弟决定在市场上卖蔬菜,以了解他们的父母工作有多努力。故选C。
32.细节理解题。根据第四段“To lower the cost, they learned to bargain with the sellers.(为了降低成本,他们学会了与卖家讨价还价)”可知,他们与卖方讨价还价以降低成本。故选A。
33.主旨大意题。根据第二段“Twelve students in a big city sold vegetables at a local market together. Within 12 days, they made more than 1,500 yuan. Among them, the oldest is 21 years old, while the youngest is just 10. They are all cousins in a big family and eight of them are from rural areas. (在一个大城市,12个学生一起在当地市场卖蔬菜。在12天内,他们赚了1500多元。其中,最大的21岁,而最小的只有10岁。他们都是一个大家庭的表兄弟,其中8人来自农村地区)”以及下文内容可知,文章讲述了一个大家庭的12个表兄弟在当地市场卖蔬菜赚钱,其中8人来自农村地区。 接受采访时,高中毕业生大林表示,她和她12岁的弟弟小林想出了卖蔬菜来体会父母艰辛的办法,讲述了他们卖蔬菜的经过以及体会。因此D选项“表姐弟卖蔬菜”最符合文章标题。故选D。
34.推理判断题。根据第一段“During the summer holiday, some students might have been busy with traveling, summer camps and all kinds of courses. But a special group of Chinese middle school students decided to taste the hardship of life outside school.(在暑假期间,一些学生可能忙于旅游,夏令营和各种课程。 但有一群特殊的中国中学生决定在校外体验生活的艰辛)”结合后文提到了他们卖蔬菜的艰辛,可推知,在作者看来,这12个学生的行动是鼓舞人心的。故选B。
第二节(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
Nowadays, students seem to be increasingly glued to their phones. Reading books is a great way to help fight that addiction, but how can students get a good reading habit
35
You want to start reading and aren’t quite sure where to go. 36 . It doesn’t matter what form of text it is, so long as it’s interesting. A good place to start is online articles. 37 . Once you’re comfortable with reading short pieces of text, move on to short novels or magazines. It’s recommended that you pick books with awards, because that’s probably a safe bet.
Read step by step and consistently.
Longer pieces of text and thick novels may seem intimidating(令人胆怯的), but an important thing to remember is that you don’t have to read the whole thing in one day. 38 . Read a little every day. It doesn’t matter if it’s 10minutes or 30, so long as you actually sit down and read. Something that can help with this is that you get yourself a small cozy reading corner, so you can get in the mood to read. Also, bring your book everywhere. I mean it. 39 .
A.There are many websites with a variety of topics, ranging from animals to politics.
B.Read it on the plane, in queues, instead of looking at your phone.
C.What you have to remember to do is to be consistent.
D.Where can you go to look for books
E.I recommend looking for things that interest you.
F.Don’t read too difficult books.
G.Read right books.
