中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期月考模拟卷(沪教版)
英语
(考试时间:90分钟 试卷满分:115分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
I、Grammar and Vocabulary(每题1分;共20分)
Section A
Directions: After reading the passage below, fill in the blanks to make the passage coherent and grammatically correct. For the blanks with a given word, fill in each blank with the proper form of the given word; for the other blanks, use one word that best fits each blank.
I can still remember the afternoon when we climbed the mountain as if it were yesterday.
It was a sunny day. Eager to spend some time outside, I went up the mountain with my uncle. The mountain was hard 1 (climb) and had tough rocks and streams on it. In the end, 2 (exhaust) and hot, I couldn’t go any further. So we went back down the mountain in the end.
On the way back down, my uncle asked me a question, 3 left me speechless for a second: “What’s your dream, young lady ”
“I have no idea,” I answered 4 thinking it for a while. Then he smiled and told me about his story. He didn’t perform well at school when he was a student. Although nobody thought he could succeed, he knew clearly 5 his dream was — to be a businessman. “I knew I wasn’t gifted when it came to studying, so I tried to buy snacks from a market and sell them after class,” he told me. After he left school, he started selling different items to find out which one was most attractive to customers. Of course, he often had no money in his pocket, but no matter how tough life was, he never gave up.
“There is no doubt that a person 6 puts in a great deal of e fort to reach his or her goal will have good luck at some point. The meaning of if e is to chase your dream,” he said gently. That night I 7 hardly fall asleep. I lay in bed tossing and turning, asking myself, “What’s my motivation ”
I once wanted to be a top student but the hard work needed meant 8 (put) everything into following my passion. If I find myself lacking will power, what should I do Leaving home early the next morning, I climbed the mountain again by 9 . It made me think: If we don’t experience the climb, how can we get to see the scenery on the top of the mountain In the end, I reached the top and 10 (fascinate) by the warm breeze and sunshine. Nothing could be more pleasant than that.
【答案】
1.to climb 2.exhausted 3.which 4.after 5.what 6.who/that 7.could 8.putting 9.myself 10.was fascinated
【解析】这是一篇记叙文。作者结合自身的登山经历感悟到:要欣赏美景,必须付出努力。
1.考查动词不定式。句意:这座山很难爬,上面有坚硬的岩石和溪流。形容词后用不定式作原因状语,句子的主语是不定式的逻辑宾语,用主动表被动,故填to climb。
2.考查比较级。句意:最后,我筋疲力尽,很热,再也走不远了。分析句子可知,空处用形容词exhausted与hot并列作伴随状语,解释说明主语I的状态,故填exhausted。
3.考查定语从句。句意:在回来的路上,叔叔问了我一个问题,让我一时哑口无言。分析句子可知,此处引导非限制性定语从句,先行词为question,指物,从句中缺乏主语,用关系代词which,故填which。
4.考查介词。句意:我想了一会儿才回答,“我不知道”。介词after表示“在……之后”,符合句意,故填after。
5.考查宾语从句。句意:尽管没有人认为他能成功,但他清楚地知道自己的梦想是什么——成为一名商人。分析句子可知,此处引导knew的宾语从句,从句中缺少was的表语,表示“什么”,用连接代词what,故填what。
6.考查定语从句。句意:毫无疑问,一个为达到目标付出巨大努力的人在某些时候会有好运气。分析句子可知,空处引导定语从句,修饰a person,指人,从句中作主语,用关系代词who或者that。故填who/that。
7.考查情态动词。句意:那天晚上我几乎无法入睡。结合句意可知,此处表示“能够”,空后是动词原形,句子在讲述过去发生的事情,故用情态动词could,故填could。
8.考查非谓语动词。句意:我曾经想成为一名优等生,但所需要的努力意味着把一切都投入到我的激情中。mean doing sth.“意味着做某事”,用动名词作宾语,故填putting。
9.考查代词。句意:第二天一大早离开家,我又一个人爬了山。by oneself“独自地”,固定短语,结合主语I,故填myself。
10.考查动词时态、语态及主谓一致。句意:最后,我到达了山顶,被温暖的微风和阳光迷住了。结合语境可知,全文在讲述过去的事情,故用一般过去时,主语为I,且与fascinate之间是被动关系,用一般过去时的被动语态,故填was fascinated。
Section B
Directions: Fill in each blank with a proper word chosen from the box. Each word can be used only once. Note that there is one word more than you need.
A.genuine B.creative C. proud D.throughout E. forward F. assignment G. teenager H. pressure I. reflect J. aim K. related
Dear students,
Good morning, everyone. I’m your headmaster, Mr.Lee. Welcome to ABC High School. Is your first day as senior high school students, so there are a few things I want you to know.
First I want to say — Congratulations! I know you must have been under great 11 to prepare for the Senior High School Entrance Examination in order to make sure you get a place in our school. You must have been looking 12 to studying here. It turns out that you have made it and I feel really 13 of you.
Next, I want you to know that those who 14 high are more likely to succeed. So every one of you will be given a writing 15 to write something in a way 16 to your dream. Don’t be afraid to write down what you want to do. You are expected to be as much 17 as you can.
Then, the new school is a new society where you will find 18 friends and qualified staff. You are advised to make more attempts to figure out what difference you can make to this society. Don’t be afraid of making mistakes because after you 19 on your failures, a lot of lessons will be learned. And these lessons will also be beneficial to you 20 your adult life.
Finally, I hope that every one of you will be able to enjoy your three years in ABC High School!
【答案】
11.H 12.E 13.C 14.J 15.F 16.K 17.B 18.A 19.I 20.D
【解析】这是一篇发言稿。校长在新生入学仪式上发言,与新生分享了几点他希望学生知道的事情,并给予美好的祝愿。
11.考查名词。句意:我知道为了确保在我们学校有一席之地,在准备高中入学考试时你一定承受着巨大的压力来。分析句子可知,空格处为介词under的宾语,填写名词pressure“压力”,可构成under great pressure的结构,表示“承受巨大压力”,符合句意。故选H项。
12.考查副词。句意:你一定很期待来这里学习。分析句子可知,空格处为填写副词forward“向前”,可构成look forward to的结构,表示“期待”,符合句意。故选E项。
13.考查形容词。句意:结果你做到了,我真为你们感到骄傲。分析句子可知,空格处为感官系动词feel“感到”的表语,填写形容词proud“自豪的”,表示“对…感到自豪”,符合句意。故选C项。
14.考查动词。句意:接下来,我想你们知道,目标高的人更可能取得成功。分析句子可知,空格处为定语从句的谓语动词,填写动词aim“力求达到、定目标”,与后面的副词high可构成aim high的结构,表示“目标高远”,符合句意。故选J项。
15.考查名词。句意:所以,你们每个人都会被分配一个写作任务,以与梦想相关的方式写作。分析句子可知,空格处为动词be given “被给”的宾语,填写名词assignment“任务”,即后文详细说的写作任务to write something,表示“写一些东西”,符合句意。故选F项。
16.考查形容词。句意:所以,你们每个人都会被分配一个写作任务,以与梦想相关的方式写作。分析句子可知,空格处为名词way“方式”的后置定语,填写形容词related“有关的,相关的”,符合句意。故选K项。
17.考查形容词。句意:你应该尽可能地富有创造力。分析句子可知,空格处为不定式to be的表语,填写形容词creative“有创造力的”,符合句意,且与上文“Don’t be afraid to write down what you want to do.(不要害怕写下你想做的事。)”语意连贯。故选B项。
18.考查形容词。句意:然后,新学校是一个新社会,在这里你将找到真诚的朋友和合格的教职员工。分析句子可知,空格处为名词friends的定语,填写形容词genuine“真诚的”,指明朋友的特征,符合句意。故选A项。
19.考查动词。句意:不要害怕犯错,因为在你反思了你的失败之后,你将学到很多教训。分析句子可知,空格处为after引导的时间状语从句的谓语,填写动词reflect“反思”,可构成reflect on的结构,表示“反思某事”,符合句意。故选I项。
20.考查介词。句意:而这些学到的教训将在你整个成年时期对你有益。分析句子可知,空格处需要填写介词throughout“贯穿始终”,即从失败中学到的东西终身有益,符合句意。故选D项。
II、Reading Comprehension (共45分。 21-35每题1分;36-50每题2分)
Section A
Directions: For each blank in the following passage there are four words or phrases marked A, B, C and D. Fill in each blank with the word or phrase that best fits the context.
