期中综合测评卷
第 I 卷(选择题 共80分)
第一部分 听力部分
一 、听力测试(共三节 )
第一节( 共5小题,每小题1分,满分5分)
听下面5个问题。每个问题后有三个答语,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。 听完每个问题后,你都有5秒钟的时间来作答和阅读下一小题。每个问题仅读一遍。
( )1.A.By plane. B.Last month. C.With my family.
( )2.A.Wash the dishes. B.Twice a week. C.In the kitchen.
( )3.A.She's tall and kind. B.Reading books. C.At school.
( )4.A.They live in Africa. B.They eat leaves. C.They're very strong.
( )5.A.It has red flowers. B.Water it regularly. C.In the garden.
第二节(共7小题,每小题1分,满分7分)
听下面7段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。 听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来作答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
( )6.What kind of match did the boy win
A.A chess match. B.A running match. C.A ping-pong match.
( )7.What does the woman ask the man to do
A.Pack up things. B.Help hang up the photos. C.Clean the living room.
( )8.Where are Sarah and her dad most likely talking
A.At a park. B.In a library. C.At home.
( )9.What did Maria think of her summer holiday
A.Boring. B.Wonderful. C.Terrible.
( )10.What is the most likely relationship between Tom and Linda
A.Teacher and student. B.Mother and son. C.Friends.
( )11.What does the girl mean
A.She will go to the zoo with her sister this Sunday.
B.She can't go to the zoo this Sunday.
C.Her mother doesn't want her to go to the zoo.
( )12.Which picture shows what they're talking
A. B. C.
第三节(共13小题,每小题1分,满分13分)
听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选 出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给 出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答13至15三个小题。
( )13.What are the two speakers talking about
A.A train station. B.A wonderful trip. C.A comfortable hotel.
( )14.How did Tom and his parents get to the hotel
A.By bus. B.By car. C.By train.
( )15.What will Tom and the woman do next
A.Go shopping. B.Take a rest. C.Have a meeting.
听下面一段对话,回答16至18三个小题。
( )16.What does the woman think of Tom's plants
A.They look strange. B.They look amazing. C.They don't grow well.
( )17.How often does Tom water most of his plants
A.Every three days. B.Twice a week. C.Once a week.
( )18.When did Tom start growing plants
A.About three years ago. B.About four years ago. C.About five years ago.
听下面一段对话,回答19至21三个小题。
( )19.What does Daming think good friends should be like
A.It's better to be different from each other.
B.They should have the same hobbies.
C.It's important to be the same between friends.
( )20.How is Amy different from Daming
A.She is quieter. B.She is more outgoing. C.She is taller.
( )21.What do Daming and Li Liang both like
A.Playing football. B.Playing basketball. C.Playing ping-pong.
听下面一段独白,回答22至25四个小题。
( )22.What was the first place the speaker saw in Mauritius
A.The forest. B.The museum. C.The beach.
( )23.Which activity did NOT people do on the beach
A.Cooking. B.Fishing. C.Swimming.
( )24.What was the first language of the Mauritian people
A.French. B.Chinese. C.English.
( )25.How did the speaker feel about the trip to Mauritius
A.Bored B.Tired. C.Comfortable.
第二部分 笔试部分
二、选择填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
( )26.—How do you like your trip to Changsha — I can't think too highly of it.
A.It's not my cup of tea B.It's out of the question
C.It's really fantastic D.It's not sure
( )27.—What makes Tom popular among classmates
—His is very friendly and he always helps others.
A.action B.character C.choice D.appearance
( )28.—Please be careful when talking to her.She's sad about the news.
—Don't worry.I'll my words before speaking.
A.touch B.budget C.treasure D.weigh
( )29.—Did you discover this beautiful painting
—No, I heard about it from a friend and specially went to see it.
A.by accident B.by the way C.on time D.in fact
( )30.—This APP can me of the weather and clothing advice for the next day
—What a good weather reporter you have!
