/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年七年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)
期中素养达标培优卷
满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷上,并将准考证号条形码粘贴在指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷交回。
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
1.The man with glasses is _________Maths teacher.
A.Tom and Peter B.Tom and Peters C.Tom and Peter’s D.Tom’s and Peter’s
2.—How do you ________ the class
—I say “Hi” to them.
A.start B.spell C.greet D.know
3.The sun is shining ________ the window and leaving a tiny rainbow on the wall.
A.with B.along C.through D.across
4.The talk show is really ________. It makes us laugh.
A.funny B.important C.different D.small
5.—I think young people should give more care to the old.
—I agree. ________, everyone will grow old someday.
A.In fact B.After all C.At first D.To be honest
6.In the end, Maria ________ the talent shows and won the prize.
A.leaped from B.entered for C.spoke out D.dealt with
7.After retiring from her busy job, Mrs.Smith plans to ________ a new hobby like painting to make her life more colorful.
A.pick up B.put up C.look up D.take up
8.The water tap was broken and water was ________ .
A.somewhere B.anywhere C.everywhere D.nowhere
9.________, I will be able to finish the homework by 9 o’clock tonight.
A.Excitedly B.Hopefully C.Curiously D.Hurriedly
10.Good friends care for ______.
A.other each B.others C.each other D.the other
二、完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
Do you have a beautiful dream I know almost everyone 11 his own dream in his life. The dreams are very important to us. The dreams can make us 12 harder.
I 13 at a new school now. I do well 14 all my subjects. All the teachers like 15 very much. My dream is to be a 16 in West China. Many children there want to go to school 17 they can’t. Their families are poor and their parents don’t have enough (足够的) money 18 their children to school. I think they should go to school because studying 19 the only way to change their lives.
Teachers are greatly needed there, so I want 20 a teacher to help them. I will be kind to my students and make 21 with them. I think all the children 22 will like to talk with me, too. I will give them love and teach them 23 to be a useful person. I think it is 24 interesting job in the world. I hope my dream can 25 !
11.A.has B.have C.is D.are
12.A.to work B.to study C.works D.study
13.A.is B.am C.are D.be
14.A.at B.to C.in D.with
15.A.I B.me C.she D.him
16.A.teacher B.doctor C.singer D.worker
17.A.and B.but C.or D.so
18.A.to send B.sending C.send D.sends
19.A.are B.do C.is D.does
20.A.to be B.be C.to is D.is
21.A.a friend B.friends C.classmates D.a classmate
22.A.here B.there C.in here D.in there
23.A.when B.why C.how D.what
24.A.a B.any C.some D.an
25.A.find out B.come out C.look for D.come true
三、阅读理解(共两节, 20小题; 每小题2分, 满分40分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
Teacher Wanted (招聘)The Chinese Study Center wants a Chinese teacher. You need to: speak Chinese well love kids be a man over 28 years old work from 9:30 a.m. to 5:30 p.m. on weekends Call Mr. Wang at 5961-6587
Male Nurse Wanted We need two male (男性) nurses. You need to: like to help others be a man over 25 work from 6:00 p.m. to 11:00 p.m. Call Dr. Li at 5638-9011 or click (点击) www..
Cook Wanted We need three cooks. You need to: be a woman over 23 years old have at least (至少) three years’ cooking experience work from 10:00 a.m. to 10:00 pm. (five days a week) Call 7035-3762 or come to our restaurant at No. 23, Center Street.
26.Who can be a Chinese teacher
A.23-year-old Mike.
B.25-year-old John.
C.27-year-old Amy.
D.29-year-old Bill.
27.How many male nurses does the hospital want
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
28.If Helen wants to be a cook, she can call ________.
A.7035-3762 B.5638-9011 C.5961-6587 D.7053-7362
29.How many days a week does a cook need to work
A.Four. B.Five. C.Six. D.Seven.
30.What is the best title (题目) of this passage
A.Jobs for Different People
B.Male Nurses are Wanted
C.The Chinese Study Center’s Needs
D.Working Hours for Teachers
B
Last May I went to a lake with my family. I thought it would be a fun day of swimming, but I was wrong.
