/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语期中素养达标培优卷沪教牛津版
满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷上,并将准考证号条形码粘贴在指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷交回。
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
1.—How do you like the sports meeting last week
—Exciting, ________ we failed in the relay race.
A.unless B.since C.once D.though
2.—Saying “Would you please…” is a good way to ask somebody to do something.
—Yes. It makes you sound ________.
A.straight B.polite C.funny D.young
3.The girl is ________ shy ________ speak in front of the class.
A.too; to B.so; that C.enough; to D.such; that
4.—Does my question sound ________ enough
—I don’t think so. You can ask more ________ by using “could” instead of “can”.
A.politely; politely B.politely; polite C.polite; politely D.polite; polite
5.—Could you please water the flowers in the garden
—________. They are so lovely.
A.That’s bad B.You’re welcome C.I’m afraid not D.Sure
6.________ my mom nor I ________interested in watching documentaries.
A.Neither; is B.Either; is C.Neither; am D.Either; am
7.—What do you think of the Belt and Road Initiative (一带一路倡议)
—Great! It will help China improve the ________ with those related countries.
A.agreement B.relationship C.environment D.information
8.As a student, we have no choice but ________ our homework.
A.finish B.finishing C.finished D.to finish
9.It’s important ________ us ________ learn a foreign language well.
A.for; to B.of; to C.for; and D.of; for
10.There is no ________ that phones play an important role in the modern life.
A.pleasure B.website C.doubt D.style
二、完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
Mick Polly, an owner of a toy store, lives with his teenage daughter Carolina in Kentucky. He is known 11 the Blue Man. Over the past five years, Mick has built hundreds of bikes for the needy kids.
One day in 2022, a 13-year-old boy with a 12 bike walked by Mick’s house. “I was working in my garage (车库), and he asked 13 I could fix it,” says Mick, now 53.
The boy’s bike had a terrible wheel. Mick 14 a post on a website, asking his friends whether 15 had the needed part. One friend saw the 16 and gave away two used bikes. Mick took parts from each to build a new set of wheels for the boy.
Soon after, Mick repaired a bike for the boy’s brother, 17 fixed one for his sister. Word 18 and during the year, he had fixed up lots of bikes for local kids whose parents were not 19 to afford new ones.
“People are 20 bikes day and night,” Mick says.
Mick puts the bikes and bike parts in his garage. “I 21 take off good tires or the handlebars or the seats and use them,” he says.
Up to now, the Blue Man has repaired hundreds of bikes and given away nearly 700 newly repaired ones. Though the bikes are 22 for the kids, they must agree to two things: They have to learn how to put their money to good 23 and they have to try their best to study in school.
If a kid’s grades are low, Mick requires a teacher’s note “saying that you’re doing your best.” Mick also hopes the bikes will get kids off the 24 . “When I was growing up, we all 25 our bikes,” he says. “Hopefully, these kids can get some exercise on the bikes.”
11.A.as B.for C.about D.with
12.A.broken B.heavy C.new D.cheap
13.A.that B.if C.when D.what
14.A.answered B.received C.posted D.noticed
15.A.he B.they C.you D.it
16.A.house B.wheel C.bike D.post
17.A.but B.and C.so D.or
18.A.appeared B.passed C.spread D.came
19.A.able B.hard C.afraid D.brave
20.A.paying for B.throwing away C.looking for D.taking away
21.A.gladly B.nervously C.politely D.shyly
22.A.natural B.large C.serious D.free
23.A.use B.size C.shape D.kind
24.A.house B.school C.sofa D.garage
25.A.cleaned B.sold C.rode D.painted
三、阅读理解(共两节, 20小题; 每小题2分, 满分40分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
Mobile phone has become a problem for middle schools. Some middle schools in Australia have banned (禁止) students from carrying mobile phones during school hours.
Mobile phone use among children has become a problem for the school this year. Several children have got mobile phones as Christmas gifts, and more students will want them.
Mary Bluett, an official, said mobile phone use is a distraction (分心的事) to students during school hours and it also gives teachers so much trouble in their classrooms. Teachers were also saying that sometimes students might use phone messages to deceive during exams.
She said some schools had tried to ban mobile phones. Some parents felt unhappy because they couldn’t get in touch with their children.
Many teachers said students should not have mobile phones at school, but if there was a good reason, they could leave their phones at school office. They also said there were many reasons why the students should not have mobile phones at school: they were easy to lose and were a distraction from studies.
Many people say that they understand why parents would want their children to have phones, but they think schools should let the students know when they can use their mobile phones.
26.Some middle schools in Australia have banned students from carrying mobile phones ________.
A.because they are students B.when they are free
C.when they are at school D.because they are children
27.We know from the passage that some children get mobile phones from ________.
