(期中培优卷)期中素养达标培优卷(含答案解析)-2025-2026学年六年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)

文档属性

名称 (期中培优卷)期中素养达标培优卷(含答案解析)-2025-2026学年六年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)
格式 docx
文件大小 167.7KB
资源类型 试卷
版本资源 鲁教版(五四学制)
科目 英语
更新时间 2025-10-23 16:05:21

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年六年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)
期中素养达标培优卷
满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷上,并将准考证号条形码粘贴在指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷交回。
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
1.The differences ________ Mexico and Finland are great. These two countries are different ________ each other ________ many ways.
A.among; from; in B.between; from; on C.among; with; in D.between; from; in
2.We are supposed (应该) to _______ our hands before we speak in class.
A.put up B.put on C.put down D.put away
3.There is a blackboard and a teacher’s desk ________ the classroom.
A.in front of B.at the back of C.in the front of D.behind
4.I’d like to ________ a postcard to my friend Jimmy.
A.hike B.mean C.send D.change
5.Every morning, my mother ________ up early to make breakfast for the family. After that, she plans what to do next. Today, she________ some groceries and then visit my grandparents.
A.got; buys B.gets; is going to buy C.gets; bought D.got; is going to buy
6.Mike often ________ some funny stories to make us ________.
A.tells, laugh B.says, laugh C.tells, to laugh D.says, to laugh
7.—Where ________ my pens
—________ on the table.
A.is; It’s B.are; They’re C.are; It’s D.is; They’re
8.Tom and Jerry are good friends. They ________ like reading books in the school library.
A.all B.both C.either D.neither
9.They study in the same ________, but in different ________.
A.grades; class B.grade; classes C.grade; class D.grades; classes
10.—Did you notice Mr. Li ________ in his office
—Yes, he was going over our homework.
A.work B.working C.works D.to work
二、完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
Look at the photo. It’s my family. The old man and the old 11 are my grandparents. This is my father. He is next to his brother,my 12 . This woman is my mother. She is also my English teacher. You can 13 three kids in the photo. The two girls are my 14 . The girl in a red dress is Nancy, 15 the girl in a yellow dress is Susan. Who is the boy Do you know It’s me. My grandparents live in the USA.I live in Beijing 16 my parents now. My father is a 17 . He works in Beijing Hospital. He often has milk 18 breakfast. And he likes to eat 19 bread. My mother often 20 some eggs and some milk.
Today is my birthday. In the morning, my mother 21 a big birthday cake. My father buys a nice watch 22 me. My sisters go to buy some drinks and food. They want to have a birthday party for me. 23 about 6:00 p.m., all my friends come. They 24 the birthday song. I am so surprised. I 25 all my friends and family.
How happy I am!
11.A.boy B.girl C.woman D.people
12.A.aunt B.uncle C.sister D.cousin
13.A.see B.take C.help D.look
14.A.parents B.friends C.sisters D.brothers
15.A.and B.but C.with D.so
16.A.from B.of C.with D.and
17.A.teacher B.doctor C.farmer D.worker
18.A.for B.to C.in D.at
19.A.a B.some C.many D.any
20.A.eat B.has C.have D.had
21.A.makes B.plays C.does D.has
22.A.on B.of C.for D.to
23.A.In B.On C.At D.For
24.A.like B.sing C.play D.say
25.A.play B.give C.thank D.spend
三、阅读理解(共两节, 20小题; 每小题2分, 满分40分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
Andy has a friend named Li Lei. Andy shares what he sees in Li Lei’s school.
My friend Li Lei lives in the countryside (乡村). There isn’t a school around there, so he goes to school in a town (镇). His school is very different from our school. It is a small but great school.
There are only 12 classes in the school, and each class has only about 30 students. The classrooms are in a 3-floor building. Their teachers’ offices are just next to the classrooms.
Like our school, it has a library, a hall and a sports field. But it doesn’t have a gym (体育馆). Students do sports at the sports field.
