2025-2026学年八年级英语上期中考试模拟题
【考试范围:Unit1-Unit3】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分15分)
1.
A. B. C.
2.
A. B. C.
3.
A. B. C.
4.
A. B. C.
5.
A. B. C.
6.What program does Susan like
A.Soap operas. B.Talk shows. C.Sports shows.
7.How often does the man go to the cinema
A.Hardly ever. B.Once a month. C.Twice a month.
8.What does Amy think of the news program
A.Boring. B.Relaxing. C.Useful.
9.What does Peter like doing now on weekends
A.Drawing pictures. B.Watching TV. C.Reading English books.
听对话,回答下列小题。
10.Where are the two speakers
A.At home. B.In a car. C.At a cinema.
11.What are the two speakers going to do next
A.Go to another cinema. B.Buy some food. C.Cook dinner.
听对话,回答下列小题。
12.What does Jeff like to do in the evening
A.To play cards. B.To watch movies. C.To talk with friends.
13.What does Jeff think of soap operas
A.Creative. B.Successful. C.Boring.
听对话,回答各小题。
14.What is not true about the theater
A.The seat is comfortable. B.The screen is big. C.The ticket is cheap.
15.How much will the boy pay for the tickets
A.30 yuan. B.60 yuan. C.90 yuan.
二、听力填空
根据你所听到的短文内容,完成下面表格,每空填一词。(短文读三遍)
Gina’s good friends
Sarah ◆She is more 16 than Gina. ◆She doesn’t play tennis as well as Gina. ◆She 17 better than Gina.
Nick ◆His birthday is in 18 ◆He 19 gets good grades. ◆He enjoys reading and playing chess 20 .
三、完形填空(满分10分)
阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
Tom was from a poor family. His mother 21 got sick, so she always stayed at home. His father was a 22 worker and had to work all day. Tom liked drawing pictures and hoped to be a(n) 23 . People said it was not possible for him to achieve his dream, 24 Tom didn’t want to give up his dream.
One day, Tom heard that there was going to be a(n) 25 competition the next month, and anyone aged 13 and up was welcome. The winner would 26 $10,000. Tom thought about it and 27 to join the competition. During the month, Tom practiced hard. On the day of the competition, Tom made a wonderful drawing.
Two weeks later, Tom got a(n) 28 . He opened the letter slowly. Just as he read the words, he began 29 . However, they were tears (眼泪) of happiness. His hard work finally 30 . Remember: anything is possible if we put our heart into it
21.A.often B.seldom C.sometimes
22.A.polite B.busy C.proud
23.A.director B.worker C.artist
24.A.so B.but C.because
25.A.singing B.dancing C.drawing
26.A.get B.make C.bring
27.A.forgot B.failed C.decided
28.A.letter B.email C.gift
29.A.sleeping B.crying C.smiling
30.A.paid off B.picked up C.paid for
四、单项选择(满分15分)
31.What ________ fine weather it was!
A.a B./ C.an
32.This problem is too hard, so ________ students can work it out (解答出来).
A.few B.little C.a few
33.There is something wrong with Tom’s teeth. He is going to the ________ this weekend.
A.teacher B.dentist C.cleaner
34.I can’t ________ soap operas because they are both boring and meaningless.
A.mind B.stand C.learn
35.—I left my math book at home this morning. Bill shared his ________ me.
—It’s necessary ________ students to help each other.
A.with; of B.to; for C.with; for
36.After a long ______, the children made a wonderful plan in the end.
A.discussion B.message C.example
37.It’s a long way from our home to the zoo. It’s ______ for us to take the subway.
A.unlucky B.creative C.necessary
38.My grandpa ________ drinks coffee. He drinks tea every day.
A.hardly ever B.always C.sometimes
39.The Palace Museum is as ________ as the Great Wall. They are both very famous.
A.wonderful B.more wonderful C.most wonderful
40.It doesn’t need to be true! You can ________ a story.
A.put up B.stay up C.make up
41.—________ exciting news it is!
—Yes, we all feel happy about it.
A.What B.What an C.How
42.I plan ________ a movie with my friends this weekend.
A.watch B.to watch C.watching
43.Mr White was looking for his key ________, but he couldn’t find it ________.
A.somewhere; everywhere B.everywhere; somewhere C.everywhere; anywhere
44.—Do you know China has won a total of 91 medals at the 2024 Summer Olympic Games in Paris
—Yes. Our motherland will be much stronger ________ we work hard together.
A.as long as B.because of C.although
45.—Gosh, the No.22 bus has left! ________ does the bus run
—Every 15 minutes.
A.How long B.How far C.How often
阅读理解(满分50分)
A
①Do you have a dream job What will you choose Here are three choices that will be on our list!