A.the makers and sellers B.the passers-by and strangers
C.their parents and friends D.some mobile phone users
28.What does the underlined word deceive mean in the passage
A.read B.think C.write D.cheat
29.Some parents felt unhappy because they couldn’t ________ during school hours.
A.use their mobile phones B.leave their mobile phones at school office
C.help the teachers with their work D.get in touch with their children
30.The passage tells us that ________.
A.students shouldn’t have mobile phones at school except for some special reasons
B.it is impossible to ban students from using mobile phones at school
C.some parents felt unhappy because they couldn’t use their phones at school
D.parents should teach their children how to use mobile phones during school hours
B
Small talk like “What do you have there Ice-cream ” or “The weather today is beautiful, isn’t it ” is not meaningful to some people. But in fact, scientists believe that it is more useful than it may appear to be.
A study by the University of Chicago found that people who talked to strangers enjoyed a better ride than those who sat in silence or kept playing with their phones.
In the study, scientists asked people at Chicago train stations to start to talk with other travelers. Most of them refused to do so at first, because they didn’t think they could get a friendly answer. But the result was opposite (相反的). Most strangers were happy to talk with others.
“People are social animals,” Nicholas Epley, one of the scientists said. “It turned out (证明) that they also wanted to know others.”
Besides making you happy, chatting with strangers can also help you feel connected with your environment. Some studies found that when people often smiled at, made eye contact (交流) with and talked with other people at public places, there was a better chance that they would have a sense of belonging (归属感) instead of feeling lonely.
And if you are used to talking with strangers, you can try to talk with people about something different. A study showed that having a deep and meaningful talk gave you more happiness than small talks.
31.What can we know from the result of the study by the University of Chicago
A.All people are polite to strangers.
B.Talking with others is good for people.
C.People like to show their good side to strangers.
D.All people don’t like to talk with strangers.
32.What does the underlined word “them” refer to in the passage
A.Scientists.
B.People at Chicago train stations.
C.Students at the University of Chicago.
D.People on the train.
33.Which paragraph talks about the advantages (优点) of small talks
A.Paragraph 2. B.Paragraph 3. C.Paragraph 4. D.Paragraph 5.
34.How can people get more happiness from small talks
A.By starting with easy topics.
B.By choosing a pleasant (令人愉悦的) environment before talking.
C.By turning the small talk into a deep and meaningful talk.
D.By talking about the weather.
35.What does the passage mainly tell us
A.Small talks can be very useful.
B.How to start small talks in our daily life.
C.The differences between small talks and deep talks.
D.What to talk about.
C
Teenagers are full of imagination and creativity. Thomas Edison was a teenager when he invented a telegraphic instrument. Tharon Trujillo, 13, of California, is now famous for his new invention in the US.
Trujillo invented a safety device called “the Lock N Block Sliding Door Safety Gate”. It can help keep children and pets from falling through sliding-glass doors.
Trujillo has earned a lot of awards for his invention. Last November, he won the Thomas Edison Innovation Award. He was one of six young inventors introduced into the Student Inventor Hall of Fame in Ohio.
Trujillo was inspired to create the safety gate because of his younger sister. He was watching television one day when his baby sister fell through their open sliding-glass door.
His sister was fine, but “I told my dad there needs to be a safety gate for the sliding-glass door,” said Trujillo. He searched the Internet to see if there was such a device. No other safety gates on the market could fit in a sliding-glass door. So the boy decided to invent one himself.
The 13-year-old did something most children wouldn’t have the patience to do: He read a book on patenting and attended a patenting class at a college near his home. After three years of studies and hundreds of experiments, he finally made it. “It can actually save lives and help someone’s family,” Trujillo said.
Trujillo has his own advice for young people. “If you have an idea, follow it through because you never know where it’s going to take you in the future,” he said.
36.What did Trujillo invent
A.A telegraphic instrument. B.A safety device.
C.A sliding-glass door. D.A book on patenting.
37.What’s the underlined word “awards” meaning in Para. 3
A.鼓励 B.奖项 C.金钱 D.阻拦
38.Tharon Trujillo decided to make his invention when ______.
A.his sister fell through their open sliding-glass door
B.he was watching TV one day
C.he couldn’t find what he wanted on the Internet
D.he told his father that there needs to be a safety gate
39.What is the key to Tharon Trujillo’s success
A.Patience. B.Curiosity. C.Knowledge. D.Safety.
40.What is the main idea of the story
A.Teenagers are imaginative and creative.
B.The life story of the teenage inventor Trujillo.
C.How Trujillo made his invention.
D.Why Trujillo earned so many awards.
