/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语期中全真模拟培优卷冀教版(2024)
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Where you study can make a big difference in how well you learn. Something can affect (影响) your learning ability, like seating, light and even 1 . Students in a good environment are 2 better at learning. So, it’s important to think about things around you and find 3 to get a good study environment.
It is important to feel comfortable. Being comfortable can help you stay focused (集中精力) longer, which will help you to 4 more and more useful information. 5 , it’s important to think about the seats when you study. Choose a comfortable chair that gives you the right 6 to keep a good posture (姿势) while studying. Remember, if you’re not comfortable, you might 7 more easily and this can affect how well you learn.
In environments with enough natural light, students are going to learn better. Natural light has also been shown to reduce (减轻) feelings of 8 and anxiety (焦虑). Try to make good use of natural lighting by putting 9 near windows to get enough sunlight during the day. You should try to stop using fluorescent lamps (荧光灯), because these can bring you uncomfortable light and make you feel tired 10 .
Colours can affect how you feel. Using yellow in study areas is a great idea. Yellow is a lively colour that can help you stay interested while studying.
1.A.teachers B.books C.smell D.colours
2.A.never B.slowly C.usually D.badly
3.A.ways B.keys C.friends D.messages
4.A.share B.provide C.organize D.remember
5.A.Until B.Besides C.After D.Since
6.A.order B.answer C.support D.direction
7.A.get bored B.stay cool C.keep quiet D.become famous
8.A.hope B.worry C.pride D.excitement
9.A.books B.desks C.clothes D.computers
10.A.slower B.faster C.most D.less
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Studying is important to students. But it is always difficult to have much time for every subject you learn. A good plan can help you to make sure of your success in study. Because it can help you make good use of time.
Then, how to make a study plan Well, you can begin by listing all the subjects you need to study and make sure what you need to do for each subject. Next, you should make a decision on how much time different subjects need. Now, it is a good idea to study at the same time every day. In this way, you actually have a plan you can remember well. While arranging time for each subject, make sure that you still have time for family, friends and rest. You should balance your personal life and your study.
Once the plan is made, the next thing you need to do is to follow it. One of the biggest challenges is that you will be tempted to do something relaxing or fun. Luckily, you can fight this temptation by taking breaks. But be sure not to take too long a break because it can affect your plan. Also, you need to use your break wisely. For example, go for a short walk, eat a small snack, or listen to some music.
Put up a copy of your study guide at home so you and your family can see it, and email a copy to your friends so they know when you have free time.
11.Why can a good plan make sure of your success in study
A.It can help you use time well. B.It can save time.
C.It can give you more time. D.It can make you like studying.
12.Why is it a good idea to study at the same time every day
A.Because you can study well. B.Because you can remember the plan well.
C.Because you can form a good habit. D.Because you will love study.
13.What’s the main idea of the last paragraph
A.Put up a copy of your study guide at home.
B.Make family and friends know your plan.
C.Your family and friends know when you have free time.
D.Email a copy to your friends.
14.What does the underlined word “temptation” mean in Chinese
A.邀请 B.乐趣 C.诱惑 D.倾向
15.What’s the best title for the passage
A.Following the study plan B.How to use time well in study
C.A good plan will give you success D.Making a study plan
B
Confidence is very important in daily life. It can help you when you face problems. If you are more confident, you will be much happier. And you can have a better chance of making yourself successful. Here are some suggestions to help you be more confident.
Speak loudly. When you are not confident, you can’t do what you want to do well. Try to speak loudly enough so that people can hear you clearly. The loud voice can help you become more confident.
Play sports. Physical exercise makes you tired but really relaxed. A strong body helps you be full of confidence.
Make a list of finished things. Write down a list of things you did to see how many things you have finished well. Did you finish your homework Did you clean your room Give yourself a prize when you do well.
Get out of fear. Fear comes along with failure. But it’s easy to overcome if you know that failure is part of your life. Don’t be afraid of failing. Try to start again and believe you can do better.
Take up a hobby. If you like singing, sing as much as you can. A hobby can make you unique. And it can make you happy and confident.
16.How many suggestions are there for being more confident
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
17.What kind of people can have a better chance of being successful
A.People with a strong body. B.People with a high voice.
