/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年七年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)
期中素养达标培优卷
满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷上,并将准考证号条形码粘贴在指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷交回。
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
1.—What did you do in Beijing last week
—Oh, we _______ the Great Wall and the Palace Museum.
A.visit B.are visiting C.visited D.will visit
2.To my ________, he didn’t come to school today.
A.surprised B.surprising C.surprise D.surprises
3.—Jim bought a black pen for his maths teacher. —Great! When ________ he ________ it
A.did; buy B.did; bought C.does; buy D.does; bought
4.Peter ________ with many people on his journey last year.
A.make a friend B.made a friend C.make friends D.made friends
5.The new words are important. Please ________.
A.write them down B.write it down C.write down them D.write down it
6.—________ you at home last Friday
—No, I ________.
A.Did; didn’t B.Were; weren’t C.Did; wasn’t D.Were; wasn’t
7.—What’s the weather like today
—It’s ________.
A.high B.small C.green D.stormy
8.The sight is so beautiful that it ________ a wonderland (仙境).
A.picks up B.sounds like C.runs after D.feels like
9.The sun is shining ________ today, so don’t forget to wear your sunglasses.
A.brightly B.darkly C.softly D.quietly
10.My brother is ________ a new project for his school science fair (科学展览).
A.working as B.working on C.working for D.working out
二、完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
In the forest, the little rabbit Tommy and his mum live a happy life. Tommy loves his mum. He loves to read and to 11 too.
Christmas’s coming. Tommy 12 wants to give his mum a gift. But 13 can he give her Maybe a dress. His mum looks 14 in her red dress but it’s small. Maybe a 15 of earrings. In spring, his mum lost one of her earrings, a 16 gift from Tommy’s dad. They are nice 17 too expensive (昂贵的) for little Tommy.
On Christmas morning, Tommy is 18 . Will his mum like the gift He draws a picture for her. In it, she wears a red 19 and her favourite earrings. Tommy feels 20 because he doesn’t have any coloured pencil to paint the dress red. So he stays 21 the Christmas tree.
Tommy sees his mum smile (微笑)when she 22 his gift. “Come here,” she 23 to him. Then she gives him a gift—a box of 24 .
“Thank you, my son,” she says, “I 25 the other earring to buy these crayons. You can let me have a new red dress now.”
11.A.run B.draw C.learn D.play
12.A.quietly B.really C.quickly D.early
13.A.how B.when C.what D.where
14.A.thin B.beautiful C.cold D.funny
15.A.pair B.box C.cup D.piece
16.A.similar B.different C.smart D.special
17.A.but B.and C.or D.so
18.A.amazed B.afraid C.worried D.excited
19.A.shirt B.dress C.cap D.coat
20.A.sorry B.happy C.great D.fun
21.A.in B.behind C.under D.on
22.A.buys B.closes C.opens D.makes
23.A.listens B.says C.shouts D.answers
24.A.candies B.crayons C.carrots D.clothes
25.A.need B.notice C.find D.use
三、阅读理解(共两节, 20小题; 每小题2分, 满分40分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
(Once upon a time, a town mouse visited the countryside and met a country mouse. Fun things happened...)
Scene One
The country mouse invited the town mouse to go back home and have dinner together—fresh peas and corn, which were really famous in the countryside. However, the town mouse thought the food was boring and said, “Come to town for delicious food!” The country mouse hesitated (犹豫) for a while, but he thought it was not a big deal so he agreed.
Scene Two
They went to the town mouse’s house and looked around. In the cupboard (橱柜), there were many different kinds of delicious food like jars of jam, rice noodles and more. The country mouse was surprised. Suddenly, the cook came in when they started to enjoy the food. The mice were scared (害怕的) and ran to the mouse hole (洞).
Scene Three
A few minutes later, the cook left, so they went back to the cupboard and prepared for (准备) a meal. The country mouse was mouth-watering. This time, however, a cat ran in. They were in danger again! They tried their best to choose a safe place with even more food—cheeses, fruits, meat... The country mouse saw a cheese, but the town mouse shouted, “Stop! ________ If you keep going, it will catch you.”
Scene Four
Finally, the country mouse decided to leave. “I’d rather eat simple food in peace than delicious food with danger,” he said.
——Adapted from Aesop’s Fables
26.Which picture matches Scene One
A.B.C. D.
