/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语期中全真模拟培优卷外研版
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
How do people pass on messages When you write a letter or make a telephone call, your words 1 a message. People communicate with words. Do you think you can communicate without words A 2 on your face shows you are happy and friendly. Tears in your 3 tell others that you are sad. When you 4 your hand in class, the teacher knows you want to say something or ask questions. You shake your head, and people know you are saying “no”. You nod and people know you are saying “yes”.
Other things can also give some 5 . For example, a sign at the bus stop helps you to know which bus to 6 . A sign on the wall of your school helps you to find the library. Signs on doors tell you how to go in or out. Have you ever noticed that there are a lot of signs around you and that you receive messages from them all the time People can 7 in many other ways. A(n) 8 can use his drawings to tell about beautiful mountains, the blue sea and many other things. Books are 9 to tell you about all wonderful things in the world and also about people and their ideas. Books, magazines, TV, radio and films all help us to communicate with other people. They all help us to know 10 is going on in the world.
1.A.take B.carry C.bring D.give
2.A.suggestion B.message C.smile D.cry
3.A.eyes B.mouth C.ears D.head
4.A.put on B.put down C.put up D.put out
5.A.advice B.success C.information D.achievement
6.A.get B.bring C.have D.take
7.A.accept B.communicate C.dance D.notice
8.A.writer B.scientist C.artist D.singer
9.A.taken B.tidied C.cleaned D.written
10.A.what B.which C.that D.how
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
On September 3, 2025, a grand memorial parade (阅兵) was held in Beijing’s Tian’anmen Square. This event was of great importance. It showed the development of the country and its military (军事) forces, and also helped people remember the spirit of fighting for national independence.
The parade included two parts: a ceremony and a march-past. It lasted about 70 minutes. Before the event, all preparation work was nearly finished. The soldiers taking part in the parade were full of energy, waiting to be reviewed. Everyone wanted to celebrate this special day that honors the victory of the anti-fascist (反法西斯的) war.
Many kinds of weapons (武器) and equipment (装备) were shown during the parade. All of these items were made in China. Some new types of equipment appeared for the first time. This showed that the country’s military has the ability to protect its people and keep peace in the region.
The main goals of holding this parade were to remember history, honor those who died for the country, value peace and work for a better future. It also let the world know that the country will keep following the rules of international order and support fairness for all countries.
However, one country made an improper decision. Its media reported that the country called for other nations to avoid joining the memorial events in Beijing. In response, the Chinese government expressed its disagreement seriously and asked for a clear explanation. A Chinese official said that any country that looks at history honestly, learns from the past and works for peace will not be against such meaningful events.
Many international media outlets (媒体机构) reported on this parade. For example, a famous news network mentioned that the parade gave people a good chance to see the fast development of China’s military technology. Another international news agency said that China’s military has always played a role in keeping world peace, and this parade showed China’s wish to do more for global stability.
11.What is the main purpose of holding the memorial parade
A.To show off strong military power.
B.To remember history and support peace.
C.To answer another country’s improper decision.
12.Which statement about the parade is TRUE according to the passage
A.It lasted for exactly one hour.
B.All the equipment shown was new.
C.It had two parts: a ceremony and a march-past.
13.What does the underlined word “avoid” in Paragraph 5 probably mean
A.Support. B.Keep away from. C.Talk about.
14.We can learn from the passage that ________.
A.the country’s military can protect its people
B.the other country agreed with the parade
C.the parade was not ready before the event
15.What would be the best title for the passage
A.The History of the Anti-Fascist War
B.An Improper Decision from One Country
C.A Grand Memorial Parade in Beijing
B
On April 30, 2022, Zhang Shuo was honored with the title of “the most beautiful worker”. And he became this year’s May 1 Labor Medal winner, too.
After graduating from Jiamusi Vocational College in 2015, Zhang got a job designing advertisements in Harbin. Two years later, he decided to return to his hometown, Dongsheng Village in Hegang, to help his aging parents with their rice farm.
Zhang Shuo started his job as a food deliveryman in 2018. “I just wanted to use the farm’s off season to earn some money, ___▲__,” he says.
“I found the huge development space,” he says. “So I decided to stay on and do better.” Zhang is always improving his service quality. A snowstorm in late December 2018 forced deliverymen to take food to customers on foot. To prevent the food from getting cold, Zhang put the food into his coat. Around two hours later, the customer received his food and it was still warm.
Every time when Zhang finished an order, he would take away the trash outside his customer’s door, which brought him lots of good reviews.
In June 2019, Zhang became the manager of the online services platform Meituan’s delivery operations in Hegang City, Heilongjiang Province.