C.People with a hobby. D.People with more confidence.
18.What can make you unique, happy and confident according to the passage
A.A hobby. B.Sports. C.Finished things. D.Voice.
19.Which of the following is TRUE according to the passage
A.A weak body can help you be full of confidence.
B.The loud voice can’t help you become more confident.
C.A list of finished things can’t help you be confident.
D.It is easy to overcome fear if you know that failure is part of your life.
20.What is the best title
A.Why should you be confident B.How can you be more confident
C.Who can be more confident D.What is confidence
C
The Lantern Festival, celebrated on the 15th day of the first lunar month, marks the grand finale of the Chinese New Year celebrations. With a history stretching back over 2,000 years to the Han Dynasty, it is a festival deeply rooted in tradition, symbolizing the departure of winter and the arrival of longer, brighter days. The most iconic custom is, of course, the displaying of beautiful, often intricate lanterns. In ancient times, these lanterns were simple, but today they can be enormous, elaborate creations shaped like animals, flowers, or even scenes from legends.
Beyond the visual spectacle, the festival is a time for family reunions and community gatherings. Solving riddles written on lanterns is a popular and intellectually stimulating activity that delights both the young and old. Another essential tradition is eating tangyuan, sweet glutinous rice balls. Their round shape symbolizes family unity and completeness. In many cities and villages, the night sky is lit up with spectacular firework displays, and the streets are filled with the energetic beats of dragon and lion dances, believed to bring good luck and ward off evil spirits. The Lantern Festival is not just a day of joy and light; it is a powerful expression of cultural identity and hope for a prosperous future.
21.What is the main purpose of the first paragraph
A.To explain how to make lanterns.
B.To introduce the history and symbolism of the festival.
C.To compare ancient and modern celebrations.
D.To describe the food eaten during the festival.
22.According to the passage, why do people eat tangyuan during the festival
A.Because they are a delicious sweet treat.
B.Because they represent family unity and completeness.
C.Because they are easy to make for large families.
D.Because they are a traditional food from the Han Dynasty.
23.What can you infer from the passage about the dragon and lion dances
A.They are only performed for tourists.
B.They are a modern addition to the festival.
C.They are believed to have a protective function.
D.They are the most important activity of the festival.
24.What does the word “finale” in the first paragraph most likely mean
A.A difficult time. B.The end of something.
C.The main reason. D.A new beginning.
25.What is the best title for this passage
A.The History of Chinese Dynasties
B.How to Celebrate Chinese New Year
C.The Lantern Festival: Light, Unity, and Tradition
D.The Food and Games of the Lantern Festival
D
It’s time for a class meeting. The topic (话题) is about everyone’s dream job. Here are some of them.
Do you have a dream job What will you choose Here are four choices.
For me, my dream job is to be a doctor, because I want to help those patients in need. I watched my grandfather die in front of me when I was very young. It made me sad for many days. Since then, I have hoped to be a successful doctor to help those people who are badly ill. —Andy
Once someone asked me what my dream job was. I thought about it for many years. Today, I know I hope to be a pianist like Lang Lang. He is quite famous in China. I usually go to the piano lessons on Monday, Friday and Saturday evenings. And on Sunday mornings, I also need to have piano lessons. I think I will be really good at it in the future. —Mandy
When I was young, I wanted to be an engineer like my uncle. I thought he was quite clever. However, I found my math wasn’t good at all later, so I had to change my dream job. Now I hope to be a history teacher. I hope I can teach my students the rich history about the world just as I’m interested in it very much. —Linda
My dream job is to be a pilot. Last year, my cousin, Marc, came back from his pilot university. He told me everything wonderful and interesting about it. It made me interested in it. He told me that I must take enough exercise every day and study hard. If I want to be like him, I must be healthy and have a good grade. —Peter
26.What does the underlined word “patients” mean
A.The people who are ill. B.The people who are sad.
C.The people who are busy. D.The people who are happy.
27.Who wants to be a teacher in the future
A.Peter. B.Andy. C.Linda. D.Mandy.
28.How often does Mandy go to the piano lessons
A.Twice a week. B.Three times a week. C.Four times a week. D.Five times a week.