My brothers, cousins and uncle were with me in a swimming area with a lifeguard (救生员). My parents were eating lunch under a tree nearby. I was resting in the water when something hit my leg. I knew it was an alligator (短吻鳄) as soon as it bit (咬) me. I cried for help at once, but my family didn’t know what was wrong.
I started to hit the nine-foot-long alligator, and then I remembered something I learnt at an alligator education park: The nose is the most sensitive (敏感的) part of an alligator! I stuck (戳) my fingers up its nose, and soon it let go of me.
I tried to get out of the water, but I couldn’t because my leg was hurt. Then my uncle came and pulled me out of the water. It was the lifeguard’s first day of work, and he was shaking while he dealt with my leg. Soon I was rushed to hospital.
I have a big scar (伤疤) that makes me sad when I look at it sometimes because I think about how afraid I was that day. But I also remember how brave I was at that moment. Sometimes you’re in a situation where nobody else can help you and you have to think fast and help yourself. That’s what I did.
31.What were the writer’s parents doing when an alligator bit her
A.Fishing. B.Swimming. C.Having lunch. D.Talking with each other.
32.What did the writer do right after an alligator bit her
A.She hit the alligator. B.She shouted for help.
C.She tried to get out of the water. D.She stuck her fingers up its nose.
33.Why did the alligator let the writer go
A.The alligator was afraid of the writer’s cry. B.The writer’s uncle pulled the writer out of the water.
C.The writer stuck her fingers up the alligator’s nose. D.The alligator bit the writer’s leg.
34.The writer feels sad when she looks at the scar because _________ .
A.the scar is ugly B.she was afraid that day
C.the scar hurts D.nobody can help her
35.What can we learn from the writer’s story
A.We should think twice before acting.
B.It’s hard to make a choice when we are in danger.
C.Don’t ask for help without first trying by yourself.
D.We should face everything bravely even when we are afraid.
C
Welcome (欢迎) to the new school, everyone! Are you ready (准备好的) for the new school year Here are some helpful things you can do.
★Talk (交谈) to new students.
You’re not the only (唯一) new student at your school. When you meet new students at school, talk to them. You can say, “Hi! My name is Lucy. I’m happy to meet you. What’s your name ”
★Make a good impression (印象).
First impressions are important (重要)! Make a good impression on your classmates. Talk to them and listen to them, too.
★Join clubs (加入俱乐部).
Do you like football Are you good at music Can you draw Are there clubs at your school You can join clubs. You can make many new friends there.
36.How many (多少) helpful things can you do to be ready for the new school year
A.1. B.2. C.3. D.4.
37.When you meet new students at school, what CAN’T you say
A.What’s your name B.My name is Lucy.
C.I’m happy to meet you. D.I am not your friend.
38.How can you make a good impression on your classmates
A.Help them. B.Come to school with them.
C.Talk to them and listen to them. D.Play together.
39.Which club is NOT mentioned (被提及) in the text
A. B. C. D.
40.Which of the following is TRUE (正确的)
A.You’re the only new student at your school.
B.Making a good first impression on your classmates is important.
C.Joining a club is not a good way (方式) to make friends.
D.You can only make many new friends at the school.
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
In today’s fast-paced world, more young people are choosing a new lifestyle: becoming “digital nomads” (数字游民). This means they can work from anywhere with an internet connection, often traveling to different cities or even countries. 41 They can choose their working hours and enjoy more freedom.
Many digital nomads work in fields like graphic design, writing, online marketing, or programming. These jobs allow them to complete their tasks remotely. 42 All they need is a laptop and a reliable internet connection. This flexibility means they don’t have to stay in one place and can explore the world while earning a living.
Becoming a digital nomad is not just about travel; it’s also about a different approach to work and life. They value experiences over possessions. 43 This can lead to a more balanced and fulfilling life. However, it’s not always easy. Digital nomads need strong self-discipline and good time management skills. 44 They also need to be good at solving problems on their own.