Since then, he began to find more ways to help young villagers get out of poverty and increase their income. “I hope to recruit (招募) more excellent young people and double the size of my team in the future,” Zhang says. “I believe the platform Meituan can bring them good opportunities. We will continue to provide good services to both the shopkeepers and their customers,” he says. “Moreover, I hope to lead more local people to a better life.”
16.What title was Zhang Shuo honored with
A.“the most beautiful teacher” B.“the most beautiful driver”
C.“the most beautiful worker” D.“the most beautiful pilot”
17.Why did he just start his job as a food deliveryman in 2018
A.Because he liked it.
B.Because he wanted to stay with his parents.
C.Because he wanted to use the farm’s off season to earn some money.
D.Because he wanted to buy a car.
18.What did he do in order to prevent the food from getting cold in late December 2018
A.He put the food in the car. B.He put the food in the fridge.
C.He cooked the food again. D.Zhang put the food into his coat.
19.What does the underlined word “poverty” mean in Chinese
A.贫穷 B.欣慰 C.繁荣 D.拖沓
20.Which of the following sentences can be put in the ___▲___ in Paragraph 3
A.and I liked the job
B.and I liked working with my relatives
C.and I didn’t plan on it becoming a permanent (长期的) job
D.and I could help my friends
C
Do you often listen to music at loud volume (音量) Over one billion (十亿) young people are at risk of hearing loss because of listening to loud noise for long periods of time. Listening to music or watching a TV show at loud volume is bad for your hearing.
The United Nations has standards for safe listening. It is not safe to listen to sounds that are louder than 85 dB (分贝) for eight hours or 100 dB for 15 minutes. The sound of a busy road is about 85 dB and the sound of a rock concert can be about 100 dB.Loud noise is harmful to the inner ears (内耳). Most of us are born with about 16,000 hair cells (毛细胞) in our inner ears. However, listening to loud noise for a long time can make these cells work too hard and cause some of them to die. This is what causes hearing loss.
Some people might think that their music isn’t all that loud. But this can depend on where you are. For example, if you are in a noisy place like the subway, you might turn up your music too loud without realizing it. Later, when you listen to it at the same volume in a quiet place, you might feel uncomfortable.
The World Health Organization said the “safe level” for most sounds is below 80 dB for 5 hours a day. A level of-80 dB is roughly equal to (大约相当于) the noise of a subway.
21.Why are many young people at risk of hearing loss according to the passage
A.Because they watch TV every day. B.Because they listen to music every day.
C.Because they listen to loud noise for a long time. D.Because they listen to loud noise in the subway.
22.What sound level can a rock concert be
A.About 80 dB. B.About 100 dB. C.About 85 dB. D.About 180 dB.
23.What is loud noise harmful to
A.The eyes. B.The brain. C.The heart. D.The inner ears.
24.What can you learn from the passage
A.We feel comfortable when listening to loud music in a quiet place.
B.Most people are born with about 1, 600 hair cells in the inner ears.
C.It is not safe to listen to sounds that are louder than 85 dB for 15 minutes.
D.Below 80 dB for up to 35 hours a week is the “safe level ” for most sounds.
25.What’s the passage mainly about
A.The safe level for ears. B.The risk of listening to music.
C.Loud noise is harmful to hearing. D.Loud noise stops ears from working.
D
What is a museum A museum is a good place to keep old and beautiful things. A museum may be a place to learn about science and a place to find out about art or people or animals.
What is inside a museum Some museums have old cars and airplanes. Many museums have pictures and statues (雕塑). Others have rocks and old bones. One museum even has a real old street inside. It has shops and people's statues of doing business. It looks so real that one might feel that he was back to the old time.
Many cities have museums. Some very small towns have museums, too. Indianapolis (印第安纳波利斯) has a children's museum. Children do not have to pay to get in. Children often go to the museum. They like to look at the dinosaur (恐龙) bones. They see a ten-foot-tall white bear.
On Saturdays, Indianapolis children can hear talks about animals and trees. They see movies. They take hikes. They even learn to make things there.
26.What is NOT true about a museum ______
A.It's a good place to do some shopping. B.People can learn about the history of a place there.
C.People can learn about science there. D.It's a good place to learn about art.
27.People CANNOT ______ in a museum.
A.see movies B.listen to talks C.make things D.play with bears
28.In Indianapolis ______.
A.there is only one museum for children B.it's free for children to visit the children's museum
C.people do not have to pay to visit the children's museum D.museums are all the same
29.In the children's museum in Indianapolis, children like to see ______.
