(期中培优卷)期中素养达标培优卷(含答案解析)-2025-2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)

文档属性

名称 (期中培优卷)期中素养达标培优卷(含答案解析)-2025-2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)
格式 docx
文件大小 256.7KB
资源类型 试卷
版本资源 仁爱科普版
科目 英语
更新时间 2025-10-23 13:34:11

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语仁爱科普版(2024)
期中素养达标培优卷
满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷上,并将准考证号条形码粘贴在指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷交回。
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
1.—How was the movie you watched
—It couldn’t be ________. I couldn’t stand it and stayed there for just twenty minutes.
A.better B.worse C.the best D.the worst
2.________ the doctors had worked for ten hours, nobody took a break.
A.Because B.Though C.But D.Or
3.To keep healthy, we should ________ junk food and sugary drinks.
A.get along with B.look forward to C.keep away from D.come up with
4.Our school health club ________ organizing sports activities for students.
A.focuses on B.gives up C.puts on D.takes off
5.We learn a lot about ________ China in history class. It is very useful.
A.small B.strange C.ancient D.bright
6.—What are you going to do this weekend
—________. I am going to stay at home as usual.
A.Special nothing B.Nothing special C.Something special D.Special something
7.Mr Green looked through his bag carefully but saw ________ useful.
A.something B.anything C.everything D.nothing
8.—It’s hard for me to remember the meanings of some Chinese idioms (成语).
—You should be ________. It takes time.
A.patient B.bored C.cheerful D.relaxed
9.—Why is Miss Lu so popular among students
—Because she is always __________ with us when answering our questions.
A.careful B.patient C.angry D.cheerful
10.—________ will your father come back
—In two days.
A.How long B.How often C.How soon D.How far
二、完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
Since my mother moved to live with us in the city, she has been much heavier than before. 11 time went by, her health got worse. So I had to take her to see a 12 . My mother was told to lose weight 13 doing exercise every day. She had no choice (选择) but to follow 14 the doctor said. I told her that I would exercise with her every morning.
On the first morning, she got up very early 15 ran with me in our neighborhood. I tried to run slowly 16 she could follow me. After 17 for some minutes, I told her the proper (恰当的) ways of exercise and the importance of eating healthy food. She listened to me 18 . It made me 19 that she told me everything very patiently (耐心地) when I was a kid. On the second morning, I praised her for keeping running with me.
But after two weeks, she wanted to 20 running, because she thought the 21 exercise didn’t work at all. To encourage (鼓励) her, I taught her how to use the facilities (公共设施) for exercise in our 22 . She began to exercise again.
With my help, it 23 her one month to develop (养成) a good habit of daily exercise. “Thank you, my dear daughter. Exercise brings health and happiness to me. I will 24 worry about my health.” Her words touched (触动) my heart deeply. I felt happy to make a big difference to my 25 life.
11.A.As B.But C.So D.When
12.A.nurse B.waiter C.teacher D.doctor
13.A.with B.by C.from D.through
14.A.that B.what C.which D.where
15.A.so B.or C.and D.but
16.A.so that B.such as C.such that D.because of
17.A.eating B.playing C.running D.swimming
18.A.lazily B.quickly C.easily D.carefully
19.A.worry B.wonder C.forget D.remember
20.A.stop B.started C.forget D.go
21.A.two-day B.two-month C.two-week D.two-year
22.A.school B.cinema C.hospital D.neighborhood
23.A.took B.spent C.cost D.paid
24.A.often B.always C.sometimes D.never
25.A.teacher’s B.friend’s C.father’s D.mother’s
三、阅读理解(共两节, 20小题; 每小题2分, 满分40分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
A recent study in a British medical magazine shows that many kinds of foods we enjoy, such as chips, cookies and ice cream, are all ultra-processed (超加工的). What are ultra-processed foods (UPFs) In short, we can’t re-create them in our kitchens. They are usually made in factories. They have long lists of additives (添加剂)—some we may have never heard of.
The study shows that people may strongly crave such food. We usually can’t stop eating it, or we may feel sad. But why do UPFs make us want to keep eating them all the time Usually, natural foods are either high in sugar or high in fat. UPFs, however, are usually high in both. They make us feel happier and want to eat more.
It is said that 14% of adults (成人) and 12% of children crazily love UPFs. However, they cause (引起) problems to people’s health around the world. Eating too many UPFs will lead to poor diets and increase the risks of serious illnesses. For example, UPFs lovers are more likely to get heart disease and certain cancers.