I really envy the farm of their school. It is behind the school. The farm is very large with lots of fruit trees, vegetables and animals. Students and teachers can eat the vegetables and fruit they grow. Li Lei and his classmates work on the farm for two hours every week. They do different jobs on the farm. Li Lei says he likes to watch the animals best. He spends an hour milking the cows every time he works on the farm. I hope our school can have a farm too.
26.How many students does Li Lei’s school have
A.About 90. B.About 120. C.About 200. D.About 360.
27.What does Li Lei’s school have
①A library. ②A farm ③A gym. ④A classroom building. ⑤A sports field.
A.①②③④ B.①②③⑤ C.①②④⑤ D.②③④⑤
28.What does the underlined word “envy” mean
A.Want to have. B.Do not like. C.Do well in. D.Know little about.
29.What do we know about the farm
A.It is across from the school. B.It has lots of farmers working there.
C.Students can eat its fruit and vegetables. D.Students need to work there for an hour every day.
30.What is Andy’s purpose (目的) in writing the passage
A.To welcome us to his school. B.To show us a friend’s school.
C.To teach us how to make friends. D.To tell us how to work on the farm.
B
I am Grace. Here is my family.
My mother, Jessica, is a doctor. She is 38 years old. She is kind and beautiful. She likes going hiking. Here is my father, Scott Black. He is 40 years old. He is handsome and funny. He likes playing basketball. He plays it every week.
My brother, Tony Black. He is 9 years old. He has short hair and big eyes. He is a student. He likes reading. This is me. I am Grace Black. I am 12 years old. I’m tall and I’m always happy. I have a pet cat. Its name is Mimi. It is very clever.
根据材料内容选择最佳答案。
31.Where does Grace’s mother work
A. B. C. D.
32.What does Scott Black like
A.Going hiking. B.Playing basketball.
C.Reading. D.Animals.
33.Who is Tony Black
A.Grace’s friend. B.Grace’s father.
C.Grace’s cousin. D.Grace’s brother.
34.From the passage we know ________.
A.Jessica is Tony’s teacher B.Tony is 40 years old
C.Jessica is Grace’s mother D.Scott is Tony’s uncle
35.The main idea (主旨大意) of this passage is about ________.
A.Grace’s parents B.Grace’s school
C.Grace’s family D.Grace’s day
C
You may know the English letters A, B and C, but do you know there are people called “ABC” You may like eating bananas, but do you know there are people called “banana persons” If you don’t, I will tell you about it. They are some Chinese people like you and me, but they aren’t in China. Why do people call them like that
If we call somebody an ABC person, we mean he or she is a Chinese but was born (出生) in America. Sometimes, people also call them “banana persons”. A banana is yellow outside and white inside. So if somebody is a “banana person”, he or she is “white” inside and “yellow” outside. By saying that, we mean he or she has yellow skin (皮肤) but does things in an American way. “Banana persons” were born in America and they have lived in America for a long time, so they think and do things like Americans. However, these people still have Chinese blood (血统). Their parents, grandparents or even great-grandparents are from China. They all have black eyes and black hair, so they look like us, Chinese people.
There are many famous “banana persons” in America. They do very well in America and they are really great in their own fields (领域).
36.From the passage, we can learn“ABC” means ________.
A.English letters B.people’s names C.“banana persons” D.American bananas
37.What is a “banana person” like outside
A.An American. B.A Chinese. C.An Australian. D.An Englishman.
38.Why do “banana persons” do things like Americans
A.Because they have white skins.
B.Because they have American blood.
C.Because they were born in America and have lived there for a long time.
D.Because their parents are Americans.
39.Which of the following is TRUE about “banana persons”
A.They live in China. B.They were born in China.
C.They grew up in China. D.They think like Americans.
40.What is the best title (标题) for the passage
A.What is a “Banana Person” B.A Great Person’s Name is ABC
C.Great “Banana Persons” D.Great Chinese People in America
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
Hello, I’m Helen. 41 What can you see in my classroom A bookcase, some yellow desks and chairs are in it. 42 They are some books, a box, five pens, a map and three bags. 43 . It’s David’s. He plays baseball with his friends every day.