A.the dinosaur bones B.all old bones
C.old streets D.airplanes
30.The main idea of the passage is that ______.
A.old cars and airplanes are kept in museums B.animals and trees are found in museums
C.there are all kind of museums D.children like museums
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Confidence (自信) is very important in our life. It can help you to develop a healthy attitude (态度). A study shows that more confident people are much happier. They can succeed more easily. But do you know how to be more confident 31
Speak loudly
When you are not confident, you can’t do well in what you want to do. 32 Try to speak aloud so that people can hear you clearly. A high voice can help you become more confident.
Play Sports or take up a hobby
Physical exercise makes you tired but completely relaxed. When you are playing sports, you will be full of confidence. 33 For example, if you like singing, sing as much as you can. It will make you happy and confident, and it can help you make more friends.
Encourage yourself
Write down a list of things you did during the day and see how many things you have done well. 34 You told a joke that made someone laugh. Praise (表扬) yourself for the good things you’ve done.
Get rid of (消除) fear
Fear comes along with failure. But it’s easy to get over if you know that failure is a part of your life. 35 Try to start again and believe you can do better.
A.Here are some suggestions.
B.You couldn’t sleep well at night.
C.You finished your homework.
D.With a confident attitude, you can be rich.
E.At the same time, a hobby can make you outgoing.
F.Don’t speak in such a low voice that other people can hardly hear.
G.Don’t hide your head just because you said something stupid last time.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
36.Thanks to the (开拓者) hard work. I will give them some flowers.
37.I want to go (国外) to improve my English.
38.Hello, boys and girls. Please leave your (地址) after class.
39. (化学) plays an important role in our life.
40.The heavy rain is the most important (原因) of the traffic accident.
41.My math teacher always says that practice is a good way to test our k .
42.Do you think it is fair to p a whole class for the actions of one or two students
43.— T my daughter is only ten years old, she knows a lot.
— What a clever girl!
44.The doctors had an o on the patient’s heart.
45.The teacher gave a s about the importance of kindness and helping others.
根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词并用其正确的形式填空。将单词写在答题卡对应的横线上。每个单词只能用一次。
artists; find; if; another; song; eat; easy; what; choice; wonderful
We might have to face a fact: Sometimes life can be pretty boring. The following ways can make your life more 46 .
Listen to some different kinds of music. If you are still listening to a couple of 47 that you listened to years ago, then it’s time to try something new—rock, jazz or country music. With thousands of 48 out there, you can always discover something new.
Talk to people. This is probably one of the 49 things you can do, but it’s amazing that so many people don’t do this. The best part is that you can do this anywhere. Just start by saying hello to people 50 you are shy. Talking about something in the environment around you is a good 51 and you will meet some very interesting and funny people.
Try a new kind of food. Go somewhere to try some food you have never 52 before. You can always ask the people who work there 53 to order. New food may make you feel much better.
Learn a foreign language. It’s interesting to see how 54 language works. You can 55 some websites that provide words along with their pronunciations in a new language.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,根据括号内所给的汉语注释写出单词的正确形式,每空一词。
Recently, the China Railway Customer Service Center started a survey about pets on high-speed trains, leading to a lively discussion on the Internet. Do you think it’s a good idea to offer pet transport (运输) services
Li Feng, from Shanghai, thinks offering pet transport services is good for several 56 (原因). It helps pet owners feel less 57 (担忧) about leaving their pets alone. Pets are often regarded as part of the family, and travelling together makes the journey more enjoyable. Many pets feel anxious (焦虑) when their owners are away for a long time. The 58 (进入许可) to the train can help them feel safe and comfortable.
However, Lisa, from Beijing, has a different 59 (看法). She thinks allowing pets on high-speed trains might bring problems to public transportation. First, some 60 (乘客) might feel uncomfortable around animals, and it’s 61 (不能做某事的) to keep pets clean easily on a train. Also, if pets are in a space with many strangers, they 62 (未能达到) to feel comfortable. What’s more, not all pet owners train or 63 (控制) their pets well, and this may increase the risk of accidents. Finally, adding pet transport services would need some changes to train facilities (设施), such as pet areas and cleaning rules, which would raise ticket prices. So Lisa thinks the China Railway Customer Service Center should really 64 (考虑) carefully about the services.
Do you think it is 65 (必要的) to offer pet transport services
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读短文,根据要求完成下面各小题。
The relationship between parents and children is one of the longest lasting connections in life. How can you show love to your parents Here are some ways.
