专题04 阅读理解---8年(2018-2025)中考英语真题加6套模拟试题分项详解(广东专用)(原卷版+解析版)

文档属性

名称 专题04 阅读理解---8年(2018-2025)中考英语真题加6套模拟试题分项详解(广东专用)(原卷版+解析版)
格式 zip
文件大小 4.0MB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-10-22 15:07:40

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
6年(2018-2023)中考英语真题加6套模拟试题分项汇编(广东专用)专题04 阅读理解(解析版)
2025年
阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
请阅读A、B两篇短文,从每小题所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案,并在答题卡上将对应选项涂黑。
A
Are mosquitoes driving you crazy This summer, make some mint oil to drive them away! Mosquitoes are awful. They seem to be everywhere and may bite you badly. This makes mint (薄荷) oil a perfect gift for your family and friends in summer. This weekend, you can try making mint oil FOR FREE.
Time: 9:00 a.m.— 11:50 a.m. Saturday (July 5) Place: Riverside Community Center Please note: We’ll get all the tools and materials ready. For 40 people only. First come, first served. To book a place for the activity, please call Lucy at 345878 by 7:00 p.m. Friday. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
For those who would like to practice it at home, here are the steps: ◆ Cut up the mint. Put it into a bottle with olive (橄榄) oil. ◆ Cover the bottle and place it in hot water.
◆ When the water cools down, move the bottle to a warm area and leave it there for at least two hours. ◆ Pour the mixture onto a thin piece of cotton cloth on top of a dark bottle. Let the oil go through the cloth into the bottle. Now you get your homemade mint oil.
21. When will this community event take place
A. This Friday afternoon. B. Next Friday afternoon.
C. This Saturday morning. D. Next Saturday morning.
22. How many people can take part in the activity
A. At least forty. B. At least fifty. C. At most forty. D. At most fifty.
23 Why would people call Lucy before the event
A. To win a gift. B. To book a place.
C. To get mint oil. D. To buy some tools.
24. What is the right order of the steps
A. ③→①→②→④ B. ②→④→①→③ C. ②→①→③→④ D. ③→②→④→①
25. What is the main purpose of the passage
A. To introduce an activity. B. To survey the users of a product.
C. To recommend a product. D. To report the success of an activity.
【答案】21. C 22. C 23. B 24. D 25. A
【解析】
【导语】本文是一个社区举办的免费制作薄荷油的活动的海报,包括活动时间、地点、参与人数限制和报名方式,并提供了在家自制薄荷油的详细步骤。
【21题详解】
细节理解题。根据“Time: 9:00 a.m.— 11:50 a.m. Saturday (July 5)”可知,活动时间为本周六上午。故选C。
【22题详解】
细节理解题。根据“For 40 people only. First come, first served.”可知,活动最多允许40人参加。故选C。
【23题详解】
细节理解题。根据“To book a place for the activity, please call Lucy at 345878 by 7:00 p.m. Friday.”可知,联系Lucy是为了提前预定活动名额。故选B。
【24题详解】
细节理解题。根据“Cut up the mint. Put it into a bottle with olive oil.”可知,切碎薄荷并放入橄榄油瓶中,对应③;根据“Cover the bottle and place it in hot water.”可知,密封瓶子并放入热水中,对应②;根据“When the water cools down, move the bottle to a warm area and leave it there for at least two hours.”可知,冷却后移至温暖处静置两小时,对应④;根据“Pour the mixture onto a thin piece of cotton cloth... Now you get your homemade mint oil.”可知,过滤得到薄荷油,对应①。正确顺序为 ③→②→④→①。故选D。
【25题详解】
推理判断题。通读全文可知,文章介绍社区活动信息及自制薄荷油方法,目的是宣传活动并鼓励参与。故选A。
B
Everyone knows that forests help fight climate change. However, a recent scientific report shows that the world lost 300,000 square kilometers of forests in 2024. That’s an area about the size of Italy.
According to the report, for the first time ever, fires were the biggest cause of forest loss. ▲ . This country has the largest area of rainforest in the world. Last year, it suffered from a long period of dry weather. Wildfires broke out and spread. As a result, about 25,000 square kilometers of the primary rainforest disappeared in the country. This meant fires caused 66% of its forest loss.
The second biggest cause of the world’s forest loss was clearing land for farming. As people need more farmland, they keep cutting down forests every year. In 2024, the area of forest cleared for farming increased by 14% worldwide. The situation was more severe in developing countries. For example, Bolivia’s forest loss doubled in 2024.
Without doubt, something must be done. Experts call on governments, businesses and people to work together before it is too late. It seems that China has set a good example. Thanks to cooperation at many levels, China had the biggest increase in forest area among all countries in 2024. That year alone, newly-planted trees in China covered an area of nearly 45,000 square kilometers, according to a news report. If more countries start to take action like China, the earth will become a greener planet.
26. The size of Italy is mentioned in Paragraph 1 to show _______.
A why we need forests. B. where a disaster spread.
C. what climate change is. D. how terrible forest loss was.
27. Which of the following can be put in “ ▲ ” in Paragraph 2
A. Farming is a reason. B. Take Brazil for example.
C. Wildfires were stopped. D. Read the report carefully.
28. What does the underlined word “severe” in Paragraph 3 mean
A. Serious. B. Boring. C. Balanced. D. Positive.
29. What was the reason for the growth of China’s forest area in 2024
A. Enough land. B. Nice weather. C. Good teamwork. D. Green technology.
30. What is the best title for the passage
A. Rainforest Became Larger B. Farmland Area Grew Rapidly
C. Forest Fires Caused Pollution D. Forest Loss Worried the World
【答案】26. D 27. B 28. A 29. C 30. D
【解析】
【导语】本文主要讨论了全球森林面积锐减的严峻现状,并分析了森林消失的主要原因。
26题详解】
推理判断题。根据“That’s an area about the size of Italy”可知,通过将森林消失面积与意大利国土面积对比,强调森林损失的严重程度。故选D。
【27题详解】
推理判断题。根据“This country has the largest area of rainforest in the world”可知,空白处需引出具体国家案例来支撑前文“火灾是森林消失主因”的论点。故选B。
【28题详解】
词句猜测题。根据“Bolivia’s forest loss doubled in 2024”可知,发展中国家森林消失问题更“严重”,与“severe”同义的选项为Serious。故选A。
【29题详解】
细节理解题。根据“Thanks to cooperation at many levels, China had the biggest increase in forest area”可知,中国森林面积增长的原因是多方协作。故选C。
【30题详解】
最佳标题题。文章围绕全球森林消失的危机展开,通过数据和案例分析问题,并呼吁行动。D选项“森林减少令世界担忧”最贴合主旨。故选D。
2024年
阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
请阅读A、B两篇短文,从每小题所给的四个选项中选出能回答所提问题 或完成所给句子的最佳答案,并在答题卡上将对应选项涂黑。
A
Welcome to Top Discovery Space (TDS)! This is a good place for you and your kids to have fun through different kinds of hands-on activities, including experiencing 3D-printing, doing chemistry games, growing vegetables and exploring the secrets of space. All these activities need close parent-child cooperation. It is what we value most. We organize many activities for parents and children to do together. To make sure every visitor enjoys their time at TDS, we have to remind you to follow these rules: Parents should stay with their children during the visit. For children’s safety, parents must go through the instructions for the activities carefully. All visitors are required to wear socks (no shoes allowed) within indoor areas. You may ask our workers at the front desk for a pair. Visitors are not supposed to take photos here. Our teachers will catch your unforgettable moments during your visit. Your photos will be sent to you by email if you need them. Eating and drinking is only allowed in the picnic area Opening time: 9:00 a.m. to 5:00 p.m. every day Price: 50 dollars for one ticket Please note: One ticket covers one adult and one child. Please buy one more ticket for another adult or child.
26. What can visitors do at TDS
A. Watch 3D movies. B. Take chemistry tests.
C. Learn about space. D. Make vegetable salads.
27. What does TDS care about most
A. Parent-child cooperation. B. Children’s learning experience.
C. Children’s health and safety. D. Teacher-student communication.
28. Who is advised to read the activity directions carefully
A. Teachers. B. Children. C. Workers. D. Parents.
29. How many tickets do you need if you go to TDS with your parents
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
30. What kind of text is this passage
A. A story. B. A diary. C. A notice. D. A report.
【答案】26. C 27. A 28. D 29. B 30. C
【解析】
【导语】本文是Top Discovery Space活动广告信息。
【26题详解】
细节理解题。根据“including experiencing 3D-printing, doing chemistry games, growing vegetables and exploring the secrets of space”可知,包括体验3D打印、做化学游戏、种植蔬菜和探索太空的秘密,故选C。
【27题详解】
细节理解题。根据“All these activities need close parent-child cooperation. It is what we value most.”可知,亲子密切合作是我们最看重的。故选A。
【28题详解】
推理判断题。根据“For children’s safety, parents must go through the instructions for the activities carefully.”可知,家长必须仔细阅读活动说明。故选D。
【29题详解】
细节理解题。根据“One ticket covers one adult and one child. Please buy one more ticket for another adult or child.”可知,一张票包括一个大人和一个小孩。请为另一位成人或儿童多买一张票。所以如果你和父母一起去TDS,你需要买2张票,故选B。
【30题详解】
推理判断题。本文是Top Discovery Space活动广告信息,所以是一则通知,故选C。
B
People know animals do have feelings, but they are not sure if these feelings are correctly understood. In recent years, scientists have done research about the feelings of cows, frogs and pandas. ▲ It says that humans can tell whether a chicken is happy or sad by listening to its calls.
The researchers put a bowl behind a door. Inside the bowl, sometimes, there was something chickens love to eat, such as rice or insects. Sometimes, there was nothing. When the chickens saw food behind the door, they seemed happy and produced fast and loud sounds, known as food calls. When there wasn’t food, the chickens made low and long noises to express disappointment. The researchers recorded all these sounds and studied their waves.
Then the researchers chose 16 recordings of such chicken noises. Half were from the chickens seeing the food and half were from the chickens finding no food. The recordings were played to 194 volunteers. Sixty-nine percent of the volunteers correctly understood whether the chickens were feeling happy or not, and some of them even had no experience of taking care of chickens.
The result shows that humans have the natural ability to understand the feelings of chickens. Hopefully, this finding can bring about new technology to help with chicken-raising, a big industry in many countries. Some scientists are already working on a smart computer program that can identify chickens’ feelings. This is good news for farmers who want to make the birds happier and healthier.
31. Which of the following can be put in “________” in Paragraph 1
A. Humans may not like animals. B. Scientists know nothing about it.
C. Nobody knows why this happens. D. A new study adds chickens to the list.
32. Which is most probably the sound wave of a happy call by a chicken
A. B. C. D.
33. How did the volunteers help with the research
A. By listening to the chicken calls. B. By taking care of the chickens.
C By finding food for the chickens. D. By making the chickens happy.
34. What does the underlined word “identify” mean in Paragraph 4
A. Control. B. Hide. C. Recognize. D. Hurt.
35. What is the best title for the passage
A. Chickens’ Food Calls B. Happy Chickens, Sad Chickens
C. Farmers’ Best Choice D. Smart Farmers, Healthy Farmers
【答案】31. D 32. D 33. A 34. C 35. B
【解析】
【导语】本文进行一个研究,研究结果表明人类可以通过听鸡的叫声来判断它是高兴还是悲伤。
【31题详解】
推理判断题。根据“In recent years, scientists have done research about the feelings of cows, frogs and pandas. ... It says that humans can tell whether a chicken is happy or sad by listening to its calls.”可知,空前提到牛、青蛙和熊猫,空后提到鸡,选项D “一项新的研究将鸡加入了这个名单” 符合语境,故选D。
【32题详解】
推理判断题。根据“When the chickens saw food behind the door, they seemed happy and produced fast and loud sounds”可知,当鸡看到门后有食物时,它们似乎很高兴,并发出快速而响亮的声音。选项D符合 “快速而响亮的声音” 这一描述,故选D。
【33题详解】
细节理解题。根据“The recordings were played to 194 volunteers.”可知,这些录音播放给194名志愿者听,所以志愿者们是通过听鸡叫来帮助这项研究,故选A。
【34题详解】
词句猜测题。根据“Some scientists are already working on a smart computer program that can identify chickens’ feelings.”可知,一些科学家已经在研究一种可以……鸡的情感的智能计算机程序。联系前文可知,是为了识别鸡的情感,故选C。
【35题详解】
最佳标题题。本文介绍研究结果表明人类可以通过听鸡的叫声来判断它是高兴还是悲伤,选项B “快乐的鸡,悲伤的鸡” 符合主题,故选B。
2023年
阅读单选
When it’s hot outside and we have to go out, surely we want to keep cool. We can put on hats, wear light clothing, or stay at a cool place. However, nothing can beat a good fan. Now I’ll show you how to make a good DIY (Do It Yourself) paper fan. What to prepare Please prepare two pieces of paper. All paper will work, but your DIY fan can be used for a long time with quality (优质的) paper. Then get glue, two sticks, etc. How to make a DIY fan The first step is to draw pictures on the paper. Just draw anything you like. The next step is to fold up (折叠) the paper. Then glue the two pieces of folded paper together. After that, paint the sticks. The final step is to glue the sticks onto the folded paper. And everything is done. If you look at your watch, you will be surprised: it takes less than 15 minutes to make a good paper fan. Then you can fold it up and drop it in your bag. When you are out in the heat next time, just take it out and enjoy the gentle wind.
26.Which is the best way to keep cool according to paragraph 1
A.Putting on hats. B.Using a good fan.
C.Wearing light clothing. D.Staying at a cool place.
27.Why is quality paper a good choice to make a fan
A.It is light. B.It is colorful.
C.It lasts long. D.It looks beautiful.
28.What is the second step of making a paper fan
A.Painting the sticks.
