/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)
期中素养达标培优卷
满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷上,并将准考证号条形码粘贴在指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷交回。
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
1.—It is said that your animal sign decides your personality.
—________. My animal sign is the Tiger. But I am afraid of a lot of things.
I can’t agree more B.That’s not the case
C.Don’t mention it D.It’s a pity
2.—I think advertisements are really boring.
—________. I know some creative ones.
A.Not exactly B.In your dreams C.I agree with you D.Don’t mention it
3.Setting off firecrackers is one of ________ activities of the Spring Festival celebration.
A.more exciting B.the most exciting C.most exciting D.exciting
4.—Would you please tell me something about the film Nobody
—Of course. It’s an interesting film based on Journey to the West. ________ I ________ my brother likes watching it very much.
A.both; and B.Neither; nor C.Either; or D.Not only; but also
5.________ our records, the books you have borrowed should be returned to the library.
A.At the beginning B.Now that C.According to D.What’s more
6.The boy hardly ever studies and ________, he often fails the exam.
A.in fact B.as a result C.out of plan D.for some reason
7.—Do you have any problems if the job ________.
—Well, I’m thinking about the working day.
A.offer B.will be offered C.is offered D.will offer
8.We started early ________ we could get there on time.
A.so that B.so as to C.in order to D.in order
9.So far, AI technology ________ a great difference in many fields, such as medicine and education.
A.made B.will make C.has made D.is making
10.Mrs Rainbow ________ color therapy since she left college.
A.practised B.was practised C.has practised D.will practise
二、完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
As teenagers, maybe you are interested in blind boxes. Some of you have got blind box toys from online stores. But why does this kind of shopping become popular in China
You may have different opinions. Firstly, the box adds more 11 and fun to your buying experience. Because you don’t know what is inside the box, you want to 12 your luck. Secondly, blind boxes are really 13 . As a student, you don’t have too much 14 so you want to save some for yourself. For example, on Taobao and Pinduoduo, some blind boxes are being sold for prices as 15 as 9.9 yuan. Thirdly, you may get something such as a pet dog your parents wouldn’t 16 for you. If this is your choice, you have really gone too far. Since your parents are adults, they know 17 you should get.
On May 3, 2021, about 160 pet dogs and cats were 18 at a business outlet of ZTO Express in Chengdu. They were put in boxes to be sent to different 19 through the express. When volunteers found those animals, four of them were dead, 20 many were sick. So what do you think of the blind box pet event in Chengdu If you really love animals, you are 21 angry. You are probably calling for an end to the crazy 22 of blind box pets like other people. You may ask your parents to buy a pet in a local pet store. Whatever your choice is, it suggests that you are a(n) 23 teenager.
Blind box toys are 24 partly because of their cute looks. But remember: Animals are our friends, so we should love them and make them 25 from blind boxes! So it’s time for us to play a part in protecting them. And from now on, let’s stop buying such blind boxes!
11.A.health B.talent C.surprise D.grade
12.A.search B.watch C.break D.try
13.A.easy B.tall C.cheap D.rich
14.A.money B.time C.luck D.space
15.A.high B.big C.new D.low
16.A.sell B.buy C.use D.ask
17.A.who B.when C.what D.where
18.A.told B.heard C.sung D.found
19.A.clubs B.places C.boats D.zoos
20.A.and B.so C.but D.or
21.A.certainly B.slowly C.softly D.politely
22.A.game B.art C.sale D.fan
23.A.honest B.kind C.white D.clear
24.A.small B.safe C.dirty D.popular
25.A.give away B.give up C.keep away D.keep up
三、阅读理解(共两节, 20小题; 每小题2分, 满分40分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
Chinese buyers used to prize foreign brands, thinking that products made by American or European companies are of higher quality (质量) than Chinese ones. Increasingly, that’s no longer the case.
Chinese people born before 1985 generally think that foreign brands are better than Chinese ones, the millionaire William Li told Business Insider during a recent interview on CCTV-9. But for those who were born after 1985, it is a different picture.
“When I first went to the United Kingdom in 1997, I thought that the difference between China and Europe was quite big,” Li said. “But for those born in the 1990s, when they visit Europe or the US, they do not think there is a big difference.”
The change in thinking among Chinese buyers is showing up in many markets in China where western companies used to control. A study by Credit Suisse published in March found that young Chinese buyers are increasingly showing a “home brand bias”.
More than 90% of young Chinese buyers would prefer to buy home brands, according to the study. Meanwhile, home companies producing food, drinks, or personal care products increased their share of the market by 3.3% over the last ten years to nearly 70%.