Governments are taking action right now. Some governments put taxes (税) on sugary drinks to make them more expensive, so fewer people will buy them. This idea can be used on the UPFs as well. Besides, in order to let people know the danger of UPFs, these kinds of companies are required to print out the additives on their products. Finally, governments are asking companies to use less unhealthy additives in UPFs so that the foods can be made healthier.
26.Which of the following is ultra-processed food
A.Chips, cookies and ice cream. B.Fruit.
C.Vegetables. D.Fish.
27.What does the underlined word “crave” probably mean in Paragraph 2
A.Be bored with. B.Be afraid of.
C.Be crazy about. D.Be hopeful about.
28.Which of the following can best describe the percentage (百分比) of UPFs lovers
A. B.
C. D.
29.What action can governments take to make fewer people buy UPFs
A.Making them cheaper.
B.Adding more additives to make them taste better.
C.Putting taxes on them to make them more expensive.
D.Requiring companies to print out additives to make them healthier.
30.What is the passage mainly about
A.The problems of UPFs. B.The popularity of UPFs.
C.The companies of UPFs. D.The introduction to UPFs.
B
Recently, a group of students from Russia experienced the beauty of traditional Chinese paper-cutting in Harbin, Heilongjiang Province. These students are from Northeast Forestry University (东北林业大学) and Harbin Medical University. They got an invitation (邀请) to learn paper-cutting skills from Ni Xiumei. She is a national intangible cultural inheritor (国家级非物质文化遗产传承人) of paper-cutting. The activity was part of the second China-Russia Culture and Art Season in Heilongjiang Province.
During the activity, Ni showed the students how to cut paper and explained the cultural meaning behind paper-cutting. Amazed by the magic of paper-cutting, the students made their own works such as animals and fruits.
“I saw paper-cutting works from Heilongjiang at my school before,” said Bystrova Anastasia, a student from Northeast Forestry University. She found it meaningful to learn about traditional Chinese paper-cutting art with her classmates and to do it in person (亲自). Another student said, “It is a great joy when seeing a piece of paper turn into a beautiful pattern (图案) through folding and cutting. I will also tell my family and friends about Chinese paper-cutting, Chinese culture, and Chinese stories.”
31.Where is the group of students from
A.China. B.Russia. C.France. D.England.
32.What is Ni Xiumei good at
A.Paper-cutting. B.Oil painting. C.Calligraphy. D.Gardening.
33.What did the students do during the activity
A.They showed others how to cut paper.
B.They explained the cultural meaning.
C.They did their own paper cuts.
D.They told others about Russian culture.
34.Which of the following pictures can best show “folding”
A. B. C. D.
35.According to another student’s words, we can infer (推断) that ________.
A.paper-cutting skills will become secrets
B.paper-cutting will be too difficult to learn
C.Chinese culture will be less in the future
D.Chinese stories will go more widely around the world
C
It’s time for a class meeting. The topic (话题) is about everyone’s dream job. Here are some of them.
Do you have a dream job What will you choose Here are four choices.
For me, my dream job is to be a doctor, because I want to help those patients in need. I watched my grandfather die in front of me when I was very young. It made me sad for many days. Since then, I have hoped to be a successful doctor to help those people who are badly ill. —Andy
Once someone asked me what my dream job was. I thought about it for many years. Today, I know I hope to be a pianist like Lang Lang. He is quite famous in China. I usually go to the piano lessons on Monday, Friday and Saturday evenings. And on Sunday mornings, I also need to have piano lessons. I think I will be really good at it in the future. —Mandy
When I was young, I wanted to be an engineer like my uncle. I thought he was quite clever. However, I found my math wasn’t good at all later, so I had to change my dream job. Now I hope to be a history teacher. I hope I can teach my students the rich history about the world just as I’m interested in it very much. —Linda
My dream job is to be a pilot. Last year, my cousin, Marc, came back from his pilot university. He told me everything wonderful and interesting about it. It made me interested in it. He told me that I must take enough exercise every day and study hard. If I want to be like him, I must be healthy and have a good grade. —Peter
36.What does the underlined word “patients” mean
A.The people who are ill. B.The people who are sad.
C.The people who are busy. D.The people who are happy.
37.Who wants to be a teacher in the future
A.Peter. B.Andy. C.Linda. D.Mandy.
