/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语期中全真模拟培优卷仁爱科普版
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
From toothbrushes and shampoo bottles to furniture and toys, plastic is used to make many everyday items—but only about 5% of the plastic we use is recycled. The rest is 1 which releases harmful gases, or thrown away, often ending up in the ocean. There, it can take hundreds of years to break down and 2 marine life. To help solve this problem, scientists have created a new type of plastic that dissolves in seawater.
Regular biodegradable plastics do not fully break down in the ocean. 3 they turn into tiny pieces called microplastics. These small bits can be eaten by fish, birds, and other animals. Scientists 4 that by 2050, there may be more plastic in the ocean than fish. Microplastics also pollute soil, water, and food, eventually 5 human bodies.
Researchers at the RIKEN Centre for Emergent Matter Science in Japan have developed a plastic that dissolves 6 in salty seawater. It breaks down into its basic substances, which bacteria can then digest. Tests show it can break down in seawater within hours and in soil within 10 days. Unlike other plastics, it is nonpoisonous and does not catch fire 7 .
This new plastic can be shaped into different forms when 8 to 248°F. It can be made hard and scratch-resistant, turned into flexible rubber, or used to create strong objects. It could be 9 for 3D printing and making items like medical tools or single-use packaging.
Takuzo Aida, the lead researcher, said, “With this new material, we have created plastics that are strong, stable, and recyclable. They serve many purposes and, most importantly, do not 10 microplastics.”
1.A.buried B.burned C.collected D.reused
2.A.destroy B.harm C.help D.save
3.A.However B.Instead C.Moreover D.In fact
4.A.believe B.hope C.inform D.warn
5.A.attacking B.covering C.entering D.touching
6.A.gradually B.partly C.quickly D.slowly
7.A.easily B.rapidly C.suddenly D.wildly
8.A.cooled B.heated C.frozen D.shaped
9.A.common B.impossible C.popular D.useful
10.A.contain B.increase C.invent D.produce
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
When Paul Jackson was a boy, he lived near an old copper smelter (冶炼厂) which polluted the environment seriously. A beautiful forest nearby was made into a wasteland. He vowed (发誓) that someday he would make the land green again.
While at college, he chose botany (植物学). He met a professor who was an expert in ecology (生态学). He told Paul it would take about twenty thousand years to make that wasteland green again.
Then Paul got married and had some kids. But his dream would not die. He kept thinking about it. One night he took some action. He sneaked out into the wasteland with a backpack full of seedlings and started planting. For seven hours he planted the seedlings. Every week, he made his secret journey and did the same job, but most of them died. For fifteen years he did this.
Once, when all his young trees burned to the ground because of a careless sheepherder, Paul broke down and cried. Then he got up and kept planting. Freezing winds and terrible heat, landslides and floods and fires destroyed (毁坏) his work time and time again. However, he kept planting. Very slowly, amazing things began to take place. Now the place is fourteen thousand acres of trees, grass and bushes. Many kinds of wildlife live here. Paul received many environmental awards. His hair turned white, but he managed to keep that impossible vow he made to himself as a child. Just keep working, no matter who criticizes you, no matter how long it takes, and no matter how many times you fail.
11.What did Paul Jackson vow when he was a boy
A.To make the wasteland green again. B.To work at the copper smelter.
C.To study the wildlife in the forest. D.To win an environmental award.
12.Which can best explain the underlined phrase “sneaked out” in Paragraph 3
A.Ran outside excitedly and rapidly. B.Invited others to go out together.
C.Walked out quickly and noisily. D.Left secretly to avoid being noticed.
13.How did Paul react (反应) when his young trees burned to the ground
A.He gave up planting from then on. B.He built a wall to protect them.
C.He cried but continued planting. D.He decided to plant different kinds of trees.
14.What was the result of Paul’s long-term efforts
A.The wildlife all disappeared from the area.
B.Paul became famous and moved to a big city.
C.The area was turned into 14,000 acres of green land.
D.All the trees he planted were destroyed by earthquakes.
15.What can we learn from the passage
A.We should give up our dreams when we meet difficulties.
B.We can achieve great things if we have others’ help and support.
C.We don’t need to care about the results when we start doing a meaningful thing.
D.We can make great changes to difficult things through long-term persistence.
B
Libraries in China have changed their role from traditional storage rooms of books to offering users space for quiet thinking and self-improvement.
The main reason why people visit libraries is changing with the times. Shi Yunxuan, 33, who has worked at a library in Shenzhen for two years, said, “In the past, people went to a library mainly to borrow books and get information. Now, libraries have gotten popular among a growing number of young people who want to improve themselves.”
In recent years, a lot of improvements have been made to libraries nationwide (全国的), and they are now well-equipped. For example, they provide air conditioners (空调), modern desks and high-quality lighting. Shi said, “Libraries are now more comfortable and the new reading areas offer more seats. With more comfortable environment, users believe that they can learn more in the library at the same time.” That is to say studying in the library is a good way to learn.
