/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语期中全真模拟培优卷外研版(2024)
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Developing apps is not an easy thing, but some middle school students are inventing their own apps. Lots of middle school students once 1 an international competition in Shanghai. A group of middle school students from China showed their creative 2 in the competition.
Lin Shao, a student from Shanghai, invented an app called Health Helper. His app was very useful. It could 3 people when and how to do exercise every day. By using this app, people could know their running routes (路线) as well as their condition.
Zhang Jichen, a student from Beijing, used to be troubled by the bad 4 . So he invented an app that could calculate PM2.5 5 . To make people breathe the fresh air, this app gives not only a lot of information about the weather but also some 6 on outdoor activities.
“It is 7 to make an app. You have to be really careful and 8 . Sometimes you have to 9 again and again. But I enjoy doing it,” said Yu Qi, another student from Shanghai. “Many interesting apps 10 a deep impression (印象) on the engineers from the US in the competition and we are looking forward to their better performance in the future,” a news reporter said.
1.A.took part in B.handed in C.found out D.came in
2.A.inventions B.books C.machines D.papers
3.A.ask B.know C.tell D.answer
4.A.water B.air C.oxygen D.food
5.A.easily B.early C.quietly D.freely
6.A.experience B.advice C.messages D.difference
7.A.interesting B.surprising C.important D.difficult
8.A.bored B.pleased C.tired D.patient
9.A.meet B.think C.try D.watch
10.A.found B.lost C.bought D.left
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
MBTI is a personality (性格) test. Many people are very interested in it now. “Am I an ‘I’ person or an ‘E’ person ” “I” means introverted (内向的) while “E” means extroverted. A number of people take the test to find out the answer.
They find the test helpful. The MBTI test puts people into 16 kinds. People can know what kind of people they are by taking the test. It can help people have a better understanding of their personality. A greater self-understanding can be helpful in daily life and for interpersonal communication (人际交往), such as choosing a job or getting along with others.
There are also some problems. Some people take the test for a second time and get different results. Some people find it difficult to answer some questions. For example, I like watching TV at home by myself. But I also enjoy going camping with my friends. Am I an “I” person or an “E” person
“Personalities can change with time, and they are not black and white,” scientists say. You may be introverted now but become extroverted when you get older. Or, you can be both of them. You can be anyone you want to be!
11.What does the underlined word “extroverted” in Paragraph 1 mean
A.倔强的 B.外向的 C.有个性的 D.内向的
12.What can people use MBTI for
①Choosing a job. ②Fighting with others.
③Making good friends. ④Understanding themselves better.
A.①②③ B.②③④ C.①②④ D.①③④
13.What is the purpose of the last paragraph
A.To tell people personalities can change with time.
B.To ask people to do the MBTI test.
C.To show people the MBTI test is not good.
D.To introduce the MBTI test.
14.Where is the passage probably from
A.A storybook. B.A website. C.A travel guide. D.A novel.
15.According to the passage, what is a possible problem with the MBTI test
A.It always gives accurate (精确的) results.
B.Some people get different results when they take it a second time.
C.It can only test introverted people.
D.It costs a lot of money.
B
We spend most of our time with friends we like. Well, what kind of people are welcomed by others, then There are people that naturally attract (吸引) you. By being with them just once, you start to like them. If you wonder why they attract people and want to be a person like them, you should learn how to develop the traits (特点) that they have.
Firstly, everybody wants to be happy, and nobody wants to spend their time with an unhappy person. Well, you see, there is what you call mood linkage. If you are with a happy person, you are more likely to be happy, too. When people choose to spend time with a person, they are more likely to choose those who are cheerful. So if you are a happy person, many people will want to spend their time with you.
Next, everybody needs someone to give encouragement (鼓励) to them, because sometimes in our lives we meet failure, sadness, problems and other bad things. So if you always choose to cheer (振奋起来) others up with encouraging words or actions, they will be willing to (乐意) spend time with you.
Lastly, you are not a friend if you don’t give a hand to your friends when they need help. You should always be helpful to them, no matter what it costs, because when you need help, they will be there for you, too.
It feels good if people want to be your friends because of your character (个性). So if you want to attract people, you should learn to develop these traits.
16.What can be an example of “mood linkage” according to the passage
A.You would like to help when someone is in need.
B.You will be happy to see someone lose his games.
C.You will laugh loudly when you hear funny stories.
D.You will be happy when you are with happy people.
