陕西省汉中市多校联考2025-2026学年高一上学期10月阶段性测试(一)英语试卷(含解析,含听力音频和听力原文)

文档属性

名称 陕西省汉中市多校联考2025-2026学年高一上学期10月阶段性测试(一)英语试卷(含解析,含听力音频和听力原文)
格式 zip
文件大小 6.8MB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-10-22 18:35:29

文档简介

陕西省汉中市多校联考2025-2026学年高一上学期10月阶段性测试(一)英语试题
一、听力选择题
1.What does the man want the woman to do
A.Work hard. B.Do her homework. C.Work overtime.
2.Where does the conversation take place
A.In a shop. B.In a plane. C.In an office.
3.What does the woman want to do
A.Enjoy a computer. B.Design a game. C.Go shopping.
4.What is the topic of the conversation
A.A speech. B.A clock. C.Their teacher.
5.What does the man speaker think of his way of getting to South Korea
A.Boring. B.Expensive. C.Pleasant.
听下面一段对话,回答以下小题。
6.What did the woman do just now
A.She restarted her computer. B.She typed a report. C.She watched a film.
7.What will the man do for the woman
A.Buy her a computer. B.Repair her computer. C.Lend her a computer.
听下面一段对话,回答以下小题。
8.What will the woman probably do
A.Take care of her child. B.Go on a business trip. C.Drive the man to the airport.
9.What is the probable relationship between the speakers
A.Husband and wife. B.Teacher and student. C.Doctor and patient.
10.Who is Maggie probably
A.The woman’s sister. B.The man’s friend. C.A dog.
听下面一段对话,回答以下小题。
11.Why does the woman talk to the man
A.To ask for directions. B.To change the meeting time. C.To turn down an invitation.
12.What’s the matter with the woman
A.She has to meet another person.
B.She was late for work.
C.She failed to go to a meeting.
13.When will the speakers meet tomorrow
A.At 9:00 a.m. B.At 1:00 p.m. C.At 2:00 p.m.
听下面一段对话,回答以下小题。
14.What are the speakers doing
A.They are talking on the phone.
B.They are looking for hotels.
C.They are sharing travel experiences.
15.Which is the strong point of the Hotel San Lorenzo
A.Being quiet. B.Being popular. C.Being comfortable.
16.Why does the man want to stay in the Hotel Reale
A.It is cheaper. B.It has a good view. C.It is in the city center.
17.What will the woman do at the end of the conversation
A.Compare the hotel prices.
B.Ask the man about his travel plan.
C.Book the hotel for the man.
听下面一段独白,回答以下小题。
18.What may be a visitor’s first impression of Liverpool
A.Its buildings. B.Its museums. C.Its artworks.
19.In what way is Liverpool number one in Britain
A.Tradition. B.History. C.Music.
20.What does the speaker mainly talk about
A.Different sports. B.A famous city. C.British festivals.
二、阅读理解
Rome, Italy, Europe—A Walk Through History
Every step in Rome is a walk through history. The city offers a look into the past with its ruins (废墟) and centuries-old buildings. Exploring Rome is also an opportunity to connect with the city’s cultural heritage (遗产).
Best Time to Travel: April to June and September to October.
Jaipur, India, Asia—The Pink City
Jaipur is famous as the Pink City. It has a mix of royal (皇家的) history and a lively culture. The city’s special pink buildings, which show kindness, make a one-of-a-kind city view.
Best Time to Travel: November to February.
Cairo, Egypt, Africa—Land of Pharaohs
Cairo serves as a gateway lo some of the world’s most attractive historical treasures. Visiting the Pyramids of Giza and the Sphinx, you’ll find yourself face to face with the heritage of ancient civilizations (文明). Exploring Cairo also involves wandering through the Khan El Khalili market to feel the modern Egyptian life.
Best Time to Travel: October to April to avoid the heat.
Istanbul, The Republic of Turkiye—Where East Meets West
Lying at the crossroads of Europe and Asia, both geographically and culturally, Istanbul has a rich history, where influences from the East and the West are woven (交织). Famous buildings like Hagia Sophia and the Blue Mosque show this mix. In Istanbul, different cultures’ coming together is real and it affects its food, art, how the city looks, and how people live every day.
Best Time to Travel: March to May and September to November.
21.What’s the suggested time to visit Jaipur
A.April. B.July. C.October. D.December.
22.Which may one choose if he is interested in seeing different cultures in one city
A.Jaipur. B.Istanbul. C.Cairo. D.Rome.
23.What do the four places have in common
A.They are all capitals of their countries.
B.They provide delicious food.
C.They have rich historical background.
D.They are known for their modern buildings.
On most Sundays, the sound of hammers(锤子)and other tools hitting stone can be heard in a village in the Chimalhuacan area, on Mexico City’s east side. The sounds come from stone carvers(石雕师)who still work on a skill that has been passed down for generations(世代)—even after the local stone was used up. The village is filled with meter-high religious(宗教的)figures and other beautiful stone objects.
Generations of stone carvers in Chimalhuacan also created much of the stonework found on buildings and in parks in the capital’s downtown.
While carvers in other areas long ago turned to machines, the workers here only use hammers and other special hand tools. Many are self-taught, but some, like Tomás Ugarte, aged 86, learned in the traditional way. This method of rock cutting has been passed down between family members, dating back about five generations.