A.change B.remind C.notice D.improve
( )31.—I enjoy working in this team.
—Me too.Everyone is and always ready to help each other.
A.disappointed B.connected C.forgetful D.familiar
( )32.—I really like this year's Spring Festival Gala.What about you
—Me too.It's one I have ever seen.
A.a more boring B.a more wonderful
C.the most boring D.the most wonderful
( )33.—What do you enjoy doing in your free time
—Drawing. is more exciting to see my ideas come to life as I draw.
A.Nothing B.Something C.Anything D.Everything
( )34.—The teacher encourages us to ask questions without worrying about making mistakes.
—That's great!Students should to express themselves in class.
A.feel free B.pack up C.reach for D.turn around
( )35.—Tom said"Every dog has its day."to encourage me.Do you know its meaning
—Yeah,it means .
A.dogs have a good life B.we should love all animals
C.dogs are our best friends D.everyone will be lucky someday
三、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B 、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Last month,we celebrated my little brother Jack's tenth birthday.The days before his birthday,the whole family was 36 preparing.
"Hey, let's make this birthday 37 for Jack,"my mum said.
"How about 38 a big chocolate cake He loves chocolate."My dad and I agreed right away.
On the morning of the birthday, I got up 39 ."I'1l buy some balloons to decorate the living room,"I told my parents.
“Great idea!"my dad said."I'll help you set them up later.”
While I was out,my mum started baking the cake.When I came back with 40 balloons.the sweet smell of chocolate filled the house.“Smells amazing,Mum!”I said,putting the balloons on the table.
“Thanks,dear.Can you help me ice the cake later ”she asked.
"Sure," I answered.
Jack was still 41 .My dad went to his room to wake him up."Wake up, birthday boy!" he shouted.
Jack 42 his eyes,with a big smile on his face when he saw the balloons and decorations.
"Wow!Is it really my 43 " he exclaimed(惊叫).
When it was time for the cake,we all came together in the living room."Make a 44 Jack,"my mum said,as she lit the candles.Jack closed his eyes,and then 45 the candles."I wished that we could always be together like this,"he said 46 .
That day,I saw the love in my parents' eyes and the 47 on Jack's face.I realized that family is 48 we feel loved and cared for.It's not just about wonderful celebrations,and the small moments 49 with laughter and love.This birthday party will always be a(n) 50__ memory(记忆)in my heart and I will never forget it.
( )36.A.busy B.angry C.strict D.familiar
( )37.A.usual B.small C.boring D.special
( )38.A.buying B.making C.selling D.sending
( )39.A.late B.hard C.often D.early
( )40.A.colourful B.expensive C.cheap D.simple
( )41.A.working B.sleeping C.cooking D.writing
( )42.A.closed B.protected C.lost D.opened
( )43.A.journey B.fact C.birthday D.cake
( )44.A.meal B.wish C.toy D.plan
( )45.A.cut out B.gave out C.blew out D.cared about
( )46.A.easily B.wisely C.happily D.suddenly
( )47.A.danger B.happiness C.sadness D.surprise
( )48.A.who B.where C.how D.when
( )49.A.compared B.covered C.filled D.fought
( )50.A.pleasant B.surprising C.awful D.boring
四、阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读下面三篇材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Short Close for Fashion Week
The Pavilion of Prince Teng(滕王阁)welcomed about 700,000 visitors
during the May Day holiday.At the Jiangxi Cultural and Tourism Expo, a large wooden model of the pavilion and cool cultural things drew many people.But because of the Nanchang International Fashion Week,the pavilion shut on May 7th.It will open again on May 8th after closing for a short time on May 6th.
____________
On the evening of May 5th,the Yueyang Tower scenic area was bright.
A New Visit to Yueyang Tower,an important show for the 4th Hunan
Tourism Development Conference, was having a practice with full
costumes(装束) . The show focuses on Notes of the Yueyang Tower.It uses special settings to help visitors experience the spirit of worries and joy while walking around.