Despite the challenges, the digital nomad lifestyle is becoming increasingly popular. It offers a unique blend of work and adventure that appeals to many who seek freedom and flexibility. 45
A.This allows them to avoid the traditional office environment.
B.They often prioritize mental health and physical well-being.
C.This lifestyle can be quite lonely for some.
D.They need to find good places to stay and work.
E.This lifestyle offers a lot of advantages for young people.
F.It’s important to have clear boundaries between work and leisure.
G.They must also be able to adapt to new environments and cultures.
四、词汇运用(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
根据短文内容和所给的中文提示,在空白处填入单词。每空限填一词。
Do you feel you’re busy with your junior high school life You don’t have 46 (足够的) time to relax, because you have many subjects to learn. And 47 (有时) you don’t have much time to sleep. Are there any ways out
Yes, there is. First, make a timetable for 48 (你自己).
A timetable is important because it can help you make good 49 (使用) of your time. Some students have no time for a good 50 (一餐) or some exercise. Also, they often go to 51 (床) late. So the next day they are difficult to get up 52 (早). With a timetable, they can do well. Because they know what to do at different times.
Next, 53 (努力) to follow your timetable. Some students find it difficult to 54 (保持) a timetable. But when you do the same activities every day, they will 55 (成为) your habits (习惯).
五、选词填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读短文,从方框中选出恰当的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每空限填一词,每词仅用一次。
learn different meaningful because he Chinese live language job more
“Welcome to the bus …” In China, many bus drivers (公交车司机) say it in Chinese when they see people getting on the bus.
But the bus driver, Mr. Feng, is a little 56 . He usually says it in both 57 and English. Mr. Feng is 43 years old and he 58 in Handan, Hebei. Every morning, he gets up really early 59 he needs to get to the bus station before 6:30. At 6:30, Mr. Feng starts 60 work. He always greets people in two 61 on the bus. To make 62 people get to know Handan, he also introduces (介绍) some famous places in Handan.
It is not easy for Mr. Feng to 63 English, but he learns a little English every day. In the evening, he usually spends an hour learning it.
“My 64 is very common (普通的), but I’ll do my best. And this makes my life 65 .” Mr. Feng says.
六、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2分, 满分10分)
Answer the questions (根据以下内容回答问题)
Everyone faces challenges in their life, but some are more important than others. Daniel Kish had serious problems with his eyes when he was born. And doctors took away both of his eyes before he was fourteen months old.
Soon after, however, he started to do an amazing thing. He started to make clicking sounds with his tongue to help him move around. Much like a bat, he now moves about using sonar (声纳). He is so good at it that he can ride a bicycle in traffic. He and his group, World Access for the Blind, teach others how to use sonar. In this interview with National Geographic, Kish explains how the process works.How does sonar work
“When I make a clicking sound, it makes sound waves. These waves reflect (反射) off surfaces all around and return to my ears. My brain then processes the sounds into images (图像). It’s like having a conversation with the environment.”When you click, what do you see in your mind
“Each click is like a camera flash. I make a 3D image of the things around me for hundreds of feet in every direction.”What is it like riding a bike using sonar
“It’s exciting and enjoyable but it requires a lot of focus. I click up to two times per second, much more than I usually do.”Is it dangerous to move around the world in this way
“Much of the world lives in fear of things that we mostly imagine. I have a habit of climbing anything and everything, but I never broke a bone as a kid.”How challenging is it to teach people to use sonar
“Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn’t in the eyes; it’s in the mind.”