The rock cutters are generally old. There were about 600 official stone carvers about 10 years ago. Now, there are probably only around 300. The carvers are dying and their children generally do not want to take up the trade.
Still, the stone carvers keep the old traditions alive. Many people in the area use stone tools made by the stone carvers.
Rev. Alberto Sandoval, who has known the stone workers since 1990, described them as “the backbone of the community.” Most of the carvers have work areas at home, which provides them with some money. They sell carvings for prices from $500 to $2,000. But they often do not sell much.
Unlike many craftspeople who want to see their works shown in museums, the carvers here also work for free at repairing the stonework at the 250-year-old local church, Santa Maria de Guadalupe.
Asked if the trade will continue, carver Mario Olivares read a poem written on the church wall: “Your art, your tradition, your culture and the nobility(高贵)of the people keep the spirit of this town alive.”
24.What is special about the stone carvers in Chimalhuacan
A.They have turned to machines. B.They only use hand tools.
C.They are self-taught. D.They mainly create religious figures.
25.What does paragraph 4 mainly tell us
A.The great loss of the local stone. B.Different jobs the young choose.
C.The worrying future for the trade. D.The long history of stone carving.
26.What can we know about the carvers
A.They work for free most of the time. B.They like giving their works to museums.
C.They sell carvings at high prices. D.They often make a little money.
27.How did Mario Olivares feel about the future of the trade
A.Confident. B.Uncaring.
C.Helpless. D.Worried.
Kids want to spend their summer vacations having fun in the sun with their friends. Reading may not even be on their list. But if you add a lovely dog, that could make reading a pleasant activity.
Now a new study found that reading to dogs helps to improve reading ability because dogs provide a nonjudgmental and supportive atmosphere(氛围).
Three educators from the college decided to look at new ways to get kids to read more after the Education Ministry expressed concern over a great drop in reading scores in fourth-grade students.
These students had reading difficulties because they did not go through school in person during the last three years. They missed out on reading practice with their peers(同龄人)during the second and third grades.
“We want to find an original way that would encourage students to practice their reading,” Har-Zvi, head of the special-education track and senior lecturer at the college said. “And to create that encouragement, we decided to do experiments with dogs.”
Reading to pets encourages kids to acquire confidence and interest in reading, according to the pet food company Purina. That’s not only because the practice of reading to dogs is used in home-schooling to help the kids acquire reading ability, but also because pets are comforting and nonjudgmental. Einat Artzi, whose daughter took part in the experiment, told Ynet that her daughter Michaela ”has loved dogs from a young age. Her experience of reading to dogs greatly increased her desire to read, and in her opinion, it improved her reading abilities. All in all, the experience of introducing dogs into the classroom made her feel comfortable and safe, and she began to enjoy going to school. Michaela is now considered one of the top readers in her class and has a very rich vocabulary. Thanks to this, we also took in a dog.“
28.What led three educators to try to get kids to read more
A.Kids’ difficulty in making friends. B.Teachers’ passive teaching methods.
C.Their worry about students’ health. D.Concerns of education leaders.
29.What gave the kids confidence in the experiment
A.The quiet listening of the dogs. B.The kids’ love for the dogs.
C.The parents’ joining them. D.The guidance from the teachers.
30.How did the experiment influence Michaela according to her mother
A.It made her fall in love with dogs. B.It bettered her reading ability greatly.
C.It improved her relationships with others. D.It allowed her to take a dog to school.
31.Which of the following can be the best title for the text
A.Dogs Are Good Friends to Kids B.Kids’ Reading Scores Are Dropping
C.Dogs Help Make Kids Better Readers D.Kids Studying at Home Brings Problems
Sea ice in the Antarctic (南极) area fell to a record low this year. The drop is a result of rising temperatures worldwide. And there is no quick method to make up for the ice drop, and the recovery (恢复) has a long way to go, scientists said recently in a new study.
Antarctica’s smallest summer ice cover fell further to a new low in February. This year’s sea ice minimum (最小值) is 20 percent lower than the average (平均值) over the last 40 years. The sea ice loss equals an area nearly 10 times that of New Zealand.
The warming of Earth’s surface driven by the burning of coal, gas and oil has made Antarctica more likely to suffer from extreme (极端的) events. And the result is almost “certain” to get worse, the study said. Climate change will “lead to increases in the size and rate”of heat waves, broken ice shelves and drops in sea ice, it said.
The effects of the Earth’s warming on Antarctica and the surrounding ocean have been uncertain. Scientists have had problems measuring how much the Earth’s warming is altering the thickness of Antarctic ice.
But from events such as the fast drop in sea ice, it is “scientifically reasonable” to suppose that extreme events are going to become worse as temperatures rise worldwide, said Martin Siegert of the University of Exeter, another study co-writer.
Siegert described the temperature increase as completely surprising. Siegert added that luckily the event had happened during the Antarctic winter, instead of summer, or it would have caused melting (融化) on the surface of the East Antarctic ice cover, which has so far been saved from melting.
Siegert used the term “fragile”, meaning easily broken or damaged, to describe Antarctica. “Antarctica is fragile as an environment, but extreme events test that fragility,” he said.
32.What do the scientists think of the recovery of Antarctic sea ice
A.It is hopeful. B.It is difficult.