You can see three people in the classroom, too. The woman, Miss Brown, is our English teacher. 44 We are next to Miss Brown’s desk. Our English is not very good. You can see some red “x”s in our notebooks. 45 We all like her very much.
A.He is a nice teacher.
B.A baseball is on a desk.
C.Here is a photo of my room.
D.The two girls are Tina and me.
E.What are those in the bookcase
F.This is a picture of my classroom.
G.So Miss Brown often helps us with our English.
四、词汇运用(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Dear Jimmy,
How time flies! Thanks 46 your e-mail.
I can’t wait 47 (tell) you something about my new school. My school is big and beautiful. Two school 48 (library) are in the middle of my school. They are my favourite places. There 49 (be) many different kinds of books, maps, and magazines (杂志) in them. Every day, I spend lots of time 50 (read) there. The classroom building is next to the 51 (teacher) building. There are 50 52 (student) in my class. They are very nice. I feel lucky (幸运的) to be here.
Studying in middle school is not 53 same as that in primary school. But I like all teachers here and try to do it 54 (good).
55 about your school Waiting for your reply.
Yours,
Lin Tao
五、选词填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
根据短文内容,选择适当的单词,使短文意思完整。每个选项只用一次(注意大小写,书写规范)
first classmates from likes both teachers tennis hobbies plays job
My name is Zhang Li. I’m 15 years old. I am 56 Changzhi, Shanxi. I am a middle school student and I love all of my 57 . But I think Sophia is my favorite English teacher.
Sophia comes from the UK. She 58 Shanxi very much. Sophia has a daughter and a son. Her daughter’s 59 name is May. Her son’s name is Jack. They are 60 in the No.5 Middle School.
Sophia has many 61 . She likes music and she often 62 the guitar in her free time. She also likes doing sports and her favourite sport is 63 .
We have English classes from Monday to Friday. Sophia is busy but she loves her 64 . All of my 65 like her and her classes.
六、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2分, 满分10分)
读下面的文章,请在每个题目下回答问题。
Jane is from England. Her family are in Beijing now. She is fourteen years old. The date of her birth is on September seventh. Her father, Mr. Smith, is an English teacher. And her mother, Mrs. Smith, is an English teacher, too. They all like China. Mr. Smith like sports. He thinks they are really exciting. His favorite swimming star is Sun Yang. Mrs. Smith likes watching TV. She thinks she can learn a lot about Chinese history by watching it. And Jane herself likes tennis. Her favorite tennis star is Li Na. She thinks she is very great. Mr. Smith and Mrs. Smith like Beijing Roast Duck (北京烤鸭). They often go to Quanjude to have it.
66.Where is Jane now
67.When is Jane’s birthday
68.Why does Mrs. Smith like watching TV
69.Who’s Jane’s favorite tennis star
70.What Chinese food do Mr. and Mrs. Smith like
七、书面表达(共1小题; 满分25分)
71.假如学校英语校报发起了“寻找最美中学生”活动,请你以“The Most Outstanding Student Around Me”为题,向校报投稿,推荐你身边的一位同学,内容包括:1. 基本信息;2. 他/她的优点(至少两条);3. 他/她对你的积极影响。
写作要求:
1. 词数80左右(开头和结尾已给出,不计入总词数);
2. 要点齐全,可适当发挥;
3. 不得出现真实姓名和校名;
4. 条理清楚,语句通顺,意义连贯,书写规范。
词汇参考outstanding 优秀的,突出的 recommend 推荐 influence 影响
When it comes to the most outstanding student, I would like to recommend
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
We are lucky to have such a friend, and I hope he/she can win this award.