Spend time together. Doing activities that you all enjoy can help you understand your parents better. For example, if you like rock climbing, invite your parents to an easy climbing wall with you. This gives you the chance to teach them something, and they may support your hobby more if they’ve experienced it with you.
Remember that quarrelling (争吵,分歧) is normal. Say sorry if you’ve done or said something hurtful. Learn other ways to express your anger, such as writing to a friend for advice. If your parents are doing something that annoys (使生气,惹恼) you, try to deal with it calmly and suggest a good way.
Talk to your parents about the things they do that upset you. Your parents don’t know what’s bothering or annoying you. They won’t be able to try to change their behavior. Choose a quiet moment to have a talk with them. Plan what you want to say first in order not to have disagreements with your parents.
Talk to your parents about the challenges you’re facing. Ask questions about your parents’ experience of being a teenager, because they have useful experience about growing up. Use an example from a TV show or an article as a way to break the ice. Sometimes it’s easier to begin a difficult topic by expressing yourself in writing.
A.根据短文内容简要回答问题
66.What should you do if your parents are doing something that annoys you
67.Why do you plan what you want to say first before you talk to your parents
B.将短文中划线的句子译成汉语。
68.
69.
C.请给短文拟一个适当的标题。
70.
书面表达(共1题;满分25分)
71.假如你是Daming,你的英国好友Mike在孔子学院学习中文,他发现学中文很有趣但很难,请你根据以下信息,并结合你自己学习语言的经历给Mike写一封邮件,推荐一款学习中文的APP。
Name Easy Chinese Chinese Master
Content(内容) Word games Chinese songs Real-life conversations Chinese stories
Advantages 1. increase vocabulary 2. learn in a relaxing and enjoyable way 3. ... 1. improve speaking skills 3. learn about Chinese culture 4. …
注意事项:词数80-100左右,开头已给出,不计入总词数。
1.内容必须包括表中要点,可适当发挥,使短文连贯通畅;
2.文中不得出现真实的人名、校名等。
Dear Mike,
I am very happy to hear that you are studying Chinese in a Confucius Institute, and I think it’s helpful to learn Chinese.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Daming
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.A 4.C 5.C 6.D 7.B 8.C 9.D 10.A
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了人们传递信息的方式多种多样,不仅可以通过语言,还可以通过表情、动作以及各种标志物来传递信息。此外,书籍、杂志、电视、广播和电影等媒介也极大地丰富了我们的沟通方式,帮助我们了解世界各地正在发生的事情。
1.句意:当你写信或打电话时,你的话语传递着信息。
take带走;carry携带,传递;bring带来;give给。根据“your words...a message”可知,此处指话语“传递”信息,用carry符合语境。故选B。
2.句意:脸上的微笑表明你是快乐和友好的。
suggestion建议;message信息;smile微笑;cry哭。根据“shows you are happy and friendly”可知,脸上“微笑”表明你是快乐和友好的,用smile符合语境。故选C。
3.句意:你眼中的泪水告诉别人你很伤心。
eyes眼睛;mouth嘴;ears耳朵;head头。根据“Tears in your...tell others that you are sad.”可知,此处指“眼中”的泪水,用eyes符合语境。故选A。
4.句意:当你在课堂上举手时,老师知道你想说些什么或问问题。
put on穿上;put down放下;put up举起;put out扑灭。根据“your hand in class”及常识可知,此处指在课堂上“举手”,用put up符合语境。故选C。
5.句意:其他事情也能提供一些信息。
advice建议;success成功;information信息;achievement成就。根据下文“For example, a sign at the bus stop helps you to know which bus to...”可知,此处指其他事情也能提供一些“信息”,用information符合语境。故选C。