66.Does Daniel Kish move about by using sonar
67.How old was Daniel Kish when he lost both of his eyes
68.How does he feel when riding a bike
69.How often does he click when riding a bike
70.What do you think of Daniel Kish Why
七、书面表达(共1小题; 满分25分)
71.假如你是张华,你的学校正在开展以“我的未来我做主”为主题的职业规划活动,现在向全校同学征集职业规划的文章。请你根据以下内容,写一篇英语短文向学校报刊主编Amanda投稿。
需要包含以下信息:
(1) Your dream job
(2) Reasons for the job
(3) Your quality (品质)/skills
(4) How to realize
参考词汇:help sb. do, patient, caring, study hard, keep on…
要求:
1.可选择使用参考词汇,亦可适当发挥;
2.语句通顺,意思连贯,书写工整;
3.文中不得出现任何真实信息(姓名、校名和地名等);
4.词数80以上。
Dear Amanda,
I’m Zhang Hua. I’m writing to share my ideas about my dream job.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Zhang Hua
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C
【详解】句意:戴眼镜的那个人是汤姆和彼得的数学老师。
考查名词所有格。在名词所有格中,表示两个人共同拥有的东西时,只在最后一个名词后加“’s”;表示两个人各自拥有的东西时,则两个名词后都加“’s”。本句中,Maths teacher是单数形式,说明是Tom和Peter共同拥有的老师,因此只在Peter后加“’s”,即Tom and Peter’s。故选C。
2.C
【详解】句意:——你是怎么问候全班同学的?——我会跟他们说“嗨”。
考查动词辨析。start开始;spell拼写;greet问候,打招呼;know认识,知道。根据“I say ‘Hi’ to them”可知,这是打招呼、问候的典型行为。故选C。
3.C
【详解】句意:阳光透过窗户照进来,在墙上留下一道小小的彩虹。
考查介词辨析。with和……一起;带有;along沿着;through穿过,指从物体内部穿过;across穿过,指从物体表面穿过。根据“the window”可知,阳光是从窗户内部穿过照进来。故选C。
4.A
【详解】句意:这个脱口秀真的很有趣。它让我们开怀大笑。
考查形容词辨析。funny有趣的;important重要的;different不同的;small小的。根据“It makes us laugh”可知,此处是说脱口秀真的很有趣。故选A。
5.B
【详解】句意:——我认为年轻人应该多关心老人。——我同意。毕竟,每个人总有一天都会变老。
考查介词短语辨析。In fact实际上;After all毕竟;At first起初;To be honest说实话。根据语境可知,此处是在解释为什么认为年轻人应该多关心老人,即“毕竟,每个人总有一天都会变老”,所以应该用After all。故选B。
6.B
【详解】句意:最后,玛丽亚参加了才艺表演并获奖。
考查动词短语。leaped from从……跃下;entered for参加;spoke out大声说出;dealt with处理。根据“Maria...the talent shows and won the prize”可知,应是指参加表演并获奖。故选B。
7.D
【详解】句意:从繁忙的工作退休后,史密斯夫人计划开始一项新爱好,比如绘画,让生活更丰富多彩。
考查动词短语。pick up捡起;put up张贴;look up查找;take up开始从事。根据“a new hobby”可知,此处指开始从事一项“新的爱好”活动。故选D。
8.C
【详解】句意:水龙头坏了,水流得到处都是。
考查副词。somewhere某处;anywhere任何地方;everywhere到处;nowhere无处;根据“The water tap was broken”可知,此处表示水到处都是。故选C。
9.B
【详解】句意:我希望今晚9点前能完成作业。
考查副词辨析。Excitedly兴奋地;Hopefully希望地;Curiously好奇地;Hurriedly匆忙地。根据“will be able to finish homework by 9 o’clock”可知,此处是对未来结果的期盼,需用“Hopefully”体现“抱有希望”的语气,故选B。
10.C
【详解】句意:好朋友们彼此关心。
考查代词辨析。other each表述错误;others其他人或物;each other彼此;the other(两者中的)另一个。根据“Good friends care for...”可知,此处表示彼此之间互相关心。故选C。
11.A 12.D 13.B 14.C 15.B 16.A 17.B 18.A 19.C 20.A 21.B 22.B 23.C 24.D 25.D
