2025-2026年高一上学期月考模拟卷英语(外研版)(原卷+解析)

文档属性

名称 2025-2026年高一上学期月考模拟卷英语(外研版)(原卷+解析)
格式 zip
文件大小 963.8KB
资源类型 教案
版本资源 外研版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-10-21 21:17:21

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026年高一上学期月考模拟卷(外研版)
英语
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. What will the speakers do next
A. Check the map. B. Leave the restaurant. C. Park the car.
【答案】C
【解析】
【原文】M: We have to find a parking space. Let’s drive around the block one more time. Did you say the restaurant has no off-street parking at all
W: None, I checked it. Look, there is a space.
2. Where are the speakers
A. At a bus stop. B. At home. C. At the airport.
【答案】B
【解析】
【原文】M: You have to go now, Judy, or you’ll miss your flight. It’s an hour’s drive to the airport.
W: I’m leaving. Don’t forget to water my flowers. Just a minute, where is my ticket, Dad
3. What did the speakers do last week
A. They had a celebration dinner.
B. They went to see a newborn baby.
C. They sent a mail to their neighbors.
【答案】B
【解析】
【原文】M: Laura, what’s in the mailbox
W: It’s a thank-you note from our neighbor. They thank us for visiting them last week when the baby was born. They also invite us to have dinner next Friday.
M: Are they back home now
W: Should be.
4. Why does the man make the phone call
A. To cancel a weekend trip.
B. To make an appointment.
C. To get some information.
【答案】C
【解析】
【原文】W: Good afternoon, Paper Museum.
M: Hello, could you tell me your opening hours for Saturday
W: Yeah, we’re open from 10:00 in the morning to 5:00 in the afternoon.
M: Thanks.
5. What does the man probably want to do
A. Do some exercise. B. Get an extra key. C. Order room service.
【答案】A
【解析】
【原文】M: Excuse me. Where is the hotel gym, please
W: It’s on the top floor. You can take the lift over there.
M: Do I have to pay extra
W: No, sir. You just need to take your room key with you.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6. Why does the woman come to the man
A. To ask for permission. B. To extend an invitation. C. To express thanks.
7. When are the students going to the museum
A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.
【答案】6. A 7. B
【解析】
【原文】W: Mr. Wilson, students from Class 2 want to visit the history museum. Will it be all right if I take them there this weekend
M: How about their revision test Are they through with it
W: Yes, they are.
M: In that case, you can go ahead. Try to finish it within one day, so that the students still have a whole day to rest on Sunday.
W: All right. I’ll manage.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
8. What are the speakers talking about
A. Buying groceries. B. Choosing gifts. C. Seeing friends.
9. Who is Clara
A. The man’s wife. B. The man’s sister. C. The man’s daughter.
10. How much did the man spend on the city passes
A. $36. B. $50. C. $150.
【答案】8. B 9. C 10. C
【解析】
【原文】M: Hi, Linda. Fancy seeing you here. How long have you been shopping
W: Almost an hour. I have a lot to buy. My daughter Melissa’s birthday is coming. I’m trying to get her a good gift, but I don’t know what to choose. She seems to have everything she loves.
M: Yeah, the same as Clara. We’ve already had bags of toys she’s no longer playing with. So this year, we didn’t buy her material things. We gave her an experience gift.
W: What’s that
M: A city pass, with which she can visit 12 different attractions, including the national history museum, the science museum, the zoo, and more.
W: How much is it
M: Fifty dollars per person, for a year-long pass. I bought three for the whole family.
W: So you can have a different outing every month for the entire year. What a great idea!
听下面一段较长对话,回答以下小题。
11. Why did Tracy bring dogs to the children
A. To teach them to love animals.
B. To help them gain confidence
C. To protect them from dangers.
12. What is Kevin’s concern about the dogs
A. They may misbehave. B. They may get hurt. C. They may carry diseases.
13. What will Helen do tomorrow morning
A. Give a talk. B. Meet the children. C. Take some photos.
【答案】11. B 12. A 13. A
【解析】
【原文】M: Helen, busy doing anything
W: Oh Kevin, I’m preparing a presentation for the city library. It’s about a girl named Tracy Woods.
M: What’s special about her
W: It was an amazing story. She brought specially-trained dogs to special education schools and helped children to build confidence. She believes that dogs can help children in ways we can’t. Dogs don’t judge, and they don’t care who you are or what you look like.
M: But putting dogs into a school Aren’t they going to mess up the school
W: Don’t worry. All the dogs are assessed and trained properly. There are now 40 dogs working with children aged from 6 to 18.
M: I hope the children love them.
W: Of course they do. I’ve got some pictures. I’ll show them at my presentation tomorrow morning.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
14. What is the man doing
A. Attending a lecture. B. Hosting a workshop. C. Conducting an interview.
15. Why is Emily doing unpaid work in the new season of the show
A. To follow the latest trend.
B. To help raise the crew’s pay.
C. To support the post-production.
16. What enables Emily to try different things in her field
A. Her college education. B. Her teaching experience. C. Her family tradition.
17. What does Emily think of her work at the Film Centre
A. Boring. B. Rewarding. C. Demanding.
【答案】14. C 15. C 16. A 17. B
【解析】
【原文】M: Emily, thank you for taking time out of your busy schedule to answer a few questions.
W: It’s my pleasure.
M: People say you’re doing unpaid work in the new season of My Fair Lady. Is this what the show business has become
W: No, not really. All of my acting in the new season is unpaid, but the crew is paid. This is to raise money for the postproduction of the show.
M: I notice you’ve tried many different kinds of things: film, TV, and even theater.
W: Yeah, that’s how I was trained at university. I work on anything that excites me.
M: Tell us about the six months you recently spent at the workshop of the Film Centre.
W: It was an unbelievable experience — teaching young actors and actresses and working with some great acting artists. It was also great to work in various labs, such as directors, writers and so on. It’s very helpful for making you a really well-rounded and active member of the film and television industry.
M: Thank you very much, Emily. We look forward to your new season.
听下面一段独白,回答以下小题。
18. Who is the speaker talking to
A. Sports club members. B. International tourists. C. University students.
19. Where did Emma work for a rugby team
A. In Manchester. B. In Dublin. C. In Vancouver.
20. What can be a challenge to Emma’s work
A. Competition in the health care industry.
B. Discrimination against female scientists.
C. Influence of misinformation on the public.
【答案】18. A 19. B 20. C
【解析】
【原文】Hi, everyone. This is the monthly meeting of our club. We’ve been fortunate to have got good advice from some famous athletes on how to improve our skills and build up our body. Today, we’ll hear something different. We’re honored to have Emma Wilson here. Emma is a health expert and lecturer from UBC, the University of British Columbia. Emma worked for a football team in Manchester, then for a very successful rugby team in Dublin, and finally ended up working here in Vancouver. Emma says it’s challenging to be a health expert, because people can be easily influenced by advertisements that lack scientific support. Also, people aren’t willing to change their views about food and nutrition as there is so much confusing information online. It’s really important to hear what experts say and that’s why we’ve invited Emma here. She isn’t going to tell us about everything we should eat, but she will teach us to make better choices. Let’s welcome Emma Wilson.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
A
The Monet: The Immersive Experience, a captivating venture situated in the city of Liège, beckons enthusiasts to immerse themselves in the artistic realm of Claude Monet, a luminary of the French Impressionist movement and a paragon of nineteenth-century creativity.
This innovative exhibition, designed to transport visitors into the very essence of Monet’s oeuvre, utilizes a cutting-edge digital format that encompasses a panoramic 360-degree display. Employing the latest in multimedia technology, the exhibition features monumental projections of Monet’s canvases, adorning the walls and floors of the venue, accompanied by an auditory symphony, the aromatic essence of flora, and narrated descriptions delivered in a multitude of languages, thereby breathing life into the artworks in an unprecedented manner.
To delve deeply into the French master’s universe, patrons are ushered through a trilogy of thematic chambers, each a spectacle in its own right. These chambers not only offer a glimpse into Monet’s existence, but also bestow upon the visitors a trove of novel encounters and perspectives on his life, his artistic endeavors, and his celebrated creations.