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D
【解析】句意:墨西哥和芬兰之间的差异很大。这两个国家在很多方面都各不相同。
考查介词的用法。among在……之间,三者或三者以上;between在……之间,在两者之间;from从;in在……方面;with和;on在……上面。根据“Mexico and Finland”可知,此处指在两者之间,between…and“在……和……之间”,be different from“与……不同”,根据“many ways”可知,此处指在许多方面,应用介词in表示“在……方面”,故选D。
2.A
【解析】句意:在课堂上发言之前,我们应该举手。
考查动词短语。put up举起;put on穿上;put down放下;put away收拾,整理。根据“before we speak in class”可知,在课堂上发言之前应该举手。故选A。
3.C
【解析】句意:教室的前部有一块黑板和一张讲台。
考查介词短语。in front of在……的前面;at the back of在……的后部;in the front of在……的前部;behind在……的后面。根据”a blackboard and a teacher’s desk“可知,黑板和讲台一般在教室内部的前半部分,因此应用in the front of而不用in front of。故选C。
4.C
【解析】句意:我想给我的朋友吉米寄一张明信片。
考查动词辨析。hike远足;mean意味着;send邮寄,发送;change改变。根据“a postcard to my friend Jimmy”可知,此处指给朋友寄明信片,应该用send。故选C。
5.B
【解析】句意:每天早上,我妈妈都起得很早为家人做早餐。之后,她计划下一步做什么。今天,她打算买些杂货,然后去看望我的祖父母。
考查动词时态。第一个空,根据Every morning可知,此句时态是一般现在时,主语my mother是第三人称单数,因此谓语动词用第三人称单数形式gets;第二个空,根据Today以及语境可知,此句时态是一般将来时,be going to do sth.“打算做某事”,主语she是第三人称单数,因此be动词用is,即is going to buy。故选B。
6.A
【解析】句意:麦克经常讲一些使我们大笑的故事。
考查动词辨析以及非谓语动词。根据“Mike often…some funny stories to make us…”可知,此处指“讲述故事”,tell stories“讲故事”,固定搭配;make sb. do sth.“使某人做某事”,省略to的动词不定式作宾补,故选A。
7.B
【解析】句意:——我的钢笔在哪里?——它们在桌子上。
考查be动词及代词用法。 问句中主语my pens为名词复数,be动词用are;答句主语需用第三人称复数they代指my pens,they与are可缩写成They’re。故选B。
8.B
【解析】句意:Tom和Jerry是好朋友。他们两个都喜欢在学校图书馆看书。
考查代词辨析。all指三者或三者以上的“全部”;both指两者“都”;either指两者中的“任意一个”;neither指两者“都不”。根据“Tom and Jerry”可知,是两个人,且根据“like reading books”可知,是都喜欢看书,用both。故选B。
9.B
【解析】句意:他们在同一个年级学习,但在不同班级。
考查可数名词单复数。grades; class前者意为“年级”,复数名词,后者意为“班级”,单数名词;grade; classes前者意为“年级”,单数名词,后者意为“班级”,复数名词;grade; class前者意为“年级”,后者意为“班级”,均为单数名词;grades; classes前者意为“年级”,后者意为“班级”,均为复数名词。根据“same”可知,他们在同一个年级,第一个空填单数名词grade;根据“different”可知,他们在不同的班级,第二个空填复数名词classes。故选B。
10.B
【解析】句意:——你注意到Mr. Li在他的办公室工作吗?——是的,他正在检查我们的作业。
考查动词的形式。根据答语“he was going over our homework.”可知本句需用现在分词描述动作的进行状态。“notice+宾语+现在分词”结构中,使用现在分词作宾语补足语,补充说明宾语的动作。故选B。
11.C 12.B 13.A 14.C 15.A 16.C 17.B 18.A 19.B 20.B 21.A 22.C 23.C 24.B 25.C
【导语】本文描述了一张家庭照片中的人物关系,并介绍了作者的家人以及他们的职业和生活习惯,最后,介绍了作者生日当天的庆祝活动。
11.句意:那位老人和那位老妇人是我的祖父母。
boy男孩;girl女孩;woman女人;people人。根据“The old man and the old... are my grandparents.”可知,此处与“man”对应,应填woman,“the old woman”指作者的祖母。故选C。
12.句意:他紧挨着他的哥哥(弟弟),我的叔叔(伯伯)。
aunt阿姨;uncle叔叔,伯伯;sister姐姐,妹妹;cousin堂兄(或弟、姊、妹);表兄(或弟、姊、妹)。根据“This is my father. He is next to his brother,”可知,父亲的兄弟应该是作者的叔叔或伯伯。故选B。
13.句意:你可以在照片中看到三个孩子。