17.What does the underlined word “them” in Paragraph 4 refer to
A.People who are good at encouraging others.
B.People who are glad to give a hand to others.
C.People who have a need for help.
D.People who are willing to spend time with you.
18.What trait can help one to attract others
A.Being beautiful. B.Being careful. C.Being strict. D.Being helpful.
19.Which of the following best shows the structure of the passage (P1= Paragraph 1)
A.B.C. D.
20.What would be the best title for the passage
A.Ways to Live a Happy Life B.Traits Needed to Attract People
C.Notes for Making Friends D.Words for Cheering Others Up
C
On August 14, 2025, Beijing hosted the world’s first Humanoid Robot Games (首届人形机器人运动会) at the National Speed Skating Oval, also known as the “Ice Ribbon”. Over 500 robots from 16 countries formed 280 teams to take part in sports, dances, and practical tasks during the three-day event. The opening ceremony (开幕式) amazed the audience with robots dancing hip-hop, performing martial arts, and playing instruments like keyboards. In a futuristic fashion show, robots modeled clothes with humans, though one fell and needed help. The competitions included three types:
1 Athletics (体育竞技): Running races, high jump, and soccer-even a 5v5 game where robots made decisions alone.
2 Performances (文艺表演): Group dances and martial arts, such as 60 mini-robots in Chinese opera costumes.
3 Real-world challenges (限时任务挑战): Tasks like sorting hospital medicines or cleaning hotel rooms in 20 minutes.
Teams from top universities (like Tsinghua University and Peking University) and companies joined international event. A Chinese official said every robot was “making history.” Though robots sometimes made mistakes, the events aimed to improve technology through practice. The Games show China’s progress in AI robotics and give us a look at a future where humans and machines work together.
21.How long did the Humanoid Robot Games last
A.One day. B.Two days. C.Three days. D.Four days.
22.Where was the world’s first Humanoid Robot Games
A.A famous soccer stadium in Beijing.
B.The National Speed Skating Oval (“Ice Ribbon”).
C.A large hall in Tsinghua University.
D.An international exhibition center in China.
23.Which of the following is NOT included in the opening ceremony
A.Robots dancing hip-hop. B.Robots playing keyboard.
C.Robots sorting hospital medicines. D.A futuristic robot-human fashion show.
24.What can we learn about the soccer game in the Athletics competition
A.Humans and robots played together. B.Robots made decisions by themselves.
C.It was the most popular game among audiences. D.No robot made mistakes during the game.
25.What is the main aim of holding the Humanoid Robot Games
A.To entertain the audience with robot shows.
B.To improve robotics technology through practice.
C.To help robots win more competitions worldwide.
D.To show China’s leading position in AI technologies.
D
China now has more than 30,000 kilometres of high speed track, and this is expected to increase to 38,000 kilometres by the end of 2025. Fully two thirds of the world’s high speed rail (by length) is in China. Here, we track the exciting technological development in high speed rail and consider its cultural influence. While the main advantage of the high speed rail lines is convenience (方便) for people to get from one city to another as quickly as possible, some of these high speed lines have become popular tourist attractions (places that many tourists visit).
A good example of this is the Hefei-Fuzhou high speed line. Technically speaking, this was one of the most challenging high speed rail routes ever built: nearly 90% of the track was laid either on bridges or in tunnels (隧道). However, the amazing views are worth it, as the train goes through some of China’s most beautiful mountainous areas, including the Huangshan and the Wuyi Mountain Ranges.
As China has gained skills and knowledge in high speed rail, it is trying to export (出口) its technology to other countries. Its first project on the international market was the line connecting Istanbul with Türkiye’s capital, Ankara, about 530 kilometres in length. This was followed by projects among other countries. Perhaps its most challenging project is a Trans-Asian network connecting China with European (欧洲的) countries. Although it is difficult. China will make every effort to take on this plan. It is hoped to be completed by 2030 as a part of China’s Belt and Road Initiative (倡议).
Thanks to high speed rail, the travel time between main cities in China has already been reduced to only a few hours. So this convenience should improve the development within and out of China. No doubt, it will also bring the people of the country closer together, and in time bring about deep social changes.
26.How many kilometres will the high speed track increase by the end of this year in China
A.About 38,000. B.Over 68,000.
C.Over 30,000. D.About 8,000.
27.Why does the writer talk about the Hefei-Fuzhou high speed line in Paragraph 2
A.To prove how fast the high speed lines can be.
B.To point out how convenient the high speed lines are.
