中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期月考模拟卷01(新高考通用)
英语
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是 C。
1.Where is the man probably going now
A.His brother’s house. B.A gift shop. C.The Children’s Center.
【答案】B
【原文】W: Why are you in such a hurry
M: Tomorrow is Children’s Day, but I haven’t got a gift for my brother.
2.What will the man do this Saturday
A.Have a picnic. B.Do some cooking. C.Clean up the city park.
【答案】C
【原文】W: Let’s go out for a picnic this Saturday. Okay
M: What a pity. I’m going to clean up the city park with my classmates.
3.What are the speakers talking about
A.An animal. B.A park. C.A movie.
【答案】A
【原文】W: John, do you know an animal called the miludeer
M: The miludeer I know the name, but I don’t know much about it.
W: It was common in China long ago.
4.What is TRUE about the new girl
A.She is kind. B.She has blue eyes. C.She is shorter than the man.
【答案】A
【原文】M: Have you seen the new girl in school She’s really pretty. She has lovely light brown eyes.
W: Well, how tall is she
M: She’s about five feet, even taller than me. She is very nice to everyone.
5.What does the man suggest doing
A.Going fishing. B.Staying at home. C.Buying some books.
【答案】B
【原文】W: Do you want to go fishing today
M: It’s raining. Let’s stay at home.
W: What can we do at home
M: Let’s just relax and read some good books.
第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What does the woman have to do
A.Meet Alice and Bill. B.See a movie. C.Do all her homework.
7.What can we know about the man
A.He never went to school.
B.He learned at school a long time ago.
C.He wasn’t good at study.
【答案】6.C 7.B
【原文】W: Aren’t we supposed to go to the movies with Alice and Bill tonight
M: Yes. I told them we’d meet them at the bank at seven thirty.
W: Well, maybe you shouldn’t have told them we could go tonight. I have all the homework to do.
M: I am really looking forward to seeing this movie. Can I do something to help you
W: That would be great!Could you help me with these math problems
M: I think so— if I can remember what I learned at school. It was a long time ago, you know.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.Where is the noise coming from
A.The car. B.The motor. C.The motorbike.
9.Where did they stop their car
A.A factory. B.A park place. C.A hotel.
10.What’s wrong with the motor
A.It needs water in the tank. B.It runs out of petrol. C.It needs heating up.
【答案】8.B 9.B 10.A
【原文】W: Frank, do you hear that strange noise
M: Yes. I have noticed it for a while. It seems to be coming from the motor.
W: What shall we do
M: I don’t know. Perhaps if we slow it down we can stop at the next parking place and check what is the matter.
W: OK. Let’s do it.
M: Oh, it is burning hot. We have run out of water.
W: How is the motor itself Is it OK
M: I think it’s all right. Let’s wait till it cools down a bit.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What attracts the woman most in the Classical Cafe
A.The waiters. B.The price. C.The food.
12.What does Karl think of the German food festival
A.Boring. B.Unusual. C.Wonderful.
13.What does Karl suggest the woman do
A.Go to the food festival. B.Try some German food. C.Learn to cook with him.
【答案】11.A 12.C 13.A
【原文】W: Carl, I tried a new restaurant last week, the classical cafe. Have you ever been there
M: No, I haven't. What's it like
W: It's wonderful. The food is great and the prices are reasonable. But what really attracts me is the men who take my orders. They sing.
M: They sing. How unusual.
W: And what about you, Carl Have you done anything interesting lately
M: Oh, I went to a food festival last week. It was really fun. It was a German food festival,
W: Really I've never been to a food festival and I love German food.
M: That was the first time I had it. Everything was excellent. Now I'm learning to cook real German food. If you have time, you should go there. It lasts until next Sunday. You'll never think it boring.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.Where will the speakers go first
A.A shop. B.A museum. C.A restaurant.
15.What does the woman have no interest in
A.Tasting Indian food. B.Taking a walk. C.Seeing unique animals.
16.Why won’t the speakers go shopping
A.They don’t have enough money.
B.The shopping mall is a little far.
C.It will take them too much time.
17.How will the speakers go to the seashore
A.By subway. B.On foot. C.By car.
【答案】14.B 15.C 16.A 17.A
【原文】W: Why don’t we first visit the art museum in the morning
M: OK. I like that idea. And where do you want to eat lunch
W: How about going to an Indian restaurant
M: Hmm.
W: The guide recommends one downtown a few blocks from the museum.
M: That sounds great. After that, how about visiting the zoo It says here that there are some very unique animals not found anywhere else.
W: Well, to tell you the truth, I’m not really interested in going there.
M: Really
W: Yeah. Why don’t we go shopping instead There are supposed to be some really nice places to pick up souvenirs.
M: Nah, I don’t think that’s a good idea. We only have few traveler’s checks left, and I only have fifty dollars left in cash.
W: Oh well. Let’s take the subway down to the seashore and walk along the beach.
M: Sounds like a wonderful plan.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What did Toby do when Debbie felt hard to breathe
A.He coughed badly. B.He pushed her down. C.He ate an apple.
19.How did Winnie save the Smith family
A.She woke up Cathy. B.She jumped up and down. C.She called 911.
20.What lesson can we get from the passage
A.Things will work out. B.East or west, home is best. C.Your kindness will pay off.
【答案】18.B 19.A 20.C
【原文】 This story is about two amazing pets, one dog and one cat. Both are heroes. Toby a four year old dog saved Debbie’s life.Debbie was eating an Apple when she started to cough badly and felt hard to breathe. Toby pushed her down to the floor. He jumped up and down on her chest until the Apple came out of her throat. Debbie knows that toby saved her life. She says, “I keep looking at him and saying you’re amazing.” Winnie, a fourteen year old cat, saved her family from a dangerous fire. While Kathy and her husband, Peter Smith were sleeping, Winnie came to their bed. Winnie mewed loudly and pushed her nose into Kathy’s ear until she woke up. Then Kathy tried to tell her husband and son to leave the house, but they wouldn’t wake up. Kathy called nine one one for help. They’re OK today because Winnie saved their lives. Both owners saved Toby and Winnie when they were very young. Years later, both Toby and Winnie saved Debbie and the Smith family. That’s really unbelievable.
第二部分阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Shakespeare’s Globe Theatre serves as an open-air theatre focusing on the work of Shakespeare.
Highlights (亮点)
Not only does the Globe Theatre host many performances throughout the summer months, but it also hosts guided tours of the playhouse. During the tours, visitors are educated on the construction, the design and the rise and fall of the Globe Theatre. Another highlight includes Shakespeare’ Globe Exhibition, which educates visitors on Shakespeare’s life, as well as where he lived in London. Depending on when you visit, there may also be some short exhibitions inside the playhouse, which range from historical to art exhibitions.
Special Tips
If you want to avoid large crowds, try to avoid watching performances between May and August as it can get busy. If you plan on going on a tour, the 9:30 a.m. tours are usually the quietest.
If you plan on sitting on any of the wooden benches (长凳) during a performance, it may be a good idea to rent a seat cushion (坐垫) for 1 as the benches can get quite uncomfortable after you sit for longer periods.
Make sure you check the weather forecast before you book your tickets. The use of umbrellas is not allowed, so make sure you have an extra raincoat and warm shoes, just in case. If you’re worried about standing in the rain, there are seats available that are protected under a sound roof.
