2025-2026学年高一上学期月考模拟卷03(新高考适用)(原卷+解析)

文档属性

名称 2025-2026学年高一上学期月考模拟卷03(新高考适用)(原卷+解析)
格式 zip
文件大小 100.4KB
资源类型 教案
版本资源 其它版本
科目 英语
更新时间 2025-10-21 21:20:03

文档简介

2025-2026学年高一上学期月考模拟卷03(新高考适用)
英语
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是 C。
1.How much does the man pay for the gum
A.20 cents. B.25 cents. C.45 cents.
【答案】A
【原文】
M: How much for a piece of gum
W: Twenty-five cents.
M: I only have twenty cents.
W: That’s OK. Here you are.
2.What kind of fruit does the woman like
A.Apples. B.Oranges. C.Bananas.
【答案】A
【原文】
W: What kind of fruit do you usually have every day
M: I like bananas and oranges. What about you
W: I like apples.
3.How long does it take Jack to get to school
A.5 minutes. B.15 minutes. C.20 minutes.
【答案】B
【原文】
W: It usually takes me twenty minutes to get to school by bus. How about you, Jack
M: I walk to school. It takes five minutes less.
4.Why does the woman want to borrow a car
A.To see a film. B.To meet her parents. C.To go to a party.
【答案】B
【原文】
W: Can I use your car I’m going to pick up my parents at the train station.
M: All right. Here is the key.
5.What does the man think of Linda’s husband
A.Clever. B.Unfriendly. C.Quiet.
【答案】B
【原文】
W: Linda is very quiet but her husband talks too much.
M: Yes, you are right and he isn’t friendly either.
第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What does the woman usually do on Saturdays
A.She goes swimming. B.She plays basketball. C.She goes shopping.
7.When does the woman usually go to the cinema with friends
A.On Friday nights. B.On Saturday nights. C.On Sunday nights.
【答案】6.C 7.A
【原文】M: So when do you usually do housework, shopping, things like that
W: Hmm, on Mondays, I usually clean the house in the morning early, from seven to eight.
M: How about the shopping
W: I usually do that on Saturdays before work.
M: You seem pretty busy with school, work and housework. Do you have time for anything else
W: Yeah, sure. I swim and play basketball in the mornings on Tuesdays and Thursdays, and I usually go out to see a movie with friends on Friday nights.
M: And how about Sundays
W: I sleep all day.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What’s the probable relationship between the speakers
A.Classmates. B.Strangers. C.Friends.
9.How long will it take to get to the stop of the No.8 bus on foot
A.5 minutes. B.10 minutes. C.15 minutes.
10.Which bus will the woman take to the Science Museum
A.The No.8 bus. B.The No.9 bus. C.The No. 15 bus.
【答案】8.B 9.A 10.A
【原文】
W: Excuse me, sir, could you tell me which bus I should take to the science museum
M: The number nine bus.
W: How often does the bus go there
M: Every fifteen minutes. By the way, you have just missed the bus. You have to wait for the next one.
W: Are there any other bosses to take me there
M: Let me see, well, yes. The number eight bus also goes there.
W: Where can I find the stop of the number eight bus then
M: It’s about five minutes’ walk from here. Go straight on turn left and you can find it.
W: Thanks. I’ll take the number eight bus.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What does Laura look like
A.She has dark black hair. B.She is tall and slim. C.She has green eyes.
12.What is Laura going to do next September
A.Take part in a competition. B.Travel to New Zealand. C.Attend university.
13.What does the woman invite the man to do
A.Travel around Africa. B.Go to a movie tomorrow. C.Study Creative Writing with her.
【答案】11.A 12.C 13.B
【原文】
M: Susan, can you give me a description about Laura, the new singer
W: She’s short and slim, with dark black hair and blue eyes.
M: And what is her character like
W: She’s outgoing, athletic and independent. Her kindness impressed me greatly. She has ever traveled to New Zealand and Africa.
M: Really That’s really impressive.
W: And that’s not all. In January she won the National Writing Competition and next September she is going to Columbia University to study Creative Writing!
M: I’d love to meet her.
W: Well, we’re thinking of going to the cinema tomorrow. Why not join us
M: Sure, that’ll be great!
听第9段材料,回答第14至17题。
14.Where does the conversation take place
A.In a park. B.At a hotel. C.In the street.
15.What is the weather like today
A.Sunny. B.Rainy. C.Cloudy.
16.How will the man probably go to Wrigley Field
A.By bus. B.By taxi. C.By subway.
17.What time is it probably now
A.3:00 p.m. B.4:00 p.m. C.5:00 p.m.
【答案】14.B 15.A 16.C 17.A
【原文】
M: Excuse me, madam.
W: Yes, sir. How can I help you
M: I am a guest in room five one four. I have some free time this afternoon so I want to go to see a park, a landmark, something like that. What would you suggest
W: Ahh, Wrigley field on a sunny day like today is nice.
M: Wrigley field Don’t the clubs play baseball there
W: That’s right. In fact they have a game there at four o’clock. If you want to see a building with history. I think Wrigley field is the Chicago landmark for you to see.
M: Great. How do I get there
W: Go north one block and take the subway. Nothing gets you in or out of Wrigley faster than it.
M: Well, the game starts in one hour so I’d better go now. Thanks for your help.
W: Have a good time.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What did Rosemary’s father do that day
A.He went out to look for his wife.
B.He prepared meals for his parents.
C.He took his wife to the hospital.
19.What happened to Rosemary
A.She lost her parents. B.She lost her hands. C.She lost her legs.
20.Which of the following words can be used to describe Rosemary
A.Dependent. B.Beautiful. C.Independent.
【答案】18.A 19.B 20.C
【原文】
Rosemary was an independent girl. One day, her father went out to look for his wife who had some trouble with her mind, leaving her alone at home. She tried to prepare meals for her parents. But she turned over the lamp on the stove and caused a big fire. The terrible fire took her hands away. Though her sister was always ready to help her, Rosemary was determined to be completely independent. At school, she studied hard. Most important of all, she was hopeful about her life. Once, she wrote the following in her composition. “I’m lucky. Though I lost my hands, I still have my legs; I am lucky. Though my wings are broken, my heart can still fly.”
第二部分阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Four Popular Festivals in Liuzhou
If you are a party animal in Liuzhou, join us to explore some of the popular festivals in this area.