【答案】35.G 36.E 37.A 38.C 39.B
【解析】本文是说明文。如今,学生们似乎越来越依赖手机。阅读书籍是一个很好的方法来帮助对抗上瘾。文章主要介绍了一些帮助学生养成良好阅读习惯的方法。
35.此处是本段小标题,根据本段中的“It’s recommended that you pick books with awards, because that’s probably a safe bet.(建议你选择有奖励的书,因为这可能是一个安全的赌注。)”可知,本段主要介绍了要选择对的书,G项“读正确的书。”能概括本段内容,故选G。
36.上文“You want to start reading and aren’t quite sure where to go.(你想开始阅读,却不知道该读什么。)”指出你想开始阅读,却不知道如何开始,空处承接上文,就此问题给出建议,E项“我建议你找一些你感兴趣的东西。”符合,故选E。
37.上文“A good place to start is online articles. (一个好的开始是在线阅读文章。)”提出了可以从网上阅读开始,空处承接上文,具体介绍在线阅读的优点,A项“有许多网站有各种各样的主题,从动物到政治。”符合,故选A。
38.上文“Longer pieces of text and thick novels may seem intimidating(令人胆怯的), but an important thing to remember is that you don’t have to read the whole thing in one day. (较长的文字和厚厚的小说可能看起来令人生畏,但重要的是要记住,你不必在一天之内读完整本书。)”指出在读较长的文字和厚厚的小说时,不必在一天之内读完整本书,空处承接上文,指出我们在读较长的文字和厚厚的小说时该如何做,C项“你要记住的是要始终如一。”符合,故选C。
39.上文“Also, bring your book everywhere. I mean it. (还有,把你的书带到任何地方。我是认真的。)”指出作者建议我们要把书带到任何地方去读,空处承接上文,对“任何地方”进行列举,B项“在飞机上排队时阅读,而不是看手机。”符合,故选B。
第三部分 书面表达(共两节, 32 分)
第一节 (共 4 小题; 第 40、41 题各 2 分, 第 42 题 3 分, 第 43 题 5 分, 共 12 分)
阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。请在答题卡指定区域作答。
Why do you feel encouraged when your teacher gives you a smile How do you know your mother is angry when she frowns (皱眉) In both cases, the person is telling us something not with words, but with facial expressions.
Facial expressions are one or more movements on a person’s face, such as frowning, raising one’s eyebrows, and nose and lip movements. They express people’s feelings.
Scientists at Oxford University have shown that humans have 80 muscles on their faces. These muscles can create more than 7,000 facial expressions. However, there are six main kinds of facial expressions that are common in all cultures: happiness, sadness, surprise, fear, anger and disgust (厌恶).
Facial expressions are very important to communication. One study at UCLA, in the US, showed that in most conversations, over 93 percent of the communicating is done without speaking.
If people can read facial expressions, they may be better at knowing what other people are feeling, so they can understand them better. Someone who does not enjoy a certain type of food usually will make a face when he/ she sees or tastes it. A frown means worry or anger. Raised eyebrows and open eyes show surprise.
However, there are some taboos (禁忌) for reading people’s facial expressions. For example, it is not a good idea to stare at someone for a long time while reading his or her facial expressions. They may think you are rude.
40.What are facial expressions
41.What may a person do when she he feels surprised
42.Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why. You can stare at someone for a long time while reading his or her facial expressions.
43.Do you think it is important to learn how to read people’s facial expressions Explain it briefly.( In about 40 words)
【答案】
40、Facial expressions are one or more movements on a person’s face, which express people’s feelings. 41.When feeling surprised, one may raised eyebrows or open eyes.
42.You can stare at someone for a long time while reading his or her facial expressions.
According to the passage, it is not a good idea to stare at someone for a long time while reading his or her facial expressions. They may think you are rude.
43.Yes, I think it is important to learn how to read people’s facial expressions. Facial expressions are a crucial part of nonverbal communication and can help us better understand others' emotions and intentions.
【解析】本文是一篇说明文。本文介绍了面部表情在沟通中的重要性以及它们如何表达人们的情感。
40.考查细节理解。根据第二段中“Facial expressions are one or more movements on a person’s face, such as frowning, raising one’s eyebrows, and nose and lip movements. They express people’s feelings.( 面部表情是一个人脸上的一个或多个动作,比如皱眉、扬起眉毛、鼻子和嘴唇的动作。它们表达了人们的感情。)”可知,面部表情是一个人脸上的一个或多个动作,表达了人们的感情。故答案为Facial expressions are one or more movements on a person’s face, which express people’s feelings.
41.考查细节理解。根据倒数第二段中“Raised eyebrows and open eyes show surprise.(扬起眉毛和睁开眼睛表示惊讶。)”可知,当一个人感到惊讶时,她可能会扬起眉毛并睁大眼睛。这是文章中明确提到的表示惊讶的面部表情。故答案为When feeling surprised, one may raised eyebrows or open eyes.