27.Which of the following can’t the town mouse usually eat
A.Jam B.Cheeses C.Cookies D.Rice
28.What can be put in “________”
A.The cheese is bad. B.There is a cook coming.
C.Let me eat the cheese first. D.There is a mousetrap (捕鼠器)
29.Which one is TRUE according to the passage
A.The town mouse thought peas and corn were delicious.
B.The two mice lived in the town together happily in the end.
C.The two mice were in great danger in the town three times.
D.The country mouse left because he didn’t like the food in the town.
30.What lesson can we learn from the story
A.It’s better to have a simple and safe meal.
B.Country life is always better than town life.
C.We should always try new things and be brave.
D.Delicious food brings most people true happiness.
B
It is a good idea to give school trips to students. Many people know that students sometimes need to learn outside. Studying and learning are more than books!
Some school trips make students see more about nature. The students visit many places such as zoos, mountains, forests or farms. The teachers want the students not only to know about nature, but also to learn to love it and take care of it.
Other school trips are for students to learn about their city or interesting jobs. They take students to visit a police station or a fire station. These kinds of school trips help students learn about jobs and help them to be thankful to the people who work for their city.
Students usually love school trips! They can go out of the classroom and have fun. The teachers know that students can learn a lot when they relax and have fun. School trips can please both teachers and students!
Teachers tell the students not to throw rubbish anywhere during the trip. Today our environment is getting better and better. It is important for us to protect the environment.
31.What can students learn from school trips
A.How to love nature. B.How to protect the environment.
C.How to take care of nature. D.A, B and C.
32.Why do the students visit a police station or a fire station
A.To learn more about mountains. B.To visit old people in the hospital.
C.To help people in the office. D.To learn about jobs and to be thankful.
33.What does the underlined word “please” in the fourth paragraph mean
A.Make somebody feel happy. B.Make somebody feel worried.
C.Make somebody feel sorry. D.Make somebody feel terrible.
34.What’s the purpose of the last paragraph
A.To tell us to have a school trip. B.To tell us to pick up rubbish.
C.To tell us to protect the environment. D.To tell us to take care of animals.
35.What’s the main idea of the passage
A.School trips can help students learn more. B.Students like to learn more about nature.
C.School leaders know about their students. D.Students usually love school trips.
C
Hi, friends! I’m Peter from Hungary. I am a middle school student in Grade 7. I want to talk about the weather of my country in a year.
School starts on September 1st and that’s the beginning of autumn. It’s often sunny. And it is a rich season because trees are full of fruit. But in October and November, it’s usually cold and windy. It rains a lot and it’s often foggy (有雾的). The leaves of the trees fall down.
Winter is very cold. The temperature falls under 0°C. It often snows and there are stormy winds (暴风). It is better to sit inside by the fire when the cold wind is blowing outside. Many people like winter because of winter sports like skating and skiing (滑雪). In Hungary there aren’t very high mountains, so people often go skiing abroad.
I like spring a lot because after the long cold, wet and foggy days, it is warm again. Trees are in full blossom (开花). You can see lovely spring flowers everywhere. The weather is quite changeable in April. It may be super sunny and warm in one minute and windy and cold in another. It often rains, and sometimes it’s cloudy. But most of the time it is warm and sunny.
My favorite season is summer. It is very hot in July and August. Sometimes there are showers (阵雨) or rainstorms. There are all kinds of fruit in summer. Children prefer summer to the other seasons because there is no school and we can take our holidays.
36.In Hungary, it’s often rainy, windy and foggy in ________.
A.May B.July C.September D.November
37.Many people in Hungary like winter because they can ________.
A.B.C.D.
38.______ in both summer and autumn in Hungary.
A.There is no school B.The temperatures are high
C.There are lots of fruit D.There are many rainstorms
39.Which season do the kids in Hungary like best
A.Spring. B.Summer. C.Autumn. D.Winter.
40.Which is a suitable title for the passage
A.My Favorite Season in Hungary B.Weather and Activities in Hungary
C.Seasons in Hungary D.Fruit and Sports in Hungary
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
It’s seven o’clock in the evening now. Lily’s family are very busy. What are they doing
Lily is in her room. There are some clothes on her bed, and some notebooks and books on her desk. 41 It’s her favorite dress. She wants to wear it and go to her friend’s birthday party. 42 She is not happy. Lily’s sister is watching TV in the living room and she is very happy. She is watching a basketball game. 43 She often plays it with her friends on weekends. She has no money to buy tickets (门票) to the basketball games, so she often watches them on TV.
