北京北大附中学校2025-2026学年高一上学期10月月考英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、其他
根据所给音标写出对应的英文单词。
1./ k’sp ri ns/
2./’ kt v/
3./r ’sp ns bl/
4./ m’pre n/
5./’t l nd /
二、完形填空
Sam was a motherless boy who lived with his father Curtis. To Sam, his father was his hero and the only soul with whom he felt 6 and connected in the world. Though uneducated and poor, Curtis recognized and cultivated his son’s 7 in words like it was the most important thing in the world. He would take Sam to the public library every day.
When fate suddenly took Curtis away from Sam, the kid became homeless and withdrawn from everyone and everything. He even couldn’t read a single page without 8 at every sentence. So he turned to writing instead. And within two months, the boy used up six notebooks to write his thoughts in notes and poetry.
One day, Mr. Murray, a father of two boys, 9 Sam sitting outside a cafe, gripping his stomach in hunger, tears streaming down his face. He took Sam home, 10 him, and tucked him up in bed. Then he looked through Sam’s bag, hoping to find some number he could call. Instead, he found Sam’s diary. He read through page after page of what the l1-year- old had been going through, trying to cry in 11 .
When Sam woke up, he found his books 12 arranged on a shelf, his clothes put away in a laundry bag, and the picture of his father put in a beautiful frame and placed on the study table.
“This is your home. You can have all the books you want. I will drive you to and from school every day with my boys. Nothing will stop you from pursuing your dreams,” Mr. Murray said, accepting Sam’s 13 hug.
From that day on, Sam’s life was never the same. Reading and writing never got apart from him. He became outgoing and 14 a confident personality. With the love and support of Mr. Murray, he followed his heart and studied 15 in university. By the time Sam was 30, he was the owner of a successful publishing house.
6.A.safe B.stressed C.excited D.anxious
7.A.inspiration B.interest C.habit D.imagination
8.A.showing off B.giving up C.calming down D.breaking down
9.A.kept B.felt C.spotted D.prevented
10.A.fed B.taught C.dragged D.pleased
11.A.horror B.silence C.relief D.desperation
12.A.neatly B.hurriedly C.wisely D.naturally
13.A.polite B.tearful C.welcoming D.comforting
14.A.replaced B.described C.developed D.strengthened
15.A.science B.gymnastics C.education D.literature
三、语法填空
阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给出提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
A man decided to make a video to spread joy in the city. So he transported a giant bed around town and encouraged his fellow citizens 16 (jump) on it, then watched with satisfaction as large numbers of people did so. Soon, some more competitive people started to see which one of their friends could jump the highest. At first, he was 17 (worry) about getting a negative response. However, after trying it, most people said it was great fun and that they 18 (do) it again!
阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给出提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
You would probably recognize Albert Einstein from his photos. Yes, he was the guy with the crazy hair! But he also had some great ideas. He was more than just a scientist. He was a genius 19 changed our lives. He made some of the greatest scientific 20 (discovery). Einstein’s work was and still is valuable to the world. This is one of the reasons why he eventually 21 (win) the Nobel Prize in Physics. And he 22 (name) “Person of the Century” by TIME Magazine in 1999.
阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给出提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
AI can make everyday life convenient and 23 (enjoy), improving our health and standard of living. Nowadays AI- enabled fitness apps 24 (become) more popular, increasing the number of AI choices for workouts at home. You can not only set a daily steps goal with encouragement reminders on your smart watch, but you can ride through the countryside 25 a smart bike from your garage or have a personal trainer on your living room TV.
四、阅读理解
Sport is a billion-dollar industry with people all across the globe being crazy for different sports, so it is an excellent idea for businesses to invest in a sports app. If you have trouble in finding what kind of sports app to create for your startup, do not worry, we have a few ideas for you.
Fantasy Sports Apps
The fantasy apps users can form virtual teams of real players, and these teams compete based on the performance of real players in actual games. The fantasy app workflow is quite simple: choose the match, and after login, users can select a match of their liking. The fantasy apps allow sports lovers to virtually participate in the game to create their teams, giving them the feel of contributing to the actual game they like. This is why Fantasy Sports apps are greatly popular among their fans.