“Chinese buyers, especially the younger ones, don’t just believe that foreign brands are better. Right now, Chinese buyers think China is good and ‘Made in China’ is not bad at all,” Charlie Chen, head of China buyer research at Credit Suisse, told South China Morning Post in March.
The Chinese smartphone market is controlled by home companies—Huawei, Oppo, Vivo, and Xiaomi. Apple is the only foreign brand in the top five, but it has lost ground to the home brands in recent years. Its market share is believed to be down to 37% from a 2015 high of 54%.
26.Which fact best explains “home brand bias”
A.Apple had a market share of 54% in 2015.
B.More than 90% of young Chinese buyers prefer home brands.
C.Chinese people born before 1985 think that foreign brands are better.
D.William Li found a big difference between China and Europe in 1997.
27.How does the writer develop the theme of the passage
A.By listing his ideas. B.By telling stories.
C.By sharing information. D.By providing answers.
28.Which of the following is TRUE according to the text
A.More and more foreigners go to buy Chinese products.
B.Foreign products are more expensive than Chinese ones.
C.More and more Chinese buyers prefer Chinese products.
D.Older Chinese people don’t like foreign products any more.
29.Which picture shows the change in sales of Chinese products in recent years
A. B.
C. D.
30.What’s probably the best title of this passage
A.The Rise of Chinese Products
B.Young Chinese’ Love for Chinese Products
C.More Popular Chinese Products in the World
D.Buyers’ Changing Views on Chinese Products
B
http:// www.
How to Make Healthy Food for Your Pet DogMany dog lovers make food for their dogs. If you want to make a healthy meal sometimes at home, it is not so difficult. But if you want to make really delicious food, you must prepare it well.
Don’t give the following food to your dog. Some food is not good for dogs: × Onion or garlic (大蒜). × Grapes and milk. × Chocolate.
Give them more meat. Meat helps them to grow well and makes them happy. Meat should take the biggest part of your dog’s meal. But you should also give them some other food to eat. More than 50% of meat is not good for their health.
Give your dog some fish. Fish for your dog is like milk for your kids. It is good for healthy hair and bones. You can give your dog a fish meal twice a week.
31.Some food is bad for dogs EXCEPT________.
A. B. C. D.
32.What can you say to help Tina’s dog if its hair is everywhere
A.Don’t comb (梳) the dog hair more. B.Why not give them some fish to the meal
C.Feed the dog more chicken. D.Take the dog for a shower.
33.What can we learn from the passage
A.Meat is dogs’ favourite food. B.Chocolates are good for dogs’ bones.
C.It’s good for dogs to have fish twice a week. D.If dogs don’t have meat for its meal, it will be angry.
34.According to the passage, which is a better meal for dogs
A. B.
C. D.
35.What is the material
A.A story. B.A notice. C.A web page. D.A report.
C
Takeover DayWant to be a football coach, a policeman or a musician If you could do any job for a day, what would it be Takeover Day offers young people this chance.
Takeover Day is an event for young people to “take over” the day from adults (成年人). Of course, it’s difficult to give someone the job of a film star or a model! However, Takeover Day has offered young people jobs as news reporters, teachers and even politicians (政客). The event serves two purposes. First, it gives young people experience in different kinds of jobs. Second, adults can learn from young people’s opinions and fresh ideas. Here’s what the students say about their Takeover Day. Simon, 16, went to Coventry Football Club. He became coach of the football team for a day: “Having a go at training professional players was an unforgettable experience,” said Simon. “If I had the chance, I would do this job every day.”
Sally, 15, became the head teacher of her school. “I’d go mad if I were a head teacher!” she said. “So many meetings!” Sally thinks she learned a lot. “My favorite part of the day was meeting the school cook and improving the school menus for the week. It was a great chance to tell her what we really like eating!”
Paul, 17, spent the day with an important politician. He even went to a meeting at Buckingham Palace! Paul thought that if everyone had the chance to follow a politician for a day, they’d be amazed. “It isn’t a nine-to-five job. It’s 24/7,” he said, “We even had no time for lunch.”
36.What may Simon choose to be in the future
A.A model. B.A politician. C.A head teacher. D.A football coach.
37.What do Sally and Paul probably think of their Takeover Day
A.Busy but exciting. B.Peaceful but tiring.
C.Amazing and relaxing. D.Easy and unforgettable.
38.What can we infer from Paul’s words “It isn’t a nine-to-five job. It’s 24/7”
A.The politician works very long hours without rest.