②When Swizel’s, a candy company, makes a new sweet, it will send the sweet to Harry’s house. He eats it, writes a report about it and sends his report to the company. And then, Swizel’s decides whether (是否) to make the sweet or not. Harry is one of the company’s workers, but he is only 12 years old! He isn’t paid (有报酬) because he’s too young to work for money. But he gets free sweets! Harry says, “When I start the job, I feel like I am in the book Charlie and the Chocolate Factory!”
③Would you like to look after an island in the Pacific Ocean Ben Southall gets the job. He lives by himself on the island and writes blogs every day. Many people start to show great interest in visiting this island after reading his blogs. The local government is happy and pays Ben $111,000 for six months’ work.
④Usually, sleeping on the job is a big problem! But Roisin, from the UK, is paid $1,000 every month to do that. A company lets Roisin test whether their beds are comfortable to sleep in. Roisin spends up to eight hours a day in a bed and then writes about it. Over 600 people asked for the job, but they didn’t get it!
46.What can we learn about Harry
A.He likes his job. B.He gets a lot of money.
C.He is the youngest worker. D.He decides what sweets to make.
47.Why does Ben Southall write blogs
A.To make friends with others. B.To tell people to save the island.
C.To ask more people to go for the job. D.To make the island more popular.
48.What does the underlined word “that” in the last paragraph refer to
A.Writing blogs. B.Sleeping at work.
C.Making the beds comfortable. D.Writing about sleeping problems.
49.Which of the following words can be used to describe the jobs in the passage
A.Easy and well-paid. B.Special and interesting.
C.Ordinary but helpful. D.Exciting but dangerous.
50.Which of the following best shows the structure of the passage (Paragraph l=①.)
A. B. C. D.
B
It’s time for a class meeting. The topic (话题) is about everyone’s dream job. Here are some of them.
Do you have a dream job What will you choose Here are four choices.
For me, my dream job is to be a doctor, because I want to help those patients in need. I watched my grandfather die in front of me when I was very young. It made me sad for many days. Since then, I have hoped to be a successful doctor to help those people who are badly ill. —Andy
Once someone asked me what my dream job was. I thought about it for many years. Today, I know I hope to be a pianist like Lang Lang. He is quite famous in China. I usually go to the piano lessons on Monday, Friday and Saturday evenings. And on Sunday mornings, I also need to have piano lessons. I think I will be really good at it in the future. —Mandy
When I was young, I wanted to be an engineer like my uncle. I thought he was quite clever. However, I found my math wasn’t good at all later, so I had to change my dream job. Now I hope to be a history teacher. I hope I can teach my students the rich history about the world just as I’m interested in it very much. —Linda
My dream job is to be a pilot. Last year, my cousin, Marc, came back from his pilot university. He told me everything wonderful and interesting about it. It made me interested in it. He told me that I must take enough exercise every day and study hard. If I want to be like him, I must be healthy and have a good grade. —Peter
51.What does the underlined word “patients” mean
A.The people who are ill. B.The people who are sad.
C.The people who are busy. D.The people who are happy.
52.Who wants to be a teacher in the future
A.Peter. B.Andy. C.Linda. D.Mandy.
53.How often does Mandy go to the piano lessons
A.Twice a week. B.Three times a week. C.Four times a week. D.Five times a week.
54.What does Marc do
A.He is a pilot. B.He is a teacher. C.He is a doctor. D.He is a lawyer.
55.What is the main idea of the material
A.Peter’s cousin introduces the life of a pilot.
B.Students share why they dislike their current hobbies.
C.Four students talk about their dream jobs and reasons.
D.The teacher encourages students to study math harder.
C
Some of the jobs were common (普遍的) fifty years ago. But now we almost cannot see them. Some common jobs today may also disappear in twenty years. So do you want to know about some of the future jobs
Space tour guide
People are expecting (期待) an exciting travel in space. It will soon come true for many people. If you take trips to space, you will see the sun rising and setting many times in one day. And for the trip, travelers will need a patient tour guide, explain what they are seeing and keep them safe. It means that the space tour guide must be a good communicator.
AI psychologist (心理学家)
More and more work needs AI. And machines will be more like human. They will need engineers to develop their “mind”. An AI psychologist will need to understand about both psychology and technology. It will be this person’s job to make future supercomputers work well.
Human-technology integration specialist (人机融合专家)
As all the new technologies are developing fast, people may need help to understand and use them. So human-technology integration specialists might be very important. They could teach others how to use future technologies. They will make sure that all the technologies are safe and choose the best ones.
56.How many future jobs are mentioned in this text
A.1. B.2. C.3. D.4.
57.The underlined word “communicator” probably means a person who can ________.