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
Do you like sports There are different kinds of sports in the world, such as running, swimming, cycling, table tennis and so on. 41 For example, running can make your heart and lungs stronger. It also helps you keep fit. 42 You can play it with your friends or family. It’s a great way to relax and have fun. Sometimes you can play it at home, and all you need is a long table.
Swimming is another popular sport. 43 It is good for your whole body. But remember to swim in a safe place. Cycling is also a good choice. 44 You can enjoy the scenery along the way.
Some people like team sports like basketball and football. 45 You can learn how to work with others and improve your skills.
A.It can make you feel cool in hot weather.
B.It can exercise your legs and make you stronger.
C.Different sports have different benefits.
D.They can make you become more competitive (有竞争力的).
E.Playing football can make you run faster.
F.Table tennis is easy to learn and play.
G.You can burn a lot of calories by doing sports.
四、词汇运用(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读下面短文,根据上下文或括号内单词等提示.在空白处填入适当的单词或括号内单词的适当形式。
Three years ago, my husband and I started the “Farm Camp” program, We wanted city kids 46 (experience) what we had enjoyed and learned on our family farm. We host one or two families 47 a time. Most of them stay for a week. Every morning, I take the kids through a two-hour hands-on farm class.
There is a lot to learn. For example, I don’t expect a child to know how long it 48 (take) for a chick to hatch (孵化). But I’m often surprised when they don’t know 49 to pull a cart around a corner or climb over a gate.
Don’t get me wrong. I love educating kids and then cheering 50 (they) on when they manage to do these simple tasks 51 (independent). It’s just that, two generations ago, these skills were common knowledge. City kids today hardly get to touch real tools or take on difficult 52 (chore). These experiences can be unpleasant and even 53 (pain), so it’s understandable that parents want to shield (庇护) their children from them. The problem is, when parents do so, something necessary is lost.
The same is true when it comes to 54 more serious topic. In the beginning, death is never a topic to 55 (talk) about with the visitors. But my own kids, now 20 and 25, had faced the death of their beloved farm animals and survived, So I concluded that the “Farm Camp” kids can do the same. Now I just tell them that the young pigs will end up as a dish on the table.
五、选词填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。
important it when month easy feed housework get how spend first from
The twin boys Trevor and Trey are in Grade Seven. They have 56 to do every week. They clean their rooms, 57 the fish and set the table. If they do their own housework, they will get some money. When Trey got money, he 58 it as soon as possible. He bought some delicious cakes, drinks and snacks he wanted.
One day, 59 they hung out, Trey saw a scooter (滑板车). Trey wanted to buy the scooter, but 60 was too expensive. “Can you tell me what I should do to buy it soon ” asked Trey.
“You have to save money 61 . If you can learn to save money, you’ll be able to buy it soon!” said Trevor. “What should I do if I want to buy something next week ” asked Trey.
“Keep saving,” said Trevor. “It keeps you from 62 into trouble!” After hearing this, Trey felt hopeful.
In order to buy the scooter as soon as possible, Trey realized it is 63 to save money in daily life and he stopped buying snacks every week. Three 64 later, Trey was able to save enough money. He successfully bought the scooter with his own savings. From then on, he knew 65 he could spend money wisely.
六、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2分, 满分10分)
How do boys and girls spend their spare time after finishing their homework Watch TV, play computer games, or go outside to relax Here’s a good example.
Mr. and Mrs. Mark are both teachers. They live in the UK with their two daughters: eleven-year-old Amy and Lily who is two years younger. Recently, the Mark family became the focus (焦点) of the whole country after they completed 100 different outdoor activities in one year.
The Mark couple didn’t want their children to spend all their free time in front of the TV and become “couch tomatoes”. So about one year ago, the Marks decided that watching TV and playing computer games were not allowed. Instead, they made 100 tasks for the two girls to do outside. Although Mr. and Mrs. Mark are not outdoor activity fans, they took part in all the activities to encourage their daughters. It turns out that the two sisters really had a good time joining activities.
Every holiday and weekend, whether it’s sunny, rainy or snowy, the Marks would set off to try the activities on their list, including hiking, sailing, climbing, skiing, and so on. The two little girls not only had a wonderful time, but also learned a lot of skills from the activities.
So we should do more outdoor exercise to keep healthy in our spare time.
根据短文内容,回答下列问题。
66.How old is Lily
67.What happened to the Mark family after finishing 100 outdoor activities in one year
68.Where do Mr. and Mrs. Mark live
69.When did the Marks go out to do the activities
70.What should we do to keep healthy in our spare time
七、书面表达(共1小题; 满分25分)
71.《中学生英语报》开展了以“How to be a better teenager”为题的活动,讨论如何成为优秀的青少年。现在该报正在向各校学生征文。请你根据以下要点提示写一篇征文,可适当发挥。
要点如下:
◆在学校:上课认真听讲;按时完成作业;不准打耳洞;不准带手机;
◆在家里:帮助做家务;不和父母顶嘴,多与父母沟通;
◆在公众场所:应该主动给老人让座;不乱扔垃圾;不听嘈杂的音乐。
参考词汇:in public places在公共场所;throw rubbish 扔垃圾。
要求:
1.所写内容须包括所有所给信息,可适当发挥。
2.不得出现真实的人名或校名。
3.词数不少于80词,开头、结尾已给出,不计入总词数。
How to be a better teenager
Every student wants to be a better teenager. But what can we do to be better Here are my suggestions.