Yellow Crane Tower Draws Big Crowds During May Day
On the first day of the May Day holiday, many tourists visited the Yellow
Crane Tower. They climbed up to enjoy the wonderful sights of Wuhan.About
190,000 visitors came during the five-day holiday.From 10:30 to 15:40 each day for five days, the show Phoenix Dancing in the Sky was performed four times each day.This popular show,once on the Spring Festival Gala,came back after months of preparation.
( )51.In which SECTION of the website can we read the news
A.SPORTS. B.TRAVEL. C.SCIENCE. D.HEALTH.
( )52.Why did the Pavilion of Prince Teng shut on May 7th
A.Because it welcomed too many visitors.
B.Because it needed to prepare for a new show.
C.Because there was the Nanchang International Fashion Week.
D.Because the Jiangxi Cultural and Tourism Expo ended.
( )53.The best heading for the second piece of news would be .
A.Yueyang Tower's Big Show B.Hunan Tourism Development
C.Practice for a New Show D.Special Settings in Yueyang Tower
( )54.It's believed that visitors could at the Yellow Crane Tower.
A.enjoy fashion shows B.learn traditional dance
C.get drinks and snacks for free D.experience the scenery of Wuhan
( )55.What do the above news focus on
A.Great festivals in Jiangxi and Hunan. B.Famous towers and their shows.
C.Fashion weeks in different cities. D.Night events at historical towers.
B
Friends can help us become better people.Bill was a popular boy at school.He was good at most of his subjects and he liked history best.His history teacher always praised him for his quick answers.He was also in the school wrestling(摔跤)team.
Harry was new at school.He didn't care about his studies.He liked wrestling, so he joined the wrestling team.There he met Bill.They were different,but they soon became good friends. One day, Bill and Harry had a fight,and they didn't speak to each other later.Bill was sad about it,and he wanted to make up with Harry.
Then one day,in a history class,the teacher asked a question.But no one knew the answer. After some time,Harry put up his hand.He knew the answer clearly.His teacher and classmates got a big surprise.Later,Harry spent much time on his studies.After class, he often talked about difficult problems with his classmates.In the final test, Harry made great progress and got better grades.
He went to meet Bill and wanted to share the good news with him.Harry said to Bill,"Thank you for showing me it's important to study hard."He also said his friendship with Bill carried such great significance for him that he must change his life.To everyone's joy, after that,the two became good friends again.
We can learn a lesson from this.Sometimes we can really change because of a friend.And this kind of change can bring out a brighter future.It can even make us become better ourselves.
( )56.Which of the followings are about Bill
①Performing well in most school subjects. ②Starting and guiding group discussions.
③Wrestling within the school team. ④Answering questions about history often. A.①②③ B.②③④ C.①③④ D.①②④
( )57.Why did Harry join the wrestling team
A.Because his friend Bill was in it. B.Because he was good at wrestling.
C.Because he wanted to make friends. D.Because he liked wrestling.
( )58.Please put the following things in the right order.
a.Harry made great progress in the final test. b.Bill and Harry had a fight.
c.Harry joined in the wrestling team. d.Harry and Bill became good friends again.
A.b-c-a-d B.c-b-a-d C.b-a-c-d D.c-a-b-d
( )59.The underlined word“significance” probably means “ ”.
A.choices B.surprise C.energy D.importance
( )60.What is the best title for the passage
A.A History Class Surprise B.The Power of Friendship
C.The Popular Boy at School D.Harry's School Life
C
Did you ever imagine fish living in space Well,Chinese scientists made it happen. Zebrafish
are small but helpful for science.In a space study on zebrafish,they set a new record.They successfully got four zebrafish to live and grow in a closed-water ecosystem.
The zebrafish went to China's space station on the Shenzhou XVII spaceship on April 25. Since then, they have been living in a closed-water ecosystem with some plants.The fish grew up and had babies in 43 days.The fish and plants helped each other to stay alive.This success is a big step for future space farming.