【导语】本文主要讲述了作者的梦想是成为西部地区的一名教师,帮助那些因家庭贫困而无法上学的孩子们,作者认为教育是改变生活的唯一途径,并希望自己的梦想能够实现。
11.句意:我知道几乎每个人在他的生活中都有自己的梦想。
has有,三单形式;have有,动词原形;is是,单数主语;are是,复数主语。主语是“everyone”,表示单数概念,谓语动词需用三单形式has表示“有”。故选A。
12.句意:梦想能让我们更努力学习。
to work工作,动词不定式;to study学习,动词不定式;works工作,三单形式;study学习,动词原形。根据“The dreams can make us...harder.”及语境可知,梦想应是让我们更努力学习,make sb do sth“让某人做某事”,空处用动词原形。故选D。
13.句意:我现在在一所新学校。
is是,主语是第三人称单数;am是,主语是I;are是,主语是复数或第二人称;be是,动词原形。根据“I...at a new school now.”可知,句子是一般现在时,主语是I,be动词用am。故选B。
14.句意:我所有的科目都学得很好。
at在;to到;in在……里面;with和。根据“I do well...all my subjects.”可知,此处是do well in“在……方面做得好”,固定短语。故选C。
15.句意:所有的老师都非常喜欢我。
I我,主格;me我,宾格;she她,主格;him他,宾格。根据“All the teachers like...very much.”可知,此处指老师喜欢“我”,动词后用代词宾格me,作宾语。故选B。
16.句意:我的梦想是成为中国西部的一名教师。
teacher老师;doctor医生;singer歌手;worker工人。根据下文“Teachers are greatly needed there, so I want...a teacher to help them.”可知,作者的梦想是成为一名老师。故选A。
17.句意:那里的许多孩子想上学,但他们不能。
and和,表并列;but但是,表转折;or或者,表选择;so所以,表结果。根据“Many children there want to go to school...they can’t.”可知,前后句是转折关系,用but连接。故选B。
18.句意:他们的家庭很穷,他们的父母没有足够的钱送孩子上学。
to send送,动词不定式;sending送,动名词/现在分词;send送,动词原形;sends送,三单形式。根据“their parents don’t have enough (足够的) money...their children to school.”可知,此处是have enough money to do sth“有足够的钱做某事”,用动词不定式。故选A。
19.句意:我认为他们应该上学,因为学习是改变他们生活的唯一途径。
are是,复数主语;do做,动词原形;is是,单数主语;does做,三单形式。根据“studying...the only way to change their life.”可知,此处指学习“是”改变他们生活的唯一途径,动名词作主语,谓语动词用单数is。故选C。
20.句意:那里非常需要老师,所以我想成为一名老师来帮助他们。
to be成为,动词不定式;be成为,动词原形;to is错误表达;is是,单数主语。根据“so I want...a teacher to help them.”可知,此处是want to do sth“想要做某事”,用动词不定式。故选A。
21.句意:我会对我的学生很好,和他们交朋友。
a friend一个朋友;friends朋友,复数;classmates同学,复数;a classmate一个同学。根据“I will be kind to my students and make...with them.”可知,此处是make friends with sb“和某人交朋友”,固定短语。故选B。
22.句意:我想那里所有的孩子也会喜欢和我交谈。
here这里;there那里;in here在这里;in there在那里。根据“I think all the children...will like to talk with me, too.”可知,指代上文提到的地点“in West China”,表示“在那里”,直接用“there”。故选B。
23.句意:我会给他们爱,教他们如何成为一个有用的人。
when什么时候;why为什么;how如何;what什么。根据“I will give them love and teach them...to be a useful person.”可知,此处是教他们“如何”成为一个有用的人,用how引导宾语从句。故选C。
24.句意:我认为这是世界上一个有趣的工作。
a一个,用于辅音音素开头的单词前;any任何;some一些;an一个,用于元音音素开头的单词前。根据“I think it is...interesting job in the world.”可知,此处泛指一份有趣的工作,interesting是元音音素开头的单词,用不定冠词an。故选D。
25.句意:我希望我的梦想能实现!