C.To explain high speed lines can be popular tourist attractions.
D.To show the technical development of the high speed lines.
28.What does the underlined word “network” in Paragraph 3 probably mean
A.Road. B.System. C.Line. D.Point.
29.What advantage of the high speed rail is mentioned in the text
A.Stepping toward peace. B.Reducing the travel time.
C.Making tourism cheaper. D.Making an agreement.
30.Which of the following would be the best title for the passage
A.Racing on Track B.Great Changes in China
C.Rising China in the World D.High Speed Rail in the World
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
阅读下面材料,从方框中所给的A—G七个选项中选出正确选项 (其中两项是多余选项) ,将其序号填入第1~5小题。
Boys and girls, have you used a 3-D printing pen It can bring you great fun in your school life. A few days ago, I tried it at my school. 31
Look! This is my new 3-D printing pen. 32 The sound of the pen matched my heartbeat. The gold and blue paints came out layer by layer. I saw the 3-D lines come out in front of me, creating a beautiful sword!
My excitement was like a fountain of soda. 33 I waved my sword like a show-off. I began to think about the ancient wars in history. And I got a heroic feeling in my heart.
34 It’s like Ma Liang’s magic pen. I can create anything that’s in my mind. Maybe it’s a cute little cat—a monster or a fairy. It gives me so many possibilities (可能性).
I looked at my sword again. In the sunlight, it stood out beautifully. The silver body looked powerful. Maybe in the future, everyone can create their own world through 3-D printing. 35
A.My mouth couldn’t close.
B.It really made me feel cool!
C.I don’t like the sword at all.
D.The world will be full of happiness.
E.Why not buy a 3-D printing pen for Ma
F.The 3-D printing technology is so great.
G.I once drew the shape of a sword with it.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
36.Linda’s father tries to (查明) who took his daughter to the hospital after the accident.
37.The doctors have implanted (移植) an (人工的) heart into a 46-year-old woman.
38.My father bought a new (数码的) camera last week.
39.Alan’s parents are proud of him, because he made (进步) in the exam.
40.She was (羞愧的) of her untidy room when her friends came to visit.
41.They had to move i the house when it began to rain hard.
42.Thomas Edison, i of the light bulb, has left his marks on history in his own way.
43.This show encourages the school to a students to explore new things in their lives.
44.I gave the kids some money for a pizza d . They were excited to order their favourite pizza.
45.The new subway makes it more c for us to go to school.
根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词,并用其正确形式填空。每个单词只能用一次。
lucky cost everyday idea lend they ticket weigh however talent
Lily is a middle school student. She always looks for new ideas from her 46 life.
Lily’s family often goes for a picnic in the village. 47 , they always find it difficult to carry all the food and drinks. One day, while walking around, Lily saw people using large bags. Then, a(n) 48 came to her: Why not make a special bag for picnics
She began her invention journey. First, she searched for things at home. 49 , she found some old fabric and ropes (织物和绳索). They didn’t 50 her any money. Next, she asked her brother for help. Her brother always offers to 51 a hand when she has ideas. Lily measured (测量) the fabric carefully. She wanted the bag to be big enough for all the picnic things. After making the bag, she checked how heavy it was. To her joy, it only 52 three kilograms.
Now, Lily’s family can enjoy picnics more easily. Her invention shows that everyone has a great 53 . By noticing daily life, we can find problems and solve 54 . Perhaps in the future, Lily’s bag will be sold in shops, and people might buy 55 to a special exhibition where they can see her great work! And more and more people will learn from Lily to create wonderful things from their daily lives.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Huang Hexiao lives in Shanghai. One day, he watched a video 56 AI (人工智能) pets online. The robotic cat in the video made Huang want a pet. He was 57 (excite) and showed the video to his wife.
The following morning, Huang went to an AI pet store. Some little robotic dogs 58 (catch) his eye at once. He talked to one of the “ 59 (dog)”. It snuggled (依偎) up to him and felt soft. “That was 60 amazing experience,” he said.
Huang loves dogs 61 kept several dogs when he was young. However, for health reasons, he cannot be around real animals now. He thinks an AI pet seems 62 (be) a good choice for him.
According to a worker at the store, the AI pets can be dressed up as different animals, like dogs and cats. They can make different sounds according to 63 (people) wishes and interact (互动) physically with people. They can also 64 (slow) develop their own personalities by watching our daily routines and habits.