42.考查细节理解。题干中的原句为“You can stare at someone for a long time while reading his or her facial expressions.(你可以长时间盯着别人看,同时读懂他或她的面部表情。)”可知,你可以长时间盯着别人看,同时读懂他或她的面部表情。这句话是错误的,根据最后一段中提到“ For example, it is not a good idea to stare at someone for a long time while reading his or her facial expressions. They may think you are rude.(例如,在解读他人的面部表情时,长时间盯着别人看不是一个好主意,他们可能会认为你很粗鲁。)”可知,长时间盯着别人的脸看以解读其表情是不礼貌的即According to the passage, it is not a good idea to stare at someone for a long time while reading his or her facial expressions. They may think you are rude. 故原句中“can stare at”为错误的部分。故答案为According to the passage, it is not a good idea to stare at someone for a long time while reading his or her facial expressions. They may think you are rude.
43.开放性试题。该题为开放性试题,回答合理即可。我认为学习如何解读人们的面部表情是很重要的。面部表情是非言语沟通的重要组成部分,它们能够帮助我们更好地理解他人的情感和意图。通过识别和理解面部表情,我们可以更有效地与他人交流和建立关系。故答案为Yes, I think it is important to learn how to read people's facial expressions. Facial expressions are a crucial part of nonverbal communication and can help us better understand others’ emotions and intentions.
第二节(20 分)
假设你是李华,你们学校的环保社团计划在周末组织一次面向全校师生的环保活动,希望通过此次活动让大家认识到环保的重要性,改善校园环境。你打算邀请交换生Peter参加这次活动。请你用英文给他写一封电子邮件,告诉他活动的安排、内容及意义。
提示词语:playground, clean up, recycle, beautiful
提示问题:
When and where will you have this activity
What activity do you plan to do
Why do you want to organize this activity
Dear Peter,
How is everything going ___________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hope to hear from you soon.
Yours,
LiHua
【答案】
Dear Peter,
How is everything going Our school’s Environmental Club will organize an activity this Saturday morning on the playground. We plan to clean up the area and recycle waste like paper and plastic bottles. This activity aims to raise awareness about environmental protection and make our school more beautiful. Your participation would be very helpful. Please let me know if you can join us.
Hope to hear from you soon.
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;
②时态:主要为“一般现在时”;
③提示:写作提示已给出,考生应注意不要遗漏任何要点,适当发挥,使上下文连贯。
[写作步骤]
第一步,告知Peter你们学校将举办一个环保活动,并说明举办活动的时间和地点;
第二步,介绍活动内容并说明举办这次活动的原因;
第三步,表明希望Peter能够参与这个活动。
[亮点词汇]
①organize组织
②recycle回收利用
③aim旨在
[高分句型]
Please let me know if you can join us.(if引导的条件状语从句)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期月考模拟卷
英语
(考试时间:90分钟 试卷满分:100分)
注意事项:
1、本试卷共 100 分。考试时长 90 分钟。
2、考生务必在答题卡指定区域作答,在试卷上作答无效。
3、考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 知识运用(共两节, 30 分)
第一节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A 、B 、C 、D 四个选项中,选出 最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Last year I decided to do some voluntary work. I began to research on the Internet and discovered Volunteer USA. Three months later, I 1 myself on a plane to Phoenix, Arizona. I was 2 at the thought of living with loads of new people for three months. However, within fifteen minutes of arriving, my worries had gone. Everyone was so friendly and like-minded that it was very easy to feel at home.
I was sent to the Coronado National Forest for my first 8-day 3 . We had to carry everything we needed and walk three miles to where we worked. It may not seem like a 4 way, but in 35℃ heat and with a heavy pack, my legs were on fire.
My job was to 5 a stairway out of rock. This 6 climbing up and down the side of a mountain inhabited (栖息) by mountain lions, although I should say they were only heard, never seen.
Three days later, a beautiful stairway came into being. The 7 of knowing that my work will be on that mountainside for years to come is massive.
But on the last night we were caught in a thunderstorm. I woke up at midnight to find a swimming pool in my tent. The temperature was close to 8 . I had to spend the rest of the night trembling in the only dry part of my tent.