In their special closed ecosystem,the plants made air for the fish and the fish's waste gave the plants food.The scientists gave the fish food through a special tool.Such a closed-loop ecosystem is important for future studies in space.It means that plants and animals can live in space more simply and easily
The scientists also discovered that the zebrafish acted differently than on Earth.For example, they often swam on their back.This study helps us see how space affects living things. ★
On Earth, gravity(重力)pulls everything towards Earth's centre, and animals can find their way easily. Gravity also makes their bodies work harder and become stronger.This shows how space changes life in surprising ways.
Humans and zebrafish share 70 percent of the same genes(基因).So the new finding will help scientists better understand human health.This could be a big step for humans living in space some day!
( )61.What do we know about the space study
A.It lasted for less than one month.
B.It happened in an open water ecosystem.
C.There were more than four zebrafish at last.
D.Scientists from different countries did it together.
( )62.Which picture should be put in the circle to show the closed-loop ecosystem
( )63.Which sentence can be put in ★
A.Scientists are still studying this. B.The fish made the space station noisy.
C.The low gravity in space is a big reason. D.The plants in the ecosystem didn't grow.
( )64.What can we infer about the result of the low gravity in space
A.The zebrafish swam quickly. B.Animals could easily find their way.
C.Human bodies got less strong. D.The zebrafish could fly out of water.
( )65.The main idea of the text is about .
A.the space study on zebrafish B.the plan for studying human genes
C.further studies about zebrafish on earth D.the meaning of the space study
第Ⅱ卷(非选择题 共40分)
五、词与短语填空(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,然后用下面方框中所给的单词或短语填空,使短文在结构、语意和逻辑上正确。 (提示:方框中有两个单词或短语是多余的。)
similarity/look like /journey /connected /difference /fantastic/compared
The astronauts of Shenzhou XIX handed over the keys of the
Tiangong space station to the Shenzhou XX team on April 27.The
three new astronauts 66. with the Shenzhou XIX team before going into Tiangong the next day.They'll have a 67. for about six months.During their stay, they will test equipment(装备)and take spacewalks.They will also do more than 60 science studies and tests. One of the 68. studies will be about planarians.These little things 69._______ small snakes and can have their body parts grow back!Isn't that amazing Learning about them may make a 70. in keeping astronauts healthy in space.
六、综合填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,根据上下文或括号内单词等提示,在空白处填入适当的单词或括号内单词的适 当形式。
Last week, our school had a great chance to invite a well-known writer,Mr Brown,to give us a talk.This was the third time that our school organized such 71. activity,and it became the most unforgettable one.
Mr Brown shared his road to becoming a writer.He told us,"Nothing in life comes 72.______ (easy)." At the beginning of his writing career(事业),he faced lots of problems.He closed 73.______ (he) in his room,trying different writing styles.When his first stories were turned down,he was 74.____ (disappoint).But he kept trying.He said this hard work made a real difference.
Finally, through his non-stop hard work,he won many 75. (prize). He even won the top national writing prize for the first time.During the talk,he also said“As a writer, I need 76.____ (communicate)with people from all walks of life to get story ideas."He always takes part in writing activities 77. makes friends with other writers.
This talk 78. (encourage)me a lot.I told myself that I should work 79.
(hard)than before.I will start 80. setting small goals and won't give up easily.I believe these small steps will bring me great success.I hope our school will have more such talks in the future.
七、书面表达(共1大题,满分20分)
多彩旅途,学思践悟。假如你是李明,你国外的笔友Jack 来信想了解你假期旅行的情况,请根 据以下提示,给他回一封邮件,谈谈你旅行中的所见所闻与所做所思。
Where did you go on a study trip
What did you do during the study trip
How did you feel about the study trip
Something more about it.