B.The politician only works from 9 a.m. to 5 p.m.
C.The politician has a lot of time for lunch.
D.Paul didn’t enjoy his day with the politician.
39.Takeover Day is set up for young people to ________.
A.spread ideas B.become famous C.know more about jobs D.work for their schools
40.What is the main purpose of the passage
A.To introduce a special day for young people to experience jobs.
B.To advertise for different kinds of jobs.
C.To tell stories about three successful students.
D.To encourage adults to try new jobs.
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
Frank couldn’t wait for September when school would start. It was early August. 41 His dad went to the camp when he was boy and loved it, so Frank didn’t want to disappointed his dad by telling him that he didn’t even like it.
42 He had had enough of the horses, enough of the baseball games, and enough of the camp food.
He asked his mom to pick him up early, but he didn’t want his mom to tell his dad. “I can’t do that. I’m always honest with your dad.” his mom said.
43 so he decided to stay. At the same time he asked his mom if she would make his favorite meal when he finished the camp. His mom agreed.
After that, every time he ate at the camp, he was thinking he was eating his mom’s cooking. 44 Frank decided to be honest with his camp coaches. He told the horseback coach that he wasn’t comfortable with the horse. The coach changed one for him and he started to like horseback riding. He also told the coach why he never liked playing baseball. 45
When Frank’s parents came to pick him from the camp, he said to them, “This was the best summer at camp.” He even wanted to stay for another week or two.
A.Frank still worried about disappointing his dad.
B.On the way, Frank saw lots of beautiful flowers.
C.By the middle of August, Frank had had more than enough.
D.The coach asked him to play catcher.
E.And Frank was at the same summer camp for the fifth time.
F.All of a sudden, the food didn’t taste as bad as before.
G.But some of the boys were so noisy that he couldn’t sleep.
四、词汇运用(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读下面的短文,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式。有提示词的空格不限一词,无提示词的空格限填一词。
My uncle Jason is a fireman. Today I visited him at the fire station. It was 46 nice day full of new things to see and learn!
The fire station looks like a house. The most exciting part is the garage (车库). There are a number of fire 47 (truck) in it, ready for calls. The garage is also a place for firemen to exercise. They must stay strong 48 (save) people. For the safety of firemen, special masks (面罩), coats and helmets (头盔) are always necessary. But having them on is like wearing a winter coat in summer, both heavy 49 hot!
When Uncle Jason showed me his bedroom, an emergency call 50 (sudden) came in—a fire in a house! He and some other firemen rushed out as soon as possible. When they 51 (return), Uncle Jason told me they saved a family’s pet and put out the fire.
Firemen work in shifts (轮班) and each shift lasts twenty-four hours. 52 busy days, they may spend all night fighting fires. They also help people in many other ways. Last night, an old couple found a snake in their house and Uncle Jason 53 (send) to offer help.
Uncle Jason says the hardest part for him is being away from 54 (he) family. He misses them when he’s at work, but he loves helping people as a fireman.
It’s fun meeting my uncle at his workplace. In my heart, he has become 55 (great) than ever before. I’m so proud of him!
五、选词填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
much lonely travel they on whether complete friend health need
Today more and more people own pets. They play with them and spend a lot of money 56 them. Pets become one of their closest 57 in their life. About 56 percent of Americans live with one or more animals. There are about 74 million pet cats and 70 million pet dogs in the United States. The 58 popular pets are dogs and cats. And other popular pets are fish, birds and rabbits. Pets play an important role in people’s life. For many people, they are part of the family. Many owners sleep with 59 pets. Some people take their pets while 60 in other countries during vacation. Pets are good for people’s 61 . A loving dog can lower a person’s blood pressure. Also, pets are a kind of comfort(安慰) to 62 people and can make them feel warm.
Animals 63 a lot of attention. Before you buy a pet, it is important to be 64 prepared. You need to be a patient person. And you also need to make sure that your family members are suitable for your pet. For example, are you or your family members allergic(过敏的)to pets Is this a good animal for children Lastly, you should consider 65 pets are allowed to live with you.
It is important to understand that keeping a pet is a long-term responsibility and a pet is a long-term friend.
六、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2分, 满分10分)
读短文,然后按要求完成下列各题。
Dear Mr. Friend,
My name is Simon, and I am in Grade Nine. I am crazy about football. I love watching football, reading about football, and, of course, playing football. However, my love of football has become the cause of my problem.