B.Drawing pictures on the paper.
C.Folding up the paper.
D.Gluing the sticks onto the folded paper.
29.From the last paragraph, we can tell that making a paper fan is ________.
A.quick B.difficult C.boring D.strange
30.What is the purpose of this passage
A.To sell paper fans. B.To show how to save time.
C.To share a fun story. D.To teach how to make paper fans.
【答案】26.B 27.C 28.C 29.A 30.D
【导语】本文介绍了纸扇可以保持凉爽,以及制作纸扇的步骤。
26.细节理解题。根据“We can put on hats, wear light clothing, or stay at a cool place. However, nothing can beat a good fan.”可知天热想保持凉爽的最佳方式就是使用一把好扇子。故选B。
27.细节理解题。根据“All paper will work, but your DIY fan can be used for a long time with quality (优质的) paper.”可知是因为可以长时间使用。故选C。
28.细节理解题。根据“The next step is to fold up (折叠) the paper.”可知第二个步骤是把纸折叠起来。故选C。
29.推理判断题。根据“If you look at your watch, you will be surprised: it takes less than 15 minutes to make a good paper fan.(如果你看看你的手表,你会感到惊讶:制作一个好的纸扇只需要不到15分钟。)”可推知制作纸扇是非常快的。故选A。
30.推理判断题。本文介绍了纸扇可以保持凉爽,以及制作纸扇的步骤,即教我们如何制作纸扇。故选D。
Some animals can easily find their way home after a long journey. How do they make it Scientific research shows that they are born with certain unusual abilities for direction.
A certain kind of ants, for example, can count their steps to avoid getting lost. They can go as far as 110 metres and bring food home. These ants live in the open desert (沙漠), so they have nothing to guide them along the way. It’s like someone walking six kilometres through a dark forest.
Some fish have an unbelievable sense of smell. They can smell even a single drop of their home water in a large sea area. Some sea birds have a similar ability. They are able to make a smell map of their flying area.
Some animals can sense the earth’s magnetic field (磁场), while humans can’t. This magnetic field guides a certain kind of fish when they swim a long way to a place and then back. How can this kind of fish do that It is still a mystery. Scientists have no good answers yet.
However, animals with such unusual abilities still have difficulty dealing with environmental changes caused by human activities. For example, many birds depend on stars for direction, but they get lost easily at night when city lights are kept on all night. To solve this problem, we can simply turn off some lights at night. Clearly, one small act of humans may mean a lot to animals.
31.Where is this passage most probably from
A.A storybook. B.An art magazine.
C.A guidebook. D.A science magazine.
32.How can a certain kind of ants find their way
A.By imagining the way. B.By counting their steps.
C.By bringing food together D.By walking through a forest.
33.What does the underlined word “mystery” in paragraph 4 probably mean
A.Secret. B.Choice. C.Reason. D.Feeling.
34.What are people advised to do according to the last paragraph
A.To help animals. B.To travel at night.
C.To keep city lights on. D.To develop unusual abilities.
35.Which can be the best title for the passage
A.Birds’ Sense of Light B.Fish’s Sense of Smell
C.Animals’ Sense of Direction D.Animals’ Sense of Magnetic Field
【答案】31.D 32.B 33.A 34.A 35.C
【导语】本文介绍了动物天生就具有某些不寻常的方向感。
31.推理判断题。本文是围绕“动物的方向感”展开,可以在科学杂志上看到。故选D。
32.细节理解题。根据“A certain kind of ants, for example, can count their steps to avoid getting lost.”可知一些蚂蚁可以通过数步数来避免迷路。故选B。
33.词句猜测题。根据“It is still a mystery. Scientists have no good answers yet.”可知科学家还没有答案,因此可推知划线部分“mystery”与A选项“秘密”意思相近。故选A。
34.细节理解题。根据“However, animals with such unusual abilities still have difficulty dealing with environmental changes caused by human activities...Clearly, one small act of humans may mean a lot to animals.”可知本段说明人类的一个小举动可能对动物意义重大,因此是建议人们要帮助动物。故选A。
35.最佳标题题。本文介绍了动物天生就具有某些不寻常的方向感,“动物的方向感”为最佳标题。故填C。
2022年
阅读单选
Imagine waking up to find a cup of coffee ready and floor swept. With smart devices(装置) controlled by AI. All housework can be done while you are asleep. Now your kids can try these devices at the small home, show in our community science center from August 1st to August 14th. Here in the center we have many fun activities. Children can also try out cleaning robot Little Q. It is a cute robot with a round head, two big eyes and two long legs. It’s like a big toy. Your children will love it. Opening Hours: 1:00 p.m.- 9:00 p.m, from Tuesday to Sunday, closed on Monday. Visitors: People of all ages are welcome. Children under 12 should come along with their parents. No pets are allowed. Food & Drinks: No outside food or drinks. Visitors can buy food and drinks in the center. Tickets: Please call 769520 to book a ticket. Kindly note that You CAN’T book a ticket on our website or through e-mail. And it is NOT possible to buy a ticket at our ticket office as it is closed.
51.What can the smart devices in Paragraph 1 do
A.Farming. B.Business. C.Housework. D.Schoolwork.
52.What does Little Q look like
A. B.
C. D.
53.When can a visitor enter the science center
A.On Monday morning. B.On Sunday morning. C.On Monday afternoon. D.On Sunday afternoon.
54.Who can be allowed to visit the center
A.A man with a cat. B.An 8-year-old boy alone.
C.A man with his 3-year-old son. D.A girl with food from outside.
55.How can a visitor book a ticket
A.By making a phone call. B.By sending an e-mail.
C.By visiting the website. D.By going to the ticket office.
【答案】51.C 52.D 53.D 54.C 55.A
【导语】本文是一篇应用文,向我们介绍社区科学中心的活动。
51.细节理解题。根据“All housework can be done while you are asleep.”可知,所有的家务都可以在你睡觉的时候做。故选C。
52.推理判断题。根据“Children can also try out cleaning robot Little Q. It is a cute robot with a round head, two big eyes and two long legs.”可知,小Q是一个可爱的机器人,圆圆的脑袋,两只大眼睛和两条长腿。故选D。
53.细节理解题。根据“Opening Hours: 1:00 p.m.- 9:00 p.m, from Tuesday to Sunday, closed on Monday.”可知,开放时间是星期二至日下午1时至晚上9时,星期一休息。所以可以在周日下午去科学中心,故选D。
54.细节理解题。根据“Visitors: People of all ages are welcome. Children under 12 should come along with their parents. No pets are allowed.”和“Food & Drinks: No outside food or drinks.”可知,欢迎各个年龄层的人,12岁以下儿童应与父母一同前往,宠物禁止入内。所以一个男人和他三岁的儿子可以入内,故选C。
55.细节理解题。根据“Please call 769520 to book a ticket.”可知,可以打电话769520订票。故选A。
Jerry is a world-famous mountain climber. He has climbed many high mountains in the world. Starting in 2015, he and his friends spent two years on an adventure(探险)in South America, covering 7,800 miles. He was even named Adventure of the Year by a famous geography magazine in 2018.
Although Jerry had achieved great success, he didn’t feel fulfilled. He asked himself, “Is it enough to climb the highest mountains Am I doing something helpful How can I turn my adventures into something that can help the world ”
Jerry learned that scientists need plants, rocks and water samples(样本)from the places far away to do research. But scientists can’t get there themselves as such places are hard to reach——only the bravest adventurers can make it. Jerry thought himself could do something to help. He then came up with an idea. He set up a team of top adventures to collect samples for scientists. By studying the samples, scientists could know more about the earth and find ways to protect it.
Recently Jerry and his adventurer friends have discovered a special plant life of Mountain Qomolangma. The samples they brought back have helped scientists how plants live in extreme(极端的)conditions.
For Jerry, this kind of adventure is most satisfying. “Such adventures had made us see life in a different way. Now, being the best climber isn’t important for me, what matters is doing something helpful while climbing the mountains. There is still much more we can do.” Jerry said to a newspaper.
56.What is paragraph 1 mainly about
A.Jerry’s friends. B.Jerry’s achievements. C.High mountains. D.A geography magazine.
57.What does the underlined word “fulfilled” in paragraph 2 mean
A.Satisfied. B.Lonely. C.Patient. D.Worried.
58.Why did Jerry set a team of top adventures
A.To make friends. B.To help scientists. C.To study plants. D.To train scientists.
59.Jerry’s and his friends’ adventures had changed ________.
A.their hobbies B.their friendship C.their understanding of life D.their living conditions
60.Which can be the best title for the passage
A.Dangerous Mountains Climbing. B.Important Scientific Discoveries.
C.Plants Found on High Mountains. D.Adventures Turned into Something Greater.
【答案】56.B 57.A 58.B 59.C 60.D
【导语】本文介绍杰里是世界著名的登山运动员,他想把自己的冒险变成对世界有帮助的事情,他和团队帮助科学家们了解了植物如何在极端条件下生存,在冒险的同时做了更伟大的事。
56.段落大意题。分析第一段内容可知,本段主要介绍杰里的一些成就,故选B。
57.词句猜测题。根据“Although Jerry had achieved great success, he didn’t feel fulfilled.”以及“Is it enough to climb the highest mountains Am I doing something helpful How can I turn my adventures into something that can help the world ”可知,虽然杰里已经获得了巨大的成功,但是他没有感到满足,此处fulfilled的意思是“满足,满意”,故选A。
58.细节理解题。根据“He set up a team of top adventures to collect samples for scientists.”可知,他组建了一支顶级探险团队,为科学家们收集样本。故选B。
59.细节理解题。根据“Such adventures had made us see life in a different way.”可知,这样的冒险让我们以不同的方式看待生活。故选C。
60.最佳标题题。本文主要介绍杰里是世界著名的登山运动员,他想把自己的冒险变成对世界有帮助的事情,他和团队帮助科学家们了解了植物如何在极端条件下生存,在冒险的同时做了更伟大的事,选项D“冒险变成了更伟大的事情”符合主题,故选D。
2021年
阅读单选
Welcome to Manor Farm U-pick Activities.
We are known for our delicious strawberries. We invite you to visit the farm and enjoy our fresh products and great forming experiences. We’ll try our best to create a safe open-air environment for our customers under the circumstances (情况) of COVID-19 this year. Please read the instructions below.
To pick the strawberries, you need to make a reservation (预约) on our website. Reservations are open from 13:00 to 20:00 the day before the picking day.
Please don’t come to the farm if you are sick.
On the farm, you need to stay at least two meters away from anyone you don’t live with.
For safety, you must use our new baskets only. A basket alone costs 5 yuan. It holds about 2kg of strawberries and a basket of strawberries is priced at 50 yuan in total.
If children come, they MUST stay close to their parents. Running up and down the strawberry rows will NOT be allowed. Our workers will tell them where to start picking and the children should listen. We hope children will follow our safety rules in our fields.
No pets are allowed on the farm.
Any questions, please call us at 906-256-523.
21.If you go to the farm on August 8th, you can make a reservation at ________.
A.10:00 on August 6th B.10:00 on August 7th
C.14:00 on August 6th D.14:00 on August 7th
22.The farm provides new baskets ________.
A.to cut down the cost B.to protect the environment
C.to keep customers safe D.to carry more strawberries
23.On the farm, children are asked to ________.
A.plant some strawberries B.run along the rows
C.stay close to their parents D.look after their pets
24.For more information, you can ________.
A.write an email B.make a phone call
C.send a voice message D.watch news on TV
25.The instructions are most probably from ________.
A.a farm owner B.a teacher C.a news reporter D.a customer
【答案】
21.D 22.C 23.C 24.B 25.A
【分析】
Manor农场在举行采摘活动,那里有美味的草莓,欢迎人们来采摘。在今年新冠肺炎疫情形势下,为了给客户营造安全的户外环境,该农场特做了一些说明。
21.
细节理解题。根据第二段“Reservations are open from 13:00 to 20:00 the day before the picking day.”可知,预订时间为采摘日前一天13:00至20:00。结合题意,D选项“8月7日14:00”符合文意,故选D。
22.
细节理解题。根据第五段“For safety, you must use our new baskets only.”可知,农场提供新篮子是为了保证客人的安全。故选C。
23.
细节理解题。根据第六段“If children come, they MUST stay close to their parents.”可知,如果孩子来的话,他们必须要跟紧他们的父母。故选C。
24.
细节理解题。根据最后一段“Any questions, please call us at 906-256-523.”可知,有任何问题可以打电话进行咨询。故选B。
25.
推理判断题。根据文章开头“We are known for our delicious strawberries. We invite you to visit the farm and enjoy our fresh products and great forming experiences.”“我们以美味的草莓而出名,我们邀请你……”可以看出,写这个说明的是农场的主人。故选A。
According to a research more than 130 billion pounds of uneaten food go to waste in Laura’s country each year. That is about 30% of the yearly food supply (供应). It is a sad fact especially when you consider how many families and homeless people are in hunger.
When Laura saw her school dining hall throw away food that was not eaten at all every day, she came up with an idea. She started a project to help her school dining hall to give away uneaten food to homeless shelters (庇护所) in her community. In the past three years, the same project has spread to other schools and some fast food restaurants throughout the city. The project is called Feed& find, and has already fed thousands of people in her city.
How does it work Through an app, Feed& Find matches local homeless shelters with school dining halls and restaurants that have uneaten food to provide. When dining halls or restaurants have uneaten food left, they can use the app to share the information about the food. A truck driver working for the project is then sent to pick it up and take it to a shelter.
Pretty cool, right It’s not surprising that people in other cities have got in touch with Laura hoping that she could have develop similar projects for their communities.
Some people, however, have concerns about the safety of the uneaten food. They think such food may not be clean enough. Still, this project is a clever way to help solve the problem of food waste and it helps those in need.