What are Lily’s parents doing 44 He does some reading every evening. Lily’s mother is doing the dishes in the kitchen. 45 Well, an old man is playing Tai Chi. Who is he He is Lily’s grandpa.
A.She is looking at a red dress.
B.Basketball is her favorite sport.
C.But she has too many things to do.
D.She often does the housework in the evening.
E.Her father is watching TV in the living room.
F.She often does the housework in the morning.
G.Her father is reading a book about animals in the study.
四、词汇运用(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读下面短文,根据上下文或首字母提示,在空白处填入一个适当的单词。
Xie An (320—385) was a great politician (政治家) during the Eastern Jin Dynasty in China.
He liked to get t 46 with his family. Once on a cold winter day, there was h 47 snow outside. The children were e 48 , and all of them ran to watch the snow.
“What does the snow look like ” asked Xie An. The children looked at each other and thought h 49 .
“Oh! I have 50 answer,” said a boy. He shouted, “If someone t 51 salt (盐) in the air, you can almost compare (把……比喻为) salt to snow.”
“Does anyone e 52 have an answer ” asked Xie An.
The children thought and thought but 53 one answered. Suddenly, one little girl spoke up.
“Well, how about willow catkins (柳絮) ” said the girl, “When the wind blows, they fly in the air just like beautiful, w 54 snow.”
The smart girl was Xie Daoyun. When Daoyun grew up, she b 55 a famous poet and writer.
五、选词填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。请将答案写在答题卡对应题目的答题位置上。
horse, friendly, farmer, I, animal, sorry, look, work, clever, to, bad, eat
Mr. Smith lives in America. He is a very kind 56 . He has a big farm. He has many 57 such as dogs, cats and chickens. He has a horse and it 58 for him every day. Mr. Smith loves it a lot.
One morning, Peter comes to Mr. Smith’s home. He would like to borrow (借) the 59 to do some farm work. He is lazy and he doesn’t often work hard. He is 60 to animals and he gives just a little food to his animals. Mr. Smith says, “I’m 61 . My horse is unhealthy today.” Mr. Smith takes him 62 the horse and says, “Look at 63 horse!” The 64 horse is lying (躺) on the grass and closing the eyes, and it 65 very weak and can’t even stand up. In the end, Peter can’t borrow it and he goes back to his home.
六、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2分, 满分10分)
阅读短文,根据要求回答问题。
China is a very big country, so there are many different kinds of weather.
In some places the winter can be freezing. Shenyang is in the northeast (东北) of China. Sometimes the temperature can fall to -40°C there. In other places, for example, in the middle of China, it is often very ________ in summer. Hefei is sometimes 40℃.
In Beijing, winter lasts from December to March. It is usually dry and there is heavy snow. But the sun often shines. Summer is different. It is often very rainy and very hot. Spring and autumn are the best seasons. It is sometimes quite hot in the day but in the evening it is cool.
In the south of China, summer is long, hot and wet. In Xiamen, it is often hot from April to October. The winter is different. It’s cool, wet and not very long. In Guangzhou, the weather is often very hot in summer. The winter is short and cool. It sometimes rains.
66.根据短文内容,在文中空白处填写一个适当的单词。
67.How many cities are mentioned (被提及) in the passage (不超过1个单词)
68.What are the features (特征) of Xiamen’s winter (不超过7个单词)
69.把文中画线的句子译成汉语。
70.请给短文拟一个适当的标题。
七、书面表达(共1小题; 满分25分)
71.在我国有很多经典的神话故事、寓言故事和成语故事。这些都是中国传统文化的一部分。假定一些美国中学生将会来到你们学校交流学习,请你以“A story I want to share”为题,用英语写一篇小短文,宣扬中国文化。内容包括:
(1)介绍一则中国故事;
(2)谈谈你的读后感 (不少于两点);
(3)呼吁来访的美国中学生多读中国故事,了解更多中国文化。
要求:
(1)不得在文中提及真实校名、班级和姓名等;
(2)语句连贯,词数不少于80。
A story I want to share
Chinese stories are important in traditional Chinese culture. Today I want to share a Chinese story with you.