I always play football with my friends after school. We often play for hours and sometimes we even forget when we should stop. (1) there is a football match, we will sit watching it. Now I get into trouble because my parents do not allow me to play outside after 6 p. m. (2) (watch) football match is also impossible. I do not understand why they are so strict (3) me. (4) 我有时候感觉很生气。I believe it is important to develop our hobbies. They help us relax and make our lives more interesting.
Is it bad to stay out late to play football Should I spend less time on it (5) I wonder how I can deal with my trouble. I look forward to your valuable advice.
Best wishes!
Simon Luo
66.在(1)的空白处填入一个适当的连词:
67.用(2)处所给单词的适当形式填空:
68.在(3)的空白处填入一个适当的介词:
69.将划线部分(4)译成英语:
70.将划线部分(5)译成汉语:
。
七、书面表达(共1小题; 满分25分)
71.随着互联网的普及,网上购物(online-shopping)日益成为一种重要的购物形式。为了解“网上购物”到底是利大于弊还是弊大于利,假设你班同学在上周五就“网上购物”这个话题开了一场辩论会。请根据以下内容提示写一篇英语短文,介绍辩论结果并提出你个人的观点和理由。
赞成(58%) 反对(42%)
1. 容易操作; 1. 买的东西有时候不实用;
2. 随时随地可以购买; 2. 不能享受与朋友逛街之乐;
个人观点:1.你是赞成还是反对?2. 你的理由(1.…… 2.……)
注意:
1. 词数80左右(文章开头已给出,不计入词数);
2. 不得透露班级、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
In order to know whether online-shopping is good or not, we held a debate in our class last Friday.
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【详解】句意:——据说你的生肖决定你的性格。——情况并非如此。我的生肖是虎,但我却害怕很多东西。
考查情景交际用语辨析。I can’t agree more我非常同意;That’s not the case情况并非如此;Don’t mention it别客气;It’s a pity真遗憾。根据“My animal sign is the Tiger. But I am afraid of a lot of things”可知,生肖为虎的性格通常与“害怕很多东西”不符,说明“生肖决定性格”的说法不成立,That’s not the case符合语境,用于反驳对方的观点。故选B。
2.A
【详解】句意:—— 我认为广告真的很无聊。—— 不完全是。我知道一些有创意的广告。
考查交际用语。Not exactly不完全是;不尽然;In your dreams做梦去吧;I agree with you我同意你;Don’t mention it不客气。根据“I know some creative ones.”可知,说话者并不完全认同“广告很无聊”的观点。Not exactly符合语境。故选A。
3.B
【详解】句意:放鞭炮是春节庆祝活动中最令人兴奋的活动之一。
考查形容词最高级。分析句子结构可知,此处为固定句式“one of the + 形容词最高级 + 名词复数”,含义是“最……之一”,结合选项可知,B项符合。故选B。
4.D
【详解】句意:——你能给我讲讲《无名之辈》这部电影吗?——当然可以。这是一部基于《西游记》的有趣电影。不仅我,我哥哥也非常喜欢看它。
考查连词短语辨析。both…and……和……都;Neither…nor既不……也不……;Either…or要么……要么……;Not only…but also不仅……而且……。根据“It’s an interesting film based on Journey to the West.”以及“likes”(谓语动词用了第三人称单数形式,遵循“就近原则”)可知,此处是说我和哥哥都很喜欢看,“Not only...but also...”连接两个主语时,谓语动词遵循“就近原则”,符合语境,故选D。
5.C
【详解】句意:根据我们的记录,你借的书应该归还图书馆了。
考查介词短语。At the beginning起初;Now that既然;According to根据,依据;What’s more此外。根据“our records”和“should be returned to the library”可知,还书的依据是记录。故选C。
6.B
【详解】句意:这个男孩几乎从不学习,因此他经常考试不及格。
考查固定短语。in fact事实上;as a result因此;out of plan不在计划内;for some reason出于某种原因。根据“The boy hardly ever studies and…he often fails the exam.”可知,此处表达这个男孩几乎从不学习,因此他经常考试不及格。as a result最准确地表达了“不学习导致考试不及格”的逻辑。故选B。
7.C