Some children are natural-born bosses. They have a strong need to make 21 , manage their environment, and lead rather than 22 . Stephen Jackson, a Year One student, “operates under the theory of what’s mine is mine and what’s yours is mine,” says his mother. “The other day I bought two new Star Wars Lightsabers (光剑). Later, I saw Stephen with the two 23 ones while his brother was using the old ones.”
“ 24 the extended family, and you’ll probably find a bossy grandparent, aunt, uncle or cousin in every 25 . It’s an inheritable trait (遗传的特征),” says Russell Barkley, a professor at the Medical University of South Carolina. Other children who may not be particularly bossy can gradually gain dominance when they 26 their parents are weak, hesitant, or in disagreement with each other.
Whether it’s inborn nature or developed 27 at work, too much control in the hands of the young isn’t 28 for children or the family. Fear is at the root of a lot of bossy behaviour, says family psychologist John Taylor. Children, he says in his book From Defiance to Cooperation, “have secret feelings of weakness” and “a desire to feel safe.” It’s the parents’ role to provide that 29 .
When a “bossy child” doesn’t learn limits at home, he is to face lots of troubles 30 the family. The overly willful and unbending (倔强的) child may have trouble 31 teachers and coaches, for example, or trouble keeping friends. It can be pretty 32 as the top dog because no one likes your bossy ways.
“I see more and more parents giving up their 33 ,” says Barkley, who has studied bossy behaviour for more than 30 years. “They bend too far because they don’t want to be as 34 as their own parents were. But they also feel less 35 about their own parenting skills. Their kids, in turn, feel more anxious.
21.A.attempt B.chances C.decisions D.money
22.A.change B.guide C.instruct D.follow
23.A.old B.used C.small D.new
24.A.Examine B.View C.Watch D.Notice
25.A.aspect B.generation C.place D.level
26.A.delight B.annoy C.disapprove D.sense
27.A.character B.method C.means D.hobby
28.A.happy B.healthy C.harmful D.useful
29.A.weakness B.secret C.protection D.pressure
30.A.outside B.from C.upon D.inside
31.A.helping B.obeying C.objecting D.finding
32.A.excellent B.confident C.lonely D.proud
33.A.study B.decision C.interest D.power
34.A.helpful B.strict C.polite D.changeable
35.A.eager B.proud C.helpless D.confident
【答案】
21.C 22.D 23.D 24.A 25.B 26.D 27.A 28.B 29.C 30.A 31.B 32.C 33.D 34.B 35.D
【分析】这是一篇说明文。主要介绍了很多家庭中的孩子专横的性格形成的背景、危害及原因。
21.考查名词词义辨析。句意:他们有强烈的愿望作决策,调度周围的环境,并且领导他人而不是遵从命令。A. attempt尝试;B. chances机会;C. decisions决定;D. money金钱。根据前文“Some children are natural-born bosses”可知,作为领导老板,作决策是必要的工作。故选C项。
22.考查动词词义辨析。句意:他们有强烈的愿望作决策,调度周围的环境,并且领导他人而不是遵从命令。A. change改变;B. guide指导;C. instruct教导;D. follow跟随。根据前文“and lead rather than”可知,老板的角色要求的是具有卓越的领导力,而不是遵照执行命令。故选D项。
23.考查形容词词义辨析。句意:然后,我看见史蒂芬拿着两把新的光剑,而他的弟弟拿着旧的。A. old旧的;老的;B. used用过的;C. small小的;D. new新的。根据下文“while his brother was using the old ones”可知,while引导的从句中,前后的行为动作构成对比,该句指史蒂芬用新的光剑,他的弟弟则用旧的光剑。故选D项。
24.考查动词词义辨析。句意:我们关注大家庭时可能会发现一个权威专横的祖父母、姑姑、伯父或者同辈表亲。A. Examine检查;剖析;B. View看待;C. Watch观看;D. Notice注意。根据“says Russell Barkley, a professor at the Medical University of South Carolina.”可知,家族中很可能有一个权威专横的成员,这是Russell Barkley教授对这一现象进行细致的分析研究得出的结论。故选A项。
25.考查名词词义辨析。句意:我们关注大家庭时可能会发现一个权威专横的祖父母、姑姑、伯父或者同辈表亲。A. aspect方面;B. generation代;辈;C. place放置;D. level水平。根据“It’s an inheritable trait (遗传的特征),”可知,家族中权威专横的成员可能出现在每一辈中。故选B项。
26.考查动词词义辨析。句意:其他可能不是特别专横的孩子会在意识到自己的父母软弱、犹豫不决或彼此意见不一致后,逐渐获得主导地位。A. delight使……高兴;B. annoy使……厌烦;C. disapprove不同意;D. sense意识到。根据下文“their parents are weak, hesitant, or in disagreement with each other.”可知,不那么专横的孩子意识到父母的软弱后会逐渐获得主导地位。故选D项。
27.考查名词词义辨析。句意:无论这是与生俱来的天性还是在工作中形成的性格,年幼的孩子如果具有太多的支配权利对他们以及家庭都是有害的。A. character角色;性格;B. method方法;C. means手段;D. hobby爱好。结合上下文可知,主语it指代专横,这是一种性格。故选A项。
28.考查形容词词义辨析。句意:无论这是与生俱来的天性还是在工作中形成的性格,年幼的孩子如果具有太多的支配权利对他们以及家庭都是有害的。A. happy快乐的;B. healthy健康的;C. harmful有害的;D. useful有用的。根据下文“When a “bossy child” doesn’t learn limits at home, he is to face lots of troubles ____30____ the family.”可知,专横的孩子如果不懂得克制,会遇到很多困扰,麻烦不断。故选B项。
29.考查名词词义辨析。句意:父母的角色就是为孩子提供保护,让他们有安全感。A. weakness弱点;B. secret秘密;C. protection保护;D. pressure压力。根据前文“Children, he says in his book From Defiance to Cooperation, “have secret feelings of weakness” and “a desire to feel safe.””可知,专横的孩子内心深处极度不安,缺乏安全感,而家长的角色就是保护好孩子。故选C项。
30.考查介词词义辨析。句意:一个专横的孩子在家不能学会克制,在外就会遭遇很多困扰,麻烦不断。A. outside在……外面;B. from来自;C. upon在……上面;D. inside在……里面。根据前文“When a “bossy child” doesn’t learn limits at home,”可知,该句描述专横的孩子在家庭环境中没有学会克制的话,就会无法适应家庭以外的环境,遭遇到许多问题。故选A项。
31.考查动词词义辨析。句意:过于任性和倔强的孩子也许不能很好服从老师和教练的指令。A. helping帮助;B. obeying遵从;C. objecting反对;D. finding发现。根据下文“or trouble keeping friends”可知,专横的孩子可能在学校环境中,处理不好与周围人的关系:无法遵照师长的指令,与同辈人很难交友。故选B项。
32.考查形容词词义辨析。句意:专横的孩子是非常孤独的,因为没人喜欢你颐指气使的样子。A. excellent优秀的;B. confident有信心的;C. lonely孤独的;D. proud自豪的。根据下文“because no one likes your bossy ways”可知,因为没人喜欢被这些专横的孩子颐指气使,不愿与他们亲近,他们也会感到孤独。故选C项。
33.考查名词词义辨析。句意:我看到越来越多的父母放弃了他们的权威力量。A. study研究;学习;B. decision决定;C. interest兴趣;D. power力量。根据后文“They bend too far”可知,如今很多父母放弃自己作为长辈的权威力量,过于妥协。故选D项。
34.考查形容词词义辨析。句意:他们过于妥协,因为他们不愿像自己的父辈那样严厉。A. helpful有帮助的;B. strict严格的;C. polite有礼貌的;D. changeable多变的;可改变的。根据前文“They bend too far”可知,很多家长不愿以权威严厉的方式教育子女,不坚持原则,很容易妥协,这助长了孩子专横性格的形成,故选B项。