find out查明;come out出版;look for寻找;come true实现。根据“I hope my dream can...!”可知,此处是希望梦想“实现”,用come true。故选D。
26.D 27.B 28.A 29.B 30.A
【导语】本文是3个招聘广告,分别招聘老师、男性护士和厨师。
26.细节理解题。根据“love kids” ,“be a man over 28 years old”可知,中文教师职位要求应聘者必须是男性且年龄在28岁以上。选项D的Bill年龄29岁,是男性,因此符合条件。故选D。
27.细节理解题。根据“We need two male (男性) nurses. ”可知,需要两名男性护士。故选B。
28.细节理解题。根据“Call 7035-3762 ...”可知,厨师职位的联系电话是7035-3762,因此Helen应该拨打这个号码。故选A。
29.细节理解题。根据“work from 10:00 a.m. to 10:00 pm. (five days a week)”可知,厨师职位的工作时间是每周五天。故选B。
30.最佳标题题。文章包含了三个不同的招聘广告,A选项“为不同人提供的工作”最全面地概括了主题。故选A。
31.C 32.B 33.C 34.B 35.D
【导语】本文讲述作者在湖边游泳时遭遇鳄鱼袭击,通过戳鳄鱼鼻子自救,虽留下伤痕但领悟到“危急时刻需快速思考并勇敢行动”的故事。
31.细节理解题。根据“My parents were eating lunch under a tree nearby. I was resting in the water when something hit my leg. I knew it was an alligator (短吻鳄) as soon as it bit (咬) me.”可知,当一条短吻鳄咬了作者时,她的父母正在吃午饭。故选C。
32.细节理解题。根据“I cried for help at once, but my family didn’t know what was wrong.”可知,短吻鳄咬了作者之后,作者大声呼救。故选B。
33.细节理解题。根据“The nose is the most sensitive (敏感的) part of an alligator! I stuck (戳) my fingers up its nose, and soon it let go of me.”可知,鳄鱼放作者走了,因为作者把手指伸进鳄鱼的鼻子里。故选C。
34.细节理解题。根据“I have a big scar (伤疤) that makes me sad when I look at it sometimes because I think about how afraid I was that day.”可知,作者看着伤疤感到难过,因为那天她很害怕。故选B。
35.主旨大意题。根据“Sometimes you’re in a situation where nobody else can help you and you have to think fast and help yourself. That’s what I did.”可知,我们能从作者的故事中学到:即使害怕,我们也应该勇敢地面对一切。故选D。
36.C 37.D 38.C 39.D 40.B
【导语】本文为新生提供了三条实用的校园适应指南。
36.细节理解题。根据“Talk (交谈) to new students.”“Make a good impression (印象).”和“Join clubs (加入俱乐部).”可知,文中共列举了三件有帮助的事情。故选C。
37.细节理解题。根据“You can say, ‘Hi! My name is Lucy. I’m happy to meet you. What’s your name ’”可知,不可以说“我不是你的朋友”。故选D。
38.细节理解题。根据“First impressions are important (重要)! Make a good impression on your classmates. Talk to them and listen to them, too.”可知,和他们交谈并倾听,这样能给同学留下好印象。故选C。
39.细节理解题。根据“Do you like football Are you good at music Can you draw ”可知,文中提及了足球俱乐部、音乐俱乐部和绘画俱乐部,没有提及国际象棋俱乐部。故选D。
40.细节理解题。根据“First impressions are important (重要)!”可知,给同学留下良好的第一印象很重要。故选B。
41.E 42.A 43.B 44.G 45.C
【导语】本文介绍了一种新型的生活方式——数字游民。
41.根据“In today’s fast-paced world, more young people are choosing a new lifestyle: becoming ‘digital nomads’ (数字游民).”以及“They can choose their working hours and enjoy more freedom.”可知,段落开头介绍数字游民的生活方式,以及这种方式的好处,选项E“这种生活方式给年轻人提供了很多好处。”符合语境。故选E。
42.根据“Many digital nomads work in fields like graphic design, writing, online marketing, or programming.”可知,第二段讲述远程工作领域,选项A“这使得他们可以避开传统的办公环境。”符合语境。故选A。
43.根据“They value experiences over possessions.”可知,第三段强调重视体验而非物质,选项B“他们经常优先考虑心理健康和身体健康。”符合语境。故选B。
