2025-2026学年高一上学期月考模拟卷英语(浙江)

文档属性

名称 2025-2026学年高一上学期月考模拟卷英语(浙江)
格式 zip
文件大小 465.6KB
资源类型 教案
版本资源 其它版本
科目 英语
更新时间 2025-10-21 21:19:39

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期月考模拟卷(浙江)
英语
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Who is the best British writer, according to the man
A.Jane Austen. B.D.H. Lawrence. C.Charles Dickens.
【答案】A
【原文】W: Who do you think is the greatest British writer
M: Jane Austen.
W: Hmm.She’s good, but I like D.H. Lawrence and Charles Dickens more.
2.Where does the conversation take place
A.In an office. B.In Tom's home. C.In a hospital.
【答案】A
【原文】M: Miss Green, Tom can’t come to work this afternoon. He was injured in an accident and he’s in the hospital now.
W: Oh, poor Tom. Let’s go and see him when our work is done.
3.What program will be shown after the news
A.A cartoon movie.
B.A food program.
C.A football match.
【答案】B
【原文】W: The cartoon movie will not be shown after the news as advertised. A food program will be shown afterwards.
M: Yes, the cartoon movie will be on tomorrow evening at eight o’clock, just after a football match.
4.What does the woman plan to do tonight
A.Read in the library.
B.Give a performance.
C.Practise the piano.
【答案】C
【原文】M: I wonder if you’d be interested in going to the library with me tonight.
W: I’m afraid not. I have to practice the piano for the freshman welcome party.
5.What does the man mean
A.He forgot the meeting time.
B.He had little time to prepare the speech.
C.He finished the speech ahead of time.
【答案】B
【原文】W: You should have prepared your speech for the meeting, Sam.
M: Yes, I know. But how could I prepare with the meeting date fixed so soon
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the weather like today
A.Sunny. B.Cloudy. C.Rainy.
7.Where is Cathy going next
A.To the mountains. B.To the forest. C.To the river.
【答案】6.A 7.C
【原文】M: Cassy, why do you stay at home alone Is there any plan for today
W: Well, I wanted to go to the mountains or the forest but I’m afraid it may rain.
M: Are you kidding Cassy The sun is shining and there is no cloud in the sky. Come on, what’s the real reason
W: Hum, I’ve got no one to go with.
M: Come on, Cassy. Well, I’m going to the river. Do you want to come with me
W: Okay, thanks.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What would the man like to drink
A.Milk.
B.Tea.
C.Coffee.
9.What do we know about Susan
A.She has more free time.
B.She is a cleaning lady.
C.She dislikes cooking.
【答案】8.B 9.A
【原文】W: Take a seat and make yourself comfortable. So what do you want to drink, milk tea or coffee
M: A cup of green tea would be great, but I don’t care for milk and I never drink coffee at night.
W: Okay.
M: Your apartment looks so tidy and clean. Mine's such a mess.
W: I’ve been at the lab all week. It’s my roommate’s doing well.
M: I didn’t know you have a roommate.
W: It’s my friend Susan. She works at a radio station and has a lot of time of her own, so she has time for cooking and cleaning.
M: It’s really great to have such a roommate.
听第8段材料,回答第11至12题。
10.What does the man say about seeing the dentist
A.It’s costly. B.It’s terrible. C.It’s cheap.
11.What did the man have at breakfast today
A.Oranges. B.Ice cream. C.Apples.
12.What does the woman advise the man to do
A.Have a rest. B.Take out his dentist’s card. C.See a doctor.
【答案】10.B 11.A 12.C
【原文】M: Ouch. Eating this ice cream really hurts my teeth.
W: You should go to see the dentist right away.
M: I had a terrible experience there when I was a child. I’ve had bad dreams ever since.
W: Oh, come on. Technology has really come a long way since then.
M: Maybe I’ll just stop eating ice cream.
W: That’s not a bad idea. My dentist suggested eating fruit for dessert instead.
M: It’s very painful for me to eat fruit. I felt really bad when I had oranges at breakfast today.
W: In that case, there is no question that you should have your teeth checked. Here is my dentist’s card. You can call her when we get home.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What is the only problem of Fitzgerald’s new film according to the man
A.It is uninteresting.
B.It lacks musical performances.
C.It’s only aimed at one age group.
14.What instrument does Fitzgerald like best
A.The violin. B.The piano. C.The guitar.
15.Why do many important people dislike Fitzgerald
A.He doesn’t respect other people.
B.He changes his mind quite often.
C.He expresses his views directly.
16.What does the man think of Fitzgerald’s personality
A.Attractive. B.Warm-hearted. C.Easygoing.
【答案】13.C 14.B 15.C 16.A
【原文】M: I think the new film that Fitzgerald directed is quite good. The only problem is that it’s aimed at teenagers only. It holds no interest for any other age group.
W: I like the great musical performances in Fitzgerald’s film. He’s also a gifted violinist and guitarist, isn’t he
M: Well, I never see him play the violin or the guitar. As far as I know, the piano is the only instrument he likes.
W: I’ve heard that quite a few important people dislike him. Do you know anything about this
M: Well. Fitzgerald’s expressed his opinions directly and that sometimes makes those important
people annoyed. You see, he has his own ideas about life and he doesn’t simply take on other people’s because they are famous. Indeed, it is this very aspect of his personality that I find most attractive. I think the only person he admires and respects is Freddie Taylor.
W: But they have different personalities. Freddie has a warm heart and he is easy to get along with.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.When can the students visit the language laboratory
A.On Monday. B.On Tuesday. C.On Wednesday.
18.What lessons do the students have on Thursday morning
A.Listening and current affairs.
B.Pronunciation and vocabulary.
C.Writing and computing.
19.How many speaking skills lessons do the students have in a week
A.Two. B.Three. C.Four.
20.How long can the students stay in the library every weekday
A.Two hours. B.Two and a half hours. C.Three hours.
【答案】17.A 18.A 19.C 20.B
【原文】W: Welcome to Language International. Could you please turn to page five Now you see the lessons here begin every weekday at 9 a.m. The first class every Monday is grammar practice, followed by a visit to the language laboratory. After a break you have a double lesson of speaking skills. Tuesday morning begins with a reading skills lesson and after the break, vocabulary development. In the afternoon you’ll go to the library, where you can read, watch a video or practice grammar. Wednesday morning begins with pronunciation, then a special “Life in Britain” class. After the break is grammar practice once again. On Thursday morning you have listening skills, and then what we call current affairs. You’ll listen to the news on the radio and discuss what’s going on. After the break it’s another double lesson of speaking skills. Finally on Friday morning in the first lesson you will practice writing skills, followed by a lesson in the computer room. After the break is the weekly review period, where your teacher will help with any problems you may have. Oh, and don’t forget you can study on your own in the library every weekday from 3:30 to 6 p.m. as well, if you wish! Thank you.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
AN ONLINE DANCE PARTY
Joy is good for your health. So is togetherness. Meet us online to dance, move, shake, laugh, cry, and let it out. Wiggle (摇摆) from your bed or your chair. Bring your kids. Bring your dogs.
We have a playlist by our resident DJs or dance to your own e for any or all of it.
Wednesdays and Saturdays, 7:00 pm Central time
Click here to join! (Password is 555555)
What to expect at our virtual dance party
We start at 7 pm central, and there’re usually a few minutes of announcements for newcomers at the top. We get to dance by ten and dance for a full hour. Join whenever!
There’s a sweet crew of regular attendees, and newcomers are warmly welcomed. We were strangers before this online dance party brought us together, but we’ve now become dear friends. We’re a friendly bunch!
Our afterparty is great! We always hang for a little bit after the music winds down. There’s show-and-tell and lots of laughs. You are welcome to stay for any or all of it.
Upcoming online dance party themes
Each night has a costume theme. While totally optional, strong looks are encouraged!