Live Streaming Apps
Despite the fact that live streaming is often a part of Sports News apps, there are also sports apps only based on live streaming. Live Streaming apps allow the users to watch anything regarding their favorite teams, leagues, sports, whether it is actual games or vlogs anytime, anywhere, without delay. These apps have so many followers that they are potential hot-selling apps. These apps often add a live chat feature to make them more engaging for the users, which allows the viewers to communicate with each other and the athletes.
Sports Event Booking Apps
The event booking apps have features like a schedule, information about organizers, information regarding teams, ticket booking, and pre-ordering. They are greatly helpful in organizing sports events as they allow users to buy online tickets, order food & drinks, and participate in group activities. Highly useful for the event organizers, these event booking apps offer detailed information about events and the users can share their experience with others on social media.
Do you want to create your own sports mobile app Hire a mobile app development company that specializes in creating mobile apps and can turn your creative money-making app ideas into reality.
26.The Fantasy Sports apps are popular because the users can .
A.compete against their favorite teams
B.participate in actual games
C.improve the performance of real teams
D.feel more involved in the games
27.What makes Live Streaming apps more engaging
A.They can become hot-selling products.
B.Their users can watch games on the spot.
C.Their users can share experience on social media.
D.They feature real-time communication for viewers.
28.Which section of a website is the passage most likely to be taken from
A.Culture. B.Business. C.Entertainment. D.Health care.
When I was a young girl in 8th grade, my classmates told me how they met new friends and even chatted with celebrities on the Internet. I was intrigued and wanted to experience these exciting things. I opened an online account; this was the beginning of my journey through the virtual world. As time went by, I became accustomed to checking social media more frequently. I buried myself in social media, chatting with friends and sharing my life with them. Social media was a source of happiness and more so, it brought a sense of satisfaction, pain, and frustration.
My newfound interest started interfering (干扰) with my schoolwork. Instead of checking my school notes in time as usual, I checked social media more often to see what was happening with my friends’ lives. But I later discovered that by becoming more aware of other people’s lives, I became less in tune with myself. I was more focused on the illusions social media presented than the realities of my life. Thus, I started to sense depression, jealousy and hatred as a result of comparing my life with others. And I became much like what the people in the virtual world expected of me.
Luckily, my phone went missing and my mother refused to get me a new one. I felt sad and lonely. However, her refusal led to something more meaningful to my life. Within a month, I became less concerned about other people’s lives and more concerned about my courses. And I had more time to study and sleep.
Lack of social media also made me realize that social media had been interfering with my study habits and my private life. For example, I had no privacy. Anyone who had access to my social media profiles could easily find out where I lived. Moreover, I sometimes spent 15 hours browsing through social media without doing anything productive.
After examining my use of social media, I decided not to entirely quit social media, but to change the way I use them. I unfollowed sites that didn’t contribute to positive or educative aspects of my life. I only use social media to spread positive messages and connect with others. Social media is not inherently bad, but it becomes terrible when we are addicted to it.
29.After creating an online account, the author .
A.became less in harmony with herself
B.showed no concern for her school work
C.lived a more exciting and satisfying life
D.cared more about others and felt happier
30.Lack of social media made the author .
A.develop new hobbies
B.focus more on her studies
C.forget how to access her account
D.unfollow sites connected with her life
31.The author might agree that social media .
A.ruins people’s life and should be quit
B.broadens people’s views of the world
C.challenges people’s self-control ability
D.plays a primary role in people’s life
32.What is the passage mainly about
A.A struggle in the days without phones.
B.Ways to get rid of social media addiction.
C.A personal experience with the virtual world.
D.Drawbacks of social media outweigh benefits.
Do the endless stream of messages and the thought of replying to unopened texts give you anxiety Can the group chat feel so overwhelming that you want to throw your phone out of the window Texting anxiety is a real thing, and more common than you’d think.
In the last 25 years, texting has changed the way we communicate greatly. And many would argue, not for the better. The average person in 2022 checks their phone 262 times a day, up from a daily average of 80 in 2016. Overwhelmed, many end up consciously or unconsciously opting out, stopping responding to loved ones and friends. Unfortunately, not everyone will be understanding.
