/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年六年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)
期中全真模拟培优卷
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Hello, I’m Alex, a 13-year-old boy. I 1 in Qiming Middle School. My school is large and beautiful. My favourite 2 in the school is the library. Because I love 3 very much.
My classroom is large, too. There is a desk for the teacher and 40 desks for the 4 . Under every desk, there is a 5 . They are all brown. I like this color because it 6 nice. Where is my desk It’s at the back of the classroom, near the notice board. I like to sit there because it’s 7 for me to see the new notices.
Look! The woman at the front door is Ms Sun, the maths teacher. Her 8 is next to our classroom. She always says, “If you 9 some problems (难题), come to me.” She is 10 kind and helpful.
1.A.live B.stay C.teach D.study
2.A.story B.place C.photo D.subject
3.A.running B.singing C.reading D.cooking
4.A.students B.parents C.friends D.boys
5.A.book B.chair C.clock D.pen
6.A.gets B.keeps C.sounds D.looks
7.A.easy B.magic C.bad D.hard
8.A.home B.room C.shop D.office
9.A.have B.want C.need D.learn
10.A.also B.even C.really D.soon
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Andy has a friend named Li Lei. Andy shares what he sees in Li Lei’s school.
My friend Li Lei lives in the countryside (乡村). There isn’t a school around there, so he goes to school in a town (镇). His school is very different from our school. It is a small but great school.
There are only 12 classes in the school, and each class has only about 30 students. The classrooms are in a 3-floor building. Their teachers’ offices are just next to the classrooms.
Like our school, it has a library, a hall and a sports field. But it doesn’t have a gym (体育馆). Students do sports at the sports field.
I really envy the farm of their school. It is behind the school. The farm is very large with lots of fruit trees, vegetables and animals. Students and teachers can eat the vegetables and fruit they grow. Li Lei and his classmates work on the farm for two hours every week. They do different jobs on the farm. Li Lei says he likes to watch the animals best. He spends an hour milking the cows every time he works on the farm. I hope our school can have a farm too.
11.How many students does Li Lei’s school have
A.About 90. B.About 120. C.About 200. D.About 360.
12.What does Li Lei’s school have
①A library. ②A farm ③A gym. ④A classroom building. ⑤A sports field.
A.①②③④ B.①②③⑤ C.①②④⑤ D.②③④⑤
13.What does the underlined word “envy” mean
A.Want to have. B.Do not like. C.Do well in. D.Know little about.
14.What do we know about the farm
A.It is across from the school. B.It has lots of farmers working there.
C.Students can eat its fruit and vegetables. D.Students need to work there for an hour every day.
15.What is Andy’s purpose (目的) in writing the passage
A.To welcome us to his school. B.To show us a friend’s school.
C.To teach us how to make friends. D.To tell us how to work on the farm.
B
Betty is a girl from the USA.She has a Chinese pen friend and her name is Zhang Xinyi. Betty travels to China and she also visits Zhang’s home.
Zhang is a friendly and smart girl. Her parents are kind and fun. Before Betty goes to Zhang’s home, Zhang and her mother show Betty around their neighbourhood (街区). Then they have lunch in a restaurant. The food there is very nice. After lunch, Betty goes to Zhang’s home.
In Zhang’s room, Betty and Zhang play chess and read books. They share a lot of fun things with each other. They talk about how to keep cats and dogs. Betty drinks Chinese tea and eats many Chinese snacks (小吃). Zhang shows Betty some photos of her family. They have a great time in the afternoon.
When it’s time to say goodbye in the evening, Zhang gives a big and pretty Chinese knot (中国结) to Betty as a gift. It can bring people good luck (运气). “I have great fun with Zhang. I hope she can come to the USA to meet me in the future,” Betty says.
根据短文内容,选择正确答案。
16.What do we know about Zhang Xinyi
A.She has many pen friends. B.She is a smart Chinese girl.
C.She and Betty are classmates. D.She hopes to travel to the USA.
17.Which is the right order (顺序) of the passage
① Betty gets to Zhang’s home.
② Betty plays chess with Zhang.
③ Betty has lunch with Zhang.
④ Betty visits Zhang’s neighbourhood.