【详解】句意:——如果提供给你这份工作,你有什么问题吗?——嗯,我在考虑工作日。
考查动词的时态和语态。根据题干可知,本句是if引导的条件状语从句,遵循主将从现原则,从句用一般现在时;又因为从句主语the job和谓语动词offer之间是被动关系,所以应用被动语态。故选C。
8.A
【详解】句意:我们很早就出发了,以便能准时到达那里。
考查短语辨析。so that以便;so as to为了;in order to为了;in order为了。根据“we could get there on time”是句子,BC项后不接句子,in order that引导从句时that不能省略,此处用so that引导目的状语从句。故选A。
9.C
【详解】句意:到目前为止,人工智能技术已经在许多领域,如医学和教育,产生了巨大的影响。
考查动词时态。根据时间状语“So far” 可知,句子表示从过去某一时间到现在一直持续的情况或已经取得的结果,应用现在完成时。 现在完成时的结构为“have/has+过去分词”,主语是AI technology,助动词用has,动词make的过去分词是made。故选C。
10.C
【详解】句意:Rainbow夫人自从大学毕业以来就一直在从事色彩疗法。
考查现在完成时。根据“since she left college”可知,此处时态为现在完成时,其谓语结构为“have/ has+done”,主语Mrs Rainbow为第三人称单数,助动词应该用has,故选C。
11.C 12.D 13.C 14.A 15.D 16.B 17.C 18.D 19.B 20.A 21.A 22.C 23.B 24.D 25.C
【导语】本文介绍了盲盒深受中国青少年喜欢的原因,并以成都宠物盲盒事件为例介绍了宠物盲盒对动物的伤害,最后作者建议青少年应该热爱动物,远离宠物盲盒。
11.句意:首先,盲盒为你的购买体验增添了更多的惊喜和乐趣。
health健康;talent才能;surprise惊喜;grade年级。根据“Because you don’t know what is inside the box”可知,消费者不知道盲盒里是什么,这让他们的消费体验更加惊喜和充满乐趣。故选C。
12.句意:因为你不知道盒子里装的是什么,你想试试运气。
search搜索;watch观看;break打破;try尝试。根据“Because you don’t know what is inside the box”及“your luck”可知,购买盲盒目的之一就是为了试下运气。故选D。
13.句意:其次,盲盒真的很便宜。
easy容易的;tall高的;cheap便宜的;rich富有的。根据“As a student, you don’t have too much...as 9.9yuan.”可知,学生没有太多的钱,所以此处表达的是盲盒价格很便宜。故选C。
14.句意:作为一名学生,你没有太多的钱,所以你想为自己省一些钱。
money钱;time时间;lucy运气;space空间。根据“As a student, you don’t have too much”、“so you want to save some for yourself”及“are being sold for prices”可知,学生没有很多钱,他们想为自己节省一些钱,money符合语境。故选A。
15.句意:例如,在淘宝和拼多多上,一些盲盒的售价低至9.9元。
high高的;big大的;new新的;low低的。根据“For example, on Taobao and Pinduoduo, some blind boxes are being sold for prices”及“as 9.9 yuan”可知,在淘宝和拼多多上,一些盲盒的售价是9.9元,所以盲盒的价格很低。故选D。
16.句意:第三,你可能会得到一些东西,比如你父母不会给你买的宠物狗。
sell卖;buy买;use使用;ask询问。根据“Thirdly, you may get something such as a pet dog your parents wouldn’t”及“for you”可知,你可能会得到一些父母不给你买的东西,buy for sb.“为某人买……”,固定搭配。故选B。
17.句意:由于你的父母都是成年人,他们知道你应该得到什么。
who谁;when什么时候;what什么;where哪里。根据“Since your parents are adults”可知,你的父母是成年人,他们知道什么东西能给你买,什么东西不能给你买,what“什么”符合语境。故选C。
18.句意:在2021年5月3日,在成都中通快递的一家营业网点,发现了大约160只宠物猫狗。
told告诉;heard听见;sung唱歌;found发现。根据“at a business outlet of ZTO Express in Chengdu”及“they were put in boxes to be sent to different”可知,在成都一家中通快递网点大约160只宠物猫狗被发现,found“发现”符合语境。故选D。
19.句意:它们被放在箱子里,通过快递被发往各地。
clubs俱乐部;places地方;boats船只;zoos动物园。根据“They were put in boxes to be sent to different”及“through the express”可知,那些宠物猫狗通过快递被发往各地。故选B。
20.句意:当志愿者们发现这些动物时,其中四只已经死亡,并且许多已经生病。
and和;so因此;but但是;or或者。根据“four of them were dead”及“many were sick”可知,在这些宠物猫狗中,有四只已经死亡,许多已经生病,此空前后句为并列关系,用连词and。故选A。
21.句意:如果你很喜欢动物,你肯定会生气。
certainly肯定;slowly慢慢地;softly温柔地;politely礼貌地。根据“If you really love animals”及“angry”可知,如果你很喜欢动物,当你知道成都宠物盲盒事件时,你肯定会非常生气。故选A。