At school,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
By following these suggestions, we can not only improve ourself but also make the world a better place!
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D
【解析】句意:——你觉得上周的运动会怎么样?——很令人兴奋,尽管我们在接力赛中失利了。
考查连词辨析。unless除非;since自从、因为;once一旦;though尽管。根据“Exciting…we failed in the relay race”可知,“运动会令人兴奋”和“接力赛失利”是转折让步关系——即便有失利的情况,整体依然是令人兴奋的,“though”符合语境,故选D。
2.B
【解析】句意:——“Would you please…”是请求某人做某事的好方法。——是的。这会让你听起来很有礼貌。
考查形容词辨析。straight直接的;polite有礼貌的;funny有趣的;young年轻的。第一句话指出“Would you please…”是请求别人做某事的好方法,设空处应该强调这种表达方式让说话者显得有礼貌。故选B。
3.A
【解析】句意:这个女孩太害羞了,不敢在全班同学面前说话。
考查结果状语。too; to太……而不能……;so; that如此……以至于……;enough; to足够……去做……;such; that如此……以至于……。根据“shy”和“speak in front of the class”之间的逻辑关系可知,太害羞导致不敢说话。故选A。
4.C
【解析】句意:——我的问题听起来够有礼貌吗?——我不这么认为。你可以通过用“could”而不是“can”来更有礼貌地提问。
考查形容词和副词的用法。politely有礼貌地,副词;polite有礼貌的,形容词。第一空,“sound”是系动词,后接形容词作表语,所以用“polite”;第二空,修饰动词“ask”要用副词,所以用“politely”。故选C。
5.D
【解析】句意:——你能给花园里的花浇浇水吗?——当然可以。它们太可爱了。
考查情景交际。That’s bad太糟糕了;You’re welcome不客气;I’m afraid not恐怕不行;Sure当然可以。根据答句“They are so lovely.”可知,回答者乐意完成这个请求。故选D。
6.C
【解析】句意:我妈妈和我都对看纪录片不感兴趣。
考查neither...nor...的用法以及主谓一致。neither...nor...既不……也不……,表示两者都不;either...or...要么……要么……,表示两者中的一个。根据“...my mom nor I...”可知,此处指两者都不感兴趣,应用neither...nor...连接;neither...nor...连接两个并列主语时,谓语动词遵循“就近原则”,即与离它最近的主语在单复数上保持一致,此处离谓语动词最近的主语是I,则be动词用am。故选C。
7.B
【解析】句意:——你对一带一路倡议有什么看法?——很棒!它将帮助中国改善与那些相关国家的关系。
考查名词辨析。agreement协议;relationship关系;environment环境;information信息。根据“the Belt and Road Initiative (一带一路倡议)”以及“with those related countries”可知,一带一路倡议有助于改善中国和相关国家之间的“关系”,relationship符合语境。故选B。
8.D
【解析】句意:作为学生,我们别无选择,只能完成作业。
考查非谓语动词。finish动词原形;finishing动名词/现在分词;finished过去式/过去分词;to finish动词不定式。根据“As a student, we have no choice but…our homework.”可知,这里是have no choice but to do sth表示“别无选择只能做某事”,这里需要用动词不定式,to finish符合语境。故选D。
9.A
【解析】句意:对我们来说,学好一门外语很重要。
考查介词辨析和非谓语动词。for对于,为了;of……的;to不定式符号;and和。此处是固定句型It’s+形容词+for/of sb.+to do sth.,表示“做某事对某人来说是……”或“某人做某事是……的”,其中It是形式主语,动词不定式to do sth.是真正的主语,因此排除C和D。当形容词描述事物的性质或特征时,用介词for;当形容词描述人的品质或性格时,用介词of。此处important是对“学好一门外语”这件事的性质描述,而非人的品质,因此用介词for。故选A。
10.C
【解析】句意:毫无疑问,手机在现代生活中扮演着重要角色。
考查名词辨析。pleasure乐趣;website网站;doubt怀疑;style风格。根据“play an important role”可知,手机在现代生活中的重要性是毋庸置疑的。故选C。
11.A 12.A 13.B 14.C 15.B 16.D 17.B 18.C 19.A 20.B 21.A 22.D 23.A 24.C 25.C
【导语】本文讲述肯塔基玩具店主Mick Polly(蓝人)五年修数百辆自行车赠贫困儿童的故事,从一次邻居求助开始,强调互助、学习理财和上学的重要性。
11.句意:他以蓝人闻名。
as作为;for为了;about关于;with和。“be known as”固定短语,表示“被称为”。故选A。
12.句意:2022年一天,一个13岁男孩带着一辆坏自行车经过Mick家。
broken坏的;heavy重的;new新的;cheap便宜的。根据“and he asked...I could fix it”可知,男孩自行车坏了。故选A。
13.句意:“当时我正在车库里干活,他问我是否能修一下,”现年53岁的米克说道。
that那;if是否;when何时;what什么。根据“and he asked...I could fix it”可知,询问可能性,表示“是否能修”,用if。故选B。
14.句意:米克在网站上发了个帖子,询问他的朋友们是否有他需要的零件。
answered回答;received收到;posted发送;noticed注意到。根据“a post on a website”和“asking his friends whether...had the needed part.”可知,是发送帖子。故选C。