By the end of 2024, China had 3,248 public libraries, which recorded 107 million readers. Tang Zixuan, 20, a student at Peking University (大学), said the library was the only place where she could put her mind and heart fully in her studies.
Tang said, “I’m afraid of falling behind, which makes me under heavy pressure. I cannot truly enjoy my spare time because I need to do things all the time. So how can I find time to relax ” She believes that the library is the only place where she can find peace while improving her studies.
根据材料内容选择最佳答案。
16.What does Paragraph 2 tell us
A.Libraries are not places to borrow books any more.
B.The conditions of libraries have improved a lot.
C.People visit libraries for more reasons.
D.You can get more information in libraries now.
17.What is in the libraries now from Paragraph 3
①air conditioners ②modern desks ③high-quality lighting ④smoking areas
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
18.Why does the writer give those numbers at the beginning of Paragraph 4
A.To show libraries in China are popular.
B.To advise more students to study in libraries.
C.To show the great history of China.
D.To tell the importance of reading books.
19.Why is Tang Zixuan under heavy pressure
A.Because she is afraid of falling behind.
B.Because her grades are not good.
C.Because she has a lot of homework to do.
D.Because she always has things to do in her spare time.
20.What is the best title for this passage
A.The Modern Chinese Public Libraries
B.More Chinese People Like Reading
C.The Changing Function of Chinese Libraries
D.The Libraries in Universities
C
Saving Urban Green Spaces
In many big cities around the world, green spaces like parks and community gardens are disappearing. Skyscrapers and shopping malls are being built in their place, leaving little room for trees, grass and flowers. However, these green spaces are more important than people might think—they play a key role in protecting the urban natural environment.
Urban green spaces help improve air quality. Trees and plants absorb harmful gases like carbon dioxide and release oxygen, making the air cleaner to breathe. For example, a single mature tree can absorb up to 48 pounds of carbon dioxide each year. In cities with lots of green spaces, the air is often fresher, and cases of respiratory illnesses are lower than in cities with few plants.
These green spaces also help reduce the “urban heat island” effect. Concrete and asphalt in cities absorb a lot of heat from the sun, making cities much hotter than surrounding rural areas. But trees and grass can cool the air through transpiration—they release water vapor, which lowers the temperature. Studies show that parks can be 3—7 degrees cooler than nearby streets, providing a comfortable place for people to escape the summer heat.
Besides, urban green spaces are home to many small animals and insects. Birds build nests in trees, squirrels collect food from plants, and bees pollinate flowers. Without these green spaces, many urban wildlife species would lose their habitats and even face extinction. Protecting green spaces means protecting the biodiversity of the city.
Unfortunately, many cities still don’t pay enough attention to saving green spaces. Some people think building more buildings will bring more economic benefits, but they ignore the long-term harm to the environment. To change this, citizens can join local environmental groups to protest against the destruction of green spaces. They can also plant trees in their neighborhoods or take part in community garden projects. Governments should also make stricter rules to protect existing green spaces and plan new ones when building new areas.
Saving urban green spaces is not just about keeping cities beautiful—it’s about protecting the natural environment and ensuring a healthy life for people and wildlife. Every small green area counts, and everyone can do their part to save them.
21.Why are urban green spaces important for air quality
A.They produce carbon dioxide. B.They absorb harmful gases and release oxygen.
C.They make cities look more beautiful. D.They provide places for people to exercise.
22.What is the “urban heat island” effect
A.Cities are hotter than rural areas because of concrete and asphalt.
B.Rural areas are hotter than cities because of more plants.
C.Parks are colder than streets because of strong winds.
D.Streets are cooler than parks because of more shade.
23.What do urban green spaces provide for wildlife
A.Food from human beings. B.Tools to protect themselves.
C.Clean water to drink. D.Places to build homes (habitats).
24.What can citizens do to save urban green spaces
A.Build more skyscrapers and shopping malls. B.Ignore the destruction of green spaces.
C.Join environmental groups and plant trees. D.Cut down trees in their neighborhoods.
25.What is the main idea of the passage
A.Urban green spaces are disappearing quickly.
B.Urban green spaces are important for the natural environment and need protection.
C.The “urban heat island” effect is harmful to people’s health.
D.Governments should build more buildings instead of green spaces.
D
Founded in 1971, a social service organization is trying to care for any person in need. It serves 15,000 poor people each year. In the beginning, when its members were unable to fully meet certain people’s needs at work, they often entered into discussions, finding how they could help on their own. When Executive Director Bill Sullivan saw what was happening, he had an idea. He organized a team with workers to show their care. And he called the team “the village”
The team wants to help someone achieve his or her goals (目标) and it wants to do so by having workers give away their own time, money, skills, and anything else they could offer. People who work at the organization are encouraged to care for others. “The cool thing about ‘the village’ is that we believe in our workers and the power (力量) of care that lies within them,” said Sullivan.