AI pets offer emotional value (提供情绪价值), do not disturb (打扰) the owners when they sleep, and do not cause allergies (过敏症). These make 65 (they) perfect for older people. Many buyers of AI pets are old people or young people who buy the “pets” as gifts for their parents.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
The days of staring at a map or the screen of your smartphone when you’re lost will soon be over—thanks to new shoes that tell you which way to turn.
The shoes use a Bluetooth link to communicate with your mobile’s mapping system. The mobile works out which route you should follow and the shoes then emit a vibration (震动) in either foot telling you when and where to change direction. ①The shoes will also count the number of steps you’ve taken and the calories you’ve burned.
“They are as easy to use as a tap on the shoulder,” said Krispian Lawrence, who developed the shoes with partner Anirudh Sharma in Hyderabad, India.
“You can even communicate with them using hand gestures and finger snaps because the shoes have sensors that can pick up movement and sound.” The Lechal shoes go on sale worldwide in June but Lawrence and Sharma’s company, Ducere Technologies, has already taken more than 3,000 pre-orders.
Lawrence believes the shoes will also improve road safety. “If I’m on my bike or motorbike, I don’t want to stare at my phone—it’s dangerous,” he says. “I’d rather be guided by my footwear.”
He believes his invention will prove ②_________ for the visually impaired (视觉障碍者) and has promised that every pair sold by Ducere will subsidise (补助) a cheaper pair for a visually impaired person.
The shoes don’t impress explorer Sir Ranulph Fiennes, however. “What’s wrong with a good old-fashioned map ” said the 70-year-old when told of the shoes. “If you rely too heavily on technology, you’re heading for trouble. Too many people have forgotten the basics: how to read a map and a compass.”
66.将①处画线句子翻译成汉语。
67.Why does Lawrence think the shoes can improve road safety (no more than 13 words)
68.What is Sir Ranulph Fiennes’ opinion about the shoes (no more than 7 words)
69.在②处填入适当的单词, 使句意完整。
70.根据短文内容, 在空白处填入恰当的短语, 使句意完整。
We should remember how to and because they are the basics.
书面表达(共1题;满分25分)
71.你校英语报开设“AI赋能教育”专栏,你打算投稿。请你根据以下要点提示用英语写一篇短文。
要点提示:
1. your opinion of AI in schoolwork
2. your experience of using AI
3. your advice on using AI properly
要求:
1.短文须包含所有提示,可适当发挥;
2.语言表达要准确,语句通顺、连贯;
3.词数不少于 80。
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.A 3.C 4.B 5.A 6.B 7.D 8.D 9.C 10.D
【导语】本文讲述了中国一些中学生通过开发创新应用程序参加国际比赛的故事。
1.句意:许多中学生曾经在上海参加过一次国际比赛。
took part in参加;handed in上交;found out查明;came in进来。根据“an international competition in Shanghai”可知,此处指参加一场在上海的国际比赛。故选A。
2.句意:一群来自中国的中学生在比赛中展示了他们的创造性发明。
inventions发明;books书;machines机器;papers纸。根据下文“Lin Shao, a student from Shanghai, invented an app called Health Helper.”可知,学生们在比赛中展示了他们的创造性发明。故选A。
3.句意:它可以告诉人们每天什么时候以及如何锻炼。