May 6 Under the Sea May 13 Inner Child
May 10 Wild West May 17 Superheroes
21.What do we know about the dance party
A.It is held twice a week. B.It is aimed at young DJs.
C.Its activities are pet-free. D.Its music is provided by participants.
22.What is possible at the dance party
A.Dancing for five hours. B.Seeing friends face to face.
C.Sharing stories with others. D.Rewarding the best newcomer.
23.Which day would best suit people who have shark costumes
A.May 6. B.May 10.
C.May 13. D.May 17.
【答案】21.A 22.C 23.A
【解析】本文是一篇应用文。文章介绍了一个线上舞蹈派对的相关信息。
21.细节理解题。根据文中“Wednesdays and Saturdays, 7:00 pm Central time (美国中部时间周三和周六晚上7点)”可知,该舞蹈派对在周三和周六举行,每周举办两次。故选A项。
22.细节理解题。根据What to expect at our virtual dance party部分中“We always hang for a little bit after the music winds down. There’s show-and-tell and lots of laughs. You are welcome to stay for any or all of it. (音乐结束后我们总会再闲聊一会儿,大家会分享趣事、笑声不断。欢迎你留下来参与,想待多久都可以)”可知,朋友们会在舞会上与他人闲聊,分享故事。故选C项。
23.推理判断题。根据Upcoming online dance party themes部分“May 6 Under the Sea(5月6日:海底世界)”可知,有鲨鱼服装的人参加5月6日的派对最合适,因为鲨鱼是海底生物,与该主题相符。故选A项。
B
Debra Ferrell got the standard well wishes on Facebook on her 53rd birthday, but she got some unusual messages too. One was about a family in Minnesota who had just lost their four-year-old son to cancer. His older autistic (患自闭症的) brother was especially sad. Could Ferrell help
That message and the 30 or so others like it were what Ferrell was looking for. To celebrate her 53rd, the longtime social servicewoman had put out a call on her Facebook page. She wanted to complete 53 acts of kindness by the end of her birth month, and she needed information on people who could use one.
When she got the note about the Minnesota family, she sent a wind chime (风铃) with the message “Listen to the wind and know that I am near.” It now hangs in the four-year-old’s bedroom, where his brother can go to listen to it whenever he wants. This is not the first time that Ferrell has decided to give gifts for her birthday. For her 47th, she set up Love With Skin On, an organization focusing on doing good acts near her home in Roanoke, Virginia, and other places.
Over the years, Ferrell has reached out and touched well over 100 strangers. In another act of giving, she shares her favorite inexpensive and creative gift ideas on Pinterest for others to use.
Ferrell pays for everything herself: gift cards, pay-it-forward purchases at drive-throughs, and care packages. Her family often gives her some extra birthday cash with a warning not to spend it on anyone else, which she naturally ignores. “I got a couple of Amazon gift cards for my birthday this year and was like ’YESSS!’” It’s Ferrell’s party, and she’ll give if she wants to.
24.What happened to the family in Minnesota
A.They suffered a lot of sadness.
B.They had trouble raising their autistic son.
C.They couldn’t afford the treatment of a disease.
D.They had no idea how to celebrate their son’s birthday.
25.What did Ferrell decide to do in her birth month
A.Hold a big party. B.Spread her kindness.
C.Set up an organization. D.Buy a birthday gift for herself.
26.What did Ferrell’s family require her to do
A.Try to work with Amazon. B.Ask for help on Facebook.
C.Call on strangers to join her. D.Keep the extra money for herself.
27.Which of the following can best describe Ferrell
A.Helpful and caring. B.Warm-hearted and honest.
C.Easy-going and humorous. D.Creative and cool-minded.
【答案】24.A 25.B 26.D 27.A
【解析】本文是一篇记叙文。主要讲述了Debra Ferrell在她的53岁生日时收到别人的求助信息并给予帮助,和她长期致力于帮助他人的故事。
24.细节理解题。根据第一段中“One was about a family in Minnesota who had just lost their four-year-old son to cancer. His older autistic (患自闭症的) brother was especially sad. (其中一个是关于明尼苏达州的一个家庭,他们四岁的儿子刚刚因癌症去世。他患自闭症的哥哥特别伤心。)”可知,明尼苏达州的这家人遭受了很多悲伤。故选A。
25.细节理解题。根据第二段中“To celebrate her 53rd, the longtime social servicewoman had put out a call on her Facebook page. She wanted to complete 53 acts of kindness by the end of her birth month, and she needed information on people who could use one. (为了庆祝她的53岁生日,这位长期从事社会服务工作的女性在她的Facebook页面上发布了一条信息。她想在生日结束前完成53件善事,她需要了解能用得上这些善事的人的信息。)”可知,Ferrell决定在她的生日月份传播她的善意。故选B。
26.细节理解题。根据最后一段中“Her family often gives her some extra birthday cash with a warning not to spend it on anyone else, which she naturally ignores. (她的家人经常给她一些额外的生日现金,并警告她不要花在别人身上,但她自然地忽略了这一点。)”可知,Ferrell的家人要求她把多余的钱留给自己。故选D。
27.推理判断题。通读全文,尤其是根据第二段中“To celebrate her 53rd, the longtime social servicewoman had put out a call on her Facebook page. She wanted to complete 53 acts of kindness by the end of her birth month, and she needed information on people who could use one. (为了庆祝她的53岁生日,这位长期从事社会服务工作的女性在她的Facebook页面上发布了一条信息。她想在生日结束前完成53件善事,她需要了解能用得上这些善事的人的信息。)”可知,Ferrell在生日期间通过做好事来庆祝并帮助他人,由此可推断出,Ferrell是一个乐于助人、关心他人的人。故选A。
C
Can you think of someone who is an excellent communicator He must have good skills of speaking confidently in various situations, including presentations, group discussions and activities. Also, he should be good at listening to others, understanding group dynamics, and promoting shared decision-making.
Research on classroom-based group work reveals a paradox(悖论):while cooperative learning can be highly effective, merely placing children in groups often proves unproductive. The solution lies in teaching children how to cooperate effectively. Teachers play a crucial role in this process through their interaction with students.
To ensure effective group work, teachers must first raise students' awareness of the purpose and value of group activities. More importantly, they need to teach students how to engage in reasoned discussions, known as Exploratory Talk. This involves considering everyone's viewpoints, justifying opinions with reasons, and making collective decisions. In Exploratory Talk, participants engage critically but constructively with each other's ideas, invite contributions, and seek further explanations.
Successful cooperation requires a reasoned discussion, which can be facilitated by establishing a set of “Ground Rules” for Exploratory Talk. These rules guide behaviours such as asking for information, seeking and providing reasons, and evaluating proposals. Ground Rules help children work towards joint conclusions, respect opinions, and develop their ideas. For instance, children learn to ask, “What do you think Why ” and listen attentively to each other's responses, reaching reasoned conclusions.
Exploratory Talk enhances group activities as a powerful learning tool. Certain activities, like Talking Points, are particularly effective in stimulating such discussions. Talking Points are inspiring statements designed to encourage children to share their knowledge and ideas on a specific topic. Research indicates that Talking Points bring about more imaginative and extensive responses than traditional questions. They help children focus on the topic and compare their viewpoints with others'. As they discuss, children realize that their ideas can develop with new evidence and that classmates are valuable resources for new thinking. With proper guidance, the students will soon begin to see their ideas flowing. And gradually they will learn to participate fully not only in education but also in life as well.
28.What may help solve the group work paradox
A.Active interaction among teachers. B.Group learning among students.
C.Teachers' effective guidance. D.Students' deep engagement.
29.Why should Ground Rules be set for the students
A.To popularize group activities. B.To build up their individuality.
C.To stimulate more proposals. D.To encourage reasoning in talks.