For those seeking logistical details:
The exhibition commences from the month of March in the year 2024.
The operational hours are as follows: On Wednesdays and Thursdays, the doors open at the tenth hour of the morning and close at the seventh hour of the evening. Fridays extend the closing time to the eighth hour of the evening, while Saturdays commence at the ninth hour of the morning and conclude at the eighth hour of the evening. Sundays follow a similar schedule, opening at the ninth hour and closing at the seventh hour, with Mondays and Tuesdays observing a closure.
The anticipated duration for the visit is estimated to span between sixty to seventy-five minutes.
The venue is located at Eglise Saint-Pholien, situated on Rue Saint-Pholien, with the postal code 4020 in the city of Liège.
For further inquiries, it is advisable to peruse the Frequently Asked Questions section pertaining to this immersive experience.
21.How does the exhibition help visitors explore Monet’s paintings
A.It offers stages to visitors. B.It gives lectures on art.
C.It uses digital technology. D.It provides language services.
22.What will visitors experience in the three rooms
A.A unique journey to Monet’s world.
B.An introductory tour of painters.
C.An exploration on French art.
D.An encounter with Monet-inspired artworks.
23.Which of the following is a recommended visiting time
A.11: 30 am (Wed, Feb 21). B.4: 00 pm (Sun, Apr 7).
C.8: 30 am (Thur, Mar 28). D.10: 00 am (Tue, Mar 19).
【答案】21.C 22.A 23.B
【导语】本文是一篇应用文,介绍了“莫奈:沉浸式体验”展览的相关情况。
21.细节理解题。根据第二段中“This innovative exhibition, designed to transport visitors into the very essence of Monet’s oeuvre, utilizes a cutting-edge digital format that encompasses a panoramic 360-degree display.(这个创新的展览旨在将参观者带入莫奈作品的精髓,采用了一种尖端的数字格式,包括全景360度显示。)”可知,展览使用了先进的数字格式,包括全景360度显示,帮助游客探索莫奈的画作,即使用了数字技术。故选C 。
22.细节理解题。根据第三段中“To delve deeply into the French master’s universe, patrons are ushered through a trilogy of thematic chambers, each a spectacle in its own right. These chambers not only offer a glimpse into Monet’s existence, but also bestow upon the visitors a trove of novel encounters and perspectives on his life, his artistic endeavors, and his celebrated creations.(为了深入了解这位法国大师的世界,顾客们被领进了三个主题展厅,每个展厅都有自己的特色。这些展室不仅提供了对莫奈生活的一瞥,而且还向游客提供了他的生活,他的艺术努力和他著名的创作的新遭遇和观点的宝库。)”可知,在三个主题展厅中,游客将体验到一次独特的旅程,深入了解莫奈的世界。故选A。
23.细节理解题。根据第五段“The exhibition commences from the month of March in the year 2024.(展览从2024年3月开始。)”和第六段“The operational hours are as follows: On Wednesdays and Thursdays, the doors open at the tenth hour of the morning and close at the seventh hour of the evening. Fridays extend the closing time to the eighth hour of the evening, while Saturdays commence at the ninth hour of the morning and conclude at the eighth hour of the evening. Sundays follow a similar schedule, opening at the ninth hour and closing at the seventh hour, with Mondays and Tuesdays observing a closure.(营业时间如下:周三和周四,在早上10点开门,晚上7点关闭。周五的闭馆时间延长到晚上8点,而周六从早上9点开始,到晚上8点钟结束。周日遵循类似的时间表,在早上9点开放,在晚上7点关闭,周一和周二休息。)”可知,展览从2024年3月开始,周一和周二休息,周三和周四营业时间为上午10点至晚上7点,周五闭馆时间延长至晚上8点,周六营业时间为上午9点至晚上8点,周日营业时间为上午9点至晚上7点。四个选项中,只有B项“4: 00 pm (Sun, Apr 7)”符合这个时间表,是参观时间。故选B。
B
I was struggling with writing and my brother-in-law, Rob, a professor of ethics (伦理学), offered a small insight into his own practice.
He, too, found writing difficult. The only way he’d been able to produce anything that approximate (接近) a consistent academic output was by devoting half an hour to it everyday. In that half hour, he had two options: he could write, or he could do nothing. Sometimes he sat there for quite a long time before he wrote but he always came away from the session with new words on the page.
Soon afterwards I gave his technique a go — and it stuck. Sometimes I’ve had to stick my phone in a drawer with a timer running to avoid doomscrolling Twitter instead, social media does not count as “doing nothing” but, in the years since, I’ve reverted to this technique whenever I find myself at a creative impasse (僵局) on a project. It helped me finish a book a few years ago, and it helped me get the first 15,000 words of something new down just a few months ago. One of the main reasons it works, I think, is that it overcomes the first, and biggest barrier: showing up.
Procrastination (拖延) can get in anyone’s way but I’ve also noticed creative people in particular can get all caught up in their messy feelings about their work and whether or not the conditions are right for them to channel their muse (灵感).
If working in journalism has taught me anything, it’s that there is no “right” time and there are no “right” conditions; there is the time you have. You use the materials you’ve got. And the first precondition of getting anything done at all is trying to do it. So if you’re struggling with something creative, just give yourself 30 minutes. You’ll either do the work or you’ll do nothing. But at least you’ll be able to say you showed up.
24.What does the text show about Rob’s approach to writing
A.He relied on inspiration to guide his writing.
B.He wrote for long uninterrupted periods of time.
C.He turned to writing in moments of uncertainty.
D.He set aside half an hour each day to write or do nothing.
25.What does the underlined part “reverted to” in paragraph 3 probably mean
A.Contributed to. B.Returned to. C.Accounted for. D.Apologized for.
26.How does the text characterize the relationship between procrastination and creativity
A.Procrastination can stop the creative process.
B.Procrastination is a sign of a lack of creativity.
C.Procrastination is more popular among creative individuals.
D.Procrastination can be an essential part of the creative process.
27.What is the first step for getting anything creative done according to the text
A.Having the right materials. B.Having the right conditions.
C.Feeling inspired by a muse. D.Making an attempt to start the work.
【答案】24.D 25.B 26.A 27.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述作者用每天半小时写作法克服创作困难的经历。
24.细节理解题。根据第二段中“The only way he’d been able to produce anything that approximate (接近) a consistent academic output was by devoting half an hour to it everyday. In that half hour, he had two options: he could write, or he could do nothing. (他能够产出接近稳定学术成果的唯一方法,是每天花半小时专注于此。在那半小时里,他只有两种选择:要么写作,要么什么都不做)”可知,Rob的写作方法是每天留出半个小时来写作或什么都不做。故选D。
25.词句猜测题。根据划线词上文“Soon afterwards I gave his technique a go — and it stuck. (不久之后,我尝试了他的方法——而且它奏效了)”以及所在句子“in the years since, I’ve reverted to this technique whenever I find myself at a creative impasse (僵局) on a project. (从那以后,每当我在项目中陷入创作僵局时,都会reverted to这种方法)”可知,作者尝试了Rob的方法后,发现它奏效了,后来每当作者在项目中遇到创作僵局时,作者都会重新使用这个方法,即划线词意思是“重新使用”。A. Contributed to.有助于;B. Returned to.重新使用;C. Accounted for.说明……的原因;D. Apologized for.为……道歉。故选B。
26.推理判断题。根据第四段“Procrastination (拖延) can get in anyone’s way but I’ve also noticed creative people in particular can get all caught up in their messy feelings about their work and whether or not the conditions are right for them to channel their muse (灵感). (拖延会阻碍任何人,但我也注意到,尤其是富有创造力的人,他们可能会陷入对自己工作的混乱情绪中,以及是否适合他们激发灵感的环境中)”可推知,拖延会阻碍富有创造力的人的创作过程。故选A。
27.细节理解题。根据最后一段中“And the first precondition of getting anything done at all is trying to do it. (而完成任何事情的第一个先决条件就是尝试去做)”可知,完成任何创造性工作的第一步是尝试开始这项工作。故选D。
C
Scientists now know that healthy soils have a unique sound landscape produced by invertebrates (无脊椎动物) such as earthworms and ants, but they have not yet studied how this background noise in the ecosystem affects plant and fungal (真菌的) growth.