ask询问;know知道;tell告诉;answer回答。根据“It could ... people when and how to do exercise every day.”可知,健康助手这款app可以告诉人们每天什么时候以及如何锻炼。故选C。
4.句意:来自北京的学生Zhang Jichen过去一直被糟糕的空气所困扰。
water水;air空气;oxygen氧气;food食物。根据“PM 2.5”可知,他一直被糟糕的空气所困扰。故选B。
5.句意:所以他发明了一个可以轻松计算PM2.5的应用程序。
easily容易地;early早;quietly安静地;freely自由地。根据“he invented an app that could calculate PM 2.5”可知,他发明的这款应用程序可以很容易地计算出PM2.5。故选A。
6.句意:为了让人们呼吸新鲜空气,这款应用不仅提供了大量的天气信息,还提供了一些户外活动的建议。
experience经历;advice建议;messages信息;difference不同。根据“some ... on outdoor activities”可知,这款应用可以针对天气状况提供一些关于户外活动的建议。故选B。
7.句意:制作应用程序很困难。
interesting有趣的;surprising令人惊讶的;important重要的;difficult困难的。根据“ You have to be really careful and...”可知,制作一款应用程序是困难的。故选D。
8.句意:你必须非常细心和耐心。
bored无聊的;pleased满意的;tired累的;patient有耐心的。根据“to make an app. You have to be really careful and”可知,做一款应用程序,你得仔细,且有耐心。故选D。
9.句意:有时候你必须一次又一次地尝试。
meet见面;think思考;try尝试;watch观看。根据“Sometimes you have to ... again and again.”可知,做一款应用程序,可能需要反复试验,所以得不停地尝试。故选C。
10.句意:在比赛中,许多有趣的应用给来自美国的工程师留下了深刻的印象,我们期待他们在未来的比赛中有更好的表现。
found找到;lost失去;bought买;left留下。根据“a deep impression (印象) on the engineers from the US”可知,此处指给来自美国的工程师留下了深刻的印象。故选D。
11.B 12.D 13.A 14.B 15.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了MBTI性格测试的相关内容,包括其定义、作用、存在的问题以及科学家对于性格的看法。
11.词句猜测题。根据文章第一段“‘I’ means introverted (内向的) while ‘E’ means extroverted.”可知,“I”代表内向,“E”与“I”相对,代表外向。故选B。
12.细节理解题。根据文章第二段“It can help people have a better understanding of their personality. A greater self-understanding can be helpful in daily life and for interpersonal communication (人际交往), such as choosing a job or getting along with others.”可知,MBTI测试可以帮助人们更好地了解自己,这对于日常生活和人际交往(如选择工作或与他人相处)都有帮助。①Choosing a job.(选择工作)和④Understanding themselves better.(更好地了解自己)均符合文意,而③Making good friends.(交好朋友)与getting along with others.(与他人相处)意思相近,也符合文意,②Fighting with others.(与他人打架)与文意不符。故选D。
13.推理判断题。根据文章最后一段“‘Personalities can change with time, and they are not black and white,’ scientists say.”可知,本段主要讲述了科学家对于性格的看法,即性格会随时间而变化,不是非黑即白的。故选A。
14.推理判断题。文章主要介绍了MBTI性格测试的相关内容,这种内容更可能出现在网站上,而不是故事书、旅游指南或小说中。故选B。
15.细节理解题。根据文章第三段“Some people take the test for a second time and get different results.”可知,有些人第二次参加测试时得到了不同的结果,这是MBTI测试可能存在的问题之一。故选B。
16.D 17.C 18.D 19.D 20.B
【导语】本文主要介绍了如何通过培养快乐、鼓励他人和乐于助人等特质来吸引他人并成为受欢迎的人。
16.细节理解题。根据第二段“If you are with a happy person, you are more likely to be happy, too.”可知,当你和快乐的人在一起时,你也更可能感到快乐。这就是“情绪联动”的例子。故选D。
17.词句猜测题。根据第四段“You should always be helpful to them, no matter what it costs, because when you need help, they will be there for you, too.”可知,“them”指的是需要帮助的朋友。故选C。
18.细节理解题。根据全文内容可知,能够帮助吸引他人的特质包括快乐、鼓励他人和乐于助人。选项中只有“乐于助人”是文中提到的特质。故选D。
19.篇章结构题。文章结构为:第一段引入主题,第二段讲快乐的重要性,第三段讲鼓励他人的重要性,第四段讲乐于助人的重要性,最后一段总结。因此结构应为总分总。故选D。
20.最佳标题题。全文主要介绍了吸引他人需要培养的特质,包括快乐、鼓励他人和乐于助人等。因此最佳标题应为“吸引他人需要的特质”。故选B。
21.C 22.B 23.C 24.B 25.B
【导语】本文是一篇新闻报道,主要讲述了2025年8月14日在北京国家速滑馆举办的首届人形机器人运动会,包括开幕式表演、比赛项目以及活动的意义。
21.细节理解题。根据文章第一段“during the three-day event”可知,运动会持续了三天。故选C。