38.How often does Mandy go to the piano lessons
A.Twice a week. B.Three times a week. C.Four times a week. D.Five times a week.
39.What does Marc do
A.He is a pilot. B.He is a teacher. C.He is a doctor. D.He is a lawyer.
40.What is the main idea of the material
A.Peter’s cousin introduces the life of a pilot.
B.Students share why they dislike their current hobbies.
C.Four students talk about their dream jobs and reasons.
D.The teacher encourages students to study math harder.
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
When young people want to travel, one difficult thing they face is that they don’t have money. During summer vacations and weekends, they are able to take on part-time jobs. 41 For example, traveling to Australia from Taiwan can be quite expensive just for a plane ticket.
42 Although many countries offer working holidays, these two countries can offer more money and jobs. A young person only needs to take some extra cash for use if he wants to get a working holiday. 43 That money can help him live there.
Many of the jobs ask for little or no experience, such as picking fruit or working on a busy farm in the countryside. Some of the jobs ask for more experience. 44 You don’t need to worry about this, because there is always something to do if you really want.
45 If you are looking for a way to make a little money and see the world, they might give you a way to make it come true.
A.Most people cannot have it, such as being a teacher working in a school.
B.There are many ads on the Internet for a working holiday.
C.But the money they make is just not enough.
D.After he is there, he can get some money from the job there.
E.Many students tried this way and became rich there.
F.If students want to travel to Australia and New Zealand, they are lucky.
G.They can earn a large amount of money easily without any effort.
四、词汇运用(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读下面材料,在空白处填入适当内容 (1个单词) 或括号内单词的正确形式。
Have you ever heard the saying “Happiness is nothing more than good health.” Health is very important, and 46 can we stay healthy Here are three 47 (child) opinions.
Lucy: Well, I eat a lot of fruit and vegetables every day. I’m on the school volleyball team. I spend at least 5 hours 48 (play) volleyball a week. Yesterday, we had 49 volleyball match. It was raining 50 (heavy) while we were having the match. However, we still enjoyed 51 (we).
Eric: My father always 52 (care) about my health. He makes me get up early and run with him every morning. And he hardly allows me to use the computer 53 he thinks it’s bad for my health. He would like me to do some housework with him. Thanks to my dad!
Rosa: I felt lonely and 54 (watch) TV by myself before. But now I have many good friends at school. They are all friendly 55 me. I like playing with them. We always play so happily that we seldom watch TV at home. My home is near the school, so I usually walk to school. I think these good habits are good for my health.
五、选词填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
street, they, still, from, practise, number, snack, because, quick, how
Sugar painting is one of the traditional Chinese folk arts. It’s both a painting and a 56 . Sugar painting started from Ming Dynasty and became popular in the Qing Dynasty. It is still popular today. You might have seen sugar artists perform (表演) on the 57 . Their sugar paintings are wonderful. However, making sugar paintings isn’t too hard if you know 58 to draw a little.
Sugar painting is very different 59 normal drawing. The sugar painting is a kind of art made with sugar. The sugar becomes hard and cool 60 . So, artists need to be fast when they draw. It’s like drawing without picking up the pen! Also, before making sugar paintings, artists need to 61 drawing many times. Kids like to buy sugar paintings 62 they taste good and look nice. Others enjoy them because these paintings remind (使想起) them of 63 childhood.
The 64 of sugar painters is getting smaller. Luckily, some of them 65 insist (坚持) on this art. They keep on holding different activities, such as offering classes. Now, sugar painting has been a national non-material cultural heritage (国家非物质文化遗产)。
六、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2分, 满分10分)
阅读表达:阅读下面短文,根据材料内容回答问题。
In a Chinese class, Mrs Li asked her students, “What do you want to be when you grow up ” Ma Li put up her hand and answered, “I want to be a village doctor.” Ma Li is a new student. She started to study here two weeks ago. “Sounds nice. Could you tell us why ” Mrs Li asked her.
Ma Li answered, “My village is very far from the town. In the past, no doctors worked there. Many villagers’ illnesses got more serious (严重的) because they couldn’t see a doctor in time (及时). In 1995, my grandpa gave up his job as a doctor in the city and worked in our village. He often visited patients at their home. He really made a difference to the villagers’ lives. I think his job is meaningful. So I want to be a village doctor like my grandfather.”