29.What does Marc do
A.He is a pilot. B.He is a teacher. C.He is a doctor. D.He is a lawyer.
30.What is the main idea of the material
A.Peter’s cousin introduces the life of a pilot.
B.Students share why they dislike their current hobbies.
C.Four students talk about their dream jobs and reasons.
D.The teacher encourages students to study math harder.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Many people say that their memory (记忆力) is bad, especially as they get older. So how can we improve our memory Here are some tips for you.
31
We all remember the things we are interested in, and always forget the ones that bore us. This explains the reason why schoolboys remember football results easily but struggle (挣扎) with dates from their history lessons!
Repeat things in groups.
32 The following numbers would be impossible for most of us to remember: 1492178919318483. But look at them in “groups” repeatedly, and it becomes much easier: 1492 1789 1931 8483.
33
To remember long lists, try inventing a story which includes all the things you want to remember. In the test, people were asked to remember up to 120 words using this way. When they were tested later, they could remember about 90% of them. 34
Take physical exercise.
Physical exercise is also important for your memory, because it increases your heart rate (心率), and that makes your memory work better. 35 As we know, too much pressure is very bad for the memory.
A.Exercise also lowers pressure.
B.Have a positive interest in what you want to remember.
C.Take an interest.
D.Grouping numbers may help you to remember things for a short time.
E.The test result was really amazing!
F.Doing exercise is good for our health.
G.Invent a story.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.As the sun set, the little boy ran (朝, 向) his parents who were waiting for him at the school gate with warm smiles.
37.This song (使想起) me of the happy days I spent with my grandparents when I was little.
38.She has such a sweet voice that we think she is a (天生的) singer.
39.We should remember the war (反抗) the Nazis during World War Ⅱ.
40.Jim studies in a(n) (当地的) school, so he walks to school every day.
41.People usually stay up and enjoy dumplings at m for good luck.
42.The children did a lot of r in the lab to finish the science project.
43.I was w about the coming exam, so I couldn’t sleep well last night.
44.The little girl was s to see her favorite player Quan Hongchan in Paris.
45.The teacher always e how to work out the maths problems patiently.
阅读下面短文,根据短文内容从方框内所给11个动词中选择10个意义相符的词,必要时进行词形变化(可添加助动词或者情态动词),填入空白处。
travel, make, introduce, give, have, know, learn, use, speak, go, write
As everyone 46 , English is very important today. It has become the most common language on the Internet and for international trade. If we can speak English well, we 47 more chances to succeed. Because more and more people have taken notice of it, the number of people who go to learn English has increased at a high speed.
But for myself, the reason 48 English is special. I learn English not only because of its importance and its usefulness, but also because of my love for it. When I learn English, I can 49 a different way of thinking which gives me more room to touch the world. When I read an English novel, I can feel the pleasure from the book, which is different from reading the translation. When I 50 English, I can feel the confidence from my words. When I write English, I can see the beauty which is not the same as our Chinese.
I love English. It 51 me a colorful dream. I hope I can 52 around the world one day. With my good English, I can 53 good friends with many people from different countries. I can visit many places of interest. I dream that I 54 to London because it is the birthplace of English.
I also want to use my good English 55 our great country to the English-speaking people. I hope that they all can also love our country like us.
Of course, I know “Rome was not built in a day”. If I speak English very well, I believe my dream can come true one day.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,按照句子结构和上下文连贯的要求,在空格处填入适当的词或使用括号中词语的适当形式填空,必要时可加助动词。
How to learn a foreign language
Many people think that English is a difficult language to learn. Well, here is some good 56 (advise) to learn it.
First, you must know the importance of listening. 57 (listen) to the language on your phone when you are free. You may only understand a few words at first. Don’t worry. It’s OK. Keep listening.
Second, you need 58 (pay) attention to speaking. For many students, the 59 (big) problem in learning English is to communicate with others. Try to find a partner 60 (work) in pairs. The 61 (much) you speak, the fewer mistakes you will make.
Third, build up your vocabulary. Learn words and phrases through 62 (listen) and reading. Don’t forget to make good use of the Internet. For example, you can look up new words in the online dictionary and make your own vocabulary book.