C.It is on its way. D.It can’t be prevented.
33.Why does the author mention New Zealand
A.To explain the size of sea ice loss. B.To show the position of ice cover.
C.To describe how far Antarctica is. D.To state sea ice is connected to New Zealand.
34.What does the underlined word ”altering“ in paragraph 4 mean
A.Adding. B.Pressing.
C.Changing. D.Protecting.
35.What might have caused worse results according to Siegert
A.Antarctic sea ice is recovering too slowly.
B.The Antarctic ice cover is continuously moving.
C.The environment of Antarctica is easy to break.
D.Extreme events happen in Antarctic summer.
In a world ruled by hard exercise and complex fitness programs, the simple act of walking often goes unnoticed. 36 It offers physical and mental benefits (益处) that lead to total happiness.
Heart Health and Weight Management
Walking is light heart exercise that helps improve heart health by increasing blood circulation (循环). 37 Besides, regular quick walking supports in weight management by burning calories and improving digestion (消化), making it an excellent choice for those looking to throw away pounds or keep a healthy weight.
Stress Drop and Clear Mind
Taking a relaxing walk or quick walk has been shown to give off endorphins, the body’s natural “feel-good” materials. This leads to lower pressure (压力) levels, improved feelings, and improved mental health. Walking outdoors in nature or in a peaceful environment can provide a refreshing escape from the daily tasks. 38
Joint (关节) Health and Free Movement
Unlike active sports, walking is soft on the joints, making it a perfect choice for people of all ages and fitness levels. 39 At the same time, it also raises the ability to move freely and easily. Walking regularly can be particularly good for those recovering from pain or looking to avoid problems with joints.
Social Communication and Connection
40 Walking clubs, group climbs, or even simple walking with a friend or family member can provide a chance to connect, share experiences, and create lasting memories while at the same time bringing the physical benefits.
A.It helps oil joints and make them stronger.
B.In fact, it is not as simple as it seems.
C.So taking a walk can make your mind relaxed and fresh.
D.Taking a slow walk after meals is better than taking a quick one.
E.It cuts down the risk of heart disease and brings down blood pressure.
F.Walking is useful exercise that can easily be turned into a social activity.
G.However, walking remains one of the easiest and most useful forms of exercise.
三、完形填空
The Butts had a hard time in 2010. Krista Butt was out of work and Jeff, Krista’s husband, was working 80 hours a week to 41 their family. They got food baskets from charities (慈善机构), and 42 them for help with Christmas presents at that time.
One day, Krista saved up enough money and brought the boys to have a 43 . After they were done, Krista was 44 to know that all of their haircuts were paid in full by a 45 . Krista could have 46 the money, and probably should do that for their poor situation, but she didn’t. The unknown man’s act of kindness 47 the mom and her sons to perform their own acts of kindness that day — and every holiday season moving forward.
Krista bought three $10 gift cards and gave each son a card and 48 them to find people who they thought would 49 them. Krista said, “It was a 50 to teach my sons to be kind to others.”
Krista’s sons gave a woman the cards. When Krista asked why they 51 the woman, they replied, “Because she is similar to you.”
The family has gotten no 52 from the community for their behaviors, but that’s not why they did it. “We even try hard to go to places where people don’t 53 us and just enjoy the spontaneity (自发行为) of it all, because I think it means more to people when it’s a stranger doing something 54 for you,” she said. “We just want to make a(n) 55 to others’ lives.”
41.A.attract B.remember C.welcome D.support
42.A.searched for B.learned from C.depended on D.looked after
43.A.meal B.haircut C.trip D.shower
44.A.surprised B.proud C.certain D.worried
45.A.teacher B.worker C.stranger D.neighbor
46.A.raised B.returned C.kept D.received
47.A.encouraged B.promised C.ordered D.warned
48.A.helped B.trained C.forced D.told
49.A.need B.believe C.buy D.notice
50.A.right B.chance C.job D.task
51.A.chose B.interviewed C.guided D.thanked
52.A.experience B.fun C.challenge D.praise
53.A.accept B.know C.doubt D.trouble
54.A.common B.good C.confusing D.necessary
55.A.mistake B.excuse C.difference D.example
四、语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Bayi village, seated among cliffs (悬崖) in Henghe Tujia township, Chongqing, is 56 (busy) than usual with farming activity.
The reason for the high productivity is that its farming equipment has been recently mechanized and a good harvest (收成) is expected this autumn as 57 result. Mechanized farming in China is no longer a new thing, but for “cliff villages” like Bayi 58 were once troubled by low productivity and difficult transportation, the development of mechanized operations holds great 59 (important). Bayi, on the northern border of Henghe near Hubei province, has an average altitude (海拔) of over 1,000 meters. It has a population 60 1,949 people, and a lot of their farmland is on cliffs.
61 (increase) agricultural production, Bayi changed the once small and low-yield (低产的) “chicken coop land” into high-yield, eco-friendly and high-standard farmland five years ago. They’ve used a method of 62 (plant) oilseeds and rice in turns to get more crops. While mechanized operations have mostly replaced 63 (tradition) physical work, the local government still asks farmers to work part-time at local companies to help with certain farm work, especially during the busy farming season from March to May.