Leah Aguirre, a psychotherapist explains that text conversations are usually a source of anxiety as they come with a lot of uncertainty. “We can’t predict how someone will respond, if they will respond, or how quickly they will respond. We can’t control other people’s actions or behavior or how they think and interpret (解读) things, and for people that are already prone to anxiety this can be hard to cope with.”
Aguirre says this is reflected in a physical reaction, tightness in the chest, tensions, or increased heart rate. You also may feel a little more on edge or short with others, compulsively check your phone or have obsessive and intrusive thoughts about the text conversation. Simply hearing a notification (通知), if our phone is out of reach, causes the brain chemicals associated with stress to spike.
As well as the personal effects, text anxiety can put a strain on your relationships with friends and loved ones. A 2018 study found that romantic partnerships and friendships are far more successful when you and the other person have a similar texting style. If both parties are quick responders, the relationship is less likely to hit the rocks. Similarly, if all parties are happy to go hours, days, even weeks between responses, then everyone is happy.
Establishing a texting schedule with people you interact with frequently is one way of reducing some of the stress if you have different texting styles. Aguirre suggests limiting the amount of time you are on your phone also helps with the anxiety. “By cancelling or reducing how much contact you have with the source of anxiety, you’ll feel some relief,” she says.
“You can give yourself a pep talk, tell yourself that you are okay and that you have no control over another person’s response or behavior. Remind yourself that this is just a phone or a text message and that, big picture, you are okay and will be okay.”
33.The purpose of Paragraph 2 is to .
A.demonstrate the level of texting anxiety
B.stress the importance of communication
C.analyze the cause of troubled relationships
D.introduce the increasing use of cell phones
34.What does the underlined phrase “on edge” in Paragraph 4 probably mean
A.Frightened. B.Interested. C.Excited. D.Nervous.
35.What can we infer from the passage
A.Putting phones on “silence” mode increases anxiety.
B.We should ask our partners to change their texting styles.
C.Creating a texting plan with others helps reduce text anxiety.
D.Texting anxiety is often caused by the time taken to answer the texts.
36.What would be the best title for the passage
A.A texting schedule: The final way out
B.Texting anxiety: Problems and solutions
C.Text conversations: Strengths and weaknesses
D.A new perspective: How much texting is too much
“You’ll get square eyes!” my mother used to say as I sat for hour after hour glued to the TV. I ignored her, of course. Past-forward a few decades and now I’m the parent. My 5-year-old lives in a world where screens aren’t fixed pieces of furniture. You can’t even avoid them by going outside. Screens are not only in our pockets; they’re everywhere.
The concerns have grown with the screens. In the past decade, we have heard that they will damage our mental health. Many of us feel more distracted by them, feeling guiltier and more tired as a result.
The apps and websites we can access on our phones have also sparked widespread concern. Big tech companies are also good at making use of our need for social recognition, hooking us on likes, retweets and follower counts. Social media has created a culture of mass narcissism (自恋), which has led many to worry about the emotional stresses on teenagers. A quick online search brings up dozens of papers linking screen use or social media with harmful effects on mental health, including depression and suicide.
Such statements are alarming. They are also widely believed, thanks to popular books like iGen by Jean Twenge, which claims that digital technology has ruined a generation. Yet, Amy Orben at the University of Oxford, who studies the impact of digital technology and social media in particular on mental health, holds different views. She claims that the underlying data can be used to tell different stories. She also spotted shortcomings in several large studies that claimed to show correlations (相关性) between the use of devices with screens and depression in users.
Twenge stands by her own finding, pointing in turn to what she considers flaws in Orben’s research methods. For David Max, at Royal College of Child Health in London, the effect of screen time and social media use on mental health remains speculative. “We cannot regard social media overall as good or bad,” says Davie. “We don’t know whether in individual cases social media is not responsible,” he says.
The explosion of mobile phone use has revolutionized our lives. I can download movies, write articles, communicate with my family and broadcast to the world all at the push of a button. Rather than impose constraints (限制), we should take a look at our use of screens and ask how they fit with the activities and lifestyle.