A.①③②④ B.②④①③ C.④③①② D.④①③②
18.Which question can the 3rd paragraph (段) answer
A.Why does Betty come to China
B.How does Betty feel about Zhang’s family
C.What’s Betty’s plan for the future
D.What does Betty do at Zhang’s home
19.Why does Zhang give a Chinese knot to Betty
A.Betty learns to make it from Zhang.
B.She wants Betty to stay in China.
C.It can bring good luck to Betty.
D.She gets a present from Betty.
20.What’s the best title (最佳标题) for the passage
A.Good ways to make friends
B.A happy day at Zhang’s home
C.Betty’s interesting travel stories
D.Two girls with the same hobbies
C
Today I’d like to tell you something about Zhang Guimei. She teaches Chinese at school. She has no kids but more than 130 homeless children call her “Mum”. These children lost (失去) their homes.
Zhang was born in Heilongjiang Province in 1957 and came to Yunnan Province at the age of 17. In 2008, Zhang founded (成立) the Huaping Senior High School for Girls because lots of girls dropped out of (退学) school. She wants girls to have the chance to receive further education (接受进修教育). Every morning, Zhang asks girls to get up at 5:30. Then she turns on the lights in the classroom and watches them read. She tells her students to work hard and help others.
Now over 2,000 students from the girls’ school go to college (大学).
21.Zhang Guimei is a(n) ________ teacher.
A.maths B.English
C.Chinese D.PE
22.What does the underlined word “homeless” mean in Chinese
A.无家可归的 B.有家的
C.爱家的 D.有房子的
23.Zhang Guimei came to Yunnan Province in ________.
A.1957 B.1976
C.2008 D.1974
24.________ Which is the right order (顺序) according to the passage?
①Zhang was born in Heilongjiang Province.
②Zhang founded the Huaping Senior High School for Girls.
③Zhang came to Yunnan.
④Many girls from the Huaping Senior High School go to college.
A.①②③④ B.①③②④
C.①④③② D.④①③②
25.Which of the following is TRUE
A.Zhang Guimei is 54 years old now.
B.Zhang Guimei was born in Yunnan.
C.Zhang Guimei asks the girls to get up at 6:30 in the morning.
D.Zhang Guimei hopes the girls can help others.
D
Jessie is an eleven- year- old student in Star Primary School. It is a big school with many trees and flowers. There are 1,800 students and 220 teachers in it. There are sixty classrooms in the classroom building. And every class has 30 students.
Here is a map of her school. Let’s have a look at the map!
(1) Sports hall (2) Science building (science labs and computer rooms)
(3) Library (4) Classroom building
(5) Teachers’ building (6) Art and music building
(7) Sports field (8) Dining halls
Jessie likes her school very much. She likes the music classroom best because it is very special. There are some desks in it, but there aren’t any chairs. Where do students sit They sit on yoga balls. They are red, orange, blue and green. Sitting on yoga balls is fun. All the students like them very much. There are many pictures on the wall and there are many flowers in the front of the classroom. They make her classroom very good looking.
根据材料内容选择最佳答案。
26.There are ________ dining halls in Jessie’s school.
A.sixty B.two C.three D.four
27.The computer rooms are in the ________.
A.library B.science building C.teachers’ building D.classroom building
28.The ________ is between the teachers’ building and the sports field.
A.sports hall B.science building C.school gate D.art and music building
29.Jessie’s music classroom is special because ________.
A.there are no flowers B.there aren’t any chairs
C.there are many maps D.there are many computers
30.From the passage we know ________.
A.Jessie likes the art classroom best
B.there are 30 students in the school
C.Jessie’s school is big and nice
D.students sit on the desks in the music classroom
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Hello! Welcome to Class 1, Grade 7! I’m your English teacher Miss Li. 31 You are new here. Now let me tell you something (一些事情) about our school day.
The school gate (大门) opens at 7:20 in the morning. 32 You can take them to school. You can let your parents drive (开车) you to school, too.
33 There are (有) four lessons for you and you have a fifteen-minute break (休息) between (在……之间) every two lessons.
At lunchtime, you can have lunch in the school dining hall (食堂). There are vegetables, meat and fruit. 34 The lessons in the afternoon start (开始) at 2:30. There are only two lessons and they are usually P.E. and art. They are fun. You can have a good time. 35 You can ask me now or call me at 13659668899.
A.Your lessons in the morning are from 8:00 to 11:45.