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C
【解析】句意:——上周你在北京做了什么?——哦,我们参观了长城和故宫。
考查动词时态。根据“What did you do in Beijing last week ”可知,句子为一般过去时,谓语动词应用过去式visited。故选C。
2.C
【解析】句意:令我吃惊的是,他今天没有来上学。
考查介词短语。surprised惊讶,动词过去式/惊讶的,形容词;surprising令人惊讶的,形容词;surprise惊讶,动词/名词;surprises惊讶,动词的三单形式。根据“To my”可知,考查固定搭配“to one’s surprise”的用法,意为“令某人惊讶的是”。故选C。
3.A
【解析】句意:——吉姆给他的数学老师买了一支黑色的钢笔。——太棒了!他什么时候买的它?
考查一般过去时的特殊疑问句。根据“Jim bought a black pen for his maths teacher.”可知,“买钢笔”这个动作发生在过去,所以该特殊疑问句时态要用一般过去时。在一般过去时的特殊疑问句中,要借助助动词did,且助动词后面的动词要用原形。故选A。
4.D
【解析】句意:彼得去年在旅途中和很多人成了朋友。
考查动词时态和固定短语。make a friend交朋友,单数形式;made a friend交朋友,单数形式,一般过去时;make friends交朋友,复数形式;made friends交朋友,复数形式,一般过去时。根据时间状语“last year”可知,应使用一般过去时;根据“with many people”可知。是与多个人建立友谊,需要用复数形式friends。故选D。
5.A
【解析】句意:新单词很重要。请把它们写下来。
考查动词短语和代词辨析。it它;them它们。此处指“把新单词写下来”,指代名词复数,用代词them,代词作短语write down的宾语时,代词放短语中间。故选A。
6.D
【解析】句意:——上周五你在家吗?——不,我不在。
考查一般疑问句及其答语。“at home”表示状态,因此第一空应使用be动词,问句的主语是“you”,所以第一空应选be动词Were;根据“No, I...”可知,此处是否定回答,答语的主语是“I”,所以第二空应用be动词的否定形式was not(缩写为wasn’t)。故选D。
7.D
【解析】句意:——今天天气怎么样?——是有暴风雨的。
考查形容词辨析。high高的;small小的;green绿色的;stormy有暴风雨的。根据“What’s the weather like today ”可知,此处询问天气,只有D项“有暴风雨的”符合描述天气的特征。故选D。
8.D
【解析】句意:这景色如此美丽,以至于它仿佛是一处仙境。
考查动词短语。picks up捡起;sounds like听起来像;runs after追赶;feels like感觉像;仿佛。根据“The sight is so beautiful”可知,此处是描述景色给人的感受。feels like符合语境。故选D。
9.A
【解析】句意:今天阳光灿烂,所以别忘了戴你的太阳镜。
考查副词辨析。brightly明亮地;灿烂地;darkly黑暗地;softly轻柔地;quietly安静地。根据“so don’t forget to wear your sunglasses”可知,提醒戴太阳镜说明阳光很灿烂。故选A。
10.B
【解析】句意:我哥哥正在为他学校的科学展览开展一个新项目。
考查动词短语。work as担任,以……身份工作;work on从事,致力于;work for为……工作;work out解决,算出,锻炼。结合语境可知,这里表示哥哥致力于一个新项目,应用“working on”。故选B。
11.B 12.B 13.C 14.B 15.A 16.D 17.A 18.C 19.B 20.A 21.B 22.C 23.B 24.B 25.D
【导语】本文讲述了兔子汤米在圣诞节和妈妈互赠礼物的故事。
11.句意:他喜欢读书,也喜欢画画。
run跑步;draw画画;learn学习;play玩耍。根据下文“He draws a picture for her.”他为她画了一幅画,可知此处指“喜欢画画”。故选B。
12.句意:汤米真的很想送他妈妈一份礼物。
quietly安静地;really真正地;quickly快速地;early早地。根据下文“Maybe a dress. … Maybe a …of earrings.”思考给妈妈送裙子还是耳环,可知此处指“真的很想送他妈妈一份礼物”。故选B。
13.句意:但他能给她什么?