Needless to say, I suffered a lot. But I know whatever I have to face in my life. I was there and I 9 . I think I am much 10 for having taken part in the project.
1.A.imagined B.found C.enjoyed D.introduced
2.A.annoyed B.surprised C.nervous D.excited
3.A.project B.tour C.campaign D.course
4.A.nice B.safe C.long D.quick
5.A.build B.test C.clean D.guard
6.A.helped B.meant C.allowed D.ended
7.A.satisfaction B.ambition C.expectation D.intention
8.A.boiling B.average C.normal D.freezing
9.A.recovered B.resisted C.escaped D.survived
10.A.smarter B.stronger C.happier D.busier
第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当 的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题卡指 定区域作答。
A
Yesterday a beggar knocked at my door. He asked me for a meal and a glass of beer. In return for this, the beggar stood on his head and sang 11 (song). I gave him a meal. He ate the food and 12 (drink) the beer. Then he put a piece of cheese in his pocket and went away. Later a neighbour told me about him. Everybody knows him. His name is Percy Buttons. He calls at every house in the street once a month and always 13 (ask) for a meal and a glass of beer.
B
Do you know anyone who has gone backpacking Backpackers 14 (know) for travelling with little money, but few begin with as little as Othmane Zolati. In 2015, he began a four-year journey across 24 countries on the African continent, but he started out with just $80. He often had to work odd jobs (零活) and rely on the kindness of strangers to be able to afford 15 (keep) travelling. But it was worth it. On reaching his final destination, he said “It was one of the best 16 (moment) in my life. It made me know that if you fight for something, you really stick to that goal… then you will reach it”.
C
Nearly a week passed before the girl was able to explain 17 had happened to her. One afternoon she set out from the coast in a small boat and 18 (catch) in a storm. Towards evening, the boat struck a rock and the girl jumped into the sea. Then she swam to the shore after spending the whole night in the water. During that time she covered a distance of eight miles. Early next morning, she 19 (see) a light ahead. She knew she was near the shore because the light was high up on the cliffs (悬崖). On arriving at the shore, the girl struggled up the cliff towards the light she had seen. That was all she remembered. When she woke up a day later, she found 20 (her) in hospital.
第二部分 阅读理解(共两节, 38 分)
第一节(共 14 小题;每小题 2 分,共 28 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A 、B 、C 、D 四个选项中,选出最佳选项,并 在答题卡上将该项涂黑。
A
Summer Courses 2022San Diego Seaside College is offering one and two-week English summer courses for high school students from all over the world who want to improve their English. Classes are offered at five levels, from basic to advanced. Students will be tested when they arrive and placed in the level appropriate to their language ability. Each class has a maximum of14 students.Tuition Fees (学费)One-week Course (July 26-August 1): $310Two-week Course (July 26-August 8): $620The full payment must be received before the beginning of the courses.Accommodations (食宿)We provide housing, including breakfast & dinner, 7 days a week.Single room: $250 per weekTwin room: $160 per person, per weekYou should reserve your accommodations before May 15 and all the accommodation fees must be paid in full before June 15.How to ApplyFill out an application form and send it to us at esc@ sdc.e to our college this summer and make yourself shine at English.
21.The aim of the courses is to help the high school students ________.
A.attend college B.learn English
C.visit some high schools D.travel to other countries
22.When must the accommodation fees be paid
A.Before May 15. B.Before August 1. C.Before July 26. D.Before June 15.
23.If you want to apply for the course, you should ________.
A.choose a college B.reserve a hotel room
C.fill out a form and email it D.check with the teachers
B
What do you do when you feel unhappy Do you listen to music Do you talk to a friend
Maybe next time you feel sad, you should try going outside if it is sunny. Doctors know that how much sunlight we get can change how we feel. Scientists learned this by interviewing people who live in different parts of the world. In the far north, in Alaska or Finland, for example, the days are very short in the winter. People living in these places say that they often feel unhappy in the winter. In the south, where there are more daylight hours, fewer people say they are unhappy in the winter. The reason is the amount (数量) of sunlight these people get each day. Sunlight changes the chemicals (化学物) in our bodies, and these chemicals can change the way we feel. A couple of hours of strong sunlight or light from a special lamp can help your body make the chemicals that make us feel happy.