35.考查形容词词义辨析。句意:但他们也对自己的育儿技巧不那么自信。A. eager热切的;B. proud自豪的;C. helpless无助的;D. confident自信的。根据上文“They bend too far because they don’t want to be as ____34____ as their own parents were.”和下文“Their kids, in turn, feel more anxious.”可知,越来越多的家长一方面放弃权威严厉的教子方式,另一方面又对自己的育儿方式不够自信,这让孩子无所适从,进而可能逐渐养成专横的性格。故选D项。
Section B
Directions: Read the following three passages. Each passage is followed by several questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that fits best according to the information given in the passage you have just read.
A
Clifford Stoll ran a computer system in Berkeley, California. As a system administrator, he kept a close eye on the records. One day, Stoll found something strange in the payment record. There was a 75 cents mistake. One of the thousands of users had used the system for 75 cents worth of time and not paid for it.
It might sound like very little money to worry about. But that 75 cents was the first clue Stoll had to a much bigger problem — that a hacker had broken into Stoll’s computer system. Who was it Stoll spent the next year trying to find out. During that time the hacker used the system in Berkeley as a starting point to break into military (军事的) computer systems all over the United States.
Stoll had to keep track of the hacker’s activities on the computer without the hacker’s knowing someone was watching him. Stoll even made up huge files of false information so the hacker would have lots to read. When the hacker spent long time reading, the telephone company was able to trace the lines. After a year, the hacker was traced back to his computer — in Germany. He was later caught by the German police.
36.Clifford Stoll came from _____ and he was a _____.
A.Germany; student B.the USA; hacker
C.America; manager D.Germany; hacker
37.75 cents _____.
A.is a large sum of money B.is a small sum of money
C.is important in a computer system D.can buy a computer at that time
38.The 75 cents mistake _____
A.would cause serious health problems B.would make Stoll a very rich man
C.was found out by a Berkeley student D.was a sign that someone had broken into Stoll’s system
39.In order to keep track of the hacker, _____.
A.the telephone company cut all the telephone lines
B.the police stored false information in Stoll’s computer system
C.Stoll told the police everything he knew
D.Stoll spent lots of time and efforts
【答案】36.C 37.B 38.D 39.D
【解析】这篇文章是一篇记叙文。主要讲述了美国加州伯克利的系统管理员Clifford Stoll通过发现75美分的异常,追踪并最终协助抓获一名跨国黑客的故事。
36.细节理解题。根据第一段第一句及第二句“Clifford Stoll ran a computer system in Berkeley, California. As a system administrator, he kept a close eye on the records. (Clifford Stoll在加州伯克利管理一个计算机系统。身为系统管理员,他密切注意系统记录)”可知,主人公来自美国(伯克利位于美国加利福尼亚州),且职业是系统管理员。故选C项。
37.细节理解题。根据第二段第一句“It might sound like very little money to worry about. (这听起来似乎是不值一提的小钱)”可知,75美分金额本身很小。故选B项。
38.细节理解题。根据第二段第二句“But that 75 cents was the first clue Stoll had to a much bigger problem — that a hacker had broken into Stoll’s computer system. (但这75美分是Stoll发现更大问题的第一条线索——一名黑客入侵了他的计算机系统)”可知,75美分的异常是系统被入侵的标志。故选D项。
39.细节理解题。根据第三段前两句“Stoll had to keep track of the hacker’s activities on the computer without the hacker’s knowing someone was watching him. Stoll even made up huge files of false information so the hacker would have lots to read. (Stoll必须在不惊动黑客的情况下追踪其计算机活动。为此,他甚至伪造了大量虚假信息文件,以此延长黑客的阅读时间) 及第四句“After a year, the hacker was traced back to his computer — in Germany. (经过一年的追踪,黑客的行踪最终被定位到他的计算机所在地——德国)”可知,追踪黑客的计算机活动,制作虚假信息等,最终耗时一年才追踪到,这说明Stoll投入了大量精力和时间。故选D项。
B
Social media has been around for years now, and most of us may describe it as any Internet medium (媒体) that can be used to share information with others. But what exactly is so “social” about sitting before a computer blogging (发博客) for days without anybody reading it, or scrolling (滚屏) through your Facebook feed of information from 500 friends you hardly know If you ask me, it can be way more anti-social than anything.
Social media is not a “thing”. It’s not just Facebook, WeChat and Weibo. It’s more of a frame of mind (心态) and a state of being. It’s about how you use it to improve your relationships with other people in real life. However, we tend to rely on technology and social media so much that it can actually des troy those relationships.
Social media isn’t about numbers. When someone says “social media”, web giants like Facebook, Twitter, WeChat and Weibo instantly pop into our minds, often because they have more updates, more friends, more followers, more everything. As the old saying goes, quality over quantity is usually the way to go. So, social media is not just about lots of people aimlessly pushing around lots of information.
Social media needs to have an “IRL” factor——an Internet expression standing for “In Real Life”. It should affect how a person thinks or acts offline. After all, social media shouldn’t be an end in itself. It was built to improve your actual social life, in real life. Take for example an event that a person attends because they are invited by the host on Facebook through a Facebook event page. Something like that definitely has the IRL factor. Likewise, a WeChat photo that touches someone so much that they feel the need to bring it up and describe it to someone else during a dinner date also has the IRL factor.