how如何;when何时;what什么;where哪里。根据下文“Maybe a dress. … Maybe a …of earrings.”思考给妈妈送裙子还是耳环,可知此处指“给她什么礼物”。故选C。
14.句意:他妈妈穿红色裙子看起来很漂亮,但裙子很小。
thin瘦的;beautiful美丽的;cold冷的;funny有趣的。根据but表句意转折,可知此处指“妈妈穿红色裙子看起来很漂亮,但裙子很小”。故选B。
15.句意:也许是一副耳环。
pair对;box盒子;cup杯子;piece片/块。根据“earrings”可知此处指“一副耳环”。故选A。
16.句意:春天,他的妈妈丢了一只耳环,这是来自汤米爸爸的特别礼物。
similar相似的;different不同的;smart聪明的;special特别的。根据“from Tommy’s dad”可知此处指“来自汤米爸爸的特别礼物”。故选D。
17.句意:它们很漂亮,但对小汤米来说太贵了。
but但是;and和;or或者;so所以。根据“nice”和“too expensive”可知上下文含有转折意义,指“很漂亮,但对小汤米来说太贵了”,填连词but。故选A。
18.句意:圣诞节的早晨,汤米很担心。
amazed惊讶的;afraid害怕的;worried担心的;excited兴奋的。根据下文“Will his mum like the gift”心里忐忑确定妈妈是否能喜欢他送的礼物,可知此处指“汤米很担心”。故选C。
19.句意:(画)里面,她穿着一件红色连衣裙,戴着她最喜欢的耳环。
shirt衬衫;dress连衣裙;cap帽子;coat外套。根据上文“His mum looks beautiful in her red dress…”妈妈穿红色裙子看起来很漂亮,可知此处指“穿着一件红色连衣裙”。故选B。
20.句意:汤米感到很遗憾,因为他没有彩色笔把裙子涂成红色。
sorry遗憾的;happy开心的;great极好的;fun有趣的。根据“because he doesn’t have any coloured pencil to paint the dress red”可知此处指“汤米感到很遗憾,因为他没有彩色笔把裙子涂成红色”。故选A。
21.句意:所以他呆在圣诞树后面。
in在……里;behind在……后面;under在……下面;on在……上面。根据“the Christmas tree”可知此处指“汤米在圣诞树后面”。故选B。
22.句意:汤米看到妈妈打开礼物时笑了。
buys购买;closes关闭;opens打开;makes制作。根据上文“Will his mum like the gift”心里忐忑确定妈妈是否会喜欢他送的礼物,可知此处指“妈妈打开礼物”。故选C。
23.句意:“过来,”她对他说。
listens听;says说;shouts喊叫;answers回答。根据“Tommy sees his mum smile…”汤米看到妈妈打开礼物时笑了,可知此处指“妈妈叫他过来”。故选B。
24.句意: 然后她送给他一份礼物——一盒蜡笔。
candies糖果;crayons蜡笔;carrots胡萝卜;clothes衣服。根据下文“to buy these crayons”买了蜡笔;可知此处指“妈妈送他一盒蜡笔”。故选B。
25.句意:我用另一个耳环买这些蜡笔。
need需要;notice注意到;find找到;use使用。根据下文“to buy these crayons”买了蜡笔,可知此处指“妈妈用另一只耳环买了蜡笔”。故选D。
26.B 27.C 28.D 29.C 30.A
【导语】本文是一篇记叙文,改编自《伊索寓言》,讲述了乡下老鼠和城里老鼠的故事。乡下老鼠邀请城里老鼠品尝乡村美食,城里老鼠却认为食物乏味,邀请乡下老鼠去城里享用美食。然而,城里充满危险,乡下老鼠最终决定离开,认为宁愿安全地吃简单食物,也不愿在危险中享用美食。
26.推理判断题。根据Scene One中“The country mouse invited the town mouse to go back home and have dinner together—fresh peas and corn, which were really famous in the countryside.”可知,乡下老鼠邀请城里老鼠到它家吃晚饭,即新鲜的豌豆和玉米,这是乡村的特色食物。故选B。
27.细节理解题。根据“In the cupboard (橱柜), there were many different kinds of delicious food like jars of jam, rice noodles and more.”以及“They tried their best to choose a safe place with even more food—cheeses, fruits, meat... The country mouse saw a cheese”可知,橱柜里有许多不同种类的美味食物,比如一罐罐果酱、米粉等等,后文还提到奶酪,没有提到cookies“饼干”,所以城里老鼠通常吃不到饼干。故选C。
28.推理判断题。根据Scene Three中“If you keep going, it will catch you.”可知,如果继续往前走,就会被抓住,说明前面有危险,结合选项可知,D选项“有一个捕鼠器”符合语境,能解释为什么会被抓住。故选D。
29.细节理解题。根据Scene Two中“Suddenly, the cook came in when they started to enjoy the food. The mice were scared (害怕的) and ran to the mouse hole (洞).”和Scene Three中“This time, however, a cat ran in. They were in danger again!”可知,两只老鼠在城里遇到了两次危险,根据Scene Three中“They tried their best to choose a safe place with even more food—cheeses, fruits, meat... The country mouse saw a cheese, but the town mouse shouted, ‘Stop! ... If you keep going, it will catch you.’”可知,两只老鼠在找食物的时候又遇到了危险,所以一共是三次危险。故选C。