30.What can be inferred from the last paragraph
A.Students should be challenged with uncertainties.
B.Traditional questions should be avoided in class.
C.Well-designed brainstorming matters in group activities.
D.Idea exchanges between the students deserve top priority.
31.Which of the following is a suitable title for the text
A.The Paradox of Cooperative Learning and Its Solution
B.Impact of Effective Communicators in Group Discussion
C.Teaching Children to Cooperate in Classroom Group Work
D.Exploratory Talk as a Powerful Learning Tool in Group Work
【答案】28.C 29.D 30.C 31.A
【解析】本文是一篇说明文。文章首先借助一项有关课堂小组合作的研究揭示了一个悖论——虽然合作学习可能非常有效,但仅仅将孩子分组往往被证明收效甚微。随后说明了教师可以通过教授有效的合作方式来解决这个问题,比如引导学生进行探索性讨论(Exploratory Talk),制定基本规则,并利用讨论要点来引导学生。
1. C 细节理解题
[关键句]The solution lies in teaching children how to cooperate effectively. Teachers play a crucial role in this process through their interaction with students.
释义:解决办法在于教孩子们如何有效地合作。教师通过与学生的互动在这一过程中发挥着至关重要的作用。
[解析]根据第二段尤其是关键句可知,解决团队合作悖论的关键在于老师教学生们如何有效地合作,即老师的有效指导。故选C项。
2. D 细节理解题
[关键句]Successful cooperation requires a reasoned discussion, which can be facilitated by establishing a set of “Ground Rules” for Exploratory Talk.
释义:成功的合作需要理性讨论,通过为探索性讨论制定一套“基本规则”可以促进这种讨论。
[解析]根据关键句可知,为学生的探索性讨论制定一套“基本规则”是为了促进理性讨论。故选D项。
3. C 推理判断题
[关键句1]Exploratory Talk enhances group activities as a powerful learning tool. Certain activities, like Talking Points, are particularly effective in stimulating such discussions.
释义:探索性讨论作为一种强大的学习工具,能够提升小组活动的效果。某些活动,比如“讨论要点”,尤其有助于激发此类讨论。
[关键句2]Talking Points are inspiring statements designed to encourage children to share their knowledge and ideas on a specific topic. Research indicates that Talking Points bring about more imaginative and extensive responses than traditional questions. They help children focus on the topic and compare their viewpoints with others'.
释义:“讨论要点”是具有启发性的表述,旨在激励孩子们就特定主题分享他们的知识和想法。研究表明,相比传统问题,“讨论要点”能引出更有想象力和更丰富的回答。它们有助于儿童聚焦于话题,并将自己的观点与他人的观点进行比较。
[解析]根据关键句可推知,引入“讨论要点(Talking Points)”等活动有助于提高团队讨论的效果,因而这种精心设计的头脑风暴活动在团队合作中很重要。故选C项。
4. A 主旨大意题
[关键句]Research on classroom-based group work reveals a paradox: while cooperative learning can be highly effective, merely placing children in groups often proves unproductive. The solution lies in teaching children how to cooperate effectively. Teachers play a crucial role in this process through their interaction with students.
释义:关于课堂小组合作的研究揭示了一个悖论:虽然合作学习可能非常有效,但仅仅对孩子们进行分组往往收效甚微。解决办法在于教会孩子们如何有效地合作。在这个过程中,教师通过与学生的互动发挥着至关重要的作用。
[解析]根据关键句以及文章第三、四、五段可知,本文首先介绍了关于课堂小组合作学习的一个悖论,接着说明了教师可以通过教授有效的合作方式来解决这个问题,比如引导学生进行探索性讨论(Exploratory Talk),制定基本规则,并利用讨论要点来引导学生。由此可知,A项(合作学习的悖论以及解决办法)最能概括全文内容,适合作为文章标题。故选A项。
D
When you encounter animals, do you wonder what they’re thinking Seeing a newborn lamb or a cute puppy might arouse happy emotions in us, but what are they thinking Does the look on their face and the way they behave indicate how they’re feeling — or are they feeling nothing at all
Humans have a range of emotions, but it’s hard to tell what’s going on inside the heads of animals, mainly because they can’t express their feelings. Perhaps it’s pets we think we understand most — as they are the animals we spend a lot of time with and therefore get to know best. Some of us own dogs because they are good companions, are loyal and seem to connect with us. We might even think they love us, although love could just be a human emotion. Professor Kim Bard, an expert from the University of Portsmouth, told the BBC: “We have a few studies now that actually show scientifically that some dogs will respond with concern when their owner — but not a stranger — pretends to cry.”
Other wild animals might have feelings too. Giraffes and whales, for example, are known to experience grief when someone in their group dies. Farm animals we often eat, such as cows and chickens, are also believed to experience pain, joy and other emotions. It’s believed even tiny creatures like insects might have emotions as well.
It does seem all creatures feel emotion, but what is not clear is do they feel the same way as us. If we understand the depths of emotions animals can feel, this should make us question the existence of zoos and slaughterhouses (屠宰场) around the world, and rethink those systems.
32.What’s the author’s purpose of writing Paragraph 1
A.To raise a question. B.To make a comparison.
C.To bring in the topic. D.To present an argument.
33.Why does the author think the animals we understand most are our pets
A.Because they are the animals we love most.
B.Because they are good companions and are loyal to us.
C.Because they are the animals we usually stay with.
D.Because they love us, although love could just be a human emotion.
34.What does the underlined word “grief” in Paragraph 3 mean
A.Happiness. B.Sadness. C.Excitement. D.Panic.
35.What’s the author’s attitude towards the existence of zoos and slaughterhouses
A.Positive. B.Indifferent. C.Objective. D.Doubtful.
【答案】32.C 33.C 34.B 35.D
【解析】本文是一篇议论文。文章探讨了动物是否有情感以及情感程度,指出宠物和野生动物可能都有情感,还引发了对动物园和屠宰场存在合理性的思考。
32.推理判断题。根据第一段中“When you encounter animals, do you wonder what they’re thinking Seeing a newborn lamb or a cute puppy might arouse happy emotions in us, but what are they thinking Does the look on their face and the way they behave indicate how they’re feeling — or are they feeling nothing at all (当你遇到动物时,你是否想知道它们在想什么 看到一只新生的小羊或一只可爱的小狗可能会在我们心中激起快乐的情绪,但它们在想什么呢 它们脸上的表情和它们的行为方式是否表明了它们的感受——或者它们什么都没有感觉到?)”可推知,作者通过提出问题引发读者兴趣,从而引入动物是否有情感这一话题。故选C项。
33.细节理解题。根据第二段中“Perhaps it’s pets we think we understand most — as they are the animals we spend a lot of time with and therefore get to know best.(也许我们认为最了解的是宠物——因为它们是我们花很多时间相处的动物,因此也最了解它们)”可知,作者认为我们最了解宠物是因为我们通常和它们待在一起。故选C项。
34.词句猜测题。根据第三段中“Other wild animals might have feelings too. Giraffes and whales, for example, are known to experience grief when someone in their group dies.(其他野生动物可能也有感情。例如,众所周知,当长颈鹿和鲸鱼群体中的某一个死亡时,它们会经历grief)”可知,划线词所在句用举例的方式来说明其他野生动物可能也有感情,结合常识,群体中有成员死亡时,动物感受到的情感应该是“悲伤”。由此可知,划线词grief意思是“悲伤”,与B项“Sadness”同义。故选B项。
35.推理判断题。根据最后一段中“If we understand the depths of emotions animals can feel, this should make us question the existence of zoos and slaughterhouses (屠宰场) around the world, and rethink those systems.(如果我们了解动物能感受到的情感深度,这应该会让我们质疑世界各地动物园和屠宰场的存在,并重新思考这些体系)”可推知,作者对动物园和屠宰场的存在表示怀疑。故选D项。
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
A learning log(日志) is an educational tool designed to improve children’s learning experience. 36 It can be applied by homeschoolers and other students accepting non-traditional education as well.