B.That’s for sure, we like Friday, too.
C.So, what else (其他) do you want to know
D.Today is your first day in this school.
E.I want to meet you from Monday to Friday.
F.We have school buses (校车) for you.
G.They are good for your health.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.There are many tall (建筑物) on both sides of the street.
37.How (令人惊奇的) ChatGPT is! It can help us write stories.
38.Their house is (相像的) to ours, but ours is much bigger.
39.There is no other food that is as (特殊的) as nang in Xinjiang.
40.ChatGPT is one of the most amazing inventions (发明). I think it will (改变) the world.
41.It’s i to exercise every day. It’s good for our health.
42.Our library is very l . There are over 20,000 books in it.
43.Today is my mother’s birthday. It’s a s day for her.
44.We must put our bags in the l when we go shopping in the supermarket.
45.I think the show is f , and I like it very much.
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
wall he special teacher maths be call fun sheep vegetable
What does your dream school look like John Hardy, a man from Canada, designs (设计) and builds his dream school. He 46 it the Green School. What is 47 dream school like Let’s look at it together.
The Green School is on Bali Island. The students are from 3 to 19 years old. It doesn’t look like a school. It is green. Everything in the school is made of bamboo (竹子). It’s amazing. The classrooms have no 48 or doors. The teachers write on the bamboo blackboard. The desks are not square (方的). Everything is so 49 . At school, there is a library, a computer room, some 50 offices and some classrooms. Children learn important subjects such as science, English and 51 . They also learn to grow 52 in the school’s vegetable garden. There 53 a swimming pool for the kids to play in. There is also a small farm. Children learn to keep 54 , chickens and pigs there. It is so much 55 to go to the Green School.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容及首字母提示,在空白处填入一个适当的单词。
Hello, everyone. My name is Peter Brown. My first name is Peter. Brown is my 1 56 name.
I am an English boy. There are f 57 people in my family. They are my parents, my sister and me. My parents are both doctors. They work in the same hospital.
Look! Here are two photos on my desk. You can see my new room in the f 58 photo. The walls are w 59 , and the floor is brown. There is a big clock on the wall. I have some e 60 and books in my schoolbag. B 61 sometimes I can’t find them. Mum always says, “Peter, your t 62 are everywhere. It’s not good. You n 63 to keep them tidy.”
In the next photo are my sister and I. We are in the same school. We g 64 our teachers every day when we meet them. My Chinese teacher’s p 65 number is 546-6722. We often ask her for help. She is a nice teacher. We all like her very much.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
Lily is my pen pal. She lives in New Zealand, a beautiful country. She is a quiet and shy girl. She has long hair and big eyes. She likes playing the violin (小提琴) and drawing comic pictures. She wants to be an artist in the future (将来) because she loves making beautiful things. She goes to school on foot every day.
She has a brother. His name is Peter. Peter is only five. He likes riding his small bike in the garden and playing with his toy cars in the living room. He has many different toy cars. Lily’s father is a baseball (棒球) player. Her mother is a clever scientist. She works in a university. They both go to work by car. Every weekend, they go on a family trip or have a picnic. Lily has a happy family.