30.推理判断题。根据Scene Four中“Finally, the country mouse decided to leave. ‘I’d rather eat simple food in peace than delicious food with danger,’ he said.”可知,乡下老鼠宁愿安全地吃简单食物,也不愿在危险中享用美食,由此可推知,我们能从这个故事中学到:最好有一顿简单而安全的饭。故选A。
31.D 32.D 33.A 34.C 35.A
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了学校组织学生进行学校旅行的好处。
31.细节理解题。根据第二段“The teachers want the students not only to know about nature, but also to learn to love it and take care of it.”以及最后一段“Teachers tell the students not to throw rubbish anywhere during the trip. Today our environment is getting better and better. It is important for us to protect the environment.”可知,学生从学校旅行中可以学到如何热爱自然、如何保护环境以及如何照顾自然,A、B、C选项都正确。故选D。
32.细节理解题。根据第三段“These kinds of school trips help students learn about jobs and help them to be thankful to the people who work for their city.”可知,学生参观警察局或消防站是为了了解工作并学会感恩。故选D。
33.词义猜测题。根据第四段“Students usually love school trips! They can go out of the classroom and have fun. The teachers know that students can learn a lot when they relax and have fun.”可知,学生喜欢学校旅行,在旅行中能获得乐趣并学到很多,老师也知道学生在放松玩乐中能学到东西,所以学校旅行能让老师和学生都开心;据此可以推断,划线单词“please”的意思是“使某人感到高兴”。故选A。
34.推理判断题。根据最后一段“Teachers tell the students not to throw rubbish anywhere during the trip. Today our environment is getting better and better. It is important for us to protect the environment.”可知,老师告诉学生旅行中不要乱扔垃圾,保护环境很重要,所以本段的目的是告诉我们要保护环境。故选C。
35.主旨大意题。综合全文可知,文章第一段指出学校旅行是个好主意,学生有时需要在课外学习;接着分别阐述了学校旅行能让学生了解自然、了解工作以及学生喜欢学校旅行的原因等,整体都是在说明学校旅行能帮助学生学到更多东西。故选A。
36.D 37.B 38.C 39.B 40.C
【导语】本文是一篇记叙文。主要以彼得的视角,介绍了匈牙利四季特点:秋季多雾多雨、果实丰收;冬季寒冷多雪,适合滑雪;春季温暖多变、鲜花盛开;夏季炎热,有假期和丰富水果,全面展现了匈牙利的季节风貌。
36.细节理解题。根据第二段“But in October and November, it’s usually cold and windy. It rains a lot and it’s often foggy”可知,11月符合“多雨、多风、有雾”的描述,故选D。
37.推理判断题。根据“Many people like winter because of winter sports like skating and skiing”可知,滑雪属于户外冬季运动,故选B。
38.细节理解题。根据“School starts on September 1st and that’s the beginning of autumn. It’s often sunny. And it is a rich season because trees are full of fruit.”及“There are all kinds of fruit”可知,因此夏天和秋天是“水果丰富”的季节,故选C。
39.细节理解题。根据“Children prefer summer to the other seasons because there is no school”可知,与其它季节相比孩子们最喜欢夏天,故选B。
40.最佳标题题。文章围绕匈牙利四季的天气、特色活动及自然现象展开,通篇以“四季”为核心。故选C。
41.A 42.C 43.B 44.G 45.D
【导语】本文主要介绍晚上七点时,莉莉一家人正在进行的活动。
41.根据下文“It’s her favorite dress.”可知,此处介绍一件连衣裙,选项A“她正在看一件红色连衣裙。”符合语境。故选A。
42.根据下文“She is not happy.”并结合选项可知,此处介绍她不开心的原因,选项C“但她有太多的事情要做。”符合语境。故选C。