15.句意:米克在网站上发了个帖子,询问他的朋友们是否有他需要的零件。
he他;they他们;you你;it它。根据“asking his friends whether...had the needed part.”可知此处指朋友们,用人称代词they指代,故选B。
16.句意:一个朋友看到帖子并赠送两辆旧自行车。
house房子;wheel轮子;bike自行车;post帖子。根据上文“sent a post on a website”可知此处指帖子。故选D。
17.句意:很快,他为男孩弟弟修了一辆,又为姐姐修了一辆。
but但是;and和;so所以;or或者。根据“Soon after, Mick repaired a bike for the boy’s brother...fixed one for the boy’s sister”可知前后是并列动作,用and,故选B。
18.句意:消息传开了,在那一年里,他为当地那些父母买不起新自行车的孩子们修好了很多辆。
appeared出现;passed传递;spread传播;came来。根据“he had fixed up lots of bikes for local kids ”可知由于消息的传开,人们慕名而来才使他修了很多自行车,故选C。
19.句意:消息传开了,在那一年里,他为当地那些父母买不起新自行车的孩子们修好了很多辆。
able能够;hard努力的;afraid害怕的;brave勇敢的。固定搭配:be able to afford意思是“能够负担得起”。故选A。
20.句意:“人们昼夜都在扔自行车,”Mick说。
paying for付费;throwing away扔掉;looking for寻找;taking away拿走。根据“Mick puts the bikes and bike parts in his garage.”可知,他收集零件修车,说明人们扔车给他,让他能够找到匹配的零件。故选B。
21.句意:“我乐意拆下好的轮胎、手把或座椅并使用它们,”他说。
gladly乐意地;nervously紧张地;politely礼貌地;shyly害羞地。根据“the Blue Man has repaired hundreds of bikes and given away nearly 700 newly repaired ones.”可知,Mick Polly捐赠这些自行车,说明他是乐意做这件事的。故选A。
22.句意:尽管自行车对孩子们免费,他们必须同意两件事:他们必须学会好好利用钱,并必须尽最大努力在学校学习。
natural自然的;large大的;serious严肃的;free免费的。根据“given away nearly 700 newly repaired ones”可知,自行车免费赠送。故选D。
23.句意:尽管自行车对孩子们免费,他们必须同意两件事:他们必须学会好好利用金钱,并必须尽最大努力在学校学习。
use使用;size大小;shape形状;kind种类。put...to good use意为“好好利用”,固定短语。符合语境。故选A。
24.句意:Mick还希望自行车能让孩子们离开沙发。
house房子;school学校;sofa沙发;garage车库。根据“get some exercise on the bikes”可知,鼓励离开沙发去做运动。故选C。
25.句意:“在我长大时,我们都骑自行车,”他说。
cleaned清洁;sold卖;rode骑;painted画。根据“Hopefully these kids can get some exercise on the bikes”可知,指骑车运动。故选C。
26.C 27.C 28.D 29.D 30.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述澳大利亚部分中学因手机会让学生分心、给教学带来麻烦等问题禁止学生在校期间携带手机,同时提及家长对此的不满及部分折中建议。
26.细节理解题。根据“Some middle schools in Australia have banned (禁止) students from carrying mobile phones during school hours.”可知,澳大利亚部分中学禁止学生在上学期间携带手机,即学生在学校时禁止携带。故选C。
27.细节理解题。根据“Several children have got mobile phones as Christmas gifts, and more students will want them.”可知,一些孩子从父母或朋友那里得到手机作为圣诞礼物。故选C。
28.词句猜测题。根据“Teachers were also saying that sometimes students might use phone messages to deceive during exams.”可知,学生在考试期间用手机信息做的事,结合选项可推测是作弊行为,“deceive”在此处意为“cheat”。故选D。
29.细节理解题。根据“Some parents felt unhappy because they couldn’t get in touch with their children.”可知,一些家长不高兴是因为他们在上学期间无法联系到自己的孩子。故选D。
30.主旨大意题。根据“Many teachers said students should not have mobile phones at school, but if there was a good reason, they could leave their phones at school office.”可知,文章表明学生不应该在学校携带手机,除非有特殊原因(可将手机放在学校办公室)。故选A。
31.B 32.B 33.D 34.C 35.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了闲聊对人们的好处,包括提升乘车体验、增加幸福感、减少孤独感并增强归属感等,同时提到深入有意义的对话能带来更多快乐。
31.推理判断题。根据文章第二段“A study by the University of Chicago found that people who talked to strangers enjoyed a better ride than those who sat in silence or kept playing with their phones.”可知,芝加哥大学的研究发现,与陌生人交谈的人比那些沉默或一直玩手机的人乘车体验更好。由此可推断出,与他人交谈对人们有好处。故选B。