To investigate the impacts of sound on fungi, Jake Robinson at Flinders University in Australia and his team buried regular teabags in soil inside a soundproof (隔音的) box. Inside the box, they played an 8 kHz tone at a volume of 70 dB for one set of teabags and 90 dB for another, 8 hours per day for 14 days. A control group received only ambient (周围的) sound stimulation of less than 30 dB.
At the end of the experiment, both sets of teabags exposed to sound had increased in weight, from 2.5 grams to 3.1 grams on average, due to the growth of fungi. The control teabags stayed the same weight on average.
Robinson notes that much more work is required to fully explain their observations. While the results may seem surprising, he says we can think of sound as an energy input which the fungi are somehow turning into growth. This may be through a so-called piezoelectric effect (压电效应) , in which mechanical pressure is transformed into electrical energy.
He hopes the research leads to ways to restore habitats by broadcasting sounds. “We now need to build on these findings and transform them into an applied use,” Robinson says. “If we can use these findings in ecosystem restoration and agriculture, then that would be great.”
Christina Birnbaum at the University of Southern Queensland, Australia, says in terms of ecosystem restoration, this is pioneering work.
However, the mechanism (机制) by which sound is translated to growth is still unclear. “The next step is to recreate these findings in the field where you have all these other factors complicating the laboratory results,” Birnbaum says.
28.What was the aim of Jake Robinson’s experiment
A.To see how sounds influence fungi.
B.To find a way to improve soil health.
C.To determine the harm of background noise.
D.To explore why invertebrates produce sound.
29.What happened to the teabags in the experimental group
A.They changed color. B.They became heavier.
C.They were eaten by earthworms. D.They were well integrated with the soil.
30.What is the piezoelectric effect used to explain
A.The growth of fungi. B.The process of restoring habitats.
C.The potential applications of this study. D.The transformation of electrical energy.
31.What does Christina Birnbaum suggest for the next step of study
A.Conducting more laboratory experiments.
B.Extending the study to a real-world setting.
C.Identifying the factors affecting the laboratory results.
D.Exploring alternative methods for ecosystem restoration.
【答案】28.A 29.B 30.A 31.B
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了澳大利亚弗林德斯大学的Jake Robinson团队关于声音对真菌生长影响的实验,包括实验过程、结果以及后续研究方向和专家评价等。
28.推理判断题。根据第二段“To investigate the impacts of sound on fungi, Jake Robinson at Flinders University in Australia and his team buried regular teabags in soil inside a soundproof box. (为了研究声音对真菌的影响,澳大利亚弗林德斯大学的Jake Robinson及其团队将普通茶包埋在隔音箱内的土壤中)”可知,Jake Robinson实验的目的是探究声音如何影响真菌。故选A项。
29.细节理解题。根据第三段“At the end of the experiment, both sets of teabags exposed to sound had increased in weight, from 2.5 grams to 3.1 grams on average, due to the growth of fungi. (实验结束时,由于真菌的生长,两组暴露在声音中的茶包重量均有所增加,平均从2.5克增加到3.1克)” 可知,实验组的茶包因真菌生长而变得更重。故选B项。
30.推理判断题。根据第四段“While the results may seem surprising, he says we can think of sound as an energy input which the fungi are somehow turning into growth. This may be through a so-called piezoelectric effect, in which mechanical pressure is transformed into electrical energy. (尽管结果可能令人惊讶,但他表示,我们可以将声音视为一种能量输入,真菌以某种方式将其转化为生长。这可能是通过所谓的压电效应,即机械压力转化为电能)”可知,压电效应被用来解释声音作为能量输入如何促进真菌生长。故选A项。
31.推理判断题。根据最后一段“The next step is to recreate these findings in the field where you have all these other factors complicating the laboratory results, Birnbaum says. (Birnbaum说:下一步是在野外重现这些发现,在那里有所有其他因素使实验室结果复杂化)”可知,Christina Birnbaum建议将研究扩展到真实环境中。故选B项。

D
“Assume you are wrong.” The advice came from Brian Nosek, a psychology professor, who was offering a strategy for pursuing better science.
To understand the context for Nosek’s advice, we need to take a step back to the nature of science itself. You see despite what many of us learned in elementary school, there is no single scientific method. Just as scientific theories become elaborated and change, so do scientific methods.
But methodological reform hasn’t come without some fretting and friction. Nasty things have been said by and about methodological reformers. Few people like having the value of their life’s work called into question. On the other side, few people are good at voicing criticisms in kind and constructive ways. So, part of the challenge is figuring out how to bake critical self-reflection into the culture of science itself, so it unfolds as a welcome and integrated part of the process, and not an embarrassing sideshow.
What Nosek recommended was a strategy for changing the way we offer and respond to critique. Assuming you are right might be a motivating force, sustaining the enormous effort that conducting scientific work requires. But it also makes it easy to interpret criticisms as personal attacks. Beginning, instead, from the assumption you are wrong, a criticism is easier to interpret as a constructive suggestion for how to be less wrong — a goal that your critic probably shares.
One worry about this approach is that it could be demoralizing for scientists. Striving to be less wrong might be a less effective motivation than the promise of being right. Another concern is that a strategy that works well within science could backfire when it comes to communicating science with the public. Without an appreciation for how science works, it’s easy to take uncertainty or disagreements as marks against science, when in fact they reflect some of the very features of science that make it our best approach to reaching reliable conclusions about the world. Science is reliable because it responds to evidence: as the quantity and quality of our evidence improves, our theories can and should change, too.
Despite these worries, I like Nosek’s suggestion because it builds in cognitive humility along with a sense that we can do better. It also builds in a sense of community — we’re all in the same boat when it comes to falling short of getting things right.
Unfortunately, this still leaves us with an untested hypothesis: that assuming one is wrong can change community norms for the better, and ultimately support better science and even, perhaps, better decisions in life. I don’t know if that’s true. In fact, I should probably assume that it’s wrong. But with the benefit of the scientific community and our best methodological tools, I hope we can get it less wrong, together.
32.According to Paragraph 3, “some fretting and friction” refers to the fact that methodological reformers ______.
A.feel reluctant to reflect on themselves
B.are unable to provide valuable work
C.don’t offer constructive criticisms
D.meet with harsh personal attacks
33.Which of the following statements is TRUE about the “assume you are wrong” strategy
A.It will make scientific conclusions less reliable.
B.It can enhance the public’s understanding of science.
C.It may lead to an increase in the motivation of scientists.
D.It can promote a positive interpretation of criticisms.
34.According to the passage, what is the author most likely to agree on
A.Nosek’s strategy has been proven to improve scientific outcomes and decision-making.
B.The scientific community should reject untested hypotheses to avoid misleading the public.
C.Nosek’s emphasis on cognitive modesty holds potential for collective progress in science.
D.Scientists are advised to adopt the same perspectives to achieve the “sense of community”.
35.______ best fits the “assume you are wrong” strategy.