43.根据上文“She is watching a basketball game.”及下文“She often plays it with her friends on weekends.”可知,此处与篮球有关,选项B“篮球是她最喜欢的运动。”符合语境。故选B。
44.根据下文“He does some reading every evening.”可知,此处与阅读有关,选项G“她爸爸正在书房里读一本关于动物的书。”符合语境。故选G。
45.根据上文“It’s seven o’clock in the evening now.”以及“Lily’s mother is doing the dishes in the kitchen.”可知,莉莉的妈妈晚上做家务,选项D“她经常在晚上做家务。”符合语境。故选D。
46.(t)ogether 47.(h)eavy 48.(e)xcited 49.(h)ard 50.an 51.(t)hrows 52.(e)lse 53.no 54.(w)hite 55.(b)ecame
【导语】本文讲述了东晋政治家谢安与家人赏雪时,孩子们对雪的不同比喻,以及谢道韫的聪慧表现。
46.句意:他喜欢和家人聚在一起。根据“with his family”和首字母提示可知,此处指喜欢和家人在一起。together“在一起”,副词。get together是固定搭配,意为“相聚”。故填(t)ogether。
47.句意:一次,在一个寒冷的冬日,外面下着大雪。空处修饰名词“snow”,需用形容词作定语。根据“snow”和首字母提示可知,此处指下大雪。heavy“大量的”,形容词,heavy snow“大雪”。故填(h)eavy。
48.句意:孩子们很兴奋,他们都跑去看雪。根据“ran to watch the snow”和首字母提示可知,此处指孩子们兴奋地跑出去看雪。excited“兴奋的”,形容词,作表语,形容人的兴奋状态。故填(e)xcited。
49.句意:孩子们互相看着并努力思考。空处修饰动词“thought”,需用副词。根据“thought”和首字母提示可知,此处指努力思考。hard“努力地”,副词。故填(h)ard。
50.句意:一个男孩说:“我有一个答案。”“answer”是以元音音素开头的可数名词单数,首次提到,表示泛指,需用不定冠词an修饰。故填an。
51.句意:他喊道:“如果有人把盐抛向空中,你几乎可以把盐比作雪。”此句为If引导的条件状语从句,时态遵循“主将从现”。空处位于从句,用一般现在时。主语为“someone”,空处填动词三单形式作谓语。根据“salt (盐) in the air”和首字母提示可知,此处指把盐扔到空中。throw“扔”,动词,三单形式为throws。故填(t)hrows。
52.句意:谢安问:“还有其他人有答案吗?”根据“Does anyone”和首字母提示可知,此处询问有没有其他人有不同的答案。else表示“其他的”,用于疑问词或不定代词后。anyone else意为“其他人”。故填(e)lse。
53.句意:孩子们想了又想,但没人回答。根据“The children thought and thought but”可知,前后为转折关系,虽然在思考,但是没有人回答。no one“没有人”,固定搭配。故填no。
54.句意:“那么,柳絮呢?”女孩说,“风一吹,它们就像美丽的白雪一样在空中飞舞。”空处修饰名词“snow”,需用形容词作定语。根据“snow”和首字母提示可知,雪是白色的。white“白色的”,形容词。故填(w)hite。
55.句意:当谢道韫长大后,她成为了一位著名的诗人和作家。描述过去的事情,需用一般过去时,空处填动词过去式作谓语。根据“a famous poet and writer.”和首字母提示可知,此处指成为诗人和作家。become“成为”,动词,过去式为became。故填(b)ecame。
56.farmer 57.animals 58.works 59.horse 60.bad 61.sorry 62.to 63.my 64.clever 65.looks
【导语】本文主要讲述了一个善良的农场主通过机智的谎言,保护了自己心爱的马匹,使其免于被懒惰且不善待动物的邻居借去干重活的故事。
56.句意:他是一个非常善良的农民。根据“He is a very kind…He has a big farm.”及备选词可知,他是一个农民,冠词a修饰可数名词单数,farmer“农民”,可数名词单数。故填farmer。
57.句意:他有许多动物,如狗、猫和鸡。根据“He has many…such as dogs, cats and chickens.”及备选词可知,此处表达他养了很多种动物,many“很多”,后面修饰可数名词的复数,animal“动物”,可数名词单数,复数为animals。故填animals。
58.句意:他有一匹马,它每天都为他工作。史密斯先生非常喜欢它。根据“He has a horse and it…for him every day. Mr. Smith loves it a lot.”及备选词可知,此处表达马每天都为他工作,句子时态为一般现在时,主语“it”为第三人称单数,谓语动词也应用三单形式,work“工作”,动词,三单形式为works。故填works。
59.句意:他想借这匹马做些农活。根据“He would like to borrow the…to do some farm work. He is lazy and he doesn’t often work hard.”及备选词可知,此处表达Peter想借这匹马做些农活,horse“马”,可数名词单数,作宾语。故填horse。
60.句意:他对动物不好,他只给他的动物一点食物。根据“He is…to animals and he gives just a little food to his animals”及备选词可知,此处表达他对动物不好,给它们很少的食物,空处应用形容词作表语,bad“坏的”,形容词。故填bad。