26.The numbers in paragraph 1 tell us ________.
A.some people are poor B.food waste is serious
C.the population is large D.the research is interesting
27.Laura’s project first got food from ________.
A.her school dining hall B.her family
C.a fast food restaurant D.homeless shelter
28.People in other cities would like Laura to ________.
A.find a truck driver B.visit their communities
C.give away food to them D.help develop projects like hers
29.The underlined words “concerns” in this passage means ________.
A.ways B.secrets C.worries D.decisions
30.Which can be the best title for this passage
A.A Dining Guide App B.A Food Sharing Project
C.A Driving Service APF D.A Food Safety Project
【答案】
26.B 27.A 28.D 29.C 30.B
【分析】
食物浪费是当今社会一个很大的问题,Laura开发了一个应用可以帮助解决这个问题。
26.
推理判断题。根据“According to a research more than 130 billion pounds of on uneaten food go to waste in Laura’s country each year. That is about 30% of the yearly food supply (供应). ”可知每年有1300亿磅的食物的食物被浪费,这些数字向我们展示了食物浪费的严重。故选B。
27.
细节理解题。根据“Through an app, Feed& Find matches local homeless shelters with school dining halls and restaurants that have uneaten food to provide. ”可知Laura的项目最是从学校食堂开始。故选A。
28.
细节理解题。根据“It’s not surprising that people in other cities have got in touch with Laura hoping that she could have develop similar projects for their communities.”可知其他城市的人也希望Laura帮他们开发这样的软件。故选D。
29.
词义推断题。根据“They think such food may not be clean enough. ”可知一些人认为食物没那么干净,所以担心食物的安全。故选C。
30.
最佳标题。根据“Still, this project is a clever way to help solve the problem of food waste and it helps those in need.”可知本文介绍的这个项目,可以帮助减少食物浪费,做到食物分享,B选项“一个食物分享项目”符合。故选B。
2020年
It is necessary for students to learn some team skills like developing relationships, communicating well with others and solving problems. Here are two fun team activities.
Activity 1: Water Relay (接力赛)
Tools
● Two large buckets (水桶) to hold water
● One small bucket for each team member
Instructions
● Fill one large bucket with water.
● Make holes in the bottom of the small buckets.
● Have the team members line up between the two large buckets.
● Pass the water from one large bucket to the other, using small buckets. Try to keep as much water as possible.
Why It’s Fun
● It’s fun to workout away to lose as little water as possible.
● It’s water. Isn’t it fun to get you wet on a hot summer day
Activity 2: Truth and Lie
This activity will allow team members to learn about each other.
Instructions
● Have each team member think of three pieces of information about themselves, and one of them is a lie.
● Each team member tells the group all the three pieces of information. Let the other team members guess which is the lie.
Why It’s Fun
● Students love talking about themselves and this gives them the chance to do so.
● Members can learn about each other.
● Members will be surprised at what others think of them.
21.How many team skills does the writer mention (提及) in Paragraph 1
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
22.What tools are needed for each team in Water Relay
A.One large bucket for each member.
B.Two large buckets for each member.
C.One small bucket for each member and two large buckets.
D.Two small buckets for each member and one large bucket.
23.In order to win Water Relay, the team members should ________.
A.get themselves wet
B.lose as little water as possible
C.pass the water as slowly as possible
D.pass the large bucket to the other team
24.It is fun to play Truth and Lie because team members can ________.
A.talk about themselves B.share love with each other
C.tell lies to surprise others D.learn all the information about others
25.This passage is most probably from ________.
A.a science book B.a travel guide
C.a news website D.a school magazine
【答案】
21.C 22.C 23.B 24.A 25.D
【解析】
21.细节理解题。根据第1段中“It is necessary for students to learn some team skills like developing relationships, communicating well with others and solving problems.”可知第1段提到了三种团队技能:发展人际关系,与他人良好沟通,解决问题。故选C。
22.细节理解题。根据“Tools ●Two large buckets to hold water ●One small bucket for each team member”可知在水接力赛中每个队员需要一个小桶,还需要两个大桶盛水、故选C。
23.细节理解题。根据“Try to keep as much water as possible.”及“It’s fun to workout away to lose as little water as possible.”可知要赢得水接力赛,就要尽量少让水洒掉。故选B。
24.细节理解题。根据“Students love talking about themselves and this gives them the chance to do so.”可知玩真相和谎言是很有趣的,因为团队成员可以谈论自己。故选A。
25.推理判断题。根据第1段中“It is necessary for students to learn some team skills like developing relationships, communicating well with others and solving problems. Here are two fun team activities.”可知这是针对学生们学习团队技能而列举的两个有趣的活动,由此可推知极可能来自一本学校杂志。故选D。
Once there were many thousands of Gourma Desert (沙漠) elephants in Mali, a country in West Africa. Now, there are fewer than four hundred.
Why did the number of the elephants drop so quickly On the one hand, the elephants’ main lake, their only water source (来源), dried up. On the other hand, the land which the elephants lived on was overused by humans.
To protect the elephants’ living environment, the Mali Elephant Project (MEP) was started in 2007. MEP met with local people and helped them make rules of using land and water. As a result, the situation became better and there was more food, forest and grassland.
However, from 2012 to 2016, poaching (偷猎) and illegal trade in the elephants increased rapidly. Eighty-three elephants were lost in 2015 alone, and another fifty-one elephant were killed in 2016. “If this situation goes on, all the Gourma elephants will be killed by 2020,” said a member of MEP.
Luckily, the voice of MEP was heard. More organizations (组织) have joined together to educate the local people that trading elephants is against the law. Elephant poaching has dropped to a very low level. The local people have learned to live peacefully with the elephants, one of the wildlife treasures in the world.
26.MEP was started to ________.
A.raise more elephants in Mali B.stop the main lake from drying up
C.discover water source for elephants D.protect the elephants’ living environment
27.What does the word “illegal” in Paragraph 4 mean in Chinese
A.公平的 B.亏损的 C.非法的 D.合理的
28.Eighty-three elephants were lost ________.
A.in 2012 B.in 2015 C.in 2016 D.in 2020
29.We can learn from the last paragraph that ________.
A.the number of organizations has dropped B.there is much less elephant poaching now
C.the local people keep the elephants at home D.the whole world live peacefully with elephants
30.This passage is mainly about ________.
A.the rules of using land and water B.the education of the local people
C.the work of Mali Elephant Project D.the situation of Gourma Desert elephants
【答案】
26.D 27.C 28.B 29.B 30.D
【解析】
26.
细节理解题。根据第三段“To protect the elephants’ living environment, the Mali Elephant Project (MEP) was started in 2007”可知是为了保护大象的居住环境,成立了马里大象项目,故选D。
27.
词义猜测题。根据“Eighty-three elephants were lost in 2015 alone, and another fifty-one elephant were killed in 2016”可知illegal表达的是贬义,既然是偷猎,那就是违法的,此处指的是“非法的,违法的”。故选C。
28.
细节理解题。根据第三段“Eighty-three elephants were lost in 2015 alone”可知2015年失去83头大象,故选B。
29.
推理判断题。根据最后一段“Luckily, the voice of MEP was heard. More organizations (组织) have joined together to educate the local people that trading elephants is against the law. Elephant poaching has dropped to a very low level. The local people have learned to live peacefully with the elephants, one of the wildlife treasures in the world”可知A选项“has dropped”表述错误;B选项表述正确,大象偷猎减少了很多;C选项“keep the elephants at home”表述错误;D选项“the whole world”表述错误。故选B。
30.
主旨大意题。文章主要讲述了马里大象Gourma elephants的现状以及保护措施等等,主旨大意可概括为the situation of Gourma Desert elephants。故选D。
2019年
四、阅读理解
阅读A、B两篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
A
26. According to the passage, the followings are bullying EXCEPT ____.
A. calling people mean names
B. hitting people
C. telling lies about people
D. laughing with people
27. Cyberbullying means bullying ____.
A. at school B. at home C. on the street D. on the Internet
28. When you get bad messages online, you should____
A. share them with friends B. give them to your teacher
C. reply to them at once D. keep them as your secrets
29. If you are not kind to someone, you should ____.
A. say sorry to him B. talk about it in public
C. ask your parents to say sorry D. feel sad and keep quiet
30. This passage is mainly written for ____.
A. teachers B. parents C. children D. the police
26.
【答案】D
【解析】细节理解题。根据文章中欺凌包括的形式有calling people mean names和hitting people和telling lies about people可知没有和别人一起笑;故选D。
27.
【答案】D
【解析】细节理解题。根据sending bad messages online可知cyberbullying意思是网络欺凌;故选D。
28.
【答案】B
【解析】细节理解题。根据文章内容If you get bad messages, don’t reply. You should save them and give them to your teacher.可知在网上收到坏信息,把它们给老师;故选B。
29.
【答案】A
【解析】细节理解题。根据文章内容Say sorry if you are not kind to someone.可知对别人不好应该是说抱歉;故选A。
30.
【答案】C
【解析】主旨大意题。根据A great many children around the world are bullied every year.和文章内容给孩子们介绍的什么是欺凌,面对欺凌应该怎么做,可知主要是写给孩子们的;故选C。
B
In our daily life, robots are often found to do work that is too dangerous, boring, difficult, or dirty. And we often see kids play with toy robots.
But what exactly is a robot There are some important characteristics(特征 ) that a robot must have. These characteristics might help you to decide what is and what is not a robot. It will also help you to decide what you will need to build into a machine before it can be considered as a robot. A robot has these important characteristics.
Sensing First of all, your robot would have to be able to sense the environment around it. Give
your robot sensors (传感器):light sensors( eyes ), touch sensors (hands), chemical sensors(nose), hearing sensors(ears) and taste sensors (tongue).
Movement A robot needs to be able to move around its environment. It can move on wheel, walk on legs or be driven by small engines(发动机). A robot can move either the whole body or just parts of it.
Energy A robot needs to be able to power itself. Some robots might power itself with sunlight,some might with electricity, while others with the battery(电池). The way your robot gets its energy will depend on what your robot needs to do.
Intelligence A robot needs some kind of "smarts". A programmer is the person who gives
the robot its "smarts". The robot will have to have a certain way to receive the program so that it knows what it is to do.
31. The underlined word "it" in Paragraph 2 is about ____.
A. the toy B. the characteristic C. the machine D. the engine
32. The chemical sensors may help a robot to ____.
A. See B. catch C. hear D. smell
33. In how many ways can a robot power itself according to the passage
A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.
34. The Chinese meaning of "Intelligence" in the last paragraph is ____.
A. 能源 B. 勤奋 C. 智能 D. 外观
35. What is the main purpose of the passage
A. To help people understand what a robot is.
B. To tell what a robot can do in our life.
C. To describe the movement of a robot.
D. To introduce the history of robots.
31.
【答案】C
【解析】细节理解题。根据It will also help you to decide what you will need to build into a machine和before it can be considered as a robot.在它被认为是一个机器人之前,这些特征能帮你决定你在机器里组装什么,可知是it在这里指的是机器,故选C。
32.
【答案】D
【解析】细节理解题。根据chemical sensors(nose),可知鼻子是用来闻的;故选D。
33.
【答案】B
【解析】细节理解题。根据Some robots might power itself with sunlight,some might with electricity, while others with the battery(电池).太阳能、电和电池,可知有三个方法;故选B。
34.
【答案】C
【解析】词义猜测题。根据A robot needs some kind of "smarts" 和it knows what it is to do.它知道做什么,可猜测是智能;故选C。
35.
【答案】A
【解析】主旨大意题。根据But what exactly is a robot There are some important characteristics(特征 ) that a robot must have. These characteristics might help you to decide what is and what is not a robot. It will also help you to decide what you will need to build into a machine before it can be considered as a robot. A robot has these important characteristics.和后面介绍的机器人应该有的特征,可知文章的目的是帮助人们理解什么是机器人;故选A。
2018年
四、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
A
BIPC would like to invite beekeepers to the
World Bee Day Activities
9:00am- 4:00pm, Sunday, May 20th 2018
Landhill Hall, Cornwall
Bees are now in danger and its number is going down every year largely because of human activity, while a third of the world's food production depends on this yellow and black insect(昆虫)and other pollinators(传授花粉者).
May 20th this year is the first World Bee Day. It was created last year by the UN, after Slovenia put forward the idea, to draw people's attention to the important role of bees and other pollinators in keeping the planet healthy.
A day for all those who are interested in learning to improve the quality(质量) of their bees! A day also for those who want to know more about bee keeping!
Bring your family with you and have fun! Let's celebrate everything connected with bees and the coming of spring!
Activities for the whole family:
talks on bees/bee products for sale/wax(蜡) & candle-making lessons
Bee Communication:
Dr Gavin Ramsay will explain the dances of bees, telling you about what smart behaviors bees have.
Cleaning beeswax & candle-making: Classes will be given by Kate Black.
Cafe: Lunch and tea/coffee/cakes are available at the cafe.
These activities are held by BIPC, the Bee Improvement Program for Cornwall.
Tickets are 8formembersofBIPCand10for non-members. Half price for a child.
All the money will go to the City Bee Protection Project.
Book your place by emailing bengreen@.
56.The danger that bees are facing is caused by .
A.beekeepers B.food production C.human activity D.other pollinators
57.The World Bee Day was created .
A.to advise people to keep healthy
B.to help beekeepers sell more bee products
C.to celebrate the coming of spring
D.to make people know the importance of bees
58.During the activities, you can learn all the following EXCEPT .
A.to make a candle B.to improve the quality of bees
C.to make tea and coffee D.to understand the dances of bees
59.Bill, a member of BIPC, and his 5-year-old son will pay for tickets to the activities.
A. 10 dollars B. 12 dollars C.l6 dollars D. l8 dollars
60.The money from the sales of tickets .