22.细节理解题。根据文章第一段“Beijing hosted the world’s first Humanoid Robot Games at the National Speed Skating Oval, also known as the ‘Ice Ribbon’”可知,举办地点是国家速滑馆“冰丝带”。故选B。
23.细节理解题。根据文章第一段,开幕式表演包括机器人跳嘻哈舞、武术表演、演奏键盘乐器,而“sorting hospital medicines”属于限时任务挑战(第三类比赛),未出现在开幕式。故选C。
24.细节理解题。根据文章第二段“a 5v5 game where robots made decisions alone”可知,足球比赛中机器人独立决策。故选B。
25.主旨大意题。根据文章最后一段“the events aimed to improve technology through practice”可知,活动的主要目的是通过实践提升技术。故选B。
26.D 27.C 28.B 29.B 30.C
【导语】本文是一篇说明文,文章介绍了中国高铁的发展情况,包括其里程数的增长、技术进步、文化影响以及在国际市场上的出口情况,并强调了高铁带来的便利性和社会变化。
26.推理判断题。根据第一段“China now has more than 30,000 kilometres of high speed track, and this is expected to increase to 38,000 kilometres by the end of 2025.”可知,中国目前有3万多公里的高速铁路,预计到2025年底将增加到3.8万公里,由此可知到2025年底,中国的高速铁路将增加约8000公里。故选D。
27.推理判断题。根据第一段“some of these high speed lines have become popular tourist attractions”及第二段“A good example of this is the Hefei-Fuzhou high speed line”可知,一些高速线路已成为受欢迎的旅游景点,而合肥至福州高速铁路线就是一个很好的例子,由此可知作者在第二段提到合肥至福州高速铁路线是为了说明高速线路可以成为受欢迎的旅游景点。故选C。
28.词句猜测题。根据第三段“Perhaps its most challenging project is a Trans-Asian network connecting China with European countries”可知,或许最具挑战性的项目是连接中国和欧洲国家的跨亚洲网络,由此可知“network”表示“网络”,与“system”意思相近。故选B。
29.细节理解题。根据最后一段“Thanks to high speed rail, the travel time between main cities in China has already been reduced to only a few hours.”可知,由于高铁,中国主要城市之间的旅行时间已经缩短到几个小时,由此可知文中提到了高铁缩短了旅行时间的优势。故选B。
30.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了中国高铁的发展现状及其对国内外的影响,所以C选项“世界上正在崛起的中国”符合题意。故选C。
31.B 32.G 33.A 34.F 35.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者使用3-D打印笔的经历和感受。
31.根据上文“A few days ago, I tried it at my school.”可知,几天前,作者在学校试了一下3D打印笔,此处应是描述使用后的感受,选项B“它真的让我觉得很酷!”符合语境。故选B。
32.根据下文“The sound of the pen matched my heartbeat. The gold and blue paints came out layer by layer. I saw the 3-D lines come out in front of me, creating a beautiful sword!”可知,此处应介绍自己的笔,G选项“我曾经用它画过一把剑的形状。”符合语境。故选G。
33.根据上文“My excitement was like a fountain of soda.”和下文“I waved my sword like a show-off.”可知,空格处应进一步描述作者的兴奋之情。A选项“我的嘴合不拢了。”符合语境。故选A。
34.根据下文“It’s like Ma Liang’s magic pen. I can create anything that’s in my mind.”可知,空格处应是对3-D打印笔的神奇功能的赞叹。F选项“3-D打印技术太棒了。”符合语境。故选F。
35.根据上文“Maybe in the future, everyone can create their own world through 3-D printing.”可知,空格处应是对未来世界的展望。D选项“世界将充满幸福。”符合语境。故选D。
36.find out
【解析】句意:琳达的父亲试图找出是谁在事故发生后把他女儿送到医院的。“查明”find out,try to do sth“试图做某事”,固定短语。to后跟动词原形。故填find out。
37.artificial
【解析】句意:医生们已经将一颗人工心脏移植到了一位46岁的女性体内。根据句意和汉语提示“人工的”,可知此处应填形容词来修饰名词“heart”,英文中“人工的”对应的形容词是artificial。故填artificial。
38.digital
【解析】句意:我爸爸上周买了一台新的数码相机。digital“数码的”,形容词作定语。故填digital。
39.progress
【解析】句意:艾伦的父母为他感到骄傲,因为他在考试中取得了进步。进步:progress,不可数名词,make progress“取得进步”。故填progress。
40.ashamed
【解析】句意:当她的朋友们来拜访时,她对自己凌乱的房间感到羞愧。“was”为系动词,后接形容词作表语,且根据提示“羞愧的”可知,此处应用形容词ashamed,be ashamed of为固定搭配,表示“对……感到羞愧”。故填ashamed。
41.(i)nside
【解析】句意:当开始下大雨时,他们不得不搬到房子里面。根据“when it began to rain hard”和首字母可推断下雨时要搬到房子里面。inside“在……里面”,通常作副词使用。故填(i)nside。
42.(i)nventor