32.词句猜测题。根据文章第三段“In the study, scientists asked people at Chicago train stations to start to talk with other travelers. Most of them refused to do so at first...”可知,科学家让芝加哥火车站的人与其他旅客交谈,开始大多数人都拒绝这样做。这里的“them”指代的是前文提到的“people at Chicago train stations”。故选B。
33.细节理解题。根据文章第五段“Besides making you happy, chatting with strangers can also help you feel connected with your environment...there was a better chance that they would have a sense of belonging (归属感) instead of feeling lonely.”可知,这段主要讲述了闲聊的优点,如让人快乐、增强与环境的联系、减少孤独感并增加归属感。故选D。
34.细节理解题。根据文章最后一段“A study showed that having a deep and meaningful talk gave you more happiness than small talks.”可知,一项研究表明,进行深入有意义的对话比闲聊能带来更多快乐。因此,人们可以通过将闲聊转化为深入有意义的对话来获得更多快乐。故选C。
35.主旨大意题。根据文章第一段“But in fact, scientists believe that it is more useful than it may appear to be.”以及后文对闲聊好处的阐述,可知本文主要讲述了闲聊的实用性。B项“如何在日常生活中开始闲聊”、C项“闲聊与深入对话的区别”、D项“谈论什么”均不是文章的主要内容。故选A。
36.B 37.B 38.C 39.A 40.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章介绍了美国加利福尼亚州13岁少年撒伦·特鲁希略的发明事迹,他受妹妹意外事件启发,发明了名为“Lock N Block滑动门安全门”的安全装置,可防止儿童和宠物从滑动玻璃门坠落。
36.细节理解题。根据“Trujillo invented a safety device called ‘the Lock N Block Sliding Door Safety Gate’.”可知,特鲁希略发明了一种安全装置,故选B。
37.词句猜测题。根据“Trujillo has earned a lot of awards for his invention. Last November, he won the Thomas Edison Innovation Award. He was one of six young inventors introduced into the Student Inventor Hall of Fame in Ohio.”可知,后文列举了他获得的“托马斯·爱迪生创新奖”和“入选学生发明家名人堂”,这些都属于“奖项”,因此“awards”意为“奖项”,故选B。
38.细节理解题。根据“He searched the Internet to see if there was such a device. No other safety gates on the market could fit in a sliding-glass door. So the boy decided to invent one himself.”可知,特鲁希略在网上找不到适合滑动玻璃门的安全门后,决定自己发明一个,故选C。
39.细节理解题。根据“The 13-year-old did something most children wouldn’t have the patience to do: He read a book on patenting and attended a patenting class at a college near his home. After three years of studies and hundreds of experiments, he finally made it.”可知,特鲁希略做了大多数孩子没有耐心做的事——读书、上课、历经三年研究与数百次实验,因此“耐心(Patience)”是他成功的关键,故选A。
40.主旨大意题。根据第一段最后一句“Tharon Trujillo, 13, of California, is now famous for his new invention in the US.”可知,小男孩在美国因他的新发明而出名。这句话是总起句,并结合全文可知,讲的是小男孩如何发明了这个门锁装置的前因后果,故选C。
41.C 42.F 43.A 44.B 45.D
【导语】本文主要介绍各种运动的好处。
41.根据下文“For example, running can make your heart and lungs stronger. It also helps you keep fit.”可知,接下来介绍各种运动的好处,此处应是引出这个话题。选项C “不同的运动有不同的好处。”符合语境。故选C。
42.根据“You can play it with your friends or family. It’s a great way to relax and have fun. Sometimes you can play it at home, and all you need is a long table.”可知,此处介绍的是乒乓球这项运动。选项F “乒乓球很容易学也容易打。”符合语境。故选F。
43.根据“Swimming is another popular sport.…It is good for your whole body.”可知,此处在介绍游泳这项运动,它通常在天热的时候进行。选项A “它可以让你在炎热的天气里感觉凉爽。”符合语境。故选A。
44.根据上文“Cycling is also a good choice.”可知,此处介绍骑自行车的好处,它主要锻炼腿部。选项B“它能锻炼你的双腿,让你更强壮。”符合语境。故选B。
45.根据下文“You can learn how to work with others and improve your skills.”可知,此处介绍团队运动的好处。选项D “它们可以让你变得更有竞争力。”符合语境。故选D。