A.share ideas and feelings B.protect the earth
C.speak different languages D.teach history
58.What may happen in the future according to the text
A.Many people will drive cars in the sky and visit the sun by themselves.
B.Machines will be more like animals and they will develop their mind.
C.Human-technology integration specialists can teach future technologies.
D.AI psychologists can treat deadly disease in the hospital.
59.What can we infer (推断) from the text
A.All the jobs will not change in the future.
B.There will be more new jobs in the future.
C.New technologies will develop slowly
D.All the new technologies will be safe.
60.What’s the best title for the text
A.Some Future Jobs B.Travel to the Sun
C.AI Reads minds D.Safe Technologies
D
FUTURE NEWSPAPER Writers WantedFuture Newspaper is looking for young writers for its app. If more people read your articles, you will get more money. We need stories about middle school students’ life. We want people who are: active interesting warm-hearted good at writingYou’d better be over 16 years old. To get more information, you can: send a WeChat text to Weilai at 13961525050 call Weilai at 13961525050 e-mail Weilai at 848059262@
Support WorkerAre you a good communicator (交流者) Do you know how to care for others Can you work on weekends If your answers are YES to the questions, we would like to work with you. What you can get: — 9 an hour (8 hours each day) —Free uniform —Good training Rose@
61.Which of the following people can be a writer for Future Newspaper
A.Cindy, 14 years old, interesting and active.
B.Nancy, 15 years old, good at speaking.
C.Frank, 65 years old, warm-hearted.
D.Bob, 17 years old, good at writing and active.
62.Nancy wants to be a support worker, she should ________.
①be a good communicator
②have free time on weekends
③know how to care for others
④be good at training
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
63.If Lily is a support worker, how much will she get every day
A. 9. B. 72. C. 144. D. 288.
64.If Lucy wants to be a support worker, she should ________.
A.send a WeChat text to Weilai B.call Weilai at 13961525050
C.e-mail Weilai at 848059262@ D.e-mail Rose at Rose@
65.In which part of a magazine can we read the texts
A.Health. B.Sports. C.Culture. D.Jobs.
第二节 阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。
Everyone has a dream. But what do you do with it 66
Don’t keep your dream a secret. 67 If you’re really sure about your dream, tell it to anyone who wants to hear it.
Don’t hope that your dream will come true on its own. Maybe some people will be successful just because of good luck. 68 If you really want to achieve your dream, you have to work hard on it.
69 Studying instead of (代替) watching TV will bring you better exam results. Saving five yuan instead of buying an ice cream means you can buy a new book. 70 One day your dream will come true.
A.Decide what is the most important.
B.But just waiting for good luck will be a waste of time.
C.These little things will bring you closer to your dream.
D.Maybe some people could give you useful suggestions.
E.Here is some advice to help you make your dream real.
六、情景运用(满分10分)
71.你想知道你的好友Claire锻炼身体的频率,你可以这样问她:
, Claire
72.你想知道Jane的姐姐多久吃一次垃圾食品,可以这样问:
Jane,
73.Jack想知道厦门哪个电影院最好,他会这样问:
in Xiamen
74.班主任想知道Amy去哪度假了,班主任会这样问:
, Amy
75.你想知道哪位学生在班上最聪明,可以这样问:
in our class
七、根据所给图片和提示词,写出正确的句式表达。(满分10分)
76.last weekend
77.help, twice
78.heavy, than
79.service, town
80.like, because
八、短文填空(满分10分)
Kevin Bonecutter is an American. These days, he becomes famous in his town. Almost everyone here knows him. That’s 81 he did 143 acts of kindness (善意) in 40 days.
What made him do these One day, when Kevin walked past a lawn (草地), he found it very dirty. So he spent all morning tidying it up to make it 82 (clean) than before. Then he sat 83 (comfortable) on the lawn and enjoyed the sunshine. From then on, he spent his free time 84 (do) something meaningful, such as handing out food and cleaning the streets. On June 1st, he decided to finish 143 acts of kindness in 40 days by 85 (him).
On July 4th, Kevin raised (筹集) money for 86 (kid) with health problems. On 87 same day, he gave a helping hand to an old man. “It was a rainy night. When I was driving down the street, I saw a man walking 88 the rain. I drove him home. I was truly happy to help him,” Kevin said.
Kevin finished the acts on July 16th. He 89 (choose) the number 143 for a reason. “It’s a special way to say ‘I love you’. Each number stands for (代表) the number of letters (字母) in each word—I (1) LOVE (4) YOU (3),” Kevin said.“And I plan to help more people in the future.”
As the 90 (say) goes, “It’s better to give than to receive.” Everyone can make a difference through simple acts of kindness.