The village also 64 (build) a 2.6-kilometer road last year, making it easier for locals to take the produce out. Now the road 65 (call) “Road to Happiness” by local people because of its important role in improving their well-being.
五、书信写作
66.假定你是李华,你校英文报正在举行题为 The First Decision I Made by Myself的征文比赛。请你写一篇短文参赛,内容包括:
1.你的决定;
2.该决定对你的影响。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The First Decision I Made by Myself
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
六、书面表达
67.阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。
Kay Day, an 87-year-old UK woman, loves elephants. But Day, who suffers from dementia(痴呆), rarely leaves her nursing home room and hasn’t seen a real elephant for a really long time. Until now.
Day is so fond of elephants that her room is full of elephant photos and toys. She dreamed of seeing an elephant up close again but never thought it would happen. On Wednesday, August 9, 2023, Day’s dream became a reality after her nursing home took her on a special trip to the Whipsnade Zoo.
The nursing home collected money to be able to realize Day’s dream. “Day doesn’t join in many activities and tends to spend quite a lot of time alone,” said the nursing home manager. “So when we sat and discussed wishes, we found out she would love to see an elephant. When we found the Elephant Experience at Whipsnade and contacted them, we said we should make her dream come true!”
Day was so excited about going to the zoo that she marked off the days on her elephant-themed calendar. Day’s carers telephoned her family and asked them to come along on the trip to support her on that exciting day.
Since the Whipsnade Zoo is a protection zoo that is working to protect wildlife as well as connect people with nature, the staff runs a lot of programs including various animal experiences and “Be a Keeper” days.
Day often told people around her that she would like to pet and feed the elephants herself as she did many years before. And she said that the elephants’ trunks (象鼻) are her favourite part of the huge animals. “It’s such a wonderful feeling to have an elephant take some food out of your hand, put it in his trunk, curl (卷起) it up and put it in his mouth, ” she told the reporter when she was interviewed.
注意: 1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The day for going to the zoo finally came.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The moment arrived when Day was able to meet the elephants up close.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C B A A C A B B A C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B A C A C B C A C B
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 D B C B C D A D A B
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 C B A C D G E C A F
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 D C B A C C A D A B
题号 51 52 53 54 55
答案 A D B B C
1.C
【原文】M: Is it possible for you to work late, Miss Grey
W: Work late I suppose so, if you really think it is necessary.
2.B
【原文】M: Miss, is there still time for a cup of coffee on the flight
W: Yes, but you have to drink it fast, because we’ll be landing in 10 minutes.
3.A
【原文】M: I’ve just got a new computer. It’s twice the speed of the one we’ve got now and much better for games.
W: Really I can’t wait to see it.
4.A
【原文】M: The lecture this morning was so boring.
W: I’ll say I had one eye on the clock the whole time.
5.C
【原文】W: How did you go to South Korea last summer Did you fly
M: Well, I had planned to, but Fred decided to go by sea and invited me to join him. It took us one day and two nights. It was a wonderful trip.
6.A 7.B
【原文】W: Paul, I need your help!
M: No problem. What happened
W: My computer screen has gone black. I kept moving the mouse first, but nothing happened.
M: Did you try to restart it
W: Yes, but it still didn’t work.
M: Hmm, did you check to make sure all connections are all right
W: No, I didn’t.
M: OK, let me check the connections first.
8.B 9.A 10.C
【原文】M: When are you leaving for Paris, Jane
W: This evening. The plane leaves at nine.
M: I’m sorry. I can’t drive you to the airport.
W: Why
M: Because I have to attend an important meeting in my company.
W: I see. I will be away for a week. You should take good care of Maggie. Remember to walk it after supper every day.
M: OK, I will.
11.B 12.A 13.C
【原文】W: Excuse me, Mr. Black.
M: Yes Is there anything wrong
W: Could you change our date this afternoon
M: What’s the problem
W: I have to visit an important person this afternoon.
M: Then perhaps we can meet tomorrow.
W: What time exactly
M: How about tomorrow afternoon at 2:00 in my office
W: OK. See you then.
14.A 15.C 16.B 17.C
【原文】W: Choice Travel. Beth speaking. How can I help you
M: Hello. It’s Mike Wilkins.
W: Yes, I remember. Have you decided which hotel you’d like to stay in
M: Well, I’m impressed with the two hotels you told me — the Hotel Reale and the Hotel San Lorenzo.
W: Oh, yes, I remember.
M: Can you tell me a bit more about the hotels now I’d like to make the booking today.
W: Yes, of course. The Hotel Reale is very modern and has excellent views over the city and the nearby Mediterranean.
M: That sounds quite nice. Is it in the city center
W: Well, it’s farther from the city center than the Hotel San Lorenzo.
M: Yes, what can you tell me about the Hotel San Lorenzo
W: It’s comfortable and it’s in the city center.
M: How about the prices
W: Let’s see... Yes, just as an example, the price for a double room at the San Lorenzo is about 65% less than at the Reale.
M: I think I’ll go for the Hotel Reale. I like the idea of a view of the Mediterranean.
W: Right. I can certainly make the booking for you.
18.A 19.C 20.B
【原文】
W: Liverpool is a unique city. It is so unique that in 2004 it became a World Heritage Site.