Every new technology with widespread impact has given rise to new fears. So the best bet may simply be to ask yourself what level of screen use makes you and those around you happy and try to stick to it. If you find yourself over addictive, don’t panic—and certainly don’t feel guilty. Nobody knows anything worth getting scared about.
37.According to the passage, people give likes, retweet or count followers to __________.
A.share one’s lifestyles B.show respect for others
C.seek social recognition D.relieve emotional stresses
38.The underlined word “speculative” probably means “__________”.
A.doubtful B.specific
C.important D.abstract
39.What can be learned from the passage
A.Teenagers are more affected by screen use both physically and mentally.
B.Orben claims it is far too early to blame screen use for ruining a generation.
C.Big tech companies help to produce many research papers on mental health.
D.Twenge mainly introduces the overall benefits of digital technology in her books.
40.The passage is written to __________.
A.encourage readers to reduce the time of screen use
B.share different opinions on the effects of screen use
C.explain why screen use may have negative effects on people
D.relieve people’s concerns and worries about the use of screens
五、书信写作
41.假设你是红星中学高三学生李华。近期你校将在海淀公园举行“阳光长跑”活动,请你给国际部好友Jim写封电子邮件,邀请他参加。内容包括:
1. 活动信息;
2. 注意事项。
注意:1.词数100左右;
2.开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Jim,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《北京北大附中学校2025-2026学年高一上学期10月月考英语试题》参考答案
题号 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
答案 A B D C A B A B C D
题号 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
答案 D D B A B C C A D C
题号 36 37 38 39 40
答案 B C A B D
1.experience 2.active 3.responsible 4.impression 5.challenge
【解析】1./ k’sp ri ns/对应的单词为experience“经验,经历”。故填experience。
2./’ kt v/ 对应的单词为active“活跃的,积极的”。故填active。
3./r ’sp ns bl/ 对应的单词为responsible“负责任的”。故填responsible。
4./ m’pre n/ 对应的单词为impression“印象”。故填impression。
5./’t l nd / 对应的单词为challenge“挑战”。故填challenge。
6.A 7.B 8.D 9.C 10.A 11.B 12.A 13.B 14.C 15.D
【导语】本文是一篇记叙文,讲述的是失去双亲的男孩山姆在好心人默里的帮助和呵护下成为更好的自己,也取得了事业上的成功。
6.考查形容词词义辨析。句意:对山姆来说,父亲就是他的英雄,也是这个世界上唯一让他感到安全、有羁绊的人。A. safe安全的;B. stressed焦虑不安的;C. excited兴奋的;D. anxious焦急的。由上文“his father was his hero”提到山姆的父亲是山姆的英雄可知,父亲能够让山姆感到安全。故选A项。
7.考查名词词义辨析。句意:尽管柯蒂斯没有文化,也很穷,但他懂得去培养他儿子对文字的兴趣,仿佛文字就是世界上最重要的事物。A. inspiration灵感;B. interest兴趣;C. habit习惯;D. imagination想象力。one’s interest in sth.意为“对……的兴趣”;a habit of sth.意为“……的习惯”。由设空处后面的介词“in”以及语意可知,此处是指柯蒂斯培养儿子对文字的兴趣。故选B项。