Opening Hours
Due to the fact that the Globe is an open-air theatre, performances are only held from mid-April to mid-October.
21.What can visitors learn at the Globe Theatre
A.People’s life in Shakespeare’s time.
B.The history of the Globe Theatre.
C.Some techniques for creating art.
D.The background of some artworks.
22.When is probably the best time for enjoying the performance comfortably
A.Oct. 16 — Nov. 15. B.May. 15 — Jun. 20.
C.Jul. 15 — Aug. 28. D.Apr. 16 — Apr. 28.
23.What are visitors advised to do if they plan to watch the performance
A.Bring a raincoat. B.Take an umbrella.
C.Stay in a sheltered area. D.Bring their own seat cushions.
【答案】21.B 22.D 23.A
【解析】本文是一篇应用文。介绍了莎士比亚环球剧院的亮点和参观的相关信息。
21.细节理解题。根据Highlights部分中的“Not only does the Globe Theatre host many performances throughout the summer months, but it also hosts guided tours of the playhouse. During the tours, visitors are educated on the construction, the design and the rise and fall of the Globe Theatre. (环球剧院不仅在夏季举办许多演出,还提供剧院的导览参观服务。在参观过程中,游客会了解到环球剧院的建造过程、设计特点以及它兴盛与衰落的历史)”可知,游客可以在环球剧院了解环球剧院的历史。故选B项。
22.细节理解题。根据Special Tips部分中的“If you want to avoid large crowds, try to avoid watching performances between May and August as it can get busy. (如果你想避开人群,尽量避免在5月至8月期间观看演出,因为这段时间会很忙)”以及Opening Hours部分中的“Due to the fact that the Globe is an open-air theatre, performances are only held from mid-April to mid-October. (由于环球剧场是露天剧场,演出只在4月中旬到10月中旬举行)”可知,要想舒服的观看演出,首先需要避开5月至8月,然后演出只在4月中旬到10月中旬举行,结合选项可知,D项“4月16日到4月28日”是最合适的时期。故选D项。
23.细节理解题。根据Special Tips部分中的“Make sure you check the weather forecast before you book your tickets. The use of umbrellas is not allowed, so make sure you have an extra raincoat and warm shoes, just in case. (在订票前一定要查看天气预报。不允许使用雨伞,所以确保你有一件额外的雨衣和温暖的鞋子,以防万一)”可知,如果游客打算观看表演,建议他们带上雨衣。故选A项。
B
Whenever the sun dropped and the blue sky came up, my father and I used to climb the mountain near my house. Walking together, my father and I used to have a lot of conversations through which I learned lessons from his experiences. He always told me, “You should have goals like climbing the mountain.” Without the mountain-climbing that we both enjoyed, we couldn’t have enough time to spend together because my father was very busy. I really got a lot from the mountain-climbing. It gave me time to talk with my father and to be in deep thought as well as develop my perseverance (毅力).
Once we climbed a very high mountain. It was so challenging for me because I was only ten years old. During the first few hours of climbing, I enjoyed the flowers and trees, and the birds’ singing. But as time passed, I got a pain in both of my legs. I wanted to quit climbing. In fact, I hated it at that moment, but my father said to me, “You can always see a beautiful sky at the top of the mountain, but you can’t see it before you reach the top. Only there you can see all of the nice things, just like your life.”
At that time, I was too young to understand his words. But later after that, I got new hope and confidence. I found myself standing at the top of the mountain, and the sky was as clear as crystal (水晶).
24.The passage tells us that mountain-climbing was ________ for father and son.
A.pleasant B.tiring C.painful D.hard
25.The word “quit” in the passage means “________”.
A.carry on B.put out C.give up D.pick up
26.It can be inferred (推断)from the last paragraph that ________.
A.the writer reached the top of the mountain
B.the writer was very successful in his life
C.though the writer was young, he could understand his father
D.the writer used to stop half-way when he climbed the mountain
27.The best title for the passage is ________.
A.How to Get to the Foot of the Mountain B.Sleeping at the Top of the Mountain
C.Conversations between Father and Son D.Reaching the Top of the Mountain
【答案】24.A 25.C 26.B 27.D
【解析】本文是一篇记叙文,讲述了作者与父亲爬山的经历,通过爬山的过程,作者不仅享受了与父亲相处的时间,也学到了人生的道理,特别是坚持不懈的精神。文章通过爬山的比喻,表达了只有不断努力才能达到目标,看到“美丽的天空”。
24.细节理解题。根据文章第一段中的“Without the mountain-climbing that we both enjoyed, we couldn’t have enough time to spend together(如果没有我们都喜欢的爬山,我们就不会有足够的时间在一起)”可知,两人都喜欢爬山,所以有足够的在一起的时间,可知,爬山对于父子俩来说是一件愉快的事情。故选A项。
25.词义猜测题。根据文章第二段中的“But as time passed, I got a pain in both of my legs. I wanted to… climbing. In fact, I hated it at that moment(但随着时间的推移,我的双腿开始疼痛。我想……爬山。事实上,那一刻我讨厌它……)”可知,作者的双腿开始疼痛,那一刻开始讨厌爬山,可以推断出,quit在这里的意思是“放弃”,故选C项。
26.推理判断题。根据文章最后一段中的“But later after that, I got new hope and confidence. I found myself standing at the top of the mountain, and the sky was as clear as crystal(但在那之后,我获得了新的希望和信心。我发现自己站在山顶上,天空像水晶一样清澈。)”可知,作者爬上山顶以后看到了天空像水晶一样清澈,看到了成功登顶之前看不到的东西,由此可以推测出,作者后来在生活中取得了成功,因为他克服了困难,达到了自己的目标。故选B项。
27.主旨大意题。根据第一段“I really got a lot from the mountain-climbing. It gave me time to talk with my father and to be in deep thought as well as develop my perseverance(我从爬山中收获了很多。它让我有时间和父亲交谈,深入思考,同时也培养了我的毅力)”以及最后一段“But later after that, I got new hope and confidence. I found myself standing at the top of the mountain, and the sky was as clear as crystal(但在那之后,我获得了新的希望和信心。我发现自己站在山顶上,天空像水晶一样清澈。)”可知,整篇文章通过描述爬山的经历,传达了一个重要的生活哲理:只有坚持不懈地努力,才能达到目标,看到“美丽的天空”。因此,D项“Reaching the Top of the Mountain(到达山顶,象征着实现目标)”适合作为本文标题。故选D项。
C
Children whose minds wander (走神) might have sharper brains, a research suggests. A study has found that people who let their minds wander easily have more “working memory”, giving them the ability to hold a lot of information in their heads and control it cleverly.
Children at school need this type of memory on a daily basis for different kinds of tasks, such as following teachers’ instructions or remembering dictated sentences. During the study, volunteers were asked to perform one simple task during which researchers kept asking if their minds were wandering. In the end, volunteers tested their ability to remember a series of letters mixed with simple maths questions.
Daniel Levinson, a professor at the University of Wisconsin-Madison in the United States, said that those with higher working memory capacity (储存容量) reported “more mind wandering during these simple tasks”, but their performance did not deteriorate.
The results, published online in the journal Psychological Science, seem to make sure that the former research found working memory allows humans to deal with many thoughts at the same time. Another researcher said, “This study seems to suggest that when the tasks aren’t very difficult, people with additional working memory capacity use them effectively to think about other things besides what they’re doing.”