“The village” allows people to feel comfortable giving what they can, as all donations are unnamed. “Someone who gives away a car is no more important than the person who sits and listens to someone to let him or her feel loved and cared for,” said Sullivan.
The first person getting help from “the village” was a homeless man. Within just three weeks, “the village” provided him with a car, an apartment and other things. The man said that he had lost all hope before he came across “the village”. It gave him a chance to start over. He wanted to give back by volunteering to help others and make a difference in the community.
“The power of care is clear and has lasting influences — not just on the people who receive donations, but also on those giving away things. It can lead to an understanding of ourselves — who we are, and how important we actually are,” Sullivan said. The power of care is great because it provides a goal — something we all try to achieve within our lives. Many call this love.
26.What does the first paragraph mainly tell us
A.The change in the organization. B.The background of “the village”.
C.The difficulty faced by “the village”. D.The achievement of the organization.
27.How did the homeless man in Paragraph 4 probably feel about “the village”
A.Upset but careful. B.Shocked but patient.
C.Doubtful and worried. D.Thankful and encouraged.
28.What does the underlined word “It” refer to
A.Finding a goal. B.The power of care.
C.Giving away things. D.A social service organization.
29.Which of the following about “the village” may Sullivan agree with
A.Material donations are more popular. B.The workers like direct conversations better.
C.Donations in different forms are all welcome. D.The receivers need to know the members’ names.
30.What would be the best title of the passage
A.How to help people in need. B.A helpful and loving “village”.
C.A difficult but meaningful activity. D.How to understand love between people.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Every year there are endless talks and suggestions on how to protect the environment. As for students, what should we do 31
Save Water
Water is life. What we should do is to save water. Reduce the time we take a bath. The more time we take, the more water we are likely to use. 32
Limit Car Use
33 They may not be as comfortable as the car, but we will make a contribution to protecting the environment.
34
The most important method to protect the environment is to plant trees. Trees may take longer to grow, but they serve the next generation (一代). They provide shade (阴凉处) and reduce the need for air conditioners.
Reduce Food Waste
Research shows that food goes to waste in the world every year is enough to feed almost a billion hungry people. 35 We can make a list of the food we are going to buy, and never order much more than we need in the restaurant.
We depend on the environment for living, and the environment depends on us for living as well. As long as we keep on doing the simple things, we can protect the environment better.
A.Grow Vegetables
B.Plant Trees
C.As we brush our teeth, turn off the taps (水龙头).
D.Luckily, there are methods we can take to reduce food waste.
E.Here are four ways about protecting the environment.
F.Using shopping baskets instead of plastic bags when we go shopping.
G.We can choose biking, walking or public transport instead of a personal car.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.The flight will fly (直接地) to Paris without any stops.
37.In our art class, we were asked to (创造) a painting that shows what makes us happy.
38.The scientist has made great (贡献) to the development of technology.
39.Study hard and make as much (进步) as possible, will you
40.My uncle is my closest living r . He always supports me.
41.Could you please tell me if there’s a restaurant n I really need to eat something.
42.Mr. Miller c forgot that it’s his wife’s birthday today. That makes his wife very angry.
43.He called the police for help because he was in a dangerous s .
44.The number of visitors travelling to Harbin has r since winter is coming.
45.If we want to have a “Green” life, we’d better (回收) used paper.
根据语篇内容,从方框中选出恰当的单词,并用其正确形式填空。将单词填写在答题卡对应的横线上。每个单词只能用一次。
after attention win clean collect came he helpful country life
Do you believe picking up rubbish has become a world competition
In November of 2023, the first Rubbish Collection World Cup was held in Asia. Teams from twenty 46 around the world took part in it. According to the rules, each team had 60 minutes to 47 rubbish as much as possible. Britain 48 the first prize at last. “We hope more people around the world will pay 49 to environmental problems. ”said a British team member.
When Ken, the founder (创始人) of the competition, was interviewed. He talked about how he 50 up with the idea. Several years ago, he found many sea animals died 51 they ate the rubbish in the sea. So he started to pick up rubbish on 52 way to the beach every morning.
“Picking up a piece of rubbish may save a turtle’s (海龟的) 53 . It’s also a good way to keep the beach 54 .” In his eyes, changing people’s thoughts about rubbish was more important.
“Picking up rubbish is meaningful and 55 ,” added Ken. “Now, I am glad to hear that lots of people take part in it to protect our environment.”
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,根据语境、音标或所给单词的提示,在每个空格内填入一个恰当的词,要求所填的词意义准确,形式正确,使短文意思完整,行文连贯。
How green are you Do you know how to be green We all need a healthy environment, but we produce waste every day and it often results in lots 56 pollution.
In fact, even those simplest everyday 57 (activity) can make a difference to the environment.