注意:文中不得透露个人真实信息;词数100词左右;邮件的开头和格式已给出,不计入总词数。
EMALL
TO From jackbrown@
liming173456176@
Hi Jack, Thanks for your email.
Best wishes, Li Ming
期中综合测评卷
听力材料 第一节
听下面 5个问题 。每个问题后有三个答语 , 从题中所给 的A、B、C三个选项中选出最佳选项 。听完每个问题后, 你都有5秒钟的时间来作答和阅读下一小题。每个问题 仅读一遍。
Text 1 when did you goon your last trip
Text 2 what ’s your daily housework
Text 3 what does your best friend like doing
Text 4 where do giraffes usually live
Text 5 How do you take care of your rose plant
第二节
听下面7段对话。每段对话后有1个小题 , 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项 。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来作答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Text 6
w: I heard you won the chess match last week. congratulations!
M: Thank you, Helen.
Text 7
w: could you please help me hang up the photos
M: Sure. where do you want to put them On the living room wall or in the bedroom
Text 8
w: Dad, can you help me with my homework I ’m really stuck.
M: Of course, Sarah. Let ’s sit at the kitchen table and work on it together.
Text 9
M: Hi, Maria! Did you have a good time during the summer holiday
W: Yes. It was wonderful. I went to Australia with my parents.
Text 1O
M: Hey, look at that photo of us from last year. you had shorthair then.
W: Yeah, Tom. Now my hair is much longer. And our friend, Linda, also changed a lot.
Text 11
w: Hey, I saw the new panda at the zoo last Saturday. It ’s so cute!
M: Wow, you ’re so lucky. Pandas are my favourite animals. would you like to see it again this Sunday
W: I ’d love to, but I have to look after my sister because my mother is busy these days.
Text 12
W: Look at the two butterflies. How beautiful they are!
M: Yeah, and see how they’re flying around the flowers. It seems that they’re dancing together!
第三节
听下面 4段对话或独白 。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听 每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5 秒钟; 听完后, 各小题将给出 5秒钟的作答时间, 每段对 话或独白读两遍。
听下面一段对话 , 回答13至15三个小题。
Text 13
W: Long time no see, Tom. What did you do
M: I went on a trip with my parent5 .
W: Really Where did you go
M: We vi5ited Mount Wuyi. We went there by train first, then changed to take a bus to the hotel. The hotel is comfortable.
W: How wonderful! you mu5t have a good time there.
M: You are quite right. The meeting will start soon. Let’s go to the meeting room with our notebooks at once.
听下面一段对话 , 回答16至18三个小题。
Text 14
W: Hi, Tom. your plant5 look amazing! How do you take care of them so well
M: Thanks! Well, I water them regularly.
W: How often do you water them
M: I water most of them once a week, but the ones in the sunny places need water every three days.
W: That’s interesting. When did you start growing plant5
M: I started growing plants about five years ago. It’s really fun.
W: I want to grow some plants too. Any tips
M: Sure. Just make sure to pick the right plants for where you live and give them enough light.
听下面一段对话 , 回答19至21三个小题。
Text 15
W: Hi, Daming! Do you think good friends should be the same or different
M: I think it’s better if they’re different.
W: Why
M: My best friend, Amy, is much more outgoing than me. She always makes me laugh!
W: Really
M: sure! Another friend of mine, Li Liang, is taller and stronger than me, but we both like playing basketball. He teaches me new skills, and I help him with maths.
W: That’s sweet! I think a good friend 5hould be more understanding than others.
M: I agree! Sometimes differences make friendships more interesting.
W: Yes . My friendship with Chen Jie is even better because we’re so different!
听下面一段独白 , 回答22至25四个小题。
Text 16
Last year, I visited Mauritius . It’5 an island country with sea around it. When I got there, the beach was the first place I saw. There I watched people playing beach volleyball, fishing and swimming. When I felt tired, I sat on the beach and drank a glass of cool orange juice. With its white beaches and beautiful sunsets over clear seas, everything was wonderful. The Mauritian people were friendly. English was their first language, and I tried to communicate with them. Though there were some differences in how we expressed ourselves sometimes, it didn’t matter. Being there brought me great happiness. The whole experience made me feel really comfortable. What a great trip!