Working memory capacity is also connected with general measures (标准) of intelligence, such as reading comprehension and IQ scores. The results suggest the sorts of planning that people do quite often in daily life — when they are on the bus, when they are cycling to work, when they are in the shower — are probably supported by working memory.
28.What did the researchers ask the volunteers to do during the study
A.Question each other. B.Put on a performance.
C.Remember mixed numbers. D.Carry out one easy task.
29.What does the underlined word “deteriorate” in Paragraph 3 probably mean
A.Become worse. B.Go well.
C.Start quickly. D.Lose control.
30.What can be known about working memory
A.It stops useless thoughts. B.It changes with time going on.
C.It helps with more tasks at one time. D.It causes worse performance during work.
31.What’s the text mainly about
A.How the working memory works. B.Working memory can be improved.
C.Wandering minds are not something bad. D.Why people’s minds wander while working.
【答案】28.D 29.A 30.C 31.C
【解析】这是一篇说明文。本文旨在介绍一项研究结果:走神的孩子可能更聪明,走神可能与更敏锐的大脑和工作记忆容量相关,表明走神并非坏事,反而可能反映认知能力的优势。
28.细节理解题。根据第二段“During the study, volunteers were asked to perform one simple task during which researchers kept asking if their minds were wandering.(在研究过程中,志愿者被要求执行一项简单的任务,在此过程中,研究人员不断询问他们是否在走神。)”可知,在研究期间志愿者被要求执行一项简单任务。故选D。
29.词句猜测题。划线词所在句“those with higher working memory capacity (储存容量) reported “more mind wandering during these simple tasks”, but their performance did not deteriorate(那些工作记忆能力较强的人报告“在完成这些简单任务时更容易走神”,但他们的表现并没有deteriorate)”讲“工作记忆能力较强的人更容易走神”,结合句中“but their performance...”可推知,前后句意有转折关系,尽管他们容易走神,但表现不会差。结合选项,划线词deteriorate与become worse意思相近,意为“变差”。故选A。
30.细节理解题。根据倒数第二段“The results, published online in the journal Psychological Science, seem to make sure that the former research found working memory allows humans to deal with many thoughts at the same time.(该研究结果在线发表在《心理科学》杂志上,似乎证实了之前的研究发现工作记忆可以让人类同时处理许多想法)”和“This study seems to suggest that when the tasks aren’t very difficult, people with additional working memory capacity use them effectively to think about other things besides what they’re doing.(这项研究似乎表明,当任务不是很困难时,拥有额外工作记忆容量的人会有效地利用它们来思考他们正在做的事情之外的其他事情。)”可知,工作记忆能让人同时做几件事情。故选C。
31.主旨大意题。通读全文,并结合第一段“Children whose minds wander (走神) might have sharper brains, a research suggests.(一项研究表明,走神的孩子大脑可能更敏锐。)”可知,本文主要介绍了走神的人可能有更聪明的头脑这一现象,因此主旨是C选项“Wandering minds are not something bad.(走神并不是坏事。)”。故选C。
D
Sure, it’s good to get along well with your teacher because it makes the time you spend in the classroom more pleasant.
And yes, it’s good to get along well with your teacher because, in general, it’s smart to learn how to get along well with the different types of people you’ll meet throughout your life.
In fact, kids who get along well with their teachers not only learn more, but they’re more comfortable with asking questions and getting extra help. This makes it easier for them to understand new materials and makes them do their best on tests. When you have this kind of relationship with a teacher, he or she can be someone to turn to with problems, such as problems with learning or school issues (问题).
Here is a question: What if you don’t get along with your teachers In fact, teachers want to get along well with you and enjoy seeing you learn. But teachers and students sometimes have personality clashes (个性冲突), which can happen between any two people. If you show your teacher that you want to make the situation better, he or she will probably do everything possible to make that happen. By dealing with a problem like this, you learn something about how to get along with people who are different from you.
However, if a certain teacher isn’t your favorite, you can still have a successful relationship with him or her, if you take your basic responsibilities as a student. Here are some of those responsibilities:
Attend class ready to learn.
Be prepared for class with the right stationery, books, and completed homework.
Listen when your teacher is talking.
Do your best, whether it’s a classroom assignment, homework, or a test.
32.What will happen to you when getting along well with your teachers according to the passage
A.We will have no problems with study.
B.We will get a better seat in the classroom.
C.We will get the best scores in the exams.
D.We will have more pleasant time in the classroom.
33.If you don’t like a certain teacher, what should you do according to the author
A.We should ignore the differences between the teacher and us.
B.We should choose a new school.
C.We should study harder on weekends.
D.We should take our basic responsibilities as a student.
34.The passage is written for ________.
A.teachers B.students C.parents D.graduates
35.What does the passage mainly talk about
A.Studying skills for students. B.The importance of a good relationship with your teachers.
C.The importance of friendship in schools. D.Useful skills to get along well with your parents.
【答案】32.D 33.D 34.B 35.B
【解析】这是一篇说明文。文章介绍了作为学生学会和老师相处和谐的好处及应该如何去做。
32.细节理解题。根据第一段“Sure, it’s good to get along well with your teacher because it makes the time you spend in the classroom more pleasant.(当然,和老师相处得好是很有好处的,因为这会让你在课堂上度过的时间更愉快)”可知,当学生和老师相处关系好的话,在教室度过的时光会是愉快的。故选D项。
33.细节理解题。根据第五段“However, if a certain teacher isn’t your favorite, you can still have a successful relationship with him or her, if you take your basic responsibilities as a student.(然而,如果某个老师不是你最喜欢的,你仍然可以和他或她有一个成功的关系,如果你承担你作为一个学生的基本责任)”可知,如果学生不喜欢某位老师,那么只要做好学生应该做的事情就好了,担起自己的责任。故选D项。
34.推理判断题。根据第一段“Sure, it’s good to get along well with your teacher because it makes the time you spend in the classroom more pleasant.(当然,和老师相处得好是很有好处的,因为这会让你在课堂上度过的时间更愉快)”中“your teacher”“ the time you spend in the classroom”并纵观全文可知,文章中的you指的是学生,也是目标读者,由此可知,这篇文章是写给学生的,教给学生如何和老师相处。故选B项。
35.主旨大意题。根据第一段“Sure, it’s good to get along well with your teacher because it makes the time you spend in the classroom more pleasant.(当然,和老师相处得好是很有好处的,因为这会让你在课堂上度过的时间更愉快)”及第二段“And yes, it’s good to get along well with your teacher because, in general, it’s smart to learn how to get along well with the different types of people you’ll meet throughout your life.(是的,和老师关系和谐是很好的,因为总的来说,学习如何与你一生中会遇到的不同类型的人相处是很聪明的)”第三段“In fact, kids who get along well with their teachers not only learn more, but they’re more comfortable with asking questions and getting extra help.(事实上,与老师相处融洽的孩子不仅学得更多,而且他们更愿意提问和得到额外的帮助)”可知,本文主要介绍了学生和老师相处和谐的重要性,下文又就如何和老师相处给了建议。故选B项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Are you thinking about holidaying alone, but a bit concerned about the dangers You needn’t worry if you consider these tips first.