In fact, there is no wall between real life and Internet life where true social media exists. Social media is not a specific place on the Internet or just a thing you use to see what other people are doing. It’s all about creating meaningful experiences and relationships wherever you may be.
40.The writer thinks that social media should be_______.
A.a number of websites where people communicate
B.a set of social tools like Facebook, WeChat and Weibo
C.a collection of online applications where ideas are exchanged
D.a group name for online platforms used to strengthen meaningful relationships
41.According to the author, which of the following cases has an IRL factor 
A.Updating Facebook every now and then.
B.Following new friends in real life on Facebook.
C.Visiting a museum with friends after reading a story on Weibo.
D.Reading Twitter to see what other people are doing and thinking about.
42.What is the author’s main purpose of writing this article 
A.To explain the importance of social media.
B.To inform the negative effects of social media.
C.To call on readers to use social media to better their real social life.
D.To encourage readers to communicate with others in real life more often.
【答案】40.D 41.C 42.C
【解析】本文是一篇议论文,主要讨论的是社交媒体的本质、其与现实生活的关联以及我们如何正确使用社交媒体来增强而非破坏我们的人际关系。
40.推理判断题。根据最后一段“Social media is not a specific place on the Internet or just a thing you use to see what other people are doing. It’s all about creating meaningful experiences and relationships wherever you may be.(社交媒体不是互联网上一个特定的地方,也不是你用来看看别人在做什么的工具。这一切都是关于创造有意义的经历和关系,无论你在哪里。)”可知,作者认为,社交媒体应该是用来加强有意义的关系的网络平台的统称,故选D。
41.推理判断题。根据倒数第二段“Social media needs to have an “IRL” factor——an Internet expression standing for “In Real Life”. It should affect how a person thinks or acts offline. After all, social media shouldn’t be an end in itself. It was built to improve your actual social life, in real life.(社交媒体需要有一个“IRL”元素——一个代表“现实生活”的网络俚语。它应该影响一个人在线下的想法和行为。毕竟,社交媒体本身不应该是目的。它是为了改善你在现实生活中的社交生活。)”可知,在微博上读了一篇故事后,和朋友一起参观博物馆,含有IRL因素,故选C。
42.推理判断题。根据最后一段“Social media is not a specific place on the Internet or just a thing you use to see what other people are doing. It’s all about creating meaningful experiences and relationships wherever you may be.(社交媒体不是互联网上一个特定的地方,也不是你用来看看别人在做什么的工具。这一切都是关于创造有意义的经历和关系,无论你在哪里。)”可知,作者写这篇文章的目的是呼吁读者利用社交媒体来促进真实的社会生活,故选C。
C
Last weekend I visited Rome for the first time. I spent three busy days in the Italian capital, seeing lots of tourist attractions and walking down streets lit with Christmas decorations. Here are the things that I loved most about the city.
Rome is one of the most ancient cities in the world and is full of wonderful relics from its distant past. These monuments include the Roman Forum and the vast Coliseum where gladiators used to fight each other until death and hunt exotic animals. The ruins of buildings and temples are fascinating: you can’t quite believe how old they are.
I studied the masterpieces of the Renaissance period at university and was very excited to see them in real life. We walked around the museum in Vatican City and saw plenty of famous sculptures. The best part of the visit was, without a doubt, the Sistine Chapel ceiling, painted in the early 16th century by the great Michelangelo. It was so breathtaking that I couldn’t tear my eyes away from it.
In Rome, there is a lot of food on offer for tourists but some of it isn’t very good quality. I made an effort to find authentic restaurants to taste the popular meals of the region, like pasta with tomato, onion and bacon. I also loved eating ice cream and hot chocolate under the Christmas lights.
Rome has lots of luxury boutiques but also plenty of shops that were more in my price range! It was a perfect opportunity to go and buy presents for my family and friends. There was also a Christmas market, where I bought a sparkly decoration for the tree.
I love seeing new places, especially capital cities. I have been very lucky this year because I also visited Amsterdam and New York in the summer. Hopefully I’ll get to travel even more in the future. I would love to see Prague, Budapest and explore other places outside of Europe. Where do you think I should go next 
43.The underlined word “gladiators” in the 2nd paragraph probably means “________”.
A.athletes B.butchers C.invaders D.fighters
44.The author found the ruins of buildings and temples fascinating because ________.
A.they represent Rome’s religion B.they are relics from Rome’s distant past
C.they are modern and fashion D.they include exotic animals
45.What is mainly discussed in the 3rd paragraph 
A.The history of Vatican City. B.The life story of Michelangelo.
C.The art-related activities during the visit. D.The literature of the Renaissance period.
46.According to the passage, when visiting Rome you should be careful in choosing the ________.
A.food B.attractions C.hotels D.luxury boutiques
【答案】43.D 44.B 45.C 46.A
【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者第一次游览罗马的所见所闻。
43.词义猜测题。根据第二段划线词所在句“These monuments include the Roman Forum and the vast Coliseum where gladiators used to fight each other until death and hunt exotic animals.(这些遗迹包括古罗马广场和巨大的斗兽场,gladiators过去常常在那里战斗至死,猎杀外来动物)”可知,划线词在where引导的定语从句中作主语,由描述的行为“互相殴斗,猎杀动物”推断,应指斗兽场里的角斗士。故选D项。
44.推理判断题。根据第二段“The ruins of buildings and temples are fascinating: you can’t quite believe how old they are.(建筑物和神殿的废墟令人着迷:你简直不敢相信它们有多古老)”可知,作者主要是因为建筑物和神殿的废墟的历史悠久而觉得它们极具魅力。故选B项。
45.主旨大意题。根据第三段“I studied the masterpieces of the Renaissance period at university and was very excited to see them in real life. We walked around the museum in Vatican City and saw plenty of famous sculptures. The best part of the visit was, without a doubt, the Sistine Chapel ceiling, painted in the early 16th century by the great Michelangelo. It was so breathtaking that I couldn’t tear my eyes away from it.(我在大学学习过文艺复兴时期的杰作,在现实生活中看到它们让我非常兴奋。我们在梵蒂冈城的博物馆里漫步,看到了许多著名的雕塑作品。毫无疑问,这次参观最精彩的部分是西斯廷教堂的天花板,由伟大的米开朗基罗于16世纪初绘制。它太令人叹为观止了,我无法把目光从它身上移开)”可知,本段主要介绍作者在罗马进行的艺术之旅。故选C项。
46.推理判断题。根据第四段“In Rome, there is a lot of food on offer for tourists but some of it isn’t very good quality. I made an effort to find authentic restaurants to taste the popular meals of the region, like pasta with tomato, onion and bacon.(在罗马,有很多食品供游客选择,但其中一些质量不是很好。我努力寻找正宗的餐厅来品尝该地区的流行美食,比如番茄、洋葱和培根意大利面)”可知,作者想表达因为食品质量的良莠不齐,在罗马选择吃的东西时要慎重。故选A项。
Section C
Directions: Read the following passages. Fill in each blank with a proper sentence given in the box. Each sentence can be used only once. Note that there are two more sentences than you need.