“It’s not easy to go to a medical college (医科大学), but I will work hard to make my dream come true.” Ma Li said.
“I’m sure you can make it.” Mrs Li said to Ma Li. Everyone clapped (鼓掌) for Ma Li.
66.What does Ma Li want to be when she grows up
.
67.Why couldn’t the villagers see a doctor in time according to Ma Li
.
68.When did Ma Li’s grandfather start to work in the village
.
69.Why does Ma Li think her grandfather’s job is meaningful
.
70.What do you want to be in the future
__________________________________________.
七、书面表达(共1小题; 满分25分)
71.当今世界,健康对人们越来越重要。同时,人们也比以前更加关注健康问题了。假如你是李华,你校广播站正在征集一些关于健康生活的文章,请你以“Ways to Keep Healthy”为题,根据以下图示,写一篇广播稿进行投稿。
注意事项:
1. 必须包含所有提示信息,可适当发挥;词数80左右,开头已给出,不计入总词数;
2. 意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范;
3. 请勿在文中使用真实的姓名和校名。
Ways to Keep Healthy
As far as we know, it is very important to keep healthy. Here are some ways to keep healthy.
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:——你看的电影怎么样?——再糟糕不过了。我实在受不了,只待了二十分钟。
考查形容词比较级的用法。 better更好的,是good的比较级;worse更糟糕的,是bad的比较级;the best最好的,是good的最高级;the worst最糟糕的,是bad的最高级。根据“I couldn’t stand it and stayed there for just twenty minutes.”可知,此处表达这部电影非常糟糕,用“否定词+比较级”表示最高级的含义,即“再……不过了”。故选B。
2.B
【解析】句意:尽管医生们已经工作了十个小时,但没有人休息。
考查连词辨析。 Because因为;Though尽管;But但是;Or或者。根据“the doctors had worked for ten hours, nobody took a break.”可知,前半句“医生们已经工作了十个小时”表示一种情况,后半句“没有人休息”表示结果。两者之间存在让步关系,though引导让步状语从句。故选B。
3.C
【解析】句意:为了保持健康,我们应该远离垃圾食品和含糖饮料。
考查动词短语辨析。get along with与……和睦相处;look forward to期待;keep away from远离;come up with提出。根据“To keep healthy, we should ... junk food and sugary drinks.”可知,保持健康应该远离垃圾食品和含糖饮料。故选C。
4.A
【解析】句意:我们学校的健康俱乐部专注于为学生组织体育活动。
考查动词短语。focuses on专注于;gives up放弃;puts on穿上;takes off起飞。根据“health club...organizing sports activities”可知,健康俱乐部致力于组织体育活动。故选A。
5.C
【解析】句意:我们在历史课上学习很多关于古代中国的知识。这非常有用。
考查形容词辨析。small小的;strange奇怪的;ancient古代的;bright明亮的。根据“in history class”可知,历史课上学到的应是与古代中国相关的内容,故选C。
6.B
【解析】句意:——这个周末你打算做什么?——没什么特别的。我打算像往常一样待在家里。
考查复合不定代词用法。形容词修饰复合不定代词时,要放在复合不定代词之后作后置定语,故排除选项A和D;nothing什么都没有;something某事。根据下文“I am going to stay at home as usual.”可知,没什么特别的打算,故用nothing special。故选B。
7.D
【解析】句意:格林先生认真查看了他的包,但是没有看见有用的东西。
考查不定代词。something某事或某事,用于肯定句; anything任何东西,用于否定句或疑问句;everything一切事物;nothing没有东西。根据“Mr Green looked through his bag carefully but saw...useful”可知,表示没有看见任何有用的东西,应选择否定含义的不定代词。故选D。
8.A
【解析】句意:——对我来说,记住一些中国成语的意思很难。——你应该有耐心,这需要时间。
考查形容词辨析。patient有耐心的;bored感到无聊的;cheerful高兴的、愉快的;relaxed放松的。根据答句“It takes time.”可知,此处是建议对方要“有耐心”,才能记住成语的意思。故选A。
9.B
【解析】句意:——为什么陆老师在学生中如此受欢迎?——因为她在回答我们的问题时对我们总是很有耐心。
考查形容词辨析。careful细心的;patient有耐心的;angry生气的;cheerful开心的。根据“so popular among students”可知,老师受欢迎是因为回答问题时有耐心,“be patient with”是固定搭配,意为“对……有耐心”。故选B。
10.C
【解析】句意:——你父亲多久能回来?——两天以后。