1. Safety
Unless you positively invite danger, for example, wandering around a dark park at 3 a.m. with headphones on, travelling alone isn’t actually that risky. 36 In the case of taking taxis, always keep a record of the plate number and ask for an estimated fare (车费) before setting off. You should also carry your ID card with you and always keep a back-up. And most importantly, ensure that someone else knows your route and keep in regular contact with them.
2. Plan
Being alone means you can’t use your partner’s phone when yours runs out of power, or depend on others if you lose your wallet. 37 It’s a good idea to write down some key numbers of friends, hotels and emergency services beforehand, and keep some back-up money in your bag, just in case.
3. Eating
Many single travelers have a fear of eating alone. 38 You can bring a book to avoid boredom, sit at counters to be less noticeable or use the opportunity to practice your foreign language on a waiter.
4. Making friends
39 This is another common concern when travelling alone. In fact, acquiring new companions is easier than feared. You can smile at people, have open body language, read something interesting to start conversation, or ask strangers a question. All these help you look approachable. More hands-on tips include visiting bars, joining tours or using apps designed to help people make friends.
5. Enjoy it
Without having to consider others’ needs, the joy of solo travel is that you can be entirely selfish: walk at your preferred pace, eat what and when you want, and go wherever you like to see the sights that interest you. 40 .
A.What if no one likes me on my trip
B.Just enjoy your independence and freedom.
C.The biggest danger is being taken for a ride.
D.It’s actually not so hard to get over your fear.
E.You needn’t tell anyone else if this really happens.
F.However well you plan in advance, things will go wrong.
G.So put emergency systems in place before starting your trip.
【答案】36.C 37.G 38.D 39.A 40.B
【解析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了独自度假需注意的安全、计划、饮食、交友及享受旅行等方面的建议。
36.由上文“Unless you positively invite danger, for example, wandering around a dark park at 3 a.m. with headphones on, travelling alone isn’t actually that risky. (除非你主动招来危险,比如凌晨3点戴着耳机在黑暗的公园里闲逛,否则独自旅行其实并没有那么危险。)”和下文“In the case of taking taxis, always keep a record of the plate number and ask for an estimated fare before setting off. (如果是乘坐出租车,出发前一定要记下车牌号,并询问预计车费。)”可知,本空应进一步说明独自旅行可能存在的危险,所以C项“The biggest danger is being taken for a ride. (最大的危险是上当受骗。)”能承上启下,符合语境,故选C。
37.由上文“Being alone means you can’t use your partner’s phone when yours runs out of power, or depend on others if you lose your wallet. (独自一人意味着当你的手机没电时,你不能使用同伴的手机,或者当你丢了钱包时,你不能依赖别人。)”和下文“It’s a good idea to write down some key numbers of friends, hotels and emergency services beforehand, and keep some back-up money in your bag, just in case. (事先写下一些朋友、酒店和紧急服务机构的关键号码,并在包里存一些备用金,以防万一,这是个好主意。)”可知,本空应说明在独自旅行前应做好应急准备,所以G项“So put emergency systems in place before starting your trip. (所以在开始旅行之前,要做好应急准备)”能承上启下,符合语境,故选G。
38.由上文“Many single travelers have a fear of eating alone.(许多独自旅行的人都害怕一个人吃饭。)”和下文“You can bring a book to avoid boredom, sit at counters to be less noticeable or use the opportunity to practice your foreign language on a waiter. (你可以带本书来避免无聊,坐在柜台前不那么引人注目,或者利用这个机会向服务员练习外语。)”可知,本空应说明克服独自吃饭的恐惧并不难,所以D项“It’s actually not so hard to get over your fear. (克服恐惧其实并不难。)”能承上启下,符合语境,故选D。
39.由下文“This is another common concern when travelling alone. In fact, acquiring new companions is easier than feared. You can smile at people, have open body language, read something interesting to start conversation, or ask strangers a question. All these help you look approachable. (这是独自旅行时的另一个常见担忧。事实上,结识新朋友比想象中要容易。你可以对人微笑,有开放的肢体语言,读一些有趣的东西来开始对话,或者问陌生人一个问题。所有这些都能让你看起来平易近人。)”可知,本空应提出一个关于独自旅行时结识新朋友的担忧,所以A项“What if no one likes me on my trip (如果旅行中没有人喜欢我怎么办?)”能引出下文,符合语境,故选A。
40.由上文“Without having to consider others’ needs, the joy of solo travel is that you can be entirely selfish: walk at your preferred pace, eat what and when you want, and go wherever you like to see the sights that interest you. (不需要考虑别人的需求,独自旅行的乐趣在于你可以完全按照自己的意愿行事:以你喜欢的速度行走,想吃就吃,想什么时候吃就什么时候吃,去任何你喜欢的地方看你感兴趣的风景。)”可知,本空应总结独自旅行的自由和快乐,所以B项“Just enjoy your independence and freedom. (尽情享受你的独立和自由吧。)”能承接上文,符合语境,故选B。
第三部分语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
A few days ago, I sat on the sofa watching TV. Just then, I got a(n) 41 from a friend of 42 . I haven’t seen him 43 a very long time. We talked about our schooldays on the phone; then he started talking about his 44 .
His mother was badly ill 45 . She couldn’t sleep at night and often 46 to herself. My friend was angry 47 her and asked his mother 48 talking. Since then, his mother didn’t say anything. The doctor 49 she had a kind of mental illness. She couldn’t look after 50 like a normal person. My friend was very sad. He thought it was his fault. My friend 51 like a baby on the telephone. He said that he could do 52 if his mother became better.
Do you know our parents love us and 53 us all the time I think we should 54 love our parents and take care of them. A good relationship with your parents can 55 you be a better and happier person. It is worth having a try!