Finally, don’t forget to read more books. A lot of reading 63 (improve) your language skill. First, choose the books you are 64 (interest) in. Then read as 65 (many) books as possible. If your school library has a center for English learners, you can often go there.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,简略回答问题。
Self-awareness (自我认识) means having the ability to see ourselves clearly. If you’re self-aware, you may know that you love playing an instrument because you do well in it and music makes you happy.
Knowing what you like and what you are good at allows you to make better decisions. Learning to trust your own feelings helps you build confidence. The World Health Organization says self-awareness is one of the ten important life skills that help people to be happier and healthier.
How do you learn to be self-aware It’s useful to ask questions. But ask yourself questions that start with “What” instead of “Why”. So if you don’t understand why you keep arguing with a friend, ask yourself what you disagree on instead of why you’re arguing.
Learning to be more self-aware is a skill, which means you learn it as you grow. So be brave and try out new things. Don’t be afraid to dislike something. Discovering what you find difficult is a key part of learning more about yourself.
66.What does self-awareness mean
67.What are the advantages of being self-aware (写出至少两点)
68.What kind of questions should you ask when you learn to be self-aware
69.What’s one of the key parts of learning more about yourself
70.Do you think self-awareness is important Why or why not
书面表达(共1题;满分25分)
71. 上周你们年级做了一个关于“如何学习英语”的调查活动,采访了全级100名学生。请根据以下提示并结合个人观点写一篇英语短文。词数100左右。(文章开头已经给出,不计入词数)
人数 调查结果
30 多读英语单词,多背诵英语文章。
16 与外国人交朋友,经常和他们用英语交谈;用英语写信,发邮件。
15 看英语报纸,杂志。
20 看英语节目,看外国电影。
19 坚持写英语日记。
你的观点……
提示词:背诵:recite;文章:article;外国人:foreigner;
杂志:magazine;节目:programme;日记:diary;坚持:keep on
注意:
1、 短文应包括所给内容要点,可适当发挥,使文章连贯;
2、 词数100左右,短文开头已给出,不计入总词数;
3、参考词汇:自主学习study by oneself
How to Learn English Well
Last week, our grade made a survey (调查)—How do you learn English well We interviewed about 100 students. Here is the result (结果).
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.C 3.A 4.D 5.B 6.C 7.A 8.B 9.B 10.B
【导语】本文探讨学习环境对学习效果的影响,包括光线、座位、颜色等因素,并提出改善学习环境的建议。
1.句意:有些事物会影响你的学习能力,比如座位、光线,甚至颜色。
teachers老师;books书;smell气味;colours颜色。根据“Colours can affect how you feel.”可知,此处指颜色。故选D。
2.句意:在良好环境中的学生通常更擅长学习。
never从不;slowly缓慢地;usually通常;badly糟糕地。结合常识和语境,良好的学习环境对学习有积极促进作用,“通常更擅长学习” 符合客观规律。故选C。
3.句意:所以,关注身边的事物并找到获得良好学习环境的方法很重要。
ways方法;keys钥匙;friends朋友;messages信息。根据“to get a good study environment”可知,此处需表达“实现良好学习环境的途径”,“ways to do sth”表示“做某事的方法”,符合搭配和语境。故选A。
4.句意:舒适能帮你更长久地集中注意力,这会帮助你记住越来越多有用的信息。
share分享;provide提供;organize组织;remember记住。集中精力学习的核心目的之一是“记住信息”,D项符合。故选D。