根据语篇内容,回答问题(每小题答案不超过5个词)
66.What kind of girl is Lily
67.What does Lily want to be in the future
68.What does Peter like doing in the garden
69.Where does Lily’s mother work
70.What do you think of Lily’s family
书面表达(共1题;满分25分)
71.假如你是李华,在新的学期,你去了一个新的学校,结识了很多新朋友请你介绍一下你的学校和一位新朋友,让更多的人来了解你的学校和新朋友。
要点:
(1) 你的学校有哪些建筑,你最喜欢的地方是什么?为什么
(2) 你的新朋友的姓名,年龄,来自哪里;
(3) 你们经常一起做的事情。
要求: 需包括以上要点,可适当发挥。词数:80词左右。
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.B 3.C 4.A 5.B 6.D 7.A 8.D 9.A 10.C
【导语】本文主要介绍了Alex的个人信息、教室设施和数学老师。
1.句意:我在启明中学学习。
live居住;stay停留;teach教;study学习。根据“...in Qiming Middle School.”结合语境可知,此处说的是在学校学习。故选D。
2.句意:我在学校最喜欢的地点是图书馆。
story故事;place地点;photo照片;subject科目。根据“My favourite ... in the school is the library.”可知,作者在学校最喜欢的地点是图书馆。故选B。
3.句意:因为我非常喜欢阅读。
running跑步;singing唱;reading阅读;cooking烹饪。根据“My favourite ... in the school is the library.”可知,可以推断作者很喜欢阅读。故选C。
4.句意:有一张老师用的桌子和40张学生用的桌子。
students学生;parents父母;friends朋友;boys男孩。根据“There is a desk for the teacher and 40 desks for the ...”可知,教室里应该是有一张老师用的桌子和40张学生用的桌子。故选A。
5.句意:每张课桌下面都有一把椅子。
book书本;chair椅子;clock时钟;pen钢笔。根据“Under every desk, there is a ...”可知,每张课桌下面都有一把椅子。故选B。
6.句意:我喜欢这个颜色,因为它看起来很不错。
gets得到;keeps保持;sounds听起来;looks看起来。根据“I like this color because it ... nice.”可知,此处说的是喜欢的原因是因为它看起来很不错。故选D。
7.句意:我喜欢坐在那里,因为我很容易看到新通知。
easy容易的;magic神奇的;bad坏的;hard困难的。根据“It’s at the back of the classroom, near the notice board. I like to sit there because it’s ... for me to see the new notices.”可知,作者喜欢坐在那里是因为很容易看到新通知。故选A。
8.句意:她的办公室在我们教室旁边。
home家;room房间;shop商店;office办公室。根据“The woman at the front door is Ms Sun, the maths teacher. Her ... is next to our classroom.”可知,此处说的是孙老师的办公室在教室旁边。故选D。
9.句意:如果你们有问题,来找我。
have拥有;want想要;need需要;learn学会。根据“If you ... some problems (难题), come to me.”可知,此处说的是有问题就去找老师。故选A。
10.句意:她真的很善良和乐于助人。
also也;even甚至;really真正地;soon很快。根据“She is ... kind and helpful.”可知,需填入副词修饰形容词kind and helpful,应表示真的很善良并乐于助人,really“真正地”符合语境。故选C。
11.D 12.C 13.A 14.C 15.B
【导语】本文作者主要介绍了朋友李磊的学校。
11.细节理解题。根据“There are only 12 classes in the school, and each class has only about 30 students.”可知,学校只有12个班,每个班只有大约30名学生,所以大概有360名学生。故选D。
12.细节理解题。根据“But it doesn’t have a gym (体育馆).”可知,李磊的学校没有体育馆,排除③,故选C。
13.词句猜测题。根据“The farm is very large with lots of fruit trees, vegetables and animals. ... I hope our school can have a farm too.”可知,作者描述了李磊学校的农场有多好,并且表示希望自己的学校也有一个农场,所以是很羡慕,故选A。
14.细节理解题。根据“Students and teachers can eat the vegetables and fruit they grow.”可知,学生和老师可以吃他们种植的蔬菜和水果。故选C。
15.主旨大意题。本文作者主要介绍了朋友李磊的学校,故选B。
16.B 17.C 18.D 19.C 20.B
【导语】本文主要讲述了Betty在Zhang家度过的愉快一天
16.细节理解题。根据“She has a Chinese pen friend and her name is Zhang Xinyi.”及“Zhang is a friendly and smart girl.”可知,她是一个聪明的中国女孩,故选B。