一、1~5 BABAB 6~10ABCBC 11~15 BBBAC 16~20 BCCAB 21~25 BCACC
二、26. C 解析考查情景交际。关键句“I can , t think too highly of it”表示“评价极高”, 需选积极答语 。A (非我所爱) 、B(不可能) 、D(不确定)均不符 , C(棒极了)呼应语境 , 故选C。
27. B 解析考查名词辨析。“友好” “助人”描述性格 , 故选B。
28. D 解析考查动词辨析。“weigh one , 5 word5”为固定短语, 意为“ 斟酌言辞”, 符合“谨慎说话”语境 , 故选D。
29. A 解析考查介词短语辨析。答句“特意去看”表明非偶然 , 问句需用“ 偶然地 ”提问 。A(偶然地)与 “ specially”反义对应 , 故选A。
30. B 解析考查动词辨析。“remind sb. of sth.”为固定结构 , 意为“ 提醒某人某事”, APP功能为 “提醒天气”, 故选B。
31. B 解析考查形容词辨析。“享受团队工作 ”因成员 关系紧密, B(关系紧密的)体现互动协作 , 故选B。
32. D 解析考查形容词最高级。“ever seen”提示用最高级, A、B为比较级排除; 双方喜爱春晚, 需褒义, C(最 无聊)贬义排除, D(最精彩)符合, 故选D。
33. A 解析考查不定代词。“没有什么比画画更令人兴奋 ”, 用Nothing 表最高级含义, 强调画画乐趣, 故选A。
34. A 解析考查动词短语辨析。“feel free to do 5th.”意为“ 随意做某事”, 呼应“鼓励提问”, 故选A。
35. D 解析考查谚语理解 。“Every dog has its day ”比喻" 人人都有走运的一天”, D(每个人都会有幸运的一天)符合寓意 , 故选D。
二、【文章大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者一家为弟弟杰克庆祝十岁生日的温馨经历。
36. A 解析根据语境, 此处指全家在生日前忙于准备, 故选A。
37. D 解析根据后文全家精心准备蛋糕、气球等细节可知, 妈妈想让这个生日对杰克来说" 特别”, 故选D。
38. B 解析由下文"my mum started baking the cake”可知, 此处讨论的是" 制作”蛋糕, 故选B。
39. D 解析为了准备生日活动, " 我”需要早起去买气球 , 故选D。
40. A 解析" 彩色的”气球与生日氛围相符, 故选A。
41. B 解析根据 "went to his room to wake him up”可知 , 杰克当时还在" 睡觉”, 故选B。
42. D 解析爸爸叫醒了杰克 , 所以他 " 睁开”眼睛, 故选D。
43. C 解析杰克看到布置后确认是否真的是自己的" 生日”, 故选C。
44. B 解析"make a wish”为固定短语, 意为"许愿”, 符合吹蜡烛前的场景, 故选B。
45. C 解析吹灭蜡烛用"blew out”, 故选C。
46. C 解析杰克许愿后" 开心地”说出愿望, 符合温馨的语境, 故选C。
47. B 解析生日当天杰克脸上应是"幸福”的表情, 与" love in my parents ’eyes”对应, 故选B。
48. B 解析表语从句中, " family”是地点概念, 用 where 表示"我们感到被爱与被关怀的地方”, 故选B。
49. C 解析" filled with laughter and love”为固定搭配 , 意为"充满欢笑与爱”, 故选C。
50. A 解析这次生日会将成为心中" 愉快的”回忆, 符合 文章结尾的感悟, 故选A。
四、【文章大意】本文是一篇应用文。文章主要围绕滕王阁、岳阳楼、黄鹤楼展开, 介绍了它们在五一期间的游 客情况。
51. B 解析推理判断题。这三篇新闻主要报道了滕王阁、岳阳楼、黄鹤楼的游客情况、相关演出及活动, 均与旅游景点相关, 属于旅游版块内容, 故选B。
52. C 解析细节理解题 。文中明确提到 " But because of the Nanchang International Fashion week, the pavilion shut on May7th”, 由此可知滕王阁5月7 日关闭是因为南昌国际时尚周, 故选C。
53. A 解析标题归纳题。第二篇新闻主要围绕岳阳楼 景区的大型演出《今上岳阳楼》的排练、内容等展开, 核心是岳阳楼的这场演出, A选项 "yueyang Tower ’s Big show”(岳阳楼的大型演出)最能概括该新闻主旨 , 故选A。
54. D 解析细节理解题。从文中 " on the first day of the May Day holiday, many tourists visited the yellow Crane Tower. They climbed up to enjoy the wonderful sights of Wuhan”可知, 游客在黄鹤楼可以欣赏武汉美景, 故选D。