41.A.message B.call C.e-mail D.letter
42.A.me B.my C.mine D.I
43.A.in B.of C.at D.for
44.A.father B.mother C.sister D.brother
45.A.in the hospital B.in hospital C.in the school D.in school
46.A.talking B.talk C.to talk D.talked
47.A.with B.about C.for D.to
48.A.stop B.stopped C.to stop D.not to stop
49.A.say B.said C.to say D.not to say
50.A.herself B.her C.hers D.she
51.A.cried B.laughed C.shouted D.heard
52.A.something B.anything C.nothing D.none
53.A.look of B.care of C.care for D.look for
54.A.either B.too C.else D.also
55.A.make B.makes C.made D.to make
【答案】
41.B 42.C 43.D 44.B 45.B 46.D 47.A 48.C 49.B 50.A 51.A 52.B 53.C 54.D 55.A
【解析】本文是篇夹叙夹议文。文章通过讲述作者的朋友因对生病的母亲发脾气而后悔自责的经历,表达了人们应该像父母爱和照顾子女那样,去爱并照顾自己的父母,从而成为一个更优秀和幸福的人。
41.考查名词词义辨析。句意:就在这时,我接到我的一个朋友的电话。A. message信息;B. call电话;C. e-mail邮件;D. letter信。根据下文“We talked about our schooldays on the phone;(我们在电话里谈论我们的学生时代;)”可知,作者应该是接到了朋友的电话,二人在电话中谈论学生时代。故选B。
42.考查人称代词辨析。句意:就在这时,我接到我的一个朋友的电话。A. me我,宾格;B. my我的,形容词性物主代词; C. mine我的,名词性物主代词; D. I我,主格。a friend of mine表示“我的一个朋友”,mine表示my friends,即“我朋友当中的一个”,名词性物主代词作宾语。故选C。
43.考查介词词义辨析。句意:我有很长时间没见到他了。A. in在里面;B. of ……的……; C. at在(具体的几点几分);D. for后接一段时间可表示持续了多久;for a long time很长时间。由“a very long time”和句意可知,空处表示动作持续了很长时间,应用介词for。故选D。
44.考查名词词义辨析。句意:我们在电话里谈论我们的学生时代;然后他开始谈论他的母亲。A. father父亲;B. mother母亲;C. sister姐妹;D. brother兄弟。根据下文“His mother was badly ill 5 .(他母亲病得很重,住院了。) ”可知,二人谈论的是朋友的母亲。故选B。
45.考查介词短语辨析。句意:他母亲病得很重,住院了。A. in the hospital在医院里;B. in hospital住院;C. in the school在学校里;D. in school作为学生在校期间。根据句中“badly ill”可知,朋友母亲病得很重,所以应该是在住院。故选B。
46.考查动词形式辨析。句意:她晚上睡不着,经常自言自语。A. talking谈话,现在分词;B. talk谈话,动词原形;C. to talk谈话,不定式;D. talked谈话,过去式。空处应与“couldn’t sleep”并列作谓语,根据“couldn’t”可知,该句为一般过去时,故应用动词的过去式。故选D。
47.考查介词词义辨析。句意:我的朋友很生她的气,并要求他的母亲停止说话。A. with和,be angry with sb生某人的气;B. about关于;C. for为了;D. to给、朝。由句意可知,朋友生母亲的气,固定短语be angry with sb表示“生某人的气”,符合句意。故选A。
48.考查动词形式辨析。句意:我的朋友很生她的气,并要求他的母亲停止说话。A. stop停止,动词原形;B. stopped停止,过去式或过去分词;C. to stop停止,不定式;D. not to stop不要停,不定式的否定形式。动词短语ask sb (not) to do sth表示“要求某人(不要)做某事”,根据“angry”可知,朋友对母亲总是自言自语很生气,所以就要求她停止说话。故选C。
49.考查动词形式辨析。句意:医生说她有一种精神疾病。A. say说,动词原形;B. said说,过去式或过去分词;C. to say说,不定式;D. not to say不要说,不定式的否定形式。空处在句中作谓语,根据“had”和句意可知,该句为一般过去时,故空处应为动词的过去式。故选B。
50.考查人称代词辨析。句意:她不能像正常人一样照顾自己。A. herself她自己,反身代词; B. her她、她的,宾格或形容词性物主代词;C. hers她的,名词性物主代词;D. she她,主格。空处作宾语,表示“她自己”,与主语“She”所指一致,指代朋友的母亲。故选A。
51.考查动词词义辨析。句意:我的朋友在电话里哭得像个婴儿。A. cried哭;B. laughed笑; C. shouted喊叫;D. heard听到。根据上文“My friend was very sad. He thought it was his fault.(我的朋友很伤心。他认为这是他的错。)”可知,朋友对母亲充满伤心和自责,所以应该在电话中哭了。故选A。
52.考查代词词义辨析。句意:他说,如果他母亲病情好转,他可以做任何事情。A. something某事;B. anything任何事;C. nothing没有什么;D. none全无。根据上文“My friend was very sad. He thought it was his fault. My friend 51 like a baby on the telephone.(我的朋友很伤心,他认为这是他的错。我的朋友在电话里哭得像个婴儿。)”可知,朋友对母亲的病情很担忧,也很自责,所以对他而言,只要母亲病情能好转,他可以做任何事情。故选B。
53.考查动词短语辨析。句意:你知道我们的父母一直爱我们,照顾我们吗?A. look of没有这个动词短语;B. care of没有这个动词短语;C. care for关心、照顾;D. look for寻找。根据下句“I think we should 14 love our parents and take care of them.(我认为我们也应该爱我们的父母,照顾他们。)”可知,空处应与下句中的“take care of”意思相同,表示“照顾”。故选C。
54.考查副词词义辨析。句意:我认为我们也应该爱我们的父母,照顾他们。A. either也,通常用于否定句句末;B. too太、也(用于句末);C. else其他、此外; D. also也。根据上句“Do you know our parents love us and 53 us all the time (你知道我们的父母一直爱我们,照顾我们吗?)”可知,作者认为我们也应该像父母爱我们、照顾我们那样去爱他们、照顾他们,故空处表示“也”,位于句中。故选D。
55.考查动词形式辨析。句意:与父母的良好关系可以让你成为一个更好、更快乐的人。A. make使变得,动词原形;B. makes使变得,第三人称单数形式;C. made使变得,过去式或过去分词;D. to make使变得,不定式。根据情态动词“can”可知,空处应用动词原形,作谓语。故选A。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In every culture around the world, friendship has been considered as the greatest thing a person can have. Everyone needs a close friendship 56 can give us support for both the good and the bad times in life. Friends keep us from feeling lonely, provide us 57 a sense of being safe and help whenever things may not end up 58 (go) the way we want it to. 59 (luckily), sometimes friendship can be a source of pain as well as joy.
Like any relationship, friendship can make us feel sad if the trust at the foundation of the relationship 60 (break) by either of the friends. For example, if you have ever told a close friend your secret, but he has that secret known by others, you might have 61 first feeling of losing trust in a friendship.
When experiencing the 62 (sad) or loneliness of losing a friendship, you can get out and be active, which helps you keep your mind off the lost friendship, or you can pay much attention to 63 (you). If you pay attention to doing things you enjoy, you will have less time to think of your lost friendship.
Always remember a strong friendship 64 (require) honesty and trust. Even if you are hurt by your friends, it is wise of you 65 (forget) it and start your new life again.