5.句意:此外,学习时考虑座位也很重要。
Until直到;Besides此外;After在……之后;Since自从。前文已论述“舒适对学习的重要性”,此处进一步补充“座位(影响舒适的具体因素)”的重要性,表递进关系,“Besides”符合递进逻辑。故选B。
6.句意:选一把舒适的椅子,它能给你适当的支撑,让你在学习时保持良好姿势。
order顺序;answer答案;support支撑;direction方向。椅子的功能是为身体提供“支撑”以维持正确坐姿,C项符合。故选C。
7.句意:记住,如果你不舒服,可能会更容易感到无聊,这会影响你的学习效果。
get bored感到无聊;stay cool保持冷静;keep quiet保持安静;become famous成名。根据“you’re not comfortable”以及“this can affect how well you learn”可知,“不舒服”会让人难以专注,进而容易产生“无聊”的情绪,从而导致学习状态差。故选A。
8.句意:自然光也被证明能减轻担忧和焦虑情绪。
hope希望;worry担忧;pride自豪;excitement兴奋。根据“and anxiety(焦虑)”可知,此处需填与“焦虑”并列的负面情绪,“worry(担忧)” 符合逻辑。故选B。
9.句意:尽量充分利用自然光,把书桌放在窗边,以便白天获得足够的阳光。
books书;desks书桌;clothes衣服;computers电脑。学习时主要在 “书桌” 前进行,将书桌放在窗边才能让学习者在学习时接触自然光,B项符合。故选B。
10.句意:你应该尽量停止使用荧光灯,因为它们会给你带来不舒服的光线,让你更快地感到疲倦。
slower更慢;faster更快;most最;less更少的。此处与自然光相比较,应用比较级形式,根据“You should try to stop using fluorescent lamps (荧光灯), because these can bring you uncomfortable light”可知,此处介绍荧光灯的缺点,应是让你更快地感到疲倦。故选B。
11.A 12.B 13.B 14.C 15.D
【导语】 本文是一篇说明文。文章介绍了制订学习计划的重要性以及如何制订和执行学习计划。
11.推理判断题。根据“But it is always difficult to have much time for every subject you learn. A good plan can help you to make sure of your success in study. Because it can help you make good use of time.”可知,一个好的计划可以帮助你好好利用时间以确保学业上的成功。故选A。
12.细节理解题。根据“Now, it is a good idea to study at the same time every day. In this way, you actually have a plan you can remember well.”可知,每天在同一时间学习能让你好好记住这个计划。故选B。
13.主旨大意题。根据“Put up a copy of your study guide at home…email a copy to your friends”可知,最后一段主要与“让家人和朋友知道你的计划”相关。故选B。
14.词句猜测题。根据“One of the biggest challenges is that you will be tempted to do something relaxing or fun. Luckily, you can fight this temptation by taking breaks.”可知,需要对抗的是一些令人放松或有趣的事情,由此推知temptation意为“诱惑”。故选C。
15.最佳标题题。通读全文可知,本文介绍了制订学习计划的重要性以及如何制订和执行学习计划。故选D。
16.C 17.D 18.A 19.D 20.B
【导语】本文主要讲了自信在日常生活中的重要性,接着给出了大声说话、运动、列已完成事项清单、克服恐惧、培养爱好这五条帮助提升自信的建议。
16.细节理解题。根据“Speak loudly”“Play sports”“Make a list of finished things”“Get out of fear”“Take up a hobby”这5条建议。可知,提升自信的建议共有5条。故选C。
17.细节理解题。根据“If you are more confident, you will be much happier. And you can have a better chance of making yourself successful.”可知,更自信的人有更好的机会获得成功。故选D。
18.细节理解题。根据“Take up a hobby. If you like singing, sing as much as you can. A hobby can make you unique. And it can make you happy and confident.”可知,爱好能让人独特、快乐且自信。故选A。
19.细节理解题。根据“Get out of fear. Fear comes along with failure. But it’s easy to overcome if you know that failure is part of your life.”可知,若你知道失败是生活的一部分,克服恐惧就会很容易。故选D。
20.最佳标题题。根据“Confidence is very important in daily life... Here are some suggestions to help you be more confident.”可知,文章核心是给出提升自信的方法。故选B。
21.B 22.B 23.C 24.B 25.C
【导语】本文主要介绍了中国农历正月十五的元宵节(又称上元节)的起源、传统习俗以及主要活动。
21.主旨大意题。根据“The Lantern Festival, celebrated on the 15th day of the first lunar month...the Chinese New Year celebrations.”可知,第一段主要介绍元宵节的历史渊源和象征意义。故选B。