55. B 解析归纳总结题。这三篇新闻分别介绍了滕王阁、岳阳楼、黄鹤楼这几座名楼, 以及岳阳楼的《今上岳阳楼》、黄鹤楼的《凤舞九天》等演出, 重点围绕名楼及其相关演出, B选项准确概括了新闻主旨, 故选B。
【文章大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了两个性格迥异的男孩 Bill和 Harry 因摔跤队成为朋友。 Harry受 Bill影响, 从厌学到努力学习并取得进步 , 最终 两人修复友谊, 展现了朋友如何激励彼此成为更好的自己。
56. C 解析推理判断题。根据文章第一段可知, ① " 在 大多数学科表现出色”, 文中提到 " He was good at most of his subjects”, 所以①正确; ② " 发起并指导小 组讨论”, 文章未提及相关内容, 所以②错误; ③" 在学校摔跤队摔跤”, 文中明确提到 " He was also in the school wrestling team”, 所以③正确 ; ④ " 经常回答关于历史的问题 ”, 由" His history teacher always praised him for his quick answers”可推断出他经常回 答历史问题, 所以④正确。综上, ①③④关于Bill , 故 选C。
57. D 解析细节理解题。根据文章第二段 " Harry was new at school. He didn’t care about his studies. He liked wrestling, so he joined the wrestling team”可知 , Harry加入摔跤队的原因是他喜欢摔跤 , 故选D。
58. B 解析细节理解题。文章先介绍 " . . . so he joined the wrestling team”, 即 c. Harry参加了摔跤队 ; 接着提到 " one day, Bill and Harry had a fight ”, 即 b. Bill 和 Harry 打了一架 ; 然后是 " In the final test, Harry made great progress and got better grades”, 即 a. Harry 在期末考试中取得了很大进步; 最后 " To everyone ’s joy, after that, the two became good friends again”, 即 d. Harry和 Bill又成为了好朋友。所以正确顺序是 c-b-a-d , 故选B。
59. D 解析词义猜测题。 根据 " He also said his friendship with Bill carried such great significance for him that he must change his life”, 结合前文Harry因为 和Bill的友谊而改变自己努力学习, 可知这里是说他 和 Bill 的友谊对他很重要, 所以他要改变生活, 故 选D。
60. B 解析最佳标题题 。文章主要讲述了Bill和Harry 之间的友谊, 起初 Harry不在乎学习, 后来因为和Bill的友谊以及一些事情, Harry开始努力学习并取得进步, 最后两人又成为好朋友, 强调了朋友对彼此的改变。B选项 " The power of Friendship”(友谊的力量) 符合文章主旨, 故选B。
【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中 国科学家对斑马鱼的太空研究, 包括研究环境、斑马鱼的生长繁殖情况、封闭生态系统的作用、斑马鱼在太空的行为差异及研究对人类的意义。
61. C 解析推理判断题。根据“They successfully got four zebrafish to live and grow in a closed-water ecosystem”和“The fish grew up and had babies in 43 days”可推测, 不止4条鱼, 故选C。
62. B 解析图文理解题。根据第三段“In their special closed ecosystem, the plants made air for the fish and the fish ’s waste gave the plants food”可知 , 在它们特 殊的封闭环境中, 植物为鱼提供空气, 鱼的废物为植物提供食物, 由此可知, 鱼产生废物, 植物消耗废物, 故选B。
63. C 解析句子还原题 。前文指出斑马鱼在太空行为与地球不同, 后文阐述地球重力对生物的影响。C选 项“The low gravity in space is a big reason”(太空中的低重力是一个重要原因)可解释斑马鱼行为差异的原因 , 起到承上启下的作用 , 故选C。