44.根据“They also need to be good at solving problems on their own.”可知,后文提到“解决问题”,选项G“他们还必须能够适应新的环境和文化。”符合语境。故选G。
45.根据“It offers a unique blend of work and adventure that appeals to many who seek freedom and flexibility.”可知,此处需描述这种生活方式的特性,选项C“这种生活方式对一些人来说可能相当孤独。”符合语境。故选C。
46.enough 47.sometimes 48.yourself/yourselves 49.use 50.meal 51.bed 52.early 53.try 54.keep 55.become
【导语】本文是一篇说明文。文章围绕初中生忙碌的生活,介绍了如何通过制定并遵守时间表来解决时间管理问题。
46.句意:你没有足够的时间放松,因为你有很多科目要学。根据句意和汉语提示可知,此处考查enough“足够的”,形容词,在句中作定语修饰名词“time”。故填enough。
47.句意:而且有时你没有太多时间睡觉。根据句意和汉语提示可知,此处考查sometimes“有时”,副词,在句中作时间状语。故填sometimes。
48.句意:首先,为你(们)自己制定一个时间表。根据句意和汉语提示可知,此处考查yourself/yourselves“你自己/你们自己”,反身代词;make a timetable for yourself/yourselves“为你(们)自己制定一个时间表”。故填yourself/yourselves。
49.句意:时间表很重要,因为它能帮助你充分利用时间。根据句意和汉语提示可知,此处考查make good use of“充分利用”,动词短语。故填use。
50.句意:一些学生没有时间好好吃一顿饭或进行一些锻炼。根据句意和汉语提示可知,此处考查meal“一餐”,名词;空前有不定冠词“a”,这里应用名词单数形式。故填meal。
51.句意:而且,他们经常晚睡。根据句意和汉语提示可知,此处考查go to bed“上床睡觉”,固定搭配。故填bed。
52.句意:所以第二天他们很难早起。根据句意和汉语提示可知,此处考查early“早”,副词,在句中作状语,修饰“get up”,表示起床早。故填early。
53.句意:接下来,努力遵守你的时间表。根据句意和汉语提示可知,此处考查try to do sth. “努力做某事”,动词短语;句子为祈使句,这里应用动词原形。故填try。
54.句意:一些学生发现很难遵守时间表。根据句意和汉语提示可知,此处考查keep“保持,遵守”,动词;keep the timetable“遵守时间表”,固定搭配;空前有动词不定式符号to,这里应用动词原形。故填keep。
55.句意:但是当你每天做同样的活动时,它们就会成为你的习惯。根据句意和汉语提示可知,此处考查become“成为”,动词;空前有“will”,这里应用动词原形。故填become。
56.different 57.Chinese 58.lives 59.because 60.his 61.languages 62.more 63.learn 64.job 65.meaningful
【导语】本文通过讲述公交车司机冯先生在工作中用中文和英语与乘客打招呼,每天早起前往公交站开始工作,在公交车上向乘客介绍邯郸的著名景点,以及他努力学习英语的日常,展现了冯先生对工作的尽责和对生活积极向上的态度,同时也让他的生活变得更有意义。
56.句意:但是公交车司机冯先生有点与众不同。根据“In China, many bus drivers (公交车司机) say it in Chinese when they see people getting on the bus.”以及“But” 表示转折可知,冯先生和其他司机不一样,different“不同的”,形容词作表语。故填different。
57.句意:他通常用中文和英语说这句话。根据“In China, many bus drivers (公交车司机) say it in Chinese when they see people getting on the bus.”以及这里提到英语,可知此处是中文,Chinese“中文,汉语”。故填Chinese。
58.句意:冯先生43岁,他居住在河北邯郸。根据“in Handan, Hebei”可知居住在邯郸,live“居住”,主语he是第三人称单数,动词用lives。故填lives。
59.句意:每天早上,他很早起床因为他需要在6:30前到达公交车站。前后是因果关系,解释早起的原因,用because表示“因为”。故填because。
60.句意:6:30,冯先生开始他的工作。根据“Mr. Feng starts ... work”可知表示开始他的工作,用he的形容词性物主代词表示“他的”。故填his。
61.句意:他在公交车上总是用两种语言和人们打招呼。上文提到他用中文和英语两种语言,language“语言”,two后用其复数形式。故填languages。
62.句意:为了让更多人了解邯郸,他还介绍了邯郸的一些著名地方。根据“he also introduces (介绍) some famous places in Handan”可推出这是为了让更多人了解邯郸,用more表示“更多的”。故填more。
63.句意:对于冯先生来说学习英语并不容易,但他每天都会学一点英语。根据“but he learns a little English every day”可知这里是学习英语,learn“学习”,to后接动词原形,构成动词不定式。故填learn。
64.句意:我的工作很普通,但我会尽我最大的努力。根据前文提到冯先生是公交车司机,可知这里说的是工作,job“工作”,is前用单数。故填job。