17.细节理解题。根据“Before Betty goes to Zhang’s home, Zhang and her mother show Betty around their neighbourhood…Then they have lunch in a restaurant.…After lunch, Betty goes to Zhang’s home.…In Zhang’s room, Betty and Zhang play chess and read books.”可知,Zhang和她的妈妈带着Betty参观了社区,然后去一家餐厅吃午餐,午饭后Betty到了张家,在家里下象棋,所以顺序是④③①②,故选C。
18.推理判断题。根据“In Zhang’s room, Betty and Zhang play chess and read books.…Zhang shows Betty some photos of her family.…”可知,本段内容回答的是Betty在Zhang家做什么,故选D。
19.细节理解题。根据“Zhang gives a big and pretty Chinese knot (中国结) to Betty as a gift. It can bring people good luck ”可知,Zhang送Betty中国结是希望能给她带来好运,故选C。
20.最佳标题题。通读全文可知,本文主要讲述了Betty在Zhang家度过的愉快一天,故选B。
21.C 22.A 23.D 24.B 25.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了张桂梅老师的故事。
21.细节理解题。根据“She teaches Chinese at school.”可知,张桂梅是一名语文老师。故选C。
22.词句猜测题。根据“These children lost (失去) their homes.”可知,这些孩子失去了家园,所以划线部分的含义是“无家可归的”。故选A。
23.细节理解题。根据“Zhang was born in Heilongjiang Province in 1957 and came to Yunnan Province at the age of 17”可知,她来云南的年份是1974年。故选D。
24.细节理解题。根据“Zhang was born in Heilongjiang Province in 1957 and came to Yunnan Province at the age of 17”;“In 2008, Zhang founded (成立) the Huaping Senior High School for Girls because lots of girls dropped out of (退出) school.”;“Now over 2,000 students from the girls’ school go to college (大学).”可知,正确顺序是:张桂梅出生于黑龙江省→17岁时来到云南→2008年创办华坪女子高中→许多学生考入大学。故选B。
25.细节理解题。根据“She tells her students to work hard and help others.”可知,张桂梅希望女孩们能帮助别人。故选D。
26.C 27.B 28.D 29.B 30.C
【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了杰西学校的情况。
26.细节理解题。根据“(8) Dinning hall”可知,数字“8”代表餐厅,地图中有三个“8”,所以,杰西的学校有3个餐厅。故选C。
27.细节理解题。根据“(2) Science building (science labs and computer rooms)”可知,计算机室在科学楼中。故选B。
28.细节理解题。根据“(5) Office building”及“(7) Playground”可知,数字“5”代表办公楼,数字“7”代表操场。地图上置于两者之间的是数字“6”,即艺术与美术楼。故选D。
29.细节理解题。根据“There are some desks in it, but there aren’t any chairs.”可知,音乐教室里没有椅子,所以是特别的。故选B。
30.推理判断题。根据“It is a big school with many trees and flowers.”可知,杰西的学校很大,并且有很多树木和花朵,可推知学校很漂亮,“故杰西的学校又大又漂亮。”符合题意。故选C。
31.D 32.F 33.A 34.G 35.C
【导语】本文是7年1班的英语老师给新报到的学生们介绍了学校的生活的情况。
31.根据“Hello! Welcome to Class 1, Grade 7!”以及“You are new here. Now let me tell you something (一些事情) about our school day.”可知,这是第一天来到学校,选项D“今天是你们在学校的第一天。”符合,故选D。
32.根据“You can take them to school. You can let your parents drive (开车) you to school, too.”可知,此处应是介绍上学的交通工具的情况,选项F“我们为你们准备了校车。”符合,故选F。
33.根据“There are (有) four lessons for you and you have a fifteen-minute break (休息) between (在……之间) every two lessons.”可知,此处是介绍与课程有关的作息情况,选项A“你们早上的课是从8:00到11:45。”符合,故选A。
34.根据“At lunchtime, you can have lunch in the school dining hall (食堂). There are vegetables, meat and fruit.”可知,此处应是介绍与午餐有关的情况,选项G“它们对你们的健康有好处。”符合,故选G。
35.根据“You can ask me now or call me at 13659668899.”可知,此处应是问是否还有其他的疑问,如果还有疑问可以打电话,选项C“那么,你们还想知道些什么呢?”符合,故选C。