A.Encouraging business leaders to always trust their instincts in making decisions
B.Promoting a culture where teachers actively seek feedback to improve teaching
C.Training politicians to be more defensive about their policies to avoid admitting faults
D.Advising journalists to stick to their narratives despite opposing views
【答案】32.D 33.D 34.C 35.B
【导语】这是一篇议论文。本文围绕心理学教授布莱恩 诺塞克(Brian Nosek)提出的“假设自己错误”策略展开,探讨其在科学领域的意义与争议。
32.推理判断题。根据第三段中“Nasty things have been said by and about methodological reformers. Few people like having the value of their life’s work called into question. On the other side, few people are good at voicing criticisms in kind and constructive ways.( 方法论改革家说了很多难听的话,也说了很多关于他们的坏话。很少有人喜欢自己毕生工作的价值受到质疑。另一方面,很少有人善于以善意和建设性的方式提出批评。)”可知,第三段提到,方法论改革伴随“fretting and friction”,具体表现为“Nasty things have been said by and about methodological reformers”(改革者被他人恶语相向,彼此间也有恶言)。这表明改革者面临严厉的人身攻击。故选D项。
33.推理判断题。根据第四段中“Assuming you are right might be a motivating force, sustaining the enormous effort that conducting scientific work requires. But it also makes it easy to interpret criticisms as personal attacks. Beginning, instead, from the assumption you are wrong, a criticism is easier to interpret as a constructive suggestion for how to be less wrong — a goal that your critic probably shares.( 假设你是对的,可能是一种激励力量,维持进行科学工作所需的巨大努力。但这也很容易将批评解读为人身攻击。相反,从假设你是错的开始,批评更容易被解释为如何减少错误的建设性建议-这可能是你的批评者的共同目标。)”可知,第四段指出,假设自己错误能将批评视为“constructive suggestion for how to be less wrong(建设性改进建议)”,而非人身攻击。这与积极解读批评的策略一致。故选D项。
34.推理判断题。根据倒数第二段“Despite these worries, I like Nosek’s suggestion because it builds in cognitive humility along with a sense that we can do better. It also builds in a sense of community — we’re all in the same boat when it comes to falling short of getting things right.( 尽管存在这些担忧,但我喜欢诺塞克的建议,因为它建立了认知上的谦卑,以及我们可以做得更好的感觉。它还建立了一种社区意识——当我们做错事的时候,我们都在同一条船上。)”可推知,根据文章,作者最可能同意的观点是认知谦逊有望推动科学集体进步。故选C项。
35.推理判断题。根据最后一段“Unfortunately, this still leaves us with an untested hypothesis: that assuming one is wrong can change community norms for the better, and ultimately support better science and even, perhaps, better decisions in life. I don’t know if that’s true. In fact, I should probably assume that it’s wrong. But with the benefit of the scientific community and our best methodological tools, I hope we can get it less wrong, together.( 不幸的是,这仍然给我们留下了一个未经检验的假设:假设一个人是错的,可以使社会规范变得更好,并最终支持更好的科学,甚至可能是更好的生活决策。我不知道这是不是真的。事实上,我应该假设这是错的。但是有了科学界和我们最好的方法论工具的帮助,我希望我们能一起减少错误。)”可推知,“assume you are wrong”策略的核心是主动接纳批评、寻求改进。选项B中教师通过反馈优化教学,体现了这一理念。故选B项。

第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Life happens and people move for work, relationships or a change of scenery. However, your moving away doesn’t mean you have to drift apart. 36 The best way to keep in touch is to be on the same page.
● Tell them you want to continue the friendship.
Distance can’t get in the way of a true friendship. And if it’s in the budget, plan on one or two trips a year to get together.
● 37
A psychotherapist tells HuffPost that texts and messages on social media are fine, but to keep a real friendship alive, you need regular phone calls to keep the connection.
● 38
Try not to make your old pals get jealous of your new friends by reminding them how special they are to you.
● Show your care.
Pay attention when your friend calls or texts you about that co-worker they can’t stand. 39 A psychology professor tells NBC News staying interested and remembering the little things mean you really care about your friends.
Sure, there’s distance between you. 40 It shows your friends that you’re still thinking about them — even if you don’t think they’ll be able to make it for whatever reason.
A.Pick up the phone and call.
B.But that doesn’t mean you shouldn’t invite them to everything.
C.The next time you catch up, mention it.
D.It can be impersonal.
E.If you have ever felt replaced in a friendship or relationship before, you are not alone.
F.Here’s how to maintain friendships after moving away.
G.Make sure they know they aren’t replaceable.
【答案】36.F 37.A 38.G 39.C 40.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了即便因生活变动而搬家,与朋友分隔两地,也有方法维持友谊,并列举了告知朋友想延续友谊、打电话、让朋友知道他们不可替代、表达关心等具体方式。
36.根据上文“However, your moving away doesn’t mean you have to drift apart.(然而,你搬走并不意味着你们必须疏远)” 及后文各要点可知,选项承上启下,引出下文维持友谊的方式。F选项“以下是搬走后如何维持友谊的方法”符合语境,故选F。
37.根据下文“A psychotherapist tells HuffPost that texts and messages on social media are fine, but to keep a real friendship alive, you need regular phone calls to keep the connection.(一位心理治疗师告诉赫芬顿邮报,短信和社交媒体上的消息没问题,但要维持真正的友谊,你需要定期打电话来保持联系)”可知,本段主要强调通话的重要性。A选项“拿起电话打给对方”符合语境,作为小标题概括该段内容,故选A。
38.根据下文“Try not to make your old pals get jealous of your new friends by reminding them how special they are to you.(尽量不要让你的老朋友嫉妒你的新朋友,要提醒他们,他们对你来说是多么特别)”可知,本段主要在说让老朋友知道他们是不可取代的。G选项“确保他们知道他们是不可替代的”符合语境,作为小标题概括该段内容,故选G。
39.根据上文“Pay attention when your friend calls or texts you about that co-worker they can’t stand.(当你的朋友打电话或发短信告诉你他们受不了的那个同事时,要留意)”可知,此处应说明之后提及此事以表达关心。C选项“下次你们联系时,提及这件事” 符合语境,体现对朋友的关心,故选C。
40.根据上文“Sure, there’s distance between you.(当然,你们之间有距离)”及下文“It shows your friends that you’re still thinking about them — even if you don’t think they’ll be able to make it for whatever reason.(这会让你的朋友们知道你仍然想着他们 —— 即使你认为无论出于什么原因他们都来不了)”可知,选项与上文为转折关系,且与后文形成呼应。故B选项“但这并不意味着你不应该邀请他们参与所有事” 符合语境,故选B。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
My family didn’t have much when I was growing up but I never felt poor. In order to 41 all of us, we had four large gardens that we harvested every year. Mom and Dad would 42 the vegetables by canning them, and 43 every corner of our root cellar (地窖). During the summer, we also raised pigs to keep up a supply of 44 during the winter. Even with all of this, there were times when we had to 45 our food by eating beans for two days.
Mom would buy a huge bag of 46 dry beans and 47 cook them all day long. Then she would make sweet cornbread to go with them for dinner that day. Every belly was filled but there were 48 plenty of beans left over. The next day, Dad would boil pasta and add his special blend of spices, finishing it off by mixing in the leftover brown beans. When both 49 were over, every heart was happy, and our family of six had 50 to feed ourselves for two days with just a few dollars.
Looking back on those childhood meals brings a special 51 to my heart. Back then, I didn’t realize just how “ 52 ” we truly were. We didn’t have the 53 to eat out, but we had wonderful meals cooked with love. Somehow, that made us 54 every meal even more. It is love that nourishes our 55 , just as it is good food that nourishes our bodies.