A learning log can be used in a variety of ways. For example, students might be asked to take five minutes at the end of the class to write in their learning logs about what they learned. 37 Learning logs can also be used for taking notes, or for responding to reading, classroom learning, and other forms of input.
Teachers and students can work together with a learning log to set clear goals and to record the processes used to achieve those goals. For example, at the beginning of the term, a student might sit down with a teacher and produce a list of topics which he or she should be familiar with by the end of the term. Learning logs can also be used to record out-of-class experiences. 38
Teachers may regularly check a student’s learning log to see areas where the student may need improvement. For example, a student struggling in a science class might not be frank about the issue. 39 Recording this issue would allow the teacher to customize a response to the student to help him or her improve.
40 Some learning logs include the recording of homework lists, which parents can use to monitor(监督) their children and make sure that they’re doing all of their homework. And parents can find whether their kids have any problems related to study. If they do have some, they can take measures to help them in time.
A.It can be used in common school environments.
B.Parents can find learning logs are really helpful.
C.The log-keeper can clearly see how he or she has progressed.
D.Students take part in a school project and record it in a learning log.
E.This provides an opportunity for students to organize their thoughts.
F.But the learning log could show that the student was failing to master some concepts.
G.Students can use them to record learning experiences which occur beyond the schoolyard.
【答案】36.A 37.E 38.G 39.F 40.B
【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了学习日志对学生、老师以及家长的好处。
1.根据空后的“It can be applied by homeschoolers and other students accepting non-traditional education as well.(在家上学的学生和其他接受非传统教育的学生也可以使用它)。”可知,该空应该和学习日志的使用范围有关,A项It can be used in common school environments.(它可以用于普通的学校环境中。)符合语境。故选A。
2.根据上一句中的“students might be asked to take five minutes at the end of the class to write in their learning logs about what they learned.(学生可能会被要求在课堂结尾花五分钟时间在学习日志中写下他们所学的内容)”可知,要求学生花费时间回忆所学内容,有助于他们整理思路,选项E(这种做法为学生提供了整理思路的机会),可承接上文,符合语境。故选E。
3. 空前的句子提到“Learning logs can also be used to record out-of-class experiences.(学习日志也可以用来记录课外经历)”,而G项Students can use them to record learning experiences which occur beyond the schoolyard.(学生可以用它们来记录发生在校园以外的学习经历。)可承接上文,进一步解释说明,并且G项中的“experiences which occurbeyond the schoolyard”与上一句中的“out-of-class experiences”呼应。故选G。
4.空前的句子提到“For example, a student struggling in a science class might not be frank about the issue. (例如,在科学课上有困难的学生可能不会对这个问题(哪些地方需要改进)直言不讳)”,空后提到“Recording this issue would allow the teacher to customize a response to the student to help him or her improve.(将这个问题记录在案,教师就可以更有针对性地应对学生,帮助他或她改进)”,由此可知,该空与空前内容形成转折关系,而选项FThis provides an opportunity for students to organize their thoughts.(学习日志可以显示学生未掌握一些概念)的内容可以承上启下。故选F。
5.由该段内容“Some learning logs include the recording of homework lists, which parents can use to monitor(监督) their children and make sure that they’re doing all of their homework. And parents can find whether their kids have any problems related to study. If they do have some, they can take measures to help them in time.(一些学习日志包括家庭作业清单的记录,家长可以使用这些清单来监控孩子,确保他们完成了所有的家庭作业。家长还可以发现孩子是否有任何与学习有关的问题。如果他们确实有一些,他们可以及时采取措施帮助他们。)”可知,本段内容主要说明了家长可以用学习日志来监督孩子,确认他们是否完成了所有的家庭作业。家长还可以通过学习日志发现孩子是否有任何与学习有关的问题,以便及时采取措施帮助他们,故B项Parents can find learning logs are really helpful.(家长会发现学习日志真的很有帮助。)可以概括本段的主要内容。故选B。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Everyone knows that most dogs like to be helpful and some love to play fetch (捡东西游戏). David’s dog Scruff likes to 41 the two. Scruff fetches 42 bottles that he finds when he’s out for a walk so that David can 43 them. At first, Scruff loved to play fetch with regular 44 . But some time later, David 45 Scruff playing fetch with him because the vet (兽医) 46 David of possible cuts that the sticks could leave in Scruff’s mouth. But because Scruff 47 loved to work and play, he found other ways to stay 48 . Whenever they were out for a 49 , Scruff started picking up plastic bottles from the ground.
When Scruff brought the bottles to David, David would 50 him for his efforts. But David would feel 51 about leaving the bottles behind. To deal with this problem, David thought of a 52 : They would bring a bag with them on walks to take the bottles that Scruff collected home. They even started to keep track of the 53 of bottles Scruff gathered. Last year, Scruff collected over a thousand bottles.
Scruff’s game of fetch even 54 himself a new nickname “Scruffy the Eco Warrior”. David said, “We’re glad that Scruff enjoys picking plastic bottles up and can help set an example of how to 55 the planet.”
41.A.replace B.affect C.encounter D.combine
42.A.littered B.reused C.broken D.selected
43.A.decide B.tell C.remove D.collect
44.A.stones B.sticks C.knives D.bones
45.A.wrote B.protected C.stopped D.noticed
46.A.accused B.warned C.suspected D.cured
47.A.particularly B.possibly C.gradually D.finally
48.A.calm B.fit C.normal D.busy
49.A.walk B.meal C.trip D.drive
50.A.forgive B.praise C.respect D.blame
51.A.curious B.happy C.guilty D.nervous
52.A.cause B.reward C.hobby D.solution
53.A.number B.size C.kind D.shape
54.A.taught B.saved C.won D.cost
55.A.adapt to B.care for C.fight against D.benefit from
【答案】
41.D 42.A 43.D 44.B 45.C 46.B 47.A 48.D 49.A 50.B 51.C 52.D 53.A 54.C 55.B
【解析】本文是一篇记叙文。主要讲述大卫的狗斯克拉夫将捡东西游戏与环保结合,收集塑料瓶助力地球保护的故事。
41.考查动词词义辨析。句意:大卫的狗斯克拉夫喜欢把两者结合起来。A. replace取代;B. affect影响;C. encounter遭遇;D. combine结合。根据下文“Scruff fetches ______bottles that he finds when he’s out for a walk so that David can _______ them.”可知,斯克拉夫把“玩捡东西游戏”和“捡瓶子”结合起来。故选D项。
42.考查形容词词义辨析。句意:斯克拉夫在散步时会捡散落的塑料瓶。A. littered散落的;B. reused重复使用的;C. broken破碎的;D. selected精选的。根据下文的“Scruff started picking up plastic bottles from the ground.”可知,它捡的是地上“散落的”瓶子。故选A项。