九、书面表达(满分15分)
91.朋友是我们生命中最重要的存在。他们丰富了我们的生活,也使得我们更加坚强地面对一切。你的朋友是怎么样的一个人呢?为什么你们会成为朋友?
请以“My Best Friend and I”为题来向我们介绍你的一位好朋友吧!
要点:1. 描述自己与朋友的相同点和不同点。
2. 至少举一个例子说明你们成为朋友的原因。
3. 谈谈你对友谊的感悟。
要求:1. 字数90词左右。
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
3. 文章要分段。
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A
【原文】He likes to go to the town cinema because it has the cheapest tickets.
2.C
【原文】Anna wants to be a reporter at a TV station one day.
3.A
【原文】The girl studies in a primary school close to her house.
4.C
【原文】Peter sometimes uses the Internet to relax on weekends.
5.B
【原文】We went to a farm today and saw lots of pigs there.
6.B
【原文】M: What program do you like, Susan Soap operas Sports shows
W: I think both of them are boring. I like watching talk shows on TV.
7.A
【原文】W: I love watching movies. I go to the cinema with my friends once a month.
M: I hardly ever go there. I think it’s more comfortable to watch movies online at home.
8.C
【原文】M: The news program is so boring. Why do you watch it every day, Amy
W: Because it’s useful to know about the world.
9.C
【原文】W: What did you use to do on weekends, Peter
M: I used to watch TV. But now I like reading English books.
10.C 11.B
【原文】W: I don’t know why you chose here. It’s so far from home. Look! There are so many people.
M: Believe me you will love the big screen and comfortable seats.
W: All right. It’s a quarter past six. When will the film start
M: It starts at half past six.
W: I see. Would you like something to eat
M: Are you joking We just had dinner at home.
W: I just think it’s better to eat something when we see the film.
M: Okay. Let’s go to the store now.
12.B 13.C
【原文】W: How do you usually spend your evening, Jeff Do you play cards
M: No. I usually watch movies online. It’s great to enjoy a movie with my family.
W: Then what about TV programs
M: Well, I watch talk shows sometimes. It’s a good way to learn the stories of successful people.
W: I see. How about soap operas Do you watch them
M: No. I hardly ever watch them. I think they are always the same. Not creative at all.
W: Maybe you are right.
14.A 15.B
【原文】A: There is a new theater near our school, isn’t there
B: Yes. And I hear that the seat is not so comfortable. But the screen is big and the ticket is cheap.
A: Really, how much is the ticket
B: The ticket for plays is 15 yuan and the ticket for music shows is 30 yuan.
A: Why not go there to enjoy the music show I need to relax.
B: Good. I will buy two tickets online. What time will be OK
A: At 3:00 p.m. this Sunday.
B: OK.
16.A 17.B 18.C 19.B 20.C 21.A 22.C 23.A 24.B 25.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了来自贫困家庭的Tom热爱画画,梦想成为艺术家,尽管人们认为他不可能实现梦想,但他仍不放弃。一次绘画比赛的机会让他努力练习,最终他的作品获奖,实现了梦想。
16.句意:他的妈妈经常生病,所以她总是待在家里。
often经常;seldom很少;sometimes有时。根据“so she always stayed at home”可知,此处指妈妈“经常”生病,用often符合语境。故选A。
17.句意:他的爸爸是个忙碌的工人,不得不整天工作。
polite礼貌的;busy忙碌的;proud骄傲的。根据“had to work all day”可知,此处指爸爸是个“忙碌的”工人,用busy符合语境。故选B。
18.句意:Tom喜欢画画,希望成为一名艺术家。
director导演;worker工人;artist艺术家。根据“Tom liked drawing pictures”可知,此处指Tom希望成为一名“艺术家”,用artist符合语境。故选C。
19.句意:人们说对他来说实现梦想是不可能的,但是Tom不想放弃他的梦想。
so所以;but但是;because因为。根据“People said it was not possible for him to achieve his dream, ... Tom didn’t want to give up his dream.”可知,前后句为转折关系,用but符合语境。故选B。
20.句意:一天,Tom听说下个月要举办一场绘画比赛,欢迎13岁及以上的任何人参加。
singing唱歌;dancing跳舞;drawing画画。根据“Tom liked drawing pictures”及下文“Tom made a wonderful drawing”可知,此处指“绘画”比赛,用drawing符合语境。故选C。
21.句意:获胜者将得到10000美元。
get得到;make制作;bring带来。根据“The winner would ... $10,000.”可知,此处指获胜者将“得到”10000美元,用get符合语境。故选A。
22.句意:Tom考虑了一下,决定参加比赛。
forgot忘记;failed失败;decided决定。根据“During the month, Tom practiced hard.”可知,此处指Tom“决定”参加比赛,用decided符合语境。故选C。
23.句意:两周后,Tom收到了一封信。
letter信;email电子邮件;gift礼物。根据下文“He opened the letter slowly.”可知,此处指Tom收到了一封“信”,用letter符合语境。故选A。
24.句意:就在他看到这些字的时候,他开始哭了起来。
sleeping睡觉;crying哭;smiling微笑。根据下文“However, they were tears (眼泪) of happiness.”可知,此处指他开始“哭”了起来,用crying符合语境。故选B。
25.句意:他的努力最终有了回报。
paid off取得成功,得到回报;picked up捡起;paid for支付。根据上文“However, they were tears (眼泪) of happiness.”可知,此处指他的努力最终“有了回报”,用paid off符合语境。故选A。
26.outgoing 27.sings 28.March 29.always 30.quietly
【原文】
Hello, I’m Gina. The girl and the boy in the picture are my good friends Sarah and Nick. We’re all fourteen years old. We always have fun when we stay together. We can talk about and share everything with one another. Sarah is more outgoing than me. We both like music and sports. She doesn’t play tennis as well as me, but she sings better than me. What about Nick It’s interesting that our birthdays are both in March. He is very different from Sarah and me. He is hard-working and he always gets good grades. He enjoys reading and playing chess quietly in his free time.