Here are some ideas for you. Reduce. It means “use less”. It suggests people throw less garbage. People can reduce waste by buying 58 (few) things than usual. So before buying a new thing, think whether it’s 59 (real) necessary for us. Reuse. It means “use again”. It asks people to use things as long as possible. When we buy things, make sure we need them 60 we can use them for long. And if we can, we should repair (修理) them instead of 61 (throw) them away and buying new ones. Don’t use a paper cup or a paper bag. If we can use a china (陶瓷的) cup or a lunch box, we are doing something green and 62 (help). Recycle. It means “use in 63 new way”. You may be wondering how. Look at these examples. Many people often recycle old or waste electrical (电子的) things and try their best 64 (create) some new things with some parts from the old ones. Some people try to make some bags with old clothes. And 65 (other) often clean the house or water plants with used water.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,简略回答问题。
The population of the world continues to increase, but in some areas the population is falling. This is true in Europe and especially in Eastern Europe. In Russia, the population is going down by about 100 people every hour! In Poland the population is also falling because the people are leaving to work in other countries.
One of the main reasons is a change of lifestyle. All over Europe people, especially educated women, have a different attitude to children from their parents. “I have one child and she is enough for me,” said Galina, a doctor from Moscow. Many women decide to have children later in life or not to have children at all. “I don’t want to have any children until I have worked for at least 10 years,” said 19-year-old student Hana from Prague. Her opinion is typical of 18—24-year-old women everywhere in Europe.
In Poland, the population is going down for a different reason. A lot of people, usually aged between 20 and 30, are leaving the country to work abroad. Poland joined the European Union in 2005 and since then more than half a million people have moved to Britain, Germany, Spain and Italy.
Many governments are now encouraging people to have larger families. In France, women now receive nearly $1000 a month for a year if they have a third child.
66.What does Galina do
67.Doesn’t Hana want to have any children at all
68.Why is the population in Poland going down (写出一条原因即可)
69.How does the French government encourage people to have larger families now
70.Is a population decline (下降) in some areas good or bad Why or why not
书面表达(共1题;满分25分)
71.地球是人类共同的家园,时代的一粒灰,落在个人头上就是一座山,没有人能独善其身。假如你叫李华,作为一名中学生,你应该为环境保护作出哪些贡献呢?请以“Let’s try our best to protect the environment”为题,向中学生发出倡议,呼吁大家从小事做起,尽最大的努力保护环境!
要求:
1.文中不得出现人名、校名等相关信息;
2.100词左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Let’s try our best to protect the environment
Dear friends,
I’m a student of Grade 9 in a city. My name is Li Hua. As we know, we have only one earth. But in recent years, many disasters have happened on the earth and unusual weather has appeared very often. As students in this city, what should we do
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
If we all keep doing these things, I believe the environment will be better and better. Let’s try our best!
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.B 3.B 4.D 5.C 6.C 7.A 8.B 9.D 10.D