8.考查动词短语辨析。句意:甚至他要是不把每个句子都作拆分,就会连一页都看不懂。A.showing off炫耀;B. giving up放弃;C. calming down冷静下来;D. breaking down分解,拆分。由上文“When fate suddenly took Curtis away from Sam, the kid became homeless and withdrawn from everyone and everything.”提到由于山姆的父亲去世了,山姆变得无家可归,脱离外界可知,当时山姆很难看得进书,需要把每个句子作拆分才读得懂。故选D项。
9.考查动词词义辨析。句意:一天,两个孩子的父亲默里先生发现山姆坐在咖啡屋外面,饿着肚子,泪流满面。A. kept保持;B. felt感受;C. spotted发现;D. prevented防止。结合语意与下文“He took Sam home”(他带山姆回家)可知,此处是指默里一家发现了山姆饿着肚子坐在咖啡屋外。故选C项。
10.考查动词词义辨析。句意:他带山姆回家,给他食物,哄他睡觉。A. fed喂食;B. taught教授;C. dragged拖,拉;D. pleased使高兴。由上文“gripping his stomach in hunger”提到无家可归的山姆肚子很饿可知,默里带山姆回家后会给他食物。故选A项。
11.考查名词词义辨析。句意:他一页一页地读着这个11岁孩子的遭遇,尽量不哭出声来。A. horror恐惧;B. silence沉默;C. relief宽慰;D. desperation绝望。结合语意,默里读着山姆写的日记,为山姆的遭遇所动容,且由设空处前的“trying to”可以推知,默里哭的时候想要尽量不哭出声来。故选B项。
12.考查副词词义辨析。句意:山姆醒来后,发现自己的书整洁地放在书架上,自己的衣服放在洗衣袋里,他父亲的照片也装进了一个漂亮的相框里,放在书桌上。A. neatly整洁地;B. hurriedly匆忙地;C. wisely明智地;D. naturally自然地。结合语意,由下文“ his clothes put away in a laundry bag, and the picture of his father put in a beautiful frame and placed on the study table”提到山姆的衣服放进洗衣袋里,父亲的照片也装好放在书桌上可知,他的东西被默里处理得很好,所以他的书也应该会被整洁地放在书架上。故选A项。
13.考查形容词词义辨析。句意:“这是你的家。你想要什么书就有什么书。我会每天开车载你和我的孩子们一起去上下学。任何东西都阻挡不了你去追求你的梦想。”默里说。山姆含泪给了他一个拥抱。A. polite礼貌的;B. tearful含泪的;C. welcoming(对来访或到达的人)欢迎的,热情友好的;D. comforting令人欣慰的。结合语意,默里对山姆说的话让山姆很感动,所以山姆含泪相拥,作为回应。故选B项。
14.考查动词词义辨析。句意:他变得外向,个性自信。A. replaced替代;B. described描述;C. developed发展,养成;D. strengthened增强。结合语意,由“He became outgoing”可知山姆后来变得外向起来,由此推知,他也培养了自信的个性。故选C项。
15.考查名词词义辨析。句意:他遵从内心,在大学修读文学。A. science科学;B. gymnastics体育;C. education教育;D. literature文学。由上文“So he turned to writing instead. And within two months, the boy used up six notebooks to write his thoughts in notes and poetry.”提到山姆写作,把自己的想法写成笔记或是诗歌,由此推知,他遵从内心,修读的应该是文学。故选D项。
16.to jump 17.worried 18.would do
【导语】这是一篇记叙文,叙述了一名男子决定制作一段视频,在这座城市传播欢乐的故事。
16.考查固定句式。句意:于是,他把一张巨大的床搬到镇上各处,鼓励他的同胞跳上去,然后满意地看着大量的人这样做。“encourage sb to do sth”为固定句式,意为“鼓励某人做某事”。故填to jump。
17.考查形容词短语。句意:起初,他担心得到一个负面的回应。“be worried about”为形容词短语,意为“担心某事”,其中worried为形容词。故填worried。
18.考查动词时态。句意:然而,在尝试之后,大多数人都说这很有趣,他们表示会再次尝试!文中最后一句话“However, after trying it, most people said it was great fun and that they 3 (do) it again!”,其中主语是most people,谓语动词是said,谓语动词后是由and连接的两个宾语从句,and之前的宾语从句时态是过去时态,and之后的宾语从句也应该用过去相对应时态。结合句意,大多人说会再次尝试这件事,表明这件事还没做,所以应该用过去将来时态。故填would do。
19.who/that 20.discoveries 21.won 22.was named
【导语】这是一篇说明文。文章简要介绍了爱因斯坦。
19.考查定语从句关系词。句意:他是个改变我们生活的天才。分析句子可知,空处引导限制性定语从句,先行词genius指人,关系词在从句作主语,所以用关系代词who或者that引导该从句。故填who/that。
20.考查名词复数。句意:他做出了一些最伟大的科学发现。根据空前的some of和形容词scientific可知,空处填名词复数。故填discoveries。
21.考查时态。句意:这也是他最终获得诺贝尔物理学奖的原因之一。分析句子可知,why引导的限制性定语从句中缺谓语,结合句意和常识,爱因斯坦赢得诺贝尔物理奖是过去发生的事,所以从句谓语用一般过去时。故填won。