On first seeing the city, most visitors would be impressed by the beauty of the ancient buildings, which are solid signs of Liverpool’s history. As if to show its cultural role, Liverpool has more art museums than most other cities in Britain. Walker Art Gallery has the best collections of Victorian paintings in the world, and is the home of modern art in the north of England. However, culture is more than art museums. Liverpool offers many music activities. As Britain’s No. 1 music city, it has the biggest city music festival in Europe, and its musicians are famous all over the world. Liverpool is also well-known for its football and other sports activities. Every year, the Mersey River Festival attracts thousands of visitors, making the city a place of wonder.
21.D 22.B 23.C
【导语】本文是一篇应用文,文章介绍了四个文化旅游城市。
21.细节理解题。根据Jaipur, India, Asia—The Pink City中的“Best Time to Travel: November to February.(最佳旅行时间:11月至次年2月。)”可知,去Jaipur最推荐的月份是11月到2月,D选项December符合题意。故选D。
22.细节理解题。根据Istanbul, The Republic of Turkiye—Where East Meets West中的“Lying at the crossroads of Europe and Asia, both geographically and culturally, Istanbul has a rich history, where influences from the East and the West are woven (交织).(伊斯坦布尔位于欧洲和亚洲的十字路口,无论是地理上还是文化上,都有着丰富的历史,东西方的影响在这里交织在一起。)”可知,在Istanbul可以见到交织在一起的不同文化。故选B。
23.细节理解题。根据Rome, Italy, Europe—A Walk Through History部分“Every step in Rome is a walk through history.(在罗马的每一步都是在穿越历史。)”,Jaipur, India, Asia—The Pink City部分“It has a mix of royal (皇家的) history and a lively culture.(它既有皇家历史,又有活泼的文化。)”,Cairo, Egypt, Africa—Land of Pharaohs部分“Cairo serves as a gateway lo some of the world’s most attractive historical treasures.(开罗是通往世界上一些最具吸引力的历史宝藏的门户。)”和Istanbul, The Republic of Turkiye—Where East Meets West部分的“Istanbul has a rich history, where influences from the East and the West are woven (交织).(伊斯坦布尔有着丰富的历史,东西方的影响交织在一起。)”可知,所有城市都是历史名城,都有着丰富的历史背景。故选C。
24.B 25.C 26.D 27.A
【导语】本文是一篇说明文。文章讲述了石雕师在墨西哥延续传统。在墨西哥城东侧的奇玛尔华坎地区的一个村庄里,能听到锤子和其他工具敲击石头的声音。这些声音来自石雕师,他们仍然在从事一项代代相传的技能。村子里到处都是一米高的宗教人物和其他美丽的石雕。
24.细节理解题。根据第三段的第一句内容“While carvers in other areas long ago turned to machines, the workers here only use hammers and other special hand tools(其他地区的雕刻家很久以前就开始使用机器了,而这里的工人只使用锤子和其他特殊的手工工具)”可知,这里的工人只使用锤子和其他特制的手工工具。故选B。
25.推理判断题。根据第四段的内容“The rock cutters are generally old. There were about 600 official stone carvers about 10 years ago. Now, there are probably only around 300. The carvers are dying and their children generally do not want to take up the trade. (石雕师年龄一般都比较大。大约10年前, 大约有600名正式的石雕师。现在,大概只有300名左右。石雕师都快去世了,他们的孩子一般不愿从事这一行。)”可知,即本段讲述令人担忧的石雕未来。故选C。
26.细节理解题。根据第六段最后两句的内容“Most of the carvers have work areas at home, which provides them with some money. They sell carvings for prices from $500 to $2,000. But they often do not sell much. (大多数石雕师在家里都有工作区, 这给他们提供了一些钱。他们出售的雕刻品价格从500美元到2000美元不等。但他们往往卖的钱不多。)”可知,他们只能赚一点钱。故选D。
27.推理判断题。根据最后一段的内容“Asked if the trade will continue, carver Mario Olivares read a poem written on the church wall: “Your art, your tradition, your culture and the nobility(高贵)of the people keep the spirit of this town alive.”(当被问及这种贸易是否会继续下去时, 石雕师Mario Olivares读了写在教堂墙上的首诗: “你们的艺术、你们的传统、你们的文化和人民的高贵使这个小镇的精神永存。)”可知,Mario Olivares 对传统石雕技艺的延续充满信心。故选A。
28.D 29.A 30.B 31.C
【导语】本文是一篇说明文。文章谈论的话题是狗能帮助孩子更好地阅读。一项新的研究发现,给狗朗读有助于提高阅读能力。
28.细节理解题。根据第三段“Three educators from the college decided to look at new ways to get kids to read more after the Education Ministry expressed concern over a great drop in reading scores in fourth-grade students.”(在教育部对四年级学生阅读成绩大幅下降表示担忧后,该大学的三名教育工作者决定寻找新的方法,让孩子们更多地阅读。)可知,是教育领导人的担忧让这三位教育工作者尝试让孩子们多读书。故选D项。