【导语】本文是说明文。主要介绍了塑料污染的现状、危害,以及日本科学家研发的一种可在海水中溶解的新型塑料,以应对海洋塑料污染问题。
1.句意:其余的塑料要么被焚烧,释放有害气体,要么被丢弃,通常最终会进入海洋。
buried埋葬;burned焚烧;collected收集;reused重复使用。根据后文“which releases harmful gases”可知,只有焚烧塑料会产生有害气体。故选B。
2.句意:在那里,塑料可能需要数百年才能分解,并危害海洋生物。
destroy摧毁;harm危害;help帮助;save拯救。塑料在海洋中难以分解,会对海洋生物造成不良影响,harm符合塑料污染对生物产生负面影响的语境。故选B。
3. 句意:相反,它们会变成被称为微塑料的微小碎片。
However然而;Instead相反;Moreover此外;In fact事实上。根据“Regular biodegradable plastics do not fully break down in the ocean.”可知,后文说明其最终形态是微塑料,前后句是“未能完全分解”与“变成微塑料”的替代关系,Instead符合逻辑,故选B。
4.句意:科学家们警告说,到2050年,海洋中的塑料可能会比鱼还多。
believe相信;hope希望;inform通知;warn警告。“海洋中塑料比鱼多”是负面且严峻的预测,科学家对此情况应是发出警示,warn更能体现该预测的严重性。故选D。
5.句意:微塑料还污染土壤、水和食物,最终进入人体。
attacking攻击;covering覆盖;entering进入;touching触摸。根据“Microplastics also pollute soil, water, and food, eventually ... human bodies.”可知,微塑料通过污染土壤、水和食物,会随着人类的饮食等途径进入体内,entering符合其进入人体的过程。故选C。
6.句意:日本理化学研究所新型物质科学中心的研究人员开发了一种能在咸海水中快速溶解的塑料。
gradually逐渐地;partly部分地;quickly快速地;slowly缓慢地。根据“Tests show it can break down in seawater within hours and in soil within 10 days.”可知,测试表明它能在数小时内在海水中分解,10天内在土壤中分解,可见其溶解速度快。故选C。
7.句意:与其他塑料不同,它无毒且不易燃烧。
easily容易地;rapidly迅速地;suddenly突然地;wildly疯狂地。根据“Unlike other plastics, it is nonpoisonous and does not catch fire...”可知,此处强调新型塑料的安全性,“不易燃烧”是重要特性,does not catch fire easily符合安全属性描述。故选A。
8.句意:这种新型塑料在加热到248华氏度时,可以被塑造成不同的形状。
cooled冷却;heated加热;frozen冻结;shaped塑形。塑料通常需要加热到一定温度才会软化,从而被塑造成不同形态,heated to 248°F“加热到248华氏度”是塑形的前提条件。故选B。
9.句意:它可用于3D打印和制造医疗工具或一次性包装等物品。
common常见的;impossible不可能的;popular受欢迎的;useful有用的。根据“for 3D printing and making items like medical tools or single-use packaging.”可知,3D打印、制造医疗工具等说明这种塑料有实际用途,be useful for“对……有用”符合其应用价值的表述。故选D。
10.句意:它们有多种用途,最重要的是,不会产生微塑料。
contain包含;increase增加;invent发明;produce产生。根据“With this new material, we have created plastics that are strong, stable, and recyclable. They serve many purposes and, most importantly”可知,普通塑料会变成微塑料,而新型塑料的优势在于解决了这一问题,即不会产生微塑料,produce符合“产生、生成”微塑料的语境。故选D。
11.A 12.D 13.C 14.C 15.D
【导语】本文讲述了保罗·杰克逊从小立志恢复被污染的土地,尽管面临重重困难和失败,他坚持了十五年,最终成功将荒地变成了森林,成为环保的英雄。
11.细节理解题。根据“He vowed that someday he would make the land green again.”可知,他发誓总有一天他会让这片土地再次变绿。故选A。
12.词句猜测题。根据“Every week, he made his secret journey and did the same job, but most of them died.”可知,他每周进行秘密旅程,表明他行动隐秘,避免被发现。故选D。
13.细节理解题。根据“Paul broke down and cried. Then he got up and kept planting.”可知,树被烧毁后,保罗忍不住哭了起来。然后他站起来继续种植。故选C。
14.细节理解题。根据“Now the place is fourteen thousand acres of trees, grass and bushes.”可知,现在这个地方有一万四千英亩的树木、草地和灌木丛。故选C。
15.推理判断题。根据“Just keep working, no matter who criticizes you, no matter how long it takes, and no matter how many times you fail.”可知,不管谁批评你,不管花多长时间,不管你失败了多少次,都要继续工作。并通过保罗坚持15年成功绿化荒地的故事,传达“坚持改变困难”的主题。故选D。
16.C 17.A 18.A 19.A 20.C
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了中国图书馆的角色变化,并介绍了图书馆设施的改善以及人们使用图书馆的原因变化。
16.主旨大意题。根据文章第2段“In the past, people went to a library mainly to borrow books and get information. Now, libraries have gotten popular among a growing number of young people who want to improve themselves.”可知,人们去图书馆的原因更多样化了。故选C。
17.细节理解题。根据文章第3段“they provide air conditioners, modern desks and high-quality lighting.”可知,图书馆现在配备了空调、现代化书桌和高质量照明。故选A。
18.推理判断题。根据文章第4段“By the end of 2024, China had 3,248 public libraries, which recorded 107 million readers.”可知,这些数字表明图书馆在中国很受欢迎。故选A。
19.细节理解题。根据文章第5段“I’m afraid of falling behind, which makes me under heavy pressure.”可知,唐紫萱压力大的原因是害怕落后。故选A。
20.最佳标题题。全文围绕中国图书馆功能的转变展开,从传统书籍存储到提供学习与自我提升空间。因此最佳标题应体现图书馆功能的转变。故选C。