6.句意:例如,公共汽车站的标志可以帮助你知道该乘哪辆公共汽车。
get得到;bring带来;have有;take乘坐。根据“which bus to...”可知,此处指“乘坐”哪辆公共汽车,用take符合语境。故选D。
7.句意:人们可以用许多其他方式交流。
accept接受;communicate交流;dance跳舞;notice注意到。根据下文“Books, magazines, TV, radio and films all help us to communicate with other people.”可知,此处指人们可以用许多其他方式“交流”,用communicate符合语境。故选B。
8.句意:艺术家可以用他的画来讲述美丽的山脉、蓝色的大海和许多其他的事情。
writer作家;scientist科学家;artist艺术家;singer歌手。根据“use his drawings to tell about beautiful mountains, the blue sea and many other things”可知,此处指“艺术家”用画来讲述,用artist符合语境。故选C。
9.句意:书籍是用来告诉你世界上所有美好的事物,以及人们和他们的想法的。
taken带走;tidied整理;cleaned打扫;written写。根据“Books are...to tell you about all wonderful things in the world”可知,此处指书籍是“写”来告诉你世界上所有美好的事物的,用written符合语境。故选D。
10.句意:它们都帮助我们了解世界上正在发生的事情。
what什么;which哪一个;that那个;how如何。根据“...is going on in the world”可知,此处指了解世界上正在发生“什么”事情,用what符合语境。故选A。
11.B 12.C 13.B 14.A 15.C
【导语】本文是一篇新闻报道,主要讲述了2025年9月3日在北京天安门广场举行的盛大阅兵仪式。
11.细节理解题。根据第四段“The main goals of holding this parade were to remember history, honor those who died for the country, value peace and work for a better future.”可知,阅兵的核心目的是纪念历史和支持和平。故选B。
12.细节理解题。根据第二段“The parade included two parts: a ceremony and a march-past.”可知, 阅兵分为两部分:仪式环节和分列式检阅。故选C。
13.词句猜测题。根据第五段“one country made an improper decision”可知,一个国家做出了不恰当的决定;结合后一句“Its media reported that the country called for other nations to avoid joining the memorial events in Beijing.”和选项可推知,此处应表示该国呼吁其他国家“远离”北京的纪念活动。因此,avoid意为keep away from“远离”。故选B。
14.细节理解题。根据第三段“This showed that the country’s military has the ability to protect its people and keep peace in the region.”可知,中国军队有能力保护人民。故选A。
15.最佳标题题。根据文章第一段“On September 3, 2025, a grand memorial parade (阅兵) was held in Beijing’s Tian’anmen Square.”以及全文内容可知,本文主要讲述了在北京天安门广场举行的一场盛大的阅兵式。因此,最佳标题为“北京的一场盛大阅兵式”。故选C。
16.C 17.C 18.D 19.A 20.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲了获“最美劳动者”称号的张硕,毕业后先做广告设计,后返乡,2018年起从外卖员做起,2019年任美团鹤岗配送运营经理,还助力村民脱贫增收。
16.细节理解题。根据“On April 30, 2022, Zhang Shuo was honored with the title of ‘the most beautiful worker’.”可知,张硕获得的称号是“最美劳动者”。故选C。
17.细节理解题。根据“Zhang Shuo started his job as a food deliveryman in 2018. ‘I just wanted to use the farm’s off season to earn some money,’ he says.”可知,他2018年刚开始做外卖员是因为想利用农场的淡季赚点钱。故选C。
18.细节理解题。根据“A snowstorm in late December 2018 forced deliverymen to take food to customers on foot. To prevent the food from getting cold, Zhang put the food into his coat.”可知,2018年12月末为了防止食物变凉,张硕把食物放进了自己的外套里。故选D。
19.词句猜测题。根据“Since then, he began to find more ways to help young villagers get out of poverty and increase their income.”可知,“get out of poverty”与“increase their income(增加收入)”为并列关系,结合语境可推测“poverty”意为“贫穷”,即帮助年轻村民摆脱贫穷、增加收入。故选A。
20.推理判断题。根据“‘I just wanted to use the farm’s off season to earn some money,’ he says.”以及“‘I found the huge development space,’ he says. ‘So I decided to stay on and do better.’”可知,张硕最初做外卖员只是想利用农场淡季赚钱,并未打算长期做,后来发现发展空间才决定留下来,因此空格处应体现“没打算把它当成长期工作”的含义。故选C。
21.C 22.B 23.D 24.D 25.C
【导语】本文是说明文。短文介绍了听高噪音而面临听力损失的风险。