考查特殊疑问句。How long多长,对物体长度或动作持续时间提问;How often多久一次,对频率提问;How soon多久以后,对将来时间提问;How far多远,对距离提问。根据问句中“will”和答句中“In two days.”可知,题干是将来的时间进行提问。故选C。
11.A 12.D 13.B 14.B 15.C 16.A 17.C 18.D 19.D 20.A 21.C 22.D 23.A 24.D 25.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲了“我”因母亲搬来城市后体重增加、健康变差,便带她看医生并陪她锻炼,期间母亲曾想放弃,“我”通过教她使用小区锻炼设施鼓励她,最终母亲用一个月养成每日锻炼的好习惯。
11.句意:随着时间的推移,她的健康状况变得更差了。
As当……时、随着;But但是;So所以;When当……时。根据“...time went by, her health got worse”可知,此处表达“随着时间推移”,故选A。
12.句意:所以我不得不带她去看医生。
nurse护士;waiter服务员;teacher老师;doctor医生。根据“her health got worse”可知,健康状况变差应该去看医生,故选D。
13.句意:我妈妈被建议通过每天锻炼来减肥。
with和……一起;by通过;from来自;through穿过、通过。根据“lose weight...doing exercise every day”可知,此处指“通过锻炼减肥”,by后接具体方式,符合语境,故选B。
14.句意:她别无选择,只能听从医生的话。
that那个;what什么;which哪一个;where哪里。根据“follow...the doctor said”可知,此处是宾语从句,从句中said缺少宾语,应用what引导,故选B。
15.句意:第一天早上,她起得很早,然后和我在小区里跑步。
so所以;or或者;and和;but但是。根据“got up very early...ran with me”可知,“起床”和“跑步”是顺承关系,应用and连接,故选C。
16.句意:我努力跑得慢一些,以便她能跟上我。
so that以便;such as例如;such that如此……以至于;because of因为。根据“I tried to run slowly...she could follow me”可知,“跑得慢”的目的是“让她能跟上”,应用so that引导目的状语从句,故选A。
17.句意:跑了几分钟后,我告诉她正确的锻炼方式以及吃健康食物的重要性。
eating吃;playing玩;running跑;swimming游泳。根据“ran with me in our neighbourhood”可知,此处指“跑了几分钟后”,故选C。
18.句意:她认真地听我说。
lazily懒惰地;quickly快速地;easily容易地;carefully认真地。根据“she told me everything very patiently when I was a kid”及语境可知,妈妈此时应是“认真地”听“我”说,故选D。
19.句意:这让我想起,在我小时候,她总是非常耐心地告诉我所有事情。
worry担心;wonder想知道;forget忘记;remember记得、想起。根据“it made me...that she told me everything very patiently when I was a kid”可知,此处指“让我想起小时候的事”,故选D。
20.句意:但是两周后,她想停止跑步,因为她认为这两周的锻炼根本没效果。
stop停止;started开始(过去式);forget忘记;go去。根据“because she thought the...exercise didn’t work at all”可知,她觉得锻炼没效果,所以想“停止”跑步,want to后接动词原形,故选A。
21.句意:但是两周后,她想停止跑步,因为她认为这两周的锻炼根本没效果。
two-day两天的;two-month两个月的;two-week两周的;two-year两年的。根据“But after two weeks”可知,此处指“两周的锻炼”,故选C。
22.句意:为了鼓励她,我教她如何使用我们小区里的公共锻炼设施。
school学校;cinema电影院;hospital医院;neighborhood小区。根据“ran with me in our neighbourhood”及语境可知,锻炼设施应在“小区”里,故选D。
23.句意:在我的帮助下,她花了一个月的时间养成了每天锻炼的好习惯。
took花费(it takes sb. +时间+to do sth.);spent花费(sb. spends +时间/金钱+on sth./(in) doing sth.);cost花费(sth. costs sb. +金钱);paid支付(sb. pays +金钱+for sth.)。根据“it...her one month to develop a good habit”可知,此处是“it takes sb. +时间+to do sth.”结构,且动作发生在过去,用took,故选A。
24.句意:我再也不会担心我的健康了。
often经常;always总是;sometimes有时;never从不。根据“Exercise brings health and happiness to me”可知,锻炼带来了健康,所以“再也不”担心健康了,故选D。
25.句意:我很高兴能给我妈妈的生活带来很大的改变。
teacher’s老师的;friend’s朋友的;father’s爸爸的;mother’s妈妈的。通读全文可知,文章围绕“我”帮助妈妈锻炼、改善健康展开,此处指“妈妈的生活”,故选D。
26.A 27.C 28.B 29.C 30.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了超加工食品(UPFs)的定义、特性、人们对它们的喜爱程度以及它们对健康的危害,同时提到了政府为减少人们对UPFs的消费所采取的措施。
26.细节理解题。根据文章第一段“A recent study in a British medical magazine shows that many kinds of foods we enjoy, such as chips, cookies and ice cream, are all ultra-processed (超加工的).”可知,薯片、饼干和冰淇淋都是超加工食品。故选A。