22.考查时态和语态。句意:1999年,他被《时代》杂志评为“世纪人物”。分析句子可知,本句缺谓语,且主语he,第三人称单数,与谓语动词name“命名”之间是被动关系,再结合时间状语in 1999可知,谓语用一般过去时的被动语态。故填was named。
23.enjoyable 24.have become 25.on
【导语】本文是一篇说明文,介绍人工智能能够给人们日常生活带来哪些便利与乐趣。
23.考查形容词。句意:人工智能可以让日常生活变得便利与愉快,让我们更加健康,生活标准也能得到提高。make sb./sth. adj.意为“使某人或某事怎么样”,其中sb.或sth.作宾语,形容词作宾语补足语。此处应填形容词enjoyable,充当宾语补足语。故填enjoyable。
24.考查动词时态和主谓一致。句意:如今,人工智能健身软件越来越受人欢迎,提供了更多在家锻炼的选择。结合时间状语Nowadays,此处谓语应用现在完成时,又因为主语apps是复数形式,所以谓语也应用复数形式,保持主谓一致。故填have become。
25.考查介词。句意:你不仅可以在智能手表上设定每日步数目标,设置鼓励提醒,还可以骑智能自行车从车库一直穿过乡村,或者在客厅电视上配备私人教练。“ride on a bike”是固定搭配,意为“骑自行车”。故填on。
26.D 27.D 28.B
【导语】本文是一篇应用文。文章给想要创立公司的人推荐了几个可以开发的体育应用程序。
26.细节理解题。根据Fantasy Sports Apps部分“The fantasy apps allow sports lovers to virtually participate in the game to create their teams, giving them the feel of contributing to the actual game they like. This is why Fantasy Sports apps are greatly popular among their fans.”(虚拟比赛应用程序允许体育爱好者虚拟地参与游戏,创建自己的团队,让他们感觉到为自己喜欢的实际游戏做出贡献。这就是为什么虚拟体育应用程序在他们的粉丝中非常受欢迎。)可知,虚拟比赛应用程序很受欢迎是因为用户感觉更多地参与到了游戏中。故选D项。
27.细节理解题。根据Live Streaming Apps部分“These apps often add a live chat feature to make them more engaging for the users, which allows the viewers to communicate with each other and the athletes.”(这些应用程序通常会添加实时聊天功能,让用户更感兴趣,这使得观众可以相互交流,也可以与运动员交流。)可知,为观众提供实时交流功能使直播应用程序更具吸引力。故选D项。
28.推理判断题。根据第一段“Sport is a billion-dollar industry with people all across the globe being crazy for different sports, so it is an excellent idea for businesses to invest in a sports app. If you have trouble in finding what kind of sports app to create for your startup, do not worry, we have a few ideas for you.”(体育是一个价值数十亿美元的产业,全球各地的人们都为不同的运动而疯狂,所以对企业来说,投资体育应用程序是一个很好的主意。如果你在为你的初创公司开发什么样的体育应用程序方面遇到困难,不要担心,我们有一些想法可以给你。)和最后一段“Do you want to create your own sports mobile app Hire a mobile app development company that specializes in creating mobile apps and can turn your creative money-making app ideas into reality.”(是否要创建自己的体育移动应用程序?聘请一家专门开发移动应用的移动应用开发公司,该公司可以将您的创意赚钱应用想法转化为现实。)可推知,本文是在给想要投资创立公司的人提供想法和思路,所以最可能来自网站的商业板块。故选B项。
29.A 30.B 31.C 32.C
【导语】本文是一篇夹叙夹议文。讲述了一位八年级的女孩从沉迷于社交媒体失去自我到解脱回归正轨到理解社交媒体的真正意义并正确使用的过程。
29.细节理解题。根据第二段第二句“But I later discovered that by becoming more aware of other people’s lives, I became less in tune with myself. (但后来我发现,通过更多地关注别人的生活,我变得越来越不适应自己。)”可知,在创建了一个在线账号后,作者对自己越来越不能认同。故选A。
30.细节理解题。根据第三段第三句“Within a month, I became less concerned about other people’s lives and more concerned about my courses. (不到一个月,我就不再关心别人的生活,而是更关心我的课程。)”可知,没有社交媒体使作者更专注于她的学习。故选B。
31.推理判断题。根据最后一段最后一句“Social media is not inherently bad, but it becomes terrible when we are addicted to it. (社交媒体本身并不坏,但当我们沉迷于它时,它就变得可怕了。)”可知,社交媒体容易让人沉迷,考验人的自制力。故选C。