46.to experience 47.at 48.takes 49.how 50.them 51.independently 52.chores 53.painful 54.a 55.talk
【导语】本文作者主要介绍她和丈夫创办“农场营地”项目的一些事情。
46.句意:我们想让城里的孩子们体验我们在家庭农场享受到的和学到的东西。根据“wanted city kids...”可知,此处是want sb. to do sth.,动词不定式作宾语。故填to experience。
47.句意:我们一次接待一两个家庭。此处为at a time“一次”,固定短语。故填at。
48.句意:例如,我不指望一个孩子知道一只小鸡需要多长时间才能孵化出来。根据“ know how long it...”可知,此处是宾语从句,语序是陈述语序,时态为一般现在时,主语为it,故此处动词用单三形式。故填takes。
49.句意:但当我发现他们不知道如何推着小车拐弯或翻越大门,我经常感到惊讶。根据“they don’t know...to pull a cart around a corner or climb over a gate.”可知,此处是不知道如何推着小车拐弯或翻越大门,是how+不定式结构。故填how。
50.句意:我喜欢教育孩子,然后在他们独立完成这些简单任务时为他们喝彩。根据“cheering...on”可知,此处是cheer sb. on“为某人喝彩”,用人称代词宾格作宾语。故填them。
51.句意:我喜欢教育孩子,然后在他们独立完成这些简单任务时为他们喝彩。根据“when they manage to do these simple tasks...”可知,此处表示独立完成任务,应用副词修饰动词。故填independently。
52.句意:如今的城里孩子几乎摸不到真正的工具,也做不了什么难做的家务活。chore“家务活”,可数名词,此处用复数表示泛指。故填chores。
53.句意:这些经历可能令人不快甚至痛苦,因此父母想要保护孩子不受这些影响是可以理解的。根据“be unpleasant and even...”可知,此处and前是形容词,其后面也应是形容词,表示并列,pain“痛苦”的形容词为painful。故填painful。
54.句意:同样的道理也适用于一个更严肃的话题。根据“...more serious topic.”可知,此处表示一个更严肃的话题,用不定冠词a表示泛指。故填a。
55.句意:起初,死亡从来不是一个与参观者谈论的话题。根据“a topic to...about with the visitors”可知,此处表示一个与参观者谈论的话题,用动词不定式作后置定语。故填talk。
56.housework 57.feed 58.spent 59.when 60.it 61.first 62.getting 63.important 64.months 65.how
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了双胞胎兄弟 Trevor 和 Trey 通过做家务赚取零花钱,以及 Trey 在哥哥的建议下学会储蓄、最终买到心仪滑板车的过程。文章旨在传递“理性消费、储蓄重要”的价值观。
56.句意:他们每周都有家务要做。根据后文描述的“They clean their rooms...If they do their own housework...”可知,这里说的是他们有家务要做,结合备选词,housework“家务”符合语境。故填housework。
57.句意:他们打扫房间,喂鱼和摆桌子。根据“the fish”可知,此处指喂鱼,feed“喂养”,是动词,and连接并列成分,此处动词形式与clean和set一致,用原形,故填feed。
58.句意:当Trey得到钱时,他尽快把钱花掉了。根据后文“He bought some delicious cakes, drinks and snacks he wanted.”可知,此处指他尽快把钱花掉了,结合备选词,spend“花费”符合语境,由“got”可知,句子时态是一般过去时,所以此处用过去式spent。故填spent。
59.句意:一天,当他们闲逛时,Trey看到了一辆滑板车。根据“...they hung out, Trey saw a scooter.”可知,此处指当他们闲逛时,Trey看到了一辆滑板车,when“当……时候”符合语境,引导时间状语从句。故填when。
60.句意:Trey想买这辆滑板车,但它太贵了。根据“Trey wanted to buy the scooter, but...was too expensive.”可知,此处指滑板车太贵了,用it指代前文提到的scooter。故填it。
61.句意:你得先存钱。根据后文“If you can learn to save money, you’ll be able to buy it soon!”可知,此处指先存钱,结合备选词,first“首先”符合语境。故填first。
62.句意:它可以让你避免陷入麻烦。根据“Keep saving”及“It keeps you from...into trouble!”可知,此处指存钱可以避免陷入麻烦,get into trouble“陷入麻烦”,from是介词,后接动名词。故填getting。
63.句意:为了尽快买到滑板车,Trey意识到在日常生活中存钱是很重要的,他不再每周都买零食了。根据“Trey realized it is...to save money in daily life”及结合备选词可知,此处指意识到在日常生活中存钱是很重要的,important“重要的”,形容词作表语。故填important。
64.句意:三个月后,Trey存够了钱。根据“Three...later”及结合备选词可知,此处指三个月后,month“月”,可数名词,three后接其复数形式。故填months。
65.句意:从那时起,他知道如何明智地花钱。根据“he knew...he could spend money wisely.”可知,此处指他知道如何明智地花钱,how“如何”,符合语境。故填how。
66.(She is) 9/nine (years old). 67.They became the focus of the whole country. 68.In the UK. 69.Every holiday and weekend. 70.(We should) do more outdoor exercise.