21.B 22.A 23.D 24.C 25.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲了城市绿地对自然环境至关重要,但是它们在不断消失,同时阐述了其在改善空气质量、缓解城市热岛效应、保护生物多样性等方面的作用,还呼吁大家保护城市绿地。
21.细节理解题。根据“Trees and plants absorb harmful gases like carbon dioxide and release oxygen, making the air cleaner to breathe.”可知,城市绿地能吸收有害气体并释放氧气,从而改善空气质量。故选B。
22.细节理解题。根据“Concrete and asphalt in cities absorb a lot of heat from the sun, making cities much hotter than surrounding rural areas.”可知,“城市热岛”效应是指由于混凝土和沥青,城市比农村地区更热的现象。故选A。
23.细节理解题。根据“Without these green spaces, many urban wildlife species would lose their habitats and even face extinction.”可知,城市绿地为野生动物提供了栖息地。故选D。
24.细节理解题。根据“To change this, citizens can join local environmental groups to protest against the destruction of green spaces. They can also plant trees in their neighborhoods or take part in community garden projects.”可知,公民可以加入环保组织并植树来保护城市绿地。故选C。
25.主旨大意题。根据“However, these green spaces are more important than people might think—they play a key role in protecting the urban natural environment.”以及全文内容可知,文章主要讲了城市绿地对自然环境很重要,需要保护。故选B。
26.B 27.D 28.B 29.C 30.B
【导语】本文主要介绍了一个名为“the village”的团队如何通过不同形式的关爱帮助有需要的人。
26.段落大意题。根据第一段提供的背景信息可以看出,主要讲述了“the village”的背景,故选B。
27.推理判断题。根据“He wanted to give back by volunteering to help others and make a difference in the community.”以及他的积极表现可以推断,所以他对“the village”是心怀感激和受到鼓舞的,故选D。
28.代词指代题。根据“The power of care is clear and has lasting influences — not just on the people who receive donations, but also on those giving away things. It can lead to an understanding of ourselves — who we are, and how important we actually are”可知,关怀的力量是显而易见的,而且具有持久的影响——不仅对接受捐赠的人,而且对捐赠的人也有影响。它能让我们了解自己——我们是谁,我们到底有多重要。所以此处it指的是“关怀的力量”,故选B。
29.推理判断题。根据“Someone who gives away a car is no more important than the person who sits and listens to someone to let him or her feel loved and cared for”可知,Sullivan认为各种形式的捐赠都是被接受和欢迎的,故选C。
30.最佳标题题。本文主要介绍了一个名为“the village”的团队如何通过不同形式的关爱帮助有需要的人,故选B。
31.E 32.C 33.G 34.B 35.D
【导语】本文围绕环境保护展开,先提出学生应如何保护环境的问题,随后从节约用水、限制汽车使用、植树、减少食物浪费四个方面阐述了具体方法,并强调了保护环境的重要性及人们持续践行这些简单做法的意义。
31.根据“Every year there are endless talks and suggestions on how to protect the environment. As for students, what should we do ”可知,是在探讨关于学生如何保护环境的问题,设空处应是引出下文保护环境的具体方法。选项E“这里有四种保护环境的方法。”符合语境,故选E。
32.根据“Save Water. Water is life. What we should do is to save water. Reduce the time we take a bath.”可知,强调要节约用水,设空处应是进一步说明节约用水的其他做法。选项C“当我们刷牙时,关掉水龙头。”符合语境,故选C。
33.根据原文“Limit Car Use”这一小标题可知,主题是限制汽车使用,设空处应是说明限制汽车使用的具体方式。选项G“我们可以选择骑自行车、步行或乘坐公共交通工具,而不是开私家车。”符合语境,故选G。
34.根据“The most important method to protect the environment is to plant trees.”可知,本段突出了植树在保护环境中的重要性,设空处应是引出植树这一内容。选项B“植树”符合语境,故选B。
35.根据“Reduce Food Waste. Research shows that food goes to waste in the world every year is enough to feed almost a billion hungry people.”可知,本段关注到食物浪费问题,设空处应是说明减少食物浪费的方法。选项D“幸运的是,我们可以采取一些方法来减少食物浪费。”符合语境,故选D。
36.directly
【解析】句意:这趟航班将直飞巴黎,中途不停靠。根据空前的实义动词“fly”可知,此处需用副词修饰该动词,结合中文提示“直接地”,应填“directly”。故填directly。
37.create
【解析】句意:在我们的艺术课上,我们被要求创造一幅画,展示什么让我们快乐。create“创造”,be asked to do sth.“被要求做某事”,是固定搭配。故填create。
38.contributions
【解析】句意:这位科学家为科技发展做出了巨大贡献。contribution“贡献”,可数名词,make contributions to...“为……做出贡献”,固定短语。故填contributions。
39.progress
【解析】句意:努力学习,尽可能取得更大的进步,好吗?根据汉语提示可知,其对应英语单词为progress,意为“进步”,make progress“取得进步”,固定搭配。故填progress。
40.(r)elative
【解析】句意:我叔叔是我最亲近的在世亲属,他总是支持我。根据首字母提示以及“My uncle is my closest living...”可知,叔叔是亲属,relative“亲属”,可数名词,此处应用单数形式。故填(r)elative。
41.(n)earby