22.细节理解题。根据第二段“Their round shape symbolizes family unity and completeness.”可知,汤圆的圆形象征家庭团圆和完整。故选B。
23.推理判断题。根据第二段“believed to bring good luck and ward off evil spirits”可知,舞龙舞狮被认为能带来好运并驱邪。故选C。
24.词句猜测题。根据第一段“marks the grand finale of the Chinese New Year celebrations”可知,标志着春节庆祝活动的高潮结尾。“finale”意为“终场,结局”。故选B。
25.主旨大意题。全文围绕元宵节的历史、象征(灯笼、汤圆)、传统活动(灯谜、舞龙舞狮)及文化意义。D选项表示元宵节的食物和游戏过于片面。故选C。
26.A 27.C 28.C 29.A 30.C
【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了四位学生在班级会议上分享自己的梦想职业及原因。
26.词句猜测题。根据“For me, my dream job is to be a doctor, because I want to help those patients in need”可知,Andy想成为一名医生,故应是帮助生病的人,故“patients”指的是生病的人。故选A。
27.细节理解题。根据“Now I hope to be a history teacher...Linda”可知,Linda想成为一名教师。故选C。
28.细节理解题。根据“I usually go to the piano lessons on Monday, Friday and Saturday evenings. And on Sunday mornings, I also need to have piano lessons”可知,Mandy通常在周一、周五和周六晚上上钢琴课,周日早上也需要上钢琴课,故每周上四次钢琴课。故选C。
29.细节理解题。根据“my cousin, Marc, came back from his pilot university”可知,Marc是一名飞行员。故选A。
30.主旨大意题。通读全文可知,文章主要围绕四位学生分享自己的梦想职业及原因展开,故选项C“四位学生谈论他们的梦想职业及原因”最符合。故选C。
31.C 32.D 33.G 34.E 35.A
【导语】本文主要介绍了一些提高记忆力的方法。
31.根据“We all remember the things we are interested in, and always forget the ones that bore us.”可知,此处应是引出提高记忆力的方法,且与兴趣相关,选项C“培养兴趣。”符合语境。故选C。
32.根据“Repeat things in groups.”和“The following numbers would be impossible for most of us to remember...But look at them in ‘groups’ repeatedly, and it becomes much easier...”可知,此处应是说将数字分组可能有助于短时间记住事情,选项D“将数字分组可能有助于你短时间记住事情。”符合语境。故选D。
33.根据“To remember long lists, try inventing a story which includes all the things you want to remember.”可知,此处应是说编一个故事来帮助记忆,选项G“编一个故事。”符合语境。故选G。
34.根据“In the test, people were asked to remember up to 120 words using this way. When they were tested later, they could remember about 90% of them.”可知,此处应是说测试结果令人惊讶,选项E“测试结果真的很惊人!”符合语境。故选E。
35.根据“Physical exercise is also important for your memory, because it increases your heart rate (心率), and that makes your memory work better.”和“As we know, too much pressure is very bad for the memory.”可知,此处应是说锻炼也能降低压力,选项A“锻炼也能降低压力。”符合语境。故选A。
36.towards
【解析】句意:夕阳西下,小男孩朝着在学校门口等待他的父母跑去,他们的脸上洋溢着温暖的笑容。towards“朝,向”,介词run towards“朝……跑去”。故填towards。
37.reminds
【解析】句意:这首歌让我想起小时候和祖父母一起度过的快乐时光。remind“提醒,使想起”,动词;remind sb. of“使某人想起”,动词短语。此处表示“这首歌”现在仍在提醒我,应用一般现在时表示客观、持续的状态。主语是单数名词,谓语动词用单三。故填reminds。
38.born
【解析】句意:她的声音如此甜美,以至于我们认为她是一个天生的歌手。此处修饰名词singer用形容词born“天生的”。故填born。
39.against
【解析】句意:我们应该铭记二战期间反抗纳粹的那场战争。分析句子结构,句子主谓宾齐全,against“反抗”,介词,the war against the Nazis,意为“反对纳粹的战争”,故填against。
40.local
【解析】句意:吉姆在当地的一所学校上学,所以他每天步行去学校。local“当地的”,形容词作定语,修饰名词school。故填local。
41.(m)idnight
【解析】句意:人们通常熬夜,在午夜享用饺子以求好运。根据“stay up”及首字母可知,应是在“午夜”吃饺子,midnight“午夜”。故填(m)idnight。
42.(r)esearch