21.细节理解题。根据“Over one billion (十亿) young people are at risk of hearing loss because of listening to loud noise for long periods of time.”可知超过10亿年轻人因长时间听大噪音而面临听力损失的风险。所以是长时间听音量高的噪音会使年轻人面临听力损失危险。故选C。
22.细节理解题。根据“The sound of a busy road is about 85 dB and the sound of a rock concert can be about 100 dB.”繁忙的道路的声音约为85分贝,摇滚音乐会的声音可达100分贝左右。故选B。
23.细节理解题。根据“Loud noise is harmful to the inner ears (内耳).”大声的噪音对内耳有害。故选D。
24.细节理解题。根据“The World Health Organization said the “safe level” for most sounds is below 80 dB for 5 hours a day.”世界卫生组织表示,大多数声音的“安全水平”是每天5小时低于80分贝。一周七天,可知是35小时。故选D。
25.主旨大意题。通读全文,文章始终强调音量大的噪音对我们听力的损害。故选C。
26.A 27.D 28.B 29.A 30.C
【分析】这篇短文中介绍了博物馆是什么、博物馆里有什么,还提到了印第安纳波利斯的一个儿童博物馆。
26.细节理解题。根据短文第一段“A museum is a good place to keep old and beautiful things. A museum may be a place to learn about science and a place to find out about art or people or animals.”可知,人们可以从博物馆了解一个地方的历史、科学和艺术。A选项不符合文意,故选A。
27.细节理解题。根据短文最后一段“On Saturdays, Indianapolis children can hear talks about animals and trees. They see movies. They take hikes. They even learn to make things there.”可知,在博物馆里,人们可以看电影、听谈话、制作东西。文章中没有提到“和熊一起玩”,故选D。
28.细节理解题。根据短文第三段“Children do not have to pay to get in.”可知,孩子们去印第安纳波利斯博物馆不用付钱。故选B。
29.细节理解题。根据短文第三段“They like to look at the dinosaur (恐龙) bones.”可知,孩子们喜欢看恐龙骨骼。故选A。
30.主旨大意题。根据文章内容及其第二段“Some museums have old cars and airplanes.Many museums have pictures and statues(雕塑). Others have rocks and old bones”,一些博物馆旧汽车和飞机,有绘画和雕塑,许多博物馆有图画和雕像,其它的有岩石和老骨头,由此可知本文介绍了各种各样的博物馆,故选C。
31.A 32.F 33.E 34.C 35.G
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了自信的重要性,并给了我们增强自信的建议。
31.根据“But do you know how to be more confident ”以及以下各段的小标题可知,此处为承上启下的句子,引出给读者增强自信的建议,选项A“以下是一些建议”符合语境,故选A。
32.根据“Speak loudly”可知此处应与“大声说”有关,选项F“不要用低得其他人几乎听不见的声音说话”符合语境,故选F。
33.根据“Play Sports or take up a hobby”可知此处应与做运动或开始爱好有关,选项E“同时,一个爱好可以使你变得外向”符合语境,故选E。
34.根据“Write down a list of things you did during the day and see how many things you have done well.”和“You told a joke that made someone laugh.”可知此处应是列举做得好的事,选项C“你完成了你的作业”符合语境,故选C。
35.根据“But it’s easy to get over if you know that failure is a part of your life.”和“Try to start again and believe you can do better”可知此处应是与失败的事有关,选项G“不要因为你上次说了些愚蠢的话就把头藏起来。”符合语境,故选G。
36.pioneers’
【解析】句意:多亏了开拓者们的辛勤工作。我将送他们一些花。根据汉语提示可知,pioneer“开拓者,先驱”,可数名词,空格位于定冠词the和名词短语hard work之间,需填入一个成分来修饰hard work。开拓者与辛勤工作构成所属关系,因此必须使用名词所有格形式作定语,且要与them在数上保持一致。故填pioneers’。
37.abroad
【解析】句意:我想去国外提升我的英语。abroad“国外”,go abroad“去国外”,符合语境。故填abroad。
38.address
【解析】句意:同学们好,下课后请留下你们的地址。根据“your”可知,横线处需填名词,地址的英文表达为“address”,为名词,此处填单数形式,强调每个人的地址。故填address。
39.Chemistry
【解析】句意:化学在我们的生活中扮演着重要的角色。根据“…plays an important role in our life”可知,“化学”对应的英文名词是Chemistry,且Chemistry作为学科名称,首字母需大写,在句中作主语,符合语境。故填Chemistry。
40.reason
【解析】句意:这场暴雨是造成此次交通事故的最主要原因。“原因”为reason,根据“The heavy rain is the most important ... of the traffic accident.”可知,需填名词单数。故填reason。
41.(k)nowledge
【解析】句意:我的数学老师一直说,练习是检测我们知识的一种好方法。根据“My math teacher”和“practice”可知,此处应是谈论与知识学习有关的内容,练习就是检测学科知识掌握情况的一种好方法,knowledge“知识”,不可数名词。故填(k)nowledge。
42.(p)unish