Temple Fair Day
It is believed to be the oldest and the largest temple fair day celebrated in Fengshan, Liuzhou. It is an event known to easily attract more than 30,000 people to take part in the parades(游行). It is a day for enjoying temple wishes, dancing to non-stop ethnic(民族的) songs, and tasting lots of local dishes.
Time: February Price: Free
March 3rd Festival
This is an annual event that takes place every March in Sanjiang county. The festival features a lot of ethnic minority homemade food. You can also expect to enjoy live ethnic music and dances performed by famous local dancers.
Time: March 3rd Price: 3 RMB
Liuzhou Marathon Festival
This event started more than 10 years ago. Currently, it is an attractive weekend that sees attendance go way past 12,000 people. During the festival, participants take part in exciting activities, with the major ones like funny marathon, and food sales.
Time: April Price: 12 RMB
Dragon Boat Show
Longtan park is usually the place of Dragon Boat Show — a festival for boating lovers that occurs in May. It is the largest dragon boat show in Liuzhou. A great deal of people will be there at that time. Welcome to join the show.
Time: May Price: 5 RMB
21.What is special about Temple Fair Day
A.It is for boating lovers. B.It lasts two months.
C.It’s free of charge. D.It started 10 years ago.
22.What can tourists do at March 3rd Festival
A.Buy some books. B.Taste homemade food.
C.Watch boat shows. D.Join a parade.
23.Which of the following festivals takes place in April
A.Liuzhou Marathon Festival. B.March 3rd Festival.
C.Dragon Boat Show. D.Temple Fair Day.
【答案】21.C 22.B 23.A
【导语】本文为一篇应用文,介绍了柳州四大流行节日。
21.细节理解题。根据Temple Fair Day中关键信息“Price: Free(价格:免费)”可知,庙会日可以免费参加。故选C。
22.细节理解题。根据March 3rd Festival中关键句“The festival features a lot of ethnic minority homemade food.(这个节日有许多少数民族的自制食物)”可知,在3月3节那天,游客可以品尝家庭自制食物。故选B。
23.细节理解题。根据Liuzhou Marathon Festival中关键信息“Time: April(时间:四月)”可知,柳州马拉松节在4月举办。故选A。
B
“Is this a high school or a small town ” I thought to myself scanning (浏览) my campus map. It was my first day of classes at my senior high school. I felt like an ant at that huge school.
I found my schedule and placed it next to the map. I had a biology class at 9:30 am in the BISIC building. I looked at my watch. It was 9:05 am, which gave me plenty of time, or so I thought. After walking around for 15 minutes, unable to find my way, I began to get very anxious. Just then a middle-aged woman in a bright purple dress approached (走近) me and asked me if I needed help. “Yes,” I said. “I am looking for the BISIC building.” A smile appeared on the lady’s face. “Oh, don’t worry, that is nearby!” She offered to direct me to my class, and I made it to my first class on time.
The strange faces around me brought a sense of loneliness. I didn’t know one person in that great big class. When my last class came to a close, the nervousness of the day finally disappeared.
It was finally time to go home. Along my walk, I recollected my classes and activities of the day and the new friends I had made. The comfort of arriving home was the best feeling that day. The day had so many things. All in all, I felt very thankful to have the chance to study in such a great high school.
24.What impressed the author most that morning
A.The online map. B.The friendly teacher.
C.The large campus. D.The new classmates.
25.What happened to the author before his biology class
A.He chose the wrong seat in the classroom. B.He was unable to find his watch.
C.He was late for his first class. D.He got lost in school.
26.What did the author experience at his first class
A.A feeling of loneliness. B.An interest in biology.
C.Complete boredom. D.Great comfort.
27.Which of the following can be the best title for the text
A.Learning: a time of happiness. B.Education: the key to success.
C.My first day of high school. D.My love of campus life.
【答案】24.C 25.D 26.A 27.C
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者第一天的高中生活以及感受。
24.细节理解题。根据文章第一段内容“‘Is this a high school or a small town ’ I thought to myself scanning my campus map. It was my first day of classes at my senior high school. I felt like an ant at that huge school.(“这是一所高中还是一个小镇 ”我一边浏览校园地图一边想。这是我在高中的第一天上课。在那所庞大的学校里,我感觉自己就像一只蚂蚁。) ”可知,在高中的第一天,作者感觉自己像一只处于庞大学校里的蚂蚁。由此可知,对于作者来说,印象深刻的是庞大的校园。故选C项。
25.细节理解题。根据文章第二段内容“After walking around for 15 minutes, unable to find my way, I began to get very anxious.(走了15分钟后,我找不到路,开始变得非常焦虑。)”可知,作者走了15分钟,没找到路。由此可知,上生物课前,作者在校园里迷路了。故选D项。
26.细节理解题。根据文章第三段内容“The strange faces around me brought a sense of loneliness. I didn’t know one person in that great big class.(周围陌生的面孔给我带来了一种孤独感。在那个大班里,我一个人也不认识。)”可知,作者在第一堂课的班级里,一个人都不认识,感到孤独。由此可知,作者在第一堂课经历了孤独。故选A项。
27.主旨大意题。通过阅读文章内容可知,文章首段内容“It was my first day of classes at my senior high school.(这是我在高中的第一天上课。)”点明了文章的主旨,即,文章主要讲述了作者进入高中的第一天的经历。选项C“My first day of high school.(我高中的第一天。)”贴合文章主旨要义,可作最佳标题。故选C项。
C
Can you sing in different voices Chinese singer Zhou Shen can do this. The 27-year-old has become more popular after appearing on the TV show Singer. On the show, he sang a song in five different voices including the voice of a little girl, a king and a young man. He records in his unusual ways - he has performed in his bedroom twice due to the novel coronavirus outbreak - but also with his singing itself.
Zhou’s road to success was not easy. He loved singing when he was a little boy. However, his voice didn’t change like other boys during puberty (青春期). It still sounded like a girl’s voice. His classmates laughed at him and he dared not sing in public. But his love of music made him stronger. Producer Gao Xiaosong said Zhou has “come out of the cocoon (茧) and become a butterfly”. It has taken Zhou a long time to do so.
While studying in Ukraine, he learned Ukrainian, Russian, Italian and Polish. He can sing Let It Go in nine different languages. He started to sing on TV talent shows and gradually came to accept himself.