A. will be used to protect bees B. will make BIPC very rich
C. will be given to beekeepers D. will be spent on the celebrations
56.
【答案】C
【解析】细节理解题.根据第二段句子Bees are now in danger and its number is going down every year largely because of human activity,蜜蜂现在处于危险之中,它的数量每年都在下降,主要是因为人类活动.可知蜜蜂所面临的危险是由人类活动引起的.故选C.
57.
【答案】D
【解析】细节理解题.根据第三段句子May 20th this year is the first World Bee Day. It was created last year by the UN, after Slovenia put forward the idea, to draw people's attention to the important role of bees and other pollinators in keeping the planet healthy.今年的5月20日是第一个世界蜜蜂日.去年,在斯洛文尼亚提出这一想法后,联合国成立了这一组织,旨在引起人们对蜜蜂和其他传粉者在保持地球健康方面的重要作用的关注.可知世界蜜蜂日的设立是为了让人们知道蜜蜂的重要性.故选D.
58.
【答案】C
【解析】细节判断题.根据第六段句子talks on bees/bee products for sale/wax(蜡) &; candle-making lessons.有关销售的蜜蜂/蜂产品的讲座蜡烛制造经验.Cleaning beeswax &; candle-making清洁蜂蜡,制作蜡烛.和A day for all those who are interested in learning to improve the quality of their bees! A day also for those who want to know more about bee keeping.这是所有那些有兴趣学习提高蜜蜂质量的人的一天!这一天也为那些想知道更多关于蜜蜂饲养的知识的人准备.和Dr Gavin Ramsay will explain the dances of bees, telling you about what smart behaviors bees have.Gavin Ramsay博士会解释蜜蜂的舞蹈,告诉你蜜蜂的聪明行为.可知在活动中,除了泡茶和喝咖啡,你还可以学到以下所有的东西.故选C.
59.
【答案】B
【解析】细节理解题.根据倒数第三行句子Tickets are 8formembersofBIPCand10for non-members. Half price for a child.可知比尔,BIPC的一名成员,和他5岁的儿子将支付8+4=12美元的活动门票.故选B.
60.
【答案】A
【解析】细节理解题.根据倒数第二行句子All the money will go to the City Bee Protection Project.所有的钱都将用于城市蜜蜂保护项目.可知出售门票所得的钱将用于保护蜜蜂.故选A.
B
There's much lo see under the sea, but you need to remember that light behaves differently in water than in air. The objects appear closer to you than they exactly are. You might find yourself reaching out to touch something and completely missing it.
Objects under water will appear larger than they would on the surface, too. Be careful not to tell any stories about the big fish that got away. That fish might not be so big after all! It's just because sometimes things can seem to be as much as about 33percent bigger in water!
What's more, in deeper water, colors just don't seem as bright. In fact, it looks as if some colors are missing. Remember the color of an object results from the wavelengths(波长) of light that are reflected(反射) from its surface. And light is taken in as it moves down through the water.
Swimmers wear wet suits to keep warm underwater. Let's take a bright red, yellow, and blue wet suit as an example. These colors are hard to miss on the surface of water. Watch carefully the changes in color as you descend in the water. The red part now looks almost black because the red light wavelengths, the longest among these three colors, are missing. As you go down deeper, the same thing will happen to the yellow part and in the end to the blue part. Even at a place of about 6 to 9 meters underwater, you will look terrible, like a ghost(鬼怪)! And you have to wait for your return to the surface to enjoy the bright colors again!
61.You miss the object underwater when you want to touch it because .
A. your eyesight is quite poor B. you are not quick enough
C. it is not as close as it seems D. it disappears very quickly
62.The example of the wet suit is used to explain the change of of an object underwater.
A. the size B. the color C. the position D. the weight
63.The underlined word"descend" probably means in Chinese in this passage.
A.上升 B.漂浮 C.屏息 D.下潜
64.Which of the fo1lowing is true?
A. A four-meter-long fish looks three meters long underwater.
B. The wavelengths of red light are longer than those of blue light.
C. Much water will be taken in by the swimmer deep in the water.
D. You will see a ghost if you go as deep as 6to 9meters into the sea.
65.The best title of this passage is .
A.The Standard of Color Underwater B.The Direction of Light Underwater
C.The Brightness of Color Underwater D.The Behavior of Light Underwater
61.
【答案】C
【解析】细节理解题.根据文中"The objects appear closer to you than they exactly are"可知,水中的物体看起来比实际的要近,故知但你伸手触摸时会摸不到,故选C.
62.
【答案】B
【解析】细节理解题.根据文中"Watch carefully the changes in color as you descend in the water"可知, 用湿衣服来说明颜色的变化,故选B.
63.
【答案】D
【解析】词义猜测题.根据文中"Watch carefully the changes in color as you descend in the water"可知,当你潜入水中时,注意观察颜色的变化,故选D.
64.
【答案】B
【解析】推理判断题.根据文中"The red part now looks almost black because the red light wavelengths, the longest among these three colors, are missing"可知, 红光是波长最长的光线,故选B.
65.
【答案】D
【解析】细节理解题.根据文中" but you need to remember that light behaves differently in water than in air"可知, 本文说的是光线在水中的变化,故选D.
潮州市
阅读单选
Our school is going to add some different kinds of labor (劳动) courses. The courses will begin next week. I’m sure that you will get some practical living skills and enjoy yourselves. Here are some of them.
Course 1 Be an Excellent CookThis course is to help students develop a healthy eating habit. The biggest fun of this course is that you can experience cooking. You needn’t bring any materials to the classroom. Cooking for your family or your friends one day is so cool! Time: Monday 10:20 a.m. — 11:20 a.m. Place: Room 205, Dining Hall Course 2 Enjoy the Beauty of Folk ArtAre you interested in paper cutting, Chinese clay art or kite-making If you are interested in them, here is the chance. They sound simple but difficult to do. Miss Hong will show you how to make them by hand. We should respect and enjoy the beauty of the traditional art. Time: Wednesday 9:10 a.m. — 10:10 a.m. Place: Room 501, Building 2
Course 3 Become a Master in CleaningYou must have experienced the situation where you want to do housework but you find it tiring and hard. This two-hour course will totally change the situation. You will learn some valuable skills that can help you do cleaning. Time: Thursday 2:30 p.m. — 5:30 p.m. Place: Room 101, Building 3 Course 4 Be a Skillful GardenerThis course is special because the teachers will show you knowledge out of classrooms. There is a big garden which needs planting. Students will plant flowers, vegetables and trees with the teachers’ help. But if it is rainy or windy, the course will be canceled. Time: Friday 3:30 p.m. — 4:30 p.m. Place: The School Garden
Attention: If you have any questions, please visit our school website to know more about the labor courses. Please click https://www.courseplan.com.
51.If you want to experience cooking, where can you take the labor course
A.Room 205, Dining Hall B.Room 501, Building 2
C.Room 101, Building 3 D.The School Garden.
52.What kind of change will Course 2 bring to you
A.Developing a healthy eating habit.
B.Becoming interested in cleaning.
C.Learning how to make traditional artworks by hand.
D.Spending more time in planting flowers, vegetables and trees.
53.Which tool is the most likely to be used in Course 3
A. B. C. D.
54.Which course may be influenced by the weather
A.Course 1. B.Course 2. C.Course 3. D.Course 4.
55.Who may the passage be written for
A.Parents. B.Students. C.Farmers. D.Teachers.
【答案】51.A 52.C 53.B 54.D 55.B
【导语】本文主要介绍了学校即将开展的一些劳动课程。
51.细节理解题。根据“Course 1 Be an Excellent Cook ... Place: Room 205, Dining Hall”可知想要体验烹饪,可以到餐厅205室。故选A。
52.细节理解题。根据“Course 2 Enjoy the Beauty of Folk Art ... Miss Hong will show you how to make them by hand. We should respect and enjoy the beauty of the traditional art.”可知课程2将会教你学习如何手工制作传统艺术品。故选C。
53.推理判断题。根据“Course 3 Become a Master in Cleaning”可知课程3教人打扫卫生,由此可知最可能用到的是扫帚。故选B。
54.细节理解题。根据“Course 4 Be a Skillful Gardener ... But if it is rainy or windy, the course will be canceled.”可知课程4可能会受到天气的影响。故选D。
55.推理判断题。根据“Our school is going to add some different kinds of labor courses. The courses will begin next week. I’m sure that you will get some practical living skills and enjoy yourselves.”可知此处指学校开展的课程,“你”将会学到一些实用的生活技巧,玩得开心,由此推出是写给学生的。故选B。
On warm winter days, Yang Liheng, 89, enjoys sitting by the window and looking through old photos. These photos bring him joy and happiness once more.
For Yang, one of the long-expected activities during the Spring Festival is to take photos with family members. On the early morning of the second day of the Chinese New Year when the whole family reunite, he would dress up and wait for the photo to be taken.
Yang became a photographer in the late 1950s. With his camera, Yang recorded the great changes of his hometown over time. “I had a painful childhood, but I got a chance to be a photographer after the founding (成立) of the People’s Republic of China,” Yang told a reporter. “I want to record, in the form of photos, the local customs, the changes of our life and people’s spirit of fighting against the hard conditions here in my hometown.”
“I used to take pictures for everyone else, but seldom turned my camera at my family members,” Yang said. “My grandson gave me the idea to record the growth and development of my own family.” Taking family photos then became a tradition for Yang’s family. Though now some of his grandchildren are working and living in other cities, they try their best to return home during the Spring Festival and prepare for the special moment.
Last year was an important year for Yang Liheng. Most of his photos were on show in Yinchuan. They showed us the development of the area over the past sixty years.
56.What does Yang expect most during the Spring Festival
A.Wearing new clothes. B.Having a big dinner.
C.Taking a family photo. D.Visiting his relatives.
57.What does the underlined word “reunite” in Paragraph 2 mean
A.Get separated. B.Get much wealthier. C.Get improved. D.Get together again.
58.What is the main idea of Paragraph 3
A.When Yang was interviewed. B.Where Yang learnt to take photos.
C.Why Yang had a painful childhood. D.What Yang recorded with his camera.
59.From the passage, we know that Yang’s family is ________.
A.full of love B.rich C.energetic D.having a hard time
60.Which can be the best title for the passage
A.A Big Family B.Photos Record Time
C.Great Changes in China D.Chinese New Year Celebrations
【答案】56.C 57.D 58.D 59.A 60.B
【导语】本文主要讲述摄影师杨立衡用他的相机记录了多年来家乡的变化,以及为家里人拍全家福的习惯。
56.细节理解题。根据“For Yang, one of the long-expected activities during the Spring Festival is to take photos with family members. ”可知,杨立衡最期待照全家福。故选C。
57.词句猜测题。根据“On the early morning of the second day of the Chinese New Year when the whole family reunite, he would dress up and wait for the photo to be taken.”可知,春节是全家人重聚的日子,所以reunite与Get together again意思一致。故选D。
58.主旨大意题。根据“Yang became a photographer in the late 1950s. With his camera, Yang recorded the great changes of his hometown over time. “...Yang told a reporter. ‘I want to record, in the form of photos, the local customs, the changes of our life and people’s spirit of fighting...’ ”可知,第三段主要介绍了杨立衡用相机记录的内容。故选D。
59.细节理解题。根据“Though now some of his grandchildren are working and living in other cities, they try their best to return home during the Spring Festival and prepare for the special moment.”可知,杨立衡的家人会在春节赶回家,所以他的家庭是充满爱的。故选A。
60.最佳标题。根据全文内容可知,本文主要讲述了摄影师杨立衡用照片来记录国家的变化和家人的变化。因此B项符合,故选B。
东莞市
阅读单选
CCTV made several TV shows for our children. They are educational, meaningful and useful.
Aerial China IImpressions (印象) after watching: Seeing the unprecedented (前所未有的) China from the new air vision. It shows China’s historical and cultural landscape, natural geographical features and economic and social development. Series: 34 episodes(集) Time: 50 minutes per episode Kids: 6 years old or older
Travel Along the BooksImpressions after watching: It includes all the knowledge of textbooks from primary school to secondary school. It lets the students feel the culture, expand the knowledge. Read ten thousand books, travel ten thousand miles. Series: 69 episodes Time: 20 minutes per episode Kids: 5 years old or older
Chinese Ancient Poetry AnimationImpressions after watching: It has many cartoons about the ancient poetry. It helps the kids understand the poetry. It’s new and interesting way for kids to recite the ancient poetry. Series: 6 episodes Time: 15 minutes per episode Kids: 4 years old or older
Hexi CorridorImpressions after watching: It helps students to get good grades in history after watching it. It tells about the historical and cultural changes of Hexi Corridor from the Han Dynasty to the present life. Series: 10 episodes Time:55 minutes per episode Kids: 6 years old or older
21.Aerial China I is for the kids who are _________ years old.
A.three B.four C.five D.six
22.Nancy is about 4 years old, She is interested in Chinese ancient poetry. She can choose to watch ________.
A.Aerial China I
B.Travel Along the Books
C.Chinese Ancient Poetry Animation
D.Hexi Corridor
23.How many episodes does Travel Along the Books have
A.34. B.69. C.6. D.10.
24.Which of the following is TRUE
A.Aerial China I shows the historical and cultural changes of Hexi Corridor.
B.Travel Along the Books includes all the knowledge of textbooks from primary school to university.
C.Chinese Ancient Poetry Animation can help kids understand the ancient poetry.
D.Hexi Corridor helps student get good grades in geography after watching it.
25.Where may we probably read the passage
A.In a guide book. B.In a notice.
C.In a novel. D.In a story book.