22.句意:你可能会像其他人一样呼吁停止疯狂销售宠物盲盒。
game游戏;art艺术;sale销售;fan粉丝。根据“You are probably calling for an end to the crazy...”可知,此处是指呼吁停止销售宠物盲盒这种疯狂行为。故选C。
23.句意:无论你的选择是什么,这都表明你是一个善良的青少年。
honest诚实的;kind善良的;white白色的;clear清楚的。根据“You are probably calling for an end to the crazy…to buy a pet in a local pet store.”可知,无论你是呼吁停止疯狂销售宠物盲盒还是让父母去当地宠物商店买宠物,都证明你是一个善良的青少年。故选B。
24.句意:盲盒玩具之所以受欢迎,部分原因是它们可爱的外表。
small小的;safe安全的;dirty脏的;popular受欢迎的。根据“partly because of their cute looks”可知,可爱的外表是盲盒受欢迎的部分原因。故选D。
25.句意:动物是我们的朋友,所以我们应该爱护它们,让它们远离盲盒。
give away赠送;give up放弃;keep away远离;keep up保持。根据“Animals are our friends, so we should love them”可知,动物是我们的朋友,我们应该爱护它们,让它们远离宠物盲盒,keep away from“远离”,固定搭配。故选C。
26.B 27.C 28.C 29.A 30.D
【导语】本文主要讲述了中国买家对中国产品看法的转变。
26.词句猜测题。home brand bias指的是对国产品牌的偏爱,由此可知“More than 90% of young Chinese buyers prefer home brands.”最能解释这一概念。故选B。
27.推理判断题。通读原文可知,作者通过分享研究数据、市场情况等信息来展开文章主题。故选C。
28.细节理解题。根据“More than 90% of young Chinese buyers would prefer to buy home brands ... home companies producing food, drinks, or personal care products increased their share of the market by 3.3% over the last ten years to nearly 70%.”可知,越来越多的中国买家更喜欢中国产品。故选C。
29.细节理解题。通读原文可知,文章表明中国产品的销量是上升的,A图显示销量随年份上升,符合文意。故选A。
30.最佳标题题。通读原文可知,文章主要讲的是买家对中国产品看法的变化。故选D。
31.C 32.B 33.C 34.D 35.C
【导语】本文介绍了如何为宠物狗做健康的食物。
31.细节理解题。根据“Some food is not good for dogs: × Onion or garlic (大蒜). × Grapes and milk. × Chocolate.”可知有些食物对狗不好:洋葱或大蒜;葡萄和牛奶;巧克力。故选C。
32.推理判断题。根据“Fish for your dog is like milk for your kids. It is good for healthy hair and bones.”,意思是鱼对狗来说就像牛奶对孩子一样,对狗的毛发和骨骼有好处。因此,如果蒂娜的狗毛发到处都是(可能意味着毛发不够健康),我们可以建议给她的狗一些鱼来改善毛发状况。故选B。
33.细节理解题。根据“Fish for your dog is like milk for your kids. It is good for healthy hair and bones. You can give your dog a fish meal twice a week.”可知文章提到了鱼对狗的毛发和骨骼有好处,建议每周给狗吃两次鱼。故选C。
34.细节理解题。根据“Give them more meat. Meat helps them to grow well and makes them happy. Meat should take the biggest part of your dog’s meal. But you should also give them some other food to eat. More than 50% of meat is not good for their health.”肉应该占狗餐的最大部分,但超过50%的肉对它们的健康不好,说明肉是重要的但不是唯一的,需要搭配其他食物。故选D。
35.推理判断题。根据“http:// www.”可以判断这篇文章的材料类型是一个网页。故选C。
36.D 37.A 38.A 39.C 40.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了“Takeover Day”这一活动,让年轻人有机会体验不同职业,并通过三位学生的经历展示活动的意义。
36.细节理解题。根据原文Simon部分的“He became coach of the football team for a day...‘If I had the chance, I would do this job every day.’”可知,Simon担任过一天的足球教练,如果有机会,他愿意每天做这份工作。故选D。