Another way to feel happier is to get some exercise. Just like sunlight, regular exercise helps our bodies make certain chemicals, which make us feel happier. In addition, exercise helps people sleep better and lack of sleep often makes people feel unhappy. Exercise also helps you get rid of stress. When you are angry or upset about something, exercise is a good way to get those bad feelings out of you.
24.Why do people in the far north feel unhappy more often than people in the south
A.Because they can’t go outside. B.Because they get less sunlight.
C.Because the weather is too cold. D.Because the summer is too short.
25.How can sunlight change the way you feel
A.On a sunny day, you can play outside. B.Sunlight makes you less tired.
C.Sunlight increases your body temperature. D.Sunlight helps your body make certain chemicals.
26.________ will not make you feel happier according to the passage.
A.Eating more. B.Exercising more.
C.Getting more sleep. D.Getting more sunlight.
27.What is the best title for this passage
A.Why Is Sunlight Good for You B.How Can Exercise Help You
C.Ways to Feel Happier D.Functions of Exercising More
C
Mr. and Mrs. White are my neighbors. Their house is small but they have a large garden. And they spend many happy hours working on it every day. We all agree the garden is great. While we spend our dollars in the market, the old couple can pick vegetables in their own garden.
Last month, Mr. and Mrs. White invited most of the neighbors to their garden for an “all-day food festival”.
They asked us to bring gloves and arrive early in the morning. We didn’t know what would take place.
By 9:00 a.m., there were nine of us in the garden picking tomatoes, beans and other vegetables. At lunch, there were lots of laughs. We shared a lot of stories. After dinner, we played games. Before we left, Mr. and Mrs. White gave each of us a shopping bag filled with vegetables. What a great gift!
Of course I loved the green vegetables, but I loved the happy time being with my neighbors more. Mr. and Mrs. White were so nice that they helped us learn from each other better. Now Mr. and Mrs. White have a blog about gardening. They teach us to grow vegetables online. And I can’t wait to see my tomato plants bear fruit.
28.Why did Mr. and Mrs. White invite their neighbors to their garden
A.To go to the birthday party. B.To help pick vegetables.
C.To help them learn from each other. D.To learn about their stories.
29.What did the writer probably think of the food festival
A.It was too short. B.It was wonderful.
C.It was a waste of time. D.It was terrible.
30.What can we learn from the passage about Mr. and Mrs. White
A.They have a big house with a big garden. B.They have less than eight neighbors.
C.They want to open a vegetable store. D.They teach people gardening online.
D
During the summer holiday, some students might have been busy with traveling, summer camps and all kinds of courses. But a special group of Chinese middle school students decided to taste the hardship of life outside school.
Twelve students in a big city sold vegetables at a local market together. Within 12 days, they made more than 1,500 yuan. Among them, the oldest is 21 years old, while the youngest is just 10. They are all cousins in a big family and eight of them are from rural areas.
“Compared to traveling, such social practice connects us and makes us learn how tough our parents are,” said Dalin, 18, to the City Morning Post. Dalin, a senior high graduate, and her 12-year-old brother Xiaolin came up with the idea.
They learned to work hard to sell their vegetables. Every morning they had to wake up at 3 o’clock. Some of them went to the farmer’s market to buy vegetables. Some of them went to the local market to take up a temporary stall (临时摊位). To lower the cost, they learned to bargain (讲价) with the sellers.
At about 6:30 am, they began to sell vegetables. They peddled (吆喝) loudly to attract customers. After several days, they got some experience, too.
For example, it was better to put vegetables in order and bigger ones on top. When the vegetables are too heavy, they should give customers an extra plastic bag.