31.B
【详解】句意:天气多好啊!
考查冠词用法。a一个,表示泛指,用于以辅音音素开头的单词前;/零冠词;an一个,表示泛指,用于以元音音素开头的单词前。此句为感叹句,中心词为不可数名词“weather”,前面不加冠词。故选B。
32.A
【详解】句意:这道题太难了,所以几乎没有学生能解答出来。
考查代词辨析。few几乎没有,表示否定含义;little不多的,表示否定含义;a few几个,表示肯定含义。little用来修饰不可数名词,few和a few用来修饰可数名词。students是可数名词,且此处是指题目很难,几乎没有学生能解答出来,含有否定含义。故选A。
33.B
【详解】句意:汤姆的牙齿有些问题。他这周末要去看牙医。
考查名词辨析。teacher老师;dentist牙医;cleaner清洁工。根据“There is something wrong with Tom’s teeth.”可知,牙齿出现问题应去看牙医。故选B。
34.B
【详解】句意:我无法忍受肥皂剧,因为它们既无聊又毫无意义。
考查动词辨析。mind介意;stand忍受;learn学习。根据“because they are both boring and meaningless”可知,既无聊又毫无意义的肥皂剧是让人无法忍受的。故选B。
35.C
【详解】句意:——我今天早上把数学书忘在家里了。比尔和我分享了他的书。——学生互相帮助是必要的。
考查介词辨析。with和;of……的;for为了。第一个空,根据“Bill shared his”可知,此处指比尔和我分享了数学书,share sth with sb“与某人分享某物”,第一个空填with;第二个空,此句为“It’s+necessary+for sb. to do sth.”结构,含义是“对某人来说做某事是必要的”,第二个空填for。故选C。
36.A
【详解】句意:经过长时间的讨论,孩子们最终制定了一个很棒的计划。
考查名词辨析。discussion讨论;message消息;example例子。根据“made a wonderful plan in the end”可知,制定计划前需要经过讨论。故选A。
37.C
【详解】句意:从我们家到动物园很远,对我们来说坐地铁是必要的。
考查形容词辨析。unlucky不幸的;creative有创造力的;necessary必要的。根据“It’s a long way from our home to the zoo.”可知,路程很远,因此坐地铁是必要的。故选C。
38.A
【详解】句意:我爷爷几乎不喝咖啡,他每天喝茶。
考查频度副词。hardly ever几乎不;always总是;sometimes有时。根据“He drinks tea every day”可知,说明他几乎不喝咖啡。故选A。
39.A
【详解】句意:故宫和长城一样精彩,它们都非常著名。
考查形容词原级。wonderful精彩的;more wonderful更精彩的;most wonderful最精彩的。根据“as...as”结构可知,此处使用形容词原级,表示“和……一样精彩”。故选A。
40.C
【详解】句意:它无需是真实的!你可以编造一个故事。
考查动词短语。put up张贴,搭建;stay up熬夜;make up编造。根据“It doesn’t need to be true”可知,编造的故事不是真的,此处强调可以虚构或编造故事。故选C。
41.A
【详解】句意:——这是多么令人兴奋的消息啊!——是的,我们都为此感到高兴。
考查感叹句。根据“exciting news”可知,空格后为“形容词+不可数名词”的结构,故此处应用感叹句型“What+形容词+不可数名词+(主谓)”,故选A。
42.B
【详解】句意:我计划这周末和我的朋友们一起去看电影。
考查非谓语动词。watch观看,动词原形;to watch不定式;watching动名词或现在分词。“plan to do sth.”是固定用法,表示“计划做某事”,此处表达“计划去看电影”,需要用动词不定式形式“to watch”。故选B。
43.C
【详解】句意:怀特先生到处找他的钥匙,但是他哪里都找不到。
考查副词辨析。somewhere某处;everywhere到处;anywhere任何地方。根据“was looking for his key”可知,第一空表示“到处寻找”,应填everywhere;根据“but he couldn’t find it”可知,第二空表示“任何地方都找不到”,应填anywhere。故选C。
44.A
【详解】句意:——你知道中国在2024年巴黎夏季奥运会上总共获得了91枚奖牌吗?——是的。只要我们共同努力,我们的祖国将会更加强大。
考查连词辨析。as long as只要,引导条件状语从句;because of由于,后跟短语;although虽然,尽管,引导让步状语从句。根据“Our motherland will be much stronger…we work hard together.”可知,此处应该表达只要我们共同努力,我们的祖国将会更加强大。故选A。
45.C
【详解】句意:——天哪,22 路公交车已经离开了!公交车多久发一次车?——每15分钟一班。
考查特殊疑问句。How long 多久;How far 多远;How often 多久一次。根据答语“Every 15 minutes.”可知,此处是对公交车发车频率提问,应用How often。故选C。
46.A 47.D 48.B 49.B 50.C
【导语】本文介绍了三种特别且有趣的工作,包括试吃糖果、管理岛屿和测试床铺。