Water is a key ingredients in a healthy diet and lifestyle. There are many health benefits of drinking water. It helps flush impurities and toxins out of our systems. 47 In fact, nearly every system in our bodies relies on water for proper functioning. But what will happen if the water you drink every day is unhealthy 
In past decades, concerns about tap water and its impact on overall health led some people to turn to bottled waters. You could pay to have a company deliver large bulky plastic bottles of water for the water cooler. Or you could purchase gallon jugs of distilled or “drinking water” at the grocery store.
In recent years, there has been an explosion in the number of different bottled waters available, with big distributors such as Coke and Pepsi jumping on the bandwagon. But are bottled drinking waters like Coke’s Dasani brand, Pepsi’s Aquafina, or Wal-Mart’s store brand really any healthier than your tap water 48
As we have learned more about the water we drink, the technology behind drinking water filters and purification systems has improved dramatically. There are filters to remove impurities, chemicals, heavy metals, bacteria and almost every contaminant you can think of. With the right size and filter combination for your specific home, your tap water can be exceptionally pure and healthy.
49 Although the initial cost of a whole house system usually amounts to several hundred dollars, that cost is often less than $100 a year if spread out over the life of the system.
There may be additional expenses to replace carbon filters or lamps in an ultraviolet light water treatment device. These expenses can add another $100 or so to the annual cost of operating drinking water filters and purification systems.
While some people may hesitate to spend so much each year for clean, safe drinking water, they are probably paying more for bottled drinking water. They understand that it is more expensive, but they are still willing to pay the extra money because bottled water is thought to be safer and healthier than filtered drinking water. 50 In reality, however, few bottled waters come from natural springs,and most of them use municipal tap water.
A.Drinking water filtration systems have also become more affordable and easy to use.
B.After all, bottled water is often marketed as “natural spring water” or “pure glacier water.”
C.It aids in the delivery of oxygen and nutrients.
D.And with a water filter, you at least know where the water you drink came from.
E.Or would you be better off with a drinking water filtration system 
F.So how do you tell if the water you are drinking is safe 
【答案】47.C 48.E 49.A 50.B
【解析】本文为一篇说明文,介绍了人们关注饮用水健康,瓶装水开始流行起来,而给自来水装过滤系统也是一个好的选择。
47.前文“There are many health benefits of drinking water.It helps flush impurities and toxins out of our systems.(喝水对健康有很多好处。它能帮助我们排出体内的杂质和毒素)”说明水在我们身体中的功能,后文“In fact, nearly every system in our bodies relies on water for proper functioning.(事实上,我们身体的几乎每个系统都依赖水来正常运作)”表明水对我们身体的重要性;C选项“它有助于输送氧气和营养物质”也同样描述在身体中的功能,承上启下,符合语境。故选C项。
48.前文“But are bottled drinking waters like Coke’s Dasani brand,Pepsi’s Aquafina,or Wal-Mart’s store brand really any healthier than your tap water (但是,像可口可乐的Dasani品牌、百事可乐的Aquafina或沃尔玛的商店品牌这样的瓶装饮用水真的比自来水更健康吗)”提出疑问是否拼装水笔自来水更健康,下一段“With the right size and filter combination for your specific home,your tap water can be exceptionally pure and healthy.(使用合适的尺寸和过滤器组合,您的自来水可以非常纯净和健康)”对问题进行解答;E选项“还是说你最好有一个饮用水过滤系统”引出过滤系统,以问题方式与前一句并列,符合语境。故选E项。
49.后文“Although the initial cost of a whole house system usually amounts to several hundred dollars,that cost is often less than $100 a year if spread out over the life of the system.(虽然整个住宅系统的初始成本通常高达数百美元,但如果在系统的整个生命周期内分摊,每年的成本通常不到100美元)”表明了饮用水过滤系统的价格还是合理的,A选项“饮用水过滤系统也变得更加实惠和易于使用”与后文意义一致,同样描述价格。故选A项。
50.前文“They understand that it is more expensive,but they are still willing to pay the extra money because bottled water is thought to be safer and healthier than filtered drinking water.(他们知道瓶装水更贵,但他们仍然愿意支付额外的钱,因为瓶装水被认为比过滤饮用水更安全、更健康)”说明很多人还是愿意买瓶装水;B选项“毕竟,瓶装水经常被标榜为‘天然泉水’或‘纯净的冰川水’为其中的理由,对前一句补充,符合语境。故选B项。
III、Summary Writing(共10分)
Directions: Read the following passage. Summarize the main idea and the main point(s) of the passage in no more than 60 words. Use your own words as far as possible.
Why do some animals die out 
In the past two hundred years people have caused many kinds of animals to die out to become extinct. People keep building houses and factories in fields and woods. As they spread over the land, they destroy animal’s homes. If the animals can’t find a place to live, they die out. Sixteen kinds of Hawaiian birds have become extinct for this reason. Other animals, such as the Florida Key deer, may soon die out because they are losing their homes. Hunters have caused some animals to become extinct, too. In the last century, hunters killed all the passenger pigeons in North America and most of the buffalos.
Today they are fast killing off hawks and wolves. Pollution is killing many animals today, too. As rivers become polluted, fishes are poisoned. Birds that eat the poisoned fish can’t lay strong, healthy eggs. New birds aren’t born. So far, no animals have become extinct because of pollution. But some, such as the bald eagle and the brown pelican, have become rare and may die out. Scientists think that some animals become extinct because of changes in climate. The places where they live become hotter or cooler, drier or wetter. The food that they eat cannot grow there any more. If the animals can’t learn to eat something else, they die. Dinosaurs may have died out for this reason.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】In the past 200 years people have caused many animals to became extinct. They destroyed animals’ homes or killed them as hunters. Today, they kill hawks and wolves and pollute rivers, making some animals become rare. Besides, the changes in climate may lead to some animals becoming extinct by removing the food they eat. (54 words)
【解析】本文是一篇说明文。文章解释了一些动物灭绝的原因。
【详解】1. 要点摘录
①In the past two hundred years, people have caused many kinds of animals to die out.
② People keep building houses and factories in fields and woods. As they spread over the land, they destroy animals’ homes.
③Hunters have caused some animals to become extinct, too.
④Pollution is killing many animals today, too. As rivers become polluted, fish are poisoned. Many die. Birds that eat the poisoned fish can't lay strong, healthy eggs. New birds aren’t born.
⑤Scientists think that some animals become extinct because of changes in climate. The places where they live become hotter or cooler. drier or wetter. The food that they eat cannot grow there anymore.
2. 缜密构思
将第一个要点和第三个要点进行同义改写,将第二个要点进行改写,将第四个和第五个要点进行重组改写。
3. 遣词造句
【点睛】【高分句型1】Today, they kill hawks and wolves and pollute rivers, making some animals become rare. (运用了现在分词作状语,运用了不带to的不定式作宾补)
【高分句型2】Besides, the changes in climate may lead to some animals becoming extinct by removing the food they eat. (运用了动名词作宾语)
IV、Translation (共15分。第1小题和第2小题,每题3分;第3题4分;第4题5分。)
Directions: Translate the following sentences into English, using the words given in the brackets.