【解析】句意:你认为因为一两个学生的行为而惩罚整个班级公平吗?根据英文句子及首字母提示可知,此处表达“惩罚整个班级”,it is fair to do sth.“做某事是公平的”,因此空处应用动词原形;punish“惩罚”,动词。故填(p)unish。
43.(T)hough
【解析】句意:——尽管我的女儿只有十岁,但她知道很多。——真是个聪明的女孩!前后是转折关系,由首字母提示可知,填Though“尽管”,引导让步状语从句。故填(T)hough。
44.(o)peration
【解析】句意:医生给病人做了心脏手术。根据“on the patient’s heart”和首字母可知,指做心脏手术。operation“手术”,名词,前面有“an”,用单数形式。故填(o)peration。
45.(s)peech
【解析】句意:老师发表了关于善良和帮助他人的重要性的演讲。根据“The teacher gave a…about the importance of kindness and helping others.”并结合首字母提示可知,老师常通过演讲来传达教育主题,speech“演讲”,根据空前的“a”可知,此处用单数形式。故填(s)peech。
46.wonderful 47.songs 48.artists 49.easiest 50.if 51.choice 52.eaten 53.what 54.another 55.find
【导语】本文介绍了让生活更精彩的几种方法,包括听音乐、与人交谈、尝试新食物和学习外语。
46.句意:以下方法可以让你的生活更加精彩。根据“Sometimes life can be pretty boring. The following ways can make your life more…”及备选词可知,所给建议应是为了使生活更精彩,与boring“无趣的”相反的,应是wonderful“精彩的”。故填wonderful。
47.句意:如果你还在听几年前听过的几首歌,那么是时候尝试新东西了——摇滚、爵士或乡村音乐。根据“Listen to some different kinds of music....a couple of…that you listened to ”及备选词可知,此处指听过的“歌曲”,song“歌曲”,被a couple of修饰应用复数形式。故填songs。
48.句意:有成千上万的艺术家在那里,你总能发现新东西。根据“thousands of…”及备选词可知,此处需要填名词复数,与本段主题“音乐”相关的,应是artists“艺术家”。故填artists。
49.句意:这可能是你能做的最容易的事情之一,但令人惊讶的是,很多人都不这么做。根据“...one of the...things you can do”及备选词可知,此处是固定句型“one of the+形容词最高级+名词复数+比较范围”,空应填形容词最高级,结合语境,此处指和人聊天可能是做过的最简单的事情,easy“简单的”,最高级是easiest,表示“最简单的”。故填easiest。
50.句意:如果你害羞,也可以从向人们问好开始。根据“Just start by saying hello to people...you are shy”及备选词可知,空后“you are shy”是前半句的“假设条件”,所以此处需要连词if“如果”引导条件状语从句。故填if。
51.句意:谈论周围环境中的某事是一个不错的选择,你会遇到一些非常有趣和滑稽的人。根据“a good…”可知,空处应填单数名词,结合“Talking about something in the environment around you is a good ...”及备选词可知,谈论周围环境中的某事是一个好的选择,choice“选择”符合语境。故填choice。
52.句意:去某个地方尝试一些你之前从未吃过的食物。根据“try some food you have never...”及备选词可知,此处指尝试以前没有吃过的食物,eat“吃”,have后需跟过去分词构成现在完成时结构。故填eaten。
53.句意:你可以随时问那里工作的人点什么。根据“...to order. New food may make you feel much better.”及备选词可知,此处指的是点什么食物,空处作order的宾语,需要用what表示“什么”。故填what。
54.句意:看看另一种语言是如何运作的是很有趣的。根据“Learn a foreign language...how...language works.”及备选词可知,空处修饰单数名词language,且本段和“外语”有关,所以此处指看看“另一种”语言是如何运作的,another“另一个”符合语境。故填another。
55.句意:你可以找到一些提供新语言单词及其发音的网站。根据“You can...some websites”及备选词可知,此处指“找到一些网站”,find“找到”,情态动词can后跟动词原形。故填find。
56.reasons 57.worried 58.access 59.opinion/point 60.passengers 61.impossible 62.fail 63.control 64.consider 65.necessary
【导语】本文主要围绕高铁是否应该提供宠物运输服务展开讨论,呈现了支持方和反对方的不同观点,并指出该服务可能带来的设施改造成本问题。
56.句意:来自上海的李峰认为,提供宠物运输服务有几个原因。“原因”reason,可数名词,被several修饰用复数形式。故填reasons。
57.句意:这有助于减少宠物主人把宠物单独留下的担忧。feel是系动词,其后应跟形容词作表语,“担忧的”worried符合语境,故填worried。
58.句意:进入火车的许可可以帮助它们感到安全和舒适。空处在句中作主语,应填名词,“进入许可”access,故填access。
59.句意:然而,来自北京的莉萨有不同的观点。“看法”opinion/point,a后跟单数名词,故填opinion/point。
60.句意:首先,一些乘客可能会在动物周围感到不适,而且在火车上很难轻易让宠物保持干净。“乘客”passenger,被some修饰需用复数,故填passengers。
61.句意:首先,一些乘客在动物周围可能会感到不舒服,而且在火车上给宠物清洁是不容易的。“不能做某事的”impossible,形容词作表语,故填impossible。
62.句意:而且,如果宠物在一个有很多陌生人的空间里,它们无法感到舒适。“未能达到”fail,主语是they,谓语动词用原形。故填fail。
63.句意:此外,并不是所有的宠物主人都能很好地训练或控制他们的宠物,这可能会增加事故的风险。“控制”control,空处与train并列,所以用动词原形,故填control。
64.句意:所以莉萨认为中国铁路客户服务中心真的应该仔细考虑这些服务。“考虑”consider,情态动词should后跟动词原形,故填consider。