【答案】21.D 22.C 23.B 24.C 25.B
【导语】本文主要介绍了央视所制作的几档儿童电视节目。
21.细节理解题。根据《航拍中国》的相关信息“Kids: 6 years old or older”可知,《航拍中国》这个节目是给6岁及以上的儿童看的。故选D。
22.细节理解题。根据《中国古诗词动漫》的相关信息“Kids: 4 years old or older”可知,《中国古诗词动漫》这个节目是给4岁及以上的儿童看的,所以4岁的Nancy若对中国古代诗歌感兴趣,她可以选择看《中国古诗词动漫》。故选C。
23.细节理解题。根据《跟着书本去旅行》的相关信息“Series: 69 episodes”可知,该节目有69集。故选B。
24.细节理解题。根据《中国古诗词动漫》的相关内容“It helps the kids understand the poetry.”可知,《中国古诗词动漫》这个节目有助于孩子们理解古诗。故选C。
25.推理判断题。通读全文后,可知文章介绍了央视所制作的几档儿童电视节目,包括其观后评价、集数、时长及适合儿童观看的年龄,由此可推测,本文最有可能出现在电视通告栏中。故选B。
On February 21, 2022, US company SpaceX sent 46 satellites (卫星) into space. Then six days later, China sent 22 satellites into space. Why do we need so many satellites What do they do for us
At present, there are more than 3,000 active satellites moving around Earth. Satellites have all kinds of roles, from sending TV signals, giving you directions on the road, to helping scientists with their research. For example, the 22 satellites China sent up are part of the BeiDou Navigation (导航) Satellite System. Shared bikes that use BeiDou chips can provide more correct positions, making them easier to find.
Before satellites, TV signals didn’t reach very far. Mountains or tall buildings would block the signals. Phone calls to faraway places were also a problem. Because it was not easy to make a phone call to the places that were far away. Setting up telephone wires over long distances is difficult. With satellites, TV signals and phone calls can be sent directly to a satellite and back down to different places on Earth. SpaceX’s Starlink project plans to use satellites to provide people with the Internet all over the world.
Satellites can also provide information about clouds, oceans, land and ice. They help scientists with predictions of changes in weather and climate. By watching and checking wildfires and volcanoes, satellites help emergency workers deal with natural disasters. Farmers can use satellites pictures to decide the best time to water their fields.
Some satellites fly near other planets. They may look for water on Mars or take close-up pictures of Saturn’s (土星) rings. Video websites Bilibili even sent a satellite into space to look at other planets and share pictures and videos with Bilibili’s users.
26.When did China send the 22 satellites into space
A.On February 21, 2021.
B.On February 21, 2022
C.On February 26, 2021.
D.On February 27, 2022
27.What can we learn from the passage
A.People have sent more than 3,000 active satellites into space now.
B.There are 22 satellites in the BeiDou Navigation Satellite System in all.
C.Satellites help emergency workers with predictions of changes in weather and climate.
D.Before satellites, making phone calls to faraway places was easy.
28.What does the underlined word “block” mean in Paragraph 3
A.Help B.Provide C.Stop D.Change
29.What’s the structure (结构) of this passage
A. B. C. D.
30.Which is the best title for this passage
A.Where do people send satellites
B.What can satellites do for us
C.How do people make satellites
D.When can we see satellites
【答案】26.D 27.A 28.C 29.C 30.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了人们发射卫星的用途。
26.细节理解题。根据“On February 21, 2022, US company SpaceX sent 46 satellites (卫星) into space. Then six days later, China sent 22 satellites into space.”可知,美国在2022年2月21日将46颗卫星送入太空,中国在6天后将22颗卫星送入太空,因此是2022年2月27日。故选D。
27.细节理解题。根据“At present, there are more than 3,000 active satellites moving around Earth.”可知,目前,人们已经向太空发射了3000多颗活跃的卫星。故选A。
28.词句猜测题。根据“Before satellites, TV signals didn’t reach very far. Mountains or tall buildings would block the signals.”可知,在卫星出现之前,电视信号不能到达很远的地方。山脉或高层建筑会阻挡信号。因此“block”与“stop”语义相近。故选C。
29.篇章结构题。通读全文可知,本文第一段总体介绍人们发射了许多卫星,第二、三、四、五段分别介绍了卫星的用途。故选C。
30.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了人们发射卫星的用途。选项B“卫星能为我们做什么?”适合作为本文的标题。故选B。
佛山市
阅读单选
Online English Classes for Kids
Preply
In Preply, your child can have language lessons with a native English teacher. Preply teachers can also prepare lessons according to your child’s level or needs. You can arrange lessons for any time of the day because Preply teachers are from across the world.
Price: $5 per hour
NovaKid
NovaKid is for children aged 4~12. Your child can work through learning materials every week with the help of a teacher. There is a choice of native English speaking teachers.
Price: 8 lessons: $71.20 | 24 lessons: $177.60 | 48 lessons: $336.00
Duolingo
Duolingo makes language learning into a game. Its cool design is a fun way for young learners to improve their English vocabulary(词汇). Although the app is limited(限定的)to vocabulary, Duolingo is a good way to keep children interested.
Price: $7.33 per month
Learn English Kids
There are many useful materials to help you give an excellent English class if you want to teach your child yourself. There are also videos teaching your children English stories, and fun songs if your child loves being read to at bedtime! For 2 to 6-year-olds, the Learning Time with Timmy is amazing.
Price: Free
Fredisalearns
Fredisalearns is an online course with exercises for kids who have never studied the English language before. But there is no language teacher. If your child enjoys it, it is quite cheap.
Price: $40 for 6 months
26.With Duolingo, you can ________.
A.learn grammar B.choose a teacher
C.listen to stories D.play games
27.Which online class is free
A.Preply. B.Learn English Kids. C.Fredisalearns. D.Novakids.
28.Who are the classes in Fredisalearns for
A.Language beginners. B.Parents.
C.English teachers. D.Middle school students.
29.How many Online English Classes have teachers
A.2. B.3. C.4. D.5.
30.In which part of the newspaper will you find the passage
A.News. B.History. C.Education. D.Culture.
【答案】26.D 27.B 中小学教育资源及组卷应用平台
6年(2018-2023)中考英语真题加6套模拟试题分项汇编(广东专用)专题04 阅读理解(原卷版)
2025年
阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
请阅读A、B两篇短文,从每小题所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案,并在答题卡上将对应选项涂黑。
A
Are mosquitoes driving you crazy This summer, make some mint oil to drive them away! Mosquitoes are awful. They seem to be everywhere and may bite you badly. This makes mint (薄荷) oil a perfect gift for your family and friends in summer. This weekend, you can try making mint oil FOR FREE.
Time: 9:00 a.m.— 11:50 a.m. Saturday (July 5) Place: Riverside Community Center Please note: We’ll get all the tools and materials ready. For 40 people only. First come, first served. To book a place for the activity, please call Lucy at 345878 by 7:00 p.m. Friday. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
For those who would like to practice it at home, here are the steps: ◆ Cut up the mint. Put it into a bottle with olive (橄榄) oil. ◆ Cover the bottle and place it in hot water.
◆ When the water cools down, move the bottle to a warm area and leave it there for at least two hours. ◆ Pour the mixture onto a thin piece of cotton cloth on top of a dark bottle. Let the oil go through the cloth into the bottle. Now you get your homemade mint oil.
21. When will this community event take place
A. This Friday afternoon. B. Next Friday afternoon.
C. This Saturday morning. D. Next Saturday morning.
22. How many people can take part in the activity
A. At least forty. B. At least fifty. C. At most forty. D. At most fifty.
23 Why would people call Lucy before the event
A. To win a gift. B. To book a place.
C. To get mint oil. D. To buy some tools.
24. What is the right order of the steps
A. ③→①→②→④ B. ②→④→①→③ C. ②→①→③→④ D. ③→②→④→①
25. What is the main purpose of the passage
A. To introduce an activity. B. To survey the users of a product.
C. To recommend a product. D. To report the success of an activity.
B
Everyone knows that forests help fight climate change. However, a recent scientific report shows that the world lost 300,000 square kilometers of forests in 2024. That’s an area about the size of Italy.
According to the report, for the first time ever, fires were the biggest cause of forest loss. ▲ . This country has the largest area of rainforest in the world. Last year, it suffered from a long period of dry weather. Wildfires broke out and spread. As a result, about 25,000 square kilometers of the primary rainforest disappeared in the country. This meant fires caused 66% of its forest loss.
The second biggest cause of the world’s forest loss was clearing land for farming. As people need more farmland, they keep cutting down forests every year. In 2024, the area of forest cleared for farming increased by 14% worldwide. The situation was more severe in developing countries. For example, Bolivia’s forest loss doubled in 2024.
Without doubt, something must be done. Experts call on governments, businesses and people to work together before it is too late. It seems that China has set a good example. Thanks to cooperation at many levels, China had the biggest increase in forest area among all countries in 2024. That year alone, newly-planted trees in China covered an area of nearly 45,000 square kilometers, according to a news report. If more countries start to take action like China, the earth will become a greener planet.
26. The size of Italy is mentioned in Paragraph 1 to show _______.
A why we need forests. B. where a disaster spread.
C. what climate change is. D. how terrible forest loss was.
27. Which of the following can be put in “ ▲ ” in Paragraph 2
A. Farming is a reason. B. Take Brazil for example.
C. Wildfires were stopped. D. Read the report carefully.
28. What does the underlined word “severe” in Paragraph 3 mean
A. Serious. B. Boring. C. Balanced. D. Positive.
29. What was the reason for the growth of China’s forest area in 2024
A. Enough land. B. Nice weather. C. Good teamwork. D. Green technology.
30. What is the best title for the passage
A. Rainforest Became Larger B. Farmland Area Grew Rapidly
C. Forest Fires Caused Pollution D. Forest Loss Worried the World
2024年
阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
请阅读A、B两篇短文,从每小题所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案,并在答题卡上将对应选项涂黑。
A
Are mosquitoes driving you crazy This summer, make some mint oil to drive them away! Mosquitoes are awful. They seem to be everywhere and may bite you badly. This makes mint (薄荷) oil a perfect gift for your family and friends in summer. This weekend, you can try making mint oil FOR FREE.
Time: 9:00 a.m.— 11:50 a.m. Saturday (July 5) Place: Riverside Community Center Please note: We’ll get all the tools and materials ready. For 40 people only. First come, first served. To book a place for the activity, please call Lucy at 345878 by 7:00 p.m. Friday. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
For those who would like to practice it at home, here are the steps: ◆ Cut up the mint. Put it into a bottle with olive (橄榄) oil. ◆ Cover the bottle and place it in hot water.
◆ When the water cools down, move the bottle to a warm area and leave it there for at least two hours. ◆ Pour the mixture onto a thin piece of cotton cloth on top of a dark bottle. Let the oil go through the cloth into the bottle. Now you get your homemade mint oil.
21. When will this community event take place
A. This Friday afternoon. B. Next Friday afternoon.
C. This Saturday morning. D. Next Saturday morning.
22. How many people can take part in the activity
A. At least forty. B. At least fifty. C. At most forty. D. At most fifty.
23 Why would people call Lucy before the event
A. To win a gift. B. To book a place.
C. To get mint oil. D. To buy some tools.
24. What is the right order of the steps
A. ③→①→②→④ B. ②→④→①→③ C. ②→①→③→④ D. ③→②→④→①
25. What is the main purpose of the passage
A. To introduce an activity. B. To survey the users of a product.
C. To recommend a product. D. To report the success of an activity.
B
Everyone knows that forests help fight climate change. However, a recent scientific report shows that the world lost 300,000 square kilometers of forests in 2024. That’s an area about the size of Italy.
According to the report, for the first time ever, fires were the biggest cause of forest loss. ▲ . This country has the largest area of rainforest in the world. Last year, it suffered from a long period of dry weather. Wildfires broke out and spread. As a result, about 25,000 square kilometers of the primary rainforest disappeared in the country. This meant fires caused 66% of its forest loss.
The second biggest cause of the world’s forest loss was clearing land for farming. As people need more farmland, they keep cutting down forests every year. In 2024, the area of forest cleared for farming increased by 14% worldwide. The situation was more severe in developing countries. For example, Bolivia’s forest loss doubled in 2024.
Without doubt, something must be done. Experts call on governments, businesses and people to work together before it is too late. It seems that China has set a good example. Thanks to cooperation at many levels, China had the biggest increase in forest area among all countries in 2024. That year alone, newly-planted trees in China covered an area of nearly 45,000 square kilometers, according to a news report. If more countries start to take action like China, the earth will become a greener planet.
26. The size of Italy is mentioned in Paragraph 1 to show _______.
A why we need forests. B. where a disaster spread.
C. what climate change is. D. how terrible forest loss was.
27. Which of the following can be put in “ ▲ ” in Paragraph 2
A. Farming is a reason. B. Take Brazil for example.
C. Wildfires were stopped. D. Read the report carefully.
28. What does the underlined word “severe” in Paragraph 3 mean
A. Serious. B. Boring. C. Balanced. D. Positive.
29. What was the reason for the growth of China’s forest area in 2024
A. Enough land. B. Nice weather. C. Good teamwork. D. Green technology.
30. What is the best title for the passage
A. Rainforest Became Larger B. Farmland Area Grew Rapidly
C. Forest Fires Caused Pollution D. Forest Loss Worried the World
2023年
阅读单选
When it’s hot outside and we have to go out, surely we want to keep cool. We can put on hats, wear light clothing, or stay at a cool place. However, nothing can beat a good fan. Now I’ll show you how to make a good DIY (Do It Yourself) paper fan. What to prepare Please prepare two pieces of paper. All paper will work, but your DIY fan can be used for a long time with quality (优质的) paper. Then get glue, two sticks, etc. How to make a DIY fan The first step is to draw pictures on the paper. Just draw anything you like. The next step is to fold up (折叠) the paper. Then glue the two pieces of folded paper together. After that, paint the sticks. The final step is to glue the sticks onto the folded paper. And everything is done. If you look at your watch, you will be surprised: it takes less than 15 minutes to make a good paper fan. Then you can fold it up and drop it in your bag. When you are out in the heat next time, just take it out and enjoy the gentle wind.