At 17, he first sang online without showing his face. Some people fell in love with it. On one of his birthdays, he agreed to show his face. However, when they found out that he was a man, some of them made fun of him. Zhou felt bad about this, but later he got the chance to sing the theme song to the movie Big Fish and Begonia which turned out to be a big success.
“I accept my voice,” Zhou said. “It is good as long as it is natural and honest.” Zhou Shen doesn’t just sing well. He is also humorous. He has a nice personality (性格) and is friendly to his fans. Some people call him “treasure boy”.
28.What did Zhou Shen do on the TV show Singer
A.He won first place in the program. B.He made a record in his bedroom.
C.He sang a song in different sounds. D.He performed a show in five languages.
29.Why did Zhou Shen’s voice sound like a girl’s
A.An accident changed his voice. B.He wanted to be different from others.
C.His voice didn’t change during puberty. D.He practiced singing like his favorite singer.
30.People call Zhou Shen “treasure boy” because of his ________.
A.rich life B.popular songs C.love for music D.personalities and talent
31.What is the purpose of the text
A.To present Zhou Shen’s songs. B.To show Zhou Shen’s road to success.
C.To explain Zhou Shen’s special voice. D.To introduce Zhou Shen’s new movie.
【答案】28.C 29.C 30.D 31.B
【导语】本文是一篇记叙文,介绍了歌手周深的成名之路。
28.细节理解题。由第一段“On the show, he sang a song in five different voices including the voice of a little girl, a king and a young man. (在选秀中,他用五种不同的声音演唱一首歌,包括小女孩的声音、国王的声音和年轻男子的声音.)”可知,在表演中,周深用了不同的嗓音唱歌。故选C项。
29.细节理解题。由第二段“However, his voice didn’t change like other boys during puberty. (然而,他的嗓音不像其他处于青春期的男孩一样有所改变。). ”可知,周深的嗓音能如女孩一样的原因在于他没有变声。故选C项。
30.细节理解题。最后一段“Zhou Shen doesn’t just sing well. He is also humorous. He has a nice personality and is friendly to his fans. Some people call him ‘treasure boy’. (周深不仅唱歌好。他也很幽默,性格好,对粉丝友善。一些人称他为“宝藏男孩”。)”由此可知人们称周深为“宝藏男孩”是因为他的音乐天分和他的性格。故选D项。
31.推理判断题。本文从周深特殊的音色出发,介绍了他是如何一步步变成了著名歌手,并受到人们的喜爱。所以是在介绍周深如何走向成功的。故选B项。
D
Fifteen years ago, I loved going to the gym, but family life and work commitments meant I was finding it hard to get there. With the help of my dad and uncle, I built my own gym in the garden. It’s basically a beautiful room with insulation (隔热) and electric (供电) and a small heater for the winter. We built a corner desk too, which was intended for my doing the paperwork for my small business. However, the desk served its real purpose when I started my writing journey two years ago.
I’ve always had stories going through my mind. I could be out jogging and I’d lose myself in thoughts in my head like movie scenes. Once seen, they stay in there. I have trouble keeping other kinds of information, but when it comes to story ideas, they can be memorized by me. I have many fresh ideas in my head waiting to be written. When I was younger, I wasn’t brave enough to write. I didn’t do well in school and I’ve spent most of my life in physical work, so the idea of becoming a writer felt laughable.
I now know there isn’t a writer type; writers come in all forms. I still use the gym for its real purpose, but some of the equipment has been replaced by books and a small bed for the time when I want to relax and read. I like to have my desk looking colorful — some might say messy. My love for sport is clear to see, with photos around of my favorite boxers and the football team I follow. On the other hand, having my own writing room is important. Without it, I wouldn’t be where I am now on my writing journey. It’s far from charming, but it is mine. It’s my happy place.
32.Who helped the author build the gym
A.His coach and cousin. B.His father and uncle.
C.His friend and neighbour. D.His workmate and brother.
33.What can we learn about the author from paragraph 2
A.He got on well with his study at school.
B.He wrote a number of stories as a child.
C.He has a lot in his head waiting to be written.
D.He is good at remembering all sorts of information.
34.What sports team is the author a fan of
A.A baseball team. B.A volleyball team.
C.A basketball team. D.A football team.
35.What is the author’s gym mainly used for now
A.Writing and fitness. B.Teaching and office work.
C.Storing clothes and sleeping. D.Relaxation and entertainment.
【答案】32.B 33.C 34.D 35.A
【导语】本文为一篇记叙文。文章讲述了作者在父亲和叔叔的帮助下在自己的花园里建了一个健身房,作者利用健身房锻炼和写作的故事。
32.细节理解题。根据文章第一段“With the help of my dad and uncle, I built my own gym in the garden.(在爸爸和叔叔的帮助下,我在花园里建了自己的健身房)”可知,爸爸和叔叔帮助作者建了健身房。故选B。
33.细节理解题。根据文章第二段“I have many fresh ideas in my head waiting to be written. When I was younger, I wasn’t brave enough to write. I didn’t do well in school and I’ve spent most of my life in physical work, so the idea of becoming a writer felt laughable.(我脑子里有很多新鲜的想法等着被书写。当我年轻的时候,我没有足够的勇气去写作。我在学校成绩不好,而且我一生的大部分时间都在从事体力工作,所以想成为一名作家的想法很可笑)”可知,作者的脑海里有很多想要被写出来的想法。故选C。
34.细节理解题。根据文章第三段“My love for sport is clear to see, with photos around of my favorite boxers and the football team I follow.(我对运动的热爱显而易见,周围都是我最喜欢的拳击手和我追随的足球队的照片)”可知,作者有最喜欢的足球队。故选D。
35.细节理解题。根据文章第三段“I still use the gym for its real purpose, but some of the equipment has been replaced by books and a small bed for the time when I want to relax and read.(我仍然把健身房当作它原本的目的来使用,但其中一些设备已经被换成了书籍和一张小床,以便我在想要放松和阅读的时候使用)”及“On the other hand, having my own writing room is important. Without it, I wouldn’t be where I am now on my writing journey.(另一方面,拥有自己的写作空间也很重要。没有它,我就不会有现在的写作之旅)”可知,作者主要使用健身房来写作和健身。故选A。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
For many high school students, it seems that there is never enough time. There are several steps you can take to organize your time better.
Make a to-do list every day. It makes it easy to plan any activities or meetings you may have in addition to homework. Be sure to set priorities (优先事项). 36 .