65.句意:你认为提供宠物运输服务有必要吗?“必要的”necessary,填形容词作表语,故填necessary。
66.Try to deal with it calmly and suggest a good way. 67.In order not to have disagreements with your parents. 68.做一些你们大家都喜欢的事情可以帮你更好地了解你的父母 69.用一个电视剧上或者一篇文章中的例子作为打破僵局的方式 70.How to Show Love to Your Parents
【导语】本文主要介绍了如何向父母表达爱,给出了多种与父母相处的方式,如花时间在一起、处理分歧、与父母交流等。
66.根据“If your parents are doing something that annoys (使生气,惹恼) you, try to deal with it calmly and suggest a good way.”可知,如果父母做了让你烦恼的事情,要冷静处理并提出一个好方法。故填Try to deal with it calmly and suggest a good way.
67.根据“Plan what you want to say first in order not to have disagreements with your parents.”可知,先计划好要说的话是为了避免和父母产生分歧。故填In order not to have disagreements with your parents.
68.划线的句子是陈述句,主语“doing activities”表示“做一些事情”,“that you all enjoy”是定语从句,表示“你们大家都喜欢”。“can”表示“能,可以”。短语“help sb. do sth.”表示“帮助某人做某事”。“help you understand ”表示“帮你更好地了解”。宾语是“your parents”表示“你的父母”。“better”是副词比较级修饰,表示“更好地”。故填:做一些你们大家都喜欢的事情可以帮你更好地了解你的父母。
69.这是祈使句,“use”表示“使用”,宾语是“an example”,表示“一个例子”。“from a TV show or an article”表达“来自一个电视剧上或者一篇文章中的”,“as a way”表达“作为一种方式”。动词不定式“to break the ice”是定语,表达“打破僵局的方式”。故填:用一个电视剧上或者一篇文章中的例子作为打破僵局的方式。
70.短文主要介绍了如何向父母表达爱,给出了多种与父母相处的方式,如花时间在一起、处理分歧、与父母交流等。因此,一个合适的标题可以是“How to Show Love to Your Parents(如何向你的父母表达爱)”。故填How to Show Love to Your Parents。
71.范文:
Dear Mike,
I am very happy to hear that you are studying Chinese in a Confucius Institute, and I think it’s helpful to learn Chinese. So I want to share with you an app that may really fit you.
This app, called Chinese Master, is loved by many learners for its style and content. It covers all kinds of Chinese learning but focuses more on learners and speaking skills. And you can talk about anything with our local people in a relaxing and enjoyable environment. The more you practise, the more fluently you will speak. What’s more, by reading Chinese stories in the app, you can learn about the Chinese culture, which not only broadens your horizons but also increases your knowledge of the world.
Learning is a lifelong journey. I’m sure you’ll see great progress in your Chinese.
Yours,
Daming
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一封电子邮件,围绕推荐学习中文的APP展开。
②时态:时态为一般现在时。
③提示:写作要点已给出,考生应注意包含表格中的要点,结合自身学习语言的经历,适当添加细节,使邮件内容丰富且符合词数要求。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。借已给开头引出推荐APP的意图。
第二步,具体阐述写作内容。从两款APP的内容与优势几方面,介绍APP。
第三步,书写结语。表达期望,结束邮件。
[亮点词汇]
①broadens your horizons拓宽你的眼界
②What’s more除此之外
③real-life conversations真实对话
④increase vocabulary增加词汇量
[高分句型]
①This app, called Chinese Master, is loved by many learners for its style and content. (called过去分词作定语,说明APP的名称与受欢迎程度)
②It covers all kinds of Chinese learning but focuses more on learners’ speaking skills. (说明APP的学习内容与侧重点,体现其针对性)
③What’s more, by reading Chinese stories in the app, you can learn about the Chinese culture, which not only broadens your horizons but also increases your knowledge of the world. (which引导非限定性定语从句,说明真实对话练习的好处)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)