【解析】句意:你能告诉我附近是否有餐馆吗?我真的需要吃点东西。根据“I really need to eat something.”及首字母可知,此处应是询问附近是否有餐馆,nearby“在附近”,副词作状语。故填(n)earby。
42.(c)ompletely
【解析】句意:米勒先生完全忘记了今天是他妻子的生日。那让他的妻子非常生气。根据“Mr. Miller…forgot that it’s his wife’s birthday today. That makes his wife very angry.”以及首字母“c”可推知,米勒先生的行为让妻子很生气,说明是“完全”忘记了妻子生日;考查completely“完全地”,副词,在句中修饰动词“forgot”,作状语,符合语境。故填(c)ompletely。
43.(s)ituation
【解析】句意:他打电话报警求助,因为他处于危险的处境。根据首字母提示及“He called the police for help because he was in a dangerous...”可知,空处指危险的“处境”,需名词situation,冠词a后用名词单数形式。故填(s)ituation。
44.(r)isen
【解析】句意:冬天来了,去哈尔滨旅游的游客数量增加了。根据“The number of visitors travelling to Harbin has…since winter is coming.”以及首字母提示可知,此处说的是游客数量增加了,rise意为“增加”,动词,由“has”可知,句子时态是现在完成时,谓语动词构成是have/has done,rise的过去分词形式为risen。故填(r)isen。
45.recycle
【解析】句意:如果我们想有一个“绿色”的生活,我们最好回收废纸。“回收”recycle,had better do sth“最好做某事”,所以空处用动词原形。故填recycle。
46.countries 47.collect 48.won 49.attention 50.came 51.after 52.his 53.life 54.clean 55.helpful
【导语】本文主要讲在亚洲举行的首届垃圾收集世界杯,该赛事的创始人介绍了自己创办该比赛的初衷,并且呼吁更多的人加入捡垃圾、保护环境的队伍中来。
46.句意:来自全球二十个国家的队伍参加了比赛。根据“Teams from twenty…”可知,来自二十个国家的队伍。因此用country“国家”,其复数形式countries。故填countries。
47.句意:根据规则,每支队伍将有60分钟的时间尽可能多地收集垃圾。根据“each team had 60 minutes to…rubbish”可知,此处指收集垃圾。因此用collect“收集”,动词,此处是不定式作后置定语,用动词原形。故填collect。
48.句意:英国最终获得了一等奖。根据“Britain finally…first prize at last.”可知,此处指英国在比赛中获得了一等奖。因此用win the first prize“获得一等奖”,时态是一般过去时,win用过去式。故填won。
49.句意:我们希望全世界有更多的人关注环境问题。根据“pay…to”可知,更多的人关注环境问题,因此attention “注意”。故填attention。
50.句意:他谈到了自己是如何想出来这个主意的。根据“…up with”可知,他想出来这个主意,因此用come up with“想出”。时态是一般过去时,come用其过去式。故填came。
51.句意:几年前,他发现许多海洋动物在吃了海里的垃圾后死亡。根据“he found many sea animals died…they ate the rubbish in the sea”可知,此处缺少连词,指海洋动物在吃了海洋垃圾之后死亡,因此用after“在……之后”。故填after。
52.句意:所以他开始每天早上在去海滩的路上捡垃圾。根据“on…way to”可知,在他去海滩的路上”,因此用he的形容词性物主代词his“他的”,作定语修饰way。故填his。
53.句意:捡一个垃圾可以救一只海龟的命。根据“Picking up a piece of rubbish may save a turtle’s…”可知,此处指捡一个垃圾可以救一只海龟的生命。life“生命”,其前有a修饰,用其单数形式。故填life。
54.句意:这也是保持海滩清洁的好方法。根据“It’s also a good way to keep the beach…”可知,捡垃圾可以保持海滩清洁。clean“干净的”,形容词作宾语补足语。故填clean。
55.句意:捡垃圾既有意义又有帮助。根据“Picking up rubbish is meaningful and…”及可知,捡垃圾既有意义又有帮助。helpful“有帮助的”,形容词,作表语。故填helpful。
56.of 57.activities 58.fewer 59.really 60.and 61.throwing 62.helpful 63.a 64.to create 65.others
【导语】本文通过介绍减少浪费、重复使用和回收利用等环保方法,鼓励人们采取绿色生活方式,保护环境。
56.句意:我们都需要一个健康的环境,但我们每天都会产生废物,这往往会导致大量的污染。根据“lots…pollution”可知,此处指“大量的污染”,lots of“许多”,固定短语,故填of。
57.句意:事实上,即使是那些最简单的日常活动也能对环境产生影响。activity“活动”,名词;those修饰可数名词复数形式,故填activities。
58.句意:人们可以通过比平时购买更少的东西来减少浪费。few“很少的”,形容词,修饰可数名词复数;根据“than”可知,此处应用其比较级形式,故填fewer。
59.句意:所以在购买新东西之前,先想想它是否真的对我们有必要。real“真的”,形容词;此处应用其副词形式really“真正地”,修饰形容词necessary,故填really。
60.句意:当我们买东西时,确保我们需要它们,并且我们可以长时间使用它们。根据“we need them…we can use them for long”可知,前后两句为并列关系,应用连词and连接,故填and。
61.句意:如果可以的话,我们应该修理它们,而不是扔掉它们买新的。throw“扔”,动词;instead of doing sth“而不是做某事”,固定短语,故此处应用其动名词形式,故填throwing。
62.句意:如果我们能使用一个陶瓷杯或一个午餐盒,我们就在做一些绿色且有帮助的事情。help“帮助”,动词;根据“green and…”可知,此处应用其形容词形式helpful“有帮助的”,与green并列,作后置定语修饰something,故填helpful。
63.句意:它的意思是“以一种新的方式使用”。根据“use in…new way”可知,此处指“以一种新的方式使用”,应用不定冠词a表泛指,故填a。
64.句意:许多人经常回收旧的或废弃的电子物品,并尽最大努力用旧物品的一些部件创造一些新东西。create“创造”,动词;try one’s best to do sth“尽某人最大努力做某事”,固定短语,故此处应用其动词不定式形式,故填to create。
65.句意:其他人经常用过的水打扫房子或浇花。other“其他的”,形容词,修饰名词;根据“Some people try to…”可知,此处指“其他人”,应用others“其他人”,作主语,故填others。