41.A.impress B.comfort C.feed D.educate
42.A.plant B.preserve C.sell D.cook
43.A.pack away B.fill up C.put away D.gather up
44.A.meat B.grains C.treasures D.wealth
45.A.serve B.consume C.share D.stretch
46.A.free B.mature C.cheap D.expensive
47.A.quickly B.immediately C.gradually D.patiently
48.A.seldom B.always C.never D.merely
49.A.meals B.cuisine C.bags D.treats
50.A.agreed B.allowed C.managed D.happened
51.A.relief B.regret C.hope D.warmth
52.A.unhappy B.rich C.busy D.proud
53.A.money B.time C.energy D.habit
54.A.judge B.appreciate C.accept D.prepare
55.A.souls B.brains C.behaviors D.thoughts
【答案】
41.C 42.B 43.B 44.A 45.D 46.C 47.D 48.B 49.A 50.C 51.D 52.B 53.A 54.B 55.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章通过叙述作者童年时期家庭的经济状况、食物来源以及家庭成员之间的互动,展现了作者对那段时光的温暖回忆和对家庭爱的珍视。
41.考查动词词义辨析。句意:为了养活全家人,我们种了四个大菜园,每年都会收获蔬菜。A. impress给……留下深刻印象;B. comfort安慰;C. feed喂养;D. educate教育。根据下文“we had four large gardens that we harvested every year.”可知,种植花园是为了养活家人,维持生计。故选C。
42.考查动词词义辨析。句意:爸爸妈妈会把蔬菜装罐保存,然后将地窖的每个角落都塞得满满当当。A. plant种植;B. preserve保存;C. sell卖;D. cook煮。根据下文“by canning them”以及常理可知,装罐是保存蔬菜的方式。故选B。
43.考查动词短语辨析。句意:爸爸妈妈会把蔬菜装罐保存,然后将地窖的每个角落都塞得满满当当。A. pack away把……收拾起来,打包;B. fill up填满;C. put away收起,放好;D. gather up收集。根据空后“every corner of our root cellar”以及常理可知,地窖的功能是储存食物,因此作者父母会用罐装蔬菜填满地窖。故选B。
44.考查名词词义辨析。句意:夏天的时候,我们还会养猪,以便在冬天有肉吃。A. meat肉;B. grains谷物;C. treasures珍宝;D. wealth财富。根据空前“we also raised pigs”以及常理可知,养猪的目的是提供肉类,与冬季食物供应相关。故选A。
45.考查动词词义辨析。句意:即便如此,有时我们还是得靠吃两天豆子来节省食物。A. serve服务;B. consume消耗;C. share分享;D. stretch延长。根据下文“When both ___9___ were over, every heart was happy, and our family of six had ___10___ to feed ourselves for two days with just a few dollars.”可知,作者一家会因为没钱吃两天豆子,其目的是节省食物。考查短语“stretch our food”,意为“节省食物、延长食物供应”,与下文“吃两天豆子”的情景相符。故选D。
46.考查形容词词义辨析。句意:妈妈会买一大袋便宜的干豆子,然后耐心地煮上一整天。A. free免费的;B. mature成熟的;C. cheap便宜的;D. expensive昂贵的。根据上文“My family didn’t have much when I was growing up but I never felt poor.”可知,作者的家庭经济不富裕。由此可推测,作者的妈妈买了一大袋便宜的干豆子。故选C。
47.考查副词词义辨析。句意:妈妈会买一大袋便宜的干豆子,然后耐心地煮上一整天。A. quickly快速地;B. immediately立即;C. gradually逐渐;D. patiently耐心地。根据空后“cook them all day long”可推测,这需要长时间耐心地烹饪。故选D。
48.考查副词词义辨析。句意:每个人都吃得饱饱的,但总是会剩下很多豆子。A. seldom很少;B. always总是;C. never从不;D. merely仅仅。根据下文“The next day, Dad would boil pasta and add his special blend of spices, finishing it off by mixing in the leftover brown beans.”可知,每次都会剩下不少豆子。故选B。
49.考查名词词义辨析。句意:当这两顿饭结束时,每个人都满心欢喜,我们一家六口仅用几美元就成功解决了两天的伙食问题。A. meals饭、餐;B. cuisine菜肴;C. bags袋子;D. treats款待。根据上文“Then she would make sweet cornbread to go with them for dinner that day.”以及“The next day, Dad would boil pasta and add his special blend of spices, finishing it off by mixing in the leftover brown beans.”可知,上文分别描述了两天的餐食(第一天豆子配玉米面包,第二天豆子意大利面)。由此可知,空处概括了这两天的饮食。故选A。
50.考查动词词义辨析。句意:当这两顿饭结束时,每个人都满心欢喜,我们一家六口仅用几美元就成功解决了两天的伙食问题。A. agreed同意;B. allowed允许;C. managed设法做成、管理;D. happened发生。根据句意“to feed ourselves for two days with just a few dollars.”可知,作者一家六口仅用几美元就设法解决了两天的伙食。故选C。
51.考查名词词义辨析。句意:回顾童年的这些餐食,我的心中总会涌起一股特别的温暖。A. relief宽慰;B. regret遗憾、后悔;C. hope希望;D. warmth温暖。根据空前“Looking back on those childhood meals”以及常理可知,回忆童年餐食带来的是温暖的情感。故选D。
52.考查形容词词义辨析。句意:那时,我并未意识到我们其实是多么“富有”。A. unhappy不快乐的;B. rich富有的;C. busy忙碌的;D. proud自豪的。根据下文“We didn’t have the ___13___ to eat out, but we had wonderful meals cooked with love.”可知,作者认为自己家的美味餐食充满爱,虽然家里经济困难,但是情感丰富。故选B。
53.考查名词词义辨析。句意:我们没有钱下馆子,但我们有充满爱的美味餐食。A. money钱;B. time时间;C. energy精力;D. habit习惯。根据上文“My family didn’t have much when I was growing up but I never felt poor.”可知,作者的家庭经济不富裕。再根据空后“to eat out”可知,作者没钱出去下馆子。故选A。
54.考查动词词义辨析。句意:不知为何,这让我们更加珍惜每一餐。A. judge判断;B. appreciate欣赏、感激;C. accept接受;D. prepare准备。根据上文“We didn’t have the ___13___ to eat out, but we had wonderful meals cooked with love.”可知,此处指因食物充满爱,所以更感恩每顿饭。故选B。
55.考查名词词义辨析。句意:正如好的食物滋养我们的身体一样,是爱滋养了我们的灵魂。A. souls灵魂;B. brains大脑;C. behaviors行为;D. thoughts想法、思想。根据语境可知,此处应与“bodies” 对应,“souls”指爱滋养心灵,符合全文“物质虽简,爱却富足”的主题。故选A。
非选择题部分
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Robots have increasingly become a part of our lives. They can perform various tasks, from simple household chores to complex industrial operations. Their 56 (develop) has brought great convenience to us.
At the 2025 CCTV Spring Festival Gala, a remarkable scene caught the attention of millions. A group of humanoid robots (robots shaped like humans) were designed 57 (perform) the traditional Chinese Yangko dance. Directed by famous filmmaker Zhang Yimou, the show mixed traditional Chinese Yangko dance with modern robot technology.
In the performance, these robots 58 (dress) in colorful costumes danced Yangko. They spun handkerchiefs 59 (precise) and formed creative group patterns. These robots were developed by Unitree, 60 Chinese robotics company.
These robots learned dance moves through Al and used laser navigation to move safely on the uneven stage. Their bodies, 61 had multiple flexible joints, could move smoothly and precisely.
Thanks 62 these innovations, the robots won the 63 (heart) of millions. This unique performance soon became a hot topic. Youngsters thought it was 64 (fantasy) and full of creativity, while older audiences loved its humor and festive spirit. The Yang BOT program is a perfect mix of China’s tech progress and 65 (culture) pride.
【答案】
56.development 57.to perform 58.dressed 59.precisely 60.a 61.which 62.to 63.hearts 64.fantastic 65.cultural
【导语】这是一篇说明文。机器人在生活中应用广泛,2025年央视春晚,张艺谋执导的人形机器人表演秧歌舞,融合传统与科技,获各年龄层喜爱。
56.考查名词。句意:他们的发展为我们带来了极大的便利。作主语,用名词development。故填development。
57.考查非谓语动词。句意:一组人形机器人(外形像人的机器人)被设计用于表演传统的中国秧歌舞蹈。此处perform作目的状语,用不定式。故填to perform。
58.考查非谓语动词。句意:在表演中,这些身着色彩鲜艳服装的机器人跳起了秧歌。此处dress与robots构成被动关系,故用过去分词作定语。故填dressed。
59.考查副词。句意:他们一丝不苟地织着手帕,并且巧妙地编织出了富有创意的图案。修饰动词spun用副词precisely。故填precisely。
60.考查冠词。句意:这些机器人是由中国的一家名为“优泰瑞”的机器人公司研发的。此处company为泛指,且Chinese是发音以辅音音素开头的单词。故填a。
61.考查定语从句。句意:它们的身体有着多个灵活的关节,能够流畅且精准地移动。非限制性定语从句修饰先行词bodies,在从句作主语,指物,故填which。
62.考查介词。句意:由于这些创新技术的应用,这些机器人赢得了数以百万计人们的喜爱。短语thanks to表示“由于”。故填to。
63.考查名词的数。句意:由于这些创新技术的应用,这些机器人赢得了数以百万计人们的喜爱。根据后文of millions可知为复数作宾语。故填hearts。
64.考查形容词。句意:年轻人认为这部作品精彩绝伦且充满创意,而年长的观众则喜欢其中的幽默元素和浓厚的节日氛围。作表语,用形容词fantastic。故填fantastic。
65.考查形容词。句意:Yang BOT计划完美地融合了中国的技术进步与文化自信。修饰名词pride用形容词cultural。故填cultural。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假如你是校英文报记者李华,上周一校学生会组织了主题为“探索校园里的春天”(Explore Spring on Campus)的摄影比赛。请你为校英文报写一篇报道,内容包括:
(1)活动目的;
(2)活动内容;
(3)收获与感想。
注意:
(1)写作词数应为80个词左右;
(2)报道题目已为你写好。请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
参考词汇:摄影比赛 Photography Contest
Photography Contest Explores Spring on Campus
【答案】Photography Contest Explores Spring on Campus
Last Monday, the Student Union organized a photography contest themed “Explore Spring on Campus”. The aim was to let students discover the beauty of spring on campus and enhance their appreciation of nature.