Use spare time wisely. Instead of wasting your spare time, read a book or do homework. 37 . If a friend asks you to do something and you have homework to do, think about which is more important and see your friend later.
Decide on the time that is good for you to do certain things. If you are more of a morning person, try getting up an hour earlier and do schoolwork before school. Review your notes every day. 38 . If you spend a few minutes at the end of every day going over what you learned, it will mean less time spent on studying when it is time for the exam.
39 . Studies have shown that getting enough rest helps your memory. When you are tired, everything seems more difficult. It is best to stay on a regular sleeping cycle as much as possible.
Tell your friends and family about your work timetable. Explain that you will be working at certain times and ask them not to disturb you. 40 you can call your friends later.
A.Set goals for yourself.
B.Get a good night’s sleep
C.Do the most important tasks first
D.And also, do not be afraid to say no
E.You should finish your task on time
F.Don't take phone calls during the time you set aside for work.
G.Don't wait until just before a test to try and remember everything
【答案】36.C 37.D 38.G 39.B 40.F
【导语】这是一篇说明文。文章针对似乎永远没有足够的时间的高中生,主要介绍了合理安排时间的一些建议。
36.上文“Be sure to set priorities(优先事项).(一定要确定优先次序)”说明做事情要有优先顺序,先做重要的,然后做次要的。选项C“先做最重要的任务”承接上文,做事情有优先次序,先做最重要的。故选C。
37.下文“If a friend asks you to do something and you have homework to do, think about which is more important and see your friend later.(如果一个朋友让你做某事,而你有家庭作业要做,想想哪个更重要,然后再去找你的朋友)”说明有作业要做时,要拒绝朋友让你做的事情,选项D“还有,不要害怕说‘不’”引出下文,是对下文的总结,故选D。
38.上文“Review your notes every day.(每天复习你的笔记)”说明要每天都复习笔记,笔记的知识点是不能一下子记住的。选项G“不要等到考试前才试图记住所有的东西”承接上文,是对上文的进一步解释。故选G。
39.下文“Studies have shown that getting enough rest helps your memory. When you are tired, everything seems more difficult. It is best to stay on a regular sleeping cycle as much as possible.(研究表明,充足的休息有助于提高记忆力。当你累的时候,一切似乎都变得更加困难。最好尽可能保持有规律的睡眠周期)”说明良好睡眠的重要性,选项B“得到一个良好的睡眠”能概括本段大意,为最佳小标题。故选B。
40.下文“you can call your friends later.(你可以稍后打给你的朋友)”说明在你工作时,不能接电话,之后再回过去。选项F“在你工作时,不要接电话”引出下文,之后再回电话。故选F。
第三部分语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
I live with my husband Jack in Iowa, which is far away from Florida. One day, my husband suddenly decided to play 41 in Florida.
“Why Florida ” I wanted to know. “We are so busy every day with our work. Why not someplace 42 ”
“Because,” he said, “Florida is famous for golf. It’s just something I 43 to do.”
44 , I did understand. Just a week or so before, I 45 a diary of mine from my teenage years. What really got me about it was the list I’d 46 on the very first page-Things I’m Going To Do. But until now I haven’t done a third of them!
So when Jack talked about playing in 47 , it got me thinking. There were a lot of things I wanted to 48 . They were all the same things as I’d decided to do 49 I was sixteen. But always because of some reasons, my plans 50 to be carried out.
In order to make our life without 51 , I told Jack, “Now let’s draw up all our life lists and have them 52 one by one together.” That was how our journey to Florida 53 .
After many years, our plans were all finished. 54 I’ve learned that the secret is to take life 55 . If you’re in too much of a hurry, you need to stop, or you will fly past all the things that are the most fun.
41.A.football B.volleyball C.basketball D.golf
42.A.closer B.farther C.larger D.warmer
43.A.dream B.graduate C.refuse D.afford
44.A.At once B.In fact C.For example D.In case
45.A.lent B.bought C.missed D.found
46.A.recovered B.made C.practiced D.explained
47.A.Florida B.Hawaii C.Iowa D.Georgia
48.A.support B.learn C.finish D.prepare
49.A.where B.although C.when D.because
50.A.came B.rose C.happened D.failed
51.A.contact B.regret C.difficulty D.crowd
52.A.turned down B.taken away C.put out D.carried out
53.A.changed B.started C.arose D.stopped
54.A.Simply B.Quietly C.Finally D.Sadly
55.A.early B.busy C.slow D.fast
【答案】
41.D 42.A 43.A 44.B 45.D 46.B 47.A 48.C 49.C 50.D 51.B 52.D 53.B 54.C 55.C
【导语】本文是一篇记叙文。为了让生活没有遗憾,作者和丈夫把所有的人生清单都列出来,一起去做,其中之一就是去佛罗里达打高尔夫球。从中作者明白了一个秘诀,那就是放慢生活的节奏。
41.考查名词词义辨析。句意:有一天,我丈夫突然决定去佛罗里达打高尔夫球。A. football足球;B. volleyball排球;C. basketball篮球;D. golf高尔夫。根据第三段的“Florida is famous for golf.”可知,作者的丈夫决定去佛罗里达打高尔夫球。故选D项。
42.考查形容词词义辨析。句意:为什么不找个近一点的地方?A. closer更近的;B. farther更远的;C. larger较大的;D. warmer更暖和的。根据上文的“We are so busy every day with our work.”可知,因为作者他们很忙,所以肯定是想找个更近的地方打球。故选A项。
43.考查动词词义辨析。句意:“因为,”他说,“佛罗里达以高尔夫闻名。这是我梦寐以求的事。”A. dream梦想;B. graduate毕业;C. refuse拒绝;D. afford负担得起。根据上文的“Florida is famous for golf.”可知,佛罗里达以高尔夫闻名,所以,在那里打高尔夫肯定是丈夫梦想的事。故选A项。