43.考查动词词义辨析。句意:这样大卫就可以收集它们。A. decide决定;B. tell告诉;C. remove移除;D. collect收集。根据下文的“They even started to keep track of the______of bottles Scruff gathered.”可知,大卫“收集”瓶子。故选D项。
44.考查名词词义辨析。句意:起初,斯克拉夫喜欢用普通的树枝玩捡东西游戏。A. stones石头;B. sticks树枝;C. knives刀;D. bones骨头。根据下文“that the sticks could leave in Scruff’s mouth.”可知,最初玩游戏用的是“树枝”。故选B项。
45.考查动词词义辨析。句意:但一段时间后,大卫不再让斯克拉夫和他玩捡东西游戏。A. wrote写;B. protected保护;C. stopped停止;D. noticed注意。根据下文的“because the vet (兽医)______David of possible cuts that the sticks could leave in Scruff’s mouth.”可知,树枝可能会在斯克拉夫的嘴里留下伤口,由此可知,大卫“停止”让狗玩树枝。故选C项。
46.考查动词词义辨析。句意:因为兽医警告大卫,树枝可能会在斯克拉夫的嘴里留下伤口。A. accused指责;B. warned警告;C. suspected怀疑;D. cured治愈。根据下文的“possible cuts that the sticks could leave in Scruff’s mouth.”可知,树枝有可能会在斯克拉夫的嘴里留下伤口,由此可推断,此处指的是兽医“警告”树枝的潜在危险。故选B项。
47.考查副词词义辨析。句意:但由于斯克拉夫特别喜欢工作和玩耍,他找到了其他方法保持忙碌。A. particularly特别;B. possibly可能;C. gradually逐渐;D. finally最终。根据上文的“But some time later, David ______ Scruff playing fetch with him because the vet (兽医) ________ David of possible cuts that the sticks could leave in Scruff’s mouth.”可知,由于树枝有可能会在斯克拉夫的嘴里留下伤口,所以大卫不让斯克拉夫捡拾树枝,结合下文的“he found other ways to stay ______”可知,斯克拉夫又找到其他活动的方式,由此可知,此处指的是斯克拉夫“特别”热爱活动。故选A项。
48.考查形容词词义辨析。句意:但由于斯克拉夫特别喜欢工作和玩耍,他找到了其他方法保持忙碌。A. calm平静的;B. fit健康的;C. normal正常的;D. busy忙碌的。根据上文的“But because Scruff _____loved to work and play”可知,斯克拉夫特别喜欢工作和玩耍,由此可推断,此处指的是找到了其他方法保持“忙碌”符合语境。故选D项。
49.考查名词词义辨析。句意:每当它们出去散步时,斯克拉夫就开始从地上捡塑料瓶。A. walk散步;B. meal餐;C. trip旅行;D. drive驾驶。根据上文的“when he’s out for a walk”以及下文的“They would bring a bag with them on walks to take the bottles that Scruff collected home.”可知,无论什么时候出去散步,由此可知,捡瓶子的行为发生在“散步”时。故选A项。
50.考查动词词义辨析。句意:当斯克拉夫把瓶子带给大卫时,大卫会表扬它的努力。A. forgive原谅;B. praise表扬;C. respect尊重;D. blame责备。根据上文的“When Scruff brought the bottles to David”以及下文的“for his efforts”可知,斯克拉夫把瓶子带回来给大卫时,大卫对狗的行为表示“表扬”符合语境。故选B项。
51.考查形容词词义辨析。句意:但大卫会为把瓶子留在身后而感到内疚。A. curious好奇的;B. happy开心的;C. guilty内疚的;D. nervous紧张的。根据下文的“leaving the bottles behind”及“They would bring a bag with them on walks to take the bottles that Scruff collected home.”可知,大卫因未能处理瓶子而“内疚”符合语境。故选C项。
52.考查名词词义辨析。句意:为了解决这个问题,大卫想到了一个办法。A. cause原因;B. reward奖励;C. hobby爱好;D. solution解决办法。根据下文的“They would bring a bag with them on walks to take the bottles that Scruff collected home.”可知,他们出去散步时都会带这一个袋子,由此可推断,这是大卫想到的“解决办法”符合语境。故选D项。
53.考查名词词义辨析。句意:他们甚至开始记录斯克拉夫收集的瓶子数量。A. number数量;B. size尺寸;C. kind种类;D. shape形状。根据下文的“Scruff collected over a thousand bottles.”可知,此处指的是记录瓶子的“数量”符合语境。故选A项。
54.考查动词词义辨析。句意:斯克拉夫的捡东西游戏甚至为它赢得了一个新绰号“环保战士斯克拉夫”。A. taught教;B. saved拯救;C. won赢得;D. cost花费。根据下文的“a new nickname “Scruffy the Eco Warrior”.”可知,此处指的是斯克拉夫捡瓶子的行为“赢得”了绰号。故选C项。
55.考查动词短语辨析。句意:我们很高兴斯克拉夫喜欢捡塑料瓶,并能为如何爱护地球树立榜样。A. adapt to适应;B. care for爱护;C. fight against对抗;D. benefit from受益于。根据常识和下文的“collecting plastic bottles”可知,这一行为是“爱护”地球的体现。故选B项。
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Zhangye National Geopark, which 56 (lie) in Northwest China’s Gansu Province, is blessed with a splendid Danxia landform area 57 (cover) about 1,289 square kilometers. The Danxia landforms are 58 masterpiece of nature. The colorful mountain ridges are just like an overturned palette from heaven. Bands of fiery red, creamy orange, rich green and bright yellow streak across the mountain, forming 59 is known as the most beautiful rainbow mountain.
The beautiful landscapes 60 (create) by sandstone and minerals piling on top of one another over the years due to tectonic plate movements. Wind, rain, and time then carved the rock formations and rolling hills into 61 (vary) extraordinary shapes, including towers, pillars and valleys.
62 (declare) a UNESCO World Heritage site in 2010 and a national park in 2011, the landform has become a top tourist 63 (attract). The park features a series of boardwalks that allow visitors to walk around the colorful sandstone landscapes. There are viewing platforms 64 (special) designed, enabling tourists to get close to the hills and feast their eyes on the magnificent sights without damaging the fragile ecosystem. Shuttle bus service is available, making 65 easy for tourists to get around the park.
【答案】
56.lies 57.covering 58.a 59.what 60.were created 61.various/varied 62.Declared 63.attraction 64.specially 65.it
【解析】本文是说明文。文章主要介绍位于中国西北部的甘肃省张掖国家地质公园里的丹霞地貌。
56.考查时态和主谓一致。句意:张掖国家地质公园位于中国西北部甘肃省,拥有壮观的丹霞地貌,面积约1289平方公里。句子结构分析可知,该句为非限制性定语从句,先行词Zhangye National Geopark指物,且为单数形式,从句中缺少谓语,由此可知,设空处在句中作谓语动词,且陈述一般事实,应使用一般现在时,谓语动词用第三人称单数形式。故填lies。
57.考查非谓语动词。句意:张掖国家地质公园位于中国西北部甘肃省,拥有壮观的丹霞地貌,面积约1289平方公里。句子结构分析可知,设空处在句中作后置定语,修饰名词短语 a splendid Danxia landform area, a splendid Danxia landform area与动词cover为逻辑上的主谓关系,设空处应填cover的现在分词形式。故填covering。
58.考查冠词。句意:丹霞地貌是大自然的杰作。masterpiece为可数名词,此句中表达“大自然的一项杰作”,表泛指,用不定冠词修饰可数名词单数,且masterpiece起始音为辅音音素,用不定冠词a。故填a。
59.考查名词性从句。句意:火红色、奶油橙色、丰富的绿色和明亮的黄色条纹横贯山脉,形成了被称为最美丽的彩虹山。句子结构分析可知,“_______ is known as the most beautiful rainbow mountain”为名词性从句作form的宾语,设空处在宾语从句中作主语,指物,表示“……的事物”,可用连接代词what引导。故填what。
60.考查动词时态和语态。句意:这些美丽的景观是由多年来由于构造板块运动而堆积在一起的砂岩和矿物质形成的。设空处在句中作谓语动词,由下文可知此句阐述发生在过去的事实,用一般过去时态,主语The incredible landscapes与create之间为被动关系,应用一般过去时的被动,The incredible landscapes作主语,谓语动词用复数。故填were created。
61.考查形容词。句意:风、雨和时间把岩层和起伏的丘陵雕刻成各种不同的形状,包括塔、柱和山谷。分析句子结构可知,空处应使用形容词修饰名词shapes,vary形容词两种形式various或varied均可。故填various/varied。
62.考查非谓语动词。句意:2010年被联合国教科文组织列为世界遗产,2011年被列为国家公园,这一地貌已成为顶级旅游景点。分析句子结构可知,设空处为非谓语动词,动词declare与其逻辑主语the landform之间为动宾关系,设空处应填过去分词表被动,设空处置于句首,首字母大写。故填Declared。
63.考查名词。句意:2010年被联合国教科文组织列为世界遗产,2011年被列为国家公园,这一地貌已成为顶级旅游景点。设空处在句中作表语,由空前的冠词a可知设空处应填可数名词单数形式作表语,attraction“向往的地方;有吸引力的事”为可数名词,tourist attraction意为“旅游胜地,旅游景点”符合句意。故填attraction。
64.考查副词。句意:这里有专门设计的观景台,让游客在不破坏脆弱的生态系统的情况下,可以接近群山,饱览壮丽的景色。设空处在句中作状语修饰动词designed,副词specially“专门地;特意”符合句意。故填specially。
65.考查代词。句意:有穿梭巴士服务,方便游客游览公园。句子结构以及句意分析可知,设空处为形式宾语,“to get around the park”是真正的宾语,设空处填it作形式宾语。故填it。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
66.假定你是李华,最近某论坛举行“学生应关注网络安全”为主题的讨论,请你结合自己的经验,根据提示内容写一篇博文发表在该论坛上。
1.认识;
2.措施;
3.号召。
注意: 1.词数100左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【参考范文】
Nowadays, with the development of the Internet, more and more middle school students like surfing the Internet, playing games, chatting with friends online. I’m one of them.