52.城市越大,问题越多。(the+比较级,the+比较级) (汉译英)
【答案】The bigger a city is, the more problems there are.
【详解】考查固定句型。表示“越……越……”句型为the+比较级,the+比较级;前半句“城市越大”为The bigger a city is;后半句“问题越多”为the more problems there are。陈述事实用一般现在时。故翻译为The bigger a city is, the more problems there are.
53.那个孩子很勇敢,在地震中救出了三个同学。(brave) (汉译英)
【答案】It was brave of the child to save three students in the earthquake.
【详解】考查固定句型。此处为it be adj. of sb. to do sth.;表示“勇敢”用形容词brave;表示“孩子”用the child;表示“救出了三个同学”为save three students;表示“在地震中”为in the earthquake。为一般过去时。故翻译为It was brave of the child to save three students in the earthquake.
54.阅读不仅带给我们享受,也带来许多知识。(not only…but also…) (汉译英)
【答案】Reading gives us not only pleasure but also much/a great deal of knowledge.
【详解】考查并列连词和固定短语。主语“阅读”为reading;表示“给某人某物”短语为give sb. sth.;表示“不仅……而且……”句型为not only…but also…;表示“享受”为名词pleasure;表示“许多知识”为much/a great deal of knowledge。为一般现在时。故翻译为Reading gives us not only pleasure but also much/a great deal of knowledge.
他似乎对什么都不感兴趣,这让他的父母很担心。(worry)(汉译英)
___________________________________________________________________________________________________________
【答案】He seems to be interested in nothing, which worries his parents a lot.
【详解】考查动词、固定搭配、短语和定语从句。句子陈述事实用一般现在时,根据汉语意思可知,该句子可以用一个主从复合句来翻译。主语是He“他”;“似乎……”可以翻译为seem to do,seem的第三人称单数是seems;“对……感兴趣”可以翻译为be interested in;宾语用nothing,即主句翻译为:He seems to be interested in nothing。逗号后面的内容可以用which引导的非限制性定语从句来翻译,指代整个主句,“让……担心”可以翻译为worry,第三人称单数为worries,宾语是his parents“他的父母”,“很;非常”可以翻译为a lot。故翻译为He seems to be interested in nothing, which worries his parents a lot.
V、Guided Writing (共25分)
Directions: Write an English composition in more than 60 words according to the instructions given below in Chinese.
请根据所给情境,以 “The world bestows me ________ (世界赠与我……)” 为题,写一篇不少于60个词的短文,标点符号不占格
2025年春晚,王菲的歌曲《世界赠与我的》引起了广泛关注。歌中唱到:“世界赠与我虫鸣,也赠与我雷霆。”世界赠与了我们许多东西,他们可以是有形的,也可以是无形的。它可以是快乐、成功。也可以是痛苦、失败。这些体验,无论好坏,都是生命中不可或缺的一部分。请你结合自己的亲身经历,谈谈世界赠与你的“礼物”以及你的感悟。
参考信息:
tangible 有形的 intangible 无形的 bestow 赠予 foster 促进
resilient 有韧性的 setback 挫折 appreciate 感恩 determined 坚定的
sufferings 痛苦
(注意:1. 文中不得出现任何真实人名、校名及其他信息,否则不予评分。2. 照抄阅读内容不得分。)
The world bestows me ________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
The world bestows me gifts
The world has bestowed upon me both tangible and intangible gifts. One of the most precious gifts I have received is friendship. During a difficult time in my life, when I faced setbacks and felt lost, my friends stood by me, offering support and encouragement. Their presence reminded me of the importance of resilience and the power of human connection.
Another gift I cherish is the beauty of nature. The warmth of sunshine and the sound of birdsong have often brought me peace and clarity. These moments have taught me to appreciate the simple joys in life and to find strength in the natural world.
Through both joyful and challenging experiences, I have learned to be more determined and grateful.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇话题作文;
②时态:时态为“一般过去时”和“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏题目要求中每一项内容,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。开头直接指出世界给予自己各类礼物,引出下文对具体礼物的描述。
第二步,具体阐述。详细讲述在困难时期友谊的珍贵,描绘自然之美给自己带来的内心感受,从不同角度深入阐述所获礼物的价值。
第三步,书写结语。总结从经历中获得的成长。
[亮点词汇]
①bestow 给予
②tangible 有形的
③intangible 无形的
④precious 珍贵的
⑤setback 挫折
⑥lost 迷茫的
⑦stand by 支持;陪伴
⑧encouragement 鼓励
⑨resilience 韧性
[高分句型]
①One of the most precious gifts I have received is friendship.(定语从句)
②During a difficult time in my life, when I faced setbacks and felt lost, my friends stood by me, offering support and encouragement.(when引导的时间状语从句)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期月考模拟卷(沪教版)
英语
(考试时间:90分钟 试卷满分:115分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
I、Grammar and Vocabulary(每题1分;共20分)
Section A
Directions: After reading the passage below, fill in the blanks to make the passage coherent and grammatically correct. For the blanks with a given word, fill in each blank with the proper form of the given word; for the other blanks, use one word that best fits each blank.
I can still remember the afternoon when we climbed the mountain as if it were yesterday.
It was a sunny day. Eager to spend some time outside, I went up the mountain with my uncle. The mountain was hard 1 (climb) and had tough rocks and streams on it. In the end, 2 (exhaust) and hot, I couldn’t go any further. So we went back down the mountain in the end.
On the way back down, my uncle asked me a question, 3 left me speechless for a second: “What’s your dream, young lady ”
“I have no idea,” I answered 4 thinking it for a while. Then he smiled and told me about his story. He didn’t perform well at school when he was a student. Although nobody thought he could succeed, he knew clearly 5 his dream was — to be a businessman. “I knew I wasn’t gifted when it came to studying, so I tried to buy snacks from a market and sell them after class,” he told me. After he left school, he started selling different items to find out which one was most attractive to customers. Of course, he often had no money in his pocket, but no matter how tough life was, he never gave up.
“There is no doubt that a person 6 puts in a great deal of e fort to reach his or her goal will have good luck at some point. The meaning of if e is to chase your dream,” he said gently. That night I 7 hardly fall asleep. I lay in bed tossing and turning, asking myself, “What’s my motivation ”
I once wanted to be a top student but the hard work needed meant 8 (put) everything into following my passion. If I find myself lacking will power, what should I do Leaving home early the next morning, I climbed the mountain again by 9 . It made me think: If we don’t experience the climb, how can we get to see the scenery on the top of the mountain In the end, I reached the top and 10 (fascinate) by the warm breeze and sunshine. Nothing could be more pleasant than that.
Section B
Directions: Fill in each blank with a proper word chosen from the box. Each word can be used only once. Note that there is one word more than you need.
A.genuine B.creative C. proud D.throughout E. forward F. assignment G. teenager H. pressure I. reflect J. aim K. related
Dear students,
Good morning, everyone. I’m your headmaster, Mr.Lee. Welcome to ABC High School. Is your first day as senior high school students, so there are a few things I want you to know.