46.细节理解题。根据第一段Harry说的“When I start the job, I feel like I am in the book Charlie and the Chocolate Factory!”可知,他将自己的工作比作《查理和巧克力工厂》中的奇妙经历,可见他非常喜欢这份工作。故选A。
47.细节理解题。根据第二段“Many people start to show great interest in visiting this island after reading his blogs. The local government is happy…”可知,他的博客让很多人对岛屿产生兴趣,当地政府对此满意,这说明他写博客的目的是提高岛屿知名度。故选D。
48.词句猜测题。根据第三段“sleeping on the job is a big problem! But Roisin…is paid $1,000 every month to do that”可知,“that”指代前文提到的“在上班时睡觉”这种行为。故选B。
49.推理判断题。通读全文可知,三份工作分别是:免费品尝糖果、独居海岛写博客、睡觉测试床垫舒适度,这些工作都非常特殊且充满趣味性。故选B。
50.篇章结构题。全文采用总分结构:首段引出“特殊工作”这一主题,第二至四段分别介绍三个具体案例,形成“总起—分述”的结构模式,为①-②③④。故选C。
51.A 52.C 53.C 54.A 55.C
【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了四位学生在班级会议上分享自己的梦想职业及原因。
51.词句猜测题。根据“For me, my dream job is to be a doctor, because I want to help those patients in need”可知,Andy想成为一名医生,故应是帮助生病的人,故“patients”指的是生病的人。故选A。
52.细节理解题。根据“Now I hope to be a history teacher...Linda”可知,Linda想成为一名教师。故选C。
53.细节理解题。根据“I usually go to the piano lessons on Monday, Friday and Saturday evenings. And on Sunday mornings, I also need to have piano lessons”可知,Mandy通常在周一、周五和周六晚上上钢琴课,周日早上也需要上钢琴课,故每周上四次钢琴课。故选C。
54.细节理解题。根据“my cousin, Marc, came back from his pilot university”可知,Marc是一名飞行员。故选A。
55.主旨大意题。通读全文可知,文章主要围绕四位学生分享自己的梦想职业及原因展开,故选项C“四位学生谈论他们的梦想职业及原因”最符合。故选C。
56.C 57.A 58.C 59.B 60.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了未来可能出现的三种职业:太空导游、AI心理学家和人机融合专家
56.细节理解题。根据小标题“Space tour guide”、“AI psychologist”及“Human-technology integration specialist”可知,文中提到了三种未来职业。故选C。
57.词句猜测题。根据“explain what they are seeing and keep them safe”和“must be a good communicator”可知,太空旅行者需要一位有耐心的导游,解释他们所看到的东西并保证他们的安全。这意味着太空导游必须是一个好的沟通者。因此,communicator指的是能够分享想法和感受的人。故选A。
58.细节理解题。根据“They could teach others how to use future technologies”可知,人机融合专家可以教授未来技术。故选C。
59.推理判断题。根据“Some common jobs today may also disappear in twenty years”和全文介绍的三种新职业可推断,未来会出现更多新职业。故选B。
60.最佳标题题。 全文围绕未来可能出现的职业展开,因此最佳标题是“一些未来的工作”。故选A。
61.D 62.A 63.B 64.D 65.D
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了《未来报》招聘的相关信息,包括招聘要求、联系方式和薪资待遇等。
61.细节理解题。根据“Future Newspaper is looking for young writers for its app…We want people who are: active interesting warm-hearted good at writing You’d better be over 16 years old.”可知,《未来报》招聘的作者需要具备活跃、有趣、热心和擅长写作的特点,且年龄最好超过16岁。选项D“鲍勃,17岁,擅长写作且活跃”符合要求。故选D。
62.细节理解题。根据“Are you a good communicator (交流者) Do you know how to care for others Can you work on weekends ”可知,成为支持工作者需要具备良好的沟通能力,知道如何照顾他人,并且能在周末工作。所以①②③符合,没有提到④“擅长培训”。故选A。