44.考查介词短语词义辨析。句意:事实上,我确实理解。A. At once立即;B. In fact事实上;C. For example例如;D. In case如果。根据下文的“I did understand.”和作者的解释可知,事实上,作者是理解丈夫的想法的。故选B项。
45.考查动词词义辨析。句意:就在大约一周前,我发现了一本我青少年时期的日记。A. lent借出;B. bought买;C. missed错过;D. found找到;发现。根据空格后的“a diary of mine from my teenage years”可知,一本青少年时期的日记肯定是作者找到的。故选D项。
46.考查动词词义辨析。句意:真正吸引我的是我在第一页列的清单——我要做的事情。A. recovered恢复;B. made制造;做;C. practiced练习;D. explained解释。根据空格前的list可知,此处考查固定搭配make a list“列清单”。故选B项。
47.考查专有名词词义辨析。句意:所以当杰克说到在佛罗里达打球时,我就开始思考了。A. Florida佛罗里达州;B. Hawaii夏威夷;C. Iowa爱荷华州;D. Georgia佐治亚洲。根据第一段的“One day, my husband suddenly decided to play  41  in Florida.”可知,杰克想去佛罗里达打球。故选A项。
48.考查动词词义辨析。句意:有很多事情我想完成。A. support支持;B. learn学习;C. finish完成;D. prepare准备。根据上一段的“What really got me about it was the list I’d  46  on the very first page-Things I’m Going To Do. But until now I haven’t done a third of them!”可知,很多事情是作者想完成的。故选C项。
49.考查连词词义辨析。句意:这些都是我16岁时决定要做的事情。A. where在……的地方;B. although虽然;C. when当……时候;D. because因为。根据空格后的“I was sixteen”可知,此处是时间状语从句,所以用when引导。故选C项。
50.考查动词词义辨析。句意:但总是因为一些原因,我的计划未能实施。A. came来;B. rose升起;C. happened发生;D. failed失败;未能做到,未能做。根据空格前的“But always because of some reasons”可知,总是因为一些原因,作者的计划未能实施。故选D项。
51.考查名词词义辨析。句意:为了让我们的生活没有遗憾,我对杰克说:“现在让我们把所有的人生清单都列出来,一起去做。”A. contact联系;B. regret遗憾;C. difficulty难度;D. crowd人群。根据下文的“Now let’s draw up all our life lists and have them  52  one by one together.”可知,作者和丈夫列出他们要做的事,然后一起去完成,这样做肯定是为了不留遗憾。故选B项。
52.考查动词短语辨析。句意:为了让我们的生活没有遗憾,我对杰克说:“现在让我们把所有的人生清单都列出来,一起去做。”A. turned down拒绝;B. taken away带走;C. put out扑灭;D. carried out执行、实施。根据上文的“Now let’s draw up all our life lists”可知,把人生清单列出来后,下一步肯定是去执行、实施。故选D项。
53.考查动词词义辨析。句意:我们的佛罗里达之旅就是这样开始的。A. changed更改;B. started开始;C. arose出现;D. stopped停止。根据上文的内容可知,作者讲述了他们决定去佛罗里达州打高尔夫的原因,也就是他们的佛罗里达之行是怎样开始的。故选B项。
54.考查副词词义辨析。句意:最后,我明白了一个秘诀,那就是放慢生活的节奏。A. Simply简单地;B. Quietly悄悄地;C. Finally最后;D. Sadly悲哀地。根据上一句“After many years, our plans were all finished.”可知,作者通过完成计划的事,最后明白了一个秘诀。故选C项。
55.考查形容词词义辨析。句意:最后,我明白了一个秘诀,那就是放慢生活的节奏。A. early早期的;B. busy忙的;C. slow慢的;D. fast快速的。根据下一句“If you’re in too much of a hurry, you need to stop, or you will fly past all the things that are the most fun.(如果你太匆忙,你需要停下来,否则你会错过所有最有趣的事情。)”可知,作者认为应该放慢生活的节奏。故选C项。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On the first day of high school, some students are happy, some are nervous, and others even feel 56 (stress). Here is a look at Tom’s feelings on 57 (he) first senior high school day.
Tom wasn’t 58 outgoing boy, so he was a bit anxious at first. He wanted to make a good first 59 (impress). That morning, he had the first maths class. 60 was difficult for him to understand maths. The teacher made everyone laugh a lot by 61 (tell) a funny story. Tom was happy 62 (find) his teachers and classmates friendly and helpful. That afternoon, Tom and his classmates 63 (go) to the science lab to do 64 (experiment). However, the boy next to him kept on talking, which was so annoying that he even wanted to tell him to leave him alone. After a day, Tom had more confidence 65 himself.
【答案】
56.stressed 57.his 58.an 59.impression 60.It 61.telling 62.to find 63.went 64.experiments 65.in
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了汤姆高中第一天的经历和感受。
56.考查形容词。句意:在高中的第一天,一些学生很高兴,一些学生很紧张,还有一些学生甚至感到有压力。feel是系动词,后接形容词作表语,stressed意为“有压力的”,用来描述人的感受。故填stressed。
57.考查代词。句意:下面来看看汤姆在他高中第一天的感受。修饰名词day需用形容词性物主代词,he的形容词性物主代词是his。故填his。
58.考查冠词。句意:汤姆不是一个外向的男孩,所以一开始他有点焦虑。boy是可数名词单数,此处表示泛指“一个外向的男孩”,且outgoing是以元音音素开头的单词,所以用不定冠词an。故填an。
59.考查名词。句意:他想给人留下一个好的第一印象。make a good first impression是固定短语,意为“留下一个好的第一印象”。故填impression。
60.考查形式主语。句意:对他来说理解数学很难。“It is+形容词+for sb. to do sth.”是固定句型,其中it是形式主语,真正的主语是后面的不定式短语。故填It。
61.考查非谓语动词。句意:老师讲了一个有趣的故事,让大家都笑了。by是介词,后面接动名词的形式作宾语。故填telling。
62.考查非谓语动词。句意:汤姆很高兴发现他的老师和同学都很友好,乐于助人。be happy to do sth.是固定搭配,意为“很高兴做某事”。故填to find。
63.考查时态。句意:那天下午,汤姆和他的同学们去科学实验室做实验。空处为句子的谓语动词。根据上下文可知,这里描述的是过去发生的事情,应用一般过去时。故填went。
64.考查名词复数。句意:那天下午,汤姆和他的同学们去科学实验室做实验。experiment是可数名词“实验”,且此处表示泛指,应用复数形式。故填 experiments。
65.考查介词。句意:一天过后,汤姆对自己更有信心了。have confidence in sb.是固定短语,意为 “对某人有信心”。故填 in。
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,你的朋友Peter表示他虽然已经入学一个月,但他仍然难以适应高中生活。请给他写封回信,内容包括:
1.表示理解并给予安慰;
2.提出建议并说明理由。
注意:1.词数80左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Peter,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】
Dear Peter,
I am sorry to hear that you are in a bad mood and almost lose heart because you are unable to adapt to life in senior high school. I really understand how you feel at the moment. So I’d like to share with you some ways to cope with such awful situations.