32.主旨大意题。根据第一段第三句“I opened an online account; this was the beginning of my journey through the virtual world. (我开了一个网上账户;这是我虚拟世界之旅的开始。)”以及第三段首句“Luckily, my phone went missing and my mother refused to get me a new one. (幸运的是,我的手机不见了,我妈妈拒绝给我买一个新的。)”以及末段末句“Social media is not inherently bad, but it becomes terrible when we are addicted to it. (社交媒体本身并不坏,但当我们沉迷于它时,它就变得可怕了。)”可知,本文讲述了作者从沉迷于社交媒体到解脱到理解社交媒体的真正意义的过程。故选C。
33.A 34.D 35.C 36.B
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了手机带来的信息焦虑的危害及如何缓解这种焦虑。
33.推理判断题。根据第一段中的“Texting anxiety is a real thing, and more common than you’d think. (手机信息焦虑确实存在,并且比你想象的普遍)”可知,信息焦虑是一件普遍的事情。根据第二段中的“The average person in 2022 checks their phone 262 times a day, up from a daily average of 80 in 2016. Overwhelmed, many end up consciously or unconsciously opting out, stopping responding to loved ones and friends. (2022年,人均每天查看手机262次,而2016年的频率只有80次。很多人应接不暇,最终有意或无意地选择不回复亲友)”可知,人们对手机的依赖程度越来越高,导致更大程度的焦虑,并选择开始无视手机信息。由此推知,第二段的目的是为了更具体的说明手机信息焦虑的程度。故选A项。
34.词句猜测题。根据划线词组上文“Aguirre says this is reflected in a physical reaction, tightness in the chest, tensions, or increased heart rate.(Aguirre表示,这种焦虑会体现在身体的反应中,胸部紧绷,紧张或是心率加快)”说明这种焦虑会导致紧张的情绪。由此推知,划线词组on edge是“紧张的”意思。故选D项。
35.细节理解题。根据倒数第二段中的“Establishing a texting schedule with people you interact with frequently is one way of reducing some of the stress if you have different texting styles.(如果你和经常联系的人有着不同的发消息习惯,可以与他们建立一个消息时间表,这是减轻压力的途径之一)”可知,制定一个消息时间表有助于减轻压力。故选C项。
36.主旨大意题。根据第四段第一句“Aguirre says this is reflected in a physical reaction, tightness in the chest, tensions, or increased heart rate. (Aguirre表示,这种焦虑会体现在身体的反应中,胸部紧绷,紧张或是心率加快)”及第五段第一句“As well as the personal effects, text anxiety can put a strain on your relationships with friends and loved ones. (信息焦虑不仅会对个人产生影响,也会给你与亲友的关系带来负面影响)”可知,信息焦虑有很多弊端;最后两段中的“Establishing a texting schedule (建立消息时间表)”,“limiting the amount of time(限制时间)”和“You can give yourself a pep talk(给自己打气)”等则给出了具体的解决方法。由此可知,本篇主要说明的是信息焦虑带来的问题及解决办法。Texting anxiety: Problems and solutions(信息焦虑:问题和解决方案)适合作本文最佳标题。故选B项。
37.C 38.A 39.B 40.D
【分析】本文是一篇说明文,介绍了牛津大学的艾米 奥本通过研究发现屏幕时间和使用社交媒体对心理健康的影响仍然是不确定的,她认为现在就指责数字技术毁了一代人还为时过早,人们不必为此过分担忧。
37.细节理解题。根据第三段中的“Big tech companies are also good at making use of our need for social recognition, hooking us on likes, retweets and follower counts.”可知,大型科技公司也善于利用我们对社会认同的需求,吸引我们点赞、转发和关注,由此可知,我们点赞、转发和关注是为了寻求社会认同,故C项正确。
38.词义猜测题。根据画线词后的““We cannot regard social media overall as good or bad,” says Davie. “We don’t know whether in individual cases social media is not responsible,” he says.”可知,戴维斯说:“我们不能把社交媒体的整体状况看作是好是坏,他还说:“我们不知道在个别情况下,社交媒体是否负有责任”,这说明屏幕时间和使用社交媒体对心理健康的影响仍然是不确定的,由此可知画线词词义为“不确定的”,故A项正确。