63.细节理解题。根据“— 9 an hour (8 hours each day)”可知,支持工作者的时薪是9英镑,每天工作8小时,所以一天能挣72英镑。故选B。
64.细节理解题。根据“Rose@”可知,如果露西想成为支持工作者,她应该给罗斯发邮件,邮箱地址是Rose@。故选D。
65.推理判断题。根据文章内容可知,本文主要介绍了《未来报》招聘的相关信息,包括招聘要求、联系方式和薪资待遇等,因此这些信息最有可能出现在杂志的“工作”部分。故选D。
66.E 67.D 68.B 69.A 70.C
【导语】本文是说明文。围绕 “如何让梦想成真” 展开,给出了多条实用建议。
66.根据前文“But what do you do with it ”以及后文列出的具体建议可知,此处需要一句总起句引出下文的建议,选项E“这里有一些建议可以帮助你实现梦想。”符合语境,起到承上启下的作用。故选E。
67.根据前文“Don’t keep your dream a secret.”和后文“If you’re really sure about your dream, tell it to anyone who wants to hear it.”可知,此处应说明告诉别人梦想的好处,选项D“也许有些人能给你有用的建议。”符合语境。故选D。
68.根据前文“Maybe some people will be successful just because of good luck.”和后文“If you really want to achieve your dream, you have to work hard on it.”可知,此处需转折说明不能只靠运气,选项B“但只是等待好运是浪费时间。”符合语境。故选B。
69.根据后文“Studying instead of (代替) watching TV will bring you better exam results. Saving five yuan instead of buying an ice cream means you can buy a new book.”可知,此处是建议明确重点,选项 A“确定什么是最重要的。”符合语境,总领后文具体事例。故选A。
70.根据前文列举的学习、省钱等小事,以及后文“One day your dream will come true.”可知,此处应说明这些小事的作用,选项C“这些小事会让你离梦想更近。”符合语境,承接前文并引出后文结果。故选C。
71.How often do you exercise
【详解】根据情景可知,此句应表达为“你多久锻炼一次?”此句为一般现在时的特殊疑问句。how often“多久一次”,用于询问频率;exercise“锻炼”,作动词;you“你”,作主语;助动词do用于构成疑问句。故填How often do you exercise。
72.how often does your sister eat junk food
【详解】根据情景可知,此处应询问“你姐姐多久吃一次垃圾食品”;“how often”用来提问频率,意思是“多久一次”;主语“your sister”是第三人称单数,借助助动词“does”构成一般疑问句。故填how often does your sister eat junk food。
73.Which is the best cinema
【详解】根据题干可知可表达为“在厦门哪家电影院最好?”句子是一般现在时,which“哪一个”引导疑问句,the best cinema“最好的电影院”,最高级,is作谓语动词。故填Which is the best cinema。
74.Where did you go on vacation
【详解】根据情景可知,此句应表达为“你去哪里度假了?”此句为特殊疑问句,且是一般过去时。where“哪里”,特殊疑问词;go“去”,动词,疑问句中需借助助动词,因询问过去的事情,助动词用did,go用原形;on vacation“度假”,固定搭配;且句首首字母大写。故填Where did you go on vacation。
75.Who is the smartest student
【详解】此处可表述为“谁是我们班最聪明的学生”;who“谁”,引导特殊疑问句,放置句首,首字母大写;is“是”;the smartest student“最聪明的学生”;in our class“在我们班”,题干已给出。故填Who is the smartest student。
76.They went fishing last weekend. 77.Jenny helps her mother with the housework twice a day. 78.Tara is heavier than Tina. 79.This hotel has the best service in town. 80.I like Disneyland because it’s so much fun.
【解析】76.根据“钓鱼”图片和提示词“last weekend”可知,此句表达的是“他们上周末去钓鱼了。”此句描述的是过去的事情,用一般过去时;主语为“they”;go fishing“去钓鱼”,go用过去式went;last weekend“上周末”。故填They went fishing last weekend.