29.推理判断题。根据最后一段中“Reading to pets encourages kids to acquire confidence and interest in reading, according to the pet food company Purina. That’s not only because the practice of reading to dogs is used in home-schooling to help the kids acquire reading ability, but also because pets are comforting and nonjudgmental.”(宠物食品公司Purina表示,给宠物朗读可以鼓励孩子们获得阅读的信心和兴趣。这不仅是因为在家庭教育中,给狗狗朗读的做法被用来帮助孩子们获得阅读能力,还因为宠物是安慰和不评判的。)可知,给狗朗读的做法是用来帮助孩子们获得阅读能力的。这是因为宠物让人感到安慰,而且不会评判别人。即狗的安静聆听让孩子们对实验充满信心。故选A项。
30.推理判断题。根据最后一段中“Einat Artzi, whose daughter took part in the experiment, told Ynet that her daughter Michaela ”has loved dogs from a young age. Her experience of reading to dogs greatly increased her desire to read, and in her opinion, it improved her reading abilities. All in all, the experience of introducing dogs into the classroom made her feel comfortable and safe, and she began to enjoy going to school.”(Einat Artzi的女儿参加了这次实验,她告诉Ynet,她的女儿Michaela“从小就喜欢狗。她对狗读书的经历大大增加了她的阅读欲望,在她看来,这提高了她的阅读能力。总而言之,把狗狗引入教室的经历让她感到舒适和安全,她开始喜欢上学了。)可推知,Michaela的母亲说,这个实验这大大提高了她女儿的阅读能力。故选B项。
31.主旨大意题。根据文章大意以及第一段的内容“Kids want to spend their summer vacations having fun in the sun with their friends. Reading may not even be on their list. But if you add a lovely dog, that could make reading a pleasant activity.”(孩子们想和朋友们一起在阳光下度过暑假。阅读甚至可能不在他们的清单上。但如果你加上一只可爱的狗,那就可以让阅读成为一项愉快的活动。)可知,文章谈论的话题是狗能帮助孩子更好地阅读。现在一项新的研究发现,给狗狗朗读有助于提高阅读能力,因为狗提供了一种没有评判和支持的氛围。故文章最好的标题是“狗帮助孩子更好地阅读”。故选C项。
32.B 33.A 34.C 35.D
【导语】本文是一篇说明文。文章谈论的话题是南极洲的海冰降至历史最低点。这种下降是全球气温上升的结果。科学家们在最近的一项新研究中说,没有什么快速的办法来弥补冰的下降。
32.细节理解题。根据第一段的内容“And there is no quick method to make up for the ice drop, and the recovery(恢复)has a long way to go, scientists said recently in a new study. (科学家们在最近的一项新研究中说,没有快速的方法来弥补冰的下降,恢复还有很长的路要走)”可知,南极海冰的恢复是很困难的。故选B。
33.推理判断题。根据第二段的内容“This year’s sea ice minimum (最小值) is 20 percent lower than the average (平均值) over the last 40 years. The sea ice loss equals an area nearly 10 times that of New Zealand. (今年的海冰最小值比过去40年的平均值低20%。海冰损失相当于新西兰面积的近10倍)”可知,作者提到了新西兰来解释海冰损失的规模。故选A。
34.词句猜测题。 根据此处前文“measuring how much the Earth’s warming (测量地球变暖的程度)”以及后文“the thickness of Antarctic ice. (南极冰的厚度)”的内容可知,地球变暖会改变对南极冰层厚度程度。此处altering的意思是“改变”, 与changing是同义词。故选C。
35.推理判断题。根据倒数第二段内容“Siegert added that luckily the event had happened during the Antarctic winter, instead of summer, or it would have caused melting(融化)on the surface of the East Antarctic ice cover, which has so far been saved from melting. (西格特补充说,幸运的是,这一事件发生在南极的冬季,而不是夏季,否则它将导致南极东部冰盖表面融化,到目前为止,南极东部冰盖还没有融化)”可知, 如果发生在夏季,有可能会发生极端事件。故选D。
36.G 37.E 38.C 39.A 40.F
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了步行的益处。
36.根据前文“In a world ruled by hard exercise and complex fitness programs, the simple act of walking often goes unnoticed.(在一个由高强度运动和复杂健身计划主导的世界里,步行这一简单行为常被忽视)”以及后文“It offers physical and mental benefits that lead to total happiness.(它能带来身心健康益处,让人收获十足幸福感)”可知,此空需通过转折强调“步行的价值”,扭转前文“被忽视”的印象。G选项“However, walking remains one of the easiest and most useful forms of exercise.(然而,步行仍是最简单且最实用的运动形式之一)”符合语境。故选G项。
37.根据本段小标题“Heart Health and Weight Management (心脏健康与体重管理)”以及前文“Walking is light heart exercise that helps improve heart health by increasing blood circulation.(步行是轻度有氧运动,能通过促进血液循环改善心脏健康)”可知,此空需进一步说明步行对“心脏健康”的具体好处。E选项“It cuts down the risk of heart disease and brings down blood pressure.(它能降低患心脏病的风险,还能降低血压)”符合语境。故选E项。