【解析】句意:孩子们在实验室里做了大量的研究来完成这个科学项目。根据“in the lab to finish the science project”和首字母可推断孩子们在实验室里做的是研究。research“研究”,不可数名词。故填(r)esearch。
43.(w)orried
【解析】句意:我对即将到来的考试感到担心,所以我昨晚没睡好。根据“so I couldn’t sleep well last night”和首字母可推断,因为担心考试所以没睡好。be worried about“对……担心”,固定短语。故填(w)orried。
44.(s)urprised
【解析】句意:这个小女孩在巴黎看到她最喜欢的运动员全红婵时感到非常惊讶。根据“to see her favorite player”和首字母提示可知,看到最喜欢的运动员应该是惊讶的,surprised“感到惊讶的”,修饰人,“be surprised to do sth” 是固定搭配。故填(s)urprised。
45.(e)xplains
【解析】句意:老师总是耐心地解释如何解数学题。根据首字母提示和“The teacher always e...how to work out the maths problems patiently.”可知,此处表示老师给学生解释如何解数学题。动词explain“解释”符合语境。always表明这是一个经常性的习惯且主语为第三人称单数the teacher,故谓语动词需用一般现在时的第三人称单数形式。故填(e)xplains。
46.knows 47.will have 48.to learn 49.use 50.speak 51.gives 52.travel 53.make 54.can go 55.to introduce
【导语】本文作者讲述了英语的重要性,并分享了自己学习英语的特殊原因、学习过程中的感受,以及借助英语实现环游世界、介绍祖国等梦想。
46.句意:众所周知,英语在如今非常重要。“As everyone knows”是固定表达,意为“众所周知”。故填knows。
47.句意:如果我们英语能说得好,我们将会有更多成功的机会。根据“more chances to succeed”可知有更多成功的机会,have“有”,本句是“if”引导的条件状语从句,遵循“主将从现”原则,从句用一般现在时,主句需用一般将来时will have。故填will have。
48.句意:但对我自己来说,学习英语的原因很特别。根据“I learn English”可知是学习英语,learn“学习”,此处需用动词不定式作后置定语,修饰“the reason”。故填to learn。
49.句意:当我学习英语时,我能运用一种不同的思维方式,这给了我更多接触世界的空间。根据“a different way of thinking”可知是运用一种不同的思维方式,use“使用”,情态动词can后加动词原形。故填use。
50.句意:当我说英语时,我能从自己的话语中感受到自信。根据“I can feel the confidence from my words”可知是在说英语时;speak“说”符合语境,且句子描述常态,用一般现在时,主语是“I”,动词用原形。故填speak。
51.句意:它给了我一个多彩的梦想。根据“me a colorful dream”可知是给了我一个多彩的梦想,give“给”,句子描述客观情况,用一般现在时;主语是“It”,谓语动词用第三人称单数形式。故填gives。
52.句意:我希望有一天我能环游世界。“travel around the world”是固定短语,意为“环游世界”,“can”是情态动词,后接动词原形。故填travel。
53.句意:凭借我良好的英语,我能和许多来自不同国家的人交朋友。“make good friends with sb.”是固定短语,意为“和某人交朋友”,“can”是情态动词,后接动词原形。故填make。
54.句意:我梦想我能去伦敦,因为它是英语的发源地。根据“to London”可知此处表达“能去伦敦”的愿望,需用情态动词“can”,后加动词原形go“去”。故填can go。
55.句意:我也想用我良好的英语向说英语的人介绍我们伟大的国家。根据“our great country to the English-speaking people”可知是向说英语的人介绍我们伟大的国家,introduce“介绍”,“use sth. to do sth.”是固定结构,意为“用某物做某事”。故填to introduce。
56.advice 57.Listen 58.to pay 59.biggest 60.to work 61.more 62.listening 63.will improve 64.interested 65.many
【导语】本文介绍了学习外语的方法。
56.句意:这里有一些建议可以帮助你学会它。根据“good”可知,此处应填名词,advice“建议”为不可数名词,故填advice。
57.句意:在你有空的时候,听听手机里的这种语言。句子为祈使句,应用动词原形,句首需大写首字母,故填Listen。
58.句意:其次,你需要注重口语练习。need to do sth“需要做某事”,故填to pay。
59.句意:对于许多学生来说,学习英语时最大的难题在于与他人交流。根据“the”和“in learning English”可知,此处应用其最高级形式,故填biggest。
60.句意:试着找一个伙伴两人一组一起工作。根据“Try to find a partner...in pairs”可知是试着找一个伙伴两人一组一起工作,此处作定语用动词不定式形式,故填to work。
61.句意:你说得越多,犯的错误就会越少。根据“the”和“the fewer”可知,此处应填其比较级形式,表示“越……越……”,故填more。
62.句意:通过听和读来学习单词和短语。through为介词,后接动名词作宾语,故填listening。
63.句意:大量阅读能够提升你的语言能力。根据“A lot of reading...your language skill.”可知,动作还未发生,本句是一般将来时,故填will improve。
64.句意:首先,要选择你感兴趣的书籍。此处应填形容词作表语,且主语为人,用形容词interested“感兴趣的”。故填interested。
65.句意:那么就尽可能多地阅读书籍吧。as...as中间用原级,故填many。