37.推理判断题。根据原文Sally部分的“‘I’d go mad if I were a head teacher!’...‘My favorite part of the day was meeting the school cook and improving the school menus for the week.’”可知,Sally一天中最喜欢的部分是和学校的厨师见面,改进学校一周的菜单,说明她认为校长的工作忙碌但有趣;根据Paul部分的“‘It isn’t a nine-to-five job. It’s 24/7,’ he said ‘We even had no time for lunch.’”可知,Paul认为这不是朝九晚五的工作,而是全天候的,说明政治家的工作繁忙但令人印象深刻。综合两人经历,他们的感受是“忙碌但兴奋”。故选A。
38.词句猜测题。根据Paul部分的“‘It isn’t a nine-to-five job. It’s 24/7...We even had no time for lunch.’”可知,政治家的工作不是朝九晚五的工作,而是全天候的,甚至没时间吃午饭。由此推测,政治家工作时间极长且无休息。故选A。
39.推理判断题。根据表格左侧第2段“it gives young people experience in different kinds of jobs.”可知,接管日给年轻人提供了不同工作的经验,即:让学生更了解一些工作。故选C。
40.推理判断题。全文围绕“Takeover Day”展开,介绍其目的及学生经历,主要是为了向读者介绍这一特殊活动。故选A。
41.E 42.C 43.A 44.F 45.D
【导语】本文主要讲述了小男孩Frank一开始不喜欢去参加夏令营,但通过与教练沟通,后来爱上夏令营的故事。
41.根据“His dad went to the camp when he was boy and loved it”可知,他爸爸参加过这个夏令营,空处应提及夏令营,结合选项,E项“Frank第五次参加同一个夏令营”符合语境。故选E。
42.根据“He had had enough of the horses, enough of the baseball games, and enough of the camp food.”可知,他受够了夏令营的一切,C项“到八月中旬,Frank已经受够了”符合语境。故选C。
43.根据“so he decided to stay”和前文“so Frank didn’t want to disappointed his dad”可知,他留下来的原因是不想让爸爸失望,A项“Frank仍然担心让他爸爸失望”符合语境。故选A。
44.根据“he was thinking he was eating his mom’s cooking”可知,他想象着是在吃妈妈做的饭,空处与食物相关,F项“突然,食物的味道不像以前那么差了”符合语境。故选F。
45.根据“He also told the coach why he never liked playing baseball.”可知,他告诉教练他不喜欢打棒球,空处与棒球运动相关,D项“教练让他当接球手”符合语境。故选D。
46.a 47.trucks 48.to save 49.and 50.suddenly 51.returned 52.On 53.was sent 54.his 55.greater
【导语】本文讲述了作者参观消防员叔叔杰森工作的消防站的经历。
46.句意:今天是个充满新鲜事物可看可学的好日子!此处表示泛指,nice以辅音音素开头,所以用不定冠词a,故填a。
47.句意:里面有许多消防车,随时待命。a number of意为“许多”,后跟可数名词复数,故填trucks。
48.句意:他们必须保持强壮才能救人。根据“They must stay strong...people.”可知,此处表示目的,应用动词不定式作目的状语,故填to save。
49.句意:但是戴上它们就像在夏天穿冬衣,又重又热!both...and...意为“既……又……”,故填and。
50.句意:当杰森叔叔带我参观他的卧室时,突然接到一个紧急电话——一个房子着火了!此处应用副词修饰动词came,sudden的副词形式为suddenly,意为“突然地”,故填suddenly。
51.句意:当他们回来时,杰森叔叔告诉我他们救了一家人的宠物,扑灭了大火。根据“Uncle Jason told me they saved a family’s pet and put out the fire.”可知,此处描述的是过去发生的事情,应用一般过去时,谓语动词用过去式returned。故填returned。
52.句意:在繁忙的日子里,他们可能会通宵灭火。此处表示具体的日子,应用介词on,句首首字母大写,故填On。
53.句意:昨晚,一对老夫妇在他们家里发现了一条蛇,杰森叔叔被派去帮忙。根据“Last night, an old couple found a snake in their house and Uncle Jason...to offer help.”可知,此处描述的是过去发生的事情,应用一般过去时,且主语Uncle Jason与动词send之间是被动关系,所以此处用一般过去时的被动语态“was/were+动词过去分词”,主语是第三人称单数,be动词用was,故填was sent。
54.句意:杰森叔叔说他最难的部分是离开家人。此处应用形容词性物主代词his修饰名词family,表示“他的家人”,故填his。
55.句意:在我心中,他变得比以往任何时候都更伟大。根据“than ever before”可知,此处应用形容词的比较级形式greater,表示“更伟大的”,在句中作表语,故填greater。
56.on 57.friends 58.most 59.their 60.travelling/traveling 61.health 62.lonely 63.need 64.completely 65.whether
【导语】本文是一篇说明文。文章主要写了现如今人们比较爱养的宠物,宠物在人们生活中的重要性以及养宠物需要注意的事宜。
56.句意:他们和它们一起玩,在它们身上花了很多钱。spend money on sth“在某事上花钱”固定搭配。故填on。
57.句意:宠物成为他们生活中最亲密的朋友之一。根据“one of ...”及“They play with them and spend a lot of money on them.”可知空处应填friend“朋友”的复数。故填friends。