【答案】
56.which/that 57.with 58.going 59.Unluckily 60.is broken 61.a 62.sadness 63.yourself 64.requires 65.to forget
【解析】本文是一篇说明文,主要介绍的是友谊的重要性和如何应对失去的友谊。
56.考查定语从句。句意:每个人都需要一份亲密的友谊,它能在生活中的顺境和逆境中给予我们支持。空格处引导的是限制性定语从句,从句中缺少主语,先行词friendship是物,因此用关系代词which或者that引导,故填which或者that。
57.考查介词。句意:朋友让我们远离孤独,给我们安全感,当事情不像我们想的那样结束时,他们会帮助我们。provide sb. with sth.是固定短语,意为“给某人提供某物”,因此空格处用介词with,故填with。
58.考查动名词。句意:朋友让我们远离孤独,给我们安全感,当事情不像我们想的那样结束时,他们会帮助我们。end up doing是固定短语,意为“最终做某事”,因此空格处用动名词going。故填going。
59.考查副词。句意:不幸的是,有时友谊既是快乐的源泉,也是痛苦的源泉。空格处用副词作状语,修饰整句话,副词luckily的反义词unluckily“不幸的是”符合句意;位于句首,首字母大写,故填Unluckily。
60.考查时态,语态和主谓一致。句意:就像任何关系一样,如果友谊的基础信任被任何一个朋友破坏了我们会感到悲伤。if引导的是条件状语从句,描述客观事实,时态用一般现在时,从句主语trust与动词break之间是被动关系,句子用被动语态,因此空格处是一般现在时的被动语态,主语trust是不可数名词,因此空格处是is broken。故填is broken。
61.考查冠词。句意:例如,如果你曾经告诉过一个亲密的朋友你的秘密,但他让别人知道了这个秘密,你可能会首先对友谊失去信任,first feeling意为“第一感觉”,此处表示泛指,前面要加不定冠词,first是辅音音素开头,因此不定冠词用a,故填a。
62.考查名词。句意:当经历失去友谊的悲伤或孤独时,你可以走出去,活跃起来,这有助于你把注意力从失去的友谊中移开,或者你可以多关注自己。空格处用名词作宾语,sad的名词是sadness,意为“悲伤”,是不可数名词,故填sadness。
63.考查反身代词。句意:当经历失去友谊的悲伤或孤独时,你可以走出去,活跃起来,这有助于你把注意力从失去的友谊中移开,或者你可以多关注自己。根据语境可知,此处表示“你可以多关注自己”,空格处意为“你自己”,用反身代词yourself,故填yourself。
64.考查时态和主谓一致。句意:永远记住,牢固的友谊需要诚实和信任。空格处在省略that的宾语从句中作谓语,句子描述客观事实,时态用一般现在时,主语friendship是不可数名词,因此空格处用第三人称单数,故填requires。
65.考查不定式。句意:即使你被你的朋友伤害了,忘记它,重新开始你的新生活也是明智的。it is wise of sb. to do是固定句型,意为“某人做某事是明智的”,其中it是形式主语,真正的主语是不定式,因此空格处是不定式to forget。故填to forget。
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假如你是学生李华,你的美国朋友 Tom 下周三要来你的学校进行一天的参观活动。请你给他写一封信告知他具体安排。内容包括:
1. 上午参加学校的体育节开幕式;
2. 下午……(自由发挥)
注意:
1. 词数 80 左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Tom,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours truly,
Li Hua
【答案】
Dear Tom,
I’m Li Hua. I am more than delighted to receive you when you visit my school next Wednesday.
As scheduled, the opening ceremony of the school Sports Festival will take place in the morning, during which you can watch some wonderful performances given by the students. In the afternoon, I will compete in the 100-metre race! It would be highly appreciated if you could join in the game along with me.
I’m certain you’ll be impressed by my lively and active school then!
Yours truly,
Li Hua
【解析】本篇书面表达属于应用文。要求考生给美国朋友 Tom写一封信,告知他下周三来学校进行参观活动的具体安排。
【详解】1.词汇积累
高兴的:delighted → glad
按计划:as scheduled → as planned
参加:join in → take part in
确信:certain → sure
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:In the afternoon, I will compete in the 100-metre race!
拓展句:In the afternoon, I will compete in the 100-metre race, in which I have the confidence to win the first prize.
【点睛】【高分句型1】As scheduled, the opening ceremony of the school Sports Festival will take place in the morning, during which you can watch some wonderful performances given by the students.(运用了“介词during+关系代词which”引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】It would be highly appreciated if you could join in the game along with me.(运用了固定句型It would be highly appreciated if you could...)
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In our cozy little house nestled at the end of a quiet street, my sister Oscar and I were bustling (忙碌的) about, filled with anticipation for Mother’s Day. Our mother Clare was the heart of our family. She was the type of mom who always put our needs first, sacrificing her own desires for our happiness.
Growing up, we established a beautiful tradition that each year, we would surprise her with a special gift to show our gratitude and love. This year, Oscar came up with a brilliant idea: “What if we made her a long and beautiful dress ” she exclaimed, her voice filled with excitement. As I recalled, since the day we were born, Mom hadn’t bought herself a beautiful new dress, so I knew we had to make this year’s surprise truly special.
With that thought in mind, we set to work. I grabbed my drawing book and began to design, my pencil dancing across the page; while Oscar with her perfect sense of measurement and love for sewing. she got down to handling the cloth. Her eyes shone with concentration, while I focused on the beautiful patterns on the dress. Soon, the dress began to take shape — it was such a magnificent long dress, and we carefully wrapped it in gift paper.
But then came the question: where to hide it for the surprise to be revealed at dinner We put our heads together, brainstorming the perfect hiding spot. “Nobody would think to look in my bedroom closet.” I suggested Oscar giggled, nodding in agreement, but we both neglected the fact that our two playful cats could be a problem.
Finally, the moment arrived. After dessert, I exchanged a knowing look with Oscar. It was time to unveil our creation! We dashed to our bedroom together, my heart pounding in my chest as I flung open the closet door.
注意:
1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
“NO” I yelled, seeing our cats dashed out of the closet.__________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
“Where did you get such a beautiful scarf ” Mom asked.__________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 “NO!” I yelled, seeing our cats dashed out of the closet. My eyes widened in horror as I saw the gift-wrapped dress on the floor, torn and tattered. Oscar’s face paled as we both stared at the ruined surprise. Tears welled up in my eyes. How could this have happened But there was no time to wallow in disappointment. We had to think fast.
“Where did you get such a beautiful scarf ” Mom asked. I looked at Oscar, panic-stricken. Then, on the spur of the moment, I grabbed the torn pieces of fabric and held them up. “Mom, this was supposed to be a dress for you. We made it with all our love. But the cats got to it.” Mom’s eyes filled with emotion. She took the pieces from me and hugged us both. “This is the most beautiful ‘scarf’ I’ve ever seen. It’s filled with your love and that’s all that matters.”
【解析】本文以人物为线索展开,讲述了作者和妹妹满心期待着母亲节的到来。她们的母亲克莱尔总是把孩子的需要放在第一位,为了孩子们的幸福而牺牲自己的欲望。每年的母亲节两个姐妹都会给妈妈一个特别的礼物,以表达他们的感激和爱,今年他们为妈妈亲手制作了一件裙子并藏在了壁橱里。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容““不!”看到我们的猫从壁橱里冲出来,我喊道。”可知,第一段可描写猫破坏了壁柜里的连衣裙以及姐妹的反应。
②由第二段首句内容“你从哪儿弄来这么漂亮的围巾的?母亲问”可知,第二段可描写妈妈得知姐妹为自己亲手做连衣裙后的感动。
2.续写线索:猫破坏裙子——姐妹伤心——设法弥补——母亲得知缘由——感动——感悟
3.词汇激活
行为类
①看到:see/witness
②.发生:happen/take place
③.抓住:grab/capture
情绪类
①.失望地:in disappointment/in despair
②.充满了情感:be filled with emotion/be full of emotion
【点睛】 [高分句型1]. This is the most beautiful ‘scarf’ I’ve ever seen.(省略that的定语从句)
[高分句型2]. Oscar’s face paled as we both stared at the ruined surprise.(as引导的时间状语从句)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期月考模拟卷01(新高考通用)
英语
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是 C。
1.Where is the man probably going now
A.His brother’s house. B.A gift shop. C.The Children’s Center.
2.What will the man do this Saturday
A.Have a picnic. B.Do some cooking. C.Clean up the city park.
3.What are the speakers talking about
A.An animal. B.A park. C.A movie.
4.What is TRUE about the new girl
A.She is kind. B.She has blue eyes. C.She is shorter than the man.
5.What does the man suggest doing
A.Going fishing. B.Staying at home. C.Buying some books.
第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What does the woman have to do
A.Meet Alice and Bill. B.See a movie. C.Do all her homework.