First of all, you’d better set a study goal so that you will know what to do for that goal. Only in this way can you build up your confidence in study. While in school, it is wise for you to develop a pleasant relationship with your classmates. When you are in trouble, they will surely give you a helping hand. Besides, you may as well participate in some extra-curricular activities at school. It will offer you good chances to make friends and challenge yourself.
I hope I can be of some help to you. Good luck!
Yours,
Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以李华的身份,针对朋友Peter难以适应高中生活的现状,通过书信的形式表达理解、给予安慰,并提出具体的建议及理由。
【详解】1.词汇积累
适应:adapt to→get used to
应对:cope with →deal with
很坏的:awful→terrible
参加:participate in→take part in
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Besides, you may as well participate in some extra-curricular activities at school. It will offer you good chances to make friends and challenge yourself.
拓展句:Besides, you may as well participate in some extra-curricular activities at school, which will offer you good chances to make friends and challenge yourself.
【点睛】【高分句型1】I am sorry to hear that you are in a bad mood and almost lose heart because you are unable to adapt to life in senior high school. (使用了that引导的宾语从句以及because引导的原因状语从句)
【高分句型2】When you are in trouble, they will surely give you a helping hand. (使用了when引导的时间状语从句)
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Friendship is truly a great thing, and I have a friendship with my dear friend Lily that means a lot to me.
I met Lily in high school. We were in the same class. Because we both liked music and art, we quickly became friends. We spent a lot of time together, having fun and talking about all kinds of things. Her laughter sounded so nice to my ears, and her smile could brighten up any place. We would walk home arm in arm after school, sharing our secrets and hopes.
One day, there was a big misunderstanding between us. Someone spread a rumor (谣言) that I shared Lily’s secrets with others. Hearing this, Lily believed it right away, without giving me any chance to explain. I was very sad and I felt like my heart had been taken away. I was so sad that I didn’t even have the strength to get out of bed. I didn’t know what to do or where to go. I tried to tell her it wasn’t true, but she wouldn’t listen.
注意:
1. 续写词数应为120个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The misunderstanding between us got bigger and bigger. _________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
A few days later, I received a letter of reply from Lily.___________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
The misunderstanding between us got bigger and bigger. I felt lonely and helpless, as if I had lost my best friend forever. Days passed, and I couldn’t concentrate on my studies or enjoy anything I used to love. I even started to avoid seeing her in the hallways, afraid of the awkward silence between us. Finally, I decided to write a heartfelt letter to Lily, explaining everything and expressing my true feelings. I poured out my soul, hoping she would understand that the rumor was just a misunderstanding.
A few days later, I received a letter of reply from Lily. To my relief, she apologized for not believing in me and said she had realized the truth after thinking it over. She admitted that she should have given me a chance to explain before jumping to conclusions. We met up and hugged each other tightly, with tears of joy in our eyes. Our friendship was stronger than ever, and we promised to never let a rumor come between us again.
【导语】本文以“我”和Lily的友情为线索展开,讲述了“我”和Lily在高中成为好友,但因谣言产生误会,Lily不听“我”解释,“我”伤心至极,之后“我”写了一封信给Lily,解开两个人之间的误会的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“我们之间的误会越来越大。”可知,第一段可描写“我”因误会感到孤独无助,无法集中精力学习,最后决定给Lily写一封真诚的信,解释一切并表达“我”的真实感受。
②由第二段首句内容“几天后,我收到了Lily的回信。”可知,第二段可描写Lily在回信中向“我”道歉,并表示她已经意识到了真相,我们见面后紧紧拥抱,友谊更加坚固。
2.续写线索:“我”感到孤独无助——无法集中精力学习——决定给Lily写信解释一切——收到Lily的回信——Lily道歉并意识到真相——我们友谊更加坚固
3.词汇激活:
行为类
①解释:explain/make clear/clarify
②道歉:apologize/say sorry/make an apology
③拥抱:hug/embrace
情绪类
①孤独:lonely/alone/solitary
②无助:helpless/powerless/at a loss
【点睛】[高分句型1] I felt lonely and helpless, as if I had lost my best friend forever.(运用了as if引导的方式状语从句)
[高分句型2] Finally, I decided to write a heartfelt letter to Lily, explaining everything and expressing my true feelings.(运用了现在分词作伴随状语)
[高分句型3] To my relief, she apologized for not believing in me and said she had realized the truth after thinking it over.(运用了省略连词that的宾语从句)
试卷第1页,共3页
1 / 19
(北京)股份有限公司2025-2026学年高一上学期月考模拟卷03(新高考适用)
英语
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是 C。
1.How much does the man pay for the gum
A.20 cents. B.25 cents. C.45 cents.
2.What kind of fruit does the woman like
A.Apples. B.Oranges. C.Bananas.
3.How long does it take Jack to get to school
A.5 minutes. B.15 minutes. C.20 minutes.
4.Why does the woman want to borrow a car
A.To see a film. B.To meet her parents. C.To go to a party.
5.What does the man think of Linda’s husband
A.Clever. B.Unfriendly. C.Quiet.
第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What does the woman usually do on Saturdays
A.She goes swimming. B.She plays basketball. C.She goes shopping.
7.When does the woman usually go to the cinema with friends
A.On Friday nights. B.On Saturday nights. C.On Sunday nights.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What’s the probable relationship between the speakers
A.Classmates. B.Strangers. C.Friends.
9.How long will it take to get to the stop of the No.8 bus on foot
A.5 minutes. B.10 minutes. C.15 minutes.
10.Which bus will the woman take to the Science Museum
A.The No.8 bus. B.The No.9 bus. C.The No. 15 bus.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What does Laura look like
A.She has dark black hair. B.She is tall and slim. C.She has green eyes.
12.What is Laura going to do next September
A.Take part in a competition. B.Travel to New Zealand. C.Attend university.
13.What does the woman invite the man to do
A.Travel around Africa. B.Go to a movie tomorrow. C.Study Creative Writing with her.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.Where does the conversation take place
A.In a park. B.At a hotel. C.In the street.
15.What is the weather like today
A.Sunny. B.Rainy. C.Cloudy.