26.Which is the best way to keep cool according to paragraph 1
A.Putting on hats. B.Using a good fan.
C.Wearing light clothing. D.Staying at a cool place.
27.Why is quality paper a good choice to make a fan
A.It is light. B.It is colorful.
C.It lasts long. D.It looks beautiful.
28.What is the second step of making a paper fan
A.Painting the sticks.
B.Drawing pictures on the paper.
C.Folding up the paper.
D.Gluing the sticks onto the folded paper.
29.From the last paragraph, we can tell that making a paper fan is ________.
A.quick B.difficult C.boring D.strange
30.What is the purpose of this passage
A.To sell paper fans. B.To show how to save time.
C.To share a fun story. D.To teach how to make paper fans.
Some animals can easily find their way home after a long journey. How do they make it Scientific research shows that they are born with certain unusual abilities for direction.
A certain kind of ants, for example, can count their steps to avoid getting lost. They can go as far as 110 metres and bring food home. These ants live in the open desert (沙漠), so they have nothing to guide them along the way. It’s like someone walking six kilometres through a dark forest.
Some fish have an unbelievable sense of smell. They can smell even a single drop of their home water in a large sea area. Some sea birds have a similar ability. They are able to make a smell map of their flying area.
Some animals can sense the earth’s magnetic field (磁场), while humans can’t. This magnetic field guides a certain kind of fish when they swim a long way to a place and then back. How can this kind of fish do that It is still a mystery. Scientists have no good answers yet.
However, animals with such unusual abilities still have difficulty dealing with environmental changes caused by human activities. For example, many birds depend on stars for direction, but they get lost easily at night when city lights are kept on all night. To solve this problem, we can simply turn off some lights at night. Clearly, one small act of humans may mean a lot to animals.
31.Where is this passage most probably from
A.A storybook. B.An art magazine.
C.A guidebook. D.A science magazine.
32.How can a certain kind of ants find their way
A.By imagining the way. B.By counting their steps.
C.By bringing food together D.By walking through a forest.
33.What does the underlined word “mystery” in paragraph 4 probably mean
A.Secret. B.Choice. C.Reason. D.Feeling.
34.What are people advised to do according to the last paragraph
A.To help animals. B.To travel at night.
C.To keep city lights on. D.To develop unusual abilities.
35.Which can be the best title for the passage
A.Birds’ Sense of Light B.Fish’s Sense of Smell
C.Animals’ Sense of Direction D.Animals’ Sense of Magnetic Field
2022年
阅读单选
Imagine waking up to find a cup of coffee ready and floor swept. With smart devices(装置) controlled by AI. All housework can be done while you are asleep. Now your kids can try these devices at the small home, show in our community science center from August 1st to August 14th. Here in the center we have many fun activities. Children can also try out cleaning robot Little Q. It is a cute robot with a round head, two big eyes and two long legs. It’s like a big toy. Your children will love it. Opening Hours: 1:00 p.m.- 9:00 p.m, from Tuesday to Sunday, closed on Monday. Visitors: People of all ages are welcome. Children under 12 should come along with their parents. No pets are allowed. Food & Drinks: No outside food or drinks. Visitors can buy food and drinks in the center. Tickets: Please call 769520 to book a ticket. Kindly note that You CAN’T book a ticket on our website or through e-mail. And it is NOT possible to buy a ticket at our ticket office as it is closed.
51.What can the smart devices in Paragraph 1 do
A.Farming. B.Business. C.Housework. D.Schoolwork.
52.What does Little Q look like
A. B.
C. D.
53.When can a visitor enter the science center
A.On Monday morning. B.On Sunday morning. C.On Monday afternoon. D.On Sunday afternoon.
54.Who can be allowed to visit the center
A.A man with a cat. B.An 8-year-old boy alone.
C.A man with his 3-year-old son. D.A girl with food from outside.
55.How can a visitor book a ticket
A.By making a phone call. B.By sending an e-mail.
C.By visiting the website. D.By going to the ticket office.
Jerry is a world-famous mountain climber. He has climbed many high mountains in the world. Starting in 2015, he and his friends spent two years on an adventure(探险)in South America, covering 7,800 miles. He was even named Adventure of the Year by a famous geography magazine in 2018.
Although Jerry had achieved great success, he didn’t feel fulfilled. He asked himself, “Is it enough to climb the highest mountains Am I doing something helpful How can I turn my adventures into something that can help the world ”
Jerry learned that scientists need plants, rocks and water samples(样本)from the places far away to do research. But scientists can’t get there themselves as such places are hard to reach——only the bravest adventurers can make it. Jerry thought himself could do something to help. He then came up with an idea. He set up a team of top adventures to collect samples for scientists. By studying the samples, scientists could know more about the earth and find ways to protect it.
Recently Jerry and his adventurer friends have discovered a special plant life of Mountain Qomolangma. The samples they brought back have helped scientists how plants live in extreme(极端的)conditions.
For Jerry, this kind of adventure is most satisfying. “Such adventures had made us see life in a different way. Now, being the best climber isn’t important for me, what matters is doing something helpful while climbing the mountains. There is still much more we can do.” Jerry said to a newspaper.
56.What is paragraph 1 mainly about
A.Jerry’s friends. B.Jerry’s achievements. C.High mountains. D.A geography magazine.
57.What does the underlined word “fulfilled” in paragraph 2 mean
A.Satisfied. B.Lonely. C.Patient. D.Worried.
58.Why did Jerry set a team of top adventures
A.To make friends. B.To help scientists. C.To study plants. D.To train scientists.
59.Jerry’s and his friends’ adventures had changed ________.
A.their hobbies B.their friendship C.their understanding of life D.their living conditions
60.Which can be the best title for the passage
A.Dangerous Mountains Climbing. B.Important Scientific Discoveries.
C.Plants Found on High Mountains. D.Adventures Turned into Something Greater.
2021年
阅读单选
Welcome to Manor Farm U-pick Activities.
We are known for our delicious strawberries. We invite you to visit the farm and enjoy our fresh products and great forming experiences. We’ll try our best to create a safe open-air environment for our customers under the circumstances (情况) of COVID-19 this year. Please read the instructions below.
To pick the strawberries, you need to make a reservation (预约) on our website. Reservations are open from 13:00 to 20:00 the day before the picking day.
Please don’t come to the farm if you are sick.
On the farm, you need to stay at least two meters away from anyone you don’t live with.
For safety, you must use our new baskets only. A basket alone costs 5 yuan. It holds about 2kg of strawberries and a basket of strawberries is priced at 50 yuan in total.
If children come, they MUST stay close to their parents. Running up and down the strawberry rows will NOT be allowed. Our workers will tell them where to start picking and the children should listen. We hope children will follow our safety rules in our fields.
No pets are allowed on the farm.
Any questions, please call us at 906-256-523.
21.If you go to the farm on August 8th, you can make a reservation at ________.
A.10:00 on August 6th B.10:00 on August 7th
C.14:00 on August 6th D.14:00 on August 7th
22.The farm provides new baskets ________.
A.to cut down the cost B.to protect the environment
C.to keep customers safe D.to carry more strawberries
23.On the farm, children are asked to ________.
A.plant some strawberries B.run along the rows
C.stay close to their parents D.look after their pets
24.For more information, you can ________.
A.write an email B.make a phone call
C.send a voice message D.watch news on TV
25.The instructions are most probably from ________.
A.a farm owner B.a teacher C.a news reporter D.a customer
According to a research more than 130 billion pounds of uneaten food go to waste in Laura’s country each year. That is about 30% of the yearly food supply (供应). It is a sad fact especially when you consider how many families and homeless people are in hunger.
When Laura saw her school dining hall throw away food that was not eaten at all every day, she came up with an idea. She started a project to help her school dining hall to give away uneaten food to homeless shelters (庇护所) in her community. In the past three years, the same project has spread to other schools and some fast food restaurants throughout the city. The project is called Feed& find, and has already fed thousands of people in her city.
How does it work Through an app, Feed& Find matches local homeless shelters with school dining halls and restaurants that have uneaten food to provide. When dining halls or restaurants have uneaten food left, they can use the app to share the information about the food. A truck driver working for the project is then sent to pick it up and take it to a shelter.
Pretty cool, right It’s not surprising that people in other cities have got in touch with Laura hoping that she could have develop similar projects for their communities.
Some people, however, have concerns about the safety of the uneaten food. They think such food may not be clean enough. Still, this project is a clever way to help solve the problem of food waste and it helps those in need.
26.The numbers in paragraph 1 tell us ________.
A.some people are poor B.food waste is serious
C.the population is large D.the research is interesting
27.Laura’s project first got food from ________.
A.her school dining hall B.her family
C.a fast food restaurant D.homeless shelter
28.People in other cities would like Laura to ________.
A.find a truck driver B.visit their communities
C.give away food to them D.help develop projects like hers
29.The underlined words “concerns” in this passage means ________.
A.ways B.secrets C.worries D.decisions
30.Which can be the best title for this passage
A.A Dining Guide App B.A Food Sharing Project
C.A Driving Service APF D.A Food Safety Project
2020年
It is necessary for students to learn some team skills like developing relationships, communicating well with others and solving problems. Here are two fun team activities.
Activity 1: Water Relay (接力赛)
Tools
● Two large buckets (水桶) to hold water
● One small bucket for each team member
Instructions
● Fill one large bucket with water.
● Make holes in the bottom of the small buckets.
● Have the team members line up between the two large buckets.
● Pass the water from one large bucket to the other, using small buckets. Try to keep as much water as possible.
Why It’s Fun
● It’s fun to workout away to lose as little water as possible.
● It’s water. Isn’t it fun to get you wet on a hot summer day
Activity 2: Truth and Lie
This activity will allow team members to learn about each other.
Instructions
● Have each team member think of three pieces of information about themselves, and one of them is a lie.
● Each team member tells the group all the three pieces of information. Let the other team members guess which is the lie.
Why It’s Fun
● Students love talking about themselves and this gives them the chance to do so.
● Members can learn about each other.
● Members will be surprised at what others think of them.
21.How many team skills does the writer mention (提及) in Paragraph 1
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
22.What tools are needed for each team in Water Relay
A.One large bucket for each member.
B.Two large buckets for each member.
C.One small bucket for each member and two large buckets.
D.Two small buckets for each member and one large bucket.
23.In order to win Water Relay, the team members should ________.
A.get themselves wet
B.lose as little water as possible
C.pass the water as slowly as possible
D.pass the large bucket to the other team
24.It is fun to play Truth and Lie because team members can ________.
A.talk about themselves B.share love with each other
C.tell lies to surprise others D.learn all the information about others
25.This passage is most probably from ________.
A.a science book B.a travel guide
C.a news website D.a school magazine
Once there were many thousands of Gourma Desert (沙漠) elephants in Mali, a country in West Africa. Now, there are fewer than four hundred.
Why did the number of the elephants drop so quickly On the one hand, the elephants’ main lake, their only water source (来源), dried up. On the other hand, the land which the elephants lived on was overused by humans.
To protect the elephants’ living environment, the Mali Elephant Project (MEP) was started in 2007. MEP met with local people and helped them make rules of using land and water. As a result, the situation became better and there was more food, forest and grassland.
However, from 2012 to 2016, poaching (偷猎) and illegal trade in the elephants increased rapidly. Eighty-three elephants were lost in 2015 alone, and another fifty-one elephant were killed in 2016. “If this situation goes on, all the Gourma elephants will be killed by 2020,” said a member of MEP.
Luckily, the voice of MEP was heard. More organizations (组织) have joined together to educate the local people that trading elephants is against the law. Elephant poaching has dropped to a very low level. The local people have learned to live peacefully with the elephants, one of the wildlife treasures in the world.
26.MEP was started to ________.
A.raise more elephants in Mali B.stop the main lake from drying up
C.discover water source for elephants D.protect the elephants’ living environment
27.What does the word “illegal” in Paragraph 4 mean in Chinese
A.公平的 B.亏损的 C.非法的 D.合理的
28.Eighty-three elephants were lost ________.
A.in 2012 B.in 2015 C.in 2016 D.in 2020
29.We can learn from the last paragraph that ________.
A.the number of organizations has dropped B.there is much less elephant poaching now
C.the local people keep the elephants at home D.the whole world live peacefully with elephants
30.This passage is mainly about ________.
A.the rules of using land and water B.the education of the local people
C.the work of Mali Elephant Project D.the situation of Gourma Desert elephants
2019年
四、阅读理解
阅读A、B两篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
A
26. According to the passage, the followings are bullying EXCEPT ____.
A. calling people mean names
B. hitting people
C. telling lies about people
D. laughing with people
27. Cyberbullying means bullying ____.
A. at school B. at home C. on the street D. on the Internet
28. When you get bad messages online, you should____
A. share them with friends B. give them to your teacher
C. reply to them at once D. keep them as your secrets
29. If you are not kind to someone, you should ____.
A. say sorry to him B. talk about it in public
C. ask your parents to say sorry D. feel sad and keep quiet
30. This passage is mainly written for ____.
A. teachers B. parents C. children D. the police
B
In our daily life, robots are often found to do work that is too dangerous, boring, difficult, or dirty. And we often see kids play with toy robots.
But what exactly is a robot There are some important characteristics(特征 ) that a robot must have. These characteristics might help you to decide what is and what is not a robot. It will also help you to decide what you will need to build into a machine before it can be considered as a robot. A robot has these important characteristics.
Sensing First of all, your robot would have to be able to sense the environment around it. Give
your robot sensors (传感器):light sensors( eyes ), touch sensors (hands), chemical sensors(nose), hearing sensors(ears) and taste sensors (tongue).