66.A doctor./A doctor from Moscow./She is a doctor. 67.No, she doesn’t. 68.Because the people are leaving to work in other countries./A lot of people, usually aged between 20 and 30, are leaving the country to work abroad./More than half a million people have moved to Britain, Germany, Spain and Italy. 69.In France, women now receive nearly $1000 a month for a year if they have a third child./By giving money. 70.I think it’s good. Because it’s easier for us to find jobs in the future./I think it’s bad. Because it can bring some social problems… (答案合理即可)
【导语】本文主要介绍了一些欧洲国家人口下降的现状、原因以及政府为此采取的措施。
66.根据“‘I have one child and she is enough for me,’ said Galina, a doctor from Moscow.”可知,此处是指Galina是一名来自莫斯科的医生。故填A doctor./A doctor from Moscow./She is a doctor.
67.根据“‘I don’t want to have any children until I have worked for at least 10 years,’ said 19-year-old student Hana from Prague.”可知,此处是指Hana并不是完全不想要孩子,而是希望工作10年后再考虑。故填No, she doesn’t.
68.根据“In Poland the population is also falling because the people are leaving to work in other countries.”及“In Poland, the population is going down for a different reason. A lot of people, usually aged between 20 and 30, are leaving the country to work abroad.”可知,此处是指波兰人口下降的原因:人们离开波兰去其他国家工作;很多人(通常年龄在20岁到30岁之间)正在离开这个国家去国外工作。又根据“Poland joined the European Union in 2005 and since then more than half a million people have moved to Britain, Germany, Spain and Italy.”可知,此处是指波兰于2005年加入欧盟,自那以后,已有超过50万人移居英国、德国、西班牙和意大利。故填Because the people are leaving to work in other countries./A lot of people, usually aged between 20 and 30, are leaving the country to work abroad./More than half a million people have moved to Britain, Germany, Spain and Italy.
69.根据“In France, women now receive nearly $1000 a month for a year if they have a third child.”可知,此处是指生育第三个孩子的女性可以获得每月近1000美元,为期一年的补贴。故填In France, women now receive nearly $1000 a month for a year if they have a third child./By giving money.
70.根据常识可知,人口下降的好处:好找工作。人口下降的坏处:它可能带来社会问题。故填I think it’s good. Because it’s easier for us to find jobs in the future./I think it’s bad. Because it can bring some social problems… (答案合理即可)
71.例文
Let’s try our best to protect the environment
Dear friends,
I’m a student of Grade 9 in a city. My name is Li Hua. As we know, we have only one earth. But in recent years, many disasters have happened on the earth and unusual weather has appeared very often. As students in this city, what should we do
Firstly, we need to spread something to protect our environment. For example, we can give talks on how important the environment is. It’s bad for our health to live in a bad environment. Secondly, we’re supposed to save water and energy in our daily life. Thirdly, in order to reduce air pollution, it’s better to go to school by bus, by bike or on foot. Fourthly, the garbage can be divided into four categories: recyclable, harmful, dry and wet waste. Before putting the garbage into the dustbins, we should learn how to sort it. And we can use cloth bags instead of plastic bags.
If we all keep doing these things, I believe the environment will be better and better. Let’s try our best!
【解析】[总体分析]
①题型:本文是一篇话题作文;
②时态:用一般现在时;
③提示:写作话题已给出,考生应注意描述的全面性,向中学生们发出倡议,大家一起为环境保护做贡献。
[写作步骤]
第一步,开头已给出,注意衔接好下文。
第二步,从不同方面介绍怎样保护环境。
第三步,呼吁大家抓紧时间行动起来。
[亮点词汇]
①in order to为了
②in our daily life在日常生活中
③instead of 代替
[高分句型]
①We can give talks on how important the environment is. (使用宾语从句)
②Fourthly, the garbage can be divided into four categories: recyclable, harmful, dry and wet waste.(使用被动语态)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)