64. C 解析推理判断题 。根据“on Earth, gravity pulls everything towards Earth ’s centre, and animals can find their way easily. Gravity also makes their bodies work harder and become stronger”和“Humans and zebrafish share 70 percent of the same genes. So the new finding will help scientists better understand human health”可知, 在地球上, 重力将一切物体拉向地心, 动物可以轻松辨别方向, 重力还会使它们的身体更努力地工作, 从而变得更强壮, 而人类和斑马鱼 有70%的基因相同。由此可推测出, 太空中的低重力 有可能导致人类身体不那么强壮, 故选C
65. A 解析主旨大意题 。文章围绕对斑马鱼的太空研究展开, 涵盖研究环境、过程、发现及意义等内容。A 选项“the space study on zebrafish”(对斑马鱼的太空研究)准确概括文章主旨, 故选A。
五、66. connected 67. Journey 68. fantastic 69. look like 70. difference
六、【文章大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了学校邀请知名作家布朗先生开展讲座 , 他分享了自己的写作经历, 鼓励学生努力追求目标的故事。
71. an 解析“such an activity”表示“这样一个活动”, 不定冠词an用于元音音素前, 故填an。
72. easily 解析此处需副词修饰动词come , 表示“生活中没有什么是容易的”, 故填easily。
73. himself 解析“ close oneself in ”表 示“把自己关在…… ”, 这里指他把自己关在房间里 , 故填himself。
74. disappointed 解析根据“he was … with himself”可知, 此处需用形容词表示“感到失望 的”, 故填 disappointed。
75. prizes 解析根据“many”可知需填名词复数, 故填 prizes。
76. to communicate 解析“need to do sth.”为固定用法, 意为“需要做某事”, 此处表示作为一名作家, 他需要和各行各业的人交流以获取故事灵感, 故填 to communicate。
77. and 解析“takes part in writing activities”与“makes friends with other writers”为并列关系 , 需用连词 and 连接, 故填and。
78. encouraged 解析文章讲述的是上周发生的事情, 时态为一般过去时, 故填 encouraged。
79. harder 解析根据“I should work . . . than before ”可知 , 此处表示“ 比之前学习更努力”, 需用比较级 , 故填 harder。
80. by 解析“by+doing sth.”表示“通过做某事”,“start by setting small goals”表示“通过设定小目标开始”, 故填by。
七、
Hi Jack,
Thanks for your email. I ’m excited to share my study trip with you! Last month, I visited xi ’an with my classmates by train. The weather was sunny but a bit windy.
On the first day, we went to the Terracotta Army Museum. I learned about ancient Chinese history. In the afternoon, we tasted local snacks like“ roujiamo ” (the Chinese hamburger) . It looked simple but tasted amazing!
The next day, we climbed the ancient city wall. while walking, our teacher told us stories about ancient wars. I realized how clever people in the past were to build such strong walls. In the evening, we wrote postcards to our families under the moonlight.
This trip taught me that travelling is not only about fun but also helps us understand culture better. I hope you can visit China someday too!
Best wishes,
LiMing