36.buildings
【解析】句意:街道的两边有很多高楼。根据“many tall”可知,横线处需填名词复数,建筑物“building”,其复数形式为buildings。故填buildings。
37.amazing
【解析】句意:ChatGPT多令人惊奇啊!它可以帮助我们写故事。根据汉语提示可知,amazing“令人惊奇的”。How+形容词+主语+谓语构成感叹句。故填amazing。
38.similar
【解析】句意:他们的房子和我们的相像,但我们的更大。根据“is... to ours”可知,此处需要填入形容词表示“相像的”作表语,且与介词to搭配表示“与……相似”,be similar to与……相似,固定短语。故填similar。
39.special
【解析】句意:在新疆,没有什么其他食物像馕一样特别。special“特殊的,特别的”,是形容词,“as... as...”中间用形容词原级作表语。故填special。
40.change
【解析】句意:ChatGPT是最惊人的发明之一,我认为它将改变世界。change“改变”,will后跟动词原形。故填change。
41.(i)mportant
【解析】句意:每天锻炼是重要的,它对我们的健康有益。根据题干可知,空格处需要填入一个以“i”开头的形容词,与“It’s+形容词+to do something”结构匹配。 根据后半句“It’s good for our health.”的提示,空格处应表示锻炼的必要性或积极意义。 important重要的,符合语境。故填(i)mportant。
42.(l)arge
【解析】句意:我们的图书馆很大。里面有超过20000本书。根据首字母“l”和“There are over 20,000 books in it.”可知此处表示图书馆很大。形容词large“大的”,作表语,符合语境。故填(l)arge。
43.(s)pecial
【解析】句意:今天是我妈妈的生日。对她来说这是一个特殊的日子。根据句意和首字母提示可推断这里表示“特别的,特殊的”,special“特别的,特殊的”,形容词,修饰名词day作定语。故填(s)pecial。
44.(l)ocker
【解析】句意:当我们在超市购物时,我们必须把包放在储物柜里。根据“put our bags in”和首字母以及常识可推断在超市购物时,包应放在储物柜里。locker“储物柜”,单数名词。结合语境可知此处用单数。故填(l)ocker。
45.(f)unny
【解析】句意:我觉得这个节目很有趣,我非常喜欢它。根据“and I like it very much”可知,此处需填描述节目让人觉得有趣的形容词,“funny”符合语境,“funny”在句中作表语,用于说明主语“the show”的特征。故填(f)unny。
46.calls 47.his 48.walls 49.special 50.teachers’ 51.maths 52.vegetables 53.is 54.sheep 55.fun
【导语】本文介绍了约翰理想中的学校是什么样子。
46.句意:他称之为绿色学校。根据“it the Green School.”可知,应该说他称它为绿色学校,备选词call符合语境,该句陈述客观事实,为一般现在时,主语是“He”,故填calls。
47.句意:他梦想中的学校是什么样的?根据“dream school like”并结合前文“designs (设计) and builds his dream school.”可知,此处是指他的梦想学校,空处修饰名词,需用形容词性物主代词his,表示“他的”。故填his。
48.句意:教室没有墙也没有门。根据“The classrooms have no…or doors.”可知,备选词wall“墙壁”符合语境,填复数形式泛指类别。故填walls。
49.句意:一切都那么特别。根据前文“The teachers write on the bamboo blackboard. The desks are not square (方的).”可知,此处应该说特别的,备选词special“特别的”符合语境,作表语。故填special。
50.句意:在学校,有一个图书馆,一个电脑室,一些教师办公室和一些教室。根据“offices”可知,应该说“老师的”办公室,备选词teacher符合语境,此处填复数形式所有格,指的老师们的办公室,故填teachers’。
51.句意:孩子们学习重要的科目,如科学、英语和数学。根据“such as science, English and”可知,这里指的是学习科目,备选词maths“数学”符合题意。故填maths。
52.句意:他们还学习在学校的菜园里种植蔬菜。根据“in the school’s vegetable garden”可知,应该说在菜园里种蔬菜,备选词vegetable“蔬菜”符合语境,此处指的不同种类的蔬菜,填复数。故填vegetables。
53.句意:有一个供孩子们玩耍的游泳池。根据“There…a swimming pool”可知,此处为there be句型,设空处后是单数名词,该句陈述事实,为一般现在时,备选词be改为is。故填is。
54.句意:孩子们学会在那里养羊、鸡和猪。根据后文“chickens and pigs there.”可知,这里应该填一种动物,备选词sheep符合语境,此处用复数形式sheep。故填sheep。
55.句意:去绿色学校真是太有趣了。根据“to go to the Green School.”并结合前文的描述,应该说绿色学校很有趣,结合设空处前的much可知,备选词fun“乐趣”符合语境,为不可数名词。故填fun。
56.(l)ast 57.(f)our 58.(f)irst 59.(w)hite 60.(e)rasers 61.(B)ut 62.(t)hings 63.(n)eed 64.(g)reet 65.(p)hone
【导语】本文主要介绍了Peter的个人和家庭情况。
56.句意:Brown是我的姓氏。 根据首字母提示及“My name is Peter Brown.”可知,Brown是姓氏。last name意为“姓氏”。故填(l)ast。