7.What can we know about the man
A.He never went to school.
B.He learned at school a long time ago.
C.He wasn’t good at study.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.Where is the noise coming from
A.The car. B.The motor. C.The motorbike.
9.Where did they stop their car
A.A factory. B.A park place. C.A hotel.
10.What’s wrong with the motor
A.It needs water in the tank. B.It runs out of petrol. C.It needs heating up.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What attracts the woman most in the Classical Cafe
A.The waiters. B.The price. C.The food.
12.What does Karl think of the German food festival
A.Boring. B.Unusual. C.Wonderful.
13.What does Karl suggest the woman do
A.Go to the food festival. B.Try some German food. C.Learn to cook with him.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.Where will the speakers go first
A.A shop. B.A museum. C.A restaurant.
15.What does the woman have no interest in
A.Tasting Indian food. B.Taking a walk. C.Seeing unique animals.
16.Why won’t the speakers go shopping
A.They don’t have enough money.
B.The shopping mall is a little far.
C.It will take them too much time.
17.How will the speakers go to the seashore
A.By subway. B.On foot. C.By car.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What did Toby do when Debbie felt hard to breathe
A.He coughed badly. B.He pushed her down. C.He ate an apple.
19.How did Winnie save the Smith family
A.She woke up Cathy. B.She jumped up and down. C.She called 911.
20.What lesson can we get from the passage
A.Things will work out. B.East or west, home is best. C.Your kindness will pay off.
第二部分阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Shakespeare’s Globe Theatre serves as an open-air theatre focusing on the work of Shakespeare.
Highlights (亮点)
Not only does the Globe Theatre host many performances throughout the summer months, but it also hosts guided tours of the playhouse. During the tours, visitors are educated on the construction, the design and the rise and fall of the Globe Theatre. Another highlight includes Shakespeare’ Globe Exhibition, which educates visitors on Shakespeare’s life, as well as where he lived in London. Depending on when you visit, there may also be some short exhibitions inside the playhouse, which range from historical to art exhibitions.
Special Tips
If you want to avoid large crowds, try to avoid watching performances between May and August as it can get busy. If you plan on going on a tour, the 9:30 a.m. tours are usually the quietest.
If you plan on sitting on any of the wooden benches (长凳) during a performance, it may be a good idea to rent a seat cushion (坐垫) for 1 as the benches can get quite uncomfortable after you sit for longer periods.
Make sure you check the weather forecast before you book your tickets. The use of umbrellas is not allowed, so make sure you have an extra raincoat and warm shoes, just in case. If you’re worried about standing in the rain, there are seats available that are protected under a sound roof.
Opening Hours
Due to the fact that the Globe is an open-air theatre, performances are only held from mid-April to mid-October.
21.What can visitors learn at the Globe Theatre
A.People’s life in Shakespeare’s time.
B.The history of the Globe Theatre.
C.Some techniques for creating art.
D.The background of some artworks.
22.When is probably the best time for enjoying the performance comfortably
A.Oct. 16 — Nov. 15. B.May. 15 — Jun. 20.
C.Jul. 15 — Aug. 28. D.Apr. 16 — Apr. 28.
23.What are visitors advised to do if they plan to watch the performance
A.Bring a raincoat. B.Take an umbrella.
C.Stay in a sheltered area. D.Bring their own seat cushions.
B
Whenever the sun dropped and the blue sky came up, my father and I used to climb the mountain near my house. Walking together, my father and I used to have a lot of conversations through which I learned lessons from his experiences. He always told me, “You should have goals like climbing the mountain.” Without the mountain-climbing that we both enjoyed, we couldn’t have enough time to spend together because my father was very busy. I really got a lot from the mountain-climbing. It gave me time to talk with my father and to be in deep thought as well as develop my perseverance (毅力).
Once we climbed a very high mountain. It was so challenging for me because I was only ten years old. During the first few hours of climbing, I enjoyed the flowers and trees, and the birds’ singing. But as time passed, I got a pain in both of my legs. I wanted to quit climbing. In fact, I hated it at that moment, but my father said to me, “You can always see a beautiful sky at the top of the mountain, but you can’t see it before you reach the top. Only there you can see all of the nice things, just like your life.”
At that time, I was too young to understand his words. But later after that, I got new hope and confidence. I found myself standing at the top of the mountain, and the sky was as clear as crystal (水晶).
24.The passage tells us that mountain-climbing was ________ for father and son.
A.pleasant B.tiring C.painful D.hard
25.The word “quit” in the passage means “________”.
A.carry on B.put out C.give up D.pick up
26.It can be inferred (推断)from the last paragraph that ________.
A.the writer reached the top of the mountain
B.the writer was very successful in his life
C.though the writer was young, he could understand his father
D.the writer used to stop half-way when he climbed the mountain
27.The best title for the passage is ________.
A.How to Get to the Foot of the Mountain B.Sleeping at the Top of the Mountain
C.Conversations between Father and Son D.Reaching the Top of the Mountain
C
Children whose minds wander (走神) might have sharper brains, a research suggests. A study has found that people who let their minds wander easily have more “working memory”, giving them the ability to hold a lot of information in their heads and control it cleverly.
Children at school need this type of memory on a daily basis for different kinds of tasks, such as following teachers’ instructions or remembering dictated sentences. During the study, volunteers were asked to perform one simple task during which researchers kept asking if their minds were wandering. In the end, volunteers tested their ability to remember a series of letters mixed with simple maths questions.
Daniel Levinson, a professor at the University of Wisconsin-Madison in the United States, said that those with higher working memory capacity (储存容量) reported “more mind wandering during these simple tasks”, but their performance did not deteriorate.
The results, published online in the journal Psychological Science, seem to make sure that the former research found working memory allows humans to deal with many thoughts at the same time. Another researcher said, “This study seems to suggest that when the tasks aren’t very difficult, people with additional working memory capacity use them effectively to think about other things besides what they’re doing.”
Working memory capacity is also connected with general measures (标准) of intelligence, such as reading comprehension and IQ scores. The results suggest the sorts of planning that people do quite often in daily life — when they are on the bus, when they are cycling to work, when they are in the shower — are probably supported by working memory.
28.What did the researchers ask the volunteers to do during the study
A.Question each other. B.Put on a performance.
C.Remember mixed numbers. D.Carry out one easy task.
29.What does the underlined word “deteriorate” in Paragraph 3 probably mean
A.Become worse. B.Go well.
C.Start quickly. D.Lose control.
30.What can be known about working memory
A.It stops useless thoughts. B.It changes with time going on.
C.It helps with more tasks at one time. D.It causes worse performance during work.
31.What’s the text mainly about
A.How the working memory works. B.Working memory can be improved.
C.Wandering minds are not something bad. D.Why people’s minds wander while working.
D
Sure, it’s good to get along well with your teacher because it makes the time you spend in the classroom more pleasant.
And yes, it’s good to get along well with your teacher because, in general, it’s smart to learn how to get along well with the different types of people you’ll meet throughout your life.
In fact, kids who get along well with their teachers not only learn more, but they’re more comfortable with asking questions and getting extra help. This makes it easier for them to understand new materials and makes them do their best on tests. When you have this kind of relationship with a teacher, he or she can be someone to turn to with problems, such as problems with learning or school issues (问题).