65.句意:这让我的生活有意义。根据前文冯先生努力工作并学习英语介绍家乡,可知生活变得有意义,meaningful“有意义的”,形容词作宾语补足语。故填meaningful。
66.Yes, he does. 67.Before he was fourteen months old. 68.He feels excited and finds it enjoyable. 69.He clicks up to two times per second. 70.I think he is very brave and determined. Despite losing his eyesight at a young age, he learned to use sonar to move around and even ride a bicycle. He also teaches others how to use sonar, showing his willingness to help others and share his knowledge.
【导语】本文主要讲述了丹尼尔·基什(Daniel Kish)出生时眼睛就有严重问题,医生在他十四个月大之前摘除了他的双眼,但他却学会用舌头发出咔嗒声,利用声纳来移动,并且他和他的团队还教其他人如何使用声纳。
66.根据原文“Much like a bat, he now moves about using sonar (声纳).”可知,丹尼尔·基什现在像蝙蝠一样,利用声纳来移动。故填Yes, he does.
67.根据原文“And doctors took away both of his eyes before he was fourteen months old.”可知,医生在他十四个月大之前摘除了他的双眼。故填Before he was fourteen months old.
68.根据原文中丹尼尔·基什对“What is it like riding a bike using sonar ”的回答“It’s exciting and enjoyable but it requires a lot of focus.”可知,骑自行车时他感到兴奋和愉快,但需要高度集中注意力。故填He feels excited and finds it enjoyable.
69.根据原文中丹尼尔·基什对“What is it like riding a bike using sonar ”的回答“I click up to two times per second, much more than I usually do.”可知,骑自行车时他每秒点击多达两次,比平时多得多。故填He clicks up to two times per second.
70.这是一个开放性问题,答案因人而异。可以根据文章内容和常识来回答,故填I think he is very brave and determined. Despite losing his eyesight at a young age, he learned to use sonar to move around and even ride a bicycle. He also teaches others how to use sonar, showing his willingness to help others and share his knowledge.
71.例文
Dear Amanda,
I’m Zhang Hua. I’m writing to share my ideas about my dream job.
My dream is to become a doctor because I want to help the sick. I believe I am suitable for this job. I am patient and caring, which are important qualities for a doctor. To achieve my goal, I will study hard to enter a good medical college. I also need to learn how to communicate with people kindly. I know that it will take a lot of effort, but I will keep on trying.
I truly hope my dream can come true in the future.
Yours,
Zhang Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本题是一篇材料作文;
②时态:文章时态主要为一般现在时和一般过去时;
③提示:向学校报刊主编Amanda投稿,描述自己的职业规划,需要遵照所给要求,信息覆盖全面,适当补充细节。
[写作步骤]
第一步,说明投稿的目的是分享自己的职业规划,引出下文;
第二步,介绍自己的理想职业,想做这个职业的原因,自身适合该职业的品质,以及如何实现自己的职业梦想,注意用词准确,行文流畅;
第三步, 表达自己对于梦想成真的期待。
[亮点词汇]
①be suitable for…适合……
②study hard努力学习
③communicate with…和……交流
[高分句型]
①My dream is to become a doctor because I want to help the sick.(原因状语从句)
②I am patient and caring, which are important qualities for a doctor.(定语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)