66.It means having the ability to see ourselves clearly. 67.It helps us make better decisions, build confidence and be happier and healthier. 68.Questions that start with “What”. 69.Discovering what you find difficult. 70.Yes, I do. Because it can help us know more about ourselves.
【导语】本文主要讨论了自我认识的含义、自我认识的好处、如何学会自我认识以及了解自己更多的关键部分。
66.根据第一段首句“Self-awareness (自我认识) means having the ability to see ourselves clearly.”可知,自我认识意味着有清楚地认识自己的能力。故填It means having the ability to see ourselves clearly.
67.根据第二段“Knowing what you like and what you are good at allows you to make better decisions. Learning to trust your own feelings helps you build confidence. The World Health Organization says self-awareness is one of the ten important life skills that help people to be happier and healthier.”可知,自我认识可以帮助我们做出更好的决定,建立自信,并且让人们更快乐和健康。故填It helps us make better decisions, build confidence and be happier and healthier.
68.根据第三段“How do you learn to be self-aware It’s useful to ask questions. But ask yourself questions that start with ‘What’ instead of ‘Why’.”可知,当学会自我认识时,应该问自己以“What”开头的问题。故填Questions that start with “What”.
69.根据第四段“Discovering what you find difficult is a key part of learning more about yourself.”可知,发现自己的困难之处是了解自己更多的关键部分。故填Discovering what you find difficult.
70.这是一个开放性问题,答案因人而异。但可以根据文章内容和常识来回答。例如“Yes, I do. Because it can help us know more about ourselves.”,即“是的,我认为自我认识很重要。因为它可以帮助我们更多地了解自己。”,具体看法可能因个人情况和习惯而有所不同。故填Yes, I do. Because it can help us know more about ourselves.
71.例文:
How to Learn English Well
Last week, our grade made a survey (调查)—How do you learn English well We interviewed about 100 students. Here is the result (结果).
30 people think that they should read more English words and recite more English articles. 16 people believe that they should make friends with foreigners, often talk to them in English, write letters and send emails in English in order that they can learn English better. 15 people think that they should read English newspapers and magazines. 20 people think that English programs and foreign movies are helpful. 19 people believe that they should keep English diaries every day to master English.
In my opinion, only by practicing more can we really improve our English and learn it well.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:以“一般现在时”为主;
③提示:根据表格提示内容,介绍调查结果,不得遗漏,可适当发挥,避免出现单词拼写错误和语法错误,确保逻辑连贯,突出写作重点。
[写作步骤]
第一步:总起全文,引出调查结果;
第二步:根据表格数据,详细介绍调查结果;
第三步:表明你的观点。
[亮点词汇]
① make friends with与……交朋友
② talk to与……交谈
③ in order that为了,以便
[高分句型]
① 30 people think that they should read more English words and recite more English articles. (宾语从句)
② In my opinion, only by practicing more can we really improve our English and learn it well. (倒装句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)