77.根据“做家务”图片和提示词“help, twice”可知,此句表达的是“Jenny每天帮妈妈做家务两次。”此句描述的是经常性的动作,用一般现在时;主语为“Jenny”,谓语动词help用第三人称单数形式,helps her mother with the housework“帮妈妈做家务”,使用“help sb with sth”固定结构;twice a day“每天两次”,频率状语置于句末。故填Jenny helps her mother with the housework twice a day.
78.根据第三张图片和提示词“heavy, than”可知,此句表达的是“Tara比Tina重。”此句描述的是事实情况,用一般现在时;主语为“Tara”,be动词用is;heavier“较重的”,形容词比较级;than“比”,用于比较级之后。故填Tara is heavier than Tina.
79.根据第四张图片和提示词“service, town”可知,此句表达的是“这家酒店拥有全镇最好的服务。”此句描述的是事实情况,用一般现在时;主语为“this hotel”,谓语动词用第三人称单数has“拥有”;the best service“最好的服务”;in town“全镇”。故填This hotel has the best service in town.
80.根据第五张图片和提示词“like, because”可知,此句表达的是“我喜欢迪士尼乐园,因为它太有趣了。”此句描述的是事实情况,用一般现在时;主语为“I”;like“喜欢”,用原形;Disneyland“迪士尼乐园”;because“因为”,引导原因状语从句;it’s so much fun“它太有趣了”。故填I like Disneyland because it’s so much fun.
81.because 82.cleaner 83.comfortably 84.doing 85.himself 86.kids 87.the 88.in 89.chose 90.saying
【导语】本文主要讲述了美国的Kevin Bonecutter做善事的故事。
81.句意:那是因为他在40天内做了143件善事。根据“he did 143 acts of kindness (善意) in 40 days”可知,这是表示上文“Almost everyone here knows him”他出名的原因,因此此处应用连词“because”表示原因。故填because。
82.句意:所以他用了一整个上午来清理,为了让它比以前更干净。根据“than”可知此处应用形容词“clean”的比较级“cleaner”。故填cleaner。
83.句意:然后他舒服地坐在草坪上享受着阳光。此处修饰动词“sat”,应用“comfortable”的副词“comfortably”。故填comfortably。
84.句意:从那以后,他就用空闲时间做有意义的事情,比如分发食物和打扫街道。“spend some time doing sth.”表示“花费时间做某事”,因此此处应用“do”的动名词形式“doing”。故填doing。
85.句意:在6月1日,他决定在40天之内独自完成143个善举。根据“by”和所给词可知,此处是固定搭配by oneself“独自”,这里用himself。故填himself。
86.句意:在7月4日,Kevin为有健康问题的孩子们筹钱。此处应用名词复数形式表示泛指,“kid”的复数“kids”。故填kids。
87.句意:在同一天,他帮助了一位老人。此处是on the same day“在同一天”,为固定搭配。故填the。
88.句意:当我开车沿街行驶时,看到一个男人在雨中行走。根据“walking…the rain”可知,此处表示“在雨中”,需用介词in,in the rain“在雨中”。故填in。
89.句意:他选择143这个数字是有原因的。根据前一句“Kevin finished the acts on July 16th.”的时态可知,此句时态为一般过去时,choose的过去式为chose。故填chose。
90.句意:俗话说:“给予胜于索取。”此空前有定冠词“the”修饰,应用“say”的名词“saying”,表示“谚语”。故填saying。
91.例文:
My Best Friend and I
My best friend is Lily. We are similar because we both love reading, going hiking, and playing basketball. We both like Kobe Bryant. However, she is more outgoing while I am quieter.
We became friends in a school competition. When I felt nervous, she encouraged me and helped me practice. Finally, we won together! Since then, we have supported each other in both studies and life.
Friendship means trust and kindness. A true friend stays with you through difficulties and makes life brighter. I’m grateful to have Lily as my best friend.
【详解】[总体分析]
① 题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;
② 时态:主要为“一般现在时”和“一般过去时”;
③ 提示:根据要点分段写作,注意不要遗漏要点,可适当增加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,介绍自己的朋友是莉莉,并表示两个人爱好一样,但是莉莉更外向,自己更安静;
第二步,介绍自己与莉莉成为朋友的原因是莉莉安慰了竞赛中紧张的自己;
第三步,介绍自己认为友谊意味着信任和友好,并对自己与莉莉成为朋友表示感激。
[亮点词汇]
①feel nervous感到紧张
②help me practice帮助我练习
③since then从此以后
④each other彼此
⑤make life brighter让生活更有希望
[高分句型]
①We are similar because we both love reading, going hiking, and playing basketball. (because引导的原因状语从句)
②When I felt nervous, she encouraged me and helped me practice. (when引导的时间状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页