【解析】句意:Thomas Edison,电灯的发明者,以自己的方式在历史上留下了印记。根据“Thomas Edison, ... of the light bulb, has left his marks on history in his own way.”以及首字母可知,此处指发明者。inventor“发明者”,可数名词,此处表示单数。故填(i)nventor。
43.(a)llow
【解析】句意:这个节目鼓励学校允许学生探索生活中的新事物。由“This show encourages the school to…students to explore new things in their lives”及首字母可知,此处指允许学生探索生活中的新事物,allow“允许”符合语境,动词不定式符号to后跟动词原形。故填(a)llow。
44.(d)elivery
【解析】句意:我给孩子们一些钱让他们订披萨外卖。他们很兴奋能点了自己最喜欢的披萨。根据“They were excited to order their favourite pizza.”及首字母可知,此处指“披萨外卖”,用pizza delivery表示。故填(d)elivery。
45.(c)onvenient
【解析】句意:新地铁使我们上学更加方便。根据首字母提示和句意可知,新地铁使我们上学更加方便。因此设空处填convenient符合题意。故填(c)onvenient。
46.everyday 47.However 48.idea 49.Luckily 50.cost 51.lend 52.weighed 53.talent 54.them 55.tickets
【导语】本文主要讲述了中学生Lily从日常生活中寻找新想法,发明了一个用于野餐的特殊袋子,使得野餐更加便利,展示了每个人的创造才能。
46.句意:她总是从她的日常生活中寻找新的想法。根据“looks for new ideas from her...life”及所给单词可知,此处是指从日常生活中寻找新的想法,用everyday表示“日常的”,作定语修饰名词life。故填everyday。
47.句意:然而,他们总是发现很难携带所有的食物和饮料。根据“Lily’s family often goes for a picnic in the village”及“they always find it difficult to carry all the food and drinks”可知,前后句是转折关系,用however表示“然而”,句首字母大写。故填However。
48.句意:然后,她想到了一个主意。根据“Why not make a special bag for picnics ”及所给单词可知,此处是指她想到了一个主意,用idea表示“主意”,an后跟可数名词单数。故填idea。
49.句意:幸运的是,她找到了一些旧织物和绳索。根据“she found some old fabric and ropes”及所给单词可知,此处是指幸运的是,她找到了一些旧织物和绳索,用lucky的副词形式luckily表示“幸运地”,作状语,句首字母大写。故填Luckily。
50.句意:它们没有花费她任何钱。根据“They didn’t...her any money”及所给单词可知,此处是指它们没有花费她任何钱,用cost表示“花费”,didn’t后跟动词原形。故填cost。
51.句意:当她有想法时,她哥哥总是主动帮忙。根据“Her brother always offers to...a hand”及所给单词可知,此处是指她哥哥总是主动帮忙,用lend表示“借出”,lend a hand“帮忙”,offer to do sth.“主动做某事”,所以空处用动词原形。故填lend。
52.句意:令她高兴的是,它只有三公斤重。根据“it only...three kilograms”及所给单词可知,此处是指它只有三公斤重,用weigh表示“重量为”,根据“checked”可知,句子是一般过去时,动词用过去式weighed。故填weighed。
53.句意:她的发明表明每个人都有巨大的才能。根据“Her invention shows that everyone has a great...”及所给单词可知,此处是指她的发明表明每个人都有巨大的才能,用talent表示“才能”,a后跟可数名词单数。故填talent。
54.句意:通过关注日常生活,我们可以发现问题并解决它们。根据“we can find problems and solve...”及所给单词可知,此处是指解决问题,用they的宾格形式them指代problems,作solve的宾语。故填them。
55.句意:也许在未来,Lily的袋子会在商店里出售,人们可能会买票去一个特别展览,在那里他们可以看到她的伟大作品!根据“people might buy...to a special exhibition”及所给单词可知,此处是指人们可能会买票去一个特别展览,用ticket的复数形式tickets表示“票”,作buy的宾语。故填tickets。
56.about 57.excited 58.caught 59.dogs 60.an 61.and 62.to be 63.people’s 64.slowly 65.them
【导语】本文讲述了AI宠物的特点和优势。
56.句意:一天,他在网上观看了一段关于人工智能宠物的视频。根据“he watched a video...AI (人工智能) pets online”可知,此处指观看了一段关于人工智能宠物的视频,about“关于”,介词。故填about。
57.句意:他很兴奋,并把视频给他的妻子看。根据“He was...”可知,此处使用形容词作表语,excite的形容词为excited或exciting,excited用来修饰人,exciting用来修饰物,此处修饰人,所以用excited“兴奋的”。故填excited。
58.句意:一些小机器狗立刻吸引了他的目光。根据“The following morning”可知,句子时态是一般过去时,动词使用过去式,catch的过去式为caught。故填caught。
59.句意:他和其中一只“狗”交谈。根据“one of the...”可知,此处使用名词复数,dog的复数为dogs。故填dogs。
60.句意:“那是一次很棒的经历,”他说。根据“That was...amazing experience”可知,此处泛指一次很棒的经历,amazing以元音音素开头,使用不定冠词an。故填an。
61.句意:黄先生喜欢狗,年轻时养过几只狗。根据“Huang loves dogs...kept several dogs when he was young”可知,前后是并列关系,用and连接。故填and。