61.句意:史密斯先生说,“对不起。我的马今天不健康。”根据“Mr. Smith says, ‘I’m…My horse is unhealthy today. ’”及备选词可知,此处指Mr. Smith认为自己的马今天不健康,因此表达抱歉,应用形容词作表语,sorry“难过的,抱歉的”,形容词。故填sorry。
62.句意:史密斯先生带他去看马,说:“看看我的马!”根据“Mr. Smith takes him…the horse and says, ‘Look at…horse!’”及备选词可知,此处指史密斯先生带着皮特去看他的马,take sb. to“带着某人去……”,动词短语。故填to。
63.句意:史密斯先生带他去看马,说:“看看我的马!”根据“Mr. Smith takes him…the horse and says, ‘Look at…horse!’”及备选词可知,此处指史密斯先生带着皮特去看他的马,空处应用形容词性物主代词作定语,修饰后面的名词“horse”,my“我的”,形容词性物主代词。故填my。
64.句意:聪明的马躺在草地上闭着眼睛,看起来很虚弱,甚至站不起来。根据“The…horse is lying on the grass and closing the eyes, and it…very weak and can’t even stand up.”及备选词可知,此处指马装病,很聪明,空处应用形容词作定语,修饰后面的名词“horse”,clever“聪明的”,形容词。故填clever。
65.句意:聪明的马躺在草地上闭着眼睛,看起来很虚弱,甚至站不起来。根据“The…horse is lying on the grass and closing the eyes, and it…very weak and can’t even stand up.”及备选词可知,此处表达马看起来很虚弱,句子为一般现在时,主语“it”为第三人称单数,因此,空处应用动词的三单形式作谓语,look“看起来”,动词,三单形式为looks。故填looks。
66.hot 67.Five. 68.Cool, wet and not very long. 69.白天有时很热,但晚上很凉爽。 70.The Weather in China
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了中国不同地区的天气情况,包括一些城市在不同季节的气温和气候特征等。
66.根据“Hefei is sometimes 40℃.”可知,此处是说中国中部地区夏天经常很热,hot“热的”,形容词作表语,故填hot。
67.根据短文内容,文中提到的城市有Shenyang、Hefei、Beijing、Xiamen、Guangzhou,共5个城市,故填Five.
68.根据“In Xiamen... The winter is different. It’s cool, wet and not very long.”可知,厦门冬天的特征是凉爽、潮湿且不长,故填Cool, wet and not very long.
69.It代指天气;is“是”;sometimes“有时”;quite“相当,很”;hot“热”;in the day在白天“”;but“但是”;in the evening“在晚上”;cool“凉爽”。故填:白天有时很热,但晚上很凉爽。
70.根据“China is a very big country, so there are many different kinds of weather.”以及全文内容,短文主要讲的是中国的天气,故填The Weather in China。
71.例文:
A story I want to share
Chinese stories are important in traditional Chinese culture. Today I want to share a Chinese story with you. It is The Foolish Old Man Who Moved the Mountains.
This story tells of an old man who decided to remove two huge mountains blocking his village. Though others laughed at him, he kept digging every day with his family. His perseverance moved the gods, who finally cleared the mountains for him.
From this story, I learned that perseverance and hard work can overcome even the biggest challenges. It also teaches us not to give up easily when facing difficulties.
I hope you can read more Chinese stories to learn more about Chinese culture.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:“一般现在时”和“一般过去时”;
③提示:考生应注意结合具体语境使用正确的时态,适当发挥,使上下文连贯。
[写作步骤]
第一步,介绍故事的名字;
第二步,具体阐述故事内容;
第三步,谈谈你的感受,并呼吁来访的美国中学生多读中国故事,了解更多中国文化。
[亮点词汇]
①keep doing sth坚持做某事
②decide to do决定做
[高分句型]
I hope you can read more Chinese stories to learn more about Chinese culture. (宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)