【导语】本文讲述了Mark一家通过完成100项户外活动,鼓励孩子远离电视和电子游戏,享受户外运动的乐趣并学习技能,提倡人们多进行户外运动以保持健康。
66.根据“They live in the UK with their two daughters: eleven-year-old Amy and Lily who is two years younger”可知Lily比Amy小两岁,Amy11岁,所以Lily9岁。故填(She is) 9/nine (years old).
67.根据“Recently, the Mark family became the focus of the whole country after they completed 100 different outdoor activities in one year”可知Mark一家在一年内完成100项户外活动后成为全国的焦点。故填They became the focus of the whole country.
68.根据“They live in the UK with their two daughters”可知Mark夫妇住在英国。故填In the UK.
69.根据“Every holiday and weekend, whether it’s sunny, rainy or snowy, the Marks would set off to try the activities on their list”可知Mark一家在每个假期和周末都会外出进行活动。故填Every holiday and weekend.
70.根据“So we should do more outdoor exercise to keep healthy in our spare time”可知我们应该在业余时间多做户外运动来保持健康。故填(We should) do more outdoor exercise.
71.例文
How to be a better teenager
Every student wants to be a better teenager. But what can we do to be better Here are my suggestions.
At school, we should listen to our teachers carefully in class and finish our homework on time. Besides, we are not allowed to get our ears pierced or bring mobile phones to school.
At home, we are supposed to help our parents with housework. Moreover, we are not supposed to talk back to our parents. It’s impolite. We are expected to communicate with them more often. Through communication, we can understand each other better.
In public places, we should offer our seats to the old. We can’t throw rubbish everywhere. What’s more, we’d better not listen to music that’s loud.
By following these suggestions, we can not only improve ourselves but also make the world a better place!
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇议论文,讨论如何成为优秀的青少年;
②时态:时态主要为“一般现在时”,因为是在讨论普遍适用的行为准则;
③提示:写作要点已明确给出,包括在学校、家里和公众场所的行为规范。考生需确保覆盖所有要点,并可以适当发挥,增加细节或例子来支持论点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。在开头部分,通过提问“But what can we do to be better ”引出主题,即如何成为更好的青少年,并紧接着提出“Here are my suggestions.”来引出下文的具体建议;
第二步,具体阐述写作内容。在学校部分,从“上课认真听讲;按时完成作业”这两个基本的学习要求出发,强调它们对于成为优秀青少年的重要性。接着,提出“不准打耳洞;不准带手机”等校规,说明这些规定有助于青少年专注于学习和保持学生形象;在家里部分,强调“帮助做家务”可以培养青少年的责任感和独立性,同时指出“不和父母顶嘴,多与父母沟通”是建立和谐家庭关系的关键;在公众场所部分通过“应该主动给老人让座;不乱扔垃圾;不听嘈杂的音乐”等行为规范,展现青少年的礼貌、环保意识和对他人的尊重;
第三步,书写结语。在结尾部分,通过“By following these suggestions, we can not only improve ourself but also make the world a better place!”这句话总结全文,强调遵循这些建议对个人成长和社会进步的积极作用,同时呼应开头,使文章结构完整。
[亮点词汇]
①be supposed to应该
②on time准时
③get one’s ears pierced打耳洞
[高分句型]
①We should listen to our teachers carefully in class and finish our homework on time.(and连接两个并列的谓语)
②We are not allowed to get our ears pierced or bring mobile phones to school.(or连接两个并列的不定式短语作宾语补足语)
③It’s impolite for us not to talk back to our parents.(It's+形容词+for sb. to do sth.句型)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)