62.句意:他认为人工智能宠物对他来说似乎是个不错的选择。根据“He thinks an AI pet seems...a good choice for him”可知,此处为seem to be“似乎是”。故填to be。
63.句意:它们可以根据人们的意愿发出不同的声音,并与人们进行身体互动。根据“They can make different sounds according to...wishes”可知,此处指人们的意愿,使用名词所有格,people的名词所有格为people’s“人们的”。故填people’s。
64.句意:它们还可以通过观察我们的日常生活和习惯,慢慢地发展出自己的个性。根据“They can also...develop their own personalities”可知,此处使用副词修饰动词,slow的副词为slowly“慢慢地”。故填slowly。
65.句意:这些让它们非常适合老年人。根据“These make...perfect for older people”可知,此处指让它们非常适合老年人,使用人称代词宾格them“它们”作宾语。故填them。
66.这种鞋子还将记录你走的步数和消耗的卡路里。 67.Because the users needn’t stare at their phones all the time. 68.He doesn’t think highly of them. 69.helpful/useful 70. read a map a compass
【导语】本文主要介绍了一种能指引方向、记录步数和卡路里消耗等的新型鞋子,包括其工作原理、优点、市场情况以及不同人对它的看法。
66.句中The shoes“这双鞋”,作主语;will also count“也将会计算”,作谓语;the number of steps you’ve taken“你走的步数”,其中you’ve taken为定语从句修饰steps;and“和”,为连词,连接并列成分;the calories you’ve burned“你消耗的卡路里”,其中you’ve burned为定语从句修饰calories。故填:这双鞋也将会计算你走的步数和你消耗的卡路里。
67.根据“If I’m on my bike or motorbike, I don’t want to stare at my phone—it’s dangerous,” he says. “I’d rather be guided by my footwear.”可知,Lawrence认为这种鞋子能提高道路安全是因为人们不用盯着手机看了。故填Because the users needn’t stare at their phones all the time.
68.根据“The shoes don’t impress explorer Sir Ranulph Fiennes, however.”可知,Sir Ranulph Fiennes对这种鞋子并不感兴趣。故填He doesn't think highly of them.
69.根据“He believes his invention will prove...for the visually impaired and has promised that every pair sold by Ducere will subsidise a cheaper pair for a visually impaired person.”可知,对视觉障碍者来说,这种智能鞋是很有帮助的。故填helpful/useful。
70.根据“If you rely too heavily on technology, you’re heading for trouble. Too many people have forgotten the basics: how to read a map and a compass.”可知,我们应该记住如何看地图和指南针,因为它们是基础。故填read a map;a compass。
71.One possible version:
In my opinion, AI plays an important role in our schoolwork. It’s like a wise friend who can offer help to make our learning more efficient and interesting.
I once had trouble understanding a math problem. It was too late to ask my teacher for help. Then with the help of an AI learning app, I watched the explanations and did more exercises the app provided. Gradually, I worked it out.
However, we should use AI properly. We should use it as a tool to learn and think. Also, be careful with the information it provides.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇议论文,为材料作文;
②时态:以“一般现在时”和“一般过去时”为主;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。
[写作步骤]
第一步,阐述对学校作业中使用人工智能的看法;
第二步,介绍自己使用人工智能的经历;
第三步,介绍自己对正确使用人工智能的建议。
[亮点词汇]
①play an important role in在……中扮演重要角色
②have trouble doing做……有困难
③work out解出
④be careful with小心
[高分句型]
①It’s like a wise friend who can offer help to make our learning more efficient and interesting.(who引导定语从句)
②Then with the help of an AI learning app, I watched the explanations and did more exercises the app provided.(介词短语作状语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)