During the contest, students roamed around the campus, carefully seeking out the most charming spring views. They took pictures of blooming flowers, green trees and other spring scenes. They then submitted their works.
Through this activity, students not only captured wonderful moments of spring but also got closer to nature. It truly was a rewarding experience that would be engraved in their memories.
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生为校英文报写一篇关于“探索校园里的春天”摄影比赛的报道,需涵盖活动目的、内容以及收获与感想。
【详解】1. 词汇积累
组织:organize → arrange/hold
发现:discover → find/uncover
欣赏:appreciation → admiration/enjoyment
迷人的:charming → attractive/fascinating
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:Last Monday, the Student Union organized a photography contest themed “Explore Spring on Campus”.
拓展句:Last Monday, the Student Union organized a photography contest that was themed “Explore Spring on Campus”.
【点睛】[高分句型1] During the contest, students roamed around the campus, carefully seeking out the most charming spring views.(运用了现在分词作伴随状语)
[高分句型2] It truly was a rewarding experience that would be engraved in their memories.(运用了关系代词that引导限制性定语从句)
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Last summer, my friend Jake and I decided to go on a weekend hiking trip in the Rocky Mountains. We were both experienced day hikers but had never ventured deep into the wilderness alone. Excited for the adventure, we packed light — just a couple of water bottles, some snacks, a first-aid kit, and a lighter. We didn’t bother with a map, compass, or extra clothing, assuming the marked trail would be enough. That decision nearly cost us everything.
We started early in the morning, following a well-known trail that promised stunning views of the valley. The weather was perfect — clear skies and a gentle breeze. By noon, we reached a high viewpoint where we could see endless green valleys and sharp mountain peaks. Jake shouted excitedly, his voice echoing through the mountains. I laughed confidently, feeling completely safe.
Then, everything changed.
Dark clouds rolled in faster than we expected. Within minutes, the sky turned black, and a cold wind swept. Before we could react, rain poured down. The trail, once dry and easy to follow, turned into a slippery, muddy mess. We tried to hurry back, but visibility dropped to almost zero.
After an hour of stumbling through the storm, we realized we were no longer on the trail. The markers had disappeared, and our phones had no signal. Jake suggested we keep moving downhill, hoping to find a road or a ranger station (公园管理处). But the terrain (地形) was steep and dangerous, with loose rocks and fallen branches blocking our path.
As daylight faded, the temperature dropped dangerously low. We were wet and cold. Jake, trying to stay calm, suggested we find shelter for the night and wait for daybreak.
We spotted a small overhang of rocks — not quite a cave, but enough to block some of the rain. Using the lighter, we managed to start a weak fire. It wasn’t much, but the flickering flames gave us hope.
注意:
(1) 续写词数应为150个左右;
(2) 请按如下格式作答。
The awful night rolled slowly away and it tested our limits.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Finally, dawn came and the rain stopped.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】范文:
The awful night rolled slowly away and it tested our limits. The wind roared, and every bustle in the bushes made our muscles tense. Was that just the wind or something more dangerous The tiny fire provided little warmth, only reminding us how cold we really were. We clutched our knees to our chest. Thoughts of my warm home and family made me regret our careless attitude. We had no emergency blanket, no extra food or water, no way to call for help and we could do nothing but pray the day broke sooner.
Finally, dawn came and the rain stopped. The world was deadly quiet, as if holding its breath. We staggered downhill, our bodies aching. Every step was a struggle. Then came the distant sound of an engine and we staggered toward it. My vision blurred with exhaustion, but the hope of rescue pushed me forward. When the ranger’s truck finally appeared, tears of relief and regret streamed down my cheeks. This experience taught me a valuable lesson that venturing into the wild required both good preparations and deep respect for nature.
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者和朋友Jake在落基山脉进行周末徒步旅行时,由于没有携带地图、指南针或额外的衣物,在遭遇突如其来的暴风雨后迷路,并在寒冷和潮湿中度过了一个艰难的夜晚,最终在黎明时分获救的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“那个可怕的夜晚慢慢过去,它考验了我们的极限。”可知,第一段可描写作者和朋友在夜晚的寒冷和恐惧中挣扎,以及他们如何努力保持希望和寻找避难所的情景。
②由第二段首句内容“最后,黎明来了,雨停了。”可知,第二段可描写作者和朋友在黎明时分看到希望,努力下山并最终获救的经过,以及作者从这次经历中得到的教训。
2.续写线索:夜晚的寒冷和恐惧——努力保持希望——寻找避难所——黎明到来,雨停——看到希望——下山获救——教训感悟
3.词汇激活
行为类:
①(风)呼啸:roar/howl
②紧紧抱住:clutch one’s knees to one’s chest/hold one’s knees tightly to one’s chest
③挣扎:struggle/strive
④出现:appeared/showed up
情绪类:
①释然:relief/release
②懊悔:regret/feel remorseful
③希望:hope/expectation
【点睛】[高分句型 1]. The tiny fire provided little warmth, only reminding us how cold we really were.(运用了现在分词短语作状语和how引导的宾语从句)
[高分句型 2]. When the ranger’s truck finally appeared, tears of relief and regret streamed down my cheeks.(运用了when引导时间状语从句)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026年高一上学期月考模拟卷(外研版)
英语
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. What will the speakers do next
A. Check the map. B. Leave the restaurant. C. Park the car.
2. Where are the speakers
A. At a bus stop. B. At home. C. At the airport.
3. What did the speakers do last week
A. They had a celebration dinner.
B. They went to see a newborn baby.
C. They sent a mail to their neighbors.
4. Why does the man make the phone call
A. To cancel a weekend trip.
B. To make an appointment.
C. To get some information.
5. What does the man probably want to do
A. Do some exercise. B. Get an extra key. C. Order room service.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6. Why does the woman come to the man
A. To ask for permission. B. To extend an invitation. C. To express thanks.
7. When are the students going to the museum
A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
8. What are the speakers talking about
A. Buying groceries. B. Choosing gifts. C. Seeing friends.
9. Who is Clara
A. The man’s wife. B. The man’s sister. C. The man’s daughter.
10. How much did the man spend on the city passes
A. $36. B. $50. C. $150.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
11. Why did Tracy bring dogs to the children
A. To teach them to love animals.
B. To help them gain confidence
C. To protect them from dangers.
12. What is Kevin’s concern about the dogs
A. They may misbehave. B. They may get hurt. C. They may carry diseases.
13. What will Helen do tomorrow morning
A. Give a talk. B. Meet the children. C. Take some photos.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
14. What is the man doing
A. Attending a lecture. B. Hosting a workshop. C. Conducting an interview.
15. Why is Emily doing unpaid work in the new season of the show
A. To follow the latest trend.
B. To help raise the crew’s pay.
C. To support the post-production.
16. What enables Emily to try different things in her field
A. Her college education. B. Her teaching experience. C. Her family tradition.
17. What does Emily think of her work at the Film Centre
A. Boring. B. Rewarding. C. Demanding.
听下面一段独白,回答以下小题。
18. Who is the speaker talking to
A. Sports club members. B. International tourists. C. University students.
19. Where did Emma work for a rugby team
A. In Manchester. B. In Dublin. C. In Vancouver.
20. What can be a challenge to Emma’s work
A. Competition in the health care industry.
B. Discrimination against female scientists.
C. Influence of misinformation on the public.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
A
The Monet: The Immersive Experience, a captivating venture situated in the city of Liège, beckons enthusiasts to immerse themselves in the artistic realm of Claude Monet, a luminary of the French Impressionist movement and a paragon of nineteenth-century creativity.