16.How will the man probably go to Wrigley Field
A.By bus. B.By taxi. C.By subway.
17.What time is it probably now
A.3:00 p.m. B.4:00 p.m. C.5:00 p.m.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What did Rosemary’s father do that day
A.He went out to look for his wife.
B.He prepared meals for his parents.
C.He took his wife to the hospital.
19.What happened to Rosemary
A.She lost her parents. B.She lost her hands. C.She lost her legs.
20.Which of the following words can be used to describe Rosemary
A.Dependent. B.Beautiful. C.Independent.
第二部分阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Four Popular Festivals in Liuzhou
If you are a party animal in Liuzhou, join us to explore some of the popular festivals in this area.
Temple Fair Day
It is believed to be the oldest and the largest temple fair day celebrated in Fengshan, Liuzhou. It is an event known to easily attract more than 30,000 people to take part in the parades(游行). It is a day for enjoying temple wishes, dancing to non-stop ethnic(民族的) songs, and tasting lots of local dishes.
Time: February Price: Free
March 3rd Festival
This is an annual event that takes place every March in Sanjiang county. The festival features a lot of ethnic minority homemade food. You can also expect to enjoy live ethnic music and dances performed by famous local dancers.
Time: March 3rd Price: 3 RMB
Liuzhou Marathon Festival
This event started more than 10 years ago. Currently, it is an attractive weekend that sees attendance go way past 12,000 people. During the festival, participants take part in exciting activities, with the major ones like funny marathon, and food sales.
Time: April Price: 12 RMB
Dragon Boat Show
Longtan park is usually the place of Dragon Boat Show — a festival for boating lovers that occurs in May. It is the largest dragon boat show in Liuzhou. A great deal of people will be there at that time. Welcome to join the show.
Time: May Price: 5 RMB
21.What is special about Temple Fair Day
A.It is for boating lovers. B.It lasts two months.
C.It’s free of charge. D.It started 10 years ago.
22.What can tourists do at March 3rd Festival
A.Buy some books. B.Taste homemade food.
C.Watch boat shows. D.Join a parade.
23.Which of the following festivals takes place in April
A.Liuzhou Marathon Festival. B.March 3rd Festival.
C.Dragon Boat Show. D.Temple Fair Day.
B
“Is this a high school or a small town ” I thought to myself scanning (浏览) my campus map. It was my first day of classes at my senior high school. I felt like an ant at that huge school.
I found my schedule and placed it next to the map. I had a biology class at 9:30 am in the BISIC building. I looked at my watch. It was 9:05 am, which gave me plenty of time, or so I thought. After walking around for 15 minutes, unable to find my way, I began to get very anxious. Just then a middle-aged woman in a bright purple dress approached (走近) me and asked me if I needed help. “Yes,” I said. “I am looking for the BISIC building.” A smile appeared on the lady’s face. “Oh, don’t worry, that is nearby!” She offered to direct me to my class, and I made it to my first class on time.
The strange faces around me brought a sense of loneliness. I didn’t know one person in that great big class. When my last class came to a close, the nervousness of the day finally disappeared.
It was finally time to go home. Along my walk, I recollected my classes and activities of the day and the new friends I had made. The comfort of arriving home was the best feeling that day. The day had so many things. All in all, I felt very thankful to have the chance to study in such a great high school.
24.What impressed the author most that morning
A.The online map. B.The friendly teacher.
C.The large campus. D.The new classmates.
25.What happened to the author before his biology class
A.He chose the wrong seat in the classroom. B.He was unable to find his watch.
C.He was late for his first class. D.He got lost in school.
26.What did the author experience at his first class
A.A feeling of loneliness. B.An interest in biology.
C.Complete boredom. D.Great comfort.
27.Which of the following can be the best title for the text
A.Learning: a time of happiness. B.Education: the key to success.
C.My first day of high school. D.My love of campus life.
C
Can you sing in different voices Chinese singer Zhou Shen can do this. The 27-year-old has become more popular after appearing on the TV show Singer. On the show, he sang a song in five different voices including the voice of a little girl, a king and a young man. He records in his unusual ways - he has performed in his bedroom twice due to the novel coronavirus outbreak - but also with his singing itself.
Zhou’s road to success was not easy. He loved singing when he was a little boy. However, his voice didn’t change like other boys during puberty (青春期). It still sounded like a girl’s voice. His classmates laughed at him and he dared not sing in public. But his love of music made him stronger. Producer Gao Xiaosong said Zhou has “come out of the cocoon (茧) and become a butterfly”. It has taken Zhou a long time to do so.
While studying in Ukraine, he learned Ukrainian, Russian, Italian and Polish. He can sing Let It Go in nine different languages. He started to sing on TV talent shows and gradually came to accept himself.
At 17, he first sang online without showing his face. Some people fell in love with it. On one of his birthdays, he agreed to show his face. However, when they found out that he was a man, some of them made fun of him. Zhou felt bad about this, but later he got the chance to sing the theme song to the movie Big Fish and Begonia which turned out to be a big success.
“I accept my voice,” Zhou said. “It is good as long as it is natural and honest.” Zhou Shen doesn’t just sing well. He is also humorous. He has a nice personality (性格) and is friendly to his fans. Some people call him “treasure boy”.
28.What did Zhou Shen do on the TV show Singer
A.He won first place in the program. B.He made a record in his bedroom.
C.He sang a song in different sounds. D.He performed a show in five languages.
29.Why did Zhou Shen’s voice sound like a girl’s
A.An accident changed his voice. B.He wanted to be different from others.
C.His voice didn’t change during puberty. D.He practiced singing like his favorite singer.
30.People call Zhou Shen “treasure boy” because of his ________.
A.rich life B.popular songs C.love for music D.personalities and talent
31.What is the purpose of the text
A.To present Zhou Shen’s songs. B.To show Zhou Shen’s road to success.
C.To explain Zhou Shen’s special voice. D.To introduce Zhou Shen’s new movie.
D
Fifteen years ago, I loved going to the gym, but family life and work commitments meant I was finding it hard to get there. With the help of my dad and uncle, I built my own gym in the garden. It’s basically a beautiful room with insulation (隔热) and electric (供电) and a small heater for the winter. We built a corner desk too, which was intended for my doing the paperwork for my small business. However, the desk served its real purpose when I started my writing journey two years ago.