Movement A robot needs to be able to move around its environment. It can move on wheel, walk on legs or be driven by small engines(发动机). A robot can move either the whole body or just parts of it.
Energy A robot needs to be able to power itself. Some robots might power itself with sunlight,some might with electricity, while others with the battery(电池). The way your robot gets its energy will depend on what your robot needs to do.
Intelligence A robot needs some kind of "smarts". A programmer is the person who gives
the robot its "smarts". The robot will have to have a certain way to receive the program so that it knows what it is to do.
31. The underlined word "it" in Paragraph 2 is about ____.
A. the toy B. the characteristic C. the machine D. the engine
32. The chemical sensors may help a robot to ____.
A. See B. catch C. hear D. smell
33. In how many ways can a robot power itself according to the passage
A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.
34. The Chinese meaning of "Intelligence" in the last paragraph is ____.
A. 能源 B. 勤奋 C. 智能 D. 外观
35. What is the main purpose of the passage
A. To help people understand what a robot is.
B. To tell what a robot can do in our life.
C. To describe the movement of a robot.
D. To introduce the history of robots.
2018年
四、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
A
BIPC would like to invite beekeepers to the
World Bee Day Activities
9:00am- 4:00pm, Sunday, May 20th 2018
Landhill Hall, Cornwall
Bees are now in danger and its number is going down every year largely because of human activity, while a third of the world's food production depends on this yellow and black insect(昆虫)and other pollinators(传授花粉者).
May 20th this year is the first World Bee Day. It was created last year by the UN, after Slovenia put forward the idea, to draw people's attention to the important role of bees and other pollinators in keeping the planet healthy.
A day for all those who are interested in learning to improve the quality(质量) of their bees! A day also for those who want to know more about bee keeping!
Bring your family with you and have fun! Let's celebrate everything connected with bees and the coming of spring!
Activities for the whole family:
talks on bees/bee products for sale/wax(蜡) & candle-making lessons
Bee Communication:
Dr Gavin Ramsay will explain the dances of bees, telling you about what smart behaviors bees have.
Cleaning beeswax & candle-making: Classes will be given by Kate Black.
Cafe: Lunch and tea/coffee/cakes are available at the cafe.
These activities are held by BIPC, the Bee Improvement Program for Cornwall.
Tickets are 8formembersofBIPCand10for non-members. Half price for a child.
All the money will go to the City Bee Protection Project.
Book your place by emailing bengreen@.
56.The danger that bees are facing is caused by .
A.beekeepers B.food production C.human activity D.other pollinators
57.The World Bee Day was created .
A.to advise people to keep healthy
B.to help beekeepers sell more bee products
C.to celebrate the coming of spring
D.to make people know the importance of bees
58.During the activities, you can learn all the following EXCEPT .
A.to make a candle B.to improve the quality of bees
C.to make tea and coffee D.to understand the dances of bees
59.Bill, a member of BIPC, and his 5-year-old son will pay for tickets to the activities.
A. 10 dollars B. 12 dollars C.l6 dollars D. l8 dollars
60.The money from the sales of tickets .
A. will be used to protect bees B. will make BIPC very rich
C. will be given to beekeepers D. will be spent on the celebrations
B
There's much lo see under the sea, but you need to remember that light behaves differently in water than in air. The objects appear closer to you than they exactly are. You might find yourself reaching out to touch something and completely missing it.
Objects under water will appear larger than they would on the surface, too. Be careful not to tell any stories about the big fish that got away. That fish might not be so big after all! It's just because sometimes things can seem to be as much as about 33percent bigger in water!
What's more, in deeper water, colors just don't seem as bright. In fact, it looks as if some colors are missing. Remember the color of an object results from the wavelengths(波长) of light that are reflected(反射) from its surface. And light is taken in as it moves down through the water.
Swimmers wear wet suits to keep warm underwater. Let's take a bright red, yellow, and blue wet suit as an example. These colors are hard to miss on the surface of water. Watch carefully the changes in color as you descend in the water. The red part now looks almost black because the red light wavelengths, the longest among these three colors, are missing. As you go down deeper, the same thing will happen to the yellow part and in the end to the blue part. Even at a place of about 6 to 9 meters underwater, you will look terrible, like a ghost(鬼怪)! And you have to wait for your return to the surface to enjoy the bright colors again!
61.You miss the object underwater when you want to touch it because .
A. your eyesight is quite poor B. you are not quick enough
C. it is not as close as it seems D. it disappears very quickly
62.The example of the wet suit is used to explain the change of of an object underwater.
A. the size B. the color C. the position D. the weight
63.The underlined word"descend" probably means in Chinese in this passage.
A.上升 B.漂浮 C.屏息 D.下潜
64.Which of the fo1lowing is true?
A. A four-meter-long fish looks three meters long underwater.
B. The wavelengths of red light are longer than those of blue light.
C. Much water will be taken in by the swimmer deep in the water.
D. You will see a ghost if you go as deep as 6to 9meters into the sea.
65.The best title of this passage is .
A.The Standard of Color Underwater B.The Direction of Light Underwater
C.The Brightness of Color Underwater D.The Behavior of Light Underwater
潮州市
阅读单选
Our school is going to add some different kinds of labor (劳动) courses. The courses will begin next week. I’m sure that you will get some practical living skills and enjoy yourselves. Here are some of them.
Course 1 Be an Excellent CookThis course is to help students develop a healthy eating habit. The biggest fun of this course is that you can experience cooking. You needn’t bring any materials to the classroom. Cooking for your family or your friends one day is so cool! Time: Monday 10:20 a.m. — 11:20 a.m. Place: Room 205, Dining Hall Course 2 Enjoy the Beauty of Folk ArtAre you interested in paper cutting, Chinese clay art or kite-making If you are interested in them, here is the chance. They sound simple but difficult to do. Miss Hong will show you how to make them by hand. We should respect and enjoy the beauty of the traditional art. Time: Wednesday 9:10 a.m. — 10:10 a.m. Place: Room 501, Building 2
Course 3 Become a Master in CleaningYou must have experienced the situation where you want to do housework but you find it tiring and hard. This two-hour course will totally change the situation. You will learn some valuable skills that can help you do cleaning. Time: Thursday 2:30 p.m. — 5:30 p.m. Place: Room 101, Building 3 Course 4 Be a Skillful GardenerThis course is special because the teachers will show you knowledge out of classrooms. There is a big garden which needs planting. Students will plant flowers, vegetables and trees with the teachers’ help. But if it is rainy or windy, the course will be canceled. Time: Friday 3:30 p.m. — 4:30 p.m. Place: The School Garden
Attention: If you have any questions, please visit our school website to know more about the labor courses. Please click https://www.courseplan.com.
51.If you want to experience cooking, where can you take the labor course
A.Room 205, Dining Hall B.Room 501, Building 2
C.Room 101, Building 3 D.The School Garden.
52.What kind of change will Course 2 bring to you
A.Developing a healthy eating habit.
B.Becoming interested in cleaning.
C.Learning how to make traditional artworks by hand.
D.Spending more time in planting flowers, vegetables and trees.
53.Which tool is the most likely to be used in Course 3
A. B. C. D.
54.Which course may be influenced by the weather
A.Course 1. B.Course 2. C.Course 3. D.Course 4.
55.Who may the passage be written for
A.Parents. B.Students. C.Farmers. D.Teachers.
On warm winter days, Yang Liheng, 89, enjoys sitting by the window and looking through old photos. These photos bring him joy and happiness once more.
For Yang, one of the long-expected activities during the Spring Festival is to take photos with family members. On the early morning of the second day of the Chinese New Year when the whole family reunite, he would dress up and wait for the photo to be taken.
Yang became a photographer in the late 1950s. With his camera, Yang recorded the great changes of his hometown over time. “I had a painful childhood, but I got a chance to be a photographer after the founding (成立) of the People’s Republic of China,” Yang told a reporter. “I want to record, in the form of photos, the local customs, the changes of our life and people’s spirit of fighting against the hard conditions here in my hometown.”
“I used to take pictures for everyone else, but seldom turned my camera at my family members,” Yang said. “My grandson gave me the idea to record the growth and development of my own family.” Taking family photos then became a tradition for Yang’s family. Though now some of his grandchildren are working and living in other cities, they try their best to return home during the Spring Festival and prepare for the special moment.
Last year was an important year for Yang Liheng. Most of his photos were on show in Yinchuan. They showed us the development of the area over the past sixty years.
56.What does Yang expect most during the Spring Festival
A.Wearing new clothes. B.Having a big dinner.
C.Taking a family photo. D.Visiting his relatives.
57.What does the underlined word “reunite” in Paragraph 2 mean
A.Get separated. B.Get much wealthier. C.Get improved. D.Get together again.
58.What is the main idea of Paragraph 3
A.When Yang was interviewed. B.Where Yang learnt to take photos.
C.Why Yang had a painful childhood. D.What Yang recorded with his camera.
59.From the passage, we know that Yang’s family is ________.
A.full of love B.rich C.energetic D.having a hard time
60.Which can be the best title for the passage
A.A Big Family B.Photos Record Time
C.Great Changes in China D.Chinese New Year Celebrations
东莞市
阅读单选
CCTV made several TV shows for our children. They are educational, meaningful and useful.
Aerial China IImpressions (印象) after watching: Seeing the unprecedented (前所未有的) China from the new air vision. It shows China’s historical and cultural landscape, natural geographical features and economic and social development. Series: 34 episodes(集) Time: 50 minutes per episode Kids: 6 years old or older
Travel Along the BooksImpressions after watching: It includes all the knowledge of textbooks from primary school to secondary school. It lets the students feel the culture, expand the knowledge. Read ten thousand books, travel ten thousand miles. Series: 69 episodes Time: 20 minutes per episode Kids: 5 years old or older
Chinese Ancient Poetry AnimationImpressions after watching: It has many cartoons about the ancient poetry. It helps the kids understand the poetry. It’s new and interesting way for kids to recite the ancient poetry. Series: 6 episodes Time: 15 minutes per episode Kids: 4 years old or older
Hexi CorridorImpressions after watching: It helps students to get good grades in history after watching it. It tells about the historical and cultural changes of Hexi Corridor from the Han Dynasty to the present life. Series: 10 episodes Time:55 minutes per episode Kids: 6 years old or older
21.Aerial China I is for the kids who are _________ years old.
A.three B.four C.five D.six
22.Nancy is about 4 years old, She is interested in Chinese ancient poetry. She can choose to watch ________.
A.Aerial China I
B.Travel Along the Books
C.Chinese Ancient Poetry Animation
D.Hexi Corridor
23.How many episodes does Travel Along the Books have
A.34. B.69. C.6. D.10.
24.Which of the following is TRUE
A.Aerial China I shows the historical and cultural changes of Hexi Corridor.
B.Travel Along the Books includes all the knowledge of textbooks from primary school to university.
C.Chinese Ancient Poetry Animation can help kids understand the ancient poetry.
D.Hexi Corridor helps student get good grades in geography after watching it.
25.Where may we probably read the passage
A.In a guide book. B.In a notice.
C.In a novel. D.In a story book.
On February 21, 2022, US company SpaceX sent 46 satellites (卫星) into space. Then six days later, China sent 22 satellites into space. Why do we need so many satellites What do they do for us
At present, there are more than 3,000 active satellites moving around Earth. Satellites have all kinds of roles, from sending TV signals, giving you directions on the road, to helping scientists with their research. For example, the 22 satellites China sent up are part of the BeiDou Navigation (导航) Satellite System. Shared bikes that use BeiDou chips can provide more correct positions, making them easier to find.
Before satellites, TV signals didn’t reach very far. Mountains or tall buildings would block the signals. Phone calls to faraway places were also a problem. Because it was not easy to make a phone call to the places that were far away. Setting up telephone wires over long distances is difficult. With satellites, TV signals and phone calls can be sent directly to a satellite and back down to different places on Earth. SpaceX’s Starlink project plans to use satellites to provide people with the Internet all over the world.
Satellites can also provide information about clouds, oceans, land and ice. They help scientists with predictions of changes in weather and climate. By watching and checking wildfires and volcanoes, satellites help emergency workers deal with natural disasters. Farmers can use satellites pictures to decide the best time to water their fields.
Some satellites fly near other planets. They may look for water on Mars or take close-up pictures of Saturn’s (土星) rings. Video websites Bilibili even sent a satellite into space to look at other planets and share pictures and videos with Bilibili’s users.
26.When did China send the 22 satellites into space
A.On February 21, 2021.
B.On February 21, 2022
C.On February 26, 2021.
D.On February 27, 2022
27.What can we learn from the passage
A.People have sent more than 3,000 active satellites into space now.
B.There are 22 satellites in the BeiDou Navigation Satellite System in all.
C.Satellites help emergency workers with predictions of changes in weather and climate.
D.Before satellites, making phone calls to faraway places was easy.
28.What does the underlined word “block” mean in Paragraph 3
A.Help B.Provide C.Stop D.Change
29.What’s the structure (结构) of this passage
A. B. C. D.
30.Which is the best title for this passage
A.Where do people send satellites
B.What can satellites do for us
C.How do people make satellites
D.When can we see satellites
佛山市
阅读单选
Online English Classes for Kids
Preply
In Preply, your child can have language lessons with a native English teacher. Preply teachers can also prepare lessons according to your child’s level or needs. You can arrange lessons for any time of the day because Preply teachers are from across the world.
Price: $5 per hour
NovaKid
NovaKid is for children aged 4~12. Your child can work through learning materials every week with the help of a teacher. There is a choice of native English speaking teachers.
Price: 8 lessons: $71.20 | 24 lessons: $177.60 | 48 lessons: $336.00
Duolingo
Duolingo makes language learning into a game. Its cool design is a fun way for young learners to improve their English vocabulary(词汇). Although the app is limited(限定的)to vocabulary, Duolingo is a good way to keep children interested.