This innovative exhibition, designed to transport visitors into the very essence of Monet’s oeuvre, utilizes a cutting-edge digital format that encompasses a panoramic 360-degree display. Employing the latest in multimedia technology, the exhibition features monumental projections of Monet’s canvases, adorning the walls and floors of the venue, accompanied by an auditory symphony, the aromatic essence of flora, and narrated descriptions delivered in a multitude of languages, thereby breathing life into the artworks in an unprecedented manner.
To delve deeply into the French master’s universe, patrons are ushered through a trilogy of thematic chambers, each a spectacle in its own right. These chambers not only offer a glimpse into Monet’s existence, but also bestow upon the visitors a trove of novel encounters and perspectives on his life, his artistic endeavors, and his celebrated creations.
For those seeking logistical details:
The exhibition commences from the month of March in the year 2024.
The operational hours are as follows: On Wednesdays and Thursdays, the doors open at the tenth hour of the morning and close at the seventh hour of the evening. Fridays extend the closing time to the eighth hour of the evening, while Saturdays commence at the ninth hour of the morning and conclude at the eighth hour of the evening. Sundays follow a similar schedule, opening at the ninth hour and closing at the seventh hour, with Mondays and Tuesdays observing a closure.
The anticipated duration for the visit is estimated to span between sixty to seventy-five minutes.
The venue is located at Eglise Saint-Pholien, situated on Rue Saint-Pholien, with the postal code 4020 in the city of Liège.
For further inquiries, it is advisable to peruse the Frequently Asked Questions section pertaining to this immersive experience.
21.How does the exhibition help visitors explore Monet’s paintings
A.It offers stages to visitors. B.It gives lectures on art.
C.It uses digital technology. D.It provides language services.
22.What will visitors experience in the three rooms
A.A unique journey to Monet’s world.
B.An introductory tour of painters.
C.An exploration on French art.
D.An encounter with Monet-inspired artworks.
23.Which of the following is a recommended visiting time
A.11: 30 am (Wed, Feb 21). B.4: 00 pm (Sun, Apr 7).
C.8: 30 am (Thur, Mar 28). D.10: 00 am (Tue, Mar 19).
B
I was struggling with writing and my brother-in-law, Rob, a professor of ethics (伦理学), offered a small insight into his own practice.
He, too, found writing difficult. The only way he’d been able to produce anything that approximate (接近) a consistent academic output was by devoting half an hour to it everyday. In that half hour, he had two options: he could write, or he could do nothing. Sometimes he sat there for quite a long time before he wrote but he always came away from the session with new words on the page.
Soon afterwards I gave his technique a go — and it stuck. Sometimes I’ve had to stick my phone in a drawer with a timer running to avoid doomscrolling Twitter instead, social media does not count as “doing nothing” but, in the years since, I’ve reverted to this technique whenever I find myself at a creative impasse (僵局) on a project. It helped me finish a book a few years ago, and it helped me get the first 15,000 words of something new down just a few months ago. One of the main reasons it works, I think, is that it overcomes the first, and biggest barrier: showing up.
Procrastination (拖延) can get in anyone’s way but I’ve also noticed creative people in particular can get all caught up in their messy feelings about their work and whether or not the conditions are right for them to channel their muse (灵感).
If working in journalism has taught me anything, it’s that there is no “right” time and there are no “right” conditions; there is the time you have. You use the materials you’ve got. And the first precondition of getting anything done at all is trying to do it. So if you’re struggling with something creative, just give yourself 30 minutes. You’ll either do the work or you’ll do nothing. But at least you’ll be able to say you showed up.
24.What does the text show about Rob’s approach to writing
A.He relied on inspiration to guide his writing.
B.He wrote for long uninterrupted periods of time.
C.He turned to writing in moments of uncertainty.
D.He set aside half an hour each day to write or do nothing.
25.What does the underlined part “reverted to” in paragraph 3 probably mean
A.Contributed to. B.Returned to. C.Accounted for. D.Apologized for.
26.How does the text characterize the relationship between procrastination and creativity
A.Procrastination can stop the creative process.
B.Procrastination is a sign of a lack of creativity.
C.Procrastination is more popular among creative individuals.
D.Procrastination can be an essential part of the creative process.
27.What is the first step for getting anything creative done according to the text
A.Having the right materials. B.Having the right conditions.
C.Feeling inspired by a muse. D.Making an attempt to start the work.
C
Scientists now know that healthy soils have a unique sound landscape produced by invertebrates (无脊椎动物) such as earthworms and ants, but they have not yet studied how this background noise in the ecosystem affects plant and fungal (真菌的) growth.
To investigate the impacts of sound on fungi, Jake Robinson at Flinders University in Australia and his team buried regular teabags in soil inside a soundproof (隔音的) box. Inside the box, they played an 8 kHz tone at a volume of 70 dB for one set of teabags and 90 dB for another, 8 hours per day for 14 days. A control group received only ambient (周围的) sound stimulation of less than 30 dB.
At the end of the experiment, both sets of teabags exposed to sound had increased in weight, from 2.5 grams to 3.1 grams on average, due to the growth of fungi. The control teabags stayed the same weight on average.
Robinson notes that much more work is required to fully explain their observations. While the results may seem surprising, he says we can think of sound as an energy input which the fungi are somehow turning into growth. This may be through a so-called piezoelectric effect (压电效应) , in which mechanical pressure is transformed into electrical energy.
He hopes the research leads to ways to restore habitats by broadcasting sounds. “We now need to build on these findings and transform them into an applied use,” Robinson says. “If we can use these findings in ecosystem restoration and agriculture, then that would be great.”
Christina Birnbaum at the University of Southern Queensland, Australia, says in terms of ecosystem restoration, this is pioneering work.
However, the mechanism (机制) by which sound is translated to growth is still unclear. “The next step is to recreate these findings in the field where you have all these other factors complicating the laboratory results,” Birnbaum says.
28.What was the aim of Jake Robinson’s experiment
A.To see how sounds influence fungi.
B.To find a way to improve soil health.
C.To determine the harm of background noise.
D.To explore why invertebrates produce sound.
29.What happened to the teabags in the experimental group
A.They changed color. B.They became heavier.
C.They were eaten by earthworms. D.They were well integrated with the soil.
30.What is the piezoelectric effect used to explain
A.The growth of fungi. B.The process of restoring habitats.
C.The potential applications of this study. D.The transformation of electrical energy.
31.What does Christina Birnbaum suggest for the next step of study
A.Conducting more laboratory experiments.
B.Extending the study to a real-world setting.
C.Identifying the factors affecting the laboratory results.
D.Exploring alternative methods for ecosystem restoration.

D
“Assume you are wrong.” The advice came from Brian Nosek, a psychology professor, who was offering a strategy for pursuing better science.
To understand the context for Nosek’s advice, we need to take a step back to the nature of science itself. You see despite what many of us learned in elementary school, there is no single scientific method. Just as scientific theories become elaborated and change, so do scientific methods.
But methodological reform hasn’t come without some fretting and friction. Nasty things have been said by and about methodological reformers. Few people like having the value of their life’s work called into question. On the other side, few people are good at voicing criticisms in kind and constructive ways. So, part of the challenge is figuring out how to bake critical self-reflection into the culture of science itself, so it unfolds as a welcome and integrated part of the process, and not an embarrassing sideshow.
What Nosek recommended was a strategy for changing the way we offer and respond to critique. Assuming you are right might be a motivating force, sustaining the enormous effort that conducting scientific work requires. But it also makes it easy to interpret criticisms as personal attacks. Beginning, instead, from the assumption you are wrong, a criticism is easier to interpret as a constructive suggestion for how to be less wrong — a goal that your critic probably shares.
One worry about this approach is that it could be demoralizing for scientists. Striving to be less wrong might be a less effective motivation than the promise of being right. Another concern is that a strategy that works well within science could backfire when it comes to communicating science with the public. Without an appreciation for how science works, it’s easy to take uncertainty or disagreements as marks against science, when in fact they reflect some of the very features of science that make it our best approach to reaching reliable conclusions about the world. Science is reliable because it responds to evidence: as the quantity and quality of our evidence improves, our theories can and should change, too.