First I want to say — Congratulations! I know you must have been under great 11 to prepare for the Senior High School Entrance Examination in order to make sure you get a place in our school. You must have been looking 12 to studying here. It turns out that you have made it and I feel really 13 of you.
Next, I want you to know that those who 14 high are more likely to succeed. So every one of you will be given a writing 15 to write something in a way 16 to your dream. Don’t be afraid to write down what you want to do. You are expected to be as much 17 as you can.
Then, the new school is a new society where you will find 18 friends and qualified staff. You are advised to make more attempts to figure out what difference you can make to this society. Don’t be afraid of making mistakes because after you 19 on your failures, a lot of lessons will be learned. And these lessons will also be beneficial to you 20 your adult life.
Finally, I hope that every one of you will be able to enjoy your three years in ABC High School!
II、Reading Comprehension (共45分。 21-35每题1分;36-50每题2分)
Section A
Directions: For each blank in the following passage there are four words or phrases marked A, B, C and D. Fill in each blank with the word or phrase that best fits the context.
Some children are natural-born bosses. They have a strong need to make 21 , manage their environment, and lead rather than 22 . Stephen Jackson, a Year One student, “operates under the theory of what’s mine is mine and what’s yours is mine,” says his mother. “The other day I bought two new Star Wars Lightsabers (光剑). Later, I saw Stephen with the two 23 ones while his brother was using the old ones.”
“ 24 the extended family, and you’ll probably find a bossy grandparent, aunt, uncle or cousin in every 25 . It’s an inheritable trait (遗传的特征),” says Russell Barkley, a professor at the Medical University of South Carolina. Other children who may not be particularly bossy can gradually gain dominance when they 26 their parents are weak, hesitant, or in disagreement with each other.
Whether it’s inborn nature or developed 27 at work, too much control in the hands of the young isn’t 28 for children or the family. Fear is at the root of a lot of bossy behaviour, says family psychologist John Taylor. Children, he says in his book From Defiance to Cooperation, “have secret feelings of weakness” and “a desire to feel safe.” It’s the parents’ role to provide that 29 .
When a “bossy child” doesn’t learn limits at home, he is to face lots of troubles 30 the family. The overly willful and unbending (倔强的) child may have trouble 31 teachers and coaches, for example, or trouble keeping friends. It can be pretty 32 as the top dog because no one likes your bossy ways.
“I see more and more parents giving up their 33 ,” says Barkley, who has studied bossy behaviour for more than 30 years. “They bend too far because they don’t want to be as 34 as their own parents were. But they also feel less 35 about their own parenting skills. Their kids, in turn, feel more anxious.
21.A.attempt B.chances C.decisions D.money
22.A.change B.guide C.instruct D.follow
23.A.old B.used C.small D.new
24.A.Examine B.View C.Watch D.Notice
25.A.aspect B.generation C.place D.level
26.A.delight B.annoy C.disapprove D.sense
27.A.character B.method C.means D.hobby
28.A.happy B.healthy C.harmful D.useful
29.A.weakness B.secret C.protection D.pressure
30.A.outside B.from C.upon D.inside
31.A.helping B.obeying C.objecting D.finding
32.A.excellent B.confident C.lonely D.proud
33.A.study B.decision C.interest D.power
34.A.helpful B.strict C.polite D.changeable
35.A.eager B.proud C.helpless D.confident
Section B
Directions: Read the following three passages. Each passage is followed by several questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that fits best according to the information given in the passage you have just read.
A
Clifford Stoll ran a computer system in Berkeley, California. As a system administrator, he kept a close eye on the records. One day, Stoll found something strange in the payment record. There was a 75 cents mistake. One of the thousands of users had used the system for 75 cents worth of time and not paid for it.
It might sound like very little money to worry about. But that 75 cents was the first clue Stoll had to a much bigger problem — that a hacker had broken into Stoll’s computer system. Who was it Stoll spent the next year trying to find out. During that time the hacker used the system in Berkeley as a starting point to break into military (军事的) computer systems all over the United States.
Stoll had to keep track of the hacker’s activities on the computer without the hacker’s knowing someone was watching him. Stoll even made up huge files of false information so the hacker would have lots to read. When the hacker spent long time reading, the telephone company was able to trace the lines. After a year, the hacker was traced back to his computer — in Germany. He was later caught by the German police.
36.Clifford Stoll came from _____ and he was a _____.
A.Germany; student B.the USA; hacker
C.America; manager D.Germany; hacker
37.75 cents _____.
A.is a large sum of money B.is a small sum of money
C.is important in a computer system D.can buy a computer at that time
38.The 75 cents mistake _____
A.would cause serious health problems B.would make Stoll a very rich man
C.was found out by a Berkeley student D.was a sign that someone had broken into Stoll’s system
39.In order to keep track of the hacker, _____.
A.the telephone company cut all the telephone lines
B.the police stored false information in Stoll’s computer system
C.Stoll told the police everything he knew
D.Stoll spent lots of time and efforts
B
Social media has been around for years now, and most of us may describe it as any Internet medium (媒体) that can be used to share information with others. But what exactly is so “social” about sitting before a computer blogging (发博客) for days without anybody reading it, or scrolling (滚屏) through your Facebook feed of information from 500 friends you hardly know If you ask me, it can be way more anti-social than anything.
Social media is not a “thing”. It’s not just Facebook, WeChat and Weibo. It’s more of a frame of mind (心态) and a state of being. It’s about how you use it to improve your relationships with other people in real life. However, we tend to rely on technology and social media so much that it can actually des troy those relationships.
Social media isn’t about numbers. When someone says “social media”, web giants like Facebook, Twitter, WeChat and Weibo instantly pop into our minds, often because they have more updates, more friends, more followers, more everything. As the old saying goes, quality over quantity is usually the way to go. So, social media is not just about lots of people aimlessly pushing around lots of information.
Social media needs to have an “IRL” factor——an Internet expression standing for “In Real Life”. It should affect how a person thinks or acts offline. After all, social media shouldn’t be an end in itself. It was built to improve your actual social life, in real life. Take for example an event that a person attends because they are invited by the host on Facebook through a Facebook event page. Something like that definitely has the IRL factor. Likewise, a WeChat photo that touches someone so much that they feel the need to bring it up and describe it to someone else during a dinner date also has the IRL factor.
In fact, there is no wall between real life and Internet life where true social media exists. Social media is not a specific place on the Internet or just a thing you use to see what other people are doing. It’s all about creating meaningful experiences and relationships wherever you may be.
40.The writer thinks that social media should be_______.
A.a number of websites where people communicate
B.a set of social tools like Facebook, WeChat and Weibo
C.a collection of online applications where ideas are exchanged
D.a group name for online platforms used to strengthen meaningful relationships
41.According to the author, which of the following cases has an IRL factor 
A.Updating Facebook every now and then.
B.Following new friends in real life on Facebook.
C.Visiting a museum with friends after reading a story on Weibo.
D.Reading Twitter to see what other people are doing and thinking about.
42.What is the author’s main purpose of writing this article 
A.To explain the importance of social media.
B.To inform the negative effects of social media.
C.To call on readers to use social media to better their real social life.