58.句意:最受欢迎的宠物是猫和狗。根据空前“the”再结合选项可知空处应表达形容词的最高级,popular的最高级需要加most。故填most。
59.句意:许多主人和他们的宠物睡在一起。根据空后名词pets再结合选项可知空处应填形容词性物主代词“他们的”。故填their。
60.句意:有些人在度假时带着他们的宠物去其他国家旅行。根据空前while“在……期间”,且主句主语Some people和动词之间为主动关系,所以用动词的现在分词形式。故填travelling/traveling。
61.句意:宠物对人们的健康有好处。根据空前people’s名词所有格,结合选项可知空处应填名词“健康”。故填health。
62.句意:而且,宠物对孤独的人来说是一种安慰,可以让他们感到温暖。根据空后people名词,结合选项可之空处应填形容词“孤独的”。故填lonely。
63.句意:动物需要很多关注。全文为一般现在时,主语Animals为复数,动词应用原形,表达“需要关注”。故填need。
64.句意:在你买宠物之前,做好充分的准备是很重要的。根据空后prepared形容词“准备好的”,结合选项可知空处应填副词“充分地”。故填completely。
65.句意:最后,你应该考虑是否允许宠物和你一起生活。根据“pets are allowed to live with you. ”再结合选项可知空处应填连词“是否”。故填whether。
66.If 67.Watching 68.with 69.I sometimes feel very angry. 70.我想知道我如何能处理我的问题。
【导语】本文是西蒙写的信,信中介绍了他的日常生活和现在面临的麻烦。
66.根据“…there is a football match, we will sit watching it.”可知,前句是后句的条件,因此此处用if引导条件状语从句,首字母大写。故填If。
67.根据“…football match is also impossible.”以及所给单词可知,此处用动名词作主语,watch的动名词形式为watching,首字母大写。故填Watching。
68.根据“I do not understand why they are so strict…me.”可知,be strict with sb.意为“对某人严格”,固定词组。故填with。
69.分析句子可知,句子是陈述句,I“我”,作主语;sometimes“有时”;feel“感觉”,作谓语动词;angry“生气的”,形容词作表语。故填I sometimes feel very angry.
70.分析句子可知,句子是陈述句,I“我”,作主语;wonder“想知道”,作谓语动词;how引导宾语从句;I“我”,在从句中作主语;can“可以”,情态动词后跟动词原形;deal with“处理”,作谓语动词;my trouble“我的问题”,作宾语。故填:我想知道我如何能处理我的问题。
71.例文
In order to know whether online-shopping is good or not, we held a debate in our class last Friday. 58% of the students support online-shopping. They think it’s easy to operate and they can shop anytime and anywhere. However, 42% of the students are against it. They believe that the things bought online are sometimes not practical and they can’t enjoy the pleasure of shopping with friends.
As for me, I’m in favor of online-shopping. Firstly, it saves a lot of time, especially for busy people. Secondly, there are a wide variety of goods online, allowing us to choose from more options.
【详解】[总体分析]
①题材:议论文(介绍辩论结果+发表个人观点);
②时态:一般现在时为主,涉及过去事件(辩论会)用一般过去时;
③提示:先交代辩论结果,再表达个人态度和理由,结尾呼应主题。
[写作步骤]
第一步:引出话题,说明辩论会的目的和背景。
第二步:介绍辩论结果(赞成与反对的比例和理由)。
第三步:表达个人观点,阐述理由(不少于两点)。
第四步:总结,点明态度和意义。
[亮点词汇]
①in order to 为了
②as for 至于
③in favor of 赞成
④a lot of 许多
[高分句型]
①In order to know whether online-shopping is good or not, we held a debate in our class last Friday.(动词不定式表目的)
②They think it’s easy to operate and they can shop anytime and anywhere.(and连接并列句)
③They believe that the things bought online are sometimes not practical.(宾语从句)
④Secondly, there are a wide variety of goods online, allowing us to choose from more options.(现在分词作结果状语。)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)