57.句意:我家有四口人。根据首字母提示及“They are my parents, my sister and me.”可知,家庭成员共4人,故空处需数词four。故填(f)our。
58.句意:在第一张照片中可以看到我的新房间。根据首字母提示及“Here are two photos”可知,此处是指“第一张照片”,需序数词first“第一个” 。故填(f)irst。
59.句意:墙壁是白色的,地板是棕色的。 根据首字母提示及“and the floor is brown.”可知,空处指白色。white“白色的”符合句意。故填(w)hite。
60.句意:我的书包里有一些橡皮和书。根据首字母提示及“I have some...in my schoolbag.”可知,空处指“橡皮”,其英文为eraser,some后名词复数形式。故填(e)rasers。
61.句意:但有时我找不到它们。根据首字母提示及空前后关系可知, 空处表转折,需连词but,放句首时,首字母大写。故填(B)ut。
62.句意:Peter,你的东西到处都是。 根据首字母提示及“...are everywhere.”可知,空处指“物品” ,需名词thing,因be动词为are,故需名词复数形式。故填(t)hings。
63.句意:你需要保持它们整洁。根据首字母提示及“to keep them tidy.”可知,空处指“需要” ,需动词need,因是直接引语,故空处时态为一般现在时,主语为You,谓语动词用原形。故填(n)eed。
64.句意:我们每天见到老师时都会问候他们。根据首字母提示及“when we meet them.”可知,遇到老师时,会问候他们。动词greet“问候”符合句意。根据“every day”可知,空处时态为一般现在时,主语为We,谓语动词用原形。故填(g)reet。
65.句意:我的语文老师的电话号码是546-6722。根据首字母提示及“number is 546-6722.”可知,空处指“电话号码”,phone number意为“电话号码”,固定搭配。故填(p)hone。
66.Quiet and shy/A quiet and shy girl. 67.An artist. 68.Riding his (small) bike./He (Peter) likes riding his bike. 69.In a university./She works in a university. 70.Happy./Nice.(合理即可)
【导语】本文主要介绍了Lily的个人信息及她的家人。
66. 根据“She is a quiet and shy girl.”可知,Lily一个安静害羞的女孩。故填Quiet and shy/A quiet and shy girl.
67.根据“She wants to be an artist in the future (将来) because she loves making beautiful things.”可知,Lily将来想成为一名艺术家。故填An artist.
68.根据“He likes riding his small bike in the garden”可知,Peter喜欢在花园里骑他的小自行车。故填Riding his (small) bike./He (Peter) likes riding his bike.
69.根据“She works in a university.”可知,Lily的妈妈在一所大学工作。故填In a university./She works in a university.
70.根据“Every weekend, they go on a family trip or have a picnic. Lily has a happy family.”可知,Lily有一个幸福的家庭。故填Happy./Nice.(合理即可)
71.参考范文
My name is Li Hua. My new school is great. It’s very beautiful. There are many modern buildings.
There’s a large sports field next to the teachers’ building. The classroom building is behind the sports field. The library is across from the classroom building. It’s my favourite place because there are many kinds of books. I love reading books.
My best friend is Peter. He is 13 years old. We’re in the same class. He is from England. His favorite food is jiaozi. He loves reading. After school we read books in the school library.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;
②时态:主要为“一般现在时”;
③提示:围绕作者李华的新学校和最佳朋友展开介绍,包含新学校的环境、作者的爱好以及朋友彼得的基本信息等要点展开。
[写作步骤]
第一步,开篇直接介绍自己的名字李华,点明新学校很棒且很漂亮,提及学校有许多现代化建筑,整体引出对新学校的描述;
第二步,详细介绍学校的建筑布局,包括运动场的位置、教学楼的位置、图书馆的位置,并说明图书馆是自己最喜欢的地方及原因;
第三步,介绍自己的最佳朋友彼得,包括其年龄、国籍、最喜欢的食物,说明两人在同班且都喜欢读书,以及放学后会一起在学校图书馆读书的共同活动。
[亮点词汇]
①modern buildings现代化建筑
②sports field运动场
③library图书馆
④same class同班
[高分句型]
It’s my favourite place because there are many kinds of books. (because引导的原因状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)