see看见;take拿走;help帮助;look看,和介词at连用。根据“in the photo”可知,此处指在照片中看到三个孩子。故选A。
14.句意:这两个女孩是我的姐妹。
parents父母;friends朋友;sisters姐姐,妹妹;brothers哥哥,弟弟。根据“The two girls”和倒数第二段“My sisters go to buy some drinks and food.”可知,这两个女孩是作者的姐妹。故选C。
15.句意:穿红衣服的女孩是南希,穿黄衣服的女孩是苏珊。
and和;but但是;with具有;so所以。分析句子可知,“The girl in a red dress is Nancy,”和“the girl in a yellow dress is Susan.”之间是并列关系,所以填连词and。故选A。
16.句意:我现在和我的父母住在北京。
from来自;of……的;with和;and和。live in sp with sb“和某人住在某地”,是固定搭配。故选C。
17.句意:我的父亲是一名医生。
teacher老师;doctor医生;farmer农民;worker工作者。根据“He works in Beijing Hospital.”可知,作者的父亲是一名医生。故选B。
18.句意:他早餐经常喝牛奶。
for为了;to到;in在……里面;at在。have/has...for breakfast“早餐吃……”,是固定表达。故选A。
19.句意:他喜欢吃一些面包。
a一;some一些,一般用于肯定句或表示请求、建议的疑问句中;many很多;any任何,一般用于否定句和疑问句中。bread是不可数名词,并且这是一句肯定陈述句。故选B。
20.句意:我的妈妈经常吃一些鸡蛋、喝一些牛奶。
eat吃,动词原形;has吃,动词三单形式;have吃,动词原形;had吃,动词过去式。根据“often”可知,时态为一般现在时,主语是“My mother”,所以谓语用动词三单形式。故选B。
21.句意:早上,我的妈妈做了一个大生日蛋糕。
makes做;plays玩;does做;has有。根据“a big birthday cake”可知,此处表示“做生日蛋糕”,用动词makes。故选A。
22.句意:我的爸爸给我买了一块漂亮的手表。
on在……上面;of……的;for为了,给;to到。buy sth for sb“为某人买某物”,是固定搭配。故选C。
23.句意:大约下午6点,我所有的朋友都来了。
In在……里面;On在……上面;At在;For为了。根据“about 6:00 p.m.”可知,时间点前用介词at。故选C。
24.句意:他们唱生日歌。
like喜欢;sing唱;play玩;say说。根据“the birthday song”可知,此处指唱生日歌。故选B。
25.句意:我感谢我所有的朋友和家人。
play玩;give给予;thank感谢;spend花费。根据上文内容可知,家人和朋友为作者庆祝生日,作者应该是感谢他们。故选C。
26.D 27.C 28.A 29.C 30.B
【导语】本文作者主要介绍了朋友李磊的学校。
26.细节理解题。根据“There are only 12 classes in the school, and each class has only about 30 students.”可知,学校只有12个班,每个班只有大约30名学生,所以大概有360名学生。故选D。
27.细节理解题。根据“But it doesn’t have a gym (体育馆).”可知,李磊的学校没有体育馆,排除③,故选C。
28.词句猜测题。根据“The farm is very large with lots of fruit trees, vegetables and animals. ... I hope our school can have a farm too.”可知,作者描述了李磊学校的农场有多好,并且表示希望自己的学校也有一个农场,所以是很羡慕,故选A。
29.细节理解题。根据“Students and teachers can eat the vegetables and fruit they grow.”可知,学生和老师可以吃他们种植的蔬菜和水果。故选C。
30.主旨大意题。本文作者主要介绍了朋友李磊的学校,故选B。
31.A 32.B 33.D 34.C 35.C
【导语】本文主要介绍了Grace的家庭成员。
31.推理判断题。根据“My mother, Jessica, is a doctor.”可推知,医生在医院工作,故选A。
32.细节理解题。根据“He likes playing basketball. He plays it every week.”可知,Scott Black喜欢打篮球,故选B。
33.细节理解题。根据“My brother, Tony Black.”可知,Tony Black是Grace的兄弟,故选D。
34.细节理解题。根据“My mother, Jessica”可知,Jessica是Grace的母亲,故选C。
35.主旨大意题。根据“I am Grace. Here is my family.”及全文可知,文章主要介绍了Grace的家庭成员,故选C。
36.C 37.B 38.C 39.D 40.A
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了“香蕉人”以及他们的特点。
36.细节理解题。根据“If we call somebody an ABC person...also call them “banana persons”可知,“ABC”意思是“香蕉人”,故选C。