Despite these worries, I like Nosek’s suggestion because it builds in cognitive humility along with a sense that we can do better. It also builds in a sense of community — we’re all in the same boat when it comes to falling short of getting things right.
Unfortunately, this still leaves us with an untested hypothesis: that assuming one is wrong can change community norms for the better, and ultimately support better science and even, perhaps, better decisions in life. I don’t know if that’s true. In fact, I should probably assume that it’s wrong. But with the benefit of the scientific community and our best methodological tools, I hope we can get it less wrong, together.
32.According to Paragraph 3, “some fretting and friction” refers to the fact that methodological reformers ______.
A.feel reluctant to reflect on themselves
B.are unable to provide valuable work
C.don’t offer constructive criticisms
D.meet with harsh personal attacks
33.Which of the following statements is TRUE about the “assume you are wrong” strategy
A.It will make scientific conclusions less reliable.
B.It can enhance the public’s understanding of science.
C.It may lead to an increase in the motivation of scientists.
D.It can promote a positive interpretation of criticisms.
34.According to the passage, what is the author most likely to agree on
A.Nosek’s strategy has been proven to improve scientific outcomes and decision-making.
B.The scientific community should reject untested hypotheses to avoid misleading the public.
C.Nosek’s emphasis on cognitive modesty holds potential for collective progress in science.
D.Scientists are advised to adopt the same perspectives to achieve the “sense of community”.
35.______ best fits the “assume you are wrong” strategy.
A.Encouraging business leaders to always trust their instincts in making decisions
B.Promoting a culture where teachers actively seek feedback to improve teaching
C.Training politicians to be more defensive about their policies to avoid admitting faults
D.Advising journalists to stick to their narratives despite opposing views
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Life happens and people move for work, relationships or a change of scenery. However, your moving away doesn’t mean you have to drift apart. 36 The best way to keep in touch is to be on the same page.
● Tell them you want to continue the friendship.
Distance can’t get in the way of a true friendship. And if it’s in the budget, plan on one or two trips a year to get together.
● 37
A psychotherapist tells HuffPost that texts and messages on social media are fine, but to keep a real friendship alive, you need regular phone calls to keep the connection.
● 38
Try not to make your old pals get jealous of your new friends by reminding them how special they are to you.
● Show your care.
Pay attention when your friend calls or texts you about that co-worker they can’t stand. 39 A psychology professor tells NBC News staying interested and remembering the little things mean you really care about your friends.
Sure, there’s distance between you. 40 It shows your friends that you’re still thinking about them — even if you don’t think they’ll be able to make it for whatever reason.
A.Pick up the phone and call.
B.But that doesn’t mean you shouldn’t invite them to everything.
C.The next time you catch up, mention it.
D.It can be impersonal.
E.If you have ever felt replaced in a friendship or relationship before, you are not alone.
F.Here’s how to maintain friendships after moving away.
G.Make sure they know they aren’t replaceable.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
My family didn’t have much when I was growing up but I never felt poor. In order to 41 all of us, we had four large gardens that we harvested every year. Mom and Dad would 42 the vegetables by canning them, and 43 every corner of our root cellar (地窖). During the summer, we also raised pigs to keep up a supply of 44 during the winter. Even with all of this, there were times when we had to 45 our food by eating beans for two days.
Mom would buy a huge bag of 46 dry beans and 47 cook them all day long. Then she would make sweet cornbread to go with them for dinner that day. Every belly was filled but there were 48 plenty of beans left over. The next day, Dad would boil pasta and add his special blend of spices, finishing it off by mixing in the leftover brown beans. When both 49 were over, every heart was happy, and our family of six had 50 to feed ourselves for two days with just a few dollars.
Looking back on those childhood meals brings a special 51 to my heart. Back then, I didn’t realize just how “ 52 ” we truly were. We didn’t have the 53 to eat out, but we had wonderful meals cooked with love. Somehow, that made us 54 every meal even more. It is love that nourishes our 55 , just as it is good food that nourishes our bodies.
41.A.impress B.comfort C.feed D.educate
42.A.plant B.preserve C.sell D.cook
43.A.pack away B.fill up C.put away D.gather up
44.A.meat B.grains C.treasures D.wealth
45.A.serve B.consume C.share D.stretch
46.A.free B.mature C.cheap D.expensive
47.A.quickly B.immediately C.gradually D.patiently
48.A.seldom B.always C.never D.merely
49.A.meals B.cuisine C.bags D.treats
50.A.agreed B.allowed C.managed D.happened
51.A.relief B.regret C.hope D.warmth
52.A.unhappy B.rich C.busy D.proud
53.A.money B.time C.energy D.habit
54.A.judge B.appreciate C.accept D.prepare
55.A.souls B.brains C.behaviors D.thoughts
非选择题部分
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Robots have increasingly become a part of our lives. They can perform various tasks, from simple household chores to complex industrial operations. Their 56 (develop) has brought great convenience to us.
At the 2025 CCTV Spring Festival Gala, a remarkable scene caught the attention of millions. A group of humanoid robots (robots shaped like humans) were designed 57 (perform) the traditional Chinese Yangko dance. Directed by famous filmmaker Zhang Yimou, the show mixed traditional Chinese Yangko dance with modern robot technology.
In the performance, these robots 58 (dress) in colorful costumes danced Yangko. They spun handkerchiefs 59 (precise) and formed creative group patterns. These robots were developed by Unitree, 60 Chinese robotics company.
These robots learned dance moves through Al and used laser navigation to move safely on the uneven stage. Their bodies, 61 had multiple flexible joints, could move smoothly and precisely.
Thanks 62 these innovations, the robots won the 63 (heart) of millions. This unique performance soon became a hot topic. Youngsters thought it was 64 (fantasy) and full of creativity, while older audiences loved its humor and festive spirit. The Yang BOT program is a perfect mix of China’s tech progress and 65 (culture) pride.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假如你是校英文报记者李华,上周一校学生会组织了主题为“探索校园里的春天”(Explore Spring on Campus)的摄影比赛。请你为校英文报写一篇报道,内容包括:
(1)活动目的;
(2)活动内容;
(3)收获与感想。
注意:
(1)写作词数应为80个词左右;
(2)报道题目已为你写好。请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
参考词汇:摄影比赛 Photography Contest
Photography Contest Explores Spring on Campus
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Last summer, my friend Jake and I decided to go on a weekend hiking trip in the Rocky Mountains. We were both experienced day hikers but had never ventured deep into the wilderness alone. Excited for the adventure, we packed light — just a couple of water bottles, some snacks, a first-aid kit, and a lighter. We didn’t bother with a map, compass, or extra clothing, assuming the marked trail would be enough. That decision nearly cost us everything.
We started early in the morning, following a well-known trail that promised stunning views of the valley. The weather was perfect — clear skies and a gentle breeze. By noon, we reached a high viewpoint where we could see endless green valleys and sharp mountain peaks. Jake shouted excitedly, his voice echoing through the mountains. I laughed confidently, feeling completely safe.
Then, everything changed.
Dark clouds rolled in faster than we expected. Within minutes, the sky turned black, and a cold wind swept. Before we could react, rain poured down. The trail, once dry and easy to follow, turned into a slippery, muddy mess. We tried to hurry back, but visibility dropped to almost zero.
After an hour of stumbling through the storm, we realized we were no longer on the trail. The markers had disappeared, and our phones had no signal. Jake suggested we keep moving downhill, hoping to find a road or a ranger station (公园管理处). But the terrain (地形) was steep and dangerous, with loose rocks and fallen branches blocking our path.
As daylight faded, the temperature dropped dangerously low. We were wet and cold. Jake, trying to stay calm, suggested we find shelter for the night and wait for daybreak.
We spotted a small overhang of rocks — not quite a cave, but enough to block some of the rain. Using the lighter, we managed to start a weak fire. It wasn’t much, but the flickering flames gave us hope.
注意:
(1) 续写词数应为150个左右;
(2) 请按如下格式作答。
The awful night rolled slowly away and it tested our limits.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Finally, dawn came and the rain stopped.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录