One day I found my personal information stolen. It is not safe online. So I think we should pay attention to online safety. First, we’d better not share our personal information on the Internet. Never reveal or send our passwords to anyone. Besides, don’t use unhealthy websites anytime.
In a word, do be careful when using the Internet. At the same time, everyone should take measures to protect our networks from being misused and attacked.
【写作解析】本篇书面表达属于开放性作文。要求考生以“学生应关注网络安全”为主题,结合自己的经验,写一篇博文发表在该论坛上。
1.词汇积累
喜欢:like → be fond of
注意:pay attention to → be attentive to/keep an eye on
同时:at the same time → meanwhile
总之:in a word → in short
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Nowadays, with the development of the Internet, more and more middle school students like surfing the Internet, playing games, chatting with friends online.
拓展句:Nowadays, as the Internet is developing, more and more middle school students like surfing the Internet, playing games, chatting with friends online.
【高分句型1】So I think we should pay attention to online safety.(运用了省略了关系词that的宾语从句)
【高分句型2】In a word, do be careful when using the Internet. (运用了时间状语从句的省略)
第二节 (满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
One afternoon after school, Ella and her brother Mark, were eating at a cafe near their home. That afternoon, they had to share their table with another person. That person was a young man in his twenties. After eating, he went to the restroom leaving his iPad on the table. Five minutes later, he came out talking on the cellphone with someone and hurriedly walked out of the cafe without looking back.
Ella saw the iPad on the table. She quickly told Mark, “Mark, the man left behind his iPad.” Mark looked at the iPad. It took his breath away. It was one of the latest models on the market. Mark had always wanted an iPad. But his parents had told him, “You have a cellphone and you need to focus on your study. No need, to have an iPad.” He stared at it for some minutes. Then he said slowly, pausing on every word, “I want to take the iPad.” Ella could not believe her ears. She merely stared at her brother. “You can’t! What if the owner comes to look for it ”
Having made the decision, Mark quickly grabbed the iPad and put it in his schoolbag. Then, he took Ella’s hand and led her out of the cafe quickly.
Once back home, Mark rushed to his bedroom. Inside his room, he couldn’t wait to take out the piece of beauty from the bag. Oh, he liked it so much. He had his dream iPad for free. Soon, he was polishing it happily. But Ella came in, telling him, “Mark, you cannot keep the iPad. What will you tell Father about this He will ask you how you got the iPad.” Mark said quickly, “I will say a friend lent it to me.” Ella said, “Now you are lying. Oh dear! When have you turned so dishonest ”
Then Ella noticed a phone number on the back of the iPad. “This may be the man’s phone number. Why don’t we just call this number He must be worried and sad about losing his iPad. We will talk to him and ask him to come and take it back.” She was trying to talk some sense into him.
注意:
(1)续写词数应为150左右;
(2)请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
That night, Mark turned over in bed from time to time.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ella was very happy to hear that.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【参考范文】
That night, Mark turned over in bed from time to time. He had difficulty sleeping, uncertain about what he should do. Of course, he liked the iPad. However, he was feeling sorry for the owner. When he thought how worried and sad the young man would be at the loss of his iPad, he was full of guilt and shame. After a long and restless night, the next morning, he was determined to return the iPad to the owner. After school, he told Ella, “You’re right. I can’t keep it for my own. I am going to phone the owner.”
Ella was very happy to hear that. Back home, they immediately dialed the number on the back. A young man answered the phone. Mark asked, “Have you lost an iPad I’m Mark. I found your iPad. Can you come and get it ” “Yes!” the man replied excitedly. Then he expressed his gratitude repeatedly. Ten minutes later, he was at the same cafe to meet Mark and Ella. Handing back the iPad to him and seeing his smile, Mark felt relieved and happy about his final decision. Because he also found back something precious that he had almost lost and realized that honesty was indeed the best policy.
【写作解析】本文以人物为线索展开,主要讲述了Mark捡到iPad后,在经过内心挣扎后决定归还给失主,并因此感受到诚实带来的满足和快乐的故事。
1.段落续写:
①由第一段首句内容“那天晚上,Mark不时地在床上翻来覆去。”可知,第一段可描写Mark在捡到iPad后的内心挣扎,以及他最终决定归还iPad的过程。
②由第二段首句内容“Ella听到这个消息非常高兴。”可知,第二段可描写Mark和Ella一起联系失主,并将iPad归还给失主的过程,以及Mark因此感受到的满足和快乐。
2.续写线索:捡到iPad——内心挣扎——决定归还——联系失主——归还iPad——感受满足和快乐
3.词汇激活
行为类
①睡觉:sleep/doze off
②决定:be determined to/make up one’s mind to
③归还:return/give back
情绪类:
①羞愧:be full of guilt/feel ashamed
②快乐:be happy/feel delighted
[高分句型1]When he thought how worried and sad the young man would be at the loss of his iPad, he was full of guilt and shame. (运用了when引导的时间状语从句和how引导的宾语从句)
[高分句型2]Because he also found back something precious that he had almost lost and realized that honesty was indeed the best policy. (运用了because引导的原因状语从句和that引导的定语从句以及that引导的宾语从句)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期月考模拟卷(浙江)
英语
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Who is the best British writer, according to the man
A.Jane Austen. B.D.H. Lawrence. C.Charles Dickens.
2.Where does the conversation take place
A.In an office. B.In Tom's home. C.In a hospital.
3.What program will be shown after the news
A.A cartoon movie.
B.A food program.
C.A football match.
4.What does the woman plan to do tonight
A.Read in the library.
B.Give a performance.
C.Practise the piano.
5.What does the man mean
A.He forgot the meeting time.
B.He had little time to prepare the speech.
C.He finished the speech ahead of time.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the weather like today
A.Sunny. B.Cloudy. C.Rainy.
7.Where is Cathy going next
A.To the mountains. B.To the forest. C.To the river.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What would the man like to drink
A.Milk.
B.Tea.
C.Coffee.
9.What do we know about Susan
A.She has more free time.
B.She is a cleaning lady.
C.She dislikes cooking.
听第8段材料,回答第11至12题。
10.What does the man say about seeing the dentist
A.It’s costly. B.It’s terrible. C.It’s cheap.