Price: $7.33 per month
Learn English Kids
There are many useful materials to help you give an excellent English class if you want to teach your child yourself. There are also videos teaching your children English stories, and fun songs if your child loves being read to at bedtime! For 2 to 6-year-olds, the Learning Time with Timmy is amazing.
Price: Free
Fredisalearns
Fredisalearns is an online course with exercises for kids who have never studied the English language before. But there is no language teacher. If your child enjoys it, it is quite cheap.
Price: $40 for 6 months
26.With Duolingo, you can ________.
A.learn grammar B.choose a teacher
C.listen to stories D.play games
27.Which online class is free
A.Preply. B.Learn English Kids. C.Fredisalearns. D.Novakids.
28.Who are the classes in Fredisalearns for
A.Language beginners. B.Parents.
C.English teachers. D.Middle school students.
29.How many Online English Classes have teachers
A.2. B.3. C.4. D.5.
30.In which part of the newspaper will you find the passage
A.News. B.History. C.Education. D.Culture.
It was the first time I met a seal(海豹), the most mysterious(神秘的)animal for me in the world. I jumped into the cold water to take a closer look. Immediately, she swam toward me and tried to threaten me by putting my camera and much of my head into her mouth. I tried not to show any fear. After a few seconds, she let go of my head and swam away.
Then she came back with a live penguin. The penguin was for me. Of course, I didn’t eat the penguin, and I think the seal was very disappointed. The seal thought I was just another seal, I realized. One most important thing in a seal’s life is eating. So perhaps this seal was worried about me. She didn’t want me to go hungry. She brought me some more penguins. She even tried to show me how to eat them. The seal tried to push penguins into my camera because she thought the camera was my mouth!
I understood that she was trying to feed me. But I think that she was really trying to communicate with me. By now, she didn’t seem very dangerous. She stayed by me and tried to feed me for four days. One time, she noticed another seal come up behind me. She made a deep, warning sound and scared the other seal away. She then took that seal’s penguin and gave it to me.
Those four days were the most unbelievable experience I ever had as a wildlife photographer, because I got some amazing pictures. I also learned that animals do not always behave the way we expect. My relationship with this powerful and smart animal will stay with me forever.
31.The underlined word “threaten” in Paragraph 1 means ________.
A.Follow. B.Attack. C.Cheat. D.Feed.
32.The seal brought penguins to the writer as a(n) ________.
A.gift B.test C.award D.challenge
33.What best describes the seal in the passage
A.Boring. B.Dangerous. C.Friendly. D.Careful.
34.What was the writer’s most unbelievable experience
A.The seal kept giving food to him. B.The seal stole a penguin from him.
C.He took some wonderful pictures. D.He tried to scare the seal away.
35.What is the writer’s purpose in writing the passage
A.To show how to deal with a seal in the sea.
B.To encourage readers to try photographing a seal.
C.To tell the difference between humans and seals.
D.To share a story of a man and a seal in the sea.
河源市
阅读单选
What is bullying
Bullying is when someone makes you feel bad and hurts you again and again, you may easily lose confidence, lose trust in everyone around you or even get sick. Bullying can happen at school or out of school. It includes: * Calling people mean(刻薄的)names * Laughing at people * Telling lies about people * Taking someone’s things without permission * Not letting someone play in a group * Hitting people Bullying also happens online and we call it cyber bullying. It includes: * Sending mean messages * Sharing photos without permission * Not letting someone be part of an online group
What can you do
★ If someone is mean to you, tell an adult that you know well and trust. For example, talk to a parent or a teacher. ★ You can block(拉黑)the person who sends mean messages online. Ask an adult to help you. Don’t reply. ★ Talk to your parents or teachers or an adult that you know well if you see bullying or if you are worried about a friend. ★ Say sorry if you are mean to someone. You can write a message or talk to the person. We can all help to say no to bullying.
51.How many behaviors(行为)of bullying are mentioned in the whole passage
A.6 B.7 C.8 D.9
52.Which of the following is about cyber bullying
A.Jane posted Mary’s photo on the Internet without her permission.
B.Tom always takes away other people’s books without permission.
C.Kevin doesn’t allow Ben to join in their football game.
D.Jerry often makes jokes about people around him.
53.Who is not the right person to ask for help when you get bullied
A.Your father. B.Your mother. C.A stranger. D.A teacher.
54.When you receive mean messages online, you’d better not ________.
A.block the person B.reply to the person C.tell your parents D.tell your friends
55.What is the purpose of the passage
A.To tell students the differences between bullying and cyber bullying.
B.To encourage students to fight against cyber bullying outside school.
C.To let parents know how to protect their children from getting bullied.
D.To tell students what bullying is and how to deal with it.
Last November, scientist Yan Ning announced that she would leave America and return to China.
Yan Ning is well-known to the Chinese public. She studied at Tsinghua University from 1996 to 2000. After that, she studied and worked in America for several years. In 2007, she returned to China and became the youngest professor (教授) at Tsinghua University. Ten years later, she left Tsinghua University and became a professor at Princeton University in the US. She was later chosen as a foreign member of the US National Academy of Sciences and a foreign member of the American Academy of Arts and Sciences.
Her plan spread like wildfire and got much attention. Yan Ning said she would resign from Princeton University and help build Shenzhen Medical Academy of Research and Translation in Shenzhen. And she said her return to China was her third dream.
Yan Ning hopes to offer what she has learned these years. She wants to help and support more young people and make truly original breakthroughs (独创性的突破). She calls Shenzhen a dream city, and plans to build a world-known medical research center there.
In recent years, more and more Chinese scientists have chosen to return home, thanks to China’s efforts in encouraging innovation (创新). In 2021, more than 1,400 Chinese scientists gave up their jobs in America and returned to China, a 22% increase more than the year before. There are also many top scientists who have come back to China from Britain, Japan and other countries.
We welcome the scientists back to China and wish them success.
56.What happened to Yan Ning in 2017
A.She started to study at Princeton University.
B.She became a student at Tsinghua University.
C.She became the youngest professor at Princeton University.
D.She stopped working as a professor at Tsinghua University.
57.What does the underlined word “announced” in Paragraph 1 mean
A.said B.showed C.noticed D.planned
58.From Paragraph 4, we can know that Yan Ning ________.
A.likes to work with young people B.is famous around the world
C.dreams big and puts it into action D.has made original breakthroughs
59.The numbers and facts in Paragraph 5 show that ________.
A.China needs more and more innovation
B.a lot of top scientists choose to work in the US
C.science plays an important role in social development
D.more and more Chinese scientists have come back from abroad
60.Which can be the best title for the passage
A.Great Scientists in America B.Welcome Back to China
C.What a Dream City D.What a Great Breakthrough
梅州市
阅读单选
Rock land Community Center
Autumn Classes
Be a Clown
Beginning eireus (马戏团) acting skills for children from 8 to 12.
Sturdy 10:00 a.m.—12:00 p.m.
10 weeks $45
Beginning Guitar
No experience is required. Get started making music. Fun classes.
Thursday 8:00 p.m.—10:00 p.m.
12 weeks $ 65
Senior Fitness
Low-impact (低强度的) exercise for those who are over 60. Wear comfortable clothes.
Monday, Wednesday 10:00 a.m.—11:00 a.m.
8 weeks $ 25
Wonders of Nature
Sunday afternoon tips with informative naturalists. Learn as you walk. All ages.
6 weeks $ 20.
Slim Swim
Exercise and have fun in water. Look good, feel great!
Wednesday 7:00 p.m.—9:00 p.m.
10 weeks $ 40
To know more information, please call Mr. Green at 3267-5683.
21.________ can take the class Be a Clown.
A.7-year-old Linda B.10-year-old Ann
C.13-year-old John D.16-year-old Peter
22.If Kate wants to take the class Beginning Guitar, she needs to ________.
A.have a parent with her B.buy a guitar from Mr. Green
C.know some basic guitar knowledge D.be free from 8:00 p.m. to 10:00 p.m. on Thursday
23.If Mrs. White choose to take Senior Fitness and Wonders of Nature classes, she needs to pay ________.
A.$ 20 B.$ 25 C.$ 30 D.$ 45
24.How long is the class Slim Swim
A.6 weeks. B.8 weeks. C.10 weeks. D.12 weeks.
25.The passage is probably from _________.
A.an art magazine B.a local newspaper C.a travel guidebook D.a medical we bite
Most of us have spent time at a museum, looking at and learning about the things there. But how many of us have ever thought about how these objects are kept in good condition
Every year, museums put a lot of money and effort into keeping their objects in good condition. They make sure the temperature and light levels are always just right, and that the air isn’t too wet.
However, even if the conditions are correct, some things still can ruin a valuable object — insects. Often they enter the museum inside the object itself. They may also be brought in by accident on visitors’ clothes. Once inside the museum, they can quickly move from one object to another, and they enjoy eating natural materials such as wood, cotton, silk and wool.
Museum experts say that the older the objects are, the more the insects seem to be attracted (吸引) to them. That’s a problem because these things can’t easily be repaired. As a result, museums will try almost anything to prevent insects from harming their collections. For example, a new object will be kept separately at first. Then, when staff are sure there are no insects inside, it can be put on show. If insects are found in a piece of clothing or art, placing it in a freezer is one way of getting rid of (除掉) them.
But now one museum in the USA has decided to try something new. They are training a dog to find insects. Dogs have an excellent sense of smell. Usually the dog sits down to show that it has found what it’s looking for. Staff at the Museum of Fine Arts, Boston hope that their dog, Riley, will learn to do this when it finds insects. They say that at the moment it’s just an experiment (实验). However, if Riley can help find insects before they do a lot of harm, other museums are sure to be interested.
26.The writer starts the passage by _________.
A.telling stories B.comparing facts C.raising a question D.giving an example
27.What does the underlined word “ruin” in Paragraph 3 mean
A.protect B.destroy C.move D.send
28.In what object will an insect hide if it enters a museum
A.A glass painting of nature. B.An old bowl made of stone.
C.An ancient gold tower. D.An old Chinese silk painting.
29.What do we know about the Museum of Fine Arts, Boston
A.It has many collections of dogs. B.It is trying to use a dog to find insects.
C.It plans to train Riley with other museums. D.It is looking for volunteers for its experiment.
30.Which can be the best title for the passage
A.Insects Seem to be Interested in Older Objects
B.Training Dogs to Find Insects in the Museum
C.An Important New Way to Protect Museum Objects
D.Ways of Protecting Museum Collections from Insects
清远市
阅读单选
Food walk through the ancient townTime: 10:00 a.m.—2:00 p.m. Friday—Saturday Place: Yudai Ancient Town Price: ¥90 for each person Tel: 82101973 While walking through the ancient town, you can taste lots of delicious snacks. Kung fu ShowTime: 7:30 p.m.—8:30p.m. Thursday—Friday Place: Peace Square Price: ¥80 for each person Tel: 83227232 Two lovely pandas, named Ai Long and Ai Jie, are fond of Chinese kung fu. To experience and learn it from a great master, they come here.
Music FestivalTime: 7:30 p.m.—10:30 p.m. July 13—14 Place: Pioneer Theater Price: ¥120 Tel: 86103721 Crazy Brain, a well-known band, will give a concert. They will play some pieces of wonderful music. Art ExhibitionTime: 9:00 a.m.—9:00 p.m. August 1—10 Place: Star Gallery Price: Free Tel: 86552545 A famous Chinese ink painter uses traditional “gong bi” to paint Chinese women.
26.How much will you pay if you and one of your friends plan to enjoy the food walk
A.¥90. B.¥120. C.¥160. D.¥180.
27.When is the right time to watch Kung fu Show
A.8:30 p.m.—9:30 p.m. on Friday. B.7:30 p.m.—8:30 p.m. on Friday.
C.7:30 a.m.—8:30 a.m. on Thursday. D.7:30 a.m.—6:30 p.m. on Thursday.
28.Which number can Linda phone if she wants to go to the concert
A.82101973 B.83227232 C.86103721. D.86552545.
29.Where can you go if you’d like to learn about the art exhibition
A.Star Gallery. B.Pioneer Theater. C.Yudai Ancient Town. D.Peace Square.
30.Where can we probably see this passage
A.In a report. B.In a storybook. C.In a diary. D.In a newspaper.
During work hours in Becker’s bread shop, the kitchen is especially quiet except the sound of the machine. The quiet environment is not the result of the strict rules, but because all the workers are deaf. They use sign language to communicate with each other from time to time.
Becker’s shop is in Changsha City, Hunan Province. It sells many kinds of German bread, cakes and coffee. The story of Becker who opened it is very popular.
Over twenty years ago, Becker and his wife heard about a Chinese public project. It provided language training for the disabled children, but it was short of trainers in Changsha. So they came in 2002 with a common wish to do something meaningful in life.
In Changsha, together with other Chinese trainers, they helped children improve their hearing and language pronunciation. Every little progress each child made was a great encouragement to them, and they achieved their goal in life.
After ten years of working for this project, they found that the disabled adults couldn’t be independent because they had no professional skills. Then Becker and his wife set up a bread shop to teach these people how to make bread. With their help, all of them were able to live on their own.
Luckily, Becker and his wife have also got the support from the local government. More people join them and understand that disabled people can work as well as others when they have the same chances.
31.What makes Becker’s bread shop popular according to the passage
A.Its owner’s story B.Its quiet environment C.Its strict rules D.Its good location
32.How long have Becker and his wife lived in China
A.For about 10 years. B.For about 15 years.
C.For about 20 years. D.For about 30 years.
33.What does the underlined word “professional” in Paragraph 5 mean
A.confident B.proud C.expert D.popular
34.Where can we probably read the passage
A.In a travel guide B.In a notice C.In a science report D.In a magazine
35.What’s the best title for this passage
A.A Silent Bread Shop B.A Training Course
C.A Beautiful City D.Delicious Local Food
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录