38.根据本段小标题“Stress Drop and Clear Mind (缓解压力与清醒头脑)”以及前文“Walking outdoors in nature or in a peaceful environment can provide a refreshing escape from the daily tasks.(在户外自然环境或安静环境中步行,能让人暂时摆脱日常事务,感到神清气爽)”可知,此空需总结步行对“心理状态”的影响。C选项“So taking a walk can make your mind relaxed and fresh.(因此,散步能让你的头脑放松、清醒)”符合语境。故选C项。
39.根据本段小标题“Joint Health and Free Movement (关节健康与活动自如)”以及前文“Unlike active sports, walking is soft on the joints, making it a perfect choice for people of all ages and fitness levels.(与剧烈运动不同,步行对关节冲击小,是适合各年龄段和体能水平人群的理想选择)”可知,此空需补充步行对“关节健康”的具体作用。A选项“It helps oil joints and make them stronger.(它有助于润滑关节,使其更强健)”符合语境。故选A项。
40.根据本段小标题“Social Communication and Connection (社交互动与联结)”以及后文“Walking clubs, group climbs, or even simple walking with a friend or family member can provide a chance to connect...(步行俱乐部、集体徒步,甚至只是和朋友或家人一起散步,都能提供交流的机会……)”可知,此空需点明“步行与社交的关联”,作为段落总起。F选项“Walking is useful exercise that can easily be turned into a social activity.(步行是种实用的运动,还能轻松转化为社交活动)”符合语境。故选F项。
41.D 42.C 43.B 44.A 45.C 46.C 47.A 48.D 49.A 50.B 51.A 52.D 53.B 54.B 55.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了巴特一家在困难时期受到陌生人的帮助后,决定以自己的方式传递善意的故事。
41.考查动词词义辨析。句意:克丽丝塔 巴特失业在家,她的丈夫杰夫则每周要工作80个小时来支撑整个家庭。A. attract吸引;B. remember记住;C. welcome欢迎;D. support支持、供养。根据上文“Krista Butt was out of work and Jeff, Krista’s husband, was working 80 hours a week”可知,Krista没有工作,所以丈夫来养家,support one’s family意思为:养家。故选D。
42.考查动词短语辨析。句意:那时,他们靠慈善机构提供的食品篮度日,圣诞节礼物也依靠这些机构的帮助。A. searched for寻找;B. learned from向……学习;C. depended on依靠;D. looked after照顾。根据上文“They got food baskets from charities”可知,他们依靠慈善机构帮助他们准备圣诞礼物。故选C。
43.考查名词词义辨析。句意:一天,克丽丝塔攒够了钱,带着儿子们去理发。A. meal一餐;B. haircut理发;C. trip旅行;D. shower淋浴。根据下文“all of their haircuts were paid in full”可知,克里斯塔带着孩子们去理发。故选B。
44.考查形容词词义辨析。句意:理完发后,克丽丝塔惊讶地发现,一位陌生人已经为他们所有人的理发费用结了账。A. surprised惊讶的;B. proud自豪的;C. certain确定的;D. worried担心的。根据下文“all of their haircuts were paid in full”可知,知道费用被支付了,这让克里斯塔感到惊讶。故选A。
45.考查名词词义辨析。句意同上。A. teacher老师;B. worker工人;C. stranger陌生人;D. neighbor邻居。根据下文“The unknown man’s act of kindness”可知,是一个陌生人支付了理发费用。故选C。
46.考查动词词义辨析。句意:以他们当时的贫困处境,克丽丝塔本可以留下这笔钱,而且按理说也应该这么做,但她没有。A. raised筹集;B. returned返回;C. kept保留;D. received收到。根据下文“and probably should do that for their poor situation”并结合上文理发的费用被陌生人支付可知,Krista本可以留着本来用于支付理发的钱作为他用。故选C。
47.考查动词词义辨析。句意:这位陌生男子的善举,鼓励这位母亲和她的儿子们在当天——以及之后的每个节假日里,都主动去做善事。A. encouraged鼓励;B. promised承诺;C. ordered命令;D. warned警告。根据上文“The unknown man’s act of kindness”及下文“perform their own acts of kindness that day and every holiday season moving forward.”可知,陌生人的善举鼓励了母亲和儿子们也去施行善举。故选A。
48.考查动词词义辨析。句意:克丽丝塔买了三张10美元的礼品卡,给每个儿子发了一张,并告诉他们去寻找那些他们认为需要帮助的人。A. helped帮助;B. trained训练;C. forced强迫;D. told告诉。根据上文“Krista bought three $10 gift cards and gave each son a card”及下文“to find people”可知,Krista告诉孩子们去寻找需要帮助的人施以援手。故选D。
49.考查动词词义辨析。句意同上。A. need需要;B. believe相信;C. buy买;D. notice注意到。根据上文“Krista bought three $10 gift cards and gave each son a card”可知,克里斯塔让儿子们去找那些他们认为需要的人。故选A。
50.考查名词词义辨析。句意:克丽丝塔说:“这是一个教我儿子们善待他人的好机会。”A. right权利;B. chance机会;C. job工作;D. task任务。根据下文“to teach my sons to be kind to others”可知,这是一个教儿子们善待他人的机会。故选B。
51.考查动词词义辨析。句意:当克丽丝塔问他们为什么选择这位女士时,他们回答:“因为她和你很像。”A. chose选择;B. interviewed采访;C. guided指导;D. thanked感谢。根据下文回答“Because she is similar to you.”可知,Krista询问孩子们为什么会选择这个女人。故选A。
52.考查名词词义辨析。句意:这个家庭没有因为他们的行为而得到社区的赞扬,但这不是他们这么做的原因。A. experience经历;B. fun乐趣;C. challenge挑战;D. praise赞扬。根据下文“and just enjoy the spontaneity (自发行为) of it all”及上文“from the community for their good behaviors”和“no”可知,他们的举动并没有得到社区的赞扬,这只是一种自发的行为。故选D。