39.推理判断题。根据第四段中的“They are also widely believed, thanks to popular books like iGen by Jean Twenge, which claims that digital technology has ruined a generation. Yet, Amy Orben at the University of Oxford, who studies the impact of digital technology and social media in particular on mental health, holds different views.”可知,Jean Twenge声称数字技术已经毁掉了一代人,然而,牛津大学的艾米 奥本持有不同的观点,她研究数字技术和社交媒体尤其是对心理健康的影响,由此可知,奥本认为现在就指责屏幕的使用(数字技术)毁了一代人还为时过早,故B项正确。
40.推理判断题。根据最后一段Every new technology with widespread impact has given rise to new fears. So the best bet may simply be to ask yourself what level of screen use makes you and those around you happy and try to stick to it. If you find yourself over addictive, don’t panic—and certainly don’t feel guilty. Nobody knows anything worth getting scared about.可知,每一项影响广泛的新技术都会引起新的担忧,所以,最好的办法是问问你自己,什么程度的屏幕使用让你和你周围的人高兴,并努力坚持下去。如果你发现自己上瘾过度,没有必要惊慌和内疚,由此判断出,这篇文章的目的是缓解人们对屏幕使用的担忧,故D项正确。
【点睛】词义猜测题的难度较大,画线词后起解释说明或举例说明的句子往往是重要线索,例如本篇第2题,根据画线词后的““We cannot regard social media overall as good or bad,” says Davie. “We don’t know whether in individual cases social media is not responsible,” he says.”可知,戴维斯说:“我们不能把社交媒体的整体状况看作是好是坏,他还说:“我们不知道在个别情况下,社交媒体是否负有责任”,这是对前一句的解释说明,说明屏幕时间和使用社交媒体对心理健康的影响仍然是不确定的,由此可知画线词词义为“不确定的”,故A项正确。
41.Dear Jim,
How have you been Our school will organize an activity called"Sunshine Long-distance Run". I wonder if you would like to come.
The activity will be held at Haidian Park on May 16th. Students from all grades are welcome to join in. Participants need to gather at the West Gate by 8 am, and the running will start there at 8:20. The running will finish at the East Gate and the total distance will be around 5 km.
If you decide to come, please remember to wear running shoes. You may leave your personal items at the storage desk, where members from the Students' Union will keep an eye on them.
I really hope you can join us. Let me know if you are interested.
Yours,
Li Hua
【解析】本篇书面表达属于应用文,要求考生国际部好友Jim写封电子邮件,邀请他参加你校将在海淀公园举行的“阳光长跑”活动。
【详解】1.词汇积累
参加:join in=take part in
会合:gather→assemble
开始:begin→start
结束:finish→end
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:The running will finish at the East Gate and the total distance will be around 5 km.
拓展句:The running will finish at the East Gate, the total distance of which will be around 5 km.
【点睛】[高分句型1] Our school will organize an activity called"Sunshine Long-distance Run". (运用了过去分词作后置定语)
[高分句型2] You may leave your personal items at the storage desk, where members from the Students' Union will keep an eye on them. (运用了where引导的定语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页