27.词句猜测题。根据文章第二段“The study shows that people may strongly crave such food. We usually can’t stop eating it, or we may feel sad.”可知,人们可能会强烈渴望这样的食物,可推测出“crave”意为“渴望”,与“Be crazy about”意思相近。故选C。
28.细节理解题。根据文章第三段“It is said that 14% of adults (成人) and 12% of children crazily love UPFs.”可知,对UPFs痴迷的成人和儿童分别占14%和12%。故选B。
29.细节理解题。根据文章第四段“Some governments put taxes (税) on sugary drinks to make them more expensive, so fewer people will buy them. This idea can be used on the UPFs as well.”可知,政府可以通过对超加工食品征税,使其价格上升,从而减少人们的购买量。故选C。
30.主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了 UPFs。故选D。
31.B 32.A 33.C 34.C 35.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了来自俄罗斯的一群学生在黑龙江哈尔滨体验中国传统剪纸之美的事情,包括他们向剪纸传承人学习剪纸技能、了解剪纸文化以及学生们的感受等内容。
31.细节理解题。根据第一段中“Recently, a group of students from Russia experienced the beauty of traditional Chinese paper-cutting in Harbin, Heilongjiang Province.”可知,这群学生来自俄罗斯,故选B。
32.细节理解题。根据第一段中“They got an invitation (邀请) to learn paper-cutting skills from Ni Xiumei. She is a national intangible cultural inheritor (国家级非物质文化遗产传承人) of paper-cutting.”可知,倪秀梅擅长剪纸,是剪纸的国家级非物质文化遗产传承人,故选A。
33.细节理解题。根据第二段中“Amazed by the magic of paper-cutting, the students made their own works such as animals and fruits.”可知,学生们在活动期间做了自己的剪纸作品,故选C。
34.推理判断题。根据最后一段中“It is a great joy when seeing a piece of paper turn into a beautiful pattern (图案) through folding and cutting. ”可知,“folding”是剪纸过程中的一个步骤,结合常识可以,在剪之前应是先折叠,C选项图片展示了将纸进行折叠的动作,符合题意,故选C。
35.推理判断题。根据最后一段中“Another student said, ‘It is a great joy when seeing a piece of paper turn into a beautiful pattern (图案) through folding and cutting. I will also tell my family and friends about Chinese paper-cutting, Chinese culture, and Chinese stories.’”可知,这名学生会把中国的剪纸、文化以及故事告诉家人和朋友,由此可推断出中国故事将在世界范围内更广泛地传播,故选D。
36.A 37.C 38.C 39.A 40.C
【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了四位学生在班级会议上分享自己的梦想职业及原因。
36.词句猜测题。根据“For me, my dream job is to be a doctor, because I want to help those patients in need”可知,Andy想成为一名医生,故应是帮助生病的人,故“patients”指的是生病的人。故选A。
37.细节理解题。根据“Now I hope to be a history teacher...Linda”可知,Linda想成为一名教师。故选C。
38.细节理解题。根据“I usually go to the piano lessons on Monday, Friday and Saturday evenings. And on Sunday mornings, I also need to have piano lessons”可知,Mandy通常在周一、周五和周六晚上上钢琴课,周日早上也需要上钢琴课,故每周上四次钢琴课。故选C。
39.细节理解题。根据“my cousin, Marc, came back from his pilot university”可知,Marc是一名飞行员。故选A。
40.主旨大意题。通读全文可知,文章主要围绕四位学生分享自己的梦想职业及原因展开,故选项C“四位学生谈论他们的梦想职业及原因”最符合。故选C。
41.C 42.F 43.D 44.A 45.B
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了澳大利亚和新西兰为年轻人提供的兼职机会及情况。
41.根据下一句“For example, traveling to Australia from Taiwan can be quite expensive just for a plane ticket.”可知,仅凭一张机票,从台湾到澳大利亚旅游就可能非常昂贵。再由上一句“During summer vacations and weekends, they are able to take on part-time jobs. ”可知,年轻人们在暑假和周末,可以去兼职打工,由此可知,即便这样,这兼职挣到的钱还是远远不够支付这张机票。选项C“但是他们赚到的这笔钱还是远远不够。”符合语境。故选C。
42.根据下一句“Although many countries offer working holiday, these two countries can offer more money and jobs.”可知,尽管许多国家提供工作假期,这两个国家可以提供更多的薪资和工作,由此可知,此处应是谈到了两个国家。选项F“如果学生们想要去澳大利亚和新西兰旅行,他们是幸运的。”符合语境。故选F。
43.根据下一句“That money can help him live there.”可知,那笔钱可以帮助他在那里生活,由此可知,此处应是讲述他在那里因工作得到可以生存的钱。选项D“他到那里之后,可以从那里的工作挣到一些钱。”符合语境。故选D。
44.根据上一句“Some of the jobs ask for more experience.”可知,有些工作要求要有工作经验,这对于一些年轻人来说,或许是不可能有的。选项A“大多数人不能拥有它,比如当一名在校老师。”符合语境。故选A。
45.根据下一句“If you are looking for a way to make a little money and see the world, they might give you a way to make it come true.”可知,如果你正在寻找能边看世界边挣点小钱的方法,它们可能会给你一种实现它的办法。由此可知,此处应是提供一种如何实现边旅行边挣钱的方法。选项B“在网上有很多关于工作假期的广告。”符合语境。故选B。
46.how 47.children’s 48.playing 49.a 50.heavily 51.ourselves 52.cares 53.because 54.watched 55.to
【导语】本文主要介绍了三位同学对于如何保持健康的看法。
46.句意:健康很重要,那么我们该如何保持健康呢?根据“Here are three ...”可知,下文给出了三位同学关于如何保持健康的方法,how意为“如何”,引导特殊疑问句。故填how。
47.句意:这是三位孩子的看法。three修饰可数名词复数,child复数是children;根据“opinions”可知,此处指孩子们的意见,空处意为“孩子们的”,不以s结尾的复数名词的名词所有格需要加’s。故填children’s。
48.句意:每周至少花5小时打排球。play volleyball“打排球”,根据“spend at least 5 hours”可知,此处是“spend+时间+doing sth.”句型,意为“花费……时间做某事”。故填playing。
49.句意:昨天我们举行了一场排球比赛。根据“volleyball match.”可知,此处泛指一场比赛,volleyball以辅音音素开头,用不定冠词a。故填a。
50.句意:当我们比赛时正下着大雨。根据“It was raining”可知,此处指雨下得很大,用heavy的副词形式heavily“大量地”修饰动词rain。故填heavily。
51.句意:然而,我们仍然打得很开心。根据“enjoyed”可知,此处是“enjoy+反身代词”结构,意为“玩得开心,过得愉快”,主语是we,反身代词是ourselves。故填ourselves。
52.句意:我父亲总是关心我的健康。care about“关心”,根据“always”可知,此句时态是一般现在时,主语My father是第三人称单数,动词用第三人称单数形式。故填cares。
53.句意:他几乎不允许我使用电脑因为他认为电脑对我的健康有害。根据“he thinks it’s bad for my health”可知,此处指父亲不让我使用电脑的原因,because“因为”,连词,引导原因状语从句。故填because。
54.句意:我感到很孤独,并且以前一个人看电视。根据“I felt lonely and”可知,and连接并列句,前后时态一致,时态用一般过去时,watch过去式是watched。故填watched。
55.句意:他们对我都很友好。根据“They are all friendly”可知,此处指对我很友好,be friendly to sb.意为“对某人友好”,是固定搭配。故填to。
56.snack 57.streets 58.how 59.from 60.quickly 61.practise 62.because 63.their 64.number 65.still
【导语】本文是一篇说明文,介绍了中国传统民间艺术糖画。
56.句意:它既是一幅画,也是一种小吃。根据“Sugar painting is one of the traditional Chinese folk arts. It’s both a painting and a...”可知,此处说的是糖画可食用的特点,“snack”意为“小吃”,名词。故填snack。
57.句意:你可能见过糖艺师在街头表演。根据“You might have seen sugar artists perform on the...”以及所给单词可知,此处在描述的是地点。“street”意为“街道”,“on the streets”为固定搭配,意为“在街头”,故填streets。
58.句意:然而,如果你知道如何画一点,制作糖画并不太难。根据“making sugar paintings isn’t too hard if you know...to draw a little”以及所给单词可知,此处需要一个引导词,与后面的“to draw”构成“疑问词+不定式”结构。“how”意为“如何”,符合“知道如何画一点”的语境,故填how。
59.句意:糖画与普通绘画大不相同。be different from...意为“与……不同”。故填from。
60.句意:糖很快就会变硬变凉。根据“The sugar becomes hard and cool...”可知,此处需填一个副词,修饰动词“becomes”,表示糖变硬变凉的速度。“quick”的副词形式“quickly”意为“快速地”,符合语境。故填quickly。
61.句意:此外,在制作糖画之前,艺术家需要多次练习绘画。根据“before making sugar paintings, artists need to...drawing many times”以及所给单词可知,此处表示制作糖画需要多次练习,practise意为“练习”,need to do sth.意为“需要做某事”,故填practise。
62.句意:孩子们喜欢买糖画,因为它们味道好,看起来也好看。分析句子可知,前后句为因果关系,此处用because“因为”引导原因状语从句,故填because。
63.句意:其他人喜欢它们,因为这些画让他们想起了自己的童年。根据“these paintings remind them of...childhood”可知,此处表示“他们的童年”,“their”意为“他们的”,故填their。
64.句意:糖画艺人的数量正在减少。the number of...意为“……的数量”,后面接可数名词复数,谓语动词用单数形式。故填number。
65.句意:幸运的是,他们中的一些人仍然坚持这种艺术。根据“Luckily, some of them...insist on this art”可知,此处表示“仍然坚持”。“still”意为“仍然”,副词。故填still。
66.She wants to be a village doctor/A village doctor 67.Because her village is very far from the town and no doctors worked there in the past 68.In 1995 69.Because he really made a difference to the villagers’ lives 70.I want to be a teacher in the future
【导语】本文主要围绕课堂上老师提出“你们长大后想要成为什么”展开,马丽提出自己想当一名乡村医生,并介绍了自己的爷爷曾经是乡村医生的故事。
66.根据“So I want to be a village doctor like my grandfather.”可知,马丽长大后想要成为像爷爷一样的乡村医生。故填She wants to be a village doctor/A village doctor。
67.根据“My village is very far from the town. In the past, no doctors worked there. Many villagers’ illnesses got more serious because they couldn’t see a doctor in time.”可知,马丽的乡村距离镇上很远,在过去也没有医生在这里工作。故填Because her village is very far from the town and no doctors worked there in the past。
68.根据“In 1995, my grandpa gave up his job as a doctor in the city and worked in our village.”可知,1995年马丽的爷爷开始在乡村工作。故填In 1995。
69.根据“He really made a difference to the villagers’ lives. I think his job is meaningful.”可知,爷爷真的改变了很多村民的生活。故填Because he really made a difference to the villagers’ lives。
70.本题为开放性问题,答案不唯一,结合自身实际,合理作答即可。故填I want to be a teacher in the future。
71.例文
Ways to Keep Healthy
As far as we know, it is very important to keep healthy. Here are some ways to keep healthy.
First, we should develop good living habits. Going to bed early and getting up early can help us get enough rest. Second, we should do more exercise. Doing morning exercises or going for a run can make us strong. Third, we need to eat more fruit and vegetables to get enough vitamins. Finally, keeping a happy mind can reduce stress.
If we follow these ways, we will stay healthy and enjoy our lives.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:本文应使用“一般现在时”为主;
③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。
[写作步骤]
第一步,借用文章已给开头,引出主题;
第二步,根据题干思维导图的要点,介绍保持健康的方法;
第三步,号召大家遵循这些健康建议,并收尾。
[亮点词汇]
①need to do需要做某事
②stay healthy保持健康
[高分句型]
①Doing morning exercises or going for a run can make us strong.(动名词作主语)
②If we follow these ways, we will stay healthy and enjoy our lives.(if引导的条件状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录