Here is a question: What if you don’t get along with your teachers In fact, teachers want to get along well with you and enjoy seeing you learn. But teachers and students sometimes have personality clashes (个性冲突), which can happen between any two people. If you show your teacher that you want to make the situation better, he or she will probably do everything possible to make that happen. By dealing with a problem like this, you learn something about how to get along with people who are different from you.
However, if a certain teacher isn’t your favorite, you can still have a successful relationship with him or her, if you take your basic responsibilities as a student. Here are some of those responsibilities:
Attend class ready to learn.
Be prepared for class with the right stationery, books, and completed homework.
Listen when your teacher is talking.
Do your best, whether it’s a classroom assignment, homework, or a test.
32.What will happen to you when getting along well with your teachers according to the passage
A.We will have no problems with study.
B.We will get a better seat in the classroom.
C.We will get the best scores in the exams.
D.We will have more pleasant time in the classroom.
33.If you don’t like a certain teacher, what should you do according to the author
A.We should ignore the differences between the teacher and us.
B.We should choose a new school.
C.We should study harder on weekends.
D.We should take our basic responsibilities as a student.
34.The passage is written for ________.
A.teachers B.students C.parents D.graduates
35.What does the passage mainly talk about
A.Studying skills for students. B.The importance of a good relationship with your teachers.
C.The importance of friendship in schools. D.Useful skills to get along well with your parents.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Are you thinking about holidaying alone, but a bit concerned about the dangers You needn’t worry if you consider these tips first.
1. Safety
Unless you positively invite danger, for example, wandering around a dark park at 3 a.m. with headphones on, travelling alone isn’t actually that risky. 36 In the case of taking taxis, always keep a record of the plate number and ask for an estimated fare (车费) before setting off. You should also carry your ID card with you and always keep a back-up. And most importantly, ensure that someone else knows your route and keep in regular contact with them.
2. Plan
Being alone means you can’t use your partner’s phone when yours runs out of power, or depend on others if you lose your wallet. 37 It’s a good idea to write down some key numbers of friends, hotels and emergency services beforehand, and keep some back-up money in your bag, just in case.
3. Eating
Many single travelers have a fear of eating alone. 38 You can bring a book to avoid boredom, sit at counters to be less noticeable or use the opportunity to practice your foreign language on a waiter.
4. Making friends
39 This is another common concern when travelling alone. In fact, acquiring new companions is easier than feared. You can smile at people, have open body language, read something interesting to start conversation, or ask strangers a question. All these help you look approachable. More hands-on tips include visiting bars, joining tours or using apps designed to help people make friends.
5. Enjoy it
Without having to consider others’ needs, the joy of solo travel is that you can be entirely selfish: walk at your preferred pace, eat what and when you want, and go wherever you like to see the sights that interest you. 40 .
A.What if no one likes me on my trip
B.Just enjoy your independence and freedom.
C.The biggest danger is being taken for a ride.
D.It’s actually not so hard to get over your fear.
E.You needn’t tell anyone else if this really happens.
F.However well you plan in advance, things will go wrong.
G.So put emergency systems in place before starting your trip.
第三部分语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
A few days ago, I sat on the sofa watching TV. Just then, I got a(n) 41 from a friend of 42 . I haven’t seen him 43 a very long time. We talked about our schooldays on the phone; then he started talking about his 44 .
His mother was badly ill 45 . She couldn’t sleep at night and often 46 to herself. My friend was angry 47 her and asked his mother 48 talking. Since then, his mother didn’t say anything. The doctor 49 she had a kind of mental illness. She couldn’t look after 50 like a normal person. My friend was very sad. He thought it was his fault. My friend 51 like a baby on the telephone. He said that he could do 52 if his mother became better.
Do you know our parents love us and 53 us all the time I think we should 54 love our parents and take care of them. A good relationship with your parents can 55 you be a better and happier person. It is worth having a try!
41.A.message B.call C.e-mail D.letter
42.A.me B.my C.mine D.I
43.A.in B.of C.at D.for
44.A.father B.mother C.sister D.brother
45.A.in the hospital B.in hospital C.in the school D.in school
46.A.talking B.talk C.to talk D.talked
47.A.with B.about C.for D.to
48.A.stop B.stopped C.to stop D.not to stop
49.A.say B.said C.to say D.not to say
50.A.herself B.her C.hers D.she
51.A.cried B.laughed C.shouted D.heard
52.A.something B.anything C.nothing D.none
53.A.look of B.care of C.care for D.look for
54.A.either B.too C.else D.also
55.A.make B.makes C.made D.to make
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In every culture around the world, friendship has been considered as the greatest thing a person can have. Everyone needs a close friendship 56 can give us support for both the good and the bad times in life. Friends keep us from feeling lonely, provide us 57 a sense of being safe and help whenever things may not end up 58 (go) the way we want it to. 59 (luckily), sometimes friendship can be a source of pain as well as joy.
Like any relationship, friendship can make us feel sad if the trust at the foundation of the relationship 60 (break) by either of the friends. For example, if you have ever told a close friend your secret, but he has that secret known by others, you might have 61 first feeling of losing trust in a friendship.
When experiencing the 62 (sad) or loneliness of losing a friendship, you can get out and be active, which helps you keep your mind off the lost friendship, or you can pay much attention to 63 (you). If you pay attention to doing things you enjoy, you will have less time to think of your lost friendship.
Always remember a strong friendship 64 (require) honesty and trust. Even if you are hurt by your friends, it is wise of you 65 (forget) it and start your new life again.
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假如你是学生李华,你的美国朋友 Tom 下周三要来你的学校进行一天的参观活动。请你给他写一封信告知他具体安排。内容包括:
1. 上午参加学校的体育节开幕式;
2. 下午……(自由发挥)
注意:
1. 词数 80 左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Tom,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours truly,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In our cozy little house nestled at the end of a quiet street, my sister Oscar and I were bustling (忙碌的) about, filled with anticipation for Mother’s Day. Our mother Clare was the heart of our family. She was the type of mom who always put our needs first, sacrificing her own desires for our happiness.
Growing up, we established a beautiful tradition that each year, we would surprise her with a special gift to show our gratitude and love. This year, Oscar came up with a brilliant idea: “What if we made her a long and beautiful dress ” she exclaimed, her voice filled with excitement. As I recalled, since the day we were born, Mom hadn’t bought herself a beautiful new dress, so I knew we had to make this year’s surprise truly special.
With that thought in mind, we set to work. I grabbed my drawing book and began to design, my pencil dancing across the page; while Oscar with her perfect sense of measurement and love for sewing. she got down to handling the cloth. Her eyes shone with concentration, while I focused on the beautiful patterns on the dress. Soon, the dress began to take shape — it was such a magnificent long dress, and we carefully wrapped it in gift paper.
But then came the question: where to hide it for the surprise to be revealed at dinner We put our heads together, brainstorming the perfect hiding spot. “Nobody would think to look in my bedroom closet.” I suggested Oscar giggled, nodding in agreement, but we both neglected the fact that our two playful cats could be a problem.
Finally, the moment arrived. After dessert, I exchanged a knowing look with Oscar. It was time to unveil our creation! We dashed to our bedroom together, my heart pounding in my chest as I flung open the closet door.
注意:
1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
“NO” I yelled, seeing our cats dashed out of the closet.__________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
“Where did you get such a beautiful scarf ” Mom asked.__________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)