37.推理判断题。根据“So if somebody is a ‘banana person’...but does things in an American way.”可知,“香蕉人”外表像中国人。故选B。
38.细节理解题。根据“‘Banana persons’ were born in America...and do things like Americans.”可知,“香蕉人”因为在美国出生并且生活很长时间,因此他们像美国人一样做事情。故选C。
39.细节理解题。根据“‘Banana persons’ were born in America...and do things like Americans.”可知,“香蕉人”的思维像美国人一样。故选D。
40.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了什么是“香蕉人”,以及他们的特点。故选A。
41.F 42.E 43.B 44.D 45.G
【导语】本文主要介绍了一张关于作者教室物品摆放及人物的图片。
41.根据下文“What can you see in my classroom ”可知,此处提到了教室,选项F“这是我教室的照片。”符合语境。故选F。
42.根据下文“They are some books, a box, five pens, a map and three bags.”可知,此处介绍的是书架上的一些物品,选项E“书架上的那些是什么?”符合语境。故选E。
43.根据下文“It’s David’s. He plays baseball with his friends every day.”可知,此处提到了棒球,选项B“一个棒球在桌子上。”符合语境。故选B。
44.根据上文“You can see three people in the classroom, too. The woman, Miss Brown, is our English teacher. ”及下文“We are next to Miss Brown’s desk.”可知,此处提到了3个人,其中一个是老师,空处应该介绍其余两个人,选项D“这两个女孩是蒂娜和我。”符合语境。故选D。
45.根据上文“Our English is not very good.”及下文“We all like her very much.”可知,此处提到了我们的英语不是很好,选项G“所以布朗小姐经常帮助我们学习英语。”符合语境。故选G。
46.for 47.to tell 48.libraries 49.are 50.reading 51.teachers’/teacher’s 52.students 53.the 54.well 55.How/What
【导语】本文是林涛跟Jimmy介绍自己的学校的邮件。
46.句意:谢谢你的邮件。thanks for表示“感谢”,后面接原因。故填for。
47.句意:我等不及告诉你一些我新学校的事情。can’t wait to do sth表示“等不及做某事”。故填to tell。
48.句意:两个校图书馆在我的学校中间。two后接名词复数,library复数为libraries。故填libraries。
49.句意:里面有很多不同种类的书、地图和杂志。此句是There be句型,be动词的数与相近主语一致,books复数,be动词用are。故填are。
50.句意:每天我花很多时间在那读书。动词短语spend time doing sth表示“花时间做某事”。故填reading。
51.句意:教学楼在教师楼旁边。根据building可知,此处表所属关系,用名词’s格,可以用单数或者复数形式。故填。teachers’/teacher’s。
52.句意:我们班有50名学生。50后接名词复数。故填students。
53.句意:中学学习跟小学不一样。the same表示“一样的”。故填the。
54.句意:但是我喜欢这里所有的老师,尝试做得很好。此空为副词修饰动词,good副词为well。故填well。
55.句意:你的学校生活怎么样?询问某事怎么样用What/How about...句型。故填How/What。
56.from 57.teachers 58.likes 59.first 60.both 61.hobbies 62.plays 63.tennis 64.job 65.classmates
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了作者Zhang Li的个人信息、最喜欢的英语老师Sophia及其家庭情况、Sophia的爱好和工作等内容。
56.句意:我来自山西长治。from表示“来自”,符合语境,表明作者的籍贯。故填from。
57.句意:我是一名中学生,我爱我所有的老师。teachers表示“老师”,根据后文“But I think Sophia is my favorite English teacher.”可知,此处指的是作者爱所有的老师。故填teachers。
58.句意:她非常喜欢山西。likes表示“喜欢”,根据后文描述Sophia在山西的生活情况,可知她非常喜欢山西。故填likes。
59.句意:她女儿的名字是梅。first name表示“名字”,与后文“Her son’s name is Jack.”相对应,说明此处是介绍她女儿的名字。故填first。
60.句意:他们都在第五中学。both表示“两者都”,根据前文“Sophia has a daughter and a son.”可知,此处指的是她的女儿和儿子都在第五中学。故填both。