11.What did the man have at breakfast today
A.Oranges. B.Ice cream. C.Apples.
12.What does the woman advise the man to do
A.Have a rest. B.Take out his dentist’s card. C.See a doctor.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What is the only problem of Fitzgerald’s new film according to the man
A.It is uninteresting.
B.It lacks musical performances.
C.It’s only aimed at one age group.
14.What instrument does Fitzgerald like best
A.The violin. B.The piano. C.The guitar.
15.Why do many important people dislike Fitzgerald
A.He doesn’t respect other people.
B.He changes his mind quite often.
C.He expresses his views directly.
16.What does the man think of Fitzgerald’s personality
A.Attractive. B.Warm-hearted. C.Easygoing.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.When can the students visit the language laboratory
A.On Monday. B.On Tuesday. C.On Wednesday.
18.What lessons do the students have on Thursday morning
A.Listening and current affairs.
B.Pronunciation and vocabulary.
C.Writing and computing.
19.How many speaking skills lessons do the students have in a week
A.Two. B.Three. C.Four.
20.How long can the students stay in the library every weekday
A.Two hours. B.Two and a half hours. C.Three hours.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
AN ONLINE DANCE PARTY
Joy is good for your health. So is togetherness. Meet us online to dance, move, shake, laugh, cry, and let it out. Wiggle (摇摆) from your bed or your chair. Bring your kids. Bring your dogs.
We have a playlist by our resident DJs or dance to your own e for any or all of it.
Wednesdays and Saturdays, 7:00 pm Central time
Click here to join! (Password is 555555)
What to expect at our virtual dance party
We start at 7 pm central, and there’re usually a few minutes of announcements for newcomers at the top. We get to dance by ten and dance for a full hour. Join whenever!
There’s a sweet crew of regular attendees, and newcomers are warmly welcomed. We were strangers before this online dance party brought us together, but we’ve now become dear friends. We’re a friendly bunch!
Our afterparty is great! We always hang for a little bit after the music winds down. There’s show-and-tell and lots of laughs. You are welcome to stay for any or all of it.
Upcoming online dance party themes
Each night has a costume theme. While totally optional, strong looks are encouraged!
May 6 Under the Sea May 13 Inner Child
May 10 Wild West May 17 Superheroes
21.What do we know about the dance party
A.It is held twice a week. B.It is aimed at young DJs.
C.Its activities are pet-free. D.Its music is provided by participants.
22.What is possible at the dance party
A.Dancing for five hours. B.Seeing friends face to face.
C.Sharing stories with others. D.Rewarding the best newcomer.
23.Which day would best suit people who have shark costumes
A.May 6. B.May 10.
C.May 13. D.May 17.
B
Debra Ferrell got the standard well wishes on Facebook on her 53rd birthday, but she got some unusual messages too. One was about a family in Minnesota who had just lost their four-year-old son to cancer. His older autistic (患自闭症的) brother was especially sad. Could Ferrell help
That message and the 30 or so others like it were what Ferrell was looking for. To celebrate her 53rd, the longtime social servicewoman had put out a call on her Facebook page. She wanted to complete 53 acts of kindness by the end of her birth month, and she needed information on people who could use one.
When she got the note about the Minnesota family, she sent a wind chime (风铃) with the message “Listen to the wind and know that I am near.” It now hangs in the four-year-old’s bedroom, where his brother can go to listen to it whenever he wants. This is not the first time that Ferrell has decided to give gifts for her birthday. For her 47th, she set up Love With Skin On, an organization focusing on doing good acts near her home in Roanoke, Virginia, and other places.
Over the years, Ferrell has reached out and touched well over 100 strangers. In another act of giving, she shares her favorite inexpensive and creative gift ideas on Pinterest for others to use.
Ferrell pays for everything herself: gift cards, pay-it-forward purchases at drive-throughs, and care packages. Her family often gives her some extra birthday cash with a warning not to spend it on anyone else, which she naturally ignores. “I got a couple of Amazon gift cards for my birthday this year and was like ’YESSS!’” It’s Ferrell’s party, and she’ll give if she wants to.
24.What happened to the family in Minnesota
A.They suffered a lot of sadness.
B.They had trouble raising their autistic son.
C.They couldn’t afford the treatment of a disease.
D.They had no idea how to celebrate their son’s birthday.
25.What did Ferrell decide to do in her birth month
A.Hold a big party. B.Spread her kindness.
C.Set up an organization. D.Buy a birthday gift for herself.
26.What did Ferrell’s family require her to do
A.Try to work with Amazon. B.Ask for help on Facebook.
C.Call on strangers to join her. D.Keep the extra money for herself.
27.Which of the following can best describe Ferrell
A.Helpful and caring. B.Warm-hearted and honest.
C.Easy-going and humorous. D.Creative and cool-minded.
C
Can you think of someone who is an excellent communicator He must have good skills of speaking confidently in various situations, including presentations, group discussions and activities. Also, he should be good at listening to others, understanding group dynamics, and promoting shared decision-making.
Research on classroom-based group work reveals a paradox(悖论):while cooperative learning can be highly effective, merely placing children in groups often proves unproductive. The solution lies in teaching children how to cooperate effectively. Teachers play a crucial role in this process through their interaction with students.
To ensure effective group work, teachers must first raise students' awareness of the purpose and value of group activities. More importantly, they need to teach students how to engage in reasoned discussions, known as Exploratory Talk. This involves considering everyone's viewpoints, justifying opinions with reasons, and making collective decisions. In Exploratory Talk, participants engage critically but constructively with each other's ideas, invite contributions, and seek further explanations.
Successful cooperation requires a reasoned discussion, which can be facilitated by establishing a set of “Ground Rules” for Exploratory Talk. These rules guide behaviours such as asking for information, seeking and providing reasons, and evaluating proposals. Ground Rules help children work towards joint conclusions, respect opinions, and develop their ideas. For instance, children learn to ask, “What do you think Why ” and listen attentively to each other's responses, reaching reasoned conclusions.
Exploratory Talk enhances group activities as a powerful learning tool. Certain activities, like Talking Points, are particularly effective in stimulating such discussions. Talking Points are inspiring statements designed to encourage children to share their knowledge and ideas on a specific topic. Research indicates that Talking Points bring about more imaginative and extensive responses than traditional questions. They help children focus on the topic and compare their viewpoints with others'. As they discuss, children realize that their ideas can develop with new evidence and that classmates are valuable resources for new thinking. With proper guidance, the students will soon begin to see their ideas flowing. And gradually they will learn to participate fully not only in education but also in life as well.
28.What may help solve the group work paradox
A.Active interaction among teachers. B.Group learning among students.
C.Teachers' effective guidance. D.Students' deep engagement.
29.Why should Ground Rules be set for the students
A.To popularize group activities. B.To build up their individuality.
C.To stimulate more proposals. D.To encourage reasoning in talks.
30.What can be inferred from the last paragraph
A.Students should be challenged with uncertainties.
B.Traditional questions should be avoided in class.
C.Well-designed brainstorming matters in group activities.
D.Idea exchanges between the students deserve top priority.
31.Which of the following is a suitable title for the text
A.The Paradox of Cooperative Learning and Its Solution
B.Impact of Effective Communicators in Group Discussion
C.Teaching Children to Cooperate in Classroom Group Work
D.Exploratory Talk as a Powerful Learning Tool in Group Work
D
When you encounter animals, do you wonder what they’re thinking Seeing a newborn lamb or a cute puppy might arouse happy emotions in us, but what are they thinking Does the look on their face and the way they behave indicate how they’re feeling — or are they feeling nothing at all
Humans have a range of emotions, but it’s hard to tell what’s going on inside the heads of animals, mainly because they can’t express their feelings. Perhaps it’s pets we think we understand most — as they are the animals we spend a lot of time with and therefore get to know best. Some of us own dogs because they are good companions, are loyal and seem to connect with us. We might even think they love us, although love could just be a human emotion. Professor Kim Bard, an expert from the University of Portsmouth, told the BBC: “We have a few studies now that actually show scientifically that some dogs will respond with concern when their owner — but not a stranger — pretends to cry.”