I’ve always had stories going through my mind. I could be out jogging and I’d lose myself in thoughts in my head like movie scenes. Once seen, they stay in there. I have trouble keeping other kinds of information, but when it comes to story ideas, they can be memorized by me. I have many fresh ideas in my head waiting to be written. When I was younger, I wasn’t brave enough to write. I didn’t do well in school and I’ve spent most of my life in physical work, so the idea of becoming a writer felt laughable.
I now know there isn’t a writer type; writers come in all forms. I still use the gym for its real purpose, but some of the equipment has been replaced by books and a small bed for the time when I want to relax and read. I like to have my desk looking colorful — some might say messy. My love for sport is clear to see, with photos around of my favorite boxers and the football team I follow. On the other hand, having my own writing room is important. Without it, I wouldn’t be where I am now on my writing journey. It’s far from charming, but it is mine. It’s my happy place.
32.Who helped the author build the gym
A.His coach and cousin. B.His father and uncle.
C.His friend and neighbour. D.His workmate and brother.
33.What can we learn about the author from paragraph 2
A.He got on well with his study at school.
B.He wrote a number of stories as a child.
C.He has a lot in his head waiting to be written.
D.He is good at remembering all sorts of information.
34.What sports team is the author a fan of
A.A baseball team. B.A volleyball team.
C.A basketball team. D.A football team.
35.What is the author’s gym mainly used for now
A.Writing and fitness. B.Teaching and office work.
C.Storing clothes and sleeping. D.Relaxation and entertainment.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
For many high school students, it seems that there is never enough time. There are several steps you can take to organize your time better.
Make a to-do list every day. It makes it easy to plan any activities or meetings you may have in addition to homework. Be sure to set priorities (优先事项). 36 .
Use spare time wisely. Instead of wasting your spare time, read a book or do homework. 37 . If a friend asks you to do something and you have homework to do, think about which is more important and see your friend later.
Decide on the time that is good for you to do certain things. If you are more of a morning person, try getting up an hour earlier and do schoolwork before school. Review your notes every day. 38 . If you spend a few minutes at the end of every day going over what you learned, it will mean less time spent on studying when it is time for the exam.
39 . Studies have shown that getting enough rest helps your memory. When you are tired, everything seems more difficult. It is best to stay on a regular sleeping cycle as much as possible.
Tell your friends and family about your work timetable. Explain that you will be working at certain times and ask them not to disturb you. 40 you can call your friends later.
A.Set goals for yourself.
B.Get a good night’s sleep
C.Do the most important tasks first
D.And also, do not be afraid to say no
E.You should finish your task on time
F.Don't take phone calls during the time you set aside for work.
G.Don't wait until just before a test to try and remember everything
第三部分语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
I live with my husband Jack in Iowa, which is far away from Florida. One day, my husband suddenly decided to play 41 in Florida.
“Why Florida ” I wanted to know. “We are so busy every day with our work. Why not someplace 42 ”
“Because,” he said, “Florida is famous for golf. It’s just something I 43 to do.”
44 , I did understand. Just a week or so before, I 45 a diary of mine from my teenage years. What really got me about it was the list I’d 46 on the very first page-Things I’m Going To Do. But until now I haven’t done a third of them!
So when Jack talked about playing in 47 , it got me thinking. There were a lot of things I wanted to 48 . They were all the same things as I’d decided to do 49 I was sixteen. But always because of some reasons, my plans 50 to be carried out.
In order to make our life without 51 , I told Jack, “Now let’s draw up all our life lists and have them 52 one by one together.” That was how our journey to Florida 53 .
After many years, our plans were all finished. 54 I’ve learned that the secret is to take life 55 . If you’re in too much of a hurry, you need to stop, or you will fly past all the things that are the most fun.
41.A.football B.volleyball C.basketball D.golf
42.A.closer B.farther C.larger D.warmer
43.A.dream B.graduate C.refuse D.afford
44.A.At once B.In fact C.For example D.In case
45.A.lent B.bought C.missed D.found
46.A.recovered B.made C.practiced D.explained
47.A.Florida B.Hawaii C.Iowa D.Georgia
48.A.support B.learn C.finish D.prepare
49.A.where B.although C.when D.because
50.A.came B.rose C.happened D.failed
51.A.contact B.regret C.difficulty D.crowd
52.A.turned down B.taken away C.put out D.carried out
53.A.changed B.started C.arose D.stopped
54.A.Simply B.Quietly C.Finally D.Sadly
55.A.early B.busy C.slow D.fast
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On the first day of high school, some students are happy, some are nervous, and others even feel 56 (stress). Here is a look at Tom’s feelings on 57 (he) first senior high school day.
Tom wasn’t 58 outgoing boy, so he was a bit anxious at first. He wanted to make a good first 59 (impress). That morning, he had the first maths class. 60 was difficult for him to understand maths. The teacher made everyone laugh a lot by 61 (tell) a funny story. Tom was happy 62 (find) his teachers and classmates friendly and helpful. That afternoon, Tom and his classmates 63 (go) to the science lab to do 64 (experiment). However, the boy next to him kept on talking, which was so annoying that he even wanted to tell him to leave him alone. After a day, Tom had more confidence 65 himself.
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,你的朋友Peter表示他虽然已经入学一个月,但他仍然难以适应高中生活。请给他写封回信,内容包括:
1.表示理解并给予安慰;
2.提出建议并说明理由。
注意:1.词数80左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Peter,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Friendship is truly a great thing, and I have a friendship with my dear friend Lily that means a lot to me.
I met Lily in high school. We were in the same class. Because we both liked music and art, we quickly became friends. We spent a lot of time together, having fun and talking about all kinds of things. Her laughter sounded so nice to my ears, and her smile could brighten up any place. We would walk home arm in arm after school, sharing our secrets and hopes.
One day, there was a big misunderstanding between us. Someone spread a rumor (谣言) that I shared Lily’s secrets with others. Hearing this, Lily believed it right away, without giving me any chance to explain. I was very sad and I felt like my heart had been taken away. I was so sad that I didn’t even have the strength to get out of bed. I didn’t know what to do or where to go. I tried to tell her it wasn’t true, but she wouldn’t listen.
注意:
1. 续写词数应为120个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The misunderstanding between us got bigger and bigger. _________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
A few days later, I received a letter of reply from Lily.___________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
1 / 19
(北京)股份有限公司
同课章节目录