53.考查动词词义辨析。句意:“我们甚至会特意去那些没人认识我们的地方,尽情享受这种自发的善举。因为我觉得,当一个陌生人为你做一件好事时,这份善意对人们来说更有意义。”她说。A. accept接受;B. know知道、认识;C. doubt怀疑;D. trouble麻烦。根据下文的“it means more to people when it’s a stranger doing something ____14____ for you”可知,他们选择去自己不被认识的地方,作为一个陌生人帮助他人。故选B。
54.考查形容词词义辨析。句意同上。A. common普通的;B. good好的;C. confusing令人困惑的;D. necessary必要的。根据上文“The unknown man’s act of kindness ____7____ the mom and her sons to perform their own acts of kindness that day — and every holiday season moving forward.”可知,Krista给陌生人提供帮助,对需要帮助的人来说,这些善意是好的。故选B。
55.考查名词词义辨析。句意:“我们只是想对别人的生活产生影响。”A. mistake错误;B. excuse借口;C. difference不同;D. example例子。根据下文“to others’ lives”可知,他们想对别人的生活产生影响。make a difference to表示“对……产生影响”。故选C。
56.busier 57.a 58.that/which 59.importance 60.of 61.To increase 62.planting 63.traditional 64.built 65.is called
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了位于重庆市恒合土家族乡悬崖之间的八一村,农业设备机械化的推动使得农业活动增加,这里比往常更加繁忙。
56.考查形容词比较级。句意:八一村坐落在重庆恒合土家镇的悬崖之间,这里的农业活动比往常更加繁忙。根据后面的“than”可知,此处应填形容词比较级,故填busier。
57.考查冠词。句意:生产力高的原因是它的农业设备最近机械化了,预计今年秋天会有一个好收成。短语as a result“结果”。故填a。
58.考查定语从句。句意:机械化耕作在中国已不再是新鲜事物,但对于八一村这样的“悬崖村”来说,机械化作业的发展具有重要意义,因为他们曾经饱受生产力低下和运输困难的困扰。此处为限制性定语从句,先行词为villages,关系词在从句中作主语,指物。故填 that/which。
59.考查名词。句意:机械化耕作在中国已不再是新鲜事物,但对于八一村这样的“悬崖村”来说,机械化作业的发展具有重要意义,因为他们曾经饱受生产力低下和运输困难的困扰。根据前面的“great”可知,此处应用名词importance作hold的宾语。故填importance。
60.考查介词。句意:它的人口是1949人,他们的许多农田都在悬崖上。a population of“人口数量为……”。故填of。
61.考查非谓语动词。句意:为了提高农业产量,八一在五年前将原来的小而低产的“鸡笼地”改造成了高产、环保、高标准的农田。此处用不定式作目的状语,首字母大写。故填To increase。
62.考查非谓语动词。句意:他们采用了一种轮流种植油籽和水稻的方法来获得更多的作物。此处动词plant作介词of的宾语,应用动名词,故填planting。
63.考查形容词。句意:虽然机械化作业已经在很大程度上取代了传统的体力劳动,但当地政府仍然要求农民在当地公司兼职,以帮助完成某些农业工作,特别是在3月至5月的农业旺季。此处用形容词traditional作定语修饰physical work。故填traditional。
64.考查动词时态。句意:去年,该村还修建了一条2.6公里长的公路,使当地人更容易把农产品带出去。根据后面的“last year”可知,此处表示过去发生的事情,故用一般过去时。故填built。
65.考查动词时态、语态及主谓一致。句意:现在这条路被当地人称为“幸福之路”,因为它在改善他们的福祉方面发挥了重要作用。根据时间状语Now可知,此处用一般现在时,且主语the road与call之间为被动关系,故用被动语态,谓语用单数。故填is called。
66.The First Decision I Made by Myself
It was the summer before high school, when I was faced with a key choice: whether to attend a summer camp abroad, entirely on my own, or to spend the vacation comfortably at home with my family.
My parents wanted me to stay at home or choose a project near home. But I preferred to choose the camp abroad, though fear and uncertainty might be along the way. After several family discussions, I finally decided to take on this solo journey.
The summer camp proved to be a great experience. I am grateful for that choice. It has taught me that stepping out of our comfort zone can lead to incredible growth and discovery.
67.One possible version:
The day for going to the zoo finally came. Day headed for there with her family and carers. She was very excited all the way. She told people with her that she never expected her wish to actually come true. Soon the group arrived at the zoo, where the workers were already waiting for them. They gave them a warm welcome. Then they first showed them around the zoo and introduced other rare animals to them, but Day’s heart was set on seeing the elephants.
The moment arrived when Day was able to meet the elephants up close. She was led to her dream place—the elephant house. She was given a bucket of fresh fruit and vegetables to feed them, and as she held out a piece of apple to one of the elephants, she felt a sense of pure joy fill her heart. Day gently felt the elephant, and the elephant seemed to enjoy her kind touch. Day’s children took many photos of her and the elephant. For Day, it was a dream come true and a memory that she would cherish forever.
同课章节目录