Other wild animals might have feelings too. Giraffes and whales, for example, are known to experience grief when someone in their group dies. Farm animals we often eat, such as cows and chickens, are also believed to experience pain, joy and other emotions. It’s believed even tiny creatures like insects might have emotions as well.
It does seem all creatures feel emotion, but what is not clear is do they feel the same way as us. If we understand the depths of emotions animals can feel, this should make us question the existence of zoos and slaughterhouses (屠宰场) around the world, and rethink those systems.
32.What’s the author’s purpose of writing Paragraph 1
A.To raise a question. B.To make a comparison.
C.To bring in the topic. D.To present an argument.
33.Why does the author think the animals we understand most are our pets
A.Because they are the animals we love most.
B.Because they are good companions and are loyal to us.
C.Because they are the animals we usually stay with.
D.Because they love us, although love could just be a human emotion.
34.What does the underlined word “grief” in Paragraph 3 mean
A.Happiness. B.Sadness. C.Excitement. D.Panic.
35.What’s the author’s attitude towards the existence of zoos and slaughterhouses
A.Positive. B.Indifferent. C.Objective. D.Doubtful.
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
A learning log(日志) is an educational tool designed to improve children’s learning experience. 36 It can be applied by homeschoolers and other students accepting non-traditional education as well.
A learning log can be used in a variety of ways. For example, students might be asked to take five minutes at the end of the class to write in their learning logs about what they learned. 37 Learning logs can also be used for taking notes, or for responding to reading, classroom learning, and other forms of input.
Teachers and students can work together with a learning log to set clear goals and to record the processes used to achieve those goals. For example, at the beginning of the term, a student might sit down with a teacher and produce a list of topics which he or she should be familiar with by the end of the term. Learning logs can also be used to record out-of-class experiences. 38
Teachers may regularly check a student’s learning log to see areas where the student may need improvement. For example, a student struggling in a science class might not be frank about the issue. 39 Recording this issue would allow the teacher to customize a response to the student to help him or her improve.
40 Some learning logs include the recording of homework lists, which parents can use to monitor(监督) their children and make sure that they’re doing all of their homework. And parents can find whether their kids have any problems related to study. If they do have some, they can take measures to help them in time.
A.It can be used in common school environments.
B.Parents can find learning logs are really helpful.
C.The log-keeper can clearly see how he or she has progressed.
D.Students take part in a school project and record it in a learning log.
E.This provides an opportunity for students to organize their thoughts.
F.But the learning log could show that the student was failing to master some concepts.
G.Students can use them to record learning experiences which occur beyond the schoolyard.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Everyone knows that most dogs like to be helpful and some love to play fetch (捡东西游戏). David’s dog Scruff likes to 41 the two. Scruff fetches 42 bottles that he finds when he’s out for a walk so that David can 43 them. At first, Scruff loved to play fetch with regular 44 . But some time later, David 45 Scruff playing fetch with him because the vet (兽医) 46 David of possible cuts that the sticks could leave in Scruff’s mouth. But because Scruff 47 loved to work and play, he found other ways to stay 48 . Whenever they were out for a 49 , Scruff started picking up plastic bottles from the ground.
When Scruff brought the bottles to David, David would 50 him for his efforts. But David would feel 51 about leaving the bottles behind. To deal with this problem, David thought of a 52 : They would bring a bag with them on walks to take the bottles that Scruff collected home. They even started to keep track of the 53 of bottles Scruff gathered. Last year, Scruff collected over a thousand bottles.
Scruff’s game of fetch even 54 himself a new nickname “Scruffy the Eco Warrior”. David said, “We’re glad that Scruff enjoys picking plastic bottles up and can help set an example of how to 55 the planet.”
41.A.replace B.affect C.encounter D.combine
42.A.littered B.reused C.broken D.selected
43.A.decide B.tell C.remove D.collect
44.A.stones B.sticks C.knives D.bones
45.A.wrote B.protected C.stopped D.noticed
46.A.accused B.warned C.suspected D.cured
47.A.particularly B.possibly C.gradually D.finally
48.A.calm B.fit C.normal D.busy
49.A.walk B.meal C.trip D.drive
50.A.forgive B.praise C.respect D.blame
51.A.curious B.happy C.guilty D.nervous
52.A.cause B.reward C.hobby D.solution
53.A.number B.size C.kind D.shape
54.A.taught B.saved C.won D.cost
55.A.adapt to B.care for C.fight against D.benefit from
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Zhangye National Geopark, which 56 (lie) in Northwest China’s Gansu Province, is blessed with a splendid Danxia landform area 57 (cover) about 1,289 square kilometers. The Danxia landforms are 58 masterpiece of nature. The colorful mountain ridges are just like an overturned palette from heaven. Bands of fiery red, creamy orange, rich green and bright yellow streak across the mountain, forming 59 is known as the most beautiful rainbow mountain.
The beautiful landscapes 60 (create) by sandstone and minerals piling on top of one another over the years due to tectonic plate movements. Wind, rain, and time then carved the rock formations and rolling hills into 61 (vary) extraordinary shapes, including towers, pillars and valleys.
62 (declare) a UNESCO World Heritage site in 2010 and a national park in 2011, the landform has become a top tourist 63 (attract). The park features a series of boardwalks that allow visitors to walk around the colorful sandstone landscapes. There are viewing platforms 64 (special) designed, enabling tourists to get close to the hills and feast their eyes on the magnificent sights without damaging the fragile ecosystem. Shuttle bus service is available, making 65 easy for tourists to get around the park.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
66.假定你是李华,最近某论坛举行“学生应关注网络安全”为主题的讨论,请你结合自己的经验,根据提示内容写一篇博文发表在该论坛上。
1.认识;
2.措施;
3.号召。
注意: 1.词数100左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节 (满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
One afternoon after school, Ella and her brother Mark, were eating at a cafe near their home. That afternoon, they had to share their table with another person. That person was a young man in his twenties. After eating, he went to the restroom leaving his iPad on the table. Five minutes later, he came out talking on the cellphone with someone and hurriedly walked out of the cafe without looking back.
Ella saw the iPad on the table. She quickly told Mark, “Mark, the man left behind his iPad.” Mark looked at the iPad. It took his breath away. It was one of the latest models on the market. Mark had always wanted an iPad. But his parents had told him, “You have a cellphone and you need to focus on your study. No need, to have an iPad.” He stared at it for some minutes. Then he said slowly, pausing on every word, “I want to take the iPad.” Ella could not believe her ears. She merely stared at her brother. “You can’t! What if the owner comes to look for it ”
Having made the decision, Mark quickly grabbed the iPad and put it in his schoolbag. Then, he took Ella’s hand and led her out of the cafe quickly.
Once back home, Mark rushed to his bedroom. Inside his room, he couldn’t wait to take out the piece of beauty from the bag. Oh, he liked it so much. He had his dream iPad for free. Soon, he was polishing it happily. But Ella came in, telling him, “Mark, you cannot keep the iPad. What will you tell Father about this He will ask you how you got the iPad.” Mark said quickly, “I will say a friend lent it to me.” Ella said, “Now you are lying. Oh dear! When have you turned so dishonest ”
Then Ella noticed a phone number on the back of the iPad. “This may be the man’s phone number. Why don’t we just call this number He must be worried and sad about losing his iPad. We will talk to him and ask him to come and take it back.” She was trying to talk some sense into him.
注意:
(1)续写词数应为150左右;
(2)请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
That night, Mark turned over in bed from time to time.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ella was very happy to hear that.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录