D.To encourage readers to communicate with others in real life more often.
C
Last weekend I visited Rome for the first time. I spent three busy days in the Italian capital, seeing lots of tourist attractions and walking down streets lit with Christmas decorations. Here are the things that I loved most about the city.
Rome is one of the most ancient cities in the world and is full of wonderful relics from its distant past. These monuments include the Roman Forum and the vast Coliseum where gladiators used to fight each other until death and hunt exotic animals. The ruins of buildings and temples are fascinating: you can’t quite believe how old they are.
I studied the masterpieces of the Renaissance period at university and was very excited to see them in real life. We walked around the museum in Vatican City and saw plenty of famous sculptures. The best part of the visit was, without a doubt, the Sistine Chapel ceiling, painted in the early 16th century by the great Michelangelo. It was so breathtaking that I couldn’t tear my eyes away from it.
In Rome, there is a lot of food on offer for tourists but some of it isn’t very good quality. I made an effort to find authentic restaurants to taste the popular meals of the region, like pasta with tomato, onion and bacon. I also loved eating ice cream and hot chocolate under the Christmas lights.
Rome has lots of luxury boutiques but also plenty of shops that were more in my price range! It was a perfect opportunity to go and buy presents for my family and friends. There was also a Christmas market, where I bought a sparkly decoration for the tree.
I love seeing new places, especially capital cities. I have been very lucky this year because I also visited Amsterdam and New York in the summer. Hopefully I’ll get to travel even more in the future. I would love to see Prague, Budapest and explore other places outside of Europe. Where do you think I should go next 
43.The underlined word “gladiators” in the 2nd paragraph probably means “________”.
A.athletes B.butchers C.invaders D.fighters
44.The author found the ruins of buildings and temples fascinating because ________.
A.they represent Rome’s religion B.they are relics from Rome’s distant past
C.they are modern and fashion D.they include exotic animals
45.What is mainly discussed in the 3rd paragraph 
A.The history of Vatican City. B.The life story of Michelangelo.
C.The art-related activities during the visit. D.The literature of the Renaissance period.
46.According to the passage, when visiting Rome you should be careful in choosing the ________.
A.food B.attractions C.hotels D.luxury boutiques
Section C
Directions: Read the following passages. Fill in each blank with a proper sentence given in the box. Each sentence can be used only once. Note that there are two more sentences than you need.
Water is a key ingredients in a healthy diet and lifestyle. There are many health benefits of drinking water. It helps flush impurities and toxins out of our systems. 47 In fact, nearly every system in our bodies relies on water for proper functioning. But what will happen if the water you drink every day is unhealthy 
In past decades, concerns about tap water and its impact on overall health led some people to turn to bottled waters. You could pay to have a company deliver large bulky plastic bottles of water for the water cooler. Or you could purchase gallon jugs of distilled or “drinking water” at the grocery store.
In recent years, there has been an explosion in the number of different bottled waters available, with big distributors such as Coke and Pepsi jumping on the bandwagon. But are bottled drinking waters like Coke’s Dasani brand, Pepsi’s Aquafina, or Wal-Mart’s store brand really any healthier than your tap water 48
As we have learned more about the water we drink, the technology behind drinking water filters and purification systems has improved dramatically. There are filters to remove impurities, chemicals, heavy metals, bacteria and almost every contaminant you can think of. With the right size and filter combination for your specific home, your tap water can be exceptionally pure and healthy.
49 Although the initial cost of a whole house system usually amounts to several hundred dollars, that cost is often less than $100 a year if spread out over the life of the system.
There may be additional expenses to replace carbon filters or lamps in an ultraviolet light water treatment device. These expenses can add another $100 or so to the annual cost of operating drinking water filters and purification systems.
While some people may hesitate to spend so much each year for clean, safe drinking water, they are probably paying more for bottled drinking water. They understand that it is more expensive, but they are still willing to pay the extra money because bottled water is thought to be safer and healthier than filtered drinking water. 50 In reality, however, few bottled waters come from natural springs,and most of them use municipal tap water.
A.Drinking water filtration systems have also become more affordable and easy to use.
B.After all, bottled water is often marketed as “natural spring water” or “pure glacier water.”
C.It aids in the delivery of oxygen and nutrients.
D.And with a water filter, you at least know where the water you drink came from.
E.Or would you be better off with a drinking water filtration system 
F.So how do you tell if the water you are drinking is safe 
III、Summary Writing(共10分)
Directions: Read the following passage. Summarize the main idea and the main point(s) of the passage in no more than 60 words. Use your own words as far as possible.
Why do some animals die out 
In the past two hundred years people have caused many kinds of animals to die out to become extinct. People keep building houses and factories in fields and woods. As they spread over the land, they destroy animal’s homes. If the animals can’t find a place to live, they die out. Sixteen kinds of Hawaiian birds have become extinct for this reason. Other animals, such as the Florida Key deer, may soon die out because they are losing their homes. Hunters have caused some animals to become extinct, too. In the last century, hunters killed all the passenger pigeons in North America and most of the buffalos.
Today they are fast killing off hawks and wolves. Pollution is killing many animals today, too. As rivers become polluted, fishes are poisoned. Birds that eat the poisoned fish can’t lay strong, healthy eggs. New birds aren’t born. So far, no animals have become extinct because of pollution. But some, such as the bald eagle and the brown pelican, have become rare and may die out. Scientists think that some animals become extinct because of changes in climate. The places where they live become hotter or cooler, drier or wetter. The food that they eat cannot grow there any more. If the animals can’t learn to eat something else, they die. Dinosaurs may have died out for this reason.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
IV、Translation (共15分。第1小题和第2小题,每题3分;第3题4分;第4题5分。)
Directions: Translate the following sentences into English, using the words given in the brackets.
52.城市越大,问题越多。(the+比较级,the+比较级) (汉译英)
53.那个孩子很勇敢,在地震中救出了三个同学。(brave) (汉译英)
54.阅读不仅带给我们享受,也带来许多知识。(not only…but also…) (汉译英)
他似乎对什么都不感兴趣,这让他的父母很担心。(worry)(汉译英)
___________________________________________________________________________________________________________
V、Guided Writing (共25分)
Directions: Write an English composition in more than 60 words according to the instructions given below in Chinese.
请根据所给情境,以 “The world bestows me ________ (世界赠与我……)” 为题,写一篇不少于60个词的短文,标点符号不占格
2025年春晚,王菲的歌曲《世界赠与我的》引起了广泛关注。歌中唱到:“世界赠与我虫鸣,也赠与我雷霆。”世界赠与了我们许多东西,他们可以是有形的,也可以是无形的。它可以是快乐、成功。也可以是痛苦、失败。这些体验,无论好坏,都是生命中不可或缺的一部分。请你结合自己的亲身经历,谈谈世界赠与你的“礼物”以及你的感悟。
参考信息:
tangible 有形的 intangible 无形的 bestow 赠予 foster 促进
resilient 有韧性的 setback 挫折 appreciate 感恩 determined 坚定的
sufferings 痛苦
(注意:1. 文中不得出现任何真实人名、校名及其他信息,否则不予评分。2. 照抄阅读内容不得分。)
The world bestows me ________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)