When they finally packed up and went home, they had a small meeting. Everyone took notes and shared their feelings.
“We are tired,” said Dalin. “But we gained a lot”.
31.The cousins decided to sell vegetables at a market to .
A.show how able they were B.have less hardship of life
C.learn how hard their parents work D.prepare for their future traveling
32.They bargained with the sellers to .
A.cut down the cost B.share their feelings
C.get bigger vegetables D.attract more customers
33.The best tile of the story should be .
A.Summer Courses B.Family Business
C.Students Learn from Bargains D.Cousins Work with Vegetables
34.In the writer’s opinion, the 12 students’ action was .
A.popular B.encouraging C.strange D.embarrassing
第二节(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
Nowadays, students seem to be increasingly glued to their phones. Reading books is a great way to help fight that addiction, but how can students get a good reading habit
35
You want to start reading and aren’t quite sure where to go. 36 . It doesn’t matter what form of text it is, so long as it’s interesting. A good place to start is online articles. 37 . Once you’re comfortable with reading short pieces of text, move on to short novels or magazines. It’s recommended that you pick books with awards, because that’s probably a safe bet.
Read step by step and consistently.
Longer pieces of text and thick novels may seem intimidating(令人胆怯的), but an important thing to remember is that you don’t have to read the whole thing in one day. 38 . Read a little every day. It doesn’t matter if it’s 10minutes or 30, so long as you actually sit down and read. Something that can help with this is that you get yourself a small cozy reading corner, so you can get in the mood to read. Also, bring your book everywhere. I mean it. 39 .
A.There are many websites with a variety of topics, ranging from animals to politics.
B.Read it on the plane, in queues, instead of looking at your phone.
C.What you have to remember to do is to be consistent.
D.Where can you go to look for books
E.I recommend looking for things that interest you.
F.Don’t read too difficult books.
G.Read right books.
第三部分 书面表达(共两节, 32 分)
第一节 (共 4 小题; 第 40、41 题各 2 分, 第 42 题 3 分, 第 43 题 5 分, 共 12 分)
阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。请在答题卡指定区域作答。
Why do you feel encouraged when your teacher gives you a smile How do you know your mother is angry when she frowns (皱眉) In both cases, the person is telling us something not with words, but with facial expressions.
Facial expressions are one or more movements on a person’s face, such as frowning, raising one’s eyebrows, and nose and lip movements. They express people’s feelings.
Scientists at Oxford University have shown that humans have 80 muscles on their faces. These muscles can create more than 7,000 facial expressions. However, there are six main kinds of facial expressions that are common in all cultures: happiness, sadness, surprise, fear, anger and disgust (厌恶).
Facial expressions are very important to communication. One study at UCLA, in the US, showed that in most conversations, over 93 percent of the communicating is done without speaking.
If people can read facial expressions, they may be better at knowing what other people are feeling, so they can understand them better. Someone who does not enjoy a certain type of food usually will make a face when he/ she sees or tastes it. A frown means worry or anger. Raised eyebrows and open eyes show surprise.
However, there are some taboos (禁忌) for reading people’s facial expressions. For example, it is not a good idea to stare at someone for a long time while reading his or her facial expressions. They may think you are rude.
40.What are facial expressions
41.What may a person do when she he feels surprised
42.Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why. You can stare at someone for a long time while reading his or her facial expressions.
43.Do you think it is important to learn how to read people’s facial expressions Explain it briefly.( In about 40 words)
第二节(20 分)
假设你是李华,你们学校的环保社团计划在周末组织一次面向全校师生的环保活动,希望通过此次活动让大家认识到环保的重要性,改善校园环境。你打算邀请交换生Peter参加这次活动。请你用英文给他写一封电子邮件,告诉他活动的安排、内容及意义。
提示词语:playground, clean up, recycle, beautiful
提示问题:
When and where will you have this activity
What activity do you plan to do
Why do you want to organize this activity
Dear Peter,
How is everything going ___________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hope to hear from you soon.
Yours,
LiHua
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)