61.句意:Sophia有很多爱好。hobbies表示“爱好”,根据后文“She likes music...She also likes doing sports...”可知,此处指的是Sophia有很多爱好。故填hobbies。
62.句意:她喜欢音乐,经常在空闲时间弹吉他。plays表示“弹奏”,与后文“the guitar”搭配,表示弹吉他。故填plays。
63.句意:她也喜欢做运动,她最喜欢的运动是网球。tennis表示“网球”,根据语境可知,此处指的是她最喜欢的运动。故填tennis。
64.句意:Sophia很忙,但她热爱她的工作。job表示“工作”,根据前文“We have English classes from Monday to Friday. Sophia is busy...”可知,此处指的是Sophia热爱她的工作。故填job。
65.句意:我所有的同学都喜欢她和她的课。classmates表示“同学”,根据语境可知,此处指的是作者的所有同学都喜欢Sophia和她的课。故填classmates。
66.She is in Beijing. 67.It’s on September seventh. 68.Because she thinks she can learn a lot about Chinese history by watching it. 69.Her favorite tennis star is Li Na. 70.They like Beijing Roast Duck.
【导语】本文介绍了来自于英国的简和她的父母在北京的生活,同时介绍了一家人的喜好。
66.根据“Jane is from England. Her family are in Beijing now.”可知,简现在在北京,故填She is in Beijing.
67.根据“The date of her birth is on September seventh”可知,她的生日是九月七日,故填It’s on September seventh.
68.根据“Mrs. Smith likes watching TV. She thinks she can learn a lot about Chinese history by watching it.”可知,史密斯太太喜欢看电视,她认为通过看电视可以学到很多关于中国历史的知识。故填Because she thinks she can learn a lot about Chinese history by watching it.
69.根据“Her favorite tennis star is Li Na.”可知,她最喜欢的网球明星是李娜。故填Her favorite tennis star is Li Na.
70.根据“Mr. Smith and Mrs. Smith like Beijing Roast Duck (北京烤鸭).”可知,史密斯先生和史密斯太太喜欢北京烤鸭,故填They like Beijing Roast Duck.
71.例文
When it comes to the most outstanding student, I would like to recommend Li Ming, my classmate and deskmate. Li Ming is a 14-year-old boy who studies in Class 3, Grade 8. He has many great qualities. First, he is very hard-working. He always finishes his homework carefully and spends extra time reading. He is very helpful. Whenever I have problems with my studies, he is always patient and explains things clearly. Li Ming has a positive influence on me. Seeing how hard he works encourages me to study harder too. He also teaches me that helping others is important.
We are lucky to have such a friend, and I hope he can win this award.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:本文应使用“一般现在时”为主;
③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。
[写作步骤]
第一步,借用文章已给开头,引出主题;
第二步,根据题干的要点,描述这位同学的基本信息,优点,以及对自己的影响;
第三步,发表评价,并收尾。
[亮点词汇]
①spend time doing花时间做某事
②encourage sb to do sth鼓励某人做某事
[高分句型]
①Li Ming is a 14-year-old boy who studies in Class 3, Grade 8.(定语从